Sunday, August 28, 2011

Menjelang Raya

Sikit Punya Hal Tetapi Besar Kesannya

Ya Khoffi: DI berita tv malam semalam saya menyaksi Najib Razak telah melawat hentian Puduraya dan telah menukar nama hentian itu kepada nama baru Pudu Central. Menurut Najib nama itu dicadang oleh salah seorang rakan twiternya yang tweet kepadanya agar nama hentikan itu ditukar kepada nama baru.

Beliau tidak menyebut siapa dan bangsa apa rakan twiter yang tweet kepadanya itu. Saya percaya orang yang mencadangkan nama itu bukan seorang Melayu tulen yang kuat semangat dan seorang yang mementingkan sejarah.

Kalau dia seorang Melayu tulen sudah pasti dia akan mempertahankan nama lama yang lebih sesuai dan tepat dengan negara ini yang dihebuhkan sebagai negara berketunaan Melayu. Puduraya menunjukkan Pudu (hentian) yang besar dan lengkap. Nama Puduraya itu lebih lagi sesuai dengan kecanggihan dan kelengkapan yang disediakan setelah diubahsuai.

Kata Najib dalam mengulas kehebatan Puduraya itu ianya seperti sebuah lapangan terbang. Nah, makin sesuai sangat kalau nama Puduraya dikekalkan kerana orang Melayu khasnya boleh berbangga dengan nama itu. Kalau ditukar kepada Pudu Central ia tidak mempunyai apa-apa elemen keMelayuan lagi.

Najib sendiri juga tidak perlu bingkas sebegitu sekali kepada cadangan itu. Sebagai seorang pemimpin beliau sepatutnya peka dan peduli kepada elemen-elemen keMelayuan, sejarah, rupadiri dan juga memahami sentimen mengenai nama itu.

Lagi pun partinya adalah parti yang berjuang atas nama Melayu, kepentingan Melayu. Kalau perkara sekecil itu pun tidak dapat dipertahankan apalah hendak diharap kepada perkara yang lebih besar lagi.

Saya nak sebut dalam soal menjaga budaya, mempertahan budaya ataupun menyelitkan unsur-unsur budaya dan bahasa, orang Cina lebih peka berbanding dengan orang Melayu. Perhati saja kepada tulisan Cina dipapan-papan tanda. Walaupun sebesar mana tulisan dalam bahasa Melayu tetapi bahasa Cina tetap diselitkan di mana-mana sudut. Inilah kaum yang mementingkan kepada budaya dan citarasa mereka sendiri.

Terlanjur menyebut hal ini saya kagum dengan sikap Karpal Singh seorang sikh tetapi menghormati tulisan jawi. Dalam satu kad perniaga beliau yang diberikan kepada saya tercatat namanya dalam tulisan jawi. Apakah tindakan Karpal ini sebagai memerli orang Melayu atau memang dia merasakan tulisan jawi itu ada estitikanya tersendiri.

Berlainan dengan orang Melayu, nama yang sudah ada pun dicabut dan ditohok diganti dengan nama Inggeris yang menjadi kebanggaannya. Sebab itu saya katakan corak pentadbiran seseorang pemimpin ke atas negaranya bergantung atau dipengaruhi oleh latar belakang pendidikannya.

Kalau dia berpendidikan barat maka budaya baratlah yang dibawa dalam kehidupan dan gaya kepimpinannya. Kalau pendidikannya sekular maka sekularlah juga sistem yang digemarinya. Kalau dia berpendidikan budaya Arab Islam maka gaya dan corak itulah yang akan dilaksanakan. Pengaruh pendidikan dan ilmu besar sekali ke atas seseorang manusia.

Saya rasa Najib jangan sangat ghairah melakukan apa-apa tranformasi sehingga boleh mengikiskan budaya bangsa sendiri. Orang berkedudukan seperti beliau boleh melalukan apa saja kerana kuasa. Dan kalau beliau melakukan tidak ada siapa yang akan membantahnya, terutama orang Umno kerana mereka kebanyakannya berajakan kepada Najib. Siapa orang Umno yang berani membantah Najib?

Mungkin orang Umno akan mengatakan perkara itu remeh, apalah yang ada kepada nama. Tetapi kena ingat sesuatu yang besar itu bermula daripada perkara remeh. Bukan itu saja kalau perkara sekecil soal nama itu pun tidak boleh dipertahankan macam mana Najib dan Umno hendak mempertankan perkara-perkara lebih besar dari itu. Benarlah juga kata budak-budak Umno menjaul Melayu dan menjual negara.

Akhirnya selamat pagi kepada Najib bukan selamat hari raya di atas tindakan menukar nama Melayu kepada Inggeris itu. Titik tidak bernokhtah! [wm.kl.10:43 am 28/08/11]

Saturday, August 27, 2011

Sesudah Subuh

Aduhai Salleh Majid

Ya Bassit: BEKAS Pengerusi BSKL Salleh Majid kesal dengan tindakan Exxon International menjualkan kepentingannya dalam Esso Malaysia kepada syarikat San Miguel dari Filifina. Menurut Salleh sepatutnya Exxon tidak membuat keputusan memandangkan ia sudah lama beroperasi di negara ini dan mendapat banyak keuntungan.

Beliau juga tidak faham dengan tindakan itu dan bertanya apakah masalahnya.

Paling memelikkan kalaupun Exxon hendak melupuskan kepentingannya dalam Esso Malaysia kenapa ia dijual kepada San Miguel sedangkan Tabung Lembaga Angkatan Tentera (LTAT) telah menawar untuk pembelian itu dengan harga paling murah? Kenapa dijual kepada syarikat yang berpejabat di Filifina itu?

Saya tidak tahu apakah Salleh ada maklumat penuh mengenai syarikat San Miguel itu? Setahu saya syarikat itu adalah syarikat arak terbesar di Filifina di mana seorang anak bekas PM negara ini ada saham didalamnya. Saya yakin Salleh tahu hal ini kerana beliau bukan orang kerdil dalam soal bisness antarabangsa.

Kalau Salleh mengetahui maklumat ini beliau tidak akan merasai pelik dengan penjualan kepada syarikat berkenaan dan bukan LTAT. Sudah tentu ia adalah untuk kepentingan bekas PM itu sama. Bila syarikat San Miguel memiliki perniagaan itu maka yang mendapat untungnya ialah bekas anak PM itu. Perkara ini biasa berlaku di Malaysia. Ini dinamakan kronisme. Bekas PM itu juga suka kalau anaknya terus kekal sebagai 10 orang terkaya di Malaysia.

Biasalah bagi manusia yang berfikir hanya tentang hidup di dunia ini maka rekod itu akan dipertahankan kerana itulah kemegahan Qaron. Qoran sangat suka kepada kekayaan dan ia menjadi kufur dengan harta bendanya.

Pemilikan keuntungan untuk individu yang boleh mempengaruhi kerajaan biasa terjadi. Saya percaya dalam hal ini Najib Razak tidak berbuat apa-apa. Mungkin Najib mengingati apa yang pernah menimpa ke atas Anwar Ibrahim kira-kira 15 tahun lalu. Disebabkan Anwar tidak setuju dengan cadangan supaya Petronas "membeli bayar" syarikat salah seorang anak PM yang mengalamai kerugianlah, maka Anwar menerima padah hingga ke hari ini.

Apakah Najib berani untuk berbuat demikian. Jawabnya tidak. Cuba kalau Najib bersuara menghalang penjualan kepentingan Esso Malaysia kepada San Minguel itu sudah tentu Mahathir akan menjerkahnya. Paling menakutkan Najib ialah Mahathir akan melaksanakan grand design bersama Udin anak Yassin untuk menyingkirnya.

Memanglah kalau ikut adat jika penjualan kepentingan Exxon dalam Esso Malaysia itu diberikan kepada LTAT, seluruh bekas anggota tentera yang menjadi ahli tabung itu menikmati hasilnya. Tetapi seperti dikatakan tadi, di negara ini kerajaan lebih menjaga kepentingan individu berpengaruh berbanding dengan kepentingan awam.

Jadi Salleh tidak perlu merasa pelik atau pun buat sengaja pelik di dalam hal ini. Kalau anda mengetahui bagaimana negara ini ditadbir urus dan bagaimana besarnya pengaruh politik anda tidak akan menimbulkan keraguan anda yang dangkal itu. [wm.kl.6:20 am 27/08/11]

Friday, August 26, 2011

Bingkisan Jumaat

Bagi Yang Ingin Keinsafan

Naikilah Kapal Tsunami Di Aceh!


Ya Qubbidh: MULAI tanggal 26 Disember 2004 sesiapa yang berhajat untuk ke Aceh pasti berbuku dihatinya untuk melihat kesan-kesan tsunami yang melanda Nenggaroe Aceh Darussalam yang amat dahsyat itu. Tsunami dengan kekuatan 9.3 skala ritcher telah membunuh lebih 200,000 rakyat Aceh dan memusnahkan banyak harta benda.


Kesan tsunami bukan itu saja, ia juga meninggalkan banyak kanak-kanak yang menjadi yatim piatu yang sampai kini memerlukan pemeliharaan dan bantuan. Rengetan dan keredupan wajah anak-anak yatim piatu inilah secara peribadi menarik saya untuk selalu ke Aceh terutamanya pada setiap Ramadhan.


