Thursday, September 29, 2011

Susupan Pagi

Isu Hudu Selesai, Pakatan Keluar Kenyataan Bersama

USAHA dan tektik pihak UBN untuk melihat Pakatan Rakyat retak dan hancur dengan cuba melaga-laga pakatan tiga parti itu; Pas, DAP dan PKR menerusi hukum hudud sebagai isu dan senjata pilihan raya telah gagal.

Mulanya hukum hudud dikira bakal menjadi senjata ampuh UBN untuk meranapkan Pakatan Rakyat apabila isu itu dikecurkan semula. Pakatan Rakyat yang mulanya kelihatan cemas apabila isu hukum hudud seakan sukar dikawal tetapi akhirnya kembali tenang semula hasil dari kewarasan politik dan kepaduan persepakatan di kalangan pemimpin PR dalam menghadapi apa juga isu atau serangan ke atas mereka.

Ini berlaku tidak syak lagi kerana ketinggian dan kewarasan pemikiran politik para pemimpin Pakatan Rakyat yang dipadukan dengan keazaman dan harapan tinggi rakyat untuk melihat akan berlakunya transformasi (pinjam istilah Najib) kerajaan negara ini.

Beberapa hari ini lalu isu hukum hudud mendominasi dan mengambil alih 'kelataan' isu-isu lain termasuk isu Mat Indera dan Mat Sabu yang dinukilkan oleh timbalan presiden Pas Mohamad Sabu.

Isu hudud meletus semula ekoran kurang hati-hati dan 'tersedap' cakap oleh pimpinan Pakatan Rakyat berhubung isu berkenaan. Ia bermula apabila Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat telah mengulangi akan keazaman dan ketegasan Pas untuk melaksanakan hukum Allah itu di Kelantan.

Kenyataan dan penegasan beliau sebagai seorang Islam dan ketua kerajaan itu dilihat sebagai satu 'kedegilan' oleh mereka yang sengaja tidak mahu nmemahami akan kewajiban terhadap suruhan Allah. Menegakkan syariah Allah adalah wajib. Orang atau pimpinan Pakatan Rakyat yang terawal atau 'tersedap' cakap dalam mengulas isu itu ialah Pengerusi DAP, Karpal Singh yang menunjukkan taring kebenciannya kepada hukum hudud membantah kenyataan Nik Aziz itu.

Bermula dari sinilah pihak UBN yang sudah kekeringan modal dan senantiasa tercari-cari bahan untuk dijadikan isu terus 'menjemput' 'pertelingkahan" itu bagi dijadikan isu. UBN terus menggorengkan isu berkenaan, seperti menggoreng buah berangan dalam kuali panas di tepi-tepi jalan atau pinggir pasar raya.

Media massa penjilat buntut (MPB) pula memainkan peranan bagi menyerlahkan akan pertembungan Pas dengan DAP mengenai hukum hudud. Dalam keadaan yang penuh tektikal pemimpin UBN turut sama memberi komen kononnya menyokong penegasan Nik Aziz itu walhal tujuan disebaliknya bagi menghangatkan lagi keadaan.

Mulanya pembangkitan isu ini agak mencemaksan juga dan ramai kalangan penyokong bawahan PR merunggut bimbang dengan isu itu apa lagi memandangkan pilihan raya umum sudah hampir. Tidak hairan kalau ada seorang pemimpin peringkat bawahan meluahkan kebimbangan itu kepada saya dengan menyatakan; mungkin hudud ini akan menjadi faktor pemecah ikatan Pakatan Rakyat dan menyebabkan UBN akan terus kekal memerintah.

Sayugia nampaknya apa yang dirancang pihak tertentu dan harapan untuk melihat Karpal Singh terus bergomol dengan Nik Aziz sampai terburai serban tidak menjadi kenyataan. Semangat maufakat dan pendekatan membincang sebarang isu di meja bundar telah menyelamatkan keadaan. Malam tadi pimpinan Pakatan Rakyat telah mengadakan mesyuarat bagi membincang dan menyelesaikan isu berkenaan dan apa-apa yang berbangkit darinya.

Mesyuarat selama tiga jam itu telah mencapai persetujuan beberapa perkara berkaitan isu tersebut. Satu kenyataan bersama telah dikeluarkan yang melegakan segenap orang yang mahu melihat Pakatan Rakyat terus kental dan utuh. Dengan terzahirnya kenyataan bersama itu jelas menunjukkan bahawa Pakatan Rakyat benar-benar berazam untuk menumbangkan UBN dan tindakan itu juga dibuat atas kepentingan demi memenuhi keazaman rakyat.

Semua pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat hadir; Penasihat Umum PKR, Anwar Ibrahim, Presiden, Dr Wan Azizah Ismail, Presiden Pas Abdul Hadi Awang, Pengerusi dan Penasihat DAP, Lim Kit Sing dan Karpal Singh.

Sesungguhnya mesyuarat malam tadi penting dan menjadi tumpuan media massa. Sekiranya mesyuarat malam tadi gagal mencapai sebarang kata putus menyebabkan isu hudud boleh terus bernyawa dan mengancam Pakatan Rakyat. Sujud syukur harus dilakukan oleh semua penyokong PR atas suksesnya rapat malam tadi.

Berikut adalah kenyataan bersama yang dikeluarkan lewat tengah malam tadi;
"Mesyuarat Pakatan Rakyat malam ini memperakui dan mempertahankan dasar-dasar bersama yang telah dipersetujui sebelum ini sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, Dasar Bersama dan Buku Jingga.

Pakatan Rakyat terus memperteguhkan iltizam politik bagi mempertingkatkan daya-saing ekonomi, pendapatan rakyat, mutu pendidikan, kesihatan dan menangani kos kehidupan yang semakin menekan.

Mesyuarat juga memperakui dan menghormati perbedaan ideologi setiap parti dalam Pakatan Rakyat sebagai sebuah permuafakatan demokratik, termasuk pendirian PAS berkenaan hukum syariah.

Mesyuarat juga memperakui kewujudan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan 1993 dan enakmen Jenayah Syariah Terengganu 2003 yakni sebelum wujudnya muafakat Pakatan Rakyat. Keadilan dan PAS menghormati perbezaan pendirian oleh DAP dalam perkara ini.

Mesyuarat Pakatan Rakyat juga mempertegaskan bahawa kami tidak akan terheret dengan mainan politik terdesak Umno-Barisan Nasional untuk memecah belahkan kesatuan Pakatan Rakyat. Kita percaya penuh di atas kematangan dan kebijaksanaan rakyat untuk menilai suasana ini.

Mesyuarat sekali lagi mempertegaskan bahawa muafakat dan objektif utama politik parti-parti komponen PR dalam Pilihanraya Umum (PRU) ke-13 ini adalah untuk membina kembali asas-asas kenegaraan yang telah dirosakkan oleh Umno-BN, dengan berpandukan prinsip Keadilan Sejagat (Universal Justice), Pentadbiran yang Baik (Good Governance), Kebertanggungjawaban (Accountability), Ketelusan (Transparency), Kompetensi (Competency) bagi mencapai Kemaslahatan Umum (Public Good) untuk semua rakyat.
[wm.kl.8:34 am 29/09/11]

Tuesday, September 27, 2011

Catatan Malam

Mengenali Ainuddin Wahid Menerusi Buku:
"Ainuddin Pejuang Degil Melayu"

SEMPENA perlancaran buku biografi bekas Naib Censelor Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Tan Sri Ainuddin Wahid di Dewan Besar kampus UTM Antarabangsa Jalan Semarak, Najib Razak telah mengumumkan penubuhan Dana Ainuddin Wahid dengan peruntukan sebanyak RM10 juta.

Dana itu akan membantu lima orang pelajar untuk pengajian ijazah lanjutan di universiti tersebut dan peruntukannya diberikan secara berperingkat-peringkat sebanyak RM2 juta setahun.

Peruntukan bagi pendidikan sebanyak itu tidak mencukupi sebenarnya, dan jauh lebih rendah dari peruntukan untuk membina imej politik seorang ahli politik. Sepatutnya peruntukan untuk dana sepenting itu melebihi daripada peruntukan lain yang bersifat pembaziran.

Misalnya jika dibandingkan peruntukan untuk membina imej Najib sebagai PM yang diberikan kepada sebuah consultan pembinaa imej Yahudi-Zionis, Apco... sebanyak RM70 juta ternyata ianya relatif rendah.

Tetapi seperti mana kata Najib dana itu dilancarkan bagi mengenang jasa dan bakti Ainuddin dalam dunia pendidikan amnya dan sebagai pengasas UTM khususnya, barang kali ia sudah baik sebagai permulaan. Tentunya kemurahan perdana menteri itu disambut dengan nyiru jika tidak kecukupan telapak tangan.

Saya ikut sama menyempatkan diri dalam majlis perlencaran buku berjudul "Ainuddin Pejuang Degil Melayu" yang ditulis oleh keryawan tamu UTM, Fatini Yaacob itu. Majlis itu meriah dan sungguh bermakna, tetapi sayangnya Ainuddin tidak dapat hadir. Beberapa orang tokoh politik yang pernah menuntut di UTM dan menjadi murid Ainuddin juga turut hadir. Ikut sama hadir ialah bekas mahasiswa yang pernah memberi 'masalah' kepada Ainuddin iaitu sdr Ahmad Lutfi Othman. Ilmuan Prof Awang Sariyan juga hadir dan duduk bersebelahan dengan saya, Lutfi dan rakan Zulaimi Kazin.

Menyebut tentang Lutfi saya masih ingat semasa Lutfi giat dalam gerakan mahasiswa dan memperjuangkan isu pengharaman purda di UTM saya ada membuat beberapa laporan tentangnya. Ketika itu saya berkhidmat dengan akhbar Minggu Islam yang berpejabat di Taman Melawati pada tahun 1986. Bermula di sini jugalah saya mengenali Lutfi dan banyak melamporkan kegiatan-kegiatan kampus beliau dalam gerakan mahasiswa.

Kisah pemecatannya dari UTM gara-gara 'gila' dalam memperjuangkan purda ada saya abadikan dalam ruangan Panorama Hidup di Minggu Islam. Kalau tidak salah ingatan, saya pernah menasihati Lutfi supaya menumpukan kepada pengajian untuk mengelakkan daripada terjadi tindakan-tindakan saya kira merugikan beliau. Tetapi Lutif tidak kurang 'degilnya' (seperti gurunya Ainuddin) dalam perjuangan itu di mana akhirnya beliau dipecat ketika berada di sasmeter akhir dalam jurusan kejuteraan.

Di majlis itu sambil memerhati kepada wajah-wajah yang hadir saya mengintai-intai sosok Ainuddin semalam. Saya fikir kalau beliau hadir tentu beliau akan bersemayam atas kerusi roda. Namun tidak ada kelibatanya. Akhir-akhir ini tokoh ilmuan ini sudah uzur namun sekali sekali beliau muncul juga dengan bekerusi roda ke forum atau persidangan yang ada sangkut paut untuk memperkasakan Melayu. Kesanggupan itu menjelaskan betapa besar dan bersemangatnya beliau dalam memperjuangkan hak-hak dan kepentingan Melayu.

Apabila Ainuddin tidak ada bersama dalam majlis itu terasa majlis itu tidak sah. Bagaimana pun majlis itu membanggakan semua warga didikannya dan juga keluarganya. Mereka yang hadir saya yakin kerana mempunyai rasa hormat dan sanjungan tinggi kepadanya sebagai tokoh pendidik negara.

Tahniah diucapkan kepada Fatini yang mengambil inistiaf menulis biografi berkenaan dan tahniah juga kepada Penebritan UTM.

Saya belum membaca keseluruhan buku setebal hampir 500 muka surat itu yang disisipkan dengan foto-foto lama mengenai Ainuddin. Penilaian awal saya buku itu penting untuk generasi baru Melayu mengenali perjuangan tokoh ini.

Pada saya penulis berjaya mendedahkan keperibadian Ainuddin yang tidak banyak diketahui sebelum ini. Memang sebelum ini Ainuddin tidak banyak menceritakan apa-apa kejayaan atau pun masalah dihadapinya sepanjang jihadnya, sebaliknya ia membiarkan orang mengetahui sendiri dari sumber-sumber lain. Baginya orang tidak penting mengetahui kedukaanya tetapi yang penting orang gembira dan sukacita dengan apa yang dilaksakan. Inilah type orang berjiwa hamba yang patut diteladani.

