Thursday, February 28, 2013

Hindarkan Kejadian Ini Terus Berlaku di Kelantan

 TENGUK & PERHATI                                                                                                                                          
Separuh wajah Fatmi disimbah cat hijau.
Mendukacitakan, itu yang dapat dilafazkan apabila terpandang papan iklan atau bilboard ini! Gambar Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, Mohd Fatmi Che Salleh di papan iklan pendidikan gergasi bersama pedana menteri ini disembur cap hijau. Yang disembur hanya wajah Fatmi, sebaliknya gambar Najib tidak diusik.

Apakah maksud semburan dengan cat warna hijau itu mahu agar Setiausaha Politik Perdana Menteri itu menyertai PAS?

Tinjauan Banjir Politik Anwar di Kelantan

PERISTIWA                                                                                                                         

Kunjungan Anwar Ibrahim sehari ke Kelantan kelmarin dalam rangka meninjau perkembangan dan suasana politik mutakhir di negeri itu memberi pengertian besar kepada dirinya dan juga bagi penyokong Pakatan Rakyat.

Kanan: Ismail, Abdullah Zohdi, Amran, Zaki dan Ghafir.
Kebetulan kelmarin Kelantan dilanda banjir secara tiba-tiba menjadikan kunjungan Anwar itu seolah-olah kunjungan perdana menteri untuk meninjau kawasan-kawasan terlibat banjir, tanpa menghulurkan bantuan kebajikan?

Dengan membayangkan Anwar seorang perdana menteri, ternyata beliau mengambil berat kepada masalah rakyat. Walaupun sudah dimaklumi cuaca di Kelantan tidak begitu kondusif dan boleh menganggu program, namun beliau tetap juga ke Kelantan tanpa membantalkan majlis.

Wednesday, February 27, 2013

Pengganti Saifuddin di Machang Sudah Ada?

SEBELUM LELAP                                                                                                            

Teka-teka mengenai kedudukan Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail sudah terjawab malam tadi apabila Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim mengumumkan ahli parlimen Machang itu akan bertanding di kerusi  Kulim - Bandar Baru di Kedah dalam pilihan raya umum akan datang.

Ini bermakna Saifuddin sah meninggalkan Kelantan dan akan berpindah kerusi ke negeri asalnya Kedah.

Menjelaskan perpindahan itu di Machang malam tadi Anwar mengatakan ia atas permintaan rakyat bukannya kerana apa-apa masalah di sebaliknya. Pemilihan Saifuddin bertanding di Kulim - Baru Baru juga sebagai mengembalikan keyakinan rakyat kepada PKR. Saifuddiin adalah antara empat orang bukan anak Kelantan yang bertanding di Kelantan dalam pilihan raya umum lalu.

Tuesday, February 26, 2013

Mahathir Akui UBN Sudah Kalah?

BERITA PAGI                                                                                                                           

Mahathir: Sudah takut.
Semalam seorang kawan dari Sarawak memberi tahu beberapa hari lepas Mahathir Mohamad telah bertemu dengan para setiausaha politik perdana menteri dan menteri di Putrajaya dalam rangka memberi taklimat dan 'arahan-rahan' khusus berhubung pilihan raya. Katanya hampir semua setiausaha-setiausaha politik hadir.

Menurut kawan itu yang mengakui maklumat itu diperolehi dari salah seorang setiausaha politik yang hadir, antara apa yang dijelaskan oleh Mahathir ialah mengenai kedudukan UBN hari ini yang dalam keadaan kritikal dan kalah.

Jelas Mahathir buat masa ini UBN kalah dengan kekurangan 20 kerusi untuk mendapat majoriti mudah 112 kerusi. Ini bererti kerusi yang dimenangi UBN kini hanya sekitar 80 atau 85 kerusi saja manakala Pakatan Rakyat meraih sekitar 130 hingga 135 kerusi.

Monday, February 25, 2013

Konvensyen Ke 4 Pakatan Rakyat Terhebat

KONVENSYEN PR                                                                                                               

Walaupun konvensyen ke- 4 Pakatan Rakyat yang berlangsung di Shah Alam pagi ini tidak membuat pengumuman siapa bakal dilantik menjadi perdana menteri seperti mana diharap-harapkan, tetapi suasana dan mood konvensyen itu menunjukkan para perwakilan seakan sepakat menerima Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri. Ini terbukti jelas apabila tepukkan setiap kali nama Anwar disebut bergema kencang.

Anwar sedang menyamapikan ucapan.
Mulanya konvensyen itu didesas desuskan bakal memuktamadkan Anwar sebagai perdana menteri tetapi tidak dilakukan ekoran ada sedikit masalah apabila ada percanggahan di kalangan tertentu di dalam PAS mengenai siapa yang layak menjadi perdana menteri.

Konvensyen berkenaan juga dikatakan terpaksa mengubah agenda asalnya untuk menobatkan bakal perdana menteri tetapi tidak berbuat demikian kerana sebab-sebab tertentu. Khabarnya berlaku salah faham ini menyebabkan ada pendapat mengatakan konvensyen berkenaan tidak berjalan selicin yang diharapkan? Pendapat itu tidak benar dan merupakan pemanipulasian berita.

Menghurai Kerinduan Bersama Tokguru

APOLOGIS                                                                                                                              

Petang semalam saya berkesempatan mengunjungi Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat di hotel penginapannya di Kuala Lumpur. Semalam adalah hari membawa rezeki dan tuah kepada saya. Tokguru kelapangan dan berada dalam kondisi yang sejahtra dan ceria.

Tokguru Nik Abdul Aziz Nik Mat
Lebih dua jam saya bersamanya dari Asar hingga Maghrib - berbicara, bercerita mengenai pengalaman atau pun hikmah-hikmah yang diperolehi semasa mengerjakan umrah seminggu lalu.

Ada beberapa peristiwa atau iktibar yang dikongsikan dan ini saya anggap sebagai satu rezeki dan tuah buat saya.
Sesuatu yang diceritakan membuka selera iman menyebabkan kerinduan kepada Makkah jadi membuak-buak. Menjadikan kunjungan ke Makkah sebelum ini dirasakan tidak lengkap dan 'kecacatan' inilah menyebabkan diri menjadi rindu untuk ke sana.

Semalam banyak 'taruk' perbualan. Dari satu 'taruk' (tajuk) perihal Makkah, berjejer ke perihal kemarahan dan rasa keterkilan beliau kepada media massa PB yang terus membuat fitnah tanpa mengira dosa dan pahala. Mengenai kemarahan ini ada saranan dari beliau yang agak vokal atau keras, belum pernah terlepas dari mulutnya.

