Friday, January 31, 2014

Najib jangan terjerat dengan Mahathir di Kajang

REAKSI                                                                                                

Najib Razak seakan berat hati sahaja untuk meletakkan calon dalam pilihan raya kecil N25 Kajang. Macam tidak bersungguh kelihatannya. Mungkin Najib sudah dapat mengagak apakah keputusannya kelak. Tetapi berbeza dengan Muhyiddin Yassin dan Mahathir Moahamad.

Muhyuddin dihari pertama sebaik kerusi Kajang diityharkan kosong sudah memberi kenyataan BN akan letak calon. Walaupun nadanya tidak bersemangat dan lemah, tetapi menyerlahkan Muhyuddin tidak mahu mengalah. Kenapa?

Manakala Dr Mahathir Mohamad seperti sangat berharap BN meletakkan calon dalam pilihan raya kecil Kajang dengan menekan agar MCA diberi peluang. Pandangan Mahathir selari dengan naluri Muhyuddin. BN kena bertanding.

Kerajaan Ahmad Yaakub - Mohd Amar (AYMA) tak mesra rundingan

TAZKIRAH JUMAAT                                                                         

Che Ibrahim mencari keadilan.
Kerajaan negeri Kelantan pimpinan Ahmad Yaakub dan Mohd Amar (AYMA), kemungkinan menghadapi satu lagi saman. Kali ini bukan dari syarikat atau kontrektor yang dipermainkan oleh kerajaan pimpinan AYMA itu, tetapi oleh seorang individu yang berkerja menabur budi dan jasa kepada kerajaan Kelantan menerusi Kolej Islam Antarabangsa Sultan Ismail Petra (KIAS). Individu itu ialah Che Ibrahim Mohamad yang pemecatannya boleh dipertikaikan dari segi ehsan kemanusiaan dan mengikut undang-undang?

Kerana tidak berpuas hati dengan pemecatan itu Che Ibrahim bercadang mengambil tindakan undang-undang menerusi Mahkamah Perusahaan. Minggu lelas syarikat dari Korea Dea Hanguru Sdn Bhd telah menyaman syarikay milik kerajaan Negeri, PMBK dan Toiybah Sdn Bhd menuntut RM230 juta.

Umno masih gagal pulihkan hubungan sesama mereka

MENGALAH MENTARI                                                                       

Persetujuan Naib Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi agar formula menentukan calon BN di pilihan raya kecil Kajang seperti mana dicadangkan Khairy Jamaluddin menunjukkan komponen itu masih gagal memulihkan hubungan sesama mereka.

Persetujuan Zahid itu juga menunjukkan BN tidak yakin pilihan raya kecil itu dapat diuruskan oleh MCA dan BN akan menang.

Kerusi DUN 25 Kajang adalah diperuntukan kepada MCA.

Sekiranya hubungan sesama mereka, Umno - MCA sudah dalam keadaan baik dan mantap seperti mana didakwa, sudah pasti tidak timbul cadangan agar formula menentukan calon di PRK Kajang itu dibangkitkan. Ia pastilah meneruskan status quo yang ada.

Thursday, January 30, 2014

Dasar kerajaan Kelantan tutup pintu kepada rakyat?

SUSUPAN PENTANG                                                                        

Menteri Besar Kelantan, Ahmad Yaakub atau timbalanya Mohd Amar Nik Abdullah diminta memberi penjelasan berhubung satu pekeliling dikatakan dikeluarkan oleh pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) yang melarang kira-kira 30 individu daripada memasuki Kota Darul Darul Naim iaini pusat pentadbiran kerajaan Kelantan.

Ahmad diminta penjelasan.
Pekeliling berkenaan katanya dihantar ke semua pejabat-pejabat kerajaan Kelantan termasuk pejabat Tanah dan Jajahan, majlis daerah dan juga pejabat Kadi. Larangan ke atas sekumpulan individu itu juga meliputi semua pejabat kerajaan negeri di 14 Jajahan di seluruh Kelantan.

Arahan atau larangan menerusi pekeliling berkenaan dilihat sebagai satu tindakan anih yang belum pernah dilakukan oleh kerajaan negeri yang memakai cogankata, Membangun Bersama Islam itu.

Sepanjang pentadbiran Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Menteri Besar Kelantan tidak ada larangan sebegitu dan menyekat mana-mana individu dari memasuki pusat pentadbiran Kerajaan Kelantan. Bahkan Nik Aziz mengamalkan pintu terbuka membenarkan sesiapa saja untuk memasuki ke pusat pentadbiran negeri itu.

Wednesday, January 29, 2014

Apakah Abdul Hadi juga tidak setuju dengan Anwar?

ULASAN MALAM                                                                                 

Ahli dan penyokong PAS tidak perlu keliru dengan pelan transisi penggantian Menteri Besar Selangor yang dilakukan secara tektikal dengan meletakkan Anwar Ibrahim bertanding di DUN Kajang yang telah dikosongkan oleh penyandangnya Lee Chin Cheh dua hari lepas.

Mohamad Sabu dalam sidang akhbar bersama Anwar.
Kenyataan dikeluarkan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung Mustapa Ali hari ini menjelaskan sikap dan pendirian PAS.

