Friday, August 30, 2013

Dialog Untuk Negara: Cadangan Yang Baik Tetapi Sukar Menjadi Kenyataan

SUSUPAN MALAM                                                                              

Cadangan Anwar Ibrahim Najib Razak mengaturkan dialog bersama Pakatan Rakyat bagi mengendurkan beberapa isu yang menekan negara waktu ini hendaklah diterima secara positif oleh semua orang baik dari pihak BN dan juga PR. Terimalah keterbukaan Anwar itu sebagai satu hadiah hari ulang tahun kemerdekaan ke 56 yang sedang diraikan ini.

Anwar, Najib menikmati tea tarik.
Saya yakin Anwar ikhlas dan suci hati dengan pelawaan itu setelah menginsafi senario politik dan situasi negara hari ini. Bukan kerana disebabkan kalah dalam pilihan raya lalu maka beliau merasakan perlu agenda negara dibincang bersama tetapi ada tolakan lebih penting dari itu. Saya rasa kalau Pakatan Rakyat menang baru-baru ini pun, agenda bersama membangun negara pasti ada dalam minda kepahlawanan Anwar.

Bukan saja Anwar, sesiapa kena memahami kedudukan dan corak negara kita. Bahawa tidak ada mana-mana pihak mampu membangun negara secara bersendirian tanpa kerjasama di antara satu sama lain. Pencapaian dalam pilihan raya lalu sangat jelas sinifikennya. Kegagalan UBN mendapat undi popular mengatasi undi popular Pakatan Rakyat jelas. Jadi UBN tidak boleh mendabit dada dengan keputusan yang dicapai itu. UBN menang yang tidak menang, manakala PR pula kalah yang tidak kalah.

Perutusan Ulang Tahun Kemerdekaan Ke56 Anwar Ibrahim

KENYATAAN                                                                                                                   

Sekali lagi menjelang 31 Ogos, kita akan meraikan Hari Merdeka, hari yang cukup gemilang dan bermakna untuk seluruh rakyat Malaysia. Kini adalah masanya untuk kita menghimbau kembali pencapaian dan kegagalan kita dan memandang ke depan untuk hari-hari dan bulan-bulan yang mendatang. Kini adalah masanya untuk bermuhasabah dan bertanya apakah sebenarnya erti Merdeka dan apa yang boleh kita pelajari dari masa silam dan harapan di masa depan.

‘Merdeka’ memiliki makna yang lebih dalam berbanding perkataan ‘Kebebasan’. Ia bukan sekadar persoalan dibebaskan dari cengkaman penjajahan atau penindasan asing jika ianya kemudian digantikan dengan penindas di tanah air sendiri yang barangkali lebih rakus dan tamak. Merdeka bermaksud bebas dari sebarang bentuk kezaliman dan penindasan dalam apa jua bentuk dan negara dipacu ke arah baru menuju keadilan, kebebasan, demokrasi dan kemuliaan insan.

Thursday, August 29, 2013

Tanda Putera: Tidak Perlu Ditakuti, Tayanglah

ULAS FILEM                                                                                        

Saya baru balik dari menonton filem Tanda Putera terbitan Pesona Pictures & Finas di sebuah pawagam di Kuala Lumpur. Sebenarnya saya bukan pun berhajat untuk menonton filem itu kerana saya memang tidak 'berahi' kepada filem.

Shuhaimi, lupa kejayaan besar Razak.
Sejujurnya saya seorang yang jenis tidak suka mengongsikan sesuatu dengan orang lain dan suka menikmati bersendirian. Bukan saja filem, bola sepak juga bukan saya gemar sangat. Sepanjang hidup hanya sekali saya menonton bola sepak di stadium itu pun semasa menjadi wartawan. Dan menonton filem di teater tidak lebih tiga kali. Jahil wayang...

Saya tidak boleh berada dalam keadaan hiruk pikut. Tetapi anihnya boleh pula hadir pada acara tunjuk-tunjuk perasaan atau majlis-majlis politik. Itu pun kalau majlis itu relevan dengan pemikiran saya. Tidak semua majlis politik atau demonstrasi yang saya ikut sama hadir.

Shabery Perlu Luaskan Jendela Mindanya

MENTARI SEGALAH                                                                           

Menteri Komunikasi dan Multimedia Ahmad Shaberi Chik menyifatkan Lim Guan Eng sebagai berfikiran sempit kerana mengharamkan panggung wang di Pulau Pinang daripada menayangkan filem Tanda Putra. Mengenai kontroversi filem ini saya tidak dapat membuat kesimpulan tepat sejaun mana benar pihak-pihak yang bertelagah mengenainya kerana saya sendiri tidak menonton filem berkenaan.

Shabery harus lebarkan jendela minda.
Sejauh mana ia menghina atau menjadi propagnda bagi kerajaan tidak dapat dipastikan. Mungkin ianya kecil saja tetapi bila sudah menjadi polemik maka ia dilihat besar dan hebat serta menggerunkan.

Apa yang dapat diperkatakan kini hanya dari segi zahiran sahaja. Begitu juga untuk menilai siapa sebenarnya yang berfikiran sempit di antara Lim Guan Eng dengan Ahmad Shabery Chik. Lim Guan Eng halang ditayangkan di negeri dikuasinya kerana filem itu didakwa menghina pihak tertentu. Shabery menafikan kerana ia sebuah fiksyen berdasarkan sejarah dan minta ia ditonton terlebih dahulu.

Wednesday, August 28, 2013

Mengapa Sambutan Kemerdekaan Negara Tak Bermaya?

RENCANA KHAS                                                                                 

Kita (baca kerajaan Umno khasnya) mengeluh bila setiap kali tiba 31 Ogos hari keramat untuk rakyat negara ini kerana pada tanggal itu diistyharkan kemerdekaan negara. Apa dikesal dan dikeluhkan kerana semangat untuk sambut hari ulang tahun kemerdekaan itu tidak begitu 'jelingah' dan meriah. Rakyat disemua lapisan seakan tidak berserta (komited) menyambut hari kemerdekaan itu.
Kehadiran wakil British ini nampak sangat kemerdekaan kita dibeli.