Sunday, February 24, 2013

Teori Khawriqul 'adah' ( خوارق العادة ) Malaysia Kedua

 RENCAN KHAS                                                                                                                                                                                         
Bagi mereka yang pernah mengenali jemaah Darul Arqam (1969 - 1994) yang telah diharamkan, atau bekas anggotanya sangat faham dengan apa dinamakan teori Khawriqul 'adah'  ( خوارق العادة ) yang satu masa dulu menjadi momokkan bekas kumpulan berkenan dan sedikit sebanyak mempengaruhi pemikiran orang ramai.

Tengku Razaleigh: Jangan terperangkap.
Anih dan masykulnya, bukan saja golongan yang kurang berpengetahuan dan 'berdebu mata' tetapi golongan cerdik pandai termasuk ahli politik bertaraf menteri juga mempercayai kepada teori berkenaan. Secara tidak langsung mereka menunggu kejadian (kenyataan) teori berkenaan dengan berdoa dan berkerja membantu memberi sokongan kepada Almarhum Ashaari Muhammad sebagai syaikul Arqam.

Apakah teori Khawriqul 'adah' ( خوارق العادة ) itu? Bagi generasi baru atau mereka yang kurang jinak dengan istilah tasauf Islam agak asing dengan perkataan ini. Mungkin inilah pertama kali didengarinya. Namun bagi guru-guru tasauf dan ulamak tradisi - ahli kitab, arif mengenai perkataan ini.

Husam Minta Rakyat Jangan Was-Was Demi Kemenangan PR

BERITA MALAM                                                                                                               

Naib Presiden PAS, Husam Musa mengingatkan orang ramai supaya tidak bersikap was-was dalam membuat pilihan dan hendaklah teguhkan hati dengan apa yang sudah dikonsensuskan sebelum imi.

Husam: Jangan was-was
Tegasnya kalau kita was-was dengan sesuatu menyebabkan apa yang telah kita tetapkan akan rosak maka beliau meminta agar banyak membaca surah al-Ikhlas untuk mendapat perlindungan syiatan yang suka mengwas-waskan manusia.

Berucap pada majlis ceramah di Taman Permata Hulu Kelang, Kuala Lumpur bersama Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali, Ketua Muslimat PAS, Siti Zailah Yusuf dan artis Abby Abadi sekejap tadi, Husam juga berharap rakyat dapat menahankan sabar kerana pilihan raya sudah pun hampir tiba.

"Kita hendaklah bersabar, kerana tidak berapa lama lagi pilihan raya dan insya-Allah kita akan menumbangkan kerajaan BN, kita hendak uji dengan menukar kerajaan BN yang ada sekarang ini" katanya disambut dengan sorakan dan takbir.

Saturday, February 23, 2013

Perhatian

Para penjengok blog Merah Tinta yang budiman dan dikasihi. Sesiapa saja boleh membuat komen, baik berupa pandangan, teguran dan kritikan ke atas-apa posting yang dibuat tetapi biarlah ianya merupakan komen yang bermanfaat dan dapat diambil sebagai bahan renungan.

Jangan prejudis atau menyangka saya hanya memilih komen tertentu saja. Saya juga akan menyiarkan komen dari mana-mana juga pihak tanpa memilih warna bendera parti dan ideologi politik. Asalkan komen itu bertanggungjawab, menggunakan bahasa yang sempurna tidak maki hamun ataupun berunsur fitnah, akan disiarkan.

Ke belakangan ini semakin banyak komen yang masuk, tetapi tidak semua dilepaskan. Seperkara lagi tidak payah mencabar saya untuk memastikan komen anda dilepaskan dengan kata-kata, "kalau berani siarkan komen ini," atau "mana kau berani siarkan komen ini ngok" dan sebagainya. 

Komen-komen disiarkan tanpa melihat cabaran itu tetapi dilihat kepada isi komen berkenaan berfaedah ataupun tidak ataupun ia mencerminkan komen dari orang tahu nilai erti ketamadunan. Mana-mana komen yang bermutu tinggi 'membagarkan' sebuah tulisan beretika akan disiarkan tanpa dicabar atau pun diugut. 

Salam MSO.

PAS Yang Bernasib Lebai Malang

RENCANA SUMBANGAN                                                                                           

Saya menerima satu artikel yang agak menarik juga yang mengupas mengenai senario didalam PAS dan menegur serta memberi cadangan terhadap apa yang berlaku ke belakangan ini mengenai tindak tanduk golongan agama atau ulamak di dalam PAS. Penulis berkenaan menamakan dirinya CUCU NUJUM PAK BELALANG Bandar Baru Bangi. 

Saya yakin artikel ini terhasil ekoran meletusnya isu berhubung desakan Majlis Syura Ulamak (MSU) yang tidak mahu menerima Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri.

Saya mengambil tanggungjawab menyiarkan rencana sebagai sumber dan bahan renungan kita semua. Saya tidak melakukan apa-apa pengeditan kecuali membetulkan beberapa kesalahan ejaan menurut kaedah kewartawanan. Terima kasih kepada pengirim. Salam Mso.

Salam tuan.

Sedikit pandangan atas kelakuan PAS hari ini. Semua persoalan ini mudah dirungkaikan dengan melihat sejarah lampau PAS. PAS terbentuk hasil gabungan Persatuan Ulamak dan Biro Agama UMNO ketika menghadapi pilihan raya 1959.

Friday, February 22, 2013

Pegawai Kerajaan Akan Dapat Duit Undi?

BERITA SERKAP                                                                                                                

Dua tiga hari lalu Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin mengumumkan kakitangan kerajaan akan bakal menerima hadiah dari kerajaan dan perkara itu akan diumumkan sendiri oleh perdana menteri, Mohd Najib Razak. Muhyiddin tidak memberi tahu apakah bentuknya dan apakah ianya sebagai 'upah' untuk mengudi UBN dalam pilihan raya.

Pegawai kerajaan tentu ternanti-nati apakah bentuk ganjaran itu. Mereka juga faham ganjaran atau hadiah yang akan diumumkan Najib Razak itu sedikit sebanyak dapat meringankan beban mereka. Ganjaran itu juga sebagai menunjukkan keprihatinan dan kebaikan budi kerajaan.

Apakah hadiah itu. Dari sumber pegawai atasan memberi tahu, Najib akan mengumumkan elaun perumahan pegawai kerajaan akan dinaikkan sehingga RM300, di samping kenaikan gaji bagi kalangan pegawai kerajaan yang tangga gajinya sudah mati.

Dengan dua ganjaran ini bermakna kakitangan kerajaan akan memperolehi antara RM300 hingga RM500 untuk perbulan. Pemberian ini sama dengan jumlah atau nilai BR1M yang kerajaan berikan kepada rakyat yang berpendapatan di bawah RM3,500 sebanyak RM1,000 meneruswi BR1M satau dan BR1M dua.

Dipercayai Najib akan membuat pengumuman perkara ini minggu depan mungkin sebaik saja selepas himpunan minggu dengan kakitangan kerajaan di Putrajaya.

