Thursday, February 25, 2021

Parlimen tidak akan dibuka tetapi dibubar?

RESPON

Guan Eng, Mat Sabu dan Anwar
mengharap terus.
KESIHATAN demokrasi di negara ini seperti kebah sedikit setelah mengalami demam panas sejak proklamasi darurat 12 Januari lalu. Titah penjelasan oleh Yang di-Pertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri'ayutuddin Bilah Shah semalam dilihat usaha untuk mengebahkan demam demokrasi yang dibimbangi ramai sebelum ini.

Sebelum ini demokrasi Malaysia dan parlimen diterjemahkan sebagai sudah mati di negara ini apabila proklamasi diisytiharkan. Proklamasi itu dibuat tanpa hujah yang kemas dan melampau logikal menyebabkan ianya dilihat sebagai helah Perdana Menteri Muhyiddin Yassin saja yang mahu menyelamatkan dirinya daripada dijatuhkan dalam parlimen.

Sunday, February 21, 2021

Umno jangan bunuh diri sendiri

RENCANA KHAS


SELEPAS kekalahan dan kehilangan kerajaan pada pilihan raya ke-14 Umno terus jadi hilang punca dan mabuk tuak. Kekalahan itu membuka banyak rahsia Umno selama ini. Antaranya ia memberi gambaran dan mendedahkan yang parti itu tidak mempunyai kekuatan dalaman (inner strength)

Selama lebih 70 tahun kewujudannya, Umno gagal tatah jiwa ahli dan pemimpinnya dengan semangat kental seperti ahli pada awal penubuhan tahun 1946 lampau.

Tuesday, February 16, 2021

Siapa layak ganti Ahmad Yakob sebagai MB?

 RENCANA KHAS

Antara mereka bertiga siapa lebih layak
jadi pengganti Ahmad Yakob.
KEPIMPINAN Allahyarham Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat terus membayangi hegemoni Pas Kelantan. Walaupun sudah enam tahun beliau tiada dan meninggalkan perjuangan Pas yang diterus oleh rakan-rakan, sahabat dan anak didiknya, tetapi wangiannya masih dirasai dan seakan beliau masih  bersama. 

Kerinduan kepadanyalah yang menjadikan demikian. Bagi setengah yang terkesan dengan tarbiyah dan syaksiahnya merasakan seperti beliau sedang memantau kerajaan peninggalannya dari tabir sana. 

Thursday, February 11, 2021

Pembangkang jangan mengharap bulan jatuh ke riba

SENANDUNG TENGAHARI

SUDAH lebih seminggu sebahagian besar ahli Parlimen telah menulis warkah pohon Yang di-Pertuan Agong supaya menggunakan kebijaksanaannya bagi mempertimbangkan supaya Parlimen dibenarkan bersidang sekali gus memansuhkan darurat yang diisytiharkan 12 Januari lalu. 

Tampaknya belum ada apa-apa respons daripada pihak Istana. 

Tidak ada sebarang kenyataan atau siaran media dikeluarkan oleh pejabat Istana Negara berkaitan dengan surat-surat permohonan itu?  Yang ada, laporan polis dan kertas siasatan dibuka kononnya surat itu tidak menghormati Yang di-Pertuan Agong.

Friday, February 5, 2021

Rakyat perlu beri ultimatum kepada Muhyiddin

KHUTBAH PAGI 

Muhyiddin perlu diberi kata dua.
RAKYAT tidak boleh meriba tangan dan menunggu dengan penuh harapan, seperti menunggu bulan jatuh keriba mendengar janji-janji daripada pemerintah. Terlalu mempercayai dan yakin kepada kerajaan yang tidak cukup nombor sesuatu yang bukan semestinya.

Sekiranya masing-masing sudah merasa kehidupan terancam atau bakal terjepit, maka sesuatu tindakan perlu dilakukan. Menanti dengan mengharap seperti janji burung Belatuk untuk membawa ulat kepada Murai, rasanya perbuatan yang tidak memberi kebaikan. Dan sia-sia sahaja. 

Wednesday, February 3, 2021

Pemuda boleh selamatkan maruah Umno

RENCANA KHAS

Asyraf Wajdi dituntut jadi berani.
PERGERAKAN Pemuda Umno merupakan komponen terbesar dan terpenting dalam United Malay National Organisation (UMNO) bagi memastikan kesenimbungan perjuangan parti dianggotai 3.6 juta jiwa itu. 

Ia dianggap sayap Umno. Sejarah penubuhan pergerakan ini yang awal dikenali dengan Jabatan Pemuda sangat menarik dan signifikan dengan maksud dan tujuan penubuhannya.

Pergerakan Pemuda Umno ditubuhkan pada tahun 1947 hasil Persidangan Agung Umno yang diadakan di Seremban. Dua tahun kemudian ia terlembaga. Antara tujuan penubuhan pergerakan ini untuk menarik lebih ramai generasi muda menyertai parti tersebut sebagai "laskar" merdeka.