Ada yang tidak merasakan apa-apa kesan dengan ketibaan tarikh itu. Tarikh atau peristiwa itu seakan tidak memberi apa-apa signifiken buat mereka. Ianya dibiarkan berlalu begitu saja bagaikan tarikh-tarikh lain yang tidak membawa apa-apa erti dan makna.

Jika dibandingkan dengan rakyat Indonesia dalam menyambut hari kemerdekaan mereka, 17 Ogos, orang kata panggil tidak dengar. Bezanya seperti jarak di antara langit dengan bumi. Sambutan rakyat negara itu kepada sejarah bangsa negara mereka sungguh meriah dan hebat. Rakyat negara itu menanti setiap kali detik itu dengan penuh gembira dan bersemangat.

Monday, August 26, 2013

Mawar Boleh Bertindak Jadi Perunding dan Badan Penasihat Parti

PANDANGAN                                                                                     

Cadangan untuk diwujudkan persatuan atau kelab bekas wakil rakyat dan tokoh veteran Pas Kelantan seperti mana diluahkan oleh bekas Ahli Parlimen Kota Bharu Wan Abdul Rahim Wan Abdullah merupakan satu cadangan yang baik dan perlu disegerakan.

Wan Rahim, Fatah, Ab Halim tokoh veteran Pas Kelantan..
Badan itu boleh bertindak menjadi 'penasihat' atau penyelia kepada kerajaan negeri atau memberi pandangan kedua berhubung sesuatu isu yang berkaitan dengan polisi atau pendekatan baru diambil kerajaan. Kelab itu juga boleh membantu menjadi pendamai dan jambatan bagi menghubungkan mana-mana pihak yang bertelagah di dalam Pas sekiranya ada lantaran salah faham dan terlebih emos terhadap sesuatu perkara.

Protes Terhadap Waytha Moorthy Untuk Jaga Airmuka Najib

SESUDAH SUBUH                                                                               

Pemimpin Hindraf Waytha Moorthy yang dilantik sebagai timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri sebagai hadiah atas sokongan Ngo Hindu itu kepada UBN dalam pilihan raya lalu mungkin sudah mengenal cara-cara Umno berpolitik dan hati budi pemimpinnya. Apa yang berlaku adalah pengajaran buatnya.

Belum sampai setahun berada di dalam kabinet Najib Razak, kini pemimpin Hindarf itu sudah dapat merasai bagai mana veto Umno sebagai sebuah parti menjadi tulang belakang kepada BN. Hendaknya beliau tidak menyesal dengan apa yang berlaku dan itu adalah hukum karma ke atasnya. Waytha Moorthy kini berdepan dengan kecaman dan cemuhan anggota kabinet Melayu. Beliau diminta melepas jawatan dan keluar dari kerajaan.

Setakat ini dua menteri Melayu yang 'menghalau' Moorthy kerana tidak berpuas hati dengan cara Moorty mempertikaikan insiden lima orang samseng India ditembak mati di Pulau Pinang baru-baru ini. Zahid Hamidi kesal dengan sikap Moorthy yang dianggap tidak wajar mempertikaikan kenyataan polis.

Sunday, August 25, 2013

Esok Kakitangan IHSB Akan Serah Memorandum Kepada MB

MAKLUMAT                                                                                       

Esok kakitangan Insaniah Holding Sdn. Bhd. (ISHSB) dan anak-anak syarikatnya akan menyerahkan memorandum kepada MB Kedah menuntut gaji dan apa-apa elaun kebajikan kepada mereka yang tidak dibayar. 

Memorandum itu akan diserah sebelum bermula sidang Dewan Undangan Negeri Kedah di Wisma Darul Aman bertempat di pintu utama masuk ke Wisma Darul Aman.

Dalam satu email yang dihantar kepada saya, kakitangan Syarikat Insaniah Holding dan anak-anak syarikatnya diminta datang beramai-ramai. Suami isteri, anak-anak serta keluarga juga minta dikerah sama untuk memberi gambaran betapa pentingnya memorandum berkenaan. 

Menurut email itu yang mengandungi empat perenggan pihaknya sudah melakukan apa saja untuk menyelesaikan masalah mereka tetapi tidak berhasil. Mungkin dengan menyerahkan memorandum itu kepada MB, Mukhriz Mahathir ia akan memberi kepedulian terhadap masalah mereka.

Insaniah Holding adalah syarikat yang mengendalikan Kolej Universti Insaniah (KUIN) sebuah Kolej Universiti swasta yang didaftar dengan Kementerian Pengajian Tinggi dan dimiliki sepenuhnya kerajaan Kedah. Ia ditubuhkan pada tahun 2006 pada zaman BN memerintah Kedah. [wm.kl.7:09 pm 25/08/13] 

Saturday, August 24, 2013

Perlantikan Timbalan Exco Songsang?

CERITA SABTU                                                                                   

Minggu lepas telah berlangsung majlis angkat sumpah 10 orang Adun yang dilantik menjadi timbalan Exco kerajaan Kelantan. Rasanya Kelantan adalah satu-satunya negeri yang mewujudkan jawatan timbalan Exco. Jawatan timbalan Exco ini tidak mempunyai kuasa dan hak bagi mengganti Exco melainkan hanya membantu tugas-tugas Exco diluar 'kerasmian'.

Ahmad Yacub
Ertinya mereka tidak boleh mengganti Exco dalam apa-apa urusan rasmi dalam Dewan Undangan Negeri (DUN). Mereka juga tidak boleh menjawab soalan sebagai ganti Exco yang tidak ada dalam Dewan. Mereka juga tidak boleh membuat apa-apa keputusan.

Sebelum diulas mengenai perlantikan Exco dan majlis angkat sumpah di hadapan MB. Ahmad Yakub itu, suka dijelaskan mengenai sejarah atau pun kenapa jawatan Exco ini diwujudkan. Dari kaca mata umum atau secara helah politiknya ia adalah untuk membantu Exco yang kononnya banyak tugas dan urusan.

