Thursday, December 24, 2015

Nik Amar baru tahu bahaya AMANAH kepada Pas

DARI HATI

Kenapa tiba-tiba sahaja Naib Presiden Pas Mohd Amar Nik Abdullah (Nik Amar) berharap supaya parti Amanah menunaikan janji mereka agar tidak mengacau Pas di Kelantan dengan meletakkan calon dalam pilihan raya umum akan datang?

Apakah TMB itu sudah mulai menyedari kedatangan Amanah itu memberi kesan menakutkan kepada Pas? Atau pun dia sudah merasai bahan panas di bawah sana dimana ada ahli dan penyokong Pas tidak senang dengan aksi yang ditunjukkan pemimpin Pas yang berbaik-baik dengan pemimpin Umno?

Bahawa penentangan rancangan kerjasama itu semakin meluas dan kehadiran presiden Pas dalam majlis Multaqa Perpaduan anjuran Alumni Al Azhar itu sebagai menjolok mata?

Monday, December 21, 2015

Akmal Nasir hero baru bangsa

Akmal Nasir

 SOKONG

Tanggal 28 Disember ini Pengarah National Oversight and Whistleblowers (NOW) Akmal Nasir diarah oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur supaya memfailkan pernyataan pembelaan terhadap saman fitnah yang dikemukan terhadapnya oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Jamil Khir.

Jamil menyaman Akmal berhubung dakwaan kononnya Jamil menggunakan wang Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) bagi membiayai perjalanan ke luar negara. Maklumat ini dipetik yang dikeluarkan hari ini.

Taki kata kenyataan diterjemah di luar konteks

JELAS SORE

Berlaku salah tafsir, ulasan di luar konteks maksud sebenar terhadap kenyataan Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassan oleh beberapa portal berita berhubung dengan kenyataan beliau yang akan memaaf dan melupai peristiwa lalu bersama Umno.

Kenyataan yang disebut Takiyuddin forgive and forget ditafsir sebagai "memaaaf dan melupai" segala kejahatan Umno ke atas Pas selama ini disangkal oleh Takyuddin. Menurut Takiyuddin beliau tidak menjawab pertanyaan apakah Pas akan memaaf dan melupai kesalahan Umno, daripada mana-mana wartawan.

Bagaimana pun menurut transkrip dikeluarkan sebuah portal berita Takiyuddin ada menyebut perkataan "forgive and forget". Terjemah perkataan itu ke dalam bahasa Melayu itulah dipertikaikan Takiyuddin yang meletakkan kesilapan kepada portal dan suasana semasa sidang akhbar bising.

Sunday, December 20, 2015

Takiyuddin tidak perlu terlalu apologetik dengan Umno

TEGURAN

Takiyuddin Hassan
Kenyataan berupa jaminan dibuat Setiausaha Agung Pas Takiyuddin Hassan yang partinya sedia untuk memaaf dan melupai kesalahan Umno serta dosa yang pernah dibuat parti itu terhadap Pas selama ini dilihat sebagai terlalu apologetik.

Walaupun kenyataan itu bersifat peribadi, tetapi ia tidak patut keluar dari seorang eksekutif parti sepertinya.

Takyuddin dilaporkan berkata Pas sedia memaafi Umno dan melupai segala kesalahan-kesalahan yang Umno lakukan terhadap Pas selama ini yang dilihat sebagai satu langkah ke arah mempercepatkan proses kerjasama.

Kerjasama politik Umno - PAS uji setiakawan komponen BN

HATI AHAD

Selama ini rakyat diberi tahu bahawa persepakatan dan hubungan 13 parti komponen dalam BN yang ditunggaki oleh Umno adalah sebuah gabungan yang kuat dan ideal. Kejayaan dan pencapaian gabungan itu dalam beberapa pilihan raya sebelum ini dan terus menerajui kerajaan dijadikan dalil bahawa BN sebuah gabungan mantap dan tidak mampu dicerobohi oleh mana-mana gabungan pembangkang.

Pimpinan parti-parti komponen juga sering kali mendabik dada mengakui mereka adalah sebuah gabungan (BN) yang berjaya membawa aspirasi rakyat serta merealisasikan iltizam dan cita-cita kemerdekaan bangsa. Mereka juga mengatakan rakyat Malaysia tidak akan mendapat sebuah kerajaan yang sesempurna dan sehebat kerajaan BN. Ada juga yang mendakwa BN adalah sebuah gabungan satu-satu sepertinya di dunia ini. (Mungkin benar dari segi kejayaan politik tetapi meleset dari mewujudkan sebuah kerajaan yang baik).

Friday, December 18, 2015

Perpaduan Melayu bukan sahaja hanya Pas dengan Umno

SUARA PAGI

Cadangan Al Alumni Azhar untuk menubuhkan Jawatankuasa sebagai pihak ketiga untuk mebentuk plat form penyatuan Umno dengan Pas, bukan perkara sukar dilakukan. Sebelum ini pun berbagai-bagai jawatankuasa atau pun entiti, dan individu telah berusaha untuk menyatukan kedua parti berkenaan demi kepentingan bersama, tetapi gagal.

Bahkan ada golongan agamawan termasuk Mufti juga pernah berusaha ke arah itu, sehingga ada seorang Mufti sanggup bekereta waktu malam dalam hujan lebat semata-mata untuk melihat wujudnya kerajaan bersama di antara Pas dengan Umno pada tahun 2008. Tetapi ia juga gagal.

Untuk merealisasikan kerjasama yang indah itu, ia bukan boleh diimplimen oleh jawatankuasa atau pun mana-mana pihak dengan menjadi mediator. Orang ketiga hanya boleh menyata dan melaungkan keindahan natijah penyatuan itu,Titik tolak akhir yang akan menentukan apakah kerjasama itu jadi, wajar atau tidak ialah ahli parti itu sendiri. Ahli yang berhak menyuarakan dan menentukan apakah agenda itu cukup penting atau sebaliknya.

Thursday, December 17, 2015

Membaca politik Azmin Ali?

ULASAN

MB Selangor Mohamed Azmin Ali (foto)  kini sudah bergelar Dato' Seri. Dia juga khabarnya baru mendapat seorang menantu. Tiada paparan majlis perkahwinan anaknya itu secara mewah. Dua peritiwa itu tentu menggembirakan MB berkenaan. Apa lagi dalam temuramah akhbar dengan Sultan Selangor, Sultan Sharifuddin Idris Shah sempena hari keputeraan baginda, Sultan Sharifuddin ada menyebut fasal bekas dua MB Selangor yang konotasinya kurang menyenangkan.

Bekas MB itu, Muhamad Mohd Taib disebut atau diceritakan pernah berbohong dengan Almaruh Sultan sebelum ini, manakala bekas MB Abdul Khalid Ibrahim juga ditegur kerana menukar fungsi asal PKNS.

Novanto lebih bertanggung jawab daripada Najib

PERSONALITI

Berita perletakan jawatan Setya Novanto sebagai Speaker Dewan Perwakilan Rakyat Rupblik Indonesia (DPR RI) benar-benar mengkagumkan dan memberi petunjuk bahawa politician di negara yang pernah dianggap rasuah sebagai suatu amalan biasa suatu waktu dulu sudah berubah dan terkeluar dari persepsi buruk sebelum ini.

Novanto mengambil tindakan melepaskan jawatan itu setelah didapati terbabit dalam kes memohon saham dengan menggunakan nama Presiden Joko Widodo dan Naib Presiden Jusuf Kalla. Perbuatan Novanto itu dianggap melanggar etika.

Perletakan jawatan Novanto itu diterima oleh Mahkamah Kehormat Dewan (MKD) malam tadi setelah surat perletakan jawatan itu dibaca Timbalan Ketua MKD Sufmi Dasco Ahmad menerusi satu mesyurat tertutup.

Walaupun apa dilakukan Novanto itu setelah ada tekanan tetapi ia dilihat bertanggungjawab kerana telah melakukan sesuatu untuk bangsa Indonesia dan menjaga kehormatan Dewan Perwakilan Rakyat. Apa dilakukan Novanto itu ternyata jauh bezanya dengan realiti di Malaysia berkaitan dengan Najib Razak dan pengyonglapkan wang dana RM2.6 billion.

Najib yang telah mengakui menerima wang dana RM2.6 billion tetapi masih bekeras mengakui tindakan itu benar dan tidak melanggar etika dan dianggap masih bermoral. Walhal jelas kalau mengikut peraturan atau undang-undang Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), penggunaan wang melebihi daripada had yang ditetapkan menyalahi peraturan SPR.

