Friday, October 31, 2008

Susupan Malam

Dr Awang Sariyan Selar Resolusi Meja Bulat Ke-4 PPSMI

PENYANDANG Kerusi Pengajian Melayu Malaysia – Cina, Prof Awang Sariyan (foto) mempersoalkan resolusi Pertemuan Meja Bulat ke Empat PPSMI yang diadakan di Terengganu yang mempunyai kecenderungan untuk menggesa kerajaan agar meneruskan perlaksnaan PPSMI sebagai tidak insaf tentang peranan bahasa Melayu.

Katanya isyarat pernyataan Majlis Raja-Raja di Terengganu baru-baru ini tentang betapa pentingnya kontrak sosial, termasuk kedudukan bahasa Melayu, tidak sampai ke dasar jiwa nurani mereka dan masih ghairah untuk mencapai kemajuan dan teknologi dalam bahasa Inggeris.
Beliau juga mendakwa resolusi yang digubal menerusi pertemuan itu sebagai sengaja meremehkan peranan bahasa Melayu.

"Isyarat pernyataan Majlis Raja-Raja yang bersidang di Kuala Terengganu baru-baru ini tentang pentingnya kontrak sosial, termasuk tentang kedudukan bahasa Melayu, tampaknya tidak sampai ke dasar jiwa nurani mereka atau sengaja diremehkan oleh penggubal resolusi meja bulat kali keempat itu," ujarnya dalam pernyataan media yang dikeluarkan 30 Oktober dan dikirimkan kepada blog ini.

Beriktu disiarkan sepenuhnya pernyataan Dr Awang berkenaan. [wm.kl 9:00 pm 31/10/08]

PERNYATAAN MEDIA
RESOLUSI PERTEMUAN MEJA BULAT KEEMPAT PPSMI

Resolusi Pertemuan Meja Bulat keempat PPSMI di Terengganu sebagaimana yang dilaporkan oleh media baru-baru ini mememperlihtkan kecenderungan untuk menggesa kerajaan meneruskan pelaksanaan PPSMI.

Semua alasan dan hujah yang dikemukakan dengan jelas berasaskan keperluan pragmatis semata-mata dan tidak tampak keinsafan tentang peranan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu yang menyeluruh.

Sebagai contoh, apabila dikemukakan hujah bahawa bahasa Melayu masih menjadi bahasa penghantar lebih daripada 50 peratus dan bahasa Inggeris hanya menjadi bahasa penghantar lebih daripada 40 peratus, pihak yang berhujah itu tidak memahami peranan bahasa Melayu sebagai bahasa penghantar utama sistem pendidikan di negara ini, sebagaimana yang dirumuskan oleh Jawatankuasa Pelajaran Razak 1956, Akta Pendidikan 1961 dan kemudian Akta Pendidikan 1996.

Selisih tidak sampai 10 peratus antara peranan bahasa Melayu dengan peranan bahasa Inggeris sebagai bahasa penghantar ilmu itu sebenarnya telah membentuk sistem dwibahasa dalam sistem persekolahan di negara ini, bukan lagi melanjutkan dasar pendidikan kebangsaan yang berteraskan bahasa Melayu sebagai bahasa penghantar utama.

Isyarat pernyataan Majlis Raja-raja yang bersidang di Kuala Terengganu baru-baru ini tentang pentingnya kontrak sosial, termasuk tentang kedudukan bahasa Melayu, tampaknya tidak sampai ke dasar jiwa nurani mereka atau sengaja diremehkan oleh penggubal resolusi meja bulat kali keempat itu.

Kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan bukan semata-mata pernyataan dokumentasi di atas kertas, tetapi memerlukan pengamalan dalam bidang-bidang utama kehidupan bernegara, termasuk dalam bidang pendidikan. Tampakanya golongan yang ghairah untuk mencapai kemajuan dalam sains dan teknologi dan dalam penguasaan bahasa Inggeris tidak sama sekali menghayati perancangan pemimpin awal kemerdekaan, khususnya Tun Abdul Razak yang merupakan arkitek konsep kenegaraan Malaysia, termasuk dalam bidang pendidikan.

Saya dan rakan-rakan pejuang bahasa Melayu tidaklah buta hati dalam memahami peri pentingnya sains dan teknologi serta bahasa Inggeris dan bahasa asing lain dalam pembinaan dan pengembangan tamadun negara.

Namun, sekali lagi kami tegaskan bahawa strategi yang munasabah hendaklah diperhitungkan, iaitu kekalkan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang meletakkan peranan bahasa Melayu sebagai bahasa penghantar utama dan pada waktu yang sama perkukuh pengajaran bahasa Inggeris dan bahasa-bahasa asing lain yang penting melalui mata pelajaran bahasa asing itu sendiri.

Kemajuan sains dan teknologi merupakan suatu keperluan dan di sisi itu, meneguhkan jati diri serta mencapai cita-cita menjadikan bahasa Melayu bahasa ilmu yang merentas semua bidang ilmu pun hendaklah dilihat sebagai suatu keperluan juga.

Prof. Dr Awang Sariyan
Penyandang Kursi Pengajian Melayu Malaysia – China
Universiti Pengajian Asing Beijing
30 Oktober 2008

Ulasan Isu

Abdul Razak Baginda dan Bayaran Ex-gratia

BEBERAPA penjenguk blog ini meminta saya membuat ulasan berhubung pembebasan Penganalisa Politik, Abdul Razak Baginda daripada tuduhan bersubahat membunuh Altantuya.

Memang berita pembebasan Abdul Razak menarik dan mengejutkan. Besok ia akan menjadi berita utama seluruh akhbar di negara ini. Bagi mereka yang sudah membuat bayangan, analisa atau pun ramalan awal mungkin tidak merasa terkejut dengan pembebasan itu. Sebaliknya kalau Razak dipanggil membela diri barulah keadaan mengejutkan!

Sejak awal perbicaraan lagi orang ramai sudah dapat mengagak apa yang akan berlaku. Sudah ada berbagai rumours dan cerita mengenai kes berkenaan. Dengan mengambil iktibar ke atas sistem kehakiman negara yang diragui, pemerhati sudah pun merasakan yang Abdul Razak Baginda akan dibebaskan.

Semalam saya juga sudah postingkan mengenai (ilusi saya) yang Mohd Najib Razak dan Rosmah Mansor kemungkinan mendirikan solat Maghrib bersama dan mereka juga mungkin berdoa untuk kebebasan Abdul Razak Baginda. Jadi kalau hari ini Abdul Razak dibebaskan, bermakna doa mereka dimakbulkan oleh Allah.

Bagaimana pun kita tunggulah perkembangan seterusnya, apakah pihak pendakwa akan membuat rayuan. Kalau menurut laporan hari ini, pihak pendakwa akan membuat rayuan. Tetapi boleh jadi juga pendakwa tidak akan merayu ini bermakna Abdul Razak Baginda akan dilepaskan dengan selamat.

Kita tinggal kisah Abdul Razak Baginda itu di sini saya ingin memberi sedikit maklumat yang diperolehi berhubung dengan bayaran ex-gratia kepada bekas Ketua Hakim Negara, Tun Salleh Abbas yang dipecat bersama lima Hakim, iaitu Tun Sri Azmin Kamaruddin, Tan Sri Gorge Edward Seah Kim Sing, Tan Sri Wan Hamzah Mohdmad Salleh, Allahyarham Tan Sri Eusoffe Abdolcadeer dan Allahyaraham Tan Sri Wan Sulaiman Pawanteh.

Sudah lama rakyat tertunggu-tunggu untuk mengetahui berapakah jumlah wang ex-gratia berkenaan. Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Zaid Ibrahim sendiri telah pergi ke rumah Hakim-Hakim berkenaan menyampaikan wang tersebut. Siap disiarkan dalam akhbar dan televisyen lagi.

Bagaimana pun Zaid tidak menyebut berapakah nilainya, kerana ia adalah rahsia dan untuk menjaga maruah Hakim-hakim berkenaan, begitulah katanya. Maruah apa sebenarnya? Alasan Zaid itu tidak berapa tepat dan tidak memuaskan hati orang ramai. Disebabkan wang itu wang rakyat maka rakyat berhak untuk mengetahuinya berapa. Kecualilah wang itu kepunyaan Zaid atau pihak-pihak lain.

Semalam Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohammad Nazri Aziz menjelaskan di Parlimen kerajaan akan mengumumkan jumlah berkenaan. Katanya pihak kerajaan tidak mencuri wang rakyat untuk membuat bayaran itu. Jadi eloklah kalau diberitahu kepada umum dengan segera.

Dari satu sumber yang memberi tahu saya jumlah yang dikeluarkan untuk bayaran ex-gratis itu bernilai RM6.5 juta. Tun Salleh Abbas dibayar sebanyak RM1.5 juta menakala lima Hakim lain tiap seorang dibayar RM1 juta. Bayaran lebih kepada Salleh memandangkan beliau bekas Ketua Hakim Negara.

Samada angka itu tepat atau tidak sama-sama kita tunggu penjelasan Kerajaan di Parlimen kelak. [wm.kl 7:30 pm 31/10/08

Thursday, October 30, 2008

Sebelum Maghrib

Najib Dan Rosmah Sedang Berdoa

TERBARU Penganalisa Politik Abdul Razak Baginda dibebaskan dari tuduhan bersubahat membunuh Altantuya Sharriibuu. Bagaimana dua tertuduh Cikf Inspketor Azilah Hadri, 32 dan Koperal Sirul Azha Umar, 37 diminta membela diri.

Pihak pendakwa bagaimana pun akan membuat rayuan ke atas pembebasan Abdul Razak, demikina laporan media dipetik.


SEKIRANYA hari ini Rosmah Mansor tidak uzur (periode) mesti dia akan bersembahyang berjemaah bersama suaminya Mohd Najib Razak. Najib akan menjadi imam atau belajar-belajar untuk menjadi imam kerana Mac depan beliau akan menjadi PM. Sekiranya Najib bercadang untuk meneruskan konsep Islam Hadhari yang dipelopari Abdullah Ahmad Badawi itu, Najib kena belajar menjadi imam.

Belajar membaca al Fatihah dengan betul, balajar tajwid, sebuatan dan sebagainya. Yang penting juga belajar berdoa, kerana selepas selesai sembahyang biasanya imam kena berdoa.

Sekiranya Najib tidak hafal untuk berdoa dalam bahasa Arab, berdoa dalam bahasa Melayu pun tidak mengapa, Allah Maha Mengetahui, Maha Mendengar, Maha Melihat dan Maha segala-galanya. Allah tahu apa yang kita tidak tahu!

Ada dua doa yang mungkin akan didoakan oleh Najib pada Maghrib ini kemudian membawa ke Isyak kemudian ke Subuh, iaini doa agar besok tidak ada apa-apa perkembangan tidak baik berlaku kepada kes bunuh Altantuya yang melibatkan pakar perunding dan penasihat politiknya Abdul Razak Baginda. Razak dituduh bersubahat membunuh Altantuya dengan Chif Inspektor Azilah Hadri bersama Koperal Sirul Azhar Umar.

Esok mahkamah Mahakamah Tinggi akan menentukan apakah mereka bertiga akan dibebaskan dari tuduhan membunuh itu ataupun akan dipanggil membela diri. Sekiranya terdapat prima farcie ketiga mereka akan dipanggil membela diri.

Najib atau Rosmah tidak terlibat dengan kes pembunuhan itu. Mereka berdua tidak perlu bimbang. Tetapi sekiranya ketiga mereka dipanggil membela diri sudah pasti banyak hal-hal yang tidak tersebut sebelum ini akan keluar. Baik Abdul Razak, Azilah atau Sirul mereka akan melakukan apa saja untuk menyelamatkan diri mereka. Kes yang mereka hadapi itu sekiranya didapati bersalah menyebabkan mereka akan digantung sampai mati. Sebab itu rasanya ketiga mereka akan berusaha dengan apa cara sekali pun demi menyelamatkan jiwa raga mereka.

Kenapa Najib atau Rosmah mendoa dan meminta agar mereka bertiga selamat kerana sebelum ini nama mereka turut dibabitkan secara tidak langsung berhubung kes berkenaan. Nama Najib turut disebut semasa perbicaraan kes berkenaan. Manakala nama Rosmah pula dikaitkan secara terang menerusi satu surat sumpah (SD) yang dibuat oleh Raja Petra Kamaruddin. Raja Petra Kamaruddin mendakwa Rosmah tahu bagaimana letupan mayat Altantuya itu dilakukan.

Kes berhubung surat berkanun dibuat Raja Petra itu masih dalam perbicaraan dan mahkamah masih belum menentukan apakah ianya boleh diterima atau tidak!

