Monday, February 28, 2011

Tingkasan Isu

Memang Mahathir Pengkhianat Melayu

HUSAM Musa telah menulis didalam blognya mengemukakan beberapa bukti menunjukkan Mahathir Mohamad sebagai pengkhianat kepada bangsa Melayu. Tentu orang Umno dan para pengkagum bermata satu Mahathir akan marah dengan Husam dan akan mencemuh saya habis-habisan. Mungkin mereka yang otak kemetot akan nanar.

Mereka yang memandang kepada puncak bangunan berkembar Petronas (KLCC) tidak akan nampak akan kejahatan dan kejelekkan Mahathir. Mercu tanda itu akan dijadikan kehebatan dan kecemerlangan Mahathir dalam membantu negara ini. Kehebatan pembangunan duniawi ciptaan Mahathir akan melindungi segala dosa dan nodanya.

Selalu begitulah yang kita dengar, kehebatan Mahathir diukur dengan pembangunan material yang diilhamkannya. Tetapi kita tidak pernah soal dan tanya bagaimana dengan pembangunan manusia. Macam mana dengan pembangunan bangsa, pembangunan budaya, pembangunan agama dan sebagainya lagi.

Antara bukti menunjukkan Mahathir pengkhianat Melayu yang didedahkan Exco Kelantan itu ialah, Mahathir dengan sengaja mendaratkan gas dari perairan Kelantan di Songkhla, Selatan Thailand yang jaraknya lebih 270 km berbanding kalau didaratkan di Kelantan cuma 150 km. Inilah kecerdikan dan kejahatan Mahathir.

Kalau tidak jahat dan menganiaya orang Melayu kenapa beliau rela menaikan gas itu di Songkla? Katanya tindakan Mahathir itu satu perbuatan terancang yang memberi kesan kepada orang Melayu. Sesiapa pun tidak akan dapat memberi alasan untuk membela Mahathir atas perbuatan jahatnya itu, kecuali anak cicitnya. Tetapi Mahathir licit dia akan bermain dengan kata-kata seperti mana perlunya jambatan bengkok di Johor.

Tidaklah pula saya tahu apakah Mahathir tidak tahu menghitung, mana yang lebih dekat dan ekonomik didaratkan di tempat yang jaraknya 150km dengan tempat yang nun jauh lebih 200km? Apakah ketika membuat keputusan itu Mahathir terlupa makan ubat seperti mana kata Nik Aziz. Memang kalau seseorang ada penyakit jika tidak diambil ubat besar risikonya.

Bukti pengkhianatan lain Mahathir kepada Melayu kata Husam ialah apabila Matahthir tidak membayar royalti hasil gas dan minyak di perairan Kelantan serta menafikan pendapatan pembangunan hiliran. Manakala bukti lain pengkhianatannya apabila Mahathir membatalkan pemberian royalti minyak kepada kerajaan Terengganu apabila negeri itu diperintah oleh Pas.

Kata Husam mengapa Mahathir dikatakan pengkhianat Melayu kerana kedua negeri itu, Kelantan dan Terengganu adalah negeri Melayu, di mana 95% penduduknya berbangsa Melayu.
Apa lagi hendak dinamakan kalau tindakan-tindakan sebegitu baik atas alasan apa sekalipun, kalau tidak dinamakan pengkhianat Melayu? Memang jahat!

Saya bersetuju sangat dengan pendapat Husam itu. Saya konfius apakah sanjungan sesetengah pihak kepada Mahathir tepat ataupun sebaliknya. Kalaulah dengan tindakan sebegitu dilakukan saya tidak tahu mereka yang menyanjungi beliau sampai nak terberak, menilai menggunakan kanta pembesar berwarna apa? Sebab itu semasa para pemimpin Pas mengelilingi dan memuja Mahathir di satu majlis di Taman Melawati saya mengkritik perbuatan itu. Awal lagi saya mengatakan tindakan pemimpin Pas termasuk juga Husam silap kerana telah mengangkat semula Mahathir yang pada masa itu sudah hina kerana terjatuh dalam jambatan selepas berundur jadi PM.

Tetapi malangnya pemimpin memberi pertolongan, memuja balik Mahathir sama meraikan bekas PM itu dalam satu majlis makan malam di Kota Bharu. Selalunya kebenaran itu akan hadir di hujung waktu setelah kebatilan bermaharajalela.

Sebenarnya pengkhianat Mahathir bukan di situ saja. Apa yang dilakukan ke atas Kelantan dan Terengganu itu pengkhianatannya kurba terhadap Pas. Tetapi dalam konteks Umno sendiri juga Mahathir tidak terkecuali. Sedar atau tidak dia banyak melakukan pengkhianatan yang akhirnya menjadi Umno huru hara. Permasalahan dihadapi Umno kini adalah kesenimbungan daripada sikap diktator demokrasi yang menjadi amalan Mahathir.

Beberapa sejarah telah dicatat mengenai pengkhianatan Mahathir ini. Antaranya tindakan beliau mengharamkan Umno kemudian menubuhkan Umno baru, adalah sejarah terbesar. Mahathir sanggup melakukan apa saja demi mengekalkan kedudukan dan kekuasaannya. Beliau tidak memikirkan soal kesejahteraan Umno - Melayu tetapi apa yang diutamakan untuk dirinya dulu.

Akibat pengharaman Umno semua orang tahu akan kesannya. Tengku Razaleigh Hamzah terpaksa menubuhkan Semangat 46 untuk menyelamatkan orang Melayu. Kerana penubuhan itu akhirnya menjadikan Umno berontakan sesama sendiri. Tetapi Tengku Razaleigh seorang yang naif dalam menterjemahkan aksi politik. Selepas itu beliau kembali bersama Mahathir semula dengan harapan Mahathir memberi anugerah kepadanya. Wal hasilnya Tengku Razaleigh terus kena tipu oleh Mahathir.

Hal yang sama terjadi sekali lagi dalam tahun 1998 apabila Mahathir pecat Anwar Ibrahim dari Umno. Kerana tindakan Mahathir untuk mengekalkan kuasa dan mempertahankan kebobrokkan, akhirnya Melayu Umno berpecah dua. Keadaan yang wujud hari ini adalah kesan daripada tindakan politik sadis Mahathir Mohamad.

Saya yakin kalau Mahathir tidak rakus dan khianat kepada orang Melayu dan Umno, kehormonian di kalangan Melayu di negara ini akan tercapai. Kesimpulannya perpecahan Melayu baik di dalam Umno dan diluar Umno Dr Mahathir juga mempunyai saham, malahan beliaulah yang memegang golden sheir. [ttdi.kl.11:20 am 01/03/11]

Sunday, February 27, 2011

Ulasan Malam

Ada Kebenaran Najib Burukkan Ikhwan Muslimin

NAJIB Razak menjawab dan menjelaskan tohmohan dan dakwaan kononnya beliau telah melemparkan kata-kata kurang cerdik ke atas Yusuf Al Qardhawi dan Ikhwan Muslimin di Mesir dengan mengatakan Ikhwan Muslimin dan Al Qardhawi membantu keganasan. Najib menafikan yang beliau ada mengadakan Ikhwan Muslimin sebagai gerakan militan dan ekstremis.

Kata Najib apa yang berlaku iaialah beliau menasihat Ikhwan Muslimin supaya membuang persepsi ganas dan militan yang dicapkan kepada gerakan tersebut dan menyertai pilihan raya demokrasi. Kata Najib persepsi itu adalah persepsi umum bukan darinya.

Semalam timbalan presiden Pas Nasharudin Mat Isa dan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim melahirkan rasa kesal atas kritikan Najib kepada Ikhwan Muslimin. Kritikan itu dikesani disiarkan dalam web National Review Online.

Dalam jawaban dan penjelasan di Kerdau siang tadi Najib tidak menafikan beliau ada berckap mengenai hal itu. Najib tidak kata yang laporan itu bertujuan untuk memburukkan Ikhwan Muslimin. Tetapi apa yang dijelaskan beliau tidak berkata seperti mana dilaporkan itu kemudian diulas oleh Nasharudin dan Anwar.

Baiklah... apabila Najib memperakui bahawa persepsi negatif itu persepsi umum kemudian beliau memberi nasihat berpandikan pandangan umum itu ini bermakna beliau menerima persepsi itu. Kalau Najib tidak menerima beliau tidak akan memberi nasihat kepada Ikhwan Muslimin itu seperti mana dijelaskan.

Salahnya Najib di sini secara tidak langsung beliau mengikhtiraf pandangan umum. Soalnya pula pandangan itu dari pihak mana? Bukankah ianya datang dari Amerika Syarikat dan Israel yang sangat benci dan bimbang dengan kebangkitan Ikhwan Muslimin? Pandangan jahat terhadap Ikhwan Muslimin seperti itu tidak datang dari gerakan Islam dan negara Islam lain di seluruh dunia. Saya tidak tahulah kalau Umno pimpinan Najib turut mempunyai pandangan berkenaan.

Satu yang kena ingat kewujudan Hizbul Muslimin sebuah parti yang bersemangatkan Islam di negara ini pernah diharamkan oleh penjajah British. Pengharaman itu disokong sepenuhnya oleh Umno yang merasakan parti pimpinan Abu Bakar Baqir itu dirasakan boleh mengugat Umno. British menggelarkan Hizbul Muslimin ini sebagai 'hubaya' dari gunung. Sikap Umno terhadap pengharaman Hizbul Muslimin itu menyebabkan Umno dianggap anti Islam atau parti sekular.

Seperkara lagi yang boleh dimusykilkan, penjelasan Najib yang konon beliau tidak beranggapan begitu kepada Ikhwan Muslimin juga akan dipertikaikan sejauh mana keikhlasan dan kebenarannya. Saya tidak pun ternampak pandangan dan ulasan Najib berhubung Ikhwan Muslimin itu disiarkan dalam mana-mana media massa negara ini. Beberapa agensi berita telah menyertai rombongan ramsi Najib ke Turki tempat di mana beliau mengeluarkan kenyataan itu tetapi tidak ada ulasan dan penyiaran ke atas kenyataan itu.

Apakah ianya sudah ditulis oleh wartawan tetapi ditapis untuk pernyiarannya. Saya yakin kalau web bebas itu boleh dipengaruhi kenyataan itu juga tidak akan disiarkan sebab ia memberi implikasi kepada perdana menteri Malaysia itu khasnya di negara Arab dan oleh gerakan Islam lainnya.

Kalau kenyataan dan pandangan Najib terhadap Ikhwan Muslimin itu tidak ada motif politik, atau positif kenapa ia tidak dilaporkan dalam media massa negara ini? Di sini menyebabkan saya merasakan tanggapan Anwar dan Nasharudin terhadap Najib yang menghina Ikhwan Muslimin itu semacam ada kebenarannya, atau ada asasnya.

Justeru permintaan agar Najib memohon maaf kepada Ikhwan Muslimin dan Yusuf Al Qardhawi adalah dirasakan perlu. Bukan itu saja Najib juga perlu meminta maaf kepada umat Islam lainnya kerana penghinaan kepada Ikhwan Muslimin sebagai menghina mereka sama. Umum tahu Ikhwan Muslimim adalah gerakan Islam di Mesir yang sudah lama berjuang untuk menegakkan kebenaran dan menghapuskan kerajaan diktator dan munkar pimpinan Mubarak yang disambung dari rejim sebelum ini. [wm.kl.8:40 pm 27/02/11]

Susupan Petang

Memang Terasa Berlaku Kelesuan
Di Pihak Pakatan Rakyat

[kemaskini] SAHABAT saya Norizan Sharif telah post satu catatan kecil yang penting untuk direnungi oleh semua pihak khasnya parti Pakatan Rakyat. Catatan beliau di sini, menunjukkan sokongan atau pun kemeriahan di laman sosial Fb dan blog terhadap Pakatan Rakyat berkurangan. Norizan memberi runjukan khas kepada kedua pilihan raya kecil yang berlangsung kini.

Beliau membuat perbandingan dengan pilihan raya kecil Bukit Gantang, Perak dan Kuala Terengganu, Terengganu. Katanya ternyata kemeriahan dan sokongan menerusi laman sosial kini berpihak kepada UBN. Laman-laman sosial yang menyokong UBN lebih bersemangat dan sepakat dalam membuat kecaman dan serangan terhadap Pakatan Rakyat. Serangan mereka juga berangkaian seolah diolahkan begitu profesional sekali.

Tentu orang Pakatan Rakyat terutamanya para penagih blog Pas akan marah bila kenyataan ini didedahkan. Mereka tidak senang dengan fakta yang berlaku. Dalam pada itu mereka akan tuduh bahawa bloger UBN diupah dan sebagainya. Tidak dinafikan kalau itu berlaku? Tetapi pokoknya di sini itulah realiti bahawa bloger Pakatan Rakyat sudah malas untuk menulis dan dan tidak kreatif membuat laporan. Ada juga yang sudah hilang kerajinan dan keletihan manakala bloger UBN jadi lebih bersemangat. Tentunya kalau upah dan imbuhan yang dihulurkan besar, lagi bersemangatlah jadinya.

