Tuesday, August 31, 2021

Penyahwartaan hutan simpan Langat boleh jadi isu panas

ULASAN

MB kena jawab.
PENYAHWARTAAN sebahagian hutan simpan kekal (HSK) di Kuala Langat Utara bakal menjadi isu panas di Selangor jika ia tidak dituntaskan dengan baik. Pilihan raya akan datang menanti dengan penuh gahirah untuk menatang isu berkenaan sebagai modal politik utama.

Sudah pasti pihak pembangkang di Selangor akan menggunakan isu tersebut sebagai modal politik ampuh dengan menyocok pengundi pertengahan dan bukan Melayu agar menolak kerajaan PH yang akan diterjemahkan sebagai tidak mesra alam. 

Monday, August 30, 2021

Mustapa Bendahara kerajaan Ismail Sabri

ULASAN
Tok Pa menteri paling 
senior.

KABINET Ismail Sabri Yaakob tetap akan diperkatakan dari pelbagai sisi pada sepanjang masa. Yang relatifnya ia merupakan kabinet yang paling lemah dari segi keupayaan, baik dari segi penyandang jawatan menteri dan juga majoriti pembentukan kerajaannya.

Kabinet “Keluarga Malaysia” dibentuk dalam suasana yang tidak kondusif dan lemah apabila majoritinya tipis dengan kelebihan empat suara sahaja.

Keadaan itu ditambah pula dengan anggota kabinet yang dibarisi Ismail Sabri Yaakob terdiri muka baru dan mereka yang tidak berpengalaman, bahkan ada yang sudah menunjukkan kegagalan masing-masing.

Walaupun ia merupakan "kabinet obesiti" dengan 32 menteri dan 37 timbalan menteri, tetapi ia tidak menjamin dari segi keberkesanan dan kualiti kabinet atau kerajaan itu, kerana individu yang dibawa masuk menjadi menteri kebanyakan muka-muka baru dan mereka yang belum ada pengalaman. Setengahnya pernah jadi menteri tanpa membawa apa-apa kejayaan?

Lapok.

Saturday, August 28, 2021

Kabinet Ismail Sabri kabinet obesiti

ULAS KABINET

Ismail Sabri ketika mengumumkan
barisan kabinet semalam.
PENANTIAN selama hampir seminggu untuk melihat susunan kabinet perdana menteri ke-9 Ismail Sabri Yaakob (Main Berania) mengecewakan banyak orang. 

Sebelum ini orang mengira kabinet itu ada perubahan dan tidak dianggotai oleh orang sama. Sebagai kabinet dibentuk selepas menghuyupkan kabinet lama tentulah kabinet baru itu lebih berenergi.

Apa lagi sebelum dibentuk kabinet Ismail Sabri menjemput ketua-ketua parti pembangkang dalam PH, Anwar Ibrahim (Keadilan), Lim Guan Eng (DAP) dan Mohamad Sabu ()Amanah). 

Wednesday, August 25, 2021

Langkah baik disukai rakyat

ULASAN 

Langkah baik yang disukai rakyat.
TANPA diduga hari ini berlaku pertemuan tiga pemimpin pembangkang dalam PH, Presiden Keadilan Anwar Ibrahim, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Mohamad Sabu (Amanah) dengan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob di Putrajaya.

Pertemuan itu berlangsung kira-kira satu jam, tanpa ada apa-apa desas desus dan spekulasi sebelumnya. Ini menjadikan pertemuan itu seperti eksklusif.

Pertemuan sebelum kabinet baru dilantik menimbulkan sedikit tanda tanya apakah pembangkang akan dibawa masuki ke dalam kabinet.

Kabinet Mail dibentuk oleh tiga kepala?

ULASAN 

WALAUPUN Ismail Sabri Yaakob (Mail) mempunyai kuasa sepenuhnya untuk menyusun
kabinetnya, tetapi beliau tidak akan menggunakan kuasa itu kerana kedudukannya sebagai perdana menteri berbeza dengan kedudukan PM sebelum ini.

Masalah besar beliau ialah, tidak mempunyai majoriti melegakan untuk membentuk kerajaan secara bersendirian, atau sekurang-kurangnya 50% atas kehendaknya sendiri sebagai perdana menteri. 

