Friday, December 31, 2010

Suara Pagi

Ziarah Kawan Dan Kenduri Mini

LEWAT petang semalam Adun Limbongan, Pasir Puteh Kelantan, Drs Zainuddin Awang Hamat bersama isteri Kak Yah dan dua anak datang ke rumah. Berkunjung kerana tidak sempat untuk hadir semasa majlis kenduri menyambut menantu 25 Disember lalu.

Mereka bawa cendera hati untuk pengantin. Di bawa sama sebuah 'gado' kiriman seorang Datuk dari Kelantan. Sama ada benar datuk itu yang kirim atau pandai-pandai Zainuddin yang membawa sukar dikatakan. Tapi terima kasih atas ingatan itu. Begitulah adat dan cara berkawan kalau tak dapat datang dikirimnya salam. Ataupun ditolong sampaikan salam bagi menhubungkan persahabatan secara spritual.

Kebetulan juga semalam saya diserang gaout kelas 1A (bukan 1 Malaysia). Tidak boleh berjalan. Ke pejabat dipapah dan bekerja sambil meniarap demi menyiapkan Siasah baru. Terpaksa ke opis juga walaupun sakit dan seksanya Tuhan saja yang tahu.

Kunjungan kawan itu sebagai menziarahi saya. Biasalah bila bercakap sewaktu sakit macam-macam cadanga ikhtiar yang diperkatakan. Ubat itu dan ubat ini. Zainuddin sendiri sudah lebih dari tiga jenis ubat termasuk dari Cina dibawanya. Tetapi sayangnya saya tidak amal memakannya kerana tidak percaya ataupun bimbang ianya menimbulkan mudarat lain.

Saya sudah jemu mendengar ubat gaout ini. Dalam analisis saya ada dua jenis ubat saja yang boleh menyembuhkan. Pertama, isteri muda kedua wang lebih 1 juta. "Tak usah cakap mengenai ubatlah, bagi isteri muda atau ada orang suruh pergi ambil wang dua tiga guni sembuh penyakit ini,"seloroh saya. Kak Yah isteri Zainuddin ketawa tidak tahan menahan lucu dengan gurauan saya.

Tetapi yang jelas gout saya akan reda atau hilang terus bila ada pilihan raya kecil. Saya sudah kerap mengecami perkaraan ini. Semasa pilihan raya kecil Hulu Selangor gaout juga hebat menyerang saya. Tetapi diharungi begitu saja kerana semangat untuk berpilihan raya. Saya sendiri kagum dan anih ketika itu kerana boleh berulang alik siang malam dari KL ke Hulu Selangor demi mengikuti pilihan raya berkenaan.

Demikian juga semasa di Galas, gaout menyengat di kaki. Jalan macam ayam tempang kerana kaki kena pukul dengan pengalung. Heycah...heycah macam beruk makyeh makan pisang sambil berjalan. Tetapi bila diumukan calon saja gout pun hilang. Macam cabut buang.

Lebih teruja lagi bila ikut Tok Guru Nik Aziz berkempen di Galas gaout terus. Apakah ini keramat Nik Aziz? Tidak... ini kerana semangat bersamanya. Teruja dengan kepimpinannya, terlalu kasih kepadanya menyebabkan segala penyakit yang melanda diri terlupa. Inilah sebab musabab dan rahsianya.

Bukan saja saya, orang lain...orang Umno juga. Kalau yang sayang kepada Mahathir itu, demam macam mana pun kalau Mahathir buat program akan hadir. Begitu juga dengan yang sayangkan Najib sanggup datang beratus batu untuk sambut atau hantar Najib pulang dan pergi ke luar negeri. Saya percaya orang Umno juga ada yang kena gaout macam saya. Harap-harapnya bila tiba hari penamaan calon di Tenang nanti gaout akan pulih sepenuhnya.

Sedang asyik bercakap Sallahudin Ayub telefon melaporkan dia sudah berada di Tenang, Johor. Dia menyatakan keterkilann kerana tidak dijemput ke kenduri di rumah saya. Saya sudah bilang saya tidak jemput orang politik. Mereka bergelar datuk atau wakil rakyat saya tak jemput.

Saya jemput dan SMS kawan terdekat dan mereka yang nak jadi wakil rakyat atau mereka yang kalah dan dianiaya saja. Sebab itu ada Apandi Mohamad, Sobree Shafee, Wan Suhaimi, ada juga Arifffahmi Abdul Rahman, ada juga Md Awalwi Che Amat dan lain-lain termasuk blogger.

Pada saya mereka ini orang teraniaya dan terbiar. Jadi mereka yang selamat, berkuasa dan tidak ada masalah saya tidak jemput. Bagaimana pun terima kasih atas ingatan kepada saya itu. Saya menerima ingatan itu sebagai rahmat dan keutuhan dalam bersahabat.

Berbalik kepada kunjungan Zainuddin semalama. Duduk tidak berapa lama selepas itu tibalah pula Wan Suhaimi Wan Daud. Dia bergegas dari Damansara. Katanya ketika itu dia sedang menyiapkan (clearing) barang-barangnya di pejabat. "Hari ini hari akhir saya di sini Haji, jadi mana-mana patut bawa saya bawa balik. Semalam bersih opis di Putraya," katanya. Lain macam saja kata-kata Wan Suhaimi. Apakah sudah berhijrah?

Apakah dia sudah berhenti ataupun kontaraknya ditamatkan selepas beliau menjadi tetamu dalam kongres PKR baru lalu? Saya tidak kira sekejam itu pihak tertentu dilakukan kepadanya. Atau pun perubahan itu atas kesedarannya betapa rugi dan tidak laba dia berada dalam parti yang dianutinya kini.

Sewaktu Suhaimi tiba nasi tengah hari dihidangkan. Dalam serba ringkas dan tidak ada persediaan isteri masak juga mana-mana yang ada. Nasib baik daging kijang masih ada. Sebenarnay sudah sebulan daging itu disimpan tak berani masak kerana takut senrang gaout. Jadi dengan serba ringkas kami makan tengah hari di rumah secara santai. Habis juga sepinggan seorang.

Sewaktu Rushdan datang nasi sudah habis. Sekejap kemudian sampai pula Md Radzi Mustafa lawyer peribadi saya. Selalunya kalau saya ditimba musibah atau dikala saya kesusahan orang-orang inilah yan tiba awal. Kami berkawan dengan sesama marhain kerana marhain yang memahami merhain. Dalam hidup ini kita memerlukan sekurang-kurang empat orang sahabat.

Zainuddin yang berhajat untuk jumpa Disman di pejabat Harakah mengubah fikiran panggil Dinsman datang ke rumah. Tanpa banyak kerenah Dinsman suasah-susah datang. Jadi macam kenduri minilah di rumah saya lewat petang semalam. Itulah penyakit saya akan berhenti dengan sendirinya kalau dilawati kawan dan teman. Kuasa dan erti persahabatan sangat penting dalam hidup. Ia kadang kadang melebihi dari kuasa ubat dan doktor.

Kawan minta untuk hantar ke klinik. Saya menolak sebab denyut dan ngilu sudah tiada. Tetapi anihnya selepas mereka pula sakit mendeyut kembali dan akhirnya saya terpaksa aku juga untuk ambil ijak di klinik.

Masa datang semalam Dinsman bawa buku terbaru mengenai Tok Guru Nik Aziz yang ditulis Prof Shahir Mat Zain. Buku ini diberi kata penghantaranya yang berjudul; "Kepimpimpin Tok Guru Nik Aziz - Mengikut Pandangan Sarjana Kepimpinan Besar Sepanjang Zaman."

Buku ini menarik dan agak istimewa kerana ia tulis oleh seorang sarjana yang membandingkan kepimpinan Nik Aziz dengan kepimpinan dunia lampau berpandukan beberapa teori kepimpinan. Cuma malang seidkit bahasa dan subjekt yang dibawa terlalu tinggi menyukarkan pembaca. Mereka yang malas dan lemah dalam pemikiran (thinking) tidak dapat mengecapi nikmati buku ini.

Bagaimana pembaca harus memaksa diri membaca buku ini. Buku-buku mengenai Nik Aziz sebelum ditulis dalam bahasa yang mudah dan tidak ada perbandingan global. Dengan munculnya buku ini ia meletakkan Nik Aziz setanding dengan pemimpin dunia sebagai pemimpin penting dan akan dijadikan perbahasan di masa akan datang.

Kepada pembaca diharap cubalah baca dan hayati tulisan Prof Shahrir Mohamad Zain ini. Buku ini telahpun dilancar di Penang dan akan dulang lancar di Kota Bharu, Kelantan. Sesuatu yang baru akan ditemui mengenai Nik Aziz dalam buku ini. [wm.kl.11:00 am 31/12/10]

Sesudah Subuh

Merdekakan Longkang Fikir Kita

POSTING saya dalam baring semalam ramai yang tidak faham. Anak-anak muda yang baru tergila politik selepas dibaham slogn 1 Malaysia terkial-kial mencari makna. Tulisan sembolik itu menyebabkan mereka tersesat dalam pemikiran sendiri. Itulah kena belajar menyelami erti mankna dan mantik politik dalam penulisan. Tulisan saya juga tidak boleh difaham secara leteral (harpiah).