Melihat tindakan berani Speaker DPR RI itu ternyata bangsa Indonesia dalam soal menjaga kepentingan bangsa dan negara serta maruah institusi pemerintah lebih unggul daripada apa yang berlaku di Malaysia ketika ini.

Walaupun salah laku Najib itu dikecam oleh semua pihak di Malaysia termasuk bekas Presiden Umno dan juga bekas PM sendiri Dr Mahathir Mohamad, pembangkang dan lain-lain namun Najib tetap bersikap lembu kenyang, dan masih berlindung di sebalik sokongan ahli Umno yang sudah dibiuskan sedemikian rupa. [wm.kl.11:16 am 17/12/15]Wednesday, December 16, 2015

Dr Hassan Naib Cacelor UiTM ke-9


PENDIDIKAN

Pelantikan Dr Hassan Said, 61 untuk mengganti Dr Sahol Hamid Abu Bakar sebagai Naib Censelor UiTM yang baru adalah tepat dalam usaha untuk mengangkat martabat pusat pengajian tinggi berkenaan lebih cemerlang lagi. 

Dr Hassan Said
Ini kerana memadangkan kejayaan Prof Emeritus itu yang melonjakkan nama Universiti Tyalor's di mana dunia dan menjadi sebuah universiti di negara ini dikenali, dengan pelantikan itu beliau mampu meneruskan dan mempertingkatkan kecemerlangan pencapaianya dalam pembangunan pendidikan di negara ini.

Ketika presiden Amerika Syarkat Barck Obama mengujungi Malaysia beberapa minggu lepas antara university yang dikunjungi Obama ialah University Tyalor's.

Hassan anak kelahiran Tumpat Kelantan, akan menjadi Naib Cancelor UiTM ke-9 akan mula memegang jawatan pada 1 Februari 2016. Pelantikan Dr Hasan telah diumumkan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Monday, December 14, 2015

Mustapa, Ahmad bentuk dimensi baru politik Kelantan

Cetusan atau rintisan kerjasama di antara kerajaan Pusat (baca Umno) dengan kerajaan Pas Kelantan (baca Pas) tampaknya diterima tidak sekata oleh sesetengah pemimpin Pas. Seakan ada perasaan takut dan ragu-ragu untuk sesetengah pemimpin Pas bagi mengakui bahawa telah berlaku kerjasama di antara kedua pihak.

Mereka mampu bentuk dimensi politik baru.
Kenyataan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed bahawa kerjasama secara "G to G" antara kedua pihak sudah berlangsung dua tahun di Kelantan satu kenyataan agak mengejutkan dan dianggap sebagai negatif.

Saturday, December 12, 2015

Najib pukul Muhyiddin secukupnya kemudian minta maaf

PENANGGUHAN

Bagi perwakilan PAU yang dibius beberapa hari kemudian disedarkan pada hari akhir persidangan, untuk mendengar penggulungan oleh presiden parti, terkejut beruk sambil mengangkat tabik kepada Najib Razak yang dianggap sebagai wira apabila presiden Umno itu menunjuk baik membuka pintu hatinya dan menghulur salam kemaafan kepada semua orang yang bersalah dengannya.

Muhyiddin menyanyi tanpa angkat tangan.
Mereka akan menganggap Najib benar-benar berjiwa besar seperti mana diakui perdana menteri itu, bahawa dia, Najib Razak berjiwa besar sanggup memaafkan sesiapa yang menentannya.

Ucapan atau huluran kemaafan Najib itu dilihat dituju khas kepada Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin yang membuat kritikan dan teguran kepadanya.

Mereka - para perwakilan mengira Najib adalah pemimpin yang tidak ada dua dan tiga bagi mereka dan dianggap seorang baik dan pemaaf?

Pemimpin Pas tidak sekata dengan pelawaan Najib

ULAS ISU

Wah nampaknya seorang Naib Presiden Pas tidak mempedulikan arahan parti agama itu agar jangan membuat apa-apa kenyataan berhubung pelawaan Najib Razak untuk berbaik dengan Pas. Naib Presiden berkenaan bukan sahaja engkar arahan berkenaan, tetapi memberi gambaran parti nasionalis itu tidak perlu mengajak Pas untuk berkerjasama walaupun atas maslahat bangsa dan agama.

Kelmarin dikeluarkan kenyataan daripada Pas yang mengarahkan supaya semua pemimpinnya tidak membuat apa-apa kenyataan berhubung huluran salam ukhwah yang dibuat Najib semasa membentang ucapan dasarnya di perhimpunan agung Umno.

Pengarah Pilihan Raya Pas, Mustapa Ali orang yang dilihat paling berkuasa dan "politis" dalam Pas pun tidak berani untuk membuat ulasan sebaliknya menyerahkan kepada kebijaksanaan presiden melayannya. "Kita serah kepada presiden sahaja mengulasnya," demikian Mustapa dipetik.

Friday, December 11, 2015

Masa terbaik untuk Pas sambut salam Umno

BUKAN KHUTBAH

Abdul Hadi Awang
Apabila Najib Razak telah menghulurkan salam silaturahim secara terbuka kepada Pas di hadapan 2,600 perwakilan Umno semalam, sepatutnya Pas, khas presidennya Abdul Hadi Awang menerima huluran salam itu dengan penuh keinsafan, kegirangan dan tanpa prejudis.

Huluran salam Najib itu tidakkah sesuatu yang ditunggu-tunggu selama ini bukan sahaja oleh sebahagian ahli Pas, tetapi para pencinta damai di negara ini. Huluran itu membawa signifikan menunjukkan bahawa Umno sangat terdesak dan sangat mengharapkan Pas. Jangan hitung mengenai sejauh mana keikhlasannya.

Thursday, December 10, 2015

Najib terus berdolak dalik, tidak berani bertanggungjawab

ULAS UCAPAN NAJIB

Najib 13 kali teguk air.
Lupa keadaan diri sekejap apabila mengikuti ucapan dasar Najib Razak dalam perhimpunan agung Umno ke-69 menerusi siaran langsung disiarkan televisyen. Dalam catatan saya Najib mengambil masa lebih satu jam dengan mengemukakan 184 point dalam ucapannya kali ini.

Sejak awal hingga akhir ucapan Najib itu walaupun sudah dibayangkan ia tidak banyak berbeza dengan ucapannya sebelum ini, tetapi ia ditunggu-tunggu kerana perkembangan Umno ketika ini.

Apa agenda Azmin sebenarnya?

Ramai orang bertanya dan mahu pandangan saya mengenai sikap MB Selangor Mohamed Azmin Ali yang masih berlunak dengan Pas meskipun parti agama itu tidak berada dalam pakatan baru, Pakatan Harapan. Mereka yang bertanya termasuk pimpinan tertinggi parti.

Ada nada kesal kepada Azmin dengan keputusannya tetap menerima Pas sebagai rakan dalam kerajaan Selangor. Saya akan cuba memberi pandangan dari perspektif saya mengenai perkara ini. Dari firasat saya tanggapan kepada MB itu kurang tepat, dan meleset. Saya rasa ada motif tertentu kenapa Azmin masih atau ingin Pas kekal dalam kerajaan Selangor.

Apa yang Azmin lakukan itu bagi saya satu kebijaksanaan politik yang lebih kepada maslahat politik PKR dan dirinya sendiri? Tunggulah ulasan dan pandangan saya mengenai hal ini. Wassalam Mso.

Wednesday, December 9, 2015

Khairy perlu sahut cabaran Rafizi

SUARA PETANG

Setuju dengan cadangan Rafizi Ramli supaya Khairy Jamaluddin melepas jawatan sekiranya ketua pemuda Umno itu benar menentang kenaikan harga barang. Tidak guna bagi Khairy kononnya menentang dan marah dengan kenaikan harga barang yang membebankan rakyat dalam gelanggang sendiri kerana tindakan itu tidak lebih daripada hendak tunjukkan jantan dalam kain palikat sendiri.

Kata Rafizi tindakan Khairy meletak jawatan ia mempercepatkan proses pengunduran Najib Razak yang merupakan punca bala segala masalah kini. Benar, memaksa Najib berundur merupakan salah satu penyelesaian terbaik terhadap masalah ekonomi dan mengembalikan penghormatan umum kepada negara.

Sekiranya Khairy hanya tahu berkata, (membantah) tetapi tidak membuat aksi, jelas suara beliau marahkan kenaikan harga barang itu sebagai satu tindakan populis sahaja untuk memberi gambaran dia seorang pemimpin yang berani dan terbuka.