Beliau terpaksa berkongsikan kuasa. Bukan sahaja peribadinya tidak berani, tetapi partinya juga tidak punyai kekuatan seperti sebelum ini.

Monday, August 23, 2021

Tiada kabinet perpaduan, Ismail Sabri terjepit

SUSUPAN PETANG

Perdana Menteri ke-9 mesyuarat
dalam jet?
PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob akan mengumumkan barisan kabinetnya dalam minggu ini tanpa penyertaan pihak pembangkang. Pengumuman dibuat sebaik senarai anggota kabinet telah diperkenankan oleh Yang diPertuan Agong. Paling awal dijangka Khamis ini. 

Beliau menjelaskan demikian ketika bercakap kepada wartawan di Kedah hari ini, selepas beliau mengadakan lawatan ke kawasan tragedi petaka banjir di Yan dan Kuala Muda. Enam orang maut dalam malapetaka itu. 

Saturday, August 21, 2021

Ismail Sabri naik meroket, turun biarlah macam peracut

ULASAN PETANG


Ismail Sabri sedang angkat sumpah.
AHLI Parlimen Bera Ismail Sabri Yaakob 61, telah mengangkat sumpah memegang jawatan Perdana Menteri ke-9. Apa yang berlaku tidak perlu ditakwil takwi lagi. Sudah muktamad, khalas, Ismail Sabri  adalah perdana menteri. 

Meneliti jejak perjuangan dan penglibatan Ismail Sabri dalam politik, boleh dikatakan pencapaiannya "meroket". Beliau tidak perlu mengambil masa panjang untuk duduk di kerusi nombor satu.

Jika diselak langkah pelaluan bekas-bekas PM sebelum ini, Ismail Sabri telah melangkaui rekod mereka, kecuali Tunku Abdul Rahman, Abdul Razak Hussein dan Hussein Onn. Bekas PM lain harus berjalan terlalu lama, membina denai dan jalan ke Putrajaya. Bahkan ada yang berjalan sejak tahun 80-an hingga kini masih belum sampai, sampai, sampai. Tidak kurang juga ada yang tersesat jalan. 

Thursday, August 19, 2021

Ke arah mewujudkan kerajaan perpaduan

PANDANGAN

BESOK sekali lagi Raja-Raja Melayu akan berangkat ke Istana Negara menjelang pemilihan perdana
menteri baru. Begitulah menurut maklumat media. Pertemuan itu mungkin ada kaitan dengan perkembangan hari ini, setelah para wakil rakyat selesai membuat pemilihan perdana menteri. 

Raja-Raja Melayu sebelum ini dipanggil untuk bertemu di Istana Negara semasa kemelut politik dan masa pembentukan kerajaan sebelum ini.

Kelicitan politik Umno

ULASAN 

 

Pening memikir politik yang
tidak ada integriti.
PERLAKSANAAN politik berdasarkan kepada madah atau kata-kata hikmah saya berbunyi: “SUMPAH DAN JANJI ORANG POLITIK TIDAK BOLEH DIPERCAYAI, TETAPI JANGAN RASA MUSTAHIL DENGAN TINDAKAN ORANG POLITIK. 

"SUMPAH DAN JANJI ORANG POLITIK BUKAN UNTUK DISETIAI TETAPI UNTUK DIMUNGKIRI,” tampaknya jadi kenyataan dan terus relevan.

Madah atau kata-kata hikmah saya ini terbukti dengan apa yang berlaku dan menimpa negara kita hari ini. 

Wednesday, August 18, 2021

Rahsia doa sang fakir

TINJAU MALAM

Para gelandangan dan fakir miskin 
menanti untuk menerima sedekah.
MALAM tadi setelah lama tidak mengambil angin malam, selepas Maghrib saya bersama seorang rakan memasuki ke ibu kota. Lama tidak menjenguk ibu kota sejak negara diancam pandemik.

Saya melalui jalan Tuanku Abdul Rahman kemudian membelok untuk pulang melalui Jalan Raja Laut. Setiap kali saya lewati jalan ini saya tidak akan lupa memerhati kepada gelandangan dan orang miskin yang berkeliaran dan duduk-duduk tercatuk di pinggir jalan itu.

