Tuesday, April 30, 2013

Tokguru Tidak Perlu Hiraukan Brahim Ali

MENJOLOK MENTARI                                                                                                       

Hari ini surat khabar Utusan menyiarkan pendedahan Inchek Ibrahim Ali kononnya Nik Abdul Aziz Nik Mat memiliki 20 lot tanah di kawasan Tunjung bernilai RM10 juta. Berita itu bolehlah untuk menutup ruang surat khabar berkenaan. Dalam dunia surat khabar, bila masa sudah terdesak dateline sudah habis, maka apa-apa berita pun akan dimuat, kalau tidak ia tidak dapat dicetak. Lambat nanti operator mesen akan marah.

Jadi pendedahan dibuat Brahim itu hanya cerita buruk untuk memenuhui kolom-kolom kosong akhbar itu saja selepas sudah habis tektik untuk mempedaya pembaca dan memfitnah. Dalam berita itu Berahim suruh Nik Aziz jawab mengenai apa didedahkan itu. Tidak perlu jawab Tokguru, biarlah berita itu dibaca dan dikunyah oleh rakyat dalam warga negara bernama Utusan. Utusan apa-apa berita yang disiarkan bukan boleh dipakai. Membaca Utusan menjadikan kita bersubahat dengan kejahatan. Utusan sudah menjadi najis mughallazah.

Apa Khabar PAS Terengganu Bolehkah Tumbang Mat Said?

ANALISA TERENGGANU                                                                                            

Sering saya ditanya mengenai peluang dan pencapaian PAS khasnya, dan Pakatan Rakyat amnya di Terengganu Daruliman. Setiap kali berdepan dengan persoalan ini sukar untuk saya menjawabnya. Saya selalu mengelak untuk memberi ulasan. Saya tidak ada petunjuk atau pun firasat mengenai perkembangan Pakatan Rakyat di Terengganu. Terengganu semacam ada formulanya sendiri bagi menghadapi UBN kali ini, jadi sukar untuk diramalkan keadaanya.

Manan: Yakin Terengganu tumbang.
Sekali pandang seolah-olah PAS Terengganu ingin menyembunyikan apa yang mereka sedang dan akan lakukan. Kerana terlalu sembunyi menyebabkan orang di luar Terengganu termasuk saya sendiri menganggap PAS atau Pakatan Rakyat Terengganu senyap sunyi saja atau sudah lemah semangat. Lautan Cina selatan yang membirai negeri Terengganu tenang tiada gelora besar!

Bahkan saya sendiri lebih berprejudis seperti PAS Terengganu mempunyai formula tidak selari dengan Pakatan Rakyat di pantai baray. Semacam PAS Terengganu hendak memerintah seorang diri saja tanpa ada atau perlukan kepada pakatan dengan PKR. Kepada seseorang saya memberi tahu PAS Terengganu terus akan menghidupkan agenda Unity Gorvenment?

Monday, April 29, 2013

Khairy Tidak Diberi Peranan Dalam PRU-13

ULAS & RUMUS                                                                                                                  

Mungkin saya terlepas pandang atau kerana terlalu leka memerhati gerak kempen Pakatan Rakyat yang menyegar dan menyeronokkan maka tidak banyak saya memerhati apa yang berlaku dalam Umno. Sehingga kini setelah lebih seminggu kempen berjalan, saya tidak nampak kelibat Ketua Pergerakan Pemuda Umno Khairy Jamaluddin Abu Bakar diberikan fokus oleh media arus perdana alias penjilat buntut, aktif berkempen.

Kerja Khairy hanya main ambil-ambil gambar saja.
Tidak ada rencana khas atau liputan khusus mengenai gerak kerja dan kempen oleh ketua pemuda yang tidak diberikan kuasa itu. Apa.. adakah interview khas dibuat oleh media massa itu memaparkan wawasan dan aspirasi pemuda Umno dalam pilihan raya kali ini? Kalau kalibat atau wajah senyum manis mesra Kamilia Ibrahim tidak ada di dalam media arus perdana atau 'talibising' tidak anih dan pelik lagi.

Kamiliah sudah berpatah arang berkerat rotan dengan Umno, meletakkan semua jawatannya dalam Umno sebelum Umno mengutus surat memecatnya.

Sunday, April 28, 2013

Mahathir Memperorak Peranda Umno Pasir Mas

MENYULUH MENTARI                                                                                                        

Ahli Umno yang waras atau yang tidak gila seperti mana disebut Inchek Ibrahim Ali yang pernah mengatakan hanya orang gila sahaja menyertai Umno, pasti tidak setuju dengan tindakan Mahathir Mohamad yang bermati-matian memberi sokongan kepada calon Bebas di Pasir Mas. Sebagai ahli Umno dimanakah logiknya Mahathir memberi sokongan kepada seorang calon Bebas yang juga menjadi pengkhianat kepada Umno.

Mahathir: Menyesatkan politik Umno.
Ahli Umno yang mahukan kepada integriti pasti marah dengan politik 'reban ayam' Mahathir itu. Dalam menyokong Inchek Ibrahim, beliau juga akan membela Che Johan Che Pa yang tidak menyerahkan borang pencalonan. Kata Mahathir dia akan menjadi peguam kepada Johan kalau timbalan ketua bahagian Umno Pasir Mas itu dihadap ke mahkamah keadilan parti. Apakah cara dilakukan Che Johan itu boleh diterima oleh ahli Umno seluruhnya?

Mungkin iya bagi ahli Umno gila tetapi tidak bagi yang rasional dan berintegriti dan mementingkan maruah dalam berpolitik.

Putrajaya Terus Ditakluki..

LAPORAN LEWAT                                                                                                          

Insya-Allah Putrajaya akan jatuh secara mutlak kepada Pakatan Rakyat 5 Mei nanti? Itulah doa semua orang yang ingin melihat perubahan dan pembaharuan. Melihat bondongan manusia yang memasuki Putrajaya sejak kelmarin dan terbaru malam tadi, menjadikan saya optimis sesuatu kejutan akan berlaku 5 Mei kelak. Kalaupun kerusi Putrajaya liat untuk tumbang kerana kawasan itu eksklusif... tetapi apa yang sedang bergelombang di sana kini mencemaskan Teuku Adnan Teuku Mansor.

Dua anak muda (sebelah kanan) datang jauh dari Gerik.
Sewajarnya kalau UBN merasa bimbang dan perlu memikirkan sesuatu diluar normal politik untuk membendung kemaraan rakyat. Rakyat seakan sudah memecat baju dan menyingsing seluar untuk berpesta menyambut kemenangan di sana.

Pun begitu mungkin terlalu awal untuk mengatakan Pakatan Rakyat akan berjaya membentuk kerajaan tetapi gambaran fizikal menunjukkan kemungkinan itu bukan sesuatu yang omongan. Jika rahsia dari risikan mengatakan Pakatan kini sudah memiliki 124 kerusi, sah kerajaan UBN akan tumbang dan berakhirlah hegomoni UBN lebih 55 tahun.

60 Cawanagn Umno di Selangor Akan Dibubar?

KHABAR PAGI                                                                                                                  

Maklumat belum sah. Umno Selangor terus menghadapi masalah dan jalan untuk merampas Selangor jadi semakin sukar sekiranya berita ini benar. Katanya terdapat 60 cawangan di seluruh Selangor bersiap sedia untuk dibubarkan dan ahlinya akan menyertai Pakatan Rakyat.

Tindakan itu dibuat kerana cawangan Umno berkenaan tidak suka dengan Mohd Zain Abdullah, calon UBN Sepang. Tidak dijelaskan kenapa Mohd Zain menjadi punca kemarahan?

Perkara ini diceritakan oleh seorang wartawan akhbar arus perdana 'khulub' kepada saya semasa ditemui di lokasi ceramah Merampas Putrajaya di Presint 19 malam tadi.

Menurut wartawan itu ada orang tertentu menghubunginya untuk membuat pendedahan perkara itu di media arus perdana kelmarin tetapi ia tidak dapat dilakukan kerana ada sedikit masalah. "Media arus perdana tidak mungkin akan menyiarkannya," ujarnya.

Beliau tidak menyebut siapakah yang menjadi dalang di sebalik protes besar-besaran itu. Apakah kesediaan 60 buah cawanagn itu ekoran penyertaan Muhammad Mohd Taib ke dalam PAS? Muhammad antara pemimpin Umno Selangor yang berpengaruh.

Tambah wartawan itu sekiranya media arus perdana enggan menyiarkan kemungkina berita pembuburan 60 cawangan itu Umno itu akan dibuat menerusi blog atau Facebook. [wm.kl. 8:53 am 28/04/13]

Saturday, April 27, 2013

Pertindihan Kerusi Antara PAS dan PKR Selesai, Tetapi Dun Sungai Aceh Terus Bermasalah?