Tetapi ada juga yang tersenyum dan telah maklum. Mereka yang rajin mencari dan terus mencari dan menjumpai blog atau Fb "celaka" (pinjaman istilah Tok Guru Nik Aziz) sehingga merasai apa yang saya bayangkan dalam tulisan itu.

Ada pula yang dapat memahami tetapi meleset huraiannya. Dia menerima bahawa banyak syaitan dalam politik Umno tetapi meminta saya tidak sama menjadi syaitan. Jelas penjenguk muda ini tidak memahami konotasi dalam cacatan semalam.

Bagi saya sesuatu perkara itu tidak perlu, atau cantik (sesuai) dijelaskan secara nyata tetapi indah dan suspen kalau berkias. Biarlah kita belajar berfikir (kreatif) dalam mencari sesuatu. Ertinya kalau kita ingin mengatakan kepada seseorang biarlah dalam bahasa simbolik atau berkias untuk mengelakkan kita mengaibkan seseorang. Pastinya kalau dinyatakan secara terus terang ia boleh menimbulkan keaiban. Kita bukan Dr Mahathir Mohamed.

Apa yang saya hendak jelaskan dalam tulisan itu, ialah mengenai kerakusan manusia dalam menilai apa yang saya lontarkan. Kerana kejumudan dan kebencian, dan bermaharaja lelanya prejudis di dalam diri mereka, mereka ini tidak nampak kebaikan di hujung destinasi. Mereka ini juga jenis suka membuat lontaran dan adanian yang berpaut diekor syaitan.

Saya sangat benci kepada munafik. Si munafik cuba menggambarkan dia adalah pejuangan suci. Pejuang tulus dan bersih dari segala maksiat, segala jenayah. Pejuang kudus. Walhal dialah yang sedia menerima wang pemberian dari musuhnya. Terima lembu, tiga ekor setahun, dan ringgit berpuluh ribu. Menjual sokongan dan dokongan dengan ringgit hingga RM60,000 dalam pilihan raya umum. Dialah juga penyeludup video lucah ataupun tukang pengedar video lucah.

Munafiknya bukan saja setakat itu. Di kepala ada kain putih menujukkan dia seorang warak, tetapi kalau keluar saja dari kampung halaman dialah jaguhnya. Dengan rakyat berjanji itu dan ini tetapi tidak ditunaikan. Kononnya peserta ladang rakyat akan diberikan hak milik tetapi habuk pun tidak ada. Dialah jenis pemimpin mulut busuk. Gara-gara janji kosong yang ditaburkan itulah menyebabkan Galas kalah.

"Bapak itu sudah, Pak...!" Apa ertinya semuanya ini. (Saya akan dedahkan rombongan ke Bandung 15 tahun lepas).

Saya tidak menyalahkan merka (penjenguk) kalau mahu tafsir apa yang saya lontarkan. Tetapi janganlah tafsir mengikut naluri dan kebencian kita. Lihat kepada realiti. Membuat andaian yang boleh memburukkan keadaan dan menyakiti hati orang lain adalah dosa besar. Saya tidak tahu apakah dalam anutan dan pegangan beragama mereka membenarkan demikian.

Saya tenguk mereka ini bercakap berbueh dengan ayat-ayat Cinta Quran dan petikan-petikan hukama, tetapi dalam masa sama menabur fitnah macam menabur benih padi gundal di bendang gersang. Apakah erti ini semua.

Kepada yang sesat untuk memikir apa yang saya tulisan itu, sila baca Siasah terbaru yang keluar semalam. Hari ini mungkin sudah ada di pasaran. Dalam cacatan itu akan menjelaskan kekelabuan yang tersumbat dalam kepala mereka. Apakah di situ wujud apa yang diperkatakan itu. Spekuslasi itu meleset sama sekali.

Posting saya yang ditafsir dengan rasa cemburu, hasad itu adalah dijelaskan dalam catatan Arus Bawah dalam Siasah. Baca sebaik mungkin dan rasanya mereka yang sesat dalam pentafsiran akan faham kalaupun tidak mahu membuat ralat memaafkan diri sendiri. Dalam drama itu tidak ada pengarah gelap atau pengarah terang tetapi ia adalah live, tanpa inisiatif sesiapa yang boleh memburukkan keadaan. Janganlah melakukan fitnah kering.

Janganlah cuba memperpanjang pemikiran yang sesat dan jahat kepada umum. Kita semua ditugaskan untuk bertanggungjawab dan menjaga amanah Allah untuk melakukan kebaikan. Kita perlu sedar, apa yang kita fikir baik hari ini, mungkin jahat hari esok. Hidup ini penuh dengan putaran. Pendapat mengatakan hanya kita terbaik dan betul adalah salah.

Dalam politik pula penyelesaian bukan dengan satu cara saja. Berkeras sampai ke sepanjang zaman mungkin tiak sesuai, begitu juga kalau sikap baik sepanjang masa. Apa salahnya kalau startegi perjuangan ditukarganti. Bukankah itu kebijaksanaan dalam perjuangan. Dendam si miskin lebih dahsyat dari dendam si kaya!

Apa nak ditegaskan janganlah cuba memburukkan orang yang kita tidak suka dengan apa juga keadaan. Itu bukan seorang pemikir yang baik. Pemikir yang baik yang senantiasa berusaha dan berfikir membawa kebaikan. Sesungguhnya apa yang kita rasakan baik itu kadang-kadang satu kejahatan dan kemudaratan besar untuk ummah kita yang berlaku di bawah minda sedar kita kerana kita sudah jadi macam longkang tersumbat, al jumud. Merdekakan longkang fikir kita [6:10 am 31/12/10]

Thursday, December 30, 2010

Dalam Baring

Syaitan Sudah Memenuhi Diri Manusia

SEPOTONG ayat dalam surah al-Baqarah berbunyi; "di dalam hati mereka ada penyakit, lalu Allah tambahkan penyakit ke atas mereka." Untuk mengetahui ayat itu lebih jelas dan panjang buka Quran dan belek tafsirannya. Saya ringkaskan apa yang dimaksudkan oleh ayat itu bahawa dalam hati orang jahat (fasik, munafik, kafir dsbnya), sudah sedia ada penyakit. Penyakit itu sudah berkarat di dalam hatinya dan sukar untuk dihapuskan.

Ada kebencian, ada prejudis, ada keegoaan dan ada rasa bijak dan rasa pandai melangit. Orang seperti ini lebih banyak menyusahkan daripada menguntungkan. Kalau dalam sebuah jemaah atau pertubuhan mereka perlu dinyahkan. Pemikiran mereka juga sempit dan matanya memandang orang lain semua tidak betul.

Mereka sebegini juga selalu merasakan mereka bijak, hebat dan pandai. Konon akulah pejuang nombor wahid. Akulah pembela yang benar. Dan aku... bukan orang yang mencari makan dalam kocek seluar dan baju tembus para pemimpin. Kononnya aku bukan pengemis, walahl mereka lebih hina daripada pasangan buta yang mengemis di kedai-kedai mamak pada waktu malam.

Orang ini ada di mana-mana. Tidak kira dalam wadah dan medan perjuangan apa saja. Mereka seperti pelesit yang bersumpah dengan Tuhan untuk menganggu anak cucu Adam sampai ke akhir zaman. Awas dengan orang seperti ini. Mereka tidak mudah ditunduk, sebab dalam jiwa mereka ada elemen syaitan yang tidak lut dijilat api.

Mereka ini juga pandai mengambil kesempatan. Mereka akan menceduk dan mengulas mengikut kehendak mereka apa juga maklumat. Mereka tidak peduli apakah yang mereka perkata itu benar atau sebaliknya. Janji ia boleh digunakan jadi peluru menembak orang lain. Selepas tembak trima upah boleh pergi cari kedai Arab untuk makan nasi mendi dengan kambing panggang.

Sesungguhnya orang-orang begini sangat kejam, lebih kejam daripada syaitan. Mereka meletakkan kuasa untuk gonggong nafsu di atas kepala mereka. Lupa kepada soal pahala dan dosa. Mereka tidak sedar dalam aktiviti mereka untuk membela perjuangan, membela kelompok mereka, mereka ditakhtai dengan dosa melimpah.

Saya rasa mereka yang melakukan ini sedar akan apa yang saya maksud ini. Orang bijak masakan tidak sedar bahasa kiasan atau pun perumpamaan. Terkilas ikan di atas sudah dapat tahu jantan atau betina. Benih dalam telor juga diketahui apakah jantan atau betina. Saya percaya mereka sedar.

Tidaklah saya berharap kalau mereka sedar mereka akan insaf dan berhenti dari melumuri tangan mereka dengan darah walaupun mereka harus keringkan darah jahat yang mengalir di hujung jari mereka. Tetapi saya tidak berifkir begitu sebab dalam fuad mereka sendak dengan dendam kesumat.

Sudah jadi lumrah manusia suka melakukan kerja syaitan. Terbiah syaitan mudah melekat di sanubari mereka daripada tarbiah Rasullulah yang menyuruh bersangka baik dan menjauh fitnah memfitnah di antara satu sama lain. Dan sesungguhnya syaitan itu amatlah kejam. Kakdang saya bertanya sendiri untuk apa mereka mengaku sebagai manusia muslim? [wm.kl. 10:55 am 30/12/10]

Monday, December 27, 2010

Ulas Perlantikan

Perlantikan Isa Samad
Tambah Kroni Kaut Wang Felda


AKHIRNYA Mohd Isa Samad dilantik menjadi pengerusi Felda. Bekas MB Negeri Sembilan itu sudah lama berhajat dengan jawatan berkenaan. Sejak setahun lalu lagi beliau melobi untuk menjabat jawatan itu. Semasa menghadiri majlis bekas pelajar TAR Kolej yang berlangsung di sebuah hotel di Puchong, beliau ada menyebut hal berkenaan.