Tuesday, August 17, 2021

Laksanakan politik baru, jangan ulang perangai lama

ULASAN

DALAM tempoh sebelum tahun ketiga sepenggal parlimen ke-14 negara kita telah bertukar kerajaan dua kali. Seolah-olah kejatuhan kerajaan (UBN) berusia 61 tahun membuka lembaran baharu politik negara ini. Kita sudah mula menerima penyakit politik tidak stabil di beberapa buah negara ketiga lain. 

Fenomena yang kita bimbang itu sudah berjangkit ke sini.

Sunday, August 15, 2021

Hentilah peralatkan Mahiaddin, biarlah beliau rehat

ULASAN 

PELARIAN Mahiaddin Md Yassin sudah memasuki selekoh terakhir dan akan menuju ke garis penamat. Kurang 24 jam lagi beliau akan mencecah finish line ribbon. Berapakah masa catatan yang akan dibuatnya, masih ditunggu dengan penuh minat dan debaran. Jurumasa sedang merekodnya. Apakah beliau akan memecah rekod dunia atau negara sebagai PM terpendek atau pun mencipta rekod peribadi?  

Rekod sendiri yang tersendiri sudah pasti berjaya dicatatnya.

Saturday, August 14, 2021

"Saya kesian dan tumpang malu apa menimpa Tan Sri".

SURAT TERBUKA III

3: 35 pagi.

YAB Tan Sri Mahiaddin Md Yassin,
di kediaman,
Bukit Damansara, Kuala Lumpur.

 ٱلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ ٱللَّٰهِ وَبَرَكَاتُهُ

Kekalahan sudah terbayang.
SELAMAT tengah malam Tan Sri, didoakan semoga Tan Sri sekeluarga dapat tidur lena sepanjang malam ini dan akan bangkit seperti biasa menjelang 3/4 malam untuk mendirikan solat rutin Tahajud, Istikharah dan berdoa bermunajat dalam-dalam kepada Allah. Baguslah, kita bertaaruh dengan Allah SWT apa lagi saat kita dirundung masalah. Lahaula-walaauata-ilabilah.   

Untuk dini ini sebaik-baik Tan Sri perbanyakan mendirikan solat Istikharah, meminta kepada Tuhan diberikan petunjuk apakah yang patut Tan Sri lakukan hari esok dan seterusnya. Insya-Allah sebagai seorang beriman kepada Rabull Jalil akan mendapat taufik dan hidayah daripada-Nya. Kalau bukan kepada Allah kita mohon petunjuk, kepada siapa lagi? 

Friday, August 13, 2021

Kemelut negara tanggungjawab semua

RENCANA KHAS

APA yang sedang dialami oleh negara dan ditanggung oleh rakyat ketika ini sesuatu yang sungguh
memeritkan. Apa yang sedang melanda dan menimpa negara dan rakyat bukan kecil, ia sangat besar dan bahaya. Kalau ia boleh disebut “krisis” dan “bencana”, ia bukan krisis kecil dan bencana terpencil, tetapi ia membabitkan kehilangan maruah, kehilangan integriti dan kehilangan jiwa dan kehilangan segala-galanya. Sesungguhnya ia musibah besar.

Yang maut kerana pandemik sehingga saat tulisan ini diperbuat (12/8/21) sudah cecah 11,691. Manakala jumlah kes keseluruhan sebanyak 1,342,215. Belum ada tanda-tanda pandemik ini akan reda. Semua orang berada dalam ayunan ketakutan dan cemas. Maut seperti bola laju menggolek ke arah kita semua.

Pandemik ini adalah bencana yang menimpa seluruh dunia. Tetapi bukan kerana ia merupakan bencana sejagat maka kita perlu berselindung di sebaliknya menerima seadanya tanpa memikirkan kesilapan, kesalahan dan kegagalan kita menanganinya. Kita perlu meletakkan semua itu di bahu kita jangan mengatakan ia adalah takdir semata-mata.