Saya setuju dengan apa yang berlaku kini seperti mana diselidiki Norizan itu. Saya rasa ada beberapa sebab kenapa kesungguhan dan kerajinan bloger Pakatan itu sudah hilang. Kalau perasaan saya sudah menulis dalam cacatan baru-baru ini dibawah tajuk, ah lupa... selaklah sendiri (saya juga ditimpa sindrom malas, tetapi ia tidak ada kena mengena dengan persoalan dikatakan itu). Dalam catatan itu saya sudah mendedahkan kenapa itu berlaku dan di mana kesilapannya.

Saya kira pemimpin Pakatan Rakyat gagal melayani para bloger yang menyokong mereka. Mereka tidak memberi satu layanan dan peraian yang bermakna kepada para bloger. Pakatan selamanya mengira bloger akan bekerja dengan penuh keikhlasan. Mengharap kepada keikhlasan rasanya tidak begitu tepat lagi apa lagi kalau bloger nampak yang pemimpin PR diri ada yang tidak ikhlas, dan hanya suka memerah susu dan perah kepala untuk dapat santan saja.

Apa lagi sesetengah pemimpin Pakatan Rakyat yang dibantu oleh bloger menerusi blog dan penulisannya usahkan menerima apa-apa imbalan, tetapi dibalas dan dihadiah surat saman dan sebagainya. Kalau pun ada peraiaan ataupun kepedulian hanya sebahagian saja terutamanya bloger yang berhimpun dalam satu-satu kumpulan yang dibiayai wang jutaan ringgit.

Kalau tidak silap saya, saya tidak pernah mendengar berita atau laporan mengatakan Anwar Ibrahim ataupun Guan Eng bersama Abdul Hadi Awang melayani dan bertemu para bloger dan juga penulis bebas yang menyokong mereka. Kalau pun berlaku dalam majlis-majlis yang kelihatan rasmi dan eksklusif sahaja yang melibatkan orang-orang tertentu saja.

Ada juga himpunan yang diraikan oleh Nik Aziz tetapi sayangnya kesempatan itu tidak digunakan untuk memikirkan bagaimana menggerakkan bloger menjadi agen dan propagandis Pakatan yang baik dan berkesan. Pertemuan setakat makan, bersalam dan bergambar dengan pemimpin itu, lepas balik masing-masing hanya pos dalam wall Fb saja tetapi tidak ada yang mengulas dan memperpanjangkan ke dalam blog. Apa lagi yang berusaha bagaimana untuk melakar strategi berkesan melawan pihak lawan yang lebih canggih dsan bersungguh.

Kelemahan bloger atau laman sosial menyokong Pakatan rakyat itu seperti mana kata Norizan ialah kerana ia tidak diurus ataupun dipandu secara sistemetik dan setengah menulis ikut perasaan dan henjahan jari di keyboard saja.

Inilah kelemahan Pakatan Rakyat menyebabkan apa yang disuarakan Norizan Sharif itu berlaku. Tititk di sini sebab saya juga agak malas untuk menyatakan sesuatu yang tidak mahu didengari! [wm.kl.6:20 pm 27/02/11]

Saturday, February 26, 2011

Kenyataan Akhbar

Kecam Yusuf Al Qardhawi Najib Tidak Cerdik

TIMBALAN Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa begitu kesal dan terkilan dengan kenyataan Peradna Menteri, Najib Razak yang menuduh Dr Yusuf Al-Qardhawi dan gerakan Ikhwan Muslimin sebagai parti ekstremis dan terlibat dengan keganasan.

Najib dikatakan telah membuat kenyataan itu yang disiarkan dalam laman web National Review Online.

Sehubungan itu Nasharudin meminta Najib menarik balik tuduhan berkenaan yang dianggap sebagai kenyataan yang tidak cerdik.

Berikut disiarkan sepenuhnya kenyataan Nasharudin Mat Isa yang dikirimkan ke email saya baru sekejap tadi;

Merujuk dalam satu laporan berita yang disiarkan dalam laman web National Review Online, saya mendesak Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato’ Seri Mohd Najib Razak supaya menarik balik tuduhan liar yang dilemparkan kepada gerakan Ikhwan Muslimin dan ulama’ terkenal dunia, Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi.

Memetik ucapan yang dibuat olehnya di Istanbul baru-baru ini, beliau mendakwa bahawa parti politik Ikhwan Muslimin terlibat dengan keganasan dan sifat ekstremis.

Ikhwan Muslimin merupakan sebuah gerakan Islam yang sah di Mesir. Malah, mereka turut terlibat dan berpartisipasi secara aktif dalam beberapa siri pilihanraya di Mesir. Tambahan lagi, mereka sering melaungkan tema “Penglibatan dan Bukan Penguasaan” disamping memelihara peruntukan-peruntukan yang termaktub dalam Perlembagaan Mesir.

Walaubagaimanapun, hak dan nilai demokrasi mereka sebagai rakyat dan parti politik yang sah telah dicabul sehingga mereka terpaksa berdepan dengan ancaman, ugutan serta penyelewengan kuasa yang dilakukan oleh pemerintah Mesir.

Menyentuh mengenai kebangkitan rakyat di Mesir, Ikhwan Muslimin berpendapat bahawa segala kerosakan dan pencerobohan yang berlaku adalah disebabkan tindakan kumpulan-kumpulan samseng yang bersengkongkol dengan pihak-pihak tertentu untuk menindas kemahuan rakyat.

Malah Ikhwan Muslimin turut memberikan penghargaan kepada seluruh tentera Mesir yang berkhidmat untuk menjaga keselamatan dan memelihara keamanan sepanjang tempoh revolusi yang berlaku.

Ini membuktikan bahawa Ikhwan Muslimin tidak terlibat dengan sebarang bentuk provokasi dan strategi bagi melakukan keganasan dan kekacauan di Mesir.

Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi yang juga Pengerusi Kesatuan Ulama’ Sedunia pula merupakan seorang tokoh ilmuan yang sangat terkenal seluruh dunia. Bahkan segala usaha-usaha yang dilakukan olehnya mendapat pengiktirafan serta penghormatan yang tinggi.Sempena majlis sambutan Ma’al Hijrah 1431/2009, Timbalan Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah telah berkenan menyampaikan Tokoh Ma’al Hijrah Peringkat Kebangsaan kepada beliau atas sifat peribadi unggul dan sumbangannya yang begitu besar dalam agama serta dunia Islam seluruhnya.

Malah, beliau selalu berkunjung ke Malaysia untuk menyampaikan ilmu serta bertemu dengan ramai individu, parti politik serta pihak-pihak tertentu. Ini membuktikan sifat beliau disenangi dan diiktiraf oleh kerajaan Malaysia.

Kenyataan Perdana Menteri itu dilihat tidak cerdik. Saya berpendapat Najib harus menarik balik kenyataan tersebut dan meminta maaf kepada gerakan Ikhwan Muslimin dan Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi segera.

Jika tidak, beliau telah menunjukkan sikapnya sebagai seorang yang pro kuasa Barat dan takut untuk menzahirkan kebenaran.

Disediakan oleh
NASHARUDIN MAT ISA,
Timbalan PresidenParti Islam SeMalaysia

[wm.kl.8:30 pm 26/02/11]

Friday, February 25, 2011

Melayang-Layang

Menteri Mana Terlibat Dengan Gay?

SAYA tidak percaya dengan berita ini tetapi itulah yang saya dengar. Seorang menteri kabinet terlibat dengan kegiatan gay. Berita menggemparkan ini akan disiarkan dalam sebuah tabloid minggu depan.

Kita harap selepas akhbar berkenaan mendedahkan isu ini ia akan mendapat perhatian Najib Razak. Laporan ini kena siasat tidak boleh dibiarkan begitu saja. Kabinet Najib tampaknya begitu mengambil besar mengenai kebersihan batang tubuh para menterinya. Baguslah...

Seperti mana yang diberita tahu oleh pengarang akhbar berkenaan isu ini sebenarnya sudah lama. Ia sudah banyak ditulis oleh bloger Umno sendiri. Tetapi terus terang saya katakan saya tidak pernah menemuinya secara konkrit. Munkin pengarang akhbar berkenaan bekas orang Umno mengetahui hal itu. Maklumlah Umno dalam parti itu semua jenis manusia ada.

Cuma tidak lama dulu memang ada terdengar mengenai seorang menteri kabinet yang terlibat dengan gay. Katanya dia membeli sebuah kereta sport berharga lebih RM100 ribu untuk pasangannya seorang lelaki. Kalau tidak silap juga ada pihak yang cuba menafikan dakwaan berkenaan.

Dengan terdedahnya kisah menteri gay ini nanti pihak tertentu akan membuat siasatan, terutama Najib sendiri. Kalau Najib begitu conscions dengan kes liwat Anwar kenapa beliau tidak mengambil sikap sama terhadap jemaah menterinya itu. Bukan saja liwat pelru dibelasah gay juga perlu dihentam sama.

Kita tidak mahu kalau ada elemen-elemen gay dalam kabinet Najib. Hendaknya jangan berulang kisah yang sama. Sebelum ini pernah kecur kisah seorang menteri di zaman Abdullah dikatakan terlibat dengan kegiatan lesbian. Untuk maklumat penjenguk blog Merah Tinta kedua-dua menteri dan bekas menteri yang dikatan terperosok dalam kegiatan menjijikklan itu asalnya dari Selatan tanah air. [wm.kl.7:10 am 26/02/11]

Thursday, February 24, 2011

Pandangan Malam

Kalau-Kalau Muhyiddin Yassin Terbaca Posting Ini

INI ada satu masalah rakyat kecil tergolong dalam golongan marhaen. Kisah atau masalahnya mudah sahaja tetapi disebabkan prosuder atau peraturan maka ia menimbulkan sedikit masalah. Masalah ini akan selesai tidak sampai sehari kalau ia menimpa diri mereka yang berstatus, atau waris Menteri ataupun Pengarah atau pun Ketua Setiausaha Kementerian. Mudahnya orang besarlah. Ini hakikat yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa.

Tetapi kerana segala kemudahan dan hubungan itu tidak ada, maka rakyat kecil ini berdepan dengan masalah yang tidak sepatutnya berlaku. Bagi saya apa yang dialami rakyat kecil ini termasuk satu penganiayaan yang tidak disengajakan.

Saya percaya dan yakin kalau masalah ini sampai ke pegetahuan menteri atau perdana menteri ia akan diselesaikan segera, kerana penyelesaian ini juga termasuk dalam slogan rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. Tetapi kerana kes ini tidak berpeluang untuk ke pengetahuan menteri atau perdana menteri maka ia menjadi masalah kepada rakyat kecil ini.

Begitu juga kalau tertakdir berlakunya pilihan raya di kawasan rakyat kecil ini, mungkin masalahnya akan diselesaikan. Selalunya pihak berwajib akan mudah menyelesaikan masalah rakyat di mana kawasannya bedepan dengan pilihan raya kecil. Dalam pilihan raya kecil banyak projek kilat dan banyak masalah diselesaikan secara kilat.

Di kala ini bukan saja rakyat kena berbaris atau pun bersusah ke Putrajaya hendak jumpa setiausaha menteri, atau timbalan menteri atau perdana menteri, tetapi para penama dan pemuka ini akan datang sendiri menjenguk mereka. Itu pun dengan syarat dia menjadi pengundi di dalam kawasan yang terlibat dengan pilihan raya itu.

Sayang pula kawasan di mana rakyat kecil ini diami tidak ada pilihan raya kecil waktu ini.

Apa masalahnya? Masalahnya ialah nasib seorang anak yatim bernama Rasyiqah Abdul Wahid, 13 (foto). Dia seorang pelajar cemerlang Sekolah Kebangsaan Kota Lama Kanan, Kuala Kangsar Perak. Dalam ujian UPSR tahun 2009 dia mendapat 5A.

Kerana kecemerlangan itu dia terpilih ke Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahbudin, Bukit Mertajam Pulau Pinang. Kemasukan itu sesungguhnya menggembira dia dan juga keluarganya.

Malangnya takdir menimpanya, ayahnya meninggal dunia. Akibat itu menyebabkan ibu dan adik beradik lain (seramai empat orang) terpaksa berpindah ke Kuala Lumpur, kediaman asalnya mereka sebelum mereka berpindah ke kampungnya di Kuala Kangsar. Alasan perpindahan itu kerana di kampung itu tidak ada sesiapa tempat bergantung dan masalah mendapat rezeki untuk meneruskan kehidupan agak sukar.

