Wednesday, February 29, 2012

Rencana Khas

Umno Sudah Sakit Mental?
Pemimpin Pakatan Rakyat Terancam


Tindakan rakus dan jahat kumpulan yang memakan upah Umno ke belakangan ini menunjukan parti itu benar-benar dalam keadaan terdesak. Umno semacam sudah mengetahui jangka hayatnya tidak berapa lama lagi. Kalau diibaratkan kepada kanser, tahap yang dihadapi Umno kini sudah tahap empat.

Biasanya tahap empat ini boleh bertahan enam bulan dari detik mula ianya dikesan, selepas itu khuluhumlah.

Tengoklah apa yang berlaku kini, tindakan-tindakan diluar batas demokrasi terjadi di mana-mana sahaja. Kumpulan ini akan menjadi histeria menganggu ceramah dan melakukan keganasan politik di majlis-majlis politik Pakatan Rakyat. Mereka bukan saja setakat menghalang dalam bentuk provokasi tetapi sudah meliar sehinggakan menyentuh batang tubuh - fizikal. Sudah ada tindakan secara fizikal hendak dilakukan.

Antara kejadian-kejadian mutakhir yang cukup membimbangkan, seperti gangguan terhadap majlis penerangan ABU - Asal Bukan Umno di Jalan Kebun, Shah Alam beberapa minggu lalu. Macam mana sekumpulan lelaki dipercayai upahan dan dikatakan ahli Perkembar menyerang dan menganggu majlis berkenaan. Menyaksikan video gangguan itu di internet lagaknya salin tidak tumpah macam samseng kemabukan todi dalam filem Tamil.

Begitu juga dengan apa yang berlaku di ceramah Anwar Ibrahim di Macap, Melaka. Kumpulan samseng soldadu upahan ini telah menyakat orang ramai dari mengikuti ceramah berkenaan. Tindakan ini jelas sekali melanggar prinsip demokrasi yang diangung-agungkan itu. Kumpulan ini tidak mempedulikan lagi kepada undang-undang dan adat budaya. Mereka menggunakan undang-undang hutan rimba untuk bertindak.

Manakala gangguan terhadap ceramah Anwar di Sembrong, Johor dan percubaan untuk mencederakan penasihat umum PKR itu sesuatu yang paling busuk. Tindakan itu berpotensi besar akan mencetuskan tragedi berdarah. Kalau tidak kerana kenekadan para pengawal Anwar dan penyokong PKR malam itu sudah tentu bumi Smbrong akan mengecapi darah.

Bagaimana sekumpulan pemuda liar Sembrong molontar batu dan menendang kereta Anwar sampai kemek. Bayangkan kalau tidak ada pasukan pengawal apa akan terjadi kepada Anwar? Tidak berpuas hati kerana mereka tidak dapat lanyak Anwar, kumpulan itu terus berdiri di seberang jalan tidak jauh dari pentas ceramah terus memaki hamun Anwar. Mereka bersorak menyanyi lagu-lagu patriotik kepala lutut. Sambil itu ada yang jahat melontar Anwar dengan telor dan air kencing dalam botol mineral.

Insiden itu dan beberapa insiden yang berlaku sejak ke belakangan ini cukup membimbangkan. Aksi politik negara ini sudah terlewat dari batas agama dan adat. Apakah ini trend baru ataupun ia satu budaya jelek yang dikutip dari aksi-aksi yang dipaparkan di dalam tv? Ataupun aksi dan perangai buruk ini berlaku hasil dari budaya demonstrasi yang mulai rancak di negara ini akhir tahun 1990-an? Perkembangan dan perubahan jiwa orang Melayu dalam siasah ini wajar dikaji.

Gangguan dan keganasan politik yang berlaku itu adalah bersiri. Terbaru apa yang berlaku di himpunan Hijau 0:2 di Pulau Pinang merupakan kesenimbungan kepada kejahatan yang dirancang itu. Bagaimana sekumpulan lelaki berkulit hitam ala negero lombong telah melakukan provokasi dan menghina Lim Guan Eng.

Satu lagi kejadian di Gambang Pahang di mana Nurul Izzah cuba dicederakan. Kumpulan liar upahan ini berani memanjat ke pentas dan ingin mencederakan Nurul Izzah. Apa yang berlaku di Pahang itu jelas siapa dan golongan mana? Seperti mana diakui oleh orang Umno kononnya mereka ke pentas untuk melindungi Nurul Izzah, satu kenyataan yang cukup melucukan. Begitu juga dengan penafian Tengku Adnan Mansor yang Umno tidak ganggu majlis Pakatan Rakyat adalah satu pembohong di siang hari.

Dari maklumat dan carian menunjukkan wajah-wajah yang terlibat bersama gerombolan liar itu antaranya ahli Perkembar.

Saya bimbang dengan perkembangan yang berlaku akhir-akhirnya ia cukup bahaya. Kalau tidak dibendung mungkin sejarah kelukaan baru akan menimpa negara. Yang menghairankan kenapa ianya seperti dibiarkan oleh Polis. Apakah polis bersekongkal dalam perancangan ini membantu golongan ini?

Melihat kepada susana di tempat kejadian itu di mana kegansan politik bebas dilakukan seolah polis tidak ada kuasa untuk mengawalnya lagi. Sikap polis yang seolah-olah membiarkan kumpulan itu mendekati kawasan ceramah atau menyusup mahu untuk membuat kecau seperti mana berlaku di Himpunan Hijau di Penang itu menjelaskan akan sikap polis.

Adalah sangat dikesali kalau polis bersekongkol di dalam hal ini. Apakah setelah berlaku pertumpahan darah baru hendak bertindak? Mana-mana ceramah yang dibenarkan atau mendapat permit ia mesti dibawah tanggungjawab polis, kerana permit itu diberi setelah ada jaminan keselamatan.

Sekiranya keganasan politik ini dilakukan kumpulan liar ini satu tektik dan perancangan ia boleh mengancam jiwa pemimpin Pakatan Rakyat. Tidak mustahil tindakan ini semakin liar dan agresif lagi saat hampir tiba pilihan raya. Apa lagi kalau Umno merasakan jangka hayatnya semakin pendek, golongan penerima upah sesen dua ini akan jadi lebih tidak waras.

Agak melampau kalau dikatakan apa yang berlaku adalah plan penyelamat (kontingensi plan) kerajaan UBN. Mungkin dengan keganasan itu mereka mengharapkan tindak balas dari pihak di serang. Apabila berlaku ini maka meletuslah keadaan tegang dan huruhara. Apa yang mungkin dinanti dari suasana itu ialah untuk mengistyharkan darurat di mana dengan cara itu menafikan pihak Pakatan untuk mengambil alih kekuasaan bila mana pilihan raya ditangguhkan.

Memandangkan ia mungkin agresif perlu rasanya Pakatan Rayat memperketatkan kawalan ke atas majlis-majlis anjruan mereka. Para pemimpin hendaklah dikawal serapi mungkin. Dalam hal ini tampaknya pemimpn DAP dan PKR saja yang hendak dituju, dikhianti. Pemimpin Pas seakan terlepas dari kejahatan ini. Manakala orang yang menjadi sasaran utama, Anwar, Nurul Izzah, Lim Guan Eng, Kit Siang, Karpal Singh, Azmin Ali dan lain-lain.

Dalam pada itu elok juga kalau majlis-majlis ceramah Pakatan Rakyat nanti pastikan ia diadakan bersama dengan pemimpin Pas. Kerana pemimpin Pas tidak menjadi sasaran, penggabungan majlis itu menjadikan pemimpin sebagai perlindung kepada mereka. Pakatan Rakyat jangan merasa anih dengan kemungkinan ini. Dalam keadaan Umno semakin hilang daya siuman apa-apa sahaja boleh berlaku. [wm.kl.6:46 pm 29/02/12]

Susupan Petang

Lagi Wakil Rakyat Umno Didapati Rasuah

Lepas seorang seorang wakil rakyat Umno didapati bersalah melakukan rasuah atau menyalahgunakan kuasa. Terbaru ialah ahli Parlimen Sabak Bernam Abdul Rahman Bakri (foto) didapati bersalah oleh Mahkamah Shah Alam atas tuduhan membuat tuntutan palsu membabitkan wang sebanyak RM80,000.

Keputusan dibuat oleh Hakim Azhaniz Teh Azman selepas pihak pembelaaan gagal menimbulkan keraguan terhadap kes pendakwa

Kesalan ahli Parlimen UBN itu dilakukan pada 21 Januari hingga 4 Februari 2008, ketika itu Abdul Rahman menjadi Adun Ayer Tawar.

Sebelum ini beberapa orang wakil rakyat Umno khususnya di Selangor di heret ke mahkamah atas tuduhan melakukan rasuah. Sekurang-kurangnya dua Exco telah diheret dan dibicara di mahkamah atas kesalahan rasuah. Bagaimana pun mereka berjaya dalam rayuan menyebabkan tidak sempat menginap di penjara.

Bekas Menteri Besar, Khir Toyo juga didapati bersalah melakukan rasuah berhubung pembelian satu lot tanah di Shah Alam untuk kegunaan beliau dan isterinya. Beliau telah dijatuhi hukum penjara 12 bulan. Khir masih belum menjalani hukuman penjara kerana sedang menanti proses rayuan.

Ironisnya dalam masa para pemimpin Umno dan juak-juaknya berusaha membuat laporan rasuah terhadap para pemimpin Pakatan Rakyat, yang disumbat ke dalam penjara ialah pemimpin Umno.

Misalnya di negeri Kelantan puak Umno mencari apa saja kesalahan dilakukan oleh pemimpin Pas kemudian dilaporkan kepada SPRM. Gara-gara itu menyebabkan SPRM menyiasat beberapa orang wakil rakyat dan termasuk juga Exco kanan. Tetapi yang dipenjara kerana rasuah ialah ketua bahagian Umno.

