Monday, June 30, 2014

Pecat Dr Redzuan Umno tidak yakin diri

SUSUPAN T HARI                                                                                

Hari ini kita dikejutkan dengan laporan mengatakan Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya (UM) yang juga Pengarah UMcedel Dr Redzuan Othman akan meninggalkan UM? Berita awal menyebut Redhuan telah melepas jawatan itu atas arahan Kementerian Pendidikan.

Dr Redzuan Othman
Kontraknya sebagai Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial yang tamat hari ini juga tidak disambung.

Kalau berita ini benar satu kemalangan buat dunia akademik di negara ini kerana kehilangan seorang tokoh yang berkhidmat penuh profesionalisme.  Dr Redzuan menerusi UMcedel sebuah badan kajian awam sosial politik telah banyak membuat kajian dalam isu sosial dan politik dimana dapatannya memberi faedah kepada banyak pihak.

Bagaimana pun dapatan dan kajian UMcedel itu tidak disenang Kementerian Pendidikan apabila dapatan dalam kajian tidak memihak kepada kerajaan.

Saturday, June 28, 2014

Khalid Ibrahim sudah menurun Mahathir

SUARA MALAM                                                                             

Sebelum ini Dr Mahathir Mohamad dikenali sebagai politician yang "rohok" untuk melepaskan kuasa dan meninggalkan kerusi perdana menteri. Seakan habis ikhtiar dilakukan oleh mereka yang tidak sebulu dengannya berusaha agar beliau meninggalkan Putrajaya, tetapi tidak berhasil. Mahathir tetap juga bekeras dan kekal dengan jawatannya sehinggalah takdir yang tak dapat ditadbirkan berlaku.

Mahathir menggunakan apa sahaja helah dan makenisme untuk mempertahankan kedudukan dan kekuasaanya. Setiap seteru politiknya atau orang yang ditakuti akan mencabarnya juga diambil tindakan. Satu demi satu dikehel dan dilempar jauh tanpa mengira untung dan rugi kepada perjuangan bangsa.

Thursday, June 26, 2014

Kekecohan dalam PKR kerana jawatan Menteri Besar

PANDANG TERUS                                                                           

Semalam sebuah setesen tv internet datang menemubual saya, perbicaraannya berkisar soal pemilihan dalam parti PKR yang kalut dan masih belum berakhir sampai kini. Tv itu mahu tahu pendapat saya kenapa sampai berlaku demikian, dan apakah kekecohan itu tidak memberi kesan kepada PKR sehingga menimbulkan persepsi negatif kepada pucuk pimpinannya.
Wan Azizah MB Selangor?

Iya, saya juga naik hairan dan muak kenapa sampai begitu lama sekali masa diambil parti berkenaan untuk menyelesaikan pemilihan kepimpinan mereka. Dan kekecohan yang berlaku menampakkan seolah-olah PKR sebuah parti yang diuruskan oleh mereka yang tidak cukup pengalaman.

Apa yang berlaku, kata saya tetap memberi kesan kepada PKR, menyebabkan orang akan mempersoalkan standard atau pun kelas parti berkenaan. Setiap apa yang berlaku orang akan mengingatkan kepada peristiwa yang sering meletus dalam mesyuarat parti MIC sebelum ini. Mesyuarat MIC tidak akan sah kalau tidak berlaku baling kerusi atau pun tumbuk meja.

Wednesday, June 25, 2014

Najib beri hadiah sebelum larian tamat

ULASAN                                                                                            

Petang tadi Najib Razak telah mengumumkan kemasukan enam orang pemimpin MCA dan Gerakan ke dalam kabinetnya. Tiga dilantik menjadi menteri, iaitu Presiden MCA Liow Tiong Lai, timbalannya Wee Kah Siong dan Presiden Gerakan Mah Siew Keong. Tiga lagi ialah Naib-Naib Preisden MCA masing-masing dilantik menjadi timbalan menteri.

Alasan Najib untuk menambah anggota kabinetnya, kerana menerima keputusan MCA dibawah pimpinan Tiong Lai yang mahu sertai semula kabinet. Sebelum ini MCA tidak menyertai kabinet dan tidak menerima apa-apa lantikan politik (kerajaan) kerana sebagai "kifarat" atas kegagalan parti itu dalam pilihan raya umum ke-13.

