Saturday, November 26, 2022

Asas dan konsep perlu diteliti Anwar bentuk kabinet

ULASAN

Melangkah ke hadapan
SELEPAS selesai dan sempurna Anwar Ibrahim mengangkat sumpah dan melapaz ikrar memegang jawatan Perdana Menteri ke-10 (PM10) petang 24 November lalu tumpuan kini kepada pembentukan kabinet. Pembentukan kabinet ini penting dan ia sedikit mencabar. Proses ini jika tidak dibuat secara lendik ia boleh mencetuskan pertikaiaan dan menjadi modal buat para anasir anti perpaduan.

Friday, November 25, 2022

Kebahayaan Pas dalam politik Malaysia

ULASAN 

RAMAI yang menyangka kemenangan besar Pas dalam pilihan raya umum (Piraum) ke-15 Sabtu lepas akan membawa Mahiaddin Yassin untuk kembali menduduki kerusi perdana menteri semula buat kali kedua. Mahiaddin diperkirakan akan mencatat rekod menyamai Dr Mahathir Mohamad menjawat jawatan nombor satu itu secara berkembar. 

Kemenangan Pas sampai memperolohi 43 kerusi akan membantu pengerusi PN (Mahiaddin Yassin) menjadi perdana menteri. Kejayaan itu juga meletakkan Pas sebagai parti yang bakal dilihat gah di negara ini pada masa akan datang kerana ia meninggalkan kehebatan Umno sebelum ini.  

Thursday, November 24, 2022

Anwar PM ke-10

ULASAN 

Anwar Ibrahim angkat sumpah
sebagai PM ke-10.
 
AKHIRNYA penantian selama lebih 20 tahun Anwar Ibrahim untuk dinobatkan sebagai perdana menteri tercapai hari ini. Yang dipertuan Agong Al Sultan  Abdullah Riya'tuddin al Mustafa Billah Shah telah memberi perkenan untuk melantik Anwar. 

Perkenan itu dianugerahkan selepas Yang diPertuan Agong mengadakan persidangan dengan Raja-Raja Melayu di Istana Negara untuk pemakluman dan mendengar apa-apa pandangan bagi menjamin perkenan itu sempurna.

Wednesday, November 23, 2022

Agong perlu tegas beri perkenan kepada Anwar

 ULASAN 


Anwar tenang menanti
perintah. Foto Sinar.
SEANDAINYA saranan murni Yang diPertuan Agong dipatuhi Mahiaddin Yassin semalam, kemelut politik pasca pilihan raya umum ke-15 ini sudah pun selesai. Sudah tamat dan kita sudah pun mengetahui siapa yang akan menjadi perdana menteri. 

Tetapi keranan keengganan Mahiaddin untuk menerima saranan itu serta patuhi dengan nasihat Agong, menyebabkan kemelut terheret sampai ke saat ini berpotensi untuk memarahkan keadaan negara dan menyeksakan jiwa rakyat.

Tuesday, November 22, 2022

Selesai kemelut dengan formula Hang Nadim dan Muhammad

SESUDAH SUBUH

KEPUTUSAN pilihan raya ke-15 mempunyai hikmah tersendiri. Ia menjadi medan ujian kebijaksanaan para ahli politik kita sejauh mana mereka dapat menyelesaikan kemelut yang terhasil daripada pilihan raya berkenaan. Pilihan raya kali ini menjadi kelam kabut dan membimbangkan apabila keputusan tidak ada mana-mana parti mencapai majoriti mudah (simple majority) untuk membentuk kerajaan. 

Akibat daripada itu menyebabkan kerajaan baru Malaysia masih tidak dapat ditubuh hingga ke saat ini. Parlimen ke-15 tergantung. Berbeza dengan 14 pemilu sebelum ini dimana kerajaan akan ditubuh dalam tempoh 48 jam sahaja. Apa yang berlaku hari ini pengalaman baru buat para ahli politik kita dan juga rakyat negara ini. Walaupun ia memejelmakan sesuatu yang rumit, tetapi dari sisi lain memberi peluang menguji bagaimana kita berpolitik. Mencabar sejauh mana kebersamaan kita menanggung masalah negara. 

