Tuesday, November 29, 2011

Renungan Petang

Bantuan One-Off
Sebelum Terima Ibubapa Dipaksa Dengar Tazkirah Umno

SEBELUM saya menyambung catatan dan cerita politik negeri penyu saya ingin sentuh dulu fasal pemberian bantuan one-off sebanyak RM100 kepada murid-muird sekolah di Kelantan khususnya dalam kawasan Bachok di mana kawasan ini ketuanya ialah bakal MB Kelantan yang tidak menjadi Awang Adek Hussein.

Awang Adek kalah "dua gol" dalam pilihan raya 2008, kalah di kerusi Perupok dan kalah di Parlimen Bachok.

Pemberian bantuan one-off kepada murid sekolah menjadi riuh dan percakapan di kebanyakan sekolah di Kelantan. Rakyat marhain akan berbesar hati kalau mendapat beberapa ringgit, mereka akan membualkannya tetapi jarang yang sedar wang negara digulung berjuta ringgit oleh pemimpin parti mereka. Biasalah, pemberian kecil oleh kerajaan diwar-warkan kehilangan atau penyamuan oleh koler biru disepikan.

Kebetulan pula musim ini musim bajir jadi molek benarlah wang itu diberikan. Ibu bapa yang miskin boleh gunakan wang RM100 itu untuk beli garam, gula dan ikan budu buat dimakan dengan pucuk ubi kayu rebus dalam musim banjir ini.

Saya yakin wang itu tidak sampai separuh digunakan untuk membeli peralatan sekolah; baju, buku, beg dan lain-lain. Lagipun RM100 kata orang kaya raya buat lekat celah gigi sahaja. Kalau bagi Awang Adek Hussein sebanyak itu untuk beli sekerat sigal (coruk) pun tak dapat.

Saya juga hairan kenapa kerajaan tidak bagi RM500 untuk seorang murid atau satu keluarga yang ada anak sekolah. Kalau hendak bagi dalam bentuk tunai biarlah banyak, kalau tidak bagi saja peralatan sekolah, misalnya beg ia akan kekal sekurang-kurang setengah tahun. Copkan daging dibeg itu seperti mana guni baja dicopkan gambar dacing di zaman Sanusi Junis jadi menteri pertanian dulu.

Namun bagi ibubapa yang miskin, bersorak sakan mendapat wang sebanyak itu. Mereka boleh tidak tidur malam kerana menunggu harian penyampaian wang itu. Maka berjujutan mereka beratur di sekolah untuk menerima wang berkenaan. Kadang-kadang kesian saya melihat nasib rakyat negara ini macam rakyat Uganda dan Somalia beratur untuk menerima bungkusan magee dari Ngo atau PBB.

Saya tidak memperkecilkan kepada ibubapa... RM100 pun duit jadi mereka pergi ambil juga terpaksa tinggal ayam itik dan lembu kerbau kerana hendak ambil wang RM100. Kerana pemberian itu dalam musim bajir saya percaya ada yang tinggal rumah dalam keadaan kediaman dinaiki air semata-mata untuk mendapat RM100. Sepulang dari majlis pemberian wang itu rumah mereka sudah ditenggelami air. Untung secupak guni segantang.

Bayangkan yang terlalu miskin kena naik bas atau kereta privet sapu untuk mengambil wang berkenaan. Berapa mereka kena habis untuk tambang bas. Pergi balik adalah RM10 maka tinggal lagi RM90... itu belum singgah di pasar beli bawang, ikan, sayur dan taugeh... habis RM20 tinggal lagi RM70. Kebetulan tertenguk kioks jula prepaid beli pula RM8 tinggal lagi RM62.

Sekolah masih lambat lagi dibuka. Hujan terus turun pokok getah tidak boleh 'disenguk'. Maka emak ayah 'pinjam' RM50 untuk keperluan membayar bil elertik (air tidak payah sebab di Kelantan air kuning), bayar bil astro dan lain-lain khalas. Walhasil wang RM100 tidak pun sempat untuk beli sebatang pencil atau sepasang stoking untuk anak-anak.

Itu perincian rambang macam mana wang itu digunakan. Sebab itu saya kata kalau hendak beri bagi RM500 untuk satu keluarga. Kalau untuk projek lembu gemuk boleh bagi RM250 juta, ada bekas menteri telan wang PPRT RM40 juta apalah sangat untuk bantuan rakyat sebanyak RM500, saya kira tidak sampai RM100 juta.

Untuk dapat RM100 juta senang saja. Minta dengan menteri, timbalan menteri, pemodal besar dalam syarikat GLC dan perdana menteri dan isteri bagi RM1 juta seorang. Anak Mahathir, adik Najib, Vicent Tan dan Ananda Krisnan saja boleh bagi RM1 juta seorang. Tetapi adakah kesedaran dan keinsafan itu. Jawabnya tidak ada maka semua yang kaya terus jadi lembu gemuk dan rakyat akan terus kurus melidi dan menjilat jari di bumi gersang.

Berbalik kepada cerita pemberian bantuan one-off di Bachok tadi sudahlah wangnya hanya RM100 tetapi penerimanya kena pajang dek broker politik UBN. Ibubapa yang diminta ke sekolah bukan terus diberi dan melenggang pulang tetapi sebelum terima wang RM100 kena dengar tazkirah dari pemimpin Umno dulu.

Kena dengar dan ikut selawat dan puji-pujian dan tanda syukur diberikan kepada Perdana Menteri Ha Najib Razak dan juga kerajaan Umno. Kena meratib ramai-ramai yang Najib PM yang peka dan mendahului rayat. Selepas itu baru majlis penyampaian diberikan.

Pulak itu, penyampaian bukan seratus peratus. Di sebuah sekolah cikgu hanya bagi RM50 sahaja dulu sementara yang selebihnya kena pergi minta dengan Pegawai Penyelia Mukim (PPM) pulak. PPM ini adalah Penghulu di bawah Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) yang menjadi mata telinga kepada Umno.

Inilah yang tidak menyenangkan ibubapa. Dakwa setengahnya menurut seorang muslimat Pas ia tidak berbaloi. Tunggu dua tiga jam hanya dapat RM50 sahaja manakala yang baki RM50 belum tentu lagi bila akan diberikan. Setengahnya kata mana-mana ibubapa yang bukan dari parti asal Kapal Layar kena isi borang Umno dulu baru wang selebih itu diberi.

Aduhai Umno ubahlah sedikit perangai. Kalau hendak berpolitik pun jangan sampai ke tahap yang merendahkan akal budi politik Umno. Malulah sedikit Umno adalah parti terulung dan menjadi kerajaan di negara ini. Kalau perangai dan fiil Umno seteruk itu bagaimana Umno akan muncu sebagai parti profesional. Saya tidak fikir apa yang dilakukan oleh Umno dalam memberi one-off ini hasil dari transformasi yang dilaung-laungkan Ha Najib.

Kesimpulan apa yang dapat saya kutip di sini keadaan Umno termasuk di Bachok itu sangat teruk sekali. Mereka sudah tidak ada upaya lagi untuk memanggi orang untuk mendengar propaganda politik mereka perangkap dengan wang RM100. Apakah dengan umpan sebanyak mereka akan terfikir rakyat (ibubapa) yang terlibat akan telan umpan dengan tembaga (jorannya) sekali?

Barang kali kalau bukan kerana wang Umno sudah tidak dapat berjumpa dengan rakyat lagi. Di sini menjelaskan bahawa air liur, kata-kata dan janji Umno sudah tidak diyakini rakyat. Kenapa, jawabnya kerana sudah terlalu lama Umno 'berlawak' dan mempersendakan rakyat. Begitulah kalau belawak (bohong) sudah berkarat rakyat tidak akan mendekati lagi, dan kalau mereka memakan umpan (terima wang RM100) mereka tidak mudah menelan jorannya kerana mereka sudah mangli dengan tektik dan teknik itu politik ala ala Abu Jahal itu. [wm.kl.2:10 pm 29/11/11]

Monday, November 28, 2011

Susupan Malam

Najib Tidak Akan Tergamak Pecat Mohd Isa

HARI ini beberapa orang Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP) yang diikhtiraf sebagai badan rasmi oleh Felda telah memberi kata dua kepada Ha Najib Razak dan menggesa memecat Pengerusi Felda Mohd Isa Samad. Mereka memberi kata dua kalau Mat Isa tidak dipecat Umno akan kehilangan undi dalam pilihan raya umum akan datang.

Badan itu mendakwa mereka mewakili 1.6 juta peneroka dari 120,000 keluarga di 11 wiayah Felda di seluruh negara.

Desakan juga dilakukan supaya memecat Pengarah Seranta Felda Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid dan Ketua Pegawai Eksekutif Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd, Sabri Ahmad.

Desakan ke atas pengerusi dan pengarah itu ada kena mengena dengan langkah untuk menyenaraikan Felda Global Ventures di Sekureti Malaysia tidak lama lagi. Cadangan untuk menyenaraikan Felda itu diumumkan Ha Najib sewaktu membentangkan Bajet Oktober lalu. Katanya penyenaraian itu dibuat tergesa-gesa dan peneroka sendiri belum mengetahui tentangnya.

Felda tidak menjelaskan kepada peneroka menyebabkan ada menganggap penyenaraian itu dilakukan dalam gelap dan untuk kepentingan segelintir pihak berkepentingan ke atas Felda.

Sidang media itu dikendalikan oleh Pengerusi JKPP Shamsuddin Othman yang juga salah seorang ahli lembaga pengarah Felda. Turut hadir pada sidang media hari ini ialah sembilan naib pengerusi JKPP Wilayah. Desakan oleh badan rasmi ini pertama kali dan memperlihatkan Felda berada dalam kemelut.

Desakan supaya Mohd Isa berundur adalah satu-satu langkah yang mampu dibuat oleh para peneroka. Tetapi pada pandangan saya ia tidak mudah untuk dilakukan oleh Ha Najib. Mungkin untuk memecat beberapa nama lain yang disebut boleh tetapi tidak dengan Najib.

Kenapa saya berkata begitu kerana, kedudukan Mohd Isa itu dilantik oleh Najib sendiri. Ia bukan atas pilihan peneroka. Najib adalah perdana menteri. Perkara yang kena faham dengan perlantikan Isa ialah berhubung dengan balasan jasa dan budi Mohd Isa oleh Najib.

Mohd Isa seharusnya tidak kembali ke dalam parti apa lagi memegang sebuah institusi seperti Felda lagi apabila mengenangkan kepada apa yang berlaku kepada dirinya. Bukankah Isa digantung menjadi ahli Umno dan dipecat sebagai Menteri Wilayah Persekutuan setelah didapati bersalah melakukan rasuah semasa pemilihan pemimpin Umno 10 tahun lepas.

Orang seprti Mohd Isa sepatutnya tidak dipandang lagi kerana dari segi moral dan integritinya ia lebih buruk dari anjing buruk kepala. Namun tidak begitu di dalam Umno. Dalam Umno mereka yang bersih, jujur, cerdik dan mempunyai personaliti baik tidak akan naik. Mereka hanya layak menjadi ekor sahaja.

Boleh diperhatikan kepada individu yang menjadi pemimpin Umno hari ini, bermula dari Najib sendiri membawa kepada ketua cawangan semuanya terpalit dengan dosa dan dikaitkan dengan berbagai skandal. Ada menteri yang melanggan pelancur lebih hebat dari apa yang dituduh kepada Anwar Ibrahim. Anwar kalau bawa pelacur berlindung juga tetapi ada pemimpin Umno terang-terang gendung wanita Siam atau pun 'main' dengan bini orang.

Isu rasuah usah cerita yang songlap duit rakyat makan projek banyak dan berlambak. Sebut menteri mana yang tidak terlibat dengan komisyen. Menerima komisyen dan rasuah semacam sudah mendarah daging dalam kepimpinan Umno. Itu cerita komisyen pembelian kapal selam walaupun dinafi beratus kali tetapi ia tidak dapat menutup persepsi orang terhadap rasuah dan penyelwengan Umno.

Mungkin cerita jahat dan khinat ini tidak ke pengetahuan rakyat tetapi mereka yang terlibat dari opis boy sampai ke Ketua Setiausaha semua tahu akan fiil pemimpin Umno sendiri. Kerana begitu meluas menyebabkan ada juga KSU, Pengarah Jabatan dan sebagai ikut sama menerima dan melakukan rasuah.