Apapun kejadian dan takdir Tuhan ada hikmat dan rahmatnya. Maksud al-Quran; sesungguhnya apa yang berlaku ini untuk dijadikan iktibar dan renungan seluruh manusia. Begitu juga dengan bencana yang dianggap kiamat oleh rakyat Aceh itu. Hanya mereka yang celik mata hati memperolehi manfaatnya, tetapi yang buta dan dihijapi nafsu duniawi tetap gelap selamanya. Mata mereka laksana mata ikan kering saja.


Manfaat secara lahiriahnya, kesan tsunami menjadi daya tarikan pelancong ke Aceh. Bagi mereka mahu melihat dengan mata sendiri kesan-kesan dahysat itu pergilah ke Aceh. Banyak keistimewaan dan ilmu yang boleh dipetik di Aceh dari tragedi yang berlaku tujuh tahun lalu itu.


Beberapa kesannya dikekal dan masih dapat dilihat sampai kini. Ia dipelihara dan dirawat untuk jadi tarikan parawista. Antaranya ialah Kapal Apung I – sebuah kapal yang menjana kuasa eletrik dikekalkan pada kedudukannya hari ini menjadi objek wisata. Kapal ini terdampar di Punge Blang Cut Kecamatan Jaya Baru, Banda Aceh yang diserek dari tempat asalnya sejauh 2km dari pantai di Ulee Lheue.


Selain itu sebuah kapal nelayan yang mendarat di sebuah rumah di pinggir pelabuhan nelayan di Leampuluh juga masih dikekalkan. Sampai kini ia masih terdampar di atas sebuah rumah penduduk di situ. Selain itu masih banyak kesan-kesan lahiriah lain. Toh... yang banyak ialah kesan spiritual – kejiwaan yang tidak terungkap oleh peribadi yang mengalaminya sendiri. Ini boleh digali dengan perenungan dan pentafsiran yang tajam dan melangkau normal akal.


Memang panjang masa untuk bercerita mengenai tragedi yang mengejutkan dunia itu. Cuma apa boleh disebutkan ia sungguh dahsyat dan sesiapa menyaksinya tidak akan terlupa sampai ke bila pun. Kebetulan saya mendapat rezeki untuk melihat sendiri segala kedahysatan itu. Saya sampai ke Banda Aceh pada hari ke empat kejadian tsunami dan sempat merakam lebih 500 keping gambar.


Masih terbayang di mata saat itu rupa Banda Aceh yang ayu dan lumus kini, sama sekali berubah. Ia menjadi sebuah bandar punah dan hancur dipenuhi dengan puing-puing dan mayat manusia dan haiwan bergelimpangan di jalan raya dan ada tersangkut dibumbung dan pokok kayu. Ia berbaur dengan ribuan sisa tsunami lain yang menjijik dan mengharukan perasaan. Hati saya trauma melihat kedahsyatan itu hingga kini!


Hanya manusia seperti Firaun, Adolf Hitler, Benito Musolini, Slobodan Milosevic, Jesoph Setelin dan lain-lain serta orang politik yang bejat saja tidak akan menangis atau sayu dengan keadaan itu. Sesiapa melihatnya akan insaf dan sedar dan akan terus menangis dan merintih dengan bencana yang Tuhan turunkan untuk dijadikan teladan dan iktibar itu. Serentak itu juga rasa ingin beriman dan bertuhan akanmenjelma dalam jiwa yang insaf.


Ah, panjang ceritanya... apa yang hendak saya cerita di sini mengenai Muzium Tsunami di Aceh yang baru pertama kali saya mengunjungi dan menjenguk masuk ke dalamnya minggu lepas sewaktu mengunjungi bumi Tanah Rencong itu dengan Rushdan dan Radzi.


Kewujudannya memberi erti dan simbol besar untuk Aceh danjuga dunia lainnya. Muzium itu menjadi monumen tsunami yang berlaku di Aceh.


Muzium ini mempamerkan kesan-kesan tsunami yang dahsyat itu dan juga menghuraikan sejarah tsunami dan juga mengenai penderitaan mangsanya. Perwujudannya adalah satu ilham yang bijak bagi merakam peristiwa penting itu agar tidak akan dilupai oleh manusia baik yang merasainya atau generasi mendatang.


Muzium ini dibina tahun 2006 dan siap sepenuhnya 2010 atas usaha beberapa badan atau organisasi pemerintah Indonesia. Ianya terletak di Jalan Blang Padang, Banda Aceh dengan kos pembinaanya RM23.6 juta. Bentuk bangunannya yang unik adalah kombinasi ciri-ciri rumah tradisi Aceh. Ia direka oleh arkitek Indonesia yang tidak asing bernama Redhwan Kamel.


Bangunan berbentuk kapal ini menjadi mercu tanda baru di Aceh selain bangunan lapangan terbang Sultan Iskandar Muda dan juga beberapa buah masjid yang dibina oleh negara-negara Islam yang bersimpati dengan malapetaka berlaku di Aceh seperti masjid Turki yang dibina oleh kerajaan Turki.


Kehebatannya bukan saja dari sudut luar tetapi dalam dalamnya juga, bagaimana pengisian muzium itu dilakukan dengan pamiran segala bentuk kedahsyatan bencana berkenaan.

Semua aksi-aksi atau peristiwa itu digambarkan secara realiti di dalam muzium yang mempunyai empat tingkat ini. Kesemua empat tingkat ini menyimpan dan mempamerkan cerita dan kisah-kisah tersendiri mengenai tsunami.


Sesuai ia juga sebagai pusat pembelajaran dan kajian sumber-sumber saintifik mengenai tsnami juga disediakan. Jadi muzium ini bukan saja setakat tempat untuk melihat gambaran kejadian tetapi tempat pembelajaran mengenainya juga.


Mungkin muzium ini juga agak ganjil dan unik sedikit berbanding dengan muzium lain kerana berbentuk melingkung ini menjadikan setiap pengujungnya akan berjalan seolah-olah sedang menongkah sebuah bukit besar untuk menyaksikan apa yang disajikan.


Bermula di pintu masuk, kita akan disaksikan sebuah helikopter yang musnah dibaham tsunami. Dari itu kita akan melangkah memasuki untuk menuju ke atas menerusi sebuah terowong yang berkeluasan 2.5 meter. Di kiri kanan terowong itu dibina tembok setinggi 30 meter, sama ketinggian dengan ombak tsunami. Di sepanjang tembok sejauh 20 meter itu dialirkan air dengan kuat dengan kesan menakutkan. Sesekali aliran air persis air terjun itu akan menampar muka dan tubuh kita.


Sampai ditingkat pertama kita memasuki sebuah bilik yang berkedudukan miring 30 darjah. Bilik ini samar dengan panataan cahaya persis dalam sebuah panggung untuk babak menakutkan. Di sini disediakan beberapa buah panel berteknologi canggih (4D), darinya dapat kita saksikan ratusan gambar-gambar kedahsyatan tsunami itu.


Dari sini kita akan menampak ke tingkat dua, dan disebelah kirinya membawa kita memasuki sebuah bilik yang berbentuk bulat (selinder) seluas kira-kira 15 meter. Bilik atau ruang ini lebih tepat kalau dikatakan sebuah telaga atau perigi. Di puncaknya tertera kalimah Allah. Saya tertanya-tanya apakah sebenarnya dan apakah ia serumbu kapal? Di sekeliling dinding bilik itu dicatat ribuan nama-nama mangsa bencana berkenaan. Memandangkan masih banyak ruang kosong, bererti masih banyak mangsa yang tidak dikenali dan namanya belum diabadikan di situ.


Selepas keluar dari telaga ini kita akan menampak melingkungi bangunan ini untuk memasuki ke ruang pameran ditingkat tiga. Di sini disediakan pameran gambar-gambar bencana berkenaan serta maklumat beberapa NGO yang membantu semasa kejadian itu. Di sini banyak dokumen bercatat disediakann untuk bahan kajian dan penyelidikan.


Di tingkat empat pula disediakan replika mengenai beberapa kemusnahan semasa tsunami berkenaan. Paling menarik replika saat-saat awal kejadian di mana digambarkan manusia kelam kabut melarikan diri. Tayangan (audio video dan visual) juga diadakan disini. Serta sebuah panggung khas disediakan untuk merasai bagaimana hebatnya goncangan tsunami. Bagaimana pun pada kunjungan itu kami tidak sempat merasainya kerana mungkin terlalu awal, atau pun persiapan belum lengkap.


Manakala di tingkat bawah disediakan kolam dan sebuah kantin. Ruang ini lebih untuk bersantaian. Dari sini kita akan dapat menyaksikan ke atas bumbung ‘kapal’ yang dihiasi dengan puluhan bendera berbagai buah negara yang datang membantu mangsa tsunami itu.


Sesuatu yang mendu kacita sepanjang penjelajahan kami ke atas “Kapal Tsunami” itu tidak ada kapten atau jurupandu. Ini menyebabkan kami terpaksa mentafsir sendiri berdasarkan keterangan gambar. Kami mencari arah dan destinasi sendiri menurut getar dan rintih jiwa. Mungkin bagi saya tidak menjadi keliru sangat sebab sebahagian replika, gambar-gambar kejadian itu sebahagiannya saya saksi sendiri.


Lebih malang lagi sewaktu kami ke pejabat penerangan untuk mendaptkan katalog mengenai butiran muzium berkenaan pintunya dikunci. Dalam katanya mungkin katalog itu belum disediakan lagi untuk manfaat dan kemudahan pelancong dalam penjelajahan itu. Apapun kerana ia masih sedang dalam pembinaan muzium ini akan lengkap dalam setahun dua lagi apabila sudah ada pihak yang diberi tanggungjawah menjaga dan menguruskannya. Terima kasih kepada pemerintah Indonesia yang membangunkan kapal tsunami itu yang semestinya memberi manfaat besar bagi mereka yang ingin beriman dan bertakwa.