Minggu lepas Lembaga SPRM mengesahkan menantu Nik Aziz, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman yang dilaporkan rasuah dilepaskan kerana kekurangan bukti. Perlepasan itu membuktikan tuduhan ke atas Ariffahmi hanya fitnah dan bertujuan khianat.

Senario itu boleh dijadikan kayu pengukur kepada rakyat, pemimpin dari parti mana yang korup dan yang mana yang bersih. Disebabkan mereka kompunan untuk melihat ada wakil rakyat Pakatan disumbat ke penjara kerana rasuah itulah maka pihak UBN sanggup mengupah sesiapa saja bagi mengenakan para pemimpin Pas.

Sebenarnya pemimpin yang korup dan berhati busuk tidak akan merasa selesa untuk berada dalam Pakatan Rakyat sebab itu ada setengahnya meninggalkan parti dan berenang-renang dalam kolom busuk bersama sesetengah pemimpin Umno yang mesra jiwa dengan rasuah. [wm.kl 3:15 pm 29/02/12]

Tuesday, February 28, 2012

Selingan Malam

Haramkan The Star, Mana Pergi Ngo Beras Kampit

Ekoran mendedahkan gambar artis Amerika, Erykah Badu yang bertatu nama Allah para pengarang kanan akhbar The Star telah dipanggil oleh pihak KDN yang bertanggungjawab mengeluarkan permit. Saya yakin dan percaya tindakan paling kuat dikenakan kepada akhbar yang biadap itu hanya memberi amaran keras bertulis.

KDN tentu tidak berani untuk bertindak ke atas akhbar kroni Umno itu. Tindakan-tindakan yang lebih bersifat untuk mengambil hati begitulah menyebabkan akhbar itu jadi keras kepala dan terus mempermainkan perasaan umat Islam. Cara akhbar itu menyiarkan artis bertatu Allah itu untuk memalu dan satu penghinaan kepada Islam.

Kepada saya tindakan paling sesuai ialah bukan amaran keras atau mengggantungkan permitnya, tetapi haram terus biar akhbar itu lenyap dari atas muka bumi ini. Akhbar itu dan sesiapa juga yang tidak peka kepada kepentingan dan agama lain harus dikenakan tindakan tegas jangan berlemah lembut lagi. Dengan mengharamkan terus saja perkara itu tidak akan berulang dan akan menjadi pedoman oleh akhbar lain.

Saya yakin selagi akhbar itu wujudnya ia akan melakukan perkara sama. Ia hanya berhenti sekejap saja kemudian akan mengulangi lagi kemudian membuat opolegetik dengan alasan tersalah pandangan.

Menghairankan macam mana berlaku tersalah pandangan dalam penerbitan yang sebegitu besar dan profesional. The Star adalah akhbar nombor satu dari segi edarannya. Bukan soal tersalah faham saja sepatutnya semua karyawan di akhbar itu diberi didikan dan pengetahuan mengenai tatacara bersurat khabar. Saya nak tanya apa yang orang Islam yang ada dalam pejabat surat khabar itu buat? Tidur kah atau semua mereka hanya jadi operator mesin saja.

Umat Islam wajib terus desak dan berikan tekanan. Sikap The Star bagi saya jauh lebih berbahaya berbanding aktiviti memurtadkan umat Islam di negara ini yang dihebohkan oleh sebuah Ngo berjenama beras kampit itu. Kenapa Ngo itu diam? Mungkin kerana ketuanya jahil mengenai startegi The Star dalam menghina umat Islam menyebabkan dia boleh ambil The Star untuk menudung kepalanya dari ditimpa hujan.

Akidah The Star perlu diperbetulkan dulu sebelum hendak perbetulkan akidah pihak lain. Dengan diam membisunya ketua Ngo berjenama sama dengan sejenis beras itu maka jelas perjuangannya tidak lebih mengambil upah sesen dua untuk dijadikan bekalan di musim banjir. [wm.kl.9:36 pm 28/02/12]

Menanti Azan

Rushdan Mustafa Dan Anak Muda

Untuk berbakti kepada masyarakat setempat dan mengawal anak-anak muda supaya tidak membuang masa tanpa tentu hala seseorang itu tidak memerlukan jawatan dan kedudukan, tetapi cukup kalau seseorang itu mempunyai daya keprihatinan serta iltizam untuk membantu dan berkhidmat kepada masyarakat.

Jawatan dan kedudukan seperti penghulu, imam dan wakil rakyat hanya nilai tambah sahaja kepada nawaitu untuk melakukan sesuatu yang baik itu. Kandati mereka mempunyai kedudukan dan kuasa itu kalau tidak ada semangat dan jiwa prihatin yang tinggi ia tidak sedikitpun memberi apa-apa faedah. Sebab itu kebanyakan wakil rakyat tidak berperanan seoptimunnya kepada rakyat dan asyik ‘membesarkan tubuh’ saja atau sambung selasar rumah.

Yang penting ialah seseorang itu perlu memiliki daya kreatif serta semangat untuk membantu masyarakat setempat. Misalnya apa yang dilakukan oleh kawan saya sdr Rushdan Mustafa, 49 seorang aktivis masyarakat setempat, membuktikan jawatan dan pangkat bukan segala-galanya. Ternyata tanpa jawatan itu beliau berjaya melaksanakan tanggungjawab dan tugasnya sebagai seorang hamba Allah dan Umar Abdul Aziz kecil.

Lama saya memerhati insan yang bertubuh kecil molek ini dalam membantu dan mempedulikan masyarakat setempatnya. Walaupun tanpa memiliki jawatan dan kedudukan dalam parti politik yang selalu dilihat ruang terbaik untuk berbakti kepada masyarakat setempat, namun beliau tetap dapat menabur budinya tanpa menghadapi kesulitan.

Tanpa riuh randah dia bergerak sendiri secara kecil-kecilan membantu masyarakat di sekitar kampung dan kawasannya yang mencakupi tiga Dun, Bukit Tuku, Gual Periok dan Meranti. Pantang ada masyarakat susah, sakit akan diziarahinya.

Berlaku apa-apa musibah, kebakaran, banjir dan kematian di kawasannya, kalau kebetulan beliau berada di kawasannya (di Rantau Panjang) dia akan sampai. Tidak siang malam, tidak ‘selalu’ - segera, tetapi beberapa hari kemudian, tetap akan disinggahinya. Tidak banyak sedikit buah tangan akan dihulur bagi meringankan beban yang ditanggung si menerima musibah.

Di musim banjir dia akan menghulurkan bantuan kepada mangsa tanpa mengira siapa. Di bulan puasa dia akan membahagi-bahagikan juadah dan keperluan raya kepada si miskin. Dibulan as-asyura pula dibuat bubur asyura dan dibahagi-bahagikan kepada orang ramai.

Anak-anak sekolah yang keciciran akan dibantu. Yang gagal untuk mendapat tempat di IPTA akan ditolong dan diusahakan sehingga berjaya memasuki ke pusat pengajian itu. Pendeknya tugas dan khidmat beliau mengatasi kemampuan dan daya seorang wakil rakyat.

Anak kelahiran Lubuk Jong yang berkelulusan Pengajian Polis Sosial Asia Tenggara dari Universiti Malaya ini juga saya tenguk seorang yang kreatif dan mempunyai wisdom tersendiri. Ada-ada sahaja idea bagaimana untuk memanfaatkan tenaga manusia untuk kebaikan atau pun mengawal kehidupan remaja agar tidak meliar.

Baru-baru ini dia telah menganjurkan pertandingan futsal di kalangan remaja di Rantau Panjang. Majlis itu dianjurkan bersama group Fb yang dikendalinya Suara Anak Muda Rantau Panjang (SAMRP) di mana dia sebagai salah seorang pengendalinya. Lucu saya melihat hadiah yang diberikan kepada pemenang, kambing dan ayam untuk tempat pertama dan kedua.

Biarpun hanya itu nilai dan bentuk hadiahnya, kaum remaja yang terlibat tidak kisah. Mereka seronok dan gembira dengan hadiah yang disediakan. Bagi mereka bukan hadiah tetapi yang penting festa itu menjadi wadah untuk bersatu dan mengeratkan hubungan sesama mereka. Yang penting buat anak-anak muda mereka dipedulikan dan dihiraukan dan kegiatan itu mengalpakan mereka kepada kegiatan tidak bermoral lain.

Khabarnya sebanyak lima pasukan turut berentap dalam festa futsal yang berlangsung di gelanggang futsal di Lubuk Jong. Saya yakin selepas ini, usaha kecil yang penuh bermakna itu akan ditiru dan diceduk oleh kumpulan-kumpulan atau pemimpin lain termasuk parti politik. Tidak menjadi masalah sesuatu yang baik perlu ditiru dan dikembangkan. Yang penting idea dan framenya sudah ada.

Melihat kerajinan Rushdan ini saya rasanya pihak-pihak tertentu termasuk agensi kerajaan perlu membantu beliau memberi apa-apa bantuan dan kemudahan. Atau pun kalau tidak sokongan moral dan suntikan semangat hendaklah berterusan. Group SAM RP boleh dijadikan gelanggang menjalinkan silaaturahim dan mengeratkan kerjasama setempat.

Masyarakat khasnya yang masih bergelumang dengan suasana kampung dan pekan memerlukan orang seperti beliau yang mampu menetaskan idea yang dinamik untuk melakukan perubahan kepada masyarakat setempat. Uniknya juga Rusdhan ini beliau boleh mendekati dan mesra dengan semua orang tanpa mengira simbol parti.