Walaupun kita kena menerima takdir Tuhan itu tetapi kita harus menggali punca dan sebabnya. Kita kena insaf bahawa sesuatu bala atau bencana itu bukan diturunkan sebegitu sahaja, tetapi ia ada sebab musababnya. Tuhan tidak pernah kejam ke atas hamba-Nya. Ada hikmah yang perlu dikorek sedalam-dalamnya. Seperti, kenapa pandemik ini lambat untuk berlalu dari negara kita, bahkan menjadi negara yang mencatat sejarah pula dari sudut-sudut tertentu, contohnya bilangan kematian harian antara 200 – 300 adalah tertinggi di dunia.

Pihak berkuasa telah melakukan apa sahaja untuk mencegahnya. Semua pakar dalam bidang berkaitan dikerah dan berfikir bagi mengatasinya. Berbagai pelan, program bagi mencegah dan membantu rakyat terkesan dengan pandemik juga dilakukan, namun ia tetap juga tidak mahu berubah. Jumlah kes kian meningkat. Covid kian mengganas. Kehidupan rakyat semakin tersempit dan sengsara. Kejadian mereka yang mengambil jalan singkat membunuh diri dilaporkan setiap hari.

Perebutan kuasa.

Sesuatu yang malang angkara pandemik, menjadi malang lagi apabila berlaku perebutan kuasa. Perebutan kuasa oleh orang yang tamak dan gila kuasa telah menambahkan beban itu. Perkara tidak sepatut berlaku dalam situasi hari ini, tetapi itulah yang sedang berlaku. Inilah kemalangan Malaysia.

Hari ini Malaysia diuruskan oleh sebuah kerajaan yang tidak kukuh dan terus dipertikaikan. Mahiaddin Md. Yassin yang jadi perdana menteri diletakkan sebagai penanggung-jawabnya. Mahiaddin adalah kemuncak kepada segala masalah? Itulah persepsi hari ini. Tetapi tidak adil kalau semuanya di halakan kepadanya.

Hari ini Mahiaddin yang teruk dicemuh, dimaki diserang siang malam. Di mana-mana sahaja beliau diserang di alam nyata maupun di alam maya. Bahkan dalam mimpi pun beliau dipersalahkan. Bukalah media sosial, separuh daripada bahannya memperkatakan tentang kelemahan dan kegagalan Mahiaddin Md Yassin menangani Covid. Orang jadi bingung dengan kedegilannya terus bertahan.

Beliau didesak letak jawatan, seolah-olah kalau beliau berundur semua masalah selesai. Namun kedegilan menjadi beliau disumpah seranah. Walaupun beliau sudah sahih hilang sokongan, tetapi masih berikhtiar untuk terus menjadi perdana menteri. Inilah kegilaan dan ketamakan kuasa. Beliau dilihat sudah tidak ada hati perut lagi. Mahiaddin seakan sudah lupus perasaan kemanusiaan?

Seperti dinyatakan segala kemelut dan nasib Negara ini bukan menjadi tanggung-jawab beliau seorang. Adalah tidak adil kalau meletakkan kesalahan itu kepada seorang individu sahaja. Tepuk tangan sebelah tidak akan berbunyi. Sebaliknya semua orang perlu bertanggungjawab kerana masing-masing ada saham tersendiri atas apa yang sedang berlaku dan menimpa negara kini. Kehilangan lebih 11,000 nyawa itu kita tangisi dan kesal, kekesalannya perlu di balikkan kepada diri kita semua.

Semua yang berlaku ini, kerosakkan kerajaan yang teruk menyebabkan pandemik yang tiba-tiba datang memburukkan keadaan disebabkan kita semua. Ia di keranakan oleh mereka yang gilakan dan tamakkan kuasa. Pandemik cepat merebak dan subur kerana nafsu dan amarah itu. Nafsu amarah dan ketamakan dan kerakusan menjadi pupuk kepada Coronavirus di negara ini.

Kerajaan yang lemah.

Suatu hakikat perlu diterima semua, kegagalan kita menangani Covid sepenuhnya adalah kerana keadaan kerajaan yang lemah. Segala usaha dilakukan kerajaan tidak mendapat sokongan sepenuhnya oleh rakyat. Ahli politik pula sengaja memainkan isu ini mengambil kesempatan. Kesan daripada itu maka berlaku apa yang berlaku kini.

