Sunday, August 31, 2014

Enam isu penting di Pengkalan Kubur

PENGKALAN KUBUR 3                                                                   

25 September nanti rakyat Pengkalan Kubur akan mendapat wakil rakyat baru sebagai pengganti Allahyarham Noor Zahidi Omar yang meninggal dunia di Zuanghuao, China 21 Ogos lepas. SPR telah menetapkan hari penamaan calon pada 13 September dan jika ada calon lebih daripada satu, pengundian akan dilakukan pada 25 September. Tempoh kempen selama 12 hari.

Ahmad dan Mustapa membawa imej politik baru.
Untuk sebuah pilihan raya kecil rasanya tidak perlu tempoh kempen selama itu kerana ia merugikan banyak perkara.

Mungkin untuk di masa hadapan SPR perlu mengkaji akan tempoh masa bersesuaian untuk menghadapi sesuatu pilihan raya kecil seperti Pengkalan Kubur. Dengan tempoh kempen lebih 12 hari itu ia banyak merugikan masa, tenaga dan juga kewangan. Sudah sampai masanya SPR mencerdikan pengundi dan merengkaskan kerja mereka sendiri.

Saturday, August 30, 2014

Hayati pandangan Muhammad Taib

DALAM HUJAN                                                                                    

Muhammad Mohd Taib
Peringatan diberikan oleh bekas MB Selangor Muhammad Mohd Taib kepada Pas agar tidak terlalu syok sendiri dengan seruan Allahuakbar, tetapi dalam masa sama tidak mengambil kira kerjasama dengan Pakatan Rakyat hendak diberi perhatian serius semua pihak. Terutamanya golongan merasakan diri mereka kuat pegangan agama dalam Pas, perlu mengakji dan membuat semakan akan kebenaran pandangan itu.

Muhammad yang juga kini merupakan Penolong Ketua Penerangan Pas, membayangkan parti agama itu akan hilang kerusi dimilikinya di Selangor kini kalau ia meninggalkan Pakatan Rakyat. Beliau meramalkan 10 kerusi Pas akan melayang.

Satu hakikat perlu disedari kuasa undi bukan Melayu di 15 kerusi dimiliki Pas kini adalah antara 18% hingga 64%. Bayangkan kalau hanya 20% sahaja undi itu hilang menyebabkan Pas akan kalah di semua kerusi berkenaan.

Thursday, August 28, 2014

PRK Pengkalan Kubur: Pas perlu hormati PKR

PENGKALAN KUBUR 2                                                                      

Kenyataan Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas Kelantan Mohd Amar Nik Abdullah yang Pas berhasrat untuk meletakkan calon di PRK Pengkalan Kubur dilihat sebagai terlalu awal dan langsung tidak menghormati rakan mereka dalam Pakatan, yakini PKR.

Mohd Amar Nik Abdullah
Nik Amar memberi alasan kerusi berkenaan hanya diberi pinjam kepada PKR dimana asalnya ia adalah hak Pas. Kalau pun Pas berhasrat untuk meletakkan calon kerana lebih yakin mereka akan menang, tidak menjadi masalah. Tetapi apa yang lebih baik Pas atau Nik Amar harus berunding dahulu dengan PKR.

Nik Amar tidak boleh menafikan kewujudan PKR di Pengkalan Kubur. Kalau pun PKR tidak mempunyai pengaruh dan pengundi yang ramai, tetapi PKR boleh menggunakan kuasa "bilis" mereka untuk menyukarkan Pas. Macam mana kalau penyokong dan ahli PKR di Pengalan Kubur mengambil sikap memulau pilihan raya atau berpaling tadah memberi undi kepada Umno?

Musim akta Hasutan 1948 kini melanda Malaysia

RENUNG PAGI                                                                                      

Kebelakangan ini rakyat negara ini dihidangkan dengan rasa phobia kemungkinan berhadapan dengan Akta Hasutan 1948 apabila beberapa pemimpin pembangkang satu demi satu dihadap ke mahkamah atas dakwaan menghasut. Akta Hasutan 1948 kini menjadi bayangan ketakutan bagi sesetengah rakyat yang tidak pernah mesra dengan mahkamah.

Sehingga ini sekurang-kurang lima orang pemimpin Pakatan Rakyat telah dihadap ke mahkamah di bawah akta berkenaan. Ia bermula dengan ahli parlimen DAP Teresa Kok yang dihadap ke mahkamah pada 5 Mei lalu mengenai isu klik video Wonderful Malaysia,

Selepas itu , ahli Parlimen Bagan Serai, N Surendran dihadap ke mahkamah atas akta sama berhubung kenyataanya terhadap perbicaraan kes liwat Anwar Ibrahim yang menyentuh nama perdana menteri Najib Razak.

Wednesday, August 27, 2014

Berhentilah jadi degil dan jenguk ke landasan masa depan

KHULASAH PAGI                                                                            

Para pemimpin Pakatan Rakyat amnya dan pemimpin PKR khasnya harus bijak menelah keadaan dan membuat keputusan bagi menyelesaikan kerumitan yang ada hari ini berhubung pengganti Abdul Khalid Ibrahim yang sudah mengaku untuk berundur.

Azizah: Redalah...
Tanpa kebijaksanaan dan tangkas membaca apa yang akan berlaku di muka, ia akan meletakkan Pakatan Rakyat dan PKR dalam keterjempitan menyeksakan. Semua pihak dalam Pakatan Rakyat harus arif membaca pergolakan angin dan laut untuk mengelakkan ditimba taufan dan bah besar.

Saya bimbang dengan cara anak-anak muda atau pun pegawai tinggi PKR berpolitik, mengeluarkan kenyataan balas untuk mempertahankan keinginan nafsu mereka. Misalnya mereka dilihat berwiba dengan ketegasan pendirian untuk tetap mempertahankan calon MB ialah Dr Wan Azizah Wan Ismail secara tunggal. Kenapa?

Ludah ahli Parlimen dimana adat Melayu?

SUSUPAN TENGAH MALAM                                                              

Hari ini selain daripada berita peletakan jawatan Abdul Khalid Ibrahim sebagai MB ditangguhkan, berita lain yang menjadi perhatian umum ialah kejadian ahli Parlimen Shah Alam Abdul Khalid Samad dicerca kemudian diludah oleh orang sebangsa dengannya sendiri, orang Melayu.