Syabas dari saya untuk Rushdan dan seluruh anak-anak muda yang bergabung dalam SAM Rantau Panjang. Usaha dilakukan oleh bekas Timbalan Ketua Umno yang kini menjadi ahli Pas dan pernah menjadi Ketua Penerangan Pas Rantau Panjang ini sesuatu tugas dan aktiviti yang mulia dan wajar disokong. [wm.kl.7:37 pm 28/02/12]

Susupan Petang

Azizan, Lapan Exco Angkat Sumpah

Tahniah kepada Azizan Razak dan lapan orang anggota Exconya atas selamatnya upacara angkat sumpah untuk menyambung perkhidmatan sebagai MB dan pengerusi jawatankuasa kerja kerajaan negeri (Exco) masing-masing. Dengan selamatnya majlis hari ini maka berakhirlah spekulasi yang kurang enak didengar mengenai Pas Kedah sejak beberapa hari lalu.

Bagaimana pun dua orang Exco, Ir Pahkhorazi Zawawi dan Dr Ismail Salleh tidak ikut sama mengangkat sumpah. Tanpa kehadiran mereka bukan bermakna spekulasi buruk yang sengaja dilontarkan oleh Umno untuk menjejaskan Pas itu benar.

Pahkhorazi dan Ismail ada alasan tersendiri kenapa mereka tidak ikut sama angkat sumpah hari ini. Mereka pasti akan menjelaskan kepada rakyat Kedah kenapa mereka tidak hadir pagi ini untuk angkat sumpah seperti rakannya yang lain bagi mengelakkan kekeliruan dan salah anggap rakyat serta menutup lubang musuh dari terus menganyang Pas Kedah.

Cuma sedikit pesanan dan pandangan dari jauh dari saya terhadap MB Kedah Azizan Razak. Beliau harus memulakan tugas untuk tahun ke empat ini dengan nawaitu yang baik dan azam yang lebih tinggi. Beliau perlu perbetulkan beberapa persepsi mengenai dirinya yang selalu dipertuturkan umum. Amalan kerja secara berpasukan dan membuat keputusan secara kolektif perlulah dipraktikan.

Insiden kecil yang berlaku sebelum ini sehinggakan sempat diulas umum hendaklah dihenti dan dijadikan iktibar. Seeloknya juga Azizan perlu membuang sikap cengeng dan perangai suka merendahkan orang lain secara terbuka. Sebagai MB beliau bukan saja perlu tegas, keras tetapi juga harus bijaksana dan pandai mengambil hati para Exco dan pimpinan Pas yang lain.

Molek juga kalau Azizan mengadakan kenduri kesyukuran menjamu rakyat Kedah dan pergunakan majlis itu untuk mengeratkan ukhwah Islamiyah sesama sendiri. Ini penting kerana pilihan raya umum yang akan tiba perlu dihadapi secara berjemaah.

Tidak terlupa tahniah dan syabas juga perlu diucapkan kepada Pas Pusat yang memainkan peranan penting memantau dan memerhati penuh tanggungjawab terhadap apa yang berlaku di Kedah. Dalam soal ini individu yang perlu merasa puas dengan penyelesaian kemelut Kedah itu ialah Naib Presiden Pas Salehhudin Ayub. Beliaulah khabarnya menjadi perantara penting mendekat, merapat dan menenangkan keadaan di Kedah.

Penyelesaian kemelut ini secara tidak langsung memberi kredit kepada Salehhuddin yang berjaya membuktikan bahawa beliau sudah mampu menjadi orang tua dalam Pas. Sepanjang kemelut di Kedah Presiden Abdul Hadi Awang tidak ada di dalam negeri juteru tugasnya diambil oleh para pembantunya.

Semoga Kedah dibawah Pakatan Rakyat terus aman dan makmur. [wm.kl.4:08 pm 28/02/12]

Ulasan Tengah Malam

Umno Kedah Akan Terngangga Esok

Angan-angan Umno untuk melihat Pas Kedah berpecah dengan harapan kerajaaan Pakatan Rakyat yang dipimpin Pas akan hancur berkecai tidak akan kesampaian. Esok 28 Februari seperti mana dirancangkan akan berlangsung majlis angkat sumpah Exco Kedah. Lapan orang Exco akan mengangkat sumpah semula untuk meneruskan khidmat mereka. Azizan Razak pula akan mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar.

Dua orang lagi Exco dikatakan tidak berbuat demikian atas sebab-sebab tertentu. Bagaimana pun dua Exco berkenaan yang dikatakan tidak akan menyertai kabinet Azizan Razak juga dikatakan akan turut berbuat demikian - angkat sumpah tetapi bukan esok.

Dua orang Exco yang disebut tidak akan hadir untuk mengangkat sumpah memeganag jawatan ialah Pahkhorarzi Zawawi dan Dr Ismail Salleh. Difahamkan mereka telah memaklumkan mengenai ketidakhadiran mereka esok kepada Sultan Kedah.

Tempoh perkhidmatan mereka sebagai Anggota Exco Kedah akan berakhir pada 3 Mac.

Perkembangan mengenai kemelut Pas Kedah yang cuba dicetus dan dibesarkan oleh pihak tertentu sehari dua ini akan tamat sebaik saja majlis angkat sumpah berlangsung esok. Umno menafikan mereka ada campur tangan atau cuba memecah belahkan Pas tetapi tidak dapat menyembunyikan niat jahat mereka apabila akhbar miliknya terus membuat spekulasi dan terjahan-terjahan jahat.

Blog MT difahamkan Umno berusaha ke saat akhir untuk menghuruharakan Pas Kedah. Agen mereka cuba memwujudkan ketegangan di kalangan Pas Kedah dan juga cuba membentuk puak-puak di dalam Pas Kedah. Bagaimana pun kematangan ahli dan penyokong Pas Kedah menyebabkan usaha itu gagal.

Beberapa helai sepanduk yang menyokong pihak tertentu juga disediakan untuk digantung di Alor Star dan beberapa tempat strategi tetapi tidak sempat dilaksanakan kerana kurang mendapat sambutan. Beberapa ahli Pas yang dikatakan cuba disogok agar memasang sepanduk menyatakan sokongan kepada satu pihak dan menentang pihak lain juga tidak mudah teperngaruh.

Ahli dan penyokong Pas bawahan di Kedah tidak mempedulikan sangat siapa MB atau Exco kerana bagi mereka yang utamanya Pas terus memerintah Kedah bersama Pakatan Rakyat selepas pilihan raya umum ke-13 kelak. "Kami tidak kisah siapa MB dan Exco yang penting Pas perlu menang lawan UBN," demikian ujar seorang penyokong yang mengirim SMS kepada saya.

Dalam pada itu kegagalan Umno cuba menangguk di air keruh dan memimbulkan situasi huruhara dalam Pas antara lain disebabkan keadaan Umno negeri itu sendiri yang kini sudah berpecah kepada empat kumpulan. Perpecahan di kalangan mereka yang agak parah menyebabkan Umno tidak begitu mempunyai idea untuk menghancurkan Pas sebelum tiba pilihan raya. [wm.kl.12:14 t/malam 28/02/12]

Monday, February 27, 2012

Pandangan Malam

Aksi Pengacau Tidak Menguntungkan Umno

Provokasi dan gangguan oleh sekumpulan lelaki yang dipercayai Pemuda Umno dan sebuah Ngo pengambil upah semasa himpunan Hijau anti Lynas di Pulau Pinang semalam dilihat tidak membawa apa-apa keuntungan kepada Umno. Tindakan kumpulan pemuda yang bersikap ala-ala samseng itu tidak dapat menarik simpati orang kepada usaha Ha Najib Najib untuk melaksanakan slogan 1 Malaysia, sebaliknya Najib dan Umno akan tambah dibenci.

Kumpulan itu yang ikut menyertai Lyas lebih bertujuan untuk membuat kacau dan menunjukkan kebiadapan mereka kepada himpunan. Penghinaan mereka kepada Ketua Menteri Lim Guan Eng yang ikut hadir menyebabkan orang Cina semakin membenci Umno di negeri berkenaan. Sikap mereka itu menggambar betapa rendahnya minda dan akal politik mereka yang masih lagi terkongkong dalam 'kelontonh' nyiur.

Walaupun tidak semua Cina di Penang menyokong Pakatan Rakyat dan selesa dengan Guan Eng tetapi apabila kumpulan samseng itu menyerang 'peribadi' Ketua Menteri itu dan negeri kelehirannya, di Melaka, menyebabkan timbul rasa simpati orang Cina yang yang dilihat lebih rasional dalam politik berbanding dengan orang Melayu sejenis kumpulan samseng itu.

Orang Cina yang tidak memihak kepada mana-mana idelogi politik pula akan merasa terhina kerana kecaman dan cacian itu dituduh ke atas orang sebangsa dengan mereka. Seaptutnya kumpulan Melayu pengambil upah itu faham dan arif mengenai politik orang yang terbuka sejak lama dulu. Lim Kit Siang walaupun kelahiran Melaka tetapi dia juga berjaya di Ipoh.

Apa yang berlaku di Pulau Pinang itu juga akan terkesan kepada masyarakat Cina di luar Pulau Pinang. You tube yang menyiarkan provokasi dan sikap liar kumpulan pemuda itu boleh menimbulkan kemarahan orang Cina. Dari apa yang dipaparkan dalam you tube ia tidak dapat mengelakkan perbuatan itu agak melampau dan menghina orang Cina seluruhnya. Aksi-aksi atau fikiran 'gogat' seperti itu seharusnya sudah tidak diamalkan lagi oleh anak-anak muda Melayu.

Umno tidak seharusnya membiarkan provokasi yang 'tidak sekolah' sebegitu kalau mereka mahukan simpati dari orang Cina. Tanpa teguran atau atau pembaikpulihan terhadap sikap politik itu menyebabkan semakin ramai lagi orang Cina meninggalkan BN dan juga Umno. Harapan untuk Umno menambah sokongan Cina akan sia-sia saja.