Friday, August 23, 2013

Korban di Genting, Pembebasan Suspek Pembunuh Altantuya Satu Sejarah

RENUNGAN                                                                                         

Malaysia mencatat dua sejarah dalam tempoh tidak sampai 73 jam. Iya walaupun ia menggeri, menyedih dan menyesalkan ia adalah sejarah kerana ia peristiwa. Dua peritiwa dimaksudkan itulah tregedi bas Genting jatuh ke gaung sedalam 60 meter menyebabkan 37 orang maut. Menakala peristiwa kedua ialah pembebasan dua bekas anggota UTK Cik Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar dari disabitan membunuh model Mongolia, Altantuya.

Persitiwa bas jatuh gaung berlaku kelmarin di selekoh km 3.6 Jalan Genting - Kuala Lumpur. Kejadian itu menggemparkan negara dan merupakan kemalangan terburuk di negara ini. Semua orang memberi perhatian atas kejadian itu dengan pelbagai rasa dan perasaan.

Manakala sejarah kedua pula dicatat hari ini apabila Mahkamah Rayuan yang dianggota tiga orang Hakim; Mohamad Apandi Ali, Linton Albert dan Tengku Maimu Tuan Mat menerima rayuan mereka berdua yang disabit kesalahan Mahkamah Tinggi Shah Alam. Pembebasan kedua mereka itu disambut dengan air mata oleh setengah orang, dan terima dengan rasa penuh kekagetan dan kehairanan misterius.

Razali Seakan Bersiap Untuk Langgar Khairy

SPEKULASI                                                                                          

Walaupun beliau seorang Islam yang mempunyai tanggungjawab membela agamanya, namun kehadiran Naib Ketua Pemuda Razali Ibrahim di Istana Keadilan Putrajaya semalam untuk mendengar rayuan kerajaan berhubung kalimah Allah boleh menimbulkan tanda tanya lain.

Kalau tidak silap Razali adalah satu-satu pemimpin Pemuda yang hadir memberi sokongan bersama sekelompok yang lain. Maaflah bagi saya kehadiran timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu ada motif dan maksud lain. Ia bukan saja menunjukkan pembelaan kepada agama tetapi ada kaitan dengan perkembangan politik terakhir ini.

Kehadirian itu bukan atas kehendak atau arahan sayap kanan Umno itu tetapi atas inisiatif Razali sendiri. Kalau ia atas arahan sudah tentu ribuan pemuda Umno akan berhimpunan di Purajaya semalam kerana kebanyakan pemuda Umno adalah beragama Islam?

Thursday, August 22, 2013

Pemuda Pas Perlu Luaskan Jajahan Dakwah

PANDANGAN                                                                                      

Syabas kepada ahli Dewan Pemuda Pas di atas prihatin dan keberanian mereka mengedar risalah memberi kesedaran dan ingatan kepada peminat rock Metallica dengan mengedarkan risalah tertulis "If you can pay RM195 for Metacilla why not share mote to help Egyptians" meminta peminat kumpulan rocak itu ikut sama memberi sumbangan kepada rakyat Mesir yang dilanda perang ketika ini.

Risalah atau peranan Pemuda Pas itu hanya kecil dan dianggap remeh saja tetapi ia memberi erti dan makna besar. Sebagai kumpulan dari rahang parti menggunakan nama Islam, sewajarnya dewan pemuda Pas berbuat demikian. Itulah tanda komitmen dan keperihatian anggota Pas berbanding dengan parti lain.

Wednesday, August 21, 2013

Raya PKINK dan Kritikan Ke Atas Mohd Amar

PERISTIWA                                                                                           

Semasa menghadiri majlis mesra anjuran Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) yang berlangsung di dataran Perdana Resort, Pantai Cahaya Bulan (PCB) petang semalam ramai kenalan di kalangan pegawai kerajaan khasnya kakitangan PKINK memberanikan diri bertanya saya mengenai beberapa tulisan saya dalam blog yang terkhusus mengenai Kelantan.

Dr Wan Zawawi memperkatakan sesuatu kepada MB.
Salah satu ialah tentang catatan kemungkinan sebuah anak syarikat Kerajaan Negeri akan disaman kerana pelanggaran perjanjian. Selebihnya tentulah bertanya atau minta komen bertalu-talu terhadapTimbalan Menteri Besar Mohd Amar Nik Abdullah ke belakangan ini.

Sebelum saya nak respon kedua isu yang ditanya kepada saya itu, saya nak puji dulu tentang majlis ramah mesra aidifitri petang semalam.

Saya pulang ke KB semalam pun memang untuk menghadiri majlis aidifitri itu selepas sdr Dr Wan Zawawi Wan Ismail yang baru dilantik menjadi Pengurus H&R PKINK mempelawa saya datang. Kesebetulan saya bercating dengan beliau dan dipelawanya agar saya hadir.

Tokguruku Sudah Dua Hari Berihat di HUSM

CATATAN                                                                                            

Walaupun mata terpejam tetapi tetap bercakap.
Seorang pejuang tulen dan ikhlas akan tetap bercakap dan bertanya khabarnya apa juga isu yang bergelora di luar, baik dalam negeri maupun di luar negara walaupun dirinya sendiri kepenatan atau letih. Ertinya dia meletakkan masalah dari luar dirinya lebih penting dari masalah yang dihadapinya. Itulah yang dapat saya simbulkan apa yang berlaku kepada Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat yang waktu ini berihat di Hospital HUSM Kubang Kerian Kota Bharu kerana kepenatan disebabkan usia.

Dalam keadaan matanya lali kerana mengatuk disebabkan suntikan ubat untuk merihatkan diri secukupnya beliau masih bertanya soal pergolakan di Mesir. "Macam mana dengan keadaan di Mesir dan kedudukan Mohamad Mursi?" begitulah tanya Tokguru kepada saya, setelah menyedari kehadiran saya bersama bekas Adun Limbongan Drs Zainuddin Awang Hamat, Dr Wan Suhaimi Wan Daud Ketua Cabang PKR Pasir Mas dan penyelia Dun Selising petang semalam di Hospital Universiti Sains Kubang Kerian (HUSM).