Perpindahan itu memberi kesan kepada pembelajaran Rasqiyah ini. Dia masih kecil, dalam usia baru 13 tahun apalah dapat diharapkan, untuk uruskan dirinya sendiri pun tidak terurus. Betul pihak sekolah dan kerajaan menyediakan kemudahaan sesuai dengan sekolah Sains berasrama penuh, tetapi jarak tempat tinggal ibunya menjadi masalah.

Dengan pendapatan si ibu tidak sampai RM300 sebulan, duit pencen (KWSP) suami pula tidak ada lagi, sukar untuk si ibu menguruskan anaknya ini bila sesekali si anak berhadapan dengan masalah kesihatan, atau pun bila cuti di mana Rasqyiah hendak pulang ke Kuala Lumpur si ibu perlu turun ke Bukit Mertajam. Kenderaan sendiri tidak ada, manakala menyewa kenderaan untuk pergi balik ke Bukit Mertajam ke Kuala Lumpur, memerlukan jumlah wang yang banyak.

Kerana kerumitan itu akhirnya keputusan diambil atas kehendak Rasqiyah juga, agar ia ditukar ke sekolah lain di Kuala Lumpur, berdekatan dengan kediaman ibu dan adik beradiknya yang lain. Biarlah tidak sekolah berasrama penuh dan beraliran sains, tidak mengapa asalkan dapat duduk berdekatan dengan ibu. Yang menjadi tambah masalah pelajar ini anak bongsu.

Akhir tahu lalu permohonan kepada pihak sekolah dibuat agar pelajar kecil ini ditukar ke sekolah biasa. Pihak sekolah juga menulis surat mengemukakan permohonan untuk mengeluarkan Rasqiyah dan menyambungkan pembelajarannya di sekolah menjadi pilihannya, iaitu sekolah berdekatan dengan kediam ibunya. Sekolah yang diipilih ialah Wangs Maju, Kuala Lumpur, bukan sekolah berasrama penuh.

Surat permohonan yang dikemukakan oleh pihak sekolah bertarikh 3 Januari lalu. Ini bermakna sudah dua bulan permohonan itu dalam proses. Malangnya pertukaran itu masih belum terlaksanakan lagi kerana beberapa sebab dan peraturan yang dikatakan tadi.

Ibu si anak ini pergi ke sekolah yang menjadi pilihan anaknya itu, dengan harapan kalau-kalu boleh anaknya ditumpangkan belajar dulu di sekolah berkenaan. Malangnya pihak sekolah tidak berani membenarkannya kerana butiran pertukaran belum diterima lagi. Pengetua sekolah berkenaan baru berani menerima permohonan itu setelah ada kelulusan dari pihak jabatan.

Kita kena mengakui akan peroses ini memakan masa. Saya telah mengambil inisiaf bertanyakan seorang kawan yang berkkhidmat di kementerian pelajaran. Beliau menjelaskan memang proses pertukaran dari sekolah sains ke sekolah biasa memakan masa. Ini kerana ia kena melalui proses biasa dari bawah ke atas. Katanya lagi sebab rekod pelajar berkenaan tidak ada di sekolah biasa tetapi sudah disenaraikan dalam sekolah sains. Betullah itulah amalan selama ini.

Apa yang hendak ditimbulkan di sini ialah kenapa terlalu lama sangat. Untuk menunggu sampai bulan April bayangkan betapa ruginya masa pembelajaran budak ini. Apakah tidak boleh diketepikan soal prosuder itu tetapi menggunakan kebijaksanaan untuk dengan memberi ehsan dan simpati dalam kes ini. Saya rasa boleh, tetapi masalah seperti dikatakan tadi pelajar ini tidak bernasib baik, tidak memiliki hubungan dengan sesiapa di atas.

Begitu juga rasanya tidak menjadi kesalahan besar kalau pelajar ini ditumpangkan sementara di sekolah yang diminta itu. Seperti mana kata kawan tadi hal itu pernah berlaku, cuma ia bergantung kepada sikap pengetua sekolah. Beliau lantas menyebut anak kawannya menghadapi masalah sama, tetapi diberi belajar tumpang kerana pengetua sekolah berkenaan membenarkannya. Saya rasa peraturan yang dipatuhi oleh guru berkenaan tidak bersifat rakyat didahulukan.

Saya nak rengkaskan catatan ini dengan harapan begini; kalaulah mana-mana pegawai menteri, atau timbalan menteri ataupun pengarah pelajaran terutamanya pihak menguruskan pertukaran ini terbaca catatan ini, bolehlah ambil perhatian dan diberikan pertimbangan. Korbankan sedikit soal prosuder dan pandanglah kepada nasib pelajar ini yang sudah ketiadaan bapa dan masih mentah untuk memikirkan soal prosuder, soal pilih kasih atau periority. Kenanglah dalam usia sekecil itu apa yang dia boleh lakukan selain mengharap simpati dan ehsan.

Saya percaya dan yakin kalau nasib pelajar ini dibela dan dibantu bukan saja pelajar berkenaan akan berterima kasih, tetapi rakyat lain yang bersimpati dengan pelajar ini juga akan mengucapkan terima kaish kepada pihak membantunya, dalam hal ini kerajaanlah.

Saya sertakan butiran pelajar ini unutuk rujukan;
Nama: Rasqiyah binti Abdu Wahid.
Rujukan surat permohonan dikemukakan pihak sekolah SMSTSSS/02/09/002(80).

Kepada mana-mana pihak baik persorangan dan pihak jabatan pelajaran hinggalah kepada menteri yang membaca dan memberi perhatian kepada pelajar ini saya ucapkan berbanyak terima kasih. Dan saya rasa ada dari kalangan penjenguk saya yang bersimpati dengan Rosyiqah ini. [wm.kl.11:00 pm 24/02/11]

Belasungkawa

Hajah Ilani Datuk Ishak Kembali Ke Rahmatullah

BEKAS Ahli Parlimen Kota Bharu (1990-1999) Hajah Ilani Ishak telah kembali ke rahmatullah sebelum Subuh hari ini di sebuah hospital di Kuala Lumpur. Katanya Allahyarham telah tidak sedarkan diri sejak beberapa minggu lalu setelah berada sebulan di hospital kerana menghidap kanser.

Jenazah Allahyarham akan disembahyangkan selepas Zohor hari ini di masjid al Taqwa Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur.

Hajjah Ilani dikenali sebagai seorang penggerak belia dan aktif dalam politik dan merupakan seorang peguam. Tahun 1990 beliau bertanding atas tikit parti Semangat 46 di kerusi Parlimen Kota Bharu. Dalam pilihan raya tahun 1995 sekali lagi menang.

Dalam tahun 1999 beliau bertanding atas tikit UBN namun gagal mengekalkan kerusi berkenaan.

Semoga rohnya dicucuri rahmat oleh Allah s.w.t. Al Fatihah. [wm.kl.9:30 am 24/02/11]

Wednesday, February 23, 2011

Spekulasi Berita

Menanti Kepulangan Najib Dari Turki

PADA masa ini Najib Razak dan Rosmah Mansor bersama beberapa orang menteri sedang berada di Turki dalam misi lawatan rasmi. Semalam Najib dilaporkan telah berjumpa dengan Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri Turki. Kurang pasti apakah pertemuan dua perdana menteri itu adalah kali pertama atau tidak. Tetapi saya rasakan lawatan Najib ke Turki dan menemui Erdogan itu adalah kali pertama.

Tentu Najib gembira dengan kunjungan itu. Apa lagi Rosmah Mansor. Peluang itu memboleh beliau memperkenalkan dirinya sebagai wanita pertama Malaysia. Apa lagi kalau dapat duduk bersama Najib menghadap Erdogan dan isteri, lebih mengembirakan. Cuma janganlah dalam siri lawatan kali ini Rosmah terjumpa barang kemas isteri Erdogan dalam mana-mana kapal perihatan kemudian akan diberikan hadiah berupa wang atas insiden begitu.

Sesuatu lawatan pembesar ke sesuatu negara itu ada tujuan dan pengertiannya tersendiri. Ia akan memberi nostalgia buat kedua pihak. Ia bukan dibuat saja-saja. Bayangkan untuk membolehkan Najib ke Turki, bukan mudah. Pelbagai protokol harus dilalui dan berbagai prosude perlu dituruti.

Sudah tentu para diplomat kita membuat tinjauan terlebih dahulu. Buat selidikan apakah kunjungan Najib itu tidak menimbulkan apa-apa masalah kepada Turki. Kalau Erdogan menerima Najib tetapi kalau rakyat Turki tidak menerima ia menjadi masalah juga. Pernah berlaku rakyat mengadakan tunjuk perasaan sebagai membantah kunjungan seseorang pembesar negara lain ke negara mereka. Alhamdulilah tidak berlaku kepada Najib di Turki.

Biasanya maksud lawatan seperti itu adalah untuk kebaikan kedua buah negara. Ia akan membawa manfaat untuk kedua buah negara. Dalam hal ini tentulah mengenai ekonomi. Kunjungan seseorang pembesar negara ke atas negara lain samalah dengan pemergian seorang bapak ke hutan atau lautan, mereka pergi untuk mencari makan untuk anak dan isteri. Demikian taraf pemergian Najib lebih kurang begitulah, menjalankan tanggungjawab sebagai PM.

Bagaimana pun bagi saya kunjungan Najib itu bukan setakat itu saja. Ia bukan mencari pelaburan tetapi ada motif dan niat lain yang lebih penting dan tersirat. Menandatangani beberapa MoU tidaklah penting sangat dan bukan itu matlamat peribadinya. Mungkin rakyat boleh menerima setakat itu saja, berpandukan apa disiarkan media massa, tetapi bukan dari pemerhati politik yang mengetahui apa yang ada di sebalik tabir dan mampu menterjemahkan setiap gerak geri orang politik.

Justeru kedatangan Najib ke Turki dan berpelung berjumpa dengan Erdogan bukan saja setakat mahu minum kopi atau makan nasi kukus berkambing ala Turki tetapi ada perkara lain lebih penting dari itu.

Umum sudah mengetahui mengenai hubungan Erdogan dengan Anwar Ibrahim. Mereka adalah sahabat baik dan selalu berhubung dengan telefon macam sepasangan kekasih. Mereka bebas untuk bercakap bila-bila masa saja. Kebebasan ini menandakan mereka sangat akrab dan saling bantu membantu di antara satu sama lain.

Peristiwa Anwar lari sewaktu polis hendak 'tangkap' apabila laporan liwat kedua di buat ke atasnya, menjelaskan betapa hubungan beliau dengan Erdogan sangat baik. Dalam keadaan tergesa-gesa untuk menyelamatkan diri malam itu katanya Anwar tidak tahu untuk berlindung di mana. Ketika inilah Erdogan memberi kebenaran agar kedutaan Turki di Jalan Ampang memberi perlindungan kepada Anwar. Sempat sehari semalam juga Anwar tidur di kedutaan Turki.

Kejadian ini memecah mata semua orang. Ia menunjukkan keakraban di antara keduanya. Tentulah bagi Najib melihat hakikat ini merasa sesuatu yang tidak enak. Apa lagi Anwar selalu berjumpa dengan Erdogan di pentas-pentas forum dunia. Kekerapan Anwar berjumpa Erdogan ini dipantau oleh Najib dan dilaporkan oleh para diplomatik kita.

Najib cukup bimbang keadaan ini. Sebagai musuh Anwar tentulah Najib akan berfikir lebih jauh dari itu. Manakala sebagai rakan baik Erdogan tentu Anwar akan menggunakan Erdogan untuk kepentingan politiknya. Ini yang Najib bimbang dan curigai. Lebih jauh apa yang ditakuti Najib ialah Erdogan akan membantu Anwar. Jadi kunjungan Najib ke Turki antara lain untuk menjinakkan Erdogan.

Sebelum ini pun sudah ada bisik-bisik mengatakan Anwar mendapat bantuan kewangan dari Erdogan. Walaupun pada masa ini ia hanya sebagai dakyah tetapi tidak mustahil kalau Erdogan membantu Anwar termasuk kewangan berdasarkan kepada hakikat itu.

Jadi kedatangan Najib ke Turki itu adalah sebahagian dari untuk mendakwah Erdogan agar tidak begitu mempercayai Anwar dan membantu dari segi kewangan. Apakah misi Najib ini berjaya? Sama-sama kita akan dengar ulasan Najib sebaik kembali dari Turki kelak.

Apakah yang bakal Najib perkatakan? Di sini saya boleh agakkan apa yang akan diucapkan Najib. Saya juga yakin wartawan akhabr arus perdana sudah menyiapkan intro untuk berita ulasan Najib itu. Ianya akan lebih kurang berbunyi begini; Najib berpuas hati dengan sambutan Erdogan ke atasnya. Erdogan berpuas hati dengan penjelasannya mengenai senario politik Malaysia termasuk isu pendakwaan Anwar dalam kes liwat kedua.