Tuesday, December 8, 2015

Najib boleh pecat Muhyiddin daripada Umno

ANALISA

Majlis bersama Timbalan Presiden Umno yang menampilkan Muhyiddin Yassin dan Dr Mahathir Mohamad di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru malam tadi boleh disifatkan majlis pengistyharan perang oleh Muhyiddin - Mahathir terhadap Najib Razak. Walaupun majlis itu bertujuan baik untuk menyelamatkan Umno, tetapi hubungan mereka berdua dengan perdana menteri itu tidak dapat diselamatkan lagi.

Baik Muhyiddin dan Dr Mahathir tidak dapat menyokong Umno lagi selagi ianya dipimpin oleh Najib Razak. Usaha-usaha mereka yang membuat teguran secara baik kepada Najib gagal dan mengecewakan mereka sehingga terpaksa melancarkan perang terbuka.

Gesaan yang dibuat oleh Muhyiddin agar Najib berihat bagi membolehkan siasatan secara telus terhadap skandal 1MDB menjelaskan apa yang termaktub dalam hatinya. Muhyiddin sudah hilang sabar.

Monday, December 7, 2015

Nasib Muhyiddin dalam Umno ditentukan malam ini

ANDAIAN

Perhimpunan agung Umno (PAU), yang akan bermula 8 hingga 12 Disember, tampaknya akan bermula lebih awal dari itu. PAU kali ini juga luar biasa daripada sekala. Selalunya PAU dimulakan dengan majlis penerangan presiden (pre council), seperti mana kebiasaan, tetapi kali ini diubah dengan satu acara tersendiri.

Perubahan ini menyebabkan PAU kali ini melangkau tradisi dan sedikit suspen. Perubahan atau "pembaharuan" yang dimaksudkan itu ialah apabila malam ini Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin akan mengadakan ucapan dalam satu himpunan jam 8:00. Ianya dianjurkan oleh para penyokongnya yang tidak setuju dengan tindakan MT (baca Najib Razak dan Zahid Hamidi) yang tidak membenarkannya berucap dalam PAU.

Sunday, December 6, 2015

Ada "kuliya" kalau undang-undang MKN digubal untuk selamatkan Najib

Walaupun pemahaman Dr Mahathir Mohamad mengenai Undang-undang Keselamatan Dalam Negeri (KDN) yang dilulus dalam parlimen kelmarin dengan undi mempunyai unsur prejudis kepada Najib Razak, tetapi jika dilihat kepada kejadian-kejadian atau tindakan PM itu sebelum ini, ia ada benarnya.

Dr Mahathir menyifatkan kelulusan undang-undang berkenaan sebagai merampas kuasa Yang Di-Petuan Agong dan memberi kuasa mutlak kepada Najib sebagai perdana menteri. Bagi Dr Mahathir martabat dan kuasa yang ada kepada PM naik sedarjat lagi dan mengarahkan kepada wujudnya seorang PM diktator.

"Dengan kuasa itu dia boleh mengistyharkan darurat dengan mendakwa terdapat ancaman keselamatan. Siapa sahaja yang didakwa cuba sabotaj negara boleh ditangkap." Demikian kata Dr Mahathir dipetik.

Saturday, December 5, 2015

Pengotoran dalam demokrasi

SUARA SABTU

Beberapa hari tidak mengisi blog dan terbaring menghitungkan nasib diri kerana sakit, betapa rindu kepada blog tidak dapat dibayangkan. Memang kalau boleh hendak menulis tanpa berhenti tentang apa-apa sahaja dengan nawaitu setiap catatan memberi manfaat tersendiri.  Teringin juga minta kebenaran ward untuk membawa laptop?

Nurul Izzah Anwar
Muhyiddin Yassin
Seperti saya katakan dalam status terbaharu dalam Fb, hari ini ada sedikit kelegaan, kudrat yang banyak hilang juga sudah perlahan kembali ke dalam diri, jadi ada peluang untuk saya berblog. Alhamdulilah. Saya yakin dan percaya penjengok yang kecewa kerana tidak ada status baru dalam blog ini memahami akan kesulitan saya. Maaf...

Beberapa hari lalu banyak isu atau kejadian yang berlaku, khasnya dalam danau politik. Macam-macam, ada yang tidak pernah terfikir pun sebelum ini. Apakah "kemacam-macaman" itu menandakan politik kita makin shofisikated atau pun tercelaru?

Monday, November 30, 2015

Buku baru saya sudah siap untuk edar

Keuzuan menyebabkan saya tidak dapat membuat preview mengenai buku ini seperti dijanjikan. Bagaimana pun ia sudah siap untuk diedar dan tempahan untuk pembelian online boleh dibuat sekarang. Sila rujuk iklan.

Kepada rakan-rakan budiman yang membuat tempahan pra cetak pengeposan sudah bermula hari ini. Atas ketergangguan pohon kemaafan. Terima kasih kerana menyokong saya. Wassalam Mso.


Saturday, November 28, 2015

Saya sudah keluar dari hospital, Alhamdulilah

LUAHAN RASA

Prof Madya Razif dan Prof Marina
dan Dr Atikah.
Kerinduan untuk berblog tidak pernah berhujung. Intraksi menerusi medium ini semacam satu kegilaan. Sehari tidak menyapa penjengok rasa bersalah dan dunia menjadi sepi dan pegap.

Di atas katil dalam ward hatta tatkala ditolak masuk ke dewan bedah, (OT) blog tetap bersimpul di kepala.

Ketika masih sedar sudah berjanji akan berblog dan sebaik mata terbuka dan ingatan pulih, penjengok bloglah yang diharap menjadi penawar tambahan menyegarkan semula jiwa dan sisa hidup saya.

Thursday, November 26, 2015

Pohon maaf kepada penempah dan terima kasih MB Kelantan.

PERHATIAN

MB Kelantan Ahmad Yakob
ziarahi saya.
Tawaran istimewa buku baru saya NASIB berakhir tengah malam ini. Sesiapa berminat boleh oder pada nombor telefon sama dan kaedah sama seperti dalam iklan.

Dalam pada itu kepada rakan yang sudah tempah saya pohon banyak kemaafan kerana tidak dapat membuat pengeposan segera. Pengeposan paling cepat Isnin. InsyaAllah akan diuruskan oleh isteri saya.

Ini adalah ekoran saya masih dalam ward menjalani pembedahan pagi tadi dan kini Alhamdulilah keadaan saya selamat. Masih dalam ward.

Tenghari tadi MB Kelantan Ahmad Yakob (foto) bersama setiausahanya dan Dr Wan Suhaimi Wan Daud singgah ziarahi saya.

Terima kasih kepada MB. Ratusan sahabat Fb mengucap selamat dan mendoakan saya. Demikian juga Husam yang belum pulih sepenuhnya berkirim salam dan turut mendoakan. [ppukm.7.32 pm 25.11.15]


Monday, November 23, 2015

Mesyuarat MT esok tentukan nasib Muhyiddin dan Shafei

KATA PAGI

Esok MT Umno akan mengadakan mesyuarat. Mesyuarat itu yang sepatutnya diadakan pada 27 November dipercepatkan. Menurut Setiausaha Agung, Teuku Adnan Mansor ia dipercepatkan bukan kerana ada apa-apa motif melainkan kerana memandangkan kesuntukan masa untuk persiapan perhimpunan agung Umno awal bulan depan.

Kalau benar itulah alasannya, kenapa mesyuarat MT tidak diadakan lebih awal lagi. Sudah beberapa kali mesyuarat MT ditunda? Jadi alasan diberikan Teuku Adnan itu tidak masuk akal dan secara tidak langsung ia menggambarkan langkah percepatan mesyuarat MT kepada esok daripada 27 November tentu ada motifnya.

Apa difahamkan pada tarikh itu (esok) Muhyiddin Yassin dan Shafei Afdal tidak ada dalam negeri. Mungkin mereka sudah "noted" yang mesyuarat akan diadakan pada 27 hari bulan seperti awalnya. Jadi benarlah desas desus tersibar mengatakan mesyuarat itu dipercepatkan untuk tidak menerima kehadiran dua tokoh yang sudah dianggap menjadi "kian bekah" dalam Umno itu.

Friday, November 20, 2015

Debat antara Husam - Mustapa sakitkan Pas

PANDANG PETANG

Bila ditanya kepada saya apakah perlu Husam Musa bersemuka alias berdebat dengan Mustapa Ali, saya dengan pantas menjawab tidak perlu. Husam khasnya tidak payah layan cadangan Mustapa itu. Bagi saya perdebatan untuk apa sekali pun menerusi pentas politik ia tidak memberi kebaikan, sebaliknya membawa banyak keburukan. Perdebatan di khalayak dalam dunia politik tidak pernah mencapai hasil yang baik. Perhatilah kepada sejarahnya.