Monday, August 19, 2013

Mahathir Hantar Mesej Perang Kepada Najib

ANEKDOT                                                                                           

Mahathir mencadangkan MAS diswastakan untuk mengelakkan kerugian. Ramai terkejut kenapa tiba-tiba bekas PM itu mencadangkan demikian. Apakah dia sudah ada cadangan atau angan-angan untuk memiliki MAS? Sudah ada prokasi?

Selama dia menjadi PM, MAS sudah pun rugi tetapi tidak dibuat cadangan itu.

Saya melihat cadangan Mahathir itu bukan main-main. Ia ada maksud tersirat. Apakah dia mahu memberi apa-apa mesej kepada Najib Razak? Sebelum ini Mahathir mengeluarkan pendapatnya yang BR1M yang diberikan Najib kepada rakyat tidak memberi kesan. UBN tetap kalah juga.

Mahathir juga dalam nada sinikal mengatakan dia tidak sangka UBN kalah teruk ditangan Najib.

Apakah cadangan Mahathir itu untuk memperli Najib? Walaupun sudah ada usaha dibuat Najib untuk menyelamatkan MAS dari bankrup tetapi Mahathir tetap memahat yang bunyinya menyenakan Najib. Apakah Mahathir ada maksud lain?

Hari ini Najib membuat kenyataan menjelaskan yang MAS tidak akan diswastakan kerana ia sudah disenaraikan di Brusa Saham dan menjadi milik Khazanah Nasional dan berkepentingan awam? Apakah tindakan Mahathir itu sengaja untuk mengusik Najib atau menghulurkan mesej agar Najib bersiapa sedia untuk ditentang? Begitukah. Mahathir sedang mencari point untuk bergaduh dengan Najib kemudian mengarah Muhyiddin lawan Najib.

Mungkin pendapat saya ini kurang disenangi oleh Najib dan pendokongnya. Tetapi melihat perkembangan di sekitar Mahathir dan Najib semacam ada rasa tidak puas hari oleh Mahathir terhadap pentadbiran Najib. Najib perlu sedar yang Mahathir tidak pernah mempercayai Najib kerana dia tahu kebolehan Najib lebih kurang Abdullah Badawi sahaja.

Yang Mahathir percaya dan merasakan layak memimpin Malaysia ialah anaknya Mukhriz Mahathir. [mw.kl. 3:31 pm 19/08/13]

Kedudukan Zahid Sebagai Naib Presiden Agak Cemas

JENGOK UMNO                                                                                    

Ahmad Zahid Hamidi cemas..
Hismuddin Hussein mungkin boleh merasa lega sedikit dengan keputusan Umno Johor yang mewakilkan kepadanya untuk bertanding merebut jawatan kerusi Naib Presiden. Konsensus itu diambil dalam mesyuarat Badan Perhubungan Umno Johor yang dipengerusikan Abdul Khalid Nordin. Hishmuddin adalah calon tuggal dari Johor untuk merebut kerusi nombor tiga itu.

Hishamuddin terharu dengan keputusan Umno Johor itu. Sewajarnya kalau anak bekas PM ke tiga itu terharu dengan keputusan itu. Ketika reputasinya sebagai Naib Presiden Umno kurang baik disebabkan kelemahan-kelemahan semula jadinya, tiba-tiba beliau diberi laluan mudah, sewajarnya beliau merasa terharu dan berterima kasih. Belum tentu lagi kalau ada calon lain dari Johor untuk merebut kerusi Naib Presiden, Hishmuddin boleh menang. Konsensus itu menunjukkan persepakatan Umno Johor.

Sebelum ini Khalid Nordin dilihat sebagai pencabar masa depan untuk Hishmuddin dari Johor. Khalid pernah bertanding jawatan Naib Presiden, tetapi kalah. Lain-lain tokoh dari Johor dilihat tidak berpotensi kerana sudah lanjut usia ataupun masih mancari tapak. Misalnya Naib Ketua Pemuda, Razali Ibrahim dilihat masih mencari tapak untuk melonjak ke atas walaupun ada bakat untuk pemimpin masa depan Umno Johor tetapi beliau masih belum ampuh.

Sunday, August 18, 2013

Syarikat Milik Kerajaan Kelantan Mungkin Akan Disaman?

MAKLUMAT SENJA                                                                             

Sebuah syarikat milik kerajaan negeri Kelantan kemungkinan akan berdepan dengan saman oleh sebuah syarikat milik Cina berhubung dengan satu perjanjian usahasama di antara syarikat berkenaan dengan syarikat milik kerajaan Kelantan.

Syarikat milik Cina itu katanya akan menyaman syarikat itu apabila syarikat berasaskan perkayuan itu gagal memenuhi beberapa butiran persetujuan seperti mana disebut dalam perjanjian yang telah ditanda tangani.

Syarikat berkenaaan juga katanya telah mengeluarkan sebahagian wang kepada pihak tertentu berhubung projek usahasama berkenaan yang tidak ada kena mengena dengan terma perjanjian itu.

Majlis Raya Azmin Meriah, Ribuan Hadir


CATATAN                                                                                            

Baru pulang menghadiri majlis rumah terbuka Aidifitri Timbalan Presiden Keadilan yang juga Ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali. Kali ini majlis mesra Aidifitri beliau bergajak tempat sedikit, kalau sebelum ini di perkarangan pejabat khidmatnya di Taman Melawati kini ke Green Wood, Gombak. Baguslah, kerana diadakan serata dan tidak dimonopoli setempat dalam Dun Bukit Antarabangsa saja.
Sebahagian orang ramai di majlis Aidifitri Azmin.