Mohamad Sabu selepas mengadakan sidang akhbar bersama Anwar Ibrahim pagi tadi menegaskan PAS tidak akan memboikot pilihan raya berkenaan. Manakala Mustapa Ali pula memberi amaran agar ahli PAS tidak membuat kenyataan bersifat spekulatif.

Pengosongan DUN Kajang: Fahami agenda disebaliknya

RENCANA KHAS                                                                              

Anwar bersama Dr Wan Azizah dalam satu majlis tahun 2005.
Seperti berbelah bagi dan pro kontra saja pendangan terhadap tindakan PKR mengemukakan pelan untuk meredakan pergolakan dalaman parti berkenaan yang turut membabitkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Kalau kita bijak siasah dan ikhlas bersahabat, pelan dilakukan PKR itu cukup simple dan gampang untuk difahami. Pelan tersebut untuk membolehkan Anwar Ibrahim bertanding di DUN 25 Kajang bagi memungkin beliau dilantik menjadi Menteri Besar Selangor. Itu saja intisarinya.

Ada pun kenapa sebab dan puncanya juga mudah untuk diarifi. Poses untuk menurunkan Khalid secara manual (anak beranak) bagi digantikan dengan Mohamed Azmin Ali gagal kerana sebab-sebab sedia maklum. Bertolak dari situ masalah didalam PKR berlarutan dan perlu kepada pelan penuh tektikal. Saking hebatnya masalah dalam PKR, hanya diketahui oleh parti itu sahaja. PKR dan tentunya Anwar dan seluruh kepimpinanya bimbang dengan putaran perkembangan yang berlaku.


Pemikiran politik Khairy sempit

SUSUPAN PAGI                                                                                   

Walaupun sukar kita hendak membaca pendirian dan sikap orang politik dalam sesuatu perkara, tetapi ia mudah untuk dinilai mengapa pendirian dan sikapnya berubah-rubah. Sikap dan pendirian mereka juga berubah-rubah mengikut keadaan dan keperluan buat dirinya. Perubahan ini boleh dianggap ia seperti chameleon yang boleh mengubah warna kulitnya mengikut keadaan dan demi kepentingan diri sendiri.

Ertinya sikap dan ilmu perubahan ini adalah munafik walaupun ianya adalah senjata yang dilengkapkan oleh penciptanya. Jadi keseluruhan diri orang politik itu munafik.

Tuesday, January 28, 2014

Ceteknya minda sesetengah ahli Dewan Pemuda PAS

SUSUPAN SDNJA                                                                             

Realiti bahawa Dewan Pemuda PAS terbelah kepada dua fraksi, ortodoks dan modern terbayang di dalam reaksi dibuat oleh anggota sayap kanan PAS berhubung kekosongan kerusi DUN Kajang dan pengumuman Anwar Ibrahim sebagai calon PKR dalam pilihan raya kecil itu.

Sekurang-kurang dua orang anggota Pemuda PAS, setakat ini, membuat kenyataan kurang manis berhubung keputusan PKR itu sebaik sahaja Anwar diumumkan sebagai calon. Ketua Pemuda PAS Selangor, Syarhan Humaizi Abdul Halim mengeluar kenyataan awal berbau ancaman akan memboikot pilihan raya kecil bakal diadakan itu.

Katanya sekiranya PKR tidak memberi penjelasan munasabah mengenai pengosongan kersui berkenaan jentera pilihan raya Pemuda akan diarah agar tidak memberi kerjsama kepada pilihan raya itu.

Anwar diumum tanding di Kajang tetapi belum tahu apakah dia MB Selangor

ULASAN TERBARU                                                                         

Apakah motif dan tujuan Adun Kanjang Lee Chee Cheh mengosongkan kerusinya semalam sudah terjawab seperti mana yang dijangkakan beberapa jam lalu. Siapa yang bakal bertanding di kerusi itu juga sudah diketahui, orangnya tidak lain dan tidak bukan, adalah Anwar Ibrahim.

Sidang media umumkan Anwar calon di Kajang.
Pengumuman nama Anwar itu dibuat sendiri oleh MB Selangor, Abdul Khalid Ibrahim dalam satu sidang akhbar khas di pejabat PKR di Petaling Jaya pagi ini yang dikira terpaksa dihadiri Khalid. Kesediaan Khalid mengumum nama Anwar dan akur dengan pengunduran beliau secara paksa itu, menunjukkan beliau merestui Anwar dan menunjukkan ada konsensus di kalangan pimpinan Pakatan Rakyat.

Sebelum ini Khalid berkata dia sedia berundur sekiranya semua pihak setuju. Cuma satu beliau tidak sebut dan kaitkan batang tubuh Sultan Selangor individu yang akan mengesahkan mengikut tradisinya seseorang yang akan diangkat sebagai menteri besar Selangor itu.

Monday, January 27, 2014

Kaedah singkir Khalid yang berisiko?

RENUNGAN MALAM                                                                           

Politik Selangor khasnya sudah mulai mendidih kandati hawa Semenanjung waktu ini agak dingin. Hati para pemain utama politik negeri itu juga sudah mulai meruap kepanasan. Bekas hati yang semakin hangat kini,  ialah bekas hati Menteri Besar, Abdul Khalid Ibrahim (foto). Usaha untuk meluncurkan beliau dari kerusi MB sudah sampai ke stage four. Sudah pasti sejak siang tadi dan membawa ke malam-malam seterusnya Khalid akan diserang 'insomnia' yang teruk.