Apakah signifiken yang boleh difahami dengan ganjaran ini, bahawa benarlah maklumat dan cakap-cakap yang didegari bahawa sokongan kakitangan kerajaan kepada UBN semakin merosot. Dikatakan tidak sampai 60 peratus kakitangan kerajaan menyokong UBN.

Perubahan itu bukan saja melibatkan pegawai bawahan peringkat kakitangan sokongan tetapi ia juga melibat kaki btangan peringkat pegawai tinggi.

Apakah dengan pemberian ganjuaran atau hadian ini akan merubah persepsi kakitangan awam kerajaan kepda kerajaan UBN? [wm.kl.8:55 pm 22/02/13]

Ridhuan Tee Terlepas Jadi Calon?

ANALISA ISU                                                                                                                 

Perkembangan yang melingkungi pensyarah Universiti Pertahanan Malaysia (UPM), keturunan Cina Ridhuan Tee Abdullah menjadikan satu-satunya orang Cina bersemangat lebih Melayu dari Melayu itu mungkin terlepas untuk menjadi calon dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.

Tee Chuan Seng
Ridhuan adalah antara beberapa orang berkeperibadian ustaz (Islamis) yang akan diturunkan oleh Umno dalam pilihan raya akan datang bagi mencerminkan parti nasionalis itu adalah sebuah parti memperjuangkan Islam.

Saya mendengar cadangan ini sejak tahun lepas lagi di mana mediator rancangan televisyen bercorak agama ini diturunkan sebagai calon dalam kategori sebagai winnable candidate. Ridhuan atau nama sebenarnya Tee Chuan Seng beranak lima juga sudah maklum akan kedudukan dirinya itu.
 
Nama-nama lan yang turut dikenal pasti oleh Umno akan diturunkan sebagai calon winnable candidate dari 'ranggas' ulamak bersama beliau ialah, Fatul Bahari Mat Jahya, (yang baru-baru kahwin dengan gadis Filipina), Dr Mohd Asri Zainal Abidin (bekas mufti Perlis), Harusani Zakaria mufti Perak dan lain-lain.

Media PB Terus Burukkan Imej Nik Aziz

BICARA JUMAAT                                                                                                                   

Usaha untuk memerangkap Tokguruku Nik Abdul Aziz Nik Mat agar kelihatan buruk dan kontras dengan syaksiahnya sebagai seorang ulamak dan menteri besar terus dimainkan oleh media massa penjilat buntut. Media massa ini yakin dengan cara itu saja imej dan wibawa Nik Aziz akan hancur dan akhirnya rakyat akan membenci beliau seterusnya memberi undi kepada UBN.

Tokguru Nik Aziz semasa dalam masjid Haram.
Kesanggupan melakukan manipulasi ini adalah gambaran keterdesakan yang amat sangat di pihak musuh politiknya UBN sehinggakan sanggup melakukan apa saja cara tanpa lagi mengira dosa dan pahala.

Media massa PB ini akan mengintai dari segenap sudut dan 'jerun' mana untuk melihat kesalahan Nik Aziz. Semua sunnah Nik Aziz akan dipersalahkan. Dari cakap-cakapnya, cara berjalannya, batuknya hatta cara dia memutar serban juga diintai dan ditilik. Kalau boleh cara Nik Aziz tidur bersama isterinya juga akan dipersoalkan.

Thursday, February 21, 2013

Tabung Penyelengaraan Blog Khas PRU-13

KENYATAAN                                                                                                                    

Assamualakumum ... saya bercadang untuk menyediakan laman blog khas untuk liputan aktiviti pilihan raya umum ke-13 nanti. Laman ini akan diuruskendalikan oleh blog saya Merah Tinta. Sehubungan itu untuk melaksanakan ini saya melancarkan tabung penyelengaraan untuk membiayai blog berkenaan.

Blog ini bakal memberi liputan meluas dan dengan lebih cepat lagi serta telus. Ia juga berbentuk bebas, adil dan profesional. 

Sekiranya tabung ini mendapat sokongan saya bercadang untuk melantik beberapa orang koresponden atau perwarta di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak. Sehubungan itu sesiapa berminat sila hubungi saya untuk mendapat penjelasan, persiapan atau arahan selanjutnya. Email resume anda ke msomalaysia@gmail,com


Koresponden ini terbahagi kepada dua yang akan berkhidmat secara sukarela dan akan dibayar menerus tabung penyelengaraan yang dilancarkan hari ini. Justeru saya sangat mengharap kerjasama dan bantuan suci dan ikhlas daripada anda sekali untuk menjaya rancangan ini.

Sumbangan anda boleh dimasukkan ke dalam bank nombor akaun seperti mana tertera di iklan di atas. Atas kerjasama dan komitmen anda pembaca budiman diucapkan berbanyak terima kasih. Jaya atau tidak bergantung kepada sumbangan ikhlas dan sokongan anda budiman. Wassalam Mso. - BERITA LEBIH LUAS LEBIH CEPAT & TELUS. [wm.kl.6:54 pm 21/02/13]

Zawawi Sudah Jelas Menegnai Foto 1Malaysia

KENYATAAN                                                                                                                       

Akhirnya Setiausaha Majlis Syura Ulamak (MSU) Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh menyahut cabaran saya agar membuat penjelasan berhubung sekeping gambar beliau bersama bekas MB Perlis Shahidan Kassim dan Presiden MCA Chua Soi Lek serta beberapa orang lain yang sedang mengangkat telunjuk seperti simbol 1 Malaysia.

Foto yang jadi isu disiarkan dalam blog Merah Tinta.
Gambar itu menjadi tanda tanya bukan apa kerana beliau bersama pemimpin Umno dan MCA dan berkebetulan membuat pula simbol yang selalu dilakukan Najib Razak seakan mahu menyocoh sesuatu.

Seperti saya kata foto itu remeh saja dan tidak perlu pun diberi perhatian. Tetapi kerana waktu ini saat pilihan raya tiba ia menjadi penting dan perlu dijelaskan mengenainya.

Ikrar Integriti Yang Tidak Membawa Apa-apa Makna

RENUNGAN                                                                                                 

Semalam Najib Razak bersama para pemimpin parti-parti komponen BN telah menanda tangani Ikrar Integriti Pilihan Raya Transparency Internationl yang merupakan satu kontrek sosial di antara beliau dan BN dengan rakyat untuk mendokong ketelusan didalam proses pilihan raya dengan menentang amalan rasuah.
Najib dan pemimpin BN tanda tangani ikrar.

Ikrar itu akan turut ditandatangi oleh semua calon-calon BN yang akan bertanding dalam pilihan raya nanti. Najib berharap apabila semua calon menanda tangani ia akan dapat melahirkan satu barisan kepimpinan yang bersih. Kontrek itu juga sebagai jaminan kepada rakyat bahawa BN akan menjadi sebuah kerajaan yang bersih dan berwibawa. 

