Friday, December 31, 2021

Gomez, Borhan dan Abu Zahar, Azam Baki terbela?

ANALISA ISU

Edmund L Gomez dan Azam Baki.
PELETAKAN jawatan Edmund Terence Gomez sebagai ahli panel perunding SPRM baru-baru ini adalah sesuatu yang serius dan perlu diberi perhatian dan menganalisa apakah sebab musababnya. Peletakan itu bukan main-main, atau saja-saja tanpa mesej jauh sekali sama dengan peletakan jawatan presiden FAM atau sewaktu dengannya.

SPRM adalah sebuah badan yang menjaga keselamatan dan memastikan integriti negara sebagai sebuah kerajaan. Tujuan SPRM diwujudkan untuk mencegah perbuatan rasuah yang boleh menjahanamkan negara. Rasuah lebih bahaya daripada dadah atau dakwah menunggangkan agama. 

Thursday, December 30, 2021

Abd Karim cikguku yang mengajar sampai ke akhir hayat

 BELASUNGKAWA

"SIAPA nama Mohd Sayuti bin Omar," Tiba-tiba nama aku diseru. Aku yang berada di barisan ke empat sebelah jendela segera angkat tangan dan bangun. Semua mata dalam kelas Tingkaan 3C itu menoleh ke arah aku dengan sedikit kehairanan. 

Yang menyeru namaku itu seorang guru lelaki, yang bertubuh kurus tanpa misai, bajunya tidak dimasukkan dalam seluar. Dia berpakaian ringkas cukup memenuhi syarat personaliti sebagai guru. Tubuhnya sedikit bongkok. 

"Awak mari sini, ikut saya," katanya sambil menguek tangan sebaik aku bangun. Kekawan lain memandang dengan rasa terus kehairanan. Kenapa tiba-tiba aku dipanggil? Apakah aku telah melakukan kesalahan? Dengan rasa sedikit risau aku mengekori guru berkenaan.

Friday, December 24, 2021

Ke mana teman-temanku penulis buku?

 SESUDAH SUBUH

HIDUP ini semakin menjauh dan sepi. Dunia seakan kian tergeser dan suasana kini seperti sudah tidak serasi dengan diri ini lagi. Ia sudah menjadi milik orang lain, orang-orang baru, generasi millennium.  

Apakah kerana usia sudah meningkat, atau dunia kian menjauh daripada kehidupan ini, menyebabkan perasaan itu menimpa diri? Suasana atau dunia penulisan buku apa lagi buku politik tidak semeriah dahulu lagi. 

Wednesday, December 22, 2021

Husam dan kemanusiaan sedunia

CATATAN PERJALANAN

Husam menghulurkan bantukan 
kepada Siti Nur Azizah salah seorang mangsa.
SORE semalam Husam Musa telefon bertanya apakah saya sudah menjenguk dan turun kawasan banjir. Beliau lantas memberi tahu akan ke Hulu Langat, Selangor untuk melihat keadaan mangsa banjir di sana. 

Hulu Langat antara beberapa daerah yang mengalami bencana banjir paling teruk di Selangor sejak lebih 40 tahun lepas. Bagaimana pun dipercayai banjir yang berlaku dua hari lepas sangat parah dan mengesankan jiwa. Sehingga ini sekurang-kurang 10 mangsa maut. 

Thursday, December 16, 2021

Gesaan Dr Mahathir wajar dilaksanakan

ULASAN

Dr Mahathir mempamerkan memoir 
terbarunya.
GESAAN yang dilontarkan oleh Dr Mahathir Mohamad supaya diadakan perbincangan awam melibatkan hal ehwal dan peranan sistem raja berpelembagaan di negara ini wajar diberi perhatian dan tidak prejudis terhadap gesaan itu.

Setelah sistem berkenaan berjalan sejak lebih setengah abad (dikira mulai tahun 1955), sewajarnya ia dibincang bagi menyemak sejauh mana kebekesanannnya dan juga apa-apa kemungkin kesan huduh terhadap pentadbiran negara yang dilahirkan dari sistem itu. 

Pirane Sarawak formaliti beri kemenangan percuma buat GPS

SESUDAH SUBUH

LUSA (18 Disember 2021) merupakan hari mengundi untuk pilihan raya negeri (Pirane) Sarawak. Pengundian awal telah berlangsung semalam. Dalam pilihan raya kali ini seramai 1,252,014 pemilih berpeluang untuk membuat pilihan ke atas 349 calon. 

Seperti lazimnya perlawanan dalam pilihan raya di Sarawak, membabitkan pertandingan lebih daripada dua penjuru. Keadaan ini menyebabkan pilihan raya di negeri Kenyalang itu sebuah pesta setiap lima tahun sekali. 

Selepas proses penamaan calon dijalankan, mengarcakan berlaku pertandingan tujuh penjuru ditujuh kawasan atau Dun. Lima penjuru di 24 kawasan, empat penjuru di 33 Dun, tiga penjuru di 13 Dun dan satu lwan satu hanya di empat Dun. 

Wednesday, December 15, 2021

BBC tidak sehaluan dengan kehendak Najib dan Zahid?

REAKSI

KEDUDUKAN Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri semakin kukuh ekoran sokongan Kelab Penyokong Kerajaan (BBC). Pengerusinya Tajuddin Abdul Rahman menyatakan demikian dalam satu sidang akhbar lewat petang semalam. Alasan Tajuddin untuk BBC mnyokong Ismail Sabri kerana PM itu berjaya mencapai prestasi baik dalam tempoh 100 hari. 

Sehubungan itu Tajuddin mencadangkan agar Ismail Sabri terus menjadi perdana menteri sehingga berakhir penggal parlimen ke-14 pada Mei tahun depan. Ertinya BBC tidak bersetuju dengan sebahagian ahli parlimen dan pemimpin Umno yang mahu Sabri Ismail membubarkan Parlimen dalam masa terdekat.

Saturday, December 11, 2021

Ismail Sabri sudah mengecapi zat sebagai perdana menteri

PANDANGAN PETANG 

Zat sebagai PM sudah dikecapinya.
ISMAIL Sabri Yaakob nampaknya sudah mula merasai seronok menjadi perdana menteri. Beliau sudah dapat momentum bagaimana untuk hidup bergaya dan bertindak sebagai seorang perdana menteri. Zat sebagai perdana menteri sudah mengalir ke segenap pembuluh darahnya. 

Semua ini terungkap hari ini semasa merasmi mesyuarat Wanita, Pemuda dan Puteri Umno bahagian Bera, apabila beliau memberi pandangan bahawa Parlimen tidak perlu dibubarkan untuk membolehkan pilihan raya diadakan dalam masa terdekat.

Wednesday, December 8, 2021

Najib perlu tenang hadapi sunatullah

REAKSI

HARI ini tanggal 8 Disember 2021 mencatat sejarah tersendiri khasnya buat bekas perdana menteri Najib Razak apabila Mahkamah Rayuan menolak rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang telah menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM240 juta kerana disabit bersalah atas pertuduhan melakukan rasuah.

Hukuman itu dijatuhkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Nazlan Mohd Ghazali pada 28 Julai 2020. Najib dituduh berkaitan dengan aliran wang milik SRC International berjumlah RM42 juta ke dalam akaunnya. 

Tiga Hakim Mahkamah Rayuan yang bersidang mendengar rayuan Najib, Abdul Karim Abdul Jalil, Has Zanah Mehat dan Vazeer Alam Mydin Meera sebulat suara mengekalkan hukuman penjara dan denda ke atas Najib yang dibuat oleh Nazlan Ghazali. 

Najib dalam satu sidang akhbar selepas pendengaran rayuannya itu melahirkan rasa kesal atas keputusan itu dan telah mengarahkan team penguam belanya mengemukakan rayuan ke Mahkamah Persekutuan.

Kita tidak mahu komen panjang, cuma pengakuan Najib yang beliau tidak bersalah dan banyak melakukan kebaikan untuk membantu negara, mungkin benar, tetapi sama ada beliau bersalah atau tidak biarlah mahkamah menentukannya. Rakyat pula mengharapkan perbicaraan yang adil dan telus. 

Lazimnya sesiapa juga yang dihadap ke mahkamah sukar untuk mengaku kealahannya, lebih-lebih lagi apabila mereka mampu untuk menyediakan team penguam yang handal. 

Apa yang sedang dilalui oleh Najib kini sudah menjadi sunahtullah sebagai seorang pejuang atau ahli politik. Perasaan yang tertanggung di atas pundak Najib pernah dilalui dan dipikul oleh Anwar Ibrahim dan beberapa pemimpin politik sebelum ini. 

