Friday, January 29, 2016

Pergolakan politik Umno Kedah selesai?

ULAS ISU

Secara tektikalnya pergolakan politik Umno Kedah sudah hampir selesai apabila parti itu sudah menamakan MB baharu sebagai mengganti Mukhriz Mahathir. Usaha Mukhriz dan kuncu-kuncunya untuk mempertahankan diri nampaknya gagal. Pemerhati hanya menunggu pengumuman rasmi siapa MB baharu Kedah itu.

Sukar untuk ditentukan siapa MB baharu Kedah kerana ramai yang berkelayakan. Bagaimana pun pemilihan MB itu pasti dibuat terhadap orang yang tidak meneruskan kontroversi. Seorang calon yang boleh meredakan pergolakan itu dan diterima umum dinamakan. Umno Kedah perlu aman dan diamankan selepas ini sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum.

Thursday, January 28, 2016

Kenapa Pas bersusah payah bela Tabung Haji?

STOP PRESS

Kenyataan dikeluarkan oleh Setiausaha Agung Pas Takiyuddin Hassan yang mengatakan beliau yakin dengan kemantapan sistem tadbir urus Lembaga Tabung Haji (TH) dirasakan kurang bertepatan dengan perkembangan atau persepsi negatif orang ramai kepada lembaga itu kini.

Untuk apa tiba-tiba Takiyuddin perlu untuk membela Tabung Haji dengan mengeluarkan pendapat demikian, sedangkan waktu ini orang ramai mencurigai akan TH ekoran surat teguran daripada Bank Negara Malaysia (BNM) terhadap lembaga berkenaan yang mana tidak boleh mengumumkan dividen apabila asetnya kurang daripada semua jumlah obligasinya?

Apakah Takiyuddin sengaja berbuat demikian, membela Tabung Haji kerana ia dalam rangka partinya (Pas) akan berta'awun dengan Umno dalam hal ehwa Islam? Kalau pun Pas ingin berta'awun tetapi bukan dalam keadaan sekarang ini kerana ia semacam tidak menghormati sensitiviti penyimpan Tabung Haji di kala ini. Cara dan tindakan Setiausaha Agung Pas itu tidak bijaksana.

Wednesday, January 27, 2016

Apakah Mahathir akan bersara penuh daripada politik?

GELAP MALAM

Perkembangan mutakhir apa yang didengari dari negeri di Utara, pergolakan politik yang menerpa parti nasional Umno sudah semacam hendak berakhir. Walaupun awalnya ia nampak seakan rumit untuk diselesaikan, tetapi momentum kini bergerak ke arah penyelesaian.

Mukhriz Matahthir yang menjadi watak utama di sebalik pergolakan itu seakan sudah tidak ada upaya lagi untuk mempertahankan dirinya.

Malam semalam Mukhriz dilaporkan seakan sudah pasrah mengatakan dia akan menerima apa sahaja nasib yang akan terlukis ke atasnya.

Mulanya MB Kedah itu nekad untuk mempertahankan dirinya. Dengan mengakui beliau mendapat sokongan akar umbi dia akan berjuang ke titik akhir. Sokongan dari beberapa entiti luar juga termasuk bapanya sendiri memberi semangat untuk Mukhriz mengekalkan kedudukannya sebagai MB. Awalnya dia nampak yakin dengan dirinya.

Malaysia akan memasuki ke gerbang TPPA

TERKINI

Selepas dibahas selama dua hari akhirnya usul Perjanjian Kerjasama Trans Pasifik (TPPA) diluluskan di parlimen lewat petang ini dengan cara undi mengikut blok. Usul itu diluluskan dengan majoriti 43 undi. 127 ahli parlimen kerajaan menyokong usul berkenaan manakala 84 ahli parlimen pembangkang menentangnya.

Perbahasan usul berkenaan berjalan dengan penuh bersemangat, panas dan sesekali berlaku pertengakaran antara wakil kerajaan dan pembangkang. Seramai 30 orang ahli parlimen mengambil bahagian. Masing-masing memberi pandangan pro dan kontra. Beberapa cadangan atau pindaan terhadap perjanjian itu juga dikemukakan oleh ahli parlimen.