Tindakan MCA yang ketika itu dibawah pimpinan Chua Soi Lek dilihat tegas dan itulah integriti politik MCA. Bukan sahaja orang Cina tetapi orang lain juga memadang tinggi atas ketetapan Chua Soi Lek berkenaan. Pemerhati merasakan tindakan MCA itu sebagai tepat sekali dan hukuman yang setimpal.

Kesediaan Ahmad Zakie berkhidmat di PMBK merupakan satu tuah

KENYATAAN                                                                                   

CEO baru PMBK, Ahmad Zakie.
Perbadanan Menteri Besar Kelantantan (PMBK) dikhabarkan akan mendapat Ketua Pegawai Eksekutif baru pada 1 Julai nanti yang merupakan tokoh besar dalam dunia kewangan, korporat dan broker saham tempatan dan antarabangsa yang tidak asing lagi, Ahmad Zakie Ahmad Shariff.

Beliau berasal dari Kedah tetapi isterinya orang Pasir Mas Kelantan.

Nama Ahmad Zakie tidak perlu diperkenalkan lagi. Pengalaman luas serta kejayaannya di beberapa buah firma mengurus kewangan dan ketrampilan dalam bidang ekonomi menjadi sebutan di kalangan kolongmarat. Beliau sebelum ini pernah berkhidmat di pelbagai firma kewangan dan broker saham terkemuka.

Pernah berkhidmat sebagai ketua eksekutif di FA Securities Sdn Bhd, selain itu pernah berkhidmat di beberapa pusat broker saham tempatan dan juga luar negara. Selalu diundang menyampaikan bicara kewangan dan saham di peringkat antarabangsa.

Monday, June 23, 2014

Abu Bakar Chik, pemimpin Terengganu yang akrab dengan saya


BELESUNGKAWA                                                                           

Menggeletar jari jemari ini untuk menulis dan mencatat sedikit kenangan sebagai pengiring keranda Ustaz Abu Bakar Chik bersama ribuan yang lain lewat petang ini. Dikhabarkan jenazah tokoh Pas itu akan dikebumikan petang ini di Maahad Tahfiz Wal Tarbiyah, Tok Jiring Jalan Kuala Berang, Terengganu. Berita pemergiannya sungguh mengejutkan saya.
Allahyarham hadir program parti buat terakhir malam tadi.

Allahyraham dikhabarkan meninggal dunia jam 4:30 pagi tadi akibat kemalangan jalan raya di Lebuh Raya Ajil - Bukit Besi. Beliau meninggal seorang balu Zaitun Salleh dan lapan orang anak.

Betapa tidak dini tadi Solat Subuh saya terganggu dengan deringan telefon sebanyak dua kali. Dalam hati berdebar-debar sebaik mendengarnya. Berasa lain sekali irama dering itu dan seakan mahu segera diangkatnya.

Abu Bakar Chik kembali ke Rahmatullah

BERITA SEDIH                                                                                 

Bekas Exco Terengganu Abu Bakar Chik telah kembali ke Rahmatullah jam 4:30 pagi tadi akibat kemalangan jalan raya di Lebuhraya Ajil-Bukit Besi.

Menurut Adun Chukai Kemaman Hanafiah, yang dihubungi mengesahkan maklumat ini, Allahyarham dalam perjalanan pulang dari Kuala Lumpur setelah menziarahi Presiden Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

Jenazah Allahyarahm masih di hospital Kuala Berang,Terengganu.

Allahyarham pernah menjadi Ketua Pemuda Pas dan beberapa jawatan penting lain dalam parti. Al Fatihah. [wm.kl.7:22 am 23/06/14]

Sunday, June 22, 2014

PKR patut gantung cabang kecoh dalam pemilihan

RESPON                                                                                                      

Kekecohan yang berlaku di tiga cabang PKR yang diarah mengadakan pemilihan semula hari ini sudah cukup bukti untuk parti itu mengubah semula cara pemilihan parti kepada cara lama. Ternyata sistem baru yang diperkenalkan tidak membawa kebaikan bahkan memburukkan imej parti berkenaan.