Yang nyatan buku itu juga penting untuk mengetahui prinsip dan kedirian Ainuddin terhadap bangsanya dan agamanya. Bila orang melihat kejayaannya membina UTM tetapi orang terlupa peranan beliau sebagai pendakwah atau pembangunan Islam yang dibuat serentak. Tepatlah gelaran ataupun tafsiran yang diberikan Fatini terhadap Ainuddin;

Ainuddin seorang yang merendah diri, lemah lembut, berpandangan juah tetapi tegas dengan pinsip pendidikan berteraskan Melayu dan bertunjangkan Islam. Dalam hemat saya pula saya melihat dalam jiwa Ainuddin ada api yang sentiasa menyala untuk mencairkan batu politik orang Melayu agar bersatu dan berpadu.

Dalam satu interviu dengan beliau mengenai isu politik Melayu, beliau kesal dengan cara orang Melayu berpolitik dan ketika itu juga disarankan sepaya orang Melayu kembali ke jalan asal yang boleh menyatukan Melayu iaitu jalan agama. Sepatah katanya yang saya catat; "Kita hendaklah kembali kepada ajaran Islam. Kalau kita tidak kembali kepada Islam segalanya tidak akan selesai." - 2006.

Saya menyarankan bacalah buku ini bukan saja untuk mengenali tokoh yang satu ini tetapi yang penting mempelajari dan menyelami hati budinya kemudian memperaktikan apa yang ditujuk di sepanjang kerjaya dalam perjuangan pendidikan untuk anak bangsa.

Kepada pemimpin politik juga, hatta Perdana Menteri, Najib Razak jangan hanya merasa bangga dan bernostalgia kerana Ainuddin adalah kawan bapaknya tetapi yang penting menggali rahsia kehebatan Ainuddin dan mengambil ilmunya, meniru pembawaannya serta menanam iltizam dihati yang kukuh untuk agama, bangsa dan negara.

Penghayatan kemudian mempraktikan apa yang Ainuddin inspirasikan di sepanjang lebih 20 tahun di UTM khasnya, lebih penting dan bertuah daripada melakukan gimik perlancaran buku berkenaan yang tidak menjadi apabila buku tidak keluar dari kotak hikmat setelah beberapa kali Najib menekan butangnya. Mat Maslan juga tidak kelihatan, kononnya sakit gigi. [wm.kl.9:15 am 27/09/11]

Monday, September 26, 2011

Dipersimpangan Waktu

Siapa Penulis Buku Polis Yang Tukar Angin?

SEMASA menghadiri rumah terbuka PKR di ibu pejabat parti itu di Tropicana, Petaling Jaya semalam saya dibisikan oleh Anwar Ibrahim ada seorang penulis buku politik yang selama ini mengecam dan menghentam beliau sejak berdekad telah menunjukkan pertukaran angin.

Penulis itu yang dikenali dengan penulis Umno dan menghasilkan buku menjelang perhimpunan agung Umno, menurut Anwar telah berjumpa dengan salah seorang pemimpin tertinggi PKR menyatakan kekesalannya kerana membelasah dan menulis memburukkan Anwar selama ini.

"You tahu Sayuti **** ******* telah jumpa dengan *****?" Tanya Anwar kepada saya menyebabkan saya terpaksa mengulangi kepastian.

"Siapa?" tanya saya di antara percaya dengan tidak. Pada saya dunia mungkin sudah hendak khiamat kalau penulis itu benar-benar bertukar angin dan mengubah halaan mata penanya. Saua cukup arif dan kenal dengan sikap dan fiil penulis tersebut.

"**** *******" kata Anwar tegas. Saya membelalakkan mata ke langit.

Menurut Anwar penulis itu telah memberi tahu pemimpin PKR itu yang dia sendiri sudah kebingungan kerana dia telah melakukan apa saja untuk menjatuhkannya (Anwar) tetapi tidak jatuh malahan rakyat semakin simpati dan menyokong perjuangan bekas TPM dizalimi itu.

"Saya telah ambil duit Umno, dan Umno telah melaklukan semua cara dan strategi untuk menghapuskan Anwar, tuduh liwat, zina, sebar video dan sebagainya.. tetapi Anwar tak juga hancur-hancur. Ini sesuatu yang memelikkan," begitulah kata penulis itu seperti mana cerita Anwar.

Kerana itu menurut Anwar penulis itu menjelaskan kepada pemimpin PKR itu dia sudah bertaubat dan mahu menebus dosa-dosanya yang dibuat ke atas Anwar selama ini dengan menulis sesuatu yang bermakna untuk membela Anwar sekaligus menebus dosanya.

"Saya sudah insaf dan saya harap Anwar akan memaafkan saya," begitulah kata penulis itu dipetik? Anwar sendiri merasa pelik dan kagum dengan sikap dan perubahan penulis yang sangat prolifik satu masa itu.

Saya meragui cerita Anwar itu menyebabkan saya menyemaknya dengan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail. Ketika minum dan Saifuddin Ismail duduk dekat saya, saya menimbulkan isu itu dan Saifuddin mengangguk. "Ana ingat enta dah tahu, ini perkembangan terbaru, Ti.." balas Saifuddin semacam seronok dengan perkembangan itu.

Sipakah penulis buku berkenaan? Ini menarik. Saya rasa sedikit masa lagi ia akan menjadi pengetahuan umum bila penulis itu akan menerbitkan bukunya yang menjadi anti kepada buku-bukunya selama ini. Penerimaan umum ke atas peralihan angin itu akan terjawab kalau penulis itu menulis sebuah buku menuteralkan segala pandangan dan kritikannya.

Saya tidak dapat berkata apa dengan perkembangan itu hanya mengucapkan syukur. Eloklah kalau penulis berkenaan mengubah angin dan memperbetulkan mata penanya yang selama ini saya nampak macam mata kail, yang mencangkup Anwar. Serangan dan krtikan kepada Anwar selama ini konsisten dan bernialai komersial.

Sebelum meninggalkan rumah terbuka itu saya ingin mendapat maklumat lanjut tentang penulis buku berkenaan tetapi kerana Anwar begitu sibuk menerima tetamu saya berundur tanpa mendapat penjelasan selanjutnya.

Pada majlis itu juga apa mengejutkan saya kehadiran bekas orang nombor dua jemaah Darul Arqam yang telah diharamkan, Ustaz Abdul Halim Abbas dan beberapa orang rakannya. Halim dulu adalah antara pemimpin Darul Arqam yang merancang untuk menjatuhkan Anwar dari kedudukannya, sebagai timbalan perdana menteri.

"Aik, enta pun ada Sayuti... eloklah..." Halim terkejut sebaik bersua dengan saya sambil terus memeluk dan berlaga pipi. Itulah dalam tempoh 15 tahun beliau melihat saya di majlis Anwar dan saya pula melihat beliau itulah pertama kali dalam tempoh yang sama.

"Eloklah nampaknya semua orang yang dulu memusuhi Anwar kini sudah kembali menjadi penyokong Anwar," balas salah seorang kawan Ustaz Halim yang jelas tidak tahu antara hari Rabu dengan hari Jumaat. Lama sangat kepala di serkup serban itulah jadinya. Dulu kawan ini saya tenguk serbannya sebesar tayar lori hari ini sudah hilang tinggal kepala 'goleng'nya saja.

Anwar hanya tersenyum mendengar gurauan itu yang dirasakan tidak kena pada tempatnya.

Saya merasakan kehadiran Halim dan rakan-rakan bekas jemaah Arqam ini bukan menanam tebu dibibir mulut saja tetapi satu sokongan yang 'sengonti' dan memberi suntikan semangat kepada Anwar. Anwar tentu gembira kerana satu-satu orang yang menjadi musuhnya kini sudah mahu menghulurkan salam.

Malam ini katanya kumpulan bekas Arqam yang sudah insaf itu akan berjumpa dengan Anwar.

Apakah perkembangan dan perubahan angin penulis buku politik tadi ada kena mengena dengan sikap baru bekas pemimpin Arqam ini. Mungkin? [wm.kl. 5:33 pm 26/09/11]

Sesudah Subuh

Kekeliruan Mengenai Hudud Dan Penyelesaiannya

RABU ini pimpinan Pakatan Rakyat akan mengadakan mesyuarat rutin mereka untuk membincangkan beberapa perkara berbangkit dan juga menyelaraskan isu-isu yang timbul baik oleh rakyat maupun oleh musuh mereka, UBN. Sudah tentu agenda utama dalam mesyuarat itu nanti membincangkan mengenai hukum hudud yang meledak kembali sehari dua ini.

Pertikaian menerusi kenyataan ex-parte oleh DAP terhadap penjelasan dan pengakuan Nik Abdul Aziz Nik Mat yang tetap mahu melaksanakan hudud di Kelantan akan menjadi agenda utama. Ada kebimbangan di kalangan orang ramai khususnya mereka yang pro Pakatan Rakyat ekoran pertikaian DAP terhadap hasrat Nik Aziz untuk laksanakan hudud itu.

Sebenarnya mereka yang mempertikaikan kenyataan Nik Aziz itu tidak begitu faham atau buat-buat tidak faham mengenai status hudud dan juga status Nik Aziz sebagai orang Islam dan pemimpin. Kalau mereka faham nescaya cabaran sehingga memutuskan untuk meletak jawatan seperti mana kata Lim Guan Eng tidak akan berlaku. Sebuah laporan dipetik Guan Eng berkata pemimpin DAP akan melepas jawatan kalau hudud dilaksanakan.

Karpal Singh sendiri yang satu masa memperakui sudah tahu dan faham mengenai perjuangan Pas dan Islam, juga jadi keliru semula atau tergugah dengan permainan musuh yang berjaya mengheret isu hudud ke tengah padang politik. Keceluparan Karpal Singh dalam menyanggah Nik Aziz dalam keadaan buta maklumat dan rabun kefahaman mengenai isu itu telah menimbulkan masalah.

Bukan payah untuk memahami mengenai hukum hudud ini. Di sini saya menyimpukkan intipati apa yang berlaku seperti mana berikut;

1. Hudud terus dipolitikkan oleh Umno untuk memburukkan Pas dan mahu orang Cina membenci Pas dan dalam masa sama juga mahukan supaya orang Melayu kembali memberi sokongan kepada Umno. Umno tahu akan realiti mengenai hudud dalam konteks negara ini, sebab itu Udin anak Yassin mengakui dia (Umno) juga pada dasarnya menerima hudud. Tetapi kerana mereka mengira dengan mempertikaikan hukum Islam itu dapat memberi untung laba kepada mereka, maka mereka buat-buat lupa akan kewajiban sebagai umat Islam.

2. Nik Aziz sebagai orang Islam wajib membuat penegasan begitu, berhasrat melaksanakan hudud kerana kalau tidak beliau akan berdosa atas kedudukannya sebagai seorang Islam, tambahan lagi dia pemimpin. Setiap orang Islam wajib berazam melaksanakan hukum Islam di atas muka bumi ini. Azam paling rendah ialah dengan berdoa. Bagi Nik Aziz perjuangan bagi menegakkan hukum Allah adalah jihad fisabilillah. Apa lagi dalam usia yang sudah lanjut beliau tidak mahu cita-cita utama beliau itu terus disembunyikan kerana semata-mata untuk kepentingan material - kuasa politik. Paling dielakkan beliau tidak mahu menutup matanya tanpa menyebut perkara itu.

3. Hukum hudud bukan menjadi agenda dalam Pakatan Rakyat. Dalam persefahaman komponen itu hudud tidak dimasukkan sebagai agenda yang wajib dilaksanakan. Hudud tidak ada termaktub dalam Buku Jingga yang menjadi kitab muktabar Pakatan Rakyat. Kalau Karpal Singh dan pemimpin DAP lain membaca buku itu mereka tidak akan menemui perkataan hudud. Kebimbangan pemimpin DAP tentang hudud oleh masyarakat bukan Melayu adalah kesalahan mereka juga kerana tidak memberi penjelasan kepada bukan muslim.

4. Dengan apa yang berlaku maka jelas pemikiran pemimpin Pakatan Rakyat tidak matang, tidak masak dalam mengunyah beberapa isu tertentu. Mungkin di sinilah ada kebenaran tuduhan UBN mengatakan Pakatan Rakyat adalah perikatan yang rapuh dan tidak ada tunjang dan sendi yang kuat. Keadaan ini mencurigakan pakatan itu akan terus bercakaran dari masa ke semasa disebabkan ianya tidak matang.

5. Kekecuhan hukum hudud ialah kerana pemimpin Pakatan Rakyat tidak tahu mengunci mulutnya dan akan bercakap kepada sesiapa saja hatta kepada pihak musuh. Kelemahan dan sikap gatal mulut inilah menyebabkan isu hudud yang tenggelam timbul ini terus-terusan dijadikan isu. Wajar sekali kalau para pemimpin Pakatan Rakyat yang tidak lumat mengenai sesutau perkara mendimakan diri saja.