Tampaknya angan-angan Mat Isa itu menjadi kenyataan. Perlantikan beliau itu akan berkuat kuasa pada 1 Januari . Perlantikan itu bukan sangat atas kebolehannya mengurus Felda tetapi kerana politik.

Bagi diri Mat Isa perlantikan menggembirakannya. Manakala kepada peneroka pula perlantikan itu tidak akan membawa apa-apa perubahan. Bukan hendak merendahkan keupayaan Mat Isa, tetapi track record nya sebagai MB Negeri Sembilan sudah ketahui ramai. Selama 22 tahun beliau menjadi MB Negeri Sembilan, tahap kemajuan negeri itu boleh dilihat sejauh mana kehebatannya.

Kepada peneroka perlantikan Mat Isa itu tentu berbaur dengan kebimbangan dan cemas. Penglibatan beliau dalam kes rasuah sebelum ini akan menghantui peneroka. Felda adalah agensi kerajaan yang bergfungsi membantu rakyat yang mempunyai aset yang cukup besar.

Para peneroka pula terus dimanipulasikan oleh agensi itu di mana titik peluh mereka dicurah tidak setimpal dengan pengorbanan mereka. Sebaiknya orang yang menguruskan agensi itu lebih kaya dan mewah berbanding dengan para peneroka.

Mat Isa berjanji akan bekerja dengan baik. Biasalah janji dan ikrar itu. Semua menteri membuat janji dan bai'ah itu. Tetapi apa jadi akhirnya, janji entah ke mana yang kaya raya dan senang adalah diri sang menteri atau penjawat jawatan itu saja.

Di sini saya melihat perlantikan Isa Samad itu akan menambah kroni baru yang akan mengaut wang Felda. Kalau Yusuf Noor sebelum ini melantik kroninya memberi kontrak kepada anak buahnya, maka kini giliran Isa Samad pula.

Mereka yang baik, ampu dan hidup dengan wangi ketiak Mat Isa akan berubah bulu sebelum ini. Seperti mana mereka yang mengelilingi Yusuf Noor berubah maka begitulah nanti pengeliling Isa Samad akan berubah.

Sebenarnya jawatan sebagai pengerusi agensi kerajaan tidak patut dijadikan tempat pesara politik mencari makan. Cukuplah dengan harta yang mereka kaut semasa menjadi menteri atau menteri besar. Lebih wajar kalau jawatan pengerusi itu diberikan kepada bekas pegawai kerajaan yang terdiri dari kalangan anak para peneroka. Biarlah anak peneroka merasai jawatan itu dan mereka memikirkan bagaimana hendak memaju dan memanfaatkan kekayaan Felda kepada kalangan mereka.

Janji Najib nak lakukan transformasi rasanya termasuk juga dalam soal-soal perlantikan agensi kerajaan seperti Felda, Felcra, Risda, Mara dan berbagai-bagai lagi. Berhentilah atau cukuplah menjaga periuk nasi orang politik yang sememangnya sudah bumbung kalau dibandingkan dengan periuk nasi orang Felda, Felcra dan lain-lain. [wm.kl. 8: 55 pm 27/12/10]

Susupan Petang

Gobala Dan Badrul Akan Tinggalkan PKR?

RIBUT dalam cawan PKR nampaknya belum berakhir. Bila ia akan berakhir sukar untuk diramalkan. Apakah ia akan berakhir apabila riwayat parti itu akan berakhir? Berakhirnya riwayat PKR maka berakhirlah segala ribut dalam cawan. Begitukah?

Kalau terjadi demikian alangkah malangnya nasib PKR?

Walaupun berbagai usaha untuk menstabilkan PKR tetapi tidak menjadi. Parti 'tiga kepala' ini benar-benar memusingkan kepala Penasihat Umumnya, Anwar Ibrahim. Sehebat-hebat Anwar nampaknya bukan mudah untuk beliau mententeramkan keadaan. Sebenarnya bukan saja Anwar tetapi kalau orang lain juga memiliki parti sepertinya payah untuk diatasi.

Kemampuan PKR bertahan dan muncul sebagai politik ketiga terbesar negara ini selama 10 tahun ini pun dikira satu kejayaan besar kepada Anwar dan pendokongnya. Belum tentu kalau orang lain memimpin parti berkapala tiga seperti PKR mampu mempertahankanya selama itu. Mungkin masuk tahun ke lima ia sudah memberai di tengah jalan.

Sebenarnya ketahan PKR hari ini kerana kekental Anwar Ibrahim yan tidak mudah berputus asa kandatipun berbagai cara diusahakan musuhnya untuk menghancurkan kerjayanaya dan juga PKR.

Seorang demi seorang ahli parti itu meninggalkan PKR. Kebanyakan meninggal bukan kerana perjuangan PKR atau perjuangan Anwar tetapi kerana mereka kecewa apabila mereka gagal mendapat apa yang diidamkan. Contohnya bila gagal untuk jadi pemimpin, mereka akan meninggalkan PKR sambil berjalan meninggalkan PKR mereka membuang najis di tengah jalan macam orang mabuk arak.

Kononnya mereka tinggal PKR kerana tidak percaya kepada perjuangannya itu adalah alasan semata-mata. Apa yang berlaku mereka tidak konsisten dan percaya kepada diri sendiri. Masakan mereka menyertai PKR tanpa membuat kajian dan penilaian ke atasnya. Jika ini berlaku maka jelas mereka menyertai itu hanya kerana terikut arus saja. Orang yang berjuang mengikut arus bukan pejuangan tulen, tetapi pencari makan di tepi gelanggang siasah.

Sehari dua ini saya tengok ada dua orang kuat PKR akan meninggalkan parti itu. Gelahat mereka membayangkan akan tindakan mereka itu. Mereka ialah Gobalakrishan dan Badrul Hisham Shahrin. Kedua mereka baru kalah dalam pertandingan merebut jawatan. Adalah dijangka mereka akan membuat pengumuman keluar PKR pada 19 Januari ini sempena pelancaran parti pimpinan Zaid Ibrahim. Tunggulah. [ttdi kl 5:15 pm 27/12/10]

Sunday, December 26, 2010

Catatan Hari Minggu

Pertemuan Penting Itu Sudah Berlangsung?

Tanggal 23 Disember lepas saya ada postkan satu catatan yang membayangkan sesuatu peristiwa yang mungkin akan mengembirakan semua orang di dalam negara ini khasnya orang Melayu. Saya sangat berharap agar ianya berlaku. Ramai yang tertanya-tanya apapakah peristiwa berkenaan.

Disebabkan semalam dan kelmarin saya sibuk dengan urusan kenduri di rumah, saya tidak dapat mengesan apakah peristiwa mengembiraklan itu berlaku atau tidak. Jadi saya tidak dapat memberi apa-apa gambaran kepada penjenguk. I am sorry.... tiru nada Amir Wakaf Che Yeh.

Apakah peristiwa berkenaan? Saya tidak dapat mengesahkan kerana ianya masih embargo. Pihak berkenaan tidak membuat apa-apa kenyataan dan penjelasan. Cuma apa yang boleh disebutkan iuanya penting.

Katanya malam kelmarin sudah berlaku pertemuan di antara pemimpin tertinggi negara ini di satu tempat eksklusif. Pertemuan itu membawa satu agenda untuk menyelesaikan kemelut politik negara ini. Kemelut politik orang Melayu. Walaupun tidak dapat dipastikan apakah ia berlaku, tetapi individu yang bakal berada dalam pertemuan itu berada di Kuala Lumpur.

Pertemuan itu atas inisiatif pihak bukan politik dan bukan juga NGO. Hasilnya belum tentu. Tetapi dipercayai ada konsensus dicapai pada pertemuan kira-kira selama 2 jam 13 minit itu. Mungkin pihak berkenaan mengambil pertemuan itu sebagai asas untuk diperpanjangkan kepada parti masing-masing. Selepas ini akan berlangsung pertemuan rasmi antara ketiga pihak.

Kepada rakyat Malaysia khasnya orang Melayu berdoalah semoga usaha yang murni dan suci ini mencapai matlamat dan menjadi realiti. Saya percaya cerita ini akan terdedah juga dalam blog dan internet dengan pelbagai tafsiran dan terjemahan. Cuma saya tidak mahu dedahkan kerana bimbang takut menjadi masalah yang kemudian menyebabkan usaha ini gagal di tengah jalan. [wm.kl. 12:00 t/hari 26/12/10]

Catatan Semalam - Kenduri

Kenduri, Mempertemu dan Merapatkan Kita

KATA orang penat tidak terasa letih seharian berbaloi apabila sesuatu yang kita laksanakan berjalan lancar dan penuh bermakna. Begitulah apa yang dapat saya rasakan (saya percaya isteri dan anak-anak juga) apabila majlis ringkas kenduri sambutan meraikan menantu pertama kami semalam berjalan lancar dengan penuh meriah.

