Monday, November 30, 2009

Eksklusif Dari Kota Bharu

Awas!
"Kolonel Mat" Taja Perarakan Desak Nik Aziz Letak Jawatan Esok

[kemaskini] 9: 10 mlm. Sebaran SMS yang mengajak orang ramai supaya berhimpun di pintu masuk pejabat MB pagi esok kini sedang berleluasa disebar. Dipercayai SMS ini adalah jemputan khas yang digunakan untuk menyeru orang ramai berarak dan berhimpun bagi mendesak Nik Aziz letak jawatan.

Berikut adalah SMS yang dikatakan disebar:

"Salam Perjuangan Membela Kessucian Islam - Jemaah Rakyat Prihatin (Kel) JRPK, dengan setulus ikhlas mengajak tuan/puan sdr/sdri ke perhimpunan membantah dan mendesak MB Kel Datuk Nik Aziz minta maaf dan tarik balik doa jahanam TDP PM dan konco-konconya yang jelas bukan ajaran Islam dan mendesak supaya menantunya (Ariffahmi) segera meletak jawatan di PMBK. Pada 1hb Disember Selasa jam 10:00 pagi di depan pintu masuk Kota Darul Naim (Pjbt MB). Sama-sama menjaga kesucian Islam."

SAYA baru menerima panggilan telefon dari Kelantan yang memberi tahu satu rancangan sedang di atur oleh golongan tertentu untuk mengadakan perarakan dan himpunan secara besar-besaran di hadapan Pejabat Menteri Besar di Kota Darul Naim, Kota Bharu esok bagi mendesak Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat meletakan jawatan sebagai MB Kelantan.

Himpunan itu juga untuk mendesak Nik Aziz supaya mempercepatkan mengambil tindakan (mendesak) ke atas menantunya Abdul Ariffahmi Ab Rahman supaya melepaskan jawatan CEO PMBK.

Nik Aziz minggu lepas atas nasihat pemimpin Pas pusat telah mengarahkan Ariffahmi melepaskan jawatan itu setelah perlantikan menantunya itu telah dieksploitasikan untuk memburukkan beliau dan kerajaan Pas Kelantan. Ariffahmi bagaimana pun sehingga kini masih belum berbuat demikian.

Menurut pemanggil berkenaan yang juga sumber rapat sebuah Pas kawasan, pihak Pas Kelantan telah pun maklum mengenai ura-ura perarakan dan himpunan berkenaan. Satu laporan polis juga dikatakan telah dibuat oleh pihak Pas kerana himpunan berkenaan tidak mendapat permit.

Dalam pada itu menurut pemanggil itu lagi pihak keselamatan Pas kini juga sedang mengadakan mesyuarat khas berhubung desas desus berkenaan untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

"Keselamatan Pas telah memanggil mesyuarat segera untuk membincangkan apa yang dirancangkan itu, ia sedang berlangsung," ujar pemanggil berkenaan.

Selain daripada himpunan esok untuk mendesak Nik Aziz melepas jawatan, tambah pemanggil itu lagi ia juga untuk mendesak suapaya Nik Aziz menarik balik doa yang meminta Allah palingkan hati Perdana Menteri, Najib Razak supaya memberi wang royalti petrol ke Kelantan.

Nik Aziz semasa berkhutbah hari raya korban telah berdoa supaya Allah palingkan hati Najib supaya memberi royalti petrol ke Kelantan. Sekiranya Najib enggan berbuat demikian, katanya beliau (Nik Aziz) tidak akan teragak-agak untuk mendoakan agar Najib dan kerajaanya dimusnahkan Allah.

Sementara itu dari maklumat lain menyebut beberapa agensi kerajaan yang dikuasai kerajaan Persekutuan telah dihubungi oleh pihak tertentu supaya keluar beramai-ramai menjayakan himpunan berkenaan.

Arahan juga dibuat kepada kakitangan kerajaan supaya keluar dengan membawa bendera Umno dan bendera Pas. Sebuah pejabat Pertubuhan Peladang kawasan (PPP) turut sama dihubungi agen berkenaan.

Apakah himpunan berkenaan ada sangkut paut dengan pendedahan yang dibuat Nik Aziz tiga hari lepas kononnya ada "Kolonel Mat" yang bertanggungjawab merancang untuk menjatuhkan beliau dan menumbangkan kerajaan Kelantan?

Sekiranya perarakan dan himpunan berkenaan benar-benar berlaku esok, ini mengesahkan dakwaan Nik Aziz itu bahawa memang ada rancangan untuk menjatuhkan beliau secara kekerasan! [wm.kl. 6:05 pm 30/11/09]

Celoteh Murai 59

Mana Lebih Baik: Berdoa Atau Berjumpa?

Kata MB Kelantan, Nik Aziz Nik Mat dia tetap akan mendoakan supaya Perdana Menteri, Najib Razak dan kerajaannya musnah kalau Najib tidak mahu beri wang royalti kepada Kelantan. Nik Aziz tak peduli apa orang kata kepadanya. Dia tetap dengan pendiriannya. Orang kata salah kalau berdoa untuk kemusnahan orang, dia tak peduli. Dia nak debat dengan orang yang berkata begitu. Menurut ilmunya boleh berdoa demikian. Katanya ada dalil dan hujah kata boleh.

Murai tabik kepada pendirian tegas Nik Aziz itu. Dia tidak berganjak dari keputusannya. Yalah kalau betul kenapa nak berganjak? Kalau berganjak nanti orang kata dia tidak ada pendirian pula. Cuma yang Murai sikit pelik bila fikirkan hal Tok Guru seorang ini, kenapa dalam satu-satu hal dia tegas dan keras macam besi, dan dalam hal lain pula dia jadi lembek macam batang pisang kena air.

Misalnya mengenai perlantikan menantunya, Abdul Ariffahmi Ab Rahman sebagai CEO PMBK. Dulu dia juga pertahankan bahawa perlantikan itu tidak menjadi masalah, tidak bersifat kroni, malahan kalau kroni pun ia dibenarkan sebab Rasulullah juga berbuat begitu. Tapi alih-alih dia juga nasihatkan Ariffhami letak jawatan. Murai kurang faham bab ini. Kenapa? Cit..citt...citttt.

Mengenai doa supaya Najib dan kerajaan musnah sebabnya sikit saja, sebab Najib tidak mahu beri wang royalti minyak kepada Kelantan. Najib pula tetap mahu berikan wang ehsan kepada Kelantan. Alasan Najib, apa nama pun wang itu sampai kepada rakyat juga.

Eh... kalau sampai (wang itu) sungguh Murai tak kisah. Namalah atas nama apa pun tidak menjadi masalah. Rakyat perlu diutamakan. Yang penting hasil bumi Kelantan dapat dikecapi oleh rakyat Kelantan.

Adapun apa yang Murai dok fikir kenapa Nik Aziz nak wang itu atas nama royalti ialah kerana nak urus sendiri wang berkenaan. Nak bagi sendiri kepada rakyat. Mungkin dia bimbang takut kalau UBN urus tidak sampai ke mana. Al maklumlah, dunia kenal dengan perangai pemimpin UBN? Sebenarnya ada moleknya juga kalau wang itu diserahkan kepada Kelantan. Lagipun ia adalah hak Kelantan secara mutlak. Najib pun satu nak berkeras ke atas harta orang.

Seperkara lagi mungkin Nik Aziz beriya sangat nak duit itu kerana dia sudah nampak kesannya. Kalau UBN berikan kepada rakyat nanti rakyat Kelantan nampak yang berkebajikan UBN, tidak kerajaan Pas. Ini yang padah ini. Lama-lama bila rakyat sudah bertanggapan begitu lama-lama body akan terlepas kepada UBN. Kalau body (undi) sudah terlepas bermakna berputih matalah Pas pada pilihan raya akan datang.

Murai dah bayangkan perkara ini awal-awal. Jangan desak tidak tentu kalu mengenai wang royalti itu. Murai dah dapat bayangkan walaupun desakan, UBN tetap tidak akan beri juga kepada Kelantan. Akan dicarilah seribu helah untuk menafikan hak Kelantan itu. UBN mana tahu soal dosa dan pahala. Dan hajat Nik Aziz nak doakan itu pun tidak menggetarkan jiwa mereka. Apa lagi mereka (UBN) pun sudah anggap Nik Aziz sudah nyanyuk dan tidak stabil lagi. Bagi UBN Nik Aziz bukan ulama tetapi ustaz politik. Jadi mereka tidak takut kepada dia Nik Aziz.

Justeru itu pada Murai masa masih ada. Apa yang Murai rasa baik Pas Kelantan berundinglah dengan kerajaan UBN. Nik Aziz duduklah dengan Najib berunding dan bincang baik-baik. Kalau tak boleh semua minta separuh sudah cukup. Ada pepatah Arab mengatakan kalau tidak boleh semua, ambil separuh pun jadi. Separuh lebih baik daripada tak dapat langsung.

Murai yakin dan percaya Najib tidaklah zalim sangat. Bukankah sebelum ini mereka dah naik jet sekali? Dan bincang apa-apa yang patut. Apakah perbincangan itu tidak boleh diteruskan. Sebaik kelek ke Kelantan khabarnya Nik Aziz dah puji Najib macam nak rak, tapi alih-alih kecam pula Najib.

Bagi Murai daripada mendoakan agar Najib musnah kalau Najib tak beri juga wang royalti itu lebih baik Tok Guru menebalkan muka berjumpa Najib minta wang royalti itu molek-molek. Pergi ke pejabatnya. Kalau lepas minta dengan molek Najib tetap berdegil masa tulah baru Nik Aziz boleh serang Najib hatta berdoa agar dimusnahkan Allah. Bila Najib sah tidak beri itulah tandanya Najib jahat. Murai rasa main ugut-ugut bukan permainan orang bijak pandai melainkan permainan budak-budak saja.

Murai: Bernyanyi-nyanyian selepas bah.

Sunday, November 29, 2009

Rencana Ahad

Sudahkah Tok Guru Istikharah?

WALAUPUN kemelut politik Kelantan sudah reda namun ia bukan mudah untuk sendik sepenuhnya. Terutamanya kepada diri Tok Guru Nik Abdul Aziz. Apa yang berlaku meninggalkan kesan jiwa mendalam buatnya dan juga seluruh keluarga dan orang-orang yang menyanyanginya di mana jua berada. Sesuatu yang tidak mahu kita saksi selama ini telah menimpa ke atas batang tubuh Nik Aziz. Beliau dipalitkan dengan keaiban dan kehinaan yang begitu busuk sehingga menjejaskan intergritinya sebagai seorang ulama. Usah kira apakah usaha itu terancang atau tidak, tetapi yang nyatanya ia sudah berlalu.

Kemelut yang meratah Kelantan baru-baru ini tidak akan mengembalikan diri Nik Aziz seperti sebelum ini. Di mana kalau sebelum ini beliau laksana sekeping cermin besar yang jernih dan bersinar banar yang menjadi tempat penilikan ummah, tetapi hari ini kewibawaanya sedikit retak.

Kemelut yang berpunca dari anak menantunya itu telah meretakkan cermin diri Nik Aziz. Kalau pun ia dapat ditangkupkan dan disusun kembali namun retak dan kesan pecahannya masih ada. Orang yang mengetahui apa yang menimpa cermin itu tahu akan di mana retak dan sumbingnya meskipun ia cuba dipolishkan dengan web bermutu tinggi sekalipun.

Persoalan kini, apakah beliau akan berhenti sebagai tanggungjawab kepada apa yang berlaku itu. Ada pro kontra dalam hal ini. Walaupun beliau sepatutnya sudah berhenti, baik kerana usia, kerana masalah dan imej yang tercemar, tetapi masih ada yang berharap agar beliau tidak berundur. Masih ada orang mengharap beliau terus memimpin Kelantan. Harapan ini seolah-olah tidak ada orang lain lagi yang mampu untuk melaksanakan tugas sebagai MB.

Tanggapan dan andaian ini sesuatu yang silap. Mungkin kerana disebabkan perasaan terlalu sayang sehingga sukar untuk menghadapi realiti ketiadaan Nik Aziz dalam persada politik Pas di Kelantan khasnya. Pandangan ini juga dari satu segi untuk terus menyusahkan Nik Aziz. Kenapa tidak, selagi beliau berada di situ selama itulah beliau akan diserang dan dihina. Selama itulah kita akan mendengar kenyataan-kenyataan Nik Aziz yang luar biasa dan kontroversial.

Saya sendiri secara peribadi kalau boleh tidak mahu Tok Guru berhenti. Teruskanlah memimpin Kelantan sehingga ke akhir hayat. Beliau masih beraura. Kalau hendak mencari pengganti setaraf dan setandingnya tidak akan ada. Namun hakikat yang berlaku tidak siapa dapat menafikan dan beliau tidak boleh dikekangkan untuk terus berada di situ. Lumrah, fitrah dan proses alamiah tidak sesiapa dapat menyekatnya.

