Thursday, March 31, 2016

Najib PM paling huduh dan menyusahkan rakyat

PANDANGAN

Najib apakah PM ini ada maruah?
Najib Razak mencatatkan sebagai seorang perdana menteri paling huduh dan menyusahkan rakyat di negara ini mungkin sehingga abad ini. Hari ini bukan sahaja rakyat Malaysia terpaksa memikir mengenainya, tetapi dunia lain juga memberi perhatian kepadanya.

Dunia jagi geger dengannya.

Semua benua memberi tumpuan kepada Najib dan menanti apakah kesudahannya nanti. Najib bukan sahaja menarik pemerhati politik dalam negaranya, tetapi di luar juga. Dia menjadi seolah penggerak baru dunia.

Tuesday, March 29, 2016

Apa cerita dengan politik Terengganu?

APA KHABAR GANU

Menurut MB Terengganu Ahmad Razif Abdul Rahman kemelut politik Umno negeri itu sudah pun selesai dan kerajaanya masih stabil. Apa yang berlaku hanya kecuh dalam media massa sahaja dan ia hanya spekulasi semata-mata.

Ahmad Razif tidak lena tidur.
Kata MB itu juga DUN Terengganu tidak akan dibubarkan untuk membolehkan pilihan raya diadakan? Betulkah apa yang didakwa Ahmad Razif itu? Atau beliau berkata untuk mendamaikan perasaanya sahaja?

Beliau juga mendakwa kerajaan BN juga masih utuh menguasai DUN Terengganu. Kedudukan hari ini Umno 17, manakala Pas, 14 dan PKR 1, manakala seorang calon bebas. Macam mana boleh jadi Umno 17? Bukankah Ahmad Said sudah tidak diikhtiraf sebagai Umno lagi?

Pendokong Anwar perlu ambil peluang atas perubahan Dr Mahathir

ULASAN

Dr Mahathir dan isteri bersama pemimpin oposisi
di atas Pentas Selamatkan Malaysia.
Malam tadi Dr Mahathir Mohamad bersama isterinya Dr Siti Hasmah Mohd Ali turun ke Pandan Indah berceramah Maufakat Selamat Malaysia. Ceramah itu pertama kali selepas berlangsungnya Kongres Rakyat yang diadakan sehari sebelumnya.

Hadir sama ialah Lim Kit Siang, Mohamad Sabu dan Husam Musa.

Kehadiran Dr Mahathir sekali lagi menunjukkan kesediaan dan kesungguhan bekas PM itu bergerak untuk menyingkirkan Najib.

Mustapa tidak perlu ke depan desak Muhyiddin, Mukhriz dipecat

PANDANGAN

Menurut Pengerusi Umno Kelantan Mustapa Mohamed, Umno negeri itu bersetuju agar Muhyiddin Yassin dan Mukhriz Mahathir dipecat daripada Umno apabila keduanya menandatangan deklarasi untuk menggugurkan Najib yang kemudian menghadiri Kongres Rakyat di Shah Alam kelmarin.

Menurutnya keputusan itu diambil sebulat suara oleh ketua-ketua Umno bahagian Kelantan. Tindakan Umno Kelantan diketuai Mustapa itu dilihat sebagai berani dan mendahului Umno negeri-negeri lain.

Belum ada konsensus daripada Umno negeri-negeri lain agar kedua mereka dipecat.

Monday, March 28, 2016

Tengku Razaleigh konsisten dengan pendirian terhadap negara

KENYATAAN

Tengku Razaleigh Hamzah (foto) hari ini telah mengeluarkan kenyataan akhbar untuk menjawab tuduhan mengatakan beliau telah melarikan diri daripada berusaha untuk menggugurkan Najib Razak bagi menyelamatkan Malaysia.

Menurutnya dalam kenyataan itu beliau masih konsisten dengan pendiriannya bahawa pentadbiran negara perlu diubah dan diatasi segera untuk menyelamatkan rakyat. Baginya sekira sistem mengurus negara seperti yang ada hari ini tidak diubah ia membebankan rakyat.

"Saya yakin tiada siapa yang dapat menuduh saya tidak konsisten berkenaan pendirian saya terhadap tatacara pemerintahan negara, tanggungjawab awam dan perlunya perubahan", tegasnya.

Kongres Rakyat : sepakat tetapi belum sejiwa

ULASAN

Kongres Rakyat bertemakan, Berubah, Bersatu, Berani, yang berlangsung di Pusat Konvensyen Shah Alam, Selangor berjalan lebih separuh hari semalam tidak mencatat sejarah tersendiri dalam arena politik Malaysia. Setidak-tidaknya ia menyerlahkan satu gaya baru politik tanah air yang perlu diberi perhatian dan dibanggakan.

