Wednesday, December 31, 2014

Anwar, Husam ziarahi Nik Aziz

TERKINI                                                                                                            

Semasa banjir memuncak di Kelantan Tokguruku Nik Abdul Aziz Nik Mat berada di hospital, keuzuran dialaminya kebelakangan ini sama sekali tidak memberi kesempatan untuknya meninjau keadaan banjir dan menemui mangsa banjir.

Anwar memperkatakan sesuatu kepada Tokguru.
Apa yang dapat dilakukan oleh Tokguru hanya berdoa dari atas katil dalam ward agar banjir lekas surut dan rakyat Kelantan bersabar menghadapi ujian daripada Allah.

Betapa terkilannya Tokguru kerana tidak dapat meninjau keadaan banjir seperti biasa hanya Tuhan saja yang tahu. Sebelum ini bila berlaku banjir, beliaulah antara orang pertama turun padang menemui rakyat.

Kali ini dengan keuzuran agak serius dialaminya, beliau hanya dapat mendengar laporan dari mereka yang menziarahinya.

Pastikan semua mangsa terima bantuan banjir

BANTUAN BANJIR                                                                                          

Pihak bertanggungjawab menguruskan bencana banjir; mennyelamat dan menyalurkan bekalan makanan sama ada di pihak kerajaan negeri atau pun Majlis Keselamatan Negara (MKN) atau pun parti-parti politik harus lebih prihatin untuk memastikan mangsa banjir dilayani sebaik mungkin dan tidak berlaku sebarang bentuk penyelewengan apa lagi ada mangsa banjir dianak tiri atau tidak dipedulikan.
Lori  membawa bantuan daripada rakan Fb sudah bergerak.

Sebaik keadaan banjir mulai surut dan jalan-jalan utama untuk berhubung ke kawasan dilanda banjir dibuka semula, kini berbondong-bodong barangan bekalan dan segala macam keperluan dibawa baik oleh agensi kerajaan maupun badan-badan sukarelawan, dan orang perseorangan.

Malam tadi sepanjang jalan menuju ke Pantai Timur dari lebuh raya Karak baik memasuki ke jalan Gua Musang atau ke Kuatan - Terengganu kelihatan banyak lori berbagai saiz membawa barang dipercayai bekalan untuk mangsa banjir.

Tuesday, December 30, 2014

Nilai bencana banjir dengan seluruh pancaindra

RINTIHAN BANJIR                                                                                          

Kemusanahan di Kelantan kerana banjir.
Kalau dua tiga hari lepas kita semua berdebar dan tertanya-tanya macam mana nasib mangsa banjir, hari ini hati kita jadi lebih tersayat dan tersendu apabila melihat kesan-kesan banjir yang sudah dapat disaksikan sendiri.

Mungkin selepas air sudah mulai beransur surut, perasaan bimbang kita akan keselamatan mangsa banjir, baik yang ditempatkkan di pusat pemidahan, maupun yang terkepung atau kelaparan kerana kesukaran pasukan menyelamat masuki sudah tiada, tetapi perasaan lain pula kini menyerang kita, dan ia lebih menyayukan perasaan apa menyaksikan kesan pasca banjir.

Kemusnahan di Aceh kerana tsunami 2004.
Sayu, sedih, bahkan sejuta perasaan lain lagi menyerang kita apabila melihat kesan-kesan pasca banjir yang keadaanya amat dahsyat sekali yang belum pernah kita saksikan berlaku di negara ini.

Bagi mereka yang sudah terbiasa menyaksikan keadaan demikian, (bencana alam) mungkin tidak begitu luluh hatinya. Tetapi bagi yang baru pertama kali menyaksinya, perasaan hiba dan sebak tidak dapat dielakkan. Mungkin sudah ada yang kekeringan air mata apabila menyaksikan audio visual banjir itu.

Jadikan Kuala Krai dan Gua Musang jajahan istimewa

SUSUPAN MALAM                                                                                        

Esok Perdana Menteri Mohd Najib Razak akan mengadakan lawatan kedua ke Kelantan untuk meninjau masalah banjir. Beliau akan ke Jajahan Gua Musang dan Kuala Krai yang mana dua jajahan ini tidak sempat dikunjungi semasa beliau melawat banjir di Kelantan dua hari lepas.

Najib akan membuat tinjauan sendiri. Keinginan itu selepas melihat gambar-gambar kemusnahan harta benda mangsa banjir di jajahan berkenaan.

Molek benarlah kalau Najib mengunjungi ke jajahan berkenaan. Kedua jajahan itu adalah dua jajahan yang teruk dilanda banjir dan menjadi jajahan yang terawal dilanda banjir selepas Rantau Panjang. Sampai ke hari ini jumlah mangsa yang berada di pusat pemindahan dari dua jajahan itu yang terbanyak.

Friday, December 26, 2014

Tan Sri dengar dan hayatilah isi surat ini

SURAT TERBUKA                                                                                          

YAB Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin,
Timbalan Perdana Menteri Malaysia,
Putrajaya, Wilayah Persekutuan,
Malaysia.

Assalamualaikum wbh wbt.

YAB Tan Sri,


Muhyiddin meninjau banjir dari udara.
Malam tadi saya sudah mendengar dan menelaahi kenyataan dan penjelasan daripada Tan Sri yang disiarkan dalam media eletronik berhubung bencana banjir yang melanda negeri-negeri Pantai Timur khasnya di Kelantan. Saya mendengar dengan tekun penjelasan daripada Tan Sri bahawa buat masa ini tidak perlu darurat diistyharkan di Kelantan.

Kata (alasan) Tan Sri, kalau pun darurat diistyharkan ia tidak menyelesaikan masalah, banjir tidak surut juga kalau diistyharkan darurat. Sedangkan apa yang dikehendaki oleh mangsa banjir kata Tan Sri ialah bantuan bekalan makanan dan keselamatan buat diri mereka. Dan semua itu sedang dilaksanakan. Agak pesimis kenyataan Tan Sri.

Azmin bawa duit RM1 juta untuk banjir Kelantan

KELETAH BANJIR                                                                                            

Ketibaan Azmin di Kelantan disambut Mohd Amar.
Alhamdullilah MB Selangor Mohamed Azmin Ali telah menunaikan apa yang dijanjikan untuk membantu masa banjir di Kelantan apabila hari ini kerajaan Selangor telah menghulurkan bantuan kewangan RM1 juta manakala RM100,000 untuk negeri-negeri Terengganu, Pahang dan Perak yang juga mengadapi musibah banjir.

Peruntukan RM1 juta itu adalah komitmen Azmin dan sebagai tanda solidiriti kerajaan Pakatan Rakyat Selangor itu negari "sekutunya" Kelantan. Dua hari lepas Naib Presiden Pas Husam Musa membuat rayuan peribadi kepada Azmin agar memerhati dan menghulurkan bantuan kepada Kelantan yang nazak ditimpa banjir.

Tabung derma mangsa banjir Bukit Bekok, Manek Urai dilancar

PENGUMUMAN                                                                                               

Semalam Menteri Kewangan 2, Husni Hanadzlah telah mengumumkan bantuan segera untuk mangsa banjir yang melanda beberapa buah negeri kini sebanyak RM50 juta. Kalau dikira dan dibahagikan daripada jumlah itu setiap buah negeri mendapat sekitar RM10 juta ringgit sahaja. Sudah pasti peruntukan sebanyak itu jauh daripada mencukupi.