Lantaran itu eloklah mana-mana pihak Umno di Pulau Pinang mengambil tangungjawab atas kejadian itu dan kalau pun tidak mahu memohon maaf pastikan bahawa tindakan tidak sekolah seperti itu tidak akan berulang lagi di lain kali.

Hari ini rakyat sudah semakin matang, politik ala-ala haiwan di dalam hutan untuk menunjukkan tenaga siapa kuat dan mulut siapa paling luas melalak atau tahi siapa paling tinggi, sudah tidak dapat diterima lagi. Hari ini orang berpolitik dengan menggunakan kebijaksanaan akal dan bukan dengan keris, golok dan silat pulut lagi.

Zaman menunjuk hebat dengan silat pulut atau menunjukkan kehebatan dapat bersilat di atas puncak pokok kelapa sedangkan kelapa yang diambil dari buah baru cambah setinggi lutut tidak relevan lagi. Orang zaman ini tidak akan takut dengan sikap samseng kita. Manusia yang berhati budi dan ada nilai tamadun akan hormati. Mereka yang ada akal dan berjaya mempamirkan politik cendekia akan disokong. [wm.kl.9:32 pm 27/02/12]

Susupan Petang

The Star Terus Hina Islam?

Apa jadi dengan harian berbahasa Inggeris yang tertinggi edarnnya di negara ini iaitu The Star? Dalam tempoh tidak begitu lama sudah dua kali akhbar itu menyiarkan sesuatu yang boleh menyinggung hati umat Islam.

Apakah akhbar berkenaan sengaja melakukan begitu untuk menguji sensitiviti umat Islam atau pun memang ia berlaku secara tidak sengaja.

Terbaru akhbar berkenaan telah menyiarkan gambar artis Amarika Eryah Badu yang menebengkan pangkal buah dadanya yang ada tatu menggambarkan kalimah Allah. Akhbar berkenaan telah memohon maaf atas apa yang berlaku itu.

Seelum ini akhbar berkenan telah menyiarkan gambar daging babi di dalam akhbar berkenaan di dalam rencana mengenai juadah berbuka puasa tahun lepas. Akhbar berkenaan memohon maaf atas penyiaran gambar berkenaan. Alasannya ia tidak sengaja dan tidak fikir gambar itu menyinggung sensitiviti umat Islam?

Yang peliknya sudah dua kali akhbar berkenaan melalukan perkara sama. Apakah tidak ada orang Islam yang bekerja di akhbar berkenaan. Atau orang Islam yang bekerja di The Star terutamanya yang berkerja di Jabatan Pengarang juga tidak begitu peka mengenai perkara-perkara berkenaan?

Bagi saya bila dua kali perkara seperti itu berlaku dalam masa tidak senggang lama, akhbar berkenaan mungkin ada agenda tersendiri mengenainya. Ia bukan sesutau yang tidak disengajakan. Sewajarnya pihak KDN mengambil tindakan keras atas apa yang berlaku dan bukan sekadar memberi peringatan dan amaran sahaja.

Saya bimbang ia akan menjadi kesalahan-kesalahan seperti perkara biasa, seperti kesalahan ajaan atau fakta dalam penyiaran kemudian diralatkan. Harus disedari walaupun kecil apa yang berlaku itu satu penghinaan kepada umat Islam. Melihat atau mengetahuinya tanpa ada sebarang protes satu sikap kurang prihatin kepada kesucian agama Islam.

Tidak timbul minta maaf atau ralat. Yang pentingnya berita atau perkara itu sudah disiarkan dan ia dibaca oleh ribuan pembaca. Tidak semua pembaca yang baca mengetahui permohonan maaf atau ralyat oleh akhbar berkenaan.

Kalau itu berlaku ia bleh menyebabkan pembaca itu menganggap penyiaran berita-berita itu sebagai wajar dan tidak menjadi apa-apa masalah kepada umat Islam. Rasanya dengan dua kali dan berapa kali melakukan kesalahan itu sudah cukup kalau KDN perlu mengenakan tindakan keras ke atas akhar berkenaan. [wm kl 6:28 pm 27/02/12]

Susupan Pagi

Umno Arah Soldadu Upahan Perhebatan Serangan

Kerana untuk bertindak sendiri sudah tidak berdaya dan membawa apa-apa kesan, Umno dikatakan telah mempertingkatkan mengupah soldadu upahan untuk menyerang para pemimpin Pakatan Rakyat dengan apa cara sekali pun.

Pengupahan ini terpaksa dilakukan kerana rakyat sudah tidak mempercayai kepada apa juga penerangan dan penjelasan dari pihak Umno dan oleh para pemimpin mereka.

Semakin kerap pemimpin Umno bercakap ia menjadi tambah buruk. Dosa yang terpalut di leher mereka menjadikan rakyat tidak menyakini apa yang mereka lakukan.

Ada tiga entiti atau puak yang menjadi soldadu upahan Umno. Pertama, ialah dari beberapa orang yang menubuhkan Ngo kemudian bersatu tenaga. Mereka ini menggunakan slogan Melayu dan Islam.

Kedua, dari kalangan mereka yang kecewa ataupun gagal melonjakkan diri dalam parti politik yang bergabung dalam Pakatan Rakyat hari ini.

Manakala unit ketiga dari kalangan cerdik pandai terdiri daripada peguam, pensyarah, artis dan juga veteran politik yang mencari seringgit dua untuk pelihara anak dan isteri.

Unit pertama kebanyakan mereka asalnya Umno tetapi dipecat oleh parti dengan pelbagai kesalahan. Merka cuba menjual muka kepada parti-parti Pakatan tetapi tidak laku kerana maruah dan moral mereka tercemar. Mereka juga dikenal pasti sebagai 'pengandar tahi' dalam parti.

Unit atau puak kedua ialah mereka yang selama ini bergabung dengan parti-parti Pakatan Rakyat. Akhirnya mereka disingkir disebabkan tidak sehaluan dan berpuas hati dengan aspirasi parti. Mereka ini kebanyakan pernah menyertai Umno dan masih menerusi budaya Umno dalam parti baru. Pertentangan pembawaan dan stail merka menjadikan mereka tidak betah untuk bersama dalam politik baru Pkatan Rakyat.

Ada setengahnya berkedudukan penting termasuk menjadi wakil rakyat. Kelemahan diri mereka sendiri tidak dapat membawa diri dalam parti akhirnya mereka menyisih diri menjadikan diri sebagai kera sumbang.

Manakala yang ketiga pula golongan intelektual pencen yang tidak cukup wang. Mereka terpaksa memilih kerjaya baru sebagai soldadu upahan. Mereka sedia melacurkan ilmu dan kajian mereka untuk mengelirukan rakyat bagi menunjukkan Umno masih relevan

Tiga puak atau unit soldadu upahan ini telah dikerah oleh Umno mempertingkatkan usaha provokasi mereka, menyerang peribadi dan membuat kacau pada majlis-majlis ceramah Pakatan Rakyat. Di bawah mereka ada unit-unit kecil yang memainkan peranan masing-masing.

Difahamkan satu mesyuarat dan perbincangan dengan ketiga-tiga unit ini diadakan untuk menerima arahan dari masa ke semasa. Mereka juga dijanjikan jaminan dan pembelaan sekiranya menghadapi apa-apa implikasi undang-undang.

Ketiga unit yang menjadi soldadu umpahan ini tidak termasuk dengan unit perang saraf Umno yang terdiri dari bloger dan cybertrooper yang menerima upahan dari Umno yang bermukim di sebuah bangunan di Kuala Lumpur sejak beberapa bulan lalu.

Kesemua mereka katanya telah diperuntukan kewangan yang tidak ada hadnya. [wm.kl.9:18 am 27/02/12]

Sunday, February 26, 2012

Ulasan Peristiwa

Indikasi Lynas
UBN Siap Sedialah Gulung Tikar Pemerintahan

Kesanggupan rakyat pelbagai kaum untuk keluar beramai-ramai berhimpun di Kuantan Pahang pagi ini bagi melahirkan bantahan terhadap Lynas seharusnya tidak boleh dipandang enteng oleh Najib Razak dan UBN. Sasaran untuk menghimpun 20,000 bagi menyatakan protes terhadap projek itu berjaya mencapai sasaran.

Himpunan hari ini adalah satu sejarah di Pahang dan petunjuk awal kepada akan ranapnya beberapa buah negeri lagi yang dikuasi UBN selama ini.

Belum ada seingat saya himpunan sebesar itu berlangsung di Pahang dalam konteks membenci kerajaan melainkan pada tahun 1999 sewaktu ceramah membela Anwar kerana dipenjarakan. Paling ramai himpunan di Pahang sekitar 3,000 hingga 5,000 sahaja. Pahang dikenali negeri konservetif yang menyokong Umno, apa lagi Najib adalah anak Pahang.

Apa yang berlaku hari ini memnberi isyarat kepada Najib. Bahawa Najib tidak boleh mengkesampingkan begitu saja suara rakyat yang mahu projek itu dikaji semula atau pun ditutup terus. Janji Pakatan Rakyat untuk menghapuskan projek itu kalau mereka memerintah akan menjadi umpan lemak untuk rakyat menyokong Pakatan Rakyat.

Saya yakin Pakatan Rakyat akan melaksanakan apa yang diucapkan itu. Penghapusan projek nadir bumi itu akan dimasukkan ke dalam manifesto atau Buku Jingga kelak. Apakah selepas ini Ahmad Maslan sekali lagi akan memasukkan Buku Jingga ke dalam tong sampah yang lebih busuk dari kaki seluarnya yang tersadung tahi lembu Sharizat?

Keadaan UBN kini begitu tertekan dengan ancaman Pakatan Rakyat mengenai Lynas itu. Mereka mungkin serba salah sama ada hendak terus atau menghentikannya. Meneruskan ini bermakna mereka akan berdepan dengan tentangan rakyat. Manakala kalau menghentikan mungkin mereka akan mengikat kaki mereka sendiri.