Selain itu akhbar pula akan mengatakan Erdogan setelah mendengar penjelasan Najib mulai faham akan tindak tanduk dan sikap oportunis Anwar Ibrahim mengenai Islam. Atau dijelaskan selama ini rupanya Erdogan tidak mendapat penjelasan sebenar di sebalik isu liwat dilakukan Anwar.

Berita itu juga nanti akan ditambah, Erdogan akan membuat lawatan ke Malaysia dalam masa terdekat ini. Ia akan disudahi kunjungan itu berjaya membawa balik berbillion pelaburan dari Turki. Kita dengarlah nanti. Kita dengar... [wm.kl.9:40 am 23/02/11]

Maklumat Malam

RTM Akan Tingkat Serang Selangor dan Pulau Pinang

Seorang rakan di RTM memberi tahu minggu lepas rombongan Adun dari Selangor datang ke RTM bertemu dengan Menteri Radio dan TV, Rais Yatim. Tujuan pertemuan itu ialah untuk meminta RTM membuat sesuatu bagi menolong Umno Selangor merampas negeri berkenaan dari Pakatan Rakyat.

Cerita kawan itu Rais bersetuju menggunakan alat kerajaan yang dikuasainya itu bagi membantu Umno Selangor. Antara cara ialah RTM akan menyiarkan lebih banyak lagi keburukan di Selangor. Untuk tujuan ini sekumpulan orang yang tahu membuat propaganda akan dicari dan diberikan upah khas.

Mereka akan berfikir membuat skrip, berbentuk provokasi, memperlekehkan kerajaan Selangor sehingga rakyat jadi meluat. Ianya akan disiarkan dalam slog-slog tertentu termasuk juga dalam berita perdana.

Untuk tujuan ini juga kata rakan itu, RTM akan menyediakan satu dokumen khas untuk menyerang Selangor. Katanya Rais masih optimis Selangor akan dapat ditawan oleh Umno. Keadaan atau peluang UBN di Selangor menurut Rais agak cerah berbanding dengan Pulau Pinang.

Rais mengakui Pulau Pinang UBN tidak dapat berbuat apa-apa. Kedudukan Lim Guan Eng masih kuat dan mendapat sokongan rakyat. Bagaimana pun kata Rais seperti mana ditutur rakan itu RTM tetap juga melakukan provokasi dan menyerang Pulau Pinang. Satu dokumentri khas mengenai Pulau Pinang akan disediakan oleh RTM.

Apabila dokumenteri khas mengenai Pulau Pinang itu nanti disiarkan dan serangan radio Rais Yatim ke atas Selangor diperhebatkan itu menandakan pilihan raya umum ke-13 sudah hampir tiba.

Dengan maklumat ini kerajaan Pakatan Selangor dan kerajaan DAP Pulau Pinang bolehlah berwaspada dan bersiap sedia untuk menangkis dakyah dan hasutan RTM nanti. [wm.kl.8:30 am 23/02/11]

Saturday, February 19, 2011

Khabar Jauh

Mesej Pemuda Pas: Mereka Sedia Bergerak!

KOTA Sarang Semut Batu 9 di Kedah hari ini telah bertukar menjadi lautan manusia apabila himpunan 30,000 pemuda Pas berjaya mencapai sasaran. Katanya kompleks Pas Kedah hari ini dipenuhi dengan anak-anak muda dan digemai laungan takbir penuh semangat.

Sayang saya tidak dapat menyaksikan dengan mata kepala sendiri gelombang Pemuda itu. Alangkah indahnya kalau dapat tengok sendiri, ia akan menambah waja dan semangat dan menjadikan catatan ini lebih realistik. Apapun syabas diucapkan kepada segenap Pemuda Pas Malaysia kerana berjaya menghimpun dan menunjukkan kekuatan kalangan mereka.

Kejayaan himpunan hari ini ternyata, darah pemuda Pas masih merah dan masih mengalir laju menuruni lembah mencari puncak kemenangan. Mereka tidak mudah goyah atau terkoyak dengan segala dakyah dan tohmahan buruk ke atas parti dan pemimpin mereka.

Saya yakin kalau mereka dibangkit dan dikerah untuk bergerak ke Putrajaya hari ini, dalam jumlah seramai itu mereka akan mara tanpa mempedulikan apa yang berlaku. Dalam himpunan seramai itu semangat mesti berkobar. Mereka akan bergerak hatta berjalan kaki melalui lebuh raya Utara Selatan hingga ke Putrajaya. Saya yakin..

Katanya himpunan di Kota Sarang Semut hari ini lebih berjaya daripada himpunan yang sama dibuat di Kota Bharu empat tahun lepas. Kalau di Kota Bharu himpunan disertai 15,000 tetapi kali ini angkanya meningkat sekali ganda. Boleh disifatkan himpunan di Kota Sarang Semut hari ini adalah kesenimbungan himpunan di Kota Bharu. Perlu rasanya himpunan seumpama ini dijadikan tradisi kepada Pemuda Pas dan bukan pada waktu-waktu tertentu saja. Saya juga yakin kalau himpunan ini sekali lagi diadakan menjelang pilihan raya jumlahnya makin bertambah.

Dengan apa yang dipersaksikan di Kedah hari ini UBN Kedah tidak boleh memandang remeh kepada Pas. Khabarnya apa yang memberi aspirasi kepada himpunan berkenaan kerana Pas melihat akan kesungguhan UBN untuk merampas Kedah dalam pilihan raya akan datang. Kehadiran lebih 20,000 pemuda Pas itu laksana benteng yang akan mempertahankan tahkta kekuasaan Pas di Kedah.

Kejayaan himpunan hari ini memberi signal bahawa Pas akan sedia mengerahkan tenaga dan segala keupayaaan bagi mempertahankan kerajaan Pas Kedah dengan apa saja sekalipun. Apa yang berlaku hari ini membuktikan akan kesiapsiagaan para Pemuda Pas.

Himpunan raksasa itu dirasmikan oleh MB Kedah, Azizan Abdul Razak. Dua Naib Presiden Pas turut hadir dan menyampaikan ucapan menyuntik semangat. Mereka Sallahuddin Ayub dan Tuan Ibrahim Tuan Man. Bekas-bekas ketua pemuda juga turut sama hadir antaranya ialah Abu Bakar Chik dan lain-lain.

Mungkin Pas boleh berbangga dan berpuas hati dengan apa yang ditunjukkan oleh Pemuda mereka itu. Setidak-tidaknya Pas dapat mengambilnya sebagai petunjuk bahawa Pas kian kuat dan semangat ahlinya semakin tinggi. Bayangkan tanpa semangat himpunan itu tidak akan berjaya kerana kehadiran mereka nun jauh di Kedah satu cabaran bagi mereka di Selatan, Timur atau Pantai Barat. Hanya mereka yang digelegakki semangat saja untuk turun ke Kedah.

Justeru himpunan hari ini adalah bersejarah. Dalam sisi lain ia seolah bagaikan menjawab persoalan lain dalam Pas, di mana pada masa sama berlangsung konvensyen Pas di Petaling Jaya untuk mencari nilai baru bagi Pas untuk menyakinkan Melayu terus menyokongnya. Konvensyen hari ini diadakan setelah Pas bermahasabah dan menemui jawaban yang ada petunjuk Melayu melarikan diri dari Pas kerana Pas dilihat begitu akrab dengan rakan Pakatan lain.

Dan dalam Pas tercari-cari apakah penawar dan janji baru untuk Melayu, himpunan Pemuda hari ini memberi jawaban bahawa Pas masih utuh dan kukuh. Bahawa Pas masih mengingat Melayu dengan meletakkan agama sebagai agenda utamanya. Himpunan Pemuda itu yang tidak dicampur dengan pemuda kaum lain menjelaskan bahawa komitmen dan iltizam Pas kepada perjuangan asal mereka.

Dari sudut lain himpunan Pemuda ini jelaslah menunjukkan kekuatan Pas sebenarnya. Dengan kehadiran seramai itu Pas mampu berdiri di atas kakinya sendiri. Sudah pasti jumlah lebih 20,000 yang hadir hari ini tidak termasuk pemuda PKR dan juga Pemuda DAP. Himpunan hari ini adalah genuine mempamirkan kekuatan Pas yang sebenarnya.

Bagaimana pun apa yang dipamerkan hari ini masih belum mencukupi bagi Pas memperakui yang mereka kuat sehingga mampu merampas Putrajaya, walaupun Pas khasnya Pemuda boleh berbangga dengan apa yang berlaku. Makanya Pas memerlukan satu lagi show bagi memperlihatkan kepada rakyat Malaysia yang Pas kini dalam ladumam azam untuk memerintah negara ini.

Mungkin selepas ini Muslimat Pas boleh membuat himpunan yang sama. Kita mahu tengok pula sejauh mana komitmen muslimat Pas dan kesediaan mereka mengorbankan masa dan tenaga untuk parti. Mungkin sukar bagi muslimat hendak menghimpunkan seramai itu kerana pergerakan wanita perlu dihadkan atas sebab-sebab tertentu. Tetapi setidak-tidaknya muslimat harus menganjurkan himpunannya sendiri bagi mengembelingkan kekuatan.

Tegasnya apa yang tercipta di Kedah hari ini ia memberi semangat dan kekuatan baru kepada penyokong Pas di seluruh negara. Yang jelas kepada mata saya bahawa Pas semakin menghijau dan semakin subur. Dengan berkembangnya tunas-tunas baru yang ditunjukkan di Kedah hari ini Pas tidak akan 'kekasikan' untuk melahirkan sebarisan pemimpin yang dinamik untuk masa depan Pas. Pemuda adalah pemimpin masa depan. Kejayaan himpunan hari ini juga menunjukkan kewibawaan pemimpin Pemuda masa kini. Untuk itu segulung syabas dan tahniah kepada Nasruddin Hassan dan seluruh jawatankuasa.

Sekali lagi ditanyai, apakah dengan kekuatan para pemudanya Pas masih memerlukan pergantungan kepada rakan-rakan politik yang lain? Kita tidak mahu pemuda Pas menjadi kuda pada pilihan raya untuk ditunggangi oleh wazir-wazir yang tidak sehaluan dengan langkah dan nawaitu perjuangan kita. Biarlah pemuda menjadi kuda kepada mujahidinnya sendiri kerana seorang mujahidin sedia syahid dalam sangsaraan, mereka tidak tersilau kepada wang ringgit. Perkara ini rasanya perlu diberi perhatian sama oleh Pas. [wm.kl.7:00 pm 19/02/11]

Sabtu Meyatu

Bila Penyu Terengganu Akan Berhenti Menangis

MALAM tadi saya menerima email dari salah seorang penyokong (saya kira ahli Pas Terengganu) yang meminta saya membuat ulasan mengenai potensi Pas negeri Penyu Menangis itu pada pilihan raya akan datang.

Kebetulan pula selepas menerima email itu saya bertukar pandangan menerusi Fb dengan salah seorang rakan Fb saya berasal dari Terengganu.

Saya lebih percaya kepada rakan Fb ini kerana ia wujud dan ada identitinya. Sebaliknya yang mengirim email itu saya tidak mengenalinya. Mungkin juga dia seorang ahli Umno yang sengaja menghulurkan umpan buat saya. Tetapi saya bersangka baik menganggap dia orang Pas yang ingin mengetahui bagaimana pandangan saya terhadap Pas Terengganu.

Semuanya berpunca dari terbitan artikel ulangan dari blog saya dibawa tajuk "Nik Abduh ganti Nik Aziz," dalam Siasah terbaru. Nampaknya idea atau cadangan demikian perlu juga dilakukan di Terengganu.

Rakan Fb berkenaan memberitahu ada beberapa orang pemimpin Terengganu sudah tidak relevan. Aura dan kekeramatan mereka sudah pun tidak begitu menyengat lagi. Mereka sudah kehabisan sinar dan pengaruh juga kian menipis. Orang putih kata shining sudah memudar.

Menurutnya selagi mereka ini masih ada, tegasnya masih memainkan peranan penting dalam Pas Terengganu apa lagi terlibat dengan pilihan raya menjadi general menentukan calon, ia memberi impak tidak baik kepada Pas. Dalam bahasa mudahnya mereka sudah tidak lagi menjadi penawar atau pemanggil (denak) tetapi jadi pembawa 'karak' (asap) yang boleh memedihkan mata pengundi di hari mengundi.

Saya setuju dengan pandangan rakan berkenaan seorang pendidik dan ahli motivasi. Begitu juga saya kira dengan orang lain di Terengganu yang tidak bernauang di bawah ketiak atau 'terselek' dengan mana-mana minyak attar. Cuma masalahnya bagi mereka yang tetap merasakan kopiah dan jubah orang-orang ini harum bak kasturi sukar untuk mereka melepaskannya. Malahan kita yang mencadangkan akan ditohmoh dengan berbagai tuduhan dan kata nesta yang menajiskan.