Monday, November 21, 2022

Menanti titah Yang diPertuan Agong

SUSUPAN PAGI

Raja Abdullah Ri'ayatuddin
Al Mustafa Billah Shah
PAGI ini dijangka Anwar Ibrahim akan menghadap Yang diPertuan Agong untuk mempersembahkan jumlah kerusi yang menyokongnya bagi dinobat sebagai perdana menteri. Beliau akan membawa nama-nama atau 82 kerusi yang diperolehi PH. Bersama itu Zahid Hamidi juga akan hadir sama untuk menyatakan sokongan daripada Umno (BN) berjumlah 30 kerusi bagi mengenapkan jumlah diperlukan 112 kerusi. Maklumat terkini katanya Zahid dan Anwar akan berada di suatu tempat untuk bergerak ke Istana Negara secara serentak. 

Dengan sokongan BN itu Anwar mempunyai sokongan mencukupi 112 kerusi. 

Persoalan kini, timbul pula berita boleh mengganggu jiwa apabila 20 daripada 30 ahli parlimen Umno itu tidak menyatakan persetujuan dengan keputusan Zahid itu membawa BN menyokong PH itu. Ada individu tertentu telah mengeluarkan kenyataan bercanggah atau menentang Zahid. Sebagai tindakan penentangan itu dikatakan mereka telah membuat SD mengatakan sokongan kepada Mahiaddin Yassin.

Sunday, November 20, 2022

Keupayaan PN mengejutkan [Analisa Pertama]

ULASAN

PILIHAN raya ke-15 telah selesai kira-kira jam 4:30 pagi tadi (semalam) apabila Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Abdul Ghani Salleh mengumumkan keputusan dengan rasmi hasil pilihan raya itu. Muktamad PH memperolehi 83 kerusi yang menjadi parti yang mengungguli pilihan raya kali ini.

Manakala PN mengikuti rapat dengan mendapat 73 kerusi hanya sembilan kerusi membezankan kekuatan, sementara Umno hanya dapat mempertahankan 30 kerusi cukup untuk menyelamatkan parti itu agar tidak hilang dari radar politik. 

Thursday, November 17, 2022

Dr Khairuddin berpeluang pertahankan kerusi Kuala Nerus

SESUDAH SUBUH


PILIHAN raya umum kali ini agak pelik dan ganjil. Ada beberapa kejadian (pertandingan) yang boleh dianggap aneh dan sukar dipercayai. Ini menjadikan pilihan raya ke-15 ini jadi suspen. 

Keadaan ini juga menyebabklan bukan mudah untuk membuat ramalan atau prediction calon mana akan menang kemudian parti mana akan dapat menguasai parlimen kemudian membentuk kerajaan. 

Setakat ini semua pihak mendakwa dengan hujah masing-masing akan menang dan membentuk kerajaan.

Wednesday, November 16, 2022

G70 sokong dan pilih Anwar sebagai perdana menteri

 ULASAN

Anwar disokong sebagai PM Ke-10
ANWAR Ibrahim terus mendapat dokongan dan sokongan untuk memimpin negara ini dengan memegang jawatan tertinggi negara selaku perdana menteri ke-10. Sokongan dan dokongan itu berdasarkan kepada akhlak, ketokohan serta kemampuannya sebagai pemimpin dan pasukannya yang diyakini.

Dokongan kali ini bukan sahaja diterima dari kalangan masyarakat marhaen dan komuniti politik yang mendokong gerakan Reformasi diperjuangnya 20 tahun lampau, sebaliknya dokongan dan sokongan juga diterima daripada profesor Melayu yang bernaung dibawah apa dinamakan G70.

G70 terdiri daripada para professional intelektual dari berbagai bidang dan displin ilmu. Antara yang bernaung di bawah G70, adalah:   

Gelora rakyat sudah melaut

SESUDAH SUBUH

Orang ramai dari jarak
300 meter dari pentas.
KEMPEN pilihan raya sudah hampir ke kemuncak. Sudah lebih separuh kawasan parlimen mendapat sentuhan langsung oleh Anwar Ibrahim ataupun Rafizi Ramli. PH tampaknya terus bergerak laju ke hadapan berbanding dengan parti-parti atau gabungan lain. 

Semua majlis anjuran PH diberi sambutan mengejutkan. Gelora rakyat sudah melaut.

Monday, November 14, 2022

Harapan PH di Kelantan dan Terengganu masih kabur

LANCONGAN POLITIK (2)

Bendera Pas dan BN di Terengganu
menggambarkan kekuatan parti itu.
SENARIO pilihan raya ke-15 tidak banyak berbeza dengan pilihan raya ke-14 lalu di Kelantan dan Terengganu. Kedua-dua buah negeri pantai timur ini yang dipisahkan oleh banjaran Titiwangsa dengan negeri-negeri di pantai barat itu masih seperti dahulu.

