Friday, April 21, 2023

Selamat Hari Raya Aidifitri

 UCAPAN

Alhamdulilah esok kita rakyat Malaysia khususnya yang beragama Islam bersama dengan kaum muslimi muslimat seantero dunia menyambut hari raya Aidifitri al Mubarak. 

Hari raya merupakan simbolik hari kemenangan kita melawan dan mendidik nafsu.Sebulan kita lalui dengan melaksanakan ibadah puasa dibulan Ramadhan Karim adalah latihan rutin tahunan yang diwajibkan ke atas kita bagi memancung hawa nafsu Amarah bagi membangun nafsu Lawwamah

Sempanjang latihan itu, syukur kita berjaya melalui dan menghayatinya sekadar kemampuan kita. Kita berharap ia dapat memperbaiki diri kita. 

Tuesday, April 18, 2023

Perebutan sengit PH dengan PN di enam Pirane

KITA CAKAP-CAKAPKAN

PILIHAN RAYA enam buah negeri yang dijangka akan diadakan selewat-lewat Jun nanti menjadi tumpuan dan menjadi kemuncak kepada politik negara bagi parlimen penggal ke-15 ini. Para peminat dan pemerhati politik akan memberi tumpuan serius, manakala para penganalisa sudah mula membuat kajian dan unjuran. Pilihan raya itu memberi nilai dan erti tersendiri.

Badan-badan kajian tertentu yang cenderung kepada mana-mana komponen juga sedang membuat naratif untuk mempengaruhi khalayak bagi memihak kepada puak yang mereka sokong. Pilihanraya itu juga membawa signifikan tersendiri kepada kerajaan hari ini.

Friday, April 14, 2023

Pengampunan hak peribadi Najib

MENJOLOK MENTARI

Najib: Keutamaan
negara lebih
penting daripadanya.
CADANGAN agar bekas perdana menteri Najib Razak agar diberikan pengampunan selepas beliau gagal beberapa proses menyakinkan  mahkamah membebaskan diri daripada hukuman penjara 12 tahun, tampaknya sudah dijadikan isu politik. Subjek itu kini menjadi polemik awam pula geger di medsos. Hal ini sangat tidak wajar kerana soal memberi pengampunan adalah hak mutlak Yang di-Pertuan Agong dan para jemaahnya.

Seharusnya soal pengampunan buat Najib itu dihadapi secara peribadi olehnya tanpa ada campur tangan dan usaha oleh pihak lain, apa lagi politik, partinya (Umno).

Mengikut peruntukan perlembagaan dan undang-undang hak untuk mendapat pengampunan ia adalah hak mutlak seseorang banduan, Najib secara peribadi. Hanya beliau boleh mengemukakan permohonan. Atau hanya waris dan keluarga terdekat beliau sahaja berhak  membuat permohonan mendapatkan pengampunan bagi pihaknya. Mana-mana pihak tidak ada locus standi untuk melakukannya.

Monday, April 10, 2023

Fakta yang mungkin lupa: Melayu serang Melayu

SEBUAH PENGAMATAN

SELEPAS bermuafakat untuk menentang gagasan mewujudkan Malaysia Union (1945) yang diilahmkan penjajah, orang Melayu bergaduh dan bergasak sesama sendiri. Satu hal yang sangat aneh mulanya mereka boleh bermuafakat, tetapi kemudian bergaduh.

Pergaduhan atau seleheng bermula dengan golongan agama dalam Umno bertindak menenatang ideologi parti berkenaan yang dianggap sebagai sekular. Golomgan itu kemudian menubuhkan persatuan sendiri yang dinamakan Parti Islam se Malaysia (Pas). Mereka menyertai Pas itu asalnya ialah sayap atau biro agama kepada Umno.
Onn Jaafar

Saturday, April 8, 2023

Kenapa pembangkang tidak jumpa langsung dengan Perdana Menteri?

ULASAN

Tuan Ibrahim sendiri
patut jumpa dengan Anwar.
PEMBANGKAN mengambil sikap berlunak dengan kerajaan apabla sudah bersedia untuk berunding dengan kerajaan berhubung peruntukan untuk ahli Parlmen. Perkara itu dinyatakan oleh timbalan presiden Pas Tuan Ibrahim Tuan Man, yang memaklumkan pihaknya akan segera berjumpa dengan Timbalan Perdana Menteri Fadzilah Yusof. 

Untuk tujuan itu menurut Tuan Ibrahim pembangkan telah melantik tiga orang ahli parlimenya sebagai wakil, mereka Hamzah Zainuddin (Larut), Takiyuddin Hassan (Kota Bharu) dan Radzi Jidin (Puterajaya). 

Wednesday, April 5, 2023

Parlimen: gelagak pembangkang masih mengecewakan

ULASAN

Anwar Ibrahim semasa bentang Bajet 2023.
MESYUARAT pertama parlimen penggal ke-15 telah pun tamat semalam. Sidang bermula 13 Februari dan berakhir 30 Mac tetapi disambung dua hari hingga 4 April. Selain pembentangan Bajet 2023 beberapa Rang Undang-Undang sempat diluluskan.

Sidang kali ini memang menjadi tumpuan umum untuk melihat sejauh mana parlimen yang dalam era reform dibawah kerajaan Perpaduan ini berjalan. Umum mengharap parlimen penggal ke-15 ini berbeza dengan penggal sebelum ini khasnya sejak penggal ke-12 hingga ke-14 lalu.

Saturday, April 1, 2023

Selamat berjumpa

CATATAN PERIBADI 

Foto exercise hari ini.
HARI ini genap 40 hari saya menajalani pembedahan jantung atau bypass (Coronary Artery Bypass Graft). Bermakna
selama 40 hari saya tidak mengemaskinikan blog ini. 

Para penjenguk tentu sudah faham dan maklum sebab saya sudah beri notis tempoh hari.

Insya-Allah saya kini dalam proses pemulihan daripada pembedahan berkenaan. Sudah banyak kemajuan yang saya capai dalam tempoh tempoh tersebut berbanding dengan tiga minggu lepas. Syukur.