Rasanya Tok Guru sendiri sedang menimbang perkara ini sebaik mungkin. Berhenti atau tidak? Sekarang atau bila? Saya telah memberi dua jalan kepada beliau, ke kiri atau ke kanan. Ke kiri berhenti dan ke kanan terus memimpin Kelantan dengan syarat perlu melakukan pembersihan dalam parti dan kerajaan. Nampaknya masih belum ada riak dari beliau untuk melakukan sesuatu atau memilih mana-mana jalan. Tetapi melihat kepada perkembangan hari ini adalah lebih baik kalau Tok Guru berundur perlahan-lahan.

Putra politiknya, Nik Muhammad Abduh (foto atas) sudah jelas dan tegas meminta ayahandanya berhenti. Abduh mahukan ayahnya berundur dan meninggalkan simpang siur yang berlaku kini. Jika suara Nik Abduh itu mewakili seluruh keluarga besar keturunan Raja Jembal bermakna keluarga sudah sepakat mahu tok guru itu berundur. Rihat secukupnya.
Ada logik kalau Nik Abduh membuat seruan begitu. Dia tidak mahu ayahnya terus diserang sehingga keletihan. Seorang anak sudah mesti ada rasa simpati kepada orang tuanya. Bahkan simpati dari darah daging sendiri lebih tinggi dan mendalam dari simpati seorang pembantu yang suka mencuri makan!

Nik Abduh mungkin dapat membaca makrifah politik. Sekiranya ayahnya terus di situ selama itulah ayahnya akan menjadi alat dan diperalat oleh orang tertentu untuk kepentingan peribadi. Menjadi alat dan memperalatkan ayahnya sesuatu yang mendukacitakan Abduh dan seluruh anggota keluarganya. Apa lagi dijadikan alat untuk keuntungan politik peribadi orang tertentu. Mungkin Nik Abduh dan keluarga lain tidak kisah kalau Nik Aziz terus menjadi hamba kepada agama, bangsa dan negara. Mereka redha. Selama ini sejak lebih 50 tahun lalu mereka telah melepaskan Nik Aziz ke lapangan juang. Mungkin mereka bangga kalau ayahnya syahid atas takhta kebenaran.

Apakah yang Tok Guru sedang fikirkan pada masa ini? Apakah beliau masih mengira untuk memberi ruang kepada orang yang ada dalam hatinya? Makanya beliau harus terus memimpin sehingga apa yang dicita-cita itu terlaksana? Rasanya Tok Guru tidak perlu berfikir panjang, menghitung jatuh bangun orang lain. Beliau perlu mendahului dirinya sendiri bukan sesiapa. Cermin yang retak harus dicantumkan seboleh-boleh biarlah ia tidak terbayang kemusnahan itu.

Semalam di tv beberapa orang pemimpin UBN mencaci dan menghina Nik Aziz sehingga ada yang mengatakan Nik Aziz sudah tidak stabil. Penghinaan itu turut menyelinap ke dalam jantung hati saya. Saya percaya orang lain juga. Seorang pengkagum Nik Aziz di Kota Bharu menelefon dengan suara sebak menyatakan kekesalan atas apa yang berlaku. Katanya, biarlah Tok Guru berhenti cepat, kerana tidak sanggup mendengar penghinaan ke atasnya. Mungkin bagi Tok Guru tidak kisah, tetapi orang lain, orang yang menyanyangi dan memuliakannya histeria menghadapi penghinaan itu.

Pagi ini seorang bekas pemimpin Pas Kelantan pula menghubungi saya mengatakan hal yang sama. Dia sedih bercampur dengan hairan. “Saya sedih atas apa yang berlaku dan hairan dengan sikap Tok Guru,” ujarnya berterus terang. Apa yang dihairankan ialah kenapaTok Guru seolah tidak membuat sesuatu tindakan bagi menyelamatkan keadaan dan maruah dirinya kini yang mulai tercemar.

Menurutnya situasi yang menimpa Tok Guru hari ini sangat parah, bukan saja kepada maruahnya tetapi maruah Pas juga. Makanya beliau berharap Tok Guru akan menyedari keadaan ini dan segera memperbaikinya sebelum keadaan lebih parah lagi.

Justeru kata pemimpin itu, untuk menghuraikan kemelut ini elok kalau Tok Guru kembali kepada Tuhan. Mencari jawaban atas apa yang berlaku dengan mengadakan solat istikharah. “Enta suruhlah Tok Guru sembahyang istikharah, mendapat petunjuk dari Tuhan apa yang lebih baik untuk beliau lakukan. Kalau dia merasakan perlu berhenti, berhentilah dan kalau istikharah itu kata kena terus, teruskannya. .. Biarlah Allah memberi petunjuk dan bukannya makhluk,” begitulah ujar pemimpin itu. Bunyinya agak emosi tetapi niatnya dapat difahami dia kasih kepada Tok Guru.

Bila saya bertanya kenapa kepada pemimpin berkenaan kenapa tidak suruh sendiri, dia mengatakan tidak mahu tanpa memberi alasan.

Menarik juga saranan itu. Dan apakah Tok Guru tidak istikharah dalam membuat apa-apa keputusan berhubung kemelut yang berlaku kini? Bukankah sebelum ini Tok Guru begitu jinak dan intim dengan istikharah. Apa-apa yang sulit beliau dapat keputusannya dari istikharah. Begitulah yang didengari sebelum ini.

Ada ‘kuliha’ juga cadangan bekas pemimpin itu. Eloklah Tok Guru beristikharah mencari jawaban
mengenai kedudukan dirinya hari ini. Sekiranya menerusi istikharah itu Tuhan memberi hidayah, beliau harus terus jadi MB dan memimpin parti maka hendaklah diteruskan. Tok Guru tidak perlu peduli dan risau dengan cacian dan kata-kata orang. Sebab petunjuk Tuhan itu benar dan tidak ada unsur-unsur kepentingan peribadi seperti mana petunjuk dan nasihat diberikan manusia.

Kata pemimpin itu lagi, rumusan, ataupun keputusan dan analisa dari manusia tidak menepati kehendak sebenarnya. “Tok Guru tidak boleh dengar cakap orang, beliau kena dengar cakap Tuhan. Biarlah dia mendapat hidayah dari Tuhan” ujarnya lagi penuh mengharap. Bekas pemimpin yang juga sahabat Nik Aziz yakin kalau keputusan menerusi istikharah akan dapat menyelesaikan masalah. Nah... Tok Guru istikharahlah ataupun memang apa yang diambil kini sudah diistikharahkan! [d'kota kl 11:00 am 29/11/09]

Saturday, November 28, 2009

Ulasan Isu

Fahami Siapa "Kolonel Mat"?

BAGI mereka yang tidak faham ilmu mantik mungkin jadi teruja dengan nama "Kolonel Mat" yang disebut Tok Guru Nik Abdul Aziz. Sebaliknya bagi mereka yang memahami simbol (ilmu simotik) itu dan mengetahui sejarah jatuh bangun Pas Kelantan yang tidak pernah sunyi dari diserang kiri dan kanan oleh musuhnya tidak akan terperanjat dengan pendedahan nama itu. Siapakah Kolonel Mat dan apakah wujud manusia ini?

Seperti mana dilaporkan oleh beberapa media hari ini, Nik Aziz menyebut Kolonel Mat, bekas seorang pegawai tentera adalah antara orang yang berusaha menjatuhkannya dan juga kerajaan Pas Kelantan. Beliau menyebut ada satu konspirasi yang melihatkan bekas pegawai tentera. Pendedahan atau penyebutan nama Kolonel Mat ini satu hal yang baru. Saya rasa media sudah tersilap dalam memahami maksud ini dengan menulis bekas pegawai tentera terlibat menjatuhkan Nik Aziz.

Apakah kesalahan ini disengajakan untuk mengeruhkan hubungan antara kerajaan Pas dengan tentera? Mungkin juga!

Apakah wujud Kolonel Mat itu? Kata Abdul Fatah Haron, Nik Aziz sengaja menyebut nama Kolonel Mat kerana dia (Nik Aziz) tidak mahu orang mempersoalkan apakah ada konspirasi nak jatuhkan dia (Nik Aziz) atau tidak. Menurut Fatah, bila Nik Aziz sebut satu nama "Kolonel Mat", tuduhan dan bayangan sama ada ada, atau tidak konspirasi itu akan selesai. Dalam erti kata lain Nik Aziz sebut nama Kolonel Mat itu sebagai menlenyapkan tanggapan umum terhadap nama-nama lain yang benar-benar wujud.

Saya tidak tahu apakah Fatah menjelaskan demikian kerana ingin menyembunyikan hakikat sebenarnya bahawa memang ada orang yang berusaha hendak memburukkan imej Tok Guru dengan niat kemudian memaksanya MB itu berhenti dalam tempoh seminggu dua ini?

Kalau Fatah cuba menyembunyikan fakta ini, maka beliau tentu ada agenda dan matlamatnya sendiri. Pasti Fatah hendak menyembunyikan apa yang ada dalam pengetahuannya. Dari sudut lain kalau Fatah berkata demikian (menyembunyikan) fakta ini bermakna beliau juga tidak hormat kepada besannya sendiri. Fatah dan Nik Aziz berbesan.

Sewaktu berbicara mengenai sejarah jatuh bangun Pas Kelantan dan suka duka Pas diserang Umno, saya pernah mendengar Tok Guru Nik Aziz pernah menyebut nama Gelap Che Mail, seorang anggota polis dan nama Kolonel Mat ini. Kedua nama ini pernah terpencul dari mulut Tok Guru tanpa disengajakan. Berdasarkan apa yang pernah didengari ini tubuh kepada nama ini benar-benar wujud.

Apabila Tok Guru menceritakan mengenai tekanan dan ugutan dibuat ke atas tok-tok guru Kelantan sekitar tahun 60-an tiba-tiba dua nama ini terlepas dari mulutnya. Beliau bertanya kepada saya, apakah enta ingat dengan nama Gelap Che Mail dan Kolonel Mat? Nada pertanyaan itu menunjukkan dia begitu terkilan dengan kedua nama ini. Walaupun dia tidak menjelaskan lanjut peranan dimainkan oleh kedua nama ini, tetapi dapat saya tangkap bahawa kedua nama ini kurang disenanginya.

Jadi apabila nama Kolonel Mat kini ditimbulkan ketika beliau berucap di majlis memperingati hari wukuf, apakah nama Kolonel Mat yang pernah disebut kira-kira 15 tahun lalu di depan saya? Apakah itu dimaksudkan?

Sekiranya nama Kolonel Mat itu sama dengan mama Gelap Che Mail atau Kolonel Mat yang pernah disebut itu maka di sini saya boleh mengandaikan apa yang hendak disampaikan oleh Nik Aziz itu bahawa Pas sentiasa diancam oleh musuhnya. Kerja-kerja musuh Pas ini berterusan. Bahawa tragedi yang berlaku ke atas Nik Aziz dan anak menantunya kini bukan disebabkan orang bernama Kolonel Mat yang sebenarnya itu tetapi orang yang berperangai seperti Kolonel Mat.

Adapun nama Kolonel Mat itu hanya simbol sahaja seperti mana dikatakan Fatah Haron itu ia sebagai kiasan kepada satu lembaga manusia yang jahat dan berdendam kesumat kepada Pas.
Lantaran itu media dan orang ramai janganlah pula mencari-cari mana-mana bekas pegawai tentera untuk dimasukkan ke dalam kemelut politik Pas yang berlaku kini. Sesungguhnya nama Kolonel Mat itu hanya simbolik saja dan bukan wujud hari ini.

Pun begitu saya yakin ada lembaga lain yang berselindung di sebalik belakang "Kolonel Mat" itu dan mungkin ianya sudah dikenal pasti oleh Nik Aziz. Kerana memahami simbol-simbol yang digunakan Nik Aziz itu, apabila beliau menyebut nama "Kolonel Mat" maka jelaslah bahawa memang ada individu yang berusaha untuk menjatuhkannya. Kalau tidak ada usaha itu mungkin kisah Kolonel Mat ini tidak disebut Nik Aziz sedemikian rupa.

Saya percaya Nik Aziz sudah pun dapat mengenal pasti siapakah gerangan konspirator itu? Usahlah sesiapa cuba hendak menafikan atau melindungi kerana apabila Tok Guru sudah menzahirkan dalam bentuk simbol maka hakikatnya memang ada. Ada nama maka adalah batang tubuhnya. [wm.kl. 12:00 t/hari 28/11/09]

Thursday, November 26, 2009

Susupan Petang

Kata Sepakat Sudah Ada: Ahmad Yaacob Ganti Tok Guru Nik Aziz

SAYA tidak mahu mendahuli takdir dan keadaan. Apa yang bakal terjadi esok adalah dalam pengetahuan dan ketentuan Tuhan. Kita hanya boleh berdoa, merancang dan berikhtiar tetapi Dialah juga yang akan menentukannya. Dan bila Dia sudah menentukan maka tidak ada pilihan selain daripada menerimanya dengan menyakini apa-apa yang Dia tajallikan itu penuh dengan rahmat dan hikmah.

Cuma firasat saya kuat mengatakan bahawa kegoncangan politik Kelantan ekoran berlakunya Perang di PMBK dua minggu lepas sudah pun menunju ke jalan penyelesaian. Sudah ada tanda-tanda kemelut itu yang ikut terkena ke batu jemala Tok Guru Nik Aziz sudah mahu berakhir. Jalan penyelesaiannya sudah pun mula kelihatan.