Hal sama juga sedang dihadapi oleh sahabat baiknya Zahid Hamidi dan juga beberapa yang lain.

Dalam pada itu Dr Mahathir Mohamad seperti tidak senang dengan apa yang berlaku dan menimpa Najib itu dengan menyindir Najib mungkin akan kembali menjadi perdana menteri sekali lagi. Apakah yang dimaksudkan oleh bekas perdana menteri itu? 

Apakah beliau mengira apabila Najib membawa rayuannya ke Mahkamah Persekutuan dan kini masih berada di luar penjara kerana dibenarkan jamin, ia memberi gambaran Najib akan lepas? 

Sekiranya Najib kembali menjadi perdana menteri kali kedua, Mahathir tidak pun perlu berasa aneh kerana ia telah melakukannya sebagai pendahulun. [wm.kl.5: 35 pm 08/12/2021]

Thursday, December 2, 2021

Buku baru yang ungkap kemisterian Anwar belum jadi PM, dalam percetakan.

 SESUDAH SUBUH

Alhamdulilah buku politik saya yang ke-55 sudah masuk cetak. Buku ini merupakan buku kesekian kali saya membicarakan soal Anwar Ibrahim. Cuma beza kali ini mauduknya, signifikan mengungkap kenapa Anwar masih belum jadi perdana menteri. 

Dalam buku ini saya cuba menjawab persoalan ditimnbulkan atau menjadi kemusykilan ramai, yang hairan dan pelik kenapa sampai sekarang Anwar belum menjadi PM? Apakah badi atau sial majal yang menimpa diri Anwar.

Apakah sebab musabab atau menjadi penghalang sehingga beliau dikira sudah berlapok dan seperti hanyut dalam angan dan impi untuk menjadi pemimpin nombor satu negara. Secara umum ada tiga fakto besar menyebabkan beliau masih gagal menjadi perdana menteri. Faktor dalaman dan luar serta berkisar kepada diri Anwar sendiri. 

Selain mempersoalkan subjek berkenaan buku ini juga turut memberi bayangan suasana pilihan raya umum ke-15 akan datang khasnya mengenai kedudukan dan kemungkinan berlaku kepada gabungan utama parti-parti politik, BN, PH dan PN. Secara umum ulasan mengenai keputusan pilihan raya negeri Melaka yang baru berakhir. 

Tempahan precetak telah dibuka. Boleh rujuk kepada iklan atau untuk mendapat maklumat boleh WhatsAap ke nombor berikut: 013 2336776 atau 016 8443996. Saya mendedikasikan buku ini kepada semua pembaca buku-buku saya dan namanya akan dicetak di buku tersebut. [wm.kl.7:46 am 02/12/2021]Wednesday, December 1, 2021

Rasional kalau Amanah bergabung dengan PKR

REAKSI

Keduanya perlu mencari titik temu
untuk jana kekuatan.
ANWAR Ibrahim mengakui ada cadangan untuk digabungkan Parti Amanah Negara (Amanah) dengan Keadilan. Hal ini mungkin kedengaran dan diberi rekasi daripada pihaknya sahaja. Belum ada reaksi daripada pemimpin Amanah. Jika ini dibincang dan hendak diambil tindakan ia sesuatu yang perlu dilihat positif oleh semua pihak terutamanya Amanah. Amanah tidak perlu berasakan hina diri dan terkilan dengan cadangan demikian.

Parti itu perlu menerimanya dengan sikap tasamuh dan tenang. 

Anwar dalam menjawab rumours mengenai hal itu kepada wartawan memberi tahu pihaknya ada menerima cadangan penggabungan itu, tetapi ia tidak dibincang secara lebih mendalam. Ertinya ia sudah masuk dalam pengetahuan presiden Keadilan itu dan diberi perhatian apabila menyedari ada sok sek soksek dalam parti serpihan Pas itu. 

Monday, November 29, 2021

80 peratus setuju Keadilan bertanding guna logo sendiri dan tinggal DAP

RUMUSAN
Simbol yang dipertikaikan?

SERAMAI lebih 600 dan 500 yang memberi komen dan like terhadap survey untuk mengetahui apakah
perlu untuk Keadilan bertanding menggunakan lambang sendiri dan tidak bersama DAP dalam pilihan raya ke-15 nanti. 

Persoalan yang dilontar untuk mendapat pandangan umum khasnya dari kalangan pelayar Facebook MSO II, berbunyi; Apakah Keadilan perlu bertanding sendiri tanpa kerjasama dengan DAP dalam pilihan raya umum akan datang?"

Thursday, November 25, 2021

Royalti petroleum kerajaan Kelantan tertipu?

ULASAN 

MENTERI Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz dalam jawaban bertulis kepada pertanyaan seorang ahli parlimen berkenaan bayaran royalti petroleum di negeri-negeri terbabit termasuk Kelantan, memaklumkan bayaran royalti (bayaran tunai) tidak akan diberi termasuk kepada Kelantan sebaliknya ia diberikan atas nama wang ehsan sahaja.

Alasannya kerana perolehan minyak di Kelantan di luar kawasan milik Kelantan. Wang ehsan bermakna Kelantan tidak berhak menerima 5% hasil daripada sumber petroleum di Kelantan seperti mana yang dituntut.

Wednesday, November 24, 2021

Jangan kerana setitik budi, Anwar hendak dibuang

PANDANGAN 

Anwar jawab pertanyaan wartawan
berhubung desakan terhadapnya.
SAYA ada masa terluang waktu ini untuk berbicara secara mendalam sedikit berhubung desakan oleh sesetengah pihak dalam PH khasnya, agar Anwar Ibrahim berundur daripada menjadi pemimpin utama pembangkang; sebagai ketua pembangkang di Parlimen dan juga pengerusi PH. 

Walaupun desakan itu tidak langsung datang daripada komponen PH secara rasmi, hanya disuarakan oleh pemimpin kecil dan "sibecak" di bawah, tetapi ia telah memberi gambaran tentang wibawa Anwar berada di "cagak" itu sudah tidak relevan atau membawa hasil lagi. 

Tuesday, November 23, 2021

Perhatian

PERHATIAN

SAYA tidak sekerap dahulu menghantar catatan atau mengisi blog ini kerana akhir-akhir ini agak dikekang masa sedikit kerana sibuk menyiapkan sebuah buku baharu. Untuk tahun 2021 ini belum sebuah buku pun diterbitkan. Walaupun antologi puisi persendirian "Bayangan Diri" sudah siap diproses untuk dicetatkkan tetapi masih belum selesai-selesai juga. 

Tampaknya Bayangan Diri terus dirundung malang kerana akan dipintas sebuah buku politik yang akan menjelma beberapa minggu lagi. Disebabkan giat mengusahakan buku berkenaan menjadikan pengisian dalam blog ini tidak begitu serajin dahulu. Ohya mungkin juga faktor usia atau bad mood dengan perkembangan politik mutakhir.

Pun begitu saya terus mengirimkan status kecil di Facebook dan Twitter saya. Yang mesra dengan blog ini mungkin tidak menemui catatan dan membawa perasaan saya di sana. 

Berbalik kepada buku yang dalam prsoes akhir penyiapannya, ia mungkin buku terakhir daripada saya membicarakan tentang sosok bernama Anwar Ibrahim. Selepas ini mungkin saya perlu berhenti menulis tentangnya? Sudah banyak saya menulis buku mengenai Anwar, buku ini adalah menjawab ibu persoalan tentangnya.

Kepada pembaca budiman dan pemeriksa terhadap segala kegiatan saya dan buku-buku saya, yang menyokong saya diharap sabar menanti. Insya-Allah apabila semuanya sudah beres saya akan notis atau mengiklannya dalam blog ini. Buku itu nanti cetakannya terhad. 

Dengan penjelasan ini diharap dapat menjawab persoalan kenapa saya agak kurang mengisi blog ini tidak sekerap sebelum ini. Wassalam. [wm.kl. 7:21 am 23/11/2021]


Monday, November 22, 2021

BN jangan ghairah, dosa Najib belum terampun

SUSUPAN MALAM

EKORAN kemenangan bergaya BN dalam Pirane Melaka sekaligus mengejutkan pemerhati politik, ada
ura-ura dan gesaan supaya pilihan raya umum ke-15 diadakan dalam waktu terdekat. 