Pihak pembangkang melahirkan rasa bimbang TPPA akan membawa keburukan kepada negara termasuk negara akan dijajah oleh kuasa baharu. Walaupun pembangkang cuba menyakinkan kebimbangan mereka, namun ia ditolak oleh wakil kerajaan.

Tuesday, January 26, 2016

Najib dibebas di luar mahkamah

PELIT BENAR

Bukan lelucoh tetapi ia satu kenyataan yang berlaku hari ini. Peguam Negara Mohamad Apandi Ali telah "membebaskan" Perdana Menteri Najib Razak daripada terlibat dengan salah laku menerima wang dana sebanyak RM2.6 billion yang lama mengusut dalam kepala umum selama ini.

Alasan mudah yang diberikan oleh Peguam Negara untuk melepaskan Najib dan tidak mendakwanya dengan apa-apa kesalahan di mahkamah kerana Najib telah mengembalikan semula wang derma yang diterimanya sebanyak AS$620.000.000 (RM2.036 billion) yang diberikan oleh seorang keluaraga di Raja Arab Saudi.

Apandi bagaimana mengakui sebanyak AS$681 juta (RM2.08 billion) telah didepositkan ke dalam akaun Najib antara 22 Mac 2013 dan April 2014.

Monday, January 25, 2016

Apa cerita lain di sebalik kemelut politik di Kedah?

KE DALAM 

Kemelut politik di Kedah apa dinamakan pemberontakan untuk menyingkirkan Mukhriz Mahathir sebagai MB dan juga Pengerusi Umno Kedah mempunyai cerita berbingkai, prodi. Cerita dalam cerita atau pun ada maksud tersirat. Cerita berbingkai ini jarang disuluh atau mungkin sama sekali tidak terintai kerana terlalu ghairah untuk melihat Mukhriz tersungkur segera.

Keghairahan itu sehinggakan menutup cerita dalaman.

Usaha penyingkiran Mukhriz pula ada sangkut paut dengan, atau bersekali dengan kerja untuk membalas dendam menyerang dan memalukan Dr Mahathir Mohamad yang bertubi talu menyerang Najib. Para pendokong Najib atau  mereka percayai hidup senang dengan kuasa, berkolaborasi untuk melawan Mahathir demi survival politik Najib. Mereka itu perlu menjaga dan menyelamatkan survival politik Najib kerana mereka juga bergantung hayat kepada Najib. Mereka perlu menjaga Najib dengan harapan Najib terus memberi nyawa serta baksis kepada mereka.

Sunday, January 24, 2016

Mentafsir demo bantah TPPA semalam

CAKAP AHAD

Mustapa Mohamed
Pagi ini nak "berkecek" sedikit fasal demon membantah pelaksanaan Perjanjian Perkongisan Trans Pasifik (TPPA) yang berlangsung di ibu negara semalam. Kalau tidak bercakap, orang kata kita tidak pedulikan kepada perkembangan semasa pula. Lagi pun beberapa orang penjenguk bertanya saya, macam mana pandangan saya terhadap demon berkenaan.

Ada yang hendak tahu siapa yang menjadi dalangnya. Adakah DAP, PKR dan parti Amanah hadir sama. Dan macam-macam lagi ogehan yang diutarakan.

Demon semalam didominasi oleh orang parti agama. Beberapa orang pemimpin kananya peringkat barisan kedua muncul mengendali bantahan berkenaan. Nampak, ada mereka naik bersyarah dan menyatakan bantahan dengan penuh lemah lembut. Tetapi nasib baik tidak sambil duduk bersela seperti meratib.