Khalid Samad
Kejadian itu berlaku semasa Khalid hadir ke mahkamah Seksyen Kuala Lumpur untuk mendengar pertubuhan terhadapnya dibawah akta Hasutan 1948.

Kejadian itu berlaku semasa Khalid berjalan keluar dari mahkamah bila mana beliau tiba-tiba dihampiri seorang lelaki Melayu lalu bersalam dengannya sambil menanyakan namanya. Sebaik bersalam lelaki itu meludah ke mukanya kemudian berlalu.

Tuesday, August 26, 2014

Pas berpelung jadi MB?

ULASAN AWAL                                                                                     

Sultan Selangor telah membuat keputusan adil dan saksama apabila baginda menangguhkan peletakan Abdul Khalid Ibrahim sebagai MB dan telah meminta parti-parti dalam Pakatan Rakyat mengemukakan dua nama calon MB,

Khalid buat kenyataan ingin letak jawatan.
Penangguhan penerimaan peletakan jawatan Khalid ini ialah disebabkan Pakatan Rakyat gagal mencapai kata sepakat untuk memilih calon MB. Mulanya Pas mencadangkan dua nama Dr Wan Azizan Wan Ismail dan Mohamed Azmin Ali tetapi ia dibantah oleh PKR yang berkeras mahukan hanya nama Dr Wan Azizah.

Mungkin kalau Pakatan Rakyat menerima cadangan Pas itu menghantar dua nama, isu MB Selangor selesai dan pengganti Khalid telah pun diketahui hari ini.

Sultan tangguh peletakan jawatan Khalid sebagai MB

KENYATAAN                                                                                        

Satu kenyataan rengkas dari Istana Selangor telah dikeluarkan. Kenyataan itu menyebut Abdul Khalid telah menyembah maklum untuk meletak jawatan sebagai MB Selangor.

Kenyataan itu menyebut Sultan Selangor telah mengambil maklum perkara tersebut dan baginda menangguhkan penerimaan peletakan jawatan Khalid sebagai MB Selangor sehingga pelantik MB Selangor yang baru ditentukan.

Kenyataan itu menyebut tindakan itu untuk menentukan pentadbiran negeri Selangor berjalan dengan lancar dan teratur.

Kenyataan itu ditanda tangani oleh Mohamad Munir Bani, Setiausaha Sulit Kepada Sultan Selangor. [wm.kl.4:39 pm 26/08/14]


Kenyataan penting dari Istana Selangor

LINTAS TERUS                                                                                     

Istana Selangor dilaporkan akan mengeluarkan satu kenyataan selepas Sultan Selangor menerima menghadap MB bebas Khalid Ibrahim kira-kira tigam jam lalu. Saya tidak mahu membuat spekulasi di sini mengenai apa yang saya difahamkan, sebaliknya sama-samalah kita menunggunya.

Bagi saya apa yang berlaku sedikit pun tidak mengejutkan kerana sudah menjangka dari awal-awal lagi.

Saya akan ulas kedua-dua kenyataan yang dikeluarkan Sultan dan Khalid Ibrahim. [wm.kl.4:27 pm 26/08/14]

Monday, August 25, 2014

Apakah PKR, DAP terima kalau Adun Pas ditunjuki sebagai MB?

PENING SENJA                                                                                 

Mengenai pengisian jawatan MB Selangor yang bakal dikosongkan Abdul Khalid Ibrahim esok, Pas tampaknya ikut sama berangan-angan agar kerusi keramat dan penting itu diberikan kepadanya. Apabila Pas dalam mesyuarat jawatankuasa kerja hari ini memutuskan agar Sultan menentutkan siapa calon penggantinya, ertinya Pas membuka balik pintu jawatan itu yang sudah ditutup tanpa kunci sebelum ini.

Azmin juga layak jadi MB Selangor.
Keengganan 13 Adun Pas menanda tangan SD sokongan kepada Dr Wan Azizan menyerlahkan niat buruk parti agama itu dan memberi gambaran semangat setiakawan tidak dipeatuhi.

Mesyuarat jawatankuasa Pas yang diadakan hari ini telah membuat pendirian itu mengubah pendirian sebelum ini yang mahu dua nama dihantarkan kepada Sultan sebagai pengganti Khalid. Dua nama itu ialah Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Mohamed Azmin Ali.

Sunday, August 24, 2014

BN masih boleh menang di Pengkalan Kubur?

PENGKALAN KUBUR 1                                                                       

Lumrah dalam politik dan kejamnya dunia politik apabila seseorang wakil rakyat itu meninggal dunia maka orang politik menjadi sibuk. Mereka bukan sibuk untuk menguruskan pengembumian jenazah atau berfikir apa-apa yang perlu, tetapi sibuk membuat persiapan untuk menghadapi pilihan raya kerana kekosongan kerusi yang ditinggalkan si mati.

Barang kali dalam politik sudah hilang rasa hormat dan kepedulian kepada soal-soal fardu kifayah. Orang politik baik pemimpin dan pemain bawahannya semua berfikir soal kebendaan dan komersial. Bagi merka semua boleh diuruskan dengan ringgit, dan semua "bangsa" perlu dipolitikan.

Kebejatan manusia politik ini terkesan sekali lagi, apabila Adun Pengkalan Kubur Noor Zahidi Omar, 57 meninggal dunia di China pada 21 Ogos lalu. Tatakala jenzah masih berada di Guang Zhao, tetapi manusia politik di tanah air sudah pun berkira-kira dan membuat perhitungan mengenai pilihan raya kecil Pengkalan Kubur. Sudah yang ada membuat perhitungan siapa calon dan peluang parti yang akan menang.

Saturday, August 23, 2014

Pas dan PKR jangan sampai orang benci dengan anda

RASA JIWA                                                                                          

Kata putus mengenai siapa calon MB Selangor bagi mengganti Abdul Khalid Ibrahim masih belum dimuktamadkan. Putusan itu bukan dipihak Sultan Selangor yang ada kuasa penentu secara tradisi (budibicara) terhadapnya tetapi daripada PKR dan Pas.