Tidak ada apa yang paling bererti apabila semua keluarga dan tetamu jemputan sudi menghadiri diri ke majlis berkenaan. Pengorbanan masing-masing meninggalkan tugas kerana semata-mata ingin meraikan majlis tersebut sesuatu yang cukup mengharu saya dan keluarga. Hampir 100 peratus jemputan terdiri dari sanak saudara, tetangga dan sahabat handai saya dan isteri hadir.

Majlis semalam bukan saja mempertautkan dua buah keluarga saya dengan keluarga basen saya, tetapi ia mengeratkan lagi silaturahim yang sedia terjalin dengan pera sahabat dan ahli keluarga semua pihak.

Matlamat sesebuah majlis untuk mempertemu dan menyatukan ahli keluarga dan sahabat handai tercapai, apabila kawan yang lama menghilang diri sebelum ini tiba-tiba muncul.

Ada beberapa jemputan yang merujakan saya. Antaranya kehadiran tiga rakan bersama isteri dan keluarga masing-masing semasa menuntut di Indoneisa 30 tahun. Kehadiran itu mengembalikan nostalgia bersama semasa di Indonsia. Dalam detik yang amat terhad itu menyebabkan kami akan terpulang ke zaman 'ritu' khasnya saya mengenangkan kembali zaman azab di Sumatera tatkala menuntut di sana.

Melihat kepada suasana hari ini, masing-masing berjaya dalam hidup dan kerjaya masing-masing serta membina keluarga dan sudah ada menantu dan cucu. Seperti dalam mimpi pula terhadap apa yang berlaku hari ini jika dibandingkan kehidupan masa lalu. Saya sendiri tidak percaya kalau saya dibenarkan Allah melalui sunnah perjalanan hidup sebagai seorang manusia yang lazimnya. Apa yang wujud hari ini membuktikan Allah tidak pernah menzalim hamba-Nya.

Demikian juga dengan semua rakan sebilik dan semaktab semasa menunaikan fardu haji pada tahun 2007 turut sama hadir. Hanya satu pasangan saja yang tidak muncul sampai kini mungkin tersalah hitung hari kenduri. Jelas kehadiran itu membuktikan ikatan persaudara yang tertambat di tanah suci sukar untuk direlaikan.

Demikian juga dengan kedatangan rakan-rakan besar dalam dunia penulisan dan juga peminat blog turut sama meraikan majlis semalam. Walaupun ada yang dijemput di hujung waktu kerana terlupa dan sebagainya namun tetap juga hadir. Kehadiran itu juga secara tidak langsung mempertemukan di antara satu sama lain yang sudah lama membawa haluan (ideologi) tersendiri.

Manakala saudara, adik beradik yang datang jauh dari Kelantan merentasi dua sempadan negeri lebih memberi erti dan menambahkan nilai kehidupan. Terutamanya keluarga dari pihak isteri, semuanya hadir dan matlamat kenduri sebagai wadah pertemuan tercapai. Seolah-olah kenduri semalam mempertautkan semula tali kasih yang terhurai sebelum ini disebabkan kesibukan diri masing-masing.

Majlis sambut menantu semalam tidak melibatkan orang politik. Tidak ada seorang pun orang politik khasnya yang bergelar wakil rakyat yang saya jemput secara khsuus. Kepada rakan politik saya minta maaf banayak. Tetapi kalau semalam ada orang politik yang hadir adalah mereka yang teraniaya dan sedang dalam proses pembinaan untuk jadi orang politik.

Sebenarnya dalam dunia politik saya suka menghampiri diri dengan mereka yang teraniaya ataupun tidak mempunyai apa-apa jawatan dalam politik. Bukan apa, ini bagi mengelakkan kita ada motif tertentu dengan mereka. Dan menjadi keseronokan kepada saya pula mendampingi mereka yang baru belajar politik dan ingin mencapai kejayaan dalam politik.


Sudah tentunya sesuatu majjlis apa lagi seperti kenduri semalam walaupun kecil dan ringkas ia tidak akan sukses kalau tanpa kerjasama dan bantuan dari semua pihak. Untuk ini saya sangat terasa dengan kerjasama jiran tertangga saya khas jiran di sepanjang jalan Wangsa Siaga 1 dan Wangsa Siaga amnya. Kalau majlis semalam sedikit sebanyak menganggu ketenteraman mereka. Atas keperihatin dan toleransi saya ucapkan berbanyak terima kasih.

Tidak terlupa juga kepada rakan-rakan anak saya, khasnya dari Perlu dan teman-teman rapatnya yang datang membantu dan menggerakan majlis semalam. Kecekapan anda bekerja diharap ia menjadi simbol kepada demikianlah kekuatan dan kualiti generasi Malaysia di akan datang.

Akhirnya di ruang terbatas ini saya bersama isteri, Naimah dan anak-anak sekali lagi mengucapkan terima kasih banyak kepada semua yang terlibat menjayakan majlis saya semalam. Semoga majlis semalam bukan saja ceria dan meriah tetapi mendapat berkat dan rahmat berpanjangan daripada Allah s.w.t. [wm.kl.9:00 26/12/10]

Sdr Sobree dan isteri Hajjah Mahani turut

Menantu Tok Guru Ariffahami bersama isteri dan anak-anak juga turut hadir.

Nik Amalina Nik Aziz dan anak-anak sempat masuk ke dalam rumah dan beramah mesra dengan keluarga saya.

Nik Mohammad Abdul juga hadir.... secara mengejut, tambah menyerikan majlis.

Ibu mertua kepada suami isteri saya, sedang dipapah oleh adik ipar kepada suami isteri saya. Mereka datang dari jauh jauh..

Pasukan yang keras membantu kenduri, bergambar kenangan dan sempat mempromosikan Siasah baru.

Tetamu yang istimewa datang di hujung waktu sempat makan kepala kambing yang disimpan oleh tetamu yang juga istimewa tetapi tak hadir. Rezeki.

Kedatangan Ketua Pembangkang Dun Kelantan sdr Alwi... diapit oleh saya dan Abang Zainal (Abe) nampaknya tak terkata Alwi...

Orang kuat Siasah, patner saya, Wak (Jurucamera) dan Nizam wartawan tidak ketinggalan hadir sama.

Lagi gambar sila jenguk Fb saya.

Friday, December 24, 2010

Mengenali Wajah Politik

Slogan 1 Malaysia Berhantu?

MUHYIDDIN Yassin kata kerajaan Selangor takut kepada logo 1 Malaysia kerana ianya mendapat sambutan ramai. Sebab itulah kerajaan Selangor larang logo berkenaan dipasang di negeri berkenaan. Muhyiddin boleh membuat telahan begitu kerana ia menguntungkan Umno. Bila cerita itu disebarkan ia memberi gambaran slogan 1 Malaysia mendapat perhatian rakyat. Politik akan mengeksploitasikan apa saja termasuk tanah, air, api dan angin.

Saya tidak fikir kalau kerajaan Selangor takut kepada logo berkenaan. Tidak ada sebab untuk merasa takut. Ia sebuah logo saja tidak lebih dari itu. Ramai pun rakyat Malaysia termasuk pemimpin UBN sendiri tidak faham dengan tujuan dan makna logi demikian. Jadi kenapa ianya harus ditakuti kepada sesuatu yang tidak ada apa-apa erti?

Sebaliknya kalau logo itu membawa kesan dan natijah baik ke atas UBN maka wajar kalau kerajaan Selangor takut dan gerun kerana ia boleh menganggu kerajaan Selangor hari ini.

Teapi semua pihak sedar bahawa 1 Malaysia hanya sebuah slogan saja. Ia sama saja dengan slogan atau laungan kata-kata peransang yang dilaungkan penonton bola sepak kepada pasukan yang mereka suka. Kalau Kelantan, "gomo Kelantan gomo" kalau Terengganu "peteh Terengganu Petah".

Begitu juga dengan slogan 1 Malaysia. Ia slogan ataupun laungan Najib untuk mengejutkan para hadirin yang mengantuk atau pun layu semasa mendengar ucapannya. Ia sebuah jenama Najib bagi mengganti Wawasan 2020 atau Islam Hadhari yang menjadi sebutan sebelum ini. Kalau Islam Hadhari tidak memberi apa-apa impak dan makna, nah begitu juga dengan slogan 1 Malaysia.

Jadi tidak logik kalau kerajaan Selangor takut dengan slogan berkenaan seperti mana kata Muhyiddin itu. Takut kepada sesuatu tidak diketahui asal usul dan kesannya, takut yang tidak ada asas.

Adapun larangan itu bagi saya, yang saya nampak ialah kerana ia menganggu alam sekitar. Apa lagi kalau billboard itu dipasang di persimpangan jalan sehingga menganggu pemandangan pemandu ianya merbahaya.

Kalau pun kerajaan Selangor ada melarang pemasangan papantanda 1 Malaysia bukan kerana ianya ditakuti tetapi kerana masalah tadi, mencacatan keadaan sekitar dan menganggu pemandangan orang ramai.

Misalnya kalau papan tanda itu dipasang di taman rekreasi bukankan ia menganggu pemandangan umum. Orang ke taman rekreasi untuk melihat keindahan alam sekitar tiba-tiba tergerugup pula papan tanda 1 Malaysia menutupi pemandangan. Tidakkah sakit mata dibuatnya?