Mustapa Ali
Husam Musa
Dalam kes ini, untuk apa Mustapa beriya untuk bersemuka dengan Husam. Katanya untuk menafikan apa yang Husam dakwa yang Abdul Hadi Awang ada cadangan atau berunding dengan pihak Umno untuk menubuhkan kerajaan bersama di Selangor selepas pilihan raya umum 2008 atau ketika kemelut untuk menukarkan Khalid Ibrahim menjadi MB berlaku. Itu sahaja pointnya. Kalaulah kerana itu bagi saya tindakan Mustapa itu tidak berapa bijak.

Thursday, November 19, 2015

Menjejak tapak Adam di Seri Lanka

PERJALANAN (SRI LANKA 2).

Nun di belakang Puncak Adam.
Seperti mana dikisahkan dalam catatan terdahulu, saya tidak sampai ke puncak Adam, ataupun dikenali dengan Gunung Adam atawa pun Sri Pada itu. Sebabnya mudah, kerana saya tidak bersedia untuk memanjat puncak setinggi 7,359 kaki dari paras laut itu. Saya tidak membuat persiapan menyediakan peralatan mendaki yang rengkas.

Sesetengah alat yang saya bawa, termasuk bot, trekking pole dan jaket semasa ke Everst dahulu, saya tidak bawa, kerana tidak mengira untuk ke puncak harus mendaki secara serius. Walhal peralatan-peralatan seperti itu sangat elok kalau dibawa, dan kini terbiar lapok saja di rumah.

Bukan bererti saya takut apabila berada di atas sana, dimana ia diwapi dengan upacara ritual agama Buddha dan Hindu. Saya pasti bagi orang Islam yang sampai ke sana akan berdoa dan bermunajak. Dimana sahaja kita berada kalau kita tahu serta mengenali diri kita, kita memahami hakikat iman dan ketuhanan, tauhid dan keyakinan kita tidak mudah tergelecah.

Wednesday, November 18, 2015

Husam sedia debat dengan Mustapa Ali

KENYATAAN AKHBAR

Husam Musa yang kini berada di Cina kerana menjalani rawatan lanjutan dirinya, memberi kesanggup untuk berdebat pada bila-bila masa sahaja dengan Mustapa Ali. Dalam satu kenyataan Husam sebagai menjawab pelawaan dan cadangan Mustapa agar berdebat dengannya, Husam berkata, Mustapa boleh tetapkan tarikh dan masanya.

Husam menyifatkan perdebatan itu sebagai satu ruang terbaik baginya dan perkembangan kini, kenyataan-kenuataan oleh Haron Din dan Mustapa menyokong apa dakwaanya bahawa Pas ada rancangan untuk bekerjasama dengan Umno.

Bukti telah terserlah, ulas Husam.

Kalau lagu ni mampos Pas...


LAPORAN LEWAT

Orang ramai mengikut dialog Husam menerusi kelir.
Semasa berlangsung majlis dialog Husam Musa "Demo Tanya Ambo Jawab" di Bandar Kota Bharu saya sengaja tidak masuk ke dalam dewan berkenaan. Kebetulan dalam dewan penuh "pepak" jadi saya berada di luar guna untuk melihat dan meninjau orang ramai.

Di perkarangan bangunan Kelab Suara Muda tempat berlangsung dialog itu juga "penuh penar" sehingga hampir menutupi jalan raya berkenaan.

Monday, November 16, 2015

Mustapa sudah gaharu cendana pula?

TULISAN KECIL

Mustapa Ali berkata dia mahu Husam Musa bersemuka dengannya bagi menjelaskan dakwaan yang mengatakan Abdul Hadi Awang ingin menubuhkan kerajaan bersama Umno di Selangor. Mustapa merujuk kepada pendedahan Husam di Kota Bharu baru-baru ini yang mendedahkan rancangan Hadi untuk bertakup dengan Umno.

Dalam persemukaan itu katanya, ahli Parlimen Shah Alam Abdul Khalid Samad juga akan dipanggil walaupun Khalid tidak lahi ahli Pas.

Katanya dia berharap Husam dan Khalid akan bercakap benar. Kenapa Mustapa menggunapakai perkataan itu, "bercakap benar" apakah dia seorang yang tidak oportunis?

Kenyataan Mustapa itu memberi gambaran bahawa apa didakwa Husam itu tidak berlaku dan hanya cerita Husam sahaja.

Thursday, November 12, 2015

Husam timbang teguran tapi tidak tunduk pada ugutan

KENYATAAN

Adun
Salor Husam Musa tetap tidak berganjak dengan pendirian untuk terus berkata benar dan mengkritik ketidakadilan dan kezaliman kepada rakyat kerana itu adalah tanggungjawab dan amanahnya. 

Ugutan dan ancaman yang beliau dan keluarganya terima tidak sedikitpun mengentarkan dirinya.

Perkara ini dinyatakan dalam kenyataan media yang turut dikirimkan ke blog ini sekejap tadi. Semalam Husam dan isterinya telah membuat laporan polis ekoran ugutan bunuh menerusi telefon dan SMS isterinya. Ugutan itu ditujukan kepadanya.

Husam dalam kenyataan media itu tidak melihat ugutan itu kalau ia berpunca daripada beberapa pendedahan dan kritikan terhadap kerajaan Pas Kelantan yang dibuatnya sebelum ini.

Husam tidak perlu akur kepada ulama naif

PERSIMPANGAN

Khabar pada malam 13 November (malam esok) Husam Musa akan berceramah di Kota Bharu Kelantan. Ceramah Husam ini merupakan kali kedua selepas ceramahnya di Kedai Mulong beberapa hari lalu yang telah mengejutkan khalayak politik apabila beliau mendedahkan cerita dalaman Pas yang melibatkan presiden parti tersebut bernama Abdul Hadi Awang.

Ceramah Husam itu sememangnya ditunggu-tunggu kerana sebelum ini beliau membisu walaupun Pas berkemelut ekoran tertubuhnya AMANAH. Husam beruzlah (menyunyikan diri) seketika tanpa mempedulikan politik kerana uzur.

Toh, sebaik pulih dari keuzuran Husam tidak menunggu lama untuk memainkan peranannya sebagai wakil rakyat dan ahli politik bagi membetulkan apa-apa keadaan yang dikira pincang pada akalnya dan perlu diperkatakan demi rakyat dan negeri.

Kerana isi ceramahnya malam itu terkena kena ke atas batang hidung presiden, ia menjadi kontroversi dan panas. Mereka yang mentaksubi Hadi dan menganggap dia adalah peribadi ulama sejati; sambil membela Hadi, membaling tuduhan kesat kepada Husam. Berbagai-bagai cacian dan nesta dilemparkan kepada Husam tanpa melihat kebenaran atau justifikasi apa yang didedahkan Husam.

Wednesday, November 11, 2015

Misteri kesan tapak kaki besar yang belum terjawab

CATATAN PERJALANAN (Seri Lanka) (1)

Puncak Adam dari hotel penginapan saya jarak 5 - 6km.
Dua tiga hari saya melarikan diri ke luar negara, destinasi saya kali ini ke "Tanah Bersinar" atau Lankadeepa (dalam bahasa Sanskrit) atau kini dikenali Seri Lanka, sebelumnya Ceylon.

Pengembaran ke negara yang juga dijulang sebagai "Permata Samudra Hindi" ini kerana bentuk muka buminya laksana sebutir batu permata, adalah sebagai menyelesaikan jejak saya ke negera-negara Asia Tenggara. Alahamdulilah perjalanan selamat dan menyenangkan.

Dipuncak itulah terletak bekas atau kesan tapak kaki.
Seorang rakan facebook saya bertanya, kenapa MSO selalu ke l uar negara akhir-akhir ini, apakah mencari ketenangan kerana bosan dengan kerenah politik dalam negara? Saya tidak menjawab pertanyaan itu secara langsung, tetapi pemusafiran lasak saya itu adalah sebahagian dari pelarian (escapism) saya dari keributan politik yang tidak pernah ada titik akhir.

Dalam dunia politik tidak ada sebuah parti yang boleh mengamankan fikiran dan menyakinkan ia akan membawa kehidupan sejahtera kalau pun tidak sampai ke akhirat cukuplah di dunia. Baik parti berdasarkan prinsip atau nilai hidup (agama), atau parti berdasarkan bangsa atau kebendaan (sekular). Semuanya sama sahaja.

Tuesday, November 10, 2015

Mencari Adam di Seri Lanka?

