Tuesday, March 31, 2015

Untuk apa lagi Najib hendak nyatakan sikap mengenai Hudud...

PANGGANG RASA                                                                    

Menurut Setiausaha Agung Umno Teuku Adnan Teuku Mansor, Najib Razak akan menyatakan pendirian berhubung Hudud Kelantan dalam masa terdekat. Sehingga kini Najib tidak menyatakan apa-apa pendiriannya walaupun urusan kenduri kendara anaknya sudah beres.

Jadi kenyataan umumnya sebelum ini di Kedah berbunyi "no hudud in Malaysia" boleh diterima pakai. Ertinya Najib tidak bersedia untuk bersekongkol dengan Pas yang bercadang untuk membawa RUU persendiri di parlimen.

Apabila Najib mendiamkan diri, maka Speaker Dewan Rakyat bolehlah meletakkan notis ahli Parlimen Marang untuk mengemukakan usul persendirian dalam fail yang ditanda dengan perkataan "Perkara-perkara yang tidak perlu disegerakan."

Blog Merah Tinta sudah 8 tahun dengan 17.5 juta dilawati

PERNYATAAN                                                                                                     

Besok genaplah usia blog Merah Tinta MSO lapan tahun. Sekejap sahaja masa berlalu, pejam celik pejam celik sudah hampir satu dekad kewujudan blog ini. Dalam tempoh itu saya sudah membuat pengeposan pelbagai bahan sebanyak 3,561 dan ribuan keping gambar. Ternyata bahan paling banyak ialah mengenai politik, disamping bahan-bahan berupa catatan mengenai aktiviti sosial, kisah hidup, budaya, pelancongan ataupun catatan personal perjalanan saya ke luar negara.

Sesuatu yang menggembirakan, blog saya masih sudi dijengok dan diintai oleh oleh rakan-rakan penggemarnya dari serata tempat. Ia bukan sahaja untuk dijadikan sumber maklumat peribadi tetapi ada kalanya ia dipetik oleh blog lain. Ada juga bahan diblog ini dijadikan bahan rujukan atau maklumat tambahan bagi sesetengah media massa.

Thursday, March 26, 2015

Jangan main-main dengan Hudud

POJOK MALAM                                                                      

Gara-gara pembentangan Kanun Jenayah Syariah II (Hudud) oleh DUN Kelantan ia bukan sahaja menyesatkan kepala orang ramai yang tidak faham atau mahu faham dengan undang-undang itu, tetapi perdana menteri Najib Razak juga terkena bahana itu.

Hari ini Najib masih diam membisu untuk menyatakan sikap berhubung undang-undang berkenaan. Sebelum ini jurucakap Umno yang juga bertindak bagi pihak PM, Teuku Adnan Teuku Mansor dilaporkan berkata Najib akan menyatakan pendirian mengenai Hudud pada 24 Mac.

Ekoran kenyataan Teuku Adnan itu menyebabkan orang ramai ternanti-nanti untuk mendengar apakah sikap Najib yang juga menjadi sikap kerajaan mengenai Hudud itu. Hari ini sudah masuk 27 Mac bermakna sudah lewat tiga hari.

Wednesday, March 25, 2015

Hubungan Pas - DAP makin meruncing

SERULING MALAM                                                                                          

Hubungan parti agama Pas dengan parti chauvenis Cina DAP nampaknya kian runcing. Kedua belah parti saling tembak menembak dan singgung menyinggung antara satu sama lain. Keduanya sama-sama menegakkan keyakinan masing-masing tidak mahu mengalah. Macam kucing jantan berebut betina, sama-sama menunjukkan "meow" yang kuat.

Keruncingan ini sebenarnya bukan bermula sejak meletusnya isu Hudud, tetapi hubungan keduanya menjadi hangat dan panas sejak lama dahulu lagi. Ia seperti api dalam sekam yang membakar tanpa keluarkan asap.

Telah ada sejarah kerenggangan kedua-dua parti itu. Saya tidak mahu mengatakan DAP seperti budak-budak seperti mana didakwa pemimpin Pas, tetapi Pas juga lebih kurang budak-budak, berfikir tidak putus mengenai DAP ini. Pas tidak ada pendirian sendiri terhadap DAP.