Bagaimana pun kerana faham dalam politik. Apa saja keadaan ianya diambil kesempatan. Politik tidak pernah berkata jujur melainkan penuh dengan tipu muslihat tidak kira ianya keluar dari halkum siapa. Misalnya kalau isteri Naijib atau Muhyiddin terjatuh di mana-mana jalan di Selangor, Muhyiddin dan Najib akan terus salahkan mengatakan jalan di Selangor buruk dan huduh. Itulah politik. Yang penting apa saja keadaan dan isu akan memberi untung kepada pihak yang menimbulkannya.

Satu hal yang lain kita mahu tanya Muhyiddin dan Najib apakah mereka juga akan bersedia untuk memberi ruang dan tempat dan tidak melarang sekiranya Pakatan Rakyat ada memasang banner ataupun apa-apa papan tanda slogan mereka di dalam negeri-negeri kepunyaan UBN? Saya tidak mahu menjawab tetapi biarlah penjenguk blog ini menjawabnya.

Saya sangat berharap agar ada sesiapa yang mengambil gambar membuktikan bahawa ada terdapat apa-apa slogan atau papan tanda Pakatan Rakyat di negeri-negeri dikuasai UBN? Jadi kalau Muhyiddin atau UBN juga tidak bersedia membenarkan bumi mereka yang dipinjamkan Allah untuk membenarkan Pakatan Rakyat meletakkan simbol atau slogan mereka, apa nak hairan kalau Selangor berbuat demikian?

Kesimpulannya di pagi yang cerah dan diharap akan cerah sampai ke esok, ialah... tuduhan Muhyiddin yang kerajaan Selangor itu takut adalah tuduhan atau cakap-cakap untuk menggaru mulut yang gatal saja, tidak lebih dari itu. Pembelaan Muhyiddin kepada slogan 1 Malaysia itu juga hanya di luar saja sedangkan hakikatnya beliau sendiri menjueh mulut kepada slogan berkenaan.

Bukankah Muhyiddin yang menyokong pandangan Mahathir yang mengatakan orang tidak faham dengan 1 Malaysia? Mat Masllan benar-benar ingat apa yang diperkatakan Mahathir itu. [wm.kl.8:00 am 24/12/10]

Thursday, December 23, 2010

Prolog Pagi

Mujurlah Kalau Berlaku...

SAYA tidak berani menyatakan dengan jelas apa yang saya tahu ini. Tetapi perkhabaran ini menggembirakan saya. Saya kira orang lain, seluruh orang Melayu juga merasai sama dengan apa yang saya rasakan. Suka dan gembira.

Kita doakan semoga ia berlaku seperti mana dirancangkan. Semoga tidak ada pihak yang cuba mengelak untuk mengagalkan peristiwa ini. Apa yang lebih penting ialah melihat kepada kepentingan bersama, mengenai masa depan negara, masa depan Melayu dan juga agama Islam.

Kata orang kita kena berikhtiar dan Allah yang akan menentukan. Dalam hidup ini jalan tidak selalu gelap. Jika kita rajin berjalan, mengembara dan bersungguh mencari penyelesaian cahaya akan ada di hujung terowong.

Saya akan memaklumkan perkhabaran gembira ini selepas segala selesai nanti. Oleh itu sama-sama kita mengangkat tangan mendoakan dan memohon kepada Allah agar ia mempermudahkan segala usaha yang baik ini. Amin. [ttdi kl 10:50 am 23/12/10]

Wednesday, December 22, 2010

Susupan Petang

Abdullah Badawi Ziarahi Nik Aziz?

DALAM perjalanan ke kilang cetak Siasah pagi tadi saya menerima panggilan dari seorang rakan, bekas Yang Berhormat. Dia melaporkan satu berita yang pada saya senang didengarnya. Berita itu ialah mengenai bekas Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi telah menziarahi Tok Guru Nik Abdul Aziz beberapa hari lalu ketika Nik Aziz berihat di hospital USM, Kubang Kerian.

Saya tidak mudah untuk mempercayainya. Berita mengenai kunjungan Abdullah itu sedikitpun tidak disiarkan dalam mana-mana media atau blog. Apakah ianya tidak tersambar oleh mana-mana wartawan atau bloger? Sukar untuk dipercayai kalau apa-apa peristiwa yang mempunyai nilai sebegitu tinggi tidak terhidu oleh wartawan.

"Benar sheikh..!" kata kawan itu, apa bila saya mahukan kepastiannya. Dan selepas menyiasat dan menghubungi seseorang ternyata berita itu benar.

Syukurlah. Nampaknya hubungan kemanusiaan antara Abdullah dengan Nik Aziz masih ada. Ternyata Abdullah tidak mendendami Nik Aziz. Beliau boleh melupai ucapan Nik Aziz yang ditulis oleh setiausaha politiknya yang memperkecil dan menyindir Abdullah semasa majlis perlancaran Koridor Raya Pantai Timur (Ecer) dua tahun lalu.

Bila teringat akan hal ini - budi baik atau nilai kemanuisaan Abdullah terhadap Nik Aziz saya teringat bagaimana mulanya Tok Guru bergembira bila mana terdengar Abdullah akan mengambil alih jawatan Perdana Menteri dari Dr Mahathir Mohamad. Kegembiraan Nik Aziz itu dilahirkan menerusi sepucuk surat tahniah beliau kepada Abdullah Badawi.

"Ana dah pun menulis surat ucap tahniah kepada Pak Lah tapi nampaknya beliau belum jadi PM lagi," begitu luah Tok Guru kepada saya. Ketika itu saya berada di pejabatnya di SUK. Waktu itu sudah riuh mengatakan Abdullah akan mengambil jawatan itu.

Ucapan Nik Aziz menerusi surat bertulis jawi itu menunjukkan beliau berkenaan kalau Abdullah jadi Perdana Menteri. Tidak dapat dipastikan apakah surat bertulis jawi itu dihantar oleh Tok Guru atau tidak selepas Abdullah disahkan menjadi perdana menteri waktu itu.

Jumaat lepas saya bertemu dengan Abdullah di masjid Al Ghufran Taman Tun Dr Ismail. Dalam pertemuan itu tidak pula saya bertanya apa-apa mengenai pertemuan itu. Kalau saya sudah dapat maklumat ini pasti saya akan bertanya kepada beliau.

Kalau Jumaat ini saya berkebetulan bersembahyang Jumaat disitu dan sempat berjumpa Abdullah saya akan tanya apakah benar atau tidak beliau ada menxiarahi Tok Guru. Atau kalau benar apakah yang dibincangkan dalam pertemuan itu.

Apa yang saya difahamkan katanya ada perbincangan istimewaan di antara mereka berdua selama beberapa minit berada di hospital USM itu. Ehemmm...[wm.kl. 7:30 pm 22/12/10]

Pemakluman Senja

Siasah Baru Sudah Selamat Dicetak

HARI ini sehari suntuk berada di kilang percetakan untuk menunggu kelahiran pertama Siasah di bawah pengurusan baru. Penat tidak usah ceritalah. Menanti kelahiran Siasah sulung lebih perit daripada menanti anak sulung. Bukan saja debaran, tetapi cemas. Kalau anak pertama hanya akan dilihat oleh keluarga terdekat saja, tetapi Siasah akan dibelek dan dinilai oleh pembaca seluruhnya.

Berlainan dengan kehaliran seorang bayi akan dipuji dan diucapkan tahniah. Siasah pula akan dinilai dan ditilik dari setiap jerung dan sudut. Apa lagi Siasah pernah berada dipasaran sebelum ini selama lima tahun. Tentu ia akan dibanding dan dinilai.

Saya tidak akan berkecil hati apakah bentuk kritikan yang bakal datang. Yang penting Siasah keluar juga dengan seadanya. Kritikan akan diterima dengan penuh hormati dan dijadikan penawar buat saya dan juga karyawan lainnya. Kritikan adalah cabaran bukan satu pelemah semangat.

Atas kelahiran hari ini diucapkan terima kasih banyak kepada semua pihak yang memberi semangat. Sebagai sesuatu yang baru tentulah banyak cacat celanya. Saya sendiri tidak berpuas hati dengan apa yang ada, tetapi cukup bersyukur kerana apa yang ada itulah kurniaan dan keizinan Allah.

Kepada pembaca dan mereka yang senantiasa menunggu kehadirannya, juga yang ragu-ragu mengenai status Siasah selamat membaca dan menilai dengan mata terbuka dan penuh keikhlasan. Mungkin buat awal waktu ini pengedaran Siasah tidak menyeluruh kerana sebab-sebab teknikal dan juga pertukaran pengedar.

Manakala kepada seluruh karyawan Siasah diucapkan terima kasih dan tahniah atas serba kedaifan kita akhirnya Siasah lahir juga.

Kepada pengedar yang sukar mendapat Siasah bolehlah menghubungi bahagian pemasaran di nombor telefon: 03-7724 1649.

Dan kepada penjenguk blong Merah Tinta maaflah kerana sehari dua ini tidak kerap membuat posting kerana kesibukan untuk menanti kelahiran Siasah ini. [wm.kl.6:40 pm 22/12/10]

Tuesday, December 21, 2010

Berita Tengah Hari

Apa Dah Jadi Dengan Kelantanku...
Ketua Bahagian Umno Anjur Maksiat?