Maklumlah orang Terengganu ini pula 'gedebe' belaka, tidak macam orang Kelantan. Kalau mereka tidak gedebe tidak adalah sepanduk yang memaki hamun Sultan Mizan tidak lama dulu; mengatakan 'Nantang' (bintang) kepada Sultan. Itu tandanya orang Terengganu gedebe - tidak kisah dari haraki mana.

Pantang mengkritik pemimpin mereka, maka akan tunggu kita dengan cok (cangkul). Atau memberi pesanan akan menempeleng kita jika terjumpa di mana-mana. Orang Terengganu sebegitu ingatkan kita ini turus pagar kok. Tidak semua, tetapi adalah beberapa keret yang saya kira orang ini mengaji tidak sudah, yang tidak khatam mengenai politik yang membuat tafsir politik dengan kepala lutut dan masih mandi menggunakan timba upih dan kecing sambil berdiri.
Seperti kata rakan Fb saya ini, dia mengakui akan kehebatan tokoh-tokoh ini. Mereka berjasa dan berbudi besar kepada Pas. Sumbangan dan jasa mereka kepada Pas Terengganu tidak dinafikan. Tetapi mereka tidak boleh tolak sunnah alam bahawa mereka juga tidak tepu dan dimakan usia. Nama lagi manusia.

Satu masa dulu mereka memang hebat, memang hero dan merekalah penggerak jihad Pas. Pandangan dan kritikan mereka bernas. Mereka dianggap sebagai wira. Tetapi harus diingat zaman mereka sudah lama berlalu. Kita sudah pun memasuki suku pertama milenium. Zaman mencula untuk mengenali siapa pungundi kita siapa lawan sudah berakhir. Kini zaman automatik bukan zaman 'manualtis' lagi.

Rasanya pembawaan seperti Mahathir Mohamad yang merasakan dia masih relevan, pandangannya masih bernas tidak perlu menjadi ikutan orang ini. Usahlah menjejaki Mahathir yang tidak pernah insaf dan sedar terhadap ketuaan dan kelupaan dirinya. Perjuangan Islam ada prinsip, begitu juga dengan kaedah-kaedah untuk seseorang itu sama ada perlu atau tidak berada di atas. Pas bukan hak peribadi tetapi hak jemaah.

Orang-orang ini fizikal pun saya lihat sudah lemah. Rambut sudah banyak beruban. Di kelapa sudah seperti ladang kapas yang sedang mengembangkan bunga, putihhhh... Begitu pun bukan bermakna setiap yang beruban itu tua, tidak, ada kalanya uban kerana penyakit. Misalnya saya bukan tua sangat baru separuh abad. Tidak ada guna muda kalau tidak dapat memikir sesuatu untuk melonjakkan dan menyemarakkan sokongan ramai kepada parti.

Tetapi realitinya mereka ini sudah tua. Sudah kehabisan gas. Bila sudah tua jangan lagi merasakan muda. Selalu manusia tidak mahu akur kepada hakikat dan suka menurut runtunan nafsu. Nafsu memang tidak pernah tua, tidak pernah lemah. Tetapi mata yang memerhati di luar sana dapat melihat kepincangan dan kenyongahan kita. Maka bila ada orang 'tabeng' cermin kepada kita, kita silaulah tenguk bayangan hakikat diri kita dalam cermin itu.

Saya mengenali setiap mereka yang disebut sebagai pemimpin atau tokoh yang sudah tidak membantu Pas Terengganu itu. Kebetulan saya mengenali dan mengawani mereka termasuknya sebagai pengkagum kepada mereka di tahun 80-an lagi. Tetapi bukan kerana saya kenal dan pernah berkawan dengan mereka, maka saya harus memuja dan mempertahankan mereka, atau memejamkan mata dari melihat kecacatan dan kelemahan mereka.

Tidak... kita harus berdiri atas aspal kebenaran untuk melanggang perjuangan yang lebih jauh. Bila kita nampak kelemahan mereka kita harus memberi tahunya walaupun apa yang dicakapkan itu tidak digemarinya. Saya pernah menegur dan mengkritik seorang rakan yang baik dan saya rasakan dia boleh jadi pemimpin besar. Saya tidak perlu malu atau merasa bersalah dan kerugiaan sesuatu bila berbuat begitu kerana nawaitunya untuk memperbetulkan. Sama ada dia dengar atau tidak terserah, tetapi masa dan keadaan akhirnya menentukan segala-halanya.

Selalu jadi masalah kepada orang kita, orang Melayu bila mereka mengenali, mengawani mereka atau sesekali dapat minum air atau dipanggil kenduri ke rumah, mereka akan malu alah dengan pemimpin berkenaan. Mereka tidak akan mengkritik dan menegur walaupun mereka ada idea untuk berbuat demikian dan nampak kesalahannya jelas. Lebih bahaya lagi kalau ada pengikut yang munafik menjadi pembodek dan pengampu seperti jambak bawang.

Dalam bak ini saya setuju dengan pandangan Dr Mahathir Mohamad terhadap sikap dan perangai orang Melayu ini yang malu alah. Malu untuk menegur atau meminta akhirnya menyebabkan Melayu kalah. Ia juga berlaku di antara penyokong Mahathir dengan Mahathir.

Kenapa Mahathir jadi seperti hari ini, ialah kerana orang disekelilingnya malu untuk tegur bekas PM itu. Rasa malu itu ditimpa oleh rasa betapa berbudinya Mahathir kepadanya kerana memberi projek bernilai ratusan jutaan ringgit. Inilah cara balasan budi dan pemberian budi yang tidak kena dan bercanggah dengan akal budi bangsa dan agama.

Inilah sikap orang kita bila sudah termakan budi maka akan tergadai budi dan maruah. Akan membiarkan pemimpin itu terus tegak dengan kuasanya kandati kuasa itu akhirnya mengkhinati dirinya, bangsanya dan juga agamanya.

Beberapa orang pemimpin Pas Terengganu yang sudah (saya kira usang), dan kehadiran mereka untuk duduk di barisan hadapan tidak begitu melabakan Pas, antara ialah Abu Bakar Chik, Mustafa Ali, Harun Taib, Husin Awang, Wan Mutalib Embong, dan lain-lain. Nama mereka bukan ciptaan saya, tetapi nama mereka akan dirujuk setiap kali bercakap mengenai Terenggnu.
Saya rasa kalau ditanya kepada penyu, penyu juga akan menolak mereka ini kerana setengahnya usia sudah hampir sama dengan penyu yang naik bertelor di Rantau Abang.

Anak-anak muda Terengganu yang bergabung dalam persatuan di perantauan juga menyedari akan hal ini. Kalau tidak masakan Setiausahanya Suhaimi Embong mencadangkan supaya muka baru diperkenalkan di Terengganu dalam pilihan raya akan datang. Cadangan Suhaimi itu jelas agar mereka ini berundur, cuma Suhaimi tidak berani menyebut satu persatu mungkin beliau ada kepentingan lain atau mala alah.

Di sini saya ingin tambah seorang lagi nama yang perlu difikir apakah wajar dia terus menjadi orang peting atau btidak di Terengganu. Orang itu ialah Abdul Hadi Awang. Tetapi disebabkan Abdul Hadi presiden Pas orang tidak berani untuk memasukkan namanya ke dalam barisan usang yang sudah tidak mampu untuk membuat lonjokan di Terengganu. Nama-nama ini sudah perlu dibuang dari menjadi general Pas Terengganu, mereka tidak usah lagi menjadi pembuat keputusan atau menjadi pengatur strategi.

Kalau mereka masih juga gian untuk berpilihan raya mereka boleh duduk di barisan belakang. Memberi sokongan atau pun tukang membaca doa atau pun menjadi imam kepada sembahyang hajat di hari penamaan calon. Biarlah anak-anak muda yang berada di barisan hadapannya mengambil tempat mereka.

Khabarnya dalam pilihan raya umum lepas sudah dibuat satu persefahaman dan janji di mana mereka ini tidak akan bertanding lagi. Tetapi janji itu tidak dipenuhi. Bila tiba saat pilihan raya ada yang diam-diam pergi mengambil dan mengisi borang pencalonan. Kerana kedudukan mereka sebagai tokoh veteran tidak siapa berani melarangnya. Inilah kesilapan dan kelemahan dan sikap enggan menegur guru yang salah terus diamalkan.

Kali ini biarlah konsesus itu menjadi kenyataan. Jangan saja Wan Mutalib, Abu Bakar Chik yang tidak bertanding tetapi kali ini biarlah Mustapa Ali, Husin Awang dan rakan seangkatan dengannya turut sama tidak bertanding. Kalau perlu Abdul Hadi juga. Cukuplah.... Sebagai alternatif untuk meneruskan perjuangan mereka masing-masing boleh menyerahkan kepada anak lelaki masing-masing untuk meneruskan tugas mereka.

Pas Terengganu kerana berkorban dan kena redha. Mereka yang veteran ini juga kena insaf. Kita selalu berkata perjuangan Pas bukan terbatas kepada pilihan raya dan menjadi wakil rakyat saja. Nah buktikan. Medan di depan sana masih luas untuk kita memperjuangkan syariat Allah mencegah kemunkaran dan menegakkan kebenaran ia bukan saja terbatas menerusi kerusi wakil rakyat atau memegang pengerusi apa-apa jabatan dalam parti.

Dalam hal ini saya kagum dengan sikap Abu Bakar Chik walaupun beliau bukan wakil rakyat, bukan Exco tetapi masih ligat macam gasing menjelajah negara dalam membawa obor parti. Pun dalam pada itu kerana kadang-kadang pendekatannya sudah basi.

Makanya jalan sebaiknya mereka ini rihat sepenuhnya. Berpakat dan berbincanglah untuk berundur secara terhormat. Saya percaya kalau mereka mengambil keputusan demikian dan memberi laluan kepada tokoh muda di Terengganu ada harapan penyu akan berhenti menangis di Terengganu. [wm.kl. 10:00 am 19/02/11]

Thursday, February 17, 2011

Langkau Sebaris

Mahathir Yang Tidak Tahu Menggunakan Cermin

SEMUA orang kena faham apabila bekas presiden Umno, Mahathir Mohamad tidak jadi seperti Abdullah Badawi yang diam dan bersikap negarawan selepas berundur dari kerusi PM, menandakan ada sesuatu yang menganggu pemikiran Mahathir. Ada yang tidak beres dalam mindanya.

Kalau dia merasakan tidak terganggu dia tidak akan jadi kalut seperti hari ini. Ada kalanya dia lebih kalut dari Najib dalam menjaga nasib dan masa depan Umno. Orang yang menyedari ini amat merasai akan kekalutan Mahathir ini. Kerana kekalutan melebihi ini juga menyebabkan ada berpendapat Mahathir sangat takut kalau negara ini bertukar kerajaan takut beliau akan didakwa. Apakah Mahathir ada kesalahan besar? Jenayah apakah yang beliau lakukan?

Mengenai Mahathir ini saya tenguk hanya satu perkara saja. Kalau dia mengatakan Nik Aziz tak pernah diam bercakap, mengggunakan agama untuk kemenangan hanya untuk jadi MB dan membentuk kerajaan dengan DAP, maka Mahathir juga begitu.

Mahathir juga ada agenda seperti itu cuma lain sikit tetapi maksudnya sama. Kenapa dia senantiasa 'gege' ialah kerana dia nak pastikan Umno menang. Mahathir tahu keadaan Umno hari ini seperti telor dihujung tanduk. Jadi dia kena berusaha agar telor itu tidak berada di hujung tanduk. Dia tidak mahu telor itu jatuh dan bersepah sekurang-kurangnya sebelum dia menutup mata.

Kenapa dia nak Umno menang dan memerintah negara ini. Kalau kerana nak pastikan Melayu kuat dan terus berjaya adalah bohong. Banyak mana yang Mahathir buat untuk Melayu selama ini. Apakah Mahathir seorang nasionnalis tulen? Bukankan identiti Melayu dihakis dan dibuang semasa beliau memerintah Malaysia selama 22 tahun? Banyak contohnya kalau hendak ditunjukkan.

Saya menafikan dakwaan Mahathir itu kerana Melayu boleh hidup tanpa Umno. Dan Melayu juga boleh jadi hina dan dagang dengan adanya Umno. Di Kelantan yang memerintah Pas. Nasib dan kedudukan orang Melayu selesa dan sejahra. Sebaliknya di Pulau Pinanhg sebelum ia diperintah oleh DAP baru dua tahu ia diperintah oleh Umno bersama Gerakan.

Apakah yang Umno lakukan untuk kemajuan dan kesejahtraan orang Melayu Pulau Pinang. Umno hanya baru bangkit sehari dua ini sambil memburukkan DAP. Yang memerintah Pulau Pinang lebih 40 tahun dulu juga Cina, tetapi Umno tidak pernah kisah. Berapa kali budak-budak samseng Umno angkat bendera memperotes penindasan Gerakan ke atas Melayu?