Dalam pada itu Khalid sendiri juga sudah mula mencari tapak dan mengejapkan kedudukannya. Kilas samping dan sarungnya sedang dikejapkan. Dia tentu sudah sedia menghadapi apa saja kemungkinan. Dan tentunya dia juga sedang berfikir mengenai dirinya, tentang maruah dan kejayaanya.

Pengosongan kerusi DUN Kajang oleh Lee Chin Cheh hari ini membuka dan 'membaharkan' segala cerita. Desas desus siang tadi rupa-rupanya benar. Konsensus yang diambil oleh pimpinan PKR telah pun dilaksanakan. Lee Chin Cheh sudah pun mengutuskan surat pengosongan kerusi dan Speaker DUN Selangor juga sudah mendedahkannya. Jadi 'budu' kini sudah terdedah kepada umum. Lalat dan langau sudah berterbangan menghidu dan mencari arah.

Nasib Husam seperti nasib Hang Tuah yang diperintan bunuh

ULASAN ISU                                                                                         

Hari ini Exco Kerajaan Kelantan yang bertanggungjawab dengan amanah untuk membina lebuh raya rakyat Kelantan, Hanifa Ahmad telah memberi penjelasan berhubung tindakan saman dikemukakan syarikat (kontrektor) Dae Hanguru Infra Sdn Bhd ke atas kerajaan Kelantan dengan nilai tuntutan sebanyak RM230 juta.

Husam: Khidmatnya diperlukan.
Antara lain Hanifa menjelaskan seperti dipetik, kerajaan tidak menanda tangani apa-apa kontrak dengan syarikat dari Korea itu dan apa yang ada hanyalah surat tawaran (LOI). Mungkin bagi mereka yang kurang mahir dengan teknikal mahkamah dan perundangan merasa lega dengan penjalasan Hanifa itu. Penjelasan itu merasakan kerajaan Kelantan terselamat dari membayar satu sen pun daripada tuntutan sebanyak RM230 juta itu.

Bagaimana pun bagi mereka yang memahami perundangan, serta seluk beluk mahkamah tentu tidak mudah merasa lega dengan penjelasan Hanifa itu. Secara logiknya saja sudah dapat merasakan bahawa konrektor itu tentu mempunyai hujah dan fakta kemas untuk membolehkan mereka mengemukakan saman. Kalau tidak ada persiapan rapi mereka tidak sama sekali mencabut keris dari sarungnya.

Kadang kala kita membodohkan diri sendiri

MEWARAS AKAL                                                                                

Hari ini riuh randah dengan laporan liar yang dilaporkan oleh mereka yang jahil mengenai politik dan sistem pemerintah negara ini, kononnya Anwar Ibrahim akan menggantikan Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar Selangor.

Khalid Ibrahim dilaporkan akan melepaskan jawatan MB Rabu ini, iaitu lusa. Semalam lagi saya sudah menerima beberapa SMS menceritakan perkara ini tetapi akal dan naluri politik saya menolak kerana ia diluar logikal politik saya. Jadi saya tidak berminat mengulas sesuatu yang bodoh.

Bagi saya tidak ada sebab dalam situasi hari ini Khalid hendak melepaskan jawatan sebagai MB. Walaupun ada keperluan untuk beliau berbuat begitu, dan juga ada desakan halus, tetapi ia bukan sesuatu yang membebankan jiwanya sehingga dia akan angkat kaki meninggalkan bangunan Sultan Abdul Aziz Shah di Shah Alam itu. Khalid masih lega dan selesa dengan kedudukan itu dan tampak tidak terjejas dengan psywar kononnya dia akan melepas jawatan.

Sunday, January 26, 2014

Saigon bandar motosikal

MENJENGUK VIETNAM                                                                  
(Siri Kedua)

Perkara pertama yang kita dapat rasai sebaik menjejak kaki ke negara delta, Vietnam dan memasuki ke bandaraya Ho Chih Minh (Saigon) akan teruja dengan jutaan motosikal yang memenuhi segenap jalan di bandaraya berkenaan.

Pemandangan sebegini dapat dilihat disemua jalan di Saigon.
Tidak ada sebatang jalan yang tidak dipenuhi dengan motosikal. Semuanya 'pepak' dengan bunyi motosikal. Setiap kali berhenti di lampu isyarat kita akan menyaksikan deratan panjang motosikal bagaikan satu perarakan besar yang tidak ada perberhentian.

Pemandangan sebegitu dapat dilihat di negara kita hanya apabila ada pesta atau pun majlis-majlis di pekan dan pinggir bandar yang dihadiri ahli politik untuk berkempen semasa pilihan raya. Selalunya para 'berjouis' akan disambut dengan perarakan motosikal oleh 'mat-mat rempit' yang dupah seringgit dua atau dikontra dengan sehelai t-shirt dan sebiji topi. Itu pun dalam jumlahnya hanya puluhan dan kalau banyak pun jumlahnya ratusan saja. Jumlah motosikal di bandaraya Kuala Lumpur pun rasanya tidak sampai 5% apa yang ada di Ho Chin Minh.


Kerajaan Kelantan disaman RM230 juta?