Sultan Selangor masih belum mengeluar apa-apa titah berhubung siapa pengganti Khalid. Mungkin banginda pun tidak lagi dipersembahkan nama sesiapa. Cuma di pihak Pakatan Rakyat seperti mana yang diputus sebelum ini sudah menetapkan nama Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon.

Walaupun Pas menamakan dua nama, Azizan dan Mohamed Azmin Ali tetapi Pakatan Rakyat bersetuju meletakkan hanya nama Wan Azizah saja. Azmin sendiri tidak ada masalah dan memberi sookongan penuh kepada presiden partinya itu. Jadi soal Azmin sepatutnya tidak berbangkit lagi bagi Pas kerana ia atas kehendak dan sukarela Azmin sendiri berpegang kepada prinsip partinya.

Thursday, August 21, 2014

Kita semua lebih mulia daripada lembu

JENGOK SELANGOR                                                                            

Kemelut politik di Selangor turut menganggu percutian Sultan Selangor ke Hungary. Percutian baginda sepatut berakhir 27 Ogos dipendekkan empat hari. Baginda dijangka akan berangkat pulang ke tanah air Sabtu 23 Ogos. Kesediaan Sultan Selangor memendekkan percutian itu menunjukkan baginda mengambil berat kepada masalah kerajaan Selangor dan rakyatnya.

Sultan Selangor
Mulanya MB Abdul Khalid Ibrahim minta perkenan untuk terbang bagi menghadapnya di Budapest, tetapi ditolak. Sultan minta Khalid tidak menemuinya dan kunci mulut tentang Selangor sehingga baginda pulang. Khalid jadi sedikit tersendak dengan penolakan Sultan itu. Berbagai pentafsiran dibuat, mungkin Sultan sudah memahami apa yang berlaku.

Khalid akur dengan titah Sultan itu sampai enggan melayani pertanyaan wartawan dan mengelakkan apa juga spekulasi mengenai masa depan Selangor dan kedudukan dirinya.

Kenapa Sultan enggan menerima menghadap? Boleh jadi juga baginda terkejut dengan pemakluman Khalid kepadanya sebelum ini, kononnya MB bebas itu mendapat majoriti di DUN, tetapi sebaliknya.

Wednesday, August 20, 2014

Adun Pengkalan Kubur Kelantan meninggal dunia

BERITA DUKA                                                                             

Allahyarham Noor Zahidi
Adun Pengkalan Kubur, Kelantan Noor Zahidi Omar telah meninggal dunia di Modern Hospital Guang Zhao China jam 5:44 pagi ini.

Menurut Ketua Penerangan Umno Kelantan Mohd Alwi Che Ahmad, Allahyarham menghidap kanser hati (liver canser).

Sebelum ini kata Alwi beliau ke India bersama Allahyarham bagi menjalani rawatan biasa apabila Allahyarham sering mengalami pendarahan dalaman yang dianggap biasa. Allahyaram dikesani menghidap kenser hati (liver canser) pada 17 Julai 2014.

Pemergian Allahyaram ke China adalah untuk mendapat rawatan lanjutan menambah darah bagi menambahkan dayatahan tubuh tetapi tidak sempat dilakukan.

Tuesday, August 19, 2014

Bekas MP Bachok lima penggal kembali ke Rahmatullah

BELESUNGKAWA                                                                            

Allahyarham Mohd Zain disayangi rakyat.
Bekas ahli Parlimen Bachok selama lima penggal Mohd Zain Abdullah telah kembali ke rahmatullah minggu lepas. Berita ini dimaklumkan oleh salah seorang cucu Tok Kenali ketika berjumpa saya malam kelmarin di Kuala Lumpur.

Menurutnya jenazah Allahyarham disemadikan di tanah perkuburan Tok Kenali Kubang Kerian, Kelantan. Allahyarham meninggal di Hospital Universiti Sains Kubang Kerian, Kota Bharu.

Mohd Zain merupakan seorang tokoh Pas yang dihormati kawan dan lawan sebelum beliau mengambil pendirian untuk bersama bekas Yang Dipertua Pas Allahyarham Mohd Asri Muda meninggalkan Pas pada tahun 1982. Allahyarham Mohd Zain merupakan pengikut setia Asri dan seorang rakan yang patuh.

Penulis buku Malay Dilema alami alzheimer

ULAS ISU                                                                                            

Dr Mahathir Mohamad putus akal berhadapan dengan gelagat Najib Razak yang tidak memberi respon kepada teguran dan kritikannya. Mengambil sikap mendiam diri tanpa melayan Mahathir merupakan senjata ampuh buat Najib kini. PM ke-6 itu tidak suka untuk bergaduh dengan Mahathir yang dianggap sebagai datuknya.

Mahathir tersenyum.
Selaku datuk tindakan Najib itu baik kerana tidak mahu bergaduh dan mengheret keadaan menjadi buruk. Najib mungkin sedar sikap atau fiil seorang datuk. Dia marahkan cucunya kerana dia sayang bukan benci. Cuma yang mungkin tidak disenangi Najib kerana si datuk itu ada kalanya terlebih disebabkan penyakit alzheimer (nyanyuk).

Dr Mahathir katanya telah menarik balik sokongan kepada Najib? Dia terpaksa berbuat begitu kerana Najib tidak respons kepada nasihatnya. Alasan Mahathir Najib banyak mengambil sikap mendiam diri, tidak menjawab dan mengambil tindakan ke atas sesuatu. Anih juga sikap Mahathir ini. Apakah dia tidak tahu kebolehan dan kemampuan yang ada kepada Najib?

Monday, August 18, 2014

Jawab Aziz Bari: Orang politik selalu tukar acara

ULASAN PAGI                                                                                      

Keputusan yang diambil oleh parti agama, Pas semalam masih menjadi sebutan dan percakapan umum. Ada berbagai-bagai versi mengenainya. Ada yang merasa lapang dada dan penuh kesyukuran dengan keputusan dibuat Pas itu, ada yang menerimanya sebagai "buah masam atau kelat" sahaja.

Saya ingin memberi sedikit pandangan mengenai keputusan yang diambil oleh Pas itu. Catatan ini terpanggil apabila membaca laporan tentangan singgungan bekas pensyarah UIA, Abdul Aziz Bari yang menyinis Pas dengan mengatakan keputusan dibuat Pas semalam tidak bermakna lagi.