Pemilihan di tiga cabang hari ini, Kota Raja, Nibong Tebal dan Hulu Langat dilaporkan kecoh. Dalam kejadian itu ada ahli yang cedera, cuba membatalkan pengundian dengan cara memasukkan puting rokok ke dalam peti undi dan menyediakan kertas undi palsu.

Friday, June 20, 2014

Tiada pengumuman Muhyiddin lepas jawatan

ULASAN PETANG                                                                           

Ternyata tidak ada pengumuman atau laporan Muhyiddin Yassin telah meletak jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri hari ini. Semalam Muhyiddin menafikan desas desus mengatakan beliau akan meletak jawatan dan mengakui dia masih bersama Najib.

Hari ini pula Najib telah memberi tahu umum yang berita Muhyiddin akan meletak jawatan hanya rekaan di laman-laman sosial semata-mata.

Semalam saya menolak spekulasi berkenaan atas beberapa sebab. Pertamanya tidak ada petanda zahir yang Muhyiddin akan meletak jawatan. Jawatan TPM bukan senang untuk diperolehi. Bagi mereka yang menjadikan jawatan sebagai tempat cari makan dan meraih glamour, tidak sesekali akan melepaskan jawatan itu begitu sahaja, kecuali dipecat.

Thursday, June 19, 2014

Jais dan Mais jangan perpanjangkan isu Bible

ULASAN                                                                                            

Naifnya penguatkuasa undang-undang yang dilakukan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan induknya Majlis Agama Islam Selangor (Mais), sehinggakan terpaksa "berdindong dingdong" mengenai kitab Bible yang dirampas dikatakan tidak mengikut peruntukan undang-undang.

Di mana silapnya entahlah. Walhal Peguam Negara Abdul Ghani Petail sudah pun memutuskan tidak ada pendakwaan berhubung rampasan kitab berkenaan dan kes ditutup. Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim juga telah membuat arahan sesuai dengan keputusan peguam negara agar ia dikembalikan.

Kedua-dua keputusan dan arahan itu tampaknya tidak dihormati langsung oleh institusi agama itu menyebabkan mereka menanti pandangan Sultan Selangor sebagai institusi yang berkuasa ke atas hal ehwal agama Islam.

Jangan rosak otak dengan berita palsu Muhyiddin letak jawatan

SUSUPAN TENGAHARI                                                                   

Beberapa rakan dan penjengok blog Merah Tinta menghubungi saya bertanyakan mengenai berita kononnya Muhyiddin Yassin akan meletak jawatan sebagai perdana menteri esok dan tempatnya akan diganti oleh Hishmauddin Hussein.

Mulanya saya abaikan saja berita berkenaan. Tetapi selepas dua tiga orang whatsaap, sms dan menghubungi menerusi telefon, terpaksa juga saya memberi respons mengenai desas desus berkenaan, agar selepas ini tidak ada lagi yang menganggu saya.

Saya sendiri tidak tahu dari mana sumber berita itu keluar. Tetapi menerusi rakan, ianya sudah tersebar dalam internet. Mengapa orang kita muda percaya berita yang disebar dalam internet? Nampaknya internet sudah menjadi kitab kehidupan baru bagi orang Malaysia khasnya bangsa Melayu yang suka membuat fitnah dan menerima fitnah.

Tuesday, June 17, 2014

Pas Kelantan Pasca Nik Aziz (Pertama)

GELORA AWAL                                                                                

[SIRI INI AKAN MUNCUL TANPA BERKALA]

Pembentukan kerajaan Kelantan selepas pilihan raya ke-13 pada 6 Mei 2013 dalam tempoh tidak lebih 48 jam selepas selesai pilihan raya, dan tanpa Nik Abdul Aziz Nik Mat menyambungkan jawatan MB menimbulkan riak dan gelora khususnya dalam kalangan pemerhati politik di luar Kelantan.

Pemerhati melihat kerajaan Kelantan tanpa Nik Aziz itu sesuatu yang mengejutkan. Mungkin ia tidak bagi orang dalaman Pas Kelantan, tetapi "keterkejutan" itu jelas kepada pemerhati luar dan juga dalam kalangan marhaen Pas Kelantan sendiri.

