Saturday, July 31, 2021

Mencermati dan memahami warkah dari istana

 SESUDAH SUBUH

Al Sultan Abdullah: Daulat Tunku.
SEJAK semalam tular sepucuk wakrah yang berlambang (letter head) Istana Negara diyakini ia adalah warkah Yang diPertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah yang ditujukan kepada perdana menteri Mahiaddin Md Yassin al-Pagohi.  

Surat itu bertarikh 29 Julai mengandungi empat muka surat yang bertanda tangani di pojok atas warkah pertama. Ia mengandungi suara hati dan perasaan baginda terhadap perdana menteri ekoran apa yang berlaku di parlimen, pendedahan revoke (pembatalan) Ordinan-Ordinan Darurat seperti dimaklumkan oleh Ahli Parlimen Kota Bharu Takiyuddin Hassan yang juga selaku Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Onde-Onde). 

Friday, July 30, 2021

Kalau Mahiaddin berundur siapa PM?

SESUDAH SUBUH 

SUHU politik negara naik mendadak apabila keluar kenyataan dari Istana Negara memaklumkan Yang di-Pertuan Agong dukacita terhadap tindakan Mahiaddin Md Yassin. Ahli parlimen yang sedang bersidang turut terkejut sama.

Seperti sedia maklum Agong menzahirkan rasa dukacita itu kerana tindakan mengumumkan pembatalan ordinan darurat dibuat dengan membelakangkan baginda. 

Pengumuman secara spontan itu dibuat Menteri Undang-Undang Takiyuddin Hassan, pada hari pertama sidang khas parlimen 26 Julai. Takiyuddin memaklumkan ordinan darurat telah dimansuhkan (revoke) pada 21 Julai yang dipersetujui kabinet.

Thursday, July 29, 2021

Mahiaddin dan Takiyuddin sudah derhaka?

EKSKLUSIF

KENYATAAN Istana Negara yang dikeluarkan hari ini seperti memberi tanda akan berakhirnya penantian rakyat daripada sidang khas parlimen berlangsung sekarang yang  diharapkan ia memberi hasil dan keputusan boleh merungkai masalah yang sedang dihadapi kerajaan kini.

Walaupun tujuan sidang khas itu dipanggil untuk membicarakan pandemik Covid-19, tetapi apa yang menjadi agenda tersembunyi, ialah untuk melihat apakah natijah dan kesudahan Mahiaddin Md Yassin sebagai perdana menteri dan kerajaannya (PN) yang dibentuk hasil pencurian.

Tuesday, July 27, 2021

Kerajaan PN sudah tumbang semalam

ULASAN PAGI

Mahiaddin hakikatnya sudah
tumbang.
APA yang berlaku di parlimen semalam, kecoh dan hebuh, jerit dan maki hamun adalah perkara biasa. Namun jika dilihat dari segi hakikatnya apa terpamer dan berlaku semalam bahawa kerajaan PN sudah tumbang. Kejadian semalam sepatutnya Mahiaddin Md Yassin telah menulis surat meletakkan jawatan sebagai PM.

Hari ini bukan lagi sambungan kepada sidang khas parlimen enam hari itu, tetapi upacara pembentukan kerajaan baharu. Itu sepatutnya. Sepatutnya Yang di-Pertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Billah Shah telah memberi watikah kepada mana-mana ahli parlimen dipercayai dan diyakini dapat menyelamatkan keadaan negara untuk jadi perdana menteri ke-9.

Atau pun hari ini setidak-tidaknya sudah ada siaran dari Istana Negara memaklumkan Yang diPertuan Agong bercadang dan berkenaan untuk pembubaran parlimen.

Monday, July 26, 2021

Jika parlimen tidak adil apakah tindakan pembangkang?

ULASAN PAGI

SEKEJAP lagi sidang khas parlimen akan berlangsung. Menurut aturan dalam mesyuarat hari ini, perdana menteri Mahiaddin Md Yassin akan membentangkan Pelan Pemulihan Negara (PPN). Tidak dipasti apakah selepas pembentangan itu sidang dibuka untuk ahli parlimen membahas atau tidak?

Kalau mengikut daripada tafsiran pembangkang berpandukan kepada notis mesyuarat sebelum ini, pembentangan beberapa perkara oleh menteri dalam sidang khas selama lima hari itu hanya untuk penjelasan dan pengetahuan ahli parlimen sahaja tanpa boleh membahasnya.

Friday, July 23, 2021

Apa akan berlaku di parlimen 26 Julai nanti?

