Monday, September 30, 2019

Jangan ambil peduali dengan hewan pengawal

SUSUPAN SUBUH

Syed Husin pandangannya
dijadikan bahan untuk kecam
Anwar.
DALAM perjalanan pulang daripada menghadiri majlis meraikan Dr Siti Zainon Ismail yang yang dinobatkan sebagai Sasterawan Negara (SN) ke -14 di Madrasah Seni Banda Dalam Gombak sekejap tadi saya dihubungi seorang Ahli Parlimen (MP) yang bertanyakan perihal kenyataan seseorang mengecam Anwar Ibrahim tanpa sebab dan kaitan jelas dengannya.

Seseorang itu biarlah saya tidak menyebut namanya, kerana namanya terlalu najis bagi tinta saya. Sejarah yang dilakarinya cukup memualkan. Cukup saya menyebut dengan "seseorang". Saya rasa penjengok blog ini tahu siapa seseorang itu?

Memang menjadi amalan saya, saya tidak akan menyebut nama seseorang yang saya membencinya. Mungkin cara saya salah, tetapi ini adalah amalan saya. Maaf. 

Saturday, September 28, 2019

Sultan Ismail Petra, sultan yang prihatin

BELASUNGKAWA

Almarhum Sultan Ismail Petra
(1949 - 2019)
SULTAN Kelantan ke-28, Sultan Ismail Petra Ibni Almarhum Sultan Yahya Petra telah mangkat hari ini kira-kira jam 8:11 pagi di hospital Raja Perempuan Zainab II di Kota Bharu Kelantan.

Baginda tutup usia dalam 70 tahun setelah gering beberapa lama.

Baginda menaiki takhta kesultanan Kelantan pada 30 Mac 1979 sehingga 30 September 2010. Penurunan baginda daripada takhta kesultanan Kelantan menimbul sedikit kontroversi. Baginda diganti dengan putera sulungnya Sultan Muhammad Ke V yang kini berkuasa di kerajaan Kelantan.

Friday, September 27, 2019

Jangan tekan Dr Mahathir dan resahkan Anwar

REAKSI

Apa orang bilang Anwar tetap memayungi Mahathir.
APABILA Dr Mahathir Mohamad dilaporkan memberi tahu wartawan di New York yang beliau akan jadi PM paling lama pun tiga tahun, ramailah yang resah gelisah, ada yang membuat tangkap layar laporan itu dan mengedar dalam grup WhastAap sebagai bahan provokasi.

Saya yang tidak suka menyertai mana-mana grup WhastAap juga turut sama menberima tangkap layar laporan berkenaan ada yang meminta saya memberi sedikit komen.

Thursday, September 26, 2019

Dr Maza patut jadi seikhlas Rajak bin Hawyah

SESUDAH SUBUH

Maza harus berani dan ikhlas. 
DI HENING Subuh ini saya telah membaca surat Dr Mohd Asri Zainul Abdin kepada Dr Mahathir Mohamad. Disebabkan surat itu dinamakan "surat terbuka", maka saya juga turut mempunyai hak untuk aksesnya. 

Apabila surat dibuat secara terbuka bermaksud ia untuk dibaca oleh sesiapa sahaja selain orang yang dituju itu.

Nama lagi ia surat terbuka, maka semua orang boleh membaca dan menganalisanya. Apa tersirat di sebalik sesuatu surat terbuka itu ialah ingin mendedahkan apa tersimpan dalam hati si penulisnya.


Wednesday, September 25, 2019

Lima hari keluar dari jerebu menghirup kedamaian di Jepun

Satu pose dari di laman istana Wakasa Onigajo
di puncak gunung Tsuruoyama, Tottori.
MUSAFIR KE JEPUN

ALHAMDULILAH permusafiran saya ke negara Matahari Terbit selama lima hari enam malam sudah berakhir semalam.

Menjelang Subuh tadi saya selamat sampai ke tanah air setelah menempuhi penerbangan malam selama enam jam setengah. Penerbangan kami cepat 15 minit, syukur.

Thursday, September 19, 2019

Perhatiaan bercuti di luar sekejap

Untuk beberapa hari blog ini tidak akan dikemaskinikan. Mulai hari ini hingga 24 September nanti. Insya-Allah selepas itu nanti saya akan kembali berblog. Terima kasih. 

Tuesday, September 17, 2019

Tun Razak Exchange bakal bergegar lagi?

SESUDAH SUBUH

Azmar sudah tamat kontrak
dan tidak disambung?
KONGLOMERAT kerajaan Tun Razak Exchange (TRX) yang menjadi pertikaian hangat kerana kewujudannya dikatakan tidak mengikut proses penubuhan dan matlamat jelas bakal bergegar lagi sekiranya ura-ura didengar ini benar, yakni CEO TRX akan bertukar tangan kepada bukan Melayu.