SUSUPAN PETANG                                                                               

Kerajaan Kelantan pimpinan Ahmad Yaakub menghadapi satu lagi masalah apabila hari ini kontrektor dari Korea, Dae Hanguru Infra dikatakan mengemukakan saman sebanyak RM230 juta terhadap Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan Baldah Toyyibah syarikat yang mengendali urusan pembinaan Lebuh Raya Rakyat (Lerek) apabila kontreknya untuk membina lebuh raya itu dibatalkan.

Kontrektor Korea itu dikatakan telah mengeluarkan peruntukan sebanyak RM5.448 juta untuk perbelanjaan awal urusan pembinaan lebuh raya berkenaan. Bagaimana pun kontrek pembinaan itu dibatalkan apabila kerajaan Kelantan berubah pimpinan dari Nik Abdul Aziz Nik Mat kepada Ahmad Yaakub dan pengendalinya syarikat Baldah Toyyiban berpindah tangan daripada Husam Musa kepada orang lain.

Saturday, January 25, 2014

Ketua Dewan Ulamak Pas kembali ke Rahmatullah

BELASUNGKAWA                                                                              

Jam 12:00 malam tadi Ketua Dewan Ulamak Pas, Harun Taib telah kembali ke Rahmatullah di Hospital Hospital Sultnah Nur Zuhirah Kuala Terengganu. Jenazahnya akan disembayangkan jam 10:00 pagi ini di Markaz Terbiyah Pas Pandang Lembek, Manir Terengganu.

Harun dianggap sebagai pemimpin spritual Pas Terengganu selepas Abdul Hadi Awang. Beliau pernah menjadi wakil rakyat Dun Manir beberapa penggal. Semasa Pas Terengganu memerintah negeri itu 1999 beliau dilantik menjadi anggota Exco.

Allahyarham juga pernah dilantik menjadi Pesuruhjaya Pas Terengganu. Dalam pilihan raya lalu beliau tidak bertanding kerana memberi laluan kepada anaknya. Kali pertama beliau bertanding dalam pilihan raya kecil Telok Pasu tahun 1989 dan menang. Al Fatihah. [wm.kl.7:30 am 25/01/14]

Friday, January 24, 2014

Saigon nama yang didengari sejak kecil lagi

MENJENGUK VIETNAM                                                                       
Siri Pertama.

Saigon dan Hanoi bagaikan kembar Siam nama itu didengari hampir setiap hari sekitar akhir tahun 50-an membawa ke tahun 70-an bila mana ia sering disebut di dalam radio. Biasanya nama Saigon, Hanoi dan Vietnam tidak akan terlepas dari ke udara dalam berita tengah hari di radio, saban hari. Sinonim dengan nama Saigon waktu itu ialah Sebron, di Palestin atau Israel. Ketika itu saya dalam usia awal belasan tahun tidak tahu di mana Saigon dan di mana Sebron.
Sebatang sungai yang membelah Saigon.

Kedua-dua nama itu ke udara kerana membawa berita perang yang meletus di kedua buah tempat itu. Allahyarham ayah tidak pernah mis mendengar wartawa berita di radio tentunya mengenai perang di negara dan tempat-tempat itu.

Saigon adalah ibu negara Vitenam Selatan menjadi pusat pentadbiran dan pengkalan tentera Amerika Syarikat yang menguasai Vietnam Selatan. Manakala Hanoi menjadi pengkalan tentera Pembebasan Rakyat Vietnam, Vietcong yang disokong Soviet Union dan sekutunya yang mendokong Vietnam Utara.

Batal debat kalimah Allah, desakan Abim tepat

TAZKIRAH JUMAAT                                                                             

Desakan Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) agar akhbar Sinar Harian membatalkan wacana berhubung isu kalimah Allah di antara Khalid Samad dengan Noh Omar yang dirancangkan pada Isnin depan adalah tepat sekali.

Wacana berkenaan tidak perlu kerana ia boleh mengelirukan orang ramai. Apa lagi wacana berkenaan berlaku di antara dua orang penganut Islam. Pas juga seharus tidak membenarkan Khalid untuk berdebat walaupun atas sifat peribadinya kerana ia akan dilihat pandangan Khalid kelak adalah pandangan Pas.

Menurut Setiausaha Agung Abim, Muhammad Faisal Abdul Aziz, wacana Sinar siri ke-26 yang menggunakan pendekatan perdebatan itu tidak akan dapat menyelesaikan polemik kalimah Allah kerana isu tersebut seharusnya dibincangkan oleh kumpulan ilmuan yang senantiasa berlapang dada dan mengambil pendekatan bersederhana.

GST banyak persembunyian fakta dilakukan kerajaan

ULASAN PAGI                                                                                   

Kerajaan berbuat banyak perkara yang tidak telus apabila berdepan dengan rakyat dan sikap inilah menjadikan rakyat berang dan hilang kepercayaan apabila mereka menyedari mereka ditipu hidup-hidup. Kenapa parti memerintah (UBN) hilang undi mojoriti dalam pilihan raya umum ke-13 lepas, salah satu puncanya kerana sikap tidak telus mereka yang boleh disifatkan sebagai menipu rakyat.

Rafizi mendedahkan persembunyian fakta mengenai GST.
Rakyat yang cerdik, menggunakan otak dan fikirannya, tidak mudah disimsilabimkan oleh UBN, kerana itu mereka mengubah tangan mereka ke kertas undi pembangkang. Gara-gara itu maka terjadilah keputusan pilihan raya lalu, Pakatan Rakyat mendapat undi popular lebih 2% lebih berbanding dengan UBN. Pakatan mendapat 51% manakala UBN mendapat 47%.