Makanya mesyuarat kepimpinan Pakatan Rakyat Rabu depan patut mengambil konsensus yang tegas mengenai perkara ini agar ia tidak berbelit menjadi masalah sehingga menjejaskan sokongan orang ramai kepada Pakatan Rakyat. Sia-sia orang ramai memupuk dan membelai Pakatan Rakyat tetapi di saat-saat akhir ianya boleh dicaritkan dengan satu isu lapok saja iaitu hukum hudud.

(Catatan: Lapok di sini bukan hukum hudud tetapi fahaman Islam yang ekstrem).

Mesyuarat pimpinan Pakatan Rakyat nanti diharap dapat mengunci isu berkenaan agar ianya jangan diungkit-ungkitkan lagi. Kalau pimpinan Pakatan Rakyat gagal menguncinya maka selama itulah ia akan terus diungkit dan dibangkitkan, dan tidak mustahil kalau hudud itu menjadi punca kepada relainya pakatan itu satu hari kelak.

Untuk menyelesaikan perkara ini semua pihak harus rasional, terutamanya pihak bukan Muslim tidak mudah prejudis hasrat untuk melaksanakan hudud itu sebagai satu usaha menafikan hak mereka. Hukum hudud kalau boleh dianologikan ia tidak ubah seperti makanan tradisi yang menjadi kegemaran orang Melayu Islam, di mana kalau orang Kelantan ianya tidak ubah seperti budu, di mana makanan atau perasa ini kalau tidak ada ia menyebabkan hilang selera untuk makan. Kandatipun dia tidak makan budu tetapi kalau ada orang mempersendakan budu mereka akan 'murih'.

Kalau keadaan ini boleh difahami saya fikir hukum hudud tidak menjadi masalah. Dan sememangnyalah cabaran kepada orang beriman itu untuk menegakkan apa yang diyakininya dan menentang mereka yang cuba memusuhinya. Selamanya di antara muslim dan kafir tidak akan dapat duduk bersama kerana mereka mempunyai agenda yang bertentangan di antara satu sama lain. [wm.kl.8:07 am 26/09/11]

Sunday, September 25, 2011

Analisa Isu

Timbalan Perdana Menteri Ke II Dalam Pembikinan?

CADANGAN yang dikemukakan oleh Pertubuhan Pasok Memogon (Upko) supaya BN mewujudkan timbalan pengerusi ke II di kalangan parti komponen BN Sabah dan Sarawak membuka perca politik baru di negara ini. Cadangan itu akan mengheret kepada pelaksanaan satu polisi atau transformasi siasah mengejutkan kalau ia berlaku.

Cadangan itu telah pun dimasukkan ke dalam kepala timbalan presiden Umno Udin anak Yassin. Ia juga turut sama mengalir dan terdampar dalam kepala para pemimpin tertinggi BN khasnya Umno.

Sekali dengar cadangan itu remeh dan tidak akan menjadi realiti. Namun tidak dapat ditolak akan jadi permulaan yang mana akhirnya mewujudkan perlantikan timbalan pengerusi ke II yang kemudian pemegang jawatan itu juga akan dilantik menjadi timbalan perdana menteri ke II yang mewakili kouta Sabah dan Sarawak.

Secara senyap orang Sabah dan Sarawak sudah lama mengidamkan hal-hal seperti itu atau mereka mahukan taraf dan status mereka sama dengan orang Semenanjung. Jadi kalau cadangan itu diterima satu kejayaan bagi rakyat Malaysia Timur itu tanpa mereka mengira masalah yang bakal timbul di sebelah sini.

Pelaksanaan cadangan itu tidak mustahil. UBN dalam keadaan terdesak untuk menang akan melakukan apa saja, lagipun tuntutan berkenaan tidak menjadi kesalahan. Sabah dan Sarawak berhak mendapat kuota itu atas asas mereka juga adalah sebahagian daripada Persekutuan Malaysia.

Keperihatinan kerajaan kepada hari penubuhan Malaysia 16 September menunjukkan Semananjung sedia memenuhi apa juga permintaan Sabah dan Sarawak demi mengekalkan kekuasaan. Mintalah apa saja akan dilunasi asal saja jangan minta Rosmah Mansor dan Noraini Abdul Rahman (isteri Udin anak Yassin) untuk dijadikan bini. Kesediaan UBN itu bila dilihat kekuatan dan kegahan Umno sebelum ini menunjukkan semakin naif dan dhafinya Umno.

Saya mengira cadangan itu akan diperpanjangkan. Semua parti komponen di Sabah dan Sarawak akan menyokongnya kerana ia memberi untung dan laba kepada politik Sabah dan Sarawak. Sekiranya semua parti komponen di Malaysia Timur itu bersetuju dan mengambil konsesus bersama cadangan itu akan menjadi sesuatu yang praktikal dan UBN tidak akan dapat mengelak.

Bahana kesedaran tuntutan politik itu bukan saja kepada UBN tetapi Pakatan Rakyat juga yang sedang bersiapa menjadi penggantikan kepada BN turut sama meletakkan diri mereka dalam serba salah. Pakatan Rakyat tidak akan mengenepikan cadangan itu malahan ura-ura mewujudkan timbalan perdana menteri bagi kuota Sabah dan Sarawak mula terbitnya dari lidah pemimpin Pakatan Rakyat.

Melihat tuntutan itu menunjukkan parti-parti komponen di Sabah dan Sarawak jauh lebih pintar dan cerdik daripada Umno sendiri. Mereka sudah bijak mengambil kesempatan atas keadaan yang ada. Kelemahan Umno pada masa ini samalah keadaan kayu bongkok yang dijadikan tempat kera dan beruk meniti.

Perwujudan jawatan itu juga nanti adalah hasil dari situasi politik orang Melayu hari ini yang lemah disebabkan berlaku perpecahan kerana mengejar kuasa. Walaupun tuntutan itu dihalalkan tetapi tidak dapat dinafikan ia dibuat kerana suasana yang ada kecelaruan dan kelemahan kuasa politik Melayu.

Nampaknya orang Sabah dan Sarawak akan terus menggunakan peluang ini untuk mendapat seberapa banyak keuntungan buat mereka. Jika diperhatikan perubahan politik atau pun pertambahan kouta dan kuasa untuk Sabah dan Sarawak wujud sebaik saja politik orang Melayu dalam keadaan berkucar 'wak yah'.

Tidak mustahil kalau keadaan politik orang Melayu yang selama ini dianggap sebagai pembimbing politik Malaysia atau menjadi tulang belakang pemerintah dalam keadaan tidak tenteraman kini, bukan saja orang Sabah dan Sarawak mendapat jawatan timbalan perdana menteri ke II, tetapi jawatan Perdana Menteri juga bukan sesuatu yang mustahil untuk digapai oleh rakyat Sabah dan Sarawak.

Apakah senario yang sedang berlaku ini menggambarkan politik kita (Melayu) semakin matang dan dewasa? Atau sebaliknya perubahan demi perubahan dan transformasi demi transformasi yang dilakukan secara terpaksa kerana memenuhi sesuatu tuntutan sebenarnya gambaran kepada politik orang Melayu semakin mengecil dan lemah? Begitulah agaknya duhai Mat Maslan! [wm.kl. 7:34 pm 25/09/11]

Sesudah Subuh

Umno Dan Pas Takut Kepada Orang Kafir?

PETANG semalam saya didatangi wartawan TV3 sdr Abdul Halim bersama seorang jurugambar. Tujuannya ialah untuk meminta pandangan saya mengenai hukum hudud yang kini digemercingkan kembali. Saya percaya tv itu berminat untuk mendekati saya apabila membaca catatan saya mengenai hudud dalam blog ini beberapa hari lalu.

Dalam catatan itu antara lain saya menegaskan hukum hudud di negara ini tidak akan dapat ditegakkan selagi Umno dan Pas tidak duduk bersama. Mungkin kenyataan itu dilihat oleh setesen itu sebagai nuteral dan boleh dimanfaatkan bagi mengharmoniskan minda umat Islam negara ini tentang hudud.

Ada tiga soalan yang diajukan oleh Halim kepada saya. Pertama apakah pandangan saya mengenai hukum hudud yang kini menjadi perbicaraan umum dan apakah ianya bakal menjadi isu dan diambil kesempatan oleh pihak BN untuk melanyak Pas.

Saya menjawab, isu hudud yang dimainkan oleh media massa kini adalah rentetan dari beberapa isu yang timbul sebelum ini termasuk isu komunis yang membabitkan Mat Sabu. Isu hudud timbul apabila Tok Guru Nik Aziz Nik Mat menegaskan pendiriannya dan pendirian kerajaan Kelantan bahawa hudud tetap akan dilaksanakan.

Kenyataan atau penegasan itu ditangkap oleh pihak musuhnya untuk menimbulkan kecelaruan kalangan Pas dan Pakatan Rakyat. Sudah pasti kenyataan itu yang saya kira tidak dapat difahami dengan baik akan konteks dan suasana ketika ianya dilapazkan akan diambil kesempatan oleh musuh Pas. Kita perlu tahu lagak orang politik macam ikan lapam jawa bawah jambtan jatuh saja **** terus disambarnya tanpa memikirkan kesan dan akibatnya.

Soalan kedua meminta saya mengulas mengenai perbezaan pandangan di antara Presiden Pas Abdul Hadi Awang yang dipetik sebagai berkata hudud merupakan soal sampingan dan tidak diutamkan dalam Pas - Pakatan Rakyat, manakala Nik Aziz pula ingin menegakkan hudud. Kenyataan itu dilihat kontras di antara satu sama lain.

Setesen tv itu mahu ulasan saya didalam hal ini. Tujuannya mudah, untuk memperlihatkan bahawa pandangan di antara Nik Aziz dan Hadi tidak selari mengenai hudud. Saya menjawab berdasarkan semangat solan itu, bahawa pandangan Nik Aziz lebih tepat kerana hukum hudud dituntut oleh al-Quran. Tidak timbul ianya perlu di kesampingkan kerana apa-apa juga alasan yang wajib tetap wajib dan tidak boleh dikurangkan nilai hukum ke atasnya.

Manakala kenapa Hadi berkata begitu kerana dilihat dari sudut kerjsama dengan Pakatan Rakyat dalam usaha untuk menumbangkan kerajaan UBN. Hadi berkata begitu lebih kepada maslahat politik atau pun pendekatan Pas yang 'menyembunyikan' hudud untuk tidak menimbulkan masalah di antara Pas dengan komponen Pakatan Rakyat bukan Islam.

Saya tidak fikir kalau Hadi tidak faham mengenai keutamaan ataupun kewajiban sebagai seorang Islam terhadap agamanya. Jadi percanggahan itu hanya dari segi maslahat politik saja dan bukan dari sudut keyakinan (aqidah) bahawa hudud itu adalah perintah Allah. Hadi dan Nik Aziz sama-sama yakin hukum hudud adalah perintah mutlak yang tidak boleh diabaikan dalam apa juga keadaan dan atas apa juga sebab.

Soalan ketiga yang diajukan kepada saya ialah sejauh mana keyakinan hudud akan ditegakkan di negara ini. Begitulah antara lain maksud dan tujuannya. Soalan ini saya kira bagi saya mengulangi pandangan saya dalam blog beberapa hari lalu tentang isu hudud.

Saya jawab, saya tidak yakin hukum hudud dapat terlaksana di negara ini selagi umat Islam tidak duduk sekali dan mempunyai keazaman yang sama. Paling penting kalau dua kuasa politik Melayu (Islam) Pas dan Umno tidak duduk satu saf maka jangan harap hudud akan dapat dilaksanakan. Tidak payah bermimpi mengenai hudud kalau tanpa ada kerjasama dan saling sokong menyokong.

Pas dan Umno perlu duduk bersama terlebih dahulu dan dalam masa sama semua NGO, gerakan Islam dan membawa kepada individu Islam harus memberi sokongan padu dan tumpat. NGO Islam perlu berpadu tenaga memberi sokongan kepada Pas dan Umno untuk melaksanakan hudud dan jangan sesekali cuba mering kepada mana-mana kumpulan atas kepentingan peribadi.

Selain itu kegagalan untuk melaksanakan hudud dan syariat Islam yang lain juga disebabkan Islam itu dilihat dari sudut pandangan masing-masing dan atas kepentingan politik. Misalnya hudud ia tidak boleh dipolitikan. Pas tidak boleh mempolitikan hudud untuk menang pilihan raya, begitu juga dengan Umno, tidak boleh menolak hudud kerana untuk menenag pilihan raya.

