Friday, May 31, 2013

Jadikan Pendidikan Sebagai Sumber Pendapatan Negeri

TAZKIRAH JUMAAT                                                                               

Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah telah meletakkan pelancongan sebagai sandaran untuk menjana ekonomi negeri Kelantan. Tindakan itu untuk tidak begitu bergantung kepada hasil balak yang merupakan penyumbang kewangan utama bagi negeri Kelantan sejak berdekad lalu.

Langkah itu sesuatu yang tepat sekali memandangkan Kelantan mempunyai berbagai produk pelancongan yang masih belum dikomersilkan. Apa lagi kapastiti balak yang boleh ditebang sudah berkurangan. Mungkin juga kuota kawasan balak yang dibenarkan sudah pun habis atau melewati had dibenarkan.

Mengenai aset pelancongan ini disedari sejak lama dulu lagi. Selain daripada hasil balak serta bahan meneral lain; biji, besi, tembaga atau emas, pelancongan dan pertanian merupakan dua bidang yang perlu diberi keutamaan. Negara-negara yang ketiadaan sumber asli telah menjadikan bidang ini sebagai sumber pendapatan negara.

Penahan Nurul Izzah, Bung Mokhtar Sifatkan Malapetaka

ULASAN                                                                                                

UBN Sabah masih lagi dibayangi seruan "Ini kalilah" yang merupakan seruan pembangkang Sabah untuk menumbangkan kerajaan UBN Sabah dalam pilihan raya lalu. Walaupuan seruan itu tidak menjadi, bila mana Pakatan Rakyat gagal menguasai Sabah tetapi ia seakan-akan terus mengusik perasaan pemimpin UBN Sabah.

Mengapa tidak, semalam Imigresen Sabah bertindak mengalang Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dari memasuki ke negeri berkenaan. Izzah dihalang dan diminta pulang semula ke Kuala Lumpur sebaik tiba di lapangan terbang Sabah. 

Izzah katanya dalam rangka mengadakan lawatan ke negeri berkenaan untuk menyertai pesta Keamatan yang sedang berlangsung kini.

Thursday, May 30, 2013

Mengapa Azmin dan Dr Rani Tidak Ada Dalam Senarai Exco?

ULASAN                                                                                                 

Hari ini setelah lebih dua minggu pilihan raya berlalu kerajaan Selangor terbentuk dengan rasminya apabila 10 orang Exconya telah selamat mengangkat sumpah. Mungkin semua orang lega terutamanya Khalid Ibrahim yang mengangkat sumpah lebih awal sebagai MB, tetapi masih belum memanggil mesyuarat Exco kerana 'kelewatan' pembentukan barisan majlis mesyuarat Kerajaan Selangor.

Namun pun begitu, ada sesuatu yang boleh dipertikaikan disebalik pembentukan kerajaan Selangor itu. Mungkin orang akan bertanya, (atau tidak mahu bertanya), mengenai kedudukan Mohamed Azmin Ali dan Dr Rani Osman, mengapa mereka tidak termasuk dalam senarai Exco? Apakah nama mereka tidak disenarai oleh parti atau mengapa?

Tidak mungkin parti PKR dan PAS tidak menyenaraikan nama mereka. Mereka berdua adalah Pengerusi Perhubungan parti masing-masing di Selangor. Dr Rani ialah Pesuruhjaya PAS Selangor manakala Azmin ialah Ketua Perhubungan PKR Selangor.

Wednesday, May 29, 2013

Apa Cerita Lebuh Raya dan Stadium Bukit Merbau?

RENUNGAN PAGI                                                                                

Orang yang sihat dan waras serta tahu sejauh mana kemampuan sebuah kerajaan negeri seperti Kelantan, atau mereka yang sering mengikuti pembentangan bajet tahunan negeri Kelantan dapat mengagak atau mengesan apakah motif projek Lebuh Raya Rakyat Kelantan (LRRK) sejauh 73 kilometer dari Kota Bharu ke Kuala Krai dan begitu juga dengan projek stadium Bukit Merbau di Selising Pasir Puteh yang canggih 'manggih' itu.

Bagi mereka adalah sesuatu yang mustahil untuk kerajaan Kelantan membina kedua-dua projek berkenaan kalau bergantung kepada pendapatan kewangan negeri yang ada hari ini semata-mata. Justeru saya sendiri sudah menduga kenapa projek itu dilancar ialah untuk dijadikan tarikan pilihan raya. Ia untuk menjadi modal dan rangsangan kepada orang ramai agar mengekalkan kerajaan PAS Kelantan. Sekadar itu saja.

Tamrin Akan Didakwa Pagi Ini

Tamrin Ghafar bersama Tian Chuu, Haris Ibrahim dan Safwan Anang akan didakwa di mahkamah seksyen Jalan Duta pagi ini. Mereka yang ditahan lewat petang semalam telah dibebaskan kira-kira jam 11:00 malam. [wm.kl.7:45 am 29/05/13]

Tuesday, May 28, 2013

Ahmad Yakob Tidak Ubah Bilik MB, Seakan Mahu Kekalkan Aura Tokguru

REGUT RASA                                                                                                    

Sewaktu pulang ke Kelantan untuk menjemput anak perempuan yang menjalani ujian 'badanian' di Pondok Diniah Pasir Tumbuh selama sebulan minggu lepas, saya sempat menjenguk Kota Darul Naim pusat pentadbiran negeri Kelantan sekejap. Tujuannya ialah untuk berjumpa dengan MB Kelantan yang baru Ustaz Ahmad Yakob bagi mengucapkan tahniah dan selamat kepadanya. Sebenarnya tiada keperluan lain, selain dari hanya untuk ucap tahniah saja dan memberi semangat.

Ahmad sedang membaca salah satu surat yang diterimanya.
Pertukaran ketua kerajaan Kelantan tidak membawa perubahan drastik. Macam seperti biasa saja. Bermula dari pintu masuk hingga ke lif hendak naik ke pejabat MB di tingkat satu tiada apa-apa perubahan drastik, biasa saja. Kawalan ketat tidak ada di pintu masuk kota pentadbiran itu. Di gate angkat tangan dan driver cakap nak hantar "YB" sudah lepas walaupun kita tidak calon pilihan raya pun. Tiada soal jawab.

Tamrin Ditahan Kali Kedua?

BERITA TERKINI                                                                            

Kira-kira jam 7:15 minit malam ini saya menerima panggilan telefon dari Tamrin Ghafar yang memberi tahu dia akan ditahan polis. Beliau memberi tahu seramai lapan orang anggota polis sedang berada di halaman rumahnya. Menurutnya polis ingin menahannya ketika itu juga dan membawanya ke Balai Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur.

Tamrin (kiri) ketika minum di KLCC petang tadi. 
Tetapi katanya dia minta ditangguhkan hingga beliau selesai menunai sembahyang Maghrib.

Sebelum jam 6:00 petang beliau bersama saya dan tiga rakan lain, Sabree Shafei, Dr Wan Suhaimi Wan Daud dan Mohd Arif Sabri Abdul Aziz ahli Parlimen Raub, minum kopi di KLCC.

Ketika minum saya sudah tergerak hati untuk bertanya macam mana dengan 'kes' beliau. Polis sebelum ini mengatakan akan membuat rayuan ke atas pembebasan Tamrin bersama Tian Chua dan Haris Ibrahim yang ditahan minggu lepas.

Kami berpisah dan Tamrin memberi tahu dia hendak ke masjid.

Mungkin ketika ini Tamrin sudah pun dibawa ke Balai Polis Dan Wangi. Semoga penahanan itu tidak menyusahkan ahli PAS seumur hidup itu. Kebetulan juga tadi beliau memberi tahu saya kedua-dua belah lututnya sakit dan bercadang untuk mendapatkan rawatan. [wm.kl.8:28 pm 28/05/13]

Tiada Pertandingan Dalam Umno Tahun Ini?

DIALOG PAGI                                                                                                                 

Semalam bekas seorang menteri Umno menelefon saya. Sudah lama bekas menteri ini tidak menghubungi saya. Sebelum ini kerap juga menghubungi saya dan kami bertemu di Bangsar untuk minum tea tarik dan sambil berbual fasal politik tanah air.

Kerana lama tidak menghubungi saya dia agak 'semen' sedikit. (Semen ialah malu-malu). Al maklumlah lama tidak bersembang. Satu masa saya pernah mengkritik teruk bekas menteri ini sehinggakan dia terasa hati dengan saya dan mengambil tindakan undang-undang.  Saya bukan seorang yang apolegetik mengenai sesuatu kebenaran. Saya akan kata (kritik) sesiapa juga hatta kawan baik.

Saya melayan panggilan semalam semesranya untuk menghilangkan rasa semen itu. Itulah yang kita perlu lakukan bila seseorang yang telah lama tidak menghubungi kita. Cuba tunjukkan kita masih seperti dulu dan menerimanya seperti tidak ada apa-apa. Itulah cara untuk menghubungi semula ukhwah agama.

Monday, May 27, 2013

Kritikan Shamsul Terhadap Abdul Hadi Dibalas

MENAIK MENTARI                                                                               

Selepas The Gian Killer, Shamsul Iskandar Md Akin menegur presiden PAS, Abdul Hadi Awang di kongres nasional PKR tiga hari lalu berhubung kejadian pertindihan calon di antara PKR dan PAS di beberapa buah kerusi yang menyebabkan calon PKR (Pakatan Rakyat) kalah, saya menanti mana-mana pemimpin bangkit PAS menjawab kritikan pedas Shamsul itu.

Shamsul jentik Hadi.
Kritikan Shamsul itu memang perlu dibela dan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ahli Parlimen Bukit Katil itu mempersenda dan menghina presiden PAS. Adalah dayus kalau PAS membiarkan presiden mereka dikentuk begitu saja, apa lagi dihadapan ramai. Aib dan air muka presiden perlu dijaga kerana ia juga maruah parti.

Shamsul secara tidak berselindung menyalahkan kepada Abdul Hadi atas kejadian itu. Beliau melontarkan kemarahan itu di hadapan perwakilan kongres nasional PKR. Mungkin dia ada hujah dan maklumat konkrit maka beliau berani berbuat begitu. Shamsul adalah seorang peguam yang tahu mentafsir undang-undang dan juga bijak memanipulasikan hujan untuk kemenangan - kebenaran? Saya mengenali beliau sejak tahun 1998.