Lebih terpanggil apabila beliau meminta Pas kalau tidak pandai bermain bola Pas harus belajar.Agak menikam jantung sedikit.

Sunday, August 17, 2014

Azmin atau Azizah atau bubar DUN ditangan Sultan

STOP PRESS                                                                                      

Azmin calon MB daripada Pas.
Kedudukan dan nasib Dr Wan Azizah Wan Ismail sama ada bakal mencatat sejarah sebagai perempuan pertama negara ini menjad MB Selangor terletak dalam tanggan Sultan Selangor atas ketentuan Allah jua. Bagi pihak Pakatan Rakyat pimpinan pakatan itu sudah memuktamadkan Azizah dipilih sebagai MB bagi menggantikan Khalid.

Mohamed Azmin Ali yang juga dicadang oleh Pas menyokong Azizah menjadi MB seperti mana pendiriannya sebelum ini. Pas dalam mesyuarat pagi tadi menamakan Azmin disamping Azizah sebagai pengganti Khalid.

Yang penting dalam mesyuarat Pas pagi tadi, parti itu sebulat suara menarik sokongan kepada Khalid untuk terus menjadi MB bebas. Kini tidak ada mana-mana parti Pakatan lagi yang menyokongnya. Bagaimana pun empat orang Exco Pas diarahkan terus bersama Khalid duduk dalam kerajaan untuk memastikan kerajaan Selangor kekal.


MB Selangor sama ada Azizah atau Azmin terserah kepada PKR

RUMUSAN TENGAHARI                                                                

Mohamad Sabu
Keputusan Pas menamakan Mohamed Azmin Ali sebagai pengganti Abdul Khalid Ibrahim tanpa menggugurkan nama Dr Wan Azizan Ismail yang dipilih oleh parti berkenaan dikira satu keputusan penuh profesional dan tepat dengan kehendak orang ramai khasnya pendokong Pakatan Rakyat.

Menamakan Azmin Ali sebagai pengganti Khalid dan tanpa menggunakan nama Wan Azizah merupakan tiga subjek yang dicapai dalam mesyuarat yang berlangsung di Ibu Pejabat Pas Jalan Raja Laut pagi ini.

Dua lagi ketetapan atau sikap diambil Pas seperti mana diumumkan dalam kenyataan akbhar ditanda tangani Presiden Pas Abdul Hadi Awang, dan dibaca timbalannya Mohamad Sabu ialah Pas tetap akan komited untuk bersama Pakatan Rakyat meneruskan "tahalul syiasi" dengan PKR dan DAP.

Mesyuarat Pas selesai, persepakatan Pakatan Rakyat diteruskan

TERBARU                                                                                          

Mesyuarat Pas yang menjadi perhatian dunia hari ini telah pun selesai dan mencapai keputusan yang tidak mengejutkan. Waktu ini sidang media diberikan oleh Presiden Abdul Hadi Awang sedang berlangsung. Antara yang dicapai ialah bersetuju dengan pengguguran Khalid Ibrahim sebagai MB, tetapi penggantinya tetap bukan Dr Wan Azizah.

Pas juga terus kekal dalam Pakatan Rakyat.

Mesyuarat berlangsung selama 1 jam setengah dalam suasana harmoni dan mahabbah. Ulasan selanjut selepas ini. [wm.kl.12:34 pm 17/08/14]

Debaran nanti hasil mesyuarat Pas

KEMBANG PAGI                                                                               

Beberapa jam saja lagi kita semua akan dapat jawaban dan penentuan daripada Pas berhubung kemelut yang berlaku dalam Pakatan Rakyat di Selangor yang kini sudah merebak dan membusuk ke seluruh negara. Jam 10:00 pagi ini Pas akan bermesyuarat bagi menentukan hala tuju Pas dan juga mencari penyelesaian kepada kemelut yang berlaku kini. Keptusannya mendebarkan.

Teta teki bermain di kepala orang ramai ialah apakah keputusan yang akan diambil dan dibuat oleh Pas kelak. Ia juga dilihat penting kerana mesyuarat pagi ini bakal menentukan masa depan Pakatan Rakyat. Rakyat di luar sana menanti dengan penuh debaran. Mereka yang mempercayai Pakatan Rakyat satu pakatan keramat yang boleh meruntuhkan Umno-Barisan Nasional (UBN), sangat berharap Pas tidak akan mengambil keputusan memeranjatkan.

Saturday, August 16, 2014

Selain ke mana Khalid, ke manakah juga Abdul Hadi Awang

DASAR RASA                                                                                   

Abdul Hadi ke manakah selepas ini?
Selain seluruh mata pemerhati politik "menyelar" ke wajah Abdul Khalid Ibrahim, sosok dan wajah Abdul Hadi Awang juga turut dicerlung oleh pemerhati politik dan umum. Perihal Khalid seakan sudah mengendur kini apabila beliau mendakwa mendapat perkenan Sultan Selangor untuk meneruskan menjabat jawatan MB.

Mungkin ramai di kalangan kita dapat membaca sepanjang mana jangka hayat seorang MB yang tidak berparti dan hanya mendapat simpati daripada seorang sultan.

Friday, August 15, 2014

Husam minta Khalid jangan alatkan Pas

KENYATAAN                                                                                   

Husam: Khalid jalan alatkan Pas.
Naib Presiden Pas Husam Musa yang dikenali sebagai tokoh yang "autentik" dan tidak mudah membuat kenyataan mengulas berhubung kemelut di Selangor, akhirnya tampil juga untuk memberi respons terhadap apa yang berlaku. Mungkin beliau sudah tidak boleh "ork" (boleh tahan) dengan apa yang berlaku sekarang ini.

Dengan penuh berhati-hati Husam telah memberi pandangan jilan kepada Abdul Khalid Ibrahim menerusi surat terbuka kepada Khalid dengan apa yang berlaku yang disifatkan MB bebas itu sebagai telah memperalatkan Pas untuk kepentingan politiknya.