Kaau rasuah tidak menjadi bara tidaklah pula digubalkan Badan Pencegah Rasuah ditukar menjadi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Kalau begitu lagak dan watak serta perangai pemimpin Umno jadi tidak hairanlah kalau orang seperti Mohd Isa yang tidak disenangi peneroka diambil menjadi pengerusi Felda menggantikan Yusuf Noor ternyata lebih wara' dari Mohd Isa.

Saya sudah sebut sebelum ini mengenai Mohd Isa. Kenapa beliau dipilih menjadi Adun Bagan Pinang semasa pilihan raya kecil dan kenapa beliau dilantik menjadi pengerusi Felda. Sebenarnya Najib tidak ada pilihan lain untuk membalss budi Mohd Isa kepadanya. Mohd Isa ada jasa besar kepada Najib yang berupa rahsia. Tidak mustahil kalau Najib membiarkan Mohd Isa, bekas MB Negeri Sembilan itu akan meledakkan segala-gala tentang Najib yang ada dalam poketnya. Kelebihan kepada Mohd Isa iaah kerana dia mengetahui sesuatu tentang Najib.

Jadi berbalik kepada hasrat peneroka supaya Mohd Isa dipecat ia seperti mencurah garam ke laut sahaja. Kerja itu sia-sia saja. Yang terbaik peneroka perlu kekalkan dan biarlah Mohd Isa. Guna dan ajarlah Mohd Isa, Najib dan Umno sekali dalam pilihan raya akan datang. Begitu juga kalau pendedahan hari ini bertujuan untuk mendapat perhatian Perhimpunan Agung Umno ia akan menjadi sia-sia saja. Tengku Razaleigh Hamzah sudah kata apa-apa keputusan dan perbincangan dalam perhimpunan agung Umno ianya satu endorcement sahaja.

Saya percaya tidak akan ada mana-mana perwakilan G7 yang berani untuk menimbulkan isu berkenaan. Apa lagi kalau mereka yang pernah merasai lemak dan manisnya wang Mohd Isa.

Sudah sampai masanya rakyat bawahan dan marhain seperti peneroka bukan setakat melepas kata-kata tetapi mereka harus mengotakan. Kritikan teguran tidak akan membawa makna sama sekali apa yang pentingnya jatuhkan UBN barulah transformasi ke atas Felda dan juga institusi lain akan berlaku. Kepada saya tindakan membuat kenyataan berupa ugutan membuang masa dan tenaga sahaja. [wm.kl. 7:48 pm 28/11/11]

Politik Penyu

Pemimpin Van C Twenty
Naungi Politik Pas Terengganu
(Bhg Pertama dari dua siri)

ANTARA soalan yang kerap diajukan kepada saya ialah, apakah Pas berjaya merampas Terengganu dari tangan UBN dalam pilihan raya ke-13 nanti. Jawaban mudah saya, setakat ini saya tidak nampak apa-apa tanda yang Terengganu akan dapat balik kepada Pas. Mungkin jawaban itu tidak menyenangkan tetapi itulah jawaban saya secara jujur dan tanpa bias.

Kenapa saya berkata demikian? Biasanya kalau bumi akan disirami hujan, maka akan ada tanda-tanda atau bunga hujan dilangit. Awam akan gelap berarak perlahan kemudian cepat, kemudian perlahan dan ia berhenti (beradu) itu tanda-tanda bunga hujan. Selepas awan bertompok kehitaman hujan akan turun dengan lebatnya.

Dalam pemerhatian saya politik Terengganu dalam konteks Pas tidak ada tanda-tanda "hujan" akan turun atau dalam kata direct Pas akan berjaya merampas Terengganu dalam pilihan raya ke-13 kelak.

Namun para pemimpin Pas tidak pernah diam terus menggerak minda dan fizikal berusaha untuk menawan Terengganu. Tetapi gerakan dan kerja keras itu tidak akan memberi guna kalau ia tidak disertai dengan perancangan dan startegi yang ideal dan mampan. Mungkin kalau niat baik apa yang dapat pahala di akhirat saja.

Yang Dipertua Pas Kemaman, Hanafiah Mat beberapa kali mengajak saya turun ke kawasannya, melihat perubahan atau mood rakyat di situ. Beliau tidak menceritakan apa yang berlaku tetapi mahu saya saksi sendiri. "Anta turunlah ke Memaman dan buat penilaian sikit". Saya tidak kesempatan untuk memenuhi pelawaan Hanaifah itu. Manakala Cikgu Hussein Speaker pula turut mengajak saya turun ke Terengganu bukan untuk melihat gerak kerja Pas tetapi melihat perusahaan burung walidnya.

Sewaktu dalam perjalanan ke Kuala Berang Jumaat lalu sesampai di Kemaman saya menghubungi Hanafiah harap-harap boleh singgah dan meninjau suasana di Kemaman. Sayangnya beliau berada di sebuah kampung sedang bergotong royong membangunkan rumah orang miskin. Saya faham kalau Hanafiah beriya mengajak saya ke Kemaman. Tetapi apakah perkembangan dan mood di Kemaman itu melambangkan perkembangan dan mood di seluruh Terengganu, di Besut, Setiu, Kuala Terengganu, Marang, Dungun, Hulu Terengganu, Kuala Nerus dan lainnya?

Abu Bakar Chik (Datuk Ustaz) juga sering melemparkan pertanyaan sama; "macam mana enta fikir Terengganu boleh tawan semula ke tidak". Bakar Chik mahu pandangan luar yang bebas dan tidak ada kepentingan. Pemimpin veteran ini pada saya agak terbuka dan seorang yang rajin berusaha untuk membangunkan semula tiang-tiang panji Pas di Terengganu yang dirobohkan UBN. Tetapi cukupkah kalau beliau seorang bekerja keras berputar macam Ibnu Batutah tanpa ada kerjasama dan gerakan bersepadu dengan mereka yang lain khasnya jenerasi muda?

Kepada saya Bakar Chik ada keistimewaan dan berjiwa besar. Walaupun kadang-kadang apa yang saya kata dan tulis memedihkan lidahnya tetapi ditelan juga. Satu masa saya kritik Presiden Pas Abdul Hadi Awang, saya tahu Bakar Chik tersinggung, tetapi ditelan juga. Inilah sikap pemimpin yang kita mahu sedia menerima pandangan dari luar kerangka pemikiran dan agendanya boleh mengasingkan antara hubungan peribadi sebagai guru dan ustaz dengan hubungan kepimpinan yang perlu dikritik.

Dalam impian untuk kembali memerintah Terengganu pemimpin negeri itu meletakkan beberapa faktor. Antaranya ialah perpecahan dalam kepimpinan Terengganu yang parah dikala ini. Umno Terengganu kini ada dua kumpulan, kumpulan Idris Jusoh dan kumpulan Ahmad Said. Kumpulan ex MB dengan kumpulan MB.

Dua kumpulan ini tidak mungkin bercantum kekal. Kalau bercantum pun sementara, dendam antara kedua kumpulan ini menebal. 12 orang pemimpin yang menyokong Idris dan berada dalam Dewan selamanya tidak akan akur kepada Mat Said. Mereka inilah dikatakan bakal menjadi pendesak agar Mat Said selepas ini tidak menjadi MB lagi. Usaha itu termasuklah kalau tidak ada cara mereka akan memastikan Umno kalah demi Mat Said tidak akan jadi MB.

Pas mengharapkan perbalahan itu sebagai advantage untuk mereka. Namun bagi saya perbelahan ini tidak menjadi bekas kepada Pas. Ia bukan nilai tambah yang boleh diambil kira dan dijadikan bahan dagangan komersil. Dalam politik, Pas Terengganu kena ada kekuatan dan wisdomnya sendiri. Kena ada modal sendiri dan bukan menumpang modal angin. Kalau kebetulan hakikat itu berlaku ia adalah bonos buat Pas yang sengaja dilakukan Tuhan untuk memberi peluang kepada Pas memerintah Terengganu sekali lagi.

Kalau mengharapkan kepada peprecahan Umno itu modal angin namanya. Dak rak cetung .. kata anak beranak saya di Kuala Berang. Saya juga sudah ada waris di Terengganu, jadi Mat Said jangan pakai hentam saja ikut sedap tuduh saya cuba memfitnahnya dalam surat 'kerbau' Utusan Malaysia!

Apakah modal dan kekuatan Pas? Hampir tidak ada lansung. Tidak ada gerakan yang mengorbit ke dataran yang dapat dilihat oleh umum. Tindakan atau program Pas Terenggan tidak boleh dijadikan satu marcu tanda untuk melihat Pas negeri itu sudah bangkit. Kalau ada pun setakat himpunan dan ceramah, tetapi tidak ada prgoram sosial. Idea atau gagasan pemimpin Pas Terengganu tidak menjadi fenomena yang akan merubahkan landskap politik negeri Penyu itu. Penyu tidak akan menjinaki Pas dengan pendekatan yang diambil waktu ini.

Cuma dalam pengamatan saya kalau ada sedikit fenomena yang memihak kepada Pas ialah kehadiran Ustaz Azhar Idrus sebagai penceramah bebas yang popular ketika ini. Anak-anak muda begitu berminat dengan cara penyampaian dan dakwah politik Azhar. Saya kira tokoh paling menjadi perhatian di Terengganu ketika ini ialah Azhar Idrus. Tetapi sejauh mana Pas memanfaat atau pun mengutip hasil dari pendekatan yang diambil Azhar untuk kepentingan Pas dan Islam.

Begitu juga kritikan terhadap pentadbiran Mat Said tidak dilakukan sepenuhnya. Malahan tidak kedengaran langsung yang keluar dari mulut pemimpin Pas. Kenapa? Yang dikirik Pas Terengganu ialah pelbagai bentuk pembangunan yang dibawa oleh Idris Jusoh. Apakah Pas Terengganu belum kabar lagi yang menjadi MB dan ketua Umno kini bukan Idris Jusoh lagi tetapi Mat Said.

Menghairankan kenapa Pas tidak menyerang Mat Said? Pas seolah terkaku dan hilang akal untuk mencari punca bagaimana hendak serang Mat Said. Apakah kerana Mat Said dikatakan MB yang dilantik oleh Sultan Terengganu maka Pas jadi malu alah? Pas takut untuk mengkritik Mat Said, begitukah. Adalah kurang cerdik kalau Pas membuat sifir congak begitu. Pas harus asingkan antara Mat Said dengan Sultan. Mat Said tidak ada kena mengena dengan sultan dia dilantik kebetulan kerana tidak ada tokoh macam kepala lain selepas Idris Jusoh ditolak.

Jika itulah yang menjadi punca kenapa Pas enggan mengkritik Mat Said, bermakna Mat Said kini seolah-olah sudah berjaya meletakkan istana sebagai tembok perlindungan. Kalau ituah perasaan yang ada ternyata ia silap kerana Pas sengaja membiarkan Mat Said gemuk dalam kandang eksekutifnya.

Pas Terengganu kini umapama perahu yang teroleng oleng sendiri di tengah laut dan mengharapkan tipuan angin. Tidak ada enjin dan pendayun yang kuat. Ada sedikit layar itu pun ia sudah carik dan robek. Kalau kebelutan angin berhembus kuat maka ia akan menggelusur kuatlah perahu Pas. Kalau ada gelombang maka cepat ia akan menggelosor ke tepian. Kalau tidak ada angin dan gelombang maka bahtra hijau itu akan terus teroleng-oleng kehilangan destinasi di tengah lautan membiru.

Gelombang itulah yang saya maksudkan boleh membantu Pas. Apakah gelombang yang Pas cipta di Terengganu? Kalau Umno semasa hendak rampas Terengganu dulu mencipta gelombang biru maka Pas perlu mencipta gelombang hijau. Gelombang hijau ini bukan sahaja setakat berhimpun tetapi kena kreatif melakukan tindakan politik, desakan politik dan membuka jalan-jalan baru dalam politik. Salah satunya ialah menyerang pentadbiran Mat Said. Mat Said bukan MB yang perfect. Dedahkan penyelewengan dilakukan di zaman pentadbir Mat Said?

