Monday, November 30, 2015

Buku baru saya sudah siap untuk edar

Keuzuan menyebabkan saya tidak dapat membuat preview mengenai buku ini seperti dijanjikan. Bagaimana pun ia sudah siap untuk diedar dan tempahan untuk pembelian online boleh dibuat sekarang. Sila rujuk iklan.

Kepada rakan-rakan budiman yang membuat tempahan pra cetak pengeposan sudah bermula hari ini. Atas ketergangguan pohon kemaafan. Terima kasih kerana menyokong saya. Wassalam Mso.


Saturday, November 28, 2015

Saya sudah keluar dari hospital, Alhamdulilah

LUAHAN RASA

Prof Madya Razif dan Prof Marina
dan Dr Atikah.
Kerinduan untuk berblog tidak pernah berhujung. Intraksi menerusi medium ini semacam satu kegilaan. Sehari tidak menyapa penjengok rasa bersalah dan dunia menjadi sepi dan pegap.

Di atas katil dalam ward hatta tatkala ditolak masuk ke dewan bedah, (OT) blog tetap bersimpul di kepala.

Ketika masih sedar sudah berjanji akan berblog dan sebaik mata terbuka dan ingatan pulih, penjengok bloglah yang diharap menjadi penawar tambahan menyegarkan semula jiwa dan sisa hidup saya.

Thursday, November 26, 2015

Pohon maaf kepada penempah dan terima kasih MB Kelantan.

PERHATIAN

MB Kelantan Ahmad Yakob
ziarahi saya.
Tawaran istimewa buku baru saya NASIB berakhir tengah malam ini. Sesiapa berminat boleh oder pada nombor telefon sama dan kaedah sama seperti dalam iklan.

Dalam pada itu kepada rakan yang sudah tempah saya pohon banyak kemaafan kerana tidak dapat membuat pengeposan segera. Pengeposan paling cepat Isnin. InsyaAllah akan diuruskan oleh isteri saya.

Ini adalah ekoran saya masih dalam ward menjalani pembedahan pagi tadi dan kini Alhamdulilah keadaan saya selamat. Masih dalam ward.

Tenghari tadi MB Kelantan Ahmad Yakob (foto) bersama setiausahanya dan Dr Wan Suhaimi Wan Daud singgah ziarahi saya.

Terima kasih kepada MB. Ratusan sahabat Fb mengucap selamat dan mendoakan saya. Demikian juga Husam yang belum pulih sepenuhnya berkirim salam dan turut mendoakan. [ppukm.7.32 pm 25.11.15]


Monday, November 23, 2015

Mesyuarat MT esok tentukan nasib Muhyiddin dan Shafei

KATA PAGI

Esok MT Umno akan mengadakan mesyuarat. Mesyuarat itu yang sepatutnya diadakan pada 27 November dipercepatkan. Menurut Setiausaha Agung, Teuku Adnan Mansor ia dipercepatkan bukan kerana ada apa-apa motif melainkan kerana memandangkan kesuntukan masa untuk persiapan perhimpunan agung Umno awal bulan depan.

Kalau benar itulah alasannya, kenapa mesyuarat MT tidak diadakan lebih awal lagi. Sudah beberapa kali mesyuarat MT ditunda? Jadi alasan diberikan Teuku Adnan itu tidak masuk akal dan secara tidak langsung ia menggambarkan langkah percepatan mesyuarat MT kepada esok daripada 27 November tentu ada motifnya.

Apa difahamkan pada tarikh itu (esok) Muhyiddin Yassin dan Shafei Afdal tidak ada dalam negeri. Mungkin mereka sudah "noted" yang mesyuarat akan diadakan pada 27 hari bulan seperti awalnya. Jadi benarlah desas desus tersibar mengatakan mesyuarat itu dipercepatkan untuk tidak menerima kehadiran dua tokoh yang sudah dianggap menjadi "kian bekah" dalam Umno itu.

Friday, November 20, 2015

Debat antara Husam - Mustapa sakitkan Pas

PANDANG PETANG

Bila ditanya kepada saya apakah perlu Husam Musa bersemuka alias berdebat dengan Mustapa Ali, saya dengan pantas menjawab tidak perlu. Husam khasnya tidak payah layan cadangan Mustapa itu. Bagi saya perdebatan untuk apa sekali pun menerusi pentas politik ia tidak memberi kebaikan, sebaliknya membawa banyak keburukan. Perdebatan di khalayak dalam dunia politik tidak pernah mencapai hasil yang baik. Perhatilah kepada sejarahnya.