Menteri Besar Pahang, Adnan Yaacob pernah bersumpah tidak memakan satu sen pun wang dari Lynas. Kenapa beliau membuat sumpah itu? Apakah kerana ingin menunjukkan dia bersih? Dalam politik menafi sesuatu itu bermakna ia satu kebenaran. Apakah mungkin ada orang tertentu telah pun menerima komisyen atau bayaran fee kerana berjaya membawa projek itu ke Gabeng? Kalau begitu amat susah untuk mereka menghentikan projek itu.

Risiko kalau dihentikan kemungkinan ada yang akan didakwa dan terpaksa menjawab soalan peguam di mahkamah.

Jelasnya UBN terperangkap dengan projek berkenaan. Bantahan terhadapnya menjadi satu mala petaka buat UBN. Al hasilnya kerana kedegilan UBN kini dalam keadaan serba salah dalam berhadapan dengan Lynas dan tuntutan rakyat seumpama di depan api di belakang duri. Kesilapan UBN ialah kerana meneruskan projek berbahaya itu tanpa mengambil pandangan rakyat terlebih dulu. Nah kini UBN sedang menanggung dosa-dosa atas perbuatannya sendiri.

Apa yang berlaku hari ini boleh disifatkan menjadi petanda awal kepada lenyapnya zaman kehebatan dan kegemilangan UBN di Pahang khasnya. Apabila lebih 10,000 rakyat keluar beramai-ramai untuk bergabung tenaga dan suara menyokongnya ia menandakan bahawa kekuatan UBN di Pahang kini sudah relai. Mitos dan kekeramatan Umno kepada orang Umno yang didewakan selama ini sudah pun berakhir.

Yang paling ramai keluar pagi tadi ialah masyarakat Cina. Ini tidak menghairankan kerana orang Cina mempunyai kesedaran tinggi terhadap alam sekitar berbanding dengan orang Melayu. Sikap ini sekali lagi menunjukkan orang Cina lebih menjaga keselamatan diri mereka dan mendahului kaum lain dalam soal-soal kesihatan dan keselamatan diri. Merka tidak mudah terpedaya dengan janji dan retorika pemimpin UBN sebaliknya akan meletakkan masa depan dan keselamatan keluarga mereka di hadapan.

Berhubungan ini suka saya menanti bagaimana sikap dan pendirian orang Melayu khasnya didalam Felda yang kini dalam dilme menghadapi penyenaraian Felda Global Ventures Holding yang masih dalam persimpangan waktu ini. Apakah orang Melayu berpandangan jauh mengenai untung nasib mereka atau pun akan terdodoi dan terulik dengan lagu-lagu durian runtuh di musim pilihan raya ini yang dinayanyikan oleh para pemimpin Umno terutamanya pengerusi Felda Mohd Isa Samad.

Saya mahu tenguk kalau diadakan himpunan dikalangan peneroka, apakah jumlah yang hadir sama ramai atau mencapai separuh yang hadir pada himpunan anti Lynas hari ini. Sekiranya himpunan peneroka juga mendapat sambutan sama hangat dengan himpunan Hijau 0:2 pagi tadi maka tidak syak lagi UBN harus bersiap sedia untuk menggulung tikar pemerintah mereka.

Apa pun himpunan di Kuantan hari ini telah menambah semangat baru untuk rakyat khasnya orang Cina meninggalkan sokongan mereka kepada Najib khasnya dan Umno amnya. Tentangan kepada Lynas itu juga memberi gambaran tentangan orang Cina kepada Najib. Tampaknya Najib lebih awal ditentang oleh Cina berbanding dengan Abdullah Badawi bapa mertua si ketua pemuda Umno yang tidak ada sekuman kuasa itu. [wm.kl.11:16 pm 26/02/12]

Celoteh Murai 06/12

Rais Yatim Tidak Kena Denggi?

Lama
Murai tak dengar Rais Yatim berkokok, apakah dia sudah kehabisan suara atau modal untuk bernyanyi memuji Najib dan Rosmah? Boleh jadi juga sebab banyak sangat suara dan modal yang digunakan untuk mengagungkan Najib. Kalau tidak hari-hari orang dapat dengar Rais berkokok sampai Murai naik muak dan nak jeluak. Dalam tv 1 dan rtm tak ada suara orang lain, hanya suara dia saja.


Semua hal dia nak ambil tahu dan semua dia nak komen. Kalau boleh Murai rasa jika disuruh jadi juruhebah menyiarkan lagu-lagu lama pun dia mahu. Begitulah lagak orang perasan dia pandai bercakap dan bahasa yang berbunga-bunga. Kerana terlalu banyak sangat bunga ada kala bahasa Rais tidak berbuah pun selain retorik semata-mata.

Mengapa keadaan jadi begitu tidaklah pula Murai tahu. Tetapi akan kebisuan atau pun pengenduran Rais itu sangat ketara sejak ke belakangan ini. Semalam Murai bertanya kepada seorang kawan, apakah Rais kena denggi kerana jarang mendengar suaranya. Kalau orang kena denggi memang begitu malas nak bercakap dan tubuh juga lemah gemulai.

Menurut kawan itu Rais tidak kena apa-apa penyakit, apa lagi denggi. Tetapi akuinya memang Rais sehari dua ini tidak berapa galak. Beliau dikatakan kena marah oleh Najib? Aik... orang tua pun nak sudah tahu marah-marah ke?

Khabarnya Najib marah kerana populariti Rais dalam Fb atau blog tidak begitu merangsangkan. Pencapaian Fbnya tidak seperti mana diharapkan. Rakan Fb Rais katanya jauh lebih rendah daripada angka yang diharapkan.
Teguran Najib itu sungguh menyinggung hati Rais. Iyalah orang tua kalau dimarah tentu malu. Rais lebih tua dari Najib walaupun isterinya berlagak macam orang muda, selalu ikat rambut ekor kuda.

Gara-gara itu kata kawan itu Rais jadi tidak berapa muna. Dia muram durja macam orang kematian bini. Jarang bercakap dan cepat meradang. Sebagai melepaskan geramnya katanya dia memecat setiausaha akhbarnya 24 jam. Rais menyalahkan kepada setiausaha akhbarnya sehingga dia ditegur oleh Najib.

Tidak cukup itu Rais juga telah mengarahkan salah seorang pengarah di bawah kementeriannya ditukar serta merta. Salahnya bukan apa saja kerana pengarah berkenaan tidak mengikut kehendak Rais mengganti satu perkataan yang sudah menjadi kelaziman kementerian guna pakai dalam menyediakan banner atau pun kain rentang untuk satu majlis.

Katanya Rais mahukan perkataan lama itu ditukar dengan perkataan baru - yang direka sendiri.
Entah macam mana pegawai itu merujuk kepada bahagian adat istiadat dan protokol mendapat perkataan lama masih dipakai dan ia digezet. Jadi pengarah itu tidak menggunakan bahasa atau perkataan Rais itu. Gara-hara itu menteri itu meradang dan mengarah pengarah itu ditukar serta merta.

Wah bengkeng juga Rais ini. Murai tenguk dia lembut dan penuh diplomasi. Tetapi sekali kena herdik ke bos, terus jadi hilang punca dan jatuh segala kehebatannya. Murai hendak sebut di sini kepada Rais ingatlah bila bos anda sudah marahkan anda ini bermakna nasib dan hayat politik anda sudah semakin menirus. Mungkin juga pujian dan cara anda menggunakan rtm untuk memuji Najib sudah memakan diri sendiri.

Segala projek bina imej Najib yang ada buat terjadi sebaliknya, bukan naik tetapi semakin merudum.


Murai: Rais selamat berundur.

Lintas Langsung Dari Kuatan

Sejarah Tercipta Di Kuantan

Puluhan ribu manusia yang berpakaian hijau kini sedang berhimpun di Kuantan Pahang kerana membantah projek mengeluarkan nadir bumi di Gebeng. Projek itu diusahakan oleh syarkat dari Australia Lynas Advanced Material Planat (Lamp) yang berharga RM700 juta didakwa membahayakan untuk kehidupan manusia.

Himpunan hari ini adalah kemuncak kepada bantahan awam terhadap projek berkenaan. Kedegilan kerajaan untuk membatalkan projek itu menyebabkan gerakan khas ditubuhkan bagi membentuk kempen projek berkenaan.

Mereka yang kebanyakan mewakili Ngo dan parti politik pembangkang datang sejak awal pagi lagi. Beberapa pemimpin politik hadir memberi sokongan kepada himpunan berkenaan. Antara pemimpin yang hadir ialah Naib Presiden Pas, Sallehuddin Ayub, Penasihat PKR Anwar Ibrahim dan penasihat DAP, Lim Kit Siang dan lain-lain.

Sehingga ini himpunan berjalan lancar tanpa gangguan. Perpindahan lokasi himpunan atas dasar keselamatan tidak menjadi masalah. Himpunan Hijau itu membuktikan bahawa sekiranya polis memberi kerjasama mereka dapat berhimpun secara aman.

Apa yang dicatat di Kuantan hari ini adalah satu sejarah. Belum pernah himpunan seramai itu berlangsung di negeri Perdana Menteri Najib Razak. Sudah pasti Najib khasnya dan BN perlu memikirkan sesutau yang lebih keras untuk menyekat kemarahan rakyat berhubung projek itu.

Sementara itu lawan web yang ditubuhkan oleh pihak pengajur untuk memberi laporan langsung himpunan berkenana telah di kucar oleh pihak tertentu. Orang ramai yang ingin mengikuti perkembangan tepaksa berkongsi maklumat di laman sosial blog dan Fb. SMS juga menjadi alay penhbung utama untuk melaporkan himpunan beerkenana. [*** 11:37 am 26/02/12]

Susupan Pagi

Nasharudin Masih Ingat Bachok

Anak-anak Bachok di perantau malam tadi di samping gembira dan seronok kerana dapat berjumpa dan bertemu mata dengan para pemimpin kesayangan mereka, mereka juga merasa bertuah dan menarik nafas lega apabila ahli Parlimen mereka, Nasharudin Mat Isa turut nsama hadir untuk bersua muka dan bertanya khabar di antara satu sama lain.

Kemunculan Nasharudin di majlis itu sesuatu yang dinanti-nanti oleh pimpinan Pas Bachok dan juga anak-anak Bachok yang mengundinya dalam pilihan raya lalu. Kedudukan Nasharudin selama ini menjadi tand atanya kerana selepas tewas dalam perlawanan mempertahankan jawatan timbalan presiden Pas beliau seakan sunyi dari aktiviti Pas.

Satu masa beliau dilihat condong untuk mengikut rentak Hasan Ali alias Hasan Akidah yang telah dipecat Pas, kini bergerak memburukkan Pas menerusi flatform bernama Jati.

Kehadiran Nasharudin ke rumah Hasan untuk mengikuti kenyataan akhbar Hasan selepas dipecayai menyebabkan orang ramai bersangka beliau akan bersama Hasan. Sebaliknya kedatangan itu atas hubungan beliau sebagai kawan dengan Hasan semasa dalam Pas semata-mata.

Tanggapan buruk itu juga berlaku apabila Hasan mengaitkan nama nama Nasharudin dalam gerakannya untuk memburukkan Pas, di mana gambar Nasharudin dimasukan bersama dalam banner kononnya dia akan bersama Hasan dalam satu ceramah di Bangi.

Perkara itu dinafikan Nasharudin sehingga beliau membuat laporan polis.

Semnasa pelancaran Jati pada 21 Februari sekali lagi Nasharudin dikaitkan dengan majlis itu kononnya beliau akan hadir sama. Ternyata ia hanya gimik percubaan untuk mengheretkan Nasharudin bagi memusnahkan kredibilitinya dalam Pas.

Kehadiran bersama anak-anak Bachok semalam menutup segala keraguan dan kesangsiaan kepada ahli Parlimen Bachok itu. Bahawa beliau masih bersama Pas dan sama sekali tidak terpedaya dengan tarikan individu-individu tertentu untuk terjerumus ke dalam parit tahi bersama Hasan akidah.

Majlis anak temu mana anak Bachok malam tadi adalah antara majlis termeriah dalam siri-siri majlis seumpama itu. Semua pemimpin Pas dan wakil rakyat dalam kawasan Bahcok hadir, Omar Muhamad (Adun Perupuk), Hassan Mahmud (Adun Tawang), Abdu Azzi Kadir (Adun Jelawat).

Bekas ahli parlimen Bachik Wan Nik Wan Yusuf juga hadir. Speaker Dun Kelantan Nasarudin Daud mewakili MB Kelantan. Turut sama hadir Ketua BBC Drs Zainuddin Awang Hamat. [wm.kl.8:22 am 26/02/12]

Susupan Tengah Malam

Pemimpin Pas Mulai Bincang Kemelut Di Kedah

Nampak cadangan saya agar Pas Pusat memberi perhatian serius dan memikirkan jalan terbaik untuk meredakan kemelut Pas Kedah sudah menjadi kenyataan. Malam ini beberapa pemimpin tertinggi Ps sudah bertemu dan membincang bagaimana untuk mengatasi kegawatan yang berlaku di Kedah waktu ini.

Pertemuan itu cuba merangka formula terbaik untuk membendung apa yang berlaku agar tidak 'memborak' menjadi lebih parah lagi yang kemudiannya boleh mengugat Pas seluruhnya.

Antara pemimpin yang hadir dalam pertemuan malam ini ialah Naib Presiden Pas, Salehuddin Ayub, Husam Musa. Seorang lagi Naib Presiden, Mahfuz Omar tidak hadir. Pertemuan malam ini juga turut dihadiri sama oleh Ketua Pemuda, Nasarudin Hassan, Penolong Setiausa Agung, Takiyuddin Hassan dan ahli jawatankluasa Pas Abu Bakar Chik serta beberapa yang lain.

Pertemuan untuk mencari formula menyelesaikan kemelut di Kedah itu dalam pengetahuan Presiden Abdul Hadi Awang dan juga timbalan Muhammad Sabu yang waktu ini berada di luar negeri. Muhammad Sabu sedang mengerjakan umrah.

Difahamkan hasil perbincangan malam ini akan diperincikan dalam mesyuarat jawatankuasa rasmi yang akan diadakan sebaik presiden berada di tanah air. Langkah segera itu diambul adalah satu tindakan baik bagi mengatasi kemelut di Kedah agar tidak mendalam dan menjadi semakin rumit.

Seorang pemimpin Pas memberi tahu beliau yakin kemelut yang berlaku di Kedah itu dapat diatasi berdasarkan kepada sikap ahli Pas yang terbuka dan mudah serta bersedia untuk bertolak ansur demi kebaikan parti.

"Saya yakin kemelut di Kedah itu akan selesai dengan baik kerana ahli Pas kental dengan ukhwah Islamyiah dan setiap pergeseran yang wujud adalah bukan atas dasar emosi tetapi semua dibuat untuk kebaikan parti," ujar pemimpin itu yang tidak mahu namanya disebut.

Katanya keyakinan itu berdasarkan Pas dibina dengan kekutaan dalaman; iman dan taqwa yang tinggi di kalangan pemimpin dan ahlinya, kerana itu ia tidak mudah untuk digugat sebarang anasir luar yang sepanjang masa mahu memusnahkan Pas. [wm.kl. 2:18 t/malam 26/02/12]

Saturday, February 25, 2012

Kemelut Pas Kedah

Untuk Apa Nik Aziz Dua Hari Di Kedah?

Selepas berada di Kedah tiga hari dua malam Mursyidul Am Pas Nik Abdul Aziz Nik Mat lewat petang ini meninggalkan Kedah. Pemergian ke negeri jelapang padi itu dipercayai untuk mendapat maklumat berhubung 'pergolakan' dikatakan melanda dalam politik Pas Kedah.

Pemergian Nik Aziz itu menjadi tanda tanya apakah ia turut menyelesaikan kemelut di Kedah atau hanya setakat mendengar masalah sahaja. Dipercayai MB Kelantan telah mengadakan perjumpaan berasing dengan beberapa pihak termasuk dengan MB Kedah, Azizan Abdul Razak.

Setakat ini tiada ada kenyataan dikeluarkan oleh mana-mana pihak berhubung kunjungan Nik Aziz. Saya akan cuba mendapat maklumat dan akan mengulas mengenai perkembangan lanjut berhubung pergolakan di Kedah.

Apa yang berlaku di Kedah hari ini sungguh membimbangkan dan perlu mendapat perhatian semua pihak di dalam Pas. [mw.kl.6:00 pm 25/02/12]

Melerai Kemelut

Formula Untuk Damai Kemelut Pas Kedah

Agak malang nasib Pas - di hujung-hujung ini ia dibelit dengan masalah yang boleh menganggu kosentrasinya untuk menghadapi pilihan raya. Kalau sebelum ini rakannya, PKR dan DAP ditimpa masalah ekoran tindakan ahli keluar dan 'meludah' parti kemudian menyokong UBN menyebabkan parti itu agak kelam kabut dan hilang fokus, kini giliran Pas pula.

Tuhan ini tetap adil dalam memberi ujian kepada hamba-Nya. Sebab itu ahli Pas jangan sangat bermegah dan bangga dengan keutuhan partinya. Sesudah selesai ujian ke atas PKR dan DAP kini Pas sedang memasuki ke dewan ujian dengan apa yang berlaku di Kedah. Jika tidak ditangani dengan cermat kehormatan dan sanjungan rakyat sebelum ini yang mengatakan Pas parti yang berdisplin, aman dan tidak berserabut dengan masalah boleh hilang.

Awal tahun ini Pas berdepan dengan kerenah Hasan Akidah yang dipecat dari Pas kerana angin sengugut dalam tubuhnya sudah meragam. Isu Hasan Akidah sudah hanpir selesai. Dia tidak akan menjadi duri dalam daging lagi apabila Hasan dengan rasmi meninggalkan Pas apabila tidak merayu dan menubuhkan apa dinamakan semacam beras iaitu Ngo bernama Jati.

Belum lendik molek isu Hasan Akidah kini Pas Kedah pula berkemelut - ujian baru. Apa yang berlaku di Kedah kini boleh memeningkan kepala dan menjejaskan kredibiliti Pas sebagai parti Islam dan sekutu ampuh dalam Pakatan Rakyat. Kerajaan Kedah dipimpin oleh Pas buat pertama kali sejak lebih 50 tahun lalu.

Kemelut yang melatar di Kedah kini ialah desas desus kedudukan Azizan Razak sebagai MB Kedah yang dipertikaikan kini. Isu ini sudah tidak dapat diselindugkan lagi. Maklumat yang diterima sudah sahih, cuma seberat mana dan sepenat mana saja kemelut saja belum dipastikan. Yang jelasnya khabar itu sudah keluar dari Alor Star.

Ia bukan khabar angin yang sengaja ditaburkan media massa penjilat buntut lagi, tetapi sesuatu yang betul. Yang tidak betul dan fitnah ialah kononnya gangguan ke atas Azizan itu dilakukan oleh golongan atau puak tertentu yang memonitor di Kuala Lumpur. Jauh sekali kalau ia ada kena mengena dengan Anwar Ibrahim. Perkara itu sengaja dilambungkan oleh media lidah syaitan yang akan cuba mengaitkan nama Anwar dengan apa-apa juga keadaan buruk dalam negara ini.

Kemelut bermula apabila empat orang Exco dikatakan tidak bersedia untuk menerima tawaran perkhidmatan (Exco) yang akan disambung pada 28 Februari ini. Dua dari mereka yang disebut dan seakan bertegas dengan keputusan ialah Pahkhorazi Zawawi yang memegang potfolio Pengerusi Pembangunan Luar Bandar & Pertanian, Dr Ismail Salleh yang memegang potfolio Pengerusi Kesihatan, Penerangan, Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan Pembagunan Insan.

Manakala dua lagi tidak jelas tetapi nama yang dikaitkan ialah Mohd Taulan Ahmad Rasul Pengerusi Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan Ir Amiruddin Hamzah, Pengerusi Industri dan Pelaburan, Sains dan Inovasi.

Di dalam catatan semalam saya sudah mencatat sebab musabab kenapa mereka dikatakan tidak mahu berada dalam kabinet Azizan Razak. Rasanya tidak perlu saya ulangi dan memperluaskan di sini.

Yang sedikit malang tindakan empat Exco itu bukan bersifat peribadi tetapi ia sudah mula berpihak dan berpuak. Katanya tindakan mereka itu disokong sepenuh oleh Dewan Ulamak Pas Kedah yang dikatakan sudah lama tidak serasi dengan tindak tanduk dan stail pentadbiran Azizan Razak. Dewan Ulamak Pas Kedah telah membuat konsensus menyokong tindakan Exco berkenaan.

Dalam erti kata lain Dewan Ulamak ikut menumpang semangkok bagi 'mendesak' Azizan di mana sepatutnya Dewan ini bertindak menjadi penegur dan pengislah.

Keadaan akan menjadi lebih parah dan serius lagi apabila bekas ketua Pemuda Pas Kedah Najib Pak Ya Junid juga dikatakan mula aktif untuk menyokong tindakan ulamak dan empat Exco itu. Begitu juga dengan golongan veteran dan pegawai kerajaan yang pernah berkhidmat dengan GLC Kedah juga akan digerakkan untuk mendesak Azizan.

Buat masa ini Azizan nampak bersendirian dalam menghadapi kemelut ini. Kalau pun agak nampak memberi sokongan kepada Azizan Razak ialah Naib Presiden Pas, Mahfuz Omar. Tindakan Mahfuz ini juga tidak tepat di mana sebagai pemimpin utama di peringkat pusat sepatutnya beliau bersikap berkecuali dan menjadi orang tengah mengatasi kemelut itu.

Tindakan Pahkhrorazi bersama exco dan kumpulan lain berupa ugutan. Ia tidak seharusnya dilakukan begitu kerana ia bertentangan dengan prinsip Islam yang sepatutnya dijadikan amalan oleh Pas. Sebarang permasalah diselesaikan di meja perundingan. Kedatangan Nik Aziz ke Kedah seharusnya diambil peluang untuk menjernihkan suasana dan menjadi pecentus kepada perdamaian sementara.

Kenapa sementara, kerana selepas ini baik di pihak Exco dan Azizan Razak dapat mencari kata sepakat demi keutuhan Pas. Satu formula perlu dibuat bagi mengatasi kemelut di Kedah itu. Seperti mana saya katakan semua pihak perlu mengenepikan kepentingan peribadi, rasa bengkak dalam hati dan perlu menumpukan seluruh tenaga kepada menghadapi BN.

Bergaduh dalam keadaan pilihan raya dekat tidak cerdik malahan bodoh. Bodoh!

Apakah Pas Pusat hanya melihat kemelut yang berlaku di Kedah? Apakah tidak diambil sebarang jalan penyelesaian? Pas Pusat tidak hanya boleh menyerahkan kepada kunjungan Nik Aziz semata-mata untuk mendamaikan keadaan.

Seharusnya Presiden Abdul Hadi Aweang bersama timbalan Mohamad Sabu, Naib-Naib, Salehuddin Ayub, Husam Musa dan Mahfuz Omar, sepakat mencari jalan keluar. Mereka tidak boleh meriba tangan apa lagi rasa gerun kepada mana-mana pemimpin Pas Kedah dan juga mengelak dari dikatakan campur tangan. Keadaan sebegitu kalau mereka bertindak bukan tindakan campur tangan tetapi itu adalah tugas dan amanah yang ada kepada mereka sebagai pemimpin tertinggi.

Di sini saya ada beberapa formula untuk menyelesaikan kemelut Kedah setidak-tidak menjelang pilihan raya. Saya rasa idea atau formula ini boleh diterima pakai Pas Pusat untuk diajukan kepada Pas Kedah.

1. Keempat Exco yang mengambil keputusan untuk tidak menerima penyambungan tugas hendaklah menarik balik keputusan mereka. Dalam hal ini semua pihak termasuk Dewan Ulamak dan lain-lain harus bersetuju dan menyokong tindakan ini.

2. Kalau mereka tetap dengan keputusan tidak mahu berkhidmat sebagai Exco, Azizan tidak perlu melantik Exco baru. Apa yang boleh beliau lakukan ialah dengan menambahkan potfolio kepada Exco yang sedia ada. Apa lagi kalau cadangan hendak lantik Exco yang pernah dibuang ia tidak begitu tepat kerana nanti akan diketawakan orang.

3. Azizan sendiri boleh mengambil tindakan gentleman dengan melantik pemangku Menteri Besar untuk menjalankan tugas-tugas menteri besar sementara beliau boleh berihat atau pergi berubat. Biarlah pemangku yang menjalankan tugas. Untuk mengisi jawatan ini tokoh yang senior dan dapat diterima semua pihak perlu dilantik. Salah seorang ialah Mohd Taulan Rasul.

Itulah tiga rangka formula yang boleh difikirkan untuk mengatasi kemelut di Kedah. Tindakan berundur dari menjadi Exco dan melantik yang baru adalah tindakan yang tidak akan membawa ke jalan damai tetapi akan meluaskan lagi jurang perbalahan. Dalam hal ini Azizan seharusnya bermahasabah sedalam mungkin demi Pas.

Kalau tidak menjadi kesalahan ingin saya syorkan orang Kedah perlu mengingati amanah, nasihat, seruan dan juga kelakuan-kelakuan yang pernah ditunjukkan oleh Almarhum Ustaz Fadzil Noor sepanjang hangatnya dalam usaha mencari damai dan mengatasi kemelut ini. Saya rasa tidak salah kerana setiap orang yang mengakui sayang dan kagum dengan almaruhm rohnya senantiasa ada bersama kita. [wm.kl.7:16 pm 25/02/12].

Rencana Sabtu

Dedah Surat-Surat Sulit Mahathir Dengan Yahudi
Sudah Terlewat


Sekonyang-konyang Ha Najib Razak menyatakan kesediaan untuk mendedahkan surat sulit bekas PM Dr Mahathir Mohamad dengan 'menantang' Yahudi. Mahathir semasa menjadi PM telah mengutuskan beberapa surat merah kepada PM Israel, Benjamin Netanyahu dan Ehud Barak.

Kata Najib dia telah meminta Wisma Putra membuat kajian apakah implikasi dengan pendedan surat itu nanti dari segi keselamatan negara. Sebenarnya Najib tidak payah meminta Wisma Putra mendedahkan surat-surat itu kerana ia sudah bertaburan di alam maya. Rakyat semua lapisan dan golongan sudah pun mengetahui akan kewujudan hubungan Mahathir dengan Yahudi itu.

Sama ada Mahathir bersetuju untuk mematahui kehendak Israel atau tidak, tetapi yang jelasnya mereka berhubung. Berintraksi atau bertukar-tukar pendapat dengan Israel. Mahathir juga secara tidak langsung mengikhtiraf kerajaan Yahudi apabila beliau mengucapkan tahniah atas perlantikan Ehud Barak sebagai perdana menteri Israel.

Bayangkan macam mana terjadi kalau pengucapan itu lahir dari mulut Anwar Ibrahim. Tentu ucapan tahniah itu akan di blow-up di siarkan di muka depan akhbar Utusan Melayu dan juga tv dan radio Rais Yatim serta media PB yang lainnya.

Tiada guna untuk Najib membuat tindakan itu - mendedah surat-surat sulit Mahathir kepada Istrael setelah 12 tahun Mahathir tidak menjadi perdana menteri. Melainkan pendedahan itu untuk mencemarkan kesucian Mahathir yang kononnya begitu jujur, telus dan bersih di sepajang pentabdirannya.

Sebaliknya surat itu nanti mengenalkan orang siapa Mahathir sebenarnya. Surat itu mengesahkan kemunafikan Mahathir seorang ahli Umno.

Dalam pada itu saya percaya Wisama Putra akan membuat ulasan surat-surat sulit itu tidak perlu didedahkan. Itu pun yang Najib mahu. Kenyataan bersediaan untuk mendedahkan surat cinta Mahathir dengan Israel hanya sebagai bertanam tebu di bibir mulut saja. Ia satu lagi pengeliruan Najib terhadap rakyat kesekian kalinya.

Saya yakin Wisma Putra akan membuat ulasan pendedahan itu akan membahayakan kepada negara, sebenarnya membahayakan Umno. Dengan itu surat-surat Mahathir seterusnya dengan Yahudi atau pun pihak-pihak lain yang tidak sepatutnya berlaku, tidak akan didedahkan.

Lagipun sekiranya surat-surat itu didedahkan, sudah pasti rakyat akan menuntut banyak lagi surat-surat merah lain yang diutuskan kerajaan Malaysia semasa Mahathir jadi PM kena didedahkan. Ia tidak akan berhenti setakat surat Mahathir kepada Nentayahu dan Ehudu saja. Pendedahan surat itu tidak akan membersihkan keseluruhan kejelikan Mahathir.

Rahsia-rahsia lain yang membabitkan keselamatan negara sekaligus maruah Mahathir juga nanti perlu didedahkan. Misalnya skandal BMF yang melibatkan RM2.5 billion di Hong Kong tidak pernah terungkap secara tuntas. Satu masa Mahathir cuba mengaitkan skandal itu dengan Tengku Razaleigh Hamzah tanpa membabitkan sama dirinya.

Tengku Razaleigh sungguh kecewa dengan tindakan Mahathir itu sampai Tengku Razaleigh bersumpah sedia untuk menerima binasa Allah kalau dia terlibat dengan skandal itu atau memakan duit kerajaan. "Saya sedia dibinasakan Allah kalau saya terlibat," begitu ucap Tengku Razaleigh di Gua Musang tahun 1987.

Secara logiknya macam mana seorang perdana menteri yang mempunyai kuasa penuh terhadap perkembangan hal ehwal negaranya tidak mengetahui mengenai aktiviti bank milik negara itu yang memberi pinjaman tanpa cagaran kepada seseorang? Adalah mustahil kerana ia melibatkan jumlah yang bukan sedikit kalau perdana menteri (Mahathir) tidak tahu.

Dalam kasus ini Mahathir cuba cuci tangan dengan melemparkan biawak hidup dengan ke bahu Tengku Razaleigh. Lama juga Tengku Razaleigh dan kerabatnya merana mengenai isu BMF ini. Akhirnya kebenaran wujud apabila akhbar yang disaman oleh Tengku Razaleigh menuduh beliau menjadi dalang dalam skandal itu terpaksa membayar ganti rugi bernilai jutaan ringgit kepada Tengku Razaleigh.

Tengku Razaleig sudah bersih dari tuduhan itu tetapi Mahathir belum.

Mudah saja untuk memahami kenapa Tengku Razaleigh menjadi mangsa. Mahathir ketika itu berpengaruh dan memiliki kuasa. Mahathir boleh arahkan media massa atau mana-mana pihak untuk meletakkan bebanan dan kejijikan itu ke atas bahu Tengku Razaleigh. Tindakan politik seperti ini tidak asing bagi Mahathir. Sebenarnya sebelum dia menganiaya Anwar dia telah menganiaya dan menzalimi Tengku Razaleigh Hamzah.

Mahathir sampai sekarang ini tidak pernah cuba membersihkan dirinya dari skandal berkenaan? Mudah sahaja sebab tidak ada sesiapa yang membuat tuduhan dan spekulasi mengenai dirinya. Dengan kuasa kewangan Mahathir berjaya menutup mulut media-masa asing untuk tidak mengaitkannya. Manakala media dalam negeri pula seperti sedia maklumlah menjadi tukang tempel najis Mahathir yang terkicit di mana-mana.

Tektik dan formula itu juga dilakukan N ajib terhadap Anwar. Najib boleh mengupah seberapa banyak media asing untuk menghitamkan Anwar kemudian memutihkan dirinya. Apakah kita tidak terfikir komisyen yang begitu banyak dikaut dari pembelian peralatan pertahanan negara bukan untuk diguna perundingan dan pengkhianat asing?

Tegasnya kalau Najib hendak sucikan Mahathir, bukan dengan mendendahkan surat sulit MAhathir dan kerajaan UBN dengan Israel. Itu tidak perlu lagi kerana surat itu sudah pun dibaca rakyat. Apa yang rakyat tunggu selama ini ialah sejauh manakah penglibatan Mahathir dalam skandal BMF. Itu yang lebih wajar Najib dedahkan bukannya surat Mahathir menyokong Israel. [wm.kl.1:15 pm 25/02/12]

Friday, February 24, 2012

Ulasan Malam

Nik Aziz Ke Utara Tinjau Pergolakan Pas Kedah?

Pergaduhan dan pertelingkahan sesama sendiri diambang pilihan raya umum hendak diadakan sesuatu yang tidak elok. Sudah tentu pertelingkahan itu akan memberi kesan kepada kestabilan parti, dan pergeseran itu akan dijadikan isu oleh pihak parti lawan.

Perkembangan politik Pas Kedah seperti mana diperkatakan hari ini sesungguhnya menyedihkan. Kalau ia benar berlaku, pertelingkahan itu membahayakan Pas. Mereka yang terlibat dalam pergaduhan itu atau mencetuskan masalah bolehlah dianggap mereka yang tidak peka dan lebih mementingkan kepada diri sendiri. Wajarlah mereka sejukkan kepala.

Sejauh mana apa yang dikatakan itu - Pas Kedah bergolak, tidak dapat dipastikan secara cerat. Tetapi jika dilihat kepada 'bantuan' yang digunakan pakai oleh orang-orang di Kedah sehingga terpaksa memanggil Mursyidul Am Pas Nik Abdul Aziz Nik Mat menggambarkan suasananya menggawat. Ia tidak cukup untuk ditangani oleh orang Pas Kedah saja lagi.

Hari ini Nik Aziz dikatakan terbang ke utara untuk meninjau pergolakan Pas Kedah. Mungkin pemergian itu bukan semata-mata untuk menyelesaikan apa yang dikatakan bergolak itu, tetapi sudah tentu di samping ada tujuan lain ia akan melihat atau pun diberi tahu mengenai apa yang sedang berlaku.

Katanya lewat petang ini Nik Aziz berjumpa dengan Dewan Ulamak Pas Kedah untuk mendapat gambaran apa yang berlaku. Pertemuan diadakan di Mantalon. Mungkin Nik Aziz mendapat gambaran dan latar belakangnya. Selepas itu katanya, Nik Aziz diminta pula berjumpa dengan dua daripada empat orang Exco Kedah yang dilaporkan bermasalah dengan Azizan Razak.

Hendaknya kedatangan Nik Aziz dan berlangsungnya perjumpaan itu akan dapat memberi ilham untuk menyelesaikan masalah di Kedah. Mungkin bantuan Nik Aziz itu diperlukan bukan saja atas kapasitinya sebagai Mursyidul Am Pas tetapi sebagai tokoh spritual yang dimalui dan dihormati oleh parti. Semoga ada keberkatan Nik Aziz di Kedah.

Tidak dapat dipastikan apa selepas mengadakan pertemuan dengan Dewan Ulamak dan dua Exco itu, MB Kelantan itu berjumpa pula dengan Azizan Razak? Tetapi kalau mengikut prosudernya begitulah. Nik Aziz juga memerlukan gambaran jelas dari Azizan Razak kenapa sampai desas desus ada Exco tidak mahu disambung kontraknya pada 28 Februari ini.

Berita yang tersebar sebelum ini kononnya empat orang Exco tidak akan menyambung perlantikan semula mereka yang tamat pada 28 Februari ini. Exco itu ialah Phahrolrazi Zawawi, Dr Ismail Salleh, Mohamad Taulan Mat Rasul dan seorang lagi belum jelas. Sekiranya benar desas desus ini ia memberi pukulan hebat kepada Azizan Razak.

Kenapa mereka dikatakan tidak bersedia untuk 'bersama' kabinet Azizan ialah kerana tidak senang dengan cara Azizan mentadbir kerajaan Kedah yang lebih bersikap autokrasi dan tidak sedia menerima pandangan kawan-kawan pimpinan lain. Tindakan Azizan melantik beberapa orang Umno untuk memegang jawatan CEO dalam agensi kerajaan juga menjadi punca wujud rasa kurang senang terhadap MB Kedah itu.

Manakala kemuncak kepada kemarahan itu apabila Azizan menggunakan kuasa eksekutifnya untuk memberi kontrak maintaince kepada kroni Umno bernilai hampir RM1 billion (Pembetulan: sebenarnya RM5 juta menurut email salah seorang CEO yang dipecat)

Tindakan inilah yang menyebabkan kepimpinan Azizan Razak sebagai MB dipertikaian. Bukan itu saja Azizan juga tidak mahu menerima pandangan dan nasihat daripada pimpinan lain sama sekali dan bertindak mengikut pandanganya.

Ada munasabah juga kalau Exco berkenaan hilang sabar dengan tindakan Azizan itu. Untuk apa mereka memegang jawatan, diberi tugas untuk mentadbir negeri kalau pandangan dan nasihat mereka tidak dihiraukan dan Azizan hanya ikut kepalanya seorang saja.

Bagaimana pun dalam melihat pergolakan di Kedah ini, semua pihak harus bertindak dengan penuh hati-hati. Jangan terlampau mengikut nafsu apa lagi 'gumbaan' media musuh Pas. Apa dibimbangkan bukan saja setakat Azizan Razak terlepas jawatan tetapi Pas juga akan kehilangan kerajaan.

Mereka yang beriya ingin menendang Azizan hendaklah bersabar dan carilah ketika dan 'cerlak' yang baik dan bertindaklah dengan mengambil kira keperluan lain. Bukan ketika ini kalau Azizan hendak dibuang. Yang penting semua pihak kena tumpu kepada menghadapi pilihan raya umum ke-13. Selepas Pas menang dan tubuh kerajaan, nah ketika itu nanti kalau hendak bergomol atau memulau Aizan. Lakulah kalau sudah tidak serasi, yang perlu dipastikan Pas menang pilihan raya.

Paling tidak diingini sekali ialah gara-gara tindakan tidak fatanah itu menyebabkan Pas akan kalah dalam pilihan raya nanti. Ingatlah media penjilat buntut UBN akan terus mencari lubang dan celah untuk memburuk dan menjatuhkan Pas. Jangan sesekali pecah lubang kepada mereka. Percayalah mereka tidak akan support mana-mana dalam hal ini, mereka boleh bersikap baik tetapi jauh dilubuk hati dendam membara untuk menumbangkan Azizan dan bersama Exconya sekali.

Mudah-mudahan dengan pemergian Nik Aziz siang tadi, ombak yang membawa pergolakan di Kedah berhenti dengan segera. [wm.kl.11:23 pm 24/02/12]