Saturday, March 23, 2024

Pemuda Umno dari Hidup Melayu ke boikot KK Mart

SESUDAH SUBUH

PERGERAKAN Pemuda Umno yang merupakan sayap kepada Umno melalui sejarah panjang dan menjadi organ penting dalam parti itu. Selama tujuh dekad setengah ia bernafas di bumi ini. Pergerakan itu  ditubuhkan tahun 1949 dengan dipimpinan 15 orang ketua dari pelbagai latar belakang pendidikan dan iktisad. 

Setiap ketua pemuda Umno itu masing-masing membawa gagasan dan wawasan berbeza, tetapi mesejnya tetap sama, untuk menjaga kepentingan bangsa dan agama Islam. Gagasan dan wawasan itu bolehlah dianggap sebagai tagline mereka. Kewujudnnya menjadi penimbal utama kepada induk bernama Umno. 

Hampir setiap era kepimpinan membawa slogan ataupun tema tersendiri. Ada objektif masing-masing yang hendak dicapai. Di zaman ketua pertamanya Hussein Onn dan diikuti Razak Hussein (1949 - 1951) pemuda menjadikan Hidup Melayu dan Merdeka sebagai slogan dan matlamat perjuangan. Ia tepat kerana saat itu orang Melayu sedang bergelombang dengan semangat untuk menghalau kolonial bagi memperolehi kemerdekaan. 

Thursday, March 21, 2024

Usah busukkan nama kerajaan Madani

 SESUDAH SUBUH

Anwar dan Farhah, jangan tunjuk saja..
BEKAS setiausaha politik kepada Anwar Ibrahim yang kini dilihat menyepikan diri dari politik dan
menumpukan kedunia perniagaan, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak dilaporkan tidak seronok dengan tindakan bekas Ketua Penerangan Umno Isham Jalil yang membuat kesimpulan yang beliau merupakan pemegang saham utama sebuah kontrak kerajaan.

Lantaran itu Farhash memberi tempoh tujuh hari kepada Isham agar menarik balik kenyataannya yang dibuat dalam media sosial. 

Orang kuat Najib Razak itu juga dituntut membuat permohonan maaf secara terbuka kerana kenyataannya itu dianggap fitnah oleh Farhash? 

Menjelaskan dalam satu kenyataan, Farhash meminta agar Isham menarik balik kenyataan yang dibuat menerusi Tiktok itu. Sehubungan itu surat tuntutan telah dihantar kepada Isham petang semalam, demikian laporan dipetik.

Isham dipercayai membuat andaian itu berdasarkan selepas Farhash memperolehi kepentingan tidak langsung sebanyak 15.9% (16.1 juta saham) dalam penyediaan khidmat teknologi untuk Jabatan Imigeresen.

Khamis lepas, Bursa Malaysia telah mengumumkan HeiTech Padu Bhd mendapat lanjutan kontrak bernilai RM13.1 juta untuk perkhidmatan menyelenggara sistem imigresen MyIMMS.

Ekoran sudah kecur mengenai hal itu Farhash Wafa telah membuat penjelasan pegangan saham yang dimiliknya dalam HeiTech Padu Bhd melalui syarikat Rosetta Partners Sdn Bhd yang dimilik besama  Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V. Bagaimana pun menurut Isham dalam pemfailan di Bursa Malaysia tiada kedapatan nama Sultan Kelantan.

"Untuk rekod Rostta Partners Sdn Bdh adalah milikan penuh syarikat Mfivesouthses Sdn Bhd yang mana ia dimilik secara bersama oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammads V dan saya, bukannya milik saya sendiri seperti didakwa segelintir ahli-ahli Parlimen pembangkang," demikian jelas Farhash Wafa ketika merespon persoalan pemilikan saham itu olehnya dari kalangan ahli parlimen. 

Apa yang hendak dijelaskan oleh Farhash Wafa disini, bahawa pemilikan saham berkenaan adalah bukan bersendirian melainkan bersama dengan seorang Sultan. Mungkin beliau tidak mampu untuk membelinya secara solo sehingga perlu berpakat dengan sultan. Tetapi apa dipertikaikan di sini termasuk oleh Isham Jalil ialah kenapa ia dianugerahkan kepada Farhash? Farhash dilihat istimewa di sini.