Namun sesungguhnya budi pemerintah itu tidak akan dapat melangsaikan hutangnya kepada rakyat Aceh. [wm.kl.2:28 pm 26/08/11]

Wednesday, August 24, 2011

Sebelum Terawih

Pengakuan Che Rosli Lynas Tidak Bahaya,
Pas Jangan Mudah Melatah

Ya Allim: MALAM ini media pengampu kerajaan cuba menghuraikan isu 'kilang nuklear' (Lynas) di Gabeng Pahang yang mengeluarkan nadir bumi sebagai tidak mendatang bahaya sekaligus pendedahan sebelum ini yang diriuh randahkan adalah tidak benar.

Penemuan atau pengesahan itu dari dua pakar nukler tidak mengejutkan sangat. Sememangnya tugas mereka untuk memberi penjelasan atas apa yang didakwa kerena isu berkenaan menakutkan banyak orang khasnya penduduk di Pahang. Dengan ilmu dan kepakaran yang ada kepada mereka sesungguhnya menjadi kewajiban mereka mengulas dan menjelas duduk perkara sebenar tentangnya.

Penafian itu tidak sedikit pun mengejutkan malahan ia menggembira banyak pihak. Rakyat yang sebelum ini terasa terancam dengan pembinaan kilang beribu pejabat di Australia itu juga boleh menarik nafas lega.

Tetapi penglibatan Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr Che Rosli Che Mat (foto) dari Pas dalam penjelasan itu sesuatu yang mengejutkan dan menjadi kemusykilan. Penampilan Che Rosli bersama Prof Tarmizi yang sedikit sebanyak boleh menjejaskan Pakatan Rakyat yang telah menonjolkan Lynas sebagai isu sebelum ini. Pengesahan dari mereka berdua Lynas tidak berbahaya juga tidak menguntungkan politik Pakatan Rakyat.

Bagi Termizi tidak menjadi masalah sebab beliau 'bukan' ahli parti mana-mana dan bukan berkedudukan seperti Che Rosli. Tarmizi berbeza dengan Rosli yang merupakan ahli Pas dan ahli Parlimen. Tindakan ikhlas dan profesional Che Rosli itu akan memberi impak kepada Pas dan Pakatan Rakyat khasnya.

Sepatutnya Che Rosli tidak terlibat memberi penjelassan dalam media penjilat buntut kerajaan apa lagi sedia tampil di skren tv. Kalau pun beliau kesal dengan perbuatan pemanipulasian kilang berkenaan oleh ahli Parlimen Kuatan, Fauziah Salleh, Che Rosli sepatutnya mendiamkan diri saja. Itu lebih baik. Dalam Islam ada kaedah kalau kita tidak bersetuju dengan sesuatu kita mendimkan diri saja - memulau dalam hati.

Sebagai seorang ahli nuklear kita tahu beliau perlu memberi nasihat dan pandangan serta bercakap jujur. Beliau kena patuh kepada etika dan profesyenya. Tetapi beliau sebagai ahli politik dan MP Pas, seharusnya beliau juga melihat akan kedudukan dan peranannya. Benar Che Rosli bercakap atas kapasitinya sebagai ahli nukler tetapi beliau juga perlu insaf dan berkata benar, tetapi dari moral politiknya sikap itu tidak relevan.

Walaupun Dr Rosli pergi atas kapasitinya sebagai ahli nuklear tetapi dia juga perlu sedar dia anggota sebuah parti politik yang terdedah kepada pengeksploitasi isu yang memberi kesan buruk kepada parti. Di dalam dompetnya selain dari ada kad ahli nuklear dompatnya juga tentu ada kad keahlian Pas dan MP.

Dari segi disiplin parti apa dilakukan Che Rosli itu sudah boleh dianggap bersalah. Pas boleh memberi teguran atas perbuatan Che Rosli itu. Sebagai ahli Pas dan ahli Parlimen beliau kena mengutamakan parti daripada kepentingan-kepentingan atau profesyen yang lain. Beliau masih boleh terlibat dalam membuat pengesahan itu tetapi bukan secara terbuka yang memberi kesan langsung kepada partinya.

Saya rasakan penampilan Che Rosli itu akan mencetuskan isu dalam Pas. Sudah tentu ada pemimpin Pas yang tidak senang dengan tindakan Rosli itu akan memberi komen negatif dan bakal memburukkan keadaan. Bagaimana pun saya nak sebut dan ingatkan di sini agar pemimpin Pas tidak mudah melatah dengan apa yang berlaku. Mereka perlu memahami apakah hujung jatuh dan motif tersirat maka Che Rosli disuluh oleh kamera TV3 malam ini.

Pas tidak perlu menmgambil apa-apa tindakan kepada Che Rosli. Kalau Pas mengambil tindakan itulah yang ditunggu-tunggu oleh pihak UBN dan juga media. Mereka akan cuba memainkan isu itu kononnya ada perpecahan dalam Pas. Ada pertelingkahan pendapat dalam Pas.

Manakala motif pendedahan TV3 mengenai Lynas itu perlu dibaca dengan bijak dan jauh. Orang Pas kena membaca kilau dalam kilat. Apabila pendedahan itu mengaitkan di antara pimpinan tertinggi PKR dan juga ahli Parlimen Kuatan Fauziah Salleh dengan Che Rosli dari Pas, ia tidak ada tujuan lain melainkan ingin memecahkan hubungan Pas dengan PKR. Mereka ingin meretakkan perpaduan dan keakraban Pas dan PKR menjelang pilihan raya umum.

Apa yang diharap disebalik pendedahan yang mengaitkan kedua wakil rakyat berbeza parti itu ialah hendak tonjolkan bahawa PKR dan Pas sudah tidak ada persefahaman lagi. Bahawa isu yang dibawa oleh PKR tidak lagi mendapat sokongan Pas. Itulah persepsi yang hendak dipamirkan dan disumbatkan ke dalam minda umum.

Sekali lagi diingatkan penampilan Che Rosli tadi jangan ada sesiapa yang memberi komen. Hormatlah pandangan Che Rosli itu sebagai pandangan seorang pakar nuklear negara dan bukan dari ahli Pas atau ahli Parlimen. Saya yakin ada keikhlasan Che Rosli dalam penegasannya itu sekurang-kurangnya beliau masih menghormati ilmu yang ada kepadanya daripada kedudukan politik yang baru dikecapi tahun 2008. Itulah saya katakan akademis tidak sesuai jadi politician sekular. [wm.kl.8:28 pm 25/08/11]

Sebelum Duha

Cara Sallahuddin Bantun Rakyat Perlu Dipuji

Ya Fattah:
Usaha dilakukan Ahli Parlimen Kubang Kerian Sallahuddin Ayub yang membela lima orang nasib anak yatim dari kampung Chica Kubang Kerian patut dicontohi oleh wakil rakyat lain. Usaha Naib Presiden Pas itu juga perlu dipuji kerana dia membuktikan bahawa wakil rakyat boleh membantu rakyat di kawasannya atas nama dirinya sebagai wakil rakyat.

Benarlah kata orang pemimpin yang disayangi itu pemimpin yang prihatin dan peduli kepada nasib rakyatnya serta menghulur bantuan dengan apa cara jua sehingga menggadaikan maruah diri. Manakala pemimpin yang berjaya itu bukan saja bergantung kepada sumber kewangan yang kukuh tetapi kerana kekreatifannya.

Dalam sekelip mata Sallahuddin berjaya mengumpul RM40,000 untuk membangun semula rumah anak yatim malang itu yang musnah terbakar. Tanpa mengharapkan bantuan dari agensi kerajaan, Sallahuddin hanya menulis SMS dan menghantar dalam blognya memohon bantuan orang ramai.

Hasil dari itu rumah untuk anak-anak yatim malang itu kini dibangunkan semula dan mereka akan mendapat tempat berteduh yang mungkin lebih baik dari sebelum ini.Saya yakin kalau orang ramai tidak menghormati Sallahuddin sebagai wakil rakyat orang tidak akan menghulur derma secepat itu dan sebanyak itu. Kejayaan Sallahddin itu menunjukkan beliau mempunyai karisma dan diyakini oleh orang yang membaca rayuan beliau untuk membela nasib lima anak yatim itu.


Jadi kepada mana-mana wakil rakyat jangan saja mengharap bantuan dari agensi kerajaan untuk membantu rakyat dalam kawasan masing-masing sebaliknya mereka boleh membuat rayuan - memohon bantuan massa seperti mana dilakukan Sallahuddin. Tetapi ingin saya ingatkan kalau mana-mana wakil rakyat tidak dekat dengan rakyat, sombong atau pun hanya berlagak pandai orang ramai tidak terpanggil untuk memenuhi rayuannya.
Makanya sekali lagi ditegaskan belajarlah dengan Sallahuddin yang sedarhana dalam segala hal, yang cermat dalam mengeluar tutur bicara, pandai menghormati orang dan seorang pemimpin pelapis Pas yang saya nampak mempunyai ciri-ciri khas yang teristimewa.

Jadi tidak ada masalah kalau Pas Kelantan untuk terus mengekalkan Sallahuddin di Kubang Kerian dalam pilihan raya akan datang kandati beliau sudah dua penggal berkhidmat di situ. Ternyata keberadaanya di Kubang Kerian memberi kesan dan menyenangkan sesiapa saja yang merasai atau tahu menilai pengorbanan beliau di bumi Kelantan Darulnaim sejak hampir 10 tahun lalu.