Kata Husam, Khalid sebagai seorang insan gentlemen dan berakhlak mulia mesti tahu batas beliau menumpang Pas dan tahu yang Presiden Pas telah menghulurkan "ranting zaitun" kepadanya saat Khalid kelemasan.

Sebuah kata dan bukan paksaan untuk Pas

SEBELUM JUMAAT                                                                             

Mungkin catatan ini ramai yang tidak mahu ianya ditulis begini kerana ia boleh menyenak hati dan menyebakan dada. Tetapi untuk menjadikan kita sebagai manusia yang tidak lalai kemudian akan kecewa berat, elok kalau saya membuat catatan ini sebagai persiapan.

Ahli Pas mahukan pendirian yang tegas.
Allah s.w.t. sediri meminta kita mempersiapkan diri untuk mati. Dan dunia ini sebenarnya adalah lebuhraya kepada kematian, maksudnya untuk kembali semula kepadanya. Daripada Allah kita datang dan kepada-Nya juga kita kembali. Atas prinsip bahawa berterus terang itu lebih baik daripada segala-galanya ia perlu diluahkan, juga bagi mengelakkan perut terus kembung.

Sebaliknya pula catatan ini menggembirakan setengah pihak yang lain. Mereka menerimanya dengan perasaan terbuka dan rasa mujur yang tinggi. Mereka tidak perlu berkerja kuat. Kalau mereka seorang petani, seperti mereka menanam ubi kayu (species ubi yang mudah hidup dan berisi). Mereka perlu meriba tangan dan menanti ubinya membesar selepas "memekong" benih ke dalam semak. Ubi kayu akan tumbuh dan berisi walaupun tanpa batas.

Thursday, August 14, 2014

Kewibawaan Pas kini sedang dinilai umum

JELANG RAPAT                                                                               

Malam ini Lujnah Politik Pas akan bermesyuarat bagi membincang perkembangan semasa politik dalam negara. Tumpuan sudah tentu diberikan kepada kemelut dan pergolakan yang berlaku di Selangor. Hasil mesyuarat malam ini penting dan ia dinanti-nantikan banyak pihak. Perkara yang ditunggu ialah berhubung dengan sikap terkini Pas mengenai kedudukan Abdul Khalid Ibrahim yang kini berstatus sebagai MB bebas.

Saari Sungip
Hasnul Baharuddin
Pemecatan Khalid dari PKR dan beliau bukan lagi merupakan kerabat Pakatan Rakyat boleh jadi menyebabkan Pas ada pandangan baru terhadap Khalid. Pendirian sebelum ini yang diambil oleh Presiden Abdul Hadi Awang mempertahankan Khalid sudah tidak relevan lagi.

Pas atau Abdul Hadi tidak ada hujah syarie yang kuat lagi untuk berbuat demikian. Lainlah kalau Khalid telah mengisi borang Pas untuk menyertai parti agama itu, Abdul Hadi boleh berkeras dengan pendiriannya. Parti agama?

Walaupun Azizah dapat sokongan majoriti Khalid tidak akan turun

MAKLUMAT TENGAHARI                                                             
           
29 Adun menyatakan sokongan kepada Azizan dan tolak Khalid.
Pagi ini Dr Wan Azizah Wan Ismail membuktikan yang beliau mendapat sokongan majoriti Adun Selangor apabila 29 orang Adun telah menyatakan sokongan kepadanya dan dalam masa sama menzahirkan rasa hilang kepercayaan kepada MB Bebas Selangor, Abdul Khalid Ibrahim.

Kesemua Adun PKR 14 orang dan Adun DAP 15 orang menyokong Azizah. Jumlah itu ditambah dua orang Adun Pas yang mengambil pendirian menolak kepimpinan Khalid. Kedudukan hari ini Pakatan Rakyat (PKR dan DAP) 30 kerusi manakala Khlaid, Umno dan Pas 26 kerusi.

Rodziah juga ikut bersama lima Exco yang lain

KENYATAAN                                                                                    

Rodziah Ismail.
Kesemua Exco PKR dan DAP telah mengambil sikap rela dipecat dan meletakkan maufakat Pakatan Rakyat lebih penting daripada kepentingan diri dan puak. Terbaru Rodziah Ismail yang baru pulang dari luar negeri mengumumkan pendiriannya untuk tidak bersama Khalid.

Khalid bertindak memecat enam orang Exco tiga daripada DAP dan tiga daripada PKR kerana mereka minta undi blok mengenai kedudukan Khalid. Kesemua mereka hilang kepercayaan kepada Khalid sebagai MB selepas beliau dipecat oleh partinya.

Rodziah memegang porfolio Jawatankuasa Tetap Kebajikan dan Hal Ehwal Wanita merupakan salah seorang Exco yang tidak bersama semasa mengumumkan pendirian mereka menentang Khalid Ibrhaim dibuat. Hari ini Rodziah telah menyatakan sikapnya sama dengan lima rakannya yang lain. Beliau tidak dapat menyatakan sikap dan pendiriannya bersama lima rakan Exco lain kerana ketika keputusan itu diambil beliau berada di Bangkok.

Wednesday, August 13, 2014

Mustapa nafi Khalid serah borang sertai Pas

TERBARU                                                                                            

Setiausaha Agong Pas Mustapa Ali menafikan telah menerima borang permohonan bekas MB Pakatan Rakyat yang kini menjadi MB bebas Khalid Ibrahim untuk menyertai Pas. Kata Mustapa laporan media termasuk arus perdana itu yang memetik laporan lidah rasmi Pas, Harakah, adalah bohong.

Laporan yang dipetik itu daripada Harakah palsu. Dalam masa sama Editor Harakah, sdr Ahmad Lutfi Othman juga menyangkal laporan berkenaan dari Harakah.

Ekoran itu kata Mustapa, dia menerima panggilan daripada wartawan bagi mengesahkan laporan berkenaan. Sehubungan itu Mustapa menasihati orang ramai agar tidak mempercayai laporan Harakah palsu itu.

Berita kononnya Khalid telah menyerahkan borang untuk menyertai Pas tersebar dipelbagai media termasuk portal berita. [wm.kl.7:03 pm 13/08/14]

Pas tidak tunjuk simpati kepada Exco DAP, PKR

SUSUPAN PETANG                                                                              

Permintaan DAP dan PKR kepada Pas agar keempat Exconya tidak menyertai mesyuarat Exco dipengerusikan Khalid Ibrahim hari ini tampaknya tidak dilayan oleh Pas. Keempat Exco Pas hadir dan bermesyuarat seperti biasa bersama Khalid Ibrahim.