Tuesday, March 24, 2015

Kemukakan RUU persendirian membelakang Raja-raja?

ULAS KATA                                                                                     

Abdul Hadi silap?
Dua faktor kenapa Enakmen Jenayah Syariah II (1993) (Hudud) menjadi celaru dan sukar untuk reda kini, pertama kerana pembentangan RUU Hudud itu di DUN Kelantan pada 18 Mac lalu dibuat dalam keadaan tidak kemas, tidak penuh cermat menyebabkan masih ada kecacatan-kecataan atau kekabur (khilaf) kepada RUU berkenaan.

Kedua, sebaik ia diluluskan oleh DUN Kelantan, Presiden Pas Abdul Hadi Awang pula semacam seperti dikejar hantu "Kak Limah" terus menghantar notis untuk mengemukakan rang undang-undang persendirian (private bill) di parlimen.

Monday, March 23, 2015

Keputusan PRK Chempaka tak merubah keadaan

ULASAN BANGAT                                                                         

Adun Chempaka yang baru Ahmad Fathan (kanan).
Saya tidak pun menyebut dan ambil peduli kepada pilihan raya kecil DUN Chempaka yang diadakan ekoran kehilangan wakilnya Tokguruku Nik Abdul Aziz Nik Mat. Semalam pilihan raya itu sudah berakhir dengan memberi kemenangan kepada calon Pas, Ahmad Fathan Mahmood, 42 yang akan menjadi pengganti Nik Abdul Aziz.

Semua orang yang sihat politik akan dapat menyangka awal-awal lagi calon Pas, Abdul Fathan akan menang dengan mudah. Chempaka adalah salah satu DUN menjadi kubu Pas di Pengkalan Chepa. Ia diwakili oleh Allahyarham Nik Aziz sejak beberapa penggal lalu. Sesiapa pun diletakkan bertanding atas tikit Pas di situ kelmarin, boleh menang, hatta kalaupun Inchek Ibrahim Ali atau pun sebutir batu nisan Tokguru.

Saturday, March 21, 2015

PKR tidak akan sokong "private bill" Pas di Parlimen

KOMENTER PILIHAN                                                                   

PKR sudah menjelaskan sikap dan pendiriannya tidak akan menyokong Rang Undang-Undang (RUU) persendirian yang akan dikemukakan Pas berhubung Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan ke parlimen seperti mana dibentang dan diluluskan dalam Dewan Undangan Negeri Kelantan, tiga hari lepas.

Pernyataan tidak sokong itu berdasarkan kepada dua sebab, pertama, pembentangan enakmen itu tidak diberi tahu oleh pihak Pas akan isi kandungan rang undang-undang itu dan ia dibuat secara "unilateral" tanpa memberi tahu rakan-rakan komponen Pakatan Rakyat.

Sebab kedua ialah, sekiranya rang undang-undang persendirian berkaitan dengan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II itu, KEADILAN tetap dengan pendirian asal, iaitu untuk tidak menyokong berdasarkan prinsip-prinsip Fiqh Al-Awlawiyyat, Maslahat Ummah dan Maqasia Syariah.

Friday, March 20, 2015

Zahid makan malam di rumah Muhyiddin?

POJOK MALAM                                                                      

Khabarnya Ahmad Zahid Hamidi ada pergi makan malam rumah Muhyiddin Yassin. Perkara ini tidak pelik, rakan saya juga pernah makan malam rumah saya dan sebaliknya saya. Tetapi ia agak ganjil sedikit kalau Zahid makan malam Muhyiddin.

Bukankah dulu ada ura-ura Zahid akan mencabar Muhyiddin semasa Abdullah Ahmad Badawi menjadi PM. Zahid sudah pun umum di Melaka, tetapi saat-saat akhir menarik semula, tidak jadi bertanding timbalan presiden dan hanya mengambil jawatan naib presiden sahaja.

Apakah motif sebenar di sebalik makan malam itu. Bila Zahid makan malam, bermakna Timbalan Perdana Menteri itu yang ajak Zahid makan malam. Lainlah kalau Muhyiddin makan malam di rumah Zahid.