Gelombang kebangkitan rakyat seperti di tahun 2018, tidak mengimbau ke Kelantan, Terengganu dan Pahang. Banjaran Titiwangsa sepanjang 500 km dan tinggainya 900 - 2,100 meter menjadi penghadang. 

Friday, November 11, 2022

Kebangkitan rakyat Kelantan makin menyerlah

CATATAN

Anwar, Husam dan lain-lain mengaminkan
doa dibaca Haji Mokhtar.
NEKAD dan semangat rakyat Kelantan untuk melakukan perubahan di negeri ini terserlah malam tadi apabila ribuan rakyat Kelantan keluar hadir ke majlis himpunan bersama pengerusi PH Anwar Ibrahim di beberapa lokasi. 

Walaupun cuaca buruk di Kelantan ketika ini, hujan lebat turun sepanjang hari yang akan membawa banjir, namun ia itu tidak sedikit pun menghalang orang ramai hadir. Semangat berkobar-kobar untuk merubah Kelantan melawan segala kesulitan itu. 

Tuesday, November 8, 2022

Bulan tenggelam di Pantai Barat dan Utara

NOTA PELANCUNGAN 

Satu pose di Bagan Serai.
SUASANA cerita dan cakap-cakap selepas penamaan calon berbeza dengan suasana dan cakap-cakap sebelum penamaan calon. Sebelum penamaan calon spekulasi yang dimainkan, siapa bertanding dan siapa lawan siapa. Selepas selesai penamaan calon spekulasi itu tidak timbul lagi.

Saturday, November 5, 2022

Semoga harapan & impian Allahyarham Tok Guru dimakbulkan

KENANGAN

SEWAKTU turun ke Kelantan Khamis lalu semasa berucap dalam majlis bertemu mata dengan para ahli dan penyokong parti Keadilan dan PH di Tendong Pasir Mas, Anwar Ibrahim menceritakan suatu kenangan kehadirannya ke Kelantan yang tidak dapat dilupanya apabila dijemput oleh Tokguru Haji Abdullah Lubuk Tapah ke rumahnya di Lubuk Tapah dan menginap di sana. 

Anwar mengimbau kenangan itu apabila peristiwa itu diungkitkan oleh Husam Musa, yang menceritakan betapa sayangnya Tok Guru Haji Abdullah kepada Anwar. 

Friday, November 4, 2022

Menanti kejutan di hari penamaan calon esok

ULASAN PETANG

Khairuddin Al Takiri
antara jadi tumpuan.
BESOK 5 November 2022 akan berlangsung penamaan calon pilihan raya umum (Piraum) ke-15. Kesemua di 222 Pusat Penamaan Calon (PPC) akan dibuka seawal jam 9:00 hingga 10:00 pagi. Proses itu akan tamat sekitar jam 10:00 pagi. Selepas sahaja selesai proses penamaan calon itu, jika pilihan raya diibaratkan seperti sepak bola, maka wisel permainan rasmi bermula dibunyikan. 

Menjelang tengah hari esok kita akan dapat mengetahui berapa ramai jumlah calon dan juga parti-parti politik yang mengambil bahagian dalam pilihan raya kali ini.

Sudah pasti jumlah calon yang akan mengambil bahagian dalam pilihan raya kali ini besar memandangkan banyak parti-parti politik terlibat. Mungkin jumlahnya kali ini mencatat sejarah tersendiri. 

Wednesday, November 2, 2022

Jom bantu Aishah Bagi Pastikan Anwar Jadi Perdana Menteri

PERHATIAN PENTING

Semalam saya ternampak calon PH untuk kerusi Bagan Serai Aishah Sheikh Ismail menohon dana dari orang ramai untuk membantunya merampas kerusi Bagan Serai.

Tersendu hati saya dengan rayuan berkenaan. Saya sangat memahami akan kemampuan kewangannya yang tidak setanding dengan lawannya di kerusi berkenaan.


Umum tahu bahawa beliau tidak memiliki kekayaan seperti calon-calon lain.

Justeru bagi meringankan bebannya dan sebagai memadu keringat bersama Aishah memastikan kerusi P058 itu menjadi kerusi pengenap untuk Anwar Jadi PM.. Ayuh... kita sama-sama membantunya sekadar termampu.

Bersama Aishah ketika bertemu di 
R&R Sungai Buloh.
Disini saya merayu rakan² Facebook dan pengikut blog ini dengan mencadang setiap daripada kita menyumbang sekurang² RM10.00 seorang.


InsyaAllah saya akan memulakan. Mereka berhajat boleh WhatsApp kepada saya nombor 016 8443996. Wassalam. Trims.