Dua orang rakan bloger yang berada dekat dengan politik Terengganu yang sempat minum bersama saya, membilang akan kelemahan-kelemahan Pas dan kekuatan-kekuatan Umno kepada saya. Apa yang dibilang dipihak Pas ialah mengenai kepimpinan dalam Pas. Menurut mereka sudah sampai masanya Pas Terengganu menyalin pemimpin veteran yang sudah tidak mengancam lagi kepada pemimpin muda yang lebih dinamik dan progresif dan kaya dengan idea dan wawasan.

Saya bersetuju 100 peratus dengan pandangan mereka itu kerana itulah juga yang bermain dalam benak saya bila menoleh ke Terengganu. Selagi Pas Terengganu dipimpin oleh golongan veteran maka perubahan dinamik tidak akan berlaku. Walaupun sudah ada peralihan di peringkat Pesuruhjaya dan Dewan Harian tetapi ia tidak mencukupi.

Saya melihat pemimpin veteran masih menaungi Pas Terengganu menyebabkan beberapa kerat pemimpin muda yang datang dari berbagai profesional tidak dapat memancu idea mereka sepenuhnya. Suara dan pandangan mereka ditenggelami oleh ketohohan pemimpin muda yang sudah tidak mempunyai banyak 'reng' politik itu. Suara dan idea orang muda tersekat kerana hendak bersuara bimbang dikatakan melanggar adat?

Naungan ini sudah tidak perlu lagi. Zaman mereka sudah pun berakhir. Bukan bermakna mereka tidak penting dan pendekatan mereka sebelum ini; menterbiah, usrah dan mengajar di surau tidak berkesan, berkesan. Tetapi zaman atau era itu sudah berubah. Zaman sekarang zaman IT di mana manusia boleh mendapat dan menerima maklumat di mana saja dan dalam masa terpantas.

Justeru Pas Terengganu memerlukan pendekatan baru yang kontemporari dan memenuhi selera semasa. Pas kena ingat jenerasi duduk mencangkung atas padang dalam hujan mendengar pembacaan sirah Rasulullah yang digumpal dengan poitik ekstrem sudah berakhir atau kurang menarik lagi. Sikap menerima seadanya pemimpin yang tidak reti dan bersalaman dengan orang kerana dia ulama sudah berubah. Rakyat mahukan pemimpin yang mesra rakyat dan tahu mengurus diri.

Wahid Enduk yang kini menjadi pesuruhjaya menggantikan Harun Taib tidak berjaya membawa perubahan atau melakukan proses penyalinan kepimpinan seperti diharapkan. Orang-orang lama yang tidak kepuasan memenang jawatan kerana kalah seperti Mustapa Ali, Abdul Hadi Awang, Hussein Awang, Abu Bakar Abdullah, Bakar Chik dan beberapa kerat yang lain seharusnya sudah berundur. Mereka adakalanya bukan saja setakat perlu insaf tetapi kena bertaubat!

Mustapa walaupun tidak ada kena mengena dengan Terengganu tetapi statusnya sebagai Setiausaha Agung Pas masih lagi dilihat memonitor Pas Terengganu. Wahid Enduk tidak akan pandai-pandai membuat keputusan sendiri atau tidak rujuk kepada Mustapa Ali. Umum juga cukup faham apa hubungan dan peranan Mustafa dengan Abdul Hadi Awang. Kalau Abdul Hadi faham akan kapasitinya dia perlu berundur secara terhormat tanpa disengjah serban dari belakang.

Langkah terbaik dalam pilihan raya ini semua pemimpin veteran yang saya sifatkan Pemimpin Van C Twenty tidak perlu bertanding lagi. Harun Taib, Abdul Hadi Awang, Mustapa Ali, Bakar Chik, Hussein Awang dan Abu Bakar Abdullah dan Wan Mustalib Embong jangan bertanding lagi. Lepaskan kepada pemain muda kalau pun tidak menang sekurang-kurangnya memberi pengalaman untuk mereka demi membuat persediaan di masa akan datang.

Pemimpin Van C Twenty ini masih boleh berperanan kepada parti dengan menjadi penasihat dalam semua aspek dan sesekali hadir dalam majlis sebagai membaca doa. Mereka semua harus menjadi Ayutullah kepada Pas Terengganu bukanya sebagai penentu hala tuju Pas lagi.

Jawatan dalam parti bukan alasan untuk mereka bertanding dalam pilihan raya. Misalnya kerana mereka ahli jawatankuasa agung, setiausaha atau presiden... tidak bermakna mereka perlu bertanding. Jawatan itu bukan diperlembagakan mereka harus bertanding. Jawatan adalah untuk memimpin... bertanding bukan mutlak dalam memimpin. Mempastikan Pas menang adalah salah satu tanggungjawab dan tugas memimpin yang utama.

Itulah yang antara lain saya bilang kepada dua bloger di hadapan pantai Batu Buruk pada petang itu. Mereka menyetujui dan mereka juga sudah nampak akan masalah di Terengganu. Masalah Umno banyak wang dan Pas tidak punya wang bukan penghalang dan bukan penitik segala-galanya. Dulu pun Pas sudah tidak mempunyai wang dan Umno banyak wang. Tetapi kenapa Pas boleh menang? Dua kali Pas menafikan kerajaan UBN di Terengganu. Peluang yang pernah Allah berikan itu perlu difikir dan dijadikan iktibar.

Ertinya Pas sudah ada track record di Terengganu menjadi kerajaan sebanyak dua kali. Kemenangan boleh dicapai apabila kerja mencapai kemenangan itu disusun dan ia disertai dengan niat ikhlas. Kepada saya kalau bertanding untuk jadi MB, menteri dan Exco ia bukan ikhlas itu adalah tamak haloba.

Tegasnya kalau pemimpin yang menjadi tauke dan menaungi Pas Terengganu tadi tidak sedia berkorban, ibarat kata bulan akan terus sambang di Terengganu kalau pun tidak gerhana pernuh dan dacing akan terus menimbang dalam kesengitannya. Yang malang dan menjadi mangsa kegelapan dan kesengetan timbangan ialah rakyat Terengganu termasuk anak menantu saya di Kuala Berang. Bersambung. [wm.kl.10:29 28/11/11]

Catatan Rasa

Johor Sudah Dirobek Oleh PKR

UNTUK kali kedua sejak PKR ditubuhkan saya tidak sempat menghadirkan diri untuk melihat kongres tahunannya. Satu kerugian juga buat saya. Tetapi apa boleh buat kerana majlis menyambut menantu di Kuala Berang sudah ditetapkan, saya tidak dapat membatalkannya. Kalau boleh dikirimkan anak saya ke Kuala Berang kepada isteri dan rombongan, saya pasti lakukan... tetapi ia bukan sesuatu yang baik.

Sepanjang perjalanan ke Kuala Berang dan semasa bermalam di Kuala Terengganu saya terkenang-kenangkan kepada kongres berkenaan. Apa menyebabkan saya jadi terkilan sangat kerana ia diadakan di Johor, di negeri yang dianggap sebagai kubu Umno.

Kejayaan PKR mengadakan kongres di negeri Johor kepada saya satu kejayaan besar dan sesuatu yang dipuji ke atas ilham berkenaan. Bahawa parti pembangkang (Pakatan Rakyat) sudah berjaya menembusi kubu Umno. Kekayaan itu adalah rintisan awal untuk PR terus mengelodak di Johor.

Mungkin ada pihak mengatakan ianya biasa saja dan tidak memberi impak. Iya... hanya mereka yang berfikir atau merasakan dirinya kuat saja tidak akan dapat merasai kocakan ombak kecil. Tetapi apakah mereka sedar ombak kecil itulah melahirkan ombak besar dan gelombang apabila ia bersatu.

Apakah selepas berakhir kongres itu ia membentuk satu momentum baru kepada suasana politik di Johor? Rakyat Johor mulai melihat akan kesungguhan PKR untuk menawan negeri berkenaan. Bagi ahli PKR khasnya dan PR amnya perlu berbangga dengan usaha PKR itu. Kerja membawa kongres ke Johor adalah kerja yang wajar dipuji dan perlu dicontohi. Saya kira pihak Umno menerusi instrument tertentu cuba mengagalkannya... tetapi apabila ia berjaya diadakan ini bermakna usaha Umno untuk menahan PKR dari memasuki daerahnya gagal.

Dengan apa yang berlaku Umno Johor tentu akan jadi lebih kecut perut kalau selepas ini tiba-tiba Pas pula membawa muktamar merka ke negeri jiran Singapura itu. Harus diingat Pas kini sudah ada dua kerusi di Johor. Kerusi itu dianggap sebagai benih yang akan menumbuh dan membesarkan Pas. Saya cukup yakin selepas ini Umno Johor tidak akan duduk diam akan berusaha untuk membendung atau menjahit bajunya yang sudah bekah kini termasuk menggunakan bantuan pihak-pihak yang tidak sewajar dilakukan.

Sejak 63 tahun Umno wujud belum ada mana-mana parti pembakang yang berani atau boleh mengadakan kongres dan mesyuarat di negeri itu. Johor adalah kubu Umno, dan Umno dianggap parti di raja di negeri berkenaan. Bukan apa kononnya penubuhanya dibuat di istana Johor. Apabila PKR berjaya mengadakan kongres ia seperti pembuka penyelak kubu Umno. Dengan apa dilakukan PKR itu jangan hairan kalau selepas ini Johor bukan lagi menjadi "darul Umno".

Kejayaan PKR itu sebenarnya cukup penting dan memberi suntikan semangat buat PR. Hari ini dengan berlangsungnya kongres itu, ahli atau penyokong PKR tidak lagi merasakan Johor sebagai halangan buat mereka. Selalunya bidang telus kelindan maka akan teluslah benang.

Memerhati dari kejauhan.

Dari kejauhan saya mendapat maklumat kongres berkenaan berjaya dan dianggap sebagai terbaik. Mungkin edah pilihan raya umum ke 13 sudah sampai menyebabkan kongres itu membiru dan lebih 'belengah'. Mereka yang sebelum ini kurang berminat mungkin jadi tertarik untuk hadir bagi melihat sejauh mana kibar bendera parti mereka melampai Tambak Johor. Di celah itu tentu ada juga yang bermimpi untuk menjadi calon maka perlu mempamirkan wajah di situ.

Lebih 3,000 perwakilan dan termasuk pemerhati yang hadir. Paling menarik katanya persidangan diikuti oleh perwakilan dari hari pertama sampai ke hari terakhir. Jarang belaku keadaan ini di mana selalunya pemerhati dan juga perwakilan akan memberi tumpuan pada perasmian dan penggulungan saja. Tetapi tidak pada kongres. Kali ini tumpuan diberikan sepanjang masa persidangan. Nampaknya ahli dan penyokong benar-benar mengambil manfaat dari event itu.

Kemunculan beberapa pembahas baru dari kalangan orang muda memberi suntikan semangat dan keyakinan. Kualiti perbahasan menjelaskan bahawa mereka sedia untuk diasah dan didik menjadi pemimpin PKR. Kesedaran politik dari kalangan anak mudah ini satu tarikan dan lonjakan semangat baru. kini tidak timbul lagi PKR kekurangan pemimpin berwibawa setelah beberapa orang pemimpinnya yang sebelum ini dikatakan berkualiti sebenarnya tidak lebih dari golongan pencacai tahi saja.

Melihat kepada ada segugus anak muda yang serius dan komited PKR tidak kasih untuk memilih calon dari kalangan yang jujur dan setia kepada parti. Seharusnya Anwar Ibrahim membuat pilihan bijak terhadap calon PKR untuk tidak mengulang peristiwa lampau. Saranannya agar mengnyahkan pengkhianat parti patut disambut dan kerja mengena pasti perlu dilakukan sebelum nama mereka tercalon.

Dalam bak calon ini tidak mengapa kalau calon yang dipilih itu tidak mencapai tahap profesional sepenuhnya. Yang penting mereka yang setia kepada perjuangan yang sanggup berhempas pulas untuk meneruskan api refomasi. Tidak ada guna kalau Anwar mengambil kalangan profesional khususnya dari kroni tetapi mereka hanya sekerat jalan sahaja.

Saya juga merasakan untuk pilihan raya kali ini sudah sampai tokoh-tokoh reformis yang sebeum ini menjadi pendolor PKR peru turun ke gelanggang sendiri bertanding sebab mereka ada keulitan dan semangat revolusionar yang boleh menyemarakkan lagi pilihan raya. Mungkin Anwar boleh memikirkan ini.