ULASAN PETANG                                                                                                         

Alhamdulilah isu pertindihan tujuh kerusi di antara PAS dengan PKR sudah selesai. Penyelesaian ini menunjukkan semangat tinggi baik di pihak pimpinan dan calon-calon terlibat untuk melihat cita-cita menumbangkan kerajaan UBN tercapai. Penyelesaian itu dicapai dengan penuh keadilan apabila tiga kerusi diserahkan kepada PAS dan empat kerusi diseahkan kepadsa PKR.

Kerusi-kerusi yang diserahkan kepada PAS ialah, Kota Putera, Seberang Takir dan Bukit Besi ketiga-tiganya di Terengganu. Manakala kerusi-kerusi Sungai Aceh, Pulau Pianng, Panti Johor dan parlimen Labuan Sabah diserahkan kepada PKR.

Perkara ini diumumkan Setiausaha Agung PAS, Mustapa Ali. Katanya juga pihaknya sudah memaklumkan kepada SPR mengenai penarikan diri PAS dari bertanding di kerusi-kerusi yang diserahkan kepada PKR itu.

Karpal Singh Hidapi Saraf Politik?

ULASAN ISU                                                                                          

Kalau kita menyifatkan Karpal Singh sedang menghidap satu penyakit berhubung saraf mungkin ada yang tidak bersetuju dan akan menganggap tanggapan itu busuk dan kejam. Tetapi kalau diperhatikan tindak tanduk dan aksi-aksi lisan poliiknya (kenyataan media) yang tidak menuruti alunan angin semasa dalam PKR, Karpal Singh memang sah menghidap sejenis penyakit.

Karpal: Naif politik.
Pemikirannya mungkin masih waras, tetapi politiknya sudah tidak begitu waras. Karpal semacam bercakap apa yang terlintas di kepalanya saja tanpa mempedulikan maslahat lain dan dia seakan berada dalam kekacauan fikiran antara politik dengan profesyennya sebagai seorang pengamal undang-undang. Apakah Karpal tahu bahawa di dalam politik tidak ada (valid) undang-undang? Atau undang-undang hanya digunakan untuk pemanis mulut sahaja bukan untuk diamalkan sepenuhnya seperti di dalam sebuah perbicaraan mahkamah yang mempunyai tatacara dan peraturan ketat?

Jadi dunia politik tidak boleh disamakan dengan dunia mahkamah yang berdasarkan hujah dan fakta dan menang kalah bergantung kepaada teknikal?

Putrajaya Sudah Ditakluk...

CATATAN FOTO                                                                                                               

Dalam tempoh 12 jam semalam dan malam tadi Putrajaya diserang dan ditakluki oleh Pakatan Rakyat apabila belasan ribuan rakyat bermukim di situ untuk mengikuti ceramah perdana Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat sekaligus menzahirkan sokongan dan simpati kepada calon Pakatan Rakyat, Husam Musa.

Tokguru mendoakan untuk Husam dan PR.
Ledakan orang ramai malam tadi adalah kesenimbungan keghairahan komuniti Putrajaya termasuk kakitangan kerajaan untuk bersolat Jumaat bersama Tokguru Nik Aziz di Masjid Sultan Mizan yang juga dikenali dengan nama masjid Besi belah tengah harinya.

Sebaran gambar dan video kehangatan sambutan kepada Tokguru di masjid itu di wall Fb telah menarik perhatian dan minat orang ramai untuk mengikuti ceramahnya di sebalah malam. Sejak awal-awal sebaik lepas Maghrib lagi orang ramai mula berpusu-pusu menuju ke lokasi ceramah di Prinsit 3, di belakang kompleks bangunan mahkamah. Seluurh kawasan melimpah dengan orang ramai yang kebanyakannya kaum remaja.

Friday, April 26, 2013

Ribuan Sambut Tokguru di Putrajaya Hari Ini

FOTO AMBILAN                                                                                                              

Jumaat tadi Tokguru Nik Abdul Aziz telah bersolat Jumaat di Masjid Sultan Mizan di Putrajaya bersama-sama calon PAS Husam Musa. Kehadirannya dalam rangka untuk berkempen membantu Husam merampas Putrajaya.

Malam ini beliau dijangka mengakhiri kunjungannya ke Putrajaya memberi ceramah di belakang Istana Keadilan, Putrajaya.

Kehadiran Nik Aziz itu diambil peluang oleh jemaah untuk bersalaman dan menadah doanya. Ribuan jemaah termasuk kakitangan kerajaan yang bekerja di Putrajaya mengambil peluang untuk bersalaman dengan bekas MB Kelantan itu tanpa mengihiraukan arahan ketua jabatan agar tidak mendekati Tokguru dan Pakatan Rakyat.

Khabarnya ketua-ketua jabatan kerajaan di Pusat Pentadbiran Putrajaya telah mengeluarkan skelar khasnya memberi peringantan dan larangan agar kakitangan kerajaan tidak memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat.

Berikut dipaparkan beberapa keping gambar yang saya curi dari blod http://kerabubersuara.blogspot.com. Diharap tuan punya blog tidak marah dan memberi keizinan kerana menggunakan gambar ini. Apa yang anda saksikan dalam gambar ini betapa Tokguru Nik Aziz dikasihi dan disanjungi. Dia masih beraura!

Wassalam. [wm.kl.8:16 pm 26/04/13]

Ratusan jemaah mengambil kesempatan memotret Tokguru di tengah khalayak.

Husam Musa (bersongkok) mengiring Tokguru memasuki masjid.

Tubuh Tokguru yang kecil tenggelam dalam huruman orang ramai.

Gambar yang menakutkan Najib dan Muhyuddin.

UBN Dakwa Dapat Lapan Kerusi Parlimen di Kelantan?

TEMUI ANALISA                                                                                                           

Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed nampak semakin berani dan konfiden prestasi partinya terus meningkat dari sehari ke sehari. Semalam buat pertama kali semasa melancarkan jentera pilihan raya di Pasir Puteh beliau telah menyuarakan secara terus terang UBN Kelantan mensasaran lapan kerusi parlimen dan tidak mustahil kalau UBN akan menang di 30 kerusi Negeri.

Nik Abduh: InsyaAllah menang.
Mungkin beliau ada petanda dan fakta tersendiri apabila mengeluarkan spekualasi itu. Bagaimana pun apa yang diucapkan Mustapa itu agak kontras dengan keyakinan di pihak pekerja dan petugas core parti PAS di Kelantan. Pemerhati bawahan di Kelantan yang pro kepada PAS masih beranggap PAS berada dalam keadaan selesa setidak-tidaknya akan mengekalkan pemerintah selepas pilihan raya ini.

Fakta-fakta yang dikeluarkan oleh kedua pihak untuk dijadikan pentunjuk aras kemajuan masing-masing tidak dapat disahkanh oleh mana-mana pihak. Ia dibuat berdasarkana pemerhatian, kajian dalaman parti dan pendapat-pendapat bebas yang boleh jadi tepat dan boleh jadi meleset.

Mengapa Husam Menangis?

CATATAN SEMANGAT                                                                                                    

Malam 18 April lalu bertempat di Padang Bandaran Machang dalam gerimis malam, 49 nama-nama calon PAS yang akan bertanding di kerusi parlimen dan DUN diumumkan satu persatu. Nama-nama calon parlimen diumumkan oleh Timbalan Pesuruhjaya I PAS Kelantan, Ahmad Yaacob manakala nama-nama calon DUN atau Negeri diumumkan oleh Mohd Amar Nik Abdullah selaku Timbalan Pesuruhjaya III.

Husam menekan matanya kerana terlalu sedih.
Selalunya nama-nama calon PAS untuk kedua-dua  jenis kerusi itu diumumkan oleh Pesuruhjaya, Nik Abdul Aziz Nik Mat, tetapi kali ini ada sedikit perubahan. Nik Aziz melepaskan kuasanya kepada mereka berdua.

Sepatutnya nama-nama calon kerusi Negeri itu diumumkan oleh Husam Musa sesuai dengan kedudukannya dalam hierarki parti sebagai orang nombor tiga. Husam adalah Timbalan Pesuruhjaya II. Tetapi kerana beliau tiada di majlis itu, maka Mohd Amar sebagai timbalan pesuruhjaya III diberikan kesempatan. Kesempatan itu tentulah membahagiakan beliau kerana ia merupakan satu penghormatan. Tanpa perimis Mohd Amar mengambil peluang itu sebaik mungkin.

Thursday, April 25, 2013

SPR Jangan Melakukan Sesuatu Yang Merosakkan Integritinya

ULASAN SENJA                                                                                                                      

Bagi mereka yang ingin melakukan perubahan ke atas kerajaan UBN yang berkuasa lebih 55 tahun, sedang menanti hari keramat 5 Mei. Masing-masing tidak sabar untuk membuat tanda 'pangkah' kepada setiap ruang pangkah milik calon yang melawan UBN, dengan harapan UBN akan kalah.