Dari satu sudut ikrar itu menandakan kesungguhan Najib untuk melakukan transformasi dalam kepimpinan kerajaan UBN yang berusia lebih 50 tahun itu. Perlukah ikrar berkenaan yang lebih merupakan gimik politik? Tidakkah dengan ada ikrar berkenaan secara automatik orang beranggapan bahawa kerajaan UBN selama ini kotor dan penuh dengan penyelewengan, rasuah dan ketidakadilan kepada rakyat?

Wednesday, February 20, 2013

Zawawi Buat Isyarat Syahadat 1Malaysia...?

FOTO PILIHAN                                                                                                                 [kemaskini] Ada berbagai respon mengenai gambar ini yang mana ia boleh diambil kira dan merupakan maklumat tambahan untuk difahaminya. Gambar ini katanya diambil ketika Nik Zawawi dan beberapa yang lain menghadiri satu majlis (seminar, forum dsb) di Vietnam 10 tahun lalu. Ada yang kata ia tidak wajar diheret... tetapi saya sudah jelaskan ini dunia politik, apa-apa pun menjadi wajar sebab politik itu serba mungkin. Saya mempunyai tanggungjawab sosial dan memegang amanah bangsa.

Tanpa ada jawaban dan penjelasan Nik Zawawi ia tidak memuaskan hati saya dan orang lain juga. Bukan apa, hanya penjelasan direct darinya saja yang diperlukan. Selepas Subuh tadi ada hamba Allah menghubungi saya mengakui tahu apa yang berlaku di Vietnam itu dan mendakwa ada gambar yang lebih jelek lagi dari ini. Saya mengira itu hanya satu 'ugutan' saja. Namun saya mencabar hamba Allah itu untuk menyerahkan foto yang lebih jelek itu kalau ia benar memilikinya. Wassalam. 

 Ada Iya bukannya apa hanya sekeping gambar biasa saja yang tidak perlu pun menjadi kontroversi. Foto sebegini tidak lebih dari rakaman detik kenangan untuk disimpan dalam album peribadi. Tetapi ia menjadi salah kerana ia melibat individu penting dan orang ada jawatan penting dalam politik.  Pulak tu masa gambar ini di publishkan di saat orang semua panas kepala.

Siapa 'Jibrail' Disebalik 'Jibrail' Dalam PAS?

MEMBONGKAR CERITA                                                                                                

Pertemuan eksklusif di antara Timbalan Mursyidul Am PAS, Dr Haron Din dengan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim beberapa hari sebelum saya meninggalkan negara kerana ke Madinah dan Makkah telah menjadi isu panas dan jadi kontroversi.

Haron Din: Suka anti klimeks.
Bukan pertemuan di antara dua umarak (politician) dan ulamak itu yang menjadi isu, tetapi intipati pertemuan itu yang menimbulkan kegelisahan dan kemarahan ramai.  Yang menyebabkan orang merasa kurang senang, kesal dan terkilan yang amat sangat sehari dua ini.

Tidak hairanlah sejak beberapa malam lalu sudah ada orang bersolat hajat agar perkara ini - tujuan pertemuan itu - tidak akan menetas menjadi masalah kemudian akhirnya menguburkan harapan rakyat kepada Pakatan Rakyat untuk membentuk kerajaan baru yang adil, telus dan saksama. Mereka tidak mahu nyalaan api untuk membakar UBN akan menjadi layu dan terpadam sebelum tiba masanya.

Tuesday, February 19, 2013

Tiga Ketua Bahagian Umno Kelantan Sudah Hampir Pasti Tidak Jadi Calon

TINJAUAN RASA                                                                                                              

Umno Kelantan mungkin akan mengguna kembali formula pilihan raya umum ke-11 tahun 2004 yang membawa kemenangan besar kepada parti itu yang hampir berjaya merampas Kelantan. Umno menang 21 kerusi daripada 45 kerusi state. Formula waktu itu dengan mensyaratkan semua ketua bahagian bertanding di kerusi state.

Mustapa Mohamed
Formula itu kemungkinan dipakai semula pada pilihan raya umum ke-13 ini, bagaimana pun dengan sedikit pindaan apabila terdapat beberapa ketua bahagian dikatakan akan dirihatkan kerana menghadapi masalah peribadi bagi mengelakkan peluang Umno terjejas untuk menang.

Dalam pilihan raya 2004 itu hampir semua ketua bahagian bertanding dikerusi state. Mustapa Mohamed ketua bahagian Jeli yang juga Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan ketika itu bertanding di kerusi Air Lanas, disamping kerusi parlimen Jeli. Beliau menang dikedua-dua kerusi.

Ada Projek Sekat Perjalanan Ke Putrajaya Dari Kalangan Pakatan Sendiri?

  PROMO                                                                                                                           

Inilah intri yang dimaksudkan itu.
Kurang 73 jam lalu saya ada melepaskan satu intri dalam laman diri (Fb) saya memberi ingatan atau signal kepada orang ramai khas rakan laman diri saya (Fb) agar bersiap sedia untuk menerima sesuatu perkhabaran mengejutkan menjelang pembubaran parlimen.

Saya memberi peringatan itu agar tidak ada yang menangis atau pengsan nanti apabila perkara itu sudah terbuka dan terbakar di dunia luas. Tujuan juga supaya anda tidak akan terkejut beruk setelah ia sampai ke telinga atau anda melihat sendiri peristiwa atau kejadian itu. 

Tradisi Mengeratkan Silaturahim Anwar

PERISTIWA                                                                                                                      

Tuan Hj Salleh sedang memberi tazkirah.
Majlis ilmu dan tautan ukhwah yang menjadi satu daripada tradisi dan budaya hidup Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim dalam mengeratkan hubungan silaturahim sesama insan terus dilakukan walaupun dalam keadaan beliau sibuk dan terkejar-kejar dengan masa untuk menghadapi pilihan raya yang kian hampir.

Tidak ramai ahli politik termasuk pemimpin negara yang mengamalkan tradisi sebegitu secara konsisten. Kalau ada pun sesetengahnya lebih untuk mempamirkan yang mereka minat dengan majlis sebegitu kerana mengharapkan imej demi politik.

Ramai Bekas Jeneral Tinggal Kem, Kenapa?

BERITA TENGAHMALAM                                                                                                      

Selepas sekurang-kurang dua orang pegawai tinggi Polis Diraja Malaysia (PDRM) membuat keputusan menerjunkan diri ke dalam politik ia diikuti oleh empat pegawai tinggi Angkatan Tentera Di Raja Malaysia (ATM).