SAYA sangat berharap maklumat yang sampai kepada saya ini tidak betul. Biarlah ianya akan dinafikan oleh pihak berkenaan selepas ini. Ataupun kalau ianya betul pihak berwajib di Kelantan hendaklah ambil tindakan.

Kita dan sesiapa saja tidak akan bersetuju dan merelakan apa yang dilaporkan ini berlaku. Ia bukan saja tidak manis, tetapi akan menyebabkan semua orang terpalit dengan dosa dan noda.

Ceritanya begini...

Sebuah rumah (mungkin rumah rihat) seorang ketua bahagian Umno telah dijadikan sarang maksiat. Katanya dalam rumah itu menjadi tempat perjudian, karoake dan lebih mendukacitakan ia menjadi tempat persinggahan perempuan di waktu malam.

Kalau setakat berjudi, main teruk atau pakau dan berkaroake berduet antara jantan dan perempuan tidak masalah. Tetapi ada kegiatan yang lebih dahsyat dari itu .. pelacuran!

Pihak penguasa tempat mengetahui hal berkenaan. Tetapi tidak berjaya untuk membenteraskannya. Katanya ketua Umno bahagian berkenaan cukup kebal melindungi rumah rihat berkenaan.

Baru-baru ini rumah rihat berkenaan sudah pun diserbu oleh pihak berkuasa. Semasa serbuan itu dibuat ditemui seorang lelaki sedang berasmara dana dengan seorang perempuan.

Rumah berkenaan katanya dikhaskan kepada ahli-ahli dan Vip saja dan orang biasa tidak dibenarkan masuk.

Sekiranya maklumat ini benar sangatlah diharap pihak berkuasa polis, penguatkuasa agama atau pun Pasukan Anti Dadah (AADK) perlu bertindak tegas. Bukan saja setakat membuat serbuan tetapi rumah berkenaan perlu dipantau sepanjang masa.

Ingatlah kalau Tuhan menurunkan bala ke atas sesebuah kampung dan negeri itu ia bukan saja tertimpa atas batu jemala mereka yang melakukannya, tetapi turut terpalit kepada seluruh penduduk kampung dan negeri berkenaan. Weiiiiii..... jangan lari! [ttdi.kl.12:00 t/hari 21/12/10]

Sesudah Subuh

Syarahan Tenang Untuk Sallahuddin

PAS belum memutuskan siapa calonnya untuk diletakkan pada pilihan raya kecil Dun Tenang, Labis Johor. Pas juga belum memutuskan siapakah yang bakal dilantik atau diserahkan tugas sebagai pengarah pilihan raya. Pengarah merupakan jurumudi pilihan raya berkenaan. Ia juga adalah orang yang bertanggungjawab merancang segala aktviti, strategi, tektik pilihan raya berkenaan. Jangan lupa merekalah nanti yang akan dipertanggungjawabkan.

Kalau menang pengarah akan diangkat dan dinobat setingginya. Kalau kalah ia akan dipersenda dan diremehkan.

Kalau ikut amalan Pas secara automatik yang akan dilantik menjadi pengarah pilihan raya itu nanti, Sallahuddin Ayub. Katanya sudah ada konsensus atau sudah dibahagi-bahagikan zon kepada tokoh-tokoh tertinggi Pas (Naib Presiden) akan mengambil tanggungjawab itu.

Misalnya kalau pilihan raya itu berlaku di Utara, maka pengarahnya Mahfuz Omar. Kalau di Timur pengarahnya, Tuan Ibrahim Tuan Man. Manakala kalau di Selatan, Sallahuddin. Pembahagian ini berlandaskan kepada bumi (zon) kelahiran mereka.

Ketiga mereka adalah Naib Presiden Pas. Pun begitu ia bukan satu hal yang wajib. Saya tidak fikir kalau pilihan raya kecil berlaku di Terangganu, maka Tuan Ibrahim akan jadi Pengarah. Ini terbukti semasa pilihan raya kecil Galas, Kelantan bukan Tuan Ibrahim yang menjadi ketua tetapi Abdul Halim Abdul Rahman bersama Abdul Fatah Haron.

Ini menunjukkan kuasa atau pembahagian tugas di kalangan tiga Naib Presiden itu bukan sesuatu yang mutlak. Kita faham kenapa kalau bukan Tuan Ibrahim yang menjadi ketua di Galas. Salah satunya ialah mungkin kerana kebolehan beliau dalam bidang pengarahan tidak berapa mendalam (kurang berpengalaman) seperti mana kemahirannya dalam penghuraian terhadap ayat-ayat Allah dan juga hadith Nabi.

Maka pertukaran itu boleh berlaku dan dilakukan. Abdul Halim pula kebetulan jadi Pengerusi Jabatan Pilihan Raya Pas (JPP) maka tugas itu ditanggung ataupun 'di kokok' (monopoli) olehnya bersama Fatah Haron yang jadi Pengerusi JPPN Kelantan. Walhal kalau hendak diambil kira kedua mereka tidak relevan lagi untuk mengarah pilihan raya itu, namun kerana kedudukan itu ianya diserahkan kepadanya. Justeru kekalahan di Galas terpikul secara automatik ke atas bahu kedua-dua Abdul itu.

Jika hendak diambil kira, ada orang lain yang dikira wajar dan sesuai untuk menjadi pengarah di Galas tempoh hari. Tetapi kerana beliau itu tidak tergolong dalam golongan elit Pas, maka dia hanya jadi tukang ceramah secara senyap saja. Tidak begitu bersungguh menangani pilihan raya berkenaan dan sehingga dituduh sebagai cuba memsebotaj pilihan raya itu.

Berbalik kepada Tenang, apakah Pas akan menyerahkan kepada Sallahuddin? Pilihan raya kecil Bagan Pinang, Negeri Sembilan sudah pun diserahkan kepada Sallahuddin. Pilihan raya itu kalah teruk. Kekalahan itu bukan saja kerana faktor kelemahan pengarahan pilihan raya (terutama dalam stretagi saraf) berkenaan, tetapi di Bagan Pinang adalah kubu kuat BN sejak lama dulu.

Kekalahan di Bagan Pinang dikira wajar dan bukan kesalahan dan kelemahan pengarahnya. Kekalahan di Bagan Pinang, kerana kesalahan Pas Negeri Sembilan seluruhnya. Masa Pas menghadapi pilihan raya di situ Pas hanya ada dua buah cawangan saja. Jadi mustahillah Pas boleh berdepan dengan UBN yang mempunyai ahli lebih 9,000. Kekalahan tempoh hari juga ditokok tambah dengan kelemahan wakil Parlimen dari PKR berfungsi sebagai wakil rakyat.

Bagaimana pula dengan Tenang. Berapa cawangan Pas di Tenang? Jika dilihat Johor sebagai lubuk Umno / BN maka keadaanya sama saja dengan Bagan Pinang? Makanya kalau pilihan raya itu diserahkan kepada Sallahuddin sekali lagi Naib Presiden Pas itu melalui jalan sukar untuk mencipta sejarah.

Pun begitu Sallahuddin tidak perlu gusar. Kalau beliau dilantik jadi pengarah beliau bukan bersendirian. Beliau akan dibantu. Bukan saja dari Pas, tetapi PKR dan DAP juga. Kemenangan di Tenang adalah penting untuk Pakatan Rakyat. Atas semangat dan keperluan itu pilihan raya itu akan dihadapi secara bersama. Pas kena pasti mereka akan mendapat bantuan jitu daripada kedua rakan komponen itu.

Bukan itu saja, saya rasa semua pemimpin disemua peringkat di Johor kena bersatu untuk membantu Sallahudin. Ia bukan saja dari kalangan yang tinggal di Johor, tetapi anak Johor di luar Johor juga. Orang seperti Khalid Samad yang merupakan seorang pemimpin yang bukan saja lantang tetapi berjaya membawa stail politik baru mendekati bukan Melayu wajar untuk dikerah ke Tenang.

Saya rasa Khalid perlu diberi peluang dan kepercayaan untuk membantu Pas di Tenang. Orang Johor mempunyai sentimental tersendiri. Bahasanya bahasa Melayu yang standard atau pun yang tinggi kelasnya. Kita bimbang kalau orang Kelantan atau Teranggnu atau Kedah yang berkempen mereka tidak faham. Jadi adalah elok kalau orang Johor berhimpun di Tenang. Orang Johor harus menjadi orang Daik yang perlu pulang ke Daik.

Dari sudut lain pilihan raya Tenang ini juga merupakan peluang dan ruang terbaik untuk Sallahuddin dan anak Johor seperti Khalid Samad membuktikan bahawa mereka mampu untuk membawa perubahan. Kemenangan di Tenang sudah pasti akan menaikan darjat kepimpinan mereka. Baik Sallahuddin atau Khalid Samad akan dilihat sebagai pemimpin masa depan di Johor.

Saya cukup yakin pengalaman selama dua penggal menjadi ahli Parlimen di Kelantan bagi Sallahuddin akan membantu beliau mendekati masyarakat di Tenang. Begitu juga dengan politik baru diperkenalkan Khalid akan diterima oleh pengundi di Tenang. Saya tidak fikir orang Johor tidak tahu menilai kehebatan dan kebolehan kedua tokoh nasional dari Johor itu. Kalau mereka boleh berjaya dan mencipta nama di luar Johor, mengapa pula tidak di Johor.