Dalam penantian itu semua orang, tidak kira lapisan masyarakat mengharapkan agar pilihan raya ke-13 ini dilakukan dengan bersih, telus dan berintergiri. Hanya dengan pilihan raya bersih saja akan menatijahkan keputusan yang sihat.

Jika dilihat kepada sokongan yang semakin hari semakin kuat kepada Pakatan Rakyat, semacam sudah boleh diperkirakan kerajaan akan dibentuk selepas 5 Mei ini bukan lagi dari komponen BN. Ia semestinya dari Pakatan Rakyat.

Dr Wan Zawawi Tidak Asing di Machang

BERITA CALON                                                                                                                      

Calon-calon pilihan raya dari semua pihak semakin aktif menjalankan kegiatan menemui pengundi. Mereka akan berusaha menemui seberapa banyak pengundi dalam tempoh seminggu ini bagi memastikan kemenangan. Apa lagi bagi calon baru pertama kali bertanding mereka harus lebih rajin 'meligam' ke seluruh kawasan pilihan raya kerana ramai yang belum mengenali mereka.

Dr Wan Zawawi menziarahi seorang penduduk yang keuzuran.
Keadaan ini menyebabkan mereka tidak cukup tangan untuk berbuat demikian. Pun begitu bagi memastikan semua rakyat didekati dan mereka bersalam dengan seberapa banyak pengundi soal letih, masa dan tenaga tidak dipedulikan. Sesetengahnya sudah pasti merasakan masa berjalan begitu pantas sekali hampir tidak terkejar.

Kalau sebelum ini mereka dapat bersenang dan tidur sebelum jam 12:00 tengah malam tetapi sejak menajdi calon, jam 3:00 pagi pun belum pasti tidur manakala bangun pula tidak boleh lewat. Semestinya Subuh harus dikongsi dengan pengundi.

Bekas Pimpinan Umno Tanah Merah Akan Sertai PKR?

BERITA TENGAHARI                                                                                                     

Calon PKR untuk kerusi parlimen Tanah Merah, Nik Mahmod Nik Hasan akan mendapat suntikan semangat dan sokongan tambahan apabila bekas pemimpin Umno bahagian Tanah Merah akan menyertai PKR dalam sehari dua ini.

Perjumpaan untuk membincangkan kemasukan bekas pemimpin yang pernah menjadi pemangku ketua bahagian Tanah Merah itu akan diadakan hari ini.

Rundingan itu juga akan turut dihadiri sama beberapa kumpulan yang menentang Ketua Bahagian hari ini Ikhma Ihsan Abdul Aziz yang bertanding di kerusi parlimen Tanah Merah.

PKR Tanah Merah sebelum agak lemah apabila pencalonan Nik Mahmod tidak berapa dipersetujuan. Gara-gara itu hanya ketua wanita bersama suami dan dua ahli jawatankuasa PKR Tanah Merah sahaja yang membantu Nik Mahmod.

Bekas ahli Parlimen Tanah Merah yang juga ketua cabang Amran Abd Ghani tidak kelihatan sejak sebelum hari penamaan calon hingga ke hari ini. Beliau juga tidak menjawab telefon dan membalas SMS rakan-rakan yang dihantar kepadanya.

Ada maklumat mengatakan kehilangan misteri Amran itu disebabkan beliau malu untuk keluar disebabkan tidak dicalonkan dan ada yang mendakwa beliau sudah ditangkap oleh Ikhma? [wm.kl. 11:26 am 25/04/13]

PAS Pasir Mas Kena Sahut Cabaran Johan

SESUDAH SUBUH                                                                                                             

Che Johan Che Pa telah pun dipanggil menghadap Lembaga Disiplin Umno berhubung tindakannya tidak menyerahkan borang penamaan calon pada 20 April lalu.  Alasan diberikan ialah kerana hendak memberi kemenangan kepada calon bebas Inchek Ibrahim Ali. Gara-gara itu UBN hilang satu kerusi sebelum bertanding.

Beliau mahu Ibrahim menang kerana dia tidak yakin dia akan menang, dan kalau dia bertanding juga Nik Abduh akan menang mudah. Dia berbuat begitu kerana ingin mematikan legasi Nik Aziz. Nik Abduh adalah satu-satu anak Nik Aziz yang minat politik dan akan menjadi legasi kepada Mursyidul Am PAS itu.

Pengorban Johan besar dan hebat tetapi tidak kena pada tempatnya. Dia mempunyai niat yang baik dari konteks Umno hendak menamatkan legasi Nik Aziz tetapi dalam masa sama dia membelakangkan partinya sendiri. Cara dia bertindak itu tidak berintegriti dan memalukan partinya.  Apa yang dilakukan itu menyebabkan dia boleh dianggap seorang yang tidak bermoral dalam politik.

Orang yang dia beri laluan adalah orang yang telah mengkhianti partinya, Umno. Tahun 2004 orang itu menentang calon Umno menyebabkan dia dipecat dari Umno seumur hidup. Tahun 2008 dia bertanding atas tikit PAS dan menang. Selepas itu dia khianati PAS pula. Orang Umno Pasir Mas tidak boleh lupa dengan kemenangan itu dan orang PAS Pasir Mas tidak akan lupa pengkhianatan itu.

Wednesday, April 24, 2013

Kalau PAS Syurga, Umno Nerakalah..

MERENTAS MENTARI                                                                                                       

Selain Hassan Akidah, Zainuddin Maidini yang pernah saya gelar si bapa Lanun juga marah dengan tindakan bekas MB Selangor, Muhamad Mohd Taib menyertai PAS. Zainuddin juga berpendapat pemgerian Mat Taib tidak merugikan Umno. Beliau menyinis pemergiann itu sama dengan kemasukan Mustapa Ali dalam Umno selepas bertaubat.

Zainuddin juga menyinsi lagi, kemasukan Mat Taib itu sama dengan artis yang menyertai PAS untuk membersihkan dosa. Seterusnya Zainuddin Maidin mengucapkan selamat ke syurga kepada Muhammad Taib dengan sindiran di dalamnya ada puteri raja dan wang berjuta-juta ringgit.

Bekas menteri yang bersara politik kerana kalah dalam pilihan raya di kerusi parlimen Sungai Petani Kedah itu, percaya tindakan Mat Taib itu kerana yakin dengan petua atau amanah Haji Hadi; kalau mati dalam Umno menjadi kafir.

Tuesday, April 23, 2013

Mat Taib Lebih Ikhlas Dari Hasan Akidah

ULASAN PERISTIWA                                                                                                   

Muhsmmad Tsib: Langkah bijak dan tepat.
Panjang lebar Hasan Ali alias Hasan Akidah mengulas dan memberi pandangan ke atas tindakan bekas MB Selangor Muhammad Mohd Taib yang menyertai PAS dua hari lalu. Hasan melahirkan nada kesal atas tindakan Mat Taib itu yang dianggapnya sebagai tidak tepat. Dalam masa sama katanya Mat Taib tersalah pilih wadah?

Seperti biasalah Hasan Akidah menggunakan bahasa dan pelek motivatornya untuk memberi gambaran dan menginsafkan Muhamad Taib. Hasan memancing dan menidur orang dengan simpulan-simpulan kata-kata bergandanya.

Antara katanya untuk menyedar dan agar Mat Taib berfikir semula, PAS kini bukan lagi PAS di zaman aruah Mohd Fadzil Noor, tetapi PAS yang tunduk kepada nakhoda bernama Anwar Ibrahim dan jurumudinya Karpal Singh, Lim Kit Siat dan Lim Guang Eng (DAP). Hasan cuba menjual PAS hari ini sudah tidak mempunyai roh Islam lagi.

Penjelasan Saya Mengenai Fitnah Terhadap Husam

SESUDAH SUBUH                                                                                                              

Yang jelasnya saya tidak bertanding di mana-mana kerusi dalam pilihan raya kali ini. Saya bukan calon bebas di kerusi P 125 Putrajaya. Tetapi khbarnya gambar saya turut disebar dan dimasukkan dalam peti surat menjadi bahan kempen di situ. Beberapa rakan dan penggemar blog saya juga menghubungi dan bertanya khabar mengenai itu. Apa sudah jadi tuan... tanya mereka.

Gambar saya tersebar menerusi sebuah buku kecil yang di muka hadapannya turut tertera gambar saya. Buku itu menghentam calon PAS di Putrajaya Husam Musa. Buku itu sudah lama tersebr di Kelantan dibahagi-bahagikan sebagai buah tangan dalam setiap majlis anjuran kerajaan UBN.

Khabarnya juga calon BN, Teuku Adnan Teuku Mansor ada menyebut nama saya dan kononnya bercerita sesuatu mengenai Husam kepadanya. Aduhai politik bangsaku.

