Sunday, June 30, 2013

PRK Besut Medan Ujian Pertama Buat Pas dan UBN

ANALISA                                                                                              

Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Besut Terengganu kalau boleh dielakkan rasanya semua pihak mahu mengelakkannya. Lengguh dan letik semasa menghadapi pilihan raya umum lalu masih belum reda lagi. Tetapi kerana ia tidak dapat dielakkan hendak tidak hendak terpaksa dihadapi juga.

Namun bagi hantu politik mereka tidak merasa akan keletihan itu. Kekosongan mana-mana kerusi sesuatu yang dinanti-nantikan, konon kekosongan itu boleh dijadikan untuk menguji kekuatan parti masing-masing.

Sebaliknya juga bagi parti politik pilihan raya kecil pertama itu sesuatu yang membimbangkan. Terutamanya pihak UBN kerana pilihan raya itu amat mencemaskan mereka. Pilihan raya itu akan memberi natijah tersendiri kalau tiba-tiba UBN kalah. Kekalahan boleh menyebabkan berlaku sesuatu yang diluar dugaan di Terengganu.

Friday, June 28, 2013

Dari Mana Jusuf Kalla Dapat Maklumat Karut?

REAKSI                                                                                                

Bukan saja sesuatu yang mengejutkan tetapi ia mengaibkan apabila bekas Timbalan Presiden Indonesia, Jusuf Kalla mendakwa himpunan Black505 yng memprotes keputusan pilihan raya umum ke-13 lalu dibiayai oleh pihak asing manakala Anwar Ibrahim pula dibantu oleh beberapa pihak khasnya dari Turki, Washington dan Filipina.

Dakwaan Jusuff itu disiarkan dalam sebuah media Penjilat Buntut hari ini yang mementing laporan sebuah protal berita di Jakarta yang mengadakan interviu dengan Jusuf.

Laporan itu juga menyebut Jusuf berkata mungkin bantuan untuk Anwar juga datang dari Thailand dan China. Jusuf dakwa dia mengetahui itu dari rakan-rakan bisnesnya? Iya ke?

Thursday, June 27, 2013

Mungkin Abdullah Terhidu Muhyuddin Akan Tentang Najib?

ANGIN MALAM                                                                                    

Bekas Presiden Umno Abdullah Ahmad Badawi sekonyong-koyong menyokong cadangan agar tidak ada pertandingan untuk merebut jawatan tertinggi dalam Umno. Sokongan Abdullah ini menimbulkan tanda tanya besar kepada pemerhati politik. Apakah suara Abdullah itu menandakan kedudukan Najib sebagai presiden Umno akan dicabar?

Tidak ada keperluan untuk Abdullah menyuarakan sokongan itu kalau beliau tidak terhidu apa-apa bau dari kloni Umno. Boleh jadi Abdullah sudah ada firasat sendiri yang Najib akan dicabar. Mungkin petanda atau alamat digunakan Abdullah berpandukan apa yang berlaku kepadanya sebelum ini.

Abdullah sebelum ini diejek kemudian dirancang agar dicabar oleh Najib sebagai presiden apabila bekas PM itu semasa dia memimpin Umno parti itu gagal mendapat majoriti 2/3 di parlimen pada pilihan raya ke-12. Ada desakan dalaman merancang untuk menjatuhkan Abdullah dengan menggunakan keputusan pilihan raya berkenaan.

Realisasikan Iltizam Speaker

ULASAN PARLIMEN                                                     

Seruan dan hasrat Yang DiPetua Dewan Rakyat, Pandikar Amir Mulia agar ahli-ahli parlimen membuat transformasi, perubahan dan pembaharuan dalam dewan demi menjaga kemuliaan parlimen dan memastikan fungsi ahli-ahli yang berhormat terlaksana seperti mana diharapkan, tampak masih belum terlaksana sepenuhnya. Seruan Speaker itu masih lagi tidak terpanggil sepenuhnya.

Pendikar Amin: Nekad mahu berubah.
Pendikar Amin dalam ucapan alu-alunya selepas dilantik menjadi Speaker bukan main lagi bersungguh dan bertekad mahu melihat senario dalam dewan berubah. Beliau sendiri memperakui akan bertindak secara adil dan skasama sepanjang mempengerusikan persidangan. Lantas beliau menyeru ahli-ahli dewan dapat melakukan sesuatu yang terbaik seperti mana sepatutnya.

Iltizam yang diucapkan beliau itu sesuatu yang dinanti-nanti oleh ahli dewan dan juga pemerhati parlimen seluruhnya. Kita mahu melihat satu suasana yang sihat dalam parlimen. Ahli parlimen berbahas dengan penuh tanggungjawab untuk membawa suara rakyat dan seterusnya menyelesaikan apa-apa masalah berkaitan dengan rakyat. Kita tidak mahu lagi melihat parlimen jadi seperti pasar ikan, riuh randah dengan sorakan lalakan dan sebagai seperti mana sebelum ini.