Jadi kalau Mahathir menghabiskan sisa usianya untuk memastikan Umno menang bukan untuk mendaulatkan Melayu. Ia adalah bohong dan helah semata-mata.

Rahsia sebenar kenapa beliau mahu Umno terus menang dan berkuasa ialah demi masa depan anaknya, Mukhriz. Mahathir jaga Umno kerana anaknya. Dia sangat berharap Mukhriz jadi macam Najib. Diam-diam Mahathir bermimpikan dia mahu jadi Tun Razak Hussein yang akhirnya menempatkan Najib sebagai perdana menteri.

Juga kenapa dia mahukan Umno terus berkuasa kerana kepentingan seorang lagi anaknya, Mukzani. Mukzani kini menjadi antara orang Melayu teerkaya. Sudah pasti Mahathir mahu selamatkan kedudukan dan kekayaan itu. Beluam tentu lagi kalau kerajaan bertukar tangan kedudukan anaknya itu selamat.

Sebelum ini ramai orang teruja dengan sikap Mahathir yang kononnya tidak mengaut keuntungan. Semua tertipu kepada Mahathir. Saya nak tanya satu saja, macam mana Mukzani boleh jadi kaya kalau bukan atas pertolongan Mahathir? Tidak payah cakaplah, tidak usah berdalih Mukzani tidak akan jadi kaya kalau dia bukan anak perdana menteri dan kini bekas. Mahathir tidak nampak ini, tetapi kalau anak menantu orang lain Mahathir akan siasat sampai ke hujung dapur.

Kerja Mahathir untuk menaikkan anaknya sudah lama dan ia dilakukan secara bersungguh. Kenapa Mahathir bencikan Abdullah sehinggakan menyerang Abdullah sampai jatuh kemudian keluar dsri Umno kerana hendak torture Abdullah. Sebabnya satu saja Mahathir terkilan dan kecewa dengan Abdullah yang tidak memberi anaknya bertanding dalam pilhan raya umum 2004.

Itulah puncanya. Pak Lah pula orang lurus bendul. Katanya sebelum pilihan raya Pak Lah ada jumpa dengan Mahathir bertanya mengenai calon dan mendapatkan nasihat. Beliau bertanyakan Mahathir mengenai Mukhirz apakah hendak disuruh bertanding atau tidak. Kerana untuk tidak nampakkan dia berkehendak, Mahathir kata terpulang kepada Pak Lah.

Pak Lah pula mengambil kira jawaban dan penyerahan Mahathir itu ikhlas. Beliau tidak mengambil Mukhriz bertanding. Mahathir marah sakan kepada Pak Lah. Inilah kebendulan Pak Lah. Mahathir ada menyuarakan perkara ini kepada seseorang. Makanya untuk ralat atas kebedulan itu dalam pilihan raya 2008 Mukhriz diletakkan bertanding di kerusi Parlimen Jerlun.

Kerusi itu sepatutnya untuk ketua bahagian Umno di situ pada masa itu. Kerana itu berlaku sedikit pemboikotan terhadap Mukhriz tetapi seketika saja. Selepas dipujuk ketua Umno berkenaan kembali menyokong Mukhriz. Mukhriz menang. Bukan itu saja ada kisah yang tidak pernah terungkap orang seorang pemimpin kanan Pas Kedah juga turut berkempen untuk memenangkan Mukhriz. Saya ada bukti yang cukup mengenai hal ini.

Mudahnya Mahathir tidak payahlah mengatakan Nik Aziz berlebih sangat, kononnya Mursyidul Am Pas itu tergilakan jawatan. Beliau kena tilik kepada dirinya sendiri. Nampaknya Mahathir hanya tahu memberi cermin pada orang tetapi tidak tahu bagaimana nak menggunakan cermin itu untuk diri sendiri. Sepatutnya sebelum beliau hulurkan cermin itu kepada Nik Aziz dia tilik seluruh mukanya dulu sepuas-puasnya. [wm.kl.7:00 am 17/02/11]

Wednesday, February 16, 2011

Pandangan Petang

Apakah Rasional Anugerah Kepada Wee Soo Yen

BERSEMPENA hari kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. semalam umat Islam negera ini mengadakan berbagai upacara sebagai mnyatakan kesyukuran di atas kelahiran Nabi yang membawa pelita menerangi dunia itu. Sambutan itu sebagai simbolik kesyukuran dengan kelahiran baginda.

Kerajaan juga tidak ketinggalan ikut sama merayakan tarikh kelahiran Nabi itu. Kerajaan Pusat mengadakan perarakan dan perhimpunan dengan tujuan menyemarakkan kecintaaan dan kasih kepada Nabi s.a.w. Spritual di sebalik majlis seumpama itu juga bagi mendakwah mana-mana insan yang masih belum terbuka pintu hati untuk menerima ajaran Muhammad s.a.w.

Tidak ketinggalan kerajaan-kerajaan negeri juga turut sama meraikan tarikh berkenaan mengikut keupayaan dan tema masing-masaing. Pendeknya semua entiti Islam di mana saja berada tidak akan melupai untuk menyambut kedatangan tarikh itu, baik yang kaya maupun yang miskin. Sambutan itu menandakan kecintaan dan kasihnya kepada Nabi.

Di kampung-kampung sebaik saja tiba bulan Rabiul'awal, mereka sudah berkenduri kendara maulid, bersalawat atau mengadakan majlis kesyukuran, mengahwini anak, cukur jambul cucu atau anak dan sebagainya. Gema marhaban dan berzanji serta selawat ke atas Nabi akan memenuhi setiap pelusuk di mana ada umatnya.

Manakala bagi kerajaan Persekutuan pula seperti biasanya sempena majlis itu akan
memberi anugerah kepada sesiapa yang dikira berjasa kepada negara dalam apa juga bidang. Wajar.. kalau mereka itu dirai dan diberikan anugerah setidak-tidaknya sebagai menghargai jasa mereka. Dalam masa sama pemberian itu boleh merangsang mereka yang lain untuk turut berbakti kepada agama dan bangsa.

Seramai tujuh orang telah dianugerahkan sempena maulidul Rasul tahun ini. Mereka dipilih dari berbagai bidang dan profeyen. Mereka ialah Dr Abdul Hayer Abdul Shukur, bekas Professor Madya Akademik Pengajian Islam Universiti Malaya, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Egah, bekas Penyimpan Besar Mohor Raja-Raja, Tan Sri Hasamah Abdullah, bekas ketua pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Tan Sri Dr Rabaayah Zambahari, ketua Pegawai Eksekutif Institut Jantung Negara, Prof Dr Ismawi Zain Preofessor Kuliyyah Seni Bina UIA, Datuk Dangiram Mustafa, bekas Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran dan Wee Soo Yen pelajar sekolah menengah kebangsaan Bachok, Kelantan.

Kesemua tujuh penerima itu dewasa dan beragama Islam kecuali Wee Soo Yen, 16 seorang pelajar berbangsa Cina tidak beragama Islam.

Tentu panel pemilih tokoh untuk menerima anugerah itu ada alasan dan sebab-sebab tertentu kenapa mereka dipilih. Mungkin ia dilihat kepada sumbangan mereka dalam bidang masing-masing dan memberi kesuburan kepada Islam. Walaupun setengahnya masih berkhidmat tidak menjadi kesalahan, kerana Islam sendiri menggalakan seseorang termasuk majikan memberi anugerah. Degan anugerah itu ia akan medorongkan lagi mereka untuk meningkatkan atau menambahkan jasa dan bakti kepada negara.

Penerima yang lain rasanya tidak menjadi kemusykilan saya. Tetapi penganugerahan kepada pelajar Wee Soo Yen menjadi sedikit tanda tanya dan menimbulkan persoalan. Anugerahkan itu membolehkan Soo Yen menerima RM20,000. Sebenarnya bukan soal jumlah wang itu tetapi saya mencari rasional lain disebalik pemilihan Wee Soo Yen sebagai penerima.

Menurut jawatankuasa panel anugerah itu Soo Yen dipilih kerana pencapaian cemerlangnya dalam mata pelajaran bahasa Arab dalam PMR lalu. Soo Yen mendapat A dalam mata pelajaran itu. Itu saja. Lain-lain jasa dan baktinya kepada negara dan Islam atau keistimewaan tidak ada.

Tanpa prejudis kepada sesiapa khasnya Soo Yen, di sini saya tidak dengki atau menyalahkan Soo Yen. Dia hanya dipilih dan tidak melakukan apa-apa kesalahan. Dia sendiri tidak pernah termimpi pun akan menerima anugerah berprestaj itu. Jadi di sini bukan salah dia.

Tidak salah kalau pun anugerah itu diberikan kepada bukan Islam. Tetapi apa yang hendak dicari sini apakah rasional pelajar itu dipilih. Kalau hanya atas dasar beliau pelajar tunggal mendapat A dalam bahasa Arab apakah tidak ada lain-lain pelajar yang cemerlang dalam mata pelajaran itu? Rasanya kalau itu saja ukurannya masih ramai lagi pelajar lain cemerlang dalam pelajaran dan memberi sumbangan kepada negara dan agama.

Saya ingin tanya apakah istimewanya bahasa Arab dalam konteks ianya sebagai subjek (mata pelajaran)? Ia sama juga dengan subjek-subjek lain seperti bahasa Melayu, bahasa Inggeris, Matematik, Geografi, agama Islam dan lain-lain. Ia hanya sekadar mata pelajaran saja yang diisyaratkan untuk lulus dalam peperiksaan.

Dalam konteks dakwah saya rasa kecemerlangan dalam mata pelajaran Islam lebih penting berbanding dengan bahasa Arab, apa lagi ianya sekadar bahasa untuk berkomunikasi. Apa difahamkan bahasa Arab dipelajari Soo Yen itu hanya sekadar untuk berkomunikasi bukannya bahasa Arab bahasa yang digunakan untuk menerbitkan bunyi Firman Allah atau Hadith Nabi.

Dalam erti kata lain mata pelajar itu tidak mengandungi ilmu Islam seperti soal tauhid, soal ketuhanan, kenabiaan, sejarah Islam maupun mengenai hukum hakam Islam. Makanya kalau bahasa Arab yang dicemerlangi itu sekadar untuk berkomunikasi, ianya sama saja dengan bahasa Cina, Tamil atau Orang Alis. Apakah kalau ada pelajar tunggal yang mendapat kecemerlangan di dalam subjek-subjek berkenaan mereka juga akan dipilih untuk menerima sebarang anugerah? Katanya ada pelajar Melayu yang lulus dalam bahasa pelajaran bahasa Cina, apakah mereka akan dipilih menerima anugerah kemudian diberikan wang?

Justeru saya merasakan pemilihan itu ada unsur politik di mana motifnya bagi menunjukkan akan keterbukaan kerajaan dalam soal ini. Bahawa kerajaan Malaysia tidak memilih bulu dan sedia memberi pengikhtiraf kepada sesiapa saja hatta Cina walaupun dia tidak memeluk Islam. Pemilihan Wee Soo Yen itu bukan di atas keperluan dan hakikatnya tetapi lebih memenuhi slogan yang menjadi tema maulid hari ini 1 Malaysia 1 Ummah saja.

Kalau ia benar dan tepat bermaksud berkenaan maka majlis maulid itu tidak lain tujuannya bermotif politik.

Di sini sekali lagi ulangi, saya bukan menentang penganugerahan kepada mana-mana orang atau pelajar cemerlang seperti Soo Yen itu. Tetapi kalau boleh badan atau tapak yang memberi anugerah itu biarlah bertempatan.

Misalnya badan-badan berkaitan pelajaran atau kementerian pelajaran boleh mengadakan anugerah dan memilih Wee Soo Yen tetapi bukannya menerusi majlis maulid Rasul yang mana semangat majlis itu lebih kepada untuk pengembangan Islam.

Sepatutnya penerima anugerah itu biarlah mereka yang mirip kepada Islam. Pada saya kecemerlangan Wee Soo Yen itu tidak sedikit pun membantu penyuburan Islam di negara ini seperti mana alasan yang diberikan tadi. Kalau ada pihak yang sketikal terhadap tindakan ahli politik bukan Islam memasuki ke masjid maka saya juga merasakan perasaan yang sama di atas pemilihan Wee Soo Yen ini. [wm.kl.6:20 pm 17/02/11]

Catatan Persinggahan

Senario Sebuah Kampung Di Selatan Thailand

DALAM perjalanan pulang dari pekan Kok Ta Selatan Thailand baru-baru ini saya sempat singgah di sebuah kampung yang terletak di tepi jalan Kok Ta - Golok. Kampung berkenaan penuh dengan pokok getah kedan keasliannya masih belum banyak terusik.