Saya ingin jelaskan di sini, mengenai tuduhan dan dakwaan kononnya dibuat oleh saya terhadap Husam baik oleh Teuku Adnan dan juga apa yang ditulis dan 'dikarai' didalam buku kecil itu. Buku kecil itu tidak ada nama pengarangnya. Ertinya ia buku hantu. Hantu tidak boleh dipercayai. Saya mahu berdepan dengan manusia yang normal dan nyata saja. Saya jelek dengan manusia halimunan atau tidak bertanggungjawab.

Kalau boleh penulis atau penyusun buku berkenaan timbul dan tampilkkan wajah anda. Baru sedap hendak soal bicara atau berdebat. Jangan main tusuk muka itu perangai bonbon.

Monday, April 22, 2013

Mohamad Taib Sah Sertai PAS

BERITA TERKINI                                                         

Bekas Menteri Besar Selangor Mohamad Mohd Taib sah menyertai PAS. Baru sekejap tadi beliau telah menyerahkan borang menyertai PAS yang diterima oleh Presiden PAS, Abdul Hadi Awang. Ikut sama menyaksikan majlis bersejarah itu ialah Timbalan Mursyidul Am, Dr Haron Din, dan dua naib presiden Salahuddin Ayub dan Mahfuz Omar.

Mohamad Taib juga membuat sidang media ringkas.

Seperti mana diajnjikan beliau membuat pengumuman rasmi itu selepas dua hari penamaan calon bagi mengelakkan timbul spekulasi beliau inginkan kerusi.

Selepas ini Mohamad Taib akan round ke seluruh negara untuk membantu calon-calon Pakatan Rakyat. Adalah diharap beliau juga akan ke Pasir Mas untuk membantu calon PAS di sana. Mohamad Taib menyimpan banyak rahisa calon bebas yang kini disokong UBN di Pasir Mas, Inchek Ibrahim Ali.

Semasa beliau menjadi MB Selangor, Mohamad Taib dikatakan pernah menganugerahkan tanah kepada calon bebas berkenaan di kawasan yang bernilai tinggi. Banyak tokoh-tokoh Umno yang mendapat sufaat material daripadanya.

Kepada Mohamad Taib diucapkan tahniah dan syabas semoga penyertaan beliau ke dalam PAS akan dapat menambahkan nilai dan menyemarakkan lagi perjuangan PAS. Sudah tentu Mohamad Taib akan memainkan peranan besar untuk mengekalkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. [wm.kl. 12:24 am 22/04/13]

Sunday, April 21, 2013

Kegiatan Membeli Undi Sudah Bermula di Pasir Mas?

BERITA                                                                                                                              

Awas kegiatan membeli pengundi di Pasir Mas sudah pun bermula. Maklumat risikan bebas memberi tahu ada orang tertentu telah berjumpa dengan individu atau pun pemimpin masyarakat yang tidak tegar kepada parti kerajaan menawarkan wang dengan jumlah tertentu.

Sasaran utama kumpulan 'pengandal dacing' ialah tok penghulu dan tok imam atau pun kumpulan-kumpulan samseng kampung. Mereka ditawar dengan wang sebanyak RM500 hingga RM1000 agar mengundi calon tertentu. Mereka yang sedia menerima tawaran berkenaan diminta bersumpah dengan menyebut; walahi, wabillah dan watalahi.

Menurut risikan 'pengandar dacing' ini akan memasuki ke kampung dan berjmpa dengan sasaran mereka. Mereka bergerak secara senyap dan mendekati pengundi secara halus dan normal.

Semua pihak di Pasir Mas harus berwaspada dengan fenomena ini. Pasir Mas sejak dulu lagi dikenali dengan kawasan yang mengamalkan politik dajal. Politik dajal hebat berlaki di dalam Umno Pasir Mas. Bekas ketua bahagian Pasir Mas pernah mndedahkan nilai jawatan-jawatan yang dipertandingkan di Pasir Mas dengan jumlah tertentu.

Misalnya untuk menjadi ketua bahagian saja memerlukan RM500 ribu, untuk jadi timbalan RM300 ribu atau naib ketua RM150 ribu. Untuk menjadi kumpulan G7 perwakilan ke Umno sahaja memerlukan sekurang-kurang RM50 ribu.

Adalah dipercayai politik wang berkenaan menular ke luar Umno dan turut menjadi amalan dalam pilihan raya.

Politik dajal hendak dibersihkan dari bumi Pasir Mas waima di kalangan Umno sendiri harus menolaknya. Selagi ia dibiarkan maka selama itulah bumi Pasir Mas tidak akan suci dan bersih dengan politik dajal. [wm.kl.8:48 pm 21/04/13]


Calon PAS, PKR & DAP Yang Bertanding Sesama Sendiri Adalah Hantu

ULASAN KASAR                                                                                                              

Sejak semalam saya dihujungi dengan panggilan telefon dan sapaan menerusi PM Facebook dan whatsap mengenai pertandingan bertindih di antara calon PAS dengan calon PKR di lapan kerusi termasuk pertembungan calon DAP dengan calon PSM.

Masing-masing mahukan penjelasan kenapa perkara itu boleh berlaku. Mereka juga mahukan penjelasan dan menganggap apa yang berlaku itu sesuatu yang malang dan menyedihkan sekali. Mereka menyifatkan pertembungan itu sebagai simbol Pakatan Rakyat tidak sekata dan padu sekaligus menjatuhkan nilai PR sebagai parti pengganti kepada UBN.

Membimbangkan kata mereka pertindihan itu menyebabkan anak-anak muda yang baru berjinak dengan Pakatan Rakyat akan kecewa dan menganggap Pakatan Rakyat tidak serius untuk menumbangkan UBN.

Nik Abduh Ketua Barisan 18 Muka Baru PR Kelantan

ANALISA 1                                                                                                                         

Nik Abduh dua dari kiri.
PAS dan PKR Kelantan mengemukakan 17 muka baru dalam pilihan raya kali ini dan menukarkan beberapa wakil rakyat state ke kerusi parlimen. Penonjolan muka-muka baru dan pertukaran tempat itu juga melibatkan calon dari berbagai disiplin ilmu, pendakwah, guru dan profesional.

Untuk kerusi parlimen PAS menampilkan tiga muka baru dan dua perrsalinan kerusi. Muka baru ialah Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz (Pasir Mas), Dr Izani Hussein (Pengkalan Chepa) dan Marzub Shaari (Bacok).

Manakala empat pertukaran tempat ialah Takiyuddin Hassan dari kerusi Bunut Payung ke parlimen Kota Bharu, Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dari parlimen Kota Bharu ke Gua Musang dan Mohd Baihayaqi Atikullah dari Pasir Tumbuh ke parlimen Kubang Kerian.

Saturday, April 20, 2013

Najib Juga Perlu Pecat Johan

ULASAN                                                                                                                                                                                        
Najib Razak dan Muhyuddin Yassin tegas mengatakan mana-mana ahli Umno yang bertanding akan dipecat dari Umno. Menurutnya mereka yang bertanding menentang Umno adalah pengkhianat dan sebagai pengkhianat mereka harus dipecat kerana akan merosak parti.
Johan: Khianat?

Katanya lagi parti tidak ingin kepada orang yang mengkhianati parti.

Najib berkata demikian merujuk kepada empat orang ahli Umno yang bertanding atas tikit bebas. Antara mereka ialah Naib Ketua Wanita Umno, Kamalia Ibrahim, bekas timbalan menteri Shariff Omar dan bekas seorang Exco Kedah masa BN memerintah, Fadzil Hanafi.

Muhyuddin Yassin lebih awal mengumumkan yang Kamalia dipecat dari Umno. Tindakan Najib dan Muhyuddin itu adalah menurut undang-undang parti dan ia bagi menjaga maruah dan martabat parti. Ahli parti akan tabik di atas keberanian dan ketegasan terhadap sesiapa bersalah tanpa mengambil kira situasi pilihan raya. Surat pemecatan mereka akan dikeluarkan Isnin nanti.

Tiada Calon Menang Tanpa Bertading Dalam PRU-13

CATATAN PUSING                                                                                                             

Tengku Razaleigh diringi ke pusat penamaan calon.
Proses penamaan calon PRU-13 di seluruh negara telah pun selesai. Kesemua 222 kerusi parlimen dan 505 kerusi Dewan Undangan Negeri kecuali Sarawak dipertandingkan. Tidak ada satu kerusi pun yang dimenangi tanpa bertanding seperti pada pilihan raya sebelum ini.

Perkembangan ini menunjukkan UBN di dalam keadaan benar-benar diasak kiri dan kanan. Selalunya ada calon-calon UBN khasnya Umno akan di istyharkan menang tidak bertanding di Johor, Sabah dan Sarawak. Tetapi kali ini tidak ada. Ini memberi gambaran bahawa UBN tidak boleh goyang kaki dan pilihan raya ini sesuatu yang memerit dan mendebarkan. UBN benar-benar ditentang dengan penuh dendam untuk ditumbangkan.

