Thursday, February 28, 2019

Pas tidak perlu melenting bila Anwar dedah parti itu bayar Clare

SUSUPAN PAGI

Anwar dedah Pas bayar Clare RM1.422 juta.
APA dilakukan Anwar Ibrahim malam tadi adalah sesuatu yang mengejutkan. Kita tidak fikir Anwar bertindak demikian kerana jarang sekali beliau mendedahkan aib orang walaupun aibnya sendiri didedahkan orang bersambung menyambung.

Anwar bukan seorang pemimpin yang berdendam dan suka cari gaduh dengan sesiapa. Beliau seorang pemimpin berjiwa pemaaf dan juga suka bersahabat dengan sesiapa sahaja. Apa lagi dalam kedudukan sebagai PM sedang menunggu beliau perlu berbaik dengan sesiapa sahaja.

Monday, February 25, 2019

Perkembangan awal Pirake Semenyih

ULASAN 

Calon-calon dalam Pirake Semenyih.
SEHINGGA kini saya belum lagi turun ke Semenyih. Kempen pilihan raya kecil itu sudah pun berlalu lebih seminggu. Hari penamaan calon 16 Februari lalu. Hari mengundi awal 26 manakala mengundi penuh 2 Mac.

Katanya suasana di Semenyih kian hebat dan panas. Ramai yang bertandang ke sana sama ada untuk berkempen bagi memenangi calon atau parti masing-masing atau sekadar membuat tinjauan sambil jalan-jalan cari makan.

Thursday, February 21, 2019

Antara Hadi dan Anwar: Mahathir lebih percaya siapa?

SELEPAS SUBUH

Pertemuan terbaharu Hadi dengan Mahathir.
WALAUPUN parti agama (Pas) sering mengubah sikap dan pendirian mereka dan pemimpinnya selalu buat u-turn dengan tiba-tiba atau bersifat macam ikan keli dalam besen, tetapi perubahan sikap terbaharu kini sedikit mengejutkan. Ada yang meroyan dan kebingungan serta  skeptikal dengan perangai Pas.

Perkembangan terbahru Pas kini menjadikan mereka cetak ilmu siasah, yang tidak dapat membaca tohor atau dalam anak sungai politik Pas terus digodam kebingungan.

Wednesday, February 20, 2019

Keramat seorang Mahathir

SUSUPAN MALAM 

KERAMAT atau karomah selalu dikaitkan dengan seseorang yang arifibilah atau menjadi kesayangan Allah. Dia mempunyai kelebihan itu apabila dia seorang yang senantiasa mengingati Allah, berzikir kepada Allah.

Atas ketaatan kepada Allah itulah didiberikan keramat atau kelebihan tertentu. Orang yang mendapat bantuan Allah ini juga dianggap wali.

Apakah Mahathir Mohamad boleh digolongkan dalam manusia bertaraf demikian. Seorang keramat mempunyai kelebihan sehingga dia menjadi kesukaan orang ramai. Kelebihan dimilikinya boleh menyilau orang menyebabkan orang menyembahnya. Realitinya seorang demi seorang musuhnya akhirnya tunduk dan berada di kakinya.

Halatuju MOA 2019-2020: Pelaksanaanya tuntut kerjasama semua pihak

RENCANA KHAS

Salahuddin menekapkan jari meluncurkan
Halatujuh MOA.
HALATUJU: Prioriti dan Strategi 2019 - 2020 Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) yang dilancarkan oleh Salahuddin Ayub 14 Februari lalu merupakan kerangka besar atau road map yang perlu dilangkahi MOA dalam tempoh itu.

Ia dirangka demi membina dan mensasakan kehidupan rakyat khusus di bawah naungannya.  

Sunday, February 17, 2019

Pendedahan Dr Mahathir mengenai pengakuan Hadi cermin perpecahan dalam Pas?

ULASAN PETANG

PERKEMBANGAN politik Pas selepas SPRM menunjukkan taring dengan mulai menyiasat isu pemberian dan pengambilan wang RM90 juta daripada pemimpin Umno kepada pemimpin Pas menarik. Perkembangan itu juga menggoda hati serta membuka dimensi baharu politik negara khasnya dalam Pas.

Sejak dua orang pemimpin dan bekas pemimpin Pas, Nik Abduh Nik Abdul Aziz dan Nasharuddin Mat Isa dipanggil oleh SPRM untuk berkenalan dengan pegawai penyiasatan dan meninjau pejabat SPRM, suasana dalam Pas seakan sedikit bergolak. Semacam ada angin berhembus yang bergerak mengoncang kestabilan Pas selama ini.

Anak-anak agama Tarbiyatun Nisa' perlu dibantu

SUSUPAN SUBUH

Api marak memakan asrama Tarbiyatun  Nissa'.
PAGI 14 Februari lalu pondok pengajian agama dan tahfiz Terbiyatun Nisa' yang terletak di Kampung Marahabai Tambalang II Tuaran Sabah telah ditimpa musibah apabila asrama dua tingkat menempatkan pelajarnya hangus dijilat api.

Kebakaran itu menyebabkan keseluruhan peralatan belajar, buku, pakaian, makanan dan lain-lain musnah.

Friday, February 15, 2019

Hadi jumpa Dr Mahathir: persis lebai mengetuk pintu di pagi Jumaat

ULASAN

DALAM sebuah negara seperti Malaysia yang mengamalkan semangat federalisme, pertemuan di antara dua pemimpin berbeza fahaman politik, atau di antara pemimpin kerajaan dengan pembangkang adalah perkara lazim dan bukan satu kesalahan mengikut hukum politik.

Mereka yang buta dan mengamalkan politik taksub sahaja tidak menyukainya dan menganggap ia satu tindakan politik yang kotor.