Mustapa Ali
Husam Musa
Dalam kes ini, untuk apa Mustapa beriya untuk bersemuka dengan Husam. Katanya untuk menafikan apa yang Husam dakwa yang Abdul Hadi Awang ada cadangan atau berunding dengan pihak Umno untuk menubuhkan kerajaan bersama di Selangor selepas pilihan raya umum 2008 atau ketika kemelut untuk menukarkan Khalid Ibrahim menjadi MB berlaku. Itu sahaja pointnya. Kalaulah kerana itu bagi saya tindakan Mustapa itu tidak berapa bijak.

Thursday, November 19, 2015

Menjejak tapak Adam di Seri Lanka

PERJALANAN (SRI LANKA 2).

Nun di belakang Puncak Adam.
Seperti mana dikisahkan dalam catatan terdahulu, saya tidak sampai ke puncak Adam, ataupun dikenali dengan Gunung Adam atawa pun Sri Pada itu. Sebabnya mudah, kerana saya tidak bersedia untuk memanjat puncak setinggi 7,359 kaki dari paras laut itu. Saya tidak membuat persiapan menyediakan peralatan mendaki yang rengkas.

Sesetengah alat yang saya bawa, termasuk bot, trekking pole dan jaket semasa ke Everst dahulu, saya tidak bawa, kerana tidak mengira untuk ke puncak harus mendaki secara serius. Walhal peralatan-peralatan seperti itu sangat elok kalau dibawa, dan kini terbiar lapok saja di rumah.

Bukan bererti saya takut apabila berada di atas sana, dimana ia diwapi dengan upacara ritual agama Buddha dan Hindu. Saya pasti bagi orang Islam yang sampai ke sana akan berdoa dan bermunajak. Dimana sahaja kita berada kalau kita tahu serta mengenali diri kita, kita memahami hakikat iman dan ketuhanan, tauhid dan keyakinan kita tidak mudah tergelecah.

Wednesday, November 18, 2015

Husam sedia debat dengan Mustapa Ali

KENYATAAN AKHBAR

Husam Musa yang kini berada di Cina kerana menjalani rawatan lanjutan dirinya, memberi kesanggup untuk berdebat pada bila-bila masa sahaja dengan Mustapa Ali. Dalam satu kenyataan Husam sebagai menjawab pelawaan dan cadangan Mustapa agar berdebat dengannya, Husam berkata, Mustapa boleh tetapkan tarikh dan masanya.

Husam menyifatkan perdebatan itu sebagai satu ruang terbaik baginya dan perkembangan kini, kenyataan-kenuataan oleh Haron Din dan Mustapa menyokong apa dakwaanya bahawa Pas ada rancangan untuk bekerjasama dengan Umno.

Bukti telah terserlah, ulas Husam.

Kalau lagu ni mampos Pas...


LAPORAN LEWAT

Orang ramai mengikut dialog Husam menerusi kelir.
Semasa berlangsung majlis dialog Husam Musa "Demo Tanya Ambo Jawab" di Bandar Kota Bharu saya sengaja tidak masuk ke dalam dewan berkenaan. Kebetulan dalam dewan penuh "pepak" jadi saya berada di luar guna untuk melihat dan meninjau orang ramai.

Di perkarangan bangunan Kelab Suara Muda tempat berlangsung dialog itu juga "penuh penar" sehingga hampir menutupi jalan raya berkenaan.

Monday, November 16, 2015

Mustapa sudah gaharu cendana pula?

TULISAN KECIL

Mustapa Ali berkata dia mahu Husam Musa bersemuka dengannya bagi menjelaskan dakwaan yang mengatakan Abdul Hadi Awang ingin menubuhkan kerajaan bersama Umno di Selangor. Mustapa merujuk kepada pendedahan Husam di Kota Bharu baru-baru ini yang mendedahkan rancangan Hadi untuk bertakup dengan Umno.

Dalam persemukaan itu katanya, ahli Parlimen Shah Alam Abdul Khalid Samad juga akan dipanggil walaupun Khalid tidak lahi ahli Pas.

Katanya dia berharap Husam dan Khalid akan bercakap benar. Kenapa Mustapa menggunapakai perkataan itu, "bercakap benar" apakah dia seorang yang tidak oportunis?

Kenyataan Mustapa itu memberi gambaran bahawa apa didakwa Husam itu tidak berlaku dan hanya cerita Husam sahaja.

Thursday, November 12, 2015

Husam timbang teguran tapi tidak tunduk pada ugutan

KENYATAAN

Adun
Salor Husam Musa tetap tidak berganjak dengan pendirian untuk terus berkata benar dan mengkritik ketidakadilan dan kezaliman kepada rakyat kerana itu adalah tanggungjawab dan amanahnya. 

Ugutan dan ancaman yang beliau dan keluarganya terima tidak sedikitpun mengentarkan dirinya.

Perkara ini dinyatakan dalam kenyataan media yang turut dikirimkan ke blog ini sekejap tadi. Semalam Husam dan isterinya telah membuat laporan polis ekoran ugutan bunuh menerusi telefon dan SMS isterinya. Ugutan itu ditujukan kepadanya.

Husam dalam kenyataan media itu tidak melihat ugutan itu kalau ia berpunca daripada beberapa pendedahan dan kritikan terhadap kerajaan Pas Kelantan yang dibuatnya sebelum ini.

Husam tidak perlu akur kepada ulama naif

PERSIMPANGAN

Khabar pada malam 13 November (malam esok) Husam Musa akan berceramah di Kota Bharu Kelantan. Ceramah Husam ini merupakan kali kedua selepas ceramahnya di Kedai Mulong beberapa hari lalu yang telah mengejutkan khalayak politik apabila beliau mendedahkan cerita dalaman Pas yang melibatkan presiden parti tersebut bernama Abdul Hadi Awang.

Ceramah Husam itu sememangnya ditunggu-tunggu kerana sebelum ini beliau membisu walaupun Pas berkemelut ekoran tertubuhnya AMANAH. Husam beruzlah (menyunyikan diri) seketika tanpa mempedulikan politik kerana uzur.

Toh, sebaik pulih dari keuzuran Husam tidak menunggu lama untuk memainkan peranannya sebagai wakil rakyat dan ahli politik bagi membetulkan apa-apa keadaan yang dikira pincang pada akalnya dan perlu diperkatakan demi rakyat dan negeri.

Kerana isi ceramahnya malam itu terkena kena ke atas batang hidung presiden, ia menjadi kontroversi dan panas. Mereka yang mentaksubi Hadi dan menganggap dia adalah peribadi ulama sejati; sambil membela Hadi, membaling tuduhan kesat kepada Husam. Berbagai-bagai cacian dan nesta dilemparkan kepada Husam tanpa melihat kebenaran atau justifikasi apa yang didedahkan Husam.

Wednesday, November 11, 2015

Misteri kesan tapak kaki besar yang belum terjawab

CATATAN PERJALANAN (Seri Lanka) (1)

Puncak Adam dari hotel penginapan saya jarak 5 - 6km.
Dua tiga hari saya melarikan diri ke luar negara, destinasi saya kali ini ke "Tanah Bersinar" atau Lankadeepa (dalam bahasa Sanskrit) atau kini dikenali Seri Lanka, sebelumnya Ceylon.

Pengembaran ke negara yang juga dijulang sebagai "Permata Samudra Hindi" ini kerana bentuk muka buminya laksana sebutir batu permata, adalah sebagai menyelesaikan jejak saya ke negera-negara Asia Tenggara. Alahamdulilah perjalanan selamat dan menyenangkan.

Dipuncak itulah terletak bekas atau kesan tapak kaki.
Seorang rakan facebook saya bertanya, kenapa MSO selalu ke l uar negara akhir-akhir ini, apakah mencari ketenangan kerana bosan dengan kerenah politik dalam negara? Saya tidak menjawab pertanyaan itu secara langsung, tetapi pemusafiran lasak saya itu adalah sebahagian dari pelarian (escapism) saya dari keributan politik yang tidak pernah ada titik akhir.

Dalam dunia politik tidak ada sebuah parti yang boleh mengamankan fikiran dan menyakinkan ia akan membawa kehidupan sejahtera kalau pun tidak sampai ke akhirat cukuplah di dunia. Baik parti berdasarkan prinsip atau nilai hidup (agama), atau parti berdasarkan bangsa atau kebendaan (sekular). Semuanya sama sahaja.

Tuesday, November 10, 2015

Mencari Adam di Seri Lanka?