Kalau kedua parti itu berfikiran demikian keduanya tidak jujur dan ikhlas terhadap hudud. Pas tidak akan menang di sisi Allah mengeni hudud apa lagi Umno. Kenapa saya mengatakan hudud tidak dapat ditegak selagi ianya dilihat dengan mata politik? Sebab kalau sekeras mana Pas berusaha melaksanakannya, Umno akan menentangnya. Begitu juga kalau Umno melaksanakannya Pas akan tentang. Adalah seribu helah yang dicari untuk menafikan apa yang dibuat di antara satu sama lain. Sebab kedua pihak cuba mendapat untunglaba politik dengan hudud.

Dengan jawaban-jawaban itu saya tidak pasti apakah setesen tv itu akan mengambil ianya sebagai pandangan atau pun tidak. Tetapi saya telah menyatakan pandangan saya dengan bebas tanpa ada sentimen untuk memberi untunglaba kepada mana-mana pihak.

Sehubungan itu di sini ingin saya sebut sekiranya Pas ikhlas untuk menegakkan hudud atas dasar ianya perintah Allah s.w.t. sepatutnya apabila Udin anak Yassin membuat kenyataan bahawa Umno menyokong hudud, ada pemimpin Pas membuat kenyataan menyatakan sokongan dan sedia untuk berkerjasama dengan Umno untuk mencapai tujuan itu. Itu sepatutnya berlaku.

Malangnya saya tengok tidak ada pemimpin Pas yang bangun menyokong kenyataan Undin anak Yassin itu. Ini menyebabkan timbul didalam tabir fikiran saya apakah Pas juga tidak berani untuk menyatakan sokongan itu bukan kerana ia keluar dari Umno yang selama ini anti hudud, tetapi bimbang pengundi Melayu akan menolak Pas kalau Pas menyokong cita-cita yang sama dengan Umno itu.

Kalaulah kesenyapan Pas itu kerana itu, maka jelas bahawa Pas (bukan Nik Aziz) juga lebih kurang Umno saja kerana takut kepada hudud bagi mengelakkan undi akan hilang. Saya melihat persamaan di antara Umno dengan Pas dalam melayani (membimbangi) hudud ini sama saja apabila bila mana Karpal Singh dan Chua Soi Lek yang tidak faham dan buat-buat tindak faham dengan hudud membantah cita-cita melaksanakannya kedua pihak diam membisu.

Tidak ada seorang pemimpin Pas yang menyanggah Karpal Singh yang 'menghina' Nik Aziz memeprtahankan hudud kecualinya anaknya Timbalan Ketua Pemuda Pas Nik Mohamad Abduh yang mengeluarkan kenyataan lembut meminta Karpal Singh menghormati hak umat Islam. Pemimpin lain sama sekali tidak berbunyi dan terus kehilangan suara.

Begitu juga di pihak Umno apabila adik beradik tiri mereka, Chua Soi Lek berkata kalau Umno akan melaksanakan hudud dia akan bawa MCA keluar dari BN, pemimpin Umno senyap sendu hanya Udin anak Yassin dan Mahathir Mohamad saja bersuara... itu pun setakat di dalam tekak saja. Udin anak Yassin menuduh Soi Lek tidak faham hudud manakala Mahathir pula menganggap kenyataan itu merugikan BN. Dalam hal ini Mahathir lebih mengutamakan undi daripada hukum Allah.

Maka jelas bagaikan bersuluh layanan Pas dan Umno terhadap hudud - berpadukan kepada senario hari ini hanya layanan politik semata-mata seperti mana ajak-ajak bapak ayam kepada ibu ayam, yang mematuk-matuk batu untuk menarik perhatian si ibu ayam agar mendekati sebelum merukah belakang ibu ayam. Jadi sikap Umno dan Pas terhadap hudud samalah nilainya dengan bapak ayam.

Memerhatikan laku politik Umno dan Pas dalam hal hudud jelas mereka takut kepada orang kafir dan mengutamakan politik dari agama.
Titik atas kepala Mat Maslan! [wm.kl.8:45 am 25/09/11]

Susupan Tengah Malam

Pilihan Raya Olok-Olok
UBN Tewas Empat Kerusi Di Pasir Mas

LAPORAN atau catatan majlis rumah terbuka terhad yang diadakan di rumah saya hari ini saya lewatkan sikit kerena ingin menyampaikan maklumat terbaru saya terima dua jam lalu. Rasanya maklumat ini lebih penting dan perlu disegerakan dari catatan majlis terbuka terhad di rumah saya itu.

Laporan yang disampikan ialah mengenai simulasi atau pilihan raya olak-olak yang diadakan oleh Umno Kelantan melibatkan bahagian Pasir Mas. Simulasi itu diadakan kelmarin dan berakhir semalam.

Simulasi itu melibatlkan ketiga Dewan Undangan Negeri di Pasir Mas, iaitu Chetok, Pengkalan Pasir dan Tendong.

Menurut satu sumber hasil dari simulasi pilihan raya itu Umno hanya menang satu kerusi sahaja itu di Tendong. Dua kerusi lagi di Chetok dan Pengkalan Pasir tewas.

Ukuran ini dibuat berdasarkan kepada pandangan zahir mengenai jentera pilihan raya di ketiga-tiga kawasan berkenaan.

Kawasan Chetok, jentera pilihan raya tidak berapa aktif dan lembab manakala tidak sampai 300 orang yang mengambil bahagian dalam pilihan raya berkenaan.

Kata sumber dalaman Umno itu faktor kelembaban itu ialah kerana di Chetok wujud tiga kumpulan dalam Umno yang bersaing sesama sendiri di antara orang bekas calon Kamaruzaman Che Harun dengan orang-orang Pengarah Dun Cehetok pada masa ini Johan Che Pa.

"Hanya orang Johan Che Pa saja yang menggerakkan jentera pilihan raya manakala orang-orang Kamaruziman jadi tukang memerhati," kata sumber kekenaan. "Tidak banyak bendera dacing dipasang dan pos pilihan raya juga hanya beberapa buah saja yang dibuka," tambah sumber berkenaan.

Selain dari faktor itu, satu lagi faktor menyebabkan pilihan raya percubaan di Dun Chetok itu dingin dan tidak berjaya kerana orang-orang Umno yang sebelum ini menyokong Dr Wan Suhaimi Wan Daud yang kini telah menyeberang ke parti PKR mengambil sikap mendiamkan diri.

Faktor orang Umno yang menjadi pengikut Dr Wan Suhaimi telah memberi impak besar kepada Umno Chetok khasnya dan Umno Pasir Mas amanya, kata sumber berkenaan.

"Dengan berlakunya perpecahan tiga puak inilah menyebabkan suasana pilihan raya olok-olok di Dun Chetok ini dingin dan lembab," tambah sumber berkenaan.

Hal yang sama juga berlaku di Dun Pengkalan Pasir di mana Dun ini disebut-sebut akan ditandingi oleh Ketua Bahagian Pasir Mas Hanafi Mamat dalam pilihan raya akan datang. Kata sumber itu yang menjadi pemantau pilihan raya olok-olok itu keadaan dalam Dun Pengkalan Pasir juga dingin.

Jelasnya beberapa ceramah yang dianjurkan sebagai kempen pilihan raya olok-olok itu tidak mendapat sambutan langsung. "Adalah dua tiga puluh orang yang hadir pada satu-satu majlis ceramah," tambahnya. Keadaan itu berlaku kata sumber itu mungkin disebabkan orang-orang di Dun Pengkalan Pasir terdiri dari pengundi elit di mana mereka merasakan tidak perlu mengambil bahagian dalam simulasi tersebut?

Berlainan dengan Dun Tendong, di mana pilihan raya olok-olok di kawasan itu mendapat sambutan agak menggalakkan. Jentera pilihan raya juga nampak kemas dan tersusun dengan baik.

Dun Tendong dikepalai oleh ketua wanita tidak berhadapan dengan banyak masalah dan perebutan untuk menjadi calon juga tidak berlaku. Bekas Adun Tendong Fauzi Mohamad juga katanya memberi sokongan menjayakan simulasi berkenaan.

Jadi kata sumber itu bedasarkan kepada maklumat dan perkembangan itu menunjukkan Umno akan kalah di dua Dun dalam parlimen Pasir Mas. Kekalahan di dua Dun itu juga akan membawa kekalahan Umno untuk kerusi Parlimen Pasir Mas.

Sebut sumber itu lagi letaklah tokoh hebat mana pun di Pasir Mas UBN kena mengaku kalah kepada Pas atau PKR ini termasuklah sekiranya Inchek Ibrahim Ali diambil bertanding atas tikit BN, BN tetap juga akan kalah.

Malahan kata sumber berkenaan yang juga merupakan ahli jawatankuasa Umno Bahagian Pasir Mas UBN akan lebih cepat lagi kalah sekiranya Ibrahim Ali menjadi calon parti itu. "Letaklah Ibrahim Ali atau datuk dan neneknya sekali pun, UBN akan kalah berdasarkan keputusan simulasi pilihan raya berkenaan. [wm.kl. 12:37 t/malam 25/09/11]

Friday, September 23, 2011

Simpulan Malam

Hukum Hudud
Udin Anak Yassin Terperangkap

APABILA Nik Abdul Aziz Nik Mat mengulangi kewajibannya untuk melaksanakan hukum hudud di Kelantan, UBN meloncat gembira kerana kenyataan itu sekali lagi akan diratah sebagai isu politik dalam usaha menjempitkan Pas.

Para tukang bodek dan taukeh media penjilat buntut Umno telah mula berangan-angan akan menjadi kenyataan Nik Aziz itu sebagai umpan lemak bagi mempengaruhi orang ramai agar membenci Pas.

Mereka mengira kenyataan itu bakal menjadi isu unuk melumpuhkan Pas di saat menjelang pilihan raya. Harap-harap orang Cina – DAP akan berlaga angin dengan Pas sampai tercabut ekor. Itulah impian para pembodek dan penjilat buntut.

Lantaran itu mereka cepat dan pantas mengulas isu itu dan mengheret ke tengah masyarakat dengan pelbagai ulasan dan juga sorotan mengenainya. Bagi UBN mereka tidak mengira apakah isu berkenaan relevan atau sebaliknya. Asal ianya boleh dijadikan isu dan boleh menimbulkan kemarahan dan kebencian orang ramai kepada Pas dan Pakatan Rakyat, bangkai pun kalau boleh diheret akan diheret. Politik UBN kepalang kotornya.

Tengok saja kenyataan atau tafsiran Mat Sabu mengenai peristiwa Bukit Kepong, UBN berjaya mengheret isu itu ke tengah masyarakat menjadi isu politik yang ampuh, dan melebelkan Mat Sabu sebagai penyokong komunis. Padahal apa sangat Mat Sabu lakukan, sekadar memberi pendapatnya mengenai kejadian di Bukit Kepong itu secara politik dan lelucon. Dia memberi tafsiran baru yang tidak pun berniat jahat seperti mana disangka dan dimainkan UBN.

Tetapi apa jadi kepada Mat Sabu terpaksa naik turun mahkamah bila tafsir sejarahnya itu dibawa ke mahkamh.

Begitu juga dengan kejadian Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) memasuki gereja tanpa ketuk pintu di Damansara Utama. Media penjilat buntut dan pembodek Umno mengambilnya sebagai isu. Apa yang mahu ditimbul di sebalik kejadian itu kononnya Pas membiarkan kejadian murtad dan tidak obses lagi kepada agama! Padahal apa yang sebenarnya berlaku Pas sama sekali tidak ada kena mengena dengan kejadian itu. Tetapi ia diputar, dibelit dan disimpulkan oleh UBN sebagai satu kelalain Pas?

Memerhatikan itu semua menunjukkan betapa jahatnya UBN dalam mengutip apa saja isu untuk kepentingan politiknya. Dalam hal ini UBN tidak pernah menilai atau pun mengkaji apakah isu-isu yang dipegangnya itu halal, makruh, mubah atau haram. Semuanya dirembak asalkan dikira memberi untung politik.

Begitu juga dengan kenyataan Nik Aziz sempena melancar Hari Hudud beberapa hari lalu mereka cuba mahu eksploitkannya untuk kepentingan politik murahan mereka. Umno cuba memainkan sentimen kalangan pengundi bukan Melayu agar memarahi Pas dengan menimbulkan cerita Pas hendak laksanakan hudud.

