Monday, May 29, 2023

Mengidam nak makan makanan haram

SESUDAH SUBUH 

Presiden Pas Abdul Hadi Awang terus membuat lawak bodoh yang menjelaskan kesakitan jiwa politiknya apabila beliau mendakwa ada orang tertentu menghubnginya beberapa kali mengajak menyertai kerajaan Madani. 

Tanpa menyebut nama, bila atau menjelas secara spesifik individu yang konon mempelawa beliau itu bermakna itu hanya cerita Abu Nawas semata-mata. Gimik orang politik yang senak jiwa. Cerita-cerita begitu sudah klise apabila kerajaan pimpinan Anwar sudah menjangkau setengah tahun. Tutur presideh Umno Zahid Hamidi Hadi beperasanan. 

Saturday, May 27, 2023

Akar buruk merosak tumbesar pokok

SUSUPAN PAGI

DISELA SELA sebilangan orang mempertikai dan mempersoalkan fungsi dan tanggaungjawab Jabatan
Komuniti (J-Kom) dalam mempertankan kerajaan dengan isu-isu yang sengaja dimainkan oleh musuh, ada pula menteri sendiri yang memberi peluru kepada pihak musuh. Walaupun ternyata ia peluru  kapur tetapi sedikit sebanyak dapat memedih kulit dan mata jika dilepaskan.

Sebelum ini J-Kom yang dipimpinan ahli akademik Muhamad Agus Yusuf yang beriya menolak tawaran PM, kerana kasih Indoneia, namun akur akhirnya bahawa hujan batu di negeri sendiri lebih baik daripada hujan emas di negeri orang mengakui J-Kom bukan menjadi alat propagnda kepada mana-mana parti politik termasuk kerajaan. 

Thursday, May 18, 2023

Ustaz Dr Razali: Kesetiaannya kepada Anwar sehingga akhir hayat

BELASUNGKAWA

Allahyarham menyanpaikan sesuatu amanat
kepada saya ketika berjumpa di rumah Anwar.
DI AKHIR Syawal ini kita semua menerima khabar dukacita atas pergi buat selamanya Prof Ustaz
Razali Nawawi
 jam 6:45 pagi tadi. Beliau tutup usia dalam 83 tahun. Allahyarham sudah lama  mengalami keuzuran dan kesihatanya merosot sejak seminggu dua ini.

Perkhabaran itu sudah tentu paling mendukacitakan perdana menteri Anwar Ibrahim. Allahyarham merupakan sahabat sejati yang sama-sama berjuang dalam Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) di awal tahun 70-an. Mereka berdua adalah antara pengasasnya. Bila disebut Abim tanpa menyebut Allahyarham dan hanya menyebut Anwar, ia tidak sah.

Allahyarham merupakan presiden Abim yang pertama. Kesetiaan Ustaz Razali terhadap Anwar tidak ada tolak banding dan dilawan oleh sesiapa pun. Baik ketika senang atau susah, beliau tetap bersamanya dan yakin kepada kepimpinan Anwar. 

Friday, May 12, 2023

Seringkas yang ada mengenai filem Anwar: The Untold Story

SESUDAH SUBUH

TANGGAL 8 Mei lalu saya turut berkesempatan untuk menonton filem biopik Anwar: The Untold  Story filem memaparkan kisah benar sukaduka perdana menteri ke-10 itu dalam perjuangan Reformasi demi rakyat dan negara. Khabarnya filem ini diusahakan sejak tahun 2011 sebelum Anwar jadi PM. Penggambarannya dibuat hampir 100 peratus di luar Malaysia dan membabitkan pelakon-pelakon dari Indonesia.

Watak Anwar dilakukan aktor Malaysia Farid Kamil, Hasnul Rahmat sebagai Dr Mahathir Mohamad manakala watak Dr Wan  Azizah, oleh Acha Septrisa,, Piet Pagau, Dewi Irwan dan lain-lain. Filem bernilai RM10 juta ini diarah oleh Viva Westi manakala Ziulkiflee Anwar Haque atau Zunar menyiapkan lakon layar merangkap sebagai eksekutif produser.

Wednesday, May 3, 2023

Gerakan Tumbangkan Kerajaan: Persepsi bukan Realiti?

ULASAN 

Anwar Ibrahim
SEMINGGU dua ini heboh cerita fasal gerakan hendak tumbangkan kerajaan Harapan. Cerita itu secara tidak langsung membentuk dua dimensi, menakut dan menggembirakan. Ianya ditakuti oleh para pencinta kerajaan Madani, sebaliknya menyeronokan kelompok yang membenci kerajaan Harapan itu khususnya Anwar Ibrahim. 

Mulanya saya sendiri tidak ambil peduali mengenai cerita memualkan ini. Tetapi apabila ia disentuh sendiri oleh Anwar Ibrahim, baru saya cuba menyelidiki dan menganaliasanya sejauh mana logik dan benarnya.

Bagi Anwar beliau menyifatkn gerakan itu suatu igauan. Ia dilakukan oleh mereka yang mengigau. Sama ada realiti atau igauan, apabila perdana menteri memberi reaksi maka perlu saya mengulas sedikit mengenainya, memberi pendapat dan pandangan. 

Sudah ramai kekawan penulis berbuat demikian, dan umum sedikit sebanyak sedia maklum tentang latar belakang kisah ini.