Sunday, May 26, 2013

Najib dan Anwar Berlindung di Sebalik Jusuf Kalla?

WACANA MINDA                                                                                   

Mungkin kalau tidak ada himpunan Blackout505 kita tidak mengetahui adanya perjanjian sulit di antara Najib Razak dengan Anwar Ibrahim untuk saling hormati menghormati proses pilihan raya dari cara berkempen membawa kepada keputusan yang bakal diterima kedua-dua pihak.

Hari ini perjanjian sulit yang 'diorangtengahkan' oleh Jusuf Kalla telah terbongkar apabila adanya himpunan Blacout505 yang membantah keputusan pilihan raya lalu. Himpunan yang diadakan di seluruh negara kecuali Perlis dan Kelantan itu mendapat sambutan hangat dan ia membimbangkan pihak UBN.

Kebimbangan kepada kehangatan himpunan itulah menyebabkan Najib terpaksa mendedahkan perjanjian sulit kononnya di antara beliau dengan Anwar Ibrahim?

Saturday, May 25, 2013

Lebih 50 Ribu Rakyat Bangkit di Petaling Jaya

TERKINI                                                                                     

Himpunan Black Out 505 sebagai membantah dan menyatakan kebencian kepada sikap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang berdolak dalih dan mempertahankan apa didakwa ke atas suruhanjaya itu sebagai penipu dan tidak adil yang diadakan di padang Amcorp Mall Petaling Jaya malam ini dilimpahi lautan manusia.

Sebahagian 50 ribu yang hadir di himpunan BlackOut505.
Lebih 50,000 yang hadir berhimpun dengan aman sambil mendengtar ucapan dan pidato para pemimpin politik dan Ngo. Mereka yang hadir sebahagian besar memakai baju warna hitam sebagai lambang atau pergabungan atas apa yang berlaku.

Mereka yang kebanyakannya golongan muda datang sejak awal senja lagi memenuhi padang berkenaan. Himpunan malam ini merupakan kemuncak kepada himpunan Black Out505 yang diadakan dibeberapa negeri sebelum ini.

Himpunan ini bermula di Petaling Jaya didikuti di Perak, Johor, Negeri Sembilan, Melaka kemudian Kedah dan Terengganu sebelum ia berakhir di Petaling Jaya. Hanya Perlis dan Kelantan tidak bersedia mengadakan himpunan berkenaan.

Sementara itu difahamkan seperti diumumkan himpunan malam ini tidak akan berakhir di situ tetapi ia akan diteruskan untuk ke Padang Merdeka. Himpunan malam ini berjalan lancar tidak ada apa-apa halangan dan pihak keselamatan tidak perlu bertungkus lumus untuk mengawal keadaan kerana ianya berlangsung dalam penuh berdisiplin.

Inysa-Allah saya akan mengulas dan sorot himpunan BlackOut505 - Suara Rakyat ini esok. [pjy.sel.11:29 pm 25/05/13]

Jangan Lepas Dendam Kepada Guru

RENUNGAN SENJA                                                                               

Kegagalan UBN untuk mendapat majoriti 2/3 di parlimen dan kekurangan undi popular buat pertama kali dalam sejarah pilihan raya menjadikan beberapa jabatan dan individu tertentu yang sedia menjadi perkakas buruk (baca juga perut labuh) kepada parti itu bertindak diluar batas kepada pihak-pihak yang disangka tidak memberi sokongan hatta walaupun sesama seprofesyen.

Salah satu kumpulan yang menjadi mangsa golongan menjadi perkakas buruk kepada UBN ialah, masyarakat guru. Pilihan raya tidak memberi keadaan kondusif buat golongan ini. Pilihan raya yang merupakan intipati kepada sistem demokrasi negara ini tidak menjamin hak kebebasan untuk mereka bersuara. Malahan pilihan raya menjadi malapetaka buruk sekiranya parti yang memerintah tidak menang. Mereka dijadikan "punching beg" oleh bos-bos atau orang atasan.

Guru adalah sebahagian pengundi yang berotak dan dapat menilai sendiri untuk memilih calon atau parti mana yang relevan mengikut keadaan semasa. Mereka adalah pengundi yang tahu membuat penilaian dan bukan jenis 'lembu rumput cerut'. Tetapi sayang pengokongan ke atas mereka secara keterlaluan membuat aset yang ada kepada mereka untuk menjadi pemilih yang tepat disia-siakan begitu saja. Lebih malang lagi mereka dipaksa hidup-hidup melakukan apa yang mereka tidak 'hingini'.

Friday, May 24, 2013

Zahid, Polis Harus Bijak Bertindak, Ambil Iktibar Lampau

TAZKIRAH JUMAAT                                                                        

Kerajaan sudah dianggap bermain kasar dalam meredakan kemarahan rakyat terhadap keputusan pilihan raya umum lalu. Semalam tiga orang individu bertaraf pemimpin telah ditahan polis. Mereka ialah ahli PAS seumur hidup Tamrin Ghafar, ahli parlimen Batu, Tian Chua dan seorang peguam yang juga aktivis masyarakat Haris Ibrahim.

Tamrin ikut ditahan.
Mereka ditahan dibawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 sewaktu sedang makan tengah hari di sebuah restoran di Bangsar, Kuala Lumpur. Katanya penahanan itu ekoran ucapan mereka di satu ceramah di Kuala Lumpur malam semalam. Penangkapan ini walaupun ia bukan kesenimbungan penahan pemimpin pelajar Adam Adli beberapa hari lepas dilokap polis di Jinjing, tetapi ia terarah ke arah itu. Persepsi rakyat akan menjurus kepada tindakan politik, bukan keselamatan negara.

Pihak kerajaan tidak boleh menafikan bahawa penahanan ketiga-tiga mereka sebagai kesenimbungan ke atas penahanan Adam Adli itu. Kebetulan pula penahanan mereka menerusi akta sama, Akta Hasutan 1948 ia menunjukkan mereka menghadapi masalah atau kesalahan yang sama.

Tuesday, May 21, 2013

Kelemahan Cyber Trooper UBN Ialah Kemelampuan Mereka

ULASAN ISU                                                                                     

Pengerusi Media Prima Johan Jaaffar memperakui pernanan dan keterbukaan media baru; internet, Fb, blog, twiter dan sebagainya telah mengalahkan UBN. Kataya anak-anak muda lebih percaya kepada maklumat dari media baru yang ganas. Ini bermakna Johan mengikhtiraf peranan media baru ini lebih berfungsi dan mengalahkan media konservetif seperti radio dan televisyen dan akhbar arus perdana dalam menyebar dan menerima maklumat.

Katanya walaupun Umno juga mempunyai perwira maya (cyber trooper) tetapi ia tidak cukup kuat dan perkasa untuk melawan propaganda oleh pihak Pakatan Rakyat. Persembahan atau maklumat yang ditaburkan oleh cyber tooper UBN seperti tidak diterima dan ditolak atau tepatnya tidak terlawan 'keganasan' maklumat pihak Pakatan Rakyat.

Kalau Johan sedar kenapa media baru lebih diterima berbanding dengan media konservatif, ia mempunyai jawaban yang mudah. Johan tidak perlu pening kepala memikirkannya dan mencari punca dan alasan. Tidak perlu kepada satu kajian yang menyeluruh pun.

Bila Zahid Beri Amaran Jangan Main Api..

MENUNJAH RASA                                                                                

Zahid Hamidi nampaknya terus mencipta dan membentuk identitinya sebagai menteri yang bengkeng dan pongoh. Tidak sampai 72 jam dia meminta mereka yang tidak setuju dengan sistem pilihan raya negara ini agar keluar dari negeri ini dan mencari negeri lain yang lebih sesuai, hari ini dia herdik media massa pula.

Zahid berpakaian tradisi Jawa.
Tindakan Zahid ini agak kontras dengan menteri lain yang kelihatan lebih tenang dan bersikap rasional dalam memberi kenyataan bersikap apolegetik pertama sebagai menteri? Masing-masing cuba memberi penjelasan cara baik kepada rakyat agar memahami situasi pilihan raya dan menerima keputusan dengan baik.

Berbeza dengan Zahid Hamidi. Apakah peraturan telah menetapkan demikian seseorang yang menjawat Menteri Dalam Negeri harus ada stail tersendiri, kelihatan tegas dan bengkeng agar orang takut? Boleh jadi juga. Disebabkan Zahid tidak ada misai dan janggut untuk menjadi perisai keberaniannya maka dia kena mengeluarkan kata-kata yang bengis.

Monday, May 20, 2013

Bukti Penipuan SPR Dalam Pilihan Raya Ke-13

KENYATAAN                                                                                         

Sebuah pusat pengumpulan kesalahan dan penipuan dalam PRU-13 dikendalikan Pengarah Strategi Keadilan telah mula mengeluarkan bukti-bukti mengenai kewujudan pengundi hantu. Dalam satu kenyataan yang diemaikan kepada blog Merah Tinta, pusat pengumpulan data itu yang dinamakan #siasatpru13 telah menededahkan lapan orang yang disyaki sebagai pengundi hantu.

Sehubungan itu di sini saya dedahkan juga di pusat pengundian di kawasan saya di DUN Gual Periok di Sekolah Kebangsaan Gual Periok juga mengalami masalah yang sama. Menurut seorang petugas SPR dua orang pengundi berdaftar dari kawasan berkenaan gagal untuk mengundi apabila namanya telah ditanda sebagai telah mengundi.

Tidak dipasti apakah pengundi berkenaan, (seorang perempuan) membuat laporan polis atau tidak. Mungkin pihak #siasatpru13 boleh menghubungi mana-mana petugas pilihan raya di pusat pengundian berkenaan.

Berikut disiarkan sepenuhnya kenyataan akhbar dari #siasatpru13 yang dikirimkan kepada blog saya:

Forum PR Pasca PRU-13: Pemimpin Lama Harus Bersara

PANDANGAN                                                                                          

Malam tadi saya jadi ahli panel satu Bualbicara di Taman Melawar, Gombak. Majlis itu anjuran PAS Kawasan Batu. Sebenarnya sdr Tarmizi Mohd Jam yang juga Timbalan YDP PAS kawasan itu sudah kerap mengundang saya untuk ikut sama berpartisipasi dalam program politik di kawasannya dengan memberi pandangan dan ulasan perkembangan politik semasa. Tetapi beberapa undangan terpaksa ditolak kerana tidak kebetulan dengan masa saya lapang.