Kalau pergolakan bermula dua minggu lalu itu dilihat ada agenda untuk menjatuhkan Tok Guru Nik Aziz sebagai MB Kelantan kini sudah ada calon yang dipersetujui akan mengambil tempat itu. Nampaknya sudah sepakat untuk memilih calon berkenaan. Orang itu tentulah bukan individu yang terlibat dalam 'konspirasi' memalukan Tok Guru itu sendiri kalau ianya boleh disifatkan sebuah mini konspirasi.

Apakah ini dikatakan erti kebenaran, di mana kebenaran itu akan tetap menang di mana-mana dan bila-bila masa saja? Betapa hebat kemungkaran dengan putar belit di jaring dan dijalin dengan pelbagai teori namun ia akan musnah juga. Kebenaran sentiasa berada di sisi Rabbi.

Alhamuduliah nampaknya sudah ada persepakatan kecil di kalangan Pas Kelantan supaya pengganti Nik Aziz diserahkan kepada timbalannya sekarang, Ahmad Yaacob (foto). Sekurang-kurang tiga Exco negeri berkenaan menyatakan persetujuan dengan cadangan itu. Masing-masing mengakui dari segi kelayakan, Ahmad paling layak dan paling munasabah.

Kata sepakatan ini juga sesuai dengan kenyataan dikeluarkan Nik Aziz mengatakan pengganti beliau ialah mengikut hirerki parti. Makannya tidak ada pelangkauan atau pun calon bidan terjun.

Hari ini seorang Exco yang sebelum ini dilihat orang yang dipuja dan layak mengganti Tok Guru telah membuat kenyataan dia tidak akan bersedia untuk jadi MB. Katanya seperti mana dilaporkan kalau jawatan itu ditawarkan kepadanya ia akan menolaknnya. Syukur Alhamdulilah,. jawatan bukan menjadi buruan dan matlamat yang dicita-citakan.

Semua pihak perlu menerima penjelasan Exco itu sebagai ikhlas dan benar. Mungkin dia membuat ketegasan itu sebagai pengorbanannya demi parti. Hendaknya tidak ada apa-apa prejudis kepadanya apabila dia membuat pengakuan yang dilihat mengendur dan mengangkat bendera putih.

Selain Exco itu, Mohd Amar Abdullah dan Takiyuddin Hassan juga menyatakan hal yang sama. Mereka berdua bersetuju kalau Ahmad Yaaob mengganti Tok Guru. Dari segi kelayakan dan senioriti dalam parti Ahmad Yaacob mengatasi lain-lain tokoh.

Dipercayai sokongan ke atas Ahmad Yaacob ini menyeluruh dan sehingga ini tidak ada suara sumbang yang mengatakan Ahmad Yaacob tidak layak. Kesesuaian Ahmad mengganti Tok Guru juga memandangkan beliau seorang pemimpin yang merendah diri dan tidak suka kepada kontroversi. Jadi sekarang ini Tok Guru tidak perlu bersusah hati dan berducita lagi, sampai masa umumkan saja nama Ahmad Yaacob habis cerita. [wm.kl. 4:00 pm 26/11/09]

Pemantauan Di Udara Kelantan

Bah Sudah Surut, Pembersihan Tetap Dilakukan

BAH di Kelantan sudah patah surut. Sudah banyak mangsa yang dipindah dibenarkan kembali ke rumah masing-masing. Kembali untuk menyusun dan mengemaskan rumah yang dibaham bah. Kembali untuk menyusun kehidupan baru yang lebih yakin dan jaya lagi.

Lembu-lembu dan kambing juga sudah mula meragut rumput semula. (Mengenai jamnapari di Rong Chenak entahlah..) Ada yang sudah berani ke bendang seperti biasa. Tetapi di daunan rumput masih ada lumpur yang menyaluti, bau hanyir masih ada di mana-mana. Bah masih belum sendek molek lagi.

PBT juga akan kalut selepas ini untuk membersihkan kawasan. Banyak longkang, parit tersumbat dan mana-mana pokok yang condong dan tumbang akan dipotong. Jalan kena dibersihkan supaya laluan licin seperti biasa. Pagar juga kena diasak semula agar kemas dan tidak goyang dan tumbang.

Namun Kelantan masih tetap bersyukur, bencana banjir tidak sehebat tsunami di Aceh atau gempar di Padang yang menelan ratusan dan ribuan nyawa. Tuhan sesungguhnya masih sayang Kelantan bumi tadahan wahyu negeri Cik Siti Wan Kembang. Doa murabbinya siang malam masih diterima Tuhan. Cuma rakyatnya (sebilangan) sahaja yang tidak insaf dan sengaja tidak mahu memahaminya! Inilah yang menjadi masalah dan musibah.

Sesuai dengan bah dah patah surut, politik Kelantan yang panas dan bergoncang kuat seminggu dua lalu juga ikut surut. Pergolakan politik seminggu dua seolah ingin ‘berbadi’ = berlumba dengan bah. Alhamdulilah kini, goncangan politik juga sudah berpatah balik. Hari ini tidak ada kenyataan atau pun sepekulasi dan dakwaan baru yang tersebar di mana-mana media.

Mungkin para pemain sudah mendapat apa yang dikehendaki? Orang politik ada kalanya macam budak, dia akan menangis dan merengit macam nak rak, tetapi sesudah apa yang dituntutnya diperolehi ia akan senyap. Ataupun mungkin mereka berhenti kerana sudah dapat mengagakkan apa yang akan berlaku, kalau terus bermain api kemungkinan banyak jari yang terbakar dan melecur.

Tetapi pergolakan politik Kelantan itu macamlah juga bah yang senantiasa hadir pada penghujung tahun. Kadang kala membawa, terlarat ke awal tahun baru. Bagi orang Kelantan ia sudah terbiasa, namun bagi orang Pantai Barat mungkin menggerunkan dan sedikit pelik. Salah satu sebab kenapa orang Kelantan jadi ampuh dan kebal ialah kerana mereka dilatih dengan bencana bumi seperti bah ini hampir setiap tahun.

Cuma bah politik Kelantan kali ini agak mengilankan sedikit. Ia melibatkan tercalarnya hati Tokguruku Nik Abdul Aziz Nik Mat. Kalau ia tidak mencalar hati orang tua itu mungkin ia masih dikira wajar dan menyeronokkan. Berpolitik dan bermain game politik menyeronokkan! Bah kilat adalah biasa dalam kehidupan, ia juga sebagai satu permainan biasa bagi melatih anak-anak kecil supaya pandai bermain air. Tetapi bila ia mencabar wibawa, mengguriskan hati orang tua yang sudah lanjut inilah yang dikatakan agak melampau dan menyedihkan.

Saya sendiri tidak dapat mengawal perasaan bila mengenangkan ini. Sedih, sebak, pilu dan geram apabila melihat permainan ke atas Tok Guru. Dan Tok Guru pula yang tulus dan ikhlas membiarkan saja dirinya diperkotak katikkan si malaun. Bukan semua yang dapat merasai dan menghargai kemuliaannya, melainkan hanya sanggup menyebut saja. Banyak yang ingin memperalatkannya.

Saya faham apa yang sedang bergelombang dalam diri beliau sebagai seorang tok guru. Saya akan sedih kalau melihat wajah tok guru dari sisi agama dengan perbuatan ke atasnya yang mungkin diterima dari sisi politik. Seorang agamawan tidak wajar diperlakukan begitu, atau untuk beliau beliau juga melalukan begitu, sangatlah buruk. Tetapi ia adalah biasa dan normal kalau dari sisi politik. Saya sendiri lebih mempertahankan Nik Aziz sebagai tok guru bukannya sebagai politician.

Bah surut kerana gelombang angin di lautan reda dan bergerak ke benua lain. Bah surut apabila tekanan angin laut ke daratan berkurangan. Begitu juga goncangan politik Kelantan surut dan reda apabila berlaku beberapa tindakan susulan dan lantonan formula mengenainya. Antara yang dapat dikutip dan disimpulkan ialah;

1. Apabila Nik Abdul Aziz menasihati menantunya Abdul Ariffahmi Abd Rahman letak jawatan sebagai CEO PMBK.

Inilah dikira agenda di sebalik agenda dan agenda. Apabila ini sudah terjadi maka senanglah semuanya. Bagaimana pun pada saya tindakan Pas pusat yang menemui Nik Aziz menasihati agar Ariffahmi dipecat sesuatu yang subjektif dan boleh dipertikaikan. Bukan saya hendak membela Arifffahmi di sini tetapi melihat dari segi amalan dan keadilan yang lazim dilakukan.

Kenapa Pas harus menasihati agar Ariffahmi terus dipecat? Kenapa tidak dinasihati agar ia digantung jawatan sehingga siastaan SPRM selesai. Kalau siasatan itu didapati bersalah, barulah wajar Ariffahmi dinasihat berhenti, bukan begitu? Apa kata kalau siasatan SPRM yang dikatakan dibuat kerana fitnah itu Ariffahmi didapati putih dan bersih?

Penghukuman demikian tidak baik, saya rasa. Hak mendapat keadilan di sini bukan saja rakyat Kelantan, Pas Kelantan, kerajaan Kelantan atau Nik Aziz tetapi Ariffahmi juga sebagai seorang insan dan warganegara.

Kesediaan Ariffahmi yang beriaya mempertahankan dirinya sebelum ini tiba-tiba akur dengan kehendak mertuanya itu, perlu disanjung tinggi. Di sinilah akhlak dan mentara kehidupan antara seorang anak (murid) dengan guru, menantu dengan mertuanya. Syabas dan tahniah kepada Ariffahmi yang redha dengan apa yang berlaku kandipun beliau kena memamah lumut hati dan jantungnya sendiri.

Mengenangkan apa yang berlaku antara Nik Aziz dengan Ariffahmi saya tengok tidak ubah seperti apa yang berlaku antara Ismail a.s. dengan ayahnya Ibrahim a.s. Atas keyakinan apa yang dikhabarkan oleh ayahandanya Ismail rela menyerahkan lehernya untuk disembelih. Ismail tidak menyoal dan membatahkan atas kepercayaan kebenaran yang dilakukan oleh ayahnya.

Atas keyakinan, keimanan dan takwa Ismail itu akhirnya Allah mebalas kepada Ismail dajrat yang tinggi dalam kehidupannya. Begiutlah diharapkan kepada Ariffahmi dan Tok Guru selepas ini. Apa yang berlaku adalah pengajaran dan pencetus semangat untuk berjaya dan mempertingkatkan keimanan kepada Allah s.w.t. Teladan dilakukan Nik Aziz dan Ariffahmi itu bukan saja untuknya, tetapi untuk kita semua.

Dunia bukan berakhir di sini. Masih ada esok. Tok Guru sering kali bercerita dan bermadah demikian. Perhitungan kita bukan di sini. Maka kalau di sini kita kalah masih ada mahkamah paling adil untuk kita laluinya. Kekalahan di sini bukan kekalahan untuk semua. Ariffahmi, Tok Guru dan seisapa juga kena melalauinya, mahkamah berkenaan (akhirat) sebagai mahkamah rayuan!

2. Kenyataan Tok Guru sudah ada pelapis untuk menggantinya.

Menurut Tok Guru sudah ada pelapis yang akan menggantinya. Pengganti itu katanya menurut hirerki parti. Kalau kenyataan dan penjelasan ini dikeluarkan sejak lama dulu orang tidak berteka teki lagi mengenai siapa pengganti Tok Guru. Orang faham dan tahu membaca hirerki dalam parti. Siapa yang junior dan siapa yang senior.

Tetapi kerana ayat ini disembunyikan menyebabkan orang berteka teka dan berusaha untuk menaikan calon masing-masing. Sehinggakan mereka yang berada di luar senioriti juga merasa dirinya boleh menjadi pengganti Tok Guru. Dan kerana itulah ada program-program khas untuk dilaksanakan untuk melayakannya menjadi pengganti. Siapa pengganti Tok Guru carilah siapa yang lebih senior dalam parti hari ini.

3. Pengumuman / penjelasan oleh seseorang yang beliau tidak ingin menjadi MB.

Penjelasan oleh seseorang ini juga boleh meredakan keadaan. Orang ini dilaporkan (tapi ingat tidak boleh dipercayai), katanya akan menolak jika ada tawaran jawatan MB kepadanya. Dengan menerima penjelasannya itu sebagai ikhlas, ia menyenangkan banyak kerja. Sebelum ini orang mengira orang ini beriya hendak menjadi MB. Bila beliau sudah mengumumkan demikian, kini tidak timbul lagi yang beliau berusaha sama untuk menjadi pengganti Nik Aziz.

Walaupun dia berkata demikian sebagai helah, tapi buat sementara eloklah ia diterima sebagai kata putus darinya. Sekiranya tertakdir ada tawaran kepadanya dan dia terima juga maka akan kenallah kita semua dengan jenis dan bangsa orang ini.