Sudah pasti walaupun kaitan itu mungkin berniat jahat tetapi kalau dalam perbicaraan membela diri ketiga-tiga tertuduh itu kelak, nama mereka akan turut disebut dan dikaitkan ia boleh memberi kesan dan implikasi buruk. Tambah-tambah lagi kepada Najib yang akan dinobat sebagai PM pada Mac depan.

Adalah tidak manis sekali kalau nama bakal Perdana Menteri disebut dalam mahkamah yang membicarakan yang membicarakan kes membunuh. Ia boleh menyebabkan akan timbul berbagai persepsi. Pembunuhan Altantuya bukan pembunuhan biasa seperti pembunuhan penagih dadah. Kesnya mendapat perhatian dunia kerana ia sangat kejam dalam sejarah pembunuh negara ini di mana mayat atau badannya diletup dengan menggunakan peledak C4 kepunyaan tentera.

Perkara kedua yang mungkin kedua lakibini itu doakan selepas Maghrib nanti, membawa ke Isyak kemudian ke Subuh ialah meminta agar mesyuarat MT Umno yang dijangka esok akan membawa perkembangan yang menggembirakan mereka. Apa yang tentunya akan didoakan biarlah esok akan adakan tekanan baru ke atas Abdullah Ahmad Badawi untuk mempercepatkan persidangan Umno pada Disember depan. Biarlah Tuhan memberi kegagahan semangat dan keberanian luar biasa kepada Muhyiddin Yassin untuk terus membuat tekanan kepada Abdullah Ahmad Badawi... ya Allah!

Banyak untung dan baiknya bagi mereka berdua kalau Abdullah mempercepatkan perhimpunan agung Umno. Bila cepat Abdullah turun maka cepatlah pula Najib akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri. Melewatkan peralihan itu boleh membahayakan Najib. Najib dan Rosmah mungkin arif dalam politik apa saja boleh berlaku termasuk hal-hal diluar perkiraan manusia. Sumpah dan janji orang politik tidak boleh dipercayai tetapi jangan rasa mustahil dengan tindakan orang politik! Itu madah saya.

Pangkat dan kuasa dalam politik macamlah makanan yang hendak disuap ke mulut. Ada kalahnya sebelum sempat dilontar ke mulut walaupun ianya sudah berada di bibir, makanan itu tuk... jauh ke tanah kemudian dipatut pula oleh ayam dan itik. Apa yang mencemaskan Najib dan Rosmah ialah takut peralihan kuasa itu menjadi peralihan angin sahaja. Nyanya...!

Kepada Najib dan Rosmah selamat berdoa! [wm.kl 6:55 pm 30/10/08]

Celoteh Murai 11

Kalau Banyak Mengomen Nanti Mulut Jadi Berulat

Pagi ini Murai terima satu sms dari peminat Murai, entah burung apa mungkin Tut-tut atau burung Pekakasa Udang barang kali. Dia memberi tahu ahli Parlimen itu berkokok lagi. Tut-tut juga tidak senang dengan bunyi suara ahli Parlimen itu. (Perhatian mulai keluaran ini Murai nak ubah sikit panggilan kepada ahli Parlimen itu dengan nama baru Salientia.

Salientia adalah bahasa Latin yang maksudnya tidak payah Murai uraikan. Bila sebut ahli Parlimen Salientia mungkin sudah pun faham mengenai gelagat dan juga perangainya.

Pengirim itu menyuruh Murai membaca kokokan si Salientia di dalam akhbar. Murai ni jenis lurus bendul dan terus membelek surat khabar berkenaan. Beritanya ialah si Salientia itu meminta kerajaan Kelantan berfikir bagaimana untuk menambahkan kewangan negeri. Disuruh juga kerajaan negeri kebih kreatif dan agresif dalam mencari ikhtiar untuk menambah pendapatan kewangan negeri.

Murai setuju dengan cadangan itu. Setiap masa dan setiap musim kena agresif dan kreatif mencari kewangan. Kalau kantong negeri tidak ditambah lama-lama rakyat jadi macam rakyat Unganda, pemimpin gemuk boleh berbini dua tiga tetapi rakyat masih dok kayu becak dan cari etok dalam sungai Kelantan.

Cuma Murai nak ingatkan jangan gunakan cara tidak dibenarkan Allah. Misalnya dengan cara rasuah. Make-up harga ataupun bantai komisyen ratusan ribu. Misalnya buat jambatan harga sebenar RM80 juta akhirnya diangkat menjadi RM160 juta. RM80 juta pakat bahagia dengan kawan-kawan dalam Gua Tunggal! Atau pun jual hutan simpan atau kawasan balak kepada syarikat tertentu dengan keuntungan tersembunyi sebanyak RM20 juta.

Cara begitu namanya bukan kreatif tetapi nak makan pitis rakyat.

Begitu juga dengan agresif, Murai setuju kita kena agresif yang progresif. Tetapi kalau landa dan rempuh tidak kira apa yang ada di hadapan semua makan; cacing, ulat, keklatu, lalat, lipas, lipan dan bangkai biawak itu bukan krestif tetapi itu dinamakan pelahap dan tak ada adab.

Begitu juga kalau orang yang membantu kita, menolong kita kita maki dan kita sumpah... kita nafikan perngorbanan orang itu namanya bukan kreatif tetapi itu tidak mengenang budi. Perangai macam itu samalah dengan haiwan yang memakan buah salak.... upp...uppppp.....!

Berbalik kepada si Salientia tadi, apakah dia tidak nampak apa yang kerajaan Pas telah buat. Apakah projek pelihara kambing Jamnapari, tanam pohon depu, buat duit dinar, bagi duit pada orang dah mati... itu bukan kreatif namanya! Mana ada negeri lain buat projek-projek itu semua! Khabar terbaru kerajaan Kelantan nak ternak semut dari Afrika pula! Pulak... (bolehlah Murai tumpang makan, sebab Murai makan telor semut!)

Si Salientia itu kononya bila dia membuat cadangan itu nak tunjukkan dia pandai dan bijak, ada akal dan ada otak. Murai nak tanya sikit saja, kalau dia sudah hebat sudah lama dia jadi MB Kelantan atau setidak-tidaknya jadi Exco paling komang Exco Kebajikan. Tetapi nampaknya dia masih terkial-kial dan menang dalam pilihan raya pun kerana atas kesian balas orang saja. Potong kelingking nenek dia kalau bukan Pas tolong dia takkan menang.


Jadi kalau kita tidak memiliki apa-apa kepakaran dan kehebatan hanya ada perut gendut dengan mulut rabit saja, tak usah cakaplah buat orang suka saja. Murai pun nak tergelek... kit... kit... kit. Janganlah banyak mengata dan mengomen orang nanti mulut jadi busuk dan penuh ulat.

Murai: Boleh pijak dibumi dan terbang di angin, tetapi tidak boleh bernafas dalam dua alam macam Salientia.
[wm.kl]

Wednesday, October 29, 2008

Bidasan Ke dalam

Mengapa Khalid Lantik Madam Low?

BERHUBUNG tindakan Abdul Khalid Ibrahim melantik Low Siew Moi atau Madam Low (foto bawah) sebagai pemangku Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bermacm-macam ulasan dan tanggapan pro dan kontra yang timbul mengenainya.

Pihak Umno apa lagi menanti peluang sebaik mungkin untuk smash Khalid dengan tindakannyayang dianggap berani itu. Tidak cukup dengan projek babi, mereka menanti apa-apa saja tindakan Khalid yang membuka peluang untuk mereka menghemtam dan mengkritik Khalid atau kerajaan Pakatan Rakyat Selangor.

Satu-satu isu dan permasalahan dibangkit oleh pembangkang Selangor. Isu yang sebesar tahi hidung pun dikivi dan dimake-up menjadi sebesar bukit bagi mengabui mata rakyat. Sesetengah isu adalah peninggalan zaman kerajaan BN pimpinan Mohammad Khir Toyo.

Saya ikut juga terfikir-fikir dengan tindakan MB Selangor itu melantik Low Siew Moi itu. Timbul juga setuju dan tidak setujunya dengan perlantikanya itu. Low atau Madam Low akan bersara tahun ini tetapi dilanjutkan untuk memegang jawatan itu.

Kalau dibaca betul-betul perlantikan itu ianya bersifat sementara dalam masa transisi persaraan Pengurus Besar PKNS, Harum Salim. Ia tidak semestinya Madam Low akan dilantik menjadi Pengurus Besar. Apa yang menimbulkan masalah dan tanda tanya ialah kenapa Khalid memilih Madam Low bukan memilih pegawai Melayu. Ada dua pegawai Melayu yang setaraf dengan Madam Low boleh dipertimbangkan. Isunya timbul bila Khalid membelakangkan pegawai berkenaan?

Apakah Khalid anti Melayu?

Persoalan lain di sini apakah Khalid tidak berbincang dengan Pas, rakannya dalam Pakatan sebelum membuat keputusan itu. Walaupun soal perlantikan itu adalah hak Khalid kerana beliau adalah Pengerusi PKNS, tetapi elok kalau beliau berbincang agar tidak timbul salah anggapan.

Bila Khalid melantik Madam Low walaupun beliau tidak berparti tetapi mungkin ada tanggapan Madam Low orang DAP, sebabnya mudah kerana Low adalah seorang berbangsa Cina.

Memang jika dilihat kepada kepentingan Melayu dan dari sudut sentimen Melayu, Khalid tidak patut lantik Madam Low, apa lagi ada dua pengurus berbangsa Melayu dikatakan juga layak untuk dipertimbangkan. Dua pegawai Melayu itu ialah; Pengurus Besar Pentadbiran, Nasir Mohd Arshad dan Timbalan Pengurus Besar Teknikal PKNS, Abdul Ghani Hassan.

Kedua mereka ini juga dikatakan berpengalaman dan sudah lama dengan PKNS. Keadaan menjadi rewel lagi bila Pas menerusi Dr Hassan Mohamad Ali turut sama mempertikaikan kenapa tidak dipilih dari kalangan dua pegawai Melayu ini?

Seperti dikatakan tadi Khalid ada hak melantik sesiapa saja. Bila beliau lantik Madam Low tentulah ada alasan dan hujah-hujahnya tersendiri. Kenapa beliau sanggup mengenepikan sentimen Melayu mungkin ada sebab musabab baginya. Masakan Khalid jadi segila itu!

Dari apa yang sampai ke telinga saya, kenapa Khalid lantik Madam Low bukan kerana ingin pecahkan tradisi 44 tahun PKNS yang tidak pernah lantik orang Cina ke jawatan setinggi itu. Tetapi Khalid tidak ada pilihan, kecuali satu nama saja iaitu Madam Low. Apa menyebabkan Khalid tidak terliur kepada dua orang pegawai Melayu itu kerana soal-soal kepentingan kerajaan dan parti. Ertinya adalah apa-apa kelemahan pada kedua pegawai berbangsa Melayu itu.

Katanya Khalid mahu elakkan PKNS dikuasai Umno? Ini boleh difahamkan kedua pegawai Melayu itu mungkin orang Umno ataupun penyokong kuat Umno, di mana kalau mereka dilantik ini menyebabkan pengaruh Umno akan wujud dalam PKNS. Bila orang bersemangat Umno berada di jawatan tertinggi maka PKNS akan dipengaruhi Umno. Apa yang kena faham PKNS adalah nadi kepada kerajaan Selangor.

Kalau Khalid membuat keputusan atas tujuan itu, ianya satu kebenaran dan wajar. Kerana kalau ada pegawai yang tidak sebulu dan sama haluan dengan kerajaan ia akan menimbulkan rasa kekok. Kemungkinan juga pegawai itu akan mesebotaj kerajaan Pakatan. Pada Khalid beliau rela melantik orang yang jujur dan ikhlas terhadap kerajaan walaupun bukan Melayu dari Melayu yang menyusahkan beliau dan mengagalkan misi kerajaanya.

Khalid ada menjelaskan hal ini secara simbolik. Katanya beliau hairan kenapa marah bila lantik Madam Low, tetapi tidak marah dengan kehilangan wang PKNS berbillion ringgit? Apakah maksud Khalid sebenarnya. Mungkin beliau sudah tahu sandiwara atau sunglap mengyonglap yang berlaku dalam PKNS yang menyebabkan PKNS mengalami kerugian (kehilangan) berbillion ringgit.

Kesimpulannya, jika apa yang Kahlid lakukan itu kerana alasan dan hujah itu, iani untuk meningkatkan pendapatan PKNS ianya perlu disokong walaupun siapa yang memegang jawatanya. Mungkin sentimen Melayu yang tebal tetapi tidak membawa untung tidak ada gunanya. Barangkali sudah sampai masakan kalau orang Melayu bersikap terbuka dan memberi kepercayaan kepada orang bukan Melayu seperti Madam Low itu.