Ismail Sabri Yaakob selaku perdana menteri oknum bertanggungjawab untuk menasihatkan kepada Yang diPertuan Agong bagi membubarkan parlimen sudah diberi tahu mengenai hasrat itu. 

Hal ini dilaporkan telah oleh timbalan presiden Umno Mohamad Hassan sendiri. Menurut perkiraan Mohamad Hassan waktu ini BN ada feel good factor untuk menghadapi pilihan raya umum ke-15 itu. Semuanya berpandukan kepada keputusan Pirane Melaka semalam, dimana BN mendapat 21 kerusi daripada 28 kerusi yang dipertandingkan.

Sunday, November 21, 2021

Beberapa sebab kegagalan PH dalam Pirane Melaka

 SESUDAH SUBUH

Sulaiman mengangkat sumpah sebagai
Ketua Menteri Melaka.
SELAMAT pagi dan salam Subuh. Pilihan raya negeri Melaka ke-15 sudah selesai dan muktamad. BN menang besar mendapat 21 kerusi, manakala PH hanya menang lima (5) kerusi dan PN dua (2) kerusi. Umno yang menulangi BN menjadi parti mendapat kerusi terbanyak apabila menang 18 kerusi, manakala McA dua (2) dan MiC satu (1).

Wednesday, November 17, 2021

Kejahatan bermula dalam beberapa jam lagi

SESUDAH SUBUH

Foto: Ambilan dari Fb Najah Asri.
PILIHAN RAYA negeri (Pirane) Melaka akan berakhir kira-kira 72 jam sahaja lagi. Kempen sudah masuk ke selekuh terakhir. Dalam tempoh 72 jam dikira tempoh yang sangat genting dan mencabar. Mulai malam ini semua parti bertanding akan melipat gandakan usaha kempen mereka. 

Selalunya kerja-kerja jahat, tindakan tidak bermoral sampai melanggar undang--undang pun akan berlaku dalam tempoh kritikal ini. Penentuan pihak mana akan menang atau kalah dapat dilihat secara lebih realistik pada tempoh ini. 

Wednesday, November 10, 2021

Adly pemimpin humble disukai rakyat, pentadbirannya dirindui

Adly tidak mahu dipayung,
enggan dilayan sebagai Vvip.
 
BARANGKALI bukan saja saya yang merasai, tatkala Pengerusi PH Anwar Ibrahim mengumumkan nama Adly Zahari sebagai calon Ketua Menteri Melaka pada suatu majlis petang tadi, tetapi orang lain juga seperti pengumuman itu akan menjelma menjadi kenyataan selepas 20 November nanti.

Pengumuman calon PH Dun Bukit Katil itu sebagai bakal Ketua Menteri disambut dengan tepukan bergemuruh yang hadir pada majlis pengumuman itu.

Monday, November 8, 2021

Mencari signifikan Pirane Melaka

ULASAN PETANG

Tempat penamaan calon. Foto: Bernama.
TUMPUAN umum kini kepada pilihan raya negeri (Pirane) Melaka. Pirane Melaka kali ini adalah yang ke-15 sejak Merdeka. Ia berbeza dengan pilihan raya sebelum ini, yang selalunya diadakan serentak bersama pilihan raya umum kebangsaan. Jadi pilihan raya kali ini hanya membabitkan pemilihan wakil rakyat di 28 kerusi Dun sahaja, tidak termasuk kerusi parlimen. 

Hari ini adalah hari penamaan calon dan hari pengundian 20 November. Proses penamaan calon sudah pun selesai. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengumumkan seramai 112 calon yang bertanding dalam pilihan raya itu, di mana sebahagian besar kerusi berlaku pertandingan tiga penjuru antara komponen BN, PH dan PN. Walaupun ada penyertaan beberapa calon bebas dan parti lain, ia seperti tidak penting. 

Sunday, November 7, 2021

Sah pertandingan tiga penjuru, pilihan raya mendebarkan

ULASAN MINGGU 

Perubaan pertama PN.
MENJELANG penamaan calon Pirane Melaka ke-15 esok, sudah sah tiga komponen BN, PH dan PN akan berentap antara satu sama lain di semua kerusi. Semalam semua ketiga-tiga komponen itu telah mengumumkan nama calon masing-masing. 

BN mengumumkan mereka akan bertanding di semua 28 kerusi dengan pecahan Umno bertanding 20 kerusi sementara McA  tujuh (7) dan MiC satu (1). Pengumuman itu dibuat di ibu pejabat Umno oleh timbalan presidennya Mohamad Hassan. 

Tuesday, November 2, 2021

Tiga penjuru dalam Pirane Melaka?

ULASAN

LIMA hari sahaja lagi akan berlangsung penamaan calon bagi pilihan raya negeri (Pirane) Melaka, 8 November, manakala 20 November hari mengundi. Pirane itu merupakan pilihan raya Melaka yang ke-15. Ia diadakan ekoran DUN Melaka dibubarkan apabila kerajaan negeri dipimpin BN yang dicuri daripada PH tumbang setelah empat Adun menarik sokongan. 

Beberapa hari sebelum ini sebaik Dun Melaka diisytiharkan terbubar, parti-parti politik utama sibuk membuat persiapan dan mencatur untuk menghadapi pilihan raya berkenaan. Walaupun pembubaran itu dicabar kerana keabsahannya dipertikaikan, tampaknya ia berbekas dan sudah pasti pilihan raya akan dilangsungkan.  

Thursday, October 28, 2021

Pirane Melaka: PH lebih tenang dan bersedia

 SESUDAH SUBUH

Adly dinamakan sebagai KM
oleh PH.
TINGGAL 11 hari sahaja lagi proses penamaan calon untuk pilihan raya negeri (Pirane) Melaka akan berlangsung. SPR telah menetapkan 8 November hari penamaan calon manakala hari pengundian 20 November

Saat ini parti-parti politik yang berhajat untuk mengambil bahagian sedang berkira dan membuat perhitungan rapi bagi memuktamad apa yang akan dilakukan. Walaupun ada khabar beberapa parti menyatakan hasratnya untuk mengambil bahagian, tetapi pertarungan sudah pasti akan berlaku antara tiga komponen utama, Umno-Barisan Nasional (UBN), Pakatan Harapan (PH) dan PPBM Perikatan Nasional (PN)

Friday, October 22, 2021

Perang ghanimah dalam Pas (Bhg Kedua)

MENYELAK SENJA

"Sapa kata Pas nak bergabung dengan
Umno, orang tu gila..." 
DALAM siri pertama Perang Ghanimah Dalam Pas, dikisahkan bagaimana perang itu berlaku, sebab musabab dan puncanya. Ia mula dibingkai dengan sejarah perpecahan dalam Pas paling akhir tahun 2015. Perpecahan dalam Pas tahun 2015 itu dikeranakan pertembungan dua aliran yang didokong oleh dua pihak berbeza pegangan dan uslub politik, yang bernama golongan agamawan dan Prolib - profesional dan liberal.  

Hasil pertembungan itu menyebabkan Pas berpecah sehingga tertubuhnya Parti Amanah Negara (Amanah). 

Monday, October 18, 2021

Perang ghanimah dalam Pas (Bhg Pertama)

SESUDAH SUBUH

SEMASA muktamar Pas ke-61 yang berlangsung di Kuala Selangor tahun 2015 golongan agamawan juga dikenali golongan ustaz dalam Pas beraya sakan apabila mereka dapat menyingkirkan puak profesional - liberal (Prolib) dalam parti itu. Semua golongan Prolib dalam parti itu yang memegang jawatan dalam parti, termasuk timbalan presiden dan naib tresiden kecundang.  

Thursday, October 14, 2021

Pandora papers bukan tisu papers

JOLOK MENTARI

Tiga kali permintaan Anwar untuk bahas
Pandora Papers ditolak.
ORANG kampung, Mamat Gagap, Mail Capek, Mina Songeh, Munah Bikung tidak tahu apa itu Pandora Papers (PP). 

Mereka yang tinggal di hulu, persisir pantai, jauh di pedalaman ataupun peniaga kecil di kaki lima dan warung juga tidak tahu, apa dia PP. 

Walaupun dunia sejak seminggu lalu kalut dan hebuh membicarakan PP, namun mereka tidak pun ambil peduli.

Bukan sahaja mereka, golongan yang lebih memikirkan soal hidup mati dan makan minum di era pandemik ini, juga tidak mempedulikannya. Bukan itu cuma, setengah wakil rakyat khasnya daripada kerajaan juga ada yang belum mengerti apa dia PP itu. 