Berikan kuasa agama sepenuhnya kepada sultan

ULASAN SENJA                                                                              

Cadangan empat ahli parlimen Pas dari Selangor supaya kerajaan negeri meminda undang-undang untuk menghapuskan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (Mais) agar Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tidak menerima arahan majlis itu, bagi saya tidak relevan dan menyelesaikan masalah.

Apa yang patut didesak ialah agar kerajaan Selangor meminda perlembagaan negeri untuk membolehkan penguatkuasaan terhadap apa-apa kesalahan jenayah agama di Selangor diletak dibawah tanggungjawab pihak Istana atau Sultan Selangor sepenuhnya.

Sesuai dengan Mais dibawah bidang kuasa sultan, maka elok penguatkuasaan agama juga diletak dibawah sultan. Untuk tujuan itu undang-undang tubuh kerajaan Selangor perlu dipindah ataupun mewujudkan satu enakmen khas membolehkan kuasa itu berada dibawah sultan. Mungkin penubuhan Lembaga Perumahan dan Tanah Johor (LPTJ) 2014 boleh dijadikan ilham.

Monday, June 16, 2014

Profesionallah dalam menangani maruah agama

SUSUPAN MALAM                                                                           

Pihak yang mahukan 321 naskah kitab Bible yang dirampas oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dari Persatuan Bible Malaysia (PBM) atas alasan di dalam kitab itu ada beberapa kalimah special untuk Islam seperti "Allah" dan sebagainya tidak berfikir secara rasional dan bertindak atas fakta undang-undang sebenarnya yang diterima pakai.

Tindakan mereka itu seakan-akan lebih mempertahankan kulit dari isi. Ia juga dibuat semata-mata untuk meraih sokongan politik dan bukan melambangkan sifat "fatanah" yang dianjurkan oleh Islam. Serentak itu juga bagi menunjukkan extremisme mereka terhadap agama. Dalam erti kata lain tindakan itu mempunyai serampang banyak mata.

100 buah NGO Islam yang menamakan diri mereka sebagai Pembela mendesak kerajaan Selangor agar tidak menyerahkan kitab Bible itu kepada PBM. Turut sama sependapat dengan NGO itu ialah ketua pembangkang di DUN Selangor yang tidak mahu kitab itu diserahkan kepada PBM.

5,000 kawasan balak dilulus tanpa tander di Kelantan?

BERITA LONCAT                                                                                

Semasa perjumpaan dengan beberapa orang facebooker di ibu negara Kuala Lumpur berama dua tiga pimpinan Kelantan termasuk dengan TMB Kelantan bulan lepas, Mohd Amar Nik Abdullah telah menjelaskan mengenai tindakan kerajaan Kelantan berhubung kelulusan kawasan balak kepada syarikat atau individu yang akan dibuat secara tander.

Katanya kerajaan Kelantan tidak akan meneruskan amalan pemberian langsung kawasan balak kepada mana-mana individu atau syarikat bagi menjamin pendapat negeri menerusi balak akan meningkat.

Friday, June 13, 2014

Pas jangan terlena dengan dodoian Islam Umno

PANDANGAN                                                                                  

Surat jemputan agar hadir forum.
Malam ini akan berlangsung satu forum dakwah di Balai Islam Lundang, Kota Bharu yang menampilkan tiga ahli panel, Timbalan Menteri Besar Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah, Menterid di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Bahrom dan MT Umno Asyraf Wajdi Dusuki.

Forum itu katanya sempena dengan Karnival Hijrah yang menjaluri program dakwah negara. Kabur, siapakah penganjurnya, apakah kerajaan negeri Kelantan atau Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) atau pun anjuran bersama?

Sememangnya Islam menggalakan diadakan forum atau wacana ataupun muzakarah bagi mencari idea untuk mengembang serta memperhebatkan dakwah Islamiah. Justeru kewujudan forum berkenaan wajar dalam konteks kemaslahatan agama. Apa lagi menjadi kebiasaan umat Islam, menjelang Ramdhan pelbagai kegiatan dan aktiviti agama diadakan, bagi menyemarakkan sambutan Ramadhan al Mubarak. Kueh mueh juga akan banyak pada bulan Ramadhan.