Abdul Ghafir Hamid
Empat orang pegarai tinggi ATM yang telah membuat pengakuan dan bersiap sedia melakukan penjelajahan menerangkan kepincangan kerajaan ialah, Lt. Jeneral (B) Abdul Ghafir Abdul Hamid, Brig. Jeneral (B) Abdul Hadi Al Khatab, Laksamana Pertama (B) Imran Hamid (Laut) dan Brig. Jeneral (B) Najmi Ahmad (Kagat).

Kempat-empat pegawai tinggi ATM ini sudah membuat sidang akhbar menyatakan pendirian mereka dihadapan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim kelmarin dulu. Abdul Ghafir misalnya sudah mendedahkan bagaimana kemungkinan berlaku banyak salah laku dalam ATM terutamanya mengenai perihal pembelian peralatan ketenteraan.

Monday, February 18, 2013

Saifuddin Abdullah Akan Digugurkan?

BERITA SERKAP                                                                                                            

Seperti mana yang diduga awal-awal Ahli Parlimen Temerloh Saifuddin Abdullah diberitakan tidak akan diturunkan sebagai calon Umno dalam pilihan raya umum akan datang, tampaknya ada tanda-tanda akan menjadi kenyataan.

Saifuddin: Digugurkan?
Satu sumber yang rapat dengan Menteri Besar Pahang, Adnan Yaacob menyebut, MB itu tidak senang dengan gaya dan stail Saifuddin menyebabkan namanya tidak dimasukkan dalam senarai calon yang dikemukakan oleh Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pahang.

Katanya Adnan dan veteran Umno Pahang tidak begitu gemar dengan cara dan pengenalan pendekatan politik baru yang cuba diterapkan oleh Saifuddin. Saifuddin adalah antara tokoh muda dalam Umno yang cuba mempraktikan politik baru yang bersifat profesional dan matang tanpa bersikap tegar kepada ideologi Umno.

Mahathir Si Dr Umum dan Mr Spin

SESUDAH SUBUH                                                                                                          

Dalam sepanjang perjalanan dari Kuala Lumpur ke Colombo saya menjadikan buku biografi Mahathir Mohamad, Doktor Umum  sebagai teman seiring jalan. Saya mengambil masa begitu lama daripada tarikh ia mula diterbitkan untuk memiliki dan membaca biografi berkenaan. Kira-kira setahun. Saya sedikit merasa cuak dengan isi biografi berkenaan seperti mana dipetik oleh beberapa pihak dalam membuat resensi 'membakulkan' Mahathir dengan buku itu.

"Doktor Umum" jadi teman perjalanan.
Bagaimana pun sejak awal-awal lagi saya sudah mengingatkan diri saya agar tidak ketinggalan untuk tidak memiliki dan mengunyah apa-apa cerita yang dikisahkan di dalam buku berkenaan. Saya perlu mengetahui banyak cerita politik negara ini dari versi seorang perdana menteri yang dianggap sebagai cemerlang dan terhebat di rantau sini.

Dengan ketebalan buku itu, 982 muka surat, dan pelbagai peristiwa suka duka politik Mahathir ianya cukup untuk membuang bosan dan sepi saya dalam perjalanan. Memang tidak sia-sia dan bukan menjadi kesalahan kalau saya membaca buku itu untuk mendapat pencerahan serta perbandingan mengenai diri Mahathir dengan apa yang saya dengar di luar dirinya dengan apa yang dituliskan.

Sunday, February 17, 2013

Duhai Melayu Belajar Dengan Dong Zong

RENUNGAN SENJA                                                                                                               

Najib Razak hari ini mencatat satu lagi sejarah baru sebagai perdana menteri pertama yang menghadiri majlis anjuran persatuan pendidikan dan budaya Cina, Dong Zong. Sebulan lepas Najib telah mencatat rekod sebagai perdana menteri Malaysia pertama yang menjejak kaki ke bumi Ghozzah.

Anwar di majlis Dong Zong.
Kehadiran Najib atau mana-mana pemimpin Melayu dalam majlis tegar kaum lain (rasis) termasuk majlis Thaipusam dan sebagainya merombak tradisi sebelum ini. Sebelum ini orang Melayu dan pemimpinnya agak 'seme' (malu-malu atau segan) untuk hadir ke majlis berkenaan. Namun hari ini atas nama anjakan 'transformasi' dan ledakan 'reformasi' ianya dilakukan tanpa segan dan 'seme mata' lagi.

Tidak dipastikan apakah kehadiran Najib itu memberi keuntungan politik kepadanya sekiranya kesediaannya mencemarkan duli itu bertujuan politik? 

Untuk ke Makkah Perlu Menanti Seru

MUSAFIR KE TANAH SUCI                                                                                          

Seminggu lalu para pembaca blog ini tertanya-tanya mengenai saya, kenapa saya tidak up-date blog dan membiarkan saja beberapa persoalan yang terladum dalam posting terakhir; mengenai perjumpaan 'gelap' di antara Timbalan Mursyidul Am PAS Haron Din dengan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim.

Suasana di makam Nabi senantiasa penuh sesak.
Semua sudah tahu ke mana saya menghilang selama satu minggu, bermula 9 hingga 16 Februari - saya ke tanah suci Makkah dan Madinah - menjadi tetamu Allah bagi tahun ini. Iya, apabila Dia sudah memanggil saya tidak akan berlenggah dan sanggup menangguhkan segala urusan lain. Politik Allah lebih penting daripada segala politik lain. Hatta sekiranya parlimen sudah dibubar kalau Allah dan Nabi memanggil ke sana saya harus mengutamakan mereka.

Saturday, February 16, 2013

Konsert Psy Di Pulau Pinang Diganggu Rosmah?

RAHSIA BERITA                                                                                                                

Semasa di Makkah saya tidak banyak membaca laporan politik tanah air tetapi tidak bermakna saya melupai terus negara. Sambil menjalani ibadat, hati dan perasaan tetap juga terkenang kepada negara. Salah satu kejadian yang dilaporkan dan mendapat perhatian saya ialah mengenai konsert kumpulan Gangnam dari Korea Psy.

Katanya konsert Psy Gangnam Style berkenaan kecoh dan tidak berjalan seperti mana dirancangkan. UBN tidak mendapat manfaat besar dari pengundangan Psy untuk menghibur masyarakat Cina sempena dengan tahun baru Cina. Konsert yang diadakan di Pulau Pinang itu menjadi kontroversi apabila dikatakan berlaku salah faham sehinga Psy enggan tampil ke pentas walaupun di undang oleh Perdana Menteri Najib Razak.

Najib katanya memanggil Psy untuk tampil dipentas bersamanya bagi mengaul mee (yee sang)  bersama-samanya bersama pemimpin BN lain. Psy tidak menyahut seruan Najib dan keadaan itu memalukan perdana menteri berkenaan.