Thursday, March 19, 2015

Hudud: DAP, MCA jadikan garis selari kepada Pas dan Umno

RENUNGAN MALAM                                                            

Perlulusan (betulkah) Enakmen Jenayah Syariah II (1993) pindaan 2015 oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan hari ini sudah dibayangkan akan menjadi isu kontroversi. Hudud akan didendangkan sekali lagi dengan penuh kemeriahan. Ada beberapa sebab kenapa ia akan jadi kontroversi dan panas. Pertamanya ialah kerana enekmen berkenaan mendapat sokongan seratus peratus daripada wakil-wakil BN-Umno di Kelantan.

Kesemua 12 wakil BN-Umno di Kelantan menyokong pindaan enakmen berkenaan. BN menyerahkan kepada Adun Kok Lanas, Md Alwi Che Amat (foto) untuk menjadi jurucakap atau membahas rang undang-undang berkenaan kemudian menyokong pindaan berkenaan.

Tuesday, March 17, 2015

Sebarang risiko dari hudud Ahmad, Mohd Amar kena bertanggungjawab

RENUNGAN MALAM                                                                                       

Saya rasa dalam Pas orang yang paling membuak-buak untuk melaksanakan hukum hudud di negara ini ialah Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat. Sebagai ulama yang faqih agama Allahyarham cukup fahaman kepentingan dan kewajiban mengenai hukum hudud. Kalau boleh disebut dan ditambah, hudud berada dalam urutan keenam dalam rukun Islam, selepas menunaikan Haji ke Makkah.

Sebab itu pada tahun 1993 satu Enakmen Syariah Jenayah II dibentangkan di Dewan Undangan Negeri Kelantan setelah tiga tahun Pas memegang kerajaan. Kesegeraan itu menunjukkan komitmen almarhum kepada hudud. Tetapi mengapa sehingga beliau berhenti menjadi MB, hukum hudud tidak dilaksanakan di Kelantan. Apakah kegagalan itu disebabkan kerana wujud sedikit kecacatan dalam enakmen itu seperti hendak dibaiki besok. Ataupun kelengahan itu adalah strategi politiknya?

Tengku Razaleigh bangkit semangat Ahli Parlimen ingat kepada ikrar

SUARA PARLIMEN                                                              

Ucapan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah di parlimen hari ini disamping menegur kerajaan beliau juga menimbulkan kebimbangannya mengenai keadaan hutang negara yang boleh menjejaskan kestabilitas negara.

Ucapan beliau juga membawa maksud tesirap yang wajar diselami akan tujuannya serta memaknakan tanggungjawab sebagai wakil rakyat yang menjadi penanggungjawab kepada rakyat dan negara.

Apa yang jelasnya beliau cuba membangkitkan tanggungjawab ahli parlimen semua agar menghormati kepada ikrar mereka masing-masing untuk negara. Ucapan Tengku Razaleigh ini sudah pasti kurang disenangi oleh pihak kerajaan yang didokong oleh partinya sendiri kerana ia dikira ucapan yang tidak mengampu kerajaan.

Tindakan 17 Ahli jawatan kuasa Pas Batu tidak untung

ULASAN ISU                                                                                                  

Saya sependapat dengan Ahli Parlimen Shah Alam, Abdul Khalid Samad yang menyifatkan tindakan 17 Ahli jawatankuasa Pas kawasan Batu termasuk Yang Dipertuanya, Ishak Surin mengumumkan "mufarakah" daripada kepimpinan Abdul Hadi Awang sebagai presiden Pas satu tindakan luar biasa dan "tak berpelembagaan".

Saya sudah mengulas sedikit perkara itu dalam Facebook, tindakan Pas kawasan Batu itu tidak memenuhi kehendak perlembagaan. Tidak ada mana-mana peraturan dalam perlembagaan parti Pas menyatakan atau menyediakan peruntukan tindakan sedemikian. Jadi tindakan 17 Ahli jawatankuasa Pas Batu itu benarlah sebagai "tindakan batu".

Seperti mana kata Ishak Surin, tindakan itu kerana kecewa dengan kegagalan Abdul Hadi selaku presiden yang gagal untuk menyelesaikan beberapa isu berbangkit dalam parti berkenaan. Benarlah, kalau Ishak dan sesiapa juga berasa kecewa kerana, kerana nampak sangat kelemahan Ahli Parlimen Marang selaku presiden Pas, tetapi untuk memperbetulkannya bukan begitu caranya.