Hendaknya untuk PKR ledakan semangat yang dicapai di kongres itu akan terus dipupuk dan segala resolusi dan cadangan tindakan diteruskan sehingga sampai ke saat pembubaran parlimen. Jadikanlah kongres itu adalah tamparan awal ke muka Umno dan cetusan untuk merombak mitos di kaangan sesetengah orang Johor bahawa hanya Umno menjadi "Tuhan" kepada mereka. [wm.kl.9:10 am 28/11/11]

Sunday, November 27, 2011

Pesanan Malam

Esok Kita Kembali Berblog

Sepanjang perjalanan tadi terfikir sesampai di rumah untuk terus mengisi blog setakat yang terdaya. Banyak cerita dan bahan untuk dikongsi bersama penjenguk setia blog ini. Sepanjang perjalanan ke Kuala Berang kemudian berakhir di Rantau Panjang semalam dan bersambung hari ini dari Pasir Puteh menerusi Kuala Krai, Gua Musang dan berakhir di rumah telah menghimpunkan pelbagai peristiwa dan maklumat.

Apa yang ada dalam kepala sudah mahu meledak dan pasti kalau tidak diluah serba sedikit membuatkan saya tidak akan lena tidur.

Di Kuala Berang tidak ada apa, melainkan majlis sambut menantu oleh besan saya. Kenduri stail kampung cukup meriah dan menyeronokkan. Biarlah tidak ada muzik, karaoke dan sebagainya tetapi suasana majlis cukup menyenangkan. Sesuai dengan jiwa saya orang kampung.

Paling bahagia ialah kesediaan kawan-kawan untuk sama menyertai rombongan 'menghantar menantu'. Dalam saat seperti itulah nilai dan harga persahabatan cukup tinggi. Nilai dan erti persahabatan kadang kala mengatasi nilai dan erti perhubungan darah daging.

Iya sahabat kita boleh herdik, mereka akan diam dan akur kepada kehendak kita. Darah daging sendiri belum tentu lagi. Dan darang daging juga boleh membusuk sepanjang zaman. Siapa kata cincang air tidak akan putus? Hanya yang tidak tamak, tidak ego dan mempunyai sikap toleransi tinggi serta ada nilai kejujuran dan ketelusan saja yang tidak putus dan kekal ke liang lahad.

Terima kasih kepada kawan dan sahabat yang telah meluangkan masa dan saya telah menyusahkan mereka; sdr Ramli Abdul Halim dan isteri barunya Norsita Abdul Rahim, Sdr Ahmad Fauzi Ibrahim dan isterinya Sharifah, sdr Sobree Shafii dan isteri Kak Ani, sdr Zainal Isa bersama isteri Nor Maskah serta anak-anak.

Sdr Mustapa dan isteri Hasmah dan anak menantu (satu-satu kelurag terdekat saya - sepupu), Idarosmawati dan suami, Yb Wan Hassan Semerak, sdr Rushdan Mustafa, Reduan dan isteri, Hj Ariffahami Abdul Rahman, sdr Nizam bersama isteri dan anak-anak. Terima kasih dan terima kasih dan terima kasih dari saya isteri dan keluarga.

Tiga hari dua malam dan perjalanan sejauh 1,500 km banyak pemandangan dan panorama politik masuk dan menyinggai birai benak saya. Bertemu dengan sumber dan rakan bloger pula memberi input yang tidak boleh dibeli di mana-mana. InsyaAllah esok saya akan cuba mengisi blog ini dengan cerita dan berita, ulasan dan analisa saya terhadap beberapa isu yang saya kira menarik termasuk juga tentang kongres Keadilan di Johor.

Yang paling menarik ialah cerita di Terengganu.... apakah Mat Said telah menghantarkan surat tuntutan untuk menyaman saya seperti mana diwar-warkan? Dan cerita di Kota Bharu... untuk pertama kali saya ngomong menerusi telefon dengan Tok Guru Nik Aziz. Tunggu esok salam dan selamat malam. Catatan: Dipostkan beberapa keping sekitar kenduri di Kuala Berang. [wm.kl.11:18 pm 27/11/11]Thursday, November 24, 2011

Simpulan Minda

Beranikah Umno Perjuangkan Royalti Untuk Kelantan

HUJUNG bulan ini Umno akan mengadakan perhimpunan agung tahunannya kali ke- 62 Kerana perhimpunan ini adalah berdekatan dengan pilihan raya umum ke-13 tentulah ia akan memberi fokus lebih kepada pilihan raya.

Perwakilan Umno seramai 4,500 akan berbahas dan mengemukakan apa-apa saja idea, pandangan dan cadangan untuk memastikan Umno menang besar dalam pilihan raya nanti. Pilihan raya ke-13 menjadi ibu segala pilihan raya kepada UBN - bakal menentukan perjalanan masa depan apakah terus atau terhenti! Pilihan raya ke-13 pasti akan menjadi perhatian dunia.

Hajat utama Umno ialah menang dengan mendapat majoriti 2/3 di parlimen. Kegagalan UBN berbuat demikian adalah keaiban paling besar buat parti tersebut. Tidak mustahil UBN akan terpaksa surrender sebelum cukup tempoh penggal parlimen ke-13 sekiranya parti itu gagal mendapat majoriti 2/3. Apa lagi kalau UBN gagal merampas balik Selangor dan Kedah ia akan mempercepatkan untuk Umno kibar bendera putih. Kalaulah menang.

Hajat lebih besar serta terdesak dari itu ialah untuk merampas balik Selangor dan Kedah yang jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya lalu. Untuk itu saya yakin Umno akan mengatur tektik dan strategi khusus untuk kedua negeri berkenaan. Tidak mustahil kalau pilihan raya ke-13 ini 'berjeluah' dengan kejebatakan dan kejahatan.

Mungkin manifesto khas dikeluarkan untuk negeri-negeri yang menjadi fokus itu. Walaupun hajat sama ada terhadap Kelantan tetapi hati kecil Umno mengakui ia masih sukar. Kenyataan untuk merampas Kelantan setakat ini hanya sebagai mimpi saja. Umno Kelantan masih tercari-cari siapakah tokoh paling layak untuk mengambil alih tempat Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Keserabutan dan perebutan untuk menjadi calon di kerusi tertentu di beberapa kawasan boleh menyebabkan momentum yang baik untuk Umno menang akan musnah. Politik cas keting masih berlaku di Kelantan. Golok dan parang untuk memacung di antara satu sama lain sedang bergemerciangan diasah dan dikilir.

Berlainan dengan Terengganu nampaknya dengan senang Umno boleh menggulung Pas seperti menggulung tikar buruk sekiranya Pas tidak bangkit melakukan perubahan. 'Kewakyahan' menteri besar Terengganu Mat Said hari ini tidak diambil kesempatan sepenuhnya oleh Pas. Pas Terengganu seakan hilang akal bagaimana hendak merebahkan UBN.

Justeru ada sesuatu perkara yang besar dan penting yang perlu dilakukan Pas Terengganu kalau mereka mahu memakan telor penyu pada pilihan raya ke-13 nanti. Pengorbanan besar di kalangan pemimpinnya harus dilakukan. Peminat apa yang saya namakan sebagai pemimpin Van C twenty perlu berkorban. (Akan diulas di lain masa).

Di sini saya hanya akan mengulas mengenai peluang Umno di Kelantan saja. Saya ingin menabur idea sedikit kepada Umno Kelantan sekiranya mereka benar berhajat untuk menggulung tikar penguasaan Pas Kelantan dan menyandarkan di batang sejarah. Harap Mustapa Mohamed mendengar dan berani mengambil tindakan ke atas cadangan saya ini. Ia bukan memerlukan modal besar dan kewangan yang banyak. Ia hanya memerlukan kebernanian dan politik yang rasional.

Apa yang saya maksudkan ialah Umno Kelantan harus mengubah pendekatan politik mereka. Politik bebal dan ego yang diamalkan Awang Adek Hussein yang bukan saja tidak mahu menyokong agar royalti minyak diberikan kepada Kelantan, tetapi poster kempen royalti juga ditolak dan ditekis hendaklah ditohok jauh dari hidup Umno. Sudah sampai masanya Umno mengambil pendekatan terbuka dan ikhlas kepada rakyat Kelantan. Politik peninggalan Mahathir Mohamad yang menganiayaan Kelantan berpuluh tahun perlu disingkirkan.

Sikap mementingkan diri sendiri menerusi parti tidak wajar diamalkan lagi. Kenapa pemimpin Umno Kelantan tidak menyokong supaya royaliti minyak diberikan ialah kerana mereka lebih mementingkan diri dan perut sendiri. Kalau mereka meletakkan kepentingan rakyat Kelantan di hadapan mereka akan menyokong agar royalti diberikan. Mereka akan mengangkat sepanduk mendesak Ha Najib memulangkan wang dan hak rakyat Kelantan menerusi instrument undang-undang sepatutnya.

Mustapa sendiri kena ubah sikap dan pendekatan. Sebagai ketua beliau harus berfikir untuk rakyat bukan untuk parti dan diri sendiri. Beliau kena putarkan kepalanya ke arah lawan jam bukan mengikut denai dan lorong yang diamalkan selama ini. Beliau harus berani mencipta sejarah dan bukan hanya membaca sejarah. Orang Umno lain juga perlu bersikap dinamik dalam hal ini.

Makanya di dalam perhimpunan Umno hujung bulan ini Umno Kelantan harus berani merombak paradigma lama yang lapok dan menyebabkan parti itu tidak polpular di kalangan rakyat Kelantan. Untuk tujuannya ini hendaknya Mustapa akan berani membuat keputusan mendesak atau pun membenarkan kerajaan Pusat memberi royalti kepada Kelantan secara jujur dan ikhlas.

Kalau Mustapa sendiri merasa malu alah untuk bercakap, beliau boleh beri green light kepada kepada perwakilan lain untuk melontarkan cadanagan itu. Mereka yang dilantik menjadi jurucakap Umno Kelantan perlu diberikan keizanan untuk mereka menjadi berani dan kurang ajar meminta Ha Najib memberikan royalti minyak kepada kerajaan Kelantan bukannya menerusi Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) atas nama wang ehsan.

Tindakan dan keberanian seperti itu menyalahi adat. Tetapi saya yakin dalam berdepan dengan rakyat Kelantan dan pengundi berpendidikan mereka suka dan menerima cadangan dan keberanian itu satu transformasi terbaik oleh Umno. Politik menghukum, mendenda membalas dendam sudah tidak sesuai lagi dizaman manusia lain sudah berani dan memiliki ilmu untuk hidup.

Saya rasa jurucakap Umno Kelantan nanti tidak akan segan silu untuk membuat desakan dan permintaan. Dalam hal ini orang paling layak ialah Mohamad Alwi Che Ahmad (foto). Serahkan kepada Mohamad Alwi. Lagi pun selama ini beliau menampakkan akan politik terbuka dan rasional. Walaupun dalam hal tertentu beliau bersetuju tindakan politik menghukum rakyat Kelantan diamalkan di zaman regim Mahathir turut dibencinya. Apakah Mustapa berani membuat keputusan dan mengambil risiko ini? Iya kalau Mustapa seorang pejuang tulen dan anak jantan beliau tidak ada masalah untuk menerima idea ini demi kebaikan Umno juga.

Saya cukup optimis perkembangan dan senario baru politik Kelantan selepas perhimpunan agugn Umno akan dapat disaksikan kalau cadangan ini menjadi realiti dalam perhimpunan agung Umno kelak. [wm.kl. 2:16 petang 24/11/11]

Susupan Pagi

Udin Anak Yassin Tidak Perlu Berdolak Dalih

KALAU tidak mahu beri katakan tidak, jangan pula berdolak dalih. Itulah pesanan atau pun kata dua yang boleh diberikan kepada Udin anak Yassin berhubung royaliti petroleum untuk Kelantan yang dinafikan itu. Kata Udin anak Yassin isu royaliti petroleum menjadi 'kekok' sebab ianya ada bersangkutan dengan perundangan dan perlembagaan.