Thursday, February 14, 2019

Warkah Wak Ibas harukan Salahuddin

CATATAN 

Salahuddin menjemput kehadiran Wak Ibas.
SEGMENT video gimik peluncuran Halatuju Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani 2019 - 2020 yang berlangsung di MAEPS  Serdang hari ini meninggalkan kesan mendalam kepada yang menyaksikannya.

Vedio yang berdurasi tidak sampai setengah jam itu dihasilkan penuh kreatif oleh Unit Koporat MOA apabila ia menggambung audio visual (rakaman) dengan realiti.

Monday, February 11, 2019

Dasar baru MOA pentingkan kebajikan rakyat

RENCANA KHAS 

Salahuddin menjadi harapan
 golongan B40.
BERSEMPENA dengan valentine day, (hari mengingati kekasih) 14 Februari, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, (MOA) Salahuddin Ayub akan meluncur dan membentangkan dasar kementeriannya secara rasmi.

Walaupun sebelum ini beliau telah mengumumkan beberapa pendekatan atau langkah akan dipraktikan di kementerian itu selari dengan aspirasi kerajaan PH, namun hala tuju atau dasar lengkapnya akan dapat diketahui pada hari tersebut.

Sunday, February 10, 2019

Sijil perlu tetapi bukan syarat utama dalam politik

ULASAN

Zuraidah dan Marzuki diserang dengan ijazah palsu.
TAMPAKNYA seorang demi seorang pemimpin kerajaan Pakatan Harapan (PH) diserang dengan mempertikaikan kelulusan akademik atau ijazah yang mereka perolehi. Isu ini seperti dirancang demikian rupa untuk menganggu pemimpin terbabit daripada menumpukan kepada kerja dan tanggungjawab masing-masing.

Kenapa ia dikatakan dirancang kerana kelulusan mereka dimasukkan ke dalam ensiklopedia on line (Wikipedia) tanpa pengetahuan dan kebenaran mereka kemudia ia dipertikaikan dengan bantuan media massa milik pembangkang. Wikipedia ini bebas disunting oleh sesiapa sahaja walaupun tanpa kebenaran individu tertentu.

Saturday, February 9, 2019

Saman SR, Hadi terperangkap?

ANALISA 
(Bhg kedua dan akhir]

Hadi diperangkap?
AL HAMDULILAH, pagi ini kita sambung kisah yang dipos semalam berkaitan persetujuan bersama di antara Abdul Hadi Awang (Pas) dengan Clare Rewcastle-Brown (Sarawak Report) yang menarik balik saman berkenaan tuduhan pemimpin Pas terima RM90 juta daripada Najib Razak.

Penarikan balik saman itu dengan persetujuan bersama tanpa memberi tahu apa sebab dan butirannya dirahsiakan mengejutkan ramai orang serta memecahkan polemik baru dalam dunia politik. Pemerhati politik terheran-heran termasuk juga ahli parti agama itu sendiri, bingung.

Friday, February 8, 2019

Pas Vs Sarawak Report: Versi yang diluar kotak fikir

ANALISA 
[Bhg Pertama dari dua bhg]

Hadi - Clare temui penyelesaian di luar
Mahkamah.
AYUH kita sama-sama membuat analisa satu isu besar membabitkan orang politik dan sebuah organisasi politik besar negara. Isu atau kisah itu saya namakan sebagai “Pas dan RM90 Juta”. Isu ini akan menjadi satu lagi dokumen sejarah khasnya dalam aspek politik di Malaysia.

Isu atau cerita ini melatari denai kehidupan (perjalanan) Parti Islam seMalaysia (Pas) muasir ini. Isu ini bermula sebelum pilihan raya umum lagi. Ia bermula apabila sebuah portal berita, Sarawak Report, yang didaftarkan di London mendedahkan kononnya, Najib Razak telah memberikan wang RM90 juta kepada para pemimpin Pas.

Thursday, February 7, 2019

Rahsia kenapa Pas tarik balik saman terhadap Sarawak Report akan terdedah

ULASAN BERITA

APABILA Husam Musa mencadangkan agar Pas mendedahkan terma persetujuan dicapai di luar mahkamah kenapa parti itu menarik balik saman terhadap Editor Sarawak Report Clare Rewcastle Brown ia menggambarkan Senator berkenaan menemui atau sudah menerima maklumat baru berhubung kasus itu.
HUSAM MUSA
Apakah maklumat yang sampai kepada Husam itu, sama dengan versi terbaru mengenai isu itu yang saya terima pagi tadi?

Sebagai seorang politician yang kreatif, cerdik serta suka menghulur umpan, kemudian menyintak kemudian, (memerangkap) saya tetap yakin sebab musabab atau terma persetujuan itu sudah berada dalam kocek Husam. Husam sudah menghidu kenapa tiba-tiba tempua bersarang rendah.

Saturday, February 2, 2019

Pandangan Dr Rusdi perlu dihadam oleh semua

REAKSI 

SETELAH membaca dan menghadam 10 sebab dan alasan diberikan oleh Dr Rusdi Omar, (foto) berkenaan pelantikan Mohamed Azmin Ali sebagai Pengerusi Majlis Tindakan Negeri Kelantan (MTNg) bertema kenapa ia perlu dikaji semula, saya nampak ia mempunyai alasan dan hujah kukuh.

Saya juga yakin pandangan Dr Rusdi mencerminkan pandangan umum khasnya di Kelantan. Justeru elok kalau pandangan beliau itu diambil kira, dihadam dan diberikan tindakan sewajar. Dalam konteks ini bukan sahaja, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad yang dilihat bertanggungjawab dengan pelantikan ini perlu perihatin, tetapi individu lain juga, termasuk Anwar Ibrahim sebagai Presiden Keadilan dan tuan tubuh sendiri, Azmin.