Tidak mustahil kalau Sallahuddin berjaya membawa kejayaan Pas di Tenang nanti, ia akan membuka minda Presiden Pas untuk melantik Sallahuddin menjadi nokhoda di masa depan. Tetapi yang kena diterima kelak kalau Pas kalah di Tenang dan jika Sallahuddin berkebetulan menjadi pengarahnya kekalahan itu bukan saja terpikul di bahunya tetapi bahu semua pemimpin Pas Johor.

Tenang sesungguhnya mencabar keupayaan dan semangat orang Pas Johor khasnya dan orang Pakatan amnya. Ingat, Mat Maslan sedang menanti di Tenang. [wm.kl.8:00 am 21/12/10]

Monday, December 20, 2010

Ulasan Lewat & Malas

Menjenguk Tenang Dari Atas Kertas

SEKIRANYA pilihan raya kecil Dun Tenang, Johor dipersetujui untuk diadakan, Pakatan Rakyat sudah memberi lampu hijau kerusi itu akan ditandingi oleh Pas. Sebelum ini pun kerusi berkenaan adalah milik Pas. Maksudnya kouta Pas. Pakatan Rakyat akan meneruskan pembahagian kouta itu kepada Pas.

Lawan Pas nanti tentulah Barisan Nasional. Tidak terfikir kalau parti baru bernama Kita untuk bertanding sama. Parti itu kata orang belum tumbuh bulu sayap lagi. Lagipun di Tenang tidak perlu ada Kita untuk menjamin demokrasi berjalan di negara ini. Tenang sudah tenang sejak dari dulu lagi.

Atas kertas Tenang menjadi milik UBN mutlak. Baik dari segi tawarikhnya maupun kelaziman yang berlaku ia berpihak kepada UBN. Umum tahu Johor adalah kubu kuat Umno di Semenanjung. Kubu itulah yang kini sedang dipertahan dan diharapkan oleh UBN untuk memastikan mereka terus menguasai Malaysia selepas pilihan raya ke 13 kelak. Kedudukan itu akan memberi kemenangan mudah kepada UBN.

Demikian dengan kelaziman. Pilihan raya kecil akan berpihak kepada parti memerintah - perintah Persekutuan. Jarang pilihan raya kecil akan dimenangi oleh pembangkang. Kedua-dua keadaan dan fakta ini memberi laluan mudah kepada UBN untuk menang nanti.

Di sini bukan hendak mempersoalkan kemenagan UBN yang rata-rata dicemuh oleh orang ramai. Mengharapkan parti pembangkang menang dalam pilihan raya kecil samalah
cemuhnya kita untuk melihat kemenangan pasukan sepak takraw negara menang bila beraksi di luar negara. Kita sudah tahu pasukan kita hanya terror libas tetapi akhirnya akan kalah.

Begitu juga pilihan raya kecil selalunya ia nampak seimbang dan ada kalanya dari segi fizikal pembangkang hebat, tetapi hasilnya pembangkang kalah juga. Pembangkang tidak dapat mengatasi keampuhan parti pemerintah dalam pilihan raya kecil kerana parti itu mempunyai berbagai jentera.

Justeru apa yang hendak saya perkirakan di sini ialah apakah signifiken pilihan raya itu kepada Pas nanti? Apakah Pas akan menambahkan kedudukan kerusinya di Dun Johor ataupun Umno dapat mengekalkan kerusi berkenaan?

Dalam hal ini dari memikirkan kemenangan Pas lebih baik melihat apakah strategi Pas dalam pilihan raya itu. Ini yang penting. Pas sendiri rasanya tidak mengharap kerusi Tenang akan bertukar tangan dengan tenang kepada mereka. Tetapi cukup kalau dapat mengurangkan majoriti yang diraihkan Sulaiman Taha dahulu.

Agaknya apakah strategi Pas? Ini yang patut diperhatikan. Calon pastilah salah satu strategi di mana-mana pilihan raya kecil. Pemilihan calon yang tepat boleh menjamin kemenangan. Makanya Pas pasti akan memberi tumpuan kepada soal calon. Siapakah calon Pas?

Apakah Pas mahu menjadikan pilihan raya kecil Tenang sebagai medan ujian pengaruh mereka? Sebelum ini terdengar dari berbagai sumber mengatakan sokongan Pas di Johor meningkat. Ada angin perubahan di Johor yang bertiup memberi kekuatan kepada Pas. Penampil sebuah Ngo yang membela masyarakat peneroka membawa anjakan baru di Johor. Benarkah?

Kalau begitu apa kata kalau pemimpin Ngo berkenaan diberikan peluang bertanding. Kalaupun kemenangan seperti pangga dari api tetapi ia boleh menguji apakah Ngo berkenaan bersengat di Johor. Ia menjawab sejauh mana Ngo berkenaan mampu mengugat hegomony Umno di Johor.

Dengan berbuat demikian juga Pas akan dapat mengukur sejauh mana kekuatan mereka sebenarnya. Jangan hanya "gempak" saja sedang tetapi hakikatnya tiada perubahan. Selain dapat menguji sejauh mana peranan dan fungsi Ngo itu membantu Pas ia juga akan menjadi ukuran kepada Pakatan Rakyat untuk melihat perubahan sokongan Cina di Johor.

Kawasan berkenaan berkedudukan seimbangan antara Melayu dengan bukan Melayu. Jadi elok kalau ia dijadikan petunjuk kepada perkembangan di masa depan. Apa yang penting sekiranya pilihan raya itu memberi petanda Pas diterima di Johor ia memberi gambaran masa depan Umno tidak sehebat dulu. Ini bermakna kubu kkuat Umno di Johor sudah mula roboh.

Sebaliknya kalau kalau Umno dapat mengekalkan majoiri ini bererti Pas atau Pakatan masih belum mengugat Johor dalam pilihan raya akan datang. Begitu juga kalau Pas meletakkan pemimpin Ngo berkenaan, dan Pas tidak dapat mengugatkan Umno ini bermakna riuh randah mengatakan Ngo itu boleh mengubah persespi para peneroka juga kosong. [ttdi.kl 3:50 pm 20/12/10]

Saturday, December 18, 2010

Catatan Sabtu

Selagi Rosmah Tidak Tutup Jambul

ORANG yang seronok digelar sebagai wanita pertama Malaysia, Rosmah Mansor mencadangkan supaya diadakan tilawah Quran di kalangan orang buta menggunakan braille. Katanya, tujuan diadakan tilawah itu bagi meningkatkan martabat Malaysia sebagai sebuah negara Islam.

Sebagai penganut agama Islam saya bersetuju apa saja usaha untuk memartabatkan Islam di negara ini. Tidak kiralah ia melibatkan orang cacat penglihatan ataupun cacat pendengaran. Tuhan jadikan manusia dengan kesempurnaan tidak boleh dipertikaikan, dan setiap manusia ada fungsi dan peranan masing-masing.

Kebetulan saya adalah ahli kehormatan kepada persatuan orang buta di negara ini. Saya tahu kekurangan orang buta dan kedaifan mereka dalam mencari rezeki untuk hidup. Secara umumnya orang buta di negara ini masih belum terbela sepenuhnya. Nasib mereka tidak selari dengan kemajuan dicapai negara ini.

Untuk pengetahuan Rosmah dan sesiapa juga, masih ada orang buta yang tidak memiliki tempat tinggal. Malang lagi masih ramai yang meminta sedekah dan mengemis. Pad saya Rosmah kena tumpukan kepada aspek ini daripada cuba mengambil kesempatan atas orang buta untuk menggambarkan kita peduli kepada orang buta.

Cadanagn Rosmah itu tidak melibatkan ramai orang buta hanya beberapa kerat saja. Program itu saya nampak lebih untuk menjaja akan keperihatinan Malaysia kepada orang buta. Bagi menggambarkan Malaysia mendahului rakyat. Tidak lebih dari itu dan bukan usaha yang serius untuk memberi kelegaan kepada orang buta atau memertabatkan peranan Islam oleh negara.

Saya fikir masih ramai orang buta khasnya di kampung yang tidak tahu menggunakan braille. Masih ada yang buta huruf. Elok kalau mereka ini diberi pendidikan, celekkan hati mereka untuk mempelajari braille daripada mengambil mereka untuk menjadi perserta tilawah Quran yang tidak lain hanya kosmetik bagi menunjukkan Rosmah mengambil berat kepada agama. Pada saya lebih penting kalau diberikan kemendirian hidup mereka.

Sepekara lagi, kalau kita ingin memertabtkan Islam, apa yang harus diutamakan ialah martabatkan diri kita dulu. Dalam konteks ini Rosmah perlu menjadikan dirinya sebagai ibu mithali, dan Wanita Pertama yang mantap Islamnya.

Kalau Islam pada diri kita sendiri boleh dipertikaikan, macam hendak diharapkan cadangkan mengenai Islam akan dituruti oleh orang lain. Apa lagi hendak memantapkan Islam ke atas negara. Selalunya rakyat akan mengikut cara, stail dan juga akhlak pemimpin mereka. Perkara mudah saya ambil misalnya kalau Rosmah menutup kepalanya dengan kain pasti isteri menteri lain juga akan menurutinya.