Tuesday, June 25, 2013

Operasi Daulat Pun Akan Ditamatkan

SIMPANG SIUL MALAM                                                                 

Menteri Pertahanan Hishmuddin Hussein membayangkan Operasi Daulat di Lahad Datu Sabah akan ditamatkan sekiranya keselamatan di kawasan ESSCOM itu kembali pulih. Pengumuman akan dibuat sempena lawatan bersama Menteri Dalam Negeri, Ahmad Zahid Hamid ke kawasan itu tidak lama lagi.

Apa dibayangkan Hihsmuddin itu sudah diduga awal-awal. Operasi Daulat tidak selamanya di situ dan ia akan dihentikan sebaik saja pilihan raya umum selesai. Sekiranya Operasi bersama tentera dan polis itu dihentikan maka jelas dakwaan umum, yang operasi tersebut diadakan semata-mata untuk memastikan UBN menang di Sabah, tidak lebih dari itu.

Saya sejak awal-awal membuat kesimpulan tindakan polis dan askar di Lahad Datu itu tidak lebih dari satu provokasi semata-mata untuk memastikan Sabah berada dalam tangan UBN. Operasi Lahad Datu adalah talian hayat untuk UBN menang di Sabah.

Walaupun peristiwa di Lahad Datu itu benar, ada kematian, pertumpahan darah tetapi ada kesempatan di ambil atas takdir itu. Tindakan politi yang tidak pernah ada mata, telinga dan perikemanusiaan berlaku di Lahad Datu.

Jadi apa-apa yang berlaku atau dilakukan oleh kerajaan dalam apa juga aspek ia mengambil kira untung dan rugi UBN terlebih dahulu manakala soal ia relevan untuk rakyat itu belakang kira.

Saya yakin Hishmuddin dan Zahid selepas ini akan mengumumkan operasi daulat itu dibubarkan dan sebahagian besar anggota tentera yang berkampung di Sabah akan dibawa pulang ke Semenanjung. Masakan kerajaan sanguup membiayai peruntukan begitu banyak sedang apa diharapkan sudah tercapai.

Pertanyaan cepu emas untuk Zahid bilakah pemimpin pembangkang yang terlibat dengan pencerobohan di Lahad Datu akan dihadap ke mahkamah? [wm.kl.7:53 pm 25/06/13]

Monday, June 24, 2013

Takdir Menimpa Husam Bawa Hikmah Kepada Pas Kelantan

TAFSIR PERISTIWA                                                    

Benar dan sahih setiap takdir atau peristiwa yang berlaku di atas muka bumi ini membawa rahmat dan hikmah tertentu. Ia ada rahsia tersendiri. Tunggu lagi sejauh mana manusia menggunakan mata hati dan pandangan kerohaniannya untuk menilai segala hikmah dan rahmat di sebaliknya. Rahmat dan hikmah ini hanya dapat dilihat oleh mereka yang mempunyai mata zahir dan mata batin yang tajam.

Kepada yang buta atau bermata 'ikan kering' tetap tidak tampak apa-apa di sebaliknya. Turunlah berapa banyak peristiwa dan kejadian ia tetap dilihat dalam warna yang sama dan makna serupa.

Demikian kejadian yang agak menyayat dan mengejutkan mengenai penahanan Naib Presiden Pas Husam Musa oleh polis. Husam ditahan Sabtu lalu untuk disiasat di bawah Akta Hasutan 1948 ekoran satu ucapannya di Ketereh. Husam yang ditahan di Kuala Lumpur dibawa dengan kereta ke Ibu Pejabat Polis (IPD) Kota Bharu di Pengkalan Chepa, dan remen selama dua hari.

Husam Dibebas Lewat Petang Ini

BERITA BARU                                                                                   

Husam saling bercerita dengan Tokguru.
Husam Musa yang ditahan polis Sabtu lalu di Kuala Lumpur kemudian dibawa ke Kota Bharu dibebaskan lewat petang ini. Demikian menurut Exco Kelantan Nasaruddin Daud yang dihubungi setengah jam lalu.

Katanya beliau turut berada di IPD Kota Bharu di Pengkalan Chepa bersama Speaker Dun Kelantan Abdullah Yaakob menanti pembebasan Husam. Menurut Nasarudin Adun Salor itu kelihatan sihat dan ceria.

Husam diremen selama dua hari untuk disiasat dibawah Akta Hasutan 1948. Tidak diketahui apakah beliau akan didakwa atau pun tidak.

Malam ini Husam dijangka hadir pada majlis kesyukuran pembebasan beliau yang diadakan di Pasir Tumbuh Kelantan.

Sebaik dibebaskan Husam dibawa ke Pulau Melaka untuk berjumpa dengan Tokguru Nik Aziz. Difahamkan selepas pilihan raya lalu ini pertemuan pertama Husam dengan Nik Aziz. Semasa majlis angkat sumpah wakil rakyat baru-baru ini Husam tidak hadir kerana bercuti di luar negara. [wm.kl.5:46 pm 24/06/13]

Sunday, June 23, 2013

Apakah Najib - Anwar Berjumpa di Jakarta?