Monday, March 16, 2015

Abdul Hadi elak jadi Quran buruk yang carik

ULASAN KE DALAM                                                           

Muktamar Pas ke-61 ini memberi cabaran teruk kepada Abdul Hadi Awang apabila ada tuntutan agar beliau tidak lagi dicalonkan sebagai presiden. Gambaran dalam beberapa mesyuarat Pas kawasan yang diadakan setakat ini menunjukkan kondisi presiden Pas itu tidak semampan dahulu lagi. Apabila beliau tidak dicalonkan untuk mengekalkan jawatannya atau pun pencalonannya terpaksa dilakukan dengan undian, jelas stabilitasnya mulai goyah.

Abdul Hadi berdoa terus...
Waktu ini Pas kawasan diseluruh negara sedang mengadakan
mesyuarat kawasan masing-masing. Daripada lima kawasan yang telah mengadakan mesyuarat ia memberi petunjuk Hadi dicabar. Lima kawasan yang telah mengadakan mesyuarat, Hadi hanya "menang" di Shah Alam selepas terpaksa "bertarung" dengan Ahmad Awang. Kemenangan itu pun sangat tipis apabila dengan kelebihan enam undi sahaja.


Saturday, March 14, 2015

Tengku Razaleigh tidak yakin Mahathir berjaya jatuhkan Najib

SENGGANG SABTU                                                                      

Tengku Razaleigh Hamzah tidak yakin usaha Mahathir Mohamad untuk menjatuhkan Najib Razak dalam masa terdekat atas alasan bekas PM itu tidak cukup power. "Saya tidak kira Mahathir berjaya untuk menjatuhkan Najib kerana beliau sendiri tidak cukup kuasa untuk berbuat begitu," begitulah kata Tengku Razaliegh Hamzah.

"Apa lagi kalau usaha itu hendak dibuat menerusi undi tidak percaya menerusi parlimen, ia sukar menjadi kenyataan," katanya.

Menurut ahli parlimen Gua Musang itu lagi, jika dilihat kepada kedudukan Umno hari ini, ia semuanya dikuasai oleh orang-orang Najib. Menurutnya Najib telah mengikat orang-orang itu agar menjadi penyokong dengan mengikat mereka dengan pelbagai isu peribadi dan juga pemberian projek berjuta-juta ringgit.

Thursday, March 12, 2015

Haron Din mahu segerakan kerjasama Pas dengan Umno?

SUSUPAN PETANG                                                                         

Mursyudul Am Pas yang baru.
Dengan mempercayai kata-kata seorang rakan saya yang mempunyai hubungan rapat dengan Dr Haron Din, perlantikan bomoh Islam itu sebagai Musyidul Am Pas sebagai menggantikan Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam akan mempercepatkan proses kerjasama politik antara Umno dengan Pas.

Rakan saya itu baru-baru ini yang berjumpa dengan Haron Din memberitahu, desas desus cadangan ada sebahagian pimpinan Pas ingin melihat Umno dan Pas bergabung mendapatkan persetujuan Dr Haron dan menurut rakan saya itu, (Haron) mahu agar proses itu kalau hendak diadakan ianya perlu disegerakan.

"Dr Haron mahukan proses itu dijalan denga segera dan jangan tunggu saat dekat pilihan raya kerana ia akan menimbulkan masalah dimana akan berlaku kekeliruan kepada aali," cerita kawan itu yang minta agar namanya tidak disiarkan.

Wednesday, March 11, 2015

Kepelikan dan keganjilan pengurusan negara kita

POJOK TENGAHARI                                                                      

Cuba perhatikan beberapa hal yang pelik tetapi sudah menjadi kebiasaan berlaku dalam negara "tigatujuhkosongsatutujuh" ini. Pertamanya mengenai isu syarikat pelaburan kementerian kewangan yang dipimpin Najib Razak 1MDB.

Parlimen diberi tahu hari ini kononnya wang lebihan pelaburan di kepulauan Cayman sebanyak AS1.103 juga telah pun dibawa balik.