Semua pihak sudah mengakui bencana banjir yang berlaku kini luar biasa dan diluar jangkaan. Justeru timbul berbagai masalah. Paling ketara kekurangan aset untuk melakukan penyelamatan dan juga menghatar bantuan bekalan dan keperluan kepada mangsa banjir. Ada mangsa banjir terbiar sehingga lebih 72 jam.

Thursday, December 25, 2014

Jangan tunggu Kota Bharu hanyut baru bertindak

MERINTIH BANJIR                                                                                         

Marilah kita berbicara lagi soal bencana banjir yang melanda negara pada masa ini. Saya ingin fokuskan lagi kepada negeri kelahiran saya, Kelantan Darulnaim. Dengan air masih naik dan semua bandar utama sudah dijamahi air, dan kini paling teruk di Kota Bharu, masyarakat umum sudah majmuk mengatakan banjir kali ini adalah teruk, parah dan tragis.

Hosptal dimasuki air.
Ukuran umum berbeza dengan perincian pihak berkuasa termasuk kerajaan negeri Kelantan dan Persekutuan sendiri. Pihak kerajaan Kelantan masih beranggapan banjir yang melanda Kelantan ini masih boleh dikawal dan tidak memerlukan kepada tindakan lebih serius, melainkan berdoa.

Mustapa Mohamed satu-satu menteri dari Kelantan pula mengatakan darurat tidak perlu diistyharkan kerana keadaan masih terkawal.

Najib anak bangsawan tak memahami penderitaan marhaen

SUARASA                                                                                                        

Pagi-pagi saya dikirimkan foto print skrin daripada facebook oleh seorang temanita menunjukkan Perdana Menteri yang kita kasihi Mohd Najib Razak sedang bermain golf dengan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama di Hawaii.

Obama: Macam mana Kelantan Mr Najib?
Obama berada di pulau peranginan itu untuk menghabiskan masa cuti Krismas. Beberapa orang pemimpin lain juga turut hadir sama untuk bercanda dengan Obama.

Mulanya saya tidak mempercayai gambar yang dikirimkan itu. Mungkin sahaja ia satu perbuatan jahat untuk memburuk-burukan perdana menteri yang kita sayangi. Ia hendak memberi gambaran Najib kurang peka kepada masalah dalam negara waktu ini terutamanya bencana banjir yang melanda negeri Pantai Timur dan teruknya negeri "pembangkang" iaitu Kelantan.

Husam hubungi Azmin minta bantuan untuk Kelantan

SUARA PAGI                                                                                                    

Malam tadi entah jam berapa saya tertidur. Mata jadi sangat berat untuk tidur kerana mengenangkan nasib negeri Kelantan yang ditenggelami air. Terkenang dan teringatkan kepada mangsa banjir terutamanya yang terperangkap di Manek Urai. Saya tidak mempunyai apa-apa kuasa dan kekuatan untuk membantu mereka. Jauh sekali sebagai Superman.

Husam tidak tidur..
Tetapi saya yakin para pemimpin di Kelantan berusaha untuk membantu. Tanggungjawab dan keselamatan nyawa rakyat Kelantan terletak di tangan mereka. Yang ada kudrat membantu dengan tulang empat kerat yang uzur, berdoa atas tikar sembahyang.

Saya percaya hampir semua pemimpin yang bertanggungjawab tidak dapat melelapkan mata mengenangkan banjir. Cuma kerana malam pergerakan dan pemantauan mereka terbatas, mungkin operasi terhenti seketika.

Apa yang saya banyangkan benar, apabila pagi ini saya menerima beberapa kiriman SMS dan email menceritakan bagaimana pemimpin politik dan Ketua-ketua Jabatan dan Pasukan Keselamatan di Kelantan terus berusaha membantu mangsa banjir tanpa mengira waktu dan keselamatan diri sendiri.

Wednesday, December 24, 2014

Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang perlu bantu Kelantan

SUSUPAN MALAM                                                                                          

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor dan kerajaan DAP Pulau Pinang harus berbuat sesuatu untuk merengankan beban kerajaan Kelantan yang kini berhadapan dengan bencana banjir yang disifatkan paling dahsyat dalam tempoh 30 tahun.

Azmin perlu bantu..
Walaupun kerajaan Pas Kelantan masih mampu untuk menghadapi bencana itu tetapi ia sesuatu yang sangat membebankan. Menurut maklumat terbaru kini terdapat 26,968 mangsa banjir yang ditempatkan di 129 pusat pemindahan banjir di lapan Jajahan.

Paling mencemaskan katanya terdapat lebih 1,000 mangsa banjir terperangkap di pusat pemindahan banjir di Gua Musang dan Kuala Krai dimana mereka tidak dapat dihubungi oleh petugas banjir kerana keadaan tidak mengizinkan disebabkan air deras tidak dapat dimasuki dengan bot maupun helikopter.

Kedahsyatan banjir kita yang mengundangnya?

BANJIR DI KELANTAN                                                                                  

Sebuah majsid di Kuala Krai ditenggelami air.
Mungkin disebabkan bah atau banjir, bencana alam yang sering berlaku di Kelantan atau negeri-negeri di Pantai Timur menyebabkan orang di Pantai Barat atau yang berada di luar Kelantan merasakan bah yang melanda Kelantan sejak seminggu lalu, sebagai perkara biasa.

Ia adalah bencana alam tahunan yang terpaksa dihadapi rakyat negeri itu yang sudah memanglikan rakyat di negeri-negeri tersebut.

Banjir teguran Allah...

RESPONS                                                                                                           

Seorang penjengok blog saya telah mengirim satu ulasan sebagai respons kepada catatan saya mengenai banjir yang kini hebat melanda Kelantan. Ulasan penjengok ini menarik dimana dia mengaitkan dengan bencana alam yang berlaku sekarang ini sebagai satu teguran daripada Allah s.w.t dimana ia ada kena mengena dengan situasi politik di Kelantan.

Penjengok ini membuat konotasi bajir itu sebagai teguran Allah kerana di Kelantan ketika ini riuh didebatkan fasal kerajaan Pas Kelantan hendak laksanakan hudud. Dari perspektif penjengok ini pelaksanaan hudud tergesa-gesa dan tidak perlu disegerakan. Katanya cadangan pelaksanaan perlu ditangguhkan dahulu. 

Tangguh hudud bukan bermakna tolak hudud, katanya. Saya turunkan sepenuhnya ulasan berkenaan tanpa membaiki, melainkan membetulkan ejaan. Atas ulasan ini diucapkan terima kasih. Wassalam Mso. 

Tuesday, December 23, 2014

Kelantan perlu diistyharkan darurat

BANJIR                                                                                                              

Air bah mengenangi jalan Gua Musang - Kuala Krai.
Keadaan banjir yang melanda negeri-negeri pantai timur sejak seminggu lalu semakin teruk dan mencemaskan. Kelantan merupakan negeri paling parah. Hampir semua bandar-bandar utama di negeri berkenaan ditenggelami air. Hanya Kota Bharu sahaja selamat.

Terbaru bandar Gua Musang ditenggelami air malam tadi. Hingga kini jalan menghubungkan bandar berkenaan ke daerah luar, Kuala Krai - Kota Bharu dan Kuala Lipis tidak boleh dilalui.