Kedatangan serentak Najib Razak dan Anwar Ibrahim ke Indoneisa yang kemudian digossipkan mereka bertemu Presiden Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) masih tidak terbongkar sepenuhnya. Tidak ada mana-mana pihak membuat catatan mengenai pemergian mereka berdua itu.

Baik Anwar atau Najib tidak menafi atau mengiyakan akan peristiwa itu. Apakah keduanya berjanji untuk mendiamkan peristiwa itu dari mana-mana, atauu pun memang tiada apa-apa yang berlaku.

Timbul juga persoalan apakah mereka sama-sama bertemu dengan SBY atau sebaliknya? Esok saya akan cuba membongkar cerita mengenai pemergian serentak kedua pemimpin Melayu itu ke Indonesia minggu lepas atau tepatnya selepas lima hari saya pulang dari Jakarta.

Beberapa maklumat dari sumber dipercayai telah mulai sampai kepada saya. Tunggu. [wm.kl.11:05 pm 23/06/13]

Penahanan Husam: Satu Penangkapan Terpilih - Tamrin

ULASAN                                                                                                           

Anak negarawan yang kini ahli Pas seumur hidup Tamrin Ghafar kesal dengan apa yang berlaku ke atas Naib Presiden Pas yang ditahan polis lewat petang semalam di bawah akta Hasutan 1948. Bagi Tamrin penanahan Husam itu merupakan bukti tindakan penangkapan terpilih dilakukan oleh Polis DiRaja Malaysia (PDRM).

Tamrin: Kesal...
Mengapa beliau berkata begitu kerana, pihak PDRM jelas sangat bias dalam tugas dan tanggungjawab kononnya untuk mengawal keselamatan negara, di mana tindakan diambil kepada pembangkang tetapi memicingkan mata terhadap indvidu-individu pengampu kerajaan yang boleh diambil tindakan dibawah akta sama ekoran aktiviti dan kata-kata mereka.

Dalam percakapan dengan bloger sekejap tadi, Tamrin mempersoalkan kenapa polis begitu cepat, pantas dan rajin bertindak ke atas pemimpin pembangkang tetapi seakan memejamkan mata atau buat-buat tidak dengar terhadap kroni kerajaan yang melakukan kesalahan sama.

Saturday, June 22, 2013

Perhimpunan Black505 Tanpa Permit Berjalan Aman

CATATAN HIMPUNAN BLOCK505                               

Walaupun perhimpunan Black505 di Padang Merbok petang ini diadakan tanpa permit polis tetapi perhimpunan itu berjalan secara aman dan lancar. Ini menjelaskan perhimpunan tanpa permit terbukti boleh berlangsung dalam kawalan, aman dan tidak timbul apa-apa provokasi.

Salah satu gerombolan perarakan.
Kesusksesan himpuan berkenaan tanpa ada apa-apa provokasi menjelaskan bahawa kata-kata serta jaminan pihak penganjur dan Pakatan Rakyat bahawa himpunan itu bertujuan baik adalah benar. Mungkin selepas ini permit untuk mengadakan perhimpunan tidak diperlukan lagi?

Apa yang terjadi hari ini juga menafikan provokasi Ketua Polis Kuala Lumpur, Mohamad Salleh yang mengatakan ada maklumat himpunan tadi akan menimbulkan ketegangan adalah tidak benar. Katanya ada pihak yang cuba sengaja menimbulkan huruhara, justeru Mohamad itu melarang orang ramai agar tidak hadir.

Husam Ditahan Polis Sedang Dibawa Ke Kelantan

TERKINI                                                                        

Naib Presiden  Pas, Husam Musa yang ditahan polis di Pandan jam 4:00 petang tadi kemudian ditahan di Balai Polis Ampang kini sedang dibawa polis ke Kota Bharu Kelantan kemungkinan untuk dihadap ke mahkamah di Kota Bharu esok.

Menurut maklumat Husam dibawa dengan kereta polis berlepas dari Ampang baru sekejap tadi.

Beliau ditahan di bawah Akta Hasutan 1948 ekoran ucapan beliau pada perhimpunan di Ketereh minggu lepas.

Husam yang sepatutnya berucap di perhimpunan Black505 di Padang Merbok tengah hari ini tidak sempat berbuat demikian. Ketiadaan Husam di perhimpunan tadi menjadi tanda tanya kerana beliau dikatakan antara pemidato utama. Ramai anak-anak muda yang menjadi penyokong dan peminatnya bertanya sesama sendiri kerana tiada kelibat Husam.

Husam juga baru pulang dari lawatan ke beberapa buah negeri di Timur Tengah termasuk Jordan.

Penagkapan Husam hari ini mengejutkan kerana tidak ada apa-apa desas desus yang Husam dikehendaki polis. Justeru Husam beranggapan penahanan beliau itu sebagai menghalang beliau untuk ke Padang Merbok. [wm.kl.6:25 pm 06/22/13]

Thursday, June 20, 2013

Ternyata Perpaduan Nasional Tajaan Umno Gagal

REAKSI                                                                                         

Mekanisme perpaduan nasional ciptaan Umno runtuh satu demi satu tanpa mencapai matlamatnya. Tampaknya idea atau pendekatan Umno yang lebih bersifat 'akulah yang betul dan kamu kena ikut aku' tidak mencapai sasaran dan menjadi kenyataan, Kebobrakan perpaduan atau solidariti di dalam BN yang diungguli Umno yang kalut hari ini membuktikan hakikat itu.