Syabas kepada Sallahuddin semoga anda terus menabur bakti dengan keupayaan diri sendiri dan gunalah keistimewaan yang ada kepada diri anda untuk membantu rakyat dan merealisasikan erti seorang wakil rakyat. [wm.kl.9:37 25/08/11]

Tuesday, August 23, 2011

Luahan Tengah Malam

Penjaralah Anwar Seribu Kali, Jiwanya Tetap Bebas

Ya Razzaq: MULAI semalam (Isnin) perbicaraan tuduhan liwat ke atas Anwar Ibrahim masuk peringkat separuh akhir, iaitu pembelaaan diri oleh Anwar dan team peguamnya. Semalam Anwar telah membela dirinya dengan membuat kenyataan setebal 32 muka surat mengambil masa selama dua jam di kandang orang salah. Selepas ini setelah semua saksi pembela dipanggil hakim membuat keputusan sama ada Anwar disabit atau pun bebas.

Anwar memilih untuk memberi keterangan tanpa disoal balas oleh pendakwa. Ramai yang terkejut dengan 'keberanian' Anwar itu. Ada juga yang berpendapat Anwar sengaja menghulurkan leher ke penjara kerana keputusan memilih membela diri begitu merbahaya.
Ada juga yang musykil keputusan Anwar itu seolah-olah beliau pengecut untuk menghadapi realitinya?

Alasan Anwar kenapa beliau memilih cara itu kerana sangsi dengan keadilan dan integriti hakim yang mengendalikan kesnya. Itu adalah alasan paling konkrit.

Mengenai tindakan Anwar itu, kata dan ulaslah apa-apa pun sebab, negara ini bebas dan merdeka. Sesiapa boleh bersuara mengutuk dan mengampu sesiapa yang dimahuinya. Apa lagi kalau bersuara untuk membela pemimpin dan parti pemerintah kebebasan itu akan diberi semutlaknya. Tindakan ke atas pengampu kerajaan dan pemfitnah akan dibiarkan semahunya. Ini realiti bukan bohong. Apa yang berlaku di sekeliling kita mengesahkan hakikat itu.

Macam-macam juga cemuhan dilemparkan kepada Anwar. Bila Anwar membuat protes kepada mahkamah, minta tangguh dan sebagainya, dikatakan Anwar sengaja menangguhkan perbicaraan. Melambat-lambatkan yang memberi konotasi Anwar takut berhadapan dengan hukuman. Itu tuduhan mereka yang otak kemetot dan tidak mengetahui proses perundangan yang diguna pakai di negeri ini. Mereka yang lulus dalam bidang pengajian undang-undang akan tersenyum mendengar segala desakan dan protes itu.

Kalau ada masa belajarlah sedikit mengenai undang-undang dan bacalah peraturan (prosuder) mahkamah agar tidak nampak diri kita lebih bodoh dari kaldai tua yang nak mampos. (Maaflah kasar sikit).

Anwar boleh membuat rayuan, atau meminta perbicaraan ditangguhkan bukan sekali, tetapi seribu kali pun boleh. Ia bukan satu kesalahan kerana memang ada ruang untuk beliau berbuat begitu. Jadi kalau hendak salah, jangan salahkan Anwar tetapi salahkan kepada prosuder mahkamah yang membenarkannya. Kenapa kita harus salahkan ketiping berjalan mereng kerana adatnya memang begitu? Kitalah bodoh kerana tidak tahu bahasa dan adat.

Dalam keadaan hari ini yang Anwar anggap tuduhan ke atasnya itu adalah kelangsungan konspirasi adalah 'bundak' baginya kalau tidak berbuat begitu.

Sebagai orang akan menghadapi risiko dan akan menanggung kesan pertuduhan itu Anwar berhak melakukan apa saja. Anwar yang menanggung segala-gala bahana atas tuduh itu. Kalau disabitkan kesalahan, yang akan ke penjara bukan orang lain, tetapi Anwar secara bersendirian. Iya, perjuangan yang dilakukan adalah demi untuk rakyat dan orang ramai tetapi kalau berlaku apa-apa yang akan memikul bebannya diri Anwar seorang sahaja. Tahun 1998 dulu beliau telah melalui sejarah itu dan telah ada pengalaman azab mengenainya. Apakah Anwar suka-suka untuk mengambil risiko itu? Tanya dan jawablah sendiri dengan adil dan saksama.

Itulah tanggungjawab dan amanah. Anwar tidak pun meminta untuk orang menjadi galang gantinya. Tangan yang mencincang, bahu juga yang sanggup memikulnya. Itulah Anwar. Dan beliau sudah tahu dan arif benar mengenainya. Jadi membela hingga rapat ke dinding dan melakukan apa saja usaha dan ikhtiar itu adalah hak Anwar yang tidak akan dipersendakan oleh mereka yang waras fikirannya.

Jadi perangai-perangai yang tidak bermoral dan berotak kemetot yang berbambukan aji no moto itu biarlah dimiliki oleh orang yang suka menjadi lanun upahan. Biarlah mereka hendak bertempik dan melaung tetapi jangan sampai orang di luar Umno terikut sama dengan gelagat itu. Kata orang bukan Umno kalau tidak jahat?

Berbalik kepada tanggapan buruk terhadap perbicaraan dan implikasi yang akan dihadapi Anwar kelak ia tidak akan ke mana. Hatta kalau pun Anwar di penjara sekalipun niat atau tujuan orang yang berbuat begitu tidak akan kesampaian. Kalau pendakwaan itu seperti mana kata Anwar untuk menghancurkan kerjaya politiknya, ia tidak akan menjadi kenyataan. Azam dari segala perancangan jahat itu hanya sia-sia saja. Perbuatan syaitan selalunya hancur sebelum hari menjelang siang.

Memang ada orang berharap kisah atau peristiwa tahun 1999 akan berulang sekali lagi ke atas kembara politik dan kehidupan Anwar. Keadaan waktu itu di mana pilihan raya umum ke-11 diadakan ketika Anwar berada dalam penjara. Mereka itu tidak mahu Anwar berpeluang mengambil bahagian dalam pilihan raya. Kali ini juga begitu, ada niat untuk melihat Anwar diringkukkan dalam penjara kemudian pilihan raya akan diadakan.

Mereka mengira hanya dengan penjarakan saja Anwar ia boleh menghalang Anwar daripada mengapai cita-cita politiknya untuk jadi Perdana Menteri. Dalam pada itu ia membolehkan orang yang berkuasa terus berkuasa. Apabila Anwar dipenjara bermakna beliau tidak akan dapat bertanding dalam pilihan raya selama dua penggal. Cukuplah kalau Anwar dipenjaga beliau tidak boleh menyertai pilihan raya ke -13 dan ke 14. Umur Anwar ketika itu sudah pun hampir 80 tahun sudah terlalu tua.

Dalam hitungan orang politik kalau Anwar dipenjara ia memberi peluang kepada UBN untuk menang. Najib bersama isterinya Rosmah Mansor akan merasa selesa kalau Anwar dihumban ke penjara. Mereka mengira Pakatan Rakyat tidak mampu mengugat BN kalau tanpa Anwar. Mereka tahu yang menjadi engen kepada Pakatan Rakyat hanya Anwar.

Anggapan sebegini menafikan dakwaan mengatakan Anwar kini sudah tidak berpengaruh. Kekuatan Anwar sudah pun mengecil, penyokongnya juga sudah berkurangan. Inilah kesilapan perhitungan para strategis UBN dalam membuat perhitungan mengenai ini. Mereka jadi lupa kepada apa yang mereka katakan sebelum ini. Inilah yang dikatakan kelalaian orang yang selalu membuat silap dan bertindak secara salah. Kenapa tupai jatuh ke tanah kerana terlalu percaya kepada kebijaksanaan diri sendiri.

Betulkah andaian itu, bahawa UBN akan menang dalam pilihan raya dan Pakatan Rakyat akan kalah tanpa Anwar berada di luar? Itu sebenarnya telahan dan anggapan saja. Orang yang ingin memperkecilkan aura Anwar akan berkata begitu. Sebenarnya apa yang akan berlaku bukan begitu. Diri Anwar bukan faktor kepada kemenangan Pakatan Rakyat, tetapi perjuangan Anwar yang menjadi penyebabnya.

Perkembangan politik Malaysia di masa depan bukan saja terletak di tangan mana-mana individu atau tokoh seperti Anwar. Hari ini generasi muda sudah sedar dan insaf. Mereka bukan buta dan berada di bawah serkup lagi. Benih keberanian bersuara dan bertindak yang dipupuk Anwar kini sudah menular dan subuh tumbuh dalam hati anak-anak muda. Perkembangan ini tidak boleh dibendung lagi dengan apa-apa kuasa syaitan.

Makanya kalau UBN mengira dengan memenjarakan Anwar kebangkitan itu berhenti dan UBN akan kembali selesa adalah satu kesilapan besar. Anggapan begitu umpama membubuh bom jangka dalam poket baju.

Mungkin generasi muda tidak begitu menaruh harapan lagi kepada Anwar untuk menajdi PM. Tetapi mereka tetap sedar bahawa kebangkitan politik hari ini untuk membela diri mereka sendiri. Jadi sesiapa pun yang akan memimpin nanti mereka tidak akan peduli. Yang berada di hadapan mereka satu saja tumbangkan UBN. Semangat dan jiwa Anwar adalah pendorong kepada usaha dan perjuangan itu.