Menurut perangkaan rasmi dilaporkan, jumlah mangsa banjir yang dipindah ke pusat-pusat pemindahaan banjir di seluruh jajahan negeri Kelantan berjumlah 20,468 orang dimana ia meningkat berbanding kelmarin yang sudah menurun 16,081. Sebanyak 70 buah pusat pemindahan dibuka.

Sunday, December 21, 2014

Omar Mohamad wakil rakyat yang humble dan sedarhna

BELASUNGKAWA                                                                                          

Semalam merupakan hari paling malang buat Pas Bachok khasnya dan Pas Kelantan amnya apabila dua orang tokoh veteran Pas kawasan itu telah dijemput Allah kembali ke sisi-Nya hampir serentak. Malam tadi bekas Exco Idris Ahmad telah kembali ke Rahmatullah jam 10:30  malam manakala menjelang 12 jam kemudian disusuri pula oleh Omar Mohamad.
Allahyarham Omar Mohamad

Kedua mereka merupakan bekas Exco kerajaan Kelantan di era kedua pemerintahan Pas di Kelantan dari tahun 1990 hingga 2008. Idris Ahmad menjadi Exco tahun 1990 hingga 1995 manakala Omar menjadi Exco dari tahun 1995 hingga 2004. Omar juga pernah menjadi Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan kalau tidak silap mulai tahun 1990 hingga 1995.

Pada tahun 2013 beliau tidak bertanding bagi mengekalkan Dun Perupok yang dimenangi sebanyak lima penggal berturut-turut mulai tahun 1986 hingga tahun 2008.

Thursday, December 18, 2014

Bukan Azmin untuk khianati Anwar

JIWA SENJA                                                                                     

Pendirian dan sikap yang diambil MB Selangor Mohamed Azmin Ali (Minali) melihat peranan Anwar Ibrahim sebagai penasihat ekonomi dan sumbangan yang dimainkan khasnya dalam menggerakkan politik Pakatan Rakyat sebagai relevan adalah tepat dan satu pandangan ikhlas yang terbit dari dhamir seorang bertanda tokoh.

Anwar dan Azmin: Saling mengerti hati masing-masing.
Azmin jelas tidak berpandangan sempit seperti sesetengah orang yang melihat Anwar sudah lapok dan usang serta tidak berkemampuan untuk mengayuh politik di negara ini. Pendirian Azmin itu juga menyerlahkan akan kesetiaan beliau dalam berkolobrasi politik sejak zaman remaja hingga ke hari ini bersama bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia itu.

Lebih jauh dari itu penerimaan Azmin terhahap Anwar dan tidak pernah terpengaruh dengan sebarang elemen memburuk-burukkan idolanya itu menunjukkan keintiman dan kepercayaan Azmin kepada seorang yang dianggap ketua, dan sahabat bersifat sebagai abang.

Banjir di Kelantan teruk, Rantau Panjang paling parah

PERKHABARAN                                                                                              

Salah satu pemandangan banjir di Rantau Panjang.
Saat ini negeri Kelantan sedang parah dilanda banjir kedua. Beberapa buah bandar khasnya berdekatan dengan sungai utama sudah ditenggelam air. Antara kawasan yang teruk dilandar banjir ialah di Rantau Panjang dan Pasir Puteh. Kawasan lain yang turut dilanda ialah Tanah Merah, Jeli, Kuala Krai dan terbaru Kota Bharu.

Bagaimana pun Rantau Panjang yang berdekatan dengan Sungai Golok paling teruk. Menurut maklumat dari kampung saya, keadaan banjir kali ini antara terteruk, ada yang menyamakan ia sama penat dengan bah tahun 1967.

Tuesday, December 16, 2014

Latheefa Koya tidak perlu gatal mulut

SUSUPAN TENGAHARI                                                                                  

Sikap tidak bijak dan prejudis di kalangan sesetengah pimpinan parti Pakatan Rakyat menyumbangkan masalah dan keadaan tidak tenteram dalam pakatan tersebut. Persepsi berlebih-lebihan juga membawa kesan buruk. Sebab itulah sebaiknya pemimpin kurang bercakap dan mengulas isu-isu politik yang kemudian akan membawa kerugian bersama.

Kalau gatal mulut sangat ulaslah isu-isu umum yang tidak menyentuh sulbi masing-masing.

Persoalan yang dibangkit oleh seorang ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Latheefa Koya mengenai rancangan kerajaan Kelantan hendak mengadakan sidang DUN pada 29 Dismber ini bagi mengemaskini Enekman Kanun Jenayah Syariah II, sebagai hendak mengalihkan isu 1MDB, sebagai satu kenyataan kurang bijak dan sensitif.

Hudud: Antara kewajiban dan liabiliti buat Pas

PANDANGAN PAGI                                                                                                 

Kerajaan Kelantan tetap berpegang kepada keyakinan azam dan kewajiban agama untuk melaksanakan hukum hudud di negeri itu. Walaupun ada bantahan dan kebimbangan hasrat itu memberi kesan negatif kepada politik Pas, tetapi ia tidak dipedulikan. Pas Kelantan nampaknya lebih percaya usahanya itu merupakan fardyu kifayah memenuhi kehendak Islam dan jika ia tidak dilaksanakan parti agama itu dan ahlinya akan berdosa.

Dalam kata lain Pas memberi keutamaan kepada agama menerusi kuasa yang diperolehi daripada politik. 

Barang kali atas keyakinan apa yang dilaksanakan itu adalah amalan yang akan mendapat imbalan baik maka ia diteruskan juga walaupun berhadapan dengan risiko termasuk Pas akan kehilangan undi di mana-mana kawasan campuran seperti mana dianalisa oleh badan-badan pengkaji bebas dan juga oleh pemerhati politik.

Sunday, December 14, 2014

Umno Pulau Pinang kuat mengampu

KATA PAGI                                                                                                      

Mungkin orang berfikir secara profesional dan standard berasa pelih dan anih dengan sikap Umno Pulau Pinang berhubung laporan polis dibuat oleh seorang pimpinan Umno bahagian negeri itu terhadap 1MDB.

Umno Pulau Pinang marah-marah dengan laporan polis itu dan menyifatkan ia dibuat tanpa persetujuan Umno negeri berkenaan. Sepatutnya Umno Pulau Pinang kalau tidak tergamak dan kecut perut untuk membuat laporan polis, tetapi menyokong laporan polis oleh pemimpin bahagian berkenaan.

Laporan terhadap 1MDB bukan apa-apa hanya meminta polis menyiasat kedudukan syarikat pelabor luar negara itu yang berdepan dengan masalah pulang itu seperti mana yang didedah dan didakwa oleh pihak Pakatan Rakyat hari ini. Perkembangan dan masalah dalam 1MDB perlu diketahui oleh rakyat sebab pelaboran dibuat ia melibatkan setiap sen wang rakyat.

Saturday, December 13, 2014

1MDB skandal terbesar era Najib - Husam

KENYATAAN                                                                                                   

Husam Musa 1MDB skandal besar.
Naib Presiden Pas Husam Musa melihat isu 1MDB sebagai barah yang bakal meletup pada bila-bila masa. Isu berkenaan juga kata Husam bakal menjadi skandal besar di era Najib Razak dan menjadi katalis kepada kejatuhan perdana menteri ke-6 itu menjadi kenyataan.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini dan diemaikan kepada blog ini, Husam berkata laporan polis dibuat oleh seorang pemimpin Umno mengenai isu itu dan juga perhatian Kabinet sendiri bakal memberi impak besar.