Saturday, January 23, 2016

Singkir Mukhriz: Najib gagal laksana pelannya sendiri

CERITA TERTUTUP

Gambar pertemuan Najib dengan Umno Kedah.
Sehingga kini tidak diketahui apakah hasil pertemuan Najib Razak dengan Ketua-ketua Umno Bahagian bersama Adun serta Ahli Parlimen dan pimpinan lain Umno Kedah yang berlangsung di PWTC petang semalam, ini kerana tidak ada apa-apa kenyataan mengenai perkara itu dikeluarkan.

Pertemuan itu telah berlangsung semalam kira-kira lebih dua jam, dari pukul 5:00 berakhir menjelang pukul 7:30 malam. Semua pemimpin yang ditemui oleh media massa untuk mengulas pertemuan itu enggan bercakap dan mengambil sikap mengunci mulut. 

Friday, January 22, 2016

Semua Ketua Umno bahagian dan Exco Kedah menghadap Najib petang ini?

CERITA KEDAH

Kemelut atau pergolakan politik di Kedah semakin menarik dan bersimpang siur. Benarlah pemberontakan dilakukan oleh 14 Ketua Umno Bahagian Kedah bukan gampang untuk menggugurkan Mukhriz Mahathir sebagai MB Kedah. Kedudukan Mukhriz yang mendapat simpati dan sokongan akar umbi menyebabkan, pengistyaran ketidakpercayaan dan ketidakkeyakinan kepada anak Dr Mahathir itu tidak mendorongnya beliau mengangkat bendera putih sebelum berjuang.

Mukhriz atau pun penyokongnya kini sedang menyusun serangan balas secara psykologis. Sedikit sebanyak Mukhriz sudah pun mendapat kekuatan. Katanya sebahagian besar ketua-ketua Umno bahagian, Adun dan ahli parlimen yang dihimpun dalam sidang akhbar itu tidak mengetahui tujuan sidang akhbar berkenaan.

Thursday, January 21, 2016

Pemberontakan ke atas Mukhriz ternyata direstui Kuala Lumpur

STOP PRESS

Jaminan yang diberikan oleh Setiausaha Agung Umno Teuku Adnan Mansor bahawa 14 ketua bahagian Umno atau wakilnya yang hadir dalam sidang akhbar mengistyharkan hilang kepercayaan dan keyakinan kepada Mukhriz Mahathir sebagai Pengerusi Umno dan MB Kedah menjelaskan bahawa pertemuan dan sidang akhbar petang semalam mendapat restu dari Kuala Lumpur.

Menurut Teuku Adnan, tidak timbul ketua bahagian yang hadir pada sidang akhbar itu akan dikenakan tindakan seperti mana tindakan terhadap beberapa orang ketua cawangan di Teluk Kemang, Negeri Sembilan yang digantung kerana mendesak agar Najib Razak berundur sebagai perdana menteri.

Teuku Adnan membuat penjelasan itu apabila didesak oleh ketua cawangan yang digantung agar parti mengambil tindakan ke atas 13 ketua bahagian Umno Kedah yang bersekongkol dengan Timbalan Pengerusi Umno Kedah Ahmad Bashah Md Hanafiah yang mengistyharkan ketidakyakinan dan kepercayaan kepada Mukhriz Mahathir sebagai MB.

Desakan itu dibuat berdasarkan apa yang dialami oleh ketua cawangan berkenaan kerana tindakan ketua bahagian di Kedah itu hampir sama "kesalahan" dilakukan mereka.  [wm.kl.11:51 pm 21/01/16]

Phahrolrazi: Bukan mudah untuk buang Mukhriz

BERITA

Usaha Umno Kedah untuk membuang Mukhriz Mahathir dari kerusi Menteri Besar Kedah bukan perkara yang gampang bahkan tindakan Timbalan Pengerusi Umno Kedah Ahmad Bashah Md Hanafiah bersama 13 ketua bahagian itu dianggap tindakan cara lama.

Phahrolrazi Mohd Zawawi
Tindakan itu tidak akan berjaya bahkan ia akan menyusahkan lagi Umno Kedah. Satu hakikat yang perlu disedari Mukhriz adalah pemimpin yang mendapat sokongan akar umbi di Kedah.