NONE
Mohd Noor Abdullah
Apa lagi yang Umno hendak jadikan alasan bahawa perpaduan yang diciptanya terbaik? Pengakuan dibuat oleh bekas hakim mahkamah rayuan Mohd Noor Abdullah yang meminta orang bukan Melayu agar membalas pengorbanan orang Melayu (baca Umno) yang mengorbankan tulisannya membuktikan akan kegagalan mekanisme perpaduan nasional Umno itu.

Katanya orang Melayu mengorbankan tulisan jawi yang menjadi kebanggaan orang Melayu dengan menukarnya kepada tulisan rumi di mana penukaran itu menyebabkan tulisan yang menghampiri orang Melayu dengan tulisan Quran dan Hadith terhapus.

Menurutnya itu adalah pengorbanan besar orang Melayu (Umno) untuk mencapai perpaduan nasional. Alasannya kalau tulisan jawi itu tidak ditukar menyebabkan orang Cina dan lain-lain tidak dapat belajar bahasa kebangsaan. Oleh sebab itu katanya orang Cina perlu bercakap dan menulis dalam bahasa Melayu setiap hari sebagai membalas pengorbanan itu. Padangan demikian menunjukkan bukan saja kesilapan tetapi kecetekan akal orang Melayu dalam menilai hati budi dan budaya kaum lain.

Wednesday, June 19, 2013

Pakatan Rakyat Boleh Jatuhkan Najib Menerusi Tengku Razaleigh

RENCANA KHAS                                                                               

Sama ada memang benar berlaku penyelewengan dan ketidak-adilan (melampau) dalam pilihan raya KE-13 lalu, hakikatnya parti UBN masih berkuasa dan Najib Razak masih menjadi perdana menteri. Dalam permainan politik yang berpaksikan kepada 4C (teori saya) sebagai rukunnya, penegakkan kebenaran dengan segala macam fakta 'akli' atau bayangan tidak merubahkan keadaan.

Rakyat apa lagi rakyat berbangsa Melayu tidak mudah untuk digerakkan mengikut apa yang diagendakan. Bukan mereka cerdik atau pintar tetapi begitulah sifat dan ciri-ciri yang ada kepada mereka, Bangsa Melayu adalah bangsa separuh masak - kebaratan pun tidak ketimurtengahan juga pun tidak. Sebahagian besar orang Melayu masih berfikir secara ortodoks.

Taraf SPR Samalah Dengan Taraf FAM

ISENG PAGI                                                                                 

Berbagai pihak telah mendesak supaya Pengerusi SPR Abdul Aziz Yusuf dan timbalannya Wan Ahmad Wan Omar supaya meletak jawatan. Perletakan jawatan perlu untuk meredahkan kemarahan orang kepada SPR yang didakwa tidak adil dan bersikap berat sebelah.

Alasan kenapa mereka perlu meletak jawatan ialah kerana mereka (SPR) sendiri mengakui akan kesilapan yang dilakukan. Untuk lebih 'lendik' lagi seluruh kakitangan SPR letak jawatan. Ada juga yang mencadangkan supaya suruhanjaya itu dimansuhkan dan diganti dengan sebuah badan bebas yang baru.

Kerajaan juga secara tidak langsung memperakui kelemahan SPR. Pengumuman untuk meletakkan dibawah jawatankuasa khas parlimen yang dianggotai oleh parti pembangkang menjelaskan hakikat itu. Perubahan atau menjelaskan bahawa apa yang dituduh pembangkang ke atas SPR adalah benar. Kalau SPR memang perfect seperti mana didakwa penerajunya kenapa badan itu perlu dialihkan untuk diletakkan di bawah jawatankuasa khas?

Tuesday, June 18, 2013

Moleklah Kalau Pusat, Kelantan Bina Lebuh Raya

SUARA JIWA                                                                                     

Kerajaan Kelantan menerusi Exconya, Hanifa Ahmad menjelaskan projek Lebuh Raya Rakyat (LRRK) dari Kota Bharu ke Kuala Krai sepanjang 73 km akan diteruskan sekiranya kerajaan Persekutuan enggan membina lebuh raya berkenaan.

Projek yang digagasan oleh bekas Exco kanan Husam Musa itu dilancarkan tahun lepas dan fasal pertama pembinannya di Kampung Sat Machnag sudah pun bermula yang dilakukan oleh bekas MB Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menurut Hanifa lebuh raya itu akan teruskan secara berperingkat-peringkat. Fasal kedua akan disambung sehingga ke Kampung Damar Kuala Krai. Penjelasan itu menunjukkan kerajaan Kelatan serius untuk membina lebih raya bagi kemudahan rakyat serta memenuhi janji yang dibuat sebelum pilihan raya. Tidak timbul kini kerajaan Kelantan memungkiri janji untuk membina lebuh raya berkenaan.