Kalau mereka sedar dan insaf dengan kedudukan mereka sebagai orang Islam mereka tidak patut politikkan kenyataan Nik Aziz itu, sebaliknya menyokong atau setidak-tidaknya mendiamkan saja diri kalau pun tidak setuju. Tetapi kerana telah terdesak, segala kenyataan, lintasan-lintasan fikiran, cakap-cakap kedai kopi pihak Pas dan Pakatan Rakyat akan dikutip sebagai isu. Umno sudah tidak tahu menilai dan menghitung mana isu yang wajib dan mana isu yang bersifat fitnah, kelas kaki lima atau sebagainya semua diraut dan dimainkannya.

Malangnya isu hudud ini UBN terperangkap sendiri. UBN tersumbat gol sendiri sewaktu cuba mengawal tendangan sudut dari Pas. Belum sempat para pembodek menarik isu itu ke atas kertas, ia telah 'termati' dengan sendiri. Tuhan tidak mengizinkan Umno membolak balikkan sesuatu yang baik mengenai agama.

Isu hudud telah memakan diri UBN sendiri apabila timbalan Najib Razak, Udin anak Yassin tersalah cakap, katanya Umno juga pada prinsipnya menyokong hudud, cuma masa saja yang belum sampai menyebabkan Umno tidak akan melaksanakannya. Dalam kata lain di hujung hati Umno mereka juga menerima hudud sebagai satu kewajiban sebagai seorang muslim.

Gara-gara kenyataan Udin anak Yassin itu yang lebih untuk menarik perhatian orang Melayu, UBN berbalah sesama sendiri. Belum habis Udin anak Yassin menjelaskan apa dimaksudkan dengan kenyataan itu, Presiden MCA, Chua Soi Lek bangkit dan bangun membantah hasrat Udin anak Yassin itu. Kata Soi Lek kalau hudud dilaksanakan beliau akan membawa MCA keluar dari Barisan Nasional.

Amaran Soi Lek itu benar-benar mengelabahkan Udin anak Yassin. Cepat-cepat pula beliau menghubungi Soi Lai memberi tahu apa yang sebenarnya yang dimaksudkan. Udin anak Yassin menjelaskan bahawa Umno menerima pada prinsip saja, tetapi tidak berniat untuk melaksanakannya. Dari sisi lain cuba fahamilah dengan kejadian itu bukankah dalam konteks hudud ini Umno telah jadi kerbau untuk ditarik oleh MCA?

Nah di sini nampak sekali Udin anak Yassin begitu takut kepada Soi Lek. Tindakan segera menjelaskan isu itu juga menunjukkan Udin anak Yassin tidak ikhlas dalam menerima hukum hudud itu. Hukum hudud diterima hanya untuk mengambil hati orang Melayu saja. Kenapa tidak, kerana kalau Umno sudah ikhlas sudah lama mereka akan bercakap mengenai hudud atau berusaha memberi kefahaman mengenai hukum berkenaan kepada kaum kerabatnya.

Apakah selama ini Umno melakukan itu? Usahkan untuk memberi penjelasan kepada MCA, MIC atau kaum Dayak, Kadazan lain-lain sesama Umno sendiri juga masih ada yang 'bole' mengenai hukum hudud. Hatta bekas PM sendiri yang dianggap terhebat pun masih buta rengga mengenai hukum hudud. Mahathir bukan ada niat untuk melaksanakan hudud, usaha Pas untuk menegakkannya dihalang dan disindir sepanjang masa.

Sudah jelas bagaikan dibaris, atau yang terang sudah bersuluh bahawa Umno tidak ada niat pun untuk melaksanakan hudud dan syariat Islam. Apapun kenapa Udin anak Yassin bercakap demikian hanya kenyataan politik untuk menggambarkan kepada orang Melayu (dan Islam) kononnya Umno lebih baik dan Islamik dari Pas. Itu saja.

Namun apa terjadi sebaliknya dan ini memeranjatkan Udin anak Yassin; dalam usaha nak memainkan sentimen Melayu orang Cina pula bingkas bangun menghentam balik Umno. Jadi isu hudud ini nampaknya tidak kesampaian bagi UBN untuk dipalu sebagai isu baru meriuhkan halaman politik Malaysia. Di sinilah kalau sesuatu yang dibuat itu tanpa niat kudus ia akan kandas di tengah jalan dan kejahatan kita itu akan terdedah.

Semoga dengan apa yang berlaku ia menginsafkan orang-orang hipokrasi seperti Udin anak Yassin agar tidak mudah memerangkapkan pihak lawan dengan isu-isu agama yang tidak seharusnya dipolitikkan. Betul tak Mat? Mat mana, Mat Maslah lah. [wm.kl.8:00 am 24/09/11]

Sesudah Subuh

Rumah Terbuka PKR Melaka Meriah, Harmonis

LAMA saya tidak ke Melaka negeri yang dulunya gah dengan kerajaannya - ada raja tetapi kini tiada lagi dan keturunannya tidak dapat dikesan. Apakah kewujudan raja atau sultan di Melaka hanya mitos? Oh jangan perdebatan soal sejarah nanti anda akan didakwa di mahkamah macam Mohamad Sabu, nyanya.

Sejarah yang ada di Malaysia adalah yang tulen dan tidak boleh ditafsirkan atau diberi apa-apa pentafsiran baru. Jangan juga berkhayal tentang sejarah.

Walaupun Melaka tidak ada raja atau sultan, tetapi kekayaan dan kemakmurannya melebihi dari negeri-negeri yang beraja dan bersultan. Apakah ini bermakna sultan tidak memberi apa-apa peranan dan kuasa selepas ia diperlembagakan?

Kejayaan dan kemakmuran itu semua adalah berkat kepandaian dan kebijaksanaan pemimpin modennya hari ini mentadbir?

Melaka yang dulu dikenali dengan jolokan kota sleepy hollow, kini sudah menjadi negeri maju. Melaka menjadi negeri tarikan pelancong ke negara ini. Ini semua kerana mitos-mitos sejarah yang ada di negeri berkenaan, seperti perigi Hang Tuah, Pulau Besar dan lain-lain. Bercakap mengenai Pulau Besar seorang kawan yang bersama malam tadi memberi tahu pulau itu tempat keras yang menjadi tempat pertepaan para pengamal ilmu mistik?

Katanya dia sendiri tidak berani pergi ke pulau berkenaan kerana bimbang ditimpa kejadian buruk. Pulau itu dianggap keramat dan tempat keras dan menjadi tempat pemujaan termasuk orang politik.

Saya tidak dapat pastikan apakah di zaman moden ini perkara-perkara tahyul, bidaah begitu masih ada. Katanya beberapa projek yang dilaksanakan di pulau berkenaan gagal. Benarkah kegagalan itu kerana ada hubung kait dengan misterius pulau berkenaan atau kegagalannya kerana kelemahan pengendali projek-projek berkenaan? Satu hari saya akan ke pulau berkenaan untuk meninjau dan melihat sendiri apa yang didakwa itu.

Berbalik kepada cerita asal, adapun malam tadi saya ke Melaka untuk menghadiri majlis Rumah Terbuka PKR negeri itu. Kebetulan Penasihat Umum PKR Anwar Ibrahim hadir sama. Tujuan saya ke Melaka untuk melihat perkembangan politik semasa di negeri tanpa raja itu. Khabar yang mengatakan sambutan terhadap ceramah dan majlis pembangkang akhir-akhir ini memberangsangkan.

Kebetulan pada masa ini saya sedang menyiapkan buku analisa pilihan raya ke-13. Jadi rasanya perlu untuk saya melihat sendiri perkembangan semasa politik di negeri yang mana bekas Ketua Menterinya dilibat dengan kes rogol tetapi tidak didakwa atas restu bekas perdana menteri itu?

Apa yang digambarkan benar. Memang suasana politik semasa di Melaka sudah berubah. Orang ramai tidak lagi seperti dulu yang menikus di rumah serta menjauhi majlis pembangkang. Saya dapat merasai ini apabila kira-kira 1 km dari tempat majlis itu diadakan polis sudah membuat sekatan jalan raya.

Semasa berhenti solat Maghrib di masjid Bukit Baru saya sudah terlihat sebuah trak yang membawa beberapa anggota FRU. Saya sudah terfikir anggota 'berkepala merah' itu akan dikerah untuk mengawal tempat majlis itu berlangsung.

Permandangan itu, FRU dan sekatan jalan raya, saya sudah dapat mengagak bahawa majlis tersebut tentu ramai. Sekatan itu diadakan untuk menyusahkan orang ramai dari menghadiri majlis berkenaan. Tindakan itu biasanya dilindungi dengan alasan itu adalah tugas polis untuk mengawal keselamatan. Alasan klise.

Sangkaan saya berdasarkan dua petanda itu trak FRU dan sekatan jalan raya ternyata benar. Walaupun ia diadakan di lokasi kurang selesa dan diganggu oleh polis, tetapi tidak menakutkan orang ramai. Tindakan polis yang mengawal atas alasan menjaga keselamatan itu tidak memberi apa-apa impak. Nampaknya semangat Hang Jebat sudah menular di Melaka dan semangat Hang Tuah yang setia tidak bertempat itu sudah mulai pupus. Lebih 3,000 menghadiri rumah terbuka itu.

Jelas sekali tindakan baik budi polis itu tidak disenangi oleh orang ramai dan penganjur. "Kita nak makan, nak beraya pun dikawal, ini sudah sampai ke peringkat gila babi.." begitulah kata Pengerusi PKR Melaka, Shamsul Iskandar Md Akim mengulas kawalan dan larangan polis. Orang Melaka memang terkenal dengan cakap-cakap 'brusnya.' Gurau orang Melaka juga 'kasau'.

Menurut Shamsul mulanya majlis itu hendak diadakan di tempat yang agak selesa tetapi terpaksa dipinda kerana tuan rumah tidak berani selepas dinasihati polis.

Pujian juga boleh diberikan kepada setia yang hadir malam tadi. Mereka sanggup mendengar ucapan ringkas Anwar walaupun dalam gelap. Keadaan eletrik yang malap tiba-tiba terputus terus sebaik Anwar berucap.

Keadaan itu tidak sedikit pun menganggu konstrasi orang ramai dan juga Anwar. Rakyat yang kehausan untuk mendengar penjelasan Anwar tidak berganjak sehingga Anwar berlalu ke dua lagi majlis.

"Kenapa sekejap sangat, kami mahu dengar banyak lagi cerita dari Datuk Seri.." begitulah runggut seorang hadirin berbangsa Cina sambil tidak berpuas hati dan berharap Anwar akan datang lagi ke Melaka. "Saya mahu dia datang lagi ke sini," rayunya.

Pada penilaian saya majlis malam tadi berjaya dan hebat. Melihat kepada mereka yang hadir menunjukan ada perubahan dan semangat baru di kalangan rakyat Melaka. Tercermin kesungguhan kali ini orang Melaka juga ingin menurut jejak orang-orang Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

Mungkin kerana sambutan hangat begitulah menyebabkan Ketua Menteri Melaka, Mohd Ali Rustam tidak lena tidur. Dan mungkin kehebatan sambutan itu juga maka UBN akan mengarahkan apa saja agensi kerajaan untuk menganggu atau mengagalkan himpunan Pakatan Rakyat. Katanya malam tadi Anwar terpaksa membatalkan kehadiran di majlis kedua kerana bekalan eletrik terputus secara tiba-tiba.

Paling bermakna saya melihat majlis malam tadi ia berlangsung dalam suasana harmoni. Persepakatan di antara PKR, Pas dan DAP begitu erat sekali. Ini dapat dibuktikan dengan kehadiran pemimpin DAP Melaka dan juga Pesuruhjaya Pas Melaka, Sdr Adly Zahari (foto single atas). Turut sama hadir ialah pengerusi PKR Johor, Chua Jui Meng dan juga Pengarah Latihan Dan Startegi PKR Kelantan, Dr Wan Suhaimi Wan Daud. [wk.kl.7:00 am 23/09/11]

Wednesday, September 21, 2011

Hujan Sore

Najib - Rosmah Takut Untuk Hadir Ke Mahkamah?

KALAULAH betul maklumat mengatakan Najib Razak dan Rosmah Mansor akan memohon untuk menolak sapina ke atasnya dari hadir ke mahkamah dalam perbicaraan kes liwat membabitkan Anwar Ibrahim maka makin jelas dan nyatalah apa yang tidak nyata sebelum ini.

Sebelum ini sudah diagak Najib dan Rosmah tidak akan berani untuk berhadapan dengan Anwar di mahkamah bagi menjawab segala persoalan di sebalik tuduhan liwat ke atasnya.