Kesedaran hak membela diri dan semangat keberanian yang dicurahkan Anwar kini sudah menyelinap dan menyerap ke segenap pembuluh darah generasi muda. Semangat dan keberanian itu membara dan marak dalam jiwa mereka. Justeru walaupun langkah Anwar dikunci dan jasadnya dibekukan tetapi spritual yang dialunkan Anwar terus bergelombang. Makanya saya mengira usaha memenjarakan Anwar menerusi konspirasi jahat itu tidak akan berhasil, malahan ia akan menyebabkan UBN semakin tenat dan parah.

Anwar boleh dimatikan oleh musuhnya tetapi semangat dan jiwanya akan tetap melekat dihati setiap manusia yang mengenal diri dan tahu menjaga maruah dirinya sebagai manusia bertamadun. Lirik lagu jihad Anwar, Lawan Tetap Lawan akan menjadi lagu kebangsaan bangsa ini sebagai mengapai kemerdekaan mutlak mereka. [wm.kl.12:55 t/malam 25/08/11]

Sesudah Subuh

Diktator Akan Jatuh Satu Persatu

Ya Wahhab: TUMBANGNYA Muammar Gaddafi semalam bolehlah diibaratkan "anugerah Lailatu qadar" kepada puak pemberontak dan juga rakyat Libya yang anti Gaddafi. Kejayaan pemberontak semalam menawan Tripoli sudah hampir sah kini Gaddafi tidak mempunyai kekuatan lagi untuk mempertahankan kekuasaa yang dimilikinya selama lebih 40 tahun.

Laporan media Barat menceritakan hampir seluruh bandar Tripoli yang menjadi kubu pertahanan terakhir presiden Libya itu sudah ditawan oleh puak pemberontak. Beberapa orang anaknya yang menjadi tentera elit melindungi diri dan kepentingannya juga sudah ditawan dan ada yang menyerah diri.

Rakyat Libya di mana saja mereka berada sudah merayakan kejatuhan Muammar Gaddafi itu. Mereka bersorak sambil membakar gambar Gaddafi dan memusnahkan legasi Gaddafi.

Bagaimana pun nasib Gaddafi masih belum menentu apakah beliau masih berlindung di kediamannya di Bab al-Aziziyah ataupun beliau sudah lolos ke luar negara. Wujud berbagai versi mengenai nasib presiden berusia 69 tahun itu. Bagaimana pun berita kedudukannya dijangka akan dapat ditentukan beberapa jam lagi.

Apakah Gaddafi akan menghadapi nasib sama dengan Saddam Hussein yang diberkas oleh tentera Amerika ditempat perlindungannya di bawah tanah? Nampaknya peristiwa kejayaan Amerika menangkap Saddam hidup-hidup akan berulang ke atas Gaddafi. Kalau ini berlaku bermakna Gaddafi juga akan menghadapi tali gantung senasib dengan Saddam. Selalunya sejarah yang menimpa diktator sama.

Sejak mula meletus pemberontakkan terhadap Gaddafi saya sudah membayangkan peristiwa itu akan berulang. Setakat hari ini ternyata bayangan itu benar. Gaddafi yang kelihatan mulanya ampuh mempertahankan diri akhirnya terpaksa akur kepada tekanan dunia dan penglibatan Amerika. Kejatuhan diktator Iraq dan terbaru Libya itu adalah di atas usaha Amerika.

Melihat keadaan yang berlaku di Libya kini umat Islam berada di dua persimpangan dan jadi serba salah. Atas prinsip menegakkan kebenaran dan keadilan umat Islam merasakan tindakan Gaddafi sebagai diktator dan pembunuh manusia lain satu yang zalim, perlu disanggah. Justeru tindakan menjatuhkannya menerusi pemberontakkan disokong.

Tetapi dalam konteks kedaulatan sesebuah negara itu apa yang berlaku di Libya atau Iraq itu sesuatu yang sungguh menjijiknya kerana ia didalangi oleh kuasa besar dunia, Amerika Syarikat. Tidak ada hak atas apa jua alasan untuk negara lain mencampuri urusan negara lain. Negara lain hanya boleh bersimpati dan memberi bantuan kemanusiaan bukan bantuan ketenteraan.

Walau apa pun yang berlaku di dalam kedua buah negara itu Amerika tidak sepatutnya campur tangan. Apa lagi atas alasan prinsip kemanusiaan itu hanya bohong dan dongeng berlaka. Apa yang perlu disedari Amerika tidak akan berbuat begitu kalau bukan 100 peratus bukan demi kepentingannya. Apa yang Amerika cari dan harapkan di Libya sama dengan apa yang diimpikan di Iraq untuk menguasai telaga minyak.

Amerikanlah yang menjadi dalang di sebalik pemberontakkan di kedua buah negara itu. Baik di Iraq atau di Libya kini dan di beberapa buah negara lain kedudukan dan peranan Amerika sangat jelas. Amerika tidak turun sendiri secara fizikal tetapi berlindung di sebalik gerakan tertentu menghasut dan memberi semangat kepada rakyat negara berkenaan agar bercakaran sesama sendiri. CIA adalah agen utama Amerika yang melaga-lagakan di antara satu sama lain.

Semua negara harus belajar dan mengetahui peranan dan sikap syaitan Amerika ini.

Kita tidak setuju dengan penbunuh manusia dilakukan Saddam dan Gaddafi, tetapi apakah kita bersetuju dengan penjajahan dan penguasan Amerika ke atas negara yang penduduknya umat Islam? Saddam mempertahankan kedudukannya sehingga membunuh manusia lain kerana ingin melindungi negara dari dikuasai oleh Amerika Yahudi. Begitu juga dengan Gaddafi yang kini dalam keadaan genting.

Seburuk-buruk dan sejahat umat Islam yang menentang puak yang tidak sealiran dengannya namun mereka tetap Islam dan masih juga bersyahadat kepada Allah dan Rasullullah.

Keduanya- Saddam dan Gaddafi mengambil jalan dimurkai Allah atas alasan untuk mempertahankan kedaulatan negara mereka. Mereka tidak mahu kuasa asing menjajah mereka sekali lagi. Cuma silapnya Saddam dan Gaddafi, mereka mengambil jalan kejam membunuh rakyat sendiri yang berbeza pendapat untuk menentang kemungkaran. Itu saja kesilapannya.

Kalaulah mereka tidak mengambil jalan itu mengnyahkan sifat diktator dari diri mereka, bersikap adil dan saksama kepada rakyat mereka tidak akan menjadi hina, sebaliknya akan dipuja rakyat sepanjang masa. Dunia Islam akan mengagungkan mereka sebagai mujahid moden. Mulanya mereka sudah berada atas landasan dan perjuangan betul tetapi kerana gagal mengawal nafsu akhirnya membawa kemusnahan kepada mereka.

Kita kena insaf bahawa orang-orang rakus atau para diktaro seperti Gaddafi dan Saddam akan jatuh seorang demi seorang. Mereka hanya dapat berkuasa sekitar 40 hingga 60 tahun saja. Belum ada sejarah diktator dapat menguasai atau hidup selama 100 tahun. Di Malaysia kita bernasib baik kerana tidak mempunyai diktator moden seperti Saddam dan Ghadafi. Tidak ada pemimpin yang bersifat diktator tulen. Cuma apa yang kita milik ialah sebuah parti yang bersifat diktator bernama Umno.

Yakin dan percayalah diktator bernama Umno juga akan terguling dan bergelimpangan disepak rakyat suatu masa nanti sekiranya Umno tidak mengambil iktibar atas apa yang berlaku ke atas Saddam, Gaddafi dan Hosni Mubarak di Mesir itu. Ingat Umno juga sudah lama berkuasa dan melaksanakan kediktator shipnya ke atas rakyat negara ini. Jika Umno tidak segera bertaubat Umno akan diguling rakyat keadaanya mungkin lebih parah dari nasib dialami Saddam, Hosni dan Gaddafi. [wm.kl.6:32 am 23/08/11]

Monday, August 22, 2011

Balesungkawa

Tiada Lagi Titisan Tinta Azizi

Ya Qohhar: BERITA kematian bukan berita yang boleh dipersendakan. Apabila sahabat saya, Radzi mengkhabarkan Azizi Abdullah sudah meninggal dunia menyebabkan saya jadi terpana kehilangan kata-kata buat seketika.

Di antara percaya dengan tidak menakluki minda saya. Tetapi berita kematian bukan bahan percandaan dan saya tahu pula akan hati budi Radzi seorang insan yan tidak pernah tahu bergurau mengenai hal itu. Lagi pun untuk apa dia bergurau di pagi hari tambahan berada di rantau orang?

"Azizi Haji Abdullah sudah meninggal?" Begitu bilang Radzi dalam nada yakin dengan tidak. Saya percaya beliau juga senak dengan khabar berkenaan.

"Iya..?" ulang saya. Dia masih membelek BBnya membaca berita berkenaan. Wajahnya disapu kedukacitaan. Sebenarnya perkhabaran dukacita itu sudah tersebar di dalam media internet. Apabila saya membuka Fb ada dua mesej mengenai pemergian Azizi itu, satu dari isteri dan satu dari Haji Razali Endon.

"Inalillahiwa'inailahirajiun.." itulah yang saya mampu lakukan. Di mata terkaca-kaca wajah dan senyuman Allahyarham yang direflekkan dari minda. Jauh di sudut hati segera memulas rasa rindu yang bergumpal dengan kesalan. Rindu kerana lama tidak berjumpa dan bercanda dengan Allahyarham dan kesal kerana sejak ia jatuh sakit, - akibat rawatan jatung tidak pernah terjumpa sekali pun.