Majlis Presiden perlu mantapkan Pakatan Rakyat

RENCANA KHAS                                                                                            

Setelah sedikit tergendela disebabkan kurang persefahaman, menyebabkan Majlis Presiden Pakatan Rakyat sudah lama tidak mengadakan mesyuarat. Kenyataan-kenyataan bersifat saling menunduh dan menunding jari dan menafikan antara satu sama lain menyebabkan majlis itu dilihat dalam keadaan longgar dan terburai. Sejajar itu juga ia memberi gambaran majlis itu seakan tidak berfungsi.

Abdul Hadi Awang
Anwar Ibrahim
Keadaan itu sudah pasti memburukkan reputasi Pakatan Rakyat apabila orang ramai meragui apakah Pakatan Rakyat ada iltizam atau pun cita-cita mahu mengambil alih pemerintahan negara ini daripada UBN. Perbalahan kecil dan tuduh menuduh antara sesetengah pimpinan Pakatan Rakyat menjadikan orang ramai sangsi akan kemampuannya.

Friday, December 12, 2014

Buku "Kembara Umrah" yang mengusik perasaan

SELINGAN RASA                                                                                             

Petang semalam saya hadir majlis bicara buku Kembara Umrah merupakan sebuah buku advanture (kembara) bersama motosikal berkuasa tinggi untuk menunaikan umrah di Makkah. Majlis semalam diadakan pengkisahan buku berkenaan, mengenai pengalaman dilalui oleh Zamri Mohamed yang dikenali sebagai King Rider Malaysia serta kerenah dihadapi penulis dan penerbit.

Noraini mengautograf bukunya.
Buku berkenaan adalah penglaman suka duka Zamri bersama lima orang rakannya di sepanjang perjalanan ke Makkah, melewati 12 buah negara dan melalui 18 ribu kilometer.

Perlancaran pengkisahan buku tersebut dilakukan oleh bekas Menteri Kebudayaan dan Pelancongan Sabaruddin Chik. Jarang saya menghadiri majlis seumpama itu. Tetapi kerana kesungguhan penulis dan penerbitnya Noraini Nordin mengajak saya, menjadikan hati saya terselak untuk hadir.

Wednesday, December 10, 2014

Kenapa minta Minali tolak anugerah kebesaran Selangor?

MENJOLOK MENTARI                                                                                   

Sekiranya MB Selangor Mohamed Azmin Ali (Minali) (foto) dianugerahkan darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk Seri oleh Sultan Selangor sempena hari keputaraan baginda Khamis ini, Minali tidak perlu menolaknya, sebaliknya menerima dengan penuh besar hati.

Anugerah itu bertepatan dengan status dan juga kedudukan Minali hari ini. Begitu juga kalau dihitung dari segi jasa dan bakti MB itu menerusi politik ia tidak terhitung, bahkan lebih banyak berbanding dengan penerima-penerima darjah kebesaran orang lain.

Penganugerahan bakal dikurniakan itu juga adalah atas perkenan Tuanku Sultan dan bukan darjah yang dibeli, atau pun berlaku sebarang kontra. Jadi tidak perlulah menasihati Minali agar menolaknya kononnya untuk menjaga wibawa dan sebagainya. Nasihat begitu bukan untuk mendamaikan keadaan tetapi menegangkan suasana.

Tuesday, December 9, 2014

Bukan mudah untuk lucutkan taraf warganegara seseorang

RAKUS SORE                                                                                                    

Semalam kerajaan Malaysia yang dipimpinan oleh parti Umno telah membatalkan pasport dua rakyat Malaysia seorang Cina dan seorang Melayu. Rakyat berbangsa Cina bernama Alvin Tan atau Tan Jye Lee manakala rakyat berbangsa Melayu bernama Ali Abd Jalil.

Tindakan itu diambil kerana kedua-duanya dianggap telah menimbulkan masalah kepada negara ini apabila dikatakan menghina agama Islam dan juga menyentuh perihal sultan.

Pembatalan pasport kedua mereka itu tidak menjadi bekas kepada kedua-dua warga negara Malaysia itu. Alvin Tan malahan mencabar agar tindakan membatalkan pasportnya dibuat dengan segera sebaik menteri KDN membuat cadangan untuk menarik balik pasportnya. Manakala Ali pula mendedahkan yang beliau telah pun mendapat suaka politik di Swedan.

Sunday, December 7, 2014

Batal pasport Tan Jye Yee tidak bijak

LETERAN SENJA                                                                                            

Alvin Tan bukan masalah bagi Malaysia.
Cadangan Menteri Dalam Negeri, Ahmad Zahid Hamidi hendak membatalkan pasport remaja Cina bernama Alvin Tan atau nama sebenarnya Tan Jye Yee, 26 yang kini melarikan diri ke Amerika Syarikat, kerana geram dengan tindak tanduk remaja berkenaan perlu difikir semula.

Zahid bercadang akan mengarahkan tindakan membatalkan pasport remaja Cina ini secepat mungkin. Alasan Zahid dengan pembatalan pasport remaja Cina ini menyebab dia tidak ada hak untuk tinggal di mana-mana negara kerana tidak ada apa-apa dokumen mengesahkan dia sebagai warga negara mana-mana.

Pasport adalah dokumen perjalanan untuk seseorang warganegara ke mana-mana negara yang dibenarkan negara asalnya.

Kononnya apabila pasport remaja Cina itu dibatalkan dia akan dihalau keluar dari negara yang didudukinya kini dan akan pulang ke negara asalnya.

Saturday, December 6, 2014

Keberanian dan keikhlasan Alwi perlu diteladani

ULASAN LEWAT                                                                                             

Alwi membahas ucapan dasar.
Saya tidak sempat mengikuti perhimpunan agung Umno yang baru lalu sampai habis. Selepas mendengar ucapan dasar Najib Razak, saya berpergi ke luar negara. Jadi perbahasan ucapan dasar tidak dapat saya ikuti sepenuhnya.

Seperti yang saya ulaskan dalam cacatan saya, ucapan dasar Najib tidak ada apa-apa pembaharuan dan menetaskan idea baru pun yang dilihat bakal memberi impak positif kepada parti Melayu itu dalam usaha untuk mengembalikan keyakinan dan maruah parti. Ia adalah memutarkan piring hitam lama, yang ada kalanya tersangkut-sangkut, disebabkan penuh dengan karat fanatisme.

Mulanya saya mengira ucapan Najib lebih lendik berbanding ucapan presiden Pas Abdul Hadi Awang pada muktamar parti agama itu di Batu Pahat, tetapi ternyata pada sessi penggulungan Najib lebih kurang juga Abdul Hadi menggunakan bahasa bombastik apabila mem"bangang"kan bloger Umno. Abdul Hadi pula telah menuduh dalam barisan pimpinan Pas ada "brua" dan "broker".

Thursday, December 4, 2014

Betulkah Nik Amar ada masalah?

JAWAB PENAFIAN                                                                                          

Ekoran catatan saya mengutik maklumat jalanan di Kelantan berhubung dengan desas desus barisan Exco Kelantan akan dirombak dan termasuk TMB Mohd Amar Nik Abdullah akan diganti ia menjadi pertuturan hebat di Kelantan. Catatan bersifat "pertanyaan" itu juga dikutip oleh beberapa pemain media sosial.