Thursday, January 23, 2014

Usah ganggu Nurul Izzah dan Raja Ahmad

SUSUPAN PETANG                                                                      

Raja Ahmad dan Nurul Izzah pasangan idola.
Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dan suaminya Raja Ahmad Shahrir Raja Salim kurang senang dengan laporan oleh media online milik kroni Umno-BN yang kemudian dipetik oleh protal berita kononnya mereka sedang menghadapi masalah rumah tangga.

Laporan itu menyebut Nurul Izzah telah memfailkan perceraian terhadap Raja Ahmad. Kononnya carian di mahkamah syariah menemui fail Nurul Izzah memfasakh suaminya Disember lepas.

Nurul Izzah dan Raja Ahmad kesal dengan laporan berkenaan yang disifatkan cuba mengganggu urusan rumah tangga mereka yang sepatutnya tidak dilakukan.

Sebagai meredakan laporan berkenaan yang sudah pasti menggelisahkan ramai orang, khasnya ahli dan penyokong PKR, Nurul Izzah dan Raja Ahmad mengeluarkan kenyataan dua perenggan lewat petang ini.

Menjenguk orang "Memberi Sinar" di Vietnam

CATATAN PERJALANAN                                                                    

Saya berteduh di sebatang pokok berlatar belakangkan sungai Mekong, ibu segala sungai
Empat hari saya tidak berblog kerana menyambung siri pengembaraan dan perantauan dalam menambahkan pengetahuan hidup. Kali ini negara yang menjadi destinasi saya ialah Indo-China, ke Vietnam. Indo-China merupakan rantau yang agak lewat saya kunjungi khasnya di Vietnam.

Insya-Allah akan saya bercerita mengenai negara berfahaman komunis yang berpendudukan seramai lebih 90 juta nyawa itu di blog ini, baik mengenai sosio politiknya, kehebatan dan kelebihan yang dimiliki negara itu, dan juga kehandalan bangsa itu dalam menentang penjajah untuk mendaulatkan negara mereka.

Kejayaan besar dan tidak terlupa oleh dunia ialah apabila bangsa itu berjaya mengalahkan kuasa besar dunia Amerika Syarikat dalam perang berlarutan hampir sedekat. Wassalam. [wm.kl.12:54 t/hari 23/01/14]

Saturday, January 18, 2014

Umno marah bila ada orang bagi makan kangkung kepada perdana menteri

RILEKS SABTU                                                                                 

Umno Pulau Pinang dilaporkan marah dan meradang dengan acara memberi makan kangkung kepada patung perdana menteri Najib Razak dua tiga hari lepas. Kemarahan itu disuarakan beberapa orang pemimpin Umno negeri itu yang mengecam perbuatan memberi makan kangkung itu sebagai biadab.

Satu laporan polis oleh Umno Bahagian Bukit Mertajam juga dibuat agar polis menyiasat acara itu yang melibatkan Adun Machang Bubuk, Lee Khai Loon.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Reezal Merican Naina Merican berkata tindakan Adun daripada PKR itu sangat keterlaluan. Beliau bertanya apakah dosa perdana menteri sehingga diperlakukan demikian rupa, sedangkan cara itu tidak dapat membantu menyelesaikan kos sara hidup.

Thursday, January 16, 2014

Permintaan bekas TMB kepada Ahmad Yaakub

SUSUPAN SENJA                                                                                   

Khabarnya bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan, Abdul Halim Abdul Rahman (foto)  masih dirawat di hospital. Sebelum ini beliau dimasukkan ke wad CCU Hospital Sais Kubang Kerian (HUSM) kerana masalah jantung dan kencing manis. Menurut khabar terbaru, beliau kini dimasukkan ke Hospital Sultanah Zainab II Kota Bharu kerana mengadapi masalah sakit tulang belakang.

Dua minggu lepas saya sempat menziarahi beliau di HUSM. Keadaan Abdul Halim ketika itu sihat dan mampu berbual-bual panjang dengan saya dan kelihatan ceria. Hampir 45 minit kami berbual berbagai topik termasuk mengenai pentadbiran kerajaan Pas yang baru. Ada sama semasa itu ialah bekas Adun Bukit Panau, Hanafi Daud.

Sebelum saya meninggalkan beliau pada kunjungan itu, Abdul Halim meminta saya menyampaikan sesuatu kepada Menteri Besar, Ahmad Yaakub. Sebaik dia menyedari saya pohon untuk berundur, beliau memegang tangan saya sambil berkata; ada sesuatu yang ana nak suruh enta sebutkan kepada Ustaz Ahmad Yaakub," katanya mensuspenkan saya sedikit.

Pemecatan Azmin tidak sah - Anwar Ibrahim

Konterversi mengenai pemecatan Mohamed Azmin Ali sebagai ahli Lembaga Pengarah PKNS akhirnya mendapat perhatian Penasihat Umum PKR Anwar Ibrahim yang menganggap pemecatan Azmin itu sebagai tidak sah kerana ia tidak mengikut peraturan dan prosuder.