PERHATIAN

Tunggu catatan permusafiran saya ke Seri Lanka, tujuan saya ialah Puncak Adam yang terletak di banjaran gunung dibahagian tengah di daerah Ratnapuri dalam negeri Sabaragamuwa kira-kira 240 km dari bandaraya Colombo.

Empat hari tiga malam saya berada di sana, sambil menghindarkan diri dari hiru pikuk politik, mengembara mencari ketenangan dan menjawab persoalan-persoalan yang senantiasa "membelengas" di dalam kepala.

Mungkin setengah daripada kita sudah terjawab, apakah kesan tapak kaki besar yang tersimpan dan dijaga rapi di atas puncak setinggi 2,243 meter atau 7,359 kaki dari paras laut itu, yang didakwa milik bapa manusia, Adam, ataupun ia hanya satu mitos dan perkhabaran tahayul?

Saturday, November 7, 2015

Husam pertahankan kenyataannya dengan Tuhan sebagai saksi

KENYATAAN 

Gambar kenangan Husam bersama Tokguru.
Saya baharu menerima kirimkan penjelasan dan jawaban serta pernyataan sikap Adun Salor Husam Musa berhubung beberapa serangan dan tuduhan (respons) buruk terhadapnya ekoran pendedahan dan kritikan gelagat presiden Pas yang dibuat dalam ceramah di Kedai Mulong dua tiga hari lalu.

Dalam kenyataan berupa surat panjang itu Husam menj
awab serangan balas kepadanya yang dikeluarkan beberapa orang pemimpin Pas, termasuk Idris Ahmad, Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pegawai Penerangan Pas yang dianggap sebagai tidak tepat ataupun sengaja mengheretnya untuk terus berada dalam ("bon") gelanggang perang.

Friday, November 6, 2015

Hadi Awang tidak boleh jadi syaitan bisu

SENJAH MALAM

Selepas hampir 20 jam Husam Musa mendedahkan presiden Pas Abdul Hadi Awang ada niat dan merancang untuk menubuhkan kerajaan Selangor gabungan Pas bersama Umno serta menjmput sama PKR, Abdul Hadi masih diam membisu.

Hadi perlu jawab kenyataan Husam.
Sehingga ini tidak ada apa-apa kenyataan balas daripada Abdul Hadi atau wakilnya. Mungkin beliau tidak ada dalam negara atau pun belum mendengar ceramah Husam malam tadi?

Husam malam tadi menerusi ceramahnya di Kedai Mulong, Kota Bharu mencabar Abdul Hadi supaya menafikan apa yang didedahkan itu. Apakah apabila Hadi membisu dakwaan Husam itu benar?

Bagaimana pun Pesuruhjaya Pas Selangor menafikan wujud pakatan Pas bersama Umno untuk menubuhkan kerajan di Selangor. Pesuruhjaya Pas itu menafikan dakwaan Husam sambil berkata tidak ada keperluan bagi Pas berbuat begitu, berpakat dengan Umno. Sebalik katanya kalau ada dia tidak bersetuju.

Beranikah Pas pecat Husam?

KATA JUMAAT

Husam sudah siap turun gelanggang.
Selepas menghulurkan beberapa soalan yang berkepentingan bagi rakyat di DUN Kelantan, Adun Salor Husam Musa malam tadi telah "menggerudi" partinya pula terutamanya presiden Abdul Hadi Awang. Beberapa soalan yang dibangkitkan oleh Husam di DUN tidak terjawab oleh kerajaan atau jawaban yang diberikan tidak memuaskan hati.

Mungkin bertolak daripada situasi itu menyebabkan malam tadi beliau "menggerudi" Abdul Hadi dalam satu ceramah mengulas isu-isu semasa di Kedai Mulong terletak dalam kawasannya. Ceramah itu mendapat sambutan hangat walaupun ada usaha pihak tertentu cuba menghalang dan sabotaj. Selepas lama berihat kerana uzur malam tadilah Husam turun ke gelanggang semula.

Thursday, November 5, 2015

Berjumpa Anwar, susut tetapi sihat

RAKAMAN RASA

Terus berjuang...
Lama tidak merakam gambar bapa reformis Malaysia Anwar Ibrahim. Pagi tadi di kompleks Mahkamah Jalan Duta ketika hadir untuk mengikuti perbicarannya (mediasi) kes saman yang dikemukakan ke atas Utusan Malaysia dan TV3, saya sempat merakam beberapa aksi Anwar ketika dibawa keluar dari ruang mahkamah untuk dibawa kembali semula ke penjara.