SUSUPAN PAGI

SIDANG khas parlimen selama enam hari bermula 26 hingga 29 Julai dan 2 Ogos nanti dinanti dan
ditunggu dengan penuh suspen. Semua orang tidak sabar untuk melihat apa yang berlaku di parlimen pada tarikh itu. Mungkin akan "berlember" (kucar bara) berantakan nanti, kalau pun tidak sampai melayang kerusi meja seperti di parlimen Korea dan Jepun.

Kerana bimbang berlaku "kucar bara" dan berantakan itulah maka pihak pengurusan Parlimen menetapkan kehadiran hanya 80 orang sahaja, yang selebihnya 140 mengikuti sidang parlimen secara dalam talian.

Wednesday, July 21, 2021

19 kerusi marginal jadi penentu di Kelantan

ANALISA
Bahagian 2.

Ahmad Jazlan perlu
kepalai gabungan Umno - PH.
WALAUPUN Pas menguasai Kelantan dalam Piraum ke-14 lalu dengan memperolehi 39 kerusi DUN dan tujuh kerusi Parlimen, tetapi ia bukan sesuatu pencapaian yang terhebat buat Pas. Kalau hendak dikira dari jumlah kerusi pencapaian tahun 1990 lagi hebat, apabila Pas yang bekerjasama dengan Parti Semangat 46, Hamim dan Berjasa memenangi kesemua kerusi Dun dan Parlimen.

Dalam Piraum itu Pas dan Parti Semangat 46 (S46) memenangi 39 kerusi Dun dan 13 kerusi Parlimen. Manakala lawan mereka BN tanpa memenangi satu pun kerusi baik DUN maupun parlimen. Keputusan 52 - 0, sehingga Allahyarham menyifatkan kemenangan itu sebagai gabungan malaikat di langit dengan manusia di bumi.  

Saturday, July 17, 2021

Pemimpin Umno bawa haluan sendiri

ARTIKEL

Rumusan mesyuarat MT Umno 7 Julai 2021

Watak utama cemperai politik
negara.
MESYUARAT MT Umno tanggal 7 Julai lalu suatu event yang ditunggu oleh segenap lapisan pemerhati politik negara. Keputusan mesyuarat itu mengsuspenkan kerana ia akan ada dampak berkaitan dengan kerajaan Perikatan Nasional (PN). 

Apa yang dinanti-nantikan, ialah sikap dan tindakan Umno terhadap kerajaan PN amnya, dan Mahiaddin Md. Yassin selaku perdana menteri yang telah diberi kata dua.

Sebelum itu Umno telah memberi ultermate kepada Umno dalam tempoh 14 hari. Dan pada 7 Julai itu genap 14 hari masa diberi. Dalam kata dua itu, Umno meminta agar parlimen dibuka untuk membolehkan sidang parlimen diadakan bagi membincang pelbagai masalah rakyat. Tuntutan itu apabila Mahiaddin seperti berkeras untuk tidak mengadakan sidang parlimen.

Friday, July 16, 2021

Parti selain Pas berpeluang tawan Kelantan (Bahagian 1).

ANALISA 

Pengenalan. 

APABILA berbicara mengenai politik Kelantan timbul rasa "putus angin" atau malas untuk memperkatakannya. Ada sedikit rasa mual juga. Ini kerana ada setengah orang beranggapan kononnya Kelantan akan jadi milik Pas selama-lamanya. 

Perasaan atau anggapan itu sebenarnya mitos, karut marut semata-mata. Bukan perkara yang "sengoti." Sebab Pas pernah tewas dan kerajaanya gugur ditangan Umno. 

Sejarah kejatuhan Pas itu menunjukkan bahawa Pas tidak kebal mana di Kelantan. Pas boleh dijatuhkan seperti juga Umno. Untuk Piraum ke-15 nanti Pas tidak boleh sedap hati dan berangan-angan tinggi mereka akan menang dengan mudah. Jangan. 

Sunday, July 11, 2021

Fahami antara maut dengan pahala

Sultan Selangor,
Sultan Sharafuddin Idris Shah
.

ULASAN

KAWALAN ke atas masjid dan surau di Selangor atas alasan untuk membendungkan pandemik Covid di negeri itu telah menimbulkan polemik dan perdebatan pro kontra.

Mereka yang berpegang bahawa rumah Allah tetap dipelihara oleh "tuannya" akan terhindar dari malapetaka, berpendapat masjid dan surau tidak perlu ditutup. Justeru tindakan mengawal masjid dan surau itu dianggap sebagai anti Islam.