Kata Anwar dalam satu sidang akhbar di Petaling Jaya pagi ini, pengurus besar PNKS tidak ada kuasa untuk memecat Azmin sebaliknya Exco dan Menteri Besar sahaja berhak melakukan demikian.

Dengan itu kata Anwar, Azmin masih lembaga pengarah PKNS.

Penjelasan Anwar itu dianggap tamatlah konterversi di sebalik usaha hendak menyingkirkan Adun Bukit Antarabangsa dan ahli parlimen Gombak itu dari menjadi ahli lembaga pengarah PKNS. [wm.kl.1:05 t/hari 16/01/13]

Khalid Ibrahim main sihir gumpal kertas menjadi burung

REAKSI PAGI                                                                                         

Apabila membaca kenyataan dan penjelasan Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim mengenai isu 'pemecatan' ahli Parlimen Gombak dan juga Adun Bukit Antarabangsa, Mohamed Azmin Ali sebagai ahli lembaga pengarah PKNS sudah timbul konfius besar di dalam benak banyak orang apabila Khalid menyatakan keputusan memecat Azmin itu dibuat oleh pengurus besar PKNS, Othman Omar, bukan olehnya. Penjelasan itu membingungkan orang yang waras dan mereka yang tahu mengenai bidang kuasa dan prosedur dalam sesebuah jabatan atau kerajaan.

Dalam menjelaskan perkara itu, Khalid seolah-olah ingin menyatakan dia tidak bersalah dan tidak bertanggungjawab dengan apa yang berlaku. Apa yang hendak diceritakan dia dimaklumkan perkara itu bersama-sama dengan Exco lain dan Azmin menerimanya. Khalid seolah-olah ingin menyatakan pemecatan oleh Othman Omar itu diredai oleh Azmin, habis cerita. Manakala dalam penjelasan lain Khalid cuba memberi gambaran pemecatan itu bukan dibuat oleh sepihak tetapi secara berkumpulan (Exco).

Tuesday, January 14, 2014

Dr Wan Azizah jangan saja asyik bawa kipas

ULAS ISU                                                                       

Walaupun pemecatan Mohamed Azmin Ali sebagai ahli Lembaga Pengarah PKNS adalah atas urusan rasmi kerajaan Selangor dimana ia terletak di bawah bidang kuasa Abdul Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar, tetapi ia tidak dapat dielakkan dari ditafsirkan sebagai ada kena mengena dengan parti. Ini kerana kerajaan Selangor itu dibina atas suara rakyat menerusi demokrasi. Dalam hal ini PKR harus bertanggungjawab ke atas apa-apa perkara berbangkit di atas apa yang berlaku ke atas Azmin itu.

Azmin adalah Timbalan Presiden PKR, dimana kedudukan beliau jauh lebih tinggi dan gah dari Khalid Ibrahim. Khalid hanya selaku Ketua Cabang PKR Kuala Selangor saja dan tiada apa-apa kedudukan didalam pimpinan pusat. Disebabkan kerajaan Selangor itu bukan ditubuhkan menerusi akta pertubuhan syarikat, atau perbadanan, yayasan dan lembaga, sebaliknya ia ditubuh menerusi politik (pilihan raya), maka kerajaan Selangor berada di bawah bidang kuasa parti politik.

Monday, January 13, 2014

Akhir Najib mengangkungkan dirinya sendiri

SEBELUM TIDUR                                                          

Mengapa saya dikangkungkan?
Semasa ramai orang teruja dengan penampilan Najib Razak sebagai pemimpin, memegang jawatan tertinggi negara sebagai perdana menteri, saya mengambil sikap selamba sahaja dengan kebolehannya. Kenapa, apakah saya membencinya? Tidak. Semuanya kerana saya melihat perjalanan sejarah hidup dan perjuaannya di dalam Umno. Dari situ saya menilai dengan akal saya apa-apa keistimewaan yang ada kepadanya dan apa yang beliau boleh lakukan sebagai pemimpin nombor satu negara.

Dalam mata saya Najib tidak mempunyai apa-apa keistimewaan yang boleh patut meletakkan dia ditempat dia berada hari ini. Apa yang ada kepadanya hanya memiliki keluarga bangsawan dan dia sendiri adalah putera dalam sebuah keluarga bangsawan. Ayah dan ibunya adalah anak bangsawan.

Sunday, January 12, 2014

Apa masalah dengan pasar baru Rantau Panjang ini?

SELINGAN                                                                                            


Pasar baru Rantau Panjang sudah lama siap tetapi masih belum diguna.
Apa masalahnya pasar baru Rantau Panjang ini masih belum digunakan sampai kini? Khabarnya ianya sudah siap dibina sejak setahun lalu dan telah pun diserahkan kepada Majlis Daerah Pasir Mas (MDPM) sebagai pemunya untuk diuruskan. MDPM menyediakan tapak manakala pembinaan dibawah Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia.

Mustapa, Ahmad Yaakub boleh bangunkan Kelantan

RENCANA AHAD                                                                                 

Kunjungan Pengerusi Umno Kelantan yang juga menteri MITI, Mustapa Mohamed ke Rantau Panjang semalam untuk melihat kesan-kesan kebakaran beberapa buah gerai di kawasan pasar besar Rantau Panjang sudah pasti ditunggu-tunggu oleh banyak pihak. Kunjungan itu adalah kesenimbungan kunjungan Menteri Besar Kelantan, Ahmad Yaakub sebelumnya.