Apapun sebaik-baik tindakan yang patut Khalid lakukan menyucikan pegawai Melayu yang diragui itu terlebih dahulu sebagai ujian. Jika mereka masih kekal dan berkarat dengan Umno barulah beliau mencari alternatif lain termasuk melantik bukan Melayu. Pada saya kalau pun mereka itu bernajis, (pegawai Melayu itu) namun najisnya tidak sama dengan najis babi. Doa saya semoga Khalid akan selesai isu pengganti Pengurus Besar PKNS ini secepat mungkin dengan penuh hikmah dan fatanah! [wm.kl. 6:45 pm 29/10/08]

Tuesday, October 28, 2008

Susupan Malam

Apabila Abdullah Tangguhkan Pembelian Helikopter

PERDANA MENTERI bakal disarakan, Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pembelian 12 buah helikeptor (Eurocopter) ditangguhkan kerana masalah kewangan. Katanya pembelian itu buat masa ini tidak perlu walaupun keperluan menukarkan helikopter tua kepada helikopter baru diperlukan.

Apakah makna disebalik tindakan itu? Umum tahu surat perolehan (tawaran) kepada syarikat berkenaan diluluskan secara tergesa-gesa oleh Mohd Najib Razak sebelum beliau berpindah dari Mindes ke MOF. Disaat-saat orang Najib merasa gembira dan bangga atas langkah Najib itu tiba-tiba Abdullah tangguhkan pula. Barangkali komisyen untuk orang tertentu pun turut sama tertangguh!

Semua itu seperti berlaku bukan secara sengaja, melainkan disengajakan. Kenapa Abdullah menggunakan perkataan 'tua' apabila merujuk kepada helikopter Nuri yang hendak digantikan itu? Biasanya orang menggunakan helikopter lama atau usang. Tetapi beliau guna helikopter tua?

Ada semacam sindiran oleh beliau kepada pihak tertentu. Apakah beliau menyindir kepada mereka yang beriya hendak 'sarakan' beliau kerana beliau sudah tua dan tidak perform? Mungkin!

Tetapi pengumumna itu memeranjatkan Najib tentunya. Ia menjelaskan bahawa Abdullah masih berkuasa ke atas negara dan boleh melakukan apa saja dan memberi warning kepada Najib jangan pandai-pandai lagi. Apa-apa keputusan Najib beliau masih boleh batalkan. Adalah songsang jika ditengok secara jujur bagaimana keputusan seorang Menteri diperbaiki oleh Perdana Menteri. Inilah dilihat apakah ada sesuatu perkembangan baru.

Apa lagi dalam Najib sudah disorak dan dijujung bakal menjadi PM, tiba-tiba keputusannya ditangguhkan. Bukankah itu sedikit sebanyak mencalarkan kredibilitinya? Bahawa kepercayaan Abdullah atas apa yang Najib lakukan - meluluaskan tender itu boleh dipertikaikan.

Saya yakin tindakan-tindakan drastik sebegitu akan banyak lagi dilakukan oleh Abdullah dalam tempoh empat bulan dalam proses peralihannya. Kalau setakat menangguhkan pembelian seperti helikopter lama itu tidak mengapa, tetapi apa kata kalau ada pengumuman ataupun insiden-insiden baru yang sengaja dilakukan? Misalnya bagaimana kalau wujud perkembangan baru atau bukti baru dalam perbicaraan kes pembunuhan wanita Monglia, Altantuya Sharriibbu.
Jangan mudah underrate Abdullah... beliau nampaknya senyap, diam, tidak banyak cakap dan ikut cakap namun sebagai manusia beliau juga ada political will tersendiri. Ada cita-cita dan ada buah kilasnya. Sebab itu saya tidak yakin penyerahan dirinya kepada pelan peralihan kuasa begitu mudah diakurinya itu sebagai keikhlasan melainkan tentu ada motif di sebaliknya.

Saya tetap teringat kepada kata-kata Sanusi Junid mengenai Abdullah. Kata bekas Menteri Pertanian dan bekas MB Kedah itu, "Pak Lah seperti kura-kura, bila depan orang dia akan masukkan (selindungkan) kepalanya dan bila orang tak ada, dia akan keluarkan kepalanya panjang-panjang."

Manakala kata orang baju petak-petak merah pula, dalam pengamatannya kura-kura adalah bintang yang cerdik. Beliau ada pengalaman sendiri. Beliau membina pagar kawat mata punai untuk melindungi tenggiling daripada lari, tiba-tiba yang lari dan hilangnya kura-kura. Rupa-rupanya menurut bekas kawan saya itu kura-kura tahu mengorek lubang dan melarikan diri.

Mungkin juga si baju petak-petak merah banyak belajar berpolitik dengan kura-kura.

Dan sekiranya perumpamaan Sanusi itu tepat pasti Abdullah ada pelannya pula sebelum pelan peralihan kuasa benar-benar terlaksana. [wm.kl 8:30 pm 28/10/08]

Celoteh Murai 10

Semangat Kengerian Orang Johor Lebih Tinggi
Daripada Orang Kelantan

Murai rasa orang-orang Umno Kelantan kena belajar daripada orang Umno Johor bagaimana orang Johor mendokong dan menebalkan diri mereka dengan semangat kenegerian (provincial). Kalau sebelum ini orang kata orang negeri Murai itu tebal dengan semangat kedaerahan, rupa-rupanya ia salah belaka. Semangat kenegerian dalam badan orang Umno Kelantan sudah pupus dan kering.

Tengoklah sendiri apa yang orang Umno Kelantan lakukan pada calon dari negerinya sendiri Tengku Razaleigh Hamzah, satu bahagian pun tidak mencalonkan anak Raja itu. Kalaupun tak nak undi sekurang-kurangnya tunjuklah sikap 'bersain' (berkawan) dan janganlah semuanya jadi menikus dan hendak bermuka dengan Najib. Najib tak layan pun....

Tengok orang Umno Johor betapa mereka sayangnya orang-orang negeri mereka. Cuba bilang berapa orang calon-calon yang datangnya dari Johor. Start dari Timbalan Presiden sampailah kepada ahli Majlis Tertinggi Umno, semuanya dimonopoli oleh orang Johor.

Paling menarik ialah jawatan Naib Presiden Umno, tiga daripada lima yang layak bertanding ialah datangnya dari Johor. Mereka Syed Hamid Albar, Khalid Nordin dan Hishamuddin Hussein. Dua lagi masing-masing satu dari Perak, Ahmad Zahid Hamidi dan satu lagi dari Sabah, Shafei Afdal.

Pada pemerhatian Murai perebutan untuk jawatan Naib Presiden ini sebenarnya berlaku sesama orang Johor. Paling-paling Murai rasa dua kerusi itu akan dipenuhi oleh orang Johor manakala satu lagi samada oleh Zahid ataupun Shafei. Kalau semangat Semanjung terbawa dalam pemilihan akhir nanti, Shafei akan putih mata.

Untuk kerusi Timbalan Presiden semacam sudah hampir pasti ianya akan dimuatkan oleh orang Johor, Muhyiddin Yassin, keculilah jika ada kejutan mendadak pada minggu depan mungkin Muhyiddin boleh termenung panjang bila mana Ali Rustam cukup pencalonan.

Seronok Murai tenguk apa yang orang Umno Johor lakukan. Cuma Murai nak tanya apakah yang berlaku itu bukan berfahaman sempit, terkongkong dan punyai semangat kenegerian yang kuat? Kalau keadaan itu berlaku pada negeri Murai sudah tentu ada yang akan mengatakan orang Umno Kelantan bersikap "budu".... semua sokong puak dia. Tetapi kerana ia berlaku di Johor maka dihalalkan.

Apakah kerana Umno itu didakwa ditubuhkan di Johor maka orang Johor merasakan Umno itu hak dia? Macam orang Arab merasakan Islam itu hak mereka kerana Islam itu lahir di bumi Arab. Justeru Umno perlu dipimpinan oleh orang Johor dari bawah sampai ke atas? Begitukah....

Murai tidak dengki dan tidak ada hak pun nak dengki. Mungkin juga kerana orang Johor semuanya baik-baik, punyai moral politik yang tinggi macam Syed Hamid maka mereka diusung dan dipuja oleh rakyatnya sendiri. Tidak macam orang Umno negeri Murai perangainya macam spring alias macam kodok melompot-lompat tidak ada prinsip, suka buat kacau yang mana setengahnya terpaksa ditohok oleh Umno kerana berbau sangat hamis dan busuk.

Bagaimana pun Murai nak katakan, dalam hebatnya semangat kenegerian orang Umno Johor itu janganlah pula sampai mereka tidak terjaga Umno di negeri lain. Kalau orang Johor hanya merasakan orang Johor saja hebat, pandai, tahu memimpinn dan tidak menghormati pemimpin dari negeri lain, Murai bimbang lama-lama yang tinggi (menang) nanti hanya Johor saja.

Kalau Johor saja menang dan kesemua 13 negeri lain kalah, kepandaian dan kehebatan pemimpin Johor itu tidak bermakna juga kerana Umno sudah tidak dapat tubuh kerajaan lagi. Kalau Umno sudah tidak ada kerajaan ke manakah hendak humbankan kesemua tokoh-tokoh hebat dan bijak bistari dari Johor itu?

Makanya duhai orang Johor jangan taksub sangat kepada orang negeri sendiri. Ingat Umno bukan saja hak negeri Johor tetapi hak dan kepunyaan semua orang Melayu di negeri lain juga!

Murai: Walaupun berasal dari Kelantan tetapi benci orang Kelantan yang munafik dan perangainya macam ahli Parlimen itu.

Monday, October 27, 2008

Dari Juring Mata

Bahagian Pertama Dari Dua Siri
Mukhriz, Khairy dan Khir Toyo Dari Persepsi Saya

KEBETULAN ketiga mereka saya tidak begitu mengenali secara mendalam. Jika meminum tea tarik seseorang itu boleh dijadikan ukuran sebagai rapat, maka saya tidak akrab kerana tidak pernah meminum tea terik mereka walaupun sekerat gelas.

Saya mengenali mereka kerana kedudukan dan penampilan mereka sebagai politician muda atau third generation dalam Umno. Mukhriz Mahathir tentunya saya mengenali kerana beliau seorang anak bekas PM, Mahathir Mohamad. Siapa tidak kenal Mahathir, lembu ibu saya pun kenal kerana beliaulah perdana menteri paling lama berbanding dengan perdana menteri sebelum ini.

Saya mula berjabat salam dengan Mukhriz pada perhimpunan agung Umno tahun 2006. Saya sempat meminta seorang rakan merakam gambar bersamanya untuk dijadikan kenangan. Gambar itu ada dimasukan dalam buku "Kemelut Mahathir - Abdullah: Bagaimana Anwar?" diterbitkan tahun 2006.

Pada masa itu saya telah menjangkakan bahawa suatu hari beliau akan bertanding Ketua Pemuda Umno dan akan berhadapan dengan Kahiry Jamaluddin. Kali kedua saya menemui beliau di pameran Crime War di PWTC. Di sini saya minta untuk mengadakan interviu. Tetapi Mukhriz seorang yang berhati-hati dan waspada dan ini saya sifatkan sebagai penakut.

Beliau juga dalam pemerhatian saya seorang yang tidak mempunyai keyakinan diri dan stand politiknya bergantung kepada seseorang lain.

Begitu juga dengan Khairy Jamaluddin. Saya mengenali dia sebagai seorang menantu PM yang glamour, kontroversi dan dibenci! Beliau diuar-uarkan orang yang berada di sebalik kekuasaan Abdullah. Orang yang menangani Abdullah sebagai Perdana Menteri. Capture buruk demikian ke atasnya berjaya sehingga dalam sekejap mata saja Khairy dikenali sebagai watak antogonis dalam pentadbiran Abdullah. Seorang menantu yang berkuasa menjadikan bapa mertuanya sebagai lembu!

Semua kesalahan dan perkembangan negatif mengenai kerajaan dan Abdullah disangkutkan atas bahu Khairy. Ini termasuklah dalam memutuskan dasar negara. Perbuatan itu semacam disengajakan atau dipelankan bagi memburukkan Khairy.

Saya tidak fikir Khairy berperanan begitu besar sekali seperti mana dituduh. Dan kalaulah benar Khairy bersikap demikian betapa anak muda yang baru berumur 32 berjaya meletakkan diri atas persada politik perdana dan mencuri perhatian bekas seorang PM. Mahathir boleh dikatakan sepanjang zaman persaraannya memberi fokus khusus kepada pergerakan politik Khairy. Mahathir seolah-olah menjadikan musuh besarnya dalam politik pasca persaraan ialah Khairy Jamaluddin.

Ini satu kehebatan peribadi bagi Khairy kerana dalam usia sebegitu dan baru setahun jagung dalam politik sudah disorot demikian sekali.