Pembabitan nama Sultan Kelantan itu tidak akan menghentikan tundingan orang terhadap pemilikan saham itu oleh Farhash Wafa ianya tiada kaitan dengan perdana menteri. Selaku bekas setiausaha politik, beliau tidak boleh senang-senang untuk mengatakan beliau sudah "senjang" daripada Anwar.

Sekiranya Isham Jalil dan mana-mana pihak mengaitkan pemilikan saham itu ada kena mengena atau atas restui perdana menteri ia tidak pelik dan aneh. Itu adalah bukan luar biasa apabila kita membuka kitab-kitab pentadbiran negara demokrasi termasuk negara ini. 

Dalam hal ini suka atau tidak, pemilikan saham oleh Farhash itu sama ada ia direstui atau tidak oleh Perdana Menteri, namun ia tetap akan dikaitan dengan perdana menteri kerana beliau pernah menjadi orang penting kepada Anwar sebelum ahli Parlimen Tambun itu menjadi perdana menteri.

Sudah pasti kalau pun Farhash tidak mengetahui jalan untuk ke Puterajaya untuk "merukah" (panjat) pejabat Anwar Ibrahim, tetapi dia pasti masih ingat dengan baik, liku-liku dan jalan untuk ke pejabat Anwar semasa di Bukit Gasing, Petaling Jaya dahulu.

Pemilikan saham oleh Farhash itu walaupun bersama Sultan Kelantan sedikit sebanyak ia tetap memberi bau tidak baik kepada kerajaan Madani pimpinan Anwar hari ini. Anwar sendiri memerlukan penjelasan tuntas untuk menolak tanggapan itu yang tentunya akan dikembangkan oleh pembangkang. Yang sangat-sangat diwaspadai jangan kerajaan Madani ini juga akan disamakan dengan kerajaan-kerajaan sebelum ini. 

Jika sebelum ini dunia politik memberi persepsi buruk kepada bekas-bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad, Abdullah Badawi, Najib Razak atau Mahiaddin Yassin masing-masing ada "buah", maka Anwar juga dengan apa diperolehi bekas Setiausaha Politiknya itu juga memiliki "buah" tersendiri. Persepsi bahawa Anwar mewarisi permainan dan amalan bekas-bekas PM sebelum ini tidak boleh dihindari.

Apa cara perlu dihentikan persepsi ini untuk menjaga nama baik dan wangi kerajaan Madani dan mengekalkan tatakelola yang baik. Kalau sebelum ini perlantikan Nurul Izzah sebagai penasihat kewangan dipertikaikan hangit sehingga lantikan itu dibatalkan, nah, tindakan sama juga perlu diambil terhadap Farhash oleh Anwar.

Mungkin Anwar tidak perlu membuat arahan kerana pemilikan saham itu tidak merupakan dosa atau melanggari peraturan Bursa Malaysia, tetapi jika Farhash ingin melihat kerajaan Madni ini murni beliau perlu melepaskan pemilikan saham yang diragui ada kena mengena dengan kroni itu. [wm.kl.6:48 am 21/03/2024]Wednesday, March 6, 2024

Parlimen jadi sarkas bila Speaker parang tumpol

ULASAN

Johari Abdul
SEMASA merasmi pembukaan sidang Parlimen penggal ke tiga parlimen ke-15 Yang diPertuan
Agong Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar, beriya-iya memberi peringatan agar ahli dewan lebih beradab dan menjaga tartib sepanjang berada dalam parlimen. 

Sidang parlimen memang mendapat perhatian Yang diPertuan Agong. Baginda juga menyebut dengan keadaan yang berlaku dalam dewan sebelum ini, menyebabkan baginda terasa malu untuk hadir atau menontonya. Itu adalah satu pengamatan tulus ikhlas dari baginda. 

Lantaran itu baginda memberi peringatan dan nasihat keras, termasuk supaya mana-mana ahli parlimen yang degil tidak beradab digantung sampai 14 hari. Peringatan itu bukan main-main dan menunjukkan baginda tidak seronok dengan gaya parlimen Malaysia. Yang menerima arahan itu secara langsung tentulah Speaker Johari Abdul. Seharusnya Johari mengambil perhatian berat atas nasihat Yang diPertuan Agong itu.