Kira-kira 60 kedai yang hangus terbakar. 
Kunjungan kedua ketua parti politik Kelantan itu sudah pasti memberi semangat dan membawa harapan baru kepada para peniaga di sekitar pasar itu khasnya, dan kemajuan sekitar bandar Rantau Panjang itu sendiri. Semua orang mengharap sesuatu lebih bermakna dapat disumbangkan kepada kemajuan Rantau Panjang dengan dua kunjungan spontan kedua-dua sosok itu.

Tuesday, January 7, 2014

Pandangan lain mengenai tindakan JAIS terhadap Kristian

ANALISA PAGI                                                                                 

Tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyerbu dan merampas kitab Bible dalam bahasa Melayu di pejabat Persatuan Bible Malaysia (PBM) di Damansara Kim menjadi isu hangat di awal Januari ini. Berbagai pihak memberi pandangan pro dan kontra mengenainya.

Ada yang menyokong tindakan Jais itu sebagai tepat dan mengikut peraturan. Ada sebaliknya menyatakan kekesalan kerana ia sebagai pencabulan hak asasi dan kebebasan beragama yang dibenarkan menurut Perlembagaan. JAIS sendiri mempertahankan tindakannya berdasarkan enakmen yang sedia ada yang digubal pada tahun 1988, iaitu Enakmen Agama Bukan Islam Selangor (Kawalan Penyebaran Kepada Umat Islam).

Isu itu menjadi makin panas apabila ada wakil rakyat DAP mencandangkan agar enakmen yang sedia itu dipinda. Cadangan itu disifatkan sebagai gopoh oleh ketua pembangkang Anwar Ibrahim. Cadangan sebegitu seperti sengaja mencurahkan api ke atas minyak dan bukan bijaksana. Seharusnya wakil rakyat DAP memerhati sahaja dan tidak mudah melatah kerana ia boleh memborakkan keadaan.

Monday, January 6, 2014

Setiausaha Politik MB Kelantan berjumpa saya

MENABIR RASA                                                                                  

Akhirnya beberapa perkara yang saya ungkitkan berhubung sikap Menteri Besar Kelantan, Datuk Ustaz Ahmad Yaakub seperti mana dakwaan seorang pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) di dalam blog ini seminggu lalu, terjawab hari ini apabila Setiausaha Politik Menteri Besar Kelantan, Sdr Wan Nik Wan Yusuf berkesempatan berjumpa dengan saya. Sebelum ini saya menganggap Ahmad membisu dengan apa yang dibangkitkan itu, atau sengaja menyembunyikan isu kerana tidak ada mana-mana pihak termasuk pegawainya tampil membuat jawaban dan penjelasan.

Mendengar penjelasan Wan Nik.
Wan Nik datang khusus mencari saya untuk memberi penjelasan berhubung beberapa perkara yang saya ungkitkan mengenai sikap MB itu, katanya selepas berbincang dengan bosnya, Ahmad Yaakub. Lebih dua jam saya bersama Wan Nik. Banyaklah perkara diceritakan dan pertukaran maklumat berlaku terutamanya berkaitan apa yang saya timbulkan dalam blog khasnya mengenai MB itu.Sunday, January 5, 2014

Lim Guan Eng dan Marcedes-Benz

SUARA AHAD                                                                 

Bukan soal dia Cina atau Melayu tetapi soal integriti. Bagi saya tidak ada guna kalau seseorang itu hanya sebangsa dan sebulu dengan saya, tetapi tidak ada integriti. Persamaan bukan alasan untuk bersetuju sedangkan integritinya tidak ada.

Saya mengucapkan syabas kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng di atas keterbukaan dan keredhaanya meminta agar SPRM menyiasat isu pembelian kereta Mercedes-Benz S300L yang kini cuba dimanipulasikan menjadi isu bagi memburukkan ketua menteri itu.

Sikap diambil Guan Eng sama dengan keberanian dan keredhaan pernah dilakukan Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika menjadi MB yang membuka pintu pejabatnya 25 jam untuk disiasat oleh SPRM. (Nik Aziz tidak melakukan rasuah tetapi adakalanya membenarkan perbuatan itu tanpa sedarnya). Maksudnya?

Saturday, January 4, 2014

Abdul Rahim bukan lagi KSU di KDN?

SUSUPAN MALAM                                                                               

[kemaskini] Di suatu majlis kenduri di Shah Alam tengah hari tadi saya berbual-bual dengan dua orang pegawai di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN). Seorang pegawai polis dan seorang pegawai Imigresen. Entah macam mana tiba-tiba keluar cerita nama Abdul Rahim Mohamad Radzi (foto) yang mengumumkan kononnya KDN ada 10 bukti grade B mengenai pembabitan Mohamad Sabu dengan faham Syiah, telah tidak lagi berada di pejabat KDN sebagai Ketua Setiausaha (KSU).

Menurut pegawai polis itu Abdul Rahim telah diberhentikan dua tiga hari lepas. Pegawia polis itu tidak menyebut siapa pengganti Abdul Rahim, cuma menyebut Rahim diberhentikan kerana menteri tidak mahukan dia lagi.