Biasalah rumah terbuka Azmin dikunjungi segenap lapisan masyarakat. Bukan saja Melayu tetapi Cina dan India juga turut datang. Masing-masing membawa anak isteri dan anggota keluarga. Mereka tidak merasa kekok untuk hadir rumah terbuka Azmin.

Khabarnya walaupun majlis bermula jam 10:00 pagi tetapi jam 9:00 orang sudah berpusu-pusu memenuhi dua khemah besar yang disediakan. Hampir 5,000 yang hadir menjelang tengah hari.

Saturday, August 17, 2013

PAS Enam Dekad: Pemimpin dan Kepimpinan

RENCANA KHAS                                                                                  
Bhg Kedua dan Akhir

Fadzil Mencerahkan Pas

Kehadiran Fadzil Noor mengambil ahli kepimpinan Pas dari Yusuf Rawa tepat pada masanya. Langit Pas yang kegelapan setelah menghadapi musim gelap ekoran krisis kepimpinan dan hilang kepercayaan kepada Asri dapat dipulihkan oleh Fadzil Noor. Fadzil Noor mengambil masa yang begitu pantas menyusun organisasi Pas dan memperkemaskan gerak kerjanya. Pengalaman dan ilmu gerakan Islam yang ditimbanya sebagai Presiden Abim dimanfaatkan secukup-cukupnya.

Allahyaraham Fadzil dan Abdul Hadi Awang.
Dalam kesemapatan itu sudah pasti Fadzil juga menerima bantuan atau kerjasama mencerahkan semula Pas daripada kawannya yang sudah bersemayam di dalam Umno ketika itu iaini Anwar Ibrahim.

Beliau juga membawa politik baru Pas dan berusaha mengikis segala fahaman jumud yang dianuti oleh ahli-ahli Pas hasil peninggalan para ustaz dan sesetengah tok guru pondok yang jahil bersiasah atau melihat politik itu dari sempadan birai kopiah mereka. 

Friday, August 16, 2013

Mengutik Iktibar Tragedi Di Mesir

RENUNGAN JUMAAT                                                                          

Kabur berapa ramai lagi rakyat Mesir yang tidak berdosa akan ditembak, dibakar atau dibunuh hidup-hidup kerana berjihad untuk menurunkan seorang lagi anak Firaun di Mesir, Abdul Fatah As Sisi yang kini sedang kemabukan darah agar turun dari kerusi kekuasaanya yang dicuri secara buruk dari Presiden Mohamad Morsi yang dilantik secara sah oleh rakyat menerusi pilihan raya.

Mangsa kekejaman tentera Mesir.
Pembunuhan dan angka kematian di negara benua Afrika itu kian bertambah bukan dari dari hari ke hari tetapi dari jam ke jam malahan minit ke minit. Asap dan api terus mengepul dan menyala di sana. Langit Kaherah sudag gelap pekat dengan asap kezaliman. Lubang kubur tentunya bertambah lebar, darah dan air mata juga kian membanjiri kota Kaherah itu.

Dari sini kita tidak dapat menggambarkan apa yang berlaku sebenarnya. Hanya dengan melihat kiriman gambar yang dimuatkan dalam media sosial ataupun laporan rasmi agensi-agensi berita ia sudah menakutkan kita. Menggerikan. Menyaksikan mayat bergelampangan ada yang hangus dibakar penaka ikan kering, ditembak, kepala pecah bersembur otak atau tali perut terburai menyebabkan kita jadi tidak terkutik dan air mata mengalir tanpa disedari.

Thursday, August 15, 2013

PAS Enam Dekad: Menilai Era Pemimpin dan Kepimpinan

RENCANA KHAS                                                                                  

Bhg Pertama Dari Dua Bhg.

Allahyarham Mohd Asri dan Yusog Rawa.
Parti Islam Se Malaysia (PAS) kini sudah berusia 62 tahun atau kalau mengikut kiraan dekad usia Pas sudah enam dekad dua tahun. Pas ditubuhkan pada 24 November 1951 di Butterworth, Pulau Pinang. Dalam tempoh itu Pas telah dipimpin oleh tujuh orang Yang Dipertua atau presiden. Yang Dipertua Pas pertama ialah, Ahmad Fuad Hassan (1951 – 1953), Abbas Ilias (pangku 1953 – 1956), Dr Burhanuddin Mohd Noor Helmi (1956 – 1969),  Mohd Asri Muda (1969 - 1982), Yusof Abdullah ar-Rawi (1982 – 1989), Fadzil Mohd Noor (1989 -2002), dan kini Abdul Hadi Awang (2002 -....).

Dua orang Yang diPertua atau presiden Pas meninggal ketika memimpin Pas. Mereka Dr Burhanuddin Helmi dan Fadzil Mohd Noor.  Dr Burhanuddin memimpin Pas selama 13 tahun manakala Fadzil juga selama 13 tahun. Seorang presiden Pas tertakdir akhirnya keluar meninggalkan Pas dan menubuh parti baru Hizbul Muslimim Malaysia (Hamim) kemudian menyertai Umno. Beliau ialah Mohd Asri Muda yang memimpin Pas selama 13 tahun.

Musibah menimpa Asri ini sama dengan apa yang dialami oleh Yang DiPertua pertama Umno Onn Jaaffar yang keluar parti itu menubuhkan parti baru IMP (Parti Negara).


Menjengok Lima Ketua Kerajaan Baru Selepas 100 Hari

SEBUKA MATA                                                                                    

Perkhidmatan lima orang Menteri Besar dan Ketua Menteri yang dilantik selepas pilihan raya umum lalu sudah sampai 100 hari. Masing-masing sudah selamat melewati tempoh masa yang dianggap sebagai 'dalam pantang' itu. Mereka ialah Ahmad Yakob (Kelantan), Mukhriz Mahathir (Kedah), Idris Harun (Melaka), Khalid Nordin (Johor) dan lupa nama (Perlis).