Para pengucap berbeza ideologi tetapi duduk sepentas.
Kenapa dikatakan begitu, kerana dalam majlis itu buat pertama kali pemimpin atau tokoh politik yang selama ini bertelagah dan berbeza ideologi duduk bersama. Berkongres mencari satu resolusi yang disepakati bersama.

Kongres itu adalah rentetan penandatangani Deklarasi Rakyat untuk menjatuhkan Najib demi selamatkan Malaysia pada 4 Mac lalu.

Sunday, March 27, 2016

Ulasan kongres rakyat akan muncul dalam blog

PERHATIAN

Ulasan Kongres Rakyat di SACC Shah Alam dalam blog insyaAllah malam ini. Waktu ini sudah hampir separuh pengucap telah menyampaikan hujah masing-masing. Kira-kira 1,000 peserta hadir. Antara yang sudah menyampaikan hujah termasuk dua Naib Presiden Pas, Mahfuz Omar dan Husam Musa.

Dua pimpinan Amanah ikut sama hadir, Mohamad Sabu dan Salahuddin Ayub.

Dr Mahathir Mohamad akan menyampaikan ucapan akhir sebagai menggulung. Turut hadir MuhyiddinYassin, Mukhriz Mahathir. Shafei Afdal tidak kelihatan. Mustapa Ali juga yang ikut sama menanda tangan deklarasi rakyat 4 Mac dahulu tidak kelihatan. Wassalam Mso.

Apakah upah setimpal Najib untuk Tengku Razaleigh?

SESUDAH SUBUH

Tengku Razaleigh tandatangani deklarasi 
sokong Najib bersama Umno Kelantan.
Ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah sekali lagi mempamerkan politik tersendirinya, keluar dari mainstrem dan cuba berdiri atas prinsip yang ramai orang tidak faham. Pada saat orang mengharap beliau bersama rakyat untuk menggerudi supaya Najib Razak berhenti daripada menjadi PM, beliau bertindak memberi sokongan kepada Najib.

Orang tidak menimbulkan persoalan dan prajudis kepadanya kalau beliau bersikap tegas dan konsisten daripada awal berhubung kedudukan Najib. Pada satu masa Tengku Razaleigh menunjukkan ketidaksetujuan kepada Najib ekoran pelbagai masalah dihadapi Najib yang membebankan rakyat dan negara.

Friday, March 25, 2016

Tazkirah Husam mengingatkan kita kepada Tokguru

SEBELUM REHAT

Tazkirah politik Husam di kedai kopi, penuh.
Sambil roll wall Facebook tadi terjumpa dengan klik video Husam Musa menyampaikan tazkirah rengkas sambil makan pagi di sebuah kedai kopi kampung dalam kawasan Pengkalan Chepa. Apa yang menariknya, butiran tazkirah itu sebiji stail arwah Tokguru Nik Aziz. Tampaknya Husam benar-benar mengambil method dakwah murabbinya itu.Kenangan kepada Tokguru juga mengimbau dalam benak.

Dengan memulakan tazkirah membaca sepotong ayat Quran, kemudian bercakap hal isu semasa, mengenai cuaca panas melengit kini. Menurunkan sepotong doa untuk menghadapi panas, serta memberi peringatan panas yang berlaku hari ini jauh lebih panas di Mahsyar besok. Katanya kalau panas hari ini orang boleh pengsan, bayangkan apa yang berlaku besok sebab matahari sejengkal dengan kepala.

Kongres Rakyat semacam konperensi Asia - Afrika di Bandung

CATATAN KHAS 

Prolog: 27 Mac akan berlangsung Kongres Rakyat di Shah Alam Selangor. Kongres itu bertolak daripada Deklarasi Rakyat yang ditandatangan 4 Mac lalu bertujuan menggerakkan rakyat untuk menyingkirkan Najib Razak sebagai Perdana Menteri Malaysia, demi menyelamatkan Malaysia.

Saya bercadang untuk menghadirinya. Dan sekiranya saya berpeluang untuk berucap, maka inilah rengkasan teks ucapan saya:

Presiden pertama Indonesia Sukarno tidak pernah dilihat baik dan berbudi besar kepada negaranya oleh para penentang dan pembencinya. Bung Karno dilumur dengan sejuta warna huduh dan cemar, dituduh sebagai anti Islam, membawa agama baharu, pluralisme, apabila beliau merangkumkan tiga elemen; nasionalisme, agama dan komunisme menjadi NASAKOM sebagai landasan atau konsep Pancasila yang yang digagasnya.