Kenapa kerajaan hari ini lemah dan tidak disokong rakyat. Ia juga ada sebab-sebabnya yang telah kita sedia maklum. Kerajaan hari ini lemah kerana ia bukan kerajaan rakyat. Kerajaan PN ini dibentuk daripada hasil sebuah perompakan dan pencurian pada 25 Februari 2020. Para perompaknya yang menguruskan dan takbir kerajaan hari ini. Atas sifat perompak, perbuatan keji dan jahat maka sukarlah untuk rakyat menerima apa jua daripada mereka hatta kebaikan. Ketuanya ialah Mahiaddin.

Di sini yang perlu juga kita analisa kenapa berlaku rompakan dan kenapa kerajaan PH dahulu mudah runtuh dan hilang untuk mencari justifikasi atas apa yang berlaku. Ia juga kerana ada pengkhianatan. Pengkhianatan yang berangkaian telah berlalu dalam negara ini sejak awal tahun 2020.

Kerajaan itu jatuh apabila ada pengkhianatan dari dua pihak. Pihak yang khianat dan pihak yang dikhianati. Ia mudah jatuh apabila Dr Mahathir Mohamad melepaskan jawatan sebagai perdana menteri. Peletakan jawatan tanpa dirunding itu membuka pintu kepada pencuri untuk masuk ke dalam rumah. Perbuatan itu dikira khianat. Beliau meletak jawatan tanpa berunding dan mengikut prosedur sepatutnya, tanpa mematuhi semangat ko-operasi. Kerana enggan menyerahkan jawatan kepada Anwar Ibrahim maka beliau mengambil tindakan itu secara bersendirian.

Tindakan itu beliau dianggap pengkhianat. Namun di sebalik kenapa Mahathir berbuat begitu juga perlu dilihat sama agar ianya adil dan saksama. Di sebalik pengkhianatan Mahathir itu ada pengkhianatan lain yang terancang. Dalam kata lain beliau menjadi khianat kerana dikhianati. Di sinilah bermulanya pengkhianatan berangkaian sehingga menjatuhkan kerajaan rakyat.

Golongan yang tidak sabar menanti peralihan kuasa daripada Mahathir kepada Anwar telah membuat asakkan agar Mahathir segera berhenti. Mahathir diasak agar serahkan kuasa sebelum sampai edahnya, bulan November selepas APEC seperti mana dijanjikan. Asakan itu memberi peluang dan ruang kepada pengkhianat lain yang bertindak lebih jauh dan mengambil kesempatan untuk kepentingan mereka, dimana mereka bermuafakat secara diam untuk melakukan pengkhianatan lebih “kurba.” Natijahnya terjawab pada 25 Februari 2020.

Para pengkhianat yang melakukan kudeta itulah, adalah Mahiaddin, Ahmad Zahid Hamidi dan Abdul Hadi Awang. Mereka yang mengetuai parti Umno dan Pas bermuafakat dengan PPBM. Mereka ini terbuka hati untuk sama-sama sekongkol apabila Mahiaddin diberikan idea untuk khianat melakukan kudeta.

Sementara yang memberi ilham untuk merampas kuasa adalah Mohamed Azmin Ali. Azmin yang merasakan beliau tidak selamat dan terancam dalam Keadilan mengambil langkah awal meninggalkan parti tersebut. Azmin berbuat demikian apabila niat jahatnya untuk menguasai Keadilan gagal. Beliau membawa bersamanya 10 orang ahli parlimen, termasuk Jaafar Kamaruddin. Inilah pengkhianatan menyebabkan Mahathir ikut jadi khianat, meletak jawatan dan berakhirnya dengan rampasan kuasa.

Anwar Ibrahim turut sama terbabit dalam rentetan adigan pengkhianatan ini. Beliau gagal membendung masalah dalam Keadilan, pertelingkahan dengan Azmin dan juga menasihat anak buahnya agar tidak mengasak Dr Mahathir. Dalam konteks ini Anwar dilihat sebagai seorang presiden yang naif dan gagal membaca tiupan taufan untuk menyelesaikan kemelut yang telah menghancurkan harapannya sendiri.