Kali terakhir berbicara dan berbual dengannya ialah pada majlis ulang tahun kampung Padang Balang, Gombak. Majlis itu anjuran masyarakat kampung Melayu tradisi itu yang dicelahi oleh persembahan baca sajak kelola Paksi pimpinan Dinsman. Azizi yang begitu komited dengan majlis seumpama itu turun dari Penang semata-mata meraikan sama.

Malam itu sempatlah saya berbuat dengannya. Seperti biasa sebagai sasterawan-politik dia menceritakan mengenai karya-karyanya dan senario politik bangsa. Banyaklah turut disebut dan ditanya saya mengenai politik negara ini khususnya mengenai Pakatan Rakyat.

Entah kenapa dengan saya, soalan yang tidak pernah beliau lupakan ialah mengenai Anwar Ibrahim. Mengenai kes yang dihadapi Anwar dan mengenai peluang bekas TPM itu untuk menjadi pemimpin negara ini. Satu ketika Allahyarham berbicara dengan saya lewat telefon lebih satu jam khusus mengenai Anwar Ibrahim.

Beliau melahirkan rasa kesal dan muaknya dengan konspirasi untuk menjatuhkan Anwar. Saya terkejut dengan perhatian dan kepedulian beliau kepada Anwar. Ini kerana setahu saya Allahyraham adalah orang Pas malah bertanding atas tikit Pas.. menyebabkan kurang percaya tentang keperhatinan beliau kepada Anwar. Saya mengira beliau juga sama seperti saya tidak pedulikan kepada keperibadian Anwar tetapi mengkagumi kepimpinan dan iltizam Anwar dalam membebaskan umat negara ini.

Selain dari membicarakan Anwar di malam terakhir saya bersamanya di kampun Balang itu, Allahyarham juga turut mengupas mengenai kepimpinan Azizan Razak di Kedah. Katanya dia pernah beberapa kali berjumpa dengan Azizan Razak memberi beberapa cadangan. Malam itu dia mencadangkan kepada saya supaya turut mengulas atau memberi perhatian kepada kerajaan Pas Kedah dan MBnya.

"Hang kena turun ke Kedah, Sayuti... lihat sendiri apa yang baik dan tidak baiknya. Hang kena tulis buka mata depa sedikit.." begitulah katanya. Saya memahami apa yang beliau maksudkan dan sedikit rasa simpati kepadanya. Dalam tilikkan saya ada beberapa kelemahan di Kedah yang memerlukan pembetulan di mana beliau telah cuba melakukannya tetapi tidak ada kesan.

"Kan di Kedah dah ada penulis, Ustaz sendiri (saya membahasakannya ustaz)," balas saya.

"Tak boleh jadi juga kalau kita (penulis Kedah) tulis, depa kata kita dengki, jadi hang orang luar... orang tak boleh komen apa kalau hang tulis mengenai Kedah. Kita sayang Kedah," balasnya.

Secara tidak rasmi saya berjanji untuk ke Kedah dan berjumpa dengan Azizan Razak bersama beliau. Saya akan tentukan hari untuk menghubunginya kemudian. Itulah antara secebis kenangan dan peristiwa terakhir saya dengan beliau. Selepas itu kami tidak lagi berjumpa hinggalah beliau di hospital menerima rawatan jantung. Saya hanya mendengar khabar dan maklumat menerusi laporan-laporan saja mengenai reputasi kesihatannya.

Laporan mengatakan beliau selamat menjalani pembedahaan jantung menyebabkan tidak ada apa-apa kegusaran saya terhadapnya. Saya mengira dia akan aktis menulis dan menghubungi saya seperti biasa bila perlu. Allahyarham sesekali akan menelefon saya memaklumkan pengiriman artikel atau cerpen darinya. Tetapi sejak beliau menjalani pembedahan jantung, saya tidak lagi menerima apa-apa panggilan dari beliau.

Dan kelmarin 21 Ramadhan 1432 bersamaan 21 Ogos 2011 kira-kira jam 7:15 pagi ketika saya di Aceh Allahyarham telah pergi meninggalkan kita semua buat selamanya. Pemergian itu adalah ketentuan mutlaknya. Mulai saat itu pena Azizi yang mengugahkan perasaan dan jiwa tidak akan menitis lagi.

Allahyarham pergi dengan meninggalkan segugus jasa-jasanya kepada agama bangsa dan negara. Semoga sasterawan dan cerpenis yang berjaya mengangkat kemelut masyarakat melalui karya-karyanya yang bersifat hakiki itu tenang di dalam pelukan Allah seabadinya. Al Fatihah. [ttdi.kl 12:04 t/hari 22/08/11]

Sunday, August 21, 2011

Susupan Malam

Jangan Pandang Angan-Angan Zaid Ibrahim

Ya Ghoffar: Parti klon Akim yang kini diberi nama Kita akan meletak calon mereka di dua buah negeri. Begitulah menurut ketuanya Zaid Ibrahim. Negeri yang menjadi pilihan ialah Selangor dan Kelantan. Diharap semua orang faham apabila Zaid memilih dua buah negeri itu saja.

Kenapa beliau tidak memilih Pulau Pinang, Sarawak, Sabah atau Johor? Saya nampak acahan itu ada motifnya tersendiri. Beliau akan konsentrek kepada Kelantan. Walaupun beliau kata belum tahu kerusi mana beliau akan bertanding tetapi saya nampak dia akan pilih negeri kelahirannya, Kelantan.

Tumpuan kepada Kelantan ada strateginya. Zaid diam-diam mengatur strateginya tersendiri. Dia sendiri yakin yang partinya akan kalah berdasarkan sejarah. Belum ada mana-mana parti bebas atau parti serpih menang di Kelantan kecuali Semangat 46 yang bergabuing dengan Pas. Tetapi kenapa dia mengusik untuk letak calon bertanding di Kelantan ialah kerana mahu mengusik Pas negeri berkenaan.

Kemungkin apa yang menjadi strategi Zaid bila dia sebut begitu ia mahu mengugut Pas. Mungkin Zaid ada agenda lain di sebalik rancangannya itu. Boleh jadi dia sengaja berbuat begitu kerana ingin menganggui Pas Kelantan daripada terus memerintah di Kelantan.

Serampangnya mungkin Zaid berharap Pas akan mempertimbangkan tuntutan beliau dalam pilihan raya akan datang. Boleh jadi Kita akan membatalkan untuk meletakkan calon supaya tidak berlaku pertandingan tiga penjuru yang boleh mengugat Pas. Pembatalan itu tentulah dengan syarat-syarat tertentu.

Dalam hal ini misalnya Zaid tidak akan meletakkan calonnya sekiranya Pas sedia memenuhi tuntutan dan keinginannya.

Sudah menjadi pengetahuan umum Zaid bercita-cita untuk mengambil semula kerusi Kota Bharu yang pernah dimenanginya sebelum ini. Adalah mustahil beliau mampu untuk berbuat demikian kalau tanpa bantuan Pas. Jadi di sini kemungkinan Zaid mahu meminta agat Pas memberi laluan kepadanya bertanding satu lawan satu dengan BN dikerusi parlimen Kota Bharu.

Kalau tidak ada mengadakan kenapa dia nampak intim dan pasrah dengan Nik Aziz. Zaid juga nampak jinak dengan majlis-majlis Pas. Sudah tentu sikap itu ada motif di sebaliknya. Tektik seorang musuh berbaik dengan musuh tanpa keinsafan yang tulen sudah lama difahami orang ramai.

Manakala tujuan Kita hendak meletakkan calon di Selangor tidak ada tujuan dan matlamat lain melainkan kerana dendam dan marahkan kepada Anwar Ibrahim dan Mohamad Azmin Ali. Saya rasa perletakkan calon di Selangor itu bukan sangat Kita ada harapan besar untuk menang melainkan menganggui PKR khasnya Pakatan Rakyat saja. Pemimpin Kita dari Selangor pun tidak berapa dikenali orang.

Harapnya pemimpin tidak mudah terliur dengan kompromi yang bakal dicadangkan Kita kelak. Pas Kelantan juga jangan merasa takut dan gerun kepada tindakan Zaid itu sehingga kemungkinan memberikan laluan mudah untuknya menang di kerusi Parlimen Kota Bharu.

Sejarah dan pengalaman masa lalu bagaimana Pas kena kencing kepada Inchek Ibrahim Ali sewajarnya diingat dan dijadikan iktibar sampai ke Mahsyar. Lagak dan langkah Zaid dengan Kita itu lebih kurang sama saja dengan langkah dan tektik Inchek Ibrahim dengan Perkasa(m). Kedua mereka adalah manusia yang bernafsu besar kelihatan bijak tetapi kebijaksanaan mereka tidak boleh dipergunakan.

Untuk mengelakkan ia menjadi isu hendaknya jangan ada mana-mana pemimpin Pas memberi komen dan reaksi terhadap kenyataan Zaid itu dan anggapkan kenyataan dan agan-angan Zaid dan parti klonya itu tidak pernah wujud. Begitu juga Pas jangan mudah kalau Zaid tiba-tiba bermurah hati untuk memberikan sejumlah wang kepada Pas.

Saya sudah dengar cerita ada pemimpin Pas mengadakan perbincangan dengan Zaid dan perbincangan itu dikatakan melibatkan sejumlah wang. Ia masih dalam siasatan saya dan kalau semuanya jelas saya akan dedahkan. [wm.kl.10:51 pm 21/08/11]

Sesudah Subuh

Menyubuhi Tuhan Di Masjid Baiturrahman

Ya Mushowwir: TENGAH hari ini saya dan teman akan meninggalkan bumi Tanah Rencong ini setelah berada di sini kira-kira 72 jam. Alhamdulilah semua kerja dan niat sudah disempurnakan sebaik mungkin.