Perlu saya sebut kerajinan Tarmizi dan YDPnya Cikgu Ishak Surin boleh dipuji. Mereka kerap mengadakan aktiviti kepartian. Kandatipun mereka tahu tidak akan dapat bertanding kerana parlimen Batu dikhaskan kepada PKR, namun mereka tidak jemu menganjurkan program. Sikap seperti inilah wajar dipuji oleh penggerak atau aktvis lain.

Kita mengadakan program atau aktiviti bukan mengharap untuk bertanding dalam pilihan raya tetapi satu kewajiban dan komitmen kepada parti. Syabas. Wajar juga kalau PAS kawasan Batu diberikan hadiah?

Sunday, May 19, 2013

Zahid Cuba Jadikan Anwar Sebagai Modal Politiknya

ULASAN ISU                                                                                         

Menteri yang dikenali dengan Kerbau Air dikalangan penjengok blog saya, Ahmad Zahid Hamidi nampaknya telah menjadikan jawatan baru Menteri Dalam Negeri (KDN) sebagai kempen untuk mengukuhkan kedudukannya di dalam Umno. Umno akan mengadakan pemilihan pemimpin (MT) pada Oktober nanti; maka Zahid kena mulai berkempen dari sekarang bagi menjamin kedudukkan sekurang-sekurang sebagai Naib Presiden kekal.

Zahid Hamidi
Walaupun dalam pemilihan lalu Zahid mendapat undi terbanyak untuk kerusi Naib Presiden, tetapi ia tidak menjamin beliau kekal dengan kedudukan itu dalam perhimpunan nanti. Prestasi Zahid sebagai Menteri Pertahanan dinilaiukur oleh ahli Umno sejauh mana kebolehan dan kemampuan Zahid sebagai menteri.

Ahli Umno kini bukan saja akan teruja atau menganggap seseorang menteri itu berkualiti setakat tahu berjabat tangan sambil menepuk bahu dan mengeluarkan ketawa kuat selepas itu mengoncang-goncangkan tangan tetamu. Ahli Umno akan membuat pennilaian dari sudut intelektual dan profesionalisme seseorang yang bergelar menteri.

Poll Tentang Zahid dan Ahmad Maslan Diganggu

PERHATIAN                                                                                         

Saya terpaksa menarik balik poll untuk menamakan (menggelar) dua orang menteri Ahmad Zahidi Hamidi dan Ahmad Maslan yang kedua-duanya telah mengeluarkan kata-kata huduh (yang tidak menggambar ketamadunan mereka sebagai menteri kabinet) kepada mereka yang memprotes keputusan pilihan raya lalu, kerana poll berkenaan diganggu.

Poll yang dimulai semalam telah pun menerima lebih 250 undi tetapi hari ini jumlah undi telah menjadi 177 lebih. Ini bermakna ada gangguan terhadap poll berkenaan. Poll itu akan berlangsung selama lima hari dan dijangka akan mengutik antara 2,000 hingga 3,000 undia berdasarkan kepada poll sebelum yang tidak diganggu.

Jam 8:00 malam selepas tidak sampai empat jam dilancarkan ia telah mengutik undi sebanyak 158 undi, manakala menjelang pukul 12:00 tengah malam jumlah pengundi 258 tetapi anihnya pagi ini jumlah undi turun kepada 177 dan terus turun ke angka 171. Ini bermakna ada gangguan.

Saturday, May 18, 2013

Jaguh-Jaguh Perdebatan Baru di Parlimen

SUSUPAN TENGAHARI                                                                                

Pastinya sidang parlimen penggal ke-13 yang dijangka bersidang bulan depan tidak akan kalut dengan juahan dan bangkangan membuta tuli dari beberapa bekas orang ahli parlimen yang dianggap pengacau sidang dan sekaligus menjadikan parlimen riuh randah laksana pasar ikan. Orang seperti Inchek Ibrahim Ali, orang itu, bekas MP Kulim - Bandar Baru, Zaharain Hashim, Gobalakrishan atau Wee Chee Keong adalah bekas ahli parlimen yang mahu menjadi hero dan alat kepada UBN.

Mohd Rafizi Ramli
Mereka asalnya mewakili Pakatan Rakyat tetapi separuh jalan 'menungging punggung' kepada Pakatan Rakyat bahkan membaling tahi kepada mereka yang berjasa dan berbudi kepada mereka termasuk memberi laluan dan restu bertanding atas lambang parti. Apa dilakukan mereka adalah untuk mengambil hati Najib Razak dan UBN agar memberi sesuatu habuan kepada mereka.

Mereka ini adalah orang-orang yang boleh 'diciskan'. Mereka bukan saja tidak ada moral politik tetapi sebenarnya tidak pernah menghormati demokrasi dan amanah rakyat kepada mereka. Cis 44 kali.

Ahmad Perlu Tiru Mukhriz Dan Profesional

BICARA SABTU                                                                                                               
 
Langkah yang diambil oleh MB Kedah yang baru Mukhriz Mahathir untuk menilai pencapaian atau prestasi Exconya setiap setahun sekali boleh ditiru oleh MB Kelantan, Ahmad Yaakob. Mukhriz berkata dia akan membuat penilaian ke atas Exconya menerusi Indeks Prestasi Utama (KPI) setahun sekali.

Menerusi tindakan ini kesemua exco di Kedah akan dinilai dan sekiranya mereka tidak mencapai indeks yang ditetapkan mereka akan digugurkan. Langkah Mukhriz itu adalah untuk memberi kesan dan memastikan Exco dilantik berkebolehan dan mampu melaksanakan tanggungjawab.

Tidak menjadi kesalahan bagi MB Kelantan kalau meniru sesuatu yang baik dari sesiapa saja. Apa dilakukan Mukhriz itu baik bagi memastikan perlaksanaan segala pembangunan dan kebajikan untuk rakyat menerusi portfolio masing-masing berjalan lancar. Maka wajar kalau Ahmad juga berbuat benda yang sama.

Friday, May 17, 2013

Meninjau Emas di Tapak Tuan Aceh Selatan

CATATAN PERJALANAN                                                                                               

Semasa mengunjungi kota Tapak Tuan di Aceh Selatan dua minggu sebelum pilihan raya lepas saya sempat singgah di sebuah perkampungan yang kini menjadi sebutan ramai kerana kawasan itu kaya dengan bahan galian (mineral) terutamanya emas, biji besi, kuprom dan lain-lain. Kampung dimaksudkan itu ialah Sawang.

Kiri kanan adalah bangsal kilang emas di Sawang.
Sawang terletak kira-kira 30 km dari bandar Tapak Tuan yang dikenali dengan Kota Singa. Adapun ia disebut Tapak Tuan sempena dengan seorang pertapa yang alim. Nama pertapa itu tidak diketahui. Kesan tapak kakinya ada tertinggal di atas sebongkah batu di sebuah telok di pantai Aceh Selatan, maka itu bandar itu dinamakan "Tapak Tuan". Saya percaya kesan tapak kaki itu adalah replika atau pun bukan yang original.

Zahid Hamidi Yang Sombong Dan Angkuh

ULASAN PAGI                                                                                                                  

Luahan kemarahan Menteri Dalam Negeri Negeri yang baru Ahmad Zahid Hamidi kepada tindakan anak-anak muda yang memprotes keputusan pilihan raya lalu agar keluar dari negara ini dan mencari negara yang sesuai yang mengamalkan sisitem pilihan raya seperti mereka gemari adalah satu tindakan yang tidak bijak, bersifat sombong dan angkuh.

Sebagai seorang menteri Zahid seharusnya memahami jiwa anak muda yang memberontak kerana sebab-sebab yang mereka yakini benar. Anak muda walaupun emosi tetapi tindakan mereka berdasarkan fata yang rasional. Zahid sebagai orang separuh tua (kerana belum bongkok tiga) sepatut melayani anak muda dengan berhemah dan sopan bukannya dengan mengherdik penuh emosi.

Tidak perlu Zahid menunjuk bengkeng mentang-mentang dia baru dilantik menjadi menteri yang menjaga polis dan FRU. Sebengkeng Zahid pun mustahil taring akan tumbuh di mulutnya seperti kera atau singa.

Thursday, May 16, 2013

Wujudkan Unit Pemantau Khas di Bawah MB

PANDANGAN TULUS                                                                           

Tanpa menunggu selepas pantang, biasanya 40 hari atau 100 hari menurut tradisi orang Melayu, MB Kelantan yang baru Ustaz Ahmad Yaakob telah melestarikan agenda peribadinya sebagai MB dengan menjadikan kebajikan rumah untuk rakyat sebagai prioriti. Ahmad telah meletakkan sasaran satu unit rumah untuk satu keluarga di Kelantan. Tentunya keluarga yang berpendapatan dibawah kemampuan untuk memiliki rumah.

Ahmad Yaakob: Rumah rakyat agenda utama.
Perangkaan mengenai perkara ini mungkin sudah ada dalam rekod di Pejabat Menteri Besar.

Apa disasarkan Ahmad itu bertepat dengan janji atau manifesto PAS kelantan dalam pilihan raya lalu yang mementingkan kebajikan dan keberkatan. Perumahan adalah menjadi keutamaan kepada rakyat. Tahap kemiskinan rakyat di sesebuah negeri itu akan diukur kepada pemilikan kediaman.

Di Kelantan masalah rumah menjadi masalah utama. Agak sedih sedikit program atau projek ini seakan terabai sejak 20 tahun lalu. Projek atau skim pembinaan rumah Dufah (maaf kalau salah) tidak begitu berkesan dan ia sekadar melepas kentut sebelum berak sahaja. Sekali lagi maaf kerana guna anologi kasar. Mungkin kerajaan negeri ada rekod mengenai hal ini dan sila dedahkan kepada umum.

Ruhanie Perlu Adil Membuat Analisa Jangan Bias Kepada Umno

SUSUPAN PETANG                                                                                                          

Ruhanie Ahmad yang kini kononnya sedang membuat Phd mengenai politik antarabangsa tidak boleh menggunakan teori atau hipotesis yang tidak jelas untuk mengatakan Pakatan Rakyat atau PKR mendapat dana dari Amerika untuk perbelanjaan pilihan raya lepas.