Wednesday, March 23, 2016

Saya tak percaya kalau Zeti bersara bukan kerana tekanan politik


HANYA TAFSIR 

Gabenor Bank Negara Zati Aktar Aziz tidak mahu mengheret institusi kewangan yang dijaganya dalam kancah politik walaupun rakyat memerlukan penjelasan secara telus daripada pihaknya berhubung dengan beberapa status kewangan yang diragui termasuk transaksi kewangan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Mohd Najib Razak.

Mengenai kemasukan wang dana RM2.6 billion ke dalam akaun Najib secara logik dan perundangan kewangan (bank), Zeti mesti mengetahuinya, dan beliau arif apakah kemasukan itu halal atau pun tidak mengikut prosuder kewangan dan bentuk-bentuk tindakan yang boleh dikenakan di bawah Akta Bank.

Begitu juga dengan status kewangan 1MDB yang dikatakan telah dipungut balik oleh syarikat pelaburan kerajaan itu dan ia disimpan dalam bank di Singapura yang menjadi kontroversi. Zeti sebagai Gabenur perlu menjawab kerana tindakan 1MDB itu telah menjatuhkan imejnya sebagai Gabenor bank pusat itu. Apabila syarikat kerajaan lebih menyakini untuk simpan wang dengan jumlah begitu banyak di Singapura bukan dalam bank milik negara ia memalukan Gabenor Bank Negara. Satu penghinaan kepada Zeti sendiri.

Tuesday, March 22, 2016

Akhirnya Anwar menemui kebenaran yang dicari

KEJUTAN SORE

Hari ini di mahkamah Nallakaruppan a/l Solaimalai telah mengakui yang dia tidak pernah mengatakan Anwar Ibrahim menerima wang daripada syarikat judi (Magnum) sebanyak RM60 juta.

Kata Nallakaruppan, kenyataan itu diputar belit oleh Utusan Malaysia dan Sinar Harian.

Nallakaruppan membuat kenyataan mengejutkan itu ketika diasak oleh Anwar dalam mahkamah semasa perbicaraan saman Anwar RM100 juta kepada bekas rakan tenisnya itu. Anwar bertindak menjadi peguam belanya sendiri.

Tahniah SPRM - Mungkin juga Najib direman sembilan hari

CATATAN SORE

Kejayaan SPRM menahan seorang pegawai kanan kerajaan yang berjawatan Setiausaha Bahagian di Kementerian Belia dan Sukan (KBS) yang didakwa menyonglapkan wang menyebabkan Kerajaan kerugian RM100 juga perlu dipuji. Kejayaan itu menunjukkan kesungguhan dan komitment SPRM untuk menbenteras rasuah dan menyelamatkan negara.

Kredibiliti badan itu masih utuh dan ternyata mampu menangnai masalah sebesar itu. Kita yakin dan percaya kalau peranan dan tanggungjawab untuk rakyat dan negara tidak dihalang, lebih banyak penyamun dan penyangak dapat diberkas.

Sedihnya, ada sesetengah kes yang dikendalikan badan itu, sempat berjalan sekerat jalan. bahkan suku jalan sahaja kemudian ternokhtah kerana dihalang oleh penguasa. Barang kali SPRM boleh meyenaraikan berapa banyak kes-kes yang menerima nasib seperti itu, yang sedang dalam siasatan tetapi terpaksa dihentikan atas arahan dan kehendak pihak tertentu.

Sunday, March 20, 2016

Kalau badan kita gatal jangan hampiri penjual ubat

CELOTEH AHAD

Annuar: kisahnya masih ingati.   
Ketua Penerangan Umno Annuar Musa menasihati Dr Mahathir Mohamd jangan bercakap mengenai Umno lagi selepas bekas presiden Umno itu "bercerai" dengan parti itu. Katanya Dr Mahathir patut duduk diam dan tidak mencampuri urusan Umno.

Annuar membuat saranan itu apabila melihat Dr Mahathir terus-terusan bercakap fasal Umno, terbaharu beliau memgesaan ahli parti itu agar membuat usul tidak percaya kepada Najib Razak sebagai perdana menteri .

Saturday, March 19, 2016

Apa khabar "KAPAK" kenapa tidak menebang?

ULAS ISU

Mekanisme pengagihan wang ehsan (royalti petrolium) hasil pendapatan minyak di Kelantan yang diaturkan oleh Putrajaya dan ditandatangani beberapa hari lepas seperti diterima seadanya oleh kerajaan dan rakyat Kelantan.

Sobrree timbalan Presiden
KPK (Kapak).
Formula yang dibuat, wang itu akan diagihkan oleh dua badan atau jabatan yang menjadi agensi pelaksana, iaitu Jabatan Pembanguan Persekutuan (JPP) dan Majlis Agama Islam Kelatan (Maik). Kadar pengahihan ialah 50 - 50. Tidak disebut dan dijelaskan berapakah jumlah wang ehsan berkenaan dan juga jadual pengagihannya.