Saya percaya pekerja utama penduduk di sekitar kampung itu ialah penoreh getah selain dari peraih buah dan pok getah. Nama kampung itu ialah Banggul Huma.

Jika hendak dikira jarak jalan Kok Ta dengan Golok sekitar 25km saja. Dalam jarak itu sewajarnya kampung di sepanjang jalan raya itu maju atau mempunyai kemudahan secukupnya sesuai dengan peredaran zaman. Ini termasuklah kampung Banggul Huma itu sendiri.

Jangkaan saya penduduknya mungkin sekitar 5,000 hingga 10,000 orang. Kapastitinya sudah boleh wujudkan sebuah 'supermerket'.

Kalaupun tidak ada supermerket, tetapi sebuah kedai runcit yang serba lengkap harus ada atau sesuai wujud di mana-mana tempat di sepanjang jalan berkenaan. Penduduk akan menjadikan supermerket atau kedai runcit itu sebagai pusat pertemuan sesama mereka secara sampingan, dan kedai itu akan menjadi pusat mendapat bekalan seharian.

Saya tidak pasti apakah kenderaan awam melalui jalan berkenaan, menghubungkan penduduk sekitar dengan bandar Golok dan Kok Ta. Yang pastinya ada jalan keretapi, tetapi ia berada agak terkeluar dari kampung berkenaaan dan stesen kecilnya tidak kedapatan di situ.

Kenderaan sendiri atau van pick-up yang digunakan untuk angkut buah-buahan dan getah digunakan untuk berhubung. Ertinya dari segi perhubungan ia masih ketinggalan. Tetapi penduduk sudah biasa menaiki kenderaan begini tanpa bumbung dan duduk bersela ramai-ramai di gobok belakang.

Realiti ini dapat dilihat apabila saya memasuki ke kampung Banggul Human berkenaan. Dari jalan besar menuruni jalan kecil yang pantas dipanggil denai. Di kiri kanan penuh dengan rumpun buluh. Jalan berbonggol-bonggol. Tidak dapat dibayangkan macam mana kalau musim hujan.

Kira-kira setengah kilo meter, terdapat sederet rumah, macam berek - rumah kediaman para kuli penoreh getah. Berhampiran berek ini ada sebuah kedai rencit yang menjual keperluan asas minyak, rokok, gula, garam dan makanan kanak-kanak. Cara pengurusannya seperti kedai runcit di pentas drama berlatar bekangkan zaman perang.

Saya rasa kedai runcit ini, lebih sesuai dipanggil gerai runcit saja. Gerai inilah tempat penduduk sekitar mendapat bekalan dan keperluan mereka. Di satu sudut kedai itu terdapat sebuah peti sejuk kecil yang sudah berabuk dan penuh dengan debu tetapi masih berfungsi.

Persekitaran kampung berkenaan tidak menyenangkan. Ia tidak diurus dengan baik. Kesedaran manjaga kebersiaan dan mengurus alam sekitar kosong. Sampak sarap mengeliling rumah. Sudah tentu bila tiba senja dan malam nyamuk akan berpesta di mana-mana sahaja. Saya tidak berpelung untuk membuang air kecil atau air besar di kampung berkenan untuk melihat rupa bentuk jamban.

Di hadapan berek rumah berkenaan wujud suasan seperti di dalam sebuah zoo burung, di mana terdapat reban ayam dan sangkar burung yang disangkut di dahan-dahan pokok dan tali menjemur kain. Terdapat tidak kurang lima buah sangkar. Ada juga sebuah perkup ayam.

Saya menjenguk mengintai, bermacam-macam jenis burunhg terdapat di sangkar itu. Burung candik - merbah jambul paling banyak. Lain-lain burung yang saya tidak tahu speciesnya pun ada.

Pemandangan paling klasik pada mata saya dan menyentuh perasaan ialah seutas tali dijadikan jemuran uniform penoreh getah yang terletak berhaaapan berek berkenaan. Baju itu penuh dengan tompok-tompok getah.

Tatkala melihatnya saya terkenang kepada baju seperti itulah yang dipakai arwah ayah satu masa dulu. Betapa baju (uniform ) itu walaupun hampak dan masam kini tetapi ia wangi waktu itu. Baju itulah yang saya gunakan untuk menyelimuti badan dari digigit nyamuk ketika mengekori ayah atau ibu menoreh getah.

Pendeknya bagi mereka yang datang dari kota tidak akan betah duduk di situ. Namun kepada saya bunyi burung yang berbagai, berkicau membawa irama tersendiri meyeronokkan. Entah kenapa makin lama mendengar nyanyian burung itu makin asyik dan terfikir di dalam benak bahawa burung itu bukan menyanyi sebenar tetapi mereka sedang protes untuk keluar dari sangkar itu.

Dalam perjalan pulang meninggalkan kampun Banggul Huma itu terbetik dalam hati saya apakah semua nyanyian dan siulan burung itu simbolik kepada regutan jiwa penduduk kampun Banggul Huma yang mahu keluar dari situ dan hidup bebas seperti burung-burung lain yang merdeka menhiru udara dan memijak bumi mana yang mereka suka. [wm.kl. 12:00 t/hari 16/02/11]


Membelek Nostalgia

Hussein Yang Tidak Pernah Melupai Perjuangan

LAMA saya tidak berjumpa dengan tokoh Umno Kelantan Hussein Ahmad atau lebih dikenali dengan Hussein Serama. Kalau tidak silap pertemuan terakhir ialah pada tahun 2007 ketika beliau hadir pada satu majlis anjuran Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK) di dewan PPK Kota Bharu. Malam itu beliau diundangkan khas, dan majlis itu juga secara tidak langsung bagi meraikan beliau sebagai tokoh veteran.

Walaupun dalam usia agak lanjut tidak secegas dulu, beliau akan cuba juga menghadirkan diri pada mana-mana majlis jika ada jemputan. Sikap ini membuktikan beliau sebagai seorang tokoh dan ahli politik sejati. Walaupun kini di era persaraan, sepatutnya banyak berihat dengan isteri, anak cucu, namun Hussein tidak akan melupai perjuangan. Jarang beliau mis menghadiri majlis-majlis besar Umno.

Selagi kakinya boleh melangkah dan mulutnya boleh berbicara beliau akan hadir. Selalunya dalam keadaan agak uzur seperti hari ini, beliau bukan hadir sebagai pemerhati saja, tetapi akan tetap memberi sumbangan idea dan fikiran. Kalau diminta berucap beliau tidak akan melepaskan peluang.

Bagi seorang politik, pembesar suara sebahagian daripada ubat atau penawar. Itu hakikat. Baginya bercakap mengenang peristiwa lama dan perjuangan orang Melayu seperti pil suplimen yang menyihatkan badan.

Kehebatan Hussein yang dimesrai dengan panggilan ayah Sin atau abang Sin, ini memang tidak terlawan. Kebetulalan saya mengikut perkembangan beluau sejak dari bangku sekolah lagi, sekitar pertengahan 70-an. Semasa beliau menjadi pemimpin Umno Rantau Panjang dan wakil rakyat Gual Periok beliau seorang yang mengambil berat kepada pendidikan dan pelajaran.

Kerana itu beliau selalu ke sekolah, membuat lawatan atau pun merasmikan mesyuarat PIBG. Ketika inilah saya mula mengenalinya. Pengenalan dengannya membawa ke alam remaja kemudian sempat juga berkawan dengannya menerusi Persatuan Penulis Kelantan (PPK). Ayah Sin ketika itu Ketua Satu PPK. Sebenar pertemuan saya dengannya agak menarik juga.

PPK ketika dibawah pimpinannya menjadi sebuah persatuan penulis dan persuratan dikendalinya. Siapa tidak kenal PPK. Bukan saja di Kota Bahru malahan di seluruh negara. Beberapa acara besar kebudayaan dan sasteraan dijalankan di Kelantan semasa beliau memimpin PPK.

InsyaAllah saya akan menulis mengenai Hussein Ahmad dalam masa-masa lain menceritakan kehebatannya dalam politik yang saya kira tidak ada tolak banding dan boleh diatasi mana-mana tokoh politik Umno Kelantan dewasa ini. Saya akan cuba...

Selepas Zohor semalam bersama sdr Sobree Shafii saya menemui beliau yang kebetulan berada di Subang Jaya di rumah anaknya. Jadi semalam sempatlah melepas rindu dan menziarahinya. Hajat ini sudah lama terbuku, semasa balik Kelantan beberapa minggu lepas sudah pun berputik, tapi masa tidak mengizinkan.

Biasalah bila bertemu dengan Ayah Sin, selalu ketidak cukupan masa. Cerita politiknya, amanahnya mengenai bangsa dan negara cukup merangsang minda. Dan beliau sendiri pula kalau dapat berbicara soal perjuangan, akan jadi segar tiba-tiba.

Walaupun beliau kini agak susah untuk bercakap kerana gangguan saraf, namun itu tidak menghalangnya. Ayah Sin yang terkenal sebagai pemimpin yang berani, tegsas dan berterus terang tetap menghemburkan pendapatnya. Menariknya dalam hal ini beliau tidak kira siapa, apa yang penting pandangan atau tegurannya tulus dan ikhlas.

Topik yang menyentuh perasaan beliau dalam perbualan semalam ialah masalah perpaduan Melayu dan mengenai evolusi di dalam Umno. Bliau sangat obses mengenai dua perkara ini sehingga adakalanya beliau semacam fed-up untuk membicarakannya. Mengenai Umno sangat dikesalinya kerana Umno kini sudah berubah, hilang semangat juang bukan seperti di zamannya.

Katanya disebabkan perubahan itu, menyebabkan kedudukan orang Melayu kini terancam. Beliau melihatan ancaman hari ini sangat merbahaya dan memerlukan tindakan segera untuk menemukan Melayu di atas satu titik.

Selain membicarakan itu dalam kesempatan terbatas semalam, Ayah Sin turut mengungkitkan beberapa topik lain yang menarik dan satu kupasan yang bukan saja perlu didengari, tetapi dihayatai oleh generasi baru khususnya orang Melayu.

Seperti saya katakan tadi saya akan membuat kunjungan khas ke rumahnya nanti untuk menulis serba rengkas jatuh bangun perjuangan beliau dalam politik, bagaimana kehebatannya dari seorang guru akhirnya menjadi timbalan menteri. Bagaimana pun pengorbanan dan jasa beliau yang jarang diketahui orang ialah jasanya menghidupkan semula Umno.

Saya rasa cerita di sebalik menyelamatkan Umno ini sdr Sobree merupakan orang paling layak untuk menulis kerana beliau pada masa itu pembantu kepasa Hussein Ahmad. Semalam pun Ayah Sin ada menyebut jasa Sobree kepada Umno banyak. Saya kurang faham maksud itu, tetapi dapat membayangkan ia ada kena mengena dengan pengorbanan Sobree membantu Hussein dalam menyelamatkan Umno.

Saya rasa Sobree perlu menulis riwayat ini dengan jujur dan berterus terang. Setidak-tidaknya mana-mana orang Umno yang tidak mempedulikan beliau (Sobree) sehingga akhirnya beliau meninggalkan Umno akhir tahun lepas mengetahui bahawa perahu yang dinaiki oleh orang Umno hari ini pernah diselamatkan olehnya dengan cara dan peranannya tersendiri. [wm.kl10:00 am 16/02/11]

Monday, February 14, 2011

Ulusan Isu

Media Baru: Dimana Kesilapan Pembangkang?

SATU dekad ini semua orang bercakap fasal media baru yang serba canggih dan mengesankan. Fasal internet; fasal blog, fasal fb, fasal twitter, you-tube dan sebagainya. Keriuhan ini seolah-olah media konvensional, media cetak; akhbar, buku tenggelam dan semakin hanyut.

Benarkah dan tepatkah kenyatan ini? Akhbar cetakan makin hari makin merosot. Apa lagi kalau akhbar membodek dan pengampu kerajaan. Kadar edarannya menurun. Mendukacitakan lagi kalau akhbar berbahsa Melayu. Akhbar berbahasa Inggeris dan Cina kekal pada tahap menggembirakan kalau pun tidak melonjak.

Akhbar India yang pembacanya sekitar setengah juta juga bertahan. Buktiknya kalau akhbar itu merosot masakan ia boleh terus diterbitkan. Sehingga hari ini akhbar berbahasa Tamil terus diterbitkan dan tidak ada satu pun yang dihentikan penerbitan kecuali yang digantung permitnya oleh pemerintah.

Sebaliknya juga akhbar tabloid yang pro pembangkang masih bertahan. Walaupun berlaku penurun tetapi ada 'cerlaknya' ia naik mendadak. Kenapa? Bila ia melibatkan akhbar bahasa Melayu dan Melayu dikaitan dengan bangsa Melayu menunjukkan Melayu lemah. Dalam hal ini orang Cina dan India lebih baik dari orang Melayu?