Mohd Amar senyap.
Pihak MB Kelantan, Ahmad Yaakob juga ada menjawab catatan berkenaan dengan menafikan desas desus itu dan memberi peringatan jangan percaya kepada laporan dari tangan orang fasik. Baik juga kalau Ahmad Yaakob bersuara sendiri untuk memukatamadkan desas desus berkenaan. Kalau orang lain yang tidak "fakih" mengenai politik dan jahil pula dengan perkembangan dalaman, untuk menjawab ia tidak pantas.

Orang tidak begitu yakin dengan jawaban oleh orang yang tidak ada autoriti dalam politik. Ahmad seharusnya tampil menjelas sendiri desas desus itu bagi mengelakkan "fitnah" itu melebar.

Wednesday, December 3, 2014

Kerjasama Pas - Umno sedang dirintis di Kelantan?

IKTISAR                                                                                                            

Semalam dilaporkan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (Kafa) Annuar Musa telah mengadakan kunjungan hormat ke atas MB Kelantan Ahmad Yaakob yang juga Pengerusi Perbadanan Stadium Kelantan. Kunjungan itu dalam rangka mencari jalan untuk memantapkan bola sepak Kelantan.

Ahmad ada kuasa melakukan sesuatu.
Kunjungan tersebut disertai pemimpin tertinggi Kafa. Turut sama ialah Exco Belia dan Sukan Kelantan Ramli Mohamad dan juga ahli Parlimen Kota Bharu, Takiyuddin Hassan yang juga sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Melayu Malaysia.

Tampaknya Ahmad Yaakob menerima baik kunjungan itu dan memberi jaminan kerajaan negeri akan berkerjasama dengan Kafa untuk mempertingkatkan kemajuan bola sepak Kelantan. Sebelum ini pun katanya kerajaan senantiasa membantu Kafa. Mengapa tidak, kecemerlangan Annuar Musa memimpin bola sepak Kelantan sedikit sebanyak boleh ditumpang "tui" oleh Ahmad Yaakob.

Tuesday, December 2, 2014

Daeng Sanusi patut pupuk perasaan baik bukan lebarkan prasangka

BINGKAS MALAM                                                                                           

Kelmarin saya menerima SMS dari seseorang yang bertanyakan saya apakah sudah dengar atau tidak komen dan ulasan Dr Daeng Sanusi Daeng Meriok (Pak Daeng) terhadap Husam Musa. Begini bunyi SMS berkenaan; "Mso dengar dah ke apa kata Pak Daeng Sanusi kepada Husam, "parok" (teruk) juga. Guana lagu tu?" Saya yakin yang mengirimkan SMS itu daripada orang Kelantan, sebab bahasa digunakan itu, dialek Kelantan. Saya tak kenal nombornya maka saya tak balas dan mengabaikan begitu sahaja.

Husam Musa, tidak jawab.
Daeng Sanusi, tak wajar..
Sehinggalah saya terima satu lagi SMS hal yang sama daripada orang lain pula yang mempertikaikan tindakan Pak Daeng Sanusi. Bunyi SMS itu, "MSO kena nasihat Pak Daeng, orang tua kena dok diam diamlah, dan kalau nak tegur biarlah adil jangan berat sebelah...". Keras nada SMS itu menyebabkan saya sedikit terperagah. Saya kebingungan apa yang sudah Pak Daeng lakukan?

Monday, December 1, 2014

Malangnya dikau Najib...

ULASA PAU II                                                                                                  

Perhimpunan Agung Umno (PAU) ke-68 sudah pun berakhir dan seperti biasa setiap kali PAU ia akan meninggalkan berbagai kenangan dan peristiwa. Yang menjadikan PAU sebagai ruang dan medan untuk bertemu dengan sahabat lama, mereka akan datang ke ibu kota Kuala Lumpur lagi pada tahun depan, sekiranya masih sihat dan ada hayat.

PAU melakar ilusi ahli Umno. 
Pertemuan sempena PAU adalah rutin bagi sesetengah ahli veteran Umno. Kenapa tidak, pada hari itulah segenap lapisan ahli dari seluruh negara datang bertandang ke Kuala Lumpur. Apa lagi mereka diberi kemudahan tambang, penginapan, makan dan wang saku.

Seperti juga perhimpunan-perhimpunan sebelum ini, ahli parti Melayu itu berharap forum itu akan memberi manfaat dan berjaya mengekalkan kejayaan kepada parti itu. Mereka semua sudah tentu pulang dengan membawa harapan besar agar Umno tidak akan berkubur dan kerajaan yang digenggamnya selama lebih 59 tahun akan kekal setidak-tidaknya untuk lima tahun lagi.

Exco Kelantan akan dirombak termasuk TMB?

SUSUPAN PETANG                                                                                         

Mohd Amar Nik Abdullah
Semasa melalui negeri Kelantan dan singgah di sebuah hotel untuk bermalam semalaman saya terdengar dua versi cerita mengenai negeri Kelantan. Kedua-dua versi itu memberi petanda atau maklumat yang tidak baik kepada kerajaan Kelantan Pas pimpinan Ahmad Yaakob dan Mohd Amar Nik Abdullah (AYMA).

Versi pertama ialah kononnya barisan Exco Kelantan akan dirombak bila genap tahun ini. Tidak jelas kenapa barisan Exco yang dibentuk Ahmad Yaakob dalam tempoh tidak sampai 48 jam selepas PRU ke-13 itu perlu dirombak.

Sekiranya ini berlaku bermakna ada sesuatu yang tidak kena atau sudah terjadi dalam kerajaan Pas Kelantan ketika ini. Apabila diberitakan barisan Exco akan dirombak menggambarkan barisan Exco yang ada kini tidak berfungsi atau pun mampu mencapai sasaran yang dikehendaki?

Thursday, November 27, 2014

Ucapan dasar Najib kering dengan idea pembaharuan

ULAS PAU                                                                                                         

Pagi ini saya bangkit dan menjenguk mentari dengan rasa penuh "berharap" moga ada sesuatu yang boleh direnungi dan diambil sebagai satu pengajaran daripada ucapan dasar Najib Razak yang dibentangkan pada perhimpunan agung Umno (PAU) ke ke 69 pagi ini. Ucapan dasar ini juga merupakan kali ke enam oleh Najib sebaik beliau menjadi Presiden Umno dan dinantikan dengan doa ia makin matang dan berkualiti.

Najib ambil tindakan tidak popular bagi Malaysia.
Sayang seribu kali sayang, selama hampir satu jam mendengar ucapan Najib menerusi televisyen, tidak ada apa-apa yang menarik diperkatakan Najib yang boleh saya kutik untuk membuat penilaian semula atau meletakkan Umno dilandasan perubahan daripada apa yang ada hari ini. Saya kira akan ada beberapa pembaharuan atau aspirasi merangsangkan yang diunjurkan oleh Najib baik untuk masa depan Umno yang kian defisit kepercayaan, ataupun dalam usaha memartabatkan bangsa Melayu, bahasa Melayu dan juga agama Islam yang menjadi tunjang diperjuangkan parti itu. Tidak ada.

Wednesday, November 26, 2014

Khairy bermuka dua tampang - Nik Nazmi

KENYATAAN                                                                                                   

Nik Nazmi Nik Ahmad
Ketua Angakatan Muda Keadilan Malaysia, Nik Nazmi Nik Ahmad mengkritik Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin sebagai bermuak dua "tampang" apabila di khalayak umum menampil sikap liberal tetapi di dalam perhimpunan agung Umno mengikut rentak perkauman.