PERHATIAN

Tunggu catatan permusafiran saya ke Seri Lanka, tujuan saya ialah Puncak Adam yang terletak di banjaran gunung dibahagian tengah di daerah Ratnapuri dalam negeri Sabaragamuwa kira-kira 240 km dari bandaraya Colombo.

Empat hari tiga malam saya berada di sana, sambil menghindarkan diri dari hiru pikuk politik, mengembara mencari ketenangan dan menjawab persoalan-persoalan yang senantiasa "membelengas" di dalam kepala.

Mungkin setengah daripada kita sudah terjawab, apakah kesan tapak kaki besar yang tersimpan dan dijaga rapi di atas puncak setinggi 2,243 meter atau 7,359 kaki dari paras laut itu, yang didakwa milik bapa manusia, Adam, ataupun ia hanya satu mitos dan perkhabaran tahayul?

Saturday, November 7, 2015

Husam pertahankan kenyataannya dengan Tuhan sebagai saksi

KENYATAAN 

Gambar kenangan Husam bersama Tokguru.
Saya baharu menerima kirimkan penjelasan dan jawaban serta pernyataan sikap Adun Salor Husam Musa berhubung beberapa serangan dan tuduhan (respons) buruk terhadapnya ekoran pendedahan dan kritikan gelagat presiden Pas yang dibuat dalam ceramah di Kedai Mulong dua tiga hari lalu.

Dalam kenyataan berupa surat panjang itu Husam menj
awab serangan balas kepadanya yang dikeluarkan beberapa orang pemimpin Pas, termasuk Idris Ahmad, Tuan Ibrahim Tuan Man dan Pegawai Penerangan Pas yang dianggap sebagai tidak tepat ataupun sengaja mengheretnya untuk terus berada dalam ("bon") gelanggang perang.

Friday, November 6, 2015

Hadi Awang tidak boleh jadi syaitan bisu

SENJAH MALAM

Selepas hampir 20 jam Husam Musa mendedahkan presiden Pas Abdul Hadi Awang ada niat dan merancang untuk menubuhkan kerajaan Selangor gabungan Pas bersama Umno serta menjmput sama PKR, Abdul Hadi masih diam membisu.

Hadi perlu jawab kenyataan Husam.
Sehingga ini tidak ada apa-apa kenyataan balas daripada Abdul Hadi atau wakilnya. Mungkin beliau tidak ada dalam negara atau pun belum mendengar ceramah Husam malam tadi?

Husam malam tadi menerusi ceramahnya di Kedai Mulong, Kota Bharu mencabar Abdul Hadi supaya menafikan apa yang didedahkan itu. Apakah apabila Hadi membisu dakwaan Husam itu benar?

Bagaimana pun Pesuruhjaya Pas Selangor menafikan wujud pakatan Pas bersama Umno untuk menubuhkan kerajan di Selangor. Pesuruhjaya Pas itu menafikan dakwaan Husam sambil berkata tidak ada keperluan bagi Pas berbuat begitu, berpakat dengan Umno. Sebalik katanya kalau ada dia tidak bersetuju.

Beranikah Pas pecat Husam?

KATA JUMAAT

Husam sudah siap turun gelanggang.
Selepas menghulurkan beberapa soalan yang berkepentingan bagi rakyat di DUN Kelantan, Adun Salor Husam Musa malam tadi telah "menggerudi" partinya pula terutamanya presiden Abdul Hadi Awang. Beberapa soalan yang dibangkitkan oleh Husam di DUN tidak terjawab oleh kerajaan atau jawaban yang diberikan tidak memuaskan hati.

Mungkin bertolak daripada situasi itu menyebabkan malam tadi beliau "menggerudi" Abdul Hadi dalam satu ceramah mengulas isu-isu semasa di Kedai Mulong terletak dalam kawasannya. Ceramah itu mendapat sambutan hangat walaupun ada usaha pihak tertentu cuba menghalang dan sabotaj. Selepas lama berihat kerana uzur malam tadilah Husam turun ke gelanggang semula.

Thursday, November 5, 2015

Berjumpa Anwar, susut tetapi sihat

RAKAMAN RASA

Terus berjuang...
Lama tidak merakam gambar bapa reformis Malaysia Anwar Ibrahim. Pagi tadi di kompleks Mahkamah Jalan Duta ketika hadir untuk mengikuti perbicarannya (mediasi) kes saman yang dikemukakan ke atas Utusan Malaysia dan TV3, saya sempat merakam beberapa aksi Anwar ketika dibawa keluar dari ruang mahkamah untuk dibawa kembali semula ke penjara.

Beliau dibawa keluar dengan diiringi oleh sepasukan pengawal penjara. Kelihatan lebih 10 orang pengawal penjara yang beruniform mengelilingi Anwar. Setiap langkah dan percakapan Anwar diawasi dan pergerakan Anwar dibenteng agar tidak ada sesiapa bersalaman dengannya.

Anwar juga sepanjang berada di dalam bilik khas di mahkamah tidak dibenar berjumpa dengan sesiapa kecuali para peguamnya, isteri, anak-anak, cucu serta keluarga terdekatnya.

Bagaimana pun semasa di dalam mahkamah ketika Anwar dibawa keluar dari bilik khas, orang ramai terdiri daripada kaum kerabatnya, sahabat handai dan penyokongnya sempat bersalaman dan bertukar-tukar senyuman.

Saat ini para penyokongnya melepaskan kerinduan dengan memerhati dari atas gelari awam. Ada penyokong perempuan setengah abad yang tertengok oleh saya mengesat birai mata dengan sapu tangan sebaik melihat Anwar merenung ke arahnya.

Manakala ada juga yang sempat bersalaman dan mengenggam tangan Anwar, seakan berikrar dan berbai'ah akan meneruskan perjuangan sampai berjaya.

Apa khabar, sihat?
Sepanduk menyatakan sokongan kepada Anwar.
Ketua Umum PKR itu kelihatan susut tetapi tetap ceria masih mampu melempaskan senyum perjuangannya seperti biasa. Pemenjaraan ke atasnya tidak sesekali memurungkan Anwar, sebaliknya kita yang memerhatinya berasa sebak dan pilu. Terdesah di lubuk hati saya; ah Najib kenapa kaum harus perlakukan Anwar begitu?

Dalam keadaan di kawal ketat Anwar masih sempat bertanya kawan-kawannya sambil mengangkat ibu jari dan melambai-lambai tangan. "Apa khabar sihat, dapat tak mesej," begitu kata Anwar kepada seseorang, sambil angkat ibu jari dan tersenyum puas. Lagak dan gelagat ini menunjukkan bahawa semangat dan jiwa juang Anwar tidak pernah mati. Sebab itu sekarang ini saya sedang siapkan buku khas buatnya ANWAR: PENJARA BUKAN PUSARA.

Selama kira-kira lebih tiga jam berada di mahkamah untuk urusan mediasi kes itu kemudian Anwar dibawa pulang semula ke penginapannya di Sungai Buloh. Para penyokongnya mengekori dari belakang dan mengintai sehingga Anwar dibawa naik ke atas kereta, seolah-olah mereka semua mahu ikut sama ke penjara.

Begitulah setiap kali Anwar dibawa keluar untuk menghadiri perbicaraan para penyokong setianya tidak pernah alpa untuk menjengok dan melihat Anwar.

Pagi tadi sekumpulan penyokong Anwar terdiri para Otai membawa sehelai sepanduk yang mendesak agar Kerajaan Malaysia membebaskan Anwar Ibrahim. Sepanduk itu adalah cerminan dan hasrat rakyat negara ini yang menuntut bapak reformis itu dibebaskan dan berasakan pemenjaraan ke atasnya suatu kezaliman. [wm.kl.7:05 pm 05/11/15]

Tuesday, November 3, 2015

Debat yang tidak bawa manfaat

SUSUPAN TENGAHARI

Setuju sangat dengan pandangan Khairy Jamaluddin Abu Bakar yang debat mengenai 1MDB di antara Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua dan Ketua Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy tidak akan menyelesaikan masalah melain ia memberi pencerahan dan maklumat kepada umum.

Jalan penyelesaian terbaik untuk menuntasi skandal itu kata Khairy ialah dengan menyerahkan kepada PAC untuk menyudahkan siasatannya. Beliau percaya dengan prosedur PAC sahaja isu itu dapat diselesaikan.

Di sini saya nak tambah sedikit, bukan sahaja setakat itu tetapi kerajaan perlu membebaskan siasatan tersebut tanpa ada campur tangan dan halangan. Pasukan khas yang dibentuk sebelum ini terdiri daripada pihak SPRM, PDRM, Bank Negara dan juga Jabatan Peguam Negara untuk menyiasat segala transksi ke dalam akaun 1MDB termasuk wang derma kepada Najib Razak dan perkara-perkara lain perlu dihidupkan semula.