Mukhriz Mahathir
Perkhidmatan dan kebolehan mereka sekarang ini sedang dinilai oleh para pemerhati. Apakah mereka bakal menjadi seorang ketua kerajaan negeri yang popular dan berjaya berbanding sebelum ini atau sebaliknya. Keupayaan mereka akan diukur dari semua aspek termasuk pengurusan pentadbiran dan politik. Paling awal ialah melihat kecanggihan idea mereka untuk membangun negeri masing-masing serta kebijaksana menyelesaikan apa-apa masalah yang tertinggal dan belum selesai sebelum ini.

Elok juga dalam ruang terhad ini kita meninjau keupayaan mereka, atau mengintip apakah, apa-apa yang mereka telah berbuat bagi mencerminkan kebolehan dan kemampuan mereka menjadi CEO di sebuah kerajaan negeri.

Wednesday, August 14, 2013

Pencemaran Agama: Jangan Cakap Tetapi Perlu Buat

RENUNGAN                                                                                        

Kejadian sebuah surau private di Johor yang digunakan oleh penganut Buddha untuk melakukan meditasi dengan meletakkan tokong Buddha di dalam masjid itu dikecam oleh segenap pihak beragama Islam di negara ini. Kejadian itu dianggap melampau dan menghina agama Islam. Kejadian itu adalah rentetan beberapa kejadian lain sebelum ini yang menyenakkan jiwa umat Islam.

Salah seorang yang turut merasa kekesalan dan mengecam kejadian itu ialah Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah (Yadim) Asyraf Wajdi Dusuki (foto). Beliau baru dilantik menjadi Yang Dipertua yayasan itu belum sampai dua bulan. Ideanya tentu masih gebu.

Katanya perkara itu menyimpang dari agama Islam sebenar dan merupakan petanda fahaman pluralisme agama yang semakin berkembang di negara ini.

Tuesday, August 13, 2013

Melawat Kebun Getah Ibu

CORETAN RAYA                                                                                    

Tahun ini saya beraya sakan sehingga tidak mengisi blog beberapa hari. Tidak pernah saya berada di kampung lebih dua hari atau dua malam. Paling lama berada di kampung dan tidur rumah ibu satu malam, lepas itu bergerak untuk pulang ke ibu kota. Tetapi kali ini lebih dua malam dan dua hari. Rekod. Mungkin kerana kebetulan raya tahun ini jatuh pada musim cuti sekolah.

Pohon getah kebun ibu hijau menjulang langit.
Bila lama duduk kat kampung dan kampung pula 'buta' internet banyaklah masa terbuang begitu saja. Dua tiga hari lalu saya lepaskan begitu saja kejadian dan peristiwa tanpa mengulasnya. Saya percaya penjengok blog saya dapat mengikut segala peristiwa dan berita raya dari laporan dan ulasan blog member lain.

Masa di kampung saya ambil peluang untuk round kampung dan menziarahi sanak saudara. Berjumpa dengan rakan-rakan sepermainan, bertanya khabar orang itu dan orang ini. Untuk melepas kebuntuan, saya round dan pusing di bendang padi, melihat sungai atau tasik tempat mandi manda di zaman kecil dulu. Semuanya sudah berubah mengikut edaran masa.

Wednesday, August 7, 2013

SALAM AIDI FITRI 1434 H.

Salam aidi fitri saya ucapkan kepada anda penjengok budiman. Saya doakan semoga anda semua sejahtara dan dalam pemeliharaan Allah s.w.t. Sempena raya ini blog tidak akan di up-date beberapa hari. Inysa-Allah kita akan bertemu lepas raya. Wassalam Mso.

Tuesday, August 6, 2013

Ingat Ini Harta Ahmad Albab Yang Punya, Bukan Kau Yang Punya. Hahaha...

KETUPAT RAYA                                                                                  

Kalau kita pernah menonton filem hitam putih lakonan dan arahan P Ramlee berjudul "Ahmad Albab" kita akan menyaksikan satu segmen di dalam gua dimana seorang pengembala kambing bernama Shawal yang masuk ke dalam gua untuk mencari kambingnya yang hilang tiba-tiba berjumpa dengan harta karun.

"Jangan kau sentuh ini Ahmad Albab yang punya.."
Shawal tidak pun berhajat untuk mencari harta karun tetapi apa yang dicari seekor anak kambing yang dijaganya tersasar dan hilang dari kawanan. Shawal ternampak
anak kabingnya berada di atas batu di dalam gua itu dan beliau terus mengejarnya. Sebaik beliau merapat anak kambing itu, ia hilang dan diganti dengan selonggok harta karun.

Shawal teruja dengan harta itu dan cuba hendak menyentuhnya. Baru dia hendak menghulur tangan tiba-tiba terdengar suara melarangnya dengan berkata; hai manusia jangan kau sentuh harta itu, bukan kamu yang punyai tetapi Ahmad Albab yang punya. 

Monday, August 5, 2013

Apakah Umno Kelantan Tidak Berminat Taja Calon Naib Presiden?

MEMUSING PETANG                                                                          

Sebelum menyentuh mengenai gelora perebutan jawatan dalam Pas pada muktamar November ini, terlebih dahulu saya ingin menyorot sedikit perihal yang sama dalam Umno. Umno akan mengadakan perhimpunan agung sekitar tarikh hampir sama dengan Pas untuk memilih pimpinan parti tersebut. Kali bterakhir Umno membuat pilihan pemimpin ialah kira-kira empat tahun lepas.

Musatafa Mohamed
Menerusi catatan ini saya bataskan sorotan hanya untuk Kelantan saja. Mencari dan menilik siapakah tokoh Umno Kelantan yang boleh diletakkan di hirearki kepimpinan pusat ke jawatan paling tinggi setidak-tidaknya Naib Presiden. Buat masa ini Kelantan menghantarkan dua tokoh mereka untuk menjawat jawatan Majlis Tertinggi Umno, Mustapa Mohamed dan Awang Adek Hussin.