Hipotesis atau teori yang dibuat berdasarkan pengamatan dan maklumat-maklumat di internet tidak tepat untuk membuat tuduhan atau memberi pesepsi demikin. Ia memburukkan keadaan dan merupakan fitnah dan tidak wajar dikeluarkan oleh seorang yang tahu bagaimana parti lain (Umno) banyak menggunakan wang.

Sebagai seorang bekas ahli parlimen (Batu Pahat) Ruhanie perlu turun sendiri ke lapangan untuk melihat apa yang berlaku bagi membenarkan hipotesis yang beliau buat. Apa yang dilakukan oleh Pengarah UMCEDEL Prof Redhuan Othman wajar diteladai. Beliau turun sendiri ke lapangan untuk mengetahui perkembangan politik dan tidak hanya membuat rumusan dan hipotesis dari dalam bilik kerja.

Diharap Mustapa Bekerjsama Dengan Ahmad Yaakob

CATATAN TENGAHARI                                                                                                  

Kemarahan Najib Razak kepada pimpinan Umno Selangor kerana gagal menumbangkan kerajaan Pakatan Rakyat sehingga menyebabkan Timbalan Pengerusi Umno Selangor Noh Omar menerima hukum tidak dilantik menjadi menteri, tapaknya turut terhimbau ke negeri kelantan DarulNaim.

Mustapa boleh kerjasama dengan Ahamd.
Kegagalan Mustapa Mohamed untuk membawa Kelantan ke dalam tangan Umno dalam pilihan raya lalu menyebabkan negeri Kelantan juga terhukum. Dalam pegumuman kabinet semalam, hanya seorang saja wakil dari Kelantan iaitu Mustapa Mohamed yang dikekalkan sebagai menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industeri menampakkan semacam Najib tidak memikirkan apa yang Umno Kelantan perlukan.

Kenapa dikatakan tempias kemarahan Najib di Selangor merebak ke Kelantan, kerana selain Mustapa masih ada empat lagi ahli Parlimen yang boleh dipertimbangkan untuk dilantik menjadi menteri. Mereka ialah Tengku Razaleigh Hamzah (Gua Musang), Annuar Musa (Ketereh), Ikmal Hisham Abdul Aziz (Tanah Merah) dan Jazlan Yaacob (Machang). Mungkin Jazlan dan Ikmal terlalu baru dan muda jalan hendak ke parlimen pun belum arif untuk dilantik menjadi menteri tetapi Annuar Musa dan Tengku Razaleigh layak untuk dibawa ke dalam kabinet.

Gelora Kebangkitan Anak Muda Cina Perlu Diredakan

RENCANA                                                                                         

Semalam saya sempat mengikut siaran live menerus streamyx Himpunan Black 505 di Johor Bharu. Kebetulan waktu saya buka siaran itu yang sedang menjerit di atas pentas ialah anak muda berbangsa Cina. Saya tidak mengenali siapa dia. Dia sedang memimpin acara itu dengan melaungkan seruan ajakan supaya semua anak Cina muda bangkit menentang ketidaktelusan pilihan raya umum yang lalu.

"Ayuh bangkit, kita mahukan pilihan raya yang adil dan telus. Kalau pilihan raya lalu dijalankan dengan adil dan telus kita sudah dapat Putrajaya," katanya disambut dengan sorakan dan tiupan vuvuzela (trampik) menggegak gempitakan keadaan. Selepas itu tampil pula anak muda berbangsa India perempuan. Dia juga membuat seruan yang sama dan disambut dengan sorakan dan tiupan vuvuzela.

Katanya kita belum cukup, kita mahu ramai lagi. "Ajaklah saudara mara kamu, ayah kamu dan ibu kamu datang berhimpun. Kita mahukan keadilan dan kebebasan," jeritnya penuh bersemangat sampai hampir kehilangan suara. Kemudian diikuti pula oleh anak muda Melayu. Tentulah di pentas itu anak muda Melayu itu lebih lantang memimpin khalayak. Perkataan-perkataan yang terpancur dari mulutnya juga agak keras dan kasar, sampai ada perkataan "mampos BN.."

Wednesday, May 15, 2013

Khairy Jadi Menteri Belia dan Sukan

TERKINI                                                                                                                             

Najib Razak baru mengumumkan barisan kabinetnya barunya sekejap tadi tang memberi banyak kejutan. Kabinet Najib bolehlah disifatkan penyulatan gelegar buluh dengan kayu. Seperti mana diduga tiada wakil MCA atau Gerakan di dalam Kabinet kali ini. Namun satu post yang lazim dipegang oleh MCA Kementerian Pengagkutan dibiarkan kosong. Tanpa wakil MCA dan Gerakan kabinet Najib menjadi sunyi dan seolah UBN telah melupai orang Cina.

Seperti mana yang saya guraukan Ketua Pemuda Umno Malaysia Khairy Jamaluddin Abu Bakar telah dibawa masuk ke dalam kabinet. Khairy yang menang di parlimen Rembau dilantik menjadi Menteri Beliau dan Sukan mengambil alih tempat Ahmad Shabery Chik yang dipindah ke Kementerian Komunikasi dan Multi Media.

Orang Pak Lah Menang, Orang Najib Kalah?

SESUDAH SUBUH                                                                                                          

Ada beberapa fakta menarik dalam pilihan raya lalu yang boleh dijadikan bahan renungan. Salah satu ialah mengenai kekalahan orang-orang Najib Razak, maksudnya para pegawai atau setiausaha politiknya. Mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa beberapa orang setiausaha politik Najib tewas dalam pilihan raya lalu.

Ramzi menang di Dabong.
Sebaliknya kontras pula beberapa orang bekas pegawai atau setiausaha bekas perdana menteri Abdullah Ahmad Badawi (Pak Lah) ramai yang menang. Ini merupakan satu ironi yang menarik.

Pegawai atau setiausaha Najib yang kalah ialah yang bertanding di kawasan pengundian anak-anak saya di Wangsa Maju, Shafei Abdullah. Shafei merupakan setiausaha politik Najib kalah kepada calon PKR Dr Tan Kee Kwong dengan kekurangan undi sebanyak 5,511. Shafei mengutik sebanyak 26,130 manakala Kee Kwong sebanyak 31,641 undi.

Tuesday, May 14, 2013

Azmin Perlu Dilantik Exco

SARANAN MALAM                                                                                                         

Persoalan siapa MB Selangor sudah selesai apabila Khalid Ibrahim hari ini mengangkpat sumpah sebagai MB Selangor di hadapan Sultan Selangor untuk penggal kedua. Kejutan kecil dibuat Azmin Ali yang cuba memprotes keputusan parti mahukan Khalid terus memimpin kerajaan Selangor tidak menjadi. Kekuatan yang ada kepada Khalid ialah apabila namanya juga disokong oleh PAS dan DAP.

Konsensus itu menyebabkan Azmin terpaksa menarik brek dan menukar haluan. Baguslah.

Azmin harus mengakui akan perkara ini. Beliau kena insaf dan cuba menyelami apakah sebab musabab namanya tidak dihantar sebagai nama kedua untuk jawatan MB. Beliau juga mesti tahu kenapa presiden melupainya walhal beliau adalah antara penjasa utama kepada survival suami presiden.

Semua orang tahu Azmin bukan kemaruk sangat untuk jadi MB. Dia akui perkara ini. Tetapi apa yang hendak diperjuangkan ialah kepentingan parti kerana Khalid dikatakan kurang memberi perhatian kepada aktivis parti. Masalah Khalid tidak mesra parti dan lebih mesra rakyat sudah lama menjadi sebutan.

13 Kerusi PAS di Kelantan Merosot

ANALISA P RAYA                                                                                                            

Walaupun PAS Kelantan masih boleh berbangga kerana masih mampu mempertahankan kerajaan untuk penggal ke enam berturut-turut, tetapi hakikat parti itu mengalami kemerosotan pada pilihan raya lalu tidak boleh di kesampingkan. Hattta kemerosotan itu tidak seteruk tahun 2004 sehingga PAS hanya berkuasa dengan kelebihan undi dua kerusi, tetapi kemerosotan kali ini juga sesuatu yang membahayakan PAS sekiranya ia tidak dijagai dan diawasi dari sekarang.

Sekaligus kemerosotan ini seakan membuktikan dakwaan Umno Kelantan untuk menawan negeri itu ada kebenarannya.

Faktor Tokguru peribadi Nik Aziz tidak boleh dianggap remeh. Walaupun kekuatan PAS kepada dasar dan prinsip parti; Islam tetapi peranan sosok individu tidak boleh dinafikan. Di samping mempertahankan prinsip-prinsip Islam yang menjadi dasar dan pegangan parti, PAS Kelantan perlu membina personaliti di kalangan para pemimpinnya. Intergriti seorang pemimpin adalah mustahak. PAS Kelantan harus mengadakan seorang personaliti yang boleh menjadi galang ganti kepada Tokguru dalam tempoh beberapa tahun ini.

Ketua Polis Bakri Zinin Paling Layak

PANDANGAN                                                                                                                  

Seberakhirnya pilihan raya umum ke-13 khidmat Ismail Omar selaku Ketua Polis Negara (KPN) juga akan berakhir. Beliau akan bersara wajib Jumaat ini. Ekoran itu siapa pengganti beliau sudah menjadi sebutan dan spekulasi.
Mohd Bakri Zinin

Kalau mengikut tradisi timbalannya Khalid Abu Bakar akan automatik diangkat menjadi penggantinya. Namun itu bukan kemestian, perlantikan KPN perlu mendapat restu dan perkenan Yang diPertua Agong.

Selain Khalid antara yang layak dan boleh dipertimbangkan ialah Mohd Bakri Zinin yang kini memegang jawatan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Mohamad Fuzi Harun yang merupakan pengarah Pasukan Petugas Khas (Operasi/Counter Terrorism) dan Akhil Bulat, Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman.

Jangan Keliru Lagi Dengan Kes Husam

RENUNG KE DALAM                                                                         

Bukan senang untuk mengubati hati orang nan terluka. Luka pula selagi belum ada penawar mujarab selagi itulah yang membawa kepedihan dan kengiluan. Denyutan kepedihan akan menjadi seseorang terus sakit. Kesakitan pula akan menganggu emosi seseorang. Gangguan ini kadang kalanya dahsyat, lebih teruk dari gangguna polong atau hantu.