Friday, October 30, 2015

Umno akan gantung mereka

PERHATIAN

Apakah mungkin Umno akan mengenakan tindakan disiplin kepada beberapa orang ahlinya bagi menyelamatkan Najib Razak. Kenyataan Setiausaha Agungnya, Teuku Adnan Mansor mengenai ada elemen gunting dalam lipatan atau api dalam sekan membayangkan sesuatu kejutan lagi akan berlaku dalam Umno.

Sebelum ini Adnan membayangkan parti itu akan mengambil tindakan kepada sekurang-kurang tujuh orang ahlinya. Katanya mereka ini sedang dipantau kegiatan mereka mendatangkan kesusahan kepada Umno.

Apabila Adnan mengatakan demikian menyebabkan pemerhati menumpukan kepada Muhyiddin Yassin, Shafei Afdal, Dr. Mahathir Mohamad, Rafidah Aziz, Sanusi Junid, Khalid Nordin dan Tengku Razaleigh Hamzah yang dikatakan tujuh orang itu.

Kalau Umno mahu mengambil tindakan terhadap mereka, mestilah ianya dibuat sebelum tiba perhimpunan agung Umno. Besar kemungkinan tindakan ke atas mereka ialah penggantungan sebagai ahli. Jika mereka digantung ia menyelamatkan apa yang dinamakan sebagai gerakan mendesak Najib dalam PAU.

Ulasan selanjutnya selepas saya pulang bercuti tiga atau empat hari. Wassalam Mso. [wm.kl.9:01 am 30/10/15]

Wednesday, October 28, 2015

Ajar beruk kita dahulu sebelum ajar beruk orang

 JERKAH SENJA

Husam berintraksi dengan surat.
Mengutus surat kepada pembesar negeri agar menjelaskan sesuatu isu atau pun memaklumkan apa-apa yang mungkin tidak diketahui oleh pembesar negeri dengan harapan ia diambil perhatian dan tindakan sudah menjadi fenomena baru sekarang ini. Apabila pemimpin bersikap mendiamkan masalah, surat adalah mekanisme terbaik untuk mengatasinya.

Bagaimana pun sedih sedikit, hal ini berlaku bukan sahaja dalam grup whatsaap tetapi terecer keluar juga ke dalam media massa yang dapat diakses oleh ramai orang. Orang politik nampak percaya masalah perlu diselesaikan secara terbuka. Pergolakan dalaman perlu dipertontonkan kepada publik.

Mengapa Abdul Aziz Bari sertai DAP

SEMBANG MALAM

Lama saya tidak berjumpa dengan bekas pensyarah Kuliyah Undang-undang UIAM, Dr Abdul Aziz Bari untuk berbincang dan berbual fasal politik. Kali terakhir saya bersamanya dalam sebuah forum di Kuala Lumpur di mana kami menjadi ahli pena.

Sembang dengan Aziz Bari turut diselit Zulqarnain. 
Kalau tidak silap isu yang dibicarakan malam itu mengenai Hudud di Kelantan. Selepas itu kami tidak berjumpa di mana-mana. Saya pula tidak turun ke majlis-majlis yang menampilkannya. Dalam forum itu saya memberi jaminan kepada mereka yang alergik dengan hudud supaya jangan bimbang kerana ia tidak akan dilaksanakan.

Apabila beliau menyertai DAP, hampir serentak dengan penyertaan Pak Samad (A Samad Said), teringin juga saya menemuinya untuk bertanya sebab dan musababnya. Aziz bukan boleh bercakap dengan telefon sebab beliau seorang yang tidak mesra telefon. Beliau berhubung dengan sesiapa sahaja menerusi e-mail sahaja. Kemisterian masih belum terjawab kenapa pakar perlembagaan ini tidak gemar kepada telefon.

Tuesday, October 27, 2015

Najib bantu Rozali Ismail beri konsensi bernilai RM8.2 billion?

KEJUTAN DARI PARLIMEN

Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli sekali lagi muncul dengan pendedahan baru kali ini mengenai konsensi untuk membina hospital canggih milik UITM di Puncak Alam yang telah diberikan kepada taukeh air Rozali Ismail.

Menurutnya beliau hairan kenapa konsensi itu diberikan kepada Rozali sedang syarikat milik Rozali dikatakan gagal menguruskan beberapa projek. Syarikat Rozali juga katanya menanggung kerugian dan bermasalah apabila di saman beberapa kontraktor.

Menurut Rafizi pemberian konsensi itu sebagai membantu Rozali. Rafizi mendedahkan perkara itu ketika berbahas di parlimen hari ini.

Menurut Rafizi kos pembinaan hospital UITM itu ialah sebanyak RM559 juta tetapi ia naik kepada RM8.2 billion apabila ia diberikan konsensi kepada Rozali Ismail untuk tempoh 22 tahun.

Pendedahan Rafizi ini merupakan satu lagi kejutan dan kita berharap Menteri Kewangan, Najib Razak akan menjelaskan perkara ini dalam Parlimen.  Menutup perbahasan Rafizi merayu anggota Dewan agar menyokong usul undi tidak percaya terhadap Najib. [wm.kl.12:42 pm 27/10/15]

Monday, October 26, 2015

TPPA bunuh minat Mustapa untuk tawan Kelantan

SENDU SENJA

Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Mustapa Mohamed akhir-akhir ini seakan kurang bercakap dan memperdulikan kepada Umno Kelantan kerana banyak tertumpu kepada Perjanjian Perkongsian Trans - Pasifik (TPPA). Beliau seakan mendapat tekanan dan tugas khas daripada Najib Razak agar menyegerakan menyelesaikan proses menanda tangani perjanjian perdagangan tersebut.

Mustapa Mohamed
Penambahan seorang lagi menteri dan timbalan menteri MITI, menampakkan akan kesungguhan Najib mahukan TPPA disegerakan. Penambahan itu juga memberi konotasi seolah-olah Mustapa sangat perlahan dengan kerjanya dan tidak memuaskan hati Najib? Apakah begitu atau pun Mustapa berhati-hati mengadakan perundinagan demi perundingan bagi memastikan apabila dilaksanakan kelak TPPA tidak menyusahkan negara serta membebankan rakyat?

Thursday, October 22, 2015

Bajet 2016 mengelisahkan Najib

NYANYIAN MALAM

Esok Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri Najib Razak akan membentangkan Bajet 2016. Seluruh lapisan rakyat Malaysia menanti pembentangan bajet berkenaan dengan doa dan harapan ia membawa faedah dan ada manfaat besar bagi mereka.

Keadaan rakyat pada masa kini yang rata-rata terkesan dengan kesempitan hidup ekoran beberapa dasar dan polisi baru diperkenalkan kerajaan, termasuk pelaksanaan cukai GST, kejatuhan nilai ringgit dan sebagainya mengharapkan bajet itu memberi sedikit kelegaan kepada mereka.

Usul untuk gantung Kit Siang dibawa semula

DARI PARLIMEN

Terkini: Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang digantung selama enam bulan daripada menghadiri sidang dewan bermula hari ini. Keputusan dibuat dalam pengundian belah bahagi yang memutuskan 107 bersetuju manakala 77 tidak bersetuju. Kit Siang tidak mengundi bagi mempertahankan dirinya.

Parlimen ketika ini riuh kerana membahaskan usul untuk menggantungkan Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang yang dikemukakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Azlina Othman Said.

Usul berkenaan sepatutnya dikemukakan semalam tetapi ia ditarik balik apabila wakil pembangkang mempertikaikan keperluan usul berkenaan dan cara mengemukakannya tidak mengikut peraturan.

Menyedari kesilapan itu pihak kerajaan dengan arahan speaker telah menarik balik usul itu.

Bagaimana pun pagi ini menteri di Jabatan Perdana Menteri Azalina sekali lagi mengemukakan usul berkenaan setelah memberi masa untuk Kit Siang yang dituduh menghina Speaker tidak mematuhi arahan speaker.

Pengemukaan semula usul berkenaan jelas dan terang bahawa maksud dipihak kerajaan untuk menggantung Kit Siang mungkin bimbang kerana pembangkang akan membentangkan usul undi tidak percaya kepada Najib Razak. [wm.kl.12:49 pm 22/10/15]

Wednesday, October 21, 2015

Saya sudah jangka Ahmad Yakob tidak akan berundur

JEREBU MALAM

Menteri Besar Kelantan Ahmad Yakob hari ini menamatkan teka teki dan penantian orang tertentu terhadap janjinya yang akan meletak jawatan sebagai MB sekiranya hudud tidak dilaksanakan di Kelantan pada tahun 2015.