Wednesday, October 13, 2021

Gelandangan nomad sudah dapat rumah

KEMANUSIAAN

Ahmad Nor Nizam menerima kunci daripada
Mohd Isa diperhati Abil Faizal.
SEBAIK kebenaran merentasi sempadan (negeri) diberikan bermula kelmarin (11/10), saya sudah mula memanjangkan langkah, dihari pertama mengunjungi kompleks Global Ikhwan Sdn Berhad (GISB), syarikat konglomerat Islam yang menyambung perjuangan Darul Arqam bertempat Country Home, Rawang.

Semalam (12/10) lanjutkan langkah  ke Tanjung Malim Perak pula dalam memenuhi tanggungjawab misi kemanusiaan dan melaksanakan amanah sesama manusia, habluminanas.

Wednesday, October 6, 2021

Tiga beranak hidup pindah randah macam nomad

KEMANUSIAAN

Nur Faradilla, anak dan suaminya
Ahmad Nur Nizam.

BERBILLION ringgit yang diperuntukan kerajaan untuk membantu rakyat mengatasi keperitan hidup kerana dibaham pandemik, tetapi tidak semua rakyat bernasib baik menerima dan mengecapi nikmati bantuan itu. 

Peruntukan mencecah lebih RM500 bilion ringgit sejak pandemik mengancam negara awal tahun 2020, tidak menjamin semua rakyat mendapat manfaat daripadanya. 

Pirane Melaka jadi petunjuk Piraum ke-15

SESUDAH SUBUH

KENYATAANYA, Dewan Undangan Negeri (Dun) Melaka telah terbubar tanggal 4 Oktober apabila Tuan Yang Terutama (TYT) Mohd Ali Rustam bersetuju mendengar nasihat Ketua Menteri Sulaiman Md Ali agar DUN dibubarkan untuk mengatasi kemelut politik di negeri itu. 

Nasihat itu dikemukakan ekoran jatuhnya kerajaan Melaka pimpinan Sulaiman apabila empat orang Adun daripada blok kerajaan telah menarik sokongan kepada Ketua Menteri itu.

Monday, October 4, 2021

Politik cencaluk di Melaka, siapa KM?

ULASAN 

Jika Melaka hilang KM, Adly wajar
menjadi penggantinya.
MoU yang ditanda tangani oleh kerajaan Ismail Sabri Yaakob dengan PH pada 14 September lalu yang
antara lain membawa maksud untuk mencapai perdamaian politik bagi mengatasi kemelut negara yang dilanda pandemik Covid dan kemeruduman ekonomi, tampaknya tidak memberi bekas yang baik. 

Lautan politik negara tetap juga bergelora, MoU itu hanya seperti kedua-dua pihak seperti mahu menipu antara satu sama lain. Berhenti rehat setelah kehilangan akal dan penat. Ia hanya satu pameran murahan buat rakyat bagi menunjukkan orang politik kononnya bermaruah dan concern untuk kepentingan rakyat. Walhal ia bohong dan kohong.

Saturday, October 2, 2021

Parti baru untuk perkukuhkan Ismail Sabri?

EKSKLUSIF

Azmin dan Anwar terus bertarung.
MASIH belum tersebar dan diuar-uarkan tetapi maklumat ini dipercayai sudah berkisar dan berjalan secara senyap dan sedang dipertutur dan dianalisakan. Sudah tebtu ia tersebar dalam grup-grup WhatsAap siasah.

Dua hari lepas saya dikirimkan dengan satu prinskrin status seseorang daripada Twitter memberi tahu Mohamad Azmin Ali bersama 12 orang ahli parlimen PKR yang dibawa lari menyertai Bersatu akan mengisytiharkan pembentukan sebuah parti baharu? 

Friday, October 1, 2021

Keunikan orang Kelantan yang berbagai-bagai

SESUDAH SUBUH

Kelantan dahagakan perubahan.
SETELAH hampir dua tahun tidak balik ke Kelantan, kelmarin bersama seorang rakan seperjalanan, saya balik ke negeri kelahiran itu. Balik bukan kerana ada urusan penting, tetapi kerana lama tidak balik. Tidak ada perkara mendesak pun untuk balik ke negeri gemulah Chek itu, tambahan lagi musim pandemik belum habis. 

Larangan melintas sempadan belum dibenarkan lagi. 

Tuesday, September 21, 2021

Dua dekad perjuangan Reformasi

RENCANA KHAS 

Inilah penggerak Reformasi
SEMALAM genap 20 tahun gerakan dan perjuangan Reformasi cambah, menunas dan merimbun di negara ini. Perjuangan itu meletus dan tumbuh ekoran insiden yang menimpa Anwar Ibrahim

Mungkin tanpa pemecatan Anwar daripada Umno tanggal 3 September 1998 kemudian diikuti dengan penahanannya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 20 September, gerakan Reformasi tidak melata dan merakyat seperti hari ini. Tetapi hakikat apa itu sudah ada sebenarnya. 

Tuesday, September 14, 2021

Maknawi MoU Transformasi dan kestabilan politik

MINDAKU

Majlis menandatangani MOU
persefahaman.
PENANDATANGAN MoU mengandungi enam perkara asas berdasarkan kepada tujuh tawaran dibuat oleh Ismail Sabri Yaakob (Kerajaan) kepada pembangkang (PH) petang semalam ditafsirkan dengan berbagai erti dan dicungkil berbagai sir (rahsia). Ia dibanggai dan ditakuti? 

Secara umum, rata-rata menzahirkan rasa teruja,  gembira dengan apa yang berlaku. Setengah orang menganggap ia satu sejarah baru dalam kancah politik Malaysia. 

Untuk mengatakan ia baru, rasanya tidak benar, sebab kerajaan dan oposisi pernah mengadakan "persefahaman" lebih berani dan serius daripada itu. 

Friday, September 10, 2021

Transformasi parlimen untuk elak undi percaya

SUSUPAN MALAM

TAWARAN tujuh transformasi parlimen dan pentadbiran yang diumumkan oleh Ismail Sabri Yaakob hari ini sesuatu yang tidak mengejutkan, jauh sekali untuk menjawab persoalan yang berlegar di kepala umum pada masa ini.

Tawaran itu lebih merupakan sihir yang tidak lagi mengkagumkan, sebaliknya ia adalah satu tawaran (deal) atawa kelentong untuk tidak melaksanakan titah Yang diPertuan Agong daripada membawa usul percaya kepadanya (PM) pada sidang parlimen minggu depan. 

Tawaran transformasi parlimen dan pentadbiran itu bagaimana pun tidak boleh menyihirkan orang yang mahu melihat usul percaya dibentang di parlimen bagi menentukan keabsahan kedudukan Ismail Sabri sebagai perdana menteri.

Wednesday, September 8, 2021

Catatan yang tersurat dan tersirat

CERITA TERSEMBUNYI 

Gambar ini menunjukkan
Perdana Menterinya, Najib Razak.
CERITA atau kisah yang tersirat lebih banyak daripada cerita dan kisah yang disurat. Seperti apa yang berada di balik gunung dan di atas puncaknya, lebih menarik, indah, unik dan mengkagumkan daripada apa yang ada di bawah atau di hadapannya. 

Kadang-kadang yang terselindung itu menakut dan menyeramkan. Hakikat ini sudah lumrah.

Dan kita pula hanya tahu apa yang tersurat dan disurati sahaja, sedangkan yang tersirat apa lagi yang sengaja disembunyikan atas nama rahsia masih banyak. 

Saturday, September 4, 2021

Sidang Parlimen 16 September diramal hangat?

SPEKULASI

"Dia PM saya," mungkin itu kata Mahiaddin.
SIDANG parlimen penggal keempat parlimen ke-14 yang akan diadakan pada pertengahan bulan ini tidak dapat dijamin ia akan berlangsung dalam suasana harmoni dan penuh semangat untuk memulihkan keadaan negara daripada terus berhadapan dengan tiga masalah (fenomena) pandemik, ekonomi dan kemelut politik.

Besar kemungkinan sidang parlimen dijadual 13 September hingga 8 Oktober itu akan hangat dan riuh dan bergelora seperti sidang perlimen sebelum ini. 

Friday, September 3, 2021

Kenapa perlu prejudis?

ULASAN

APABILA Senator Idris Ahmad (foto) melangkah kaki ke pejabatnya di JPM Rabu lalu, sebagai mengambil berkat,
beliau mendirikan solat dan berdoa.

Apa yang yang dilakukan Idris itu ghalib bagi umat Islam yang tahu akan keberkatan mendirikan solat sempena pertama kali melangkah kaki ke mana-mana tempat termasuk ke pejabat dan sebagainya.