JPP ialah sebuah jabatan ditubuhkan oleh kerajaan Persekutuan untuk melaksanakan projek pembangunan di Kelantan berjalan seperti biasa. Ia diwujudkan sejak tahun 1990 selepas Umno kalah dan hilang kerajaan.

Wednesday, March 16, 2016

Ingat dengan siapa, rupanya dengan Kadir?

ULASAN PETANG

Hadi dan Kadir tebeng perjanjian blok ketiga.
Parti agama (Pas) menempati janjinya hari ini untuk mengumumkan bentuk blok baharu politik yang bakal menjadi kuasa ketiga dengan memilih Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) sebagai rakan berikat. Pengumuman itu tidak mengejutkan bahkan diketawa oleh musuh-musuh politik Pas. Lim Kit Siang menyifatkan ikatan itu sebagai kosong campur kosong bersamaan

Ahli Parlimen Pas Mahfuz Omar pula berpendapat penubuhan blok ketiga dengan Ikatan itu merugikan Pas dan Islam di masa depan dan ia mengelirukan rakyat.

Blok baharu ciptaan Pas akan diulas dalam blog.

Yang ditunggu telah pun terjawab. Pas telah umumkan blok baharu yang dimaksudkan, kuasa politik yang matang dan terbuka itu rupanya Pas berikatan dengan parti Ikatan milik Kadir Sheikh Fadil. Tampaknya apa yang saya bayangkan hampir terjadi. Disamping bekerjasama dengan parti multi racial itu, beberapa Ngo juga akan menyertai blok baharu berkenaan.

InsyaAllah saya akan sorot perkembangan ini dalam blog. Wassalam Mso.


Menanti pengumuman kuasa ketiga politik Malaysia

NOTA PAGI

Hari ini seperti mana diuar-uarkan parti agama (Pas) akan mengumumkan bentuk blok ketiga politik negara yang juga akan menjadi kuasa ketiga politik Malaysia. Sejak ia diumumkan cadangan pembentukan itu, ramai yang tertunggu-tunggu apakah bentuk dan rupa kuasa ketiga berkenaan.

Ada yang konfius dan ada yang bingung dengan tindakan Pas. Cadangan parti itu dilihat tidak relevan dan membantu kepada pembangunan politik di negara ini terutamanya dalam usaha untuk menumbangkan kerajaan BN yang dianggap korupsi, melakukan pelbagai kemungkaran serta sikap pemimpinnya yang tidak berair muka.

Mereka yang yakin politik Malaysia boleh berubah daripada tgerus dibajaki kuasa oleh Umno dengan sistem dua parti, tidak berkenaan dengan tindakan Pas itu, dan menganggap parti berkenaan tidak mursyid berpolitik.

Tuesday, March 15, 2016

Pengagihan wang royalti: Apakah Maik lebih besar daripada kerajaan negeri?

CATATAN SORE 

Semalam telah berlangsug penandatangan pengagihan wang ehsan di antara Majlis Agama Islam Kelantan (Maik) dengan Jabatan Pembangunan Persekutuan sebagai jabatan dan agensi pelaksana wang ehsan. Kadar pengagihan ialah 50 - 50. Wang ehsan itu adalah hasil royalti petrolium yang diperolehi di perairan Kelantan.

Kerajaan Pusat diwakili oleh Ketua Setiausaha Perbendaraan, Irwan Seriga Abdullah manakala Maik oleh Pengerusinya Azlan. Perdana Menteri Najib Razak dan Tengku Mahkota Kelantan menjadi saksi penandatangani itu.

Tidak disebut pula berapa jumlah wang yang diagihkan itu. Perjuangan rakyat Kelantan selama ini nampaknya telah membuahkan hasil. Kesekian lama rakyat Kelantan, terutamanya menerusi Ngo "R" memperjuangkan untuk mendapat hak mereka.

Ulangan peristiwa 12 Mac 1978 ditunggui Umno

RENCANA KHAS

Ahmad dan Mustapa, menerima perulangan
peristiwa 12 Mac 1978 dalam rasa berbeza.
"Monumen" sejarah politik yang dicatat di negeri Cik Siti Wan Kembang pada tahun 1978, kejatuhan kerajaan Pas Kelantan ia bukan sahaja dikenangi oleh ahli dan para penyokong Pas. Peristiwa itu juga ditunggu dengan penuh minat oleh ahli dan penyokong Umno. Kalau Pas mengenang kejadian yang berlaku 38 tahun itu dengan perasaan sedih dan dukalara, tetapi berbeza dengan orang Umno, menerima peristiwa itu dengan penuh kegembiraan.