Secara nyata saya kenal dan bersalam dengan Khairy ialah semasa berselisih di KLIA ketika itu saya dalam perjalanan ke Aceh bersama Husam Musa untuk meninjau bencana tsunami di sana. Saya mengucapkan terima kasih kerana beliau telah ke Rantau Panjang membantu mangsa banjir di kampung halaman saya itu.

"Terima kasih kerana memijak bumi saya, Rantau Panjang, bantu mangsa banjir di sana," itulah salam dan kata pengenalan saya.

"Saya tidak pijak bumi, saya duduk atas perahu saja," jawabnya berseloroh dan seolah-olah sudah lama mengenali saya. Inilah saya rasakan karektor Khairy yang jarang disorot orang dia seorang budak yang mudah mengenali dan menerima seseorang yang datang kepadanya.

Selepas itu kali kedua saya bertemua semasa pilhan raya kecil Ijok. Saya bertanya beliau berhubung dengan tindakan Anwar Ibrahim yang menghentam beliau dalam ceramah. Beliau menafikan dan cuba tidak memperpanjangkan kritikan Anwar itu. Di sini saya melihat ada sesuatu yang istimewa kepada anak muda ini. Ada sedikit sikap dan pendekatan profesional dalam politik. Beliau dapat membezanyakan antara pentas politik dengan realiti semasa.

Khir Toyo pula saya tidak pernah mengenali dirinya semasa beliau menjadi MB Selangor. Pertama kali melihat beliau dari dekat ialah semasa malam Pengucapan Kemanusiaan - Palestin di Dewan Bahasa dan Pusataka (DBP), melibatkan Tun Mahathir Mohamad dan aruwah Ustaz Fadzil Mohd Noor. Saya lihat beliau begitu gah ketika itu dikawal oleh para manusia berjaket hitam dan juga berpakaian sivilian. Lagak Khir ketika itu persis Michael Jeckson.

Tidak pernah bercakp dan bersalam hinggalah ketika berjumpa di Sabah semasa lawatan Perdana Menteri, beliau datang ke meja saya selepas dihubungi (diminta) menerusi SMS oleh seseorang.

Khir nampak kekok dan malu-malu untuk berbicara dengan saya mungkin bimbang takut saya 'pena hitamkan' dia. Saya sudah diberitahu yang Khir agak kurang selesa dan yakin dengan saya ekoran penerbitan sebuah buku yang membelasah beliau. Orang-orang Khir menuduh saya di belakang buku berkenaan.

Khir dalam kacamata saya seorang yang lemah lembut, bersopan dan gerak gerinya membayangkan beliau anak kampung yang bersikap sangat merendah diri dan insaf. Seorang anak muda yang mempunyai keazaman untuk berjuang menerusi politik. Sayangnya Khir masih dibenam perasaan rendah diri kerana beliau dari kalangan anak petani. Kehidupan dan kesusahan masa lampau sehingga menjual surat khabar buruk mesih membelenggu dirinya.

Pada saya apa dilalui dan dialami Khir itu aset cukup baik untuk beliau menjadi seorang pemimpin yang berpijak di bumi nyata. Seorang pemimpin kepada bangsa Melayu yang rata-rata masih miskin dan terbelenggu oleh sikap hamba yang tinggi. Bersambung ke bahagian kedua. [wm.kl 2:00 pm 27/10/08

Pemakluman

KERETA MISTERI DI PERSIMPANGAN JALAN MASUK KE SEKSYEN 2 WANGSA MAJUMASUK hari ini sudah lebih dua minggu sebuah kereta jenis Nissan Sunny berwarna putih bernombor plat WBE 5119 tersadar di persimpangan Jalan 2/27A di perismpangan lampu isyarat menuju masuk ke Seksyen 2, Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Kewujudan kereta berkenaan menimbulkan tanda tanya kerana ia tidak dituntut oleh sesiapa. Jurucakap Balai Polis Wangsa Maju Seksyen 1 ketika dihubungi tiga hari lepas menjanjikan untuk membuat semakan apakah ada laporan berhubung kereta berkenaan dan berjanji akan memaklumkan kepada penulis.

Sehingga hari ini setelah tiga hari, saya tidak mendapat apa-apa maklumat daripada pihak Balai Polis Wangsa Maju dan kewujudan kereta berkenaan terus menjadi misteri!

Persoalannya apakah apabila tidak ada laporan, pihak polis ataupun pihak Penguat Kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) boleh lepas tangan begitu saja dan tidak cuba mengesan siapakah pemilik kereta berkenaan. Sepatutnya semua pihak bertanggungjawab dan sama-sama mengatasinya demi kebaikan bersama. [wm.kl 10:30 am 17/10/08]

Sunday, October 26, 2008

Berita Lewat

Khir Toyo Dan Syed Hamid Layak Tanding

BEKAS Menteri Besar Selangor Mohammad Khir Toyo (foto bawah) dan Menteri Dalam Negeri Syed Hamid Albar (foto) adalah orang yang boleh menarik nafas lega hari ini. Bolehlah dikatakan minggu ini adalah minggu istimewa untuk mereka berdua. Khir Toyo yang cemas dan bimbang takut tidak cukup pencalonan untuk beradu nasib di kerusi Ketua Pemuda Umno, kini sudah mendapat pencalonan genap bagi melayakkan beliau bertanding kerusi itu bersama dua lagi calon yang sudah layak.

Khir mendapat pencalonan ke - 39 hari ini. Dengan kedudukan itu Khir akan berentap bersama Mukhriz Mahathir dan Khairy Jamaluddin yang sudah layak untuk bertanding. Kelayakan Khir menjadikan pertandingan jawatan Ketua Pemuda bukan saja menarik tetapi ia bakal sengit.

Ramalan awal berpandukan kepada kelayakan, ketiga mereka sukar untuk mengatakan siapa yang bakal mengambil alih tempat Hishamuddin Hussein. Kalau sebelum ini Mukhriz dilihat begerak begitu laju kerana mendapat pencalonan 'gila' (pinjaman bahasa budak sekarang), namun kelajuan itu tidak lagi menjadi petunjuk yang beliau juga akan mendapat undi selaju pencalonan.

Sudah tentu mood atau suasana dalam pemilihan pada persidangan Pemuda kelak berbeza dengan pemilihan di peringkat bahagian yang mana ia mudah dikawal, dipantau dan diumpankan dengan janji-janji yang tidak masuk akar. Tentunya juga permainan wang bagi meraih pencalonan juga berleluasa.

Sebaliknya hal yang sama tidak mungkin berlaku semasa persidangan sebenar (pemilihan) nanti di mana perwakilan Pemuda biasanya menggunakan akal, berfikir panjang dalam membuat penentuan siapakah yang layak memimpin mereka. Saksyiah, kepimpinan, idea, wawasan dan track record akan menjadi titik tolak akhir dan bukannya berlandaskan kepada sesuatu sentimen dalam konteks kriteria pemilihan sebenar.

Sementarta itu Syed Hamid Albar yang sebelum ini kelihatan terkial-kial dan tenang menanti pencalonan, hari ini telah mendapat pencalonan ke-20 dan genap pencalonan untuk jawatan Naib Presiden. Kemaraan Syed Hamid bersama empat calon yang sudah layak sebelum ini akan memberi saingan sengit dan mungkin keputusan diluar jangkaan akan berlaku untuk jawatan barisan ketiga itu.

Empat calon yang layak sebelum ini ialah Hishamuddin Hussein, Ahmad Zahidi Hamidi, Khalid Nordin dan Shafei Afdal.

Mungkin Syed Hamid tidak percaya kepada apa yang berlaku kepadanya hari ini. Pencalonan untuknya sebelum ini amat perlahan dan semacam tidak bergerak langsung. Syed Hamid yang terkenal sebagai ahli politik yang tidak gemar dan percaya kepada politik bobrok dikatakan sukar untuk mendapat pencalonan yang cukup.

Bagaimana pun mungkin setelah empat calon lain layak dan mendapat pencalonan melebihi daripada had kelayakan maka persidangan minggu ini memberi laluan kepada Syed Hamid.

Bahagian yang memberi laluan kepada Syed Hamid hari ini boleh dipuji dan menggembarkan bahagian-bahagian berkenaan yang mencalonkan Syed Hamid masih berpegang kepada politik gantleman dan menolak politik wang.

Kenapa mereka memilih Syed Hamid ialah mungkin kerana mereka sedar tokoh seperti Syed Hamid perlu diberi peluang dan harus berada dalam hirerki Umno. Pengalaman, kesetiaan dan komitmen anak Singa Umno itu kepada setiap jawatan yang diberikan kepadanya mungkin menjadi daya penarik bahagian yang bersidang hari ini atau bahagian yang mencalonan beliau.

Jika dibandingkan antara empat calon Naib Presiden yang lain dari segi pengalaman dan rekod perkhidmatan dan kesetiaan kepada parti ia tidak terlawan dengan apa yang dimiliki Syed Hamid.

Mungkin juga faktor usia dan gaya hidup Syed Hamid menjadi ukuran utama kepada bahagian-bahagian yang mencalonkan beliau. Sekiranya ini menjadi ukuran dan penilaian ke atas Syed Hamid tidak mustahil beliau bakal mengecewakan calon-calon yang terlebih dahulu melayakkan diri untuk bertanding dikerusi berkenaan. [wm.kl. 6:15 pm 26/10/08]

Pemakluman

Blogger Keluarkan Deklarasi Janda Baik

BERTEMPAT di kediaman rehat, Syed Hussein Alattas (Pak Habib) di Wadi Hussein Janda Baik hari ini sekumpulan blogger bebas telah sepakat mengeluarkan satu deklarasi menyatakan keprihatinan, pendirian dan komitmen mereka berhubung beberapa isu semasa berkaitan kepentingan agama, bangsa dan negara.

Deklarasi yang dinamakan Deklarasi Janda Baik itu mengandungi 15 perkara berhubung kepentingan bangsa Melayu, negara dan juga kesucian agama Islam. Deklarasi itu pertama kali dikeluarkan oleh para blogger. Deklarasi berkenaan dizahirkan oleh Sdr Yassin Salleh (yassinsaleh), sebagai mewakili kumpulan berkenaan.

Pelahiran deklarasi itu adalah kesenimbungan kepada perjumpaan tidak rasmi kumpulan berkenaan di sebuah hotel di ibu negara minggu lepas dalam satu majlis apa dinamakan Cease Fire yang dikendalikan oleh seorang usahawan Abdul Aziz Chemor.

Antara blogger yang hadir dalam perjumpaan di Janda Baik pagi tadi ialah Yahaya Ismail, Abu Bakar Ninggal, Salahuddin Hashim, Webah Salleh dan beberapa yang lain. Perjumpaan tadi tidak secara informal berkebetulan sempena dengan upacara majlis cukur jambul cucu ke -8 Pak Habib, Manova.

Sehubungan itu menurut jurucakap kumpulan berkenaan Yassin, meminta kesemua bloggers ikut sama memberi sokongan kepada deklarasi berkenaan tanpa mengira fahaman politik, kedudukan dan juga darjat demi masa depan bangsa dan negara.

"Bagi mereka yang mendokong deklarasi yang dikeluarkan hari ini bolehlah menyatakan sokongan dengan ikut sama mengakseskan deklarasi berkenaan ke dalam blog masing-masing," ujar Yassin.

Kemungkinan satu pertemuan rasmi akan diadakan selepas ini untuk mengadakan perbincangan lebih lanjut serta tindakan ke atas melaksanakan atau memastikan rumusan yang terkandung dalam deklarasi berkenaan dilaksanakan.


Berikut disiarkan deklarasi berkenaan:

DEKLARASI JANDA BAIK

Memandangkan keadaan politik negara yang gawat, cabaran dan gugatan terhadap kepimpinan Melayu yang lemah oleh pihak-pihak tertentu, dari dalam dan luar negara serta keadaan ekonomi dunia yang kucar kacir dewasa ini, maka KAMI, para penulis, wartawan dan blogger yang prihatin terhadap nasib Bangsa, Agama dan Tanah Air, yang bersidang di Janda Baik, Pahang mengambil sikap dan pendirian seperti berikut:-

1. KAMI mendesak dan menuntut agar para pemimpin Melayu dari berbagai fahaman politik mengembelengkan tenaga, kerjasama dan buah fikiran demi mempertahankan keluhuran dan kekeramatan PERLEMBAGAAN MALAYSIA TANPA KOMPROMI
.
2. KAMI memberi amaran kepada para pemimpin politik Melayu dari semua fahaman ideologi agar jangan menjadi pemimpin Pak Pandir yang hanya menang sorak tetapi kampung halaman dan negara terjual kepada pihak asing.