Kata Nik Nazmi, Khairy juga membelakangkan masa apabila terus mempertahankan Akta Hasutan dan cuba membangkitkan sentimen perkauman menerusi soal Kedudukan Istimewa Bumiputera.

Nik Nazmi berkata demikian dalam kenyataan akhbar yang turut diemailkan kepada blog ini. Berikut adalah kenyataan penuh Nik Nazmi.

Fahami maksud Muhyiddin, Pas bukan lagi musuh Umno

MINDA PAGI                                                                                                     

Spekulasi bahawa Pas sedang menjalini hubungan dengan Umno sehingga memungkinkan wujud kerjasama politik tidak dapat disusuk selindungkan lagi. Perkara ini telah disahkan sendiri oleh Timbalan Presiden Umno Muhyiddin Yassin secara simbolik tetapi gampang untuk difahami.

Myhyiddin Yassin
Semasa berucap merasmi persidangan serentak Pemuda, Wanita dan Puteri Umno malam tadi, Muhyiddin mengakui musuh Umno kini bukan lagi Pas tetapi liberalisme.

"Kalau dahulu kita cuma berhadapan dengan asakan Pas yang membuktikan siapa lebih Islam," katanya. Bagaimana pun menurutnya dalam realiti hari ini semakin ramai pihak yang cuba membuktikan siapa lebih liberal, bukan siapa lebih Islam.

Tuesday, November 25, 2014

Beranikah ahli Umno tegur pemimpin?

SUSUPAN TENGAHARI                                                                 

Mahathir Mohamad
Bekas presiden Umno Dr Mahathir Mohamad yang dikatakan tidak akan menghadiri perhimpunan agung yang bermula malam ini, mengajar perwakilan Umno agar menegur pemimpin parti berkenaan. Katanya teguran itu perlu untuk mengelakkan apa yang dibuat oleh pemimpin diterima sebagai betul walaupun ia sebenarnya salah.

Tampak begitu tepat sekali cadangan Dr Mahathir itu. Beliau memberi contoh pemimpin masa lalu bukan sahaja ditegur bahkan dicabar termasuk beliau. Sememang ahli parti tidak kira daripada parti mana-mana harus berperanan begitu sebagai penegur untuk kebaikan. Tetapi soalnya apakah pemimpin yang ditegur itu sedia menerima kritikan ahli?

Selalunya kalau ada ahli yang membuat teguran kepada pemimpin mereka dituduh sebagai tidak wala' dan cuba membawa perpecahan.

Dengan mengambil contoh apa yang berlaku di sekitar diri Dr Mahathir sendiri, walaupun beliau sedia ditegur bahkan dicabar oleh ahlinya, tetapi beliau tidak dapat menerima teguran dan kritikan iu dengan baik dan sempurna.

Monday, November 24, 2014

Bajet peduli rakyat Minali pamer keupayaanya jadi MB

ULLASAN                                                                                        

Setelah 63 hari memegang jawatan Menteri Besar Selangor, hari ini Jokowi Malaysia (Mohamed Azmin Ali) yang kini saya tukar nama menjadi Minali, telah membentangkan anggaran belanjaan Selangor untuk tahun 2015. Belanjaan Minali memang dinanti-nanti dan ditunggu-tunggu oleh segenap pemerhati politik. Kenapa yang ditunggu umum untuk mengetahui bagaimanakah bentu dan rupanya perbelanjaan sulung beliau.
Azmin menunjukkan teks pelanjaannya.

Kehebatan bekas MB Selangor sebelum ini membayangi atau pun dijadikan perbandingkan, al maklumlah MB sebelm ini dikenali sebagai seorang pakar dalam bidang korporat dan pernah mencatat nama sebagai ahli korporat unggul.

Berbeza dengan Minali bukan seorang ahli perniagaan, tetapi lebih serasi dikenali sebagai ahli politik berjiwa rakyat yang berprinsip dan tegas dengan pendiriannya. Minali mempunyai perwatakan atau sosok pemimpin yang menarik dan bergaya wiba.

Berikan kuasa otonomi kepada Pas Kelantan dan Terengganu

PERSPEKTIF                                                                                    

Ada "petik-petik" dan "roma" yang jelas dalam Pas Kelantan dan Terengganu yang mahukan berijabkabul dengan Umno. Elok sangatlah sebab situasi kini mereka dianggap sudah bermukah. Perubahan pendekatan diambil oleh pengganti Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kelantan, terhadap Umno membina persepsi baru daripada kalangan rakyat terhadap Umno dan pendekatan itu sebagai persiapan awal ke arah persepakatan politik.

Boleh dianggap bahawa politik berdamai sudah menelor lama dalam kepada Pesuruhjaya Pas Kelantan yang baru Ahmad Yaakob itu dan ia tetas sebaik beliau memegang tali kuasa Pas di Kelantan. Kewujudan telor perpaduan ini dalam diri Ahmad tidak disedari banyak pihak.

Di Kelantan kini, sudah tumbuh dalam benak sesetengah ahli Pas yang parti itu akan bekerjasama dengan Umno atas kepentingan bersama demi agama dan bangsa. Agak anih sedikit bekas MB Nik Abdul Aziz Nik Mat yang selama ini berpatah arang dan berkerat rotan dengan Umno juga menunjukkan cula lain dengan Umno. Apakah kerana beliau keuzuran ataupun beliau baru diberikan ilham-ilham baru?

Sunday, November 23, 2014

Najib bagi mesej untuk singkir Muhyiddin?

MAKRIFAT MALAM                                                                      

Hubungan adik beradik sepupu mengeratkan mereka. 
Kalau tidak silap sudah dua kali Najib Razak menyarankan agar Umno memberi laluan kepada orang muda untuk memimpin parti Umno.

Pertama semasa beliau berucap dalam konvensyen Umno Johor baru-baru ini. Hari ini semasa berucap di konvensyen Umno Wilayah Persekutuan Perdana Menteri ke 6 itu sekali lagi menyarankan agar orang muda diberi laluan.

Jika tidak dihalusi saranan Najib itu sebagai perkara biasa sahaja. Orang Umno yang muda akan bertepok tangan kerana merasakan mereka dihargai oleh Najib. Tetapi kalau disuluh dan diselek bungkusan rahsia (perkembangan) dalam Umno, saranan Najib itu mempunyai maksud tersendiri. Najib bukan saja-saja membuat saranan itu sampai lebih daripada sekali. Setiap tutubicara dan gerakgeri orang politik membawa makna dan maksud tersendiri.

Saturday, November 22, 2014

Noh perlu panggil Pas untuk kuatkan Umno Selangor

SUSUPAN SENJA                                                                                           

Noh Omar memberi tahu yang Mohd Najib Razak masih mahukan beliau terus memimpin Umno Selangor. Menurutnya, walaupun beliau tidak keberatan sekiranya digugur sebagai Pengerusi Umno Selangor, tetapi Najib tetap mahukan dia memimpin Umno Selangor. Ertinya Najib masih ada kepercayaan kepada bekas Menteri Pertanian dan Asas Tani itu.

Noh Omar
Jaminan Najib itu sudah tentu menggembirakan Noh Omar yang sebelum ini dikirik oleh Dr Mahathir Mohamad sehingga mencadangkan agar Umno Selangor dibubarkan. Kritikan Mahathir itu membikinkan Noh tidak lelap tidur. Mujur tidak ada sambutan hangat terhadap cadangan Mahathir itu. Kalau ia disambut sudah tentu kedudukan pengerusi Umno Selangor akan berubah dalam masa terdekat.