Begitulah apa dialami oleh sesetengah orang terhadap apa yang berlaku di Kelantan ekoran keputusan Tokguru Nik Aziz Nik Mat untuk tidak lagi menjadi MB dan selepas ini tidak lagi akan berada dalam kepimpinan parti. Sejak lama dulu saya telah menulis, kita semua harus bersedia berhadapan dengan takdir ketiadaan Tokguru.

Masih ramai nampaknya yang tidak dapat menerima takdir dan hakikat politik yang berlaku di Kelantan. Ketiadaan Husam Musa dalam barisan Exco Kelantan masih ramai yang keliru dan cuba membuat soekulasi. Walaupun sudah ada penjelasan tetapi ia belum tuntas. Semua itu kerana kegilaan kepada Husam. Kerana mata kasar kita mengukur Husam layak dan sepatutnya berada sama dalam barisan Exco Kelantan. Ahmad al Fateh yang digelar kepada Husam untuk Putrajaya terbawa-bawa ke Kota Bharu.

Monday, May 13, 2013

Najib Perlu Bawa Masuk Razaleigh Dalam Kabinet

RENUNGAN SENJA                                                                               

Tampaknya bukan mudah untuk Najib Razak menyusun kabinet kali ini. Kabinet bakal disusun nanti adalah kabinet pertama Najib. Selepas beliau gagal mendapat mandat rakyat untuk menguasai 2/3 di parlimen, orang akan lihat pula rupa bentuk kabinet Najib. Barisan kabinet akan menentukan sejauh mana kemampuan kerajaan UBN dibawah Najib lima tahun mendatang. Kabinet juga akan menjadi penunjuk aras kepada kehebatan dan kebijaksanaan Najib.

Tengku Razaleigh Hamzah
Kabinet 2004 hingga 2008 lalu bolehlah dianggap kabinet Najib - Abdullah Badawi (Pak Lah). Najib hanya membaiki kabinet Pak Lah dengan menyulat mana-mana menteri atau ruang kosong untuk pengukuhan beliau. Penyusunan itu juga sebagai pembersihan etnik Pak Lah. Banyak orang berkata kabinet pembaikan oleh Najib itu dipengaruhi oleh Rosman Mansor?

Beberapa menteri digurukan katanya atas kehendak Rosmah Mansor. Antaranya Azlinan Othman Said, Mohd Zain Abdullah dan beberapa yang lain. Manakala pegawai-pegawai politik lantikan Pak Lah juga disingkir dan tidak 'ditebu guna'. Najib salin dengan muka baru yang muda dan jelasnya yang diharap menjadi tongkat serandangnya. Kebanyakannya yang muda dilantik sebagai timbalan menteri dan dilantik politik menjadi pegawainya di Putrajaya.

Pandangan Dari Seorang Hakim Yang "Sakit"

SUSUPAN TENGAH HARI                                                                                                   

Ulasan politik terhadap kekalahan kemerosotan sokongan orang Cina terhadap Umno dalam pilihan raya lalu oleh bekas Hakim Mahkamah Rayuan Mohd Noor Abdullah tidak wajar dan ia tidak menggambarkan pandangan aris dari seorang bekas Hakim. Seorang hakim sepatutnya berpandangan terbuka dan jauh sekali untuk menanamkan unsur kebencian sesama rakyat Malaysia. Tugas dan tanggungjawab hakim ialah membaik dan mendamaikan.

Seorang hakim memastikan keadilan tertegak bukannya berpihak kepada mana-mana pihak walaupun demi kepentingannya sendiri. Integriti dan penghormatan kepada hakim akan hilang apabila ia bias atau bertindak berat sebelah serta tidak berfakta.

Kita tahu Mohd Noor orang Melayu yang mungkin mempunyai sentimental value yang tinggi dengan Umno kerana memungkinkan beliau pernah berada di persada yang ada hari ini, sebagai hakim. Tetapi beliau sepatutnya lebih peka dan bertanggungjawab terhadap apa yang diluahkan itu. Beliau kena hormat kepada profesyennya sendiri kalau pun tidak mahu hormat kepada 'kasut' yang pernah dipakai untuk melangkah ke mahkamah bersematkan piagam perkhidmatan yang hebat.

Sementara Najib Bentuk Kabinet, Bacalah Catatan Ini

PANDANGAN SEKEPING HATI                                                                                     

Untuk menjadi seorang pemimpin yang hebat dan dikenali mudah tetapi untuk menjadi pemimpin yang disanjungi dihormati sukar. Pemimpin disanjungi dihormati mestilah berjiwa besar. Berjiwa besar ertinya kena berani membuat tindakan, berpandangan jauh serta sedia merombak tradisi yang sedia ada, mengurangkan keburukan perbanyakan kebaikan. Kena melakukan pembaharuan. Reform saja mungkin tidak mencukupi kalau rfeform itu untuk kebaikan sendiri bukan sejagat.

Dalam soal ini fahaman atau pun mitos bahawa hanya pihak tertentu sahaja yang mampu atau boleh mentadbir negara hendaklah dibuang sejauh mungkin. Paling afdal melihat kepada realiti. Ilusi sudah tidak boleh lagi dalam dunia memaksa kita menerima hakikat. Zaman berlawak, berbohong atau memanipulasikan segala hal sudah berakhir. Kalau ia tetap hendak dilakukan ia sesuatu yang sulit.

Pemimpin berjiwa besar sanggup menentang arus bukan untuk diri sendiri tetapi demi masa depan rakyat, masa depan negara dan masa depan semua. Apakah ada di kalangan kita berjiwa besar seperti mana dimaksudkan? Ataupun kita masih lagi bermain politik keakaun (kepuakan dan individualistik) berlandaskan nasu amarah sepanjang masa dan menyalahkan orang lain sepanjang zaman.

Perlantikan Mahfuz Sebagai Pesuruhjaya Tepat

SESUDAH SUBUH                                                                                                            

PAS telah membuat pertukaran ke atas Pesuruhajaya PAS Kedah dengan melantik Mahfuz Omar sebagai  Pesuruhjaya baru bagi mengganti Azizan Razak yang kini keuzuran. Perlantikan dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasapas PAS Pusat semalam dikira tepat dan cepat memandangkan PAS Kedah kalah dalam pilihan raya.

Mahfuz Omar
Perlantikan atau pertukaran Pesuruhjaya itu sebenarnya lewat sedikit. Sepatutnya PAS peka terhadap masalah PAS di Kedah dan perlu menukarkan Pesuruhjaya selewat-lewatnya sebulan sebelum pilihan raya. Tetapi kata orang takdir tidak siapa tahu. Walaupun sudah banyak suara yang menyatakan kebimbangan dan kurang senang dengan gaya kepimpinan Azizan Razak, tetapi PAS semacam sengaja membiarkan kerana tidak mahu bergaduh dengan Azizan.

Sikap tidak mahu bergaduh atau tunduk kepada individu yang tidak menguntungkan perjuangan satu pegangan yang tidak benar dan tidak sepatutnya dijadi amalan. PAS Pusat khasnya presiden seharusnya berindak tegas dari awal lagi bagi mengelakkan apa yang sudah berlaku. Seorang presiden sepatutnya sapat membaca apa-apa nyang berlaku yang boleh membawa kecelakaan kepada parti.

Sunday, May 12, 2013

Mohd Amar Harus Bijak Membuat Anologi

ULASAN RASA                                                                                     

Baru enam hari Tokguru Nik Aziz tiada dalam kerajaan sudah ada kenyataan yang cuba menafikan kehebatan dan keagungan Tokguru sebagai pemimpin yang menjadi 'bulan' kepada PAS Kelantan selama ini.

Mohd Amar
Kenyataan atau ulasan Timbalan Menteri Besar Kelantan baru, Mohd Amar Nik Abdullah yang mengatakan kekuatan PAS kerana dasar dan bukan kekuatan individu semacam mahu menolak kelebihan atau sumbangan peribadi yang ada kepada Nik Aziz selama ini serta menyindir orang lain.

Mungkin apa yang beliau katakan adalah hakikat, tetapi dengan begitu cepat mengulas demikian setelah baru enam hari Tok Guru tidak menjadi MB Kelantan ianya agak canggung dan semacam tidak menghormati kepada Tokguru.


Bila Si Bangang Cuba Membuat Komen

MARAH PAGI                                                                                                               

Lama saya tidak melayan kerenah-kerenah otak kemetot pembaca blog saya di mana dengan kehadirannya kalau tidak sabar boleh menyebabkan saya tawar hati untuk terus berblong. Tetapi kebetulan pagi ini saya tidak ada apa-apa untuk diulas atau diperkemaskan, maka saya hendak singgung sedikit satu komen yang dihantar oleh penjenguk bernama FAIZAL FEEYCHILL (foto) yang mengupas catatan saya di bawah tajuk "Husam dan Azmin Senasib, Seirama."

Maaf saya panggil penjengok ini sebagai budak saja, (mungkin masih belum khatam dan berkelulut lagi). Saya tahu tidak sepatut saya memberi respon sebegini kerana komennya tidak berasas dan lebih kepada emosi. Membuang masa dan membazir ruang saja.

Tetapi saya tetap juga memberi respon untuk menceritakan masih ada penjengok yang berotak kemetot begini menulis mengikut rasa dan mahu membela seseorang tanpa maklumat yang kemas. Apa saya nak jelas bahawa ada keberanian yang sembrono di kalangan penjenguk blog saya.

Saturday, May 11, 2013

Minta Najib dan Mustapa Buang Telor..

BERITA MARAH                                                                                                             

Seorang pemimpin Umno Kelantan yang ikut sama bertanding di dalam pilihan ke-13 lalu tidak dapat melindugi rasa marahnya dan melepas garam kerana Umno gagal kuasai Kelantan meminta saya memberi tahu Preiden Umno, Mohd Najib Razak dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Mustapa Mohamed supaya buang 'telor' mereka dan berikan kepada anjing.

"Demo tulislah apa yang 'kawe' (saya) nak kata ini. Kawe minta Najib dan Mustapa, buang 'telor' dia, dan bagi makan ke anjing lebih molek," begitulah tutur pemimpin berkenaan. Katanya tidak guna kedua orang itu memimpin Umno kerana mereka takut dan tidak berani untuk melalukan sesuatu yang boleh membawa keadaan positif kepada parti.