Benar masjid dan surau adalah rumah Allah, dalam terminalogi agama. Masjid adalah kawasan paling terselamat di dunia ini seperti rumah-rumah ibadat agama lain juga menjadi perlindungan kepada semua makhluk. 

Friday, July 9, 2021

Memahami muslihat Umno tarik sokongan kepada Mahiaddin

ULASAN 

Ismail Sabri mengetik kad perakam waktu
pertama di JPM
.
KONSENTRASI khalayak kepada isu penebangan tidak berhati perut lebih 200 pokok durian musang
king di Raub, Pahang beberapa hari lalu terganggu dengan kenyataan penarikan dan penamatan sokongan Umno kepada Mahiaddin Md Yassin sebagai perdana menteri. 

Orang terlupa kepada tindakan penguatkuasaan yang bertanggungjawab menebang pokok-pokok durian musang king tidak berdosa yang ditanam oleh "orang-orang berdosa" itu sedang berbuah dan menanti masa, tidak sampai beberapa hari lagi untuk gugur. Ia satu tindakan kejam terhadap alam.  Ia dilakukan oleh mereka yang kering perasaan kasih sayang sesama makhluk dan berjiwa syaitan.

Thursday, July 8, 2021

Kerajaan Perikatan Nasional tumbang?

SUSUPAN SUBUH
(Ulasan Pertama)

Zahid : Penamatan sokongan
serta merta. 
APABILA Umno telah menarik sokongan kepada Mahiaddin Md Yassin dan kerajaan PN, secara
automatik kerajaan PN tumbang kerana kerajaan PN tidak lagi mempunyai majoriti. 

Hisabnya mudah untuk mengatakan Mahiaddin telah hilang sokongan dan kerajaannya tumbang kerana kerajaan PN itu dibentuk dengan sokongan kerusi terbanyak daripada Umno, yang mempunyai 39 kerusi. 

Wednesday, July 7, 2021

Pelantikan Ismail Sabri untuk kukuhkan Mahiaddin?

ULASAN

SAAT pemerhati dan peminat politik fokus kepada Umno, menanti kejutan yang dikatakan akan berlaku dalam parti itu hari ini, tiba-tiba Mahiaddin Md Yassin umumkan Ismail Sabri Yaakob (foto) sebagai Timbalan Perdana Menteri. Kejutan dari Umno berpidah ke luar Umno?

Dalam satu kenyataan ringkas dikeluarkan pejabat perdana menteri, turut diumumkan Hishammuddin Hussein sebagai menteri kanan dengan mengekalkan porfolio sebagai Menteri Luar Negeri.  

Hishammuddin juga akan mengetuai Kluster Keselamatan yang sebelum ini dipegang oleh Ismail Sabri. Mulai esok muka Hishammuddin akan muncul mengumumkan apa-apa maklumat, arahan dan perintah terbaru oleh MKN. 

Sunday, July 4, 2021

Mahiaddin tidak akan jatuh dalam parlimen

ANALISA

Jalan terbaik berundur secara terhormat.
DENGAN kegagalan Mahiddin Md Yassin sebagai perdana menteri orang mengira langkah terbaik baginya ialah berundur. Itu sebaik-baiknya dan tindakan itu terpuji olehnya untuk negara. Ia juga suatu pengorbanannya untuk rakyat. 

Beliau tidak perlu berkeras untuk meneruskan tanggungjawab yang sudah terhukum tidak wajib lagi itu. Tempoh yang diberikan selama 15 bulan untuknya menunjukkan bakat dan kebolehan sebagai pemimpin nombor satu negara sudah pun cukup. Ia bukan sesuatu yang perlu dimain-mainkan. Kuasa dan kerajaan bukan "toys".

Thursday, July 1, 2021

Mahiaddin perlu letak jawatan sebelum sidang khas parlimen

ULASAN LEWAT

Mahiaddin makin terdesak.
Kenyataan rasmi dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO) semalam yang memaklumkan perdana menteri Mahiaddin Md Yassin dimasukkan ke hospital di Kuala Lumpur kerana menghidap diarrhea atau cirit birit menjadi perhatian umum. Ia telah jadi modal bualan dan ocehan kepada netizen.

Mungkin "mahiaddincicitbirit" menjadi tranding di media sosial semalam dan hari ini. 

Kenyataan itu dilihat lebih utama dan penting daripada kenyataan dikeluarkan oleh Spekaer Dewan Negara Rais Yatim dan Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun yang memaklumkan mereka akan menasihati PM agar mengadakan sidang khas parlimen sebelum 1 Ogos.