Merujuk kepada kajian dibuat oleh Universiti Utara Malaysia (UUM) menjelang pilihan raya umum ke-13 dahulu, Mukhriz adalah tokoh yang menjadi pilihan rakyat Kedah berbanding dengan beberapa tokoh lain termasuk Ahmad Bashah. Berdasar kajian itulah juga maka Mukhriz diumumkan sebagai bakal calon MB Kedah.

Menanti komen Mahathir dan Najib tentang Kedah

JELANG DUHA 

Mukhriz sudah mula turun padang membela diri.
Selepas hampir 20 jam 13 Ketua Bahagian Umno Kedah yang berkumpul dan mengistyharkan hilang kepercayaan dan keyakinan kepada Mukhriz Mahathri sebagai Pengerusi Umno dan MB Kedah, masih belum kedengaran apa-apa komen dan reaksi daripada mana-mana pemimpin tertinggi Umno.

Yang rancak memberi komen dan ulasan adalah pemerhati bebas dan juga penganalisa politik yang melihat pergerakan politik dari jendela kaca sahaja atau dari sumber dilaporkan media massa.

Wednesday, January 20, 2016

Kalau Mukhriz turun siapa naik?

ULASAN AWAL

Sidang akhbar Umno Kedah tolak Mukhriz.
Mata para pemerhati politik dan mereka yang peka dengan perkembangan semasa kini "tercerlung" ke negeri Jelapang Padi Kedah ekoran pergolakan dalam Umno yang kini sudah meruncing. Arus bawah politik Kedah yang sebenarnya berombak sejak setahun lalu, kini sudah tidak dapat dibendung lagi dan menuju ke titik noktah sementara.

Pergolakan dan desas desus Umno Kedah bermasalah sehingga ada gerakan untuk menjatuhkan Mukhriz sebagai MB secara sepadu diperkatakan sejak setahun lalu lagi.

Pakatan Harapan perlu peluas fokus kepada Melayu

PANDANGAN 

Rafizi Ramli, fokus kepada Melayu.
Pakatan Harapan (PH) tampaknya lebih bersedia untuk menghadapi pilihan raya akan datang dengan persiapan lebih kemas dalam usaha untuk meraih sokongan Melayu. Langkah terbaru PH ialah menyusun program untuk memberi fokus kepada Melayu. Tindakan ini diambil mungkin setelah menyedari bahawa tanpa sokongan Melayu tidak mungkin PH berjaya menumbangkan kerajaan UBN.

Ternyata dalam dua pilihan raya lalu, (ke-12 dan ke-13) kegagalan Pakatan Harapan, (dulu Pakatan Rakyat) membentuk kerajaan kerana kekurangan sokongan Melayu antara 5% hingga 10%. Orang Melayu khasnya di luar bandar masih memberi sokongan padu kepada Umno. Bagaimana pun Melayu bandar dan pinggir bandar sudah mula berubah dengan mahu mencuba kerajaan baharu.


Monday, January 18, 2016

Pas Kelantan tidak ada hak untuk bantah PKR

SUSUPAN PETANG

Langkah Pas Kelantan melarang kepimpinan Keadilan (PKR) hadir majlis anjuran Parti Amanah Negara (Amanah), di Kelantan dilihat sebagai satu tindakan undur ke belakang dan secara langsung parti itu seakan mahu jadi polis mengawal gerak geri politik PKR.

Tindakan itu juga sebagai tidak menghormati kepada kebebasan demokrasi yang sepatutnya dihirup oleh PKR. Pas tidak ada kuasa atau hak untuk menghalang atau marah jika ada pimpinan PKR menyertai program anjuran Amanah, kerana ia tidak ada dalam apa-apa perjanjian.

Hakikat yang perlu disedari bahawa PKR memang ada hubungan politik dengan Amanah, jadi apa-apa bentuk kerjasama di antara keduanya adalah halal. Pernubuhan Pakatan Harapan disertai sama oleh Amanah bersama PKR dan DAP mengesahkan hubungan itu. Justeru terserah kepada parti itu untuk melangsungkan kerjasama dengan Amanah di Kelantan atau DAP di mana-mana negeri. Secara perundangan kerjasama itu tidak melanggar konsesnus Pakatan Harapan.