Thursday, June 12, 2014

Apa boleh dipelajari dari salah langkah Jais rampas Injil

ULASAN SENJA                                                                              

Semalam Peguam Negara Abdul Ghani Petail memaklumkan tidak ada pendakwaan berhubung rampasan kitab Injil oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Januari lalu dan mengarahkan kes itu ditutup.

Nasihat Anwar diabaikan.
Alasan diberikan Ghani, Jais tersalah langkah dalam tindakannya, kerana kitab Injil yang dirampas itu dalam bahsa Melayu dan Iban bukan diterbitkan mengikut seksyen 9(1)(a) Enakmen Bukan Islam (Kawalan dan Perkembangan di Kalangan Orang Islam) 1988, kuasa yang digunakan oleh Jais.

Ekoran itu hari ini Menteri Besar Selangor Abdul Khalid Ibrahim telah mengarahkan supaya Jais mengembalikan kesemua 300 buah kitab Injil yang dirampas itu kepada tuan punya, PBM Damansara serta mengadakan pertemuan dengan PBM bagi menyelesaikan secara baik.

Menjenguk SMRP selepas 36 tahun meninggalkannya

CATATAN PERISTIWA                                                                        

Sebahagian Alumni SMRP bergambar kenangan.
Kebanyakan daripada kita apabila tamat belajar di sesebuah sekolah atau institusi, sama ada sekolah rendah, menengah, atau universiti, apabila kita melangkah keluar membawa kejayaan(?), kita tidak akan menoleh lagi ke laman tempat kita menimba ilmu itu.

Kita akan pergi menjauhinya, dan sesekali pun tidak mahu mengenang apa-apa yang berlaku atau yang pernah kita lalui di situ. Lebih dahsyat lagi ia merenggangkan kita dengan laman itu bagaikan kita tidak pernah mengenalinya sebelum ini dan tidak ada kena mengena dengan hidup kita.

Wednesday, June 11, 2014

Zahid congek ekor di parlimen mengenai PRK Teluk Intan

SUSUPAN PAGI                                                                                   

Sedap juga tengok Zahid Hamidi "congek ekor dan angkat jambul" dalam parlimen semalam mengatakan kemenangan calon BN, Mah Siew Keong dalam pilihan raya kecil Teluk Intan kerana dia telah beri amaran kepada gangstar agar tidak campur tangan dalam pilihan raya berkenaan.

Katanya dia kenal seorang-seorang muka gangstar di Teluk Intan dan juga bokie - kaki judi baik di Teluk Intan, Ipoh ataupun di Pulau Pinang. Hebat menteri KDN ini.

"Saya beri amaran pada kongsi gelap kerana saya tahu muka setiap seorang itu, apa yang dilakukan.
Disebabkan amaran itu mereka tidak campur tangan langsung daripada segi mengarah, dan memberi amaran kepada pendundi di Teluk Intan," katanya.

Tuesday, June 10, 2014

Jangan persenda dan hinakan hukum hudud

PANDANGAN SENJA                                                                            

Puak pembela Islam sama ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mahupun orang perseorangan perlu memberi perhatian dan bangkit terhadap pihak-pihak tertentu khasnya dalam politik yang mempersenda-sendakan hukum hudud. Ada kecenderongan di kalangan golongan politik mempermain-mainkan hukum hudud sebagai modal politik murahan mereka.

Hudud adalah sesuatu ketetapan Allah yang disebut dalam al kitab - al Quran. Sama ada kita hendak melaksanakan atau tidak, itu soal lain. Mempercayainya adalah wajib. Ia bergantung kepada komitmen dan iltizam sesebuah kerajaan. Tetapi janganlah sesekali hukum Allah itu dipersenda-sendakan.

Tidak seharusnya hukum hudud dijadikan alasan dan modal, untuk mendapat sokongan. Hukum hudud juga bukan perkara yang boleh dilakukan begitu seperti isu lembu di kondo, GST atau pun kehilangan MH370. Hudud bukan undang-undang untuk menarik sokongan ataupun sebaliknya. Hudud adalah satu kewajiban.