Penahanan Senator Australia Menjejaskan Kredibiliti Kerajaan

SUSUPAN MALAM                                                                                                          

Kepulangan saya dari Makkah hari ini disambut dengan penahanan Senator Australia Nick Xenophon oleh Imigresen di lapangan terbang tambang murah (LCCT) di Sepang. Senator itu ditahan kerana beliau disenaraikan sebagai musuh negara. Bagaimana pun kerajaan tidak menurunkan butir-butir penuh sebab apakah Xenphon disenaraikan sebagai musuh negara.

Seharusnya kerajaan perlu menyenaraikan beberapa bentuk kesalahan beliau sehingga beliau perlu dihalang memasuki ke negara ini. Di zaman langit terbuka dan Malaysia pua sering mendenagnkan sebagai sebuah negara demokratik penahanan itu menjadi sebaliknya.

Beliau dikatakan akan berada di negara ini bersama tiga delegasi terdiri dari NGO dari Australia untuk memantau sistem pilihan raya negara ini yang didakwa tidak telus. Tindakan mereka itu katanya kurang disenangi oleh kerajaan UBN.

Xenophon sebelum ini pernah datang ke Malaysia dan kali terakhir ialah sewaktu Bersih 3.0. Maklum terbaru mengenai nasib senator itu beliau akan dihantar pulang ke negaranya malam ini juga setelah di tahan beberapa jam di lokap di LCCT.

Persoalan kini apakah tindakan menahan senator bebas berkenaan tidak memburukkan reputasi kerajaan UBN? Sekiranya halangan terhadap Xenphon itu kerana tidak mahu beliau memantau perjalanan sistem pilihan raya negara ini, ia akan menjadi persoalan. Di satu sisi  kerajaan menerusi SPR mengatakan perjalanan pilihan raya negara ini telus dan adil, tetapi dalam masa lain kerajaan menghalang orang yang ingin memantaunya.

Kerajaan tidak perlu takut untuk membiarkan mana-mana pihak memantau proses pilihan raya negara ini kerana ia telus dan terbuka. Sebaliknya apabila ada halangan ke atas pemerhati, dakwaan pilihan raya itu telus dan terbuka boleh diragui dan bohong.

Kerajaan tidak perlu gerun untuk sesiapa sahaja membuat pemeriksaan ke atas apa-apa dasar dan polisi yang dilakukan selagi ianya adalah untuk kepentingan umum dan bukan atas tujuan mempersoalkan keselamatan negara. Demokrasi atau sistem pilihan raya adalah untuk kebaikan rakyat dan umum.

Dalam hal ini dilihat tindakan menghalang kemasukan Xenophon itu satu lagi tindakan kurang bijak dan demokratik oleh Hishmauddin Hussein sebagai menteri dalam negeri. Mungkin ianya disokong oleh penyokong tegar UBN tetapi dari sisi lain ia memberi reputasi buruk kepada pihak kerajaan. [wm.kl. 8: 30 pm 16/02/13]

Baru Kembali Dari Bermusafir ...

Bersemangat di hadapan Jabar Uhud.
Salam hampir seminggu blog saya tidak terisi tentu ramai yang menanti apa-apa khabar mengenai saya. Sejak 10 Februari lalu saya berada di Madinah dan Makkah dan kembali ke tanah air lewat petang ini. Insya-Allah setelah penat dan lelah nanti saya kembali aktif dan mengisi catatan dan ulasan di blog Merah Tinta. Wassalam.

Friday, February 8, 2013

Musa Hassan Telah Berjumpa Anwar: Untuk Apa?

SESUDAH SUBUH                                                                                                             

Ada maklumat bekas Ketua Polis Negara Musa Hassan telah menemui Anwar Ibrahim beberapa hari lepas. Musa sebelum ini telah menarik samannya terhadap Anwar berhubung satu laporan polis dibuat Anwar kononnya Musa telah melindungi fakta dalam siasatan ke atas satu kes membabitkan Ketua Umum PKR itu.

Penarikan balik saman oleh Musa tanpa atas kehendak bekas Timbalan Perdana Menteri itu sebaliknya atas kerelaan Musa menimbulkan pelbagai tanda tanya. Ada yang berpendapat Musa menyesal dengan perbuatannya terhadap Anwar semasa menjadi seorang pegawai polis yang penuh berkuasa dulu.

Thursday, February 7, 2013

Apakah Hajat Besar Haron Din Jumpa Anwar?

SPEKULASI                                                                                              

Tepatnya malam Isnin lalu Timbalan Mursyidul Am PAS, Dr Haron Din telah mengadakan pertemuan sulit dengan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim. Pertemuan di antara kedua sosok ini jarang berlaku akhir-akhir ini. Haron Din dikatakan kurang mesra rakyat dengan Anwar tidak seperti diawal-awal zaman reformasi lalu. Lantaran itu jarang kelihatan mereka berada atas pentas sama akhir-akhir ini.

Muktamar PAS Ipoh: Anwar paling kanan dan Haron kiri sekali.
Gara-gara itu menyebabkan pertemuan di antara mereka berdua menimbulkan titik soal kepada sesetengah yang mengetahuinya dan tentulah akan menjadi persoalan umum. Apakah tujuan di sebalik pertemuan itu? Apakah ia ada membawa misi atau agenda besar dalam Pakatan Rakyat? Atau apakah ada pencemaran ke atas konsensus sebelum ini?

Pada pertemuan itu Haron Din dikatakan datang bersendirian manakala Anwar ditemani oleh seseorang yang lain mungkin untuk dijadikan saksi. Pertemuan itu di luar rumah Anwar? Tiada kenyataan akhbar bersama dikeluarkan oleh mereka berdua selepas itu dan ini menguatkan lagi tanggapan ia amat SULIT dan PENTING. Jangan menghiris hati sudahlah...

Mahathir Mengapa Jelous?

MEMAYUNG RASA                                                                                     

Dari saya sentuh hal ehwal 'orang itu' pagi-pagin ini seperti mana ramai kekawan yang minta saya mengulasnya baik saya sentuh perihal Mahathir Mohamad, tokoh kematu yang tidak pernah sedar diri. Lebih berbaloi kalau saya mengulas mengenai Mahathir setidak-tidaknya kalau dapat 'dosa' ia balik modal kerana kedudukan Matahir yang tinggi dan tidak pernah mahu tunduk ke bumi itu. Lagipun Mahathir kini berada dalam war room, Umno.

Menjadi amalan saya, saya tidak suka mencatat mengenai ahli politik kecil atau pun mereka yang berkedudukan tetapi tidak ada nilai buat saya. Orang yang pendek akal politik atau merasa dirinya gah walhal dia tidak gah setara mana pun membuangkan masa saya saja atau kalau ditulis ia akan menghauskan keyboard laptop saja.

Bila sebut orang itu saya teringat kata-kata Salentia suatu masa dulu mengenai orang itu. Katanya orang itu tidak layak jadi orang besar atau pun berada ditempat kedudukan sekarang kerana fizikalnya tidak menarik. Dia kelihatan seperti budak dan orang kerdil saja. Maaflah... kalau nak marah, marahkan kepada Salentia yang juga kepada saya dia (Salentia) kerdil moral politiknya.