Sunday, January 17, 2016

Perlukah Amanah ikut bertanding dalam PRN Sarawak?

DI JURING AINUN

Parti Amanah Negara (Amanah) menyatakan hasrat untuk ikut sama meletakkan calon pada pilihan raya negeri (PRN) Sarawak yang dijangka berlangsung sebulan dua lagi. Perkara ini dinyatakan oleh Timbalan Presidenya, Salahuddin Ayub (foto) dalam satu kenyataan dikeluarkan di Kelantan.

Bagaimana pun jelas Salahuddin
parti itu belum menetapkan lagi kerusi mana yang hendak ditandingi. Tetapi tentulah ia di kerusi ada potensi untuk menang atau sekurang-kurang boleh menyelamatkan wang deposit.

Semestinya parti politik yang ditubuhkan, matlamat akhirnya ialah menyertai pilihan raya. Penyertaan dalam mana-mana pilihan raya untuk menentukan apakah sesebuah parti itu diterima atau tidak oleh rakyat. Tidak ada parti yang ditubuhkan tanpa menyertai pilihan raya. Dan parti yang berpendapat, ia mengharap keredhaan Allah meskipun kalah adalah juga parti "tidak sihat" dan songsang demokrasi. Parti yang berpendirian begitu lebih baik beralih kepada jemaah dakwah sahaja.

Pas Dun Salor diceroboh?

MAKLUMAT

Tindakan pihak tertentu dalam Pas mengadakan majlis cereamah dalam Dun Salor, Kbang Kerian malam kelmarin yang dikatakan tidak melalui atau pengetahuan tindakan Dun, menunjukkan satu pencerobohan ke atas hak Pas Dun Salor. Ceramah itu dihadiri oleh seorang Exco yang juga ahli Dewan Harian Kelantan.

Seramai 20 dari 22 ketua cawangan Dun Salor telah mengadakan pertemuan malam tadi dan mengambil keputusan membantah pencerobohan berkenaan. Mereka dikatakan akan melaporkan kepada Pas Pusat meminta Pesuruhjaya Pas negeri mengambil tindakan ke atas apa yang berlaku.

Kejadian itu bolehlah disifatkan sebagai melancarkan "perang" terhadap Adun Salor, Husam Musa yang juga Yang diPertua Pas Kawasan Kubang Kerian. Apa yang berlaku itu, walaupun untuk menguatkan parti tetapi ia ternyata tidak mengikut prosuder dan hanya dilakukan oleh mereka yang pandir dalam berpersatuan.

Friday, January 15, 2016

DAP tidak perlu dibenci tapi dilawan (2 Akhir)

PANDANGAN

Keselamatan kuasa dan masa depan orang Melayu bukan sahaja dibatasi oleh jumlah kerusi parlimen. Tetapi masih ada lagi kuasadan benteng  yang menjamin kedudukan orang Melayu terpelihara. Benteng itu ialah Perlembagaan dan Raja-Raja Melayu. Kedua-dua institusi itu adalah pagar kebal untuk orang Melayu yang kita bina dan bentuk sendiri.

Ibrahim Ali
Lim Kit Siang
Kedudukan dan keberadaan Raja-Raja Melayu tersangat istiemwa dalam menjamin hak dan kedudukan orang Melayu. Umno sendiri mengakui akan kepentingan dan keperluan ini. Tetapi kenapa dalam keadaan tertentu, kita melupai akan keistimewaan ini dan mudah larut dengan mitos menakutkan itu. Apakah kedua-dua institusi itu sudah lemah dan reput?

Thursday, January 14, 2016

1MDB Najib berbohong lagi?