Ia dibawa bukan ke negara ini, tetapi disimpan di Singapura. Al pelik ibnu ganjil. Alasan kenapa wang itu disimpan di Temasik ialah untuk memudahkan pengeluaran tunai kerana peraturan yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia (BNM) ketat. Mengikut peraturan BNM setiap pengeluaran RM50 juta memerlukan kelulusan BNM.

Tuesday, March 10, 2015

Fahami masej Pas Kota Bharu kenapa tidak cadang Hadi

RIMAS MALAM                                                                              

Tidak sampai 12 jam Pas Kota Bharu membuat cadangan agar Tuan Ibrahim Tuan Man menjadi calon untuk mencabar jawatan presiden yang dipegang oleh Abdul Hadi Awang, bekas Adun Jengka itu telah membuat kenyataan menolak cadangan Pas Kota Bharu itu.

Penolakan awal itu mungkin bagi mengelakan pencalonan beliau itu menjadi viral di media baru. Selain itu juga untuk menyatakan kesetiaan kepada presiden sekarang ini. Sambil menolak pencalonan itu sempat juga Tuan Ibrahim berkempen untuk mengukuhkan kepimpinan ulama, specialnya Abdul Hadi.

Katanya pencalonan itu sesuatu yang mengejutkan yang tidak membina keutuhan parti. Sebenarnya ia bukan mengejutkan, dan pencalonan itu adalah untuk membuka demokrasi. Orang seperti Tuan Ibrahim sahaja menganggap demikian.

Monday, March 9, 2015

1MDB garu kepala Najib, Husam buat laporan polis

KENYATAAN                                                                                  

Husam bercakap dengan media selepas buat laporan polis.
Ada agen Umno bertauliah cuba memberi justifikasi terhadap ketidakhadiran Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin di majlis penerangan berhubung 1MDB dan sekaligus himpunan solidariti untuk Najib Razak yang diadakan semalam.

Tulis beberapa agen bertauliah Umno itu sebagai menjawab ulasan beberapa pemerhati politik berhubung majlis berkenaan tanpa kehadiran Muhyiddin. Agen bertauliah Umno menulis kononnya ketidakhadiran TPM itu sesuatu yang bukan luar biasa dan tidak perlu dibangkitkan. Lebi ironisnya agen bertauliah Umno menuduh pemerhati pro-pembangkang sengaja menimbulkan kemelut itu.

Saturday, March 7, 2015

Hujan MEMELUHKAN rakyat berhimpun bebaskan Anwar

CATATAN KECIL                                                                                                                  

Himpunan disalah satu lokasi.
Himpunan "Kitalawan" sebagai solidariti atas pemenjaraan Anwar Ibrahim yang diadakan hari ini satu permulaan terbaik yang membawa tanda api refomasi tidak akan padam. Setelah hampir sebulan Anwar diringkukkan dalam penjara, beberapa himpunan diadakan tetapi sambutan tidak memberangsangkan.

Berlainan hari ini kehilangan Anwar sudah mulai dirasai rakyat yang mereka inginkan kepada Anwar.

Menurut laporan lebih 10,000 hadir dan turun di jalan raya mendesak Najib Razak berundur sekaligus meminta Anwar dibebaskan.

Friday, March 6, 2015

Formula mantapkan Pas jadi kapal yang kuat

KHUTBAH                                                                                                           

Hendaklah saya bercakap secubit saja di hari Jumaat nan mulia ini fasal parti agama Pas yang keadaanya kini agak panas sedikit kini. Wap yang bergelora dalam parti itu bukan sahaja kerana parti itu akan mengadakan pemilihan dalam muktamar pada Jun nanti, tetapi ekoran perkembangan sekitarnya menghangatkan keadaan, dan ada persoalan yang menyimpulkan tebal dalam kepala.

Abdul Hadi menanti sendukan nasi daripada Husam.
Pertembungan penyokong dua pihak dalam parti itu masih berterusan. Ibarat kumpulan kertuk dan rebana, para pemain kedua-dua kumpulan sedang giat memperkemaskan rebana dan kertuk masing-masing. Belira atau lidah kertuk perlu dirisik halus dan licin untuk menghasilkan suara yang mersik dan nyaring memanah kalahkan suara kertuk lawan.