Friday, April 19, 2013

Che Johan Mungkin Tidak Daftar Sebagai Calon

LINTAS PETANG                                                                                                          

Ada maklumat dalam Umno Kuala Lumpur memberi tahu kemungkinan calon UBN untuk kerusi parlimen Pasir Mas, Che Johan Che Pa tidak akan hadir ke pusat penamaan calon di Pajabat Tanah dan Jajahan Pasir Mas jam 9:00 pagi esok.

Sumber dalaman memberi tahu saya, Umno pusat membuat persefahaman dengan bekas ahli Parlimen bebas Pasir Mas Inchek Ibrahim Ali akan mewakili UBN untuk berdepan satu lawan satu dengan calon PAS, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz.

"Umno akhirnya akur untuk memberi laluan keada Ibrahim Ali sebagai menghormati Tun Dr Mahathir yang telah memohon agar Ibrahim diberi laluan bertanding atas lambang dacing," kata sumber berkenaan.

Mahathir tambah sumber itu telah menghubungi Najib akan mempertimbangkan desakan Ibrahim.

Senarai Calon PAS Terengganu Tanpa Pemimpin Van C20

BERITA SEMASA                                                                                                               

PAS Terengganu telah membuat satu lonjakan istimewa dalam pilihan raya kali ini apabila tidak menyenaraikan pemimpin Van C20 dan mengemukakan 17 muka baru. Dalam senarai calon yang diumumkan malam tadi nama-nama yang digolongkan sebagai pemimpin Van C20 seperti Abu Bakar Chik, Haron Taib, Mustapa Ali, Wan Mutalib Embong, Awang Hussein dan lain tidak kedapatan.

Azan Ismail: Kesal?
Tanpa para pemimpin Van C20 9pemimpin usang dan lapok) yang kesekian lama menguasai PAS Terengganu dengan dogma dan stail  politik mereka yang sudah out of date PAS Terengganu ini mula menjenguk muka ke realiti politik semasa yang lebih moden. Namun bagaimana pun hubungan PAS Terengganu dengan PKR masih belum berada ditahap memuaskan.

Pengurangan kerusi PKR mungkin dipengaruhi dengan corak pemikiran usang dan tamak pemimpin C20. PKR hanya diberikan 1 kerusi Parlimen dan tiga kerusi state (Permaisuri, Bandar dan Telemong) satu keputusan yang boleh dianggap tidak adil dan mencerminkan kerjasama menerusi Pakatan Rakyat. Menurut persetujuan PKR diperuntukan tiga kerusi state lagi, Kota Putra, Sebarang Takir dan Bukit Besi).

Pasir Mas: Johan Akan Bekerjasama Dengan Ibrahim?

ANALISA                                                                                                                         

Esok akan berlangsung penamaan calon di seluruh negara. Esok akan menentukan apakah calon-calon yang diumumkan oleh parti masing-masing akan sah menjadi calon batau tidak. Begitu juga dengan mereka yang memasang angan-angan untuk ikut sama menyertai pilihan raya atas nama bebas atau sebagainya. Nasib mereka akan ditentukan esok.

Ada beberapa tempat atau kawasan panas menjadi perhatian. Orang sedang menunggu apakah atau siapa yang akan bertanding di dalam kawasan berkenaan. Salah satu kawasan ialah di parlimen Pasir Mas. Tumpuan kini kepada bekas ahli parlimen kawasan itu Inchek Ibraahim Ali.

Perhatian penuh diberikan kerana berlaku istidraj di Pasir Mas. Ibrahim yang sudah galak kononnya akan diberikan laluan untuk bertanding sebagai mewakili UBN telah terganjak apabila Umno mengumumkan Che Johan Che Pa sebagai calonnya, bukan Ibrahim. Pengumuman nama Johan itu bukan saja mengejutkan Ibrahim tetapi menyebabkan beliau kini sudah hampir gila.

Thursday, April 18, 2013

Masyarakat Tionghua Sedih Wan Suhaimi Tidak Jadi Calon

LAPORAN LEWAT                                                                                                          

Wan Suhaimi bersama masyarakat Tionghua di Chetok.
Pagi tadi saya sempat ke kawasan Dewan Undangan Negeri Chetok dalam parlimen Pasir Mas diajak oleh Ketua Cabang PKR Pasir Mas, Dr Wan Suhaimi Wan Daud. Tujuannya berjumpa dengan para penyokong Pakatan Rakyat dari kalangan masyarakat Tionghua disana yang dikatakan bersedih apabila mendapat tahu PKR tidak bertanding di kerusi parlimen Pasir Mas.

Katanya masyarakat Tionghua di sini yang rata-rata merupakan penyokong UBN sebelum ini berharap sangat Dr Wan Suhaimi diberi laluan untuk bertanding di kerusi parlimen Pasir Mas.

Tetapi kerana kerusi Pasir Mas menjadi milik PAS menyebabkan harapan untuk mereka melihat Dr Wan Suhaimi bertanding tidak kesampaian.

Dua Kumpulan Tiga Abdul Digugurkan

BERITA PENDEK                                                                                                           

Tiga orang wakil rakyat veteran PAS digugurkan dari menjadi calon pilihan raya ke-13 ini. Mereka ialah Abdul Fatah Haron (Bukit Tuku), Abdul Halim Abdul Rahman (ahli parlimen Pengkalan Chepa) dan Omar Mohamad (Perupok). Seorang lagi ahli politik veteran masih dikekalkan, iaini Wan Abdul Rahim Wan Abdullah (ahli parlimen Kota Bharu) yang semalam diumum sebagai calon PAS parlimen Gua Musang.

Fatah, Abdul Halim dan Abdul Rahim ialah kumpulan yang dinamakan Tiga Abdul, manakala Omar Mohamad pula bukan kumpulan itu tetapi sebaya dengan anggota kumpulan Tiga Abdul itu.

Abdul Halimyang sebelum ini pernah menjadi timbalan menteri besar Kelantan berundur secara sukarela manakala Abdul Fatah dan Omar digugurkan.

Selain tiga ahli veteran PAS itu, turut sama digugurkan Wan Ismail Wan Jusoh (Melor), Drs Zainuddin Awang Hamat (Limbongan). Dalam mengumumkan calon-calonnya semalam PAS mengemukakan 16 orang muka baru.

Ulasan kedudukan terkini PAS dan UBN Kelantan berdasarkan batang tubuh calon akan menyusul. [wm.kl. 10: 10 08/04/13]

Husam dan Mustapa Bakal MB Kelantan?

MENCERAP MALAM                                                                                                         

Husam: Tanding dua kerusi.
Dua tokoh politik Kelantan masing-masing dari PAS dan Umno akan bertanding dua kerusi dalam pilihan raya umum ke-13 nanti. Mereka ialah Husam Musa yang bertanding di Parlimen Putrajaya dan kerusi DUN Salor, Kelantan.

Manakala tokoh Umno pula ialah Mustapa Mohamed yang bertanding di kerusi parlimen Jeli dan kerusi DUN Air Lanas.

Kemunculan mereka berdua ini bertanding didua kerusi menarik perhatian umum dan kebetulan pula mereka masing-masing disebut-sebut dan dilihat berkelayakan untuk menjadi Menteri Besar Kelantan sekiranya parti mereka menang.

Wednesday, April 17, 2013

Senarai Calon PAS Kelantan

[kemaskini] Berikut ialah calon PAS untuk kerusi parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan.

P19 TUMPAT: Kamarudin Jaaffar.
N1 Pengkalan Kubur: Prof Shahrum Ibrahim (PKR)
N2 Kelaboran: Mohd Zaki Ibrahim.
N3 Pasir Pekan: Ahmad Yaacob.
N4 Wakaf Baru Che Abdullah Nawi.

P20 PENGKALAN CHEPA: Dr Izani Hussein.
N5 Kijang: Wan Ubaidah Wan Omar.
N6 Chempaka: Nik Abdul Aziz Nik Mat.
N7 Panchor: Mohd Amar Nik Abdullah.

P21 KOTA BHARU: Takiyuddin Hassan.
N8 Tanjung Mas: Rohani Ibrahim.
N9 Kota Lama: Annuar Tan Abdullah.
N10 Bunut Payung: Dr Ramli Mamat.

P22 PASIR MAS: Nik Mohd Abduh Nik Abdul Aziz.
N11 Tendong: Rozi Mohamad.
N12 Pengkalan Pasir: Hanifa Ahmad.
N13 Chetok: Abdul Halim Abdul Rahman.

P23 RANTAU PANJANG: Siti Zailah Yusof.
N14 Meranti: Nasaruddin Daud.
N15 Gual Periok: Ahmad Awang.
N16 Bukut Tuku: Abdul Rasol.