KENYATAAN

Dua tiga hari lepas Najib Razak kata dana awam tidak digunakan untuk menyelamat 1MDB. Bagaimana pun kenyataan PM itu diragui apabila hari ini Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli mengeluarkan satu kenyataan Kerajaan telah memberi geran sebanyak RM1.0865 billion kepada 1MDB bagi kerja-kerja pemindahan dan naiktaraf Pengkalan Udara.

Berikut adalah kenyataan penuh Rafizi yang dikirim ke blog ini:

Wednesday, January 13, 2016

Pas meraih modal di sebalik bantah TPPA?

SUSUPAN TENGAHARI

Semalam Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah mengadakan taklimat mengenai TPPA kepada Ahli Parlimen yang berlangsung di Kuala Lumpur. Taklimat ini penerusan kepada siri taklimat menjelas dan menerangkan TPPA yang diadakan kepada berbagai pihak.

Sebahagian Ahli Parlimen yang hadir.
Tujuan majlis itu ialah untuk memberi penerangan dan kefahaman kepada ahli parlimen mengenai TPPA secara mendalam sebagai persiapan untuk dibahaskan di parlimen kelak.

TPPA akan dibawa ke parlimen pada 26 Januari depan untuk dibahas oleh ahli parlimen kemudian menentukan apakah perjanjian itu akan diluluskan atau tidak. Bagi Menteri MITI, Mustapa Mohamed taklimat dan penerangan itu penting yang memerlukan komitmen semua pihak untuk menjelaskan kedudukan sebenar berhubungan perjanjian berkenaan yang dikalan ini menjadi sedikit kontroversi.

DAP tidak perlu dibenci tapi dilawan (Bhg 1)

PANDANGAN

DAP mengakui kempen memburuk-buruk dan menakut-nakutkan parti itu dalam kalangan orang Melayu khususnya di luar bandar berjaya. Satu kajian bebas dilakukan di Selangor menunjukkan lebih 40% orang Melayu mengakui DAP sebagai anti Islam. Dapatan itu sudah pasti dibimbangi DAP dalam usaha menjadikan parti itu sebagai parti rakyat Malaysia.

Justeru, pimpinannya meminta agar perkembangan itu dipantau dan diatasi segera.

DAP tidak mudah menolak sesuatu yang negatif membabitkan partinya, tetapi mengambil sikap proaktif terhadap kritikan. Sikap ini berbeza dengan parti orang Melayu yang akan marah kalau ada kata-kata negatif terhadapnya walaupun untuk memperbetulkan kesilapan. Orang Melayu "menunjal" untuk menerima kritikan dan ini salah satu sifat memundurkan bangsa itu.

Monday, January 11, 2016

Itjimak Pas Selangor dan Pekeliling larangan

DARI HATI

Sebahagian gambaran Itjimak Pilihan Raya.
Ada dua mauduk yang menarik perhatian saya semalam, pertama ialah mengenai Itjimak Pilihan Raya Pas Selangor dan kedua mengenai Pekeliling dikeluarkan Jawatankuasa Pas yang melarang ahlinya daripada terlibat atau mengambil bahagian dalam apa-apa majlis anjuran DAP dan Amanah.

Itjimak pilihan raya yang berlangsung di Shah Alam itu dilaporkan mendapat sambutan hangat. Ada tertulis sambutannya mencecah hingga 7,000? Kerusi dan tempat yang disediakan penuh padat. Sambutan diluar jangka. Peristiwa itu sesuatu yang perlu disyukuri oleh Pas Selangor. Kehangatan itu sudah tentu ekoran perkembangan politik mutakhir ini yang melanda parti agama berkenaan.

Sunday, January 10, 2016

Pakatan Harapan cetak sejarah

ULAS ISU

Pimpinan PH menebeng dokumen perjanjian.
Semalam telah berlangsung persidangan pimpinan tertinggi Pakatan Harapan (PH) yang dikemuncaki dengan termetarinya perjanjian atau persefahaman bersama untuk dihayati dan dilaksanakan oleh pakatan itu. Majlis itu berlangsung di Shah Alam, Selangor.