Baru sekejap tadi saya dan Radzi telah menyubuhi Tuhan di masjid Baiturrahman di Banda Aceh. Masjid yang menjadi sebutan dan kunjungan sesiapa saja kalau berziarah ke Aceh. Masjid terindah dan penuh dengan makrifat tersendiri.

Banyak keistimewaan dan keunikan masjid ini telah ditulis pelawat. Yang nyata setiap orang yang memandang atau mendirikan solat didalamnya akan merasai nikmat yang tidak tersebut. Setiap yang merenung dan menyinggahnya ia mempunyai kenangan dan perasaan tersendiri tentangnya. Datanglah...

Suasananya tuh, macam di masjidi Haram di Makkah. Ada aura masjidi Haram di sini. Apa lagi di bulan Ramadhan Kareem ini, makin meriah. Bazar atau Pasar Aceh yang berada di sebelahnya akan hidup sepanjang hari. Waktu petang membawa ke senja pasar ini akan penuh dengan pengujung yang datang untuk mendapat berbagai jenis barangan dari pakaian, emas, peralatan tradisi sebagai cenderamata dan sebagainya. Untuk mengenali budaya dan ragam orang Acerh 'pio' - singgahlah dan masuklah ke pasar ini.

Manakala suasana malam pula ia makin meriah. Deretan gerai akan dibangunkan di sekitar masjid yang menjual pelbagai barangan alat-alatan ibadah. Sebaik selesai sembahyang jemaah akan menyerbut ke gerai-gerai yang berderatan di sekitar masjid yang seluas kira-kira 10 km persegi itu.

Sesuatu yang istimewa dan tidak terdapat di tempat kita (Malaysia) ialah sireh yang sudah diadunkan untuk terus dimakan terjual di sini. Orang Aceh pemakan sireh nombor satu tidak kira kecil atau tua. Lebih 30 gerai menjual sireh kedapatan di sisi Pasar Aceh berdekatan pintu masuk ke masjid. Sireh yang sudah siap dikapur dan dimasukkan ramuan tersedia untuk dibeli dan terus dimakan sambil berjalan. Satu 'piak' sireh berharga sekitar Rp3,000 sekitar RM1.20.

Sesiapa yang ke Aceh kalau tidak makan sireh tidak lengkap. Kononnya kata orang Aceh sireh ini juga snap yang membantu awet muda dan sesiapa yang memakannya khususnya remaja dan anak dara akan kelihatan lebih jelita dan belengas. Tidak percaya cubalah.

Masjid berusia ratusan tahun ini senantiasa hidup dan meriah sepanjang masa. Tadi... masa solat Subuh terdapat kira-kira 500 jemaah. Ini merupakan jemaah yang tetap. Apa yang menariknya dan perlu dilakukan di negara kita setiap kali masuk waktu Solat ianya akan disiarkan secara langsung menerusi radio ke seluruh Aceh.

Setiap hari setelah usai sembahyang Subuh, diadakan ceramah atau pengajian agama oleh penceramah atau guru yang diundang khas. Sebenarnya bukan saja untuk solat Subuh tetapi soal-solat lain juga diadakan siaran secara langsung yang dipacarkan oleh RRI - Radio Ruplik Indonesia. Siaran ini keudara hingga ke Seboga, Pekan Baru di Riau.

Tentunya dengan adanya siaran langsung itu aktivti ceramah dan pengajian dapat diikuti oleh orang ramai. Rasanya perkara ini juga patut dilaksanakan di negara kita. Bukan saja semasa solat Jumaat tetapi solat-solat lan juga. Kerajaan atau agensi termasuk GLC boleh menaja siaran untuk tujuan ini.

Masjid-masjid negeri juga patut mengadakan program yang sama. Ia tidak susah sangat kerana kita kini mempunyai puluhan saluran radio dan juga tv. Setiap satu negeri misalnya boleh membuat siaran langsung untuk sebuah masjid dengan percuma tanda kebajikan setesen radio berkenaan.

Siaran langsung itu juga boleh dipilih dari mana-mana masjid yang aktif dan imarak. Rasanya inilah antara aktiviti yang boleh ditiru dari Aceh untuk Malaysia yang mana hampir separuh dari tanahnya pernah dijajah oleh Aceh. Berhenti di sini dulu, ngantuk. [ba.indonesia 7:30 am 21/08/11]
Caption: Masjid Baiturrahman waktu Subuh.

Friday, August 19, 2011

Catatan Dari Banda Aceh

Memesrai 40 Anak Yatim

Ya Baari:
BERKAT doa isteri, anak-anak dan rakan teman Fb dan penjenguk setia blog MT saya bersama dua rakan sdr Md Radzi Mustafa dan sdr Rushdan Mustafa selamat mendarat di bendara Sultan Iskandar Muda Banda Aceh jam 2:45 petang. Pendaratan licin dan mulus sahaja. Di lapangan terbang hanya ada sebuah kapal saja yang siap untuk berangkat ke destinasi Jakarta.

Urusan pemeriksaan Imigresen berjalan lancar. Aceh juga telah mengadakan sistem biometerik untuk mengesan setiap pelancong masuk ke negerinya. Apakah Malaysia meniru Aceh? Tetapi cara mereka menguruskan pemeriksaan dan 'memutar' komputer masih belum cekap sepenuhnya. Hal yang boleh dilakukan seorang pegawai saja dibantu oleh dua orang pegawai lain.

Di airport sudah menanti Agus yang akan menjadi juru pandu kami dalam musafir kali ini. Agus adalah orang tempatan yang akan menyambut kedatangan kami setiap kali ke Aceh. Sebahagian besar keluarga Agus turut hilang dalam putaran tsunami tujuh tahun lalu.

Mulanya saya dan teman berhajat benar untuk mendirikan solat Jumaat di masjid Baiturahman tapi tidak kesempatan. Masjid yang menjadi tempat himpunan ratusan mayat mangsa tsunami 2004 lalu. Saya sempat menyaksi sendiri bagaimana timbunan mayat yang diletakkan di sekeliling laman masjid itu dalam keadaan mengharukan dan bau yang masya-Allah tidak terkata.

Susana seluruh di koridor dan laman masjid pula habis 'kerunyalan' dan penuh dengan puing-puing kerana dihempas dan dipulas gelombang tsunami. Kalau melihat kepada keadaan ketika itu nescaya masjid itu sudah jatuh menimpa bumi. Tetapi kuasa Allah Maha Kaya dan Allah tetap melindungi rumah-Nya dalam keadaan apa sekali pun. Apa yang berlaku masjid itu hanya mengalami sedikit saja keretakan iaitu di menara utamanya.

Masjid Baiturahman ada tarikan tersendiri. Keunikan senibinanya di bahagian-bahagian tertentu menyebabkan kita tidak puas untuk memotretnya. Saya setiap kali menjejak kaki ke sini tidak akan lepas dari memotretnya walaupun dari sudut sama. Masjid Baiturahman menjadi hidup di dalam gambar.

Kami tidak banyak waktu untuk rihat. Gamitan dan panggilan anak-anak yatim menjadi kami harus segera bergerak. Setelah selesai mendirikan solat jamak - Zohor dan Asar di hotel penginapan kami terus memulakan tugas. Apa yang tergambar dalam kepala ialah anak-anak yatim yang sedang menanti kehadiran kami. Kali ini kapung atau desa yang menjadi destinasi ialah di desa Ujung Batee, yang terletak kira-kira 60 km dari Banda Aceh.

Kampung ini terletak di tepi pantai. Perkampungan pantai. Sebuah kampung lama persis perkampungan nelayan. Kampung Ujung Batte adalah antara kampung yang turut sama dilanda oleh tsunami, bagaimana pun keparahannya tidak sehebat kampung Kajoo - kampung yang kami kunjungi sebelum ini yang mana ratusan orang meninggal dan ratusan anak yatim yang kini membesar di bawah jagaan pelbagai pihak.

Kami sampai ke desa Ujung Batte kira-kira jam 6:00 atau 5:00 petang waktu tempatan. Masa bebuka di sini ialah pukul 7:45 minit malam atau pukul 6:45 petang waktu tempatan. Di sebuah musallah di kejauhan sudah kelihatan sekumpulan kanak-kanak berusia 6 hingga 10 tahun berlarian. Mereka main kejar-kejar. Begitu ternampak kenderaan yang membawa kami mereka menerpa, melambai-lambai tangan memberi salam dengan senyum mengepak di bibir.

Mereka adalah sekumpulan dari 40 anak-anak yatim yang dikumpulkan untuk dirai oleh kami. Selepas itu sekumpulan, sekumpulan lagi sampai. Begitu juga orang kampung sekitar turut memberi sambutan pada majlis itu. Melihat kepada wajah-wajahnya ternyata mereka adalah masyarakat yang susah dan miskin. Gurisan diwajah mencerminkan keperitan mereka menjalani kehidupan terutamanya selepas berlaku tsunami.

Paling jelas ialah diwajah beberapa perempuan tua yang kelihatan 'laif' dan lesu. Masih ada yang berkaki ayam. Untuk menyara hidup anak beranak ada yang berkerja jauh di gunung memecah batu. Tidak terbayang bagaimana dengan sejemput kudrat yang sudah tersisa mereka masih meneruskan kerja memecah batu gunung untuk hidup yang pendapatannya tidak sampai Rp200,000 sebulan.