Sayangnya gambar itu ditular secara negatif disertai dengan kata-kata atau caption yang tidak elok dan bernada persendaan. Yang menyedihkan yang menularnya bukan dari kalangan bukan Islam, tetapi orang Islam sendiri. Ada juga mereka yang menular itu sebelum ini merupakan kawan beliau.

Wednesday, September 1, 2021

Penyahwartaan HSK Langat Utara semakin panas

ULASAN KHAS

Sultan Sharafuddin Idris Shah
ISU penyahwartaan Hutan Simpan Kekal (HSK) Langat Utara seluas 536.7 hektar makin mendapat perhatian umum dan ia mula bergelegak. Wap panasnya mula menyapa dan menyapu hidung beberapa individu terkait.

Salah seorang personal yang paling terasa atau panas punggung dengan isu ini adalah MB Amiruddin Shari yang bertangung-jawab penuh atas apa-apa perubahan status hutan simpan itu dan kelulusan dibuat.

Kepanasannya juga ikut turut berjangkit kepada para Exco atau anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MKKN) yang mengambil bahagian meluluskan penyahwartaan hutan simpan itu dibuat di bawah Seksyen 12, Enakmen (Pemakaian) Akta Perhutanan Negeri Selangor 1985.

Apabila meneliti kronologi penghapusan ikatan ke atas hutan simpan itu, (penyahwartaan) semacam ada yang tidak kena, bercanggah dan melanggar nasihat serta bertindak tanpa bermesyuarat? Paling mendukacita sekali ia seperti tidak akur dengan nasihat dan harapan Sultan Selangor.

Ada semacam perkara yang pelik dan tidak munasabah berlaku. Tindakan itu sama sekali kontras dengan titah ucapan perasmian sidang DUN Selangor oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 23 Ogos lalu.

Sultan Selangor semasa bertitah merasmikan sidang Dun menegaskan akan kepentingan kerajaan Selangor memelihara alam sekitar, mewujudkan suasana hijau dan mengawal ekosistem dan sehubungan itu baginda mahu hutan simpan kekal di negeri itu diperluas atau ditambahkan lagi. Tidak ada maksud baginda menyebut agar ia dipersempitkan? Atau apakah niat itu ada tersirat dalam apa yang disurati.

Malahan Baginda berhasrat jumlah hutan simpan kekal di Selangor akan mencapai 32% menjelang tahun 2025. Begitu sekali murni dan komited Sultan Selangor terhadap alam sekitar dan kelestarian negeri dan seluruh jajahan takluknya. Ada penggantian ke atas hutan simpan itu dibuat tetapi tentulah nilai dan kondisinya tidak sama. 

Berikut adalah petikan titah Sultan Selangor di muka surat 12.

“Pada masa yang sama, Kerajaan Beta berpandangan wujud keperluan untuk menggiatkan lagi usaha memastikan ekonomi negeri lebih tangkas untuk menghadapi sebarang ancaman dan risiko, sama ada ancaman dari segi perubahan iklim, bencana alam seperti banjir dan kejadian lain yang mampu mengancam dan menggugat kesejahteraan rakyat.

“Ini kerana perubahan iklim atau bencana alam mampu memberikan impak negatif terhadap ekonomi. Justeru, Beta ingin mengingatkan Kerajaan Beta agar terus melaksanakan agenda hijau dengan mewujudkan ekosistem yang terbaik dan moden untuk menarik pelaburan dalam teknologi hijau yang berdaya tahan terhadap perubahan iklim.

"Ini bukan sahaja boleh merangsang guna tenaga malah mampu meningkatkan daya tahan ekonomi dan alam sekitar untuk satu tempoh masa yang panjang.

"Sehubungan dengan itu, keputusan Kerajaan Beta untuk terus komited mengekalkan keluasan Hutan Simpanan Kekal di negeri Selangor agar tidak kurang Tiga Puluh Peratus (30%) daripada 12 keluasan tanah negeri adalah keputusan yang tepat dan wajar dalam melaksanakan agenda hijau ini.

"Beta dimaklumkan sehingga kini, kawasan Hutan Simpanan Kekal yang telah diwartakan di negeri Selangor adalah berjumlah lebih kurang Dua Ratus Lima Puluh Ribu (250 Ribu) hektar iaitu bersamaan dengan Tiga Puluh Satu Perpuluhan Empat Tujuh Peratus (31.47%) daripada keluasan tanah negeri.

"Kerajaan Negeri Selangor turut mensasarkan sebanyak Tiga Puluh Dua Peratus (32%) kawasan negeri diwartakan sebagai Hutan Simpan Kekal pada tahun 2025.

"Negeri Selangor merupakan negeri pertama dan satu-satunya negeri di Malaysia yang telah menguatkuasakan Penyiasatan Awam sebagai syarat di dalam prosedur penyahwartaan Hutan Simpan Kekal. Hal ini menunjukkan tahap komitmen dan kesungguhan tinggi Kerajaan Negeri Beta dalam melindungi sumber hutan selaras dengan agenda pembangunan hijau negeri. (pg 12).

Dalam ucapan itu jelas komitmen dan hasrat baginda berhubung nasib dan masa depan negeri Selangor. Apakah titah ucapan itu tidak difahami oleh MB Amiruddin dan para Exco? Ironisnya lagi, dalam sidang dewan itu juga, dimaklumkan yang kerajaan (MKKN) telah menyahwartakan seluas 539.9 hektar hutan simpan kekal di Langat Utara bagi tujuan pembangunan. Katanya hutan simpan itu diberikan kepada sebuah syarikat untuk dibongkar dan dimajukan?

Pemakluman hutan simpan itu “dikorbankan” berlaku dalam saat pertikaian semua pihak terhadap cadangan penyahwartaan hendak dibuat. Cadangan itu juga ditolak oleh sesi pendengaran awam yang dibuat yang mana saluran itu adalah merupakan rekod Selangor sebagai negeri pertama yang menguatkuasakan mengadakan pendengaran awam, seperti mana dakwa Sultan Selangor dalam titah ucapannya.

Paling mengecewakan lagi, DUN Selangor yang bersidang pada November 2020 telah memutuskan sebulat suara menolak cadangan penyahwartaan hutan simpan berkenaan. Dimanakah integriti kerajaan Selangor seperti yang disebut Sultan itu kalau apa yang diputuskan oleh DUN Selangor sendiri merupakan dewan tertinggi tidak dipatuhi?

Apakah ada sandiwara disini?

Semestinya isu ini mendapat perhatian Presiden Keadilan Anwar Ibrahim yang semalam mengeluarkan satu kenyataan yang bernada kesal terhadap apa yang berlaku. Beliau meminta MB memberi penjelasan kepada pihak parti atas apa yang berlaku. Bagi Anwar isu hutan simpan itu menyentuh soal integriti dan kebertanggungajwaban kerajaan Selangor yang ditunggaki partinya dalam PH bersama DAP dan Amanah.

Paling mengejutkan, Anwar tentulah kerana pimpinan parti sudah pun memaklumkan kepada Amiruddin agar membatalkan cadangan penyahwartaan itu yang bertujuan untuk pembangunan. Namun nampak ia tidak diedah. Apakah Amiruddin sengaja mengabaikan nasihat parti?

Apabila ia seperti tidak dihiraukan tentulah menimbulkan kekecewa dan tanda tanya kepada parti. Apakah Amiruddin bertindak sendiri, membelakangkan parti tidak lagi perlu merujuk kepada parti dan lebih akur kepada suara lain? Atau beliau ditekan. Kalau ditekan dan tidak mampu lawan maka tidak layak untuk terus berada di kersui MB. Kalau ia pun begitu, sepatutnya beliau memaklumkan kepada parti ia tidak berlaku kejutan.

Di sini kurang bijaksana dan pertimbangan Amiruddin sebagai MB. Kalau kita kurang pengalaman, kurang diplomatik, lemah berpolitik, belajarlah dengan pihak lain. Jika kita tidak tahu, dan ragu-ragu untuk memutuskan sesuatu jangan malu-malu untuk bertanya. Malu bertanya akan sesat jalan.

Lantaran itu Anwar meminta Amiruddin memberi penjelasan. Bila dipanggil demikian rupa ia memberi gambaran akan kelemahan sebagai MB. 