Wednesday, February 6, 2013

Yahaya Sulong Kembali Ke Rahmatullah

BALESUNGKAWA                                                                                                              

Pelawak veteran yang popular di tahun 70-an Yahaya Sulong, 84 telah kembali ke Rahmatullah kira-kira jam 6:00 petang tadi. Beliau meninggal di hospital Kuala Lumpur akibat sakit tua. Tidak pula diketahui bila Allahyarham dimasukkan ke hospital. 

Kenangan bersama Yahaya.
Kebetulan selepas Zohor tadi saya bertanya kepada Dr Wan Suhaimi Wan Daud mengenai perkembangan Yahaya takut-takut beliau ada maklumat mengenainya. Bulan lepas saya mengunjunginya untuk menyampaikan sedikit bantuan berupa wang tunai yang disedekah oleh rakan-rakan Facebook saya bagi meringankan bebanannya untuk melunasi tunggalkan sewa rumah. 

Beliau dan isteri Anisah bergembira menerima kedatangan saya bersama isteri dan anak-anak. Beliau berkali-kali bertanya siapa saya, saya hanya menjawab saya adalah peminatnya. Memang beliau tidak pernah mengenali saya dan kami tidak pernah bersua.

Insya-Allah sekejap lagi saya akan ziarah jenazahnya di Sentul. Menurut maklumat jenazahnya akan dikebumikan di kampung halamannya di Telok Intan esok. Saya bersama keluarga dan rakan-rakan Fb mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham. Al Fatihah. [wm.kl.9:04 pm 06/02/13]

Anggota Syuara Ulama Juga Perlu Berpuasa

MARAH PAGI                                                                                                                  

Beberapa orang pemimpin PAS tidak faham-faham dan terus bercakap mengenai isu-isu yang tidak sepatutnya mereka sebut dan perpanjangkan lagi. Saya tidak tahu apakah mereka mempunyai pandangan dan ada 'petua' tersendiri di dalam hal ini maka isu-isu yang tidak relevan dan boleh menyerabutkan kepala ahli menjelang pilihan raya itu terus diungkapkan.

Atau pun mereka merasakan perlu berbuat begitu kerana boleh menonjolkan diri mereka di dalam akhbar? Iyalah saat hendak pilihan raya mesti iklan diri nanti pengundi tidak kenal pula? Saya hendak merujuk langsung kepada isu bekas timbalan presiden PAS yang digugurkan dari Majlis Syura Ulamak dan isu kalimah Allah. Kenapa masih terus bercakap mengenai 'dia itu'.

Saya rasa setiausaha Majlis Dewan Syura Ulamak, Nik Zawawi Nik Salleh tidak akan dikecam ahli kalau dia tidak bercakap mengenai 'dia tu'. Ahli mungkin akan merasa lega dan tidak serabut perut dengan jawaban demi jawaban dan ulasan demi ulasan beliau kepada media massa berhubung dua isu itu. Apakah Nik Zawawi Nik Salleh sudah terikat dengan apa-apa kontrek dengan media massa untuk terus menjawab dan memberi ulasan mengenai dua isu itu?

Tuesday, February 5, 2013

Seorang Lagi Bekas Jeneral Akan Sertai PR

TERKINI PAGI                                                                                                                  

PKR dan PAS masing-masing akan menerima seorang anggota baru dari pasukan keselamatan apabila seorang lagi bekas jeneral dan seorang bekas pegawai tinggi polis akan menyertai parti berkenaan. Perundingan untuk mereka menyertai kedua-dua parti itu sudah dijalankan dan hampir beres.

PAS dijangka akan membuat pengumuman kemasukan bekas pegawai tinggi polis berkenaan dalam satu sidang akhbar selepas mesyuarat Jawatankuasa Agungnya sehari dua lagi. Manakala PKR pula sedang mengadakan rundingan di peringkat akhir dengan bekas jeneral berkenaan.

Menurut maklumat ibu pejabat PKR, rundingan akhir mengenai penyerataan bekas jeneral itu akan diadakan lewat petang ini manakala pengumuman kemasukan itu akan menyusul.

Sebelum ini sekurang-kurang dua pegawai tinggi tentera berpangkat panglima dan seorang pegawai tinggi polis telah menyertai Pakatan Rakyat, seorang melalui PKR dan seorang menerusi PAS. Penyertaan anggota pasukan keselamatan ini memberi suntikan semangat baru untuk PR.

Penyertaan bekas-bekas pegawai tinggi pasukan keselamatan ini juga menggambarkan perubahan besar dalam minda mereka terhadap pembangkang yang mana sebelum ini mereka dipaksa menyokong parti pemerintah tanpa boleh menyatakan apa-apa bantahan.

Penyertaan pegawai tinggi itu juga menyerlahkan bahawa pembangkang kini cukup berwibawa dan menjadi pilihan umum untuk menjadi kerajaan menggantikan Umno dan BN. [wm.kl 11:12 am 05/02/13]

Monday, February 4, 2013

PAS Semarakkan Program Menang Pilihan Raya

CELEHAN TENGAHARI                                                                                                        

Sehari selepas mengadakan seminar Road Map Ke Putraja yang melibatkan 1,000 petugas dan jentera pilihan raya PAS, parti Islam itu mengadakan satu lagi program dinamakan Himpunan Perdana Ummah Bersama PAS bertempat di sebuah hotel di Jalan Ampang semalam. Program semalam adalah kesenimbungan kepada seminar Road Map ke Putrajaya yang maksudnya menunjukkan kesiapsiagaan PAS dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Dari kanan: Tengku Peduka, Hanafiah, Tamrin, Mazlan dan Tuan Ibrahim
Kalau seminar di  The Mines terhad di kalangan jentera dan pimpinan PAS, tetapi program di Ampang semalam terbuka kepada umum khususnya di kalangan para pemuka dan tokoh-tokoh yang baru bersama PAS. Mereka adalah terdiri dari bekas pimpinan Umno, pasukan keselamatan, tokoh agama, pegawai tadbir, diplomatik, artis, NGO dan lain-lain.

Dengan kehadiran mencecah 500 orang memberi pertunjuk sambutan dan minat pelbagai golongan terhadap PAS muasir ini sungguh memberangsangkan dan memberi petanda bahawa PAS bakal menjadi parti utama di masa akan datang.

Sunday, February 3, 2013

Memang Pemimpin PAS Perlu Berpantang

NAP KE BAWAH                                                                              

Permintaan Naib Preiden PAS Husam Musa agar semua para pemimpin PAS atau jurucakap PAS agar berpantang selama 90 hari menjaga karektor, mulut atau kata-kata agar tidak tersasar sehinggakan ia menjadi isu atau pun disunting oleh pihak lawan untuk menghentam PAS satu cadangan yang tepat. Rasanya permohonan itu tidak sukar untuk dipenuhi oleh para pemimpin PAS kerana ia tidak perlu sampai diadakan kursus khas.