3. KAMI juga memberi amaran keras kepada pihak-pihak tertentu yang memainkan sentimen perkauman dan mempertikaikan HAK ISTIMEWA MELAYU sepertimana yang termaktub dalam PERLEMBAGAAN NEGARA agar jangan mencetuskan permusuhan antara kaum, antara agama dan antara budaya oleh kerana mereka menganggap kepimpinan Melayu lemah dan boleh diperdagangkan untuk memenuhi agenda perkauman mereka.

4. KAMI juga memberi amaran keras kepada para pemimpin Melayu, khasnya UMNO, agar mereka jangan menjadi pengkhianat BANGSA, AGAMA DAN TANAH AIR hanya kerana didorong oleh nafsu kekayaan kebendaan, kuasa yang dipinjamkan Allah, hingga melupai tanggungjawab mereka terhadap generasi Melayu akan datang.

5. KAMI menggesa seluruh umat Melayu yang menjadi para pejuang BANGSA, AGAMA DAN TANAHAIR tanpa mengira aliran politik agar memilih barisan pemimpin mereka yang terbaik dan bersih dari korupsi, berbagai skandal yang memalukan, yang berwibawa, berilmu dan berjiwa dinamik untuk menerajui kerajaan dan badan-badan amanah lainnya.

6. KAMI memberi peringatan dan teguran ikhlas bahawa UMNO mesti melakukan revolusi mental dan perombakan pemikiran yang dekaden, konservatif, materialistik yang melampau, anti ilmu, berpuak-puak, mementingkan diri, kaum keluarga dan para kroni hingga sanggup memperjudikan nasib BANGSA, AGAMA DAN TANAHAIR
.
7. KAMI memberi amaran keras dan peringatan yang tulus ikhlas bahawa kepimpinan UMNO yang lemah, korup, rakus dan gila kuasa boleh menggerhanakan masa depan generasi muda Melayu dan rakyat yang telah memberikan sokongan mereka sejak 51 tahun UMNO memimpin kerajaan Malaysia.

8. KAMI juga ingin mengingatkan para pemimpin Melayu yang berkuasa agar jangan terlalu banyak berkompromi dengan golongan-golongan tertentu yang mempunyai agenda tertentu untuk melemahkan kepimpinan Melayu.

9. KAMI juga ingin mengingatkan para pemimpin Melayu yang berkuasa bahawa kelemahan kekuasaan politik Melayu akan membawa kehancuran dan penghapusan kuasa orang Melayu di bumi Malaysia yang bertuah ini.

10. KAMI menyeru dan menggesa rakyat Melayu bertindak proaktif dalam berbagai bidang kehidupan untuk menjamin kekuasaan politik Melayu tidak terhakis dan ketuanan Melayu dan Islam kekal subur selagi ada matahari dan bulan

11. KAMI merafak sembah memohon agar Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu mempertahankan kedaulatan baginda seperti mana yang termaktub dalam PERLEMBAGAAN MALAYSIA dengan memberi sokongan moral kepada perjuangan umat Melayu dan Islam dalam berbagai lapangan hidup. Perlulah dihayati kedaulatan dan kedudukan Raja-Raja Melayu akan berterusan sekiranya rakyat Melayu dan umat Islam memperjuang dan mempertahankan institusi Raja tersebut.

12. KAMI dengan penuh takzimnya memohon Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dan kaum kerabat baginda agar jangan mengkhianati dan melakukan sesuatu tindakan yang boleh menjejaskan institusi Raja dan melukai perasaan umat Melayu yang mempertahankan institusi Raja selama ini.

13. KAMI juga menyeru kepada kerajaan agar melaksanakan KEADILAN dan TANGGUNGJAWAB sebagai pemerintah kepada semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum memandangkan Malaysia negara majmuk.

14. KAMI ingin memberi peringatan kepada bukan Melayu agar berpegang teguh pada kontrak sosial dan PERLEMBAGAAN NEGARA demi menjaga keharmonian hubungan antara kaum serta kesejahteraan dan keamanan yang kita sama-sama mempertahankannya.

15. KAMI yakin dan percaya bahawa Kebebasan suara Rakyat dan amalan Demokrasi mestilah dipertahankan oleh kerana rakyat yang memberi mandat dan amanah kepada parti-parti politik tertentu untuk berkuasa. Oleh hal demikian KAMI akan bekerjasama dengan siapa saja, dan dari golongan mana sekali pun, demi memperjuangkan hak dan kebebasan Rakyat serta amalan Demokrasi di bumi Malaysia yang bertuah ini.

Inilah deklarasi yang tulus ikhlas yang KAMI abadikan sebagai cetusan rasa dari buah fikiran KAMI demi memperjuangkan hak dan kepentingan Rakyat, Keamanan dan Kesejahteraan Negara Malaysia.

KAMI rakamkan cetusan hati nurani Rakyat yang bernama DEKLARASI JANDA BAIK, bertempat di kediaman Sdr Syed Hussein Al-Attas, bertarikh 26 Oktober 2008.

[wm.kl 5:30 pm 26/10/08]

Sebelum Tidur

Ezam Masih Dihormati Kawan Dan Lawan

SAYA minta maaf banyak kepada sdr Tamrin Ghafar kerana tidak menghadiri majlis perkahwinan anaknya di Dewan Felda, Jalan Semarak malam tadi. Saya arif, menghadiri jemputan wajib sementara menjemputnya sunat. Namun malam tadi saya serba salah kerana ada dua undangan penting serentak.

Selepas difikir dan ditimbangkan, dengan doa semoga majlis perkahwinan anak sdr Tamrin meriah dan selamat, maka saya mengambil keputusan untuk tidak hadir dan menghadiri rumah terbuka bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan, sdr Mohamad Ezam Mohd Noor, di Shah Alam.

Kalau hendak dikira masa dan pejimatan minyak, tentulah saya hadir majlis Tamrin kerana ia dekat tidak sampai 10 km dari rumah saya berbanding dengan rumah Ezam di Shah Alam, lebih 40 km.

Ada sebab tersendiri kenapa saya memilih untuk ke rumah Ezam. Pertama saya belum ke rumahnya. Mahu tengok sendiri banglow barunya. Apakah benar seperti mana yang disebutkan oleh satu pihak bahawa Ezam kini sudah kaya raya? Selepas keluar dari penjara terus bina rumah! Sedikit sebanyak cerita itu walaupun tidak benar namun ia perlu dicatat bagi menjelaskan keadaan sebenarnya.

Kedua, apa yang menggamit saya untuk ke rumah Ezam kerana sudah lama tidak mendengar cerita mengenai Ezam. Kali terakhir bersalam dengannya sewaktu beliau mengadakan sidang akhbar mengistyharkan diri menyertai Umno bersama Perdana Menteri. Hiba hati rasanya melihat Ezam menyerahkan borang keahlian Umno dan 'mengoyak hancur' borang keahlian PKR. Terbetik dihati saya pada ketika itu, apakah sesudah membuang 'mata' (lambang Keadilan) penglihatan Ezam akan cerah dan menjadi lebih terang lagi?

Selepas itu tidak jumpa melainkan mengikuti kenyataan-kenyataan pengiring kemasukan beliau dalam Umno yang banyak mengkritik Anwar Ibrahim sehingga memaksa saya menelefonnya dan meminta agar redakan sedikit; kalau tidak mahu ingat Anwar yang hari ini tetapi kenanglah Anwar yang lama dulu - semasa Anwar dalam Umno!
Sekali lagi kepada Tamrin saya pohon kemaafan dan terima kasih banyak atas ingatan menjemput saya. Dua kali beliau telefon memberi tahu dan minta hadir.
Baglow Ezam terletak nun jauh di sebuah kawasan perumahan. Entah apa nama, cuma jalan ke rumahnya masih ingat, Jalan Platinum. Jika mengikut kelasifikasi kad kredit, platinum menggambarkan pemiliknya orang yang mewah dan kaya raya. Had keredit kad platinum ialah RM50,000 berbanding dengan silver atau pun gold yang menghadkan setakat RM5,000 hingga RM20,000 saja.

Sebelum sampai ke rumahnya, kita harus melewati tasik. Tidak berapa cerap seluas mana dan seindah mana tasik berkenaan, apakah binaan atau semulajadi. Tetapi biasanya kalau sudah ada tasik, bermakna kawasan perumahan itu agak mewah dan bersistemetik. Mungkin CCTV juga banyak dipasang di situ, maka tidak payahlah bagi mereka ke rumah Ezam malam tadi untuk mengenali siapa spy Anwar dan siapa spy Mahathir kerana semuanya dapat dilihat atau dicamkan menerusi CCTV.

Banglow Ezam sebenarnya masih belum siap sempurna. Masih dalam prsoes penyiapan dan penyempurnaaan. Menurut seorang kawan rapat Ezam, dulu (bahagian depan) baglow itu masih belum ada (siap), ia baru disiapkan. Penjelasan itu saya faham bertujuan untuk menafikan bahawa Ezam menjadi kaya dalam sekelip mata seperti mana dituduh.
Sebenarnya tidak payah menjelaskan mengenai dari mana Ezam dapatkan wang untuk bina rumah. Bank cukup banyak, boleh pinjam asalkan ada kelayakan. Saya tidak yakin dengan apa yang diceritakan bukan malam tadi, tetapi sejak mendengar cerita itu diecerkan lagi. Sesiapa mengenali Ezam kita akan tahu Ezam seorang yang meletakkan perjuangan di hadapan. Beliau bukan jenis suka menghulur tangan dan jika tidak diberikan baksis akan memaki hamun, dan bila diberi baksi akan memuji si pemberi itu hingga sampai ke sirathamutha.

Rumah Ezam biasa saja dan jangan hendaknya ada yang sangsi dan menambah cerita atas kemampuannya sebagai seorang suami dan bapa untuk menyediakan tempat perlindungan yang baik dan selamat. Jangan...

Rumah terbukanya malam tadi sama saja standardnya dengan rumah terbuka pemimpin lain. Sama dengan standard rumah terbuka 'bekas' kawan baiknya Mohamed Azmin Ali. Kalau bezanya mereka yang hadir cukup membanggakan. Yang hadir bukan saja rakan terdekat, tetapi rakan-rakan lama yang berjuang bersamanya sebelum ini. Merujakan rakan dari parti politik berbeza ideologi dengan Ezam juga hadir. Kesanggupan rakan-rakan yang berada di sebelah sini itu menunjukkan betapa akrab dan sukanya mereka kepada Ezam.

Antara rakan Ezam yang hadir yang dari kumpulan sebelah sini, ialah Pak Abu, atau pun Shaari Sungip yang juga ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Klang bersama isterinya. Begitu ditunjuki Pak Abu juga hadir sama betapa hati saya sedikit tercuit. Itulah sahabat sejati yang boleh mengenepikan perbezaan langkah-langkah dalam perjuangan dan mengutamakan sahabat dan persaudaraan dalam Islam.

Sebenarnya soal Pak Abu tidak perlu diungkit kerana umum tahu siapa dan bagaimana pendektan siasah dan personaliti Pak Abu. Beliau seorang yang istiqamah dan gigih. Rakyat Hulu Klang harus berbangga mendapat wakil rakyat seperti beliau.

Sekumpualn rombongan Dewan Pemuda Pas juga turut hadir. Mungkin mereka disuruh oleh Ketua mereka, Salahhudin Ayub? Untuk hadir sendiri mungkin Sallahuddin merasa kekok ataupun kerana tidak ada masa maka dikirimkan anak buahnya! Tidak mungkin beliau tidak hadir kerana takut disalah anggap. Salahuddin juga rakan seceramah dengan Ezam. Kehadiran Sabky Yusuf, Setiausaha Dewan Pemuda Pas telah mencerminkan hubungan Pemuda Pas dengan Ezam dalam keadaan tidak terusik. Antara orang yang lewat melelapkan mata di malam Ezam mengumumkan menyertai Umno adalah Salahuddin.

Tokoh usahawan dan korporat, Ramli Musa bersama isteri baru juga hadir sama. Rakan-rakan baru Ezam dari fahaman politik barunya, usah ceritalah.. ramai. Rahman Palil, Salomon Selamat juga turut hadir. Bagaimana pun tetamu istimewa dan saya rasa ditunggu-tunggui Ezam ialah kedatangan adinda Sultan Selangor serta sahabat setianya Tian Chua. Kedua tetamu ini hadir sesudah saya dalam perjalan pulang.

Jelas kehadiran tetamu Ezam yang berbagai latar belakang; dari bangsawan hinggalah kasta politik cabuk itu, menunjukkan itulah sebenarnya diri Ezam masih dihormati dan dirindui oleh orang ramai. Tidak syak lagi mengapa mereka menyanjungi Ezam ialah kerana keberanian, personaliti serta keikhlasannya dalam perjuangan. Saya yakin kalau Ezam masih lagi berdiri atas perjuangan asalnya rumah terbuka beliau malam tadi akan melimpah sampai ke jalan besar!