Apa susahnya, bukankah di dalam perundangan jelas mengenai hak rakyat Kelantan itu. Kalau pemberian royaliti untuk negeri-negeri minyak lain seperti Terengganu, Sabah, Sarawak dan lain-lain boleh dilaksanakan dengan baik kenapa tidak dengan Kelantan. Bukankah pemberian royaliti 5% kepada negeri-negeri itu juga menggunakan akta dan perundangan sama.

Masalah perkara itu kini dalam proses penyelesaian mahkamah ia boleh diselesaikan tidak sampai sekerat hari. Mahkamah boleh memanggil kedua-dua pihak dan selesaikan atas kehendak kerajaan. Penarikan balik atau pengguguran kes petroleum yang dibawa oleh kerajaan Kelantan tidak seperti kes jenayah yang boleh dimaafkan. Kes itu adalah untuk kepentingan bersama.

Soal Pas kena duduk sekali dengan Umno baru isu dapat diselesaikan, itu jelas berunsur politik berat sebelah dan dangkal. Tidak seharusnya isu royaliti minyak itu diselesaikan dengan cagaran politik di mana Pas perlu duduk bersama dengan Umno.

Memang hakikatnya begitu, isu royaliti itu akan jadi lebih mudah kalau Pas dan Umno duduk sekali. Tetapi tidak ada peruntukan atau pun pernyataan dalam akta petroleum menyebut demikian; bahawa royaliti akan diberikan kepada rakyat Kelantan sekiranya Umno dan Pas duduk sekali. Umno amnya dan Udin anak Yassin khasnya perlu bersikap profesional.

Jadi Udin anak Yassin tidak usahlah mengeliru rakyat Kelantan dengan kata-kata berbelit dan berputar begitu. Kalau tidak mahu berikan, katakan saja dan jangan berdolak dalih. Biar terang! Buruk sangat kita sebagai seorang timbalan perdana menteri untuk berdolak dalik. Tentang sorong tarik, tarik sorot ini serahkan sahaja kepada Ha(ji) Najib Razak.

Makin banyak Udin anak Yassin dan pemimpin Umno bercakap fasal royaliti minyak makin kusut masai dan menyerlahkan kebejatan parti berkenaan. Dunia semua sudah tahu apa yang berlaku di Kelantan sekarang ini adalah diskriminasi kejam kerajaan UBN bukan saja hari ini tetapi sejak di dulu lagi, sejak Umno di dalam perut sudah kejam dan zalim kepada Pas. Pemimpin yang bercakap untuk bangsa dan negara sepatutnya tidak ikut sama bersubahat melakukan tindakan politik terkutuk.

Pada saya tindakan atau idea menghukum rakyat Kelantan menafikan hak mereka kerana mereka tidak memberi sokongan padu kepada Umno bukan cara dan kaedah terbaik. Cara itu juga Umno tidak menghormati kepada sebahagian rakyat Kelantan yang menyokong parti tersebut. Apakah kerana sebahagian lain menolak, maka sokongan mereka dinafikan?

Kalau tindakan ini berterusan maka dendam rakyat Kelantan kepada UBN akan berterusan. Kalau Umno benar-benar mengharap orang Kelantan menyokongnya ubahlah pendekatan dan buang sikap diskriminasi dan niat hendak menghukum kerana rakyat tidak memilih Umno. Umno dan Udin anak Yassin kena memahami kenapa rakyat Kelantan tolak Umno, bukan mereka tidak percaya kepada keupayaan Umno sebagai parti membawa pembangunan dan dapat memenuhi kehendak sebahagian rakyat, tetapi ada kalanya mereka tidak boleh menerima sikap hipokrit para pemimpinnya yang melampau-lampau.

Pemimpin yang rasuah, yang memakan projek untuk rakyat seperti PPRT, pemimpin yang 'main' dengan bini orang dan sebagainya tidak disenangi oleh rakyat. Menambahkan peruntukan untuk projek bagi diagihkan kepada kaum kerabat sehinggakan projek itu lewat bertahun-tahun dibenci dan dimurahi oleh rakyat. Ini Umno kena kaji dan memperbaiki keadaan ini.

Tindakan dan sikap sebeginilah menyebabkan sebahagian rakyat Kelantan yang menyokong dan mengundi Umno menjadi keliru dan membenci Umno kerana sikap diskriminasi melampau. Malang bagi Umno sebagai sebuah parti yang berusia lebih 60 tahun tetapi masih meneruskan tindakan-tindakan pasif dan tidak bertamadun. [wm.kl.8:30 am 24/11/11]

Wednesday, November 23, 2011

Piat Tokoh

Siapa Yang Masuk Akal Dan Keluar Angin?
Noh Omar Atau Khalid Ibrahim

IDEA berstrategi Menteri Besar Selangor Abdul Khalid Ibrahim untuk tidak sedia membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor serentak dengan pengumuman pembubaran parlimen telah menjadi isu dan meresahkan Umno Selangor khasnya orang yang bercita-cita untuk mengambil alih tempat Khalid sebagai MB, iaitu Noh bin Omar.

Noh nampaknya tidak berkenaan dengan cadangan Khalid untuk tidak membubar serentak Dun Selangor itu dengan menyifatkan tindakan Khalid itu sebagai tidak masuk akal. Khalid dalam mempertahankan cadangan itu mempersoal kenapa Dun Selangor tidak perlu dibubarkan serentak, sedangkan Sabah dan Sarawak boleh berbuat demikian.

Tanya Khalid kenapa apa yang berlaku di Sabah dan Sarawak tidak dibisingkan?

Noh pula menjawab (membela) tindakan Sabah dan Sarawak tidak dibubar serentak kerana perbezaan atau tempoh di antara kedua Dun itu dengan penggal parlimen persekutuan tidak begitu lama. Noh merujuk kepada Sarawak kalau ia tidak dibubarkan kerana ia baru sekali mengadakan sidang Dun selepas pilihan raya umum tahun lepas.

Di sini berlaku ketidakfahaman oleh Noh dengan apa yang dimaksudkan oleh Khalid. Apa yang dimaksudkan Khalid Dun Selangor tidak perlu dibubarkan dalam tempoh enam bulan kerana beliau mahu bajet 2012 yang baru dibentangkan dapat dinikmati oleh rakyat. Sekiranya Dun Selangor dibubarkan dalam tempoh terdekat ini bermakna bajet itu belum berfungsi dan rakyat tidak dapat menikmati bajet yang baru dibentang. Alasan Khalid itu rasional.

Alasan Khalid itu lebih matang berbanding dengan apa yang dipertikaikan oleh Noh Omar. Noh juga semacam mendedahkan kedangkalan wadi politiknya dan sengaja menelanjangkan rasa gelisah dan resahnya terhahap Umno Selangor. Noh secara tidak langsung bila dia mempertikaikan cadangan Khalid itu menunjukkan Umno dalam kepanasan.

Noh tuduh tindakan Khalid itu kerana seronok dengan kuasa dan menuduh tidak faham mengenai proses pembubaran Dun. Sebenarnya yang tidak faham dan buta perundangan ialah Noh sendiri bukannya MB Selangor itu. Mana-mana Dun boleh dikekalkan sehingga tampat tempoh penggalnya dan ia tidak secara automatik perlu dibubar bila parlimen dibubar.

Sama ada tindakan Khalid itu untuk memastikan kemenangan PKR - Pakatan Rakyat itu adalah haknya. Semestinya sebagai pemimpin PKR Khalid perlu memastikan kemenangan seperti mana juga Noh Omar. Adalah bodoh kalau Khalid membuka pintu untuk penyamun dan penyangat masuk ke dalam rumahnya. Kenapa Noh mempertikikan cadangan Khalid itu juga kerana memikirkan kalau Dun Selangor dibubar secara berasingan ia boleh menyebabkan Umno akan menangis tanpa irama.

Noh sebenarnya dalam resah gelisah dan kemabukan wap tahi lembu gemuk Sharizat Jalil. Tindakan Noh mengkritik Khalid itu menggambarkan akan ketakutannya untuk menghadapi pilihan raya. Seperti mana yang saya postkan dalam Fb beberapa hari lalu, Noh tidak perlu takut dan perlu memilih bila Dun Selangor dibubarkan kalau Umno sebenarnya kuat. Kalau sungguh Umno kuat, bubarlah bila-bila pun Dun Selangor Umno sedia menghadapinya.

Sama ada tahun ini atau tahun depan atau tahun 2013, apa yang hendak Noh kisahkan. Kalau Umno sudah kuat, sudah sedia hadapilah bila-bila masa. Apabila Noh hendak Dun Selangor dibubarkan serentak dengan Parlimen jelas menunjukkan ketakutan sudah melindungi diri Noh. Atau Noh merasakan perlu pilihan raya diadakan segera kerana kalau lagi lama lagi banyak penyelewengan dan salah guna kuasa dilakukan oleh para pemimpin Umno akan didedahkan.

Jelas dalam hal ini yang tidak masuk akal dan keluar asap bukan Khalid yang dikatakan bebal dalam berpolitik dan hanya tahu mentadbir dan mengurus itu, tetapi Non bin Omar orang yang bercita-cita untuk bertakhta di Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah. Kali ini Khalid berjaya menimbulkan kegelisahan kepada Umno Selangor dengan cadangan praktikalnya itu. [wm.kl.4:29 pm 23/11/11]

Panas Melenting

Ketua NGO Songlap Duit Pembeli Rumah PKNS

KETUA sebuah NGO yang kuat mengkritik kerajaan Selangor dikatakan telah melakukan pecah amanah membabitkan wang sebanyak lebih RM200,000 milik Perbadanan Iktisad Negeri Selangor (PKNS) dua tahun lepas.

Wang itu dikatakan untuk pembayaran pembelian rumah PKNS yang diruskan oleh ketua NGO berkenaan yang juga merupakan seorang peguam.

PKNS telah beberapa kali meminta dengan baik (berlandaskan undang-undang) supaya ketua NGO yang sering berdemo di hadapan pejabat MB Selangor dan wajahnya selalu keluar di kaca tv itu menjelaskan wang berkenaan sekiranya tidak mahu dikenakan tindakan.

Laporan penuh mengenai jumlah wang yang tidak dikembalikan kepada PKNS oleh firma milik ketua NGO berkenaan telah pun siap dan dalam pengetahuan kerajaan Selangor.

Tindakan pendedahan kes itu mungkin akan dilakukan sedikit masa lagi sekiranya ketua NGO itu berdegil untuk tidak menyerahkan wang itu. Plan penyelesaian pembayaran wang PNKS itu katanya sudah disediakan tetapi setakat ini belum ada apa-apa tindakan penyelesaian tuntas.

Selama ini ketua NGO yang didalangi oleh bekas pemimpin pemuda PKR itu diberi peluang untuk menyelesaikan secara baik bagi mengelakkan dia dikenakan tindakan. [wm.kl.3:39 pm 23/11/11]

Tuesday, November 22, 2011

Demi Maruah Najib
Mak Tiri Nazifuddin Perlu Letak Jawatan

TUP tup cucu Tun Razak Husseian yang baru hendak berniaga telah meletak jawatan sebagai pengarah bukan eksekutif syarikat Harvest Court Industeries. Sebabnya ialah kerana saham syarikat dimana beliau menjadi pengarah naik berdecung. Saham HC yang hanya 8 sen naik menjadi RM2.14 selepas Nazifuddin anak lelaki kedua Najib dengan Tengku Puteri Zahariah menjadi pengarah.

Kenaikan itu menyebabkan timbul berbagai-bagai spekulasi dan kurang senang di pihak Ha Najib. Sebenarnya menjadi perkara biasa di negara ini mana-mana syarikat atau apa sahaja badan yang membabitkan anak pembesar akan mendapat perhatian. Kalau ia membabitkan syarikat bersaham, sahamnya akan naik dan orang akan berebut untuk mendapat peluang kaya cepat. Syarikat berkenaan tidak payah berpengalaman, famous tetapi cukup kalau didalamnya ada anak orang besar ia akan maju.

Bukan saja di zaman Ha(ji) Najib menjadi PM. Masa Dr Mahathir jadi PM pun mana-mana saham yang ada kroni Mahathir atau anaknya naik mengejut. Misalnya waktu itu apa saja membabitkan Daim Zainuddin yang dikenali senbagai kroni Mahathir, apa saja syarikatnya akan mendapat perhatian. Mana-mana syarikat saham yang ada kepentingan Daim akan naik melambung. Terbitan awam sahamnya selalu terlebih langgan berkali-kali ganda. Waktu itu Daim tidak payah berniaga komediti seperti sawit atau logam emas, berniaga garam pun syarikat dia menjadi tumpuan ramai.