Sementara menanti bah benar-benar patah suruh sehingga akan datang bah atau bajir kilat lain, semua pihak hendaklah berwaspada. Ambillah masa rihat ini untuk membersih kawasan dan diri sebaik mungkin. Berilah masa dan ruang kepada Tok Guru Nik Aziz untuk beliau membuat perkiraan selanjutnya. Jangan ganggu dia.

Saya yakin dengan apa yang berlaku menyebabkan beliau sedang mahasabah diri. Saya obses dengan kata-katanya sebelum ini. Katanya ‘Hari ini sudah reda tetapi kita belum tahu lagi perkembangan di masa depan’.

Apakah kata-kata itu membuat konotasi beliau akan membuat keputusan mengejut dengan mengundurkan diri? Harapan inilah yang didambakan oleh keluarganya terutamanya putera politiknya Nik Abduh. Nik Abduh sangat mengharap ayahnya berhenti. Bukan bermakna beliau tidak mahu mensedekahkan sepanjang hanyat ayahnya kepada parti dan kerajaan tetapi dia tidak sanggup melihat ayahnya diperkotak katikkan.

Justeru sekiranya ayahnya ingin berhenti, tetapi ada yang melarang, kata Nik Abduh beliau akan menjuah orang itu sebagai 'wahai si bodoh'. [wm.kl. 10:00 am 25/11/09]

Wednesday, November 25, 2009

Membelek Buku Lama

Mahasabah Diri Dan Menilai Prinsip

SEBELUM mata menjamah objek-objek lain selepas Subuh tadi, sebelum melihat wajah isteri, wajah anak bongsu, wajah anak sulung dan adiknya yang sudah keluar bertebar di bumi Allah dan sebelum menatap wajah dua anak perempuan yang masih belum bangun, mata saya terjamah sebuah buku lama yang saya tulis pada tahun 2005 yang dicetak pada Mei.

Buku ini bertajuk "Bala Balak - Dan Igauan Anak Musa". Buku ini diedar menjelang muktamar Pas pada tahun berkenaan yang berlangsung di Pusat Terbiah Pas (Putik) Pengkalan Chepa.

Buku ini banyak meninggal nostalgia bagi saya. Tetapi bukan nostalgia itu yang hendak saya ceritakan, tetapi mengenai sebahagian dalam bahagaian pertama di bawah tajuk, Kepimpinan Pas Harus Berbeza Dengan Umno. Saya membaca semula keseluruhan bab ini untuk menyemak apakah pegangan, pandangan, iktikad dan visi saya telah lari. Apakah paksinya dan prinsip saya telah lari.

Selain itu saya suka melihat semula gaya penulisan saya sebelum ini, kelemahan dan kesalahan ejaan, tata bahasa dan sebagainya di mana kesalahan terus berlaku menyebabkan saya dikritik sampai ke hari ini oleh penjenguk blog ini.

Saya sering berbuat demikian, membaca buku-buku lama kerana dalam buku itulah kita melukiskan sikap, pendirian, pemikiran dan juga pendekatan kita dalam kehidupan sesama manusia dan dengan Allah. Alhamdulilah, nampak saya masih berpegang kepada prinsi-prinsip apa yang pernah saya lakarkan selama ini. Kenapa saya berbuat begitu, kerana saya bimbang takut paksi hidup saya lari. Strategi berubah tidak mengapa, tetapi jangan prinsip dan dasar lebur. Syukur prinsip saya masih belum terjual!

Saya turunkan sebahagian daripada kandungan bab berkenaan sebagai rakaman dalam blog ini:

Konsep Kepimpinan Pas

Apa bila membicarakan Pas dan kawarakannya (keIslaman) aspek paling penting ialah mengenai kepimpinan. Apakah Pas benar-benar mengamalkan konsep dan prinsip kepimpinan Islam di dalam parti dan juga kerajaannya di Kelantan dan Terangganu empat tahun lalu - (1990 - 2004)? Dalam kontek bernegeri (Kelantan) apakah pemimpinnya ampuh mempertahankan konsep atau istiqamah berpegang kepada prinsip ad-din itu.

Dan apabila kita sebut konsep kepimpinan Islam tentulah mengambil falsafah dan juga ajaran Rasulullah. Kerana baginda adalah model dan juga contoh yang ideal. Hakikat ini bukan satu pemujaan buta tetapi diiktiraf oleh seluruh dunia.

Setiap mereka yang menerima kalimah syahadat sebagai pegangan dan akidah, harus menerima hakikat kehebatan Muhammad ini. Dan sebagai merealisasikan keyakinan hamba-Nya kita kena patuh dan akur kepada setiap ajaran-Nya. Mengikuti Muhammad bukan saja mengakui akan kenabian dan kerasululannya atau mengkagumi mukjizatnya, tetapi melaksanakan dan mengamal apa yang diseru olehnya. Malahan itulah yang lebih afdal dalam hubungan keimanan dan ketakwaan kepada Allah. Itulah baru dikatakan mukmin dan manusia sebenarnya dalam hubungan dengan Pencipta.

Apakah prinsip atau dasar kepimpinan Islam atau Muhammad itu? Dengan mudah ia dapat disimnpulkan konsep atau kerangka kepimpinan Islam (Muhammad) itu ialah berpandukan kepada sifat dan prinsip terpuji, seperti siddik, amanah, fatanah, dan tabligh. Sifat-sifat inilah yang menjadi pendoman dan juga rangka falsafah dan dasar kepimpinan yang menjadi asas kepimpinan serta pemerintahan khalifah Islam.

Itulah empat sifat yang ada kepada Rasulullah dan menjadi prinsip atau dasar kepimpinan baginda. Cubalah kita sama-sama menghayati apakah erti atau falsafah di sebalik empat sifat berkenaan. Dan cuba pula lihat dan cari sejauh manakah sifat berkenaan menjadi 'makan minum' atau ikutan dan anutan kepada para pemimpin di negara ini yang mengaku memperjuangkan Islam?

1. Siddik - Ialah benar, boleh dipercayai dan diyakini. Apa-apa yang lahir dari mulut pemimpin ini adalah kebenaran di dunia dan di akhirat. Sesuatu yang hendak dilaksanakan adalah menempati kehendak Allah dan keRasululannya. Kerajaan atau pemimpin yang siddik akan membawa kesejahtraan rakyatnya di dunia dan di akhirat - tempat yang tidak terjangkau oleh sekalian manusia di mana di sanalah manusia hidup kekal dan abadi.

Rasulullah dengan mukjizat dan wahyunya dapat mencapai sesuatu yang ghaib itu. Maka dia membaca berita dan juga perkhabaran ghaib itu agar direbut dan diamalkan oleh manusia. Pemimpin ini (baginda) mengajar kebaikan dan tidak sesekali keburukan. Itulah sebabnya beliau maksum. Apa juga yang terkandung dalam siddik ini jujur dan ikhlas. Baginda seorang pemimpin yang tidak mengejar pangkat dan kebendaan. Menjaga harta negeri dan membahagikan kepada rakyat secara adil dan saksama. Apa yang dikejarkan hanya keredhaan Allah (mardthatillah) semata-mata. Baginda juga tidak takut kepada kuasa lain selain daripada kuasa Rabuljalil, Penciptanya dan seluruh isi alam ini.

2. Amanah - Ialah sifat bertanggungjawab kepada tugas dan perintah yang dimandatkan. Menjalankannya dengan penuh ketanggungjawaban dan tidak merasa ianya suatu bebanan. Berlaku adil kepada semua pihak. Meletakkan sesuatu itu ditempatnya berpandukan sumber hukum dan bukan logik akal manusia. Tidak ada diskriminasi atau beza membeza antara seseseorang dengan seorang yang lain seperti mana penegasan Rasulullah bahawa tidak ada beza antara orang ajam dengan orang Arab. Tidak sesekali mengutama anak beranak, kroni dan sahabat handainya. Sebaliknya paling diutamakan rakyat jelata.

3. Fatanah - ialah bijaksana (intelektualisme) dalam memikul tugas dan juga menyelesaikan apa-apa yang berlaku. Berpandangan jauh dan bersikap terbuka. Memberi kesenangan dan kemudahan kepada rakyat atau kelompok yang dipimpinnya. Bijak mengatur perdamaian dengan dunia bukan saja sesama sendiri tetapi dengan puak dan orang luar juga termasuk musuh. Kebijaksanaan inilah yang akan menentukan apakah kebenaran dan amanah tadi terlaksana dengan jaya atau tidak. Bersifat membawa kesejahtraan sejagat (universal) dan bukan sesuatu kelompok sahaja.

4. Tabligh - ialah menyebar dan mendakwah dan menyampaikan ilmu. Bersifat menjadi sumber ilmu kepada rakyat untuk bertakwa dan beriman kepada Allah. Seumpama sebatang sungai yang memberi manfaat kepada setiap yang memerlukannya, alam, manusia dan sebagainya. Pandai berkomunikasi dengan seluruh alam dan seluruh spesis manusia. Itulah sifat dan fungsi seorang pemimpin agung.

Sesungguhnya apa yang ditunjuki Rasulullah tidak ada keraguan kerana keagungannya diiktiraf oleh semua bangsa di dunia ini.

Kewajiban Pemimpin Pas

Dalam hal ini para pemimpin Pas bukan lagi harus malahan wajib melengkapkan diri mereka dengan sifat dan syaksiah berkenaan. Ini kerana Pas sebagai parti yang mewarisi perjuangan daripada Rasulullah. Pemuka Pas sering mendakwa perjuangan mereka adalah tali rantai dengan perjuangan Muhammad s.a.w. Justeru mereka harus memastikan setiap daripada mereka mempunyai sifat-sifat demikian.

Hari ini Pas selaku harakah Islam adalah satu organisasi yang memegang perintah dan amanah Allah secara langsung. Menerima pengakuan itu Pas tidak boleh main-main. Dalam senarai pertubuhan Islam di Malaysia, Pas berada di tempat paling hadapan berbanding dengan Umno. Justeru dalam hisab Tuhan besok, Paslah yang pertama yang disoal oleh-Nya. Justeru bagi pemimpin Pas mereka lebih bertanggungjawab kepada Allah berbanding pemimpin Umno.

Kita tidak mahu mencari kesilapan dan kesalahan pemimpin Pas khususnya di Kelantan. Apakah mereka sudah berpegang dan mengamalkan prinsip dan sifat berkenaan? Ia terpulang di atas pandangan dan juga pemerhatian masing-masing. Tetapi apa yang hendak diperkatakan di sini, bahawa sifat berkenaan harus ada kepada diri setiap daripada pemimpin Pas. Pemimpin Pas harus mempunyai sifat demikian, barulah falsafah atau konsep kepimpinan Rasulullah (Islam) yang dilaungkan menjadi kenyataan.

Kalau diri mereka juga bakhil atau naif dengan sifat dan keperibadian (syaksiah itu) maka tidak ada maknalah mereka melaungkan diri mereka sebagai pejuang Islam. Apa lagi di era kepimpinan ulama yang dipelopori Nik Abdul Aziz Nik Mat (Tok Guru) yang sudah berada di hujung waktu ia menjadi semakin penting dan terdesak, dan bukan sesuatu yang diretorikan semata-mata.

Siapakah Pemimpin?

Siapakah yang dikatakan pemimpin Pas (kerajaan Kelantan?). Secara mudah ia boleh dipecah kepada tiga kategori pemimpin. Pemimpin parti, pemimpin kerajaan dan kakitangan kerajaan. Tapi secara umumnya semua pihak yang bertanggungjawab membentuk dasar dan polisi kerajaan negeri adalah pemimpin. Dilihat dari sudut ini mereka itu ialah terdiri daripada Menteri Besar, anggota Exco, pegawai kerajaan. Jika diturunkan lagi, wakil rakyat, ahli parlimen dan jentera kerajaan negeri seluruhnya termasuk unit khalaqah, penghulu, penggawa, penyelia Dun/Parlimen dan sebagainya adalah pemimpin.

Inilah entiti bertanggungjawab atas apa-apa bebanan dan juga risiko ke atas kerajaan Kelantan hari ini. Jadi mereka ini semua perlu melengkapkan diri dan dilengkapkan dengan prinsip kepimpinan Rasulullah atau Islam tadi.

Kalau mereka ini tidak mempunyai syaksiah itu, maka laungan untuk menegakkan Islam akan menjadi sia-sia saja. Di dalam hal ini Pas tidak boleh main-main atau munafik. Mereka tidak boleh melaungkan slogan kepimpinan ulama atau Islam. Apa yang penting mengamal dan mempraktikkannya. Setiap sendi kumpulan yang bergelar pemimpin harus mempunyai sifat, sikap dan syaksiah berkenaan.

Jika mereka tidak memilikinya apa yang dilaungkan itu ianya tidak memberi apa-apa kesan. Lebih penting dari itu mereka bukan setakat kena pamerkan syaksiah kepimpinan demikian tetapi menghayati dan mempraktikkannya. Mereka perlu menjadi contoh dan teladan kepada rakyat. Bukan saja dimulut tetapi kena praktikan di dalam kehidupan seharian. Dengan cara itu sajalah baru kepimpinan Islam (ulama) itu membawa makna dan erti dan seterusnya penegasan Allah bahawa Muhammad diutuskan ke dunia ini untuk membawa "rahmantalialamin" benar-benar menjadi kenyataan. [wm.kl. 10:00 am 25/11/09]

Tuesday, November 24, 2009

Ulasan Isu

Jangan Politikan Chin Peng

KALAU Chin Peng, 85 insaf untuk memohon maaf atau pun tidak biarlah dia buat atas dirinya sendiri tanpa ada mana-mana pihak yang cuba membantunya baik menyokong agar kerajaan memberi kemaafan ataupun mengemukakan cadangan bagi menyelesaikan isu Chin Peng ini.