Apa yang berlangsung semalam mencetak satu lagi sejarah politik di negara ini, khasnya menunjukkan komitmen dan iltizam besar parti-parti pembangkang untuk membela rakyat diharap dapat mengambil alih kekuasaan negara daripada Barisan Nasional di masa akan datang.

Thursday, January 7, 2016

Berta'awun: Kenapa Pas mahu jadi penolak kereta mogok sahaja?

ULAS ISU

Parti agama, Pas telah membuat penegasan dan pendekatan baharu dengan Umno di mana pendekatan ini adalah pendirian politik terkini mereka untuk tahun 2016. Pendekatan dimaksudkan itu ialah Pas akan berta'awun dengan Umno. Ta'awun bermaksud membantu dan bergotong royong dengan Umno, untuk kebaikan bersama, dalam aspek agama dan maslahat ummah. Bukan politik?

Perkara ini ditegaskan oleh Setiausaha Majlis Syura Ulama (MSU) Nik Zawawi Nik Salleh. Serentak itu beliau menegaskan Pas tidak sama sekali bertahaluf syiasi, yakni bekerjasama politik dengan Umno. Ertinya arahan dan kebenaran MSU sebelum ini sudah termansuh?

Mungkin ramai yang tidak berapa faham perbezaan antara ta'awun dengan tahaluf syiasi? Dalam pemahaman dan definasi diberikan Naib Presiden Pas, Mohd Amar Nik Abdullah, ta'awun itu seperti membantu menolak kereta mogok dijalanan bagi meringan dan menyelesaikan masalah dihadapi tuan kereta itu. Bantuan itu bukan bermaksud yang menolak itu bersetuju dengan tuan kereta. Mudah.

Tuesday, January 5, 2016

Hari ini ada kelegaan sedikit

SUARA RASA

Keinginan dan perasaan seorang penulis kepada kerja dan mediumnya begitu tinggi sekali. Saya percaya bukan sahaja saya tetapi penulis lain juga. Apabila tidak dapat mencatat sesuatu, rasa diri bukan sahaja serba salah tetapi semacam "berdosa" pula.

Apabila tangan terselak blog ini dan melihat ia "kosong", mari satu perasaan rasa bersalah, dan rugi kerana saya telah tertinggal jauh. Banyak isu-isu yang berlaku yang perlu diberi kupasan ataupun dicerapi terlepas begitu sahaja. Isu dan peristiwa pula datang bagaikan ribut taufan, namun tidak dapat dikongsifikirkan bersama.

Isu mengenai Pas dengan Amanah, isu mengenai Azmin Ali dengan CheguBard, isu mengenai Najib ke Makkah dan juga isu mengenai Mahathir mengusik Peguam Negara Negara yang mungkin melindungi hasil siasatan SPRM untuk melindungi PM. Itu adalah isu-isu yang menarik untuk dikupas dan direnungi bersama. Ohya, tidak lupa isu alam sekitar di negeri Pahang yang kini dilanda debu dan abuk merah (bauksit).

Friday, January 1, 2016

Meninggal pengkalan 55 menginjak ke pelantar 56

EPILOG TAHUN BARU

Dengan pujian tertinggi dan teragung kepada Allah swt yang hanya berhak ke atas pujian itu. Juga zikir abadi kepada-Nya dan salam berpanjangan kepada Muhammad saw, rasul-Nya, saya mulakan catatan ini, setelah beberapa hari tidak mengisinya. Para penjengok blog saya tentu faham kenapa ruang maya saya terbiar kosong sunyi dan sepi untuk beberapa hari tanpa dimasuki sepatah salam dan pesan.

Ketika menyiapkan catatan ini di katil PPUKM.
Maaf kalau ia menyusah dan mengecewakan anda. Apabila anda menyelaknya ia tidak ada apa-apa kemasukan. Dengan catatan hari ini bermakna saya masih belum letih dan insya-Allah akan terus menulis, menulis dan menulis walaupun saya kini separuh imigran sudah menjadi “warganegara hospital”, kerana ini adalah wadah perjuangan saya menerusi bakat yang Allah berikan sedikit ini.