Tidak ramai tokoh-tokoh yang 'masam kepala' di dalam Umno Kelantan ke belakangan ini. Selepas awal tahun 90-an Kelantan mengalami kepupusan mereka yang gah dan boleh dicanangkan sebagai pemimpin dan tokoh. Kalau boleh disebut mereka yang sebelum ini dianggap wira Umno Kelantan ialah Tengku Razaleigh Hamzah, Tengku Ahmad Ritahuddin Ismail, Hussein Ahmad dan Muhammad Yaacob.

Mendekati Abdullah CD dan Siti Nurkiah: Pelopor Komunis Melayu

MENJEJAK SEJARAH                                                                           

Menyambung kembali catatan perjalanan, menjejak sejarah perjuangan Rejimen Ke-10 Komunis Melayu di perkampungan Perdamaian di Chulabhorn Pattana 12, Shukirin Weang Tahiland. Dalam tiga catatan lalu saya tidak menceritakan secara khusus pertemuan saya dengan mana-mana tokoh besar Rejemin Ke-10 atau pejuang rakyat itu. Mungkin ada berminat ingin mengetahui dan tertanya-tanya sesiapa lagi yang masih ada dan tinggal di sana.

Saya disambut Pak Lah dimuka pintu rumahnya.
Dalam catatan siri akhir dalam episod pengenalan ini, saya hendak mengisahkan sedikit pertemuan saya dengan Anjang Che Dat Abdullah (Abdullah CD), yakni Komander Rejimen Ke-10 PKM. Saya masih bernasib baik kerana Allah s.w.t mempertemukan saya dengan orang yang mencipta sejarah Rejemin Ke-10 menyebabkan saya boleh langsung bercakap dari hati ke hati dengannya mengenali dan menghayati jejak perjuangan Rejimen berkenaan.

Pastinya lebih penting mendengar sendiri mengenai matlamat atau sebab musabah kenapa beliau 'berundur' ke hutan secara berfakta mulai tahun 1945 selepas Akta Darurat dikuatkuasakan. Selain itu dapat mendengar kisah sukadukanya selama lebih 40 tahun berkelana-juang juang di dalam hutan belantara dengan satu tujuan menghalau penjajah British dan memerdekakan Malaya.

Sunday, August 4, 2013

Cadangan Gerakan Pemutihan Pistol Milik Awam Perlu Disegerakan

SUSUPAN PETANG                                                                              

Cadangan agar dilakukan gerakan pemutihan untuk menentukan berapa bilangan pistol milik awam sebagai salah satu makenisme untuk mengurangkan kejadian jenayah berat (tembak) seperti dicadangkan oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri Razali Ibrahim lebih praktikal dan berbobot berbanding dengan tundingan jari bekas KM Melaka Mohd Ali Rustam kepada pembangkang berhubung isu sama.

Cadangan Razali itu perlu disegera. Apabila diketahui berapa jumlah pistol yang dilesenkan, maka kita tahulah berapa banyak jumlah pistol yang haram. Berbanding dengan sikap Ali mengenai halk sama yang menuduh berlakunya jenayah berat disebabkan pembangkang. Hamlau...

Kekerapan berlaku tembak menembak akibat kehilangan nyawa ada tanda-tanda lambakan pistol haram di negara ini. Kemungkinan ia diseluduk dari luar yang bergerak seiringan dengan kegiatan penyeludupan.

Realiti Kemelut Dun Kota Damansara: Wibawa Presiden Perlu Dinilai

RENUNGAN KE DALAM                                               

Mulanya saya tidak berminat memberi apa-apa komen atau ulasan mengenai pertembungan sesama sendiri di antara Pas, PSM (PKR) di kerusi Kota Damnsara, Selangor di dalam pilihan raya lalu sehinggakan kerusi itu melayang ke tangan calon BN, Halimaton Sadiah. Secara teorinya kalau kerusi itu ditandingi seorang sama seorang di antara Pakatan Rakyat dengan UBN, sudah sahih kerusi itu akan dimenangi oleh PR menerusi calonnya Dr Mohd Nasir Hashim.
Dr Mohd Nasir Hashim

Lagi pun Dr Nasir telah mewakili kerusi berkenaan pada pilihan raya 2008 lalu.

Cuba perhatikan undi yang diperolehi Dr Nasir dan calon Pas Rizuan Ismail. Nasir mendapat 14,860 undi manakala Rizuan mendapat 7,312. Kalau dicampur kedua undi mereka itu Pakatan Rakyat akan memperolehi 22,172 undi berbanding dengan Halimaton Saadiah yang menang dengan mendapat undi sebanyak 16,387. Sebab itu kalau mengikut teori (atas kertas) Dr Nasir akan menang dengan majoriti sekurang 10,000. Tetapi...

Saturday, August 3, 2013

Bekas Pesuruhjaya Pas Melaka Us Abdul Ghani Abdul Rahman Terlantar di HUKM

Bekas Pesuruhjaya Pas Melaka Us Abdul Ghani Abdul Rahman (foto) kini terlantar di Hospital Universiti Kebangsaan, (HUKM) Cheras kerana keuzuran. Beliau dimasukkan ke hospital beberapa hari lalu kerana masalah kesihatan yang agak serius.

Abdul Ghani yang jugas bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) sekitar tahun 80-an diserang strok serta mengadapi masalah kencing manis yang menyebab buah pinggang tidak berfungsi dan terpaksa melakukan hemodelisis tiga kali seminggu.

Malam semalam beliau telah dibawa balik ke rumahnya di Bandar Tun Razak tetapi hari ini dibawa semula ke HUKM.

Ramai sahabat handainya baik di dalam Abim dan Pas menziarahi beliau pagi ini. Antara yang ditemui di perkarangan HUKM Abdul Ghani Shamsuddin, Wakil Rakyat Tunggal Pas Melaka, seniman Raja Ahmad dan lain-lain.