P24 KUBANG KERIAN: Ahmad Baihayaqi Atikullah.
N17 Salor: Husam Musa.
N18 Pasir Tumbuh: Abdul Rahman Yunus.
N19 Demit: Muntaz Nawi.

P25 BACHOK: Marzub Shaari.
N20 Tawang: Hassan Mahmood.
N21: Perupok: Mohamad Huzami.
N22: Jelawat: Abdul Aziz Kadir.

P26 KETEREH: Abdul Aziz Kadir (PKR).
N23 Melor: Yusnan Yusuf.
N24 Kadok: Azami Mohd Noor.
N25 Kok Lanas: Nik Mahadi Nik Mahmod.

P27 TANAH MERAH: Nik Mahmod (PKR).
N26 Bukit Panau: Abdul Fatah Mahmood.
N27 Gual Ipoh: Wan Yusuf Wan Mustafa.
N28 Kemahang: Mejar Anizan Abdul Rahman.

P28 PASIR PUTEH: Nik Mazian Nik Mohamaed.
N29 Selising: Saiful Baharin.
N30 Limbongan: Mohd Nazlan Muhamad.
N31 Semerak: Wan Hassan Wan Ibrahim.
N32 Gaal: Tuan Mazlan Tuan Mat.

P29 MACHANG: Dr Wan Zawawi (PKR).
N33 Pulai Chondong: Zulkefli Mamat.
N34 Temangan: Dr Mohd Fadzli Hassan.
N35 Kemuning: Mohd Rusli Ismail. 

P30 JELI: Apandi Mohamad.
N36 Bukit Bunga: Suply Razak.
N37 Air Lanas: Abdullah Yaacob.
N38 Kuala Balah: Ramlan Mat (PKR).

P31 KUALA KRAI: Dr Mohd Hatta Ramli.
N39 Mengkebang: Abdul Latif Abdul Rahman.
N40 Guchil: Mohd Roslan Putih (PKR).
N41 Manek Urai: Fauzi Abdullah.
N42 Dabong: Ku Mohd Zaki Ku Hussein.

P31 GUA MUSANG: Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.
N43 Nenggeri: Mohd Azihan Che Seman.
N44 Paloh: PKR
N45 Galas: Abdullah Hussein.

# Warna merah muka baru.

[kb.kel.12:01 am 18/04/13]

Mengapa Bekas Ahli Parlimen Tanah Merah Sembunyikan Diri?

ULASAN SORE                                                                                                                

Misteri menyelubungi bekas ahli parlimen Tanah Merah dari PKR Amran Abdul Ghani apabila beliau tidak melayan panggilan telefon beberapa kawan terdekatnya sejak dua tiga hari lepas. Ramai kawanan politiknya kesal dan terkilan atas sikap Amran yang dianggap tidak menunjukkan semangat seorang ahli politik sejati.

Tidak diketahui kenapa tiba-tiba saja bekas ahli parlimen berkenaan seakan menjauh diri dan tidak mahu berserabut dalam kancah politik menjelang pilihan raya umum yang akan menjelang kurang tiga minggu lagi.

Sikap membisu Amran dan enggan mengangkat telefon itu katanya berpunca dari masalah calon PKR di Tanah Merah. Amran yang menang pada pilihan raya lalu dikatakan tidak dicalonkan untuk bertanding kerana tidak mampu menunjukkan prestasi memuaskan. Mulanya beliau bersetuju untuk melepaskan kerusi berkenaan kepada calon lebih layak.

Proses Pemilihan Calon PAS Kelantan 'Berkonsep Kronisme'

MENJOLOK MENTARI                                                                                                                   

Malam nanti PAS akan mengumumkan calon-calon untuk kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan parlimen di Kelantan. Daripada 45 kerusi DUN, PAS bertanding di 40 kerusi manakala 11 kerusi parlimen daripada 14 kesemuanya. Walaupun malam ini PAS mengumumkan calon-calonnya tetapi beberapa calon untuk kerusi parlimen dan DUN sudah pun diketahui awal. Sesetengah kawasan acara 'bergomol' sudah berlaku kerana tidak puas hati.

Zulkefli: Orang yang tukang tulis nama calon.
Bagaimana pun malam ini adalah pengumuman rasmi. Malam ini akan ada air mata gembira dan air mata duka. Malam penuh dramatik. Khabarnya semua calon terlibat sudah dimaklum dan sudah pun diberi borang penamaan calon masing-masing. Sesetengah sudah pun mengambil gambar foto untuk dijadikan poster calon. Jangan mendahului Tuhan.

Proses pemilihan calon PAS kali ini nampak kelam kabut dan berkucar 'wak yah' sedikit. Banyak senget dan congik cadungnya. Rasa tidak puas hati timbul di mana-mana sahaja. Setengah ada yang bertindak menutup pos atau mengancam untuk tidak bekerja sekiranya calon-calon pilihan mereka tidak diangkat sebagai calon. Paling menggerikan ada yang membuat pengakuan akan bertindak keluar parti kalau keadaan tidak diubah.

Tuesday, April 16, 2013

Akhirnya Nik Abduh Jatuh di Pasir Mas

BERITA MUTAKHIR                                                                                                           

Perjalanan jauh dan berliku putra politik Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat, Nik Mohamad Abduh dalam mencari pengkalan perjuangan akhirnya ternokhtah di di Pasir Mas.

Nik Abduh di P Mas.
Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat itu yang sebelum ini diarak ke beberapa kawasan akhir muktamad hari ini beliau akan beradu nasib di Pasir Mas.

Agak malang sedikit hasrat orang ramai untuk melihat Nik Abduh berdepan satu lawan satu dengan Inchek Ibrahim Ali tidak menjadi kenyataan apabial Ibrahim 'dikehak' pula oleh Umno dengan 'gereok' dan tidak mengambilnya menjadi calon.

Sebelum ini ramai pemerhati mahu melihat perlawanan di antara kedua mereka. Abduh dihantar ke Pasir Mas dengan harapan akan merampas kerusi PAS yang 'terpajak tanpa cagar'  kepada Ibrahim itu. Sebelum ini Abduh diarak ke beberapa kawasan kerana bimbang tidak mampu untuk berlaga dengan Ibrahim.

Liang Lahad Politik di Pasir Mas Perlu Diperluaskan

ULASAN AWAL                                                                                                                  

Najib Razak melakukan kesilapan besar dalam memberi peluang kepada bukan ahli Umno untuk bertanding bagi memastikan partinya terus berkuasa dan dia sendiri akan menjadi perdana menteri. Apabila Najib memberi laluan kepada 'si laba-laba hutan' Zulkefli Nordin bertanding di Shah Alam tetapi menafikan si Salentia alias Inchek Ibrahim Ali untuk mendapat by di Pasir Mas, ia boleh dianggap sebagai 'istidraj' buat Umno.

Ibrahim: Sedang menggali kubur.
Zulkefli adalah naib presiden Perkasa(m), manakala Salentia atau Ibrahim adalah presiden. Sepatutnya presiden diberikan keutamaan tetapi tidak timbalan presiden. Zulkefli yang dikenali sebagai Zul 9/10 akan berdepan dengan Khalid Samad di parlimen Shah Alam. Jelas apabila Umno mengirimkan bukan ahlinya untuk berdepan dengan calon PAS, parti berkenaan kehabisan modal.

Pencalonan Zul 9/10 ini juga membuktikan Umno tidak menghormati calon atau tokoh tempatan Shah Alam. Tahun 2004 dan 2008 Umno meletakkan si konspirator menjahamkan Anwar Ibrahim, Abdul Aziz Shamsuddin di Shah Alam. Ini bermakna sudah tiga kali pilihan raya umum Umno Selangor gagal menurunkan tokoh tempatan dan sekaligus menunjukkan Umno Selangor kekeringan tokoh.

Inchek Ibrahim Frust Menunggeng

Rasanya antara orang paling frust hari ini ialah Inchek Ibrahim Ali. Dia mengharap sangat UBN akan beri laluan kepadanya bertanding secara solo menentang PAS di kerusi Pasir Mas, tetapi harapan itu tidak menjadi.

Dalam senarai calon Pasir Mas bakal diketahui secara rasmi tengah hari ini nama Ibrahim tidak disenaraikan sebagai calon sokongan Umno di Pasir Mas.

Tidak ada calon BN plus di Pasir Mas.