DAP, nampaknya vokal dalam isu ini apabila beberapa wakil rakyatnya sudah bangkit bersuara. Umno juga turut sama bersuara sama, apabila Ketua Penerangannya Shahril Hamdan meminta agar kerajaan Persekutuan menyelamat hutan simpan itu dengan mengambil alihnya mengikut Perlembagaan. Nampak begitu patriotik dan membela Umno kali ini.

Cuma parti yang belum membuka mulut setakat ini, Parti Amanah Negara masih membisu ataupun terkial-kial sedang mencari idea untuk bercakap tanda masih hidup.

Sekiranya isu ini berpanjangan dan boleh memberi kesan buruk kepada kerajaan Selangor seperti mana titah Sultan tadi, Sultan hendaklah campur tangan. Baginda perlu bertindak mencampuri bagi mengtasinya. Nampaknya apa dihasratkan baginda sudah tercalar.

Kita yakin dengan kuasa dan penghormatan yang ada kepadanya, Sultan Selangor boleh menitahkan agar membatalkan penyahwartaan itu atau memberi penyelesaian terbaik itu itu. Kalau baginda bersuara tidak ada siapa yang berani melintangnya lagi.

Mungkin Tuanku juga maklum, bahawa semasa diadakan pendengaran awam diadakan ramai yang membatah. Dalam ucapan perasmian baginda menzahirkan kebanggaan kerana Selangor menjadi negeri yang pertama menguat kuaskan mengambil pandangan umum terhadap sesuatu hendak dilakukan ke atas hutan simpan. Kalau pandangan awam sudah diambil dan ia tidak didengar, maka rekod Selangor sebagai negeri pertama berbuat demikian terbatal sudah.

Kenyataan akhbar Anwar:

31 Ogos 2021
Saya meneliti laporan dan aduan berkenaan tindakan Kerajaan Selangor yang telah melakukan penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) pada bulan Mei yang lalu.

Saya juga turut mengambil maklum bahawa Dewan Undangan Negeri Selangor telah menolak cadangan tersebut.

Ingin ditegaskan keputusan yang dibuat ini masih belum dimaklumkan kepada pimpinan parti.

Malah pimpinan KEADILAN sejak tahun lalu telah memaklumkan kepada Menteri Besar untuk membatalkan perkara tersebut.

Menteri Besar telah diminta untuk memberi penjelasan terperinci berhubung perkara ini dalam pertemuan bersama pimpinan parti esok.

ANWAR IBRAHIM.
[wm.kl.11:16 am 01/09/2021]

Tuesday, August 31, 2021

Penyahwartaan hutan simpan Langat boleh jadi isu panas

ULASAN

MB kena jawab.
PENYAHWARTAAN sebahagian hutan simpan kekal (HSK) di Kuala Langat Utara bakal menjadi isu panas di Selangor jika ia tidak dituntaskan dengan baik. Pilihan raya akan datang menanti dengan penuh gahirah untuk menatang isu berkenaan sebagai modal politik utama.

Sudah pasti pihak pembangkang di Selangor akan menggunakan isu tersebut sebagai modal politik ampuh dengan menyocok pengundi pertengahan dan bukan Melayu agar menolak kerajaan PH yang akan diterjemahkan sebagai tidak mesra alam. 

Monday, August 30, 2021

Mustapa Bendahara kerajaan Ismail Sabri

ULASAN
Tok Pa menteri paling 
senior.

KABINET Ismail Sabri Yaakob tetap akan diperkatakan dari pelbagai sisi pada sepanjang masa. Yang relatifnya ia merupakan kabinet yang paling lemah dari segi keupayaan, baik dari segi penyandang jawatan menteri dan juga majoriti pembentukan kerajaannya.

Kabinet “Keluarga Malaysia” dibentuk dalam suasana yang tidak kondusif dan lemah apabila majoritinya tipis dengan kelebihan empat suara sahaja.

Keadaan itu ditambah pula dengan anggota kabinet yang dibarisi Ismail Sabri Yaakob terdiri muka baru dan mereka yang tidak berpengalaman, bahkan ada yang sudah menunjukkan kegagalan masing-masing.

Walaupun ia merupakan "kabinet obesiti" dengan 32 menteri dan 37 timbalan menteri, tetapi ia tidak menjamin dari segi keberkesanan dan kualiti kabinet atau kerajaan itu, kerana individu yang dibawa masuk menjadi menteri kebanyakan muka-muka baru dan mereka yang belum ada pengalaman. Setengahnya pernah jadi menteri tanpa membawa apa-apa kejayaan?

Lapok.

Saturday, August 28, 2021

Kabinet Ismail Sabri kabinet obesiti

ULAS KABINET

Ismail Sabri ketika mengumumkan
barisan kabinet semalam.
PENANTIAN selama hampir seminggu untuk melihat susunan kabinet perdana menteri ke-9 Ismail Sabri Yaakob (Main Berania) mengecewakan banyak orang. 

Sebelum ini orang mengira kabinet itu ada perubahan dan tidak dianggotai oleh orang sama. Sebagai kabinet dibentuk selepas menghuyupkan kabinet lama tentulah kabinet baru itu lebih berenergi.

Apa lagi sebelum dibentuk kabinet Ismail Sabri menjemput ketua-ketua parti pembangkang dalam PH, Anwar Ibrahim (Keadilan), Lim Guan Eng (DAP) dan Mohamad Sabu ()Amanah). 

Wednesday, August 25, 2021

Langkah baik disukai rakyat

ULASAN 

Langkah baik yang disukai rakyat.
TANPA diduga hari ini berlaku pertemuan tiga pemimpin pembangkang dalam PH, Presiden Keadilan Anwar Ibrahim, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu (Amanah) dengan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob di Putrajaya.

Pertemuan itu berlangsung kira-kira satu jam, tanpa ada apa-apa desas desus dan spekulasi sebelumnya. Ini menjadikan pertemuan itu seperti eksklusif.

Pertemuan sebelum kabinet baru dilantik menimbulkan sedikit tanda tanya apakah pembangkang akan dibawa masuki ke dalam kabinet.

Kabinet Mail dibentuk oleh tiga kepala?

ULASAN 

WALAUPUN Ismail Sabri Yaakob (Mail) mempunyai kuasa sepenuhnya untuk menyusun
kabinetnya, tetapi beliau tidak akan menggunakan kuasa itu kerana kedudukannya sebagai perdana menteri berbeza dengan kedudukan PM sebelum ini.

Masalah besar beliau ialah, tidak mempunyai majoriti melegakan untuk membentuk kerajaan secara bersendirian, atau sekurang-kurangnya 50% atas kehendaknya sendiri sebagai perdana menteri. 

Beliau terpaksa berkongsikan kuasa. Bukan sahaja peribadinya tidak berani, tetapi partinya juga tidak punyai kekuatan seperti sebelum ini.

Monday, August 23, 2021

Tiada kabinet perpaduan, Ismail Sabri terjepit

SUSUPAN PETANG

Perdana Menteri ke-9 mesyuarat
dalam jet?
PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob akan mengumumkan barisan kabinetnya dalam minggu ini tanpa penyertaan pihak pembangkang. Pengumuman dibuat sebaik senarai anggota kabinet telah diperkenankan oleh Yang diPertuan Agong. Paling awal dijangka Khamis ini. 

Beliau menjelaskan demikian ketika bercakap kepada wartawan di Kedah hari ini, selepas beliau mengadakan lawatan ke kawasan tragedi petaka banjir di Yan dan Kuala Muda. Enam orang maut dalam malapetaka itu. 

Saturday, August 21, 2021

Ismail Sabri naik meroket, turun biarlah macam peracut

ULASAN PETANG


Ismail Sabri sedang angkat sumpah.
AHLI Parlimen Bera Ismail Sabri Yaakob 61, telah mengangkat sumpah memegang jawatan Perdana Menteri ke-9. Apa yang berlaku tidak perlu ditakwil takwi lagi. Sudah muktamad, khalas, Ismail Sabri  adalah perdana menteri. 

Meneliti jejak perjuangan dan penglibatan Ismail Sabri dalam politik, boleh dikatakan pencapaiannya "meroket". Beliau tidak perlu mengambil masa panjang untuk duduk di kerusi nombor satu.

Jika diselak langkah pelaluan bekas-bekas PM sebelum ini, Ismail Sabri telah melangkaui rekod mereka, kecuali Tunku Abdul Rahman, Abdul Razak Hussein dan Hussein Onn. Bekas PM lain harus berjalan terlalu lama, membina denai dan jalan ke Putrajaya. Bahkan ada yang berjalan sejak tahun 80-an hingga kini masih belum sampai, sampai, sampai. Tidak kurang juga ada yang tersesat jalan. 