Sehingga jam 1:00 tengah hari beliau masih lagi ditempat di wad sementara kecemasan kerana sedang menunggu kekosongan katil ward. Diharap semua mereka yang mengenali Us Abdul Ghani berdoa untuk kesejahtraanya. [wm.kl.2:24 pm 03/08/13]

Menanti Ahmad Yakob Selepas 100 Hari

RENCANA KHAS                                                                                   

Sehari dua lagi atau tepat pada 1 Syawal nanti akan genaplah 100 hari Ustaz Ahmad Yacob menjadi MB Kelantan. Beliau dilantik menjadi MB Kelantan tanggal 6 Mei menggantikan Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat, sehari selepas pilihan raya ke-13 tamat. Masa 100 yang dianggap sebagai dalam pantang adalah penting bagi Ahmad sebagai MB baru. Dalam tempoh itu segala tindak tanduk dan pendekatan beliau akan diperhatikan. Pencapaiannya mulai ditilik dan dinilai sebaik mungkin.

Ahmad Yakob sedang dinilai.
Demikian juga stail atau pendekatan pentadbirannya akan disorot oleh umum. Gagasan wawasannya akan diperhitungkan. Apakah perubahan yang sudah atau sedang beliau fikirkan untuk dilaksankan akan diperhati dengan cemat oleh pemerhati politik dengan penuh minat. Umpama persembahan pertama pemain import dalam pasukan bola sepak, penglibatan sulungnya akan menjadi tumpuan ramai.

Sebenarnya bukan saja pemerhati politik bebas tetapi pihak musuh Pas (Umno) serta ahli-ahli parti sendiri juga akan membuat penilaian sendiri. Akan mengikuti Ahmad di sepajang tempoh itu. Sudah pasti dalam hal ini beliau akan dipadankan atau dibanding dengan apa yang Nik Aziz Nik Mat lakukan. Segala rekod Nik Aziz khasnya di awal pemerintahannya (tahun 90-an) akan dibuka balik untuk dipadankan dengan apa yang Ahmad telah lalukan dalam tempoh 100 hari.

Friday, August 2, 2013

Guru Boleh Dikritik Tetapi Biarlah Adil

PANDANGAN MALAM                                                                        

Kejadian yang berlaku di Sekolah Kebangsaan Alam Megah Shah Alam di mana pengetuanya dilaporkan telah mengeluar kata-kata disifatkan berbau rasis yang meminta pejar Cina pulang ke Cina dan pelajar India pulang ke India, sesuatu insiden yang menyesal dan menyedihkan. Sebagai seorang guru yang diberi tanggungjaswab mendidik anak bangsa tidak sepatutnya mengeluarkan kata-kata demikian yang tidak wajar dan bertentangan dengan falsafah kependidikan.

Pengetua berkenaan dilaporkan mengeluar kata-kata demikian semasa perhimpunan minggu lalu kerana murid berkenaan didapati membuat bising ketika lagu Negaraku dimainkan. Jika dilihat secara literal, wajar kalau Pengetua atau mana-mana guru menegur dan marah kepada murida-murid yang biadab tidak menghormati lagu Negaraku.

Kita tahu lagu Negaraku adalah lagu kebangsaan negara yang perlu di hormati setiap warganegara yang mengakui taat setia kepada Yang di-Pertuan Agong dan Perlembagaan negara ini. Sivik sudah mengajar kita menghormati lagu Negaraku dimana-mana sahaja kita berada apabila terdengar saja ia dinyanyikan atau dimainkan. Kalau tidak mahu ikut menyanyi cukup berdiam senangkan diri.

Thursday, August 1, 2013

Ali Rustam Dua Kali Lima Dengan Noh Omar

CATATAN SORE                                                                                   

Apabila bekas Ketua Menteri Melaka Ali Rustam kalah sambil 'menyenggeng' di kerusi parlimen Bukit Katil kepada Shamsul Iskandar Md Akin dalam pilihan raya lalu, saya tercari-cari apakah sebab musababnya. Pening saya mencari faktor kekalahannya. Sebagai seorang Ketua Menteri orang berkuasa dalam negeri Melaka, beliau sudah pasti mencari kawasan paling selamat untuknya. Tentulah kerusi Bukit Katil itu kawasan paling selamat. Tetapi kenapa kerusi itu memalukannya?

Tidak mungkin Ali Rustam memilih Bukit Katil kalau kerana alasan lain. Tetapi kenapa beliau kalah, bukan sedikit dengan majoriti cukup untuk dimakan selama 10 tahun. Situasi itulah yang menjadikan minda saya bergelabu mencari punca kekalahannya.

Jadi apabila beliau membuat ulasan-ualasan selepas kekalahan, termasuk membangkitkan soal khidmat dan jasanya di Melaka selama ini yang tidak dikenang pengundi (Cina) dan kenyataan terbarunya berhubung kekerapan berlaku jenayah berat (tembakan curi) ke belakangan kononnya disebabkan parti pembangkang, baru saya tahu kenapa wajar kalau Ali Rustam kalah.

Muhiyuddin Tidak Perlu Takut Dengan Bangkangan Dong Zong

GELODAK JIWA                                                                                   

Kementerian Pendidikan akan mula melaksanakan Plan Pendidikan Pembangunan Malaysia (PPPM) pada September ini seperti mana dirancangkan. Tujuan perlaksanaan plan itu antara lain untuk memantapkan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara ini bukan saja di kalangan pelajar bukan Melayu tetapi pelajar Melayu juga.

Langkah itu tepat dan sesuai dengan kedudukan bahasa Melayu (Malaysia) yang ikhtirafkan sebagai bahasa rasmi negara. Seperti mana juga dengan kedudukan agama Islam yang di dalam perlembagaan sebagai bahasa rasmi, apa juga usaha mendaulat dan memartabatkan bahasa Melayu perlu disokong tanpa berbelah bagi dan ada rasa prejudis.

Sudah tentu matlamat plan berkenaan bukan saja setakat itu tetapi ia memakrifatkan matlamat dan makna lebih jauh dari itu untuk menjadi wahana baru ke arah perpaduan negara ini. Usaha kerajaan untuk mengeratkan lagi perpaduan di kalangan rakyat berbilang kaum akan tercapai menerusi plan berkenaan.