Begitu juga syarikat saham yang ada kaitan dengan menteri dan PM akan naik. Waktu Anwar Ibrahim dalam Umno, syarikat yang ada sangkut paut dengan kroninya juga akan naik berdecun. Banyak kawan-kawan Anwar yang menjadi kaya raya dan membina empayar hanya semalamannya saja. Itu semua bukan apa, kerana berkat Anwar sebagai TPM.

Cuma kalau tidak berapa nak naik pun syarikat yang ada kepentingan dengan bekas PM Abdullah Badawi. Entah kenapa, syarikat yang ada sangkut paut dengan Abdullah lumpuh begitu saja?

Kerana kebiasaan dan tradisi itu ia tidak menjadi pelik kalau syarikat anak Najib itu sahamnya naik mendadak. Sebaliknya adalah pelik kalau saham tidak naik. Naik turun saham di Security Malaysia boleh mejadi penunjuk dan penanda aras tentang popular atau tidak, wibawa atau tidak seseorang itu.

Justeru kenapa Nazifuddin perlu letak jawatan. Apakah dia bimbang kehadirannya di situ boleh menjejaskan reputasi dan karja bapaknya Ha(ji) Najib? Begitukah perkirannya.

Pada saya Nazifuddin tidak perlu meleaps jawatan dan keluar dari syarikat itu. Stretagi syarikat HC itu mengambil Nazifuddin untuk melonjakkan sahamnya sudah kena. Strategi bijak. Sesebuah syarikat mahukan wang. Pengampungan sahamnya kepada umum untuk mendapat wang bagi menambah aktiviti atau modal pusingan perniagaan perkara biasa. Ternyata setelah ia melantik Nazifuddin ia mampu melonjakkan sahamnya berribu kali ganda.

Apakah perletakan jawatan itu atas nasihat para penyamun terbus yang mengelilingi Ha Najib? Para penasihat Najib telah menasihatkan Nazifuddin supaya melepaskan jawatan kononnya demi menjadi Najib. Begitukah? Dan apakah ada orang dalam keluarga Najib sendiri cemburu dengan prestasi syarikat itu yang akan memberi keuntungan kepada Nazifuddin? Perlu disedari Nazifuddin adalah anak Najib dengan isteri pertamanya Puteri Zahariah atau Ku Yie.

Kalaulah para penasihat Najib ala-ala Apco itu bermaksud demikian, Nazifuddin perlu melepaskan untuk tidak menimbulkan masalah kepada bapanya, pendapat itu salah sebenarnya. Nazifuddin tidak akan memberi apa-apa kesan langsung kepada kedudukan bapaknya. Pembelian saham Haverst Court itu tidak sedikitpun menjejaskan reputasi Najib sebagai pemimpin. Ia adalah perniagaan yang bukan dibayangi oleh Najib.

Kalau reputasi dan maruah Najib sebagai PM hendak dijaga, bukan Nazifuddin yang perlu letak jawatan atau jadi mangsa keadaan. Yang patut "meletak" jawatan dan "melepas" jawatan ialah ibu tirinya Rosmah Mansor. Banyak kegiatan dan penampil serta penglibatan Rosmah yang telah memburukan imej Najib. Kalau di check dan diperiksa apa yang menjadi sebutan di luar sana ialah tentang Rosmah bukan Nazifuddin. Orang memperkatakan mengenai Rosmah bukan Nazifuddin.

Rosmahlah yang dikaitkan kononnya beliau telah memberi keburukan kepada Najib. Gelagat, penampilan dan juga hobi memiliki aksesori mewah bernilaian jutaan ringgit telah menjejaskan reputasi Najib. Yang dikaitkan dengan projek Permata yang diberikan peruntukan RM1 juta dalam Bajet tahun lalu bukan Nazifuddin tetapi Rosmah. Yang dikaitkan dengan kepala terbuka dan bolos bukan Nazifuddin tetapi Rosmah.

Yang dikatakan berperangai seperti Imelda Marcos bukan Nazifuddin tetapi Rosmah. Yang dikatakan menggunakan bomoh dan digelar wanita puaka bukan Nazifuddin tetapi Rosmah. Yang dikaitan dengan pembelian cincin bernilai RM24 juta bukan Nazifuddin tetapi Rosmah. Yang dikatakan terlibat dalam pembunuhan Altantuya bukan Nazifuddin tetapi Rosmah? Semua Rosmah, Rosmah dan Rosmah.

Sebenarnya sebelum Nazifuddin melepas jawatan sepatut satu referendum dibuat oleh kalangan penasihat Apco Najib siapakah yang lebih memburukkan Najib, Rosmah atau Nazifuddin?

Saya percaya dan yakin perletakkan jawatan Nazifuddin sebagai pengarah bukan eksekutif dan tetap memegang saham bernilai 3,982000 itu boleh membaik pulihkan imej Najib yang dicemari oleh kegiatan dan penampilan serta gaya hidup mewah mak tirinya, si Rosmah. Kalau benar Najib mahu pulihkan imej, menghindarkan orang bercakap mengenai keburukannya penasihat perlu menasihatkan Rosmah meletakkan jawatan bukan Nazifuddin.

Mungkin kalau Rosmah meletak jawatan dari segala jawatan yang dipegangnya, imej Najib akan pulih sedikit. Ha Najib perlu sedar yang isterinya sudah banyak mengoyak dan merobekkan maruahnya sebagai suami dan juga perdana menteri Malaysia. Memahami itu bagi saya perletakan Nazifuddin itu bukanlah penawar untuk menjaga reputasi Najib tetapi ia disuruh berbuat begitu kerana ada sangkut paut dengan dengki khianat orang di keliling Najib terhadap Nazifuddin.

Imej dan maruah Najib tetap akan seperti persepsi hari ini selagi Romah tidak melepas jawatan. Saya teringat kata-kata bekas pemimpin tertinggi Indonesia, katanya kalau Bapak Najib jadi Perdana Menteri dia bakal berhadapan dengan masalah bukan dengan parti oposisi tetapi dengan isterinya sendiri Ibu Rosmah. Apa yang pernah diucapkan oleh pemimpin itu nampak menjadi kenyataan. Pemimpin itu ada menyebut apakah tindakan yang perlu Najib lakukan, tetapi biarlah saya cerita di posting lain. [wm.kl.3:00 pm 22/11/11]

Ulasan Isu

Isu Air Kelantan
Minyak Perlu Ditukar Menjadi Air

PENDEDAHAN oleh akhbar PB - penjilat buntut UBN berhubung masalah air di Kelantan tidak boleh dianggap remeh dan bersifat politik semata-mata oleh kerajaan Kelantan. Benar, laporan khas yang dibuat dalam tiga siri itu bermotifkan politik untuk merendahkan keupayaan kerajaan Kelantan. Tetapi ada beberapa fakta yang dikemukakan benar dan pihak kerajaan Kelantan perlu bingkas mengenainya.

Apa juga masalah dihadapi oleh rakyat di negeri itu tidak boleh dihuraikan atau pun ditepis dengan mengatakan ia adalah motif politik. Kerajaan Kelantan harus sedia menerima dan bertanggungjawab ke atas apa yang benar-benar berlaku.

Laporan khas itu untuk mendedahkan kepada umum mengenai kegagalan kerajaan Kelantan dalam menyelesaikan isu air.

Bagi saya niat akhbar PB itu tidak adil kerana ia tidak mengemukakan jalan penyelesaian. Tidak ada apa-apa cadangan untuk dilaksanakan oleh kerajaan Kelantan bagi mengatasi masalah yang disebutkan itu. Sepatutnya sebagai sebuah akhbar berwibawa, berpengaruh ia perlu mengemukakan pandangan atau memberi way out dan juga idea untuk diguna pakai oleh kerajaan Kelantan mengatasi kemelut dihadapinya.

Misalnya salah satu peranan yang boleh dimainkan oleh akhbar itu kalau ia ikhlas, memberi tahu kepada kerajaan Pusat supaya melepaskan wang royalti minyak hak Kelantan itu kepada kerajaan Kelantan. Bagi tahu kepada Ha(ji) Najib Razak masalah air Kelantan berlaku disebabkan kerana masalah kewangan. Kalau wang royalti minyak berjumlah hampir RM1 billion itu dilepaskan tentu ia dapat digunakan untuk mempertingkatkan infrastruktur bagi mengatasi masalah air.

Sudah pasti kalau wang royalti 5% itu masuk ke dalam perbendaharaan Kelantan masalah air tidak akan berpanjangan. Di sini boleh ditafsirkan keengganan kerajaan Persekutuan melepaskan wang royalti itu adalah untuk menyusahkan rakyat Kelantan termasuk dalam mendapat kemudahan air dirawat (bersih).

Berbalik kepada fakta didedahkan oleh akhbar PB tadi, sesetengah faktanya benar. Tetapi ada juga fakta yang boleh diragui akan kesahihannya dan ditokok tambah. Menurut laporan itu pencemarann air Kelantan disebabkan beberapa unsur di dalamnya termasuk logam berat seperti, arsenik, besi dan magan serta bakteria E.coli.

Fakta itu disahkan dengan ujian makmal oleh Kementerian Kesihatan dari tahun 2008 hingga 2010. Ia ditambah oleh ujian persendirian oleh akhbar berkenaan dengan pakar air bertauliah. Betulkah? Ini meragukan kerana nama syarikat swasta yang ditauliahkan itu tidak disebut jelas dalam laporan tersebut.

Bagi saya sukar untuk menerima laporan berkenaan berhubung dengan kapasiti (kandungan) bahan di dalam air Kelantan yang membahayakan itu. Selagi tidak ada fakta atau pun sample dan testimoni menunjukkan ada pengguna yang bermasalah dari segi kesihatannya maka ia tidak boleh diterima. Dalam laporan itu juga tidak menyebut apakah air Kelantan telah mengorbankan pengguna, melainkan air banjir adalah yang meragut nyawa.

Ketua Umno Kelantan, Mustapa Mohemed hanya ada menghuraikan bahawa banyak penyakit berjangkit melalui air. Tetapi belum ada sample mengatakan pengguna air di Kelantan lumpuh atau pun demam atau fizikal jadi kemetot dan sebagainya kerana mengguna air di negeri itu.

Kalaupun ada, dan saya tenguk sendiri bagaimana air di sesetengah tempat di Kelantan bermasalah kerana ia berwarna perang atau kekuningan terutamanya di kawasan Hulu Kelantan. Saya tidak hairan keadaan ini kerana ada menteri dari Kelantan bila balik ke Kelantan mengikut suaminya dia tidak mahu ke rumah mertuanya kerana air di rumah mertuanya kurang bersih, tidak berwarna biru.

Seperti disebutkan tadi, kalau betul perangkaan didedahkan oleh akhbar itu hanya 53% daripada 1.5 juta rakyat Kelantan mendapat air bersih, ia merupakan satu masalah serius. Pihak kerajaan perlu bingkas dan berusaha mengatasi masalah mendapatkan bekalan air bersih kepada penduduk. Kepentingan air bagi manusia samalah dengan kepentingan leterik.

Kerajaan mungkin sudah mengenal pasti apakah masalah menyebabkan rakyat Kelantan berdepan dengan fenomena itu. Antara ialah masalah paip air yang lama berpuluh tahun tidak diganti. Tekanan air rendah juga menyebabkan ada sesetengah loji tidak dapat memuatkan air dengan kapasiti yang banyak. Semua itu memerlukan penggantian dan pertukaran peralatan atau pun diup greadkan.

Saya pernah mencadangkan secara lisan berhubung masalah air. Kerajaan Kelantan perlu memfokuskan kepada masalah ini untuk diselesaikan. Misalnya kerajaan Kelantan boleh memberi tumpuan khusus dalam tempoh setahun untuk mengatasi masalah air. Segala projek lain yang tidak penting perlu dihentikan dan tumpu kepada menyelesaikan masalah air. Penyelesaian ini perlu tuntas dan bukan setiap persoalan ditimbulkan pembangkang (UBN) itu perlu dijawab secara politik.