Husam: Selalu ceramat mengulas isu.
Bagi Husam kenapa beliau mengajak demikian kerana ada sebab musababnya. Saya sendiri terperasan dengan masalah ini. Sesetengah pemimpin PAS banyak bercakap, yang tidak ubah seperti burung ktitir atau terkukur yang rajin bercakap. Pantang ada peluang dan dihulurkan mikekrofon sikit mereka akan bercakap dan mengulas apa juga isu yang diajukan kepada mereka walaupun ia kurang relevan.

Bersikap mesra wartawan atau media tanpa hujung pangkal dan pandai membaca apakah motif di sebaik pertanyaan wartawan itu tidak baik juga.

Persis burung ketitir atau terkukur kalau berkokok tidak kira hari siang atau malam, boleh menimbul konfius juga. Memanglah tuannya pelihara unggas itu untuk menikmati kemerduan suaranya dan melihat telatah dan tabiatnya sebagai seni hiburan. Tetapi kalau malam siang tidak kira waktu berkokok ia membosankan.

Saturday, February 2, 2013

Najib Dan Mahathir Tidak Sekata Kriteria Calon

LENTANG MALAM                                                                                                       

Mahathir: Bercanggah dengan Najib.
Saya rasa saya tidak salah dengar dan telinga saya tidak berdengung. Sekejap tadi saya dengar Mahathir Mohamad ahli Umno supaya mengundi calon-calon UBN tidak kira siapa mereka itu. Katanya jangan peduli siapa calon undi saja sebab hendak menang. "Kita pilih siapa saja calon UBN kerana kita hendak menang," katanya.

Kemenangan perlu apa lagi dengan undi besar. Sebab katanya kalau UBN menang kecil mereka (Pakatan Rakyat) akan tunjuk perasaan hari-hari.

Rayuan dan penegasan Mahathir itu menjelaskan sesiapa calon dari UBN perlu dipilih. Ini bermakna yang perlu dilihat ialah parti bukannya peribadi calon.

Kenyataan Mahathir ini bertentangan dengan hasrat Najib Razak yang mahukan calon-calon Umno yang berintegriti, bersih dari rasuah, jenayah dan skandal. Mana-mana bakal calon yang tidak lepas tapisan SPRM tidak akan diambil untuk bertanding. Dalam Umno mereka menjadi SPRM sebagai Majlis Syura Ulama kalau di dalam PAS.

Apa Dibimbangi Terhadap Musa Telah Terjadi

RASA JIWA                                                                                                                             

Mula-mula lagi saya telah mengsyaki sesuatu yang tidak baik kepada bekas Ketua Polis Negara, Musa Hasan bila dia secara tiba-tiba menunjukkan minat kepada Pakatan Rakyat dan dalam masa sama mengkritik bekas pasukannya.

Musa: Tektik tak menjadi.
Asas kesangsian saya mudah, Musa ialah polis, polis merupakan peribadi yang tidak boleh dipercayai kerana mereka sangat menghormati pasukan mereka. Setiap dari mereka akan bersumpah taat setia dan memegang piagam perkhidmatan. Piagam itu mereka akan genggam hatta hingga ke saat akhir hayatnya. Ada orang kata kalau dia polis jangan dipercayai ketegasannya dalam jawatan baik dia ayah, abang, adik, isteri atau suami kita.

Saya pernah menonton sebuah filem Barat mengenai ketinggian peribadi seorang tentera. Tentera ini sangat menghormati kepada ikrar dan sumpah setia perkhidmatannya. Dia sangat menghormati kepada ketua dan sedia berkorban untuk negara atas arahan bosnya. Kerana semangat tentera itu sudah 'menjelirat' ke dalam darahnya, hingga ke saat beliau hendak menghebuskan nafas terakhirnya dia masih angkat tangan, (tabik) kepada ketuanya yang menziarahi dia saat di sakaratumaut itu.

Friday, February 1, 2013

Abdullah Saamah Tanding Atas Tikit Umno?

BERITA MALAM                                                                                                            

Satu maklumat yang baru saya terima dari Kelantan, guru pondok tersohor di Tumpat yang lantang mengkritik Nik Abdul Aziz Nik Mat, Abdullah Samaah katanya akan diletakkan sebagai calon UBN di salah stau kerusi DUN dalam pilihan raya akan datang.
Abdullah: Calon BN di Kelantan?

Beberapa orang tertentu yang menganggotai satu unit kajian bebas mengenai bakal calon Umno di Kelantan mengemukakan cadangan ini langsung kepada presiden parti Mohd Najib Razak tanpa melalui Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Mustapa Mohamed.

Alasan untuk menurunkan Abdullah untuk mempengaruhi pengundi Melayu di Kelantan mengenai isu-isu agama seperti kalimah Allah, doa KO Umno, Umno KO dan juga 'keceluparan' Nik Aziz dalam ceramahnya seperti menyebut 'Tuhan mencarut', Nabi Muhammad sama dengan budak kampung bernama Mamat saja dan sebagainya.

Unit kajian itu juga mencadangkanh kepada Najib agar Umno menguar-uarkan Abdullah bakal dilantik menjadi Menteri Besar Kelantan. Alasannya keilmuan dan kedudukan beliau sebagai guru pondok amat sesuai dilantik sebagai MB Kelantan.

Menurut unit ini satu survey telah diadakan di kalangan pengundi Melayu berusia 55 tahun ke atas bersetuju kalau Abdullah diletakkan sebagai calon dalam pilihan raya akan datang. Bagaimana pun menurut kajian itu mereka tidak setuju kalau Abdullah diuar-uarkan bakal MB Kelantan kerana beliau tidak ada pengalaman sebagai seorang adimstratif.

Sementara itu difahamkan kerusi yang kemungkinan akan diberikan kepada Abdullah ialah di Pengkalan Kubur yang kini disandang oleh Nur Zaidi Omar. Kerusi itu tepat kerana pusat pengajian Abdullah berada dalam kawasan berkenaan iaitu di Genting Tumpat.

Sementara Nur Zaidi pula katanya dicadangkan supaya dipindah ke kerusi parlimen.

Sebelum ini setiap kali pilihan raya UBN menurunkan tokoh-tokoh atau guru agama menjadi mereka calon tetapi semua tewas. Antara calon UBN bertaraf ustaz atau tok guru termasuklah Mustapa Taib, Wan Ismail Wan Ahmad, Dusuki Ahmad, Mohd Nor Deris, Zainal Abidin Abdul Kadir dan Shukeri Mohamad dan lain-lain. [wm.kl.9:09 pm 31/01/13]