Sunday, June 16, 2013

Masa Untuk Pas, Umno Bela Rakyat

ULASAN SORE                                                                                      

Jaminan dan kesanggupan Pegerusi Umno Kelantan, Mustapa Mohamed untuk menjadi orang tengah bagi menjalinkan hubungan kerjasama di antara kerajaan Persekutuan dengan kerajaan Negeri Kelantan sesuatu yang dialu-alukan oleh rakyat Kelantan. Bagi rakyat yang dahagakan pembangunan fizikal sudah tentu menyambut baik jaminan Mustapa itu. Jaminan itu merupakan satu sinar baru untuk rakyat Kelantan dan diharap akan menjadi kenyataan.

Jaminan atau pun tutur demikian juga pernah kedengaran sebelum ini di kalangan pemimpin Umno terdahulu terutamanya semasa berada di dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan, tetapi malangnya ia tidak pernah menjadi kenyataan. Kenyataan lunak dan jaminan sedemikian seakan sengaja ditaburkan untuk mengambil hati pihak tertentu saja. Ia tidak lebih daripada retorik politik untuk menunjukkan kononnya masing-masing komited untuk rakyat Kelantan.

Tetapi kali ini kita berharap apa yang dilafazkan oleh Mustapa itu akan menjadi kenyataan. Walaupun Mustapa juga pemimpin Umno biarlah Mustapa pemimpin Umno yang tidak bermulut busuk. Perkembangan politik hari ini khasnya yang melanda orang Melayu di seluruh negara perlu dijadikan iktibar.

Saturday, June 15, 2013

"Musim Arab Mengawan di Bogor"

OLE-OLE PERJALANAN                                                            

Mungkin anda merasa anih dengan istilah di atas itu yang saya jadikan tajuk catatan ini? Sebenarnya saya juga baru mendengar istilah ini; musim Arab mengawan di Bogor. Sudah kerap saya ke kawasan berkenaan tetapi baru inilah pertama kali saya mendengarnya. Kerana ia satu istilah baru menyebabkan saya jadi minat untuk mengetahuinya lebih lanjut sebegitu mendengarnya.

Salah satu lokasi menjadi tempat lepak anak Arab.
Istilah asal ialah "Musim Arab" tetapi saya yang tambah perkataan 'Arab mengawan' jadilah ia Musim Arab Mengawan di Bogor. Agak bambastik.

Ia bermula apabila saya melalui kawasan atau daerah setelah menurun dari Puncak untuk menuju ke Jakarta melalui Bogos. Semasa bersesak di lereng bukit semasa hendak turun kerana jam saya ternampak beberapa orang bocah, kanak-kanak yang sedang menjaja sejenis kueh kepada pengguna jalan raya yang terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

Friday, June 14, 2013

Biarlah Idris Paten Asam Pedas, Ustaz Mat Jangan Patenkan Budu Sudahlah...

TAZKIRAH JUMAAT                                                                             

Kehebatan seseorang pemimpin itu bukan ditilik kepada kekuatan body dan fizikalnya saja, atau besar kecil kemas atau tidak srban dan ikatannya, tetapi ia akan diukur kepada kecanggihan ideanya. Kemunasabahan buak fikirnya dan apa yang dilontarkan boleh menyebabkan orang 'terkanyak' - terkejut.

Terkanyak di sini bukan dalam erti kata lain 'gelak' atau lucu dengan buah fikiran itu tetapi merarasa 'aduhhh' dan 'wah'- hebatnya. Cara begitulah baru orang mengata pemimpin itu hebat dan ada keupayaan idea dan berpotensi untuk menjadi pemimpin membawa perubahan dan pembaharuan. Pemimpin yang baik dan ada idea juga akan memandu perjuangan dan wadahnya ke depan bukan berselibah dengan ekor serban dan kaki jubah.

Ada juga sesetengah orang bila pemimpin itu berfikir di luar kotak kemampuan dan 'kelontong' politik, ia akan dianggap sebagai khayalan dan impian. Dijehkan (persendakan) sebagai pemimpin yang tidak ada arah. Semisalnya bekas Exco Kelantan Husam Musa yang melontarkan beberapa idea untuk menjana pembangunan untuk rakyat Kelantan sedangkan keupayaan kewangan negerinya tiada, orang beranggap idea Husam sebagai angan-angan dan impian kosong. Ia digelar sebagai angan-angan Mat Jenin.

Thursday, June 13, 2013

Kehadiran Husam Mengubat Rindu

LAPORAN LEWAT                                                                      

Sejak tidak dilantik menganggotai barisan kabinet Kelantan yang dibentuk dalam tempoh tidak sampai 60 jam  selepas pilihan raya umum lalu, malam tadi Husam Musa telah muncul dalam majlis orang ramai apabila beliau hadir dalam majlis Himpunan Black505 yang diadakan di Ketereh, Kota Bharu Kelantan.