Jaminan daripada Najib itu diperolehi Noh ketika beliau bertemu dengan Najib empat biji mata Selasa lalu. Pertemuan empat biji mata itu dianggap sebagai penting dan eksklusif.

Friday, November 21, 2014

Menanti lekok ketiga dalam Pas

RIAK PANDANG                                                                            

Buku Dr Mujahid yang ditolak setengah ahli Pas.
Sejujurnya saya baru menatap secara tekun buku karya Dr Mujahid Yusuf Rawa berjudul “Menuju Pas Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme”, walaupun ianya sudah berada dipasaran sejak beberapa tahun lalu. Buku ini asalnya sebahagian daripada tesisnya untuk memperolehi Doktor Falsafah (Phd) pada tahun 2007 yang memfokuskan tentang Pas Melaka.

Sebelum ini saya membacanya secara rentas sahaja, tetapi tidak cuba mendalami dan menganalisa apa yang tersumbat dalam minda (menjadi bahan kajian) ahli parlimen Parit Buntar, Perak itu menerusi buku ini.

Khabarnya buku ini menimbul kontroversi dari kalangan sesetengah pimpinan Pas khasnya mereka yang merasakan diri sebagai ustaz dan ulama. Buku ini juga telah dibedah oleh ahli Pas yang kurang senang dengan kemunculannya menganggap ia cuba mengganggu konsep kepimpinan dalam Pas waktu ini, Kepimpinan Ulama.

Thursday, November 20, 2014

Kenapa hak perwakilan untuk sentuh isu agama, bangsa dicegah?

ULASAN                                                                                          

Setiausaha Agung Umno Teuku Adnan Mansor menngingatkan para perwakilan Umno pada perhimpunan agung parti itu minggu depan agar tidak menyentuh isu-isu sensitif mengenai agama dan kaum. Katanya selain isu itu masalah peribadi pemimpin Umno juga "haram" disentuh. (Ramaikah pemimpin Umno yang mempunyai isu-isu peribadi?).

Teuku Adnan Mansor
Isu-isu lain para perwakilan boleh bercakap seperti biasa, demikian kata Teuku Adnan.

Larangan itu memberi petunjuk Umno yang memperjuangkan bangsa Melayu dan agama, dikongkong oleh partinya sendiri. Sudah pasti bila bercakap soal bangsa dan agama tentu ia membabitkan soal-soal sensitif kerana ia untuk kepentingan Melayu dan penganut agama Islam. Sampai ke bila pun kaum lain tidak akan senang apabila kepentingan Melayu diperjuangkan. Begitu juga dengan kepentingan agama.

Menjejaki Aceh selepas 10 Tsunami

CATATAN PERJALANAN                                                                             

Kawasan ini merupakan kubur besar mangsa Tsunami.
Sejak hampir satu dekad lalu saya telah beberapa kali menjejaki dan menyinggahi bumi Nanggroe Aceh Darussalam. Barang kali Aceh adalah propinsi atau negeri yang paling kerap saya kunjungi berbanding dengan propinsi lain di Indonesia. Indonesia mempunyai 23 propinsi atau pun wilayah.

Di kubur ini pula tersimpan 45,000 mayat Tsunami.
Barang kali mudah untuk difahami kenapa saya kerap ke sana. Kekerapan itu menyebabkan ada kawan yang cemburu dan meragui, kononnya saya berbini muda dengan orang Aceh. Tidak.

Jolokan Serambi Makkah yang diperolehi oleh negeri berbentuk rencong itu, adalah faktor utama. Sebagai seorang Islam, saya mudah cair dengan jolokan berkenaan. Ada kesinoniman Aceh dengan negeri kelahiran saya, Kelantan Darul Naim.

Sunday, November 16, 2014

Azmin perlu jelas tentang pembayaran gergsi

MENGUAK RASA                                                                                             

Sekiranya dakwaan pembayaran perberhentian lapan orang pegawai bekas MB Selangor mencecah RM2.5 juta dimana tiap seorang menerima RM700,000 benar, Mohamed Azmin Ali perlu menjelaskan duduk perkara berkenaan kerana bayaran itu dikira melampau.

Walaupun menurut bekas MB Khalid Ibrahim, Perbadanan Menteri Besar (MBI) yang bertanggungjawab membuat bayaran itu mempunyai simpanan sebanyak RM112 juta dan bayaran itu tidak melebihi dua peratus, tetapi angka itu sangat besar dan bersifat gergasi.

Rasanya belum pernah ada mana-mana pegawai menteri besar dinegara ini yang dibayar sagu hati apabila diberhentikan kerana pertukaran menteri besar.

Ia mengejutkan rakyat Selangor khasnya mereka yang berpendapatan dibawah RM2,500 sebulan. Tidak bermakna wang simpanan yang banyak boleh digunakan sewenang-wenangnya di luar kemunasabahan mengurus.

Menjadi tanggungjawab Azmin membuat penjelasan dan jika perlu wang itu hendaklah diminta agar dipulangkan. Perkara ini, pembayaran gergasi ini terdedah apabila seorang Adun Selangor menulis dalam twiternya ada seorang Exco Selangor yang diminta agar mendapatkan semula wang berkenaan.

Untuk rekod antara mereka yang berkhidmat sebagai pegawai Khalid Ibrahim dan bermati-mati mempertahankan Khalid kekal sebagai MB ialah Faekah Husin yang juga kemudian dilantik menjadi pengurus di MBI Selangor. Faekah sebelum itu adalah Setiausaha Politik Khalid.

Kesegeraan Azmin membuat penjelasan perkara ini sangat dinanti oleh rakyat Selangor. [wm.kl.11:33 am 16/11/14]

Ahli Pas perlu beretika menggunakan media baru

MELAKARI MENTARI                                                                                   

Pandangan dan peringatan yang dicurahkan oleh Setiausaha Majlis Syura Ulama Nik Zawawi Nik Salleh supaya ahli Pas terus istiqamah menggunakan media baru sebagai saluran dakwah kepada Pas sekaligus mengejapkan Pas sebagai sebuah gerakan Islam harus diberi perhatian oleh semua pihak dalam parti agama berkenaan.

Husam Musa
Nik Zawawi Nik Salleh
Pandangan dan peringatan itu sesuatu yang baik dan perlu diterima sebagai satu saranan sejahtra. Kesediaan ahli dan pendokong Pas terhadap saranan itu penting untuk tidak memecah dan memisahkan Pas dengan catatan-catan liar dan tulisan yang bersifat permusuhan dan meretakan ukhwah sesama sendiri.

Nik Zawawi dalam kertas kerjanya yang dibentang pada munaqasyah ucapan dasar presiden peringkat negeri Pahang di Temerloh Pahang berkata, media baru kini menjadi ancaman kepada Pas kerana ia bukan lagi memainkan peranan sebagai saluran dakwah, tetapi mengancam Pas. Apakah bentuk ancaman itu tidak dihuraikan melainkan setakat memberi tahu ia menjadi ancam kepada Pas.

Friday, November 14, 2014

Akhirnya Bible dipulangkan, dimana NGO kodok?

ULASAN MALAM                                                                                           

Sebanyak 351 buah kitab Injil (Bible) berbahasa Melayu dan Iban yang mengandungi kalimah Allah yang dirampas oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) daripada Persatuan Bible Malaysia (BSM) pada 2 Januari lalu, akhirnya diserah kembali kepada penganut Kristian hari ini.