Thursday, August 19, 2021

Ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan

PANDANGAN

BESOK sekali lagi Raja-Raja Melayu akan berangkat ke Istana Negara menjelang pemilihan perdana
menteri baru. Begitulah menurut maklumat media. Pertemuan itu mungkin ada kaitan dengan perkembangan hari ini, setelah para wakil rakyat selesai membuat pemilihan perdana menteri. 

Raja-Raja Melayu sebelum ini dipanggil untuk bertemu di Istana Negara semasa kemelut politik dan masa pembentukan kerajaan sebelum ini.

Kelicitan politik Umno

ULASAN 

 

Pening memikir politik yang
tidak ada integriti.
PERLAKSANAAN politik berdasarkan kepada madah atau kata-kata hikmah saya berbunyi: “SUMPAH DAN JANJI ORANG POLITIK TIDAK BOLEH DIPERCAYAI, TETAPI JANGAN RASA MUSTAHIL DENGAN TINDAKAN ORANG POLITIK. 

"SUMPAH DAN JANJI ORANG POLITIK BUKAN UNTUK DISETIAI TETAPI UNTUK DIMUNGKIRI,” tampaknya jadi kenyataan dan terus relevan.

Madah atau kata-kata hikmah saya ini terbukti dengan apa yang berlaku dan menimpa negara kita hari ini. 

Wednesday, August 18, 2021

Rahsia doa sang fakir

TINJAU MALAM

Para gelandangan dan fakir miskin 
menanti untuk menerima sedekah.
MALAM tadi setelah lama tidak mengambil angin malam, selepas Maghrib saya bersama seorang rakan memasuki ke ibu kota. Lama tidak menjenguk ibu kota sejak negara diancam pandemik.

Saya melalui jalan Tuanku Abdul Rahman kemudian membelok untuk pulang melalui Jalan Raja Laut. Setiap kali saya lewati jalan ini saya tidak akan lupa memerhati kepada gelandangan dan orang miskin yang berkeliaran dan duduk-duduk tercatuk di pinggir jalan itu.

Tuesday, August 17, 2021

Laksanakan politik baru, jangan ulang perangai lama

ULASAN

DALAM tempoh sebelum tahun ketiga sepenggal parlimen ke-14 negara kita telah bertukar kerajaan dua kali. Seolah-olah kejatuhan kerajaan (UBN) berusia 61 tahun membuka lembaran baharu politik negara ini. Kita sudah mula menerima penyakit politik tidak stabil di beberapa buah negara ketiga lain. 

Fenomena yang kita bimbang itu sudah berjangkit ke sini.

Sunday, August 15, 2021

Hentilah peralatkan Mahiaddin, biarlah beliau rehat

ULASAN 

PELARIAN Mahiaddin Md Yassin sudah memasuki selekoh terakhir dan akan menuju ke garis penamat. Kurang 24 jam lagi beliau akan mencecah finish line ribbon. Berapakah masa catatan yang akan dibuatnya, masih ditunggu dengan penuh minat dan debaran. Jurumasa sedang merekodnya. Apakah beliau akan memecah rekod dunia atau negara sebagai PM terpendek atau pun mencipta rekod peribadi?  

Rekod sendiri yang tersendiri sudah pasti berjaya dicatatnya.

Saturday, August 14, 2021

"Saya kesian dan tumpang malu apa menimpa Tan Sri".

SURAT TERBUKA III

3: 35 pagi.

YAB Tan Sri Mahiaddin Md Yassin,
di kediaman,
Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

 ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ ٱللَّٰهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kekalahan sudah terbayang.
SELAMAT tengah malam Tan Sri, didoakan semoga Tan Sri sekeluarga dapat tidur lena sepanjang malam ini dan akan bangkit seperti biasa menjelang 3/4 malam untuk mendirikan solat rutin Tahajud, Istikharah dan berdoa bermunajat dalam-dalam kepada Allah. Baguslah, kita bertaaruh dengan Allah SWT apa lagi saat kita dirundung masalah. Lahaula-walaauata-ilabilah.   

Untuk dini ini sebaik-baik Tan Sri perbanyakan mendirikan solat Istikharah, meminta kepada Tuhan diberikan petunjuk apakah yang patut Tan Sri lakukan hari esok dan seterusnya. Insya-Allah sebagai seorang beriman kepada Rabull Jalil akan mendapat taufik dan hidayah daripada-Nya. Kalau bukan kepada Allah kita mohon petunjuk, kepada siapa lagi? 

Friday, August 13, 2021

Kemelut negara tanggungjawab semua

RENCANA KHAS

APA yang sedang dialami oleh negara dan ditanggung oleh rakyat ketika ini sesuatu yang sungguh
memeritkan. Apa yang sedang melanda dan menimpa negara dan rakyat bukan kecil, ia sangat besar dan bahaya. Kalau ia boleh disebut “krisis” dan “bencana”, ia bukan krisis kecil dan bencana terpencil, tetapi ia membabitkan kehilangan maruah, kehilangan integriti dan kehilangan jiwa dan kehilangan segala-galanya. Sesungguhnya ia musibah besar.

Yang maut kerana pandemik sehingga saat tulisan ini diperbuat (12/8/21) sudah cecah 11,691. Manakala jumlah kes keseluruhan sebanyak 1,342,215. Belum ada tanda-tanda pandemik ini akan reda. Semua orang berada dalam ayunan ketakutan dan cemas. Maut seperti bola laju menggolek ke arah kita semua.

Pandemik ini adalah bencana yang menimpa seluruh dunia. Tetapi bukan kerana ia merupakan bencana sejagat maka kita perlu berselindung di sebaliknya menerima seadanya tanpa memikirkan kesilapan, kesalahan dan kegagalan kita menanganinya. Kita perlu meletakkan semua itu di bahu kita jangan mengatakan ia adalah takdir semata-mata.

Walaupun kita kena menerima takdir Tuhan itu tetapi kita harus menggali punca dan sebabnya. Kita kena insaf bahawa sesuatu bala atau bencana itu bukan diturunkan sebegitu sahaja, tetapi ia ada sebab musababnya. Tuhan tidak pernah kejam ke atas hamba-Nya. Ada hikmah yang perlu dikorek sedalam-dalamnya. Seperti, kenapa pandemik ini lambat untuk berlalu dari negara kita, bahkan menjadi negara yang mencatat sejarah pula dari sudut-sudut tertentu, contohnya bilangan kematian harian antara 200 – 300 adalah tertinggi di dunia.

Pihak berkuasa telah melakukan apa sahaja untuk mencegahnya. Semua pakar dalam bidang berkaitan dikerah dan berfikir bagi mengatasinya. Berbagai pelan, program bagi mencegah dan membantu rakyat terkesan dengan pandemik juga dilakukan, namun ia tetap juga tidak mahu berubah. Jumlah kes kian meningkat. Covid kian mengganas. Kehidupan rakyat semakin tersempit dan sengsara. Kejadian mereka yang mengambil jalan singkat membunuh diri dilaporkan setiap hari.

Perebutan kuasa.

Sesuatu yang malang angkara pandemik, menjadi malang lagi apabila berlaku perebutan kuasa. Perebutan kuasa oleh orang yang tamak dan gila kuasa telah menambahkan beban itu. Perkara tidak sepatut berlaku dalam situasi hari ini, tetapi itulah yang sedang berlaku. Inilah kemalangan Malaysia.

Hari ini Malaysia diuruskan oleh sebuah kerajaan yang tidak kukuh dan terus dipertikaikan. Mahiaddin Md. Yassin yang jadi perdana menteri diletakkan sebagai penanggung-jawabnya. Mahiaddin adalah kemuncak kepada segala masalah? Itulah persepsi hari ini. Tetapi tidak adil kalau semuanya di halakan kepadanya.

Hari ini Mahiaddin yang teruk dicemuh, dimaki diserang siang malam. Di mana-mana sahaja beliau diserang di alam nyata maupun di alam maya. Bahkan dalam mimpi pun beliau dipersalahkan. Bukalah media sosial, separuh daripada bahannya memperkatakan tentang kelemahan dan kegagalan Mahiaddin Md Yassin menangani Covid. Orang jadi bingung dengan kedegilannya terus bertahan.

Beliau didesak letak jawatan, seolah-olah kalau beliau berundur semua masalah selesai. Namun kedegilan menjadi beliau disumpah seranah. Walaupun beliau sudah sahih hilang sokongan, tetapi masih berikhtiar untuk terus menjadi perdana menteri. Inilah kegilaan dan ketamakan kuasa. Beliau dilihat sudah tidak ada hati perut lagi. Mahiaddin seakan sudah lupus perasaan kemanusiaan?