Sidang media Anwar dan Guan Eng selepas Exco dipecat.
Semalam apabila Khalid menghantar surat pemecatan enam Exco DAP dan PKR, Lim Guan Eng telah menghubungi Setiausaha Agung Pas Mustapa Ali agar memberi mesej kepada pucuk pimpinan menunjukkan rasa simpati dan sokongan (solidariti) kepada pemecatan enam Exco, tetapi ia tidak menjadi kenyataan.

Lim Guan Engan tidak menjelaskan reaksi Mustapa. Apabila keempat Exco daripada Pas itu hadir ia memberi tafsiran bahawa Pas tidak bersedia untuk bersolidariti atas pemecatan itu. Salah seorang Exco Pas menyatakan mereka hadir sebagai tanggungjawab kepada rakyat dan atas kehendak parti.

Tuesday, August 12, 2014

Kuasa Khalid sebagai MB tersangkut ditangan Pas

MENJELANG MALAM                                                                          

Perkembangan krisis politik di Selangor hari ini terus bergerak dengan tindakan Abdul Khalid Ibrahim MB yang tidak berparti telah memecat kesemua Exco daripada DAP dan PKR kerana mereka enggan patuh dengan sistem kerjanya. Ekoran itu kuasa atau nyawa politik Khalid sebagai MB kini tersangkut ditangan Pas.

Kesemua empat orang Exco Pas masih bersama Khalid Ibrahim dan mereka mematuhi arahan parti agar mereka terus berkhidmat dengan rakyat. Berdasarkan perlembagaan tubuh negeri Selangor seorang MB boleh mentadbir hanya dengan empat orang Exco, jadi kedudukan Khalid masih sah selaku MB.

Bagaimana pun seorang Exco PKR Rodziah Ismail berada di luar negeri dan kedudukannya masih menjadi tanda tangan kerana surat pemakluman pemecatannya masih dibelum dihantar Khalid.

Kerajaan Pakatan masih boleh diselamatkan?

OTAK DINGIN                                                                                   

Azmin diterima baik oleh Pas, hadir rumah terbuka Pas.
Dewan Undang Negeri (DUN) Selangor masih boleh diselamatkan dan pilihan raya semula Selangor boleh dielakkan, duit kerajaan juga boleh diselamatkan sekiranya kesemua pihak bertelagah bertafakur sekejap mencari kejernihan dan kemurian untuk semua. 

Paling utama, ialah dipihak Pas dan PKR. DAP akan akur sahaja kerana parti itu dilihat tidak banyak kuasa tawar menawar. Sekiranya kedua pihak ini berlunak dan ikhlas dalam politik mereka, keadaan yang meruncing dan gawat kini boleh diselamatkan.

Monday, August 11, 2014

Nasib Khalid makin jelas ditangan Pas

TELAHAN MALAM                                                                            

Sultan beri perkenan terus jalankan tugas MB.
[kemaskini] Hari ini kemelut politik dalam PKR Selangor yang merebak ke dalam Pakatan Rakyat sudah hampir ke kemuncaknya dan sudah menampakkan denai-denai penghabisan. Puak yang mendokong Khalid Ibrahim mungkin merasa lega apabila Majlis Dewan Diraja Selangor telah menasihatkan Sultan Selangor supaya memberi laluan kepada Khalid untuk terus jadi MB Selangor.

Dengan mempercayai bahawa Khalid masih mendapat kepercayaan Adun Selangor, Sultan Selangor memberi perkenan supaya Khalid terus menjadi MB Selangor. Tetapi perkenaan itu tidak merupakan sesuatu yang muktamad dan sahih. Ia mungkin berlaku setakat beberapa hari sahaja, paling lama sehingga Pas mengadakan mesyuarat jawatankuasanya yang dijangka 17 Ogos setelah ditunda sebanyak dua kali, 10 dan 13 Ogos.

Sunday, August 10, 2014

Pas jangan pecah gara-gara Khalid

ISU KHALID                                                                                       

Apabila PKR telah menggunakan kuasa perlembagaan yang ada kepadanya untuk memecat Abdul Khalid Ibrahim daripada parti itu, Pas sudah tidak ada hak lagi untuk mempertahankan Khalid dalam konteks dia ada hubungan dengan Pakatan Rakyat. Khalid kini bukan lagi warga Pakatan Rakyat. Dia adalah ahli bebas yang tidak ada kaitan dengan mana-mana parti. Posisi Khalid dari segi politik dengan Pas samalah dengan kedudukan Inchek Ibrahim Ali di Pasir Mas.

Bagi orang yang berfikir secara logik dan menghormati perlembagaan dan undang-undang pertubuhan tidak akan memperdulikan lagi kepada Khalid. Hak dan tanggungjawab itu sudah tidak ada. Sebahagian pimpinan Pas sebelum ini mempertahankan Khalid. Majlis Syura Ulamak (MSU) Pas sampai membuat mesyuarat di Kota Bharu untuk mempertahankan Khalid.

Sebelum mesyuarat, Presiden Pas telah membelakangkan keputusan konsensus majlis presiden mengumumkan sokongan terbuka kepada Khalid. Ia diturut bantu oleh Mursyidul Am Nik Abdul Aziz juga mempertahankan Khalid.

Saturday, August 9, 2014

Pemecatan Khalid, ada dua kemungkinan berlaku

PEMECATAN KHALID                                                                        

Hari ini dalam sejarah, Khalid Ibrahim yang pada masa ini memegang jawatan MB Selangor telah dicadangkan dipecat oleh Lembaga Disiplin partinya (PKR) yang bersidang hari ini. Alasan untuk memecat Khalid ialah kerana beliau telah melanggar arahan parti. Salah satu pelanggaran dilakukan Khalid ialah enggan berundur dari kerusi MB Selangor walaupun beliau diminta berbuat demikian secara baik.