Isu air ini juga tidak boleh mengelak dengan hanya mengatakan ia ditimbulkan kerana hendak membersih najis lembu atau itu sengaja mahu memburukkan kerajaan Kelantan.

Kalau kerajaan Pusat tidak mahu memberi geran atau peruntukan, usaha lain perlulah dicari. Apa yang dilakukan oleh Datuk Mohd Asri Muda (Allahyarham) semasa beliau menjadi MB Kelantan tahun 60-an dulu mungkin boleh dicontohi. Bagaimana Asri terpaksa meminjam wang dari luar untuk membina jambatan Sultan Yahya Petra kerana Tunku Abdul Rahman tidak mahu memberi pinjaman. Saya tenguk cara Husam Musa berusaha mendapatkan royaliti minyak antara usaha baik bagi mengatasi masalah air.

Kuasa air terletak ditangan kerajaan negeri. Untuk tujuan ini mungkin ia boleh diswastakan kepada mana-mana agensi atau badan luar negara yang pakar dalam bidang ini. Iya, sebelum ini air Kelantan telah diswastakan kepada sebuah syarikat, tetapi ternyata ia tidak menyelesaikan masalah. Penswastaan itu lebih menguntungkan syarikat berkenaan daripada menyediakan kemudahan untuk rakyat Kelantan. Gara-gara air jugalah menyebabkan Nik Aziz terpaksa menandatangani perjanjian penswastaan air setelah makan nasi sepinggan.

Ada juga saya dengar Exco yang menjaga air Kelantan ini enggan menerima nasihat daripada kawan-kawan lain dan cuba menyelesai sendiri. Kalau benar sikap ini, ia satu amalan yang tidak betul. Apa juga masalah, baik tanah, pembangunan, air dan sebagainya ia bukan masalah yang perlu ditangani oleh exco terbabit sahaja. Semua anggota Exco turut bertanggungjawab dan maslaah harus dipikul dan diselesaikan secara kolektif - pinjam istilah Haji Hadi. Makanya kalau ada Exco lain turut bercakap memberi idea mengatasi masalah hendaklah terima dengan baik dan jangan ada perasaan prejudis.

Akhirnya untuk mengatasi masalah ini, kunci sudah dapat dikenali. Ianya berpunca daripada masalah kewangan. Justeru wang perlu dicari. Salah satu cara yang mudah untuk mendapatkan wang ialah daripada sumber alam negeri Kelantan sendiri, iaitu wang royalti minyak. Kalau wang ini dapat digunakan masalah air tidak akan timbul. Minyak boleh ditukar menjadi air. Disebabkan wang itu ditangan UBN, rakyat Kelantan perlu membuka tangan BN supaya wang itu relai. Cara nak membuka genggaman BN ialah dengan menewaskan parti itu bukan saja di Kelantan tetapi di Kuala Lumpur juga.

Itu sahajalah yang boleh diharapkan, kerana untuk mengharapkan para pemimpin UBN Kelantan berusaha mendapatkan wang itu selagi mereka tidak berkuasa, seperti mengharap tanduk dari kepala kucing. Sesungguhnya politik kita orang Melayu, orang Kelantan masih jauh dari cerdik dan bijaksana. Politik tetap dipolitikkan dalam keadaan bagaimana sekali pun. [wm.kl.10:21 am 22/11/11]

Monday, November 21, 2011

Susupan Petang

Azmin Wakil Rakyat Paling Sistematik

TIDAK melampau kalau saya isytiharkan Ahli Parlimen Gombak yang juga Adun Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali adalah wakil rakyat yang bersistematik berdasarkan pengalaman saya sendiri. Belum pernah saya terjumpa cara berkerja dan juga melayani rakyat seperti dilakukan oleh Azmin. Saya bergaul dengan lebih 300 orang wakil rakyat dari semua fraksi, Umno, Pas, PKR dan juga DAP.

Tetapi tidak ada seorang pun dari 300 orang wakil rakyat itu termasuk menteri yang berhubung dengan rakyat atau menyatakan terima kasih kepada rakyat seperti mana Azmin walaupun perkara kecil. Maaf ... dalam hal ini wakil rakyat Pas terkebelakang sekali. Selain dari Azmin ada dua tiga orang lagi wakil rakyat yang menggunakan surat untuk berintraksi dengan saya.

Keduanya ialah wakil rakyat dari BN bertaraf menteri dan seorang lagi wakil rakyat BN juga bertaraf ahli Parlimen dan kini menjadi Adun. Kedua mereka berasal dari Kelantan. Saya pernah menerima surat dari kedua mereka ini hanya untuk memaklumkan sesuatu yang boleh disampaikan dengan mulut saja.

Jelas cara bekerja Azmin adalah bersistematik, kemas, mengkagum dan profesional. Dan kalau boleh saya sebut stail Azmin sama juga dengan cara Tengku Razaleigh Hamzah menghormati orang. Saya pernah menerima surat balasan dari Tengku Razaleigh hanya kerana menghantarkan kepadanya sebuah buku tulisan saya.

Baru sekejap tadi seorang pegawai di pejabat Azmin telah mengirimkan sepucuk surat mengucapkan tahniah atas majlis kenduri meraikan perkahwinan anak saya semalam. Surat itu juga beliau membuat apologis kerana tidak dapat hadir.

Apalah sangat surat itu? Tetapi bagi saya rakyat marhaen mendapat surat dari wakil rakyat merasakan satu penghargaan besar. Surat memilik sentimen value yang tinggi bagi orang seperti saya.

Saya tahu Azmin boleh mengirimkan ucapan selamat dan apologis itu menerusi SMS atau dengan memberi komen di blog saya. Tetapi beliau tidak berbuat begitu dan mengambil sedikit masa serta menggunakan kertas untuk memberi ucapan itu. Kalaulah semua wakil rakyat berkhidmat seperti Azmin saya kira mereka tidak ada masalah untuk terus disayangi rakyat.

Bagaimana pun mungkin kebagusan Azmin dalam bab ini tetapi tidak dalam bab-bab lain. Itu saya tidak peduli dan mengambil kira. Seperti saya katakan tadi pengiriman surat ini sesuatu yang membanggakan saya.

Azmin bukan saja mengirimkan surat seperti itu tetapi beliau tidak pernah melupai untuk mengirimkan saya saban tahun kad ucap selamat hari raya dan kad jemputan rumah terbukanya. Walaupun beliau ada menjemput menerusi banner atau siaran akhbar, tetapi beliau tetap mengirimkan kad secara rasmi.

Ini stail dan kelebihan Azmin bagi saya.

Oleh kerana itu kalau orang nampak saya saban tahun ke rumah terbukanya, usahlah cemburu kerana dia melayan saya penuh profesional. Wajar kalau saya juga membalas sikap baik itu dengan penuh kehormatan.

Di sini saya menyeru wakil rakyat terutamanya dari Pas belajarlah berurusan seperti Azmin dan ambil berat hal rakyat walaupun perkara itu agak kecil nilainya. Sebab penilaian itu bermula dari perkara yang remeh temeh. Kalau hal yang ringkas dan mudah tidak dapat dilaksanakan, macamana hendak memerintah dan mentadbir negeri. Rakyat yang celik akan menilai kemampuan seseorang atau sesebuah parti itu dari kerja-kerja ringkas dan kecil saja. [wm.kl.7:38 pm 21/11/11]

Ulasan Isu

Najib Razak
Mahathir Lambung, Udin Anak Yassin Libas


UDIN anak Yassin bersependapat dengan Dr Mahathir Mohamad bahawa Umno ada masalah dalaman bagaimana pun masalah itu sedang diatasi. Menurut Udin, Umno bermasalah apabila ia dipimpin oleh Abdullah Badawi. Kata Udin juga masalah dalaman Umno itu sedang diatasi tetapi masih belum mencukupi.

Perlu apa Udin anak Yassin berterusan begitu kepada media?

Apa yang boleh difahami dengan kenyataan Udin anak Yassin itu, 'dia sependapat dengan Mahathir' yang masalah dalaman berlaku dalam Umno kini disebabkan kelemahan Abdullah Badawi. Dalam pada itu Udin anak Yassin juga bersetuju dengan kritikan pedas Mahathir kepada Umno. Kenapa beliau mengharap Mahathir terus mengkritik Umno (Najib)?

Selama lebih empat tahun Abdullah memimpin Umno, tidak ada satu perkara pun yang Dr Mahathir berkenaan. Siang malam beliau mengkritik Abdullah. Kemuncaknya ialah mengkritik penglibatan menantu Abdullah, Khairy Jamaluddin dalam pentadbiran Abdullah. Sampai sekarang ini saya hairan dengan telatah dan perangai Mahathir dalam hal ini - membenci Abdullah.

Umum faham kenapa kalau Udin anak Yassin bersetuju dengan Mahathir yang mengkritik Abdullah. Udin anak Yassin tidak begitu mersa dengan Abdullah. Pertukaran potfolio Muhyuddin dari menteri MITI kepada menteri pertanian salah satu sebab kenapa Udin anak Yassin terkilan.

Walaupun Abdullah mahu menjadikan menteri pertanian sebagai menteri kanan, tetapi ia tidak dapat diterima oleh Udin anak Yassin. MITI dilihat lebih kanan dan penuh glamour oleh Udin. Bermula dari situlah Udin anak Yassin terus menyerang Abdullah Badawi. Serangan pula secara terbuka sehinggakan meminta Abdullah berundur dari kerusi PM dan Presiden Umno.

Abdullah terasa hati dengan tindakan Udin anak Yassin itu yang dilihat dimonitor oleh Mahathir. Kerterkilanan Abdullah itu dizahirkan pada ucapan penggulungan beliau untuk terakhir kali di perhimpunan agung Umno. Kata Abdullah; saya maafkan Muhyuddin Yassin. Perwakilan memahami dengan kerendahan diri Abdullah itu.

Permainan sambung menyambung antara Udin anak Yassin dengan Mahathir ini berterusan. Kalau dulu untuk menjatuhkan Abdullah kini nampaknya ia berubah kepada Haji Mohd Najib Razak juga. Mungkin disebabkan sikap begitulah menyebabkan ada sesetengah ahli Umno cuak dengan Mahathir.

Apa ertinya apabila Mahathir mengatakan Umno masih bercakaran? Dan apa pula ertinya bila kenyataan itu disetujui oleh Udin anak Yassin. Najib sudah memimpin Umno selama dua tahun. Apabila Mahathir dan Udin anak Yassin tetap mengatakan Umno masih belum lendik dan bercakaran, ia membawa maksud Najib gagal untuk memimpin dan memulihkan Umno.

Maksud di sebalik pandangan itu bagi menggambarkan Najib juga tidak berwibawa untuk memulihkan Umno. Najib lemah dan tidak ada kekuatan (karismatik) bagaimana hendak menghentikan percakaran dalaman Umno. Mesej yang hendak disampaikan bahawa sudah sampai kalau Najib juga berundur seperti mana Abdullah berundur bagi menjamin keutuhan Umno. Pandangan ini seakan sengaja diprediction awal untuk meletakkan kesalahan kepada Najib kalau Umno menghadapi musibah.

Sebab itu Mahathir memberi peringatan supaya UBN tidak mengadakan pilihan raya dalam waktu terdekat. Mahathir mungkin sudah dapat menghidu akan nasib UBN kalau diadakan pilihan raya dalam sebulan dua ini. Apa di namakan percakaran dalaman itu mungkin jelas dan dirasai oleh Mahathir. Selain itu Mahathir juga sudah dapat membayangkan bahawa orang Cina, India dan sebagaian anak-anak muda tidak akan menyokong UBN lagi. Pergolakan di Timur Tengah mempengaruhi pengundi muda. Masalah dihadapi anak muda gagal diselesaikan oleh Haji Najib.

Dari sudah lain Mahathir ada agenda sendiri kenapa beliau mula mengkritik Najib dan cuba mengangkat Udin anak Yassin. Mahathir tidak akan melakukan sesuatu kalau bukan untuk kepentingannya. Politik Mahathir politik yang bervariasi dalam keputusan dan maksudnya - semua untuk kepentingan dirinya. Tindakan politik Mahathir berlapis-lapis macam kueh lapis. Dalam perhatian saya motif utama dia menyokong Udin anak Yassin bukan kerana Udin dilihat lebih tegas dan komited dengan Melayu. Sebalinya rahsia daripada itu ialah kerana Mahathir mahu mengirimkan anaknya, Mukhriz berganjak ke atas.