Permohonan Najib laki bini itu juga menjawab sejauh siapa Najib sebenarnya kerana kurang seminggu beliau mengatakan tidak akan takut berhadapan dengan Anwar. Katanya Najib; saya tidak gentar untuk berhadapan dengan Anwar. Cabaran itu menyebabkan orang ramai merasakan Najib adalah anak jantan Tun Razak.

Najib membuat kenyataan cabaran itu selepas mengumumkan pemasuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Kenapa Najib dan Rosmah takut untuk hadir ke mahkamah? Kalau benar beliau tidak terbabit seperti mana yang dinafikan kenapa takut untuk hadir ke mahkamah menjawab persoalan yang akan ditimbulkan. Hanya ada beberapa persoalan di sekitar Najib dan Rosmah yang ingin diketahui oleh peguam dan disampaikan kepada mahkamah.

Najib dan Rosmah tidak perlu takut kerana di mahkamah ada peguam, ada pendakwa dan juga ada hakim. Rasanya hakim tidak mudah bengong untuk membuat keputusan. Apakah Najib dan Rosmah takut kepada Karpal Singh dan para peguam Anwar lain. Apa nak takutnya mereka adalah profesional kalau mereka menyoal mereka tidak akan tergelecah dari rilnya.

Pada saya dengan tindakan Najib itu walaupun "relevan' bagi hakim tetapi ia bakal memberi kesan buruk kepada Najib. Orang ramai boleh membuat tanggapan bahawa Najib mungkin terlibat. Orang ramai juga akan berpegang kepada pepatah berbunyi,berani kerana benar takut kerana kalah.

Kalau pun Najib dan Rosmah memang tidak mengetahui akan perkara itu tetapi bila mereka menolaknya dengan tektikal itu menyebabkan orang akan menuduh mereka memang terlibat. [wm.kl.3:30 pm 21/09/11]

Celoteh Murai 86

Pati KITA Sudah Jadi Parti Dia

Semalam ada seorang tetamu rumah bertanya ke mana perginya Murai. Dia cukup rindu dengan celoteh Murai yang menyinis dan menghibur. Katanya, kenapa Murai diam? Kenapa Murai tidak berkicau apakah Murai sudah habis modal atau Murai kena warning?


Murai nak jawab, Murai tidak diam, Murai masih bergerak dan menjalani aktiviti harian. Murai juga tidak habis modal malahan modal semakin banyak. Dekat pilihan raya lagi banyak modal. Kadang kala tidak payah cari lagi, tetapi orang yang bagi. Bagi pula macam-macam cara surat, sms, ditag di wall Facebook atau email.

Murai juga tidak ada kena warning kepada sesiapa? Kalau ada sikit sikit itu biasa, Murai tak peduli dengan siapa. Murai cukup yakin apa yang Murai perkatakan adalah kebenaran dan masih dalam lingkungan fair and square. Ada juga sekali orang bagi warning siap nak pukul sekali, Murai jawab yang menggerak tangan anda ialah Tuhan. Kalau Tuhan tak izinkan ucaplah seribu kali ia tidak akan jadi. Murai yakin dengan takdir Allah.

Kebetulan hari ini Murai berkicau kerana 'sergahan' tetamu semalam jadi naklah Murai ulas sikit fasal parti Kita yang kini sudah jadi parti Dia. Belum apa-apa nampaknya parti klon itu sudah pun punah ranah. Presidenya sudah bertindak pecat ahli dan pemimpinnya. Dulu ketuanya itu kata Anwar tidak boleh jadi pemimpin, tetapi apa jadi dengannya, pimpin parti tak sampai seminggu sudah berpecah dan bergaduh.

Setakat ini tiga orang pimpinan tertingginya dipecat. Mereka ini juga merupakan pengasas dan orang yang siang malam bersama nya. Malahan tidur pun di rumah ketua parti itu. Mereka ialah Muhammad Firadus Chirstoper, Rashid Khan dan juga seorang lagi yang Murai lupa namanya. Razak dan Firdaus kalau tak salah Murai pernah jumpa.

Mereka bertiga itu adalah pengasas kepada Kita dan orang bertanggungjawab dalam proses mengklonkan parti itu. Mereka banyak membantu dan sebahagian enjin kepada Kita. Jadi kalau enjin sudah dicabut macam mana Kita hendak berjalan. Nampaknya belum apa-apa, belum nafirin pilihan raya dibunyikan Kita sudah roboh.

Murai tiak mahu nak kata apa dan tidak tahu macam mana dengan nasib Presidennya Zaid Ibrahim. Tetapi apa yang berlaku itu menjelaskan sikap dan perangai sebenarnya Zaid. Dia seorang ego, sombong dan berbangga dengan dirinya sendiri sampai tidak mendengar kata orang lain.

Percayalah ke mana dia pergi dan di mana dia berada dia tidak akan senang. Dia tidak betah atau boleh duduk bersama orang ramai. Dulu dia bersama Umno digantung kemudian dipecat. Selepas itu menyertai PKR, tidak sesuai keluar dan tubuh Kita. Orang macam Zaid ini ada regunya di sebelah Timur negeri Kelantan. Jenisnya lebih kurang sama saja. Namanya juga sama cuma songsang sikit, Zaib bin Ibrahim, orang itu namanya macam nama bapa Zaid.

Murai rasa elok kalau Zaid berkawan dengan orang itu. Buat parti baru. Ahli tidak payah ramai cukup dua orang saja. Presiden boleh tertukar, pagi bagi kat Zaid petang bagi kat orang itu. Malam Zaid pula dan pagi esok orang itu. Rasanya orang yang tidak boleh duduk bersela, duduk dalam jemaah elok kalau duduk seorang-seorang tidak siapa nak peduli. Duduklah...mereka serasi dan ngam. Kalau perhatikan gelagat mereka juga sama, cakap besar suka merendah orang sedang diri sendiri ..(politik) bau hampak macam kambing neruk.

Murai: Duduk berdua sahaja bila anak sudah ke sekolah dan kerja.

Tazkirah Subuh

Tanpa Kerjasama Umno - Pas
Hudud Tidak Akan Tertegak?


MENTERI Besar Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat kesal dengan sesetengah orang yang memberi gambaran buruk mengenai hudud sehingga usaha menegakkanya menjadi sukar. Tindakan itulah katanya menyebabkan hukum hudud - hukum yang disebut dan dituntut dalam al-Quran dilihat sebagai menggerikan dan ditentang.

Ini berlaku katanya disebabkan oleh mereka jahil mengenai hukum tersebut dan juga jahil mengenai Islam tetapi bercakap mengenainya. Sudah tentulah kejahilan membawa keruntuhan dan kelemahan.

Memang benarlah apa yang dikatakan Nik Aziz itu. Sesetengah orang Islam sendirilah yang memberi gambaran negatif dan buruk mengenai hudud. Mereka jahil tetapi cuba juga hendak bercakap dan menghuraikan apa yang mereka tidak faham. Apa pun tidak akan menjadi baik dan mencapai natijahnya kalau ia dilakukan oleh si jahil. Bagi si jahil satu-satu kegiatan atau perbuatan mereka yang sempurna ialah makan, tidur dan berak saja, sesekali melompat!

Setengah orang mentafsir hudud mengikut akal sendiri dan tidak menggali hikmah di sebalik sesuatu hukum yang ditetapkan oleh Allah. Tidak cuba mendalami sejarah atau sebab musabab kenapa hukum itu ditetapkan. Apa juga sesuatu kejadian dan perintah Allah kalau dikaji dengan akal susah untuk diterimanya kerana ada sebahagian tuntutan itu bersifat ghaib - spiritual.

Memang Allah memberi akal fikiran untuk menguruskan kehidupan ini. Tetapi bukan semua akal dapat menjawab segala permasalahan hidup. Banyak perkara yang diluar logik akal yang berladum di sekitar diri kita, yang tidak munasabah tetapi kita dapat merasai akan kewujudannya. Salah satu rukun imam, mempercayai kepada malaikat dan hari khiamat. Kedua perkara itu tidak dapat dicapai dengan deria fizikal melainkan ianya perlu diyakinkan dengan iman (kepercayaan) kerana ia bersifat spiritual dan tidak berjisim dan berjirim.

Begitu juga dengan hukum hudud yang dilihat menyeksa dan menyusahkan itu. Tetapi ia tidak ganjil dan pelik kalau manusia membuka akalnya seluas-luasnya dan menggali segala hikmah di sebalik yang dikendung al-Quran. Dalam hal-hal seperti hukum hudud ia dapat diterima oleh keimanan dan ketakwaan sahaja.

Selagi manusia tidak beriman dan bertaqwa atau menambah iman dan taqwa agar iman dan taqwanya penuh, maka selama itulah hal-hal yang memerlukan penglihatan dengan mata batin (basirah) tidak akan dapat dicapai. Ia tidak akan meresap dalam hati dan jiwa manusia. Kemunasabahan hukum hudud yang melibatkan penyeksaan fizikal tidak dapat diterima oleh fizikal yang amat terhad ilmu untuk mengenali maknawiNya. Ia memerlukan pencapaian deria yang boleh berhubung dengan cara ghaib.

Saya tidak yakin hudud dapat dilaksanakan selagi manusia tidak mencapai peringkat iman yang tertinggi, memiliki sifat-sifat mahmudah. Lagi pun jelas, bahawa segala hukum hakam dan tuntutan Allah hanya berlaku kepada manusia yang beriman dan bertakwa saja.

Semisalnya sembahyang, puasa, zakat, haji dan segala macam kebaikan hanya tertakluk kepada mereka yang beriman saja atau mereka yang ada iman saja akan terbuka hati untuk berbuat demikian. Mereka tidak beriman - yakin dan percaya mereka terkecuali daripada mempercayai dan menerimanya.

Di dalam al-Quran Nur Karim Tuhan tidak mengatakan; wahai orang-orang kafir hendaklah kamu berpuasa, atau solat atau mempercayai hudud dan lain-lain perintah mutlak. Tetapi Tuhan kata; wahai orang-orang beriman. Kerana begitu kedudukan dan hakikatnya maka solat, puasa, zakat, haji serta hudud tidak akan berlaku atau diterima oleh orang yang tidak percayai atau mempunyai ketauhidan yang tinggi.

Justeru kalau hendak laksanakan hukum Tuhan itu, maka biarlah semua manusia terlebih dahulu beriman dan bertaqwa. Atau majoritinya sudah mempercayai dan yakin. Makanya untuk itu dakwah, ajak, panggil, seru dan berilah kesedaran Islam dulu kepada mereka baru hukum Islam boleh ditegakkan. Payungi mereka dengan Nur Islam terlebih dahulu, baru hukum-hukum itu dilaksanakan. Sebab itu Allah berpesan supaya manusia berdakwah ke jalannya, memberi kesedaran kepada manusia.

Dalam hal ini kesedaran bukan saja kepada orang Islam, tetapi orang kafir juga perlu diberi kefahaman mengenai Islam. Bila mereka sudah faham dan jika dilaksanakan ia tidak akan menolaknya. Bukan bermakna mereka perlu bersyahadat, tetapi cukup biar mereka memahami akan sebab musabab dan hikmah di sebaliknya. Biar mereka mengetahui hukum itu adalah untuk kepentingan sejagat. Perbandingan di antara hukum hudud dengan hukum ciptaan manusia hendaklah dibuat dengan jelas dan tuntas dalam usaha memberi kefahaman ini.

Tidak salah kalau Karpal Singh, Lim Kit Siang atau kumpulan-kumpulan NGO yang memperjuangkan hak asasi manusia tolak hudud kerana mereka tidak faham dan tidak arif mengenai Islam. Keindaan dan kecantikan Islam mereka tidak pandang dan merasai macam mana mereka boleh menerimanya. Mereka tidak salah tetapi yang salah ialah kita yang tahu tetapi malas atau gagal dalam usaha menyedarkan mereka.

Bukan saja Karpal Singh (yang pernah mengatakan kalau Pas hendak laksanakan hudud langkah dulu mayatnya) hatta orang Melayu sendiri yang tidak tahu kecantikan Islam tidak akan dapat merasai kecantikan itu kandati hudud itu adalah ajaran agamanya. Disebabkan kejahilan itulah maka mereka "tepu" untuk menerima dan melaksanakan hudud. Mereka akan tentang dan akan berbahas dan berhujah dengan dalil akal berlandaskan ilmu profesional mereka untuk menolak.