Umno menamakan timbalan ketua Umno bahagian Pasir Mas, Che Johan Cek Pa sebagai calon parlimen Pasir Mas. Nama Ibrahim juga tidak ada di mana-mana kerusi Dun. Perkembangan ini menjadikan besar kemungkinan Ibrahim akan bertanding atas tikit bebas private bersama beberapa pengikutnya yang dilain tempat. Akan menyusul. [wm.kl.10:28 am 16/04/13]

Fikirlah Untuk Elakkan Kalah 5 - 0 di Pasir Puteh

RENUNGAN SUBUH                                                                                                          

Menjelang tengah hari ini Badan Perhubungan PAS Kelantan bermesyuarat untuk mensucikan nama-nama calon PAS seluruhnya sebelum ianya diumumkan malam esok. PAS menghadapi sedikit masalah dalam proses menamakan bakal-bakal calon kali ini. Ada beberapa keputusan tidak 'berlaga angin' dengan pengundi dan pimpinan peringkat kawasan.

Nama-nama yang lebih layak tenggelam terus dan tidak terpandang oleh jawatankuasa pemilih. Setiausaha Badan Perhubungan PAS, Zulkefli Mamat yang mengakui dia hanya jadi tukang tulis, tidak tertulis nama-nama yang berkelayakan sebaliknya 'tertulis' nama lain yang 'ewek' dan boleh membawa kecelakaan.

Manakala Pengarah JPN Wan Nik Wan Yusuf pula seakan berfikir berat sebelah tanpa menimbangkan kelayakan calon dari semua sudut. Kenapa dikatakan demikian, kerana mereka berdualah orang pertama yang membuat laporan atau menyenarai pendekkan nama-nama bakal calon untuk diserahkan kepada Badan Perhubungan atau Jawatankuasa pemilihan calon.

Monday, April 15, 2013

Pakatan Letak Dua Calon di Kangar...

ULASAN                                                                                                                          
 
Langkah PAS dan PKR yang akan meletakkan calon masing-masing di kerusi parlimen Kangar sesuatu kejadian yang pahit bagi rakyat yang menyokong Pakatan Rakyat dan mahu melihat kerajaan UBN tumbang.

PKR menerusi mufti Perlis Dr Juanda Jaya dikatakan akan bertanding di kerusi Kangar manakala PAS pula akan menurunkan bekas pengurus besar Pos Baharudin Ahamad untuk merebut kerusi berkenaan. PAS lebih dahulu mengumumkan akan meletakkan Baharuddin walaupun 'konsesus' sebelumnya antara PAS dan PKR menguar-uarkan Dr Juanda diletakkan di di situ.

Sekiranya tidak ada persefahaman di antara kedua-dua parti berkenaan sudah tentu kerusi Kangar akan menyaksikan pertandingan tiga penjuru. UBN sudah pasti akan mempertahankan kerusi berkenaan yang sebelum ini dipegang oleh Radzi Sheikh Ahmad sebelum ini.

Adalah diharap kemungkinan berlaku pertandingan tiga penjuru ini dapat dielakkan. Masa masih ada untuk mencari jalan penyelesaian. Baik PAS atau PKR perlu meletakkan kepentingan perjuangan untuk menumbangkan UBN daripada kepentingan diri atau pasukan.

Sekiranya insiden ini tidak dapat dielakkan bimbang ia akan menjadi panduan atau ikutan di kawasan-kawasan lain yang menghadapi perkara sama. Tidak dapat tidak kalau ia gagal diselesaikan ia menjadi perbandingan.

Manakala UBN pula akan menggunakan insiden ini sebagai menunjukkan kelemahan atau kurang mantapnya hubungan atau pakatan parti dalam PR. [wm.kl.7:13 pm 15/04/13]

Umno Kelantan Umum Calon Tengahari Esok

BERITA SORE                                                                                                                   

Senarai calon UBN Kelantan kini sudah berada di tangan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed. Senarai calon itu sudah muktamad dan tidak ada apa-apa pindaan lagi. Senarai penuh itu diserah oleh presiden Najib Razak pagi ini.

Menurut Mustapa nama-nama calon Umno untuk 45 kerusi state dan 14 kerusi parlimen itu akan diumumkan tengahari esok bertempat di Pejabat Umno Kelantan di Kota Bharu jam 12:00 tengah hari.

Sempena pengumuman itu juga bakal-bakal calon akan diserahkan tauliah menjadi calon.

Sehingga kini senarai calon UBN kemas kemeh dalam tangan Mustapa tidak siapa mengetahuinya. Cuma apa yang sudah pasti Tengku Razaleigh Hamzah sekali lagi diberi laluan untuk bertanding di kerusi parlimen Gua Musang, manakala Mustapa di kerusi parlimen Jeli di samping kerusi state Air Lanas.

Pengumuman calon Umno esok ini bermakan UBN mendahului PAS yang sampai kini masih belum dapat mengumumklan calon-calon mereka. PAS dan PKR sepatutnya mengumumkan calon-calon mereka pada 12 April lalu tetapi terpaksa dibatalkan kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Dari segi moral menampakkan UBN lebih bersedia dan bersemangat kali ini berbanding dengan PAS? [wm.kl.2:41 pm 15/04/13]

Kelam Kabut di JKR 10

ULASAN MAKLUMAT                                                                                                  

Apa sudah jadi dengan PAS Kelantan? Apakah parti itu, tepatnya pemimpinya sudah bingung dan gelabah tahap empat? Katanya hari ini di kediaman rasmi Menteri Besar JKR 10, sudah dihurung oleh mereka yang dikatakan akan bertanding dalam pilihan raya untuk datang mengambil atau mengisi borang calon.

Ada setengahnya juga sudah diarah untuk mengambil gambar bagi dijadikan gambar calon di kedai gambar Mido Kota Bharu? Kenapa terjadi demikian? Sementara bakal-bakal calon untuk kerusi lain sedang bertarung sesama sendiri untuk mendapat tempat, tetapi sebahagian yang lain sudah mengisi borang penamaan calon.

Kenapa berlaku demikian yang mana ia menggambarkan tidak ada keselerasaan di dalam PAS.

Tokguru Sihat Makan Lasam Habis Sepinggan

MAKLUMAT SUBUH                                                                                                    

Habis sepinggan Laksam.
Semalam kecur berita dan laporan liar didalam internet mengatakan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat terjatuh di Johor sehingga terpaksa dipapah.

Laporan liar itu dibuktikan dengan sekeping gambar spontan Tokguru sedang dikepong (dokong). Gambar itu memang kelihatan seolah-olah Tokguru uzur benar sehinggakan tidak boleh berjalan.

Para pencacai Umno atau mereka yang benci Tokguru seronok dengan gambar berkenaan. Ia akan dieksploit untuk menceritakan Nik Aziz sudah uzur dan tidak larak lagi untuk berkempen. Orang-orang Umno yang gerun dan takut dengan auranya melonjak kegembiraan kalau beliau uzur dan tidak dapat turun padang. Soalnya kenapa takut sangat dengan Tokguru?

Sunday, April 14, 2013

Alhamdulilah Tokguru Tidak Mengalami Apa-apa Kecederaan

TERKINI                                                                                                                               

Alhamdulilah Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dilaporkan terjatuh dan mengalami kecederaan semasa berada di Batu Pahat tidak membimbangkan. Banyak laporan liar kini disiarkan di blog dan media sosial pro kerajaan memberi gambaran keadaan MB Kelantan itu teruk.

Baru sekejap saya menghubungi dengan pengawal peribadi Tokguru, Wan Zulkefli dan beliau menjelaskan apa yang berlaku.

"Tokguru hanya tergelecah semasa hendak naik kereta kerana kakinya kebas akibat lama berdiri, keadaan Tokguru tidak ada apa-apa, beliau sihat," jelas Wan zul.

Bagaimana pun kata Wan Zul majlis Tokguru di Segamat malam ini dibatalkan dan kini Tokguru dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur. [wm.kl.9:25 pm 14/04/13]

Benar Bekas MB Umno Sertai PAS

BERITA                                                                                                                                 

Seorang bekas MB Umno sah mengisi borang kemasukannya ke dalam PAS, demikian menurut pemimpin tertinggi PAS. Menteri Besar berkenaan yang berkhidmat lebih 10 tahun itu akan mengistyharkan kemasukannya ke dalam PAS dua hari selepas hari penamaan calon.

"Beliau tidak mahu mengistyharkan sekarang ini bimbang takut beliau dikatakan hendakkan apa-apa jawatan atau pun menjadi calon dalam pilihan raya," demkikian beritatahu pemimpin berkenaan.

Sebenarnya desas desus MB seorang ini akan menyertai PAS sudah lama kedengaran tetapi ia tenggelam timbul. Barulah sekarang ini hasratnya itu sahih apabila beliau telah mengisi borang keahlian PAS di hadapan Timbalan Mursyudul Am PAS, Dr Haron Don.

Penyertaan bekas MB ini memberi pukulan hebat kepada Umno terutamanya di negeri yang beliau berkhidmat.

Dalam pada itu pihak Umno juga tertanya-tanya mengenai MB berkenaan yang dikatakan sudah lama menghilang dan menjauhi program UBN. Umno juga dikatakan beruasaha untuk mendekati dan menjinakkan bekas MB ini tetapi tidak berjaya.