Husam muncul bersama isterinya, Rohana.
Husam merupakan tetamu jemputan yang tiba paling akhir dengan berpakian serta hitam dan berkopiah putih ditemani isterinya Rohana Abdul Rahman.

Husam tiba setelah kira-kira 10 minit ketibaan Menteri Besar Ahmad Yaaob bersama Nasaruddin Daud dan lima minit kemudian diikuti ketibaan Anwar Ibrahim yang juga berpakaian serba hitam.

Ketibaan Husam menjadi perhatian umum kerana sejak selepas pilihan raya lalu malam tadilah beliau muncul dalam majlis orang ramai di Kelantan. Beberapa majlis yang diadakan sebelum ini tidak kelihatan wajah Husam kerana beliau berada di luar negara ini menjadi para penyokong tertanya-tanya dan merinduinya.

Monday, June 10, 2013

Wajarkah Penjenayah Yang Ditembak Dibiarkan...

PERSOALAN                                                                                     

Sejak semalam telah tersebar secara meluas rakaman video di facebook dan blog bagaimana seorang penjenayah yang ditembak polis menggelepar kesakitan di atas aspa. Penjenayah itu dipercayai cuba merompak sebuah kedia emas di Kota Bharu Kelantan. Dari video berkenaan nampaknya lelaki itu ditembak dipaha sebelah kanan.
Penjenayah yang ditembak diambil dari sebuah blog.

Ada beberapa versi video mengenai kejadian itu. Saya percaya ia dirakam oleh orang ramai yang menyaksikan video berkenaan menerusi handphone. Lelaki itu akhirnya telah meninggal akibat tembakan itu kerana berlaku pendarahan yang banyak.

Apa yang menjadi persoalan saya, berdasarkan rakaman video berkenaan kenapa penjenayah itu dibiarkan menggelupar kesakitan tanpa ada bantuan segera. Memang menjadi prinsip polis tidak akan membantu penjenayah yang diburunya. Polis juga tidak berani mendekati kerana bimbang penjenayah memiliki senjata merbahaya yang boleh mengakibatkan sesuatu yang tidak baik.

Harun Taib Tidak Faham Politik

SINGGUNGAN RASA                                                                      

Kata Harun Taib beliau tidak setuju kalau himpunan diadakan untuk melakukan revolusi, sebaliknya dia setuju kalau himpunan secara aman dengan mengadakan ceramah. Kerana ujarnya cara itu pernah dibuat oleh Pas.

Kenyataan beliau ini seperti dia menarik balik kenyataannya sebelum ini yang tidak setuju dengan himpunan politik seperti Black505 bagi membantah keputusan pilihan raya umum ke-13 yang didakwa tidak ada dan jahat. Justifikasinya untuk menarik kenyataan itu ialah kerana parti (Pas) bersetuju dengan himpunan Black505.

Semalam mesyuarat jawatankuasa Pas membuat keputusan semua ahli Pas diarah menghadiri himpunan Black505 pada 15 Jun ini di Padang Merbok Kuala Lumpur.

Untuk Apa Ahli Parlimen Sabah, Sarawak Jumpa Tengku Razaleigh

BERITA KECIL                                                                                     

Dua minggu lepas khabarnya beberapa orang ahli parlimen dari Sabah dan Sarwak telah mengunjungi Tengku Razaleigh Hamzah di kediaman ahli parlimen Gua Musang itu di Langgak Golf, Jalan Ampang.

Kunjungan itu katanya ada kena mengena dengan perkembangan mutakhir politik di kedua buah negeri itu selepas pilihan raya ke-13. Ahli parlimen yang hadir adalah mereka yang tidak dilantik menjadi anggota kabinet Najib Razak.

Untuk apa dan apa tujuan tidak diketahui dengan jelas. Saksi mata memberi tahu pertemuan itu berlaku di mana sekurang-kurang lima atau enam orang yang hadir bertemu Tengku Razaleigh. "Mereka berbual panjang sampai lebih dua jam," beritahu saksi.

Bagaimana pun mereka tidak hadir serentak tetapi berasingan. Khabarnya selepas ini akan ada satu lagi pertemuan di antara ahli parlimen itu dengan Tengku Razaleigh. Mengenai tujuan pertemuan itu ada juga yang menjangkakan mereka mahu meminta nasihat Tengku Razaleigh mengenai kedudukan dan pendirian mereka dalam BN.

Difahamkan mereka mahu Tengku Razaleigh berbuat sesuatu agar kepincangan ataupun lebih tepat meredakan perasaan kurang senang mereka dengan Najib. Bagaimana pun Tengku Razaleigh khabarnya memberi masa untuk mereka menyelesaikan apa yang kurang senang itu terlebih dahulu baru beliau akan memberi kata dua. Tengku Razaleigh tidak terburu-buru menerima pandangan atau memenuhi kehendak ahli parlimen berkenaan. [wm.kl. 7:37 am 10/06/13]

Sunday, June 9, 2013

Perjalanan Melewati Puncak Yang Mengasyikkan

CATATAN PERJALANAN                                                              

Sudah kerap juga saya ke Puncak di persekitaran daerah Bogor, Indonesia atau pun bermalam di sana sehari dua untuk menghirup udara segar dan merawat mata dengan pemandangan alamiah yang indah. Gumpulan kabus yang menyelimuti puncak perbukitan atau mentari yang menjolorkan mata apinya membawa sejadah 'dhuha' menjadikan pemandangan itu tidak terkata.