Lima belas minit menjelang berbuka majlis kecil dan ringkas penyampaian bahan makan dan sedikit wang disampai. Saat inilah yang menggembira dan menyanyukan. Kegembiraan jelas terbayang di wajah mereka, satu demi satu tangan yang disalami bagaikan mengamit kasih berterusan. Ironisnya pemberian tidak seberapa, tetapi bagi mereka hadiah itu disembut dengan penuh kesyukuran dan hormat.

Bagi saya dan rakan pula apa yang benar-benar terasa ialah kesyukuran kepada Allah kerana dapat menemui mereka. Dapat melakukan apa yang menjadi kesukaan Rasulullah s.a.w. itu, mengusap-usap kepala anak-anak yatim. Perbuatan atau sunnah ini sudah jarang diingati dan dipraktikan oleh kita semua.

Bagi saya kerja ini dilihat sejak dari kecil lagi. Ketika mengikuti buntut arwah datuk (Othman Yaacok - al Fatihah untuknya) menghadiri majlis maulid ataupun solat hajat, bila bertemu kanak-kanak datuk akan mengusap-usap kepala mereka sambil mulutnya membaca sesuatu. Lama selepas itu baru saya memahami bahawa perbuatan arwah datuk itu adalah satu amalan terpuji yang dilakukan Rasulullah.

Majlis ringkas yang penuh bererti tadi berakhir selepas menunaikan solat Maghrib. Saat untuk berpisah dengan anak-anak ini merupakan saat yang paling menyayukan. Sukar untuk melepas mereka. Tetapi antara kami terus berdoa semoga diketamukan Allah di lain kali.

Bukan saja anak-anak yang masih putih dan kudus jiwanya itu tetapi tok imam di kampung berkenaan, Teuku Jamaluddin juga sempat membisikan secara perlahan penuh segan kepada saya; ustaz (wah dipanggil ustaz) kalau boleh datanglah menjalani ibadat korban di kampung ini pada Aidiadha nanti, kami di sini sudah lama tidak merasai daging korban."

Rasanya tersayap hati saya mendengar kata-kata tok imam yang lirih dan penuh mengharap itu. Saya tidak membalas dengan suara terhadap kata-kata itu cuma menjawab dalam hati, isya-Allah kalau ada rezeki dan diberi kesihatan saya dan rakan akan kemari lagi.

Kepada rakan khasnya penjenguk blog MT dan rakan Fb yang turut memberi sumbangan dan bersedekah saya ucapkan berbanyak terima kasih. Saya terharu atas keprihatinan anda. Allah jua yang akan memberi ganjaran atas kemurahan itu.

Apa yang kita beri telah digenggam erat oleh mereka persis menarik tangan kita untuk terus bersama mereka sepanjang masa. Semoga kita mendapat keampunan di atas segala pengorbanan kita dan berterima kasih juga kepada si cilik yatim piatu itu kerana sudi menerima derma tak seberapa itu. Apalah kita kalau derma yang kita hulur enggan diterima mereka? [ba indo.7:47 am 20/08/11]

Thursday, August 18, 2011

Tazkirah Ramadhan

Panglima Tentera Darat Pun
Nak Jadi Macam Pengerusi SPR


Ya Khalid: PANGLIMA Angkatan Tentera Jeneral Zulkefli Mohd Zain hari ini tampil menafikan pendedahan dibuat oleh bekas tentera yang mengaku memangkah undi untuk anggota lain sehingga lenguh tangan.

Zulkefli menafikan tidak pernah berlaku pemanipulasian undi di dalam tentera. Pendedahan bekas anggota tentera itu katanya boleh menyebabkan imej tentera tercemar. Ada nada dan mimik muka marah serta kesal ketika Zulkefli membuat penafian itu.

Bagaimana pun beliau menjelaskan pihak tentera tidak bercadang untuk mengambil tindakan kepada pesara tentera yang membuat pendedahan itu. Beliau hanya menyifatkan tindakan bekas tentera itu sebagai orang diperalatkan.

Kenapa pula tidak mahu ambil tindakan. Kalau pendedahan itu palsu dan boleh menjatuhkan imej tentera, mereka yang membuat pendedahan itu perlu diambil tindakan. Atau pun Zulkefli terpaksa membuat penafian itu kerana mengikut peraturan dan prosuder tugasan. Mustahil sebagai pegawai tertinggi tentera Zulkefli tidak mengetahui apa sebenarnya berlaku dalam kem dan mis.

Semalam empat orang bekas tentera membuat pendedahan berani dan mengejutkan di Ibu Pejabat Pas di Jalan Raja laut. Mereka ialah Majer (B) Risman Mastor, Komando (B) Mohd Kamel Omar, Mohamad Nasir dan Kamarulzaman Ibrahim. Mereka membuat pendedahan atas kerelaan diri mereka sendiri. Mungkin kerana dihatui rasa bersalah dan telah jeluak dengan pemanipulasian undi menyebabkan mereka tampil ke khalayak tanpa merasai hormat kepada pasukan lagi.

Jadi tidak timbul kalau mereka berempat itu diperalat atau menjadi alat. Mendedahkan keburukan dan mengakui kesilapan adalah termasuk dalam kesetiaan kepada raja dan negara juga. Apa guna mengakui kerja-kerja kita demi raja dan negara tetapi ianya dibuat dengan cara buruk dan busuk kohong. Negara tidak mengharap apa-apa untuknya dilakukan secara jelek dan cemar.

Zulkefli juga merasa pelik kenapa bekas tentera itu membuat pengakuan itu pada saat jawatankuasa khas pilihan Parlimen hendak ditubuhkan. Memahami maksud kata-kata ini seperti Zulkefli mahu empat orang bekas tentera itu mengadu kepada jawatankuasa berkenaan. Zulekfli tidak perlu mengelak dan beliau kena ambil tanggungjawab. Bila bekas anggotanya membuat pendedahan patut beliau yang melaporkan kepada jawatankuasa berkenaan.

Beliau tidak perlu melindungi apa-apa fakta dan bukti yang ada. Bercakap benarlah sesuai dengan sumpah dan ikrar jawatan yang dibuat semasa mengangkat sumpah memegang tugas dulu. Integriti pasukan tentera yang begitu disanjung sebelum ini tidak usahlah dicomotkan.

Sedikit anih juga bila mana Zulkefli yang tampil membuat pendedahan. Isu yang didedahkan oleh bekas tentera itu isu politik. Sepatutnya Zahid Hamidi sebagai menteri membuat kenyataan menafikan. Tetapi kenapa Zulkefli yang ambil tanggungjawab. Apakah Zahid sudah tahu akan bahana di sebalik penafian itu. Bahawa akhirnya beluau akan diperli dan diejek oleh orang ramai seperti mana Pengerusi SPR Abdul Aziz Yusuf membuat penafian kononnya tidak ada kekotoran dalam pilihan raya? Atau beliau tidak ada dalam negera.

Apa jadi dengan Aziz hari ini. Pendedahan demi pendedahan dibuat telah menjadikan beliau tidak boleh 'bengah' muka, malu. Sudah tidak ada ruang untuk disorot rupanya. Kecuali Wan Ahmad Wan Omar saja yang muka tebal setebal banyal tidak tahu malu dan masih terus menegak benang basah.

Sebagai pegawai tentera sepatutnya Zulkefli tidak membuat penafian itu. Beliau kena serahkan kepada Zahid atau pun sesiapa yang lain. Bila seorang Panglima sendiri membuat penafian ini bermakna tentera Malaysia kini sudah 'bocor' dan integrtiinya boleh dipertikaikan. Penafian itu bukan menjelaskan tentera tidak bersubahat, sebaliknya makin bersubahat.

Kalau Zulkefli tidak menafikan dia boleh masih menjaga kredibilitinya. Orang tidak akan marah pun kalau beliau tidak membuat penafian kerana pendedahan yang dibuat oleh empat orang bekas tentera itu sudah lama diperkatakan. Budak-budak kampung yang tidak tingginya tidak sampai 5 kaki 3 inci pun tahu akan hal itu. Adalah naif sangat kalau Zulekfli tidak mengetahuinya.

Sepatutnya beliau mengetahui tujuan empat bekas tentera itu membuat pendedahan. Ia bukan untuk memburukan maruah tentera tetapi untuk memberi bukti selanjutnya kepada Aziz dan Wan Ahmad bahawa sistem pilihan raya negara ini sangat buruk dan huduh. Biarlah SPR bertindak ke atas pendedahan itu. Begitu juga dengan jawatankuasa khas pilihan Parlimen yang hendak ditubuhkan itu apa yang didedahkan itu ambillah sebagai bahan mesyuarat.

Kesimpulannya kalau tidak berlaku pemanipulasian undi di dalam kem, dan tidak ada niat untuk parti pemerintah memiliki seluruh undi tentera dan isterinya, nah buka saja pusat pengundi di dalam kem itu untuk tomton umum. Jangan dicari alasan kononnya soal keselamatan dan sebagainya. Apakah tentera tidak boleh pergi mengundi di luar? Keadaan hari ini suasana mengundi di kem begitu sulit, sampaikan wakil calon pun tidak dibenarkan masuk meninjau.

Cara Zulekfli dan SPR melindungi akan kononnya tidak berlaku pemanipulasian undi samalah dengan orang edan yang cuba menutup tubuhnya dengan sutera. Berapa panjang sutera tetapi kerana otak sudah tidak waras maka kemaluannya tetap terjolor ke lura juga. Horrrreeeeee...ikh tabik undur! [wm.kl.10:00 pm 18/08/11]