Mahathir sudah membaca peta politik di masa depan. Perjalanan anaknya Mukhriz untuk naik ke atas mungkin agar sukar kalau Mukhriz melalui denai dan jalan biasa. Maka ia perlu dijemput agar melompat dari jalan biasa. Mahathir mungkin sudah membayangkan jalan atau pun liku untuk naik ke atas dalam Umno semakin runcing dan sukar untuk masa akan datang. Juteru ia perlu diangkat segera. Anaknya itu memerlukan junjung untuk 'mendolornya' ke atas.

Orang-orang seperti Hishamuddin, Zaid Hamidi akan menjadi penghalang kepada Mukhriz. Sementara orang ini berada ditakah hari ini maka Mukhriz perlu diganjakkan segera. Untuk naik mesti ada junjung. Junjung terbaik ialah Udin anak Yassin. Dalam hal ini Mahathir kena meneguhkan jujung dan memberi markah tinggi kepada Udin anak Yassin. Dalam masa sama kerja Mahathir itu ialah untuk menanam budi bagi dia menunai bakti apabila Udin anak Yassin naik menjadi PM kelak.

Salah satu pasukan yang akan menegakkan Udin anak Yassin dan menggoncangkan Najib ialah para veteran Umno yang bersemangat nasionalis. Apa dinamakan pertubuhan bekas wakil rakyat Umno (Penawar) adalah salah satu instrument untuk menyalurkan racun ke bumi politik Najib.

Sikap atau pun kegiatan Udin anak Yassin yang bersahutan dengan Mahathir hari ini tidak ubah seperti tekung dengan apik di dalam takraw. Tekung tukang lambung, apik tukang smash. Begitu juga dalam kerja untuk mendamagekan Najib ini, Mahathir lambung, Udin anak Yassin libas.

Eloka kalau para pak pacat Najih mengikuti perkembangan ini dan mengintip apakah kerja sulit seterusnya yang dilakukan Udin anak Yassin dan Mahathir. Kalau ia dibiarkan tidak mustahil Najib akhirnya akan sampai ke dinding dan ketika itu dia juga kena mengaku kalah seperti Abdullah. Apa lagi Najib lebih kurang sama saja dengan Abdullah tidak mahu melawan, lebih banyak menyerah.

Perhimpunan agung Umno hujung bulan ini akan cuba memberi gambaran bahawa Najib ditekan dari dalam. [wm.kl.5:30 21/11/11]

Saturday, November 19, 2011

Catatan Kesyukuran

Alhamdulilah Kenduri Selamat, Meriah dan Menggembirakan

[kemaskini] SYUKUR Alhamdulilah majlis walimas anak perempuan saya, Ernny Erniati bersama Mohd Zukhairi Mohd Sibaweh seharian suntuk hari ini selamat dengan sejahtranya. Tidak ada sesuatu yang tidak diingini berlaku di sepanjang berlangsungnya majlis pagi dan petang ini. Saya laki bini dan anak-anak sebagai tuan rumah sangat berpuas hati dengan kehadiran para jemputan dari jauh dan dekat. Hampir semua para jemputan hadir.

Beberapa orang yang 'sengaja' diundang pula memaklumkan akan 'keabsenan' mereka bersebab yang munasabah, bagaimana pun ada juga yang tidak memaklumkan... mungkin mereka lupa tarikh ataupun 'bersimbung' dengan acara lain.

Bagi tuan rumah tidak ada yang paling gembira bila mana para jemputannya hadir dan memuji juadah hidangan yang disediakan, sedap dan menyelerakan. Masakan kambing muda, (lamb) delca, gulai kawah, ayam goreng berempah ternyata membuka selera. Ramai tetamu yang memuji dan mengangkat tangan dengan menu disediakan dan minta diadakan lagi di lain masa. Terima kasih chef.

Mengharukan bukan saja adik beradik dari kampung, sahabat handai, kawan dan taulan (sesetengahnya lama tidak jumpa), ahli politik yang dijemput juga hadir. Sahabat yang tidak terlupa dijemput tetapi hadir adalah sahabat yang toleran. Manakala sahabat yang dijemput tetapi 'terlupa' untuk hadir sahabat yang tidak mengambil cakna dan kurang budi.

Sebahabat dan sanak saudara prihatin, pada sebelah malam lagi sudah bertandang ke rumah membantu apa-apa yang perlu atau berkirim salam tanda ingatan. Sahabat yang jauh termasuklah dua kawan dari Banda Aceh yang datang khas untuk membantu kerja kenduri dan meraikan majlis perkahwinan itu. Sebahagian sahabat Musafir Ilahi yang sudah lebih 15 tahun tak jumpa atau berselonggok juga turut bertemu kembali.

Sementara yang tidak dapat hadir menyapa dari jauh pernuh kerinduan. Ada sahabat yang tidak berkesempatan datang tetapi telah mengirim hadiah dengan pos laju. Terima kasih teman sepermainan M Hayat yang buat kali kedua menghantar hadiah sebagai pengganti diri. Ada juga yang berjanji untuk bersama tiba-tiba 'menyembunyikan' diri pada saat terakhir dengan seribu alasan. Tak mengapa!

Pendeknya majlis hari ini sangat bererti. Paling menambahkan 'keberertian' itu apabila rakan Fb juga yang sebelum ini bertegur sapa di alam maya tetapi telah mengorbankan masa dan wang ringgit untuk hadir untuk berkenalan dari dekat. Ternyata media sosial baru (Fb) hari ini menjadi satu fenomena baru yang mewujudkan rakaian persahabatan yang intim dan efektif.

Ternyata majlis kenduri boleh merapatkan hubungan silaturahim serta memperluaskan jalinan persahabatan. Menambah ukhwah persaudaraan dan juga boleh menjernihkan kekeruhan di antara satu sama lain. Mereka yang dapat memahami itu betapa besarnya erti persahabatan akan mengambil kesempatan menerusi majlis seperti itu.

Sebaliknya hanya mereka yang sengaja tidak sukakan kepada kejernihan akan menolak falsafah kenduri sebagai sebuah gelanggang merapat dan menjalinkan ikatan persaudaraan. Yang rendah hati budi dan tipis iman menganggap kenduri hanya majlis keraian biasa.

Selain dari komitmen saudara mara yang sangat menggembirakan saya, tentunya ialah, kedatangan beberapa rakan Fb dan juga pembaca blog Merah Tinta. Mereka datang dari jauh dan ada yang melangkaui beberapa daerah khususnya untuk menghadiri kenduri saya. Misalnya Haslinawati datang bersama suaminya dari Serembahn bersama anak-anaknya.

Nosbisha, Nor Hasin dan Zakir dari Shah Alam datang bersama anak dan isterinya. Presiden Pertis Cikgu Zakaria Yahya dan Sdr Nor Azman Sukerman juga hadir. Tidak terlupa juga kepada DJ radio Bernama 24 kesukaan saya, Nazira Noran juga hadir bersama anak-anaknya dan juga bekas DJ Radio Ibu Kota sdr Zainal Din Zainal.

Saya terharu atas kesudian kalian semua... kerana saya tidak duga begitu sekali peraiaan kalian pada majlis saya. Berjaya atau tidak majlis, suram atau ceria bergantung kepada kehadiran para tamu.

Selain itu juga yang membanggakan saya ialah kehadiran Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah bersama rombongannya, Datuk Rahim dan sdr Nasharudin Rais. Iya... sepanjang saya terlibat dalam dunia politik inilah seorang tokoh politik yang terkenal yang pernah saya undang dan hadir ke rumah saya. Kedatangan Tengku Razaleigh ini mengesahkan akan betapa berjiwa rakyatnya Tengku Razaleigh.

Kedatangan Tengku Razaleigh hari ini sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh sebahagian besar tetamu saya. Bila saya menguar-uarkan Tengku Razaleigh dan Tok Guru Nik Aziz dijemput mereka menanti kehadiran kedua tokoh ini. Kedatangan bekas Menteri Kewangan itu diambil peluang oleh tetamu untuk bersua muka dan beramah mesra dengan Tengku Razaleigh. Tengku Razaleigh petang tadi bagaikan bintang filem apabila para tetamu seorang demi seorang datang bergambar dengannya.

Turut sama hadir ialah sahabat saya Sabree Shafee bersama anak dan isterinya. Mulanya saya mengira Sabree adalah mewakili pemimpin Pas yang dijemput kerana hampir separuh majlis berjalan tidak ada pemimpin Pas dijemput kelihatan batang hidungnya.

Selepas itu barulah ahli Parlimen Tumpat, Kamarudin Jaafar bersama isteri tiba, diikuti bekas MP Jeli Apandi Mohamad yang tiba hamnpir serentak dengan ahi Parlimen Kubang Kerian, Sallahuddin Ayub. Dr Mohd Hatta walaupun sibuk namun sempat juga menyempatkan diri, begitu juga dengan Adun Hulu Kelang Saari Sungib yang datang bersama isterinya, Kak Cha tiba lebih awal.

Kehadiran mereka sungguh mengharukan. Tidak semua rakan politik yang saya jemput... dan ada juga dua tiga orang wakil wakil rakyat yang dijemput tetapi tersesat jalan sampai akhirnya. Yang tersesat jalan tidak mengapa, pilihan raya umum sudah hampir tiba. Tetapi yang dijemput dan diberikan kad, bukan saja tidak hadir tetapi ada yang tidak menjawab pun.

Setiausaha Agung Pas, Mustafa Ali walaupun dijemput menerusi SMS, berikirim salam tidak dapat hadir kerana di Terengganu. Begitu juga dengan Exco Kelantan Dr Mohd Fadzli Hassan dan ahli Parlimen Pokok Sena Mahfuz Omar memohon maaf kerana tak sempat datang. Manakala Ahli Parlimen Bachok Nasharuddin Mat Isa, Adun Limbongan Drs Zainuddin Awang Hamat, Adun Semerak Wan Hassan Wan Ibrahim yang dijemput tetapi lenyap tanpa khabar. Mungkin ketiga mereka ini sudah berkira untuk berundur dalam pilihan raya akan datang.

Begitu juga Mursyidul Am Pas yang 'dipadah' juga tidak kelihatan dan tidak ada apa-apa perkhabaran apakah tarikh kenduri saya dicatat di diarinya ataupun kad yang disampaikan menerusi Pegawai Keselamatannya tertinggal atas tangga. Mungkin jemputan saya untuknya sebagai jemputan Abu Nawas.

Bagaimana pun kerusi para undangan yang dijemput tetapi tidak dapat hadir (mungkin kerana ada musaqah) dipenuhi oleh rakan seprofesyen saya yang tidak pernah melupai majlis saya; Subky Latiff, Pyan Habib, Yahya Ismail, Ahmad Lutif Othman, Razali Endun, Rodly Fadzli, Rahim Zain, Azmin Pungguk, Mali Jaafar dan lain-lain.

Di hujung catatan kesyukuran ini ingin saya rakamkan ucapan terima kasih tidak terhingga kepada Mohd Zaki Abdul Rahman (Abang Ki) bersama isteri (Kak Wan), Fauzi Ibrahim dan isteri cikgu Sharifah yang membantu dari mula hingga akhir.

Tidak terlupa kepada sdr Zulaimi Kazin taukeh Kopi Janda yang ikut sama merai dan memeriahkan majlis saya dengan membuka kiok khas menyediakan minum kopi Janda ais kepada para jemputan saya. Ternyata kopi janda ais mengacam dan sangat sesuai untuk dihidangkan pada majlis seperti itu.

Mustahil saya dapat mencatat semua mereka yang terlibat kerana ia terlalu ramai untuk diingati satu persatu. Oh ya tidak terlupa kepada ahli Parlimen Ketereh Abdul Aziz Kadir dan ahli Parlimen Tanah Merah Amran Abdul Ghani yang datang sesudah sayup musim.

Kepada tetamu isteri saya, anak-anak saya yang tidak sempat saya temui dan mengenali, saya pohon maaf dan mengucap terima kasih di atas kunjungan anda sekalian. Semoga majlis yang baru kita lalu mendapat restu Nabi Muhamamd s.a.w. dan diberi berkat oleh Allah s.w.t. [wm.kl.11:00 19/11/11]