Kehijauan sawah padi atau kuningan emas
Sawah dan kali yang jernih.
buahnya yang semakin merunduk mengembalikan ingatan dan memutarkan nostalgia semasa kecil. Teringat kepada rakan; Lodin, Mejah, Mek Sah, Mazlan atau pun Bukhari. Teringat juga kepada cewek-cewek lama yang kegelian dan menjeri-jerit sambil berlarian bila dihulurkan batang kait dengan ikan keli sebesar lengan berjuntaian bergeleparan di mata pancing.

Sayang semua keindahan dan panorama itu sudah tidak ada lagi di kampung kelahiran saya.

Saturday, June 8, 2013

Cadangan Bekas Hakim Bawa Kita ke Zaman Tombak dan Lembing

RENCANA SABTU                                                                           

Semua orang boleh bercakap dan rasa mahu bercakap mengikut naluri dan kepentingan diri masing-masing. Itulah kebebasan, dan kemahuan itu menandakan mereka hidup. Kebebasan ini bukan saja dibenarkan oleh sistem demokrasi, tetapi Islam sangat mementingkan dan adil dalam memberi hak dan kebebasan bersuara. Sebab itu Islam itu syumul.

Tuhan menyuruh kita membaca dengan seruan dalam surah Iqrak, adalah menjadi simbol kebebasan kepada kita untuk menimba ilmu seberapa banyak kemudian bercakap (sebar dan guna) ilmu berkenaan untuk kepentingan manusia dan dunia.

Pun begitu ia tetap ada batas-batasnya. Macam demokrasi juga, walaupun ia bebas tetapi tetap tertakluk kepada undang-undang dan naluri manusia. Demokrasi mengalu-alukan kebaikan dan kemuliaan. Begitu juga dengan agama, semua agama mahukan kepada kebaikan dan kemuliaan. Bahkan lebih-lebih lagi tekanan mengenainya. Sekatan atau kawalan dikenakan oleh demokrasi atau agama dengan tujuan satu, untuk kebaikan dan kemuliaan. Selain dari tujuan itu ia bukan kebenaran sebaliknya kejahatan.

Friday, June 7, 2013

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat Harus Sepakat

SALAM KEJAUHAN                                                                   

Bagus juga cadangan agar ahli parlimen Pakatan Rakyat memboikot takilmat parlimen yang akan diadakan Selasa depan. Tindakan itu seperti mana kata ketua pemuda pusat DAP Anthony Loke sekurang-kurang memberi tekanan ke atas pihak kerajaan berhubung usaha Pakatan Rakyat yang mahukan pilihan raya bersih.

Walaupun tindakan itu bukan menggambarkan semua ahli parlimen Pakatan Rakyat akan memboikot sidang parlimen, tetapi ia merupakan satu tindakan meneruskan protes. Ketika ini Pakatan Rakyat sedang melakukan protes terhadap pilihan raya yang baru lalu yang dianggap penuh dengan penipuan dan ketidak adilan.

Sebelum ini telah diadakan beberapa siri himpunan dikenali dengan Black505. Himpunan itu tidak akan memberi apa-apa erti kalau ia terhenti di situ saja. Apa lagi kalau selepas ini semua ahli parlimen menghadiri sidang seperti biasa. Satu himpunan raksasa dirancang pada pertengahan bulan depan.

Monday, June 3, 2013

Larangan Terhadap Izzah Ditarik Balik

BERITA TERKINI                                                                                      

Maklumat tidak rasmi menyebut larangan terhadap Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar daripada memasuki Sabah telah ditarikh balik hari. Ia diumumkan oleh Pesuruhjaya Polis Sabah Hamza Taib seperti mana dilapor oleh sebuah setesen tv.

Penarikan balik itu sesuatu yang dialu-alukan  dan tindakan positif. Saya percaya ia adalah atas arahan Menteri Dalam Negeri, Ahmad Zahid Hamid. Sehubungan itu juga menurut laporan itu sesiapa juga boleh memasuki negeri di Borneo itu asalkan tidak menimbulkan masalah kepada Sabah.

Minggu lepas Nurul Izzah telah dihalang dari memasuki Sabah atas perintah Ketua Menteri Musa Aman. Izzah sudah berada di lapangan terbang Kota Kinabalu diarah pulang semula ke Kuala Lumpur.

Sehubungan itu Nurul Izzah bercadang untuk mengambil tindakan ke atas larangan itu kerana ia mencabuli perlembagaan negara ini.