Ironis peristiwa itu bagi Pas ia tidak mahu berulang untuk kali kedua dan seterusnya. Sebaliknya Umno sangat mengimpikan agar ia berlaku kembali. Bagi Umno sudah terlalu lama mereka menunggu peristiwa seperti pada 12 Mac 1978 itu berulang kembali. Sudah 25 tahun atau tujuh kali pilihan raya mereka menunggu akan kemunculan peristiwa itu, namun ia tetap mengecewakan.

Monday, March 14, 2016

Belasungkawa untuk Malaysian Insider

BATIN SENJA

Dalam masa kita kehausan dan memerlukan industeri media yang telus, bebas berani dan bertanggungjawab untuk membina bangsa dan negara, hari ini kita dikejutkan dengan penamatan portal berita Malaysian Insider. Portal itu akan berakhir menjelang tengah malam ini.

Menurut kenyataan daripada Pengurus merangkap Ediornya, Jahabar Saddiq penamatan itu disebabkan pihak pengurus portal berkenaan mengalami kerugian. Dari sumber lain menyebut sejak The Edge Media Group mengambil alih portal berkenaan ia mengalami kerugian sebanyak RM10 juta.

Penutupan portal berkenaan sesuatu yang mendukacita, ia memberi gambaran bahawa kebebasan media massa yang diharapkan di negara ini tidak wujud di alam nyata tetapi indah di atas kertas. Dipercayai penutupan itu bukan sangat kerana portol itu tidak mendapat sokongan komersial, tetapi adalah dipercayai kerana gangguan pihak berkuasa khasnya Suruhanjaya Komuniskasi Multi Media Malaysia (SKMM).

Sunday, March 13, 2016

11 Mac 1978 tarikh yang tidak pernah dilupakan

CATATAN SORE

Kelmarin 11 Mac 1978, yakni tepatnya 38 tahun lalu merupakan detik paling malang dan tragis kepada parti agama (Pas) negeri Kelantan. Pada hari inlah diadakan pilihan raya umum ke-5, yang menyaksikan kerajaan Pas yang menguasai Kelantan selama 18 tahun telah tumbang.

Keributan yang dicipta Umno untuk jatuhkan
Kerajaan Pas Kelantan.
Menjelang detik 12: 00 malam 12 Mac kerajaan Pas Kelantan diumumkan tewas. Saat itu juga RTM mengadakan interview dengan Tengku Razaleigh Hamzah yang mengumumkan BN menang dan serentak itu memansuhkan tol di Jambatan Sultan Yahya Petra. Antara manifesto atau janji BN ialah akan memansuhkan tol di jambatan itu sekiranya Umno menang.

Pengambilan kerajaan Kelantan oleh Umno (BN), daripada Pas ini sesuatu yang ditangisi oleh para pejuang Pas dan juga mereka yang percaya dan yakin Pas sebagai sebuah parti memperjuangkan agama. Tidak sedikit yang mengira Pas akan berkubur selepas itu.

Saturday, March 12, 2016

Sebak di Genting terharu di Banda Dalam Jalan Gombak

CAJALAN 

Setelah lama tidak menghadiri apa-apa upacara kesenian dan sastera, malam tadi saya terheret ke Madrasah Seni di Kampung Banda Dalam, Jalan Gombak oleh seorang kawan, ke majlis baca sajak. Kawan itu entah tiba-tiba teringatkan saya, mengajak untuk ke upacara itu. Majlis baca sajak itu anjuran Paksi sebuah kumpulan penyair pemberontak yang gigih?

Salah satu kawasan pembinaan di Genting.
Sebenarnya kawan itu mahu saya tunjukkan jalan ke tempat upacara itu. Tetapi dijadikan alasan untuk bertanya khabar tentang saya, itu hanya basa basi dan alasan saja.

Walaupun keletihan, kerana dari pagi seusai Subuh sudah turun dari rumah ke HUKM, meneruskan rutin hidup terkini, dan telah melakukan "macam-amcam" diheret kawan, saya layan juga kawan ini. Lagi pun agak lama kami tidak berjumpa. Sejak mendapat projek kurniaan Zahid Hamidi, beliau agak sibuk sikit, dan banyak berada di tapak projek dari di rumahnya di Damansara.

Pas kuat laung dari gema

ULAS ISU

Parti agama (Pas) mengumumkan ia akan membentuk blok baharu politik sebagai menghadapi pilihan raya akan datang. Pengumuman rasmi akan dibuat pada 16 Mac ini. Begitulah cerita Setiausaha Agungnya Takiyuddin Hassan. Rancangan itu mewarnai suasana ketika oposisi bersama Dr Mahathir Mohamad melancarkan deklarasi anti Najib untuk selamatkan Malaysia.