Dari rentetan dan senario itu nampak semua terbabit menghasilkan keadaan dialami negara ketika ini. Mungkin Zahid dan Hadi tidak dilihat vokal dengan pengkhianatan itu. Tetapi apabila mengubah tuntutan daripada membubarkan parlimen kepada sekongkol dengan "pengandar tahi" (Mahiaddin dan Azmin) maka mereka juga terpercik tahi sama. Zahid dan Abdul Hadi ikut bertanggungjawab atas apa yang berlaku kini. Tanpa sokongan Umno 35 kerusi dan Pas yang mempunyai 18 kerusi Mahiaddin tidak akan berjaya menubuhkan kerajaan.

Al hasilnya, apa ditanggung negara kita menjadi tanggungjawab mereka. Merekalah yang perlu dipersalahkan. Merekalah perlu dikecam. Rakyat tidak terbabit dan hanya menjadi mangsa yang malang.

Jangan tunding jari.

Justeru janganlah kita menuding jari kepada satu sama lain, sebaliknya tundinglah ke muka sendiri dan mengakulah kesilapan yang telah terjadi dan menganugerahkan kecelakaan buat kita semua. Pohonlah keampunan kepada Allah atas kekhilafan itu.

Atas sejarah yang berlaku dan kesan dihadapi kini, orang politik baik kerajaan pembangkang tidak dapat diyakini lagi kerana kotor dan jijik. Kerana sifat mereka yang mementingkan diri itu sanggup mengkhianati parti, menikam kawan dan melacurkan diri. Mereka seperti itu sudah gagal untuk menjadi penyelamat negara dalam keadaan runcing hari ini. Kepercayaan dan keyakinan kepada mereka juga terhakis. Sebab itu apa juga solusi yang mereka kemukakan diragui dan disambut dengan penuh kecurigaan oleh rakyat, dan hilang keberkatan sebab mereka semua khianat, jahat dan “cis celaka”.

Hanya apa yang boleh diharap kini kepada Yang di-Pertuan Agong saja sebagai ketua negara. Baginda sahaja yang boleh merungkaikan masalah yang ada dan menghentikan kemelut yang kian berkecamukan kini. Kini seluruh rakyat menanti pertimbangan dan budibicara Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara menggunakan budi bicara dan kebijaksanaanya.

Dalam pada itu ada dua kemungkinan yang boleh dipertimbangkan Agong, membubarkan parlimen, serahkan kuasa kepada rakyat, atau membentuk kerajaan baru dengan melantik seorang perdana menteri yang boleh dipercayai olehnya. Apabila Yang di-Pertuan Agong mengambil langkah dan tindakan itu, semua pihak dan seluruh rakyat kena menjunjung tinggi dan menghormatinya penuh kesetiaan. Jika tidak tunggulah bala lebih besar melanda kita semua. [wm.kl.11:51 am 13/08/2021]

Thursday, August 12, 2021

Anwar: Putera Negara yang dicemburu dan dikhianti

SALAM HUT 74

Anwar: Dicemburi dan dikhianati.
WALAUPUN Anwar Ibrahim didambakan untuk jadi perdana menteri, tetapi ada segelintir yang keras menolaknya. Mereka yang menolak adalah mereka yang ada masalah personal sepihak dengannya; yang marah, benci, dengki dan berdendam dengannya, sedangkan Anwar tidak ada apa-apa kes dan tersinggung dengan mereka.

Tanpa disebut satu persatu nama-nama mereka atau golongan itu, umum sudah tahu dengan melihat sikap dan kenyataan-kenyataan mereka yang sering merendah-rendah, menyindir dan membenci Anwar. 

Bukan itu sahaja, menggerakkan usaha bagi memastikan Anwar tidak jadi perdana menteri. Mereka gigih merekayasa isu dan kejadian bagi tujuan itu tanpa mengira halal dan haram lagi. Mereka juga sanggup menafikan hak dan realiti.