Upacara serah balik Bible yang dirampas.
Penyerahan itu dibuat di Istana Shah Alam dan dihadapan Sultan Selangor dan disaksikan Menteri Besar Mohamed Azmin Ali dan beberapa pegawai tinggi agama dan kerajaan lain.

Kitab itu diserahkan kepada Persatuan Gereja-Gereja Sarawak (ACS) dimana ia diwakili oleh ketuanya Bolly Lapok ketika beliau mengunjungi hormat Sultan Selangor, Sultan Shafaruddin Idris Shah.

Thursday, November 13, 2014

Mahfuz patut nasihat Abdul Hadi, bukan tegur balas DAP

TEGUR MALAM                                                                                              

Ketua Penerangan Pas Mahfuz Omar tidak senang dengan pemimnpin DAP yang meminta agar Presiden Pas Abdul Hadi Awang tidak ponteng mesyuarat Majlis Presiden PR. Mahfuz meminta agar pemimpin DAP berhati-hati bercakap mengenai presiden kesayangannya itu.

Walaupun Mahfuz ada hak dan berhak untuk mempertahankan bosnya, tetapi Ahli Parlimen Pokok Senan itu perlu menyedari masalah yang timbul di sekitar diri Abdul Hadi ialah sikapnya yang tidak mengambil berat terhadap tugas dan tanggungjawab sebagai ketua parti dalam Pakatan. Pemimpin DAP bukan saja-saja hendak merendah dan memburukkan pemimpin Pas.

Abdul Hadi boleh tidak hadir mesyuarat tetapi perlu memaklumkan secara lisan kalau pun beliau sakit seperti kata Mahfuz. Rasanya apa yang menjadi kekesalan pemimpin DAP terhadap Abdul Hadi bukan saja masalah tidak hadir, tetapi paling rewelnya tidak menghormati keputusan dicapai dalam mesyuarat dan merubah keputusan mesyuarat menerusi kuasa beliau sebagai presiden Pas yang diberikan oleh Majlis Syura Ulama (MSU).

Wednesday, November 12, 2014

Elok kalau Umno Selangor dibubar terus

PENDAPAT                                                                                                       

Ada kemunasabahan dan menarik juga cadangan Dr Mahathir Mohamad agar Umno Selangor dibubarkan. Maksud bubar oleh Mahathir itu ialah agar pengurusan Umno di negeri itu disusun semula. Tidak mungkin untuk membubar Umno.

Hasnul Badaruddin
Persoalannya kenapa sampai ke situ pandangan Dr Mahathir Mohamad. Apakah Umno Selangor berada dalam keparahan yang amat teruk? Dr Mahathir merasakan begitu apabila sudah dua penggal Umno gagal untuk merampas balik Selangor.

Memang kehilangan Selangor amat dirasai oleh Umno. Kedudukan Selangor sebagai negeri termaju dan menjadi sendi dan jantung kepada Malaysia, kehilangannya sangat dirasai. Hanya parti Pas dibawah kepimpinan ulama sahaja tidak merasakan akan kedudukan Selangor penting dalam kempen untuk mendapatkan kuasa.

Plate kereta sampai JPJ diketawakan orang, kenapa?

REAKSI                                                                                                             

Penguatkuasaan peraturan nombor pendaftaran (plate) kenderaan dan penggunaan cermin gelap dan larangan penggunaan lampu HID dan strobe light oleh Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) mulai 1 November lalu telah menimbulkan berbagai reaksi daripada penggunan. Dasarnya penguatkuasaan itu adalah untuk kebaikan penggunan jalan raya dan keselamatan umum. Tidak mungkin sesuatu peraturan atau penguatkuasaan ke atas peraturan sedia ada untuk keburukan. JPJ tidak berfikir secara mundur?
Bentuk plate di USA mungkin boleh dijadi inspirasi.

Demikian juga langkah JPJ menguatkuasa peraturan pemasangan plate, penggunaan cermin gelap dan larang pemasangan lampu terang yang merbahaya itu.

Keengganan mematuhi peraturan ini menyebabkan pemilik kenderaan degil boleh dikenakan denda dari RM500 hingga RM4,000 atau penjara seminggu sehingga 12 bulan.

Tuesday, November 11, 2014

Pelestin dan Isreal di Yala

CATATAN PERJALANAN                                                                              

Kelmarin saya ke Selatan Thailand memasuki wilayah Yala, Narathiwat dan Pettani. Memasuki wilayah yang pernah berdaulat dengan kekuasaan Islam di bawah kerajaan Melayu Petani. Di zaman kemegahan kerajaan Petani pada abad ke-17 dan 18, kampung kelahiran saya, Gual Nibong, Rantau Panjang termasuk dalam wilayah atau negara Petani. Jadi hubungan bumi kelahiran saya dengan bumi empat wilayah sangat mesra.

Pemandangan di kawasan "Pelestin" di Yala.
Gual Nibong yang kini berada dibawah mukim Gual Nering, termasuk Rantau Panjang dan sejumlah lebih 30 buah kampung lain, adalah mukim atau kampung dalam Petani sebelum termaterainya perjanjian Siam dengan British 1909. Sempadan Gual Nibong dengan Tanah Melayu (Kelantan) ialah Gual Periok, di mana Gual Periok merupakan mukim terletak dalam daerah Pasir Mas, Kelantan.

Friday, November 7, 2014

Rafizi hendak dedah nama penyimpan harta di Pulau Cayman

KENYATAAN                                                                                                   

Rafizi Ramli
Ahli Parlimen Pandan Mohd Rafizi Ramli akan mendedahkan nama individu dan syarikat yang terlibat dengan urus niaga menyimpan dana rakyat secara penuh kerahsia di Pulau Cayman yang dianggarkan bernilai RM41 billion.

Katanya, beliau dan pasukan dari National Oversight & Whistleblower (NOW) akan dedah butirannya agar menteri dan individu terbabit tidak dengan mudah mencuci tangan setelah dana itu dibawa kembali ke Malaysia.

Katanya dalam satu email kepada blog ini, individu terbabit perlu menerima pentanggungjawab dari keputusan yang salah itu.

Keputusan Anwar bebas atau dipenjara diketahui masa ditetapkan kemudian

TERKINI                                                                                                       

Bebas atau dipenjara masih jadi tandatanya.
Proses pendengaran rayuan Anwar Ibrahim terhadap hukuman penjara lima tahun ke atasnya diputus Mahkamah Rayuan bersabit dakwaan meliwat telah selesai lewat petang ini. Bagaimana pun keputusan rayuan berkenaan akan diputuskan pada tarikh yang akan diberi tahu kelak, demikian menurut Ketua Hakim Negara, Ariffin Zakaria yang mengetuai lima hakim mendengar rayuan berkenaan.

Penetapan semula tarikh keputusan itu diumumkan sudah tentu mengecewakan orang ramai terutamanya para penyokong Anwar yang "berderet-deret" ke Istana Keadilan sejak hari pertama proses itu didengar. Proses pendengtaran rayuan itu berjalan selama tujuh hari yang disifatkan satu proses yang lama.

Mereka berharap pemimpin agung mereka itu dibebaskan. Ia menjadi semakin ghairah apabila proses rayuan itu seolah-olah memberi kelebihan kepada mereka apabila pihak pendakwa dilihat kurang mantap dalam hujah-hujah dikemukakan.