Kemudian semasa berbual-bual dengan pegawai Imigresen, beliau menceritakan hal yang sama. Katanya dia sendiri terkejut dengan pertukaran Rahim itu. Katanya dia mengetahui apabila semasa menghadiri mesyuarat jabatannya beliau diberitahu oleh rakannya di jabatan berlainan, yang Abdul Rahim sudah tidak menjadi KSU di KDN lagi.

Friday, January 3, 2014

Ahmad Yaakub perlu tiru stail Pak Dogol

TAZKIRAH JUMAAT                                                                        

Sudah seminggu saya postkan dalam blog ini mengenai dakwaan oleh seorang pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) Kelantan yang melahirkan rasa kesal dan terkilan dengan sikap dolak dalih Ahmad Yaakub sebagai Pesuruhjaya Pas Kelantan dan juga Menteri Besar.

Ahmad Yaakub membisu terhadap posting ini.
Dakwaan itu memusatkan kepada beberapa janji-janji mulut yang didakwan dibuat kepada PKR Kelantan berhubung beberapa perkara, tetapi semuanya tidak dilunasi. Kerana sikap tidak menempati apa yang dijanjikan itu menyebabkan Ahmad dianggap sebagai berdolak dalih dan seolah-olah ikut meremehkan PKR Kelantan seperti mana dilakukan oleh setiausaha politiknya, Wan Nik Wan Yusuf.

Tidak perlu saya turunkan apa-apa yang dikatakan dolak dalih itu, penjengok boleh membacanya dalam intri yang lepas bertarikh 28 Disember 2013. Rujuk di sini:http://msomelayu.blogspot.com/2013/12/keadilan-kelantan-dakwa-ahmad-yaakub.html

Thursday, January 2, 2014

Harussani harus dipecat sebagai Mufti

GERAM PETANG                                                                              

Inilah Harussani Zakaria.
Kenyataan Mufti Perak, Harussani Zakaria yang berpendapat peserta Turun malam kelmarin sebagai "bughah" atau pemberontak dimana halal darahnya adalah satu pernyataan yang teruk. Ia merupakan satu kenyataan berunsur jenayah yang boleh mengundang bahaya besar.

Apa kata kalau ada mereka yang emosi dan beriman kepada Mufti berkenaan akan bertindak gila membunuh mana-mana peserta himpunan membantah kenaikan kos sara hidup (Turun) itu kerana terpengaruh dengan keilmuan songsang Mufti itu. Tidakkah tindakan itu merbahaya?

Di sini saya mencadangkan pihak penganjur himpunan itu dan juga peserta membuat laporan polis terhadap kenyataan Harussani Zakaria seperti mana disiarkan Berita Harian dan dipetik oleh Malaysiakini itu. Kita juga mahu tengok apakah Zahid Hamidi sedia mengarahkan polis segera menyiasat.

Najib umum 11 langkah bukan penjimatan tetapi "penjimakan"

MENJOLOK MENTARI                                                                       

Menjelang terselaknya tabir tahun 2014 Najib Razak telah mengumumkan 11 langkah 'drastik' penjimatan dengan memotong elaun hiburan para menteri dan juga pemotongan elaun pegawai tinggi kerajaan. Pengumuman itu dibuat ketika rakyat riuh 'randah' dan menanti jaya atau tidak himpunan Mansuhkan Kos Sara Hidup (Turun) yang dipelopori anak-anak muda.

Himpunan malam semalam di Dataran Merdeka disertai lebih 30,000 berjaya dan memberi mesej jelas kepada Najib sekiranya tidak diberi perhatian berhubung masalah rakyat Najib akan terus diserang. Tampaknya anak-anak muda sudah sedia bangkit untuk menjolok mentari kekuasaan Najib di sepanjang tahun ini. Syabas.

Kejayaan himpunan itu menunjukkan 11 langkah drastik yang diambil Najib itu sedikit pun tidak menarik dan mengugah hati rakyat khasnya di kalangan anak-anak muda untuk bersimpati apa lagi berbangga dengan seorang perdana menteri seperti itu.

Wednesday, January 1, 2014

TURUN beri amaran kepada Najib

HIMPUNAN TURUN                                                                         

Mungkin angka tidak penting untuk melihat kekuatan pada himpunan mendesak harga barang dan keperluan lain agar diturunkan yang berlangsung di Dataran Merdeka malam tadi. Ia boleh dianggarkan 10,000 atau 20,000 atau mencecah angka 50,000. Tegasnya himpunan bertema TURUN semalam adalah satu lagi sejarah tersendiri untuk rakyat negara ini khasnya mereka yang berpartisipasi dengan acara itu.

Perarakan TURUN memenuhi Dataran Merdeka.
Disebabkan himpunan semalam berlangsung dalam waktu malam, maka tidak ada kamera sesiapa dapat menjilat setiap tubuh yang hadir. Makanya para pemerhati boleh meletakkan berapa saja angka yang disukai. Dari pihak penganjur Gerakan Turun Kos Sara Hidup, pasti berpuas hati dan mereka boleh dakwa jumlahnya melebihi 30,000 menyahut seruan mereka membela rakyat.

Mereka juga perlu merasa bangga kerana kerahan melalui media baru Facebook, twitter dan sebagainya itu berjaya. Himpunan semalam bukan digerakkan oleh mana-mana parti politik tetapi ia boleh dianggap usaha golongan muda Malaysia yang insaf. Satu usaha dan permulaan baru yang memberangsangkan.