Parti itu tidak sebut dengan siapa mereka akan berkolaborosi bagi mewujudkan blok baharu politik itu, hanya membayangkan dengan sebuah parti perbagai kaum. Pemerhati lalu menyebut beberapa nama parti yang mungkin "gila" untuk berpakat dengan Pas. Antaranya parti milik Abdul Kadir Sheikh Fadzil, tetapi Kadir telah menafikan yang ia akan bergabung dengan Pas. Jadi dengan parti mana?

Apakah dengan parti Dayak, Kadazan, Iban atau Dusun di Sabah dan Sarawak? Di Sabah dan Sarawak memang banyak parti-parti serpihan yang boleh dipinang oleh parti agama itu. Elok juga bagi parti agama itu menerima parti ethnik itu bagi menunjukkan mereka terbuka dan liberal untuk menutup sikap mereka dengan DAP dan Amanah. Cara itu juga membolehkan parti itu berfungsi sebagai parti dakwah untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t.

Thursday, March 10, 2016

Sidang Dun Kelantan ada wakil tunjuk bijak

NOTA KECIL

Zulkifli Mamat 
jadi penggulung di DUN.
Semalam saya termengikuti sidang Dewan Undangan Negeri Kelantan menerusi Internet. Saat itu Adun Pulai Chondong, (Zulkifli Mamat) sedang berucap membahas titah menjunjung ucapan perasmian oleh Sultan.

Mendengar cara Adun ini berucap timbul juga kepelikan bagi saya kerana dia bukan berucap membahas atau membawa isu sebaliknya mengulas dan menjawab isu-isu yang telah dibangkitkan wakil lain. Ini menyebabkan cara dia berucap semacam menggulung perbahasan bukan membangkitkan isu. Lagak semacam Exco atau MB pulak.

Wednesday, March 9, 2016

Alahai politik orang Terengganu

SENDA PAGI

Semalam sidang DUN Terengganu kecoh apabila bekas MB Ahmad Said telah mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap MB sekarang ini Ahmad Razif. Kekecohan itu katanya sampai speaker lari meninggalkan kerusi kerana enggan layan usul dikemukakan Ahmad Said. Bagiamana pun usul berkenaan ditolak spekaer selepas ia disambung semula di sebelah petang. Jadi usul berkenaan tidak dibahas dan Ahmad Razif tidak jatuh sebagai MB.

Menurut speaker penolakan usul itu ada alasan tersendiri dan ia tidak disenangi oleh bekas MB.

Lucu melihat telatah sidang DUN Terengganu dan juga cara Ahmad Said membawa usul undi tidak percaya itu. Beliau katanya marah dan kecewa dengan penolakan usul berkenaan dan tidak berpuas hati dengan tindakan speaker. Ahmad membawa usul itu dengan mengambil contoh apa yang berlaku sebelum ini (percedent) pada tahun 1961, di mana usul menjatuhkan MB daripada Pas, Daud Samad pernah dibuat, dan MB Pas itu jatuh.

Tuesday, March 8, 2016

Cadangan agar Pas tukar presiden tepat

ULASAN ISU

Cadangan dilontar oleh Husam Musa agar Pas menukar presiden parti itu daripada Abdul Hadi Awang kepada Tuan Ibrahim Tuan Man adalah cadangan yang tepat, rasional dan memenuhi kehendaki semasa. Cadangan itu juga dianggap ikhlas untuk mengembalikan Pas menjadi sebuah parti yang dihormati dan disegani di mata umum seperti lebih sedekad lalu.

Tentu cadangan itu bukan untuk merendah-rendahkan kepimpinan dan kebolehan Abdul Hadi Awang sebagai pemimpin, tetapi dibuat demi mengekalkan keperkasaan Pas sebagai parti alternatif kepada Umno. Bukan bermakna Abdul Hadi tidak layak, tetapi masa yang diperuntukkan kepadanya untuk memimpin lebih satu dekad sudah mencukupi.

Tuan berundurlah demi perkasakan Pas.
Husam membuat anologi Pas kini bukan lagi seekor singa gagah digerumi seperti dahulu tetapi merupakan seekor kucing yang tidak tahu ke mana hala tuju dan arah politiknya. Anologi itu sesuatu yang sangat buruk kepada Pas sebenarnya, tetapi perlu diterima dengan tasamuh. Justeru cadangan Husam itu perlu dikaji dan jangan melihat ia bersifat politikal.