Semua mereka ambil kesempatan untuk memburukkan Anwar demi mencapai niat busuk mereka. Ini termasuk mempengaruhi dan memperalatkan rakan-rakan atau kawan Anwar sendiri. Mereka sanggup mengupah dan menguap mereka dengan kebendaan, wang dan pangkat asalkan tegal burukkan Anwar. 

Wednesday, August 11, 2021

Abdul Hadi perlu perbetulkan cara berenang

ULASAN

Hadi: Ideanya tidak relevan?
BUKANLAH maksud saya hendak mengajar itik pandai berenang, tetapi niat mahu menunjukkan itik supaya berenang secara betul dan munasabah bertujuan memberi makna yang lebih bererti lagi sesuai dengan fitrah kehidupan.

Presiden Pas, Abdul Hadi Awang telah menulis dalam ruangan Catatan Minda dalam medsosnya, mengajak tiga buah buah parti; Pas, Umno dan PBBM menjadi pelopor perubahan ke atas negara ini. 

Friday, August 6, 2021

Shazni anak muda yang menjadi harapan

Belasungkawa

Allahyarham sewaktu serah 
memorandum di Kedutaan US.
 
SEMALAM sewaktu menerima berita kematian Allahyarham Mohd Fadli Yusof seorang pendakwah marathon, saya jadi terkedu kesedihan. Terbagar-bagar wajahnya hingga ke malam. Pemergian Fadli terlalu awal, pada saat peranan dan tanggungjawabnya kepada agama diperlukan. Kejayaannya menjadi pendakwah bebas berjaya menyebabkan pemergiannya dirasai.

Belum habis duka atas kehilangan itu, hari ini dikejutkan pula dengan pemergian sdr Mohd Shazni Munir Ithnin34, Ketua Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah), merangkap Ketua Pemuda PH. Sejak mengetahui beliau mengidap Covid-19 saya terkenang-kenang beliau. Semalam sewaktu Ustaz Yusri Maimon datang berkunjung ke rumah kami masih bertanya hal Allahyarham.

Thursday, August 5, 2021

Selama mana Mahiaddin mampu mengenggam bara?

SESUDAH SUBUH

Keberanian luar biasa Mahiaddin.
SELAMA mana Mahiaddin Md Yassin mampu menggenggam bara. Sekuat mana tangannya dapat
menahan hawa panas? Apakah beliau ada kuasa magik yang membolehkannya ampuh dengan keadaanya kini? Dengan mempercayai tidak ada siapa yang keramat atau mempunyai kuasa sakti, Mahiaddin akan gugur juga akhirnya nanti. 

Apa lagi setiap mula itu ada akhirnya, setiap yang hidup itu pasti akan mati. Mahiaddin dan jawatan perdana menteri adalah sesuatu yang baru, yang tidak qadim... pasti akan hancur. 

Tuesday, August 3, 2021

Mahiaddin sudah jatuh cuma belum disah oleh parlimen?

 ULASAN 

Himpunan ahli Parlimen. Foto:MG
SIDANG khas parlimen selama lima hari bermula 26 - 29 Julai dan 2 Ogos tidak berjaya menumbangkan Mahiaddin Md Yassin sebagai perdana menteri. Walaupun pembangkang berusaha untuk menjatuhkan perdana menteri ke-8 menerusi sidang itu ia, ia tidak berhasil. Orang ramai juga hampa untuk melihat berlaku perubahan. 

Speaker Azhar Azizan adik Idrus Harun memainkan peranan yang cukup ampuh untuk melindungi Mahiaddin dengan mengelak daripada berlaku sesuatu pengundian bagi menentukan keabsahan kerajaan PN di persidangan itu.

Sunday, August 1, 2021

Raja-Raja Melayu perlu berperanan demi negara

RENCANA AHAD

Gambar fail: Majlis persidangan Raja-Raja.
SESUNGGUHNYA negara kita sekarang ini berada dalam keadaan sangat tidak kondusif, harubiru. Keadaan seburuk hari ini belum pernah berlaku sejak negara ini wujud secara perlembagaan lebih 64 tahun lalu. 
Hatta keadaan seperti hari ini juga tidak berlaku dizaman negara ini dibawah penjajah British dan Jepun bernama Tanah Melayu.