Beliau memberi contoh dan mendakwa Najib walaupun presiden parti tetapi tidak berani bertindak tegas dan masih takut kepada ugutan dan mempercayai kepada laporan palsu. Pemimpin itu tidak menyebut apakah bentuk laporan palsu itu tetapi dipercayai ia ada sangkut paut dengan jaminan yang Umno Kelantan akan menang dan dapat menguasai Kelantan kalau calon-calon tertentu yang buruk telinga diberikan peluang.

Husam dan Azmin Senasib, Seirama

NGEPEK PAGI                                                                                

Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali dan Naib Presiden PAS Husam Musa boleh menerima hakikat mereka tidak berpeluang untuk menjadi menteri besar. Husam di Kelantan, Azmin di Selangor. Husam paling parah dan 'jiwa terseksa' kerana dia sudah berkhidmat sebagai Exco selama 10 tahun tetapi belum sempat menjamah (lagi) jawatan itu. Paling memarahkan jiwa Husam tidak disenaraikan semula sebagai anggota Exco.

Azmin tidak pun menjadi Exco tetapi seorang yang bercita-cita tinggi untuk menjadi Menteri Besar Selangor. Azmin meletakkan dirinya lebih layak dan mendapat sokongan parti berbanding Khalid Ibrahim.

Mengapa tidak, menurutnya selepas pilihan raya kecil Ijok Anwar Ibrahim sudah menyuruhnya menjadi MB menggantikan Khalid Ibrahim tetapi dia tidak mahu. Kenapa?

Friday, May 10, 2013

Guru Suruh Murid Pindah ke Sekolah Arab Sebab Umno Kalah

BERITA SORE                                                                                      

Saya ingin memberi maklumat sedikit kepada Kementerian Pendidikan Malaysia mengenai sikap dan fiil hudud seorang guru besar di sebuah Sekolah Kebangsaan di kawasan Dun Chetok Pasir Mas Kelantan yang dianggap sebagai tidak wajar dan mencemar profesion perguruan.

Saya percaya kes ini adalah kes terpencil saja tetapi ia tidak boleh dibiarkan kerana disebabkan kerbau sekor yang bermain lumpur habis yang lain terpalit. Kerbau yang bermain lumpur ini kerbau jenis kampung yang tidak mengikut perkembangan semasa dan berfikir secara masak sebagai seorang guru. Dia juga merupakan kerbau jantan.

Saya diberi tahu, guru itu adalah merupakan seorang penyokong kuat kepada parti Umno. Perkara ini biasa, kebanyakan guru-guru adalah penyokong Umno dan sesetengah yang lain dipaksa menyokong Umno. Kalau sokong PAS akan ditukar hingga ke Hulu. Parti Umno kalah di Dun Chetok dan kerusi berkenaan dimenangi oleh Ustaz Abdul Halim Abdul Rahman dari PAS.

Nota Kecil Untuk Memahami Kes Azmin Ali

ULASAN ISU                                                                                                                          

Kerana saya letih untuk menulis dan ulas panjang maka saya catat nota kecil ini saja.

1. Seperti mana saya tidak percaya Mohamaed Azmin Ali akan umum keluar dari PKR bersama rakan-rakan, maka ia terjawab hari ini apabila Azmin menjelaskan yang beliau masih bersama PKR. Sidang akhbar khas Azmin bersama beberapa orang MP dan Adun Selangor yang sangat diminati ramai khasnya Umno, menjawab serba serbi. Yang paling pentingnya dia tidak keluar PKR dan berjanji tidak akan mengkhianati amanah rakyat terutamanya pengundi di Gombak dan Bukit Antarabangsa.

Azmin melambai tangan entah kepada siapa?
Azmin masih seperti Azmin belum menjadi seperti Ezam Mohd Noor.

2. Penjelasan itu menyebabkan harapan sesetengah orang yang suka lihat PKR hancur tidak kesampaian. UBN kenalah cari idea lain untuk terus 'menggodak' PKR supaya 'berkekah' dan berpecah. Sebenarnya untuk godak PKR supaya berpecah tidak begitu penting sebab pilihan raya sudah pun selesai, dan Umno Selangor kalah makin teruk. Khir Toyol saya percaya masih bergedik-gedik kaki seronok atas kekalahan Umno Selangor. Kenapa, sila tanya Mat Maslan?

Najib Perlu Balas Jasa Khiary

TAZKIRAH JUMAAT                                                                                                  

Menantu Abdullah yang baru menang di Rembau, Khairy Jamaluddin Abu Bakar telah menawar diri untuk diberi tugas oleh Najib sebagai anggota kabinet. Khairy tidak minta tetapi dia menawarkan dirinmya. Katanya berilah apa tugas dia akan pikul tugas dan tanggungjawab itu. Bahasa politik tawar diri dan khidmat itu adalah bahasa diplomasi politik yang bermaksud memintak.

Moleklah kalau Najib mengambil kira Khiary. Kemenangannya di Rembau walaupun tidak menjadi singnifiken tetapi ia memberi makna kepada penambahan kerusi untuk BN. Kalau Khairy tidak menang atau tiba-tiba cabut diri mencari kloni baru menyertai PAS misalnya kerusi UBN akan jadi 132 kerusi.

Tugas Untuk Exco Baru Kelantan Sudah Diagih

LAPORAN LEWAT                                                                                                                

Semalam Khamis, Menteri Besar Kelantan yang baru, Ahmad Yaacob telah mengumumkan portfolio untuk semua barisan anggota Exconya. Pengumuman itu dibuat selepas mesyuarat Badan Perhubungan PAS Kelantan yang dipengerusi oleh Tokguruku Nik Abdul Aziz Nik Mat selaku Pesuruhjaya PAS Kelantan.

Pengumuman itu menampakkan sedikit perubahan atau pun pertukaran potfolio di kalangan anggota Exco. Perkara ini tidak pelik kerana pengubahsuaian itu perlu dilakukan kerana ada muka baru menyertai barisan Exco Kelantan itu.

Keseluruhan pembahagian tugas dan tanggungjawab itu nampak kemas dan Ahmad tidak melakukan perubahan besar untuk mencerminkan stail atau pun bentuk pentadbirannya. Belau masih mengekalkan komposisi tugas dan tanggungjawab seperti mana yang dilakanakan sebelum ini. Tampaknya Ahmad tidak membuat penyalinan anggota Exco dan masih yakin Exco sebelum ini mampu melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diberikan.

Apa dan Mengapa Dengan Azmin, Tunggu Esok

SEBELUM MALAM                                                                                                          

Sejak dari pagi tadi saya telah menerima beberapa SMS memaklumkan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali akan membuat sidang akhbar khas esok. Malam ini pun masih banyak masuk mesej dalam email saya dan PM facebooks orang bertanya perkara sama. Masing-masing nampaknya seperti teruja dengan maklumat itu.

Perkara ditanya ialah mengenai Mohamad Azmin Ali kenapa dan untuk apa beliau akan mengadakan sidang akhbar besok. Timbul berbagai spekulasi mengenai perkara itu. Pertanyaan itu makin menjadi lagi apabila ada yang terbaca mengenai tweet Azmin yang bernada agak sumbang dan sedikit mendebarkan.

Gara-gara itu makin ramai pemint blog dan rakan Fb saya bertanya. Saya tidak mahu menjawab malam ini sebab saya tidak tahu apakah puncanya. Jujur. Untuk menolak spekulasi Azmin akan keluar PKR seperti mana didesas desuskan tidak boleh, dan untuk menerimanya amat tidak boleh.  Cuma saya boleh sifatkan kalau ini berlaku bermakna dunia PKR akan khiamat.

Kalau ini berlaku ia menempati ramalan beberapa pemimpin UBN yang mengatakan parti serpihan itu akan mati.

Thursday, May 9, 2013

Pakatan Rakyat Perlu Buat Kerja 'Berkelulu'

ULASAN PAGI                                                                                      

Saya mengira selepas 5 Mei khasnya saya sudah boleh rihat dan kembali menguruskan tata hidup secara semula jadi. Tidak begitu stress dan bekerja, befikir dan menulis hingga larut malam demi merealisasikan aspirasi rakyat. Saya juga rakyat.

Sesekali teringin juga saya untuk tidak menjadi 'pejuang bangsa' dan negara menerusi politik, hidup seperti warga lain yang tidak ambil peduli kepada negara. Mahu tidur secukupnya, makan segenapnya dan bermain dan bermesra dengan anak cucu dan bini sekerapnya. Tetapi itu hanya angan-angan saja yang kontras dengan gaya dan naluri seorang pejuang.

Orang bejuang sudah menjadi sunahnya, makan minumnya tidak terjaga, jalan dan kembaranya merata ke segenap sudut dan jerung. Tidur baringnya entah kapan waktu dan tanpa kasur permaidini lembut dan indah. Dihina dan diseksa sudah menjadi semestinya. Justru, 5 Mei tidak juga dapat menjadikan saya dan orang pejuang lain untuk bersenang lenang. Mungkin sebab itulah Tuhan menjadi balasan syurga kepada para pejuang, bukan balasan di dunia ini.

Wednesday, May 8, 2013

100 Ribu Bangsa Malaysia Kini Berhimpun Tuntut Pilihan Raya Bersih

LAPORAN MALAM                                                                              

Saat ini 100,000 rakyat Malaysia yang mengakui mereka sebagai Bangsa Malaysia bercampur Melayu, Cina, India dan lain-lain kaum sedang berhimpun di stadium Kelana Jaya, Selangor dalam satu himpunan memprotes pilihan raya ke-13 lalu yang dianggap sebagai tidak telus, kotor dan penuh penipuan.

Walaupun terpaksa berhalangan dengan kesesakan jalan raya berkilo meter dan disirami hujan sesekali lebat dan gerimis ia tidak menghalang orang ramai untuk bergerak memasuki stadium. Ternyata semangat Bangsa Malaysia begitu kuat sekali untuki menutut pilihan raya bersih dan adil.

Himpuan yang pertama kali diadakan selepas pilihan raya umum itu bolehlah dianggap sebagai detik meletak kerja bagi Pakatan Rakyat untuk terus bergerak bagi menumbangkan kerajaan UBN bakal dibentuk Najib Razak minggu depan.