Monday, March 7, 2016

Deklarasi rakyat tidak akan jatuhkan Najib, usah bimbang

SANTAI PETANG

Kenapa Mahathir tidak bangkit isu ini walaupun
sudah lama Anwar perkatakan?
Malam tadi ketika di sebuah kedai makan saya terserempak dengan sekumpulan anak muda dan beberapa veteran politik yang prihatin dengan perkembangan politik negara. Perbualan mereka tertumpu kepada isu deklarasi rakyat untuk menjatuhkan Naji Razak. Macam-macam pendapat yang dikeluarkan dan ia seimbang. Ada yang yakin akan keberkesanan deklarasi berkenaan, dan ada yang anggap sebagai sama dengan isu dan aksi-aksi lain sahaja yang berlaku sebelum ini kemudian kemudian akan berlalu begitu saja.

Sunday, March 6, 2016

Deklarasi anti Najib - perang psikologi sudah hangat

ULASAN ISU

Perang saraf antara dua puak kini sudah bermula antara orang Najib Razak dengan orang Dr Mahathir plus oposisi sebaik sahaja deklarasi "Anti Najib untuk selamatkan Malaysia" diistyharkan. Para pendokong Najib mengambil tindakan segera, bangkit dengan membuat kenyataan dan ulasan memburuk-buruk dan memperlecehkan deklarasi berkenaan sambil mengecam orang yang terlibat dalam menggerakkan penganjuran itu.

Sosok yang menjadi kecaman kuat ialah Dr Mahathir Mohamad.

Pendokong Najib terdiri dari menteri kanan dan orang yang dilantik untuk menjadi engin dalam MT Umno. Para CEO MT telah muncul awal dengan pelbagai ulasan dan kecaman negatif dan kesat. Ada yang menyifatkan tindakan Mahatir sebagai pengkhianat kepada Umno dan tidak menggambarkan seorang negarawan.

Saturday, March 5, 2016

Politik Islam Pas makin abstrak

SESUDAH SUBUH

Apa sudah jadi dengan parti agama (Pas). Apakah ini tanda-tanda parti itu makin tidak berkualiti, terhakis wibawa apabila hampir seluruh golongan profesional yang celik dan arif politik sudah lari daripada parti berusia 65 tahun itu kerana dihalau secara berpasukan penuh taktikal pada akhir tahun lepas?

Tindakan, keputusan dan pendirian politik parti itu sukar untuk difahami dan berkedut-kedut macam jubah dan serban tidak digosok. Apa yang sudah terjadi kepada parti itu yang pernah menjadi harapan umum sebelum ini sebagai alternatif kepada Umno.

Takiyuddin Hassan
Tuan Ibrahim Tuan Man
Ia semacam tidak ada fokus, naif berpolitik dan "kementot" dalam memahami siasah moden menyebabkan Pas kehilangan punca dan menjadi macam koleh "pok pik". Seolah-olah pimpinan baharu parti itu tidak tahu sifir politik dan tenggelam punca dalam politik Islami ciptaan mereka yang abstrak pula untuk difaham generasi baharu.

Friday, March 4, 2016

Deklarasi desak Najib turun digerakkan oleh rakyat

DEKLARASI ANTI NAJIB

Dr Mahathir memimpin deklarasi Anti Najib Selamtkan Malaysia.
Tepat jam 3:45 petang tadi satu deklarasi bernama Anti Najib untuk selamatkan Malaysia telah dimasyurkan oleh Dr Mahathir Mohamad dalam satu majlis berserta dengan sidang akhbar yang diikuti di seluruh dunia memenerusi streamyx. Majlis itu berlangsung di rumah Kelab Alumni Universiti Malaysia (UM).

Deklarasi itu mempunyai 37 perkara yang mendedahkan perilaku Najib Razak yang didakwa menyebabkan negara dalam keadaan lemah dan goyah dalam bidang ekonomi, politik dan menjadikan rakyat Malaysia resah dengan berbagai tindak tanduknya terutamanya membabitkan skandal kewangan yang bersakala besar.

Empat intipati deklarasi Anti Najib Selanatkan Malaysia.

Tiga perkara menjadi intipati deklarasi Anti Najib Selamatkan Malaysia yang dipersetujui dan telah ditanda tangani untuk diakur oleh Najib Razak.

a) Penyingkiran Najib Razak sebagai perdana menteri menerusi saluran aman dan menurut undang-undang yang dibenarkan.
b) Singkir semua orang yang bersekongkol dengan Najib.
c) Memansuhkan semua undang-undang dan perjanjian baru yang dibuat tidak selari dengan perlembagaan persekutuan yang melemahkan polisi terpilih.
d) Memulihkan integriti yang telah dilemahkan seperti Polis, Bank Negara dan PAC.

Deklarasi hari ini adalah suara rakyat Malaysia yang tujuan utamanya untuk singkir Najib. Deklarasi petang ini menurut Dr Mahathir tidak bersangkutan dengan kempen untuk membebaskan Anwar Ibrahim. Deklarasi ini juga bukan satu pakatan pembangkiang tetapi ia adalah suara rakyat Malaysia.