Pemecatan Khalid daripada PKR sudah diduga tetapi ia tidak difikirkan tindakan itu diambil secara drastik. Sebelum ini Khalid meminta lembaga itu menangguhkan keputusan tindakan ke atasnya atas alasan biarlah siasatan tuduhan ke atasnya selesai dilaksanakan.

Tetapi Lembaga Disiplin parti berkenaan sudah tidak dapat bersabar dan keputusan dibuat agar Khalid dipecat terus dari parti berkenaan.

Jangan jadi ayam laga dilumur arang

DARI SUARA KEADILAN                                                               

Kata orang lagi tinggi sesebuah pohon kayu itu maka makin terdedah ia dengan cabaran dan dugaan. Apabila ia besar dan tinggi, angin akan berhembus "menempuh" pucuk, dahan, ranting dan batangnya bukan lagi angin sepoi-spoi bahasa, tetapi ia mungkin ribu taufan yang ganas dan garang. Bagi sebatang pohon itulah ujian dan tribulasi kehidupannya.

Sebenarnya tepuhan dan terjahan angin itu bukan disengajakan, melainkan ia adalah sunah dalam kehidupan yang mesti berhadapan dengan cabaran. Hikmat disebalik terjahan dan rempuhan itu menjadi pemangkin kepada keutuhan pohon berkenaan. Itulah natijahnya kalau kita mengerti.

Ini sesudai dengan sebuah firman Allah s.w.t. yang bermaksud, "tidak dikatakan seseorang beriman selaginya ianya tidak diuji". Maksud surah Al Ankabut ayat 2-3.

Thursday, August 7, 2014

Jawatankuasa kerja Pas tidak perlu mesyuarat lagi 10 Ogos ini

PANDANG ULAS                                                                              

Nik Aziz juga sokong Khalid.
Berita dari Kota Bharu mengenai keputusan mesyuarat Majlis Syura Ulamak (MSU) Pas sedikit tidak menyenangkan apabila majlis itu membuat keputusan menyokong Abdul Khalid Ibrahim agar terus menjadi MB Selangor. Ketetapan itu mengecewakan PKR dan DAP sudah diduga awal-awal apabila kurang 24 jam sebelum majlis itu bermesyuarat di Putik Kota Bharu, Mursyidul Am Pas Nik Abdul Aziz Nik Mat mengulangi pediriannya menyokong pandangan Presiden Pas, Abdul Hadi Awang yang mempertahankan Khalid dikekalkan sebagai MB.

Suara Nik Aziz dilihat sebagai suara keramat dalam Pas satu penerimaan yang tidak berpelembagaan. Walaupun tidak semua pandangan dan pendirian Nik Aziz betul dan tepat baik dari segi agama dan politik, tetapi ahli Pas yang taksub menganggap kata-kata Nik Aziz sebagai benar.

Wednesday, August 6, 2014

Majlis Syura Ulamak Pas mungkin tak bincang laporan PKR

MERENDAK RASA                                                                              

Majlis Syura Ulamak (MSU) Pas akan mengadakan mesyuarat di Kota Bharu lewat petang ini. Ramai berpendapat mesyuarat ini sebagai pintas kepada mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pas pada 10 Ogos untuk menentukan pendirian Pas berhubung cadangan PKR menukar MB daripada Khalid Ibrahim kepada Dr Wan Azizah.

Mesyuarat MSU itu juga diramalkan akan membuat panduan kepada Ahli Jawatankuasa Pas berhubung pendirian itu. Disebabkan presiden Abdul Hadi Awang kemudian disokong oleh Pemangku Dewan Ulamak Ahmad Yaakob dan disokong pula oleh Mursyidul Am Pas Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak setuju Khalid ditukar mungkin MSU mengemukakan calon lain, ataupun cadangan alternatif lain.

Apakah Abdul Hadi, Nik Aziz sudah baca laporan PKR?

MENGIRING MENTARI                                                                  

Presiden Pas Abdul Hadi Awang yang sebelum ini menyatakan pendirian menyokong Abdul Khalid Ibrahim dan tidak bersetuju MB itu dipecat, mungkin perlu meralat balik keputusannya itu. Penyediaan laporan berhubung keraguan mengenai kredibiliti Khalid sebagai MB Selangor yang disediakan Ibu Pejabat PKR perlu dijadikan sumber rujukan untuk membuat ralat atas pendirian gaduh diambil sebelum ini.

Surat Saifuddin kepada Mustafa Ali.
Abdul Hadi telah mendahului keputusan parti dengan membuat kenyataan terbuka menyokong Khalid terus menjadi MB Selangor dan membantah tindakan memecatnya dari kerusi MB. Abdul Hadi berhujah Khalid tidak melakukan kesalahan dan seorang MB yang amanah. Walhal keputusan berhubung perkara itu sepatutnya dibuat selepas mesyuarat Jawatankuasa Pas pada 10 Ogos seperti mana yang ditetapkan bersama.

Tuesday, August 5, 2014

Pakatan tidak berkompromi pada prinsip dasar

KENYATAAN                                                                                       

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yakin Pakatan Rakyat tidak akan berpecah semata-mata kerana pilihan calon MB, sebaliknya ia boleh dan akan berpecah sekiranya ada parti komponen yang sanggup berkompromi dalam prinsip-prinsip dasar seperti kewibawaan, ketelusan dan kebertangganjungawaban dalam penmgurusan kerajaan.

Beliau menegaskan demikian dalam satu kenyataan akhbar yang dikirimkan ke blog ini sekejap tadi. Berikut adalah kenyataan penuhnya:

Mungkinkah pilihan raya baru di Selangor?

MENYELAMI ISU                                                                               

Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Abdul Khalid Ibrahim hari ini. Surat tunjuk sebab itu berhubung kenyataan Khalid yang mengingkari keputusan parti yang mahu beliau berundur sebagai MB Selangor dan diganti dengan Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Anwar: Khalid degil..?
Khalid: Katalah apapun..
Mesyuarat MPT parti itu pada 21 Januari memutuskan yang Dr Wan Azizah Wan Ismail akan mengganti Khalid sebagai MB Selangor. Bagaimana pun Khalid dalam satu kenyataan pada 22 Julai menjelaskan yang dia tidak akan berundur sebagai MB. Kenyataan Khalid itu sebagai mengingkari arahan parti.