GFA Sekadar Cakap Di Meja Kopi

SEBELUM MANGHRIB                                                                         

Pagi tadi saya dihubungi oleh seorang korporat yang tidak kurang juga hebatnya. Saya memang mengenali tokoh dagang ini tetapi kerana belum pernah bercakap menerusi telefon, lagi pun lama tidak jumpa, menyebabkan saya kabur dan tercari-cari seketika siapakah gerangannya. Saya tidak kenal sampai sempat saya bercanda yang kurang manis juga. Sorry lah.

Sehinggalah saya balik ke rumah dan membuka blognya seperti mana dicadangkan baru saya mengenali ahli korport ini. Barang kali tidak perlu untuk saya menyebut namanya di sini tetapi apa lebih penting cuba mengupas dan menyorot idea yang beliau lontarkan pagi tadi. Agak praktikal dan menarik juga untuk dijadikan bahan berfikir.

Bila seseorang menghubungi saya selalunya topik yang diutarakan ialah politik. Orang atau seorang mekanik kapal terbang tidak akan menghubungi saya untuk mengesahkan kerosakan mana-mana komponen kabin. Jadi apabila berbicara dengan orang dagang, topik atau mauduknya ialah mengenai politik negara ini dan mencari formula bagai mana untuk mengharmonikan keadaan negara.

Selamat Bersara Mendiang Salentia

SUSUPAN TENGAHARI                                                                                                     

Bila mengenangkan Kelantan dan keputusan pilihan raya lalu tiadalah yang paling mengembirakan saya apabila mendapat tahu Inchek Ibrahim Ali kalah di Pasir Mas. Kalau saya mengharapkan kemenangan di Kelantan untuk peribadi saya, kekalahan Inchek Ibrahim itulah kemenangan besar buat saya.

Berita itu saya sambut dengan sujud syukur di kaki lima hotel penginapan saya di Kota Bharu. Masa itu saya bersiap untuk meninggalkan hotel menuju ke satu destinasi. Tiba-tiba terima SMS dari seorang pegawai SPR memberi tahu Ibrahim Ali kalah besar dengan kekurangaa sekitar 8,000 undi.

Memang kekalahan Ibrahim itu sangat dinanti-nantikan oleh saya dan saya percaya rakan saya yang sejalur dengan saya juga. Saya berdendam politik dengan manusia dianggap genius politik ini. Tidak ada orang politik yang paling saya benci di Malaysia ini kecuali Ibrahim dengan Zulkefli Nordin.

Bagi saya kedua mereka adalah bapak munafik politik dan ahli politik paling tidak bermoral di negara ini. Kalau diadakan anugerah ahli politik tidak bermoral mereka berdualah berhak menerimanya dulu. Mungkin kalau Quran belum ditamatkan nama kedua orang ini dalam konteks politik akan masukkan sebagai pedoman dan iktibar kepada manusia akan datang.

Isu Husam Sudah Mereda, Alhamdulilah

SESUDAH SEUBUH                                                                                                         

Malam tadi Husam Musa telah membuat kenyataan akhbar menjelaskan situasi yang menyelubungi dirinya ekoran tidak tersenarai dalam jemaah kabinet Kelantan. Penyokongnya khas golongan muda yang terpesona dengan gaya politiknya kesal di atas apa yang berlaku.

Masing-msing mempertikaikan kenapa Husam yang dianggap layak memimpin Kelantan selepas Tokguru Nik Aziz tidak disenaraikan. Kalau pun tidak sebagai MB tetapi sebagai timbalan menteri besar. Jadi apabila nama Husam tidak ada yang menimbulkan sedikit keributan dan tanda tanya.

Keributan itu menjadi panas apabila timbul berbagai persepsi atas apa yang berlaku.

Pengguguran Nama Husam Atas Kemahuan Sultan?

SEBELUM LELAP                                                                                                                  

Menerusi laporan sebuah portal berita malam ini Ahmad Yaacob menjelaskan kenapa Husam Musa tidak termasuk dalam senarai barisan Exco Kelantan. Jelasnya bukan PAS atau beliau selaku MB tidak mahukan Husam tetapi, Tuanku (Sultan Muhammad Ke V) tidak merestui Husam.

Adun yang juga disenaraikan sebagai anggota Exco tetapi tidak mendapat restu Sultan ialah Abdul Latiff Abdul Rahman Adun Mengkebang yang juga ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan.

Menurut Ahmad, nama Husam telah disenaraikan dikedudukan nombor satu ini bermakna Husam seharusnya menjadi Timbalan Menteri Besar manakala Latif dikedudukan nombor sembilan dalam barisan Exco.

Tuesday, May 7, 2013

Nik Aziz Perlu Jelaskan Keadaan, Elak Kekeliruan

GELEGAK MALAM                                                                                                               

Penciciran nama Husam Musa dari barisan Exco Kelantan sudah menjadi isu hangat dewasa ini. Perbincangan dan perbicaraan mengenainya bukan saja di Kelantan tetapi tersebar di seluruh negara. Banyak yang melahirkan rasa terkejut dan kesal atas apa yang berlaku. Bagi mereka yang tidak pernah mengetahui 'masalah' Husam di Kelantan terperanjat besar dengan apa yang berlaku.

Selama ini Husam digambarkan sebagai bakal pengganti Nik Aziz sebagai menteri besar Kelantan. Atau setidak-tidaknya sebagai timbalan menteri besar Kelantan. Tetapi apabila namanya langsung tidak terdapat dalam senarai barisan Exco ia sesuatu yang anih. Walhal bagi orang ramai Husam tidak ada cacat celanya.


Masalah Husam Isu Pertama PAS Selepas Ketiadaan Nik Aziz

ULASAN ISU                                                                                                                     

Naluri saya gemar untuk menyorot mengenai kekalahan PAS Kedah sehingga kerajaannya negeri 'rebah bertungging'. Saya geram dan berminat untuk mengulas fasal apa kerajaan PAS Kedah jatuh. Ada sesuatu yang hendak saya lepaskan mengenai PAS Kedah. Saya sudah lama menyimpan dendam ini dan akan meluah hari ini selepas PAS kalah teruk. Saya tidak mahu menjadi jahat mengkritik dalam masa Azizan atau PAS di ambang berperang.

Husam Musa
Tetapi memandangkan gelora politik di negeri saya Kelantan lebih panas apa berlaku di Kedah saya tangguhkan dulu. Rasanya ramai yang ternanti-nanti apakah komen dan ulasan saya mengenai Kelantan, bukan pencapaian PAS dalam pilihan raya tetapi pembentukan kerajaan Kelantan yang baru.

Di Kedah sudah sah Azizan Razak tidak lagi menjadi MB Kedah. Anak Mahathir, Mukhriz, 52 sudah pun mengangkat sumpah sebagai MB Kedah yang baru. Seluruh orang PAS Kedah perlu merasa malu dan Azizan Razak terutamanya kena tanggung kemaluan itu. Tahniah kepada Mukriz. Akhirnya permainan kali ini dimenangi anda dan bapa anda, Mahathir. Kemenangan disebabkan kerana pihak PAS degil dan keras kepala.

Rakyat Bersama Pakatan, UBN Hanya Menang Kerusi

ULASAN PRU-13 (1)                                                                                                           

Hidup ini kerana nyawa dan semangat. Jasad kita bergerak kerana ada nyawa (roh). Jasad pula akan jadi segar sekiranya ada semangat. Bila semangat lemah, maka kita akan sakit-sakitan. Seleasai pilihan raya maka saya jadi tidak sihat. Seluruh tubuh jadi sakit-sakit. Kesan berjaga malam dua minggu memberi ketidakselesaan kepada diri. Tanpa makan teratur dan tidur sudah pasti tidak mencukupi itulah menjadikan badan sakit.

Keadaan yang lemah itu ditambah lagi dengan 'kekalahan'. Saya yakin saya akan sihat, bersemangat dan lancar membuat ulasan demi ulasan kalau menang. Maksudnya jasad akan jadi kuat kerana ia di go head oleh kemenangan. Pasti tubuh tidak akan jadi lemah gemulai.

Bukan saja saya, semua orang yang cintakan damai dan perubahan terkejut dengan keputusan pilihan raya umum ke-13 yang lalu. Saya percaya hari ini ramai yang sakit dan lemah semangat macam saya. Namun kita tidak boleh ikutkan hati sangat, bertawakuslah. Apapun kita hanya mampu merancang, tetapi Allah juga yang Maha Mentadbir.

Monday, May 6, 2013

Kelantan Dapat MB Baru, Ke Mana Husam?

PROMO                                                                                                   

Petang ini bekas Timbalan Mernteri Besar Ahmad Yaacob telah mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kelantan yang baru dihadapan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke V di istana di Kota Bharu.

Perlantikan Ahmad itu secara automatik menamatkan perkhdimatan Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai MB Kelantan. Selama kira-kira 23 tahun Nik Aziz berkhidmat sebagai menteri besar Kelantan.

Dalam tempoh itu beliau melalui lima kali pilihan raya umum, 1990, 1995, 1999, 2004 dan 2008 di mana kesemua pilihan raya dimenangi PAS. Dan pilihan raya ke-13 PAS berjaya mengekalkan penguasaan ke atas Kelantan.

Apa dicatat Nik Aziz itu satu sejarah yang belum pernah dicatat mana-mana bekas MB Kelantan.

UBN Terus Diberi Mandat (Walaupun Kecil) Untuk Membentuk Kerajaan

KHABAR DUKA MALAM                                                                                                                    

Jam 12:50 tengah malam ini mengesahkan bahawa UBN masih lagi berhak untuk membentuk kerajaan Malaysia. Dengan jumlah kerusi yang kini diperolehi sebanyak 112 kerusi UBN telah menafikan kekuatan Pakatan Rakyat yang berusaha bermati-matian untuk menukar dan mengambil alih kerajaan.

Setakat ini parti-parti Pakatan Rakyat, memperolehi 58 kerusi di mana DAP tetap menjadi parti unggul dengan memperolehi 28 kerusi, manakala PKR 18 kerusi dan PAS 12 kerusi. Sehingga kini sudah 170 kerusi yang telah diumumkan dan tinggal 52 kerusi lagi.