Kerana melihat sambutan itu hebat saya sempat juga berseloroh dengan beliau dengan berkata; kehadirannya sama hebat dengan kehadiran rumah terbuka Pak Sheikh..," Ezam teralat sesuku saat bila disebut nama Pak Sheikh (Anwar) dengan berkata dan merendah diri, eh... takkan begitu Skeikh....! Selamat untuk Ezam. [wm.kl 3:30 am 26/10/08]

Friday, October 24, 2008

Ulasan Semasa

Zulkifli Nordin Bagaikan Bunga Kembang Pagi

BAGAIKAN bunga kembang pagi semakin tinggi matahari ia menjadi semakin kembang. Mula kelopaknya rekah kemudian membuka sedikit demi sedikit. Bila mentari sudah sekitar pukul 10 atau 11 pagi, keseluruh kelopaknya akan terbuka dan terngangga. Semua yang terdapat di dalam pudu (kelompak) akhirnya terdedah keluar.

Betapa megahnya saat ini si bunga kembang pagi. Dia merasakan dirinya menjadi tumpuan seluruh alam. Segala unggas, kubang, rama-rama, semut, lipas, lipan atau burung kelicap akan terbang menyinggahinya untuk menghisap manisan dan madu yang tersembunyi dalam stiga atapun kelopaknya.

Menjelang petang kelopak atau rangginya yang cantik menyinar dan memukau mata tadi menjadi layu dan sirna segala seri. Kemegahannya juga tidak melata lagi. Dan sebelum hari berganti malam kelopak itu akan luruh dan tamatlah riwayat sekuntum bunga kembang pagi.

Demikian juga nampaknya apa akan berlaku atau sedang berlaku terhadap ahli Parlimen Kulim - Bandar Baru, Zulkifli Nordin kini.

Setiap tindak tanduk, aksi dan cakap-cakap ahli Parlimen berkenaan yang berlapiskan agama menjadi perhatian dan menghiburkan. Memandangkan kelantangannya membela agama mengkagumkan dan seolah beliaulah dari 222 orang ahli Parlimen itu yang berjiwa Islam tulen. Yang lainnya hampas dan palsu.

Tetapi bak bunga kembang pagi tadi, sesudah ia berkembang ia akan mendedahkan apa yang terkandung dalam kelopaknya yang dulu rapi dan indah dan dikagumi itu. Begitu juga dengan Zulkifli, cakap-cakap dan sikapnya sudah mula dapat dibaca ke manakah arah tujunya selepas ini. Semalam di Parlimen beliau membelasah parti PKR yang memberikan ruang dan peluang kepadanya untuk bergelar Yang Berhormat.

Walaupun dia seperti mensasarkan kepada Umno namun motif dan muslihatnya dapat ditangkap dengan jelas, kenapa beliau tergamak kritik PKR. Melihat kepada perubahan perawakannya kini tidak tidak hairan kalau beliau juga akan membalasah Pas mengikut jejak langkah "ahli Parlimen" itu.

Si jauhari hanya mengenali maknikam kenapa Zulkifli berlagak begitu. Ada sebab dan motifnya. Sifir politik bagi mereka yang pakar dikuasinya seperti sifir dua saja. Pejam mata atau sambil lakukan kerja lain pun boleh ingat. Begitulah dengan orang politik yang hafal sifir politik.

Apabila Zulkifli bercakap songsang maka adalah cerita di sebaliknya. Bila di belasah paritnya sendiri kononnya nak tunjuk hero dan pembela Islam nombor wahid maka adalah buah dan matlamatnya.

Perubahan sikap dan nada, serta penampilan rencungnya bermula apabila kerusinya (Parlimen Kulim - Bandar Baru) dipetisyenkan oleh calon BN, Abdul Aziz Sheikh Fadzir. Bermula detik ini beliau telah mula bercakap dengan suara terlekat di dalam halkum. Nadanya juga berubah angin dan air liurnya juga yang biru muda sudah bertukar menjadi biru pekat. Warna hijau langsung tidak ada lagi.

Keadaan menjadi lebih ketara lagi apabila Aziz menarik balik petisyen untuk kerusi berkenaan dan beliau (Zulkifli) kekal sebagai ahli Parlimennya. Sesiapapun akan merasa hairan kenapa semudah itu Aziz menarik balik petisyen itu. Tentu ada perkiraan di luar mahkamah berhubung peristiwa itu?

Umno tidak sebodoh itu kalau mereka tidak mendapat apa-apa benefit dengan pernarikan balik itu. Di sini tentu sekali Zulkifli memberi harapan besar kepada Umno sebagai kontranya. Apakah dia? Jika tidak ada janji konkrit pasti petisyen itu tidak akan ditarik balik. Alasan penarikan balik oleh Aziz kerana masalah ekonomi juga tidak logik sama sekali.

Bagaimana pun perkara ini tidak dapat disahkan. Ia merupakan andaian saja. Zulkifli sahaja yang dapat mengesahkan samada betul atau tidak.

Cuma di sini ada satu versi kejadian yang boleh dikonsgi untuk menilai gerak dan hala tujuan Zulkifi ini. Zulkfili dikatakan telah menemui Najib sebanyak dua kali berhubung dengan kerusinya. Beliau sayang kepada kerusinya kerana sayangkan kepada elaun RM12,000. Beliau pertahkan kerusi bukan kerana nak jadikan wadah bagi menyuarakan Islam sangat tetapi untuk pertahankan elaunnya. Kalau nak perjuangkan Islam di mana-mana pun boleh. Selama ini pun beliau tidak jadi ahli Parlimen, tetapi beliau berjihad mempertahankan Islam, bahkan lebih lantang.

Hasil kunjungan hormat itu pihak Umno bersedia untuk menarik balik petisyen itu dengan syarat Zulkifli akan menyertai Umno. Kalau Zulkifli bersetuju, maka Aziz akan diarah tarik petisyen itu. Zulkifli keberatan pada mulanya untuk berbuat demikina, dan mencari helah lain. Namun pihak BN terus menekannya kalau tidak petisyen diteruskan dan kemungkinan besar kerusi itu terpaksa dikosongkan.

Akhirnya jalan tengah dicapai yang mana keadaan win-win situasi diambil iaitu petisyen itu ditarik balik tetapi Zulkifli tidak akan segera umumkan diri masuk Umno. Beliau akan mengambil masa dan ketika sesuai dan kalau perlu diciptakan kaedaan untuk membolehkan beliau berbuat begitu. Salah satu yang dicadangkan ialah melahirkan rasa kesal kepada PKR atau melakukan aksi-aksi yang menimbulkan kemarahan PKR.

Sebab itulah semasa forum anjuran Majlis Peguam berhubung "Peluk Islam", beliau vokal menentangnya. Kenapa? Disebabnya Zulkifli mahu menjadi kejadian itu sebagai tunning poit untuk beliau mula membuat onar sehinggakan dimarahi oleh PKR atau PR di mana dengan cara itu akan menghalalkan untuk beliau meninggal PKR!

Yakinlah Umno tidak bodoh dan melepaskan Zulkifli memiliki kerusi Kulim - Badar Baru begitu saja. Umno tidak sebodoh yang disangka. Pasti Umno meminta sesuatu cagaran sebelum berbuat begitu. Apakah cagaran itu? Insya-Allah saya akan korek dan menceritakan kemudian. [wm.kl 3:30 pm 24/10/08].

Thursday, October 23, 2008

Murai 9

Meralat Sebuah Laporan Tidak Tepat

Terdapat satu laporan (provokatif) kurang tepat yang disiarkan oleh satu blog liar (dinamakan liar kerana tidak dijelaskan identitinya) kononnya ahli Parlimen itu telah menghulurkan RM 1 juta seorang untuk calon Pas di tiga DUN dalam Parlimen diwakili ahli Parlimen itu semasa pilihan raya lepas.

Cara laporan itu dibuat menggambarkan wang itu disogok kepada Adun-Adun berkenaan agar menyokong ahli Parlimen itu bagi menjaminkan kemenangan ahli Parlimen itu dalam pilihan raya lalu.

Dakwaan itu pada sepanjang pengetahuan Murai tidak betul. Ahli Parlimen itu tidak membelanjakan wang sebanyak itu (RM 3 juta) sebagai pertukaran kerusi ataupun untuk menjamin sokongan dari ahli dan penyokong Pas kepadanya.

Kepada ketiga-tiga Adun berkenaan Murai tidak terdengar pula mereka diberikan sekian banyak wang. Calon Pas untuk ketiga-tiga Adun berkenaan (Pengkalan Pasir, Tendong dan Chetok) sebenarnya tidak mendapat satu sen pun wang daripada ahli Parlimen berkenaan.

Mungkin mereka menyedari jika mereka terima wang itu mereka terpalik dengan perbuatan keji rasuah. Kalau sekalipun ahli Parlimen itu hulur Murai jamin mereka tidak akan terima.

Tangan yang putih tidak akan menerima wang yang hitam! Pun begitu ini bukan bermakna ahli Parlimen itu tidak main wang, ada.... tetapi bukan kepada calon-calon berkenaan, tetapi kepada orang lain.

Marfumnya ahli Parlimen itu tidak membantu ketiga-tiga Adun Pas itu dengan bantuan kewangan berupa bodek agar menyokongnya.

Sebaliknya beliau membantu calon lain yang agak berkedudukan dan berpengaruh dalam Pas. Di mana calon-calon itu dikira boleh memainkan peranaan untuk membantu ahli Parlimen itu bertanding menggunakan simbol bulan dan mempengaruhi orang-orang Pas di Pasir Mas agar menyokongnya.

Di sini semacam ada perbuatan barter trade antara ahli Parlimen itu dengan beberapa calon Pas bertaraf pemimpin itu. Murai pernah diberitahu satu persatu oleh ahli Parlimen berkenaan kepada siapa yang beliau berikan wang semasa pilihan raya lalu dan jumlahnya sekali.

Seorang wakil rakyat terima RM10,000, seorang lagi terima RM15,000, seorang lagi terima RM5,000, seorang lagi terima RM30,000 dan seorang lagi terima RM20,000. Kalau dijumlahkan semua sekali hampir RM100,000 juga. Ini tidak termasuk beberapa ekor lembu yang dihulurkan oleh ahli Parlimen itu.

Mungkin disebabkan kerana termakan wang ahli Parlimen inilah menyebabkan wakil-wakil rakyat Pas berkenaan diam membisu apabila ahli Palimen itu membuat onar mengkritik Pas macam nak rak dalam Parlimen.

Mungkin mereka merasa malu untuk belasah ahli Parlimen itu kerana mengenangkan budi yang sedikit itu. Maka mereka mengelaklah dengan berdalih kata, biarkanlah ke dia.... Menyedari masalah inilah maka Murai tidak mahu terima wang dari sesiapa pun baik berupa saguhati, ataupun pemberian projek.

Sebab kalau kita sudah menerima pemberian berunsur ada undang di sebalik batu itu kita akan bermasalah. Kita akan jadi syaitan bisu menyokong perbuatan mungkar... kerana nak tengur tidak boleh sebab dah termakan budi kebendaan yang sedikit!

Murai: Kalau perlu Murai akan dedah dan sebut nama wakil-wakil rakyat Pas yang menerima wang ahli Parlimen itu.
[wm.kl 8:00 am 23/10/08]

Wednesday, October 22, 2008

Catatan Sepi

Tumpang Bangga Dengan Perlantikan
Datuk Ariffin Sebagai Hakim Besar Malaya

PERLANTIKAN Datuk Ariffin Zakaria, 58 sebagai Hakim Besar Malaya mungkin sedikit sebanyak bakal memberi suntikan semangat kepada penghuni Gual Periok tanah tumpah darah saya dan juga bumi Repek di Pasir Mas Kelantan.

Mungkin anak-anak muda Gual Periok dan kampung sekitarnya tidak mengetahui apakah hubungkait Ariffin dengan pekan yang kini sudah lesu dan tidak bermaya itu.

Di Sekolah Kebangsaan Gual Periok itulah Ariffin mendapat pendidikan awalnya. Dan di pekan Gual Periok itulah juga kota bagi Hakim Besar Malaya itu ketika zaman kanak-kanaknya. Beberapa rakan sepermainannya kini masih ada di Gual Periok, dan tentu tumpang berbangga dengan perlantikan beliau sebagai Hakim Besar Malaya.