Ahmad perlu sokongan.
Ketika berucap menggulung perbahasan di Dun Kelantan Ahmad lebih setahun lalu beliau menegaskan akan sedia hilang jawatan kalau hudud tidak dilaksanakan tahun hadapan (2015).

Penegasan Ahmad itu disifat sebagai satu janji dan ditunggu-tunggu pelaksanaannya apabila sudah tiba masanya. Dengan mengambil kira beliau berlatar belakangkan pendidikan agama dan kebetulan pula kini merupakan timbalan Mursyidul Am Pas, Ahmad dikira akan berpegang kepada penegasannya itu dan memahami akan kewajiban apabila berjanji?

Usul gantung Kit Siang ditarik balik

DARI PARLIMEN

Pendekar Amin diserang?
Setelah dipertikaikan oleh pihak pembangkang akhirnya usul untuk menggantungkan Ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang ditarik baik.

Speaker Pendikar Amin Mulia mengarahkan menteri di Jabatan Perdana Menteri Azalina Othman Said menarik balik usul berkenaan.

Sebaik Azalina bangun menarik balik usul itu, anggota pembangkang bersorak kemenangan sambil berterima kasih. Penarikan balikan usul itu menunjukkan pihak kerajaan kalah.

Parlimen akan bergelegak lagi petang ini

DARI PARLIMEN

Sidang parlimen petang ini mungkin akan panas dan riuh randah lagi apabila usul untuk menggantungkan ahli Parlimen Gelang Patah Lim Kit Siang dikemukakan untuk dibahas. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Azalina Othman Said dilaporkan akan membawa usul tersebut petang ini.

Menurut Azalina usul itu sudah pun ditandatangani dan anggota dewan sudah pun dikerah agar berada dalam dewan petang ini.

Usul penggantungan Kit Siang itu dibuat apabila ahli parlimen Gelang Patah itu tidak sedia untuk akur kepada desakan Speaker, Pendikar Amin Mulia yang meminta Kit Siang memohon maaf kepadanya.

Monday, October 19, 2015

Usul undi tidak percaya terhadap Najib pembangkang bercanggah?

TAFSIR FIKIR

Terkini: Presiden PKR yang juga MP Permatang Pauh akan membawa usul undi tidak percaya terhadap Najib Razak yang sebelum ini akan dibawa oleh ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian. Perkara ini baru diumumkan di lobby parlimen sekejap tadi. 3:13 pm.

Dr Wan Azizah akan bawa usul.
Selain Bajet 2016 yang akan dibentang dan dibahas dalam sidang parlimen yang bermula hari ini, perkara yang ditunggu-tunggu sekal ian rakyat ialah usul undi tidak percaya terhadap Najib Razak. Usul itu akan dibawa oleh Ahli Parlimen PKR Hee Loy Sian.

Sudah ramai orang membuat telahan usul itu tidak akan mencapai tujuan dan matlamatnya. Najib tetap akan kekal di atas kerusinya sebagai perdana menteri. Bukan sahaja usul berkenaan tidak mencapai angka bilangan undi majoriti mudah sekurang-kurang 113, tetapi parlimen juga sudah menampakkan ia menjadi kuasa dan pagar untuk mempertahan dan menyelamatkan Najib.

Sunday, October 18, 2015

Semua orang kena hormat himpunan H60K

SUSUPAN PETANG

Malam tadi telah berlangsung himpunan apa dinamakan H60K, ia merupakan majlis parti agama, Pas. Semua mereka yang hadir pada himpunan itu berpakaian baju berwarna hijau. Semua pemimpin dari serendah-rendah pemimpin sampai ke pemimpin tertinggi hadir sama.

Hari ini timbul berbagai pro kontra mengenai himpunan berkenaan. Mereka yang skeptikal kepada Pas menyifatkan himpunan tersebut hanya sebagai satu acara "onani" sahaja. Iaitu satu himpunan menunjuk bulu, syok sendiri tanpa memberi kesan dan faedah besar.

Hujah mereka himpunan itu tidak membawa apa-apa makna kerana himpunan yang ramai tidak semesti akan menghasilkan kemenangan. Ada yang berpendapat lebih afdal kalau himpunan itu digunakan untuk menyelesaikan masalah dan penyakit yang berlaku dalam Pas terutamanya di Kelantan sendiri.

Sidang parlimen bermula esok sangat menakutkkan Najib

KATA AHAD

Najib akan berdepan sidang parlimen menakutkan.
Esok parlimen ke-13 penggal ke-3 akan bersidang untuk kali ketiga. Susun atur dan kedudukan dalam sidang esok berubah ekoran berlaku beberapa peristiwa dan perkembangan terbaharu dalam parti politik.

Kedudukan beberapa orang yang menjadi menteri tetapi kini tidak lagi menjadi anggota kabinet berubah tempat duduk.

Yang pastinya kedudukan Muhyiddin Yassin yang berada di sebelah Najib Razak sebagai PM akan berubah. Muhyiddin akan diasingkan jauh bersama ahli MP Umno veteran lain. Tempat Muhyiddin itu akan diduduki oleh TPM baharu Zahid Hamidi.

Thursday, October 15, 2015

Sah Saifuddin sertai PKR

TERBARU

Parti Keadilan (PKR) menarima seorang lagi tokoh hari ini apabila bekas ahli Majlis Tertinggi Umno, Saifuddin Abdullah telah diistyharkan menyertai parti tersebut. Presiden Keadilan, Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam satu sidang media khas diperjabat parti itu di Damansara tengah hari ini mengumumkan kemasukan Saifuddin ke dalam PKR.

Dua minggu lalu PKR menerima penghijrahan dua tokoh politik veteran dan juga pimpinan Pas, Kamaruddin Jaafar dan Muhammad Mohd Taib. Kamaruddin merupakan bekas ahli jawatankuasa kerja Pas manakala Muhammad yang juga bekas MB Selangor adalah bekas naib ketua penerangan Pas Pusat.

Kedua-dua tokoh Pas itu diberi tempat dan jawatan dalam PKR sesuai dengan pengalaman luas mereka dalam politik.

Begitu juga Saifuddin katanya akan dilantik menjadi Setiausaha Eksekutif Pakatan Harapan yang akan mengandungi tiga parti PKR, DAP dan Amanah. Penyertaan ketiga-tiga mereka itu sudah tentu memberi suntikan semangat dan kekuatan kepada kepimpinan PKR.

Kehadiran Saifuddin yang dikenali sebagai tokoh belia dan membawa pemikiran politik baru akan meransang anak-anak muda untuk menyertai PKR.

Dalam pada itu sudah pasti dengan pengumuman rasmi bekas MP Temerloh itu beliau akan memulakan era baru dalam politik dengan menjadi ahli politik pembangkang. Kerenah dan cabaran termasuk hemburan personal akan banyak diterimanya selepas ini.

Terlalu awal apakah beliau akan dicalon oleh Pakatan Harapan pada pilihan raya akan didatang di kerusi parlimen Temerloh ataupun akan berpindah ke kawasan lain? Tetapi yang pasti Saifuddin akan menjadi calon istimewa dalam pilihan raya akan datang mewakili PKR. Kehadirannya di Temerloh menyebabkan ahli Parlimen itu sekarang ini tidak cukup "siku dan lutut" untuk menyelamatkan diri. Haha. [wm.kl.1:27 pm 15/10/15]

Tuesday, October 13, 2015

Kunjungan Ibrahim ke pejabat parti agama tidak mengejutkan

BERITA PETANG

Ibrahim bersalam dengan presiden parti agama.
Dua peristiwa politik yang berlaku semalam dan hari ini di negara kita, ia mungkin memeranjatkan bagi mereka yang tidak berapa faham dan fasih dunia politik serta berfikir sejalur dalam siasah.

Dua peristiwa itu ialah sidang akhbar yang diadakan oleh Dr Mahathir Mohamad yang turut sama dihadiri oleh Timbalan Presiden Umno, Muhyiddin Yassin bersama Naib Presiden Umno Shafei Afdal serta dituruti sama oleh ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah, bekas presiden MCA Ong Tee Keat dan bekas Setiausaha Agung Umno Sanusi Junid.

Peristiwa itu berlaku semalam di Yayasan Kepimpinan Perdana Puteraja.

Monday, October 12, 2015

Pakatan terakhir untuk singkirkan Najib

TERKINI

Sidang akhbar Mahathir di Yayasan Perdana.
Pagi ini telah berlangsung satu sidang media khas yang dikendalikan oleh Mahathir Mohamad di pejabatnya di Yayasan Perdana.