Jangan marah kepada mereka, sebab mereka tidak hampir dan menghayati Islam maka terjadilah begitu. Dalam hal ini yang perlu dikesal dan dimahasabah ialah diri kita sendiri (Islam Melayu) mencari sebab musabab kenapa kelemahan ataupun ketidaksempurnaan itu terjadi? Dalam hal ini bukan salah ibu mengandung, atau keadaan tetapi salah diri sendiri (Islam Melayu).

Dalam hal ini, saya melihat politik telah menyulitkan keadaan. Politik banyak memisahkan juzuk-juzuk agama didalam kehidupan, dan politik juga sudah menjadi doktrin yang menyesat dan mensasaukan. Maka wajar kalau perkara ini dulu diselesaikan. Buang mata politik dari memandang setiap juzuk kehidupan tetapi ambil mata hati untuk merenungnya kerana mata hati lebih jilah dari mata politik.

Mata politik tidak bersifat bundar (bulat tetapi ia bersifat dimensi, berbentuk). Jadi kalau pandangan itu dari satu bentuk (arah) saja maka ia akan melihat dari sudut itu saja. Kalau ia melihat dari kiri maka pemandangan kiri saja yang dapat dilihatnya dan ternafilah segala panorama indah lain yang berada di sebelah kanan dan dimensi-dimensi lain.

Sebaliknya kalau ia berbentuk bundar (bulat), sifatnya maka pandangan itu menyeluruh. Makanya mata politik atau doktrin-doktrin politik sangat bahaya dalam kehidupan dan inilah yang menyebabkan hidup ini celaru haru biru dan terpisah-pisah laksana kiambang di kolam.

Formula paling mudah dalam konteks orang Islam Melayu, kalau benar mereka (Islam Melayu) ada hajat dan usaha untuk melaksanakan hudud, Pas dengan Umno perlu duduk sekali. Keterpisahan dua puak inilah yang menyebabkan keadaan hudud itu 'berkonfrontasi'. Pas hendakkan hudud, Umno menolak hudud kerana Umno melihat hudud sebagai agenda politik dan bukan satu kewajiban yang ikhlas. Pandangan mata politik Umno melihat begitu. Pandangan politik menyebabkan dua tafsiran ke atas satu objek.

Justeru se
lagi mata politik digunakan ia tidak akan menseragamkan pandangan di antara Umno dan Pas. Hatta kalau mereka melihat objek yang jelas kepada umum tetapi belum tentu lagi mereka mempunyai tafsiran yang sama. Selalu terjadi Pas kata lembu, Umno kata kerbau walhal apa yang dilihat itu hanya kambing Japnapari.

Sebaliknya kalau Pas duduk sekali dengan Umno menyebabkan Umno perlahan-lahan melihat juzuk-juzuk kehidupan termasuk agama itu dari kaca mata Pas dan lama kelamaan mereka akan mempunyai pandangan sama, ketika itulah hudud diterima. Keperluan untuk Pas bersama itu juga demi memberi kesempatan menambah 'ainun' agama kepada Umno.

Selagi Pas duduk berasingan dengan Umno yang juga dilihat ada power dan autoriti untuk bercakap agama walaupun parti itu bersemangat kebangsaan, maka selama itulah kepentingan agama seperti hukum hudud dan lain-lain itu tidak dapat menjadi kenyataan kerana ia akan terus ditentang. Adalah kurang bijak kalau Pas untuk membiarkan ia ditentang sedangkan ada jalan untuk ia diterima.

Terima atau tidak kedua parti politik itu mempunyai kuasa besar ke atas Islam Melayu di negara ini.

Pandangan Dr Asri Zainul Abidin bahawa hudud perlu ditafsirkan atau ada ijtihad baru dalam persiapan untuk melaksanakannya tidak akan ke mana. Tafsir dan ijtihad itu pada saya bukan menjadi titik tolak kepada penerima dan kesuksesan perlaksanaan hudud. Selagi dua kumpulan ini Pas dan Umno tidak duduk dalam satu saf maka hudud itu tetap akan berlaku penentangan di antara satu sama lain. Sedarlah mata politik sangat merbahaya dan berbisa untuk memusnahkan apa-apa juga kebaikan yang diturunkan Allah. Badar lahum... [wm.kl.7:12 am 22/09/11]

Tuesday, September 20, 2011

Susupan Pagi

Zahid Kena Pantau Politik Jamil Khir

Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi tolong ambil perhatian sedikit terhadap apa yang ditulis oleh Ustaz Kagat seperti mana disiarkan dalam blog TKO berhubung apa dinamakan konspirasi dalam perlantikan Beg Jen Mustafa sebagai Pengarah Kagat yang dikatakan ada peranan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Jamil Khir dan para pengikut setianya.

Ustaz Kagat ada menyebut kedudukan beberapa orang pegawai yang dikatakan berubah selepas perlantikan itu. Ustaz Kagat itu juga menyebut Jamil masih berkuasa di Kementah dan kekuasaanya lebih meluas dari Zahid Hamidi sebagai Menteri Pertahanan.

Dalam tulisan itu juga Ustaz Kagat ada menyebut beberapa nama pegawai yang rapat de

ngan Jamil Khir dan merupakan pegawai yang beritikaf dan bertahajjud di padang Golf. Pegawai inilah yang meninggalkan kerja-kerja kepada pegawai bawahan kerana tergilakan golf.

Kalau tidak silap isu pegawai tentera tinggal opis sebelum jam 4:30 ini pernah dibangkitkan dalam Parlimen tetapi dinafikan oleh Zahid Hamidi. Sudah pasti sebagai seorang menteri berjiwa Islam dan berimej Islam Zahid tidak akan merelakan keadaan ini dan membiarkan pegawai tentera mencuri tulang.

Ada kebenarannya dakwaan Ustaz Kagat itu. Disebabkan kerana pegawai bawahan yang menguruskan tugas dan tanggungjawablah menyebabkan berlaku beberapa kepincangan dan kebolosan dalam tentera seperti berlaku sebelum ini. Kes mencuri senjata oleh kumpulan Al Maunah dan penjual injin pesawat tempur adalah contoh klasik. [ttdi.kl.12:10 pm 21/09/11

Monday, September 19, 2011

Meneropong Kelantan

Betulkah Pas Tidak Beri Kerjasama
Kepada PKR Kelantan?


SERING saya mendengar keluhan hiba orang-orang PKR Kelantan kononnya Pas tidak memberi kerjasama kepada mereka. Kewujudan mereka di Kelantan relatif kecil itu seakan tidak dipandang oleh sesetengah ahli Pas. Malahan ada yang mencadangkan supaya meminggirkan langsung PKR? Betulkah?

Hak orang-orang PKR untuk menduduki atau memenuhi agensi kerajaan atau pun pembahagian kuota ahli Majlis Daerah juga tidak sepadan atau tidak dilakukan dengan adil dan mengikuti prioriti yang ada. Betulkah?

Saya tidak fikir pandangan itu akan menjadi konsensus Pas Kelantan. Harap pemimpin Pas Kelantan yang berkuasa membuat dasar dan polisi Pakatan Rakyat tidak mudah teruja dengan cadangan itu dan terikut dengan cadangan-cadangan bebas dari bawah yang kurang bijaksana dalam berpolitik.

Memang PKR Kelantan kecil dan tidak banyak membantu. Kewujudannya tidak ubah seperti melukut di hujung gantang saja. Saya tidak fikir pun ahli PKR Kelantan mencecah angka 10,000.

Tetapi harus diingat nama PKR itu sendiri adalah antara parti terbesar di negara ini. Bahkan kalau di pusat PKR dengan kehebatan pemimpinnya Anwar Ibrahim bakal dinobatkan sebagai parti tulang belakang PKR.

Justeru bukan bermakna Pas Kelantan boleh tidak untuk tidak layan PKR. Sebagai rakan sekutu di peringkat nasional Pas Kelantan kena mengambil pedulikan akan kewujudan parti itu. Jangan perkecilkan PKR. Pas Kelantan kena melihat dalam konteks lebih luas, konteks nasional.

Kerjasama yang diberikan kepada PKR Kelantan oleh Pas Kelantan akan dapat menjadi pemangkin kepada kerjasama diperingkat nasional. Misalnya kalau Pas Kelantan memantapkan hubungan, bertolak ansur dengan PKR, hal sama akan menjadi modal untuk hubungan di peringkat nasional. Ia akan dilihat Pas mempunyai understanding tinggi dengan PKR. Kebaikan kepada Pas, Pas di peringkat nasional khasnya di Pantai Barat juga akan dihormati.

Sebaliknya kalau Pas Kelantan meremehkan PKR, bimbang hal yang sama menimpa Pas dalam kawasan kuat PKR di peringkat nasional. Mungkin akan berlaku tindakan balas dendam. Jadi Pas jangan merasakan kekuatan yang ada kepadanya, berjaya memerintah Kelantan selama 20 tahun untuk tidak merasakan PKR yang kecil sebagai penting.

Saya menimbulkan ini bukan hendak membakar semangat, tetapi memberi peringatan kerana ada pemimpin Pas termasuk peringkat Exco liat untuk memberi kerjasama kepada pimpinan PKR peringkat cabang. Dalam satu kejadian, Exco berkenaan enggan memberi kerja sama dengan pemimpin PKR malahan cuba menghalang pemimpin lain memberi kerjasama. Ini perangai tidak baik.

Kejadian seperti ini tidak sepatutnya berlaku. Exco berkenaan sepatutnya tahu dan pandai menilai penglibatan PKR dalam membantu pilihan raya. Walaupun jumlah undi dari PKR sedikit tetapi ia patut dihargai. Bukankah dengan berkibarnya bendera PKR dalam kawasan pilihan rayanya ia menunjukkan Pas tidak berjuang bersendirian tetapi mendapat kerjasama PKR.

Sikap Exco ini berbeza dengan tingkah laku dan perangai Tok Guru Nik Aziz. Nik Aziz tidak begitu lokek dalam membantu PKR. Sebutlah bila nak jumpa Nik Aziz sedia berjumpa dan berbincang. Inilah sikap pemimpin sejati. Cuma apabila Nik Aziz bagi masa dan ruang untuk berbincang pemimpin PKR yang hadir pula jadi kaku dan 'kenalin' tidak tentu pasal sehingga maksud asal yang dibawah terburai tengah jalan.

Misalnya baru-baru ini Nik Aziz walaupun sibuk tetap menghadirkan diri ke rumah terbuka rumah Ahli Parlimen PKR Tanah Merah, sdr Amran Abdul Ghani. Itulah bisa dan hemahnya Tok Guru. Walaupun sibuk dia akan cuba menyempatkan diri. Tidak kisah lama atau sekejap dia tetap akan hadir.

Kalau hendak dikira siapalah Amran tokoh muda yang kecil yang baru menang sepenggal dan masih ramai orang Kelantan tidak mengenalinya. Tetapi bila diundang dan diajak beliau (Tok Guru) sudi menyinggahi walaupun sekejap. Alhamdullilah katanya majlis rumah terbuka itu meriah juga walaupun diadakan secara kecil-kecilan di rumah Amran. Hampir 200 orang India turut hadir. Beberapa orang pemimpin PKR termasuk Pengerusi Perhubungan Abdul Aziz Kadir ikut sama hadir.

Sebanyak 1,200 batang aiskrim disediakan habis sebelum menjelang petang.

Sekali lagi disebut inilah teladan dan syaksiyah yang ada kepada Tok Guru Nik Aziz. Kalau semua pemimpin Pas bersikap seperti Tok Guru rasanya tidak timbul ada yang berkecil hati dan terkeduh rasa dengan Pas. Pemimpin PKR juga tidak ada yang sampai merungut dan merintih bab hal-hal pemimpin Pas yang tidak sporting dan suka menunjuk agah.

Makin dekatnya pilihan raya umum ini Pas hendaklah makin akrab dengan PKR. dalam pada itu PKR pula perlu memahami akan kedudukan dan insaf akan diri mereka. Kedudukan PKR hanya melukut di hujung gantang pada pandangan mata Pas hendaklah diinsafi. Kalau hendak menuntut itu biarlah berpadan patut, jangan yang bukan-bukan. Bak kata orang bila kita hendak pikul sesuatu ambilkan beban yang sepadan dengan 'ren' kita.

Menjelang pilihan raya umum ini formula terbaik di Kelantan dalam hubungan PKR dan Pas ialah kekalkan status quo yang ada. Maksudnya mana-mana kerusi yang PKR bertanding dulu berikan kepada PKR. Kecuali ada kerusi yang dirasakan perlu pertukaran untuk mencatat kemenangan, lakukan. Sepatah amanat Husam Musa, semua pihak harus memikirkan kemenangan bersama dan bukan kemenangan diri sendiri.