Keluarga Ariffin dulunya menetap di Gual Periok. Gual Periok pada tahun-tahun 60-an merupakan pekan termaju di Pasir Mas. Selepas Pasir Mas, Gual Perioklah yang menjadi tumpuan dan tempat orang luar mencari makan dan berniaga. Perusahaan bijih besi dan getah menjadikan Gual Periok tempat tumpuan. Ramai penduduk luar termasuk Wakaf Bharu, Kota Bharu, Tumpat hatta Pasir Putih datang ke Gual Periok untuk menjalankan perniagaan.

Penghijrahan kedua ibubapa Ariffin ke Gual Periok (Wan Nab dan Pak Ya) sehingga beliau di sekolahkan di Sekolah Kebangsaan Gual Periok itu juga kerana merantau untuk mencari rezeki. Kebetulan saya mengenali ibu, sahabat dan juga kaum keluarga Ariffin yang sebahagianya adalah kaum keluarga saya juga.

Kejayaan Ariffin sudah dibangga sejak lama dulu. Masih saya ingat ketika di sekolah rendah yang sama, cikgu Wan Mahmood, Wan Ibrahim dan lain-lain sering menceritakan perihal kejayaan Ariffin yang berlajar di luar negara. Kami diberikan semangat agar mengikut jejak langkahnya dan disuruh belajar bersungguh-sungguh.

Kebetulan Ariffin ada hubungan kekeluargaan dengan keluarga saya, saya sering kali diberikan contoh mengenai kegigihan Ariffin dalam belajar. Pendeknya dia menjadi idola kami sekeluarga.

Ariffin seorang yang sangat merendah diri. Orang Gual Periok mungkin tidak menyedari bahawa beliau adalah seorang Hakim kerana bila sesekali ke Gual Periok pada tahun-tahun 70-an dan awal 80-an sewaktu kaum keluarganya masih tinggal di situ, Ariffin langsung tidak mempamerkan martabatnya sebagai seorang berkelulusan undang-undang atau seorang hakim.

Kali terakhir saya menemui Hakim Besar Malaya ini ialah pada satu majlis hari raya pelajar tua sekolah Kebangsaan Gual Periok kira-kira 10 tahun lalu. Kehadiran beliau pada majlis itu menjelaskan betapa beliau tidak pernah melupai sekolah tempat beliau mendapat pendidikan awal. Jika tidak silap waktu itu beliau berkhidmat sebagai Penasihat Undang-Undang Negeri Melaka.

Saya bagi pihak penduduk Gual Periok dan Repek (meskipun tanpa pengetahuan beliau) mengucapkan tahniah atas perlantikannya sebagai Hakim Besar Malaya. Didoakan semoga beliau diberikan kesihatan dan kekuatan mental, fizikal dan ketebalan iman oleh Allah s.w.t. pada sepanjang menjabat jawatan Hakim Besar Malaya dan apa-apa juga jawatan selepas ini.

Sesungguhnya dengan perlantikan itu ia memberi semangat kepada kami semua dan sudah pastilah kejayaan yang diraih beliau itu akan dijadikan azimat dan menambahkan aspirasi kepada anak-anak bumi Gual Periok dan Repek khasnya, dan anak-anak Kelantan seluruhnya. [wm.kl 7:00 pm 21/10/08]

Tuesday, October 21, 2008

Susupan Petang

Pertemuan Cease Fire Para Blogger Bebas

SATU pertemuan sambil makan tengah hari dikalangan blogger tidak berparti telah berlangsung di sebuah hotel yang di Jalan Sultan Ismail di Kuala Lumpur tengah hari tadi. Pertemuan itu dinamakan sebagai cease fire atau "gencatan senjata" sesama blogger di mana masing-masing bersetuju untuk melupai isu politik buat sementara waktu dan melupai agenda untuk mengangkat idola masing-masing.

Lebih 30 orang blogger dan termasuk peminat blog dan penulis hadir. Pertemuan itu atas inisiatif Abdul Aziz Chemor seorang penganalisa dan pemantau penulis dan bloggers politik tanah air. Aziz tidak menulis atau mempunyai blog tetapi seorang yang prihathin kepada dunia pemblog dan penulisan politik serta mempunyai hubungan intim dengan kalangan penulis dan bloggers. Beliau juga bertindak sebagai pembekal maklumat peribadi pemimpin negara.

Menurut beliau ilham untuk memanggil para blogger dalam satu majlis seumpama itu timbul apabila mengenangkan apa yang berlaku dalam politik Indonesia. Katanya politik Indonesia kini sedang menuju kehancuran kerana campur tangan anasir luar yang tidak dibendung oleh para pemikir yang terlalu sibuk dengan polemik sesama sendiri.

"Mudahan pertemuan ini akan membuka jalan dan memberi peringatan kepada kita bahawa kepentingan negara lebih utama dari segala kepentingan lain," katanya yang terharu dengan kesudian blogger menyahut jemputan itu.

Antara mereka yang hadir ialah Syed Hussein Alattas, Yassin Salleh, Rohanie Ahmad, Yahaya Ismail, Abdul Muluk Daud atau Dharmalan NS, Abu Bakar Ninggal, Salahuddin Hashim, Zabidi Saidi, Zakaria Bidin, Johari Ismail, Yusuf Merah, Don Hussein, Sudirman Ahmad, Azman Aziddin, Norazman Khamis, Talib Omar, Zainordin Ab Rani, Wan Ahmad Talib, Maidin Othman dan lain.

Pertemuan itu juga memberi kesempatan para blogger mengucapkan selamat hari raya antara satu sama lain.

Semua yang hadir gembira dan merasakan pertemuan seperti itu lebih kerap diadakan kerana ia akan memberi natijah yang baik. "Pertemuan ini memberi kesempatan kepada kita untuk saling berjumpa, berbincang untuk kebaikan bersama," begitu kata Syed Hussein Alattas yang bertindak selaku pengerusi pada majlis kecil yang bersejarah itu.

"Sudah sampai masanya kita bersatu dan membela diri kita sendiri. Lupakan politik sekejap....selama ini kita asyik membela diri orang politik saja, jadi mulai sekarang kita kena bangun membela diri sendiri," ujarnya disambut dengan tepok tangan bergemuruh.

Apa yang diperkatakan Pak Habib dipersetujui oleh Yahya Ismail. Di mana menurutnya kalau penulis dan blogger bersatu sudah pasti ia tidak akan diperkecilkan oleh orang politik.

"Selama ini penulis diperkecilkan dan kehadiran kita tidak dirasai kerana kita tidak bersatu menyebabkan kekuatan atau senjata yang ada kepada penulis mereka (orang politik) tidak nampak dan kita dirasakan tidak memberi impak kepada mereka," tambahnya lagi.

Tetapi tekan Pak Ya kalau penulis atau blogger bersatu sudah tentu mereka (orang politik) akan takut dan akan memberi reaksi atas apa-apa juga pandangan yang dilontarkan oleh penulis.

Sejajar itu juga para bloger diminta agar memberi sokongan sepenuhnya kepada hasrat blogger kudakepang, Rohanie Ahmad (Datuk) yang ingin menawarkan diri untuk bertanding sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno.

Satu resolusi ringkas diambil pada pertemuan itu di mana para bloggers diminta membantu Rohanie dengan menulis dan mendedahkan pengalaman dan ketokohan bekas ahli Parlimen Parit Sulong dan juga bekas Pengerusi Backbencher itu.

"Kita hendaklah bersatu memberi sokongan kepada rakan kita dengan harapan beliau (Ron) akan dapat membawa suara penulis ke dalam arus politik perdana," kata Pak Ya disambut tepukan bergemuruh.

Rohani yang terharu dengan sokongan itu bangun memberi penjelasan kenapa beliau menawarkan diri untuk jadi ahli MT. Katanya beliau mulanya tidak berminat tetapi setelah didesak oleh rakan-rakan akhirnya beliau bersedia untuk menawarkan diri.

"Saya lihat Umno kini sudah menyimpang jauh. Perjuangannya bukan lagi untuk agama, bangsa dan negara. InsyaAllah dengan sedikit pengalaman politik dan demokrasi yang ada hasil pendedahan saya di peringkat antarabangsa saya akan cuba memperbetulkan penyimpangan itu," katanya sambil mengharap kawan-kawan akan membantunya kerana beliau tidak ada jentera kempen seperti calon-calon lain dan semata-mata menyerahkan diri atas budi bicara perwakilan.

Pertemuan santai dan penuh ramahmesra itu juga tidak melupai nasib yang sedang dihadapi oleh Raja blogger, Raja Petra Kamaruddin yang kini sedang ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Yassin Salleh yang juga dikenali sebagai penyair dan pengarah filem telah mencadangkan supaya blogger yang hadir memperjuangkan agar Raja Petra dibebaskan dengan memaparkan kempen di laman blog masing-masing.

Dan ketetapan atau pun persetujuan yang dikira besar diambil pada pertemuan itu ialah meminta kerajaan melantik di kalangan penulis dan blogger sebagai ahli Dewan Negara di masa akan datang.

Alasannya kalau OKU, artis dan bintang filem boleh dilantik menjadi Senator sebagai mewakili kumpulan atau entiti masing-masing kenapa tidak dengan penulis. Belum ada seorang anggota Dewan Negara yang diangkat dari kalangan penulis dan sasterawan. "Penulis juga tidak kurang dengan ilmu malahan penulislah yang menjadi pembentuk fikiran rakyat sewajarnya diletakkan di Dewan Negara," tekan Syed Hussein.

Dua nama telah dicalonkan untuk diangkat menjadi senator, Yahaya Ismail dan Abdul Muluk Daud atau Dharmala NS. Kedua mereka merupakan sasterawan dan penulis yang mapan banyak melahirkan buku dan (tulisan) kritikan politik dan sosial. Dharmala NS sebenarnya memiliki dua degree politician dan sasterawan. Beliau berdua mampu memberi sumbangan bermakna kepada negara dalam konteks pembangunan siasah dan sosial negara.

Perbincangan berhubung beberapa resolusi yang diambil pada pertemuan hari ini mungkin akan didalami lagi pada pertemuan akan datang yang dijangkakan akan diadakan di rumah Pak Habib di Janda Baik pada 26 Oktober depan. Perhatian: Maaf kerana gambar kurang bermutu. [d' kota kl. 3:30 pm 21/10/08]

Celoteh Murai 8

Asah Golok, Parang dan Kelewang

Pada pagi ceria ini Murai nak berkicau sikit. Pagi-pagi Murai sudah bangun melayar berberapa blog dan protal berita untuk mengetahui apakah perkembangan mesyuarat MT Umno malam tadi. Dalam tercari-cari itu terjumpa dengan sebuah tulisan yang mengkritik ahli Parlimen itu. Apa lagi, Murai teruslah membaca dan menatapnya mahu melihat apakah alasan dan hujah menyebabkan penulis itu marahkan ahli Parlimen itu.

Tajuk tulisan itu ialah "******* *** (Ahli Parlimen itu) wajib letak jawatan". Nampaknya penulis bergelar ustaz itu telah menghukum agar ahli Parlimen itu meletak jawatan. Dari perspektif ilmunya tindak tanduk ahli Parlimen itu terlalu berat sehinggakan dijatuhi hukum wajib, bukan makruh lagi tetapi wajib. Mungkin kalau penulis itu jadi Perdana Menteri gubalnya undang-undang berkenaan kesalahan seperti itu sudah pasti ahli Parlimen itu akan digantung macam Saddam Hussein.

Maknanya kalau wajib meletak jawatan kita tidak wajib lagi menyokong dan mengagungkannya. Kita mufaraqahlah. Kalau sokong juga bererti kita juga akan berdosa, besubahat dengan kesalahan dan perbuatannya. Kalau tersentuh dengannya kena samak dengan tujuh jenis air dari tujuh jenis tanah.

Ustaz itu berani juga, dia mencabar kalau benar ahli Parlimen itu anak jantan letaklah jawatan dan bertanding semula dalam pilihan raya kecil, baru tahu dia ada sokongan ataupun tidak. Menurut analisa ustaz berkenaan ahli Parlimen itu menang baru-baru ini bukan kerana kehebatannya tetapi kerana simpati para penyokong dan pengundi Pas. Kesimpulannya kalau kita menang kerana orang dan bukan kekuatan peribadi tak usah agahlah.

Kenapa ustaz itu ikut marah lagi ialah kerana keceluparan mulut ahli Parlimen itu yang cakap lepas dan cakap bebas. Seperti juga Murai, ustaz itu sedih kerana dia palu dan godam Pas. Tidak mengenang langsung pada pengorbanan Pas yang memberi bulan kepadanya pada pilihan raya lalu. Kalau ustaz nak tahu perangai begitu orang Kelantan kata; buvi bunga dibalas tahi. Ustaz fikirlah sendiri macam mana perut pedal, hati, limpah dan hempedu orang seperti itu.