Begitu juga ikatan dan tali taut rebana perlu diterikkan agar belulang tegang dan bila dipalu ia mengeluarkan bunyi gemuruh bergema jauh mengambusi bunyi rebana lawan.

Najib berdepan dengan hari-hari merah sebelum Jun

LONGKARAN SORE                                                                                          

Keresahan Najib Razak tentang kedudukannya sebagai Perdana Menteri kini semakin jelas. PM itu sudah tidak dapat menyembunyikan dirinya umpama berdepan dengan malam dingin tetapi memiliki selimut yang pendek. Selimut Najib kini menjadikan serba salah, tarik ke kepala nampak kaki, selindung kaki nampak kepala. Kepala yang separuh botak akan dipangkah nyamuk.

Najib berdepan hari merah.
Kalau sebelum ini beliau oleh cool, tidak mengambil kisah terhadap apa-apa yang dilemparkan kepadanya, tetapi kini tidak begitu lagi. Najib benar-benar kepanasan bagaikan cacing terdedah di bawah cahaya suria.

Tindakan mahkamah yang diambil terhadap beberapa pihak dan individu yang membangkitkan soal kedudukannya serta kelemahan dalam menguruskan negara terutamanya berhubung isu dalam 1MDB, menjadikan Najib sudah ketidak cukupan ruang untuk berselindung. Telinganya juga sudah habis pekak untuk tidak mendengar apa yang diperkatakan mengenai 1MDB.

Thursday, March 5, 2015

Maza, Kazim perlu sedar peranan media massa

NOTA MALAM                                                                                                       

Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Kazim Elias tidak patut bergeseran pendapat dan mendedahkan kepada umum tentang ketidaksetujuan mereka mengenai sesuatu mauduk. Sebagai orang yang berada dalam kelas tersendiri mereka seharusnya menjadi model kepada orang ramai.

Kazim Elias
Dr Mohd Asri Zainul Abidin
Dr Maza orang tahu dan kenal siapa dirinya. Seorang ulama yang berfikir terbuka, progresif, telus dan tegas dengan ilmu dan amalannya.

Begitu juga dengan Kazim Elias dia merupakan seorang penceramah agama yang hebat dan diminati ramai terutamanya kaum Hawa. Kaum Hawa dan jantan tua tidak kering gusi mendengar ceramahnya.

Beliau juga pernah dijemput oleh Umno untuk berada dalam parti itu menjadi inti sebagai menarik perhatian dan mendendengkan Umno sebagai parti agama.

Apa beza Anwar dengan Sirul Azhar

MEREMBAH RASA                                                                                           

Orang marah atau benci apabila para penyokong Anwar Ibrahim bersama keluarganya berhimpun di perkarangan pasaraya Sogo pada setiap Sabtu sebagai ikhtiar untuk membebaskan Ketua Pembangkang itu daripada penjara Sungai Buloh. Ada yang mencemuhi perbuatan anak-anak muda dan penyokong Anwar itu melampau dan menganggui urusan hidup orang orang.

Lebih sadis lagi, pihak berkuasa (aparat kerajaan) turut bertindak mencegah dan menghalang perjuangan anak muda pendokong Anwar itu. Mereka disekat daripada berhimpun dan ada yang sudah digiring ke balai polis dan akan didakwa mengikut akta-akta bersesuaian.

Sunday, March 1, 2015

Siapa layak jadi pengganti Najib?

RENCANA AHAD                                                                                              

Walaupun kedudukan Najib Razak sebagai Perdana Menteri masih kelihatan tidak terganggu dan beliau masih menjalani urusan kerja harian seperti biasa, tetapi dalam minda pemerhati politik sudah terbata-bata dengan beberapa wajah dan nama-nama yang akan menggantikan beliau sebagai PM.

Najib sudah sedar yang dia tidak diperlukan.
Semakin dekat dengan tarikh matinya (sebenarnya tarikh akan dimatikan), makin rancak pula orang membicarakan soal siapa paling layak mengganti Najib. Kepala pemerhati dan pimpinan politik termasuk dalam Umno juga sudah sendak dengan persoalan siapa yang akan menjadi PM ke-7. Bahkan sudah ada wakil rakyat Umno mengimpikan kedudukan masing-masing apabila berlaku perubahan tampuk pimpinan nanti.