Biarlah Chin Peng bertindak bersendirian tanpa dibayangi oleh mana-mana pihak.

Sejarah hidup dan perjuanagn Chin Peng sebahagian besar dari kita mengetahuinya. Apakah dia bersalah atau tidak, kita semua juga dapat menilai dan memikirannya secara bebas dan bukan tertakhluk kepada buku sejarah lama semata-mata.

Bagi Chin Peng kalau kebenaran ada di pihaknya, cukuplah sejarah membelanya. Apa lagi diharap daripada itu, bukankah sejarah lebih bernilai dari segala-galanya?

Sekadar untuk menjejak kaki ke tanah air atau berkubur di sini rasanya tidak membawa apa-apa erti daripada umum mengetahui mengenai sejarah sebenar perjuangan komunis.

Penulisan, buku-buku sejarah baru dan wacana perjuangan diawal kebangkitan kemerdekaan negara sejak kebelakangan ini menyebut bahawa Chin Peng dan Parti Kominis Malaya (PKM) tidak sekejam seperti mana didakwa oleh kerajaan selama ini. Sejarah perjuangan Chin Peng yang ditulis atas semangat British itu tidak boleh dipercayai dan banyak kekeliruan.

Hasil pendedahan dan kebebasan itu sudah ada kini pemikiran yang menerima bahawa komunis itu lebih baik daripada perjuangan orang-orang Melayu seperti Umno itu sendiri.

Persoalan mengenai itu sudah lama berlaku bukan saja diwarung-warung kopi tetapi di dewan-dewan kuliah di pusat-pusat pengajian tinggi. Sudah ada mahasiswa yang tidak lulus kertas sejarah kerana cuba membela Chin Peng dengan maklumat-maklumat terkini mengenai perjuangan Komunis dan kemerdekaan negara itu.

Hari ini saya nampak diri Chin Peng hendak dijadikan isu dan modal politik pula. Ia juga cuba dipolemikkan oleh pihak tertentu.

Satu pihak tidak mahu menerima permohonan maaf daripada bekas Pengerusi PKM itu kerana ingin menjaga hati sebilangan orang yang kecewa dengan perjuangan Chin Peng. Pihak ini bimbang kepada sentimen rakyat yang sekian lama berdendam dengan Komunis akan menuduh pihak itu sebagai lebih bersimpati dengan Chin Peng berbanding dengan nasib keluarga mereka yang menjadi mangsa kekejaman komunis.

Kematian kaum keluarga mereka disebabkan kekejaman komunis menjadikan mereka tidak dapat memaafi dan menerima Chin Peng kembali ke ibu Pertiwi. Mereka mahu biarlah Chin Peng merasa penderitaan mereka selama ini dengan terus berada di luar negara. Kebenaran kepada Chin Peng kembali menjadikan mereka merasakan perjuangan kaum keluarga mereka menentang PKM di zaman dharurat dulu sia-sia saja.

Manakala satu lagi pihak yang memberi ruang kemaafan kepada Chin Peng. Pihak ini ingin menjadikan kelonggaran itu sebagai modal baru politik. Pihak ini mengira realiti rakyat negara ini yang berbilang bangsa akan memberi kebaikan kepada mereka kalau mereka bersetuju sekiranya Chin Peng diberikan pengampunan. Rakyat akan nampak kononnya perjuangan merela terbuka, liberal dan lebih adil dari segi kemanusiaanya.

Kedua pihak ada asas masing-masing. Pihak yang enggan memaafi Chin Peng ada hujahnya. Hujah mereka ialah semata-mata kerana ingin menjaga hati rakyat yang berdendam dengan Chin Peng.

Begitu juga pihak yang mahu menerima Chin Peng menjadikan alasan perikemanusiaan dan usia Chin Peng yang lanjut sebagai alasan untuk menerimanya.

Mungkin sifat perikemusiaan itu harus ada kepada semua manusia. Tetapi dalam konteks dan iklim politik negara ini seperti hari ini menyebabkan kita merasakan pihak yang mahu menerima Chin Peng itu ada motif tertentu atau mengharapkan keuntungan politik kepada mereka.

Kalaulah, kedua pihak mengambil keputusan itu, terima dan menolak kerana politik, eloklah lupakan saja isu Chin Peng ini. Biarlah Chin Peng sendiri berusaha mendapat keampuan untuk dirinya tanpa adanya campur tangan ataupun ulasan pro kontra di muka awam dari mana-mana pihak. Rasanya cara ini lebih berperikemanusiaan dan adil. [wm.kl 7:51 pm 24/11/09]

Monday, November 23, 2009

Bah Politik Meragut Nyawa

Apabila Keris Menikam Diri, Pilihlah Jalan Kiri!

SATU berita tidak sedih dan tidak mengejutkan dari Kota Bharu yang baru diterima, Menteri Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat telah menasihati menantunya Abdul Ariffahmi Abd Rahman, supaya meletakkan jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PMBK. Arahan Nik Aziz itu dilihat sesuatu yang berat dan bercanggah dengan kenyataan-kenyataan beliau sebelum ini terhadap menantunya itu.

Arahan itu bagaimana pun tidak ganjil kepada pandangan umum kerana sikap Nik Aziz meletakkan menantunya di situ dilihat janggal kerana ia menimbulkan berbagai tanggapan negatif. Saya sendiri pernah menulis dalam blog mempertikaikan kewajaran beliau melantik Ariffahmi dan menganggap ia adalah satu keputusan yang akan menyusahkan dirinya sendiri dan bukan tindakan yang bijak.

Bagaimana pun Mursyidul Am Pas itu ada hujjah sendiri apabila beliau inginkan kepada sesuatu. Dia akan mempertahankan keinginan itu dengan hujah-hujah politik dan agama yang selamba hatta menyalahi adat. Dia seorang yang mempunyai keyakinan diri yang kuat.
Mengenai Ariffahmi apabila dipersoalkan tindakan itu berbau kronisme, Nik Aziz bertahan dengan mengatakan menantunya itu layak dan berkelulusan (Ir).

Kalau tidak silap, dua kali dia memperakui akan kebijaksanaan dan kehebatan menantunya itu. Kadang-kadang cara dia mempertahan dan memuji menantunya itu berlebih-lebihan sehingga boleh menghakis wibawa beliau sebagai seorang ulama.

Hari ini apabila beliau dikatakan telah mengarahkan menantunya melepaskan jawatan itu ekoran timbul kemelut di PMBK sejak minggu lalu, ia dilihat kontras dengan pendiriannya sebelum ini. Apakah arahan Nik Aziz itu menandakan dia sudah lupa kepada apa yang diucapkan sebelum ini ataupun bertindak bijak apabila menantunya dilihat bermasalah? Apakah beliau sudah tidak dapat bertahan disebabkan daya tahan atau anti bodi politiknya sudah mulai lemah?

Sekiranya tindakan itu demi mementingkan jemaah, semua harus memuji keputusan demikian. Bukan saja Nik Aziz tetapi sesiapa saja yang berada dalam jemaah harus mendahului jemaah daripada kepentingan diri dan kroni. Segunung pujian patut diberikan kepada Nik Aziz. Bagaimana pun sekiranya arahan Nik Aziz ke atas menantunya itu kerana desakan pihak-pihak tertentu yang berkepentingan ia melambangkan akan kelemahan prinsip Nik Aziz dalam soal yang beliau sendiri mempertahankan sebelumnya.

Dalam pada itu terdengar juga sebelum ini bahawa ada orang yang memberi kata dua kepada Nik Aziz sama ada memilih orang tertentu atau pun Ariffahmi (menantunya). Sudah pasti kata-kata ini menyempitkan keadaan dirinya menyebabkan beliau tidak mempunyai pilihan lain.

Sekali lagi ditegaskan jika keadaan benar, maka apa yang pernah dilakukan oleh Nik Aziz kira-kira hampir 30 tahun dulu terhadap Datuk Mohd Asri Muda kini berlaku kepada dirinya sendiri. Sekitar tahun 1982, Nik Aziz pernah memberi kata-kata dua kepada ahli dan pemimpin Pas Kelantan sama ada pilih dia ataupun Asri Muda. Kata-kata yang bersifat egois itu yang tidak sepatutnya dilafazkan Nik Aziz tetapi telah termaktub sebagai satu sejarah.

Sejarah kejam ini nampak berulang, dan kini ia menimpa ke atas batang tubuh Nik Aziz. Apakah ini hukum karma Allah? Walhualam!

Secara logiknya memang wajar kalau Ariffahmi dinasihati berhenti apabila beliau menimbulkan masalah dan memberi damage kepada parti dan kerajaan Pas. Dalam konteks ini kepentingan jemaah harus diutamakan. Bukan sahaja setakat pegawai penjawat awam seperti Ariffahmi tetapi penjawat jawatan politik juga kalau sudah menimbulkan masalah kepada parti harus diminta melepaskan jawatan. Ia tidak terkecuali juga untuk Nik Aziz sendiri.

Dalam kes Ariffahmi ini ada sedikit kekeliruan. SPRM baru dikatakan membuka fail siasatan ke atasnya, namun Nik Aziz dipercayai atas nasihat kepimpin Pas telah mengambil keputusan agar meminta Ariffahmi berhenti. Apakah keputusan ini sesuatu yang bijak? Memang sebagai penjawat awam Ariffahmi berada di bawah bidang kuasa orang politik dan Kerajaan. Apa saja yang diarah Ariffahmi harus akur. Tetapi persoalannya apakah nasihat itu dibuat tanpa mengira langsung kedudukan Ariffahmi dengan Nik Aziz?
Apapun satu babak awal dalam cerita yang boleh dinamakan "Perang PMBK Bah Merah Politik Pas Kelantan" hari ini sudah pun berakhir. Orang yang didesak agar berundur telah berbuat demikian. Masih banyak lagi babak-bakak yang bersambungan dengan perang ini yang masih belum selesai. Kickdefella kini sudah boleh mengilai terbahak-bahak kerana perjuangannya sudah berjaya.

Apakah selepas ini ia memerlukan Nik Aziz sendiri melepaskan jawatan sebagai MB? Kemudian diikuti dua atau tiga orang Exco yang tidak disenangi juga berbuat demikian? Sekiranya Nik Aziz bermaruah dan berprinsip beliau perlu mengambil tanggungjawab untuk melepaskan jawatan kerana dialah yang membawa masuk Ariffahmi ke dalam PMBK yang kemudian memberi masalah kepada Pas. Kemaafan oleh Pas atas kekhilafannya itu disebabkan kerana dia seorang Mursyidul Am Pas tidak boleh diterima. Status itu tidak dapat menyucikan segala-galanya.
Beliau sering bermadah kalau waktu Zohor orang suruh dia berhenti, waktu Asar dia akan berhenti. Tidakkah apabila beliau menyuruh menantunya berhenti atas arahan pucuk pimpinan Pas itu ianya sebagai signal untuknya juga?

Pada saya masanya juga sudah sampai dan sesuai untuk Tokguruku Nik Aziz ikut sama berhenti bagi mengiringi kesenduan menantunya. Tok guru sudah terlalu letih sangat dah. Sebagai seorang mertua yang baik seharusnya mengiringi perjalanan menantu yang baik. Iya untuk senang Tok Guruku sedia dan relalah pilih jalan kiri walaupun pedih. Kekeramatan dan kehebatan Tokguru nampaknya sudah makin menulah! [wm.kl. 4:30 pm 23/11/09]

Tiga Berita Cemas

Nasarudin Masuk IJN, Abdul Hadi dan Sallehudin Jumpa Nik Aziz

[terkini 3:00 Keadaan Nasharuddin dalam keadaan stabil. Menurut rakan rapatnya beliau hanya mengalami stress semasa di Parlimen tadi. Menurut rakan itu yang memaklumkan sekejap tadi, beliau diminta rehat semalaman dan dijangka keluar besok. ]

SELEPAS Zohor tadi saya menerima tiga panggilan yang semuanya mencemaskan. Pertama Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa dikatakan dikejar ke IJN, Kuala Lumpur setelah mengadu sakit dada ketika berada di Parlimen. Perkembangan selanjutnya tidak dapat diketahui macam mana perkembangan beliau.

Panggilan kedua mengenai Presiden Pas, Abdul Hadi Awang bersama Naib Presiden, Sallahudin Ayub akan menemui Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini. Tidak dipastikan apakah pertemuan itu berlangsung petang ini ataupun malam ini.

Ada laporan menyebut Abdul Hadi dan Sallehudin akan mengunjungi Nik Aziz malam ini di rumahnya.

Kunjungan itu ada hubungkait dengan kemelut yang berlaku dalam Pas Kelantan sehari dua ini terutamanya desas desus mengatakan Husam Musa akan meletakkan semua jawatan dalam kerajaan dan parti. Apakah kehadiran kedua mereka itu membawa rahmat ataupun sebaliknya. Sama-sama kita tunggu.

