Tuesday, June 17, 2014

Berikan kuasa agama sepenuhnya kepada sultan

ULASAN SENJA                                                                              

Cadangan empat ahli parlimen Pas dari Selangor supaya kerajaan negeri meminda undang-undang untuk menghapuskan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (Mais) agar Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) tidak menerima arahan majlis itu, bagi saya tidak relevan dan menyelesaikan masalah.

Apa yang patut didesak ialah agar kerajaan Selangor meminda perlembagaan negeri untuk membolehkan penguatkuasaan terhadap apa-apa kesalahan jenayah agama di Selangor diletak dibawah tanggungjawab pihak Istana atau Sultan Selangor sepenuhnya.

Sesuai dengan Mais dibawah bidang kuasa sultan, maka elok penguatkuasaan agama juga diletak dibawah sultan. Untuk tujuan itu undang-undang tubuh kerajaan Selangor perlu dipindah ataupun mewujudkan satu enakmen khas membolehkan kuasa itu berada dibawah sultan. Mungkin penubuhan Lembaga Perumahan dan Tanah Johor (LPTJ) 2014 boleh dijadikan ilham.

Hari ini empat orang ahli parlimen Pas dari Selangor, Abdul Khalid Samad (Shah Alam), Siti Mariah Mahmud (Kota Raja), Hanifa Maidin (Sepang) dan Che Rosli Che Mat (Hulu Langat) sepakat mahukan agar kuasa eksekutif Mais dihapuskan untuk membolehkan Jais tidak mengikut arahan majlis berkenaan.

Cadangan itu dibuat ekoran tindakan Mais dan Jais yang enggan memulangkan 321 kitab Bible yang dirampas kepada Persatuan Bible Malaysia (PBM) walaupun sudah diarah berbuat demikian oleh Menteri Besar Khalid Ibrahim.

Keperluan kuasa eksekutif itu juga menurut mereka perlu dihapuskan memandangkan Mais dilihat rapat dengan sultan dimana ia boleh mencemarkan institusi raja itu sendiri kalau kuasa itu tidak dipecat.

Kalau pun kuasa itu dihapuskan ia tidak dapat mengindarkan apa-apa tindakan daripada bayangan Istana sebab hal ehwal agama terletak di bawah kuasa Raja-Raja atau Sultan. Sejajar itu elok kalau kuasa penuh termasuk dalam soal penguatkuasaan, pendakwaan, penghukuman dan sebagainya diletak dibawah sultan kesemua sekali.

Ia juga sesuai memandangkan perlembagaan memberi kedudukan tertinggi dan istimewa terhadap Islam itu dibawah raja-raja.

Tindakan ini juga bagi mengelakkan kerajaan negeri akan terlepas dari apa-apa tuduhan dan pengkaitan apabila berlaku sesuatu isu agama. Secara pratikalnya Jais sepatutnya mengikut arahan kerajaan negeri dan bukannya dibayangi mana-mana institusi seperti Mais. Apa yang berlaku sekarang ini di Selangor jadi sebaliknya.

Apabila Jais diletakkan terus dibawah sultan ia juga boleh menyelamatkan kerajaan negeri menerima apa-apa tuduhan buruk dan "celaka" apabila mereka bertindak menerusi Jais. Kerajaan negeri juga dalam keadaan serba salah kerana bertindiah kuasa yang ada hari ini.

Percayalah penghapusan kuasa eksekutif itu tidak akan menyelesaikan masalah seperti dikatakan itu kerana selepas ini ia akan ada pula ruang lain untuk meneruskan tindakan seperti hari ini. [wm.kl.7:22 pm 17/06/14]

No comments: