Saturday, June 30, 2012

Dewan Filharmonik Petronas Ditutup?

Susupan Pagi

Kemasukan bekas KSU Sidek Hassan ke menara berkembar KLCC sebagai pengerusi baru Petronas yang menimbulkan rasa kurang senang banyak pihak telah mencatat kelukaan pertama buat warga Petronas di  unit persembahan Petronas bila mana syarikat gergasi minyak yang enggan bayar royalti kepada Kelantan itu telah menutup unit persembahan berusia lebih 20 tahun.  

Ekoran penutupan itu menyebabkan 80 orang kaki tangan semuanya Melayu yang berkhimat sebagai penyubur kebudayaan negara di Petrons dengan mengadakan persembahan kebudayaan di luar negara dan sebagainya hilang mata pencarian. Walaupun mereka dibayar pampasan tetapi tindakan menutup "dewan kebudayaan" itu sesuatu yang melukakan.

Penutupan unit itu memberi gambaran yang Petrons dibawah pengurusan baru ini tidak peka dan prihatin kepada usaha memertabatkan kebudayaan negara. Selama ini unit kebudayaan itulah yang menonjolkan kebudayaan tradisi Melayu di seluruh dunia yang diusahakan oleh kakitangan unit berkenaan.

Penutupan itu juga menjadi persoalan untuk apa Petronas mewujudkan dewan Filharmonik Petronas bernilai ratusan juta sedangkan unit persembahan satu-satu unit penting untuk memperkenalkan kebudayaan tradisional secara profesional dikendalikan Petrons ditutup? Ini memelikkan?

Khabarnya kerja-kerja mengangkat barang dan segala peralatan persembahan digunakan unit berkenaan sekarang ini dipindah dan dibawa keluar.

Dalam pada itu apa juga memeningkan kepala dan menjadi persoalan di kalangan kaki tangan Petronas khasnya kenapa unit persembahan kebudayaan tradisi ditutup atau pun ditiadakan tetapi pihak atasan terus memberi peluang kepada persembahan kebudayaan luar yang tidak melambangkan citarasa dan budaya Melayu. Apakah di Petronas kini sudah ada ansir-ansir luar yang tidak menyukai kebudayaan Melayu tradisi dan cuba menyuburkan kebudayaan kuning?

Dalam pada itu selain unit persembahan ini ditutup ada beberapa unit lagi hendak ditutup termasuklah geleri Petrons. Penutupan ini dirancang sejak enam bulan lepas. Tetapi disebabkan timbul reaksi kurang enak dengan penutupan unit hiburan katanya penutupan gelari itu ditangguhkan.

Geleri ini sering kali mempamirkan lukisan pelukis tempatan dan juga luar negara. Dengan adanya geleri inilah para pelukis dapat menumpang hidup dan mendapat rezeki. Geleri Petronas antara geleri yang berprestaj dan sering mempamirkan lukisan-lukisan dari pelukis antarabangsa terkenal.

Boleh jadi juga Petronas terpaksa mengambil langkah berjimat cermat dengan menutup bahagian atau unit-unit tertentu al maklumlah hasil mainyak dan gas akhir-akhir relatif berkurangan. Atau boleh jadi juga wang yang dibelanjakan untuk hiburan dan kebajikan lain terpaksa ditarik kerana untuk dilambakkan ke dalam tabung-tabung pilihan raya Umno?

Sidak Hassan yang baru masuk pejabat dan dapat melihat permandangan Kuala Lumpur dari menara berkembar KLCC itu wajar menilai semula langkah ini. Paling penting jangan pula sampai beliau akan dilebelkan sebagai pengerusi yang anti budaya Melayu. Bersambung. [wm.kl.11:23 am 30/06/12]

Thursday, June 28, 2012

Pendedahan Azan Ditawar RM5 Juta Terlewat

SESUDAH SUBUH

Ada sedikit musykil yang menghempak kepala saya tentang pendedahan ahli parlimen Indra Mahkota Pahang Azan Ismail yang memberi tahu kononnya dia pernah ditawar lebih RM5 juta supaya melompat ke BN. Kejadian itu dakwanya berlaku pada 27 Januari 2010 di sebauh hotel di Kuala Lumpur. Katanya urusan lompat itu dijalankan oleh seseorang yang dihormati dan rapat dengan pemimpin atasan UBN? Siapa.

Azan membuat pendedahan itu semalam di parlimen sehari sebelum berakhirnya sidang parlimen sesi ini. Bagaimana pun beliau tidak menghurai lanjut mengenai rancangan tawaran untuk membeli beliau itu.

Azan Ismail
Yang saya musykilkan kenapa baru hari ini Azan mengambil keputusan membuat pendedahan itu? Kenapa tidak dua tahun lepas? Sepatutnya kejadian-kejadian seperti itu didedah awal bukan dibungkus dalam guni rahsia dan diperakkan di jerung dinding. Hal-hal sebegitu patut didedahkan di saat PKR berada di dalam kritikal sewaktu beberapa ahlinya keluar meninggalkan PKR.

Tetapi nampaknya Azan mendiamkan diri dan tidak membuat apa-apa tindakan untuk membela dan mempertahankan dirinya. Apakah beliau waktu itu juga 'fikir tidak putus' mengenai tawaran itu. RM5 juga banyak wo... kalau dibelanjakan sejuta setahun boleh bertahan selama lima tahun?

Jadi bila hari ini baru didedahkan menyebabkan ia akan ditafsir dengan berbagai tafsiran dari kitab-kitab politik prejudis. Apakah Azan hendak menunjukkan yang beliau setia dengan parti dan seorang wakil rakyat berprinsip? Kalau begitu caranya ternyata tindakan itu kurang bijak dan tidak menguntungkan PKR kerana kesetiaan itu lewat dinyatakan.

Atau pun dengan pendedahan itu Azan ingin jadikan modal untuk dipilih bertanding dalam pilihan akan datang setelah merasakan beliau seperti diperkecil-kecilkan kini?

Berbagai kemungkin akan ditafsir dan diterjemahkan. Saya melihat Azan terpaksa mendedahkan akan kesetiaan dan pengorbanannya kepada parti kerana untuk mendapat penilaian pucuk pimpinan partinya terhadap pengorbanan dan jasanya kepada parti itu kemudian diharap dipilih lagi menjadi calon.

Kedudukan Azan di Terengganu kini katanya dalam keadaan tidak menentu. Rakan PKR, Pas Terengganu tidak bersedia untuk bekerjasama dengan Azan. Azan kini adalah pengerusi perhubungan PKR Terengganu. Sehingga ini belum ditentukan kerusi mana yang akan diberikan kepada Azan untuk ditandinginya. Kerusi Indra Mahkota yang dimenangi dalam pilihan raya 2008 khabarnya akan diserahkan kepada pengerusi PKR Pahanag Fauzi Abdul Rahman?

Berbalik pendedahan kononnya beliau ditawar RM5 juta itu, sebenarnya kejadian itu bukannya Azan seorang tetapi ada beberapa ahli parlimen lain yang turut sama ditawar ini termasulah ahli parlimen Ketereh Abdul Aziz Kadir. Aziz tidaklah pula memendamkan tawaran dalam keadaan berfikir tidak putus kerana beliau awal-awal sudah memaklumkan tawaran itu.

Seharusnya pengerusi PKR Terengganu itu meniru apa dilakukan pengerusi PKR Kelantan itu, mendedah kejdian itu awal-awal dan bukan menanti saat-saat akhir menjelang ayam berkukuk yang menandakan pilihan raya nakan tiba. [wm.kl.8:08 am 28/06/12]

Wednesday, June 27, 2012

MP Seri Gading Perlu Dikutuk

Susupan Petang

Cadangan atau saranan ahli parlimen Seri Ganding Johor, Mohamad Aziz agar S Ambiga digantung adalah keterlaluan dan satu cadangan tidak mencerminkan semangat 1 Malaysia dan sekaligus menunjukkan rakusnya perangai ahli MP Umno.

Mohamad Aziz
Walaupun cadangan itu dibuat di parlimen di mana beliau mempunyai imuniti dari undang-undang, semua pihak perlu mengutuk cadangan melampau Aziz itu. Sekiranya Umno ingin diterima sebagai parti semua rakyat Malaysia parti itu harus berusaha membawa Aziz ke meja badan disiplin parti.

Samada ia bercakap di parlimen atas hak individunya sebagai ahli parlimen tetapi dunia tahu yang beliau adalah ahli parti Umno.

Walaupun beliau sebagai orang Melayu merasa marah, geram dan benci kepada Ambiga yang menggerakkan Bersih tetapi tidak wajar kata-kata itu dilafazkan dalam apa juga keadaan. Mungkin ia boleh dimaafkan kalau cadangan itu dibuat di meja makan bersama anak-anak dan isterinya. Pun begitu ia tidak elok kerana cadangan seperti itu memberi gambaran ahli parlimen itu seorang jahat, kejam dan zalim serta hilang pertimbangan sebagai manusia.

Ambiga atau mereka yang merasa senak dengan kenyataan ahli parlimen yang dikenali dengan mulut celupar atau mulut berus persis Inchek Ibrahim itu tidak perlu mendesak dia minta maaf. Aziz tidak akan berbuat demikian walaupun dicincang 18. Tindakan paling berkesan ialah dengan mengutuk ahli parlimen itu dari segenap jerung dan sudut. Kalau boleh siarkan (suara) beliau membuat cadangan itu di parlimen biar semua orang India dan Hindu dengar.

Semakin jelas cadangan itu menunjukkan Umno semakin hari semakin tertekan dan akan melakukan apa saja tindakan yang diluar kotak pemikiran umum. Belum ada cadangan mana-mana wakil rakyat seperti itu sebelum ini. Apakah ini menandakan maruah dan sikap wakil rakyat Umno khususnya sudah semakin tidak menentu apabila mereka menyedari kuasa sudah di hujung senja.

Diharap cabaran seperti itu tidak melemahkan semangat Ambiga dan orang-orang pejuang sepertinya. Sudah menjadi sunatullah orang pejuang akan sering menghadapi apa jua ujian dan cabaran termasuk yang lebih kejam dari itu. [wm.kl.7:20 pm 27/06/12]

Jenayah Dalam Pejabat Air Kelantan?

Sebelum Lelap

Pagi tadi saya menerima satu panggilan telefon dari Kota Bharu Kelantan yang agak mengejutkan. Pemanggil itu bertanya apakah saya sudah tahu satu kejadian yang memalukan menimpa pejabat Syarikat Air Kelantan Sdn. Bhd yang bertanggungjawab mengurus dan membekalkan air bersih untuk rakyat Kelantan.

Kening saya berkerut keruh mendengar berita itu kerana tidak terdengar apa-apa pula cerita pelik di Kota Bharu berhubung dengan mana-mana agensi atau syarikat berkaitan kerajaan negeri. Cerita hangat di Kota Bharu semalam hanya mengenai demo pre-royalti di perkarangan SUK, sebelum ini mengenai penyelewengan yang dikatakan berlaku dalam Kelantan Gold Trade (KGT) bersabit dinar dan dirham.

Menurut pemanggil itu kejadian itu berlaku enam hari lepas dan berita ini sudah mulai bergerak dan menjadi cakap-cakap di kalangan pegawai kerajaan amnya dan khasnya dari kalangan kakitangan syarikat Air Kelantan SB itu. Ertinya kejadian ini tidak boleh ditusuk selindungkan lagi. Apa lagi kejadian ini juga sudah sampai ke pengetahuan pihak polis, cuma belum terbau oleh media massa sahaja.

Tidak dapat dipastikan apakah MB juga telah dimaklumkan dengan kejadian ini?

Kejadian dimaksudkan itu ialah mengenai bilik seorang pengawai di syarikat air itu telah dipecah dan beberapa peralatan pejabat termasuk komputer serta dokumen penting dilarikan. Kejadian ini agak anih sedikit kerana orang terlibat dalam kejadian ini ialah kakitangan bertaraf pegawai syarikat air itu sendiri.

Pelik dikatakan kerana ia berlaku dalam rumah sendiri dan dilakukan orang rumah sendiri? Empat orang pegawai terlibat katanya sudah dikenal pasti. (Nama dan IC mereka pun ada dalam simpanan saya). Polis juga sudah menyiasat dan keempat-empat pegawai itu sudah dipanggil polis. Pihak yang menjadi pengarah kepada kejadian itu juga telah mengakui apa yang berlaku.

Sukar untuk dianalisa kenapa dan mengapa kejadian ini terjadi? Apabila ia berlaku ke atas bilik sorang pegawai yang bertanggung jawab membuat semakan ke atas pembelian, tander, kontrak (oditor) dan sebagainya ia boleh diandaikan dengan bermacam-macam kejadian buruk dan jelek. Mungkin kejadian itu ada kaitan dengan usaha untuk melupuskan maklumat tertentu. Kalau maklumat apakah perkara itu?

Sebelum ini ada tuduhan mengatakan berlaku penyelwengan dalam syarikat berkenaan. Pihak musuh dan ada sekelompok 'jebong' di Kelantan juga telah membuat aduan kepada SPRM. Apakah jenayah yang berlaku di pejabat itu ada hubung kait dengan laporan ke SPRM itu?

Kita tunggu apa perkembangan selanjutnya. Pihak kerajaan negeri khasnya Exco yang bertanggungjawab mengawal dan menjaga hal ehwal air di Kelantan perlu memberi penjelasan apa sebenarnya yang berlaku. Penjelasan segera sangat perlu setidak-tidaknya kepada MB. Dan sekiranya kejadian itu melibatkan jenayah yang boleh merosakkan kerajaan negeri mereka perlu dikena tindakan tegas tanpa ampun maaf kerana ia melibatkan kepentingan rakyat.

Beberapa orang pegawai yang dikatan terlibat wajar digantung jawatan sementara siasatan kes itu selesai. Dalam pada itu jangan pula ada pihak yang cuba menyusuk punca kejadian ini atau pun mendiamkan dari pengetahuan kerajaan atas alasan kerana tidak mahu kerajaan menanggung malu.

Sesuatu yang busuk dan jelek itu perlu didedahkan demi nama baik kerajaan. Dalam hal ini sumpah dan ikrar Rasulullah s.a.w.yang berbunyi; sekiranya Fatimah mencuri aku akan potong tangannya hendaklah dihayati. [wm.kl.3:32 am 27/06/12]

Menanti Natijah Tahrir Square Di Dataran Merdeka

Ulasan Semasa

Pengesahan secara rasmi Dr Mohamed Morsi,61 sebagai presiden baru Mesir beberapa hari lepas disambut dengan linangan air mata kesyukuran dan laungan Allahuakbar oleh umat Islam bukan saja 26 jaziah Mesir tetapi di seluruh dunia. Mereka yang berjiwa Islam akan emosi dengan kemenangan itu.

Pergumuman itu yang hakikatnya kemenangan Ikhwan Muslimin dianggap sebagai satu kejayaan besar umat di seluruh dunia yang mencintai tertegaknya hukum Allah dan syariah Muhammad di atas muka bumi ini. Ini kerana Ihwan Muslimin dianggap sebagai siasah politik Islam yang bukan saja diterima pakai di Mesir tetapi diseluruh dunia. Jauh dari itu diharap perubahan atau kejayaan Islam di Mesir akan menjadi penyuntik semangat gerakan Islam di tempat lain termasuk Malaysia juga.

Dr Mohamed Morsi
Apa lagi di Nusantara ini, Malaysia dan Indonesia, semangat jihad Ikhwan Muslimin sudah lama terhimbau ke mari, di bawa oleh pemuka-pemuka Islam Melayu yang menuntut di Timur Tengah tahun-tahun 30an hingga 50an. Keberanian orang Melayu melawan kolonialisme sedikit sebanyak dipandu oleh semangat Ikhwan Muslimin. Justeru kemenangan di Mesir itu juga dirai atau dirasakan kemenangan bersama harakah Islamiyah di Malaysia terutamanya mereka yang intim dan akrab dengan Ikhwan Muslimin.

Dari sisi lain kemenangan Ikhwan Muslimin dan pemilihan Dr Mohamed Morsi itu menjadi ubat kedukaan dan kekecewaan umat Islam di sebelah sini yang masih belum menggenggam kemenangan sebenar? Umno walaupun ianya ditunggaki Melayu namun kerana perjuangannya tidak berasaskan kepada Quran dan Hadith secara holistik, tepatnya sekular, sekular maknanya jahiliah, tidak dianggap sebagai gerakan dan siasah Islam.

Walaupun ada cendekiawan dan ulamak cuba mempertahankan Umno sebagai perjuangan Islam dan UBN kerajaan Islam namun penemuan dan bukti-bukti kemungkaran, rasuah, penyelewengan, politik fitnah dan sebagainya yang dipraktik oleh UBN menafikan Malaysia sebagai sebuah kerajaan Islam.

Sejajar itu maka harapan yang membunga akan berlaku perubahan di Malaysia sudah berputih dengan kejayaan induk mereka itu. Timbul harapan tinggi menggunung di dalam dada para mujahidin di sini yang gerakan Islam di Malaysia terutamanya badan siasah seperti Pas, Ngo seperti Abim, Jim, dan lain-lain mengimpikan kemenangan itu dan ia akan juga akan tergapai.

Teori domino akan berlaku, yang dimulakan di Mesir itu. Atau kejayaan muqadimmahnya lebih awal dari itu ia bermula di Tunisia apabila diktator Zainal Abidin Ali dijatuhkan, ia merebak ke Mesir menumbangkan Hosni Mubarak kemudian ke Libya meranapkan kerajaan 'kuffar' moden Muhammar Ghadafi. Kejayana awal Ikhwan Muslimin ialah apabila berjaya menumbangkan Hosni Mubarak menerusi tunjuk perasaan besar-besar selama 18 hari di Tahrir Square. Kejatuhan Hosni memberi signifiken besar kerana Ikhwan Muslimin itu sendiri ditubuhkan di Mesir, 1928 M.

Himpunan di Tahrir Square itulah terilhamnya Berish 3 di Kuala Lumpur? Ia menggerakkan semangat anak-anak muda untuk berhimpun dan membuat penentangan secara agresif dan terbuka. Pemerhati dan pemimpin politik kita juga percaya penyakit di Mesir itu akan berlaku di sini. Bukan saja pemimpin pembangkang melaungkan serunai itu semerdunya, tetapi pemimpin UImno juga naik menggeletar menyaksikan ledakan himpunan itu. Apa tidaknya Perdana Menteri Najib Razak sendiri bermimpi ada darah merah di Dataran Merdeka bakal menyumbatkan hidungnya lantas itu tunjuk perasaan yang dijanjikan secara aman, duduk dan bantah dilarang keras.

Kejayaan calon Ikhwan Muslimin dipilih sebagai presiden Mesir itu menyemarakkan lagi semangat umat Islam dan Islam di Malaysia untuk menumbangkan kerajaan UBN yang dilihat tidak Islamik. Ini menyebabkan orang-orang di sini merasakan semangat Medan Tahrir dan aura perjuangan Ikhwan Muslimin itu sedang mara ke Malaysia. Gema perjuangan menuntut hak dan keadilan di Khairah sedang terbang ke Kuala Lumpur. Semua pihak peka dan bangkit melambai kedatanagnnya. Persoalan kini apakah keadaan di Mesir itu akan berlaku di sini?

Jika dilihat secara fizikal dan geografi politik memang ada kemungkina itu. Secara alminya sesuatu kebangkitan itu akan berjangkit ke sebuah negara ke sebuah negara lain. Negara lain dijadikan cermin oleh rakyat negara lain untuk ditiru segala-galakannya baik politik, budaya, fesyen dan sosial. Kebangkitan rakyat, kesedaran rakyat persis penyakit atau wabak yang cepat menular, seperti Aid, ataupun wabak selesema burung atau H1N1 dan sebagai. Kelupaan atau kegagalan menyangkal menyebabkan penyakit akan mudah berjangkit dan akan akan berlakukan kematian.

Justeru mereka atau individu kurang daya tahan, kurang anti bodi akan cepat disinggahi penyakit. Soalnya apakah kita rakyat Malaysia mengalami kekurangan daya tahan dan mengalami sindrom untuk sedia menerima; kemarahan dan kemaraan rakyat seperti di Medan Tahrir?

Saya ada pandangan dan simpulan-simpulan sendiri di dalam soal ini. Secara adilnya saya bersetuju kalau berlaku kebangkitan yang kemudian merubah dan menggantikan apa yang ada. Lagipun sudah lebih setengah abad kerajaan yang bertakhta hari ini bermain dengan kuasa kotornya. Dalam kata lain kalau kerajaan ini adalah sultan atau raja ia sudah zalim yang tidak lagi wajar disembah tetapi patut disanggah.

Kita tengok apa yang berlaku di Mesir dahulu kemudian kita bandingkan kemungkin-kemungkin yang akan terjolor mari. Hanya perasamaan suasana, persamaan keadaan, persamaan perasaan, persamaan tuntutan, persamaan kerjasama, perasamaan keyakinan (tauhid) saja yang boleh memungkinkan itu. Tanpa persamaan-persamaan atau ruang-ruang itu ia tidak akan mudah terjadi, atau pun kalau ia marak, kemarakannya mudah ditangani.

Perkara pokok yang wajar direnungi apakah tapak perjuangan bangsa atau rakyat negara ini sama dengan tapak perjuangan Ikhwan Muslimin di Mesir itu. Apakah kebenaran ada dalam perjuangan rakyat negara ini sama dengan kebenaran dalam badang perjuangan Ikhwan Muslimin? Kita perhatikan ini secara ringkas pada perkara-perkara pokok.

Perjuangan di Mesir ialah menuntut agar syariat Islam dilaksanakan di atas muka bumi ini. Intipati perjuangan itu diterima oleh umum. Lantas itu Ikhwan Muslimin diwujudkan untuk menyediakan tentera atau pejuang-pejuang, para mujahid yang berani menuntut hak dan kewajiban itu. Dalam erti kata lain Mesir sudah ditabur dengan pejuang menegakkan Islam sejak lebih 80 tahun. Gerakan Ikhwan Muslimin yang diasaskan oleh Hassan Al Bana lah bertanggung jawab menyemaikan benih ini.

Apakah keadaan sama wujud di negera kita? Kalau pun ada benih-benih yang menyamai di Mesir itu ianya dilakukan oleh Parti Islam Se Malaysia (Pas). Dalam masa sama pula Pas menghadapi tentangan hebat dari Umno untuk membangkutkan benih yang Pas selam dalam baja itu selama ini. Usia benih yang disemai Pas baru berusia 60 tahun. Mungkin ia sudah pra matang tetapi Pas atau benih Islam menghadapi beberapa hambatan-hambatan lain yang tidak dialami oleh Ikhwan Muslimin.

Dari kira-kira 27 juta rakyat negara ini tidak sampai 5 juta yang tersemai dengan benih Islam itu. Ia berbeza dengan di Mesir dari 74 juta penduduknya 90% adalah beragama Islam dalam erti kata lain mempunyai agenda dan kepercayaan yang sama. Ertinya dari jumlah kualiti dan kuantiti benih Islam di Mesir yang ditanam Ikhwan Muslimin jauh lebih besar dari apa yang wujud di Malaysia. Selain itu juga konsep, semangat dan roh Ikhwan Muslimin itu terhimbau dan dikenali di seluruh dunia, sebaliknya Pas masih bergelewatan di bumi sendiri.

Perkara lain yang perlu difikirkan ialah mengenai keadaan sosial, jenis-jenis (kaum) rakyat negara kita dengan Mesir. Di Mesir negera itu tidak ada masalah kerana majoritinya bangsa Arab beragama Islam yang mempunyai akidah dan mazhab yang sama. Jadi kedudukan ini mudah untuk diuruskan kerana ia tidak ada pertikaian kepentingan dan konflit sesama sendiri.

Di Malaysia umat Islam hanya 15  atau 17 juta sahaja. Itu pun ia terbahagi kepada dua bahagian besar yang dipisahkan oleh fahaman dan mazhab politik Pas dan Umno. Walaupun kedua-duanya Islam tetapi mereka diasingkan atau terasing dengan ideologi politik di mana ideologi politik dilihat berada di atas dari kepercayaan agama. Ini tidak termasuk lagi perpecahan-perpecahan kecil yang membentuk dari sukuan fahaman Islam yang tidak sekata dengan kedua kelompok besar itu, Umno dan Pas.

Suasana atau perbezaan yang tidak seharus berlaku ini menjadi masalah dan sekaligus menjadi penghalang.  Realiti ini boleh dilihat bila mana Pas ingin melaksanakan Islam syumul, Umno hanya menerima Islam sebahagian saja atau dari aspek atau juzuk-juzuk yang meyelesakan kehidupan atau mengemukkan amarah mereka. Dalam soal menamakan Islam pun wujud perbezaan di antara Pas dengan Umno. Umno kata Islam Hadhari (kini tukar kepada Islam Wasatiyah) Pas kata Hadarah Islamiyah. Dari sudut bahasa dan istilah pun masih belum berlaga.

Perbeszaan dan ketidaksekata inilah yang menjadi penghalang dan dosa-dosa terhijap yang menyulitkan kepada pembentukan Islam syumul di Malaysia.

Hanya berdasarkan kepada dua faktor ini saja meletakkan sukar untuk Malaysia mewujudkan Tahrir Squarernya sendiri. Selain itu sedar atau tidak, bahawa mereka tidak beragama Islam terus berjuang menghalang tertegaknya Islam di negara ini. Golongan ini menyelit menjadi kawan baik dengan Islam menerusi parti-parti politik atau persepakatan politik yang tidak memberi untung dari konteks agama.

Selain dari perbezaan itu masih ada perbezaan lain yang tidak mudah untuk berlakunya kebangkitan seperti di Medan Tahrir itu. Seperti diketahui sistem ekonomi dan politik di Mesir sudah lama menekan rakyat bahawan. Penekanan itu sudah sampai peringkat zalim yang perlu diperangi hatta sampai nyawa tergadai. Kadar kemiskinan dan kemeranaan hidup rakyat begitu teruk sekali. Manifestasi kezaliman Firauan yang memerintah Mesir kuno telah terbawa ke zaman Mesir moden.
Para ulamak Al Azhar mengunjungi Morsi.

Kerajaan moden Mesir tidak ada program untuk memajukan rakyat seperti mana berlaku di Malaysia. Pembangunan tanah, DEB, pendidikan dan sebagainya tidak diwujudkan di Mesir. Berlainan di Malaysia, kerajaan melakukan apa saja terfikir untuk memajukan rakyat. Dalam kata lain kepedulian kepada rakyat dan nasib rakyat ada di sini tetapi tidak di Mesir.

Justeru tahap kemarahan rakyat negara ini kepada kerajaan kerana kemeranaan dan kemelaratan hidup tidak sampai seperti di Mesir. Rakyat di Malaysia masih boleh berbangga bahkan pencapaian kemajuan infrastruktur dan sisitem pentabdiran jauh lebih baik dari Mesir. Realiti ini sekali lagi akan tidak menjadi faktor penyebab untuk rakyat bangkit seperti di Medan Tahrir itu atas asas-asas dan faktor yang berlaku di Mesir.

Tegasnya berdasarkan kenyataan dan suasana itulah maka saya berpandangan pembangkitan seperti di Medan Tahrir itu tidak mungkin akan berlaku di Malaysia ini. Kita hanya boleh mengangan-angankan tetapi tidak boleh mengharap ia akan berlaku. Kalau pejuang Islam termasuk Pas di Malaysia menunggu akan berlakunya kebangkitan seperti di Medan Tahrir itu, ia satu penungguan yang sia-sia sahaja persis mengharapkan air dari fotomargana. Melainkan sudah ada penyatuan zahir dan batin dari kalangan umat Melayu dan Islam dari semua cabang ideologi politik, dari semua aliran dan mazhab barulah kita akan menerima natijah seperti dari gelora di Medan Tahrir itu. [wm.kl.12:08 t/hari 27/06/12]

Tuesday, June 26, 2012

Tuntutan Royalti Minyak: Elak Tumpah Darah

[ULASAN PETANG]

Apa dibimbangi mengenai 'demo serentak' di antara puak menyokong royalti minyak dengan puak yang anti royalti minyak diberikan kepada kerajaan Kelantan tampaknya menjadi kenyataan. Keecohan di lapangan demo berhampiran Kota Darulnaim telah berlaku sampai ada yang tercedera dan dikejarkan ke hospital. Beberapa laporan polis juga turut sama dibuat.

Gaya himpunan menuntut royalti minyak di depan SUK.
Keadaannya tidaklah 'belah mana'. Tetapi malam ini tengoklah apa yang akan dilaporkan dalam tv yang sudah terkena TB dan esoknya dalam media-media massa PB. Kejadian itu akan diberikan gambaran menakutkan Kelantan akan digambarkan tidak selamat. Kelantan akan diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga. Asap pemedih mata yang dikeluarkan oleh senapang polis, kandati tidak perlu sebenarnya, akan dijadikan bukti telah berlaku kekecohan dan ketegangan.

Ulasan akan dibuat, kekecohan itu mungkin akan menjadi lebih besar kalau tanpa kawalan dan pemantauan polis. Polis diletakan sebagai pihak yang berjasa dan berkhdimat dalam peristiwa pagi tadi. Orang tidak akan nampak dan terlupa bahawa kekecohan yang berlaku di Kota Bharu dan menimbulkan kesesakan jalan raya ialah kerana sikap polis juga yang kurang bijak kalau pun tidak kurang cerdik.

Ini puak yang mengambil kesempatan untuk tunjuk perasaan.
permulaan menuntut royalti minyak itu katanya mendapat permit polis. Saya percaya pihak satu lagi juga mendapat permit polis. Kalau dua-dua mendapat permit polis apakah tidak boleh difahamkan di sini ada maksud polis sengaja melepas kedua-dua ayam jalak dan jantan politik itu untuk berlaga di antara satu sama lain? Bolehkah dianggap begitu?

Polis sudah boleh membaca situasi yang akan berlaku. Maka polis tidak sepatutnya meluluskan permit untuk dua puak dalam masa dan jarak yang tidak jauh. Polis patut asing dan elakkan apa-apa dari berlaku kejadian buruk dan anggota polis juga tidak akan menjadi susah. Kepandaian polis untuk meletakkan dirinya tidak berpihak atas nama demokrasi dan perofesional dalam konteks ini salah. Tugas polis bukan saja menyuraikan kekalutan tetapi mencegah lebih awal inilah sikap profesional namanya.

Sekali lagi bagi saya ia disengjakan. Makanya kesengajaan ini sepatutnya ditangkap awal oleh semua pihak khasnya dari pihak menyokong royalti diberikan kepada Kelantan. Bukan ertinya tidak perlu berusaha dan berikhtiar mendapatkan royalti, tetapi provokasi yang hendak dibuat itu biarlah munasabah dan berhikmah. Kalau pihak menyokong dapat meramal awal apa yang berlaku kekecohan yang boleh mencacatkan Kelantan dapat dielakkan.

Pun begitu kita tidak mahu ia disalah anggap. Maksudnya niat untuk membela kerajaan dan rakyat bertukar menjadi sebaliknya menyebabkan kerajaan kerugian dan rakyat 'bersaja'. Maksudnya jangan ssmpai Pas jadi terkorban dengan hasrat yang murni itu lantaran tiada kebijaksanaan. Kekuasaan Pas di Kelantan perlu dipelihara dan jangan diusik dengan keadaan-keadaan tidak sepatutnya.

Perkara pokok yang kena utamakan di nsini menjaga keselamatan kerajaan Pas di Kelantan. Tidak ada guna sedikit pun kalau royalti minyak diperolehi, tetapi Pas tumbang?

Rujuk sejarah lampau

Selamanya saya suka merujuk krepada peristiwa tahun 1978 di mana ketika berlaku krissis kepimpinan dalam Pas di antara Mohd Asri dan Muhammad Nasir (kedua Allahyarham). Siapa yang memula dan menarik krisis itu sehinggakan kerajaan Pas akhirnya jatuh. Jawabnya tidak lain dan tidak bukan ialah, media penjilat buntut. Ia diperbesar dan ditokok tambahkan oleh wartawan yang diupah oleh Umno. Adapun kenapa media memperolehi rahsia atau punca itu kerana pemimpin Pas sendiri yang tidak hemah.

Mulanya krisis itu cuma kecil dan berlaku dalam rumah tangga Pas, yang boleh diumpamakan seperti anak lipas yang masuk dalam baju sahaja. Tetapi keran ada campur tangan media massa dibantu dengan sikap tidak panjang akal beberapa pemimpin Pas menyebabkan ia terheret ke muka khalayak.  Krisis itu terheret keluar dan diketahui oleh umum. Umno yang sememangnya jahat, bak jerat yang tidak pernah melupa pelanduk terus memngambil kesempatan dan menggumba krisis itu sehingga menjadi petaka. Hasil gumbaan bertalu-talu itu apa terjadi, kerajaan Pas jatuh.

Perlu diingat keturunan Abu Jahal, Abu Lahab dan Abdullah bin Ubai yang pernah berperanan dalam demonstrasi di Kelantan tahun 1978 sebahagiannya masih hidup dan ada hari ini. Munngkin mereka sudah uzur tetapi mereka boleh mengarahnya dari atas tikar di tempat yang jauh. Keturunan mereka juga terus memain peranan kerana menjadi kelazimannya bapak yang jahat akan melahirkan anak yang jahat juga.

Sejarah dan petaka ini perlu diingat-ingati sebaik mungkin oleh generasi lampau dan perlu dipelajari genarasi hari ini. Jangan kerana ghairah hendak menuntut royalti tercetus keadaan buruk yang mana akhirnya keadaan itu nanti akan dilapor oleh PB sampai ia menjadi besar dan mendapat perhatian dunia. Kalau itu berlaku Pas yang miskin media massa dan segala-gala itu berada juga senjata akan berada dalam keadaan terkakapi-kapai.

Fahamkah apa yang hendak saya sampaikan ini?

Sebagai rakyat Kelantan saya menyokong tuntutan itu. Cuma mungkin saya seorang yang mempunyai semangat yang kecil dan keimanan nipis, maka saya berdoa dari jauh. Orang menggunakan doa sebagai senjata adalah orang yang kerdil dan naif dari segi kegedebean. Bagaimana pun dalam keadaan hari ini walaupun kita dianggap beriman tipis dan kerdil rasanya lebih baik dari bertindak secara agresif tetapi membahayakan diri dan negeri. 

Dari dulu lagi saya mengharap tindakan dan jihad menuntut royalti minyak perlu dibuat secara bijaksana dan sepadu. Cara paling baik ialah menerusi rundingan. Jangan jemu untuk mengadakan perundingan. Tindakan-tindakan politik baik untuk mempopularkan diri dan sebagainya tidak wajar. Apa lagi kalau isu itu untuk menjagohkan diri. Membawa isu royalti ke mahkamah adalah tindakan akhir yang betul tetapi bagi saya bukan jalan terakhir yang tuntas. Kenapa, bila fail royalti telah berada di mahkamah menyebabkan ruang lingkup kita mengenainya sempit dan terbatas.

Dalam kita mempercayai media-massa, kehakiman, polis dan segala macam institusi tidak berpihak dan bersimpati kepada kita, apa juga kes tidak perlu dirujuk dan diharap kepada badan-badan rasmi itu. Ia boleh dilakukan apabila kita sudah yakin, atau tidak lagi mengkritik kepada institusi itu sebagai berat sebelah dan sebagainya. Anihnya dalam situasi itu isu minyak itu dihenyahkan juga kepada mahkamah.

Biarlah perkara itu sudah terlucut dan yang penting lihat kepada apa yang berlaku sekarang ini. Menuntut  royalti minyak secara dilakukan sekarang ini tidak akan memberi kesan melainkan keseronokan kerana dapat berhimpun sambil bersorak dan mengetik etak. Umno hanya akan tersenyum melihat apa yang berlaku, dalam masa sama pula para broker dan barua Umno akan terus bergerak menggunakan tindakan itu untuk mengambil peluang mengkhianati kerajaan Kelantan. Mungkin cara hari ini menyeronokkan generasi belia, tetapi orang tua harus pastikan apakah ia sesuai dan selari dengan perjuangan Pas? Pastikan cara menghalakan matlamat.

I am sorry, (kecek Inggeris sikit) saya juga kurang faham dengan acara hari ini. Apakah tujuan dan matlamatnya, dan simbol yang hendak ditonjolkan? Apakah ianya untuk menunjukkan rakyat Kelantan menyokong tindakan  Pas? Begitukah?

Apa yang pelik dan meyebabkan kepala saya tergaru-garu, maksud di sebalik himpunan hari ini yang hanya untuk menyerahkan plak titah ucapan Sultan Mohammad Ke V semasa merasmikan sidang DUN Kelantan yang berharap gas didaratkan di negeri Kelantan. Itu saja. Maksud titah ucapan baginda itu diterjemhkan sebagai Tuanku mendesak royalti minyak di berikan segera.

Apabila titah ucapan itu dijaja dan dijadikan plak ia menunjukkan seolah baginda begitu berkehendak royalti itu untuk Kelantan dan rakyat baginda. Soalnya apakah titah ucapan dan mesej Tuanku itu benar bermaksud begitu? Dan apakah titah ucapan baginda itu tidak didengari oleh kerajaan Pusat atau kalangan pemimpin Umno di Kelantan, seperti Mustapa Mohamed, Awang Adek Hussein dan lain-lain? Begitukah?

Hemat saya, pihak Kuala Lumpur sudah pun mendengar maksud dan konotasi titah ucapan itu seperti mana dilafazkan. Jadi apabila mereka tidak sedia menunaikannya itu bermakna mereka tidak mendengar suara batin dan mesej Tuanku. Kedegilan ini boleh dianggap sebagai dungu dan menderhaka. Pun begitu kerajaan Federal masih ada alasan kalau pun tidak bingkas segera kepada titah ucapan Tuanku itu. Ini kerana royalti itu kini masih dalam pertimbangan mahkamah. Setakat ini hanya pihak Pas sahaja mengemukakan bukti-buklti yang royalti itu jelas milik Pas. Tetapi apabila ia dibawa kepada pertimbangan dan perhatian mahkamah semua pihak kena menunggu keputusan mahkamah. Mahkamah akan menentukan apakah dakwaan dibuat kerajaan Kelantan itu benar?

Jadi biarlahlah mahkamah membuat keputusan apakah kerajaan Kelantan berhak atau tidak. Sultan juga mungkin sudah dinasihti perkara ini. Apabila keputusan itu berpihak kepada kerajaan Kelantan, nah di kala ini bolehlah rakyat Kelantan bangkit menuntut hak mereka semahunya termasuk untuk berkhemah tujuh hari dan tujuh malam di depan SUK. Mereka sudah ada alasan kuat untuk berbuat demikian.

Itulah implikasi yang berlaku apabila isu royalti dibawa ke mahakmah untuk diputuskan. Mengikut undang-undang dan precedence apa-apa pertikaian terhadap apa-apa isu yang masih dalam pertimbangan mahkamah ia akan dianggap sebagai subjudis. Ia tidak boleh dipertikaikan. Kerana itu bagi Umno bila isu itu dibawa ke mahkamah mereka lega kerana isu itu terkunci di mahkamah.

Mengenai penyerahana plak titah ucapan Sultan tadi, saya fikir pihak yang patut diserahkan bukan kerajaan Kelantan, atau pemimpin Pas yang menerimanya. Ia patut dihantar kepada Mustapa Mohamed selaku ketua Umno dan juga menteri yang dilihat bersekongkol dengan niat tidak mahu memberi royalti itu kepada Kelantan seperti mana cadang sdr Mohd Sabree Shafei.

Tidakkah maksud plak itu untuk memberi tahu bahawa Sultan pun sokong supaya royalti minyak diserahkan kepada Kelantan. Nah makanya yang perlu diberi tahu pendirian Tuanku itu bukan Husam Musa dan pemimpin Pas tetapi Mustapa Mohamed. Sepatutnya puak-puak sokong royalti itu berarak ke Pejabat Umno atau ke rumah Mustapa Mohamed dan jika berani berarak ke Putrajaya untuk diserahkan kepada perdana menteri Najib Razak.

Apbial ia diserahkan kepada Husam walaupun sebagai mewakili MB Nik Aziz ia melucukan. Husam dan semua pemimpin Pas dan kerajaan sudah tahu akan hakikat yang sultan menyokong royalti diberikan kepada kerajaan Kelantan. Jadi tidak ada apa-apa keistimewaan lagi plat itu diserahkan kepada kerajaan Kelantan dan diterima Husam melainkan dapat dicapturekan gmbar yang Husam menjunjung tinggi titah ucapan dan gambar wajah Tuanku itu. Itu saja.

Jikalau usaha ini hendak diteruskan, pastikan ia dijalankan dalam keadaan selamat dan teratur. Jangan memberi jalan dan ruang untuk para 'jebong' menganggu majlis itu. Jebong jebong penggangu itu tidak boleh dilayan kerana tahap pemikiran mereka lebih kurang beruk, kera sahaja. Kalau mereka ada akal, ikhlas dan berjuang untuk kepentingan rrakyat dan bukan ***** **** mereka, mereka tidak wajar menentangnya. Bahkan mereka akan bersama menyuarakan tuntutan dan membuat aksi tuntutan dengan puak yang menyokong itu. Itu baru bijak dan cerdik.

Biarpun buat masa ini tidak ada kerelevensinya untuk menuntut royalti itu disebabkan ia dalam perkiraan mahkamah tetapi usaha-usaha yang tidak sampai menjadi subjudis perlu dilakukan. Tindakan himpunan (berdemo) bagi saya tidak begitu elok dan cocok dengan perjuangan Pas. Sebaik tindakan ialah berdoa dan bermunajatlah kepada Allah. Buatlah solat hajat dan menunjat di stadium beramai-ramai. Acap kali pun tidak mengapa.

Lebih bermakna lagi dalam munajat itu undanglah sama Tuanku Sultan. Paling elok biarlah Tuanku mengepalai solat dan menujat itu. Sebelum ini ada rancangan untuk menghantar 40 ulamak bermunajat di Makkah dan Madinah, tetapi kenapa usaha itu senyap dan tidak diteruskan? Apakah ia tidak mendapat restu dan jika benar kenapa? Bila ia disebut tetapi tidak dilaksanakan maka orang akan nampak projek itu tidak ikhlas dan lebih kepada gimik politik. Parahnya ia akan dispekulasikan dengan pelbagai persepsi-persepsi buruk. [wm.kl.6:15 pm 26/06/12]

Menanti Dhuha

Perluncuran Buku Siddiq Fadhil
Menemukan Sahabat Lama, Membangkit Azan Perjuangan

Malam tadi berlangsung majlis perluncuran buku berjudul "Islam dan Melayu: Martabat Umat dan Daulat Rakyat" tulisan ilmuan yang juga pemancu gerakan Islam dan bangsa, Siddiq Fadhil. Upacara itu berlangsung di sebuah hotel di Ampang Selangor. Ramai yang hadir menjadikan dewan di hotel itu penuh sesak. Merujakan... mereka yang hadir terdiri dari para ilmuan, pejuang seni dan bahasa, pendakwah, pensiun kerajaan, mahasiswa dan semestinya orang dan ahli politik.

Sebahagian ilmuan yang hadir majlis perluncuran buku Siddiq.
Melihat kepada kehebatan sambutan itu menunjukkan majls-majlis ilmu seperti itu masih segar dan mendapat sambutan sekaligus menyerlahkan masih ada para pencinta ilmu di negara ini. Majlis seperti itu sesungguhnya lebih lunak dan bermanfaat besar berbanding unjuk rasa dan majlis ceramah politikyang saling kata mengatakan dan cuba menengakkan minda basah masing-masing.

Melihat roma dan wajah yang hadir terdiri dari orang cerdik, memiliki minda yang terbuka dan tidak mudah menelan hujah atau laporan-laporan murahan yang disiarkan oleh media arus perdana negara ini yang menjadi media penjilat buntut (PB).

Saya tidak pasti siapa yang menyempurnakan 'perluncuran' buku itu kerana semasa saya memasuki dewan Siddiq Fadhil sedang memperkatakan bukunya itu. Manakala Anwar Ibrahim bersama isteri yang turut hadir memberi pengucapan dan ulasan buku itu hujung majlis.

Majlis semalam boleh dianggap berjaya dari segi tujuan dan matlamat diadakan. Majlis itu mempunyai serampang lebih dari satu mata! Apa yang saya nampak ia ada dua tujuan, (kalau salah maaf) pertama untuk menyemarakkan budaya penggalian ilmu serta menetaskan pemikiran besar demi manfaat negara dan bangsa, dan kedua mengumpulkan sahabat-sahabat lama penulis semasa dalam gerakan Islam, baik Abim, PKPIM atau gerakan fundamental Islam yang lain. 

Kedua tujuan itu penting dalam saat-saat dan ambang seperti sekarang di mana negara atau politik negara berada di persimpangan hak dan batil. Tetapi lebih memaknakan lagi majlis itu ialah dengan adanya tujuan kedua itu mengijabkabukan minda kawan lama di samping bermahasabah diri kerana mungkin ada yang terlupa dan telah tersasar jauh. Bijak pihak pengajur dan perlu diucapkan terima kasih kerana di samping menyemarakan budaya berfikir ia juga berjaya menyatukan keping-keping hati yang retak dan berkecai di dalam gerakan dakwah terhebat negara ini khasnya Abim.

Anwar Ibrahim yang 50 tahun lalu menjadi ketua kepada sebahagian besar mereka yang hadir dari berbagai cabang harakah hadir bersama isteri Dr Wan Azizah Ismail tentu sangat berpuas hati kerana dapat sama menyempatkan diri. Banyak para pemimpin Abim turut hadir dan terlibat secara langsung dengan majlis perluncuran buku itu. Majlis itu khabarnya atas inisiatif Abim, PKPIM, Wadah dan Imam Selangor.

Misalnya dua orang ahli panel yang mendiskusikan atau memberi aperesiasi Ahli Parlimen Tumpat Kamaurddidn Jaafar dan Dr Muhamad Noor Nawawi adalah orang Abim merupakan sahabat Siddiq Fadhil dan Anwar Ibrahim. Manakala yang menjadi moderator diskusi itu Ahamd Azam Abdul Rahman juga merupakan bekas presiden Abim.

Dalam ruang yang sempit dan terbatas ini tidak mungkin untuk saya mencatat kesemua nama orang-orang Abim dan sahabat baik Anwar yang kelihatan malam tadi. Tetapi cukup kalau saya mengatakan mereka yang sebelum ini merupakan sahabat awal Anwar yang seketika beruzlah jiwa dan raga turut sama hadir. Hanya beberapa orang atau pemuka Abim yang suatu waktu dulu menjadi "pendulung" kepada Anwar seperti Sidik Baba, Ismail Mina, Ramli Musa, Kamaruddin Md Nor dan lain-lain tetap tidak kelihatan. Dulu orang-orang ini merupakan sahabat karib Anwar yang rajin menjadi tukang azan atau qamat sewaktu hendak mendirikan solat bersama.

Bahkan Sidik Baba itu diangan-angankan akan menjadi Ketua Menteri Melaka sekiranya Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri. Mungkin juga kerana Sidik pandai membaca helah politik menyebabkan beliau akhirnya tidak merasakan akan menjadi ketua menteri Melaka maka beliau sunyi dari hidup Anwar dan bertukar nkhoda bahtera hidup kepada tokoh lain. Sesekali sekali beliau kelihatan muncul dengan falsafah pendidikannya di kaca tv atau corong radio.

Kelangsungan majlis malam tadi dan dengan ramainya sentri-sentri Abim yang hadir jika dilihat dengan perasaan jernih dan jiwa hamba akan merasa terharu kerana segerombolan anak-anak muda yang memiliki iltizam dan semangat tinggi terhadap agama, berkumpul dalam wadah bernama Abim kira-kira 40 tahun lalu kini bertermu dan berrjumpa dalam majlis penuh berkat seperti itu. Sudah pasti majlis malam tadi akan memberi kepercayaan dan pencerahan baru kepada mereka untuk mengasah semula bakat dan pedang perjuangan bagi menghadapi arus masa kini yang rencam.

Mudah-mudahan pertemuan mereka sesama mereka akan menyuntik semangat baru yang lebih jitu dan memaknakan lagi. Mereka harus sedar, golongan merekalah telah berjaya meletakkan satu tapak masa depan agama bangsa yang kukuh dan mampan menerusi wadah bernama Abim. Sesuatu yang mendukacitakan kalau tokoh-tokoh yang dilahirkan oleh madrasah bernama Abim itu dibiar atau tidak menyatukan diri untuk manfaat negara. Tidak ada kumpulan seperti mana dilahirkan Abim yang mantap fikrah agamanya dan jelas jalur perjuangannya menuju Allah.

Seharusnya selepas mereka wisuda dari madrasah Abim mereka kembali ke tengah masyarakat menerusi jawatan atau dalam apa jua bentuk dan mekanisme. Tetapi sayangnya selepas berjaya mencetak model pemikiran dan uslud dakwah serta memacangkan destinasi kehidupan mereka bercemparaian mengikut haluan dan kepercayaan masing-masing. Ilmu dan konsep yang mereka tempa dalam Abim akhirnya hancur disebabkan tidak tertahan dengan godaan dunia dan ajakan para oportunis dan munafikin.

Ada yang menyertai Umno, Pas dan hidup berdiri atas rasa diri serndiri. Mewadahkan diri hanya dalam rumah, menjadi orang tengah dan pemerhati. Ada juga yang selepas masuk Umno dikeluarkan kerana tidak sesuai atau pun berlaku pemberontakkan jiwa disebabkan sudah diranumi dengan nilai-nilai perjuangan dan hidup yang digarapi Abim.

Menyertai Umno atas nawaitu politik hendak mengIslamkan parti kebangsaan itu dari dalam ternyata mengecewakan dan sesuatu yang membuahkan kekecewaan dan sia-sia. Apa yang berlaku membuktikan Islam tidak mengizinkan tindakan matlamat menghalalkan cara. Yang benar itu tetap benar dan hanya boleh dirangkul dengan kebenaran hakikin.

Hendaknya di hujung usia mereka, mereka bangsa Abim dan gerakan Islam lain itu kembali ke kebelakang untuk mencari Tuhan dengan apa yang mereka yakini dan praktikan sebelum ini. Pasti kalau mereka semua dapat mensebatikan antara badaniah dan bathian pasti gagasan yang mereka bangunkan sebelum ini akan berjaya menjadi kenyataan. [wm.kl.12:12 t/hari 26/06/12]

Monday, June 25, 2012

Kenyataan Media

 Fokus Rafizi Menumbangkan UBN

Seperti mana yang dijanjikan Pengarah Strategi PKR Mohd Rafizi Ramli telah membuat kenyataan menjelaskan berhubung tindakan beliau melepaskan jawatan Esekutif di Pejabat Penasihat Ekonomi Kerajaan Selangor yang telah diheret oleh UBN menjadi isu politik taraf kaki lima.

Perkara ini mendapat perhatian presiden Umno Ha Najib Razak yang mentafsirkan ia sebagai satu krisis PKR di Selangor. Anwar Ibrahim pula turut memberi respons terhadap kenyataan Najib itu dengan menjelaskan perletakan jawatan Rafizi dan serangan menerusi twitter terhadap Setiausaha Politik MB Selangor, Faekah Hussein bukan krisis. 

Berikut adalah kenyataan Rafizi berhubung perkara berkenaan;

Keputusan peribadi saya untuk menarik diri dari jawatan di Pejabat Penasihat Ekonomi Selangor telah diperbesarkan oleh media Umno bahawa kononnya ia petanda wujud keretakan di dalam pentadbiran Kerajaan Selangor yang ditunjangi KEADILAN.
Saya telah menjelaskan seawal minggu lepas bahawa ia keputusan peribadi yang telah lama saya rancang demi menumpukan perhatian sepenuhnya kepada usaha KEADILAN dan Pakatan Rakyat menumbangkan Umno/Barisan Nasional.
Saya  mula-mula menyatakan hasrat untuk menarik diri dari pentadbiran Kerajaan Selangor dalam bulan Oktober 2011 semasa KEADILAN mula menumpukan perhatian serius membongkarkan penyelewengan NFC. Memandangkan tarikh pilihanraya umum belum jelas ketika itu, saya diminta menangguhkan hasrat itu.
Kini, pembubaran Dewan Rakyat perlulah dibuat dalam tempoh kurang dari satu tahun. Dengan kepastian ini, saya yakin masa dan tenaga saya lebih baik ditumpukan kepada usaha merancang kempen KEADILAN dan menyusun strategi menghadapi pilihanraya. Apatah lagi apabila pentadbiran Kerajaan Selangor di bawah kepimpinan YAB Tan Sri Khalid Ibrahim adalah utuh dan telah mempamerkan pencapaian cemerlang setakat ini.
Oleh yang demikian, saya sekali lagi menegaskan bahawa perletakan jawatan ini adalah satu tindakan biasa yang juga dilandaskan pada asas moral kerana seorang ahli politik tidak wajar dibayar gaji dari wang rakyat apabila tumpuannya cenderong kepada aktiviti politik partinya.
Malang sekali, konsep kebertanggungjawaban sebegini tidak wujud di dalam Umno/Barisan Nasional.
Saban hari, Umno/Barisan Nasional menggunakan jawatan dan kemudahan kerajaan yang ditanggung oleh rakyat untuk membayar pimpinan dan aktivis mereka; sedangkan keseluruhan masa digunakan untuk berkempen politik bagi parti mereka.
Contoh penyelewengan wang rakyat sebegini ialah kehadiran lantikan politik di jabatan-jabatan kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan sedangkan mereka bertugas untuk Umno/Barisan Nasional.
Malah, sebuah jabatan khas iaitu JASA ditubuhkan semata-mata untuk membayar gaji pimpinan dan aktivis Umno/Barisan Nasional yang kemudiannya digunakan sepenuhnya untuk berkempen politik.
Sudah menjadi budaya Umno/Barisan Nasional bahawa seorang pemimpin berebutkan jawatan politik untuk mendapat tempat di dalam kerajaan dan menikmati habuan lumayan sedang mereka tiada sumbangan kepada kerajaan.
Oleh sebab itulah, Umno/Barisan Nasional cepat-cepat memutar belitkan tindakan saya menarik diri dari Kerajaan Selangor kerana mereka berfikiran budaya politik di dalam KEADILAN sama seperti yang diamalkan mereka.
KEADILAN adalah sebuah parti reformasi. Budaya politik kami berbeza dan saya cukup tidak selesa menerima gaji dari tabung rakyat apabila tumpuan saya lebih kepada kerja politik. Selain mahu menumpukan sepenuhnya kepada usaha menumbangkan Umno/Barisan Nasional, saya juga mahu terus kekal dengan perjuangan reformasi yang memisahkan kerja politik dari dana rakyat.
Rakyat akan dapat menghakimi sendiri putar belit Umno/Barisan Nasional ini apabila saya makin lantang membongkarkan rasuah dan penyelewengan mereka.
Hari ini bermula siri pendedahan besar berhubung Projek LRT Ampang yang melibatkan Dato’ Seri Najib Tun Razak sendiri.
Esok saya akan mula duduk berbincang dengan Cik Faekah Hussin untuk meneliti semula fail-fail penyelewengan yang berlaku di Selangor semasa pentadbiran Umno dahulu, sebagai menyahut seruan pimpinan Umno agar saya membongkarkan penyelewengan yang berlaku di Selangor.
Oleh kerana penyelewengan yang berlaku hanyalah semasa Umno memerintah, maka senanglah saya menumpukan sepenuh perhatian menyiasat penyelewengan ini seperti yang diminta mereka.

MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN
25 JUN 2012

Sumbangsih Penjengok

Saya menerima catatan ringkas yang berkualiti dari bekas presiden Gamis Mohd Yusof Hadhari mengenai kemenangan Dr Mohamad Morsi sebagai presiden Mesir. Dalam lampirannya beliau meminta saya menyiarkan tulisan itu. Kerana tidak disebut nama media atau ruang, dan saya percaya dihantar untuk blog MT maka saya siarkan catatan beliau itu di sini. Terima kasih kerana sudi berkongsi dengan penjenguk blog Merah Tinta. - MSO.

Mohd Yusof Hadhari
KEMENANGAN IKHWANUL MUSLIMIN 
MENGGUNAKAN TEKNOLOGI 1400TAHUN YANG LALU

Kita renungi bagaimana bermulanya perjuangan Ikhwan Muslimin yang diasaskan oleh Syeikh Hasan al-Banna di Mesir. Dalam keadaan ekonomi umat Islam pada masa itu yang amat menyedihkan, ditambah pula dengan kemiskinan yang merata, maksiat serta jenayah yang berleluasa, dan amalan Islam pula difokuskan kepada beberapa juzuk ibadah sedangkan tiada usaha yang serius untuk membebaskan umat Islam daripada gejala tersebut. Jika ada yang beramal dengan Islam sekalipun, mereka dilihat sebagai kelompok yang terpencil, dipandang rendah dan hina.

Tambahan pula, gerakan Kristian yang menular di kalangan umat Islam menjadikan Syeikh Hasan al-Banna mengambil peranan untuk melakukan perubahan besar dengan menubuhkan Ikhwan Muslimin. Tujuannya adalah untuk menyedarkan umat Islam yang tertanggal diri mereka semangat jihad, dikerumuni musuh Islam dan ditimpa penyakit wahn, iaitu cinta dunia dan takutkan kematian. Perubahan masyarakat dalam Ikhwan bermula dengan perubahan individu yang ditarbiah untuk mengembalikan kesedaran mereka  untuk berjihad, berusaha untuk melakukan perubahan positif dalam masyarakat.

Jika kita melihat antara prinsip perubahan yang diketengahkan oleh Ikhwan Muslimin ialah “As-Solah Qobla Al-Islah”, iaitu memperbaiki diri sebelum memperbaiki masyarakat. Mereka yang mampu memperbaiki dirinya, maka ia mampu melakukan Islah iaitu memperbaiki masyarakat di sekelilingnya. Untuk memperbaiki ummah kata Naib Mursyid Am Ikhwan Muslimin, Syeikh Jum’ah Amin, seseorang perlu menjadi abid dahulu, iaitu menghambakan diri kepada Allah subhanahu wataala dengan membanyakkan amal yang medekatkan diri dengan Allah subhanahu wataala.

“Jadilah kamu hamba (Allah) sebelum kamu menjadi pemimpin (ummah),” pesan Syeikh Jum’ah Amin.

Ikhwan Muslimin mengambil pendekatan tarbiah rabbaniyyah dengan cara mendidik ahlinya supaya rapat dengan Allah subhanahu wataala dengan membaca al-Quran satu juzuk sehari, istighfar 100 kali sehari, qiyamullail minimum dua rakaat, berzikir secara ma’tsur supaya lidah basah dengan mengingati dan mendekatkan diri kepada Allah subhanahu wataala. Mengambil kata-kata hikmah Saiyidina Abu Bakar radiallahuanhu kepada tentera Islam tentang rahsia kemenangan ke atas musuh iaitu “Sesungguhnya kamu tidak akan dapat kemenangan selagi mana kamu tidak dekat dengan Allah.”

Usaha-usaha yang pernah dilakukan oleh Syeikh Hassan Al-Banna dalam membangunkan masyarakat antaranya dengan mengkaji  cabaran, halangan dan masalah yang membelenggu ummah, mengkaji pengajaran sejarah Islam dan umat terdahulu dan mengkaji sejarah dan pengajaran gerakan kebangkitan di seluruh dunia. Al-Banna turut membahagikan masyarakat kepada empat golongan dengan pendekatan dakwah yang berbeza iaitu golongan yang percaya kepada kebenaran, golongan oportunis, golongan yang teragak-agak dan golongan yang menentang.

Kemenangan Presiden baru Mesir, Dr Mohammed Morsi yang mewakili Ikhwan Muslimin menjadi topik yang hangat di bicarakan seluruh dunia termasuk gerakan Islam di Malaysia. Kemenangan yang di peroleh Ikhwan Muslimin setelah 83 tahun memperjuangkannya perlu menjadi pencetus semangat buat seluruh gerakan Islam dunia yang lainnya.

Disebalik kemenangan Ikhwan Muslimin, kita melihat kemenangan itu bukan di raih hanya disebabkan kepakaran strategi politik semata-mata, tetapi pimpinan serta ahlinya sangat pemurah masanya dengan Allah subhanahu wataala dalam perjuangan mereka.  Melihat kepada anggota Majlis Parlimen Mesir sekarang terhimpun di dalamnya, lebih dari 140 orang hafal al-Quran. Lebih dari 100 orang hafal dan menguasai 10.000 hadis. Lebih dari 180 orang hafal separuh al-Quran. Lebih dari 170 orang bergelar doktor pakar dari pelbagai bidang dan disiplin ilmu. Lebih dari 50 orang tidak memiliki kereta peribadi. Lebih dari 350 orang adalah bekas tahanan politik berkisar 6-10 tahun penjara dan 4 orang wanita yang bertudung kemas.

Jadi, apakah kekuatan atau teknologi yang Ikhwan Muslimin gunakan? Coretan sejarah Salahudin al-Ayubi juga memilih mereka yang bangun malam sebagai barisan mujahidin paling hadapan untuk menggempur musuh? Ataupun sehingga Umar Abd Aziz berkata, “  Bagaimana mata ini dapat tertutup rapat dan tenteram sedangkan ia tak tahu di mana kelak ia akan kembali di antara dua tempat..” Teknologi ini telah wujud 1400 tahun yang lalu dan telah pun dibuktikan kemampuannya untuk menghasilkan superhuman yang mantap dari kaca mata Islam. Teknologi yang dimaksudkan ialah qiamullail.

Tahniah saya ucapkan di atas kemenangan calon Ikhwan Muslimin yang bertanding untuk Pilihanraya Presiden di Mesir . Semoga kemenangan Islam akan hadir di bumi Malaysia dengan kemenangan Parti Islam pada PRU-13 akan datang.

"Allah subhanahu wataala memberi rezeki kepada semua hambanya, tetapi Allah tidak memberi  agama  ini (untuk diperjuangkan) kepada sesiapa yang tidak dicintai-Nya."

Sunday, June 24, 2012

Huraian Mustaqim

Mana Pemimpin Pas Lain Yang Zuhud
Tok Guru Sudah Terlebih Famous

Tidak dapat dinafikan lambakan gambar atau foto Tok Guru Nik Aziz Nik Mat dalam pelbagai fesyen dan suasana menyerlahkan realiti kehidupan diri dan keluarganya banyak tersebar dalam internet baik di  Fb, twitter, ruang blog dan sebagainya. Gambar itu memberi gambaran akan keistimewaan dan keunikan beliau sebagai Menteri Besar dari rahim ulamak di mana perkara ini jarang berlaku di Malaysia. Ertinya boleh dibilang dengan jari ulamak yang menjadi ketua umarak, MB atau menteri.

Salah satu foto Tok Guru menunjukkan kesahajaannya.
Gambar yang disebar itu dalam berbagai viarasi, baik semasa beliau di pentas politik, di podium kuliah di kerusi rasminya, atau pun di masjid dan surau. Gambar-gambar aktiviti ibadat dan perjuangan beliau sungguh mengugah perasaan. Gambar beliau sedang makan, mendirikan solat atau pun melakukan tahalul - cukur rambut atau upacara membelah mulut bayi memberi impak dan sentuhan jiwa yang tinggi untuk mengasihinya.

Tidak cukup itu gambar beliau bermesra dengan anak isteri dan keluarga dan juga gambar beliau sedang dipicit atau diurut belakang dan kaki oleh anak-anak murid dan orang yang menyayanginya memberi dan menerbit perasaan tersendiri pada perenungnya. Benarlah kata orang gambar memberi seribu makna.


Penyebaran gambar itu menyebabkan orang ramai mengenali hati budi dan sejauh dalamnya 'kausar' beliau, dapat menilai tahap kerendahan dan kezuhudan dirinya. Mengenai dirinya menjadi buah mulut, di mana-mana saja orang bercakap mengenai diri dan juga stail kepimpinannya. Kerana itu semua beliau menjadi ikon dan dijadikan maskot politik negara ini.

Tidak terlampau kalau saya sebutkan keterkenalan Tok Guru Nik Aziz sebagai seorang Menteri Besar dan ulamak sudah melangkau ke seluruh benua. Mana-mana negara yang boleh akses internet pasti akan menemui gambar beliau dan mengetahui syaksiahnya. Inilah hebat dan berkesannya internet dalam mempropangdakan sesuatu.

Penyebaran foto beliau itu sesuatu yang baik dan bagus serta satu strategi ampuh bagi politik Pas. Ia menjadi satu medium atau saluran dakwah bagi Pas. Di samping ia boleh mengenalkan beliau kepada dunia tetapi ia juga dapat mengenalkan beliau sebagai seorang pemimpin bertaraf ulamak yang berilmu dan mempunyai pendekatan yang tersendiri dan khusyusi. Ini semua menguntungkan Pas dan sekaligus Islam yang dijadikan ideologi oleh Pas.

Pas sesungguhnya berbangga memiliki sosok seperti itu. Kerana itulah kehebatan, sebutan mengenai Nik Aziz bukan saja bergema di seluruh negeri Cik Siti Wan Kembang malahan kehebatan dan keistimewaannya mengimbau ke seluruh negara. Bukan saja anak-anak Tadika dan Pasti tetapi juga pentadbir, politician bukan saja dari Pas bahkan dari Umno juga. Hakikat inilah menyebabkan Umno khasnya mencari seibu jalan dan menggunakan seribu senjata (termasuk fitnah) untuk membunuh keperibadian agama dan politik Nik Aziz.

Mengenai anugerah ini saya tampak Pas menggunakan secukupnya modal dan aset yang ada satu ini. Bahkan bagi Pas Kelantan seolah parti itu tidak ada modal lain lagi selain Nik Aziz. Nik Aziz dan Nik Aziz. Tidak salah kalau Pas meletakkan Nik Aziz sebagai ikon dan maskot politiknya kerana ia wajar di atas kehebatan dan keilmuan Nik Aziz dalam agama dan politik. Kandati beliau sudah tidak ada lagi di dunia ini pun kehebatan dan keistimewaan serta keunikan beliau itu akan disebut-sebut dan diingati serta dijadikan pendorong meneruskan perjuangan. Beliau akan disebut seperti para salahfusoleh yang berjasa kepada Allah seumpama Fadzil Noor yang kehebatan dan kebijaksanaan politiknya terus disebut.

Bagaimana pun dalam hal ini Pas semasa sudah terlebih dalam menggunakan Nik Aziz untuk perjuangannya. Cara Pas mengidola dan mengkultuskan Nik Aziz sudah sampai keperingkat yang perlu membuat ralat. Maksudnya di sini bukan kehebatan dan keilmuannya, tetapi cara Pas menjadikan Tok Guru sebagai aset dan modal politiknya tanpa memperhitungkan keadaan sekelilingnya. Kerana mereka meletakkan Tok Guru terlalu besar menyebabkan pemandangan sesetengah ahli dan penyokong Pas sehinggakan mereka tidak nampak benda lain lagi dan merasakan Tok Guru akan ada selama-lamanya. Sikap dan persepsi ini sesuatu negatif. 

Apabila menyedari akan keterlaluan ini menyebabkan timbul dalam minda saya, apakah hanya Tok Guru  yang berhak mendapat pujian dan sanjungan begitu? Maksudnya kenapa Pas dalam masa sama tidak meletakkan pemimpin pengiring kepada beliau? Walaupun Nik Aziz sendiri tidak menyebut secara pasti siapa selepas beliau tetapi Pas perlu memberi isyarat dan kenyitan mata akan pemimpin yang akan mengambil alih tempatnya. Sepatutnya ahli dan penyokong Pas dapat membaca sir dan maknawi yang terpendalam di dalam kalbun Nik Aziz.

Dalam soal ini saya ingin mempersoalkan tentang sikap taksub atau pun sanjungan berlebihan kepada Nik Aziz yang pada saya tidak seimbang. Bahkan ada kalanya sampai ke peringkat elemen khurafat. Maksudnya kenapa hanya Tok Guru sahaja ditonjolkan sebagai pemimpin zuhud, tawaduk, bersifat qana'ah dan mudah basa. Apakah tidak ada lain-lain pemimpin dalam Pas yang mewarisi sifat-sifat itu? Apakah Pas terlupa? Sikap terlupa seperti ini menyebabkan Pas akan berhadapan dengan kekosongan selepas ini apabila Tok Guru tiba-tiba sudah tiada lagi.

Kekosongan inilah yang perlu difikir oleh Pas khasnya oleh rakyat yang kini terlebih ghairah  mendaulatkan Nik Aziz sebagai ikon dan idola mereka? Sudah sampai masanya para pengidola dan penyanjung ini urut sama menjaja nama-nama lain yang bakal menerajui Pas di masa depan. Apa yag hendak ditegaskan ialah para pendokong perlu mempamikir dan menjualkan akan kehebatan pemimpin lain, baik dari segi karektor, sifat, perwatakan, kebolehan dan sebagainya dan bukan saja Nik Aziz.

Perkara ini penting didedahkan misalnya mengenai latar belakang, fikrah perjuangan, wawasan dan juga kebolehan mereka dalam mentadbir dan mengolahkan politik secara kreatif. Sesiapa yang memiliki sifat-sifat ini perlulah didedahkan seluas-luasnya kepada rakyat agar mudah rakyat membuat penilaian dan pemilihan. Harus difahami seorang yang bakal menjadi pemimpin bukan saja setakat mampu menjadi syeikh di majlis tahalil atau pun menjadi iman solat hajat dan bermunajat.

Saya sangat berharap selepas ini akan ada foto-foto mereka yang disenaraikan akan menjadi pemimpin masa depan akan ada foto-foto mereka yang beraksi atau bersahaja seperti foto-foto Tok Guru itu dipamirkan dalam dada Fb atau twitter. Hendaknya para penyokong masing atau orang perseorang dapat mengudp-datekan foto-foto ini untuk renung bersama.

Apakah apabila tiada gambar-gambar ini - tokoh selain Nik Aziz, disebabkan tiada tokoh yang seiras Nik Aziz? Mungkin? Sebab gambar-gambar bersahaja begini yang nilainya tinggi tidak boleh dibuat-buat atau pun dilakonkan. Ia hendaklah bersahaja. Manakala gambar yang bersahaja pula akan muncul dari tindakan yang bersahaja dan tidak dibuat-buat.

Alangkan ruginya bagi Pas atau mana-mana juga jemaah kalau hanya mengagung atau memberi air time yang berlebihan kepada seseorang saja apa lagi yang sudah terlebih famous?  Sekiranya memang tidak ada tokoh yang bersikap dan bersifat seperti Nik Aziz untuk diambil gambar ini bermakna bahawa selepas Nik Aziz ini Pas menghadapi masalah.  Nik Aziz sendiri mungkin boleh disifatkan gagal kerana selama 22 tahun menjadi MB tidak berjaya melahirkan seorang murid yang hampir menyamai murbbinya, atau pun muridnya gagal menghayati ajaran gurunya.

Sekali lagi diharapkan selepas ini hendaknya akan ada gambar pemimpin Pas baik wakil rakyat atau sesiapa yang diposting dalam Fb dan blog menunjukkan keserdahnaan hidup mereka. Tetapi dalam pada itu jangan pula mengada-ngada masukkan gambar lakonan seperti wakil rakyat sedang memotong rumput di kawasan rumah sendiri, menarik lembu, menziarahi orang sakit dan sebagainya. Walaupun foto sebegitu ia satu promosi yang baik tetapi gambar seperti itu menyebabkan orang akan kata kita masuk bakul angkat sendiri. [wm.kl.7:48 pm 24/06/12]

Saturday, June 23, 2012

Susupan Pagi

Desakan Pemuda MIC, Salahuddin Tidak Perlu Layan

Salahuddin Ayub tidak perlu melayan ancaman dan tindakan Ketua Pemuda MIC Kebangsaan T Mohan yang mahu beliau minta maaf kepada masyarakat India dalam masa 24 jam ekoran beliau memberi contoh perarakan Thaipusam sebagai demostrasi jalanan semasa debat dengan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Saifuddin Abdullah minggu lepas. Tindakan Mohan itu tidak berasas maka Naib Presiden Pas itu tidak perlu melayannya kerana membuang masa.

Tindakan ketua Pemuda MIC itu bolehlah dianggap tidak masuk book langsung dan kalau beliau tidak ada kerja elok cari botol kosong untuk dijual bagi menambahkan tabung pilihan raya MIC.


Salahuddin Ayub
Bagi saya tindakan itu tidak matang dan menggambarkan seorang ahli politik dari warga Malaysia yang seharusnya faham bahasa Melayu tetapi sayang ianya tidak sampai ke tahap itu. Sudah lebih 50 tahu negara merdeka dan MIC berkongsi kuasa dengan Umno tetapi masih ada anggota komponen itu yang tidak mengerti bahasa Melayu dan mabuk dengan istilah.

Nampaknya perpaduan menerusi bahasa Melayu yang diharapkan sukar dicapai kalau seorang pimpinan pemuda seperti Mohan pun tidak faham bahasa Melayu dan mantik politik.

Apakah T Mohan faham yang dimaksudkan Salahuddin itu? Kalau tidak berapa faham cubalah cari cikgu bahasa Melayu dan memahaminya. Saya tunjukkan Mohan pergilah berjumpa dengan Pengarah DBP, Dr Awang Sariyan atau pun penerbit buku dan pakar pemikir kreatif Ainon Mohd. Tanya dan belajar dari mereka. Tanya apakah yang dimaksudkan Salahuddin sebagai menghasut dan menghina penganut hindu atau apa?

Budak Melayu di sekolah Tadika Umno pun faham apa dimaksdkan Salahuddin itu bila beliau merujuk perayaan Thaipusam sebagai satu demonstrasi. Yang dimaksudkan Salahuddin perarakan Thaipusam itu ialah demostrasi jalanan yang aman, teratur dan lancar. Apa yang hendak ditegaskan bahawa demostrasi di negara ini boleh mencapai kelas satu, dalam keadaan aman, tanpa menggangu orang lain sekiranya ia tidak diganggu dan ada pihak yang menjadi provokator.

Salahuddin menyebut perarakan itu sebagai contohnya antara perarakan di jalan yang berlaku di negara ini. Dalam pernyataan ini tidak ada sepatah ayat dan perkataan pun menggambarkan Salahuddin menghina acara keagamaan hindu itu? 

Itu yang dimaksudkan. Salahuddin tidak mrengaitkan demostrasi itu ia sebagai perayaan keagamaan. Lagi pun perarakan Thaipusam itu kalau hendak dihalang boleh sebab ia bukan termasuk dalam unsur agama hindu, yang termasuk dalam elemen agama ialah perayaan itu sendiri; niat membayar nazar, menyocok jarum di lidah, telinga dan mana-mana anggota badan, itu adalah rukun perayaan itu bukan perarakan. Tanpa perarakan memanjang di jalan itu perayaan itu tetap sah.

Jadi Salahuddin tidak perlu mengikut telunjuk dan desakan pemuda MIC itu yang gagal menangkap anologi yang dibuatnya. Makanya di sini tidak berbangkit untuk Salahuddin meminta maaf kepada masyarakat India kerana beliau tidak menyatakan seperti difahami oleh Mohan yang mungkin diajar oleh presiden sebuah Ngo perkasam. Sebaliknya atas ketidakfahaman itu Mohan kena mohon maaf kepada Salahuddin.

Apa yang dilakukan Mohan itu adalah mencari modal untuk menimbulkan kemarahan masyarakat India kepada Naib Presiden Pas itu. Mungkin Mohan dan MIC tahu yang masyarakat India hari ini lebih yakin dan percaya kepada Pas dan pemimpin Pas daripada pemimpin MIC dan Umno. Kekalahan calon-calon MIC dalam pilihan raya lalu termasuk bekas presidennya Samy Velly menjelaskan MIC hari ini sudah diludahi oleh orang India.

Jadi perkara yang tidak berasas itu cuba diketengahkan untuk menimbulkan kemarahan masyarakat India. Saya ingin nasihatkan pemuda MIC itu kalau pun beriya untuk mempertahankan abang tiri mereka yang curang (Umno) dari kehilangan kuasa carilah modal yang logik dan tersaul dek akal. Jangan mereka-reka modal atau terikut dengan perangai bangsa 'tungging punggung' atau pun 'bangsa yang pijak kepala lembu' atau 'bangsa yang menghadiahkan cangkul, siku dan kereta sorong buruk' untuk bia lebuh raya. Harpak sangat bangsa-bangsa itu tidak wajar dijadikan suri teladan. [wm.kl.9:19 am 23/06/12]

Friday, June 22, 2012

Hasil Analisa

Hasil Bancian Facebook
Ibrahim, Zulkefli Paling Dibenci 

Bekas ahli Umno, bekas ahli Berjasa, bekas ahli parti Semangat 46 kemudian bekas ahli Umno Inchek Ibrahim Ali menjadi politikus yang paling dibenci di kalangan rakan Facebook (Fb) saya. Dalam bancian yang dilakukan dua hari lepas seramai kira-kira 116 rakan memberi komen dan 55 menyatakan suka terhadap soalan yang saya kemukakan; siapakah dia politikus yang anda benci.

Dari jumlah itu seramai 37 orang dengan tegas dan berani menyatakan mereka benci atau tidak suka dengan political animal Inchek Ibrahim. Ada yang menyebut nama Ibrahim Ali berkali-kali ini menunjukkan kebencian mereka ke tahap melampau dan tidak boleh dimaaf.

Yang paling dibenci.
Politikus kedua yang dibenci oleh rakan Fb saya ialah ahli Parlimen Kulim - Bandar Baru, Zulkefli Nordin atau nama timang-timbangannya Zulkefli 9/10. Sama seperti Inchek Ibrahim kebencian kepada wakil rakyat ini juga di tahap berapi-rapi apabila ada yang mengulas serta menyenaraikan segala macam dosa-dosa ahli politik tersebut. Ada yang menyebut pembohongan dilakukan wakil rakyat ini tidak terbatas sampai di dalam masjid Haram di Makkah dan di masjid Nabawi di Madinah.

Seramai 23 orang rakan Fb saya yang dengan terang dan berani menyebut nama yang mereka benci ialah Zulkefli Nordin.

Manakala diranting ketiga dibenci ialah bekas presiden Umno yang juga bekas perdana menteri Mahathir Mohamad. Seramai 16 orang menulis dan menyebut mereka tidak suka kepada Mahathir Mohamad.

Lain-lain yang disenaraikan sebagai orang politik yang dibenci ialah Hassan Ali nama timang-timangannya Hassan Akidah. Seramai 11 orang menyebut mereka benci dengan Hassan Akidah.

Sementara dua tokoh nombor satu negara Najib Razak dan Anwar Ibrahim juga turut disenaraikan sebagai orang dibenci. Mereka masing-masing dicemuh dan dibenci oleh lima rakan Fb saya.

Nama-nama lain yang disenaraikan sebagai dibenci ialah Khairy Jamaluddin, Ahmad Maslan, Kapal Singh, Udin anak Yassin, Nazri Aziz, Rais Yatim dan Nala Karuppan.

Ezam Mohd Noor atau senator boy juga turut sama disebut sebagai orang dibenci bersama Noh Omar dan MB Terengganu negeri al-runtuhi Ahmad Said.

Tiada seorang pun pemimpin Pas yang disebut sebagai dibenci kecuali bekas timbalan presiden Nasharudin Mat Isa. Seorang rakan Fb mencatat mereka membenci Nasharudin yang dikembarkan dengan Mahathir. 

Seperti mana dijanjikan saya juga mempunyai dua orang politician yang paling saya benci berdasarkan kepada kebinatangan sifat dan sikap politik mereka. Mereka ialah Inchek Ibrahim Ali dan Zulkefli 9/10. Nampaknya pilihan peribadi hampir 70 peratus menyamani apa yang ada di hati rakan-rakan Fb. Kepada semua yang mengambil bahagian sama ada menyenaraikan atau like diucapkan berbanyak terima kasih. [wm.kl.10:55 am 22/06/12]

Susupan Tengah Malam

Perletakan Jawatan Rafizi Ramli
Media PB Akan Raya Besar Esok

Untuk esok para pengarang media PB tidak perlu berpenat lelah untuk mencari berita atau isu untuk dijadi lead muka depan dan sekaligus menyerang dan melanyak Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan juga rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat; Pas dan DAP. Berita perletakan jawatan Mohd Rafizi Ramli sebagai Ketua Eksekutif di pejabat Penasihat Ekonomi Negeri Selangor Anwar Ibrahim sudah cukup lumayan buat mereka menggemparkan khayalak pembaca. Berita tentang Rafizi itu seperti memberi rezeki pagi kepada media PB.

Sudah pasti semua media PB yang senantiasa lapar dan mencari-cari berita sensasi tanpa menghitung halal dan haram untuk melenguh dan melumpuhkan minda PKR dan Pakatan Rakyat akan meletakkan berita perletakan jawatan Rafizi itu sebagai berita utama. Walaupun hakikatnya berita itu perkara kecil dan biasa saja, tetapi sudah pasti media PB akan memperbesar-besarkannya. Tengoklah besok...kalau tidak percaya.

Tindakan Rafizi mengejutkan!
Berita itu akan dikosmetikkan sebaik mungkin dari berbagai sudut dan sisi. Janji ianya boleh memberi kesan, menyerabut dan menyebabkan orang PKR tidak senang duduk dan menjadi keliru dan kelu.

Dalam keadaan prestasi (graf peribadi) dan politik Rafizi berada di atas selepas 'menang' dalam debat dengan ketua pemuda Umno yang tidak ada kuasa, Khariy Jamaluddin baru-abru ini  berita itu mengejutkan. Sudah tentu ada yang menganggaru-garu kepala sambil mencari jawaban ke atas apa yang berlaku itu. Tentu ada yang bertanya sendiri balak dan bahana apa pula yang akan menimpa PKR kali ini.

Apapun alasan dan tujuan Rafizi berbuat demikian di twitternya ia tetap akan diulas dan dianalisa ke arah negatif yang tentunya menatijahkan jawaban tidak baik. Orang sudah tidak akan melihat kepada keghaliban masalah perletakan jawatan itu, tetapi apakah motif dan maksud di sebaliknya. Ia akan diesploitasikan semahu-mahunya.

Di sini pengulas-pengulas yang makan nasi sambil bertinggung di dalam Umno akan membuat seribu cerita perletakan Razifi itu kononnya ada retak yang menunggu belah dalam PKR. Apa lagi jawatan Rafizi itu ada kaitan langsung dengan Anwar Ibrahim (kerana mereka satu pejabat), akan dinukilkan Pengarah Strategik PKR itu bermasalah dengan Penasihat Umumnya yang juga bosnya. Tidak mustahil juga kalau selepas ini ada para bloger hantu jerongkong dan hantu raya akan membuat isu Anwar ada bermain liwat dengan Rafizi?

Tidak timbul langsung nanti perletakan jawatan seperti mana dikatakan dan dijelaskan Rafizi yang beliau hendak berihat kerana memegang dua tugas dan kerehatan perlu kerana beliau akan beribadat di dalam bulan Ramadhan. Sebenarnya alasan paling tepat dan tanggung dan tidak boleh dipertikaikan ialah perletakan jawatan itu kerana kontreknya dua tahun tamat. Sebelum menerima jawatan itu Rafizi dikatakan sudah berjanji dia akan berkhdimat dua tahun sahaja? Kalau orang mendengar janji ini tindakan dibuat Rafizi itu tidak berbangkit lagi kerana itu adalah janji.

Cuma apa yang menjadi masalah sikit kenapa Rafizi menggunakan istilah meletakkan jawatan dan bukannya tidak mahu menyambung kontrek. Konatasi yang digunakan itu menyebabkan orang jadi tertanya-tanya dan memberi impak negatif. Ini ditambah lagi dengan sunggutannya apa-apa mengenai hal beliau itu hendaklah ditanyakan kerajaan Selangor dan Anwar.

Saya sendiri tidak fikir orang sebijak Rafizi sengaja berbuat demikian tanpa ada motif tersirat? Inilah yang akan menjadi masalah dan akan dipertikaikan seterusnya akan dianalisa-kucarkan oleh umum. Kita tahu dia diminta berhenti dari Petronas yang menerima bayaran gaji RM40,000 sebulan untuk berkhidmat dengan kerajaan Selangor dan juga parti. Khabarnya kerajaan Selangor membayar Rafizi kurang dari separuh gaji dia perolehi dari Petronas.

Jadi apakah perletakan jawatan itu ada masalah dengan gaji dan bayaran? Kalau itulah maka ia menyedihkan kenapa harus sampai terjadi begitu. Jika itulah sebabnya di sinilah kelemahan kerajaan Selangor khasnya Abdul Khalid Ibrahim selaku MB, tidak tahu menjaga Rafizi dan tidak tahu menilai pengorbanan yang dibuat seseorang untuk membantu Selangor dan parti. Begitukah?

Mungkin semua pihak tidak akan berkata begitu. Rafizi tetap akan mempertahankan tindakan itu kerana dia letih dan ingin beribadat. Begitu juga dengan Khalid, beliau akan tetap mengatakan dia menyedari semuanya dan tindakan Rafizi itu tidak boleh dipersalahkan kepadanya. Namun di sini bagi saya hakikat atas tindakan Rafizi itu ialah kerana kurang keperihatinan dan penilaian kepada pengorbanan yang dibuat seseorang. Jika Rafizi dirawat diberi semangat dan dipedulikan tidak mungkin dia menjadi ringan tangan untuk meluahkan perasaan di twitter yang dibaca umum. Kalau pun dia ingin berhenti kerana keletihan dan ingin beribadat dia akan menyampaikan hasrat itu kepada Anwar dan Khalid secara tertib dan bisu.

Bagi Rafizi pula adalah wajar kalau beliau merasakan dirinya dinilai dan diberi imbuhan saksama. Tidak dapat siapa nafikan yang Rafizi telah berkorban dan menjadi soerang pekerja parti yang ulet dan gigih. Memberi penuh komitemen dan menumpahkan idea-idea baru bagi memperlihatkan PKR progresif. Dia juga telah menghidupkan isu-isu rakyat yang membantu PKR.

Siapa boleh menafikan isu seperti PTPTN, isu NFC sehingga menumbuskan Sharizat Abdul Jalil serta lain-lain isu ekonomi, semyanya digerak dan dijuarai oleh Rafizi. Kesediaannya untuk berdebat dengan Khairy Jamaluddin meletakkan PKR sebagai sebuah parti yang profesional dan berdepan dengan rakyat berbekalkan hujah dan fakta. Saya melihat peranan dan kerjanya untuk PKR besar sekali dan berkesan.

Selain Saifuddin Nasution dan Mohamed Azmin Ali, saya tengok Rafizilah yang memain peranan utama dalam PKR ke bekalangan ini sehingga saya merasakan dia wajar kalau menjadi ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) untuk masa depan.

Mungkin juga kerana merasa dia sudah banyak berjaya, kuat bekerja dan banyak berkorban, maka dia meminta pengorbanan itu dinilai. Meminta keringatnya yang gugur ke bumi PKR di hitung. Sekali lagi kepada saya... imbuhan yang seharusnya beliau terima mestilah lebih daripada apa yang diperolehi sekarang. Dalam hal-hal upah dan gaji ini sepatutnya orang di atas jangan sampai orang dibawah lempar tempurung bulu baru hendak difikrikan.

Orang boleh  mengatakan kalau itu yang diminta Rafizzi ia tidak sesuatu yang baik. Rafizi harus berkorban lebih dari itu unutuk sebuah perjuangan. Tetapi jangan lupa sebagai anak muda yang pernah mendapat puluhan ribu ringgit sebulan di mana wang itu digunakan untuk membantu keluarganya, tiba-tiba pendapatan itu hilang ia boleh menyebabkan beliau akan membuat pemikiran menoleh ke belakang balik. Ingat Rafizi masih muda dan dia bukan seorang pejuangan bangsa dan negara di tahun 60-an, dan jauh sekali untuk melihat dia akan menjadi sang setia seperti Tuah.

Justeru hasrat untuk beliau meletak jawatan itu hendaklah didengar dan sambil itu dipenuhi tuntutan-tuntutan yang dibuat olehnya secara didalam hati. Khalid Ibrahim khasnya perlu tahu membaca kilau dalam kilat dan mengenal pasti apakah hujung dan mulanya menyebabkan Rafizi kini baru terfikir dia keletihan dan ingin beribadat?

Saya jamin kalau pengorbanan dan keringatnya dibayar setimpal Rafizi tidak akan menguar-uarkan hasratnya itu dalam twitter yang boleh dibaca bukan saja oleh Khalid Ibrahim tetapi Najiub Razak dan Udin anak Yassin juga. Saya juga percaya kepenatan yang disebut itu akan terubat kalau beliau diberi wang cukup untuk membeli supliment kesihatan. Mungkin pandangan saya ini tidak disetujui Rafizi tetapi itulah yang dunia boleh ulasa mengenai apa yang dilakukan kini.

Apa pun masih diharapkan Rafizi akan membetulkan semula ayat-ayat dalam twitter itu dan lebih penting meralatkan hasratnya untuk melepaskan jawatan. Beliau diharap boleh bersabar dan tenang. Dalam saat PKR dan Pakatan Rakyat berada dalam situasi baik dan rakyat bersemngat untuk memberi sokongan jangan ada rajuk-rajuk atau pun rasa penat dan lelah seperti itu. Ibarat kata, perahu sudah hendak menghampiri pulau harapan tetapi kita pula tiba-tiba menjadi letih dan penat. Jangan! [wm.kl. 12:39 t/malam 22/06/12]