Kemasukan bekas MB ini juga akan memberi suntikan semangat dan kekuatan baru kepada Pakatan Rakyat amnya. [wm.kl.8:57 pm 14/04/13]

Thursday, April 11, 2013

Chua Soi Lek Sudah Kecut Perut dan Mengaku Kalah

ULASAN PETANG                                                                                                        

Presiden MCA Chua Soi Lek hari ini dengan rasmi menyatakan dia tidak akan bertanding dalam pilihan raya ke-13 nanti. Alasannya ialah kerana beliau ingin membuktikan dia seorang yang mementingkan parti daripada kepetingan diri sendiri.

Alasan diberikan Soi Lek itu begitu indah dan ikhlas bunyinya. Tetapi seramai mana yang mempercayai akan keikhlasan itu? Bukan tindakan Soi Lek itu menandakan dia sudah mulai kecut perut kerana melihat kebangkitan rakyat hari ini yang ingin menghukum UBN sudah tidak dapat dibendung lagi.

Sebelum ini Chua Soi Lek cuba sedaya upaya untuk memecahkan pakatan PR terutamanya di antara PAS dengan DAP dengan menimbulkan berbagai provokasi dan fitnah. Beliau juga lantang menentang hudud di mana ia dilihat kontras dengan DAP yang lebih bersikap terbuka mengenai hudud. Chua Soi Lek cuba memberi gambaran yang DAP menyokong hudud dengan tujuan untuk menakut-nakutkan orang-orang Cina.

Annuar Musa Disingkir Menjadi Calon?

RISIK MAKLUMAT                                                                                                               

Di antara tokoh-tokoh veteran Umno yang digugurkan sebagai calon dalam pilihan raya ke-13 ini khabarnya termasuklah bekas Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Annuar Musa. Dari maklumat dalaman Annuar tidak dicalonkan bertanding di mana-mana kerusi, sama ada DUN atau parlimen.

Alwi: Hanya berdoa.
Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) itu sebelum ini bertungkus lumus untuk memastikan dirinya akan dicalonkan. Beliau dikatakan menggunakan berbagai kaedah untuk menawan hati pucuk pimpinan Umno terutamanya Najib Razak agar memberinya sekali peluang sebagai calon.

Kejayaan pasukan bolasepak Kelantan, The Red Warriors telah diguanakan untuk menaikan darjatnya dalam politik. Annuar sangat berharap kejayaan triple pasukan boleh sepak itu akan membantu memulihkan imejnya dalam politik.

Siapa Yang Memohon Maaf Kepada Anwar?

SESUDAH SUBUH                                                                                                                

Semalam saya mendapat tahu dari seseorang, bakal calon Bebas yang akan diretui oleh UBN telah memohon maaf kepada Anwar Ibrahim di mahkamah. Bakal calon itu hadir ke mahkamah dan membuat pengakuan dan memohon maaf kepada Anwar beberapa hari lepas. Permohonan maaf itu direkodkan oleh Hakim.

Belum diketahui apakah puncanya bakal calon itu berbuat demikian? Apakah dia juga menghadapi saman oleh Anwar ekoran kelancangan mulutnya memfitnah Anwar membabi buta selama ini? Saya sedang berusaha untuk mendapatkan surat permohonan maaf oleh bakal calon bebas direstui Najib itu.

Persoalannya apakah boleh dipercayai dengan apa dilakukan bakal calon itu? Sejauh manakah permohonan maafnya valid dan berintegriti?. Semua orang kenal siapa dia orang ini dan kenal fiil perangai dan sifat munafiknya. Bukan sahaja ahli politik, pemerhati dan rakyat di kawasannya saja yang tahu tetapi semut di celah kayu atau gajah di dalam hutan juga tahu dan kenalkan dengan kebusukan dirinya itu.

Wednesday, April 10, 2013

Mahathir Minta Tanding di Putrajaya?

EKSKLUSIF                                                                                                                              

Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad katanya berminat untuk mengambil bahagian secara langsung dalam pilihan raya ke-13 dengan diberikan peluang menjadi calon. Khabarnya kawasan pilihan atau diharap-harap Mahathir ialah Putrajaya.

Mahathir katanya tidak menyuarakan sendiri hasrat itu tetapi diisyaratkan menerusi seorang khadamnya yang telah berjumpa dengan wakil peribadi Najib semalam. Mahathir katanya berubah angin apabila mendapat tahu PAS telah megumumkan Husam Musa sebagai calonnya di Putrajaya.

Khadam Mahathir itu memberi tahu wakil peribadi Najib, Mahathir bimbang dengan keupayaan Teuku Adnan Teuku Mansor untuk mempertahankan kerusi parlimen berkenaan. Dari tinjauan dan kajian di pejabat Yayasan Perdana, - pejabat operasi Mahathir, pegawai kerajaan mungkin mendapat pilihan baru kalau Husam diletakkan bertanding di Putrajaya.

PRU-13 Mengundi 5 Mei, Penamaan Calon 20 April

Baru sekejap tadi Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Abdul Aziz Yusuf telah mengmumukan tarikh penamaan calon dan hari mengundi untuk pilihan raya umum ke-13.

Hari penamaan calon ialah pada 20 April manakala hari mengundi ialah 5 Mei. Ini bermakna tempoh berkempen selama 14 hari. 

Pilihan raya kali ini melibatkan seramai 13,268,002 pengundi. [wm.kl.12:35 pm 10/04/13]

Orang Penting Pakatan Semua Sudah Ada Kerusi

TINJAUAN                                                                                                                                 

Husam: Mula didampingi sain sobat.
Kita semua sedang menanti pengumuman hari penamaan calon dan hari mengundi oleh SPR yang kini masih bermesyuarat membincangkan perkara itu. Hari ini dijangka tarikh-tarikh keramat itu akan diketahui menjelang lewat petang ini.

Sementara itu mari kita lihat dan meninjau ke mana dan di mana orng-orang penting dari kalangan Pakatan Rakyat akan bertading ataupun diletakkan bertanding. Saya mulai dengan ketua SAMM Badrul Hisham Sharin atau Che'guBard yang sebelum ini menyatakan kesediaannya untuk tidak bertanding, tetapi semalam diumumkan beliau akan diletakkan di DUN Sungai Aceh di Pulau Pinang.

Pencalonan Badrul itu diumum sendiri oleh Timbalan PKR Pulau Pinang, Dr Mansor Othman.

Tuesday, April 9, 2013

Dari Bendul Firasat Saya: Tuhan Jangan Kau Zahirkan Kesedihan Ini

SAYANG TOK GURU                                                                                                          

Cuba renungi gambar Tokguruku ini dengan penuh perasaan. Fikir apa yang beliau dengar, pandangan dan harapkan!

Entah mengapa dalam beberapa jam terakhir ini hati saya tidak sedap, dada berdebar-debar dan bergeduk persis ombak yang tidak sudah sampai ke tebing pantai. Ada debar kecil dan debar besar beralun dan 'berungga-rungga' menyinggahi ke segenap pembuluh darah.

Dada menjadi sebak seakan diri tidak keruan. Akan kehilangan sesuatu yang disayangi! Saya cuba menempis agar rawan itu menjauhi saya dan tidak menganggui benak saya. Saya mahu bahagian bersama. Saya tidak mahu dan benci untuk melihat bayangan ini menjelma menjadi realiti. Tolong Tuhanku.

Hati kecil pula berkata-kata yang sukar untuk difahami apa lagi ditafsirkan untuk alam semesta. Keluhan terus bergulung didalam diri kemudian terhempas di pengkalan hati. Rasa bimbang, cemas juga membelenggu seluruh diri. Perasaan ini pelik dan anih buat saya. Ia bergedung gedang...

Bertanding Luar Kelantan: Husam Pecah Rekod Asri

PERISTIWA SEMALAM                                                                                                    

Sudah hampir pasti Naib Presiden PAS Husam Musa, 54 akan bertanding di kerusi Putrajaya Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur disamping mengekalkan kerusi DUN Salor yang dijabati sekarang ini. Kalau semuanya berjalan lancar Husam bakal melakar sejarah buat PAS Kelantan dan Malaysia amnya dan buat dirinya sendiri.

Tiga Naib Presiden menanti untuk terima derma.
Apa yang bakal dicoret Husam itu hampir menyamai rekod yang pernah dicatat oleh bekas presiden PAS, Mohd Asri Muda (Allahyarham) yang pernah meninggalkan Kelantan tahun 1978 untuk bertanding di luar Kelantan. Pada tahun tersebut Asri meninggalkan kerusinya parlimen Kubang Kerian di Kelantan untuk bertanding di Padang Terap Kedah. Bagaimana pun ketika itu Asri tidak mempertahan kerusinya dan bertanding 'tunggal' untuk kerusi Kota Star Kedah. Dukacitanya Allahyarham kalah.