Selain itu apa yang beliau marah ialah bila ahli Parlimen itu mempertahankan ISA. Katanya sikap itu mengecewakan orang Pas termasuk Tok Guru Nik Aziz sendiri. Tok Guru itu tentu kurang senang tindakan mempertahankan ISA sebab anaknya, Nik Adli pernah menjadi mangsa akta berkenaan.

Murai tidak mahu tokok tambah dan cukuplah apa yang Murai katakan sebelum ini. Mengenai cabaran ustaz itu suruh ahli Parlimen itu lepas jawatan, Murai tidak setuju. Sebab kalau bila sudah letak jawatan dia tidak boleh bertanding lagi. Jadi niat untuk ajar ahli Parlimen itu tidak akan kesampaian.

Cara paling baik ialah tunggu pilihan raya ke-13 nanti. Murai rasa pilihan raya ke-13 tidak akan sampai empat tahun. Paling lama pun 2010. Najib Razak tentu akan segerakan kerana nak dapatkan mandat baru. Kalau Najib lengah dan panjangkan ia akan menyusahkannya.
Masa pilihan raya ke-13 nantilah kalau nak ajar ahli Parlimen itu. Pilihan raya nanti baru dia tahu langit tinggi atau rendah. Apakah pengaruhnya masih tersisa atau tidak!
Cuma apa yang Murai harap orang Pas bersiap sedia sahajalah dari sekarang. Asak golok, parang dan kelewang untuk 'takel' ahli Parlimen itu. Jadikan pilihan raya ke-13 nanti sebagai kubur untuk menimbus segala kebobrokan dan kebusukan moral politiknya yang mencemarkan demokrasi negara ini.

Murai: Ekor Murai tidak bercabang seperti lidah haiwan itu.
[wm.kl 8:30 am 21/10/08]

Monday, October 20, 2008

Dengu Rasa

Orang Umno Kelantan Lupa Budaya,
Hilang Semangat Setiakawan


ORANG Umno Kelantan akan marah kalau dikatakan mereka tidak berubah dan tidak bijak dalam menentukan masa depan dan tidak bijaksana dalam mencaturkan politik mereka. Tentunya mereka akan marah kalau dikatakan mereka juga degil dan sudah melupai semangat setiakawan dan semangat Kelantanis yang menjadi kebanggaan selama ini.

Sikap dan perangai orang Umno Kelantan dari dulu hingga sekarang tidak berubah. Kalau boleh dijadikan mentaranya ia bermula pada tahun 1987, ketika Tengku Razaleigh Hamzah berlawan dengan Mahathir Mohamad untuk merebut jawatan Presiden. Ketika ini sudah ada orang Kelantan yang lupa bau budu dan suka kepada belacan kering dari utara.

Budaya cas genting, falsafah biar sama sa’ja masih berterusan sampai kini. Masih menebal dalam kepala orang Umno Kelantan dan seolah mereka berbangga dengan pegangan itu. Mereka juga sanggup bersikap meraikan tetamu luar dan membuang kawan sendiri.

Beberapa konvensyen telah diadakan hampir setiap tahun yang turut membincang dan menilai sikap dan perwatakan ganjil politik Umno Kelantan. Namun perbincangan itu tidak membawa kesan. Perubahan sikap, pembawaan dan budaya marahkan nyamuk kelambu dibakar itu tidak terhakis malahan semakin mengarat dalam organisasi Umno.

Entah di mana silapnya menyebabkan sikap dan budaya ini membelenggu diri mereka. Sikap biar sama sa'ja atau pun sama-sama putih mata menjadi pegangan yang dibanggakan pula.

Kerana sikap inilah menyebabkan Umno Kelantan sering kali tewas dalam pilihan raya dan mereka juga tidak mengutip apa-apa peluang pada setiap kali proses pemilihan pemimpin yang berlaku dalam parti itu.

Sikap ini sebenarnya merugikan bukan saja orang Umno bahkan orang Kelantan lain yang ingin menumpang tuah juga. Jsuteru sikap ini juga bagi perkiraan saya menyebabkan Pas semakin mendapat perhatian dan menjadi harapan kepada lebih 1.6 juta rakyat Kelantan!

Paling nyata dan dapat dilihat bagaimana orang Umno Kelantan kental dengan sikap dan budaya ini apabila berlaku pemilihan pemimpin parti atau calon pilihan raya. Mereka akan menjadi musuh kepada puak sendiri dan menjadi baik dengan orang luar termasuk seteru. Mereka sanggup meninggalkan anak beranak dan berkawan dengan orang lain yang tidak pernah mengelus mereka sebelum ini.

Apakah kerana mengejar wang, duit atau pitis maka terjadi demikian? Atau kerana mereka terlalu terbawa-bawa dengan sikap menyanjungi tetamu daripada anak sendiri?

Kalau begitu betapa lapar dan pelahapnya orang Umno Kelantan. Mereka seolah tidak genap dengan pitis dan cukup dengan duit! Sepatutnya budaya dan perangai gilakan material ini tidak ada kepada orang Umno Kelantan. Kerana orang Kelantan sudah lama terkenal dengan sikap dan budaya bedikari, rajin dan kasih mengasihi sesama sendiri serta tidak mudah pelahap dengan tawaran kebendaan.

Namun berlainan dalam Umno. Keunikan ini seolah tidak wujud dan dipraktikkan. Mereka menjadi mudah cair, lembek dan manja kepada orang lain dan sanggup membelakangkan puak sendiri. Bila nampak orang luar datang dengan duit sanggup tinggalahkan gu.. (kawan).

Sudah menjadi lagenda bagaimana bekas seorang orang Umno pernah mencaci cerca Tok Guru dan Tok Lebai kerana diupah dengan hanya sebiji beras dan segelas air saja. Orang itu sanggup menghina dan memperlekehkan Tok Guru sebagai biawak! Betapa rendah dan hapraknya politik sebegini. Inilah, budaya inilah nampaknya yang berlaku dalam gelanggang politik Umno Kelantan. Mereka akan jadi berpinar mata kerana duit dan ringgit manakala nila perjuangan untuk agama, bangsa dan negeri sudah tidak ada lagi.

Budaya dan perangai itu masih berlaku dan terus berlaku hinggalah ke hari ini. Dalam Umno mengadakan pemilihan pemimpin tertinggi hari ini, ia tetap juga berlaku. Orang Umno Kelantan tidak peduli kepada ‘gu’ dan darah dagingnya sendiri. Mereka menganggap ‘gu’ sendiri seperti orang lain suku sakat yang tidak pernah berbudi dan berjasa kepada mereka.

Apa yang berlaku dan menimpa kepada calon tunggal Presiden, Tengku Razaleigh Hamzah adalah bukti paling nyata dan sahih mengenai kecilnya jiwa dan semangat orang Umno Kelantan. Tentang betapa orang Kelantan sanggup meninggalkan ‘gu’ dan darah daging kerana terpesona dengan janji kebendaan dan rasuah wang ringgit.

Apa, kenapa dan mengapa ini berlaku? Kalau hendak dikira tidak ada alasan dan sebab untuk Umno Kelantan menolak Tengku Razaleigh Hamzah. Ketokohan, pengalaman, jasa dan bakti beliau kepada Umno tidak terlawan oleh sesiapa pun di Kelantan. Manfaat yang bakal diperolehi juga jika beliau menjadi pemimpin besar tidak boleh dinafikan. Tetapi ini semacam tidak terkelih oleh orang Umno Kelantan. Anih.

Malu! Sebagai orang Kelantan kita merasa malu dengan apa yang berlaku. Umno Kelantan sudah tidak ada sikap jati diri dan semangat Kelantanis lagi. Ketinggian budi, reti menghormati orang tua, ataupun menjaga saudara sendiri sudah tidak ada lagi dalam kloni Umno. Kelantan yang dikatakan unit dengan jiwa perkaumannya, unit dengan persahabatan sehidup semati dan setiakawannya sudah tidak ada lagi dalam Umno. Kerana itulah Umno Kelantan mudah diperkotak katikan.

Apakah Umno sengaja mahu merubah sikap dan budaya unit itu? Kalau begitu jelas Umno membawa kemusnahan daripada kebaikan kepada rakyat dan negeri Kelantan. Umno cuba merombak satu institusi sosial yang dikagumi ramai selama ini.

Masalah ini tidak boleh disalahkan kepada anggota atau ahli bawahan. Tetapi ia berpunca dari pemimpin peringkat Perhubungan. Mengenai penolakan Tengku Razaleiigh yang menawarkan diri sebagai calon Presiden Umno, Pengerusi Umno Kelantan, Annuar Musa (foto) awal-awal lagi membuat endorsement agar jangan memilih Tengku Razaleigh. Annuar Musa sudah mengelak ahli Umno agar masuk dalam 'gok' bebalnya agar memberi sokongan kepada Mohd Najib Razak dari Pahang.

Tidak menjadi kesalahan kalau orang Umno Kelantan tidak mahu menyokong Tengku Razaleigh yang dirasakan boleh membantu Kelantan dan membawa perubahan. Tetapi janganlah sampai membuat kenyataan begitu dan serahlah kepada penilaian dan hati budi perwakilan bahagian secara terbuka.

Sebenarnya tidak siapa pun untung dengan sikap membelakangkan anak beranak sendiri dan terpesona dengan orang luar. Annuar Musa sendiri sudah menarik diri daripada bertanding jawatan Naib Presiden kerana tidak percaya akan mendapat cukup pencalonan. Tindakan Annuar itu sedikit sebanyak menyesalkan orang Kelantan kerana tindakan itu memalukan orang Kelantan. Ini menunjukkan betapa haprak dan kohongnya Umno Kelantan.

Saya percaya kalau Annuar berpakat menyokong Tengku Razaleigh dan tidak bersikap menyepak kawan sendiri, beliau (Annuar) juga akan mendapat manfaatnya. Tetapi kerana beliau sebagai ketua turut mengamalkan budaya itu maka beliau juga sudah terkena sumpahan budaya dan amalan itu. Yang ruginya siapa, diri sendirilah jawabnya.

Apapun diucapan syabas dan tahniah kepada Tengku Razaleigh atas keberanian dan komitmen beliau untuk menawar diri ke jawatan nombor satu itu. Walaupun sejak awal lagi beliau tahu tidak mungkin mudah mendapat sokongan namun beliau tetap menawarkan diri dengan harapan untuk berkhidmat kepada negara dan khasnya negerinya sendiri.

Tentunya beliau mulanya mengharap sokongan moral daripada negerinya sendiri. Tetapi malang dan sedih orang Umno Kelantan kini tidak lagi melihat kepada budi dan jasa tetapi melihat kepada benda lain, pitis dan pangkat sedangkan Tengku Razaleigh tidak tergamak untuk menjual maruahnya dengan wang ringgit meskipun beliau mampu melakukannya.

Khabarnya di bahagian Bachok hanya dua cawangan saja yang inginkan kepada Tengku Razaleigh. Dan bila diadakan pengundian hanya lapan saja undi untuk Tengku Razaleigh. Ini memalu dan menyedihkan! Orang Bachok merasakan Najib pemimpin mereka, Najin waris mereka dan bukan Tengku Razaleigh Hamzah.

Keadaan ini berlaku tidak boleh disalahkan kepada ahli peringkat cawangan. Semua mereka sudah dijerut, dipukat dan dijalakan setelah diumpah seringgit dua. Ada perwakilan terang-terangan menyebut mereka tidak mahu kepada Tengku Razaleigh tetapi mahukan kepada ‘Tuanku Abdul Rahman’, iaitu Yang di-Pertuang Agong pertama yang gambarnya tertera pada wang kertas. Maknanya nak wanglah...tu.

Biarlah yang sudah membuat keputusan itu diharap senang dan berbahagia dengan keputusan mereka. Tetapi kepada bahagian lain yang belum bersidang buatlah pertimbangan sewajarnya dengan menggunakan akal dan tahu menilai budi dan jasa.

Fikirlah sedalam mungkin dan jagalah maruah sebagai orang Kelantan yang setiawan dan rela rebah dan tersungkur bersama. Lagipun Najib sudah pun mendapat pencalonan lebih dari mencukupi. Apa salah kalau bahagian yang akan bersidang minggu depan memberi pencalonan kepada Tengku Razalegih, kalau pun bukan untuk menobatkan anak Raja itu sebagai Presiden tetapi sekurang-kurang untuk menjaga maruah orang Kelantan seluruhnya. Apakah untuk berbuat demikian juga takut!

Selain daripada memberi sokongan kepada Tengku Razaleigh berilah juga sokongan kepada tiga calon Majlis Tertinggi. Sesudah Annuar Musa menarik diri, Umno Kelantan hanya ada tiga nama saja untuk diangkat menjadi MT, Mustapa Mohamad, Md Alwi Che Amat dan Awang Adek Hussein. [wm.kl 8:00 pm 20/10/08]