Monday, June 9, 2014

LPHJ sedikit sebanyak cemarkan Khaled Nordin

ULASAN                                                                                                

Setelah dua tiga hari saya tidak membuat apa-apa pengeposan, hari ini saya kembali menemui anda semula dengan cuba "campur tangan" sedikit dalam isu yang kini panas di Johor dan saya percaya ia juga turut mendapat perhatian ke seluruh negara, khasnya dalam kalangan orang politik, iaitu mengenai pembentangan Enakmen Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor (LPHJ) 2014.

Khaled Nordin
Enakmen ini akan dibentang di DUN Johor hari ini. Rang undang-undang ini menjadi kontroversi ekoran berbagai pihak mempertikaikan akan keperluan serta "keasbahan" kerwujudannya.

Bantahan atau pertikaian bukan saja dari pihak pembangkang, pakar perlembagaan atau tokoh politik veteran, korporat, tetapi ia juga turut sama dipersoal oleh akhbar arus perdana yang dikenali sebagai lidah Umno. Tampaknya suara akhbar berkenaan bila ada sesuatu isu menyentuh raja tetap sama seperti awal tahun 1980-an dulu.

Tuesday, June 3, 2014

Kekalahan di Teluk Intan jangan jadi faktor keretakan Pakatan Rakyat

REAKSI                                                                                             

UBN disamping bergembira kerana berjaya merampas semula kerusi Teluk Intan, mereka juga suka kalau kemenangan tipis itu memberi masalah kepada Pakatan Rakyat. Umno khasnya mahu melihat Pakatan Rakyat "berkucah" dengan kekalahan itu seterusnya boleh meretakkan kepaduan dalam persiapan menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Walhal UBN sendiri tidak begitu berpuas hati dengan kemenangan itu, tetapi mereka berasa terubat apabila Pakatan Rakyat "berseliheng" - tidak sekata dengan analisa atau dapatan keputusan yang tidak memihak kepadanya itu. Kini ada beberapa kenyataan keluar dari mulut sesetengah pemimpin PR khasnya DAP yang kurang manis dan boleh mengilankan hati pihak lain.

Misalnya kenyataan Gobin Singh Deo, yang membuat kenyataan, faktor kekalahan Dyana Saofya itu disebabkan kerana isu hudud yang dibawa oleh Pas. 25% kemerosotan undi Cina kepada DAP itu beliau meletakkan kepada kesungguhan kerajaan Pas Kelantan hendak melaksanakan hudud.

Sunday, June 1, 2014

Teluk Intan menaranya tiba-tiba menjadi tegak?

ULASAN PAGI                                                                                      

Lenguh dan peluh pilihan raya Teluk Intan masih belengas dan terasa di tubuh para peminat dan pencandu politik semua. Lebih-lebih lagi pada tubuh pemain langsungnya DAP dan BN. Calon BN, Mah Siew Keong, 53 sudah tentu dalam emosi lebih baik berbanding dengan Dyana Sofya Mohd Daud, 27 calon DAP. Kemenangan mengnyahkan kesakitan dan kepenatan.

Bagaimana pun Dyana mungkin boleh berkeadaan biasa kerana itu pengalaman pertama buatnya, dengan usianya dia boleh pergi jauh dengan keriernya itu. Sebagai orang muda harus menerima kekalahan sebagai cabaran.

Dia baru gagal sekali, berbanding dengan Mah Siew Keong yang sudah dua kali kalah. Mah lebih berpengalaman merasa keperitan dan kehinaan lantaran kalah berbanding Dyana.

Tetapi tidak kepada Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guang Eng. Bagi mereka kekalahan itu satu pukulan takdir yang memedihkan. Teluk Intan adalah kerusi milik DAP. Kekalahan menyebabkan satu kerusi dan satu puncak ketinggian DAP turun setingkat. Walaupun pilihan raya itu praktikal, diterima oleh DAP, hakikatnya ia menyenakkan dan memalukan. Eksperimen DAP dalam usaha memperkasakan partinya gagal.