Sidang media itu untuk menyatakan bantahan terhadap penahanan bekas ketua Umno bahagian Batu Kawan, Khairuddin Hassan yang menyerang Najib Razak bersabit isu 1MDB.

Wednesday, October 7, 2015

Permintaan Majlis Raja-Raja memberi tekanan kepada Najib

ULASAN

Harapan berupa gesaan Majlis Raja-Raja Melayu supaya siasat terhadap syarikat 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) yang bermasalah dan dikatakan menanggung kerugian RM42 billion disegera dan mengambil tindakan tegas kepada mereka terlibat memberi petanda bahawa isu tersebut serius dan berat, kalau tidak masakan Majlis itu turut sama memberi perhatian.

Jarang sekali Raja-Raja ikut campur tangan atau membuat teguran dalam kes-kes yang dipolitikkan seperti itu apa lagi membabit pemimpin kerajaan. Majlis itu selalu cermat dan berhati-hati sebelum membuat teguran sesuai dengan kemuliaanya. Jadi apabila ia tidak dapat mendiamkan diri maka ia sesuatu yang parah.

Mustapa perlu elak dari terkena percikan najis Najib

KATA PAGI

Mustapa harus waspada.
Pelaksanaan cukai GST telah meninggalkan kesan yang cukup memarahkan rakyat, khasnya rakyat marhaen. GST juga dibenci oleh peniaga. Walaupun tindakan itu dibantah secara meluas oleh badan-bandan Ngo dan pembangkang demi menyelamatkan rakyat dari terbeban, tetapi semuanya sia-sia sahaja.

Para propagandis kerajaan begitu bersungguh menyakinkan rakyat bahawa GST untuk kebaikan rakyat, bukan menyusahkan rakyat.

Seorang propgandis tersohor kerajaan dan Umno, Ahmad Maslan bukan main lagi seronok sehinggakan mempamerkan kebodohannya dalam mempertahankan GST. Kerajaan dengan mengambil kira kempen Ahmad Maslan akhirnya melaksanakan cukai baru itu.

Tuesday, October 6, 2015

Gesaan Majlis Raja-Raja memberi tekanan kepada Najib

STOP PRESS

Permintaan Majlis Raja-Raja Melayu agar siasatan terhadap 1MDB dilakukan dengan segera dan tindakan tegas diambil memberi gambaran perdana menteri Najib Razak dalam keadaan tertekan.

Pertikaian isu 1MDB yang menjadi perhatian ramai dan meletakkan Najib dalam "kandang salah" sudah mendapat perhatian Majlis Raja-Raja itu menunjukkan isu itu sudah ke tahap teruk. Majlis Raja-Raja jarang membuat teguran atau perhatian khusus dalam hal-hal sebegitu. Esok saya akan cuba ulas isu ini. Wassalam Mso.

Husam penulis petisyen rakyat Kelantan

SESUDAH SUBUH

Sejak tidak menjadi Exco dan dilepaskan segala tugas dan tanggungjawab dalam kerajaan negeri Kelantan, nampaknya Adun Salor, Husam Musa tidak sunyi dan sepi daripada untuk terus berkhidmat dan berjuang kepada rakyat. Ketiadaan jawatan itu bukan menjadi sebab untuk dia mendiamkan diri atau membiarkan sesuatu penyelewengan terus bermaharajalela.

Sebagai seorang yang kreatif, Husam ada berbagai cara untuk memaknakan dirinya sebagai wakil rakyat biasa dan orang yang pernah diharap-harapkan untuk menjadi pemimpin nombor satu di Kelantan. Selepas bertindak menjadi MB swasta yang banyak membantu dan menyediakan pelan menyelamatkan (meringankan) kepada mangsa banjir hampir setahun lalu, kini Husam muncul pula dengan kerjaya baru sebagai "penulis petisyen rakyat".

Saturday, October 3, 2015

"Hari ini saya tolong cik Rohani, esok-esok cik Rohani tolong saya pula.."

SIULAN SORE

Asyraf kena bantu Ahmad Yaakub.
Rombakan kabinet yang dilakukan Najib Razak dua bulan lalu yang ikut sama terlantiknya Pengerusi Yayasan Dakwah (Yadim) Dr Asyraf Wajdi Dusuki sebagai timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri sedikit sebanyak sebagai memberi saguhati kepada parti agama, Pas di atas sikap lunak parti itu dengan Umno sejak ke belakangan ini.

Pas atau mereka yang berada dalam parti itu khasnya di Kelantan tentu rasa gembira dengan perlantikan Asyraf itu. Bagi mereka perlantikan Asyraf itu bolehlah dianggap sebagai termakhbulnya sebuah doa. Pas sangat berharap akan ada orang dalam Umno atau kerajaan yang berminat dengan Hudud.

Friday, October 2, 2015

Apabila dua orang yang saya kenali bergaduh

SENYUM PAGI

Apakah Mahathir di belakang Shabudin?
 Shahbudin baik dengan Mahathir
Mulanya saya tidak ada hajat pun untuk menyentuh dan mengulas mengenai pertelingkahan dua orang yang saya kenal, Ahmad Zahid Hamidi dan Shahbudin Husin. Zahid adalah Timbalan Perdana Menteri, manakala Shahbudin hanya seorang penulis bebas atau bloger seperti saya.

Dua-dua saya kenal dan saya kawani sampai kini kecuali Zahid, sebab dia sudah jadi TPM.

Masa sebelum jadi ketua pemuda Umno Zahid pernah juga sampai ke laman flat saya, di Wangsa Maju dan begitu juga Shabudin selalu minum "teo O" di flat saya.

Cuma beza saya dengan Shahbudin dari konteks Zahid dan Umno, ialah Shahbudin seorang ahli Umno. Shahbudin pernah menjadi naib ketua Pemuda Umno bahagian Wangsa Maju, di mana diderah ini saya bermukim sejak lebih 30 tahun lalu.

Kenapa saya jadi teringin hendak komen mengenai "perbalahan" mereka berdua ialah apabila basen Zahid di Jakarta bernama Chairul Anhar ikut sama memberi penjelasan dalam membela Zahid. Menurut Chairul dia mengesahkan perbelanjaan perkahwinan anaknya dengan anak lelaki Zahid, pembiayaanya ditanggung semua olehnya.

Thursday, October 1, 2015

Harapan kepada pemimpin pasca merdeka

ILUSI PAGI

Sudah kesekian lama keinginan saya untuk menyaksikan kepimpimnan negara ini diambil alih atau diberi peluang kepada para pemimpin pelapis yang ada hari ini. Pemimpin pelapis negara ini yang saya maksudkan atau golongkan mereka yang lahir selepas merdeka, 1957, (pemimpn pelapis pasca merdeka). Mereka kini berusia dibawah 60 tahun ke bawah.

Husam Musa (Pas)
Khairy (Umno)
Negara kita atau madrasah politik kita banyak melahirkan tokoh-tokoh pemimpin dibawah 60 tahun yang boleh diharapkan menjadi pemimpin masa depan. Mereka, suka atau tidak suka akan mengambil alih kepimpinan dari order lama. Order lama ialah mereka yang berusia atas 60 tahun hari ini. Kebanyakan mereka akan mengisi borang pencen secara pilihan atau terpaksa apabila usia mencecah 65 tahun.

Wednesday, September 30, 2015

Najib sudah atasi rekod Mahathir sebagai PM

SIMPANG MALAM

Hebat Mohd Najib Razak. Walaupun hanya baru sembilan (9) tahun beliau menjadi perdana menteri tetapi rekod dan sejarah perkhidmatannya sudah mengatasi Dr Mahathir Mohamad yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun. Ertinya Najib mengatasi Mahathir belum sampai separuh perkhidmatan yang dilalui Dr Mahathir.

Stail politik mereka sama. Tapi Najib sudah ke depan.
Apa yang dilakukan dan berlaku diera Mahathir telah berlaku diera Najib. Ia seakan satu kejayaan besar Najib yang boleh dibangga oleh rakyat negara ini khasnya ahli Umno yang menjadi ayam ternakan parti kebangsaan itu.

Disepanjang tempoh menjadi perdana menteri, Dr Mahathir menghadapi pelbagai cabaran, ancaman dan bantahan dilakukan oleh rakyat. Dia juga dikecam dengan dasar-dasar yang dikira tidak menguntungkan Melayu. Tindakan menyelamatkan diri dan kedudukan dalam parti juga dilakukan Dr Mahathir sehingga menyebabkan tindakan itu berlaku bantrakan kepada parti.