Panggilan ketiga pula berhubung dengan satu laporan berita dalam New Straits Time, yang melaporkan sagtu sumber rapat dengan Husam Musa dikatakan telah memberi kata dua kepada Nik Aziz sama ada beliau perlu kekal sebagai Exco ataupun CEO, PMBK Abdul Ariffahmi Abd Rahman dan dua Exco lain dipecat.

Berita NST itu dianggap benar-benar mencabar Nik Aziz dan merimaskan Pas. Sehingga ini belum ada penjelasan ataupun komen dari Nik Aziz berhubung laporan akhbar berkenaan. Semalam Nik Aziz membuat kenyataan tidak ada cerita Husam nak letak jawatan dan beliau menegaskan kalau Husam nak lepas jawatan sekalipun beliau tidak akan menerimanya. [wm.kl. 2:50 am 23/11/09]

Banjir Politik Kelantan

Utusan Terperangkap, Tok Guru Terjerat!

MACAM-MACAM tanggapan dilemparkan kepada berita utama muka depan yang dikarang dan dikarai oleh Mingguan Malaysia semalam. Ceritanya mengenai Husam bin Musa nak letak jawatan? Ada yang kata ia sepekulasi dan ada juga yang kata ia sebuah gimik murahan. Ada yang kata ia permainan Umno, dan ada yang kata berita itu hasil ditulis oleh wartawan yang tidak cukup latihan (ajar).

Apapun berita itu menggemparkan. Ia menjadi perhatian banyak pihak di seluruh pelusuk negara. Dua tiga orang rakan termasuk dua wakil rakyat Pas yang mengerjakan haji yang berada di Makkah turut menghubungi saya bertanyakan perkembangan mengenai berita berkenaan.

Kalau Mingguan bercadang untuk meningkatkan salenya semalam dengan tajuk itu, ia berjaya. Al maklumlah berita mengenai orang paling kontroversi dan Exco paling cerdik di Kelantan, Husam bin Musa. Sapa-sapa pun nak baca berita berkenaan. Saya rasalah, kalau lembu dan kambing tahu mengeja dan membaca mereka juga akan turut membacanya. Apa tidaknya, Husam adalah seorang Exco yang dilahirkan Allah bukan saja untuk Kelantan tetapi untuk Malaysia.

Sudah semestinya bukan saja lembu-lembu dan kambing di Kelantan, tetapi lembu-lembu di Perak, Kedah, Selangor juga akan turut teringin untuk membaca berita itu. Mereka mungkin kesal dengan apa yang berlaku sekiranya berita itu benar. Mereka juga tentu kesal kalau seorang Exco yang berpandangan jauh ke depan itu berhenti. Bagi Kelantan pula kalau Husam berhenti mungkin bulan purnama pun akan menjadi gerhana dengan tiba-tiba!

Apapun kalau berita itu yang didasarkan kepada 'sumber dalaman' itu satu rekaan dan merupakan startegi untuk mencapai sesuatu maksud dan tujuannya, saya kira ia sudah mencapai maksdunya. Dalam penelitian saya berita itu merangkap dua pihak, pertama Mingguan Malaysia, dan kedua Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Menteri Besar dan Pesuruhjaya Pas Kelantan. Sumber dalam yang memberi maklumat itu tentu bergembira apa lagi esok atau lusa akan tiba pula hari raya korban.

Mengapa saya berkata begitu, kerana disebabkan berita itu memaksa Nik Aziz bangkit membuat kenyataan menafikan apa yang dilaporkan itu. Dan paling menyeronok dan mengembirakan sumber dalaman yang memberi maklumat itu ialah apabila Nik Aziz mempertahankan Husam secukup-cukupnya.

Apa kata Nik Aziz ketika mempertahankan Husam. Ayat-ayat 'cinta' yang dileraikan samalah yang diucapkan semasa Husam pernah dilaporkan akan meletakkan jawatan pada tahun 2005 dulu. Ketika mengulas berita Husam nak letak jawatan masa itu, Nik Aziz hanya kata dia minat dan suka dengan Husam kerana banyak persamaan antara mereka berdua. Antaranya Husam suka baca buku, dia juga suka baca buku. Begitulah puji Nik Aziz kepada Husam di samping menafi dan mempertahankan Husam berhubung laporan itu.

Tetapi kali ini pujian lebih hebat dan melangit lagi. Ketika membuat kenyataan akhbar semalam, Nik Aziz kata Husam budak bijak. Berpandangan jauh ke depan. Banyak dia beri buah fikiran kepada rakyat Kelantan misalnya skim kifalah, punggut wang premium tanah dari Felcra dan sebagainya. [Barangkali Nik Aziz lupa ada lagi pojek Husam, depu, kambing jamnapari, padi organik, tv internet di Kelantan, dinar emas, dan terbaru khabarnya ternakan burung merpati].

Tegas Nik Aziz dalam sidang akhbar itu, cerita Husam nak letak jawatan tidak berlaku langsung, dan kalau pun ada, dia (Nik Aziz) tidak akan beri langsung Husam letak jawatan.

Penegasan dan pujian-pujian rahmat itu sudah cukup untuk melegakan sumber dalaman yang memberi laporan berkenaan. Pujian dan kenyataan Nik Aziz itu akan melegakan setiap mereka yang bimbang dan walang takut berlaku apa-apa ke atas Husam ekoran pergolakan yang berlaku di Kelantan sehari dua ini. Apa yang dihajati itu sudah tercapai.

Persoalannya kini siapakah sumber dalaman itu? Dia tentulah orang yang bergantung hidup dan bersimpati atau pun mendokong perjuangan Husam.

Sebagai rekod saya telah mendapat makluman siapakah yang dikatakan sumber dalaman yang disebut akhbar berkenaan. Dia ialah seorang wakil rakyat di Kelantan. Orang inilah yang menghubungi wartawan akhbar berkenaan dan membawa cerita Husam nak letak semua jawatan. Di sini mengesahkan bahawa berita itu tidak pun bersumberkan dari tuan tubuh sendiri.

Bagi mereka yang tidak berfikiran sejalur (analitis) mudah saja memahaminya kenapa berita itu perlu disiarkan. Sebaliknya kalau berfikiran sejalur ia akan menampakkan penyiaran itu merupakan kerja jahat akhbar berkenaan yang memang terkenal dengan jahatnya. Bila cerita itu disiarkan ia hendak tak hendak memaksa Nik Aziz menjawab dan mengulasnya. Dan inilah yang ditunggu oleh orang bernama 'sumber dalaman' itu.

Nik Aziz tidak tahu menahu mengenangi peranan dan ada sumber dalaman serta strateginya. Baginya mudah saja, apa-apa yang Utusan siarkan adalah berita untuk menjahamkan Pas. Beliau lupa bahawa akhbar berkenaan ada menyebut sumber dalaman. Sumber dalaman bermakna orang-orang Pas sendiri. Jadi di sini orang yang hendak menyusahkan beliau dan menjahamkan Pas dengan berita itu ialah orang Pas sendiri. Adalah tidak adil kalau Nik Aziz hanya menyerang akhbar berkenaan dan tidak sumber dalaman yang disebut itu.

Apakah Nik Aziz perlu menyiasat sumber dalaman itu? Barangkali tidak perlu dan saya tidak pun mengira minda politik Nik Aziz akan terhimbau hingga kes itu.

Apa yang dikehendaki sumber dalaman dengan tujuan tertentu itu kini sudah pun berhasil. Tok Guru telah membuat kenyataan seperti mana diharapkan. Untuk seketika sumber itu perlu merasa lega bahawa orang yang disokongnya tidak terusik, malahan mendapat pujian. Pujian itu diharap akan mendapat markah yang tinggi untuk personaliti berkenaan.

Memerhati bagaimana mudahnya Nik Aziz terjerat dalam perangkap media ini timbul juga rasa kesian. Sepatutnya Nik Aziz bertindak macam Husam, tidak mengulas sesuatu yang tidak ada atau yang hanya menjadi ilusi. Husam ketika diminta mengulas mengenai desas desus beliau akan letak jawatan tidak menjawab dan mengelak. Apakah Husam tidak mengajar kebijaksanaan ini kepada Tok Guru?

Kenyataan Nik Aziz itu ada baiknya bagi meredakan dalam Pas. Tetapi ada sesuatu yang kurang manis dan agak berlebihan bagi saya. Apabila Nik Aziz membesarkan sangat Husam dan seolah lupa kepada Exco lain, nampak sangat Nik Aziz tidak bersikap adil dan bijaksana. Kalaupun dia nak pertahankan Husam tidak ada masalah itu haknya, tapi bukan dengan memuji kelebihan Husam sehingga nampak memperkecilkan Exco lain. Apa bila beliau berkata, "lama dah saya nak sebut (puji} Husam tetapi takut Exco lain kecil hati," ini membawa konotasi dia hanya sayang Husam saja.

Saya yakin Exco lain itu sudah faham dengan cara dan tindakan dan khilas politik Nik Aziz. Tetapi bagi pemerhati luar yang selama ini melihat dan menanti keadilan, kebenaran akan tersinggung dengan kenyataan itu. Kesian Tok Guru, sudahlah tidak dapat menunaikan haji tetapi terpaksa pula menafikan laporan palsu! [wm.kl. 10:00 am 23/11/09]

Sunday, November 22, 2009

Harapan Ahad

Rupa-Rupa Husam Juga Sakit Belakang

MINGGUAN Malaysia hari ini membuat spekulasi Husam bin Musa akan melepaskan semua jawatan dalam kerajaan dan parti. Laporan itu menyebut Husam telah memaklumkan hasrat itu kepada Tok Guru Nik Aziz Nik Mat, Selasa lalu dalam pertemuan empat mata! Menurut laporan itu Nik Aziz menolak hasrat Husam itu, bagaimana pun Nik Aziz menerima penjelasan Husam yang beliau tidak terlibat dengan kemelut dalam PMBK.

Bagi saya sedikitpun tidak mempercayai laporan berkenaan, kalau Husam hendak berhenti. Sebelum ini telah pernah berlaku Husam nak letak jawatan. Apabila disiasat ianya hanya sebuah lakonan sahaja. Jadi...? Kepada yang tak faham politik kena faham baik-baik laporan berkenaan. Jangan pula tersalah sangka dari jangka!

Laporan itu memetik sumber dalaman. Sumber dalam? Siapakah yang memaklumkan kepada Mingguan? Tidak mungkin Nik Aziz sendiri memaklumkan melainkan orang yang melihat pertemuan itu kemudian memberi tahu akhbar berkenaan. Ada dua saja pegawai yang berlegar di pejabat MB yang mungkin mengetahui pertemuan itu, Setiausaha Akhbar atau Setiausaha Politi. Mungkin ada yang menyuruh agar akhbar membuat spekulasi demikian untuk melihat reaksinya!

Denyut sakit gaout saya hilang sebaik membaca berita berkenaan. Semalam lagi apabila mendengar laporan Astro Awani dan membaca beberapa portal berita saya sudah mula tersenyum mengenangkan telatah Husam dan orang kuatnya Ahmad Zakid Ibrahim (foto) yang juga Setiausaha Perhuhungan Pas Kelantan yang cuba memberi justifikasi di atas ketidak hadiran Husam dalam mesyuarat Badan Perhubungan Pas Kelantan di JKR 10.

Dalam laporan portal berita (mstar online) semalam, Zaki memberi tahu Husam tidak hadir mesyuarat perhubungan kerana beliau sakit dan berada di ward. Mungkin ramai peminat Husam terperanjat apabila mendengar penjelasan Zaki itu. Mereka dari Perak barang kali sudah pun sampai ke Kota Bharu untuk menziarahi Husam pagi ini.

Saya harap kenyataan Zaki ini tidak disalah petik dan beliau akan menafikan hari ini. Kenyataan Zaki itu jelas sekali bohong atau 'belawak'. Saya tidak tahu kenapa kalau beliau harus tipu demikian rupa. Nampak sangat di sini tidak ada keselarasan dalam memberi maklumat kepada media berhubung kedudukan Husam. Apakah tidak ada brainstorming terlebih dulu?

Kenapa saya kata Zaki 'belawak' (bohong), kerana semalam Husam tidak berada di mana-mana katil di hospital tetapi berada di majlis simposium nasional anjuran Parti Keadilan Rakyat di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur. Husam juga adalah salah seorang ahli panel di simposium itu. Kalau beliau sakit kenapa boleh hadir simposium parti lain, tetapi sakit untuk menghadiri mesyuarat badan perhubungan Pas?

Hal ini ini juga ada dilaporan oleh beberapa portal berita. Husam juga dilihat dalam Astro Awani memberi penjelasan mengenai ketidakhadirannya. Menurutnya beliau sakit belakang. Sakit belakang ini dialami sejak empat bulan lalu. Jangan-jangan sakit macam Anwar kot yang memerlukan pembedahan di Jerman? Menurut Husam arahan cuti selama lima hari seperti mana dilaporkan bukan dikeluarkan Menteri Besar Kelantan, tetapi doktor yang merawatnya.