Seperti dinyatakan segala kemelut dan nasib Negara ini bukan menjadi tanggung-jawab beliau seorang. Adalah tidak adil kalau meletakkan kesalahan itu kepada seorang individu sahaja. Tepuk tangan sebelah tidak akan berbunyi. Sebaliknya semua orang perlu bertanggungjawab kerana masing-masing ada saham tersendiri atas apa yang sedang berlaku dan menimpa negara kini. Kehilangan lebih 11,000 nyawa itu kita tangisi dan kesal, kekesalannya perlu di balikkan kepada diri kita semua.

Semua yang berlaku ini, kerosakkan kerajaan yang teruk menyebabkan pandemik yang tiba-tiba datang memburukkan keadaan disebabkan kita semua. Ia di keranakan oleh mereka yang gilakan dan tamakkan kuasa. Pandemik cepat merebak dan subur kerana nafsu dan amarah itu. Nafsu amarah dan ketamakan dan kerakusan menjadi pupuk kepada Coronavirus di negara ini.

Kerajaan yang lemah.

Suatu hakikat perlu diterima semua, kegagalan kita menangani Covid sepenuhnya adalah kerana keadaan kerajaan yang lemah. Segala usaha dilakukan kerajaan tidak mendapat sokongan sepenuhnya oleh rakyat. Ahli politik pula sengaja memainkan isu ini mengambil kesempatan. Kesan daripada itu maka berlaku apa yang berlaku kini.

Kenapa kerajaan hari ini lemah dan tidak disokong rakyat. Ia juga ada sebab-sebabnya yang telah kita sedia maklum. Kerajaan hari ini lemah kerana ia bukan kerajaan rakyat. Kerajaan PN ini dibentuk daripada hasil sebuah perompakan dan pencurian pada 25 Februari 2020. Para perompaknya yang menguruskan dan takbir kerajaan hari ini. Atas sifat perompak, perbuatan keji dan jahat maka sukarlah untuk rakyat menerima apa jua daripada mereka hatta kebaikan. Ketuanya ialah Mahiaddin.

Di sini yang perlu juga kita analisa kenapa berlaku rompakan dan kenapa kerajaan PH dahulu mudah runtuh dan hilang untuk mencari justifikasi atas apa yang berlaku. Ia juga kerana ada pengkhianatan. Pengkhianatan yang berangkaian telah berlalu dalam negara ini sejak awal tahun 2020.

Kerajaan itu jatuh apabila ada pengkhianatan dari dua pihak. Pihak yang khianat dan pihak yang dikhianati. Ia mudah jatuh apabila Dr Mahathir Mohamad melepaskan jawatan sebagai perdana menteri. Peletakan jawatan tanpa dirunding itu membuka pintu kepada pencuri untuk masuk ke dalam rumah. Perbuatan itu dikira khianat. Beliau meletak jawatan tanpa berunding dan mengikut prosedur sepatutnya, tanpa mematuhi semangat ko-operasi. Kerana enggan menyerahkan jawatan kepada Anwar Ibrahim maka beliau mengambil tindakan itu secara bersendirian.

Tindakan itu beliau dianggap pengkhianat. Namun di sebalik kenapa Mahathir berbuat begitu juga perlu dilihat sama agar ianya adil dan saksama. Di sebalik pengkhianatan Mahathir itu ada pengkhianatan lain yang terancang. Dalam kata lain beliau menjadi khianat kerana dikhianati. Di sinilah bermulanya pengkhianatan berangkaian sehingga menjatuhkan kerajaan rakyat.

Golongan yang tidak sabar menanti peralihan kuasa daripada Mahathir kepada Anwar telah membuat asakkan agar Mahathir segera berhenti. Mahathir diasak agar serahkan kuasa sebelum sampai edahnya, bulan November selepas APEC seperti mana dijanjikan. Asakan itu memberi peluang dan ruang kepada pengkhianat lain yang bertindak lebih jauh dan mengambil kesempatan untuk kepentingan mereka, dimana mereka bermuafakat secara diam untuk melakukan pengkhianatan lebih “kurba.” Natijahnya terjawab pada 25 Februari 2020.

Para pengkhianat yang melakukan kudeta itulah, adalah Mahiaddin, Ahmad Zahid Hamidi dan Abdul Hadi Awang. Mereka yang mengetuai parti Umno dan Pas bermuafakat dengan PPBM. Mereka ini terbuka hati untuk sama-sama sekongkol apabila Mahiaddin diberikan idea untuk khianat melakukan kudeta.

Sementara yang memberi ilham untuk merampas kuasa adalah Mohamed Azmin Ali. Azmin yang merasakan beliau tidak selamat dan terancam dalam Keadilan mengambil langkah awal meninggalkan parti tersebut. Azmin berbuat demikian apabila niat jahatnya untuk menguasai Keadilan gagal. Beliau membawa bersamanya 10 orang ahli parlimen, termasuk Jaafar Kamaruddin. Inilah pengkhianatan menyebabkan Mahathir ikut jadi khianat, meletak jawatan dan berakhirnya dengan rampasan kuasa.

Anwar Ibrahim turut sama terbabit dalam rentetan adigan pengkhianatan ini. Beliau gagal membendung masalah dalam Keadilan, pertelingkahan dengan Azmin dan juga menasihat anak buahnya agar tidak mengasak Dr Mahathir. Dalam konteks ini Anwar dilihat sebagai seorang presiden yang naif dan gagal membaca tiupan taufan untuk menyelesaikan kemelut yang telah menghancurkan harapannya sendiri.

Dari rentetan dan senario itu nampak semua terbabit menghasilkan keadaan dialami negara ketika ini. Mungkin Zahid dan Hadi tidak dilihat vokal dengan pengkhianatan itu. Tetapi apabila mengubah tuntutan daripada membubarkan parlimen kepada sekongkol dengan "pengandar tahi" (Mahiaddin dan Azmin) maka mereka juga terpercik tahi sama. Zahid dan Abdul Hadi ikut bertanggungjawab atas apa yang berlaku kini. Tanpa sokongan Umno 35 kerusi dan Pas yang mempunyai 18 kerusi Mahiaddin tidak akan berjaya menubuhkan kerajaan.

Al hasilnya, apa ditanggung negara kita menjadi tanggungjawab mereka. Merekalah yang perlu dipersalahkan. Merekalah perlu dikecam. Rakyat tidak terbabit dan hanya menjadi mangsa yang malang.

Jangan tunding jari.

Justeru janganlah kita menuding jari kepada satu sama lain, sebaliknya tundinglah ke muka sendiri dan mengakulah kesilapan yang telah terjadi dan menganugerahkan kecelakaan buat kita semua. Pohonlah keampunan kepada Allah atas kekhilafan itu.

Atas sejarah yang berlaku dan kesan dihadapi kini, orang politik baik kerajaan pembangkang tidak dapat diyakini lagi kerana kotor dan jijik. Kerana sifat mereka yang mementingkan diri itu sanggup mengkhianati parti, menikam kawan dan melacurkan diri. Mereka seperti itu sudah gagal untuk menjadi penyelamat negara dalam keadaan runcing hari ini. Kepercayaan dan keyakinan kepada mereka juga terhakis. Sebab itu apa juga solusi yang mereka kemukakan diragui dan disambut dengan penuh kecurigaan oleh rakyat, dan hilang keberkatan sebab mereka semua khianat, jahat dan “cis celaka”.

Hanya apa yang boleh diharap kini kepada Yang di-Pertuan Agong saja sebagai ketua negara. Baginda sahaja yang boleh merungkaikan masalah yang ada dan menghentikan kemelut yang kian berkecamukan kini. Kini seluruh rakyat menanti pertimbangan dan budibicara Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara menggunakan budi bicara dan kebijaksanaanya.

Dalam pada itu ada dua kemungkinan yang boleh dipertimbangkan Agong, membubarkan parlimen, serahkan kuasa kepada rakyat, atau membentuk kerajaan baru dengan melantik seorang perdana menteri yang boleh dipercayai olehnya. Apabila Yang di-Pertuan Agong mengambil langkah dan tindakan itu, semua pihak dan seluruh rakyat kena menjunjung tinggi dan menghormatinya penuh kesetiaan. Jika tidak tunggulah bala lebih besar melanda kita semua. [wm.kl.11:51 am 13/08/2021]