Atas kelonggaran yang diberikan itu serta pembentulan demokrasi negara ini, tahniah diucapkan kepada Ahmad Zahid Hamidi. Penarik-balikkan larangan ke atas Nurul Izzah dan juga mana-mana tokoh politik pembangkang itu menggambarkan menteri dalam negeri mahu berdiri atas prinsip undang-undang dan perlembagaan sebenarnya. [wm.kl.9:07 pm 03/06/13]

Sunday, June 2, 2013

Jangan Manipulasi Majlis Jumpa Mata Anjuran Perakan Malaysia

Tengah hari tadi telah berlangsung majlis Temu Mata Anak Kelantan dengan MB Kelantan yang baru, Ahmad Yakob. Majlis itu berlangsung di perkarangan kompleks Karangkraf di Shah Alam Selangor. Difahamkan majlis itu sebagai meraikan Ahmad Yakob sebagai MB dan juga meraikan para anak-anak Kelantan di perantauan khasnya yang bertugas membantu PAS dalam
pilihan raya lalu.

Ahmad Yakob sedang berucap di majlis Temu Mata.
Majlis berkenaan anjuran Perakan Malaysia dengan kerajasama kerajaan negeri. Secara tidak langsung juga majlis itu untuk ramah mesra ahli Perakan dengan MB dan juga dua Exco yang baru iaitu Nasaruddin Daud dan Dr Ramli Mohamad. Kedua Exco ini kebetulan memegang porfalio yang ada hubungkait dengan NGO seperti Perakan itu.

Memang majlis bertemu mata tidak mendapat publisiti memuaskan. Jadi mengenai jumlah kehadirannya tidak perlu menimbulkan persoalan. Semua pihak harus berpuas hati dengan jumlah yang ada kerana beberapa faktor semasa. Antaranya musim ini musim cuti sekolah di mana anak-anak Kelantan yang diharap hadir, kebanyakan pulang ke kampung atau mereka keluar dari Kuala Lumpur untuk bercuti bersama keluarga masing-masing.

Isu Azmin dan Dr Rani, Elok Khalid Tidak Jelaskan

SINIS AHAD                                                                                     

Cara MB Selangor Khalid Ibrahim hendak menjelaskan fasal apa Azmin Ali dan Dr Rani Osman tidak disenaraikan dalam barisan Exco Selangor, tidak ubah seperti orang hendak melepaskan pukat rusuk di tengah panas. Usaha itu baik, tetapi keadaan tempat diambil untuk menghuraikannya tidak begitu menyenangkan. Panas dan memedih kulit belakang.

Lebih baik Khalid tidak cuba menjelaskan isu berkenaan. Rasanya tinggal saja isu itu biar ia mereput sendiri lebih baik. Betapa pun alasan diberikan, orang tidak akan terima, kerana hakikatnya kenapa Azmin dan Dr Rani tidak dapat jadi Exco orang sudah tahu. Sudah dihadam dan sudah pun menjadi najis.

Faktor masa dan kapasiti yang disebut Khalid itu menyebabkan orang akan ketawa. Kapasiti apa? Memang jumlah Exco hanya 10 orang saja. Dan cara pembahagian 6:4:4 itu tidak menjejaskan mereka untuk mendapat peluang menjadi Exco, sebab mereka ketua. Ketua biasa diletakkan di hadapan bukan di belakang.

Saturday, June 1, 2013

Najib Perlu Tunggalkan Umno Bukan Jadikan BN Sebagai Parti Tunggal

SELEPAS SUBUH                                                                                    

Najib Razak terus mencari alasan untuk menjustifikasikan 'kekalahan' UBN dalam pilihan raya lalu. Najib perlu berbuat sesuatu untuk memperlihatkan dia kuat dan UBN khasnya Umno dibawah pimpinannya masih ampuh.

Najib: Cuba gambarkan dia masih kuat.
Ternyata dalam pilihan raya lalu memberi keputusan yang sangat mendukacitakan Najib. Najib telah pun memadamkan rekod kecemerlangan Umno dan BN selama ini. Justeru Najib kena cari apa saja helah untuk bercerita yang Umno kuat. Perhimpunan agung Umno akhir tahun nanti akan menyoal semua itu kepada Najib.

Belum pernah UBN kehilangan suara popular seperti apa berlaku dalam pilihan raya lalu. Suara popular UBN 47 peratus berbanding dengan Pakatan Rakyat 51 peratus. Perbezaan dan realiti inlah menjadikan Najib terganggu dan kadang-kadang termangu sambil mengetik kuku di hujung bucu.

Begitu juga dengan bilangan kerusi. UBN bukan saja gagal mendapat kuasa 2/3 di parlimen tetapi kerusinya juga merosot terus. Daripada 140 sebelum ini, UBN ditangan Najib hanya mendapat 133 kerusi saja. Tujuh kerusi hilang. Pencapaian Najib jauh lebih buruk dari orang yang dilandanya, Abdullah Ahmad Badawi. Setidak-tidaknya Abdullah walaupun memberi keburukan kepada UBN pada pilihan raya keduanya, tetapi dalam pilihan raya (pertama) ke-11 Abdullah mencatat rekod buat UBN dengan mendapat lebih 60 peratus suara majoriti dan mampu mengekalkan majoriti 2/3 di parlimen sebaik mengambil alih dari Mahathir Mohamad.