Iya tak ya juga, kalau kerana sakit anggota Nik Aziz tidak berkelayakan untuk memberi cuti kepada Husam. Nik Aziz hanya layak memberi cuti sekiranya Husam mengalami krisis dan skandal politik. Selalunya orang politik kalau ada masalah dia akan diberikan cuti untuk menenangkan fikiran sebelum kembali bertugas semula. Mungkin juga Husam ini sakit dua-dua sekali, anggota dan sakit politik!

Bab menjaga kesihatan ini memang saya tahu, Husam seorang yang mengambil besar ke atas kesihatnnya. Satu masa semasa berceramah di Melaka dan Negeri Sembilan dalam rangka berkempen untuk tanding Naib Presiden Pas tahun 2005, beliau pernah berkejar ke hospital kerana merasa kurang selesa. Malam itu juga beliau terpaksa berihat di ward dan menyebabkan saya terpaksa pulang bersendirian ke Kuala Lumpur jam 3:00 pagi. Esok bila saya telefon dia kembali sihat dan sedang menikmati nasi dengan ikan masak pedas Melaka bersama Pesuruhjaya Pas Melaka, Ghani Abdul Rahman. Itulah Husam.

Dan kalau belakang Husam sakit, saya juga tidak hairan. Mungkin kerana lama sangat duduk di kerusi menyebakan belakang lenguh-lenguh dan pegal. Saya tidak tahu apakah dia memerlukan kerusi khas untuk menjamin kesihatannya. Kerana kalau naik kapal terbang Husam tidak begitu gemar duduk di kelas ekonomi kerana ruang duduknya sempit. Sebab itulah dia terpaksa ke ruang kelas pertama. Katihnya panjang sangat!

Dan kalau betul belakangnya sakit, saya tidak hairan. Kerana dia seorang yang kuat berkerja. Kalau masa mula-mula jadi Exco dulu dia duduk di pejabat sampai lewat malam. Kadang-kadang bila saya call dia, dia masih di pejabat bersendirian menyemak mana-mana fail dan buat apa-apa yang perlu.

Dalam kenyataa kepada Asro Awani semalam Husam juga ada menyebut soal percutian beliau telah dimanipulasikan untuk memfitnah beliau ingin melepas jawatan. Menurutnya ada kospirasi hendak memecahkan beliau dengan Nik Aziz. Konspirasi ini adalah untuk memudahkan menjatuhkan kerajaan Kelantan ditumbangkan. Konspirasi ini dakwannya dilakukan orang luar!

Ada kuliha juga alasan dan hujah yang diberikan Husam itu. Di pihak Umno merasakan selagi Nik Aziz bergabung dengannya sukar untuk mereka menjatuhkan Pas di Kelantan. Gambaran itu secara tidak langsung menunjukkan kekuatan Pas Kelantan hari ini disebabkan adanya Husam. Apa yang hendak diceritakan kalau tanpa Husam Pas Kelantan akan tumbang.

Tetapi dalam hal ini Husam juga perlu sedar bahawa beberapa tindak tanduknya dan pembawaannya sendiri menyebakan wujud ruang membolehkan orang marah dan cemburu kepadanya. Kalau konspirasi itu benar, maka orang yang menyediakan ruang untuk itu ialah beliau sendiri. Manusia apabila terlalu suka dan berkuasa kadang-kadang dia lupa apa yang dia buat memberi kesan dan impak kepada dirinya sendiri.

Saya telah memberi gambaran ini sejak lama dulu kepada beliau supaya menutup kelemahan beliau jangan sampai diambil kesempatan oleh mana-mana pihak. Perkara paling penting yang saya tekankan ialah ialah sikap dan pewatakannya yang kurang mesra alam dan ego. Sifat dan sikap lempar batu sembunyi tangan dan tidak bertanggungjawab ke atas sesuatu yang menimbulkan risiko adalah sikap Husam yang kurang disenangi oleh banyak orang dalam Pas. Nampaknya beliau tidak sedia mengubah perangai buruk ini.

Tanpa prejudis, saya optimis kalau Husam boleh memperbaiki keadaan ini dia boleh jadi pemimpin Pas terbaik di Kelantan sebagai mengganti Nik Aziz Aziz. Tetapi mungkin tidak terlaku olehnya kerana ia sudah mengheret dirinya jauh ke lembah persepsi buruk terhadapnya.
Bagaiaman pun saya masih tetap percaya Husam masih diperlukan untuk Kelantan. Sekiranya ada niat untuk Tok Guru Nik Aziz hendak memecatnya, pada saya itu tidakan yang bukan baik. Apa yang Tok Guru perlu lakukan ialah menyusun semula Exco untuk memberi kesedaran kepada Husam. Dalam konteks ini Nik Aziz perlu menguji sejauh mana kesetiaan dan kewala'kan Husam kepada Pas. Di Kelantan hanya Husam saja yang belum pernah diuji kaji oleh Tok Guru menerusi pemecatan jawatan ataupun pengguguran jawatan Exco.

Hampir semua pemimpin Pas di Kelantan telah melalui musim-musim perit dengan Nik Aziz. Alhamdulilah mereka semua dapat bertahan dan terus setia bersama Tok Guru. Antara mereka yang diuji ialah Abdul Halim Abdul Rahman, Abdul Fatah Haron, Takiyuddin Hassan, Wan Ismail Wan Jusoh dipecat dari Dewan Harian Pas, Zulkefli Mamat, Hassan Mahmood, Zulkefli Mamat, Abdullah Yaacob dan Nik Mazian Mohamad dipecat dari Exco. Wan Nik Wan Yusuf, Bunyamin Hamzah digugurkan dari menjadi calon. Ternyata mereka menerima pemecatan yang dianggap ujian ini dan terus setia dengan parti.

Adapun Husam dan Mohd Amar Abdullah masih belum pernah melalui ujian daripada Nik Aziz. Maka adalah elok kalau Nik Aziz berbuat sesuatu ujian bukan bertujuan hendak nyahkan beliau tetapi memberi terbiah dan pengajaran demi masa depan politiknya yang lebih gemilang dan mampan lagi. Ujian itu juga untuk diketahui sejauh manakah cinta Husam kepada parti dan sekuat manakah jiwanya dalam perjuangan. Terusan melayan Husam seperti anak bongsu ternyata telah menimbulkan masalah baik kepada Tok Guru dan Husam sendiri. [wm.kl. 8:30 am 22/11/09]


Thursday, November 19, 2009

Laporan Lewat

Terima Kasih Nazri, Kicdefella Kerana Tenteramkan Tok Guru

KALAU semalam saya seronok melihat gambar Anwar Ibrahim dan Najib Razak minum teh tarik di parlimen, hari ini saya seronok sungguh tengok gambar Nazri Aziz pergi berjumpa dengan Tok Guru Nik Aziz di pejabatnya di Kota Darulnaim.

Nampaknya Nazri Aziz muncul menjadi watak pendamping yang menyejukkan keadaan. Saya percaya inisiatif Nazrilah menyebabkan Anwar dan Najib dapat duduk sekali dan memberi post istimewa kepada rakyat Malaysia. Nazri seperti dimaklumi seorang yang terbuka, tidak melihat perkara remeh sebagai penting. Nazri boleh membezakan mana politik peribadi, politik negara dan politik bangsa.

Kerana itu Nazri diminta tolong bukan saja oleh orang Umno, tetapi orang Pas juga memohon bantuan kepadanya. Semasa dia jaga Mara banyak anak-anak orang Pas yang dibantunya mendapat biasiswa ataupun ke sekolah Asrama penuh. Bahkan ada ahli Parlimen Pas yang keputusan wang meminjam dengan Nazri sebanyak RM2,000 dan ada juga yang mendapat permit teksi.

Nazri tidak peduli siapa orang itu, bulan ke, mata ke, yang penting dia adalah anak Melayu. Semangat nasionalis Nazri begitu tinggi sekali. Nazri juga tidak malu dan ego untuk memohon maaf kalau dia bersalah. Kalaulah semua ahli politik mengambil sikap terbuka dan pro seperti Nazri rasanya banyak masalah Melayu dapat diatasi.

Apabila beliau mendatangi Tok Guru Nik Aziz yang kira dalam situasi berduka atas musibah yang berlaku, sekali lagi menunjukkan Nazri seorang pandimping yang baik. Dia mungkin faham apa yang bergelombang dalam diri Tok Guruku itu. Sebagai menteri yang menjaga hal ehwal SPRM, kedatangan Nazri itu tepat untuk menjelaskan duduk perkara sebenar kepada Tok Guru ataupun menjelaskan mengenai bidang kuasa SPRM dan juga akta-akta berkaitan dengannya.
Setidak-tidaknya dengan kedatangan beliau itu dapat mengubati hati Tok Guru.
Mungkin ada yang bertanya siapakah yang menghantar Nazri menemui Tok Guru? Yang mengajar Nazri mengunjungi Tok Guru? Saya kira tidak ada siapa yang mengajar Nazri dalam hal ini dan apa yang berlalu itu inisiatif beliau sendiri. Dan saya rasa tiada siapa yang ingin bermain politik dengan menghantar Nazri.

Biarlah kita tidak fikir huduh, dan jangan peduli siapa yang menghantarnya. Tetapi marilah kita menerima pemergian Nazri berjumpa Nik Aziz itu atas inisiatifnya sendiri setelah beliau memahami keadaan Tok Guru masa ini. Kedatangan itu untuk menenangkan keadaan dan diharap membuka sinar baru bagi mengambuskan kemelut politik di Kelantan.

Tentunya setelah mendapat penjelasan serba sedikit dari Nazri lega hati Tok Guru. Tenanglah tidurnya dan berseleralah makannya. Di sini bagi pihak rakyat Kelantan dan antara ribuan yang menyanyangi Tok Guru saya mengucapkan terima kasih atas keprihatinan Nazri. Terima kasih.

Barang kali wajar kalau orang yang ingin berdebat dengan Nazri atas isu royalti minyak meralat semula hasrat mereka. Walaupun soal royalti itu penting tetapi seharusnya orang yang hendak berdebat itu merasa malu dan bangga dengan sikap Nazri. Dalam keadaan Tok Guru dirudung duka, apakah debat itu perlu? Keadaan kini sudah jadi terbalik, orang yang datang mengubati hati Tok Guru bukan orang Pas tetapi orang Umno.
Nampaknya walaupun bah di Kelantan akan datang sekali lagi, tetapi gelora politiknya sudah mulai tenang kini. Lega rasanya. Kalau penjelasan Nazri itu boleh dianggap penyelesaian segala masalah, maka biarlah ia selesai. Janganlah ditimbul apa-apa lagi.

Begitu juga sdr Syed Azidi Syed Abdul Aziz (Kickdefella) sudah pun mengakhiri episod pendedahan zalimnya sehingga melukai hati Tok Guru! Perang di PMBK sudahpun hampir tamat. Sudah diketahui siapa yang tertembak dan terkena peluru sesat dan siapa yang tercoreng arang di muka. Berhentilah.

Adapun tindakan bloger itu saya kira semua itu dibuat kerana saking sayangnya beliau kepada Tok Guru. Mungkin apa yang berlaku sebelum ini kerana beliau tidak dapat menahan sabar dan kesal dengan apa yang terjadi. Biasalah manusia, tidak beliau dan tidak siapa, saya juga kadang-kadang ada terlajak dan tersasar. Semua masalah dan perasaan manusia ini harus difahami sesuai dengan asal kejaiannya yang berasal dari di, wadi, mani dan manikam.

Selalunya bila geruk berdentum di langit dan kilat sambung menyambung, semua makhluk jadi hingar bingar. Semuanya berlari ketakutan untuk menyembunyikan diri. Dalam keadaan begini manusia jadi tidak normal lagi. Tetapi setelah kilat tiada, geruk berhenti dan hujan teduh, manusia akan jadi tenang dan damai kembali.

Makanya dalam keadaan sudah damai kini, harapnya Tok Guru dapat menjalankan tugas seperti biasa. Kusut masai yang timbul beberapa hari lalu hendaklah ditenangkan semula. Dan hendaknya juga sempena dengan kedatangan hari raya korban beberapa hari nanti jangan ada pula orang politik yang terkorban!

Kepada mereka yang merasa bersalah dan merasa bertanggungjawab atas apa yang berlaku eloklah memohon maaf kepada orang yang mereka lakukan kesalahan. Kalau malu hari ini tunggulah esok atau lusa untuk membuat permohonan maaf. Kalau malu dan tidak berani berdepan secara terbuka, buatlah secara tertutup dan berahsia. Tuhan tahu niat baik kita.

Hidup kita jangan terlalu ego. Sifat egoistik tidak akan membawa kita ke mana-mana pun. Ikutlah resmi padi makin berisi makin tunduk, jangan sesekali ikut resmi lalang yang berarak dan berayun mengikut ke mana arah angin bertiup. Ingatlah tidak akan habis bisa kalau menyusur akar... pantang mati sebelum ajal. Horass Kelantan bumi bertuah rakyat beruntung! [wm.kl.7:40 pm 19/11/09]

Menjelang Malam

Bila Najib Dan Anwar Minum Teh Bersama (2)

BEBERAPA hari lalu sebelum Najib dan Anwar minum teh bersama di parlimen saya telah duduk dan minum tea dengan seorang bekas ahli Parlimen bergelar Datuk. Datuk ini berasal dari Malaysia Timur. Perbualan kami berlegar politik semasa dan untung nasib bangsa. Dia ternyata begitu kecewa dengan keadaan orang Melayu dan juga kemelut politik hari ini.