Deklarasi ini juga tidak menamakan sesiapa sebagai pengganti Najib. 

Untuk pengetahuan nama Tengku Razalkeieh Hamzah disebut sebagai salah seorang pemimpin yang turut menanda tangan deklarasi berkenaan, bagaimana pun tidak hadir.

Ketidakhadiran Tengku Razaleigh ini menjadi tanda tanya, apakah beliau sudah komit ataupun ada halangan disaat akhir? Kita akan cuba mendapat kenapa beliau tidak hadir?  Apakah beliau ada menerima telefon daripada Najib? [wm.kl. 4:34 pm 04/03/16]

Deklarasi anti Najib bakal catat sejarah besar Malaysia

PERHATIAN

Seluruh pemerhati politik dan peminat politik negara kini menanti berlangsung deklarasi anti Najib Razak, Selamatkan Malaysia yang akan dilakukan sekejap lagi. Deklarasi ini diketuai oleh Dr Mahathir Mohamad bersama beberapa pemimpin parti pembangkang yang akan menyatakan sikap dan pendirian bersama untuk mendesak Najib berundur. 

Deklarasi petang ini akan menjadi berita dunia dan sudah tentu memberi pukulan maha hebat kepada Najib yang ketika ini berada di luar negaara.

Derklarasi ini turut sama dihadiri Muhyiddin Yassin. Beberapa pemimpin utama parti pembangkang telah pun hadir. Mereka tidak menyatakan pendirian parti masing-masing. Antara yang hadir, Mustafa Ali, Tian Chua, Sallahuddin Ayub, Lim Kit Siang dan beberapa pemimpin Ngo. Presiden Perkasa(m) bagaimana pun tidak kelihatan.

Dr Mahathir Mohamed sudah hadir. Turut sama hadir ialah Mohamed Azmin Ali, Mukhriz Mahathir dan lain-lain. 

Insya-Allah saya akan ulas peristiwa ini dalam blog ini selepas majlis selesai. wm.kl.3:30 pm 04/03/16].

Thursday, March 3, 2016

Apakah pendirian Muhyiddin, tunggu sekejap lagi...

MENANTI

[kemaskini] Muhyiddin Yassin telah membuat pendirian beliau kekal dalam Umno. Katanya Umno tidak bersalah dan perjuangan parti itu adalah darah dagingnya. 

Keputusan kekal dalam Umno itu juga menurutnya dibuat setelah berbincang dengan ahli keluarga, kawan-kawan dan penyokong akar umbi. Tampaknya Muhyiddin tidak membuat keputusan tergesa-gesa dan beliau menunggu tindakan parti seterusnya.

Keputusan dan pendirian bekas TPM itu mengecewakan mereka yang berharap beliau keluar daripada Umno. 11:50 am.

Khabarnya lewat pagi ini Muhyiddin Yassin akan mengadakan sidang akhbar khas untuk menjelaskan pendirian dan sikapnya ekoran tindakan MT Umno telah menggantungkan jawatannya sebagai Timbalan Presiden Umno. Sidang akhbar Muhyuddin itu dijangka menjadi perhatian dan ditunggui para peminat dan pengamat politik tanahair.

Berbagai ramalan dan juga harapan daripada sidang akhbar Muhyiddin itu. Mereka yang kini sedang giat menggerakkan untuk mengayangkan Najib Razak dengan menggunakan Dr Mahathir Mohamad sebagai "aadiyaat" (kuda perang utama), berharap Muhyiddin mengambil tindakan keluar daripada Umno.

Tuesday, March 1, 2016

Mahathir perlu ketepi kepentingan diri kalau mahu singkir Najib

ULASAN ISU

Peristiwa besar dalam "negara politik" tanah air semalam ialah pengumuman keluar parti oleh Dr Mahathir Mohamad bersama isterinya Siti Hasmah Mohd Ali. Dr Mahathir dalam satu sidang akhbar khas di Yayasan Perdana, mengumumkan keluar daripada Umno. Alasan yang diberikan beliau tidak mahu menjadi ahli kepada parti yang berajakan wang.

Katanya juga, beliau malu menjadi ahli parti yang bekerja untuk mengukuhkan seseorang (individu), Najib Razak.

Tindakan Dr Mahathir seperti itu adalah kali kedua. Sebelum ini pada tahun 2004 ketika Umno dibawah pimpinan Abdullah Ahmad Badawi, (Pak Lah) beliau telah membuat keputusan sama. Bagaimana pun bekas PM itu rujuk semula kepada Umno, apabila Umno diterajui oleh Najib Razak, pada 2009.