Ekoran kenyataan itu Lembaga Disiplin parti yang bermesyuarat 3 Ogos telah mengarahkan agar surat tunjuk sebab diberikan kepada Khalid Ibrahim. Khalid diminta menjawab surat tunjuk sebab itu pada 8 Ogos, dua hari sebelum berlangsungnya mesyuarat Majlis Presiden Pakatan dijangka diadakan pada 10 Ogos yang akan menentukan sama ada krisis di Selangor akan tamat ataupun menjadi lebih parah.

Noh tidak bijak kalau hendak menangguk di air keruh

SUSUPAN PAGI                                                                                    

Pengerusi Umno Selangor Noh Omar berkata pihaknya sedia menghadapi apa saja kemungkinan berkaitan dengan perkembangan di Selangor kini. Nampaknya Noh sedang memerhati penuh minat terhadap apa yang sedang berlaku. Ada tiga kemungkinan yang sedang dihisab oleh Umno, pimilihan MB baru, diadakan pilihan raya semula ataupun undi tidak percaya terhadap Khalid.

Noh Omar
Cara Noh bercakap semacam parti itu konfiden sahaja akan mendapat manfaat daripada kemungkinan-kemungkinan yang bakal berlaku itu. Secekap mana Umno hendak menangguk di air keruh kali ini atau menahan lukah di pergentingan, sama-sama kita perhatikan.

Untuk pengetahuan Noh apa dirasakan itu tidak semudah itu. Salah satu kemungkinan itu akan berlaku, dan mungkin juga tidak berlaku namun ia bukan bererti akan memberi untung laba besar kepada Umno Selangor. Noh dan Umno jangan mengharap hujan kerana terdengar guruh di langit.

Monday, August 4, 2014

Khalid perlu jelas macam mana dia lengsai hutang RM70 juta

SOAL SORE                                                                                          

Abdul Kahlid Ibrahim membayangkan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Saifuddin Nasution Ismail berhubung pendedahan dibuat oleh Setiausaha Agung PKR itu seolah beliau terlibat dengan urusan jual beli tanah yang meragukan.

Kata Khalid dia memandang serius apa yang didedahkan Saifuddin itu dan menafikan ia tidak benar. Beliau juga mendesak Saifuddin dan PKR agar membuat laporan kepada SPRM.

Saifuddin sebelum ini mendedahkan bagaimana sebuah syarikat Ecoworld memperolehi tanah seluas 125 hektar daripada Tropicana Corp Berhad yang dibeli daripada kerajaan Selangor pada April 2013.

Apa yang meragukan dan menjadi persoalan penjualan tanah itu kepada Ecoworld berlaku pada 10 Mac 2014 selepas hutang Khalid dengan Bank Islam sebanyak hampir RM70 juta dilengsaikan. Penyelesaian itu dibuat pada Februari 2004 di luar mahkamah. Bila dibuat di luar mahkamah mesti ada perundingan dan syarat-syarat persetujuan tertentu?

Majlis Tautan Kasih WARIS kembalikan kenangan lampau

CATATAN PERISTIWA                                                                        

1 Ogos lalu Warga Alumni Republik Indonesia Sumatera (Waris) yang merupakan gabungan bekas penuntut Malaysia di Sumatera Indonesia telah disempurnakan dengan rasmi penubuhannya oleh Ketua Protokol dan Adat Istiadat Negeri Melaka Datuk AS Khamis (Pak Khamis).

Pak Khamis berucap dan merasmikan Waris.
Upacara gilang gemilang dan penuh kemesraan itu berlangsung di Kota Bharu Kelantan. Simbolik perasmian itu Pak Khamis memukul gong sebanyak tiga kali sebagai menandakan 30 tahun beliau terpisah dengan anggota Waris apabila menamatkan perkhidmatan sebagai diplomatik di Medan selaku Konsul (1975 - 1979). Dengan perasmian itu, kini masanya Waris untuk melaksanakan beberapa objektif seperti mana digariskan dalam perlembagaanya.

Ada tiga objektif utama Waris, pertama mempertemukan semula bekas pelajar Malaysia di Sumatera, kedua, mengeratkan silaturahim antara ahli dan ketiga mengenali ahli keluarga Alumni.

Sunday, August 3, 2014

Nasib PR terjawab dalam tempoh tujuh hari dari sekarang

KETUPAT MANIS KETUPAT LEMAK                                           

Pemimpin Pakatan melafaz ikrar. Foto Mso.
Kehilangan pesawat Mas MH370 bersama 239 dan bencana menimpa MH17 yang mengecaikan 295 penumpangnya tidak lagi menjadi sebutan dan sesuatu yang difikirkan. Kehilangan MH370 yang sudah memakan masa lima bulan, sudah dipasrahkan begitu sahaja.

Pun begitu juga dengan berkecainya MH17 dimana pengecaman mayat masih dilakukan, tidak lagi menjadi topik perbualan, dan minat ke atas kedua peristiwa itu juga tidak penting. Kecualilah waris warah mangsa ke atas kedua-dua kejadian itu. Di desa dan kampung-kampung juga orang tidak ramai menyebut dan mengimbau kepada dua tragedi itu, ia seolah sudah dialpakan dengan meletak ianya sebagai takdir Allah sepenuhnya.

Saturday, August 2, 2014

Diari Aidifitri; sayu lihat Husam, Nik Amar atas pentas

CATATAN AIDIFITRI                                                                          

Syukur Alhamdulilah, Allah masih memberi keinzinan untuk saya kembali berblog bagi menyambung perjuang menerusi pena di alam maya. Setelah berihat selama seminggu kerana berhari raya, kini kita dapat bersua kembali. Tentunya juga masing-masing kita sudah menyempurnakan sambutan kemenangan, (Aidifitri) baik di mana sahaja kita berada.

Husam dan Nik Amar sepentas "kesemenan".
Yang berarak balik ke kampung sudah tentu sudah kembali ke tempat asal, ibu kota ladang tempat mencari rezeki dan menjalani kehidupan. Seperti biasa bila berada lebih 72 jam dikampung halaman atau negeri kelahiran rasa kekok atau pun malas untuk kembali bergelut melayar kehidupan di kota kosmopolitan ini.