Apa yang disuarakan Datuk itu juga menjadi perhatian saya sejak lama. Jadi topik petang itu topik yang terpendam di jiwa. Saya juga bimbang dengan nasib orang Melayu di negara ini. Keadaan orang Melayu di negara ini berpecah belah dan berpihak kerana sentiman yang berlebihan.

Saya memberi tahu Datuk itu saya sudah habis ikhtiar untuk memulihkan perpaduan orang Melayu. Sudah bertimbun tulisan saya menyeru agar orang Melayu kembali bersatu demi masa depan tetapi sia-sia saja. Seruan perpaduan baik oleh saya dan orang lain sia-sia saja.

Katanya, dia juga mengalami masalah demikian. Sudah habis ikhtiar bagaimana hendak memperkuatkan kedudukan orang Melayu. Dalam perbualan mencari formula dan kunci untuk menguatkan Melayu dan menstabilan negara, Datuk itu berpendapat keadaan politik orang Melayu dan negara ini tidak akan stabil kalau Najib dan Anwar tidak bersama.

Saya setuju 100 peratus dengan pendapat Datuk itu. Selagi keduanya tidak duduk sekali membincangkan nasib dan masa depan negara maka selama itulah politik orang Melayu khasnya akan berombak. Keadaan negara tidak akan stabil. Dan selama itulah orang Melayu dibahagikan kepada dua kumpulan besar.

Lantas itu saya bertanya kepada beliau, apakah tidak ada usaha untuk temukan mereka berdua? Persoalan saya inilah yang memecahkan cerita yang saya kira belum tersebar ini, iaini mengenai pertemuan antara Anwar dan Najib. Menurut Datuk itu memang Najib dan Anwar sudah pun bertemu.

Saya terkejut mendengar penjelasan itu. "Saya sudah dengar sebelum ini, Datuk, tetapi saya tidak percaya...," balas saya memberi reaksi atas apa yang berlaku. Sudah ada beberapa bloger menulis mengenai pertemuan Anwar dengan Najib. Tetapi ceritanya dangkal menyebabkan saya tidak mempercayainya.

"Tetapi cerita itu tidak betul, Datuk. Tak logik. Masakan Nurul Izaah yang pergi hantar ayahnya ke rumah Najib?" kata saya menceritakan perihal cerita pertemuan Anwar dan Najib yang tidak logik sebelum ini. Sengaja saya mempromok Datuk berkenaan.

"Betul, mereka ada bertemu. Saya diberitahu oleh rakan yang rapat dengan kedua orang itu?" jelas Datuk itu serius.

"Saya tidak fikir mereka bertemua sendiri, mungkin menerusi proxinya saja, kot?" kata saya masih ragu-ragu.

"Betul, mereka bertemu berdua sahaja," tekannya. Kali ini agak serius. Kemudian Datuk itu memberi tahu alasan-alasan atau gambaran menunjukkan memang berlaku pertemuan itu. Bagaimana pun bila saya bertanya tarikh dan lokasinya dia keberatan untuk menjelaskannya.

"You tahu kenapa Anwar gertak nak serang Najib habis-habisan,?" tanya Datuk itu. Saya menggelengkan kepala saya. "Tak tahu, kenapa?" saya serius.

"Katanya masa pertemuan itu mereka sudah mencapai kata sepakat. Najib ada berjanji untuk melakukan sesuatu kepada Anwar. Anwar bersetuju. Tetapi bila Najib lambat laksanakan, maka Anwar terpaksa buat kenyataan nak serang Najib," katanya.

"Maksudnya, kenyataan Anwar itu mahu mendesakkan Najib supaya menunaikan janjinya," telah saya. Datuk itu menagngguk-angguk sambil tersenyum.

Saya tidak bertanya apakah persefahaman antara Najib dengan Anwar. Cuma apa yang dapat saya simpulkan sudah pastilah persefahaman atau janji itu untuk kebaikan kedua pihak. Win-win situasi. Yang boleh saya tebak dan teka di senja hari ini, mungkin saja Najib meminta Anwar tidak menyerangnya, dan Anwar meminta Najib melepaskannya. Tafsirlah sendiri apakah maksudnya!

Apapun sekiranya pertemuan itu berlaku atau tidak berlaku, bagi saya wajar orang Melayu kena menyokong niat yang baik itu. Baik Najib maupun Anwar tidak ada gunannya terus bertelagah antara satu sama lain. Langkah, persefahaman mereka ambil itu bagi saya satu pengorbanan besar yang mereka lakukan dan perlu dipuji.

Dan kalau pun pertemuan seperti mana dikatakan Datuk yang bersumberkan kawannya yang rapat dengan Najib dan Anwar itu tidak berlaku, elok kalau ianya dilakukan, diusahakan agar benar-benar berlaku. Biarlah pertemuan untuk mencari persefahaman itu menjadi kenyataan. Saya tidak kira mereka berdua tidak pernah mencongkak mengenai masa depan negara dan bagaimana mereka perlu bekerjasama untuk mengatasinya.

Kesimpulannya bagi saya gambar Najib dan Anwar minum teh di parlimen itu mungkin penzahiran awal mengenai perjumpaan sulit mereka seperti mana diceritakan oleh Datuk itu. Jika Datuk itu dibohongi oleh kawannya maka saya juga membuat sepekulasi yang tidak tepat, mengenai gambar berkenaan. Begitu pun spekulasi seperti ini tidak menjadi kesalahan kerana ia membimbing ke arah kebaikan. Mereka yang tidak mahu melihat Najib dan Anwar bekerjasama adalah musuh negara! [wm.kl. 6:30 pm 19/11/09]

Wednesday, November 18, 2009

Membelek Rahsia

Bila Najib Dan Anwar Minum Teh Bersama! (1)

GAMBAR (foto still) menunjukkan Anwar Ibrahim menghirup teh tarik bersama Najib Razak dalam keadaan santai di Parlimen seperti mana yang dipaparkan oleh media cetak dan internet hari ini memberi seribu makna. Kata orang, gambar boleh menceritakan berbagai maksud yang tidak terungkap dengan kata dan bicara.

Gambar juga lebih berbisa daripada tulisan dan catatan. Tasfirlah gambar berkenaan mengikut kemampuan minda dan akal siasah anda! Dan kalau ada punyai minda siasah yang cekap dan seni tafsirlah dengan perbendaharaan politik yang bijak laksana dan mengandungi sejuta teori dan kemungkinan.

Bagi saya gambar itu tidak saja-saja dipaparkan, dan tidak juga saja-saja untuk Anwar dan Najib duduk begitu. Saya memahami hati naluri, dan bagaiman peranan Editor di sesebuah akhbar yang menyiarkan gambar berkenaan. Yang jelasnya gambar itu tidak ‘haram’ kerana itu ia disiarkan. Dalam dunia surat khabar ada gambar yang ‘haram’ dan ‘halal’ walaupun realitinya ia adalah semua halal. Atas nama kebebasan apa juga gambar boleh dirakam dan disiarkan. Faham elok-elok.

Saya suka melihat sesuatu yang baik dan ceria. Sebelum berbicara lanjut, saya ingin memalingkan pandangan ini kepada pengkritik kecil yang berbuak-buak dengan beremosi dan sentimen kedirian. Macam mana kalau duduk dengan Najib bertemankan Nazri Aziz itu, bukan Anwar tetapi Abdul Hadi Awang atau Nasharuddin Mat Isa? Apakah persepsi anda secara jujurnya? Tentu kini sudah menjadi riuh rendah. Sudah ada orang yang tidak kena duduk dan gelisah memanjang, macam cacing kepanasan.

Mungkin sudah ada orang yang meloncat di Kota Bharu dan di Shah Alam. Atau pun di Pokok Sena Kedah. Tetapi sehingga jam 11:37 minit pagi ini belum ada apa-apa loncatan di mana-mana yang dilakukan oleh mana-mana individu. Nampaknya semua berkenan dan ‘bergumbira’ dengan aksi dua pemain politik yang bersahabat itu.

Bagi saya pameran gambar itu ada apa-apa. Ada motif dan tujuannya. Dan apa-apa itu adalah bagus sekali. Syabas dan syukur saya lafazkan atas apa yang berlaku. Harapnya Dr Mahathir Mohamad jangan memberi komen negatif dan cuba menganggu keenakan mereka minum teh tarik itu.

Ingat, sebelum Anwar sudi atau rela untuk duduk dengan Najib dan dipotretkan, beliau sudah duduk semeja dengan Muhyiddin Yassin di majlis makan tengah hari, juga di parlimen. Kenapa di parlimen? Dan bila mereka makan tengah hari ertinya pertemuan Anwar dengan Muhyiddin itu lebih ‘berkomersil’ daripada pertemuan Najib. Dengan Muhyiddin makan nasi dengan Najib hanya minum teh.

Apakah kopi atau teh tarik itu menunjukkan semuanya sudah selesai? Ghalibnya dalam budaya orang Melayu, tetamu akan mula menghirup kopi dan menjamah kueh mueh dan hidangan selepas segala-galanya selesai. Kalau datang untuk menyatakan hajat, hajat sudah pun tersebut, pesan sudah pun terturut, barulah makan dan minum? Begitukah? Anwar dan Najib mula mengingati budaya Melayu? Barang kali mereka masing-masing sudah insaf dan sedar, bahawa tidak ada gunannya kalau sama-sama membelakangkan budaya dan adat Melayu. Elok mengemas simpul sebelum tali terputus!

Barang kali pertemuan itu tidak ada apa-apa maksud sebaliknya? Kerana itu ianya dibuat secara terbuka. Tetapi bukankah keterbukaan itu untuk melindungi yang tertutup dan sulit? Dalam hal ini adalah baik bagi kita semua menerima dan menganggap pertemuan itu berniat baik untuk semua dan akan membuahkan sesuatu yang baik untuk semua orang dalam negara ini.

Bukankah kita semua siang dan malam berdoa untuk mencari kebaikan bersama?

Dalam sambung tulisan ini saya akan menceritakan pertemuan saya dengan seorang bekas ahli Parlimen bergelar Datuk yang menceritakan mengenai kisah sulit Anwar dengan Najib. Sabarlah menanti dan kunjungilah blog Merah Tinta. [wm.kl. 5:00 pm 18/11/09]

Perlantikan

Tahniah Kepada Syed Husin, Pejuang Gigih!

TINDAKAN DUN Selangor yang mencadangkan Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali,73 (foto) menjadi anggota Dewan Negara satu langkah yang tepat. Secara peribadi sudah lama saya mahu melihat Syed Husin menjadi anggota Dewan Negara. Bukan apa, saya mahu orang-orang sepertinya yang mempunyai idealisme, semangat dan kejatian dalam perjuangan wajar direkodkan sebagai anggota Dewan Negara atau Dewan Rakyat.

Dalam pilihan raya umum lalu Syed Husin tidak bertanding di mana-mana kerusi. Beliau menolak atas alasan usia. Kemungkinan kalau beliau turut diberikan tempat Syed Husin sudah pun menjadi ahli Parlimen dan dapat menyalurkan pemikiran, pandangan beliau di Parlimen.

Tidak ramai yang tahu kenapa beliau tidak bertanding dalam pilihan raya lepas. Pada pilihan raya 2004 beliau sepatutnya bertanding di kerusi Parlimen Kota Bharu atas tikit Keadilan (PKR). Bagaimana pun kerana ada sedikit masalah dengan pemimpin Pas Kelantan hasrat itu terhalang.

Beliau dikatakan tersinggung dengan halangan itu menyebabkan beliau mengambil keputusan tidak bertanding di mana-mana kerusi walaupun ada tawaran dibuat untuknya. Selepas kekecewaan itu beliau tidak menumpukan untuk bertanding melainkan berjuang dan membantu presiden menggerakan parti.

Kehilangan Syed Husin daripada menyertai pilihan raya lepas sesuatu yang menyesalkan dan merugikan perjuangan PKR khasnya dan Pakatan Rakyat. Syed Husin seorang yang rajin dan gigih dalam perjuangan dan tidak pernah mengenali penat dan jemu. Beliau tidak pernah mengeluh dan sentiasa turun ke lapangan bersama rakyat. Setiap kali ada pilihan raya kecil atau reformasi beliau akan muncul.

Keulitan inilah sepatutnya menjadi aspirasi kepada pemimpin-pemimpin parti politik terutamanya anak-anak muda. Syabas dan tahniah di ucapkan kepada Syed Husin atas perlantikan beliau sebagai anggota Dewan Rakyat. Semoga beliau akan terus dapat memberi sumbangan pemikiran dan mencurahkan pengalaman beliau sebagai seorang intelektual dan penggerak sosial ulung negara ini untuk kemajuan rakyat dan negara di Dewan Negara! [wm.kl. 10:45 am 18/11/09]