Orang Melayu tidak pandai hendak memperdagangkan akhbar dalam bahasa mereka. Orang Melayu tidak mempunyai semangat solidariti dan sedia membantu sesama sendiri. Ini tidak pelik. Ini kerana sikap Melayu suka menunjuk-nunjuk dan melawa juga adalah puncanya. Orang Melayu tidak gemar membaca akhbar Melayu. Tetapi mereka juga ada alasan kenapa mereka tidak suka akhbar Melayu. Akhbar Melayu tidak ada nilai. Tidak krtikal, hanya membodek dan mengampu. Macam tv Rais Yatim sahaja bodek dan usung pemimpin 27 jam sehari semalam.

Berbalik kepada mauduk hendak dibiacarakan mengenai kemeriah media baru ini. Tiba-tiba sahaja kemunculan media baru memberi kelebihan kepada pembangkang. Kalau suara pembangkang sebelum ini terhad disekat tetapi dengan munculnya media baru ini menyebabkan suara mereka boleh bergerak luas. Semua pihak dapat menjangkau suara dan pandangan pembangkang menerusi media baru ini.

Hakikat ini diakui. Ombak refomasi tahun 1998 dibantu oleh kemunculan media baru ini. Media baru inilah menjadi agen menyampaikan maklumat dan berita benar kepada rakyat. Sekaligus media ini menjadi agen atau prapagator menentang kerajaan.

Mana-mana maklumat yang tidak dapat diakses menerusi media konvensional (tv dan akhbar) dapat dijumpai menerusi internet. Segala rahsia kerajaan, penyelewengan dan skandal pemimpin juga dimuatkan dalam media baru ini. Maka keburukan dan kebusukan kerajaan dapat diketahui dengan lebih luas dan jelas.

Keberkesanan media baru ini diakui dan diikhtiraf oleh pembangkang dan kerajaan juga bahawa ia memberi kesan. Rasa benci rakyat kepada kerajaan ialah kerana maklumat dari media baru ini. Pihak pembangkang yang selama ini dinafikan menggunakan media awam, mendapat rahmat dengan kehadiran media baru ini.

Pada satu peringkat kemunculan dan peranan media baru ini sesuatu membimbangkan kerajaan. Sudah ada riak cemas dan kegelisahan dari pihak parti kerajaan. Kerajaan tidak boleh bertindak untuk menyekat atau menghalang kemunculan ini kerana ia bertentangan dengan kemajuan dunia. Dalam era langit terbuka kerajaan tidak akan undur ke belakang untuk menutup pintu langit. Makanya untuk mengatasinya kerajaan terpaksa mencari jalan mengatasinya.

Satu masa ia memperlihatkan kerajaan dalam keadaan terjempit. Kemenangan atau penguasaan media baru ini sudah berpihak kepada pembangkang. Hakikat ini dapat dilihat semasa era reformasi, berapa banyak laman web yang pro pembangkang wujud. Paling merujakan kewujudannya semua atas inistif individu tanpa sebarang upah. Malahan ada yang berkorban untuk membiayai laman web tertentu asalkan ianya menyerang kerajaan.

Serangan atau kegilaan kepada media baru ini menyebabkan laporan di media cetak dan tv tidak menarik langsung. Ia juga memberi natijah laporan media konvensional itu sudah tidak boleh dipercayai lagi.

Seharusnya pembangkang mengekalkan kekuasaan dan sokongan media baru ini kepada mereka. Namun tidak begitu jadinya. Setelah pembangkang menang besar dalam tahun 2008, mereka melupai peranan media baru ini. Mereka tidak melakukan sesuatu untuk mengekalkan media ini berfungi seperti biasa. Momentum ini dibiarkan berjalan sendiri tanpa diurus. Ini satu kesilapan!

Paling malang lagi kalau pun ada individu di dalam kerajaan menyedari akan kepentingan media baru ini dan cuba membelanya, malangnya pula pembelaan itu diberikan kepada golongan yang tidak sepatutnya. Dan ada juga pembela yang tertipu dengan profesional seseorang pengamal media baru tanpa menilai sejauh mana ketulusan dan keikhlasan. Walhasil pengamal media baru berkenaan menerkam diri individu berkenaan. Bersambung... [ttdi.kl.7:00 pm 12/02/11]

Saturday, February 12, 2011

Kematian

Adun Kerdau Meninggal

Berita tv sekejap tadi melaporkan Adun Kerdau, Zaharuddin Abu Kassim telah meninggal dunia petang ini. Beliau dikatakan terjatuh ketika di bilik air.

Zaharuddin baru-baru telah dimasukkan ke hospital dan pernah dilaporkan dalam keadaan kritikal. Bagaimana pun dilaporkan sihat dan mendirikan rumah tangga beberapa bulan selepas itu.

Dalam pilihan raya umum ke-12 lalu beliau mengalahkan calon Pas,
Hassanudin Salim dengan majoriti 1,615. Al Fatihah. [wm.kl.9:00 12/02/11]

Sabtu Menyatu

Salam Kaherah Untuk Kuala Lumpur

SEMALAM kita menyaksikan satu lagi kemenangan kuasa rakyat dan lumatnya kuasa manusia berteraskan kepada nafsu amarah, apabila Presiden Hosni Mubarak,82 di Mesir jatuh. Selepas 17 hari rakyat Mesir bangkit menentangnya akhir Mubarak tidak mampu bertahan dan terpaksa akur dengan desakan rakyat. Beliau dan anak beranaknya kini dalam perjalanan melarikan diri.

Biasalah dunia diktator sewaktu berkuasa tegak megah atas singgahsana tetapi bila kuasa sudah menghujung mereka akan melarikan diri. Kediaman terbaik untuk mereka ialah di negara ketiga yang sedia memberi suaka politik.

Banyak tafsir lain yang boleh dilihat dengan kejatuhan Hosni Mubarak itu. Ia mengesahkan bahawa kekuasaan, kekayaan dan kekejaman seseorang itu tidak akan kekal dan selamanya menjadi tongkat langit kehidupannya. Ia sebenarnya rapuh apabila rakyat hilang sabar dan bangkit berarak dan menentangnya.

Kekayaan seseorang itu memiliki harta berbillion juga tidak menjamin kedudukan dan kuasanya akan kekal. Apabila rakyat sudah berang dan tidak ada kasih dan simpati lagi biarlah sebesar mana diktator itu ianya akhirnya akan tumbang dan rebah juga.

Diktator boleh bertahan selagi rakyat merasa takut dengan ugutan dan kekejaman dilakukan. Tetapi sampai bila? Ia tidak akan kekal sebab apabila rakyat berpengetahuan dan arif mengenali hak-hak mereka, rakyat sedia merempuh apa saja hatta menggadaikan nyawa dan harta.

Di sini menunjukkan kuasa rakyat adalah kuasa keramat. Rakyat boleh mengubah apa yang mereka tidak suka, melawan cengkaman dan kerakusan dilakukan ke atas mereka. Justeru jangan main dengan rakyat. Dalam konteks negara Malaysia, rakyat juga mempunyai kuasa dan kekeramatannya tersendiri.

Rakyat kita sebenarnya bukan lemah atau tidak tahu bertindak membela hak dan kuasa mereka. Di Malaysia rakyat juga sudah sedia, tetapi tindakan mereka lebih diplomasi dan berlemah lembut. Atau dalam kata lain kemarahan rakyat ke atas beberapa tindak tanduk pemerintah masih belum matang. Apabila ia sudah matang kelak pasti apa yang berlaku di Mesir itu akan turut sama merebak dan 'memborak' ke negara ini.

Ia berbeza dengan rakyat Mesir yang sudah lama menyimpan dendam terhadap pemerintah diktator atau bersifat anarki. Kesedaran rakyat bahawa mereka bukan selama hamba orang kaya sudah mula menyerlah. Akan sampai satu masa rakyat akan membenci kepada kerakusan atau sifat munafik orang politik.

Perjuangan yang digerakkan oleh Ikhwan Muslim (IM) menerusi pelbagai saluran dan kesempatan telah melata kepada rakyat. Apa yang dibawa oleh IM ialah keadilan sosial. Nampak itu tidak dipedulikan oleh kerajan autoritarian Mubarak menyebabkan berlaku apa yang berlaku.

Atas kejayaan rakyat Mesir itu seluruh dunia bergembira. Semua pihak yang anti kezaliman dan kerakusan meraikan kemenangan itu. Bukan saja rakyat Mesir merasa bahagia dan seronok atas kejatuhan diktator itu tetapi semua kaum tertindas di mana-mana negara juga turut merasa kegembiraan dan kupasan atas apa yang berlaku.

Tidak terkecuali wap demikian juga turut sama dirasai di negara ini. Setiap dari kita yang tidak suka kepada penindasan, kronisme, penyalahgunaan kuasa, pemilikkan kuasa melebihi hak menerima kejayaan rakyat Mesir menumbangkan Mubarak itu sebagia cendermata untuk rakyat di sini. Manakala bagi rakyat Mesir dengan jatuhnya diktator Mubarak sebagai tibanya sinar baru buat mereka. Semalam seolah-olah rakyat Mesir baru mencapai kemerdekaan.

Perubahan di Mesir itu merupakan salam Kaherah untuk Kuala Lumpur.

Tidak siapa dapat menyekat apa yang berlaku di Mesir atau Tunisia itu. Kita tidak boleh memberi keyakinan bahawa negara kita tidak berkeadaan sama seperti negara berkenaan. Benar rakyat negara ini mewah tetapi dari beberapa sudut lain kedudukan negara kita lebih malang daripada Mesir itu sendiri.

Negara kita dianugerahkan Allah dengan perbagai sumber dan hasil bumi. Kita ada getah, sawit, minyak, biji timah, emas dan sebagainya. Kekayaan yang dikaut dari sumber itu sudah cukup untuk membiaya rakyat negara ini seramai 37 juta. Namun kerana ada ketirisan, ketidak telusan dalam mengurus dan tatacara kendali kekayaan menyebabkan kekayaan itu tidak tumpah kepada rakyat. Sebab itu masih ada rakyat dikelaskan dalam miskin tegar atau dibawah paras kemiskinan seperti mana digariskan oleh PBB.

Kenapa Umno sibuk melakukan transformasi kini ialah kerana Umno sudah sampai ke peringkat macam Hosni Mubarak. Sudah ada pemimpin Umno yang lebih obses mengumpul kekayaan diri dan kronis berbanding dengan kepedulian kepada rakyat. Kerana fenomena itulah maka Umno dan UBN kehilangan kuasa majoriti di parlimen. Ini realiti bukan ilusi.

Soalnya kini apakah Umno sudah benar memulihkan keadaan. Umno memalingkan muka mereka kepada rakyat. Nampaknya Umno masih tercari-cari momentum untuk mengembalikan semula sokongan rakyat kepada parti itu seperti 40 tahun lalu.

Sedar atau tidak rakyat negara ini pernah menentang diktator yang tercitpa menerusi Umno. Tahun 1998 rakyat pernah keluar beramai-ramai di jalan raya meminta bekas PM Dr Mahathir Mohamad berundur. Apakah maksud desakan rakyat tempoh hari. Ia bukan saja setakat kerana tindakan Mahathir memecat Anwar tetapi sudah timbul berbibit atau bunga-bunga diktator yang diamalkan oleh Mahathir.

Ramai orang tidak perasaan kebangkitan rakyat 12 tahun lalu sudah berjaya menjatuhkan individu diktator dicipta oleh Umno. Perletakan jawatan oleh Mahathir ialah kerana demonstrasi. Kalau beliau masih berdegil seperti Hosni Mubarak mungkin juga beliau akan membawa bantal dan selimut waktu malam. Di sini Mahathir bernasib baik dan lebih cerdik daripada Hosni Mubarak. Mahathir mengaku secara diplomasi di atas pentas di PWTC sebelum rakyat menyerang rumahnya. Beliau telah apolegetik kepada rakyat dengan tangisan dan air mata.

Rakyat negara jangan sedap duduk. Jangan ingat diktator kecil Malaysia sudah tidak ada lagi maka kekejaman dan kezaliman tidak berlaku. Beliau masih juga bersuara memberi rangsangan kepada pemerintah hari ini agar meneruskan kekejaman diamalkannya. Kepada saya kronisme adalah juga bentuk diktator.

Hanya satu saja untuk memastikan negara ini bebas dari pemerintah diktator ialah dengan membuang instrumen yang mencipta para diktator. Selagi instrumen itu tidak dibuang atau dileburkan maka orang-orang seperti Hosni Mubarak itu akan terus berkeliaran dan bergentayangan di negara ini. Mungkin ia tidak mudah dilihat kerana ia memakai topeng berbeza dengan Hosni Mubarak. [wm.kl.1:30 t/hari 12/02/11]