Beliau dibawa keluar dengan diiringi oleh sepasukan pengawal penjara. Kelihatan lebih 10 orang pengawal penjara yang beruniform mengelilingi Anwar. Setiap langkah dan percakapan Anwar diawasi dan pergerakan Anwar dibenteng agar tidak ada sesiapa bersalaman dengannya.

Anwar juga sepanjang berada di dalam bilik khas di mahkamah tidak dibenar berjumpa dengan sesiapa kecuali para peguamnya, isteri, anak-anak, cucu serta keluarga terdekatnya.

Bagaimana pun semasa di dalam mahkamah ketika Anwar dibawa keluar dari bilik khas, orang ramai terdiri daripada kaum kerabatnya, sahabat handai dan penyokongnya sempat bersalaman dan bertukar-tukar senyuman.

Saat ini para penyokongnya melepaskan kerinduan dengan memerhati dari atas gelari awam. Ada penyokong perempuan setengah abad yang tertengok oleh saya mengesat birai mata dengan sapu tangan sebaik melihat Anwar merenung ke arahnya.

Manakala ada juga yang sempat bersalaman dan mengenggam tangan Anwar, seakan berikrar dan berbai'ah akan meneruskan perjuangan sampai berjaya.

Apa khabar, sihat?
Sepanduk menyatakan sokongan kepada Anwar.
Ketua Umum PKR itu kelihatan susut tetapi tetap ceria masih mampu melempaskan senyum perjuangannya seperti biasa. Pemenjaraan ke atasnya tidak sesekali memurungkan Anwar, sebaliknya kita yang memerhatinya berasa sebak dan pilu. Terdesah di lubuk hati saya; ah Najib kenapa kaum harus perlakukan Anwar begitu?

Dalam keadaan di kawal ketat Anwar masih sempat bertanya kawan-kawannya sambil mengangkat ibu jari dan melambai-lambai tangan. "Apa khabar sihat, dapat tak mesej," begitu kata Anwar kepada seseorang, sambil angkat ibu jari dan tersenyum puas. Lagak dan gelagat ini menunjukkan bahawa semangat dan jiwa juang Anwar tidak pernah mati. Sebab itu sekarang ini saya sedang siapkan buku khas buatnya ANWAR: PENJARA BUKAN PUSARA.

Selama kira-kira lebih tiga jam berada di mahkamah untuk urusan mediasi kes itu kemudian Anwar dibawa pulang semula ke penginapannya di Sungai Buloh. Para penyokongnya mengekori dari belakang dan mengintai sehingga Anwar dibawa naik ke atas kereta, seolah-olah mereka semua mahu ikut sama ke penjara.

Begitulah setiap kali Anwar dibawa keluar untuk menghadiri perbicaraan para penyokong setianya tidak pernah alpa untuk menjengok dan melihat Anwar.

Pagi tadi sekumpulan penyokong Anwar terdiri para Otai membawa sehelai sepanduk yang mendesak agar Kerajaan Malaysia membebaskan Anwar Ibrahim. Sepanduk itu adalah cerminan dan hasrat rakyat negara ini yang menuntut bapak reformis itu dibebaskan dan berasakan pemenjaraan ke atasnya suatu kezaliman. [wm.kl.7:05 pm 05/11/15]

Tuesday, November 3, 2015

Debat yang tidak bawa manfaat

SUSUPAN TENGAHARI

Setuju sangat dengan pandangan Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang debat mengenai 1MDB di antara Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua dan Ketua Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy tidak akan menyelesaikan masalah melain ia memberi pencerahan dan maklumat kepada umum.

Jalan penyelesaian terbaik untuk menuntasi skandal itu kata Khairy ialah dengan menyerahkan kepada PAC untuk menyudahkan siasatannya. Beliau percaya dengan prosedur PAC sahaja isu itu dapat diselesaikan.

Di sini saya nak tambah sedikit, bukan sahaja setakat itu tetapi kerajaan perlu membebaskan siasatan tersebut tanpa ada campur tangan dan halangan. Pasukan khas yang dibentuk sebelum ini terdiri daripada pihak SPRM, PDRM, Bank Negara dan juga Jabatan Peguam Negara untuk menyiasat segala transksi ke dalam akaun 1MDB termasuk wang derma kepada Najib Razak dan perkara-perkara lain perlu dihidupkan semula.