CEO TRX kini adalah Azmar Talib yang akan tamat kontrak dan tidak akan disambung. Khabarnya tempat beliau itu akan diganti dengan COO TRX sekarang Tan Hwa Min?

Sekiranya ini berlaku sudah pasti TRX akan mengilangi apakah yang berlaku di Same Darby baru-baru ini apabila CEOnya daripada orang Melayu bertukar kepada bukan Melayu.

Sunday, September 15, 2019

Implikasi dan rahsia penyatuan ummah

ULASAN

Zahid dan Hadi tanda tangan piagam, janji dan ikrar
untuk jatuhkan kerajaan PH. 
SEBAGAI seorang Melayu dan Islam apa-apa usaha untuk menyatukan ummah (bangsa) saya mengalu-alukan. Sesiapa yang tidak bersetuju ia boleh dianggap sebagai anti perpaduan. Benci ukhwah.

Sebenarnya perpaduan bagi sebuah negara bukan terbatas kepada satu kaum sahaja, tetapi kaum-kaum lain juga perlu dipersatukan apalagi bagi Malaysia yang dibangunkan oleh rakyatnya pelbagai kaum. Ia perlu dibuat dengan penuh keikhlasan, kesaksamaan dan berpaksikan kepada apa yang Tuhan suruh bukan bermotifkan politik.

Wednesday, September 11, 2019

Penyatuan ummah Pam - Umno versi politik

RENCANA KHAS 
Pemimpin Umno dan Pam bermesyuarat. Foto FTM.
DI DALAM al Quran Nur Karim Allah s.w.t. menyeru dan memberi peringatan kepada hamba-Nya supaya bersatu padu dan tidak berpecah belah. Sejajar itu juga jika ada persengketaan antara dua pihak Allah meminta agar ia didamaikan. Firman-Nya yang popular sering dirujuk untuk ini ialah ayat surah Ali Imran 103 bermaksud: Berpegang teguhlah kamu kepada tali Allah dan janganlah kamu berpecah belah.

Tuesday, September 10, 2019

Annuar cuba meluruskan bayang yang belok

REAKSI ATAS REAKSI

Mujahid dan Annuar perkatakan
soal Piagam penyatuan Pam - Umno.
ANNUAR MUSA sebagai engin utama penyatuan Umno – Pam (Pas), telah mengeluarkan kenyataan media sebagai menjawab tulisan Naib Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Dr Mujahid Yusof yang mempertikaikan Piagam penyatuan Pam dengan Umno yang akan ditanda tangani 14 September ini. Saya telah membaca kenyataan media Annuar itu dua kali dan cuba memahaminya.

Saya akan cuba mengupas dan menjawab persoalan ditimbulkan Annuar berkaitan dengan tulisan Mujahid itu. Jawaban dan ulasan saya secara berurutan dengan point-point yang beliau berikan. Kurang satu point untuk menjadikan 20 point yang diperkatakan oleh Annuar.

Monday, September 9, 2019

Menanti kerisauan Amanah kepada penggabungan Umno - Pam

ULASAN

SELEPAS saya menghantar status dalam Fb menyinggung tidak ada pemimpin Parti Amanah Negara (Amanah) yang memberi ulasan serta menunjukkan rasa bimbang dan cemas kepada penggabungan Umno dengan Pas yang akan dimanterai pada 14 September ini, Dr Mujahid Yusof mengirimkan catatan panjang lebarnya mengenai hal itu, sebagai menjawab dan memaklumkan kepada saya yang beliau sudah pun menjalankan kerja dan tanggungjawabnya, memberi reaksi.

Dalam tulisan beliau bertajuk PIAGAM YANG MERAGAM itu disiapkan pada 8 September, 2019 dimuatkan dalam Fbnya, beliau menyentuh hal penggabungan tersebut sambil memberi pencerahan dengan menyentuh tiga aspek tentang ketidak sempurnaan agenda penggabungan itu. 

Monday, September 2, 2019

Dirgahayu Anwar sempena tragedi tragis 2 September

KENANGAN REFORMASI

Enam buah buku awal saya mengenai sukaduka
dan perjuangan Refromasi Anwar.
HARI ini 2 September satu tarikh yang mungkin bagi kita biasa sahaja. Ia seperti hari-hari dan tanggal semalam yang tidak ada apa-apa kenangan buat kita.

Daunan September gugur bagaikan daunan bulan-bulan lain juga. Kecuali mereka yang lahir hari ini, berkahwin hari ini atau memiliki peristiwa menekan jiwa ia tetap akan mengingati tarikh ini.