Apa juga yang terbaik untuk melihat Pas akrab dengan PKR, atau Pas ikhlas dengan PKR kali ini dalam pembentukan kerajaan pastikan ada wakil PKR sebagai Exco. Bagilah satu dari sembilan kerusi Exco...tidak rugi. Untuk itu Pas dan PKR kena pelan cari kerusi-kerusi Dun yang selamat untuk ditandingi oleh PKR. Jangan pula diserahkan kerusi-kerusi hulu yang sukar dimenangi atau kata orang kalah sebelum hari penamaan calon. Untuk melaksanakan ini formula bertukar kerusi atau kawasan demi mencapai kemenangan boleh diguna pakai.

Saya yakin PKR di bawah pimpinan Abdul Aziz Kadir yang sentimental ianya tidak banyak menyusahkan Pas. Aziz seorang bertolak ansur dan sedia menerima apa saja keputusan kerana dia juga ada sedikit sebanyak perangai Tok Guru mempercayai atas apa-apa yang dirasakan baik. Bayangkan macam mana kalau PKR dipegang oleh orang-orang macam Zaid Ibrahim atau Inchek Ibrahim, tentu jadi haru biru. Jadi Pas Kelantan sangat bernasib baik kerana ketuanya Aziz Kadir yang tidak langsung membebankan Pas.

Yang perlu dielakkan ialah jangan sampai berlaku pertelingkahan di saat-saat akhir nanti. Paling menakutkan ialah tercetus perbalahan kerana merebut kerusi. Jadi berpakatlah sebaik mungkin. Apa-apa keputusan dan tindakan biar adil dan jangan sampai ada yang sakit hati dan terkeduh rasa apa lagi sampai yang memendam hati. [wm.kl.11:56 am 19/09/11]

Susupan Pagi

Pemimpin Pakatan Jangan Jadi Pelanduk Melupai Jerat

IYA... semua pihak patut sependapat dengan pendapat Tuan Ibrahim Tuan Man (foto) soal hendak tukar bendera Malaysia tidak perlu diperbesarkan. Apa yang penting ialah tumbangkan kerajaan BN dahulu. Kalau BN tumbang bukan saja bendera boleh ditukar, sejarah boleh ditulis semula dan segala peraturan dalam negara ini boleh dipinda. Syaratnya BN tumbang Pakatan Rakyat mendapat majoriti dua pertiga.

Pada saya cadangan salah seorang Adun DAP M Monaharan itu untuk tukar bendera Malaysia jika Pakatan Rakyat memerintah agak melampau dan melebih-lebih. Tindakan itu umpama mabuk sebelum minum todi. Perbuatan yang dua kali rugi. Pertama sudah mabuk sebelum minum yang kedua meminum benda yang diharamkan.

Janganlah berfikir sejauh itu walaupun ia mungkin ada kebenarannya.

Apa yang kena ingat selagi Pakatan Rakyat tidak menang BN belum tumpang jangan berangan-angan membuangkan masa saja. Saya lihat dalam fikiran sesetengah pemimpin Pakatan Rakyat ini berkecamukan dengan berbagai-bagai agenda yang tidak masuk akal. Ada semcam tidak rasional atau pun obius khayal.

Mereka juga tidak tahu mendisiplinkan akal mereka. Cakap ikut sedap lidah sahaja tanpa memikkirkan kesan dan impaknya. Tidak memahami psikologi rakyat negara ini yang berbilang kaum dan ragam budaya. Paling menyedihkan bila kita persoalan mereka akan melenting macam gula kaca jatuh ke simen rata, ting...ting...ting.

Mengenang kepada mereka yang suka berangan-angan ini saya teringat macam mana kisah seorang pemburu yang begitu optimis dia akan membawa membawa balik hasil buruannya.

Sebelum turun meninggalkan rumah si pemburu itu sudah memesan kepada isterinya agar menyiapkan segala perkakas untuk memasak hasil buruannya. Dipesannya mencari lengkuas, kuniyit, garam, bawang, lada dan segala rempah ratus.

Dia yakin pemergiannya akan membawa balik hasil buruan untuk dimakan pada hari itu. Kesudahannya apa jadi, balik tangan kosong, buruan tidak dapat secubit pun. Isteri yang sudah menyiapkan segala perkakas kecewa dan meluat. Padahnya hari itu mereka anak beranak laki bini makan nasi dengan berlaukkan rempah ratus yang digiling tadi.

Apakah keadaan sama berlaku dalam Pakatan Rakyat? Masing-masing sudah berangan-angan untuk makan besar tetapi hasilnya entah ke mana. Kata orang-orang dahulu semuanya masih berada dalam laut lagi. Barang dalam laut tidak boleh diangan-angankan kerana semuanya masih bebas.

Perkara ini hendak dikurangkan. Hentikan angan-angan dan melontarkan cadangan yang boleh menyebabkan 'hawain buruan' melarikan diri atau jadi "celika". Ambil pendekatan lunak. Rakyat perlu digosok dan diyakini dengan sesuatu yang tidak menyinggung mana-mana pihak. Yang boleh menyenangkan hati mereka dan mendapaikan kepala mereka. Segala dakyah UBN yang dilemparkan hendak dibersihkan satu persatu dengan penuh fatanah.

Semua pemimpin kecil besar elak dari membuat kenyataan atau mengemukakan cadangan sensitif atau memberi ruang kepada musuh untuk menceduknya dijadikan isu. UBN hari ini sudah tidak ada isu. Mereka hanya menanti silap langkah dan tersalah cakap pihak Pakatan Rakyat sahaja. Mereka akan cekup dan taburkan kepada rakyat. UBN hanya mampu mengulang isu-isu atau tektik lama yang sudah pun usang dan tidak relevan lagi.

Tetapi kalau Pakatan Rakyat tidak bersedia, tidak peka dan tidak tahu menangkisnya segala isu itu tetap membawa hasil kepada mereka. Terutamanya generasi berusia 60 tahun ke atas mudah layu dan lemah dengan isu yang dimainkan oleh UBN. Mitos dan kepercayaan mereka kepada Umno cukup tinggi. Mereka ini masih menganggap pusu bernama Umno keramat dan boleh mendatangkan bahana kepada orang yang menganggunya.

Mulai sekarang semua pemimpin harus bijak memilih isu yang hendak ditimbulkan. Begitu juga dalam membuat ulasan dan sebagainya. Cukup penting juga jagalah keperibadian. Cuba elak dan jauhkan diri dari mendekati tempat-tempat maksiat. Jangan sesekali cuba pamerkan diri anda di situ kerana kalau diambil gambar dan ditagkan di Facebook nyanya.

Saya mendapat tahu masih ada sekerat dua pemimpin Pakatan Rakyat yang belum meninggalkan maksiat. Mereka bukan saja setakat bergelumang dengan perkara makruh, hisap rokok, dengar muzik berlebihan, atau berborak di kedak kopi sampai ke senjara, tetapi masih ada yang berurut dengan perempuan atau pun minum arak. Cuba tinggalkan dan jangan sesekali perbuatan anda itu ditagkan.

Pemimpin Pakatan Rakyat dalam berdepan dengan UBN ini kena waspada. Mereka harus senantiasa sedar kedudukan mereka dengan UBN umpama pelanduk dengan jerat. Pelanduk selalu melupai jerat tetapi jerat tidak pernah melupai pelanduk. Jerat akan memerangkap dan membidas bila mana pelanduk leka dan asyik berkhayal.

Angan-angan juga satu kegiatan yang meleka dan mengasyikkan...[mw.kl.10:39 am 19/09/11]

Ulasan Pagi

Pemansuhan ISA Udin anak Yassin Tidak Diberitahu?

SEMALAM semasa menghadiri satu majlis rumah terbuka seorang penyiasat politik telah membisikkan kepada Tengku Razaleigh Hamzah, katanya pemansuhan akta Isa oleh Najib Razak itu tidak diketahui oleh Muhyiddin Yassin - Udin anak Yassin. Najib katanya tidak sedikit pun memaklumkan kepada Muhyiddin mengenai pemansuhan itu.

Jadi Udin anak Yassin tidak dapat memberi apa-apa pandangan dan juga pendapatnya mengenai relevansi tindakan itu. Dalam kata lain keputusan itu bukan keputusan bersama perdana menteri dan timbalan perdana menteri.

Memang sebagai PM Najib boleh melakukan apa saja tanpa memberi tahu mana-mana MT Umno dan juga jemaah kabinetnya. Perdana Menteri berkuasa penuh dan apa yang beliau lakukan tidak perlu teguran dan pandangan anak buahnya. Apa lagi kalau anak buah itu hidupnya hanya 'menahan perut' untuk membuncitkan perutnya saja. Mereka tidak berani memberi pandangan dan menegur Najib. Kalau Najib kencing tengah jalan pun mereka tidak boleh berkata apa, sebaliknya akan dipuji itulah transformasi politik ala Najib.

Saya dengar saja apa yang dibisik oleh penyiasat politik itu kepada Tengku Razaleigh. Tengku Razaleig pula hanya 'mengisingkan' wajahnya saja tatkala mendengarnya.

Selepas dengar itu baru saya faham kenapa Udin anak Yassin kali ini macam ikan lapam bawah jamban terus memuji Najib atas tindakan itu. Sambil menyifatkan langkah Najib itu bijak kata Udin anak Yassin jangan ada prejudis buruk di atas tindakan Najib itu.

Kata Udin lagi, perkara itu sudah lama dibincangkan dan bukan benda baru. Kita faham kalau Udin anak Yassin berkata demikian bagi menggambarkan kononya Najib ada runding dengan beliau. Bahawa dia masih digunapakai oleh Najib dalam membuat sesutau keputusan besar untuk negara dan Umno.

Selalunya Udin anak Yassin lambat untuk memberi respon kepada sesuatu yang Najib buat. Peralihan dan transformasi Najib tidak 'semakan' dan secocok dengan Undin anak Yassin. Misalnya slogan 1 Malaysia yang diperkenalkan Najib disanggah secara halus oleh Udin anak Yassin. Najib mengutamakan 1 Malaysia, Undin anak Yaasin pula kata Melayu first Malaysia kemudian.

Apakah pujian Udin anak Yassin itu pujian membawa rebah atau pengejekkan kepada Najib? Nampaknya tindakan memansuhkan ISA itu tidak disenangi oleh Umno. Beberapa pemimpin Umno tidak mahu pemansuhan itu dibuat secara bersendirian oleh Najib hanya kerana tekanan dan desakan. Ini boleh diperhatinkan tidak ramai ketua-ketua bahagian Umno dan ahli MT yang memberi kupasan positif atas tindakan Najib itu. Menteri Pertahanan Zahid Hamid yang selalunya akan bersuara sebelum pun Najih menghabiskan kata-kata nampaknya masih membisu?

Pemimpin Umno termasuk Udin anak Yassin juga berpendapat kalau pun ISA mahu dihapuskan biarlah ianya datang dari Umno. Maksudnya biar Umno desak dalam persidangannya dulu kemudian dibuat pengumuman. Dengan cara barulah nampak pemansuhan itu datang dari akar umbi Umno dan ketika itulah baru Umno boleh menuntut pemansuhan itu atas kesedaran politik mereka. Kali ini Najib bertindak bersendiri tanpa ada endorsement dari parti.

Kalau ianya dibuat secara ad hoc oleh Najib tanpa pun berunding dengan Undin anak Yassin, ia menunjukkan akan ketakutan dan kegeruhan Najib terhadap pendesak agar ISA dihapuskan. Di sini menampakkan akan kelemahan Najib sebagai perdana menteri yang akur kepada suara mionoriti dari pembangkang.

Apakah pujian Udin anak Yassin itu untuk menyinis Najib? Kalau benar begitu ini menunjukkan bahawa pemansuhan ISA itu juga kurang disenangi oleh Mahathir Mohamd, seorang PM yang suka menggunakan akat dan kekerasan untuk mempertahankan kuasanya. Kita tunggu pula apa komen Mahathir dalam hal ini.

Sekiranya Mahathir pesimis bersabit perkara ini maka jelas agenda tersembunyi dari Mahathir dan kumpulannya mahukan Najib turun berterusan. Kalau tidak ada komen dari Mahathir ia menunjukkan Mahathir kini sudah kekenyangan dan merasa selesa dengan Najib setelah urusan pemberian projek oil dan gas Petronas bernilai RM2.4 billion kepada anaknya Muzani selesai dan beres? [wm.kl.9:03 am 19/09/11]