Persoalan kini apakah UBN akan memperolehi majoriti 2/3 di parlimen dengan mendapat 148 kerusi. Sekiranya UBN gagal untuk mendapat majoriti 2/3 di parlimen, maka Najib Razak juga perlu mengikuti langkah Abdullah Badawi yang melepaskan jawatan itu kepada beliau atas alasan gagal mendapat 2/3 majoriti di parlimen.

Untuk malam ini terimalah keputusan yang telah ditakdirkan oleh Allah s.w.t. Kita hanya boleh merancang dan Allah jua yang menentukannya. Insya-Allah saya akan membuat ulasan mengenai pilihan raya ke-13 ini bila ada kelapangan.

Dalam pada itu buat masa ini Kelantan masih kekal diperintah oleh PAS dengan kerusi berkurangan seperti mana yang diduga awal-awal. Pakatan Rakyat juga kehilangan kerajaan Kedah, juga ia telah didugakan.

Pulau Pinang seperti didugakan ianya berjaya dikekalkan oleh Pakatan Rakyat menerusi DAP. Selangor bagaimana pun sehingga saat ini masih belum ketentuan. [kb. kel. 1:06 am 06/05/13]

Sunday, May 5, 2013

17 BAS Pesiaran Dipercayai Bawa Pengundi Luar di Tanah Merah.

Di Tanah Merah, Kelantan dilaporkan terdapat 17 buah bas persiaran dipercayai membawa pengundi luar kelihatan di dua lokasi di Tanah Merah. Sebelum ada terdengar berita mengatakan calon UBN yang juga Ketua Umno Tanah Merah Ikhma sudah lama mempersiapkan untuk membawa 8,000 pengundi luar ke  Tanah Merah bagi memastikan kemenangannya.

Kehadiran pengundi luar ini disedari oleh pihak Pakatan Rakyat Tanah Merah tetapi mereka tidak dapat berbuat apa-apa kerana kedatangan pengundi berkenaan sah kerana mereka didaftarkan di Tanah Merah.

Termasuk yang didaftarkan di sini ialah rakyat Sabah dan Sarawak.

Apa yang dipertikaikan oleh bekas Setiausaha Umno Tanah Merah, Amran, bahawa ada usaha membawa pengundi luar ke Tanah Merah sebelum ini ada benar. Amran telah dipecat sebagai setiausaha Umno Tanah Merah kerana cuba membaea Umno ke mahkamah dalam kes memalsukan ahli.

Diharap pihak kesealamatan jentera pilihan raya Pakatan Rakyat Tanah Merah mengawasi kehadirian pengundi luar yang bukan asal Kelantan itu. [kb.kel. 12:52 pm 05/05/13]

Penyokong PAS Terlebih Konfiden

LAPORAN DARI KELANTAN                                                                                        

Malam tadi  berlaku perarakan kereta dan motosikal di bandar Kota Bharu dan bandar-bandar lain. Puluhan kereta dan ratusan motiosikal yang membawa bendera PAS, PKR menjelajahi di jalan-jalan utama menuju ke bandar Kota Bharu. Mereka bergerak dari arah semua bandar lain dan seolah-olah berhimpun di Kota Bharu.

Keadaan Kota Bharu dan bandar lain riuh randah dan bingit dengan bunyi kenderaan dan sesekali hon yang tidak putus. Perakan itu juga membabitkan beberapa buah lori yang membawa berbagai replika yang diarah masuk untuk menuju ke Kota Bharu dan bandar lain juga. Misalnya sebuah lori memasuki Kota Bharu seawal jam 9 malam yang membawa replika roket.

Beberapa buah lori yang memuatkan tidak kurang 20 orang kanak-kanak dipercayai murid sekolah dibawa dengan lori sambil mengibarkan bendera bulan dan juga dacing. Di jalan menuju ke Pengkalan Kubur Tumpat terdapat sembilan buah lori yang memuatkan anak-anak remaja yang membawa bendera PAS dan sebuah lari yang menghala ke arah bertentangan dengan lori PAS membawa bendera dacing.

Saturday, May 4, 2013

Bendera PAS Lebih Banyak Dari Dacing...

TINJAUAN SEMASA                                                                                                       

Seharian semalam, malam tadi dan hampir separuh hari ini saya membuat tinjau eksklusif mengnai perkembangan pilihan raya Kelantan. Kesibukan itu menyebabkan saya tidak dapat membuat pengepostan baru. Fb juga saya tidak sempat bermain. Untuk kembali ke kawasan saya, di Rantau Panjang juga tidak sempat dan hanya mendengar perkhabaran dari jauh.

Tinjauan pertama saya ialah tinjauan darat. Maksudnya melihat kepada keadaan semasa dengan mata kepala saya sendiri. Seperti selalu saya mengambil pengecaman apa yang berlaku di atas jalan raya, iaini kepada kenderaan yang bertali arus dan juga pesta panji-panji parti.

Seperti  di jalan raya menuju ke Kelantan khasnya menerusi Gua Musang penuh sesak sejak kelmarin. Kemuncak malam tadi. Dan lewat petang ini sudah hampir 70% pengundi luar Kelantan yang berada di Kuala Lumpur sudah pun berada dalam kawasan masing-masing.

Angka yang tidak rasmi yang dikeluarkan oleh kedua-dua parti PAS dan Umno, dianggarkan seramai 70,000 rakyat Kelantan yang menjadi pengundi berada di Lembah Kelang. Adalah dipercayai 60,000 hingga 65,000 orang pengundi akan pulang. Ini bermakna setiap kawasan parlimen PAS akan menerima kemasukan pengundi 4,643 orang. Atau seramai 1,548 untuk setiap Dun.

Baik PAS atau UBN mengharapkan akan kepada undi luar. Kedudukan semasa PAS dengan Umno ialah 35: 35 manakala 10 % lagi ada sumbangan daripada pengundi luar. Tidak dilupakan pengundi atas pagar untuk kedua parti terkira didalam penguasaan 35% itu di mana komponenya sekitar 30%.

Menyedari itulah kedua-dua parti sangat mengambil berat untuk mendapat pengundi di luar. Baik PAS dan UBN telah melakukan apa juga bujukan, penjelasan dan kempen untuk mendapat simpati. Beberapa pertemuan telah diadakan untuk memastikan pengundi luar jinak atau pun memberi sokongan keada masing-masing.

Berbalik kepada tinjauan saya selama 48 jam lalu, keadaan di jalan raya telah memberi 'kelebihan' kepada PAS. Ini berdasarkan kepada kenderaan yang memakai bendera PAS lebih banyak berbanding dengan pemasangan bendera Umno.

Dalam hitungan saya selama enam jam berada atas jalan raya, sebanyak 24 buah lori/treler dan bas memasang bendera Pakatan Rakyat, bulan, PKR bersaiz besar. Hanya satu yang memasang bendera roket DAP. Manakala selama itu hanya sebuah lori saja yang ditemui memasang bendera dacing.

Bersambung... [wm.kl.4:47 pm 04/05/13]

Thursday, May 2, 2013

Kecuh Depan Balai Polis Larut, SPR Hendak Ambil Peti Undi

BERITA TERKINI                                                                                                                

Saya baru menerima panggilan telefon dari seorang rakan (korespondan) saya yang kini berada di hadapan Balai Polis Lumut Perak. Menurutnya waktu ini berlaku kekalutan di hadapan balai polis itu bila mana SPR cuba membawa peti-peti undi pos yang disimpan dalam lokap di balai polis itu ke satu tempat yang tidak diketahui.

Tindakan SPR itu dibantah oleh para penyokong Pakatan Rakyat yang sudah berkawal di balai polis berkenaan untuk menjaga keselamatan peti-peti undi berkenaan.

Ekoran serbuan orang ramai yang membantah tindakan SPR itu menyebabkan usaha membawa peti undi itu tidak berjaya. Sudah pasti kalau tidak ada tindakan agresif peti-peti undi itu akan dibawa keluar dari lokap.

Esok Ada sedikit Kejutan Kecil di Kampungku, Rantau Panjang

KHABAR SENJA                                                                                                               

Awas orang PAS Rantau Panjang esok dikhabarkan ada sedikit kejutan. Sedikit sahaja tetapi walaupun begitu berita itu akan diperbesarkan. Media penjilat buntut pasti sudah bersiapa sedia untuk membuat tokoh tambah agar orang PAS akan ketar lutut dan lemah semangat apabila mendengar atau membacanya.

Jangan risau siapkan mental dan fizikal sekuatnya. Jangan mudah kenalin. Apa yang dimaksudkan besok ada orang akan mengistyharkan diri keluar dari parti dan mengatakan sokongan kepada calon BN untuk kerusi parlimen Ghazali Ismail.

Kejadian itu lebih kurang sama apa yang berlaku ke atas seorang bekas ahli PAS yang kemudian menyertai Umno kemudian kembali kepada PAS dan kemudian mengistyharkan diri di Kuala Lumpur menarik balik sokongan kepada PAS dan memberi sokongan semula kepada Umno.

Tengku Razaleigh Hamzah dan Wan Rahim Mencari Kemenangan Akhir

ULASAN KERUSI GUA MUSANG                                                                                 

Semua orang kini mengejapkan fokus kepada pilihan raya umum Ahad, 5 Mei. Ada dua perkara penting yang dinantikan pertama apakah UBN yang akan tumbang dan Pakatan Rakyat akan mengambil alih kerajaan Malaysia. Sejajar itu juga orang sedang menanti siapakah yang akan mengangkat sumpah menjadi perdana menteri ke-7. Hanya ada dua calon saja layak, Anwar Ibrahim atau Najib Razak.

Razaleigh: Pertandingan ke 10.
Melainkan ada keajaiban dan kepelikan berlaku, mungkin nama lain akan diangkat menjadi perdana menteri. Ia bukan sesuatu yang mustahil kerana takdir Allah mengatasi tadbir manusia. Pernah berlaku di dunia ini pemimpin dari kumpulan minoriti diangkat menjadi perdana menteri.

Selain pemerhatian kemas orang ramai kepada keadaan itu, yang menjadi tumpun sampingan ialah kepada beberapa buah kerusi yang dianggap sengit berlaku pertarungan. Kerusi-kerusi yang tidak terlepas dalam perkiraan umum ialah, kerusi parlimen Galang Patah, Johor yang membabitkan Lim Kit Siang dengan Abdul Ghani Othman.