Tetapi kerana Rosmah membiarkan jambulnya, maka yang lain yang sebelum ini sekali sekala menutup jambul ikut sama membukanya. Jangan salah faham saya tidak fanatik dalam soal ini, dengan menganggap keadaan kepala Rosmah hari ini dalam maksiat. Tidak.

Tetapi apa nak ditegaskan kebaikan yang hendak kita laksanakan itu selain dipancarkan oleh hati ianya perlu diaurakan oleh syaksiah kita. Barulah niat yang baik itu akan disertai dengan perbuatan yang baik juga dan disinilah baru natijahnya tercapai. [ttdi. kl. 2:00 pm 18/12/10]

Friday, December 17, 2010

Ulasan Peristiwa

MP BN & PR Perlu Sihat?

BANYAK juga gelagat dan aksi wakil rakyat Pakatan Rakyat yang saya tidak suka semasa berlangsungnya perbahasan di Parlimen. Setengahnya bercakap merapu tanpa ada fakta dan figure. Kadang kala ada yang bangun saja nak tunjuk body yang mereka hadir. Ketawa dan sengeh gigi kemudian duduk.

Penglibatan mereka dalam sesuatu perbahasan tidak membawa natijah baik untuk rakyat dan negara. Banyaknya saya tengok cuba membela parti masing-masing. Dan lagak macam ceramah di hujung bendang masih belum dapat ditinggalkan. Mereka ini terlupa dan tidak dapat membezakan Parlimen dengan pentas ceramah. Tidak tahulah kalau perlu diadakan satu penataan khas untuk mereka bagi membezakan pentas politik dengan Parlimen.

Kejadian sindir menyindir kononnya untuk menhilangkan mengatuk selalu dan kerap berlaku. Kadang setiap orang bangun kalau nak mula cakap akan sindir orang itu dan orang ini. Budaya Melayu kuat menyindir ini masih terbawa ke dalam dewan. Ini sepatutnya tidak berlaku dalam dewan. Sejajar dengan kedudukannya sebagai dewan tertinggi dan beroutoriti hendaklah dijaga standardnya. Tetapi tidak begitu nampaknya.

Memanglah ada juga yang perangai macam kera di belah UBN, terutamanya Umno. Mereka ini dua kali lima sahaja. Tetapi mereka tidak perlu diperdulikan kerana memang sifat mereka begitu. Tunjuk lagak dan tunjuk kuasa. Malahan perangai mereka lebih buruk. Orang berkuasa memang besar kepala walaupun kuasanya sudah jadi sebesar melukut di hujung gantang.

Tetapi kerana Pakatan Rakyat, masih jadi pembangkang, kena cerdik dan berbeza sedikit dengan UBN. Kerana mereka perlu pamerkan perangai yang baik, ada idea yang canggih...untuk menarik perhatian rakyat. Pembangkang sepatutnya cool dan tunjukkan mereka pemimpin terbaik, tidak emosional dan tidak terlalu banyak mempolitikkan keadaan. Jangan jaja dan jual parti dalam Parlimen, buat di luar.

Kalau pihak pembangkang juga dua kali lima dengan BN macam mana rakyat nak tertarik dengan pembangkang. Apa yang patut wakil rakyat Pakatan Rakyat lalukan hanya mengemukakan teguran, kritikan yang konstruktif, jangan peduli kepada ejekan. Kemukakan fakta-fakta yang benar, dedahkan penyelewengan yang benar dan jangan pakai ilusi saja.Bercakap biarlah berfakta dan ada statistik.

Saya yakin kalau wakik rakyat Pakatan dapat memainkan ini, berperanan sebagai check and balance di dalam Parlimen mereka akan dikagumi dan dihormati lebih dari wakil rakyat atau pihak kerajaan sendiri. Jika ini dapat dikekal bila berlaku pilihan raya nanti rakyat akan memilih mereka.

Bagaimana pun apa yang berlaku Khamis lalu penggantung empat orang MP Pakatan dan juga Anwar sesuatu yang tidak patut walaupun patut. Dewan wajar gantung Anwar kalau Anwar benar-benar melakukan kesalahan. Dewan atau speaker ada hak dan kuasa untuk bertindak demikian. Tetapi janganlah pula kuasa speaker itu digunakan sewenang-wenagnaya sehingga nampak berat sebelah atau pilih kasih.

Cara Speaker bertindak itu agak keterlaluan dan katak pun tahu akan kemelampauan tindakan itu. Pandikar Amin sepatutnya lebih menghormati kepada kerusi speaker kepada orang yang mencadangkan beliau berada di kerusi berkenaan. Sesungguhnya kerusi kayu yang diduduki oleh Pendikar itu lebih mulia dari pihak yang mencadangkan beliau mencakung di ata skerusi itu.

Di sebelah Pakatan Rakyat pula harus bijak dalam mempertahankan hujah atau melontar sesuatu kritikan, jangan sampai diri dikenakan tindakan. Mereka harus bersikap 'padan patut' dan bijaksana kerana bila dikenakan tindakan suara akan hilang di dewan untuk tempoh digantung.

Kalau apa yang berlaku di dewan Khamis lalu baik dari kedua pihak bertujuan politik sepenuhnya ia tidak baik. Ia sudah silap. Kedua pihak BN dan PR tidak cuba berfikir waras dan mengembalikan dewan ke fungsi yang sebenarnya. Maka tindakan penggantungan itu pada saya tidak memberi untung besar kepada kedua-dua pihak. BN tidak akan untung kerana ia dilihat sebagai zalim dan pengecut.

Manakala bagi Pakatan pula ia dilihat satu tindakan tidak profesional dan menyebabkan orang akan mengatakan wakil rakyat Pakatan lebih sama saja dengan Umno. Jadi kalau situasi dan kondisi ini berterusan menyebabkan pengundi terutamanya yang berpendidikan sukar untuk menilai moral siapa yang baik di antara dua kumpulan itu. [wm.kl. 10:00 pm 17/12/10]

Catatan Iseng

Dunia Korporat Yang Canggih

KADANG KADANG dalam sebuah negara merdeka kita belum merdeka dalam erti kata sebenarnya. Dalam dunia moden, ledakan alat perhubungan (IT) yang canggih manggih, tidak semestinya kita akan mendapat nilai atau kualiti setaraf dengan kecanggihannya. Ada kalanya kita ditipu secara tidak langsung.

Ironisnya kita sendiri menyedari penipuan itu ataupun betapa palsunya segala kecanggihan itu. Apa nak dikato Jang?

Misalnya begini, kita berhubung dengan sesebuah stesen atau pejabat sesebuah syarikat. Kecanggihan IT menyebabkan sistem manual, tenaga manusia sudah tidak diguna pakai lagi. Semuanya guna mesen atau robot. Berurusan secara eletronik. E-Komunikasi katakan.

Maka kita diarah mengikut mesen berkenaan yang diprogramkan selalunya meminjam suara wanita yang lemak merdu. Di suruh buat itu, tekan ini dan pulas itu dan go ahead ke sini ke sana. Kita pun buat.. tok tit tok tit...yeekkkkkkmm.... tekan nombor yang disuruhkan. Lepas itu akan ada arahan buat itu dan buat ini. Yang tak disuruh buat ialah kopi dan tolong basuh baju dalam bini saja.

Selepas melalui beberapa halangan (sebenarnya) membayar dengan nilai bukan sedikit baru kita dilepaskan bercakap dengan manusia sebenarnya. Selalunya yang bernama pegawai Perhubungan Pelangan (PP). Nasib baik juga bukan pegawai perhubungan awam (GRO) kalau tidak naaslah Mat Jusoh kampung Kubangbila.

Sebelum bercakap, kononnya untuk melambangkan kecanggihan, (sebenarnya nak ugut kita dan dalam satu masa untuk menguji sejauh mana kecekapan kakitangannya, pegawai berkenaan), akan diperdengarkan bunyi berikut; untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan kami, percakapan ini dirakam." Dia nak rakam dia bagi tahu. Yang dia hendak rakam bukan suara kita, tetapi suara di sebelah orang dia (pegawai pelanggan) itu apakah penuh diplomasi atau ada ilmu untuk goda orang supaya kawal kemarahan demi menjaga hubungan baik pelanggan dengan syarikatnya. Juga untuk menakutkan kita agar jangan kata huduh kepada kakitangannya.

Lepas itu kita baru boleh bercakap. Mulanya baik...comel lote... "boleh saya tologn encik?" Aduh bergetar iman didada tatkala mendengar suaranya, mengalahkan suara seribu pondan di Chow Kit dedat Ibu Pajabat Pas. Kalah juga suara lemak merdu Sanisah Huri atau Allahyarham Radeah Buang.

Maka kita pun berceritalah bla.. bla... akan masalah kita, dia dengar dengan baik memasang telinga sebesar telinga kerbau balau. Dia pakai itu, apa dia orang panggil, earphone. Oh standard. Telinga tak panas, tak pedih kalau pun disumpah sekuat suara pelakar.

Kita pun mengaduhlah masalah kita: cik semalam kerbau datuk saya putus, hilang entah ke mana hingga kini belum berjumpa?" PP dengar sahaja. Mungkin matanya terbelalak dalam hati kata, pemanggil ini gila ke.

"Encik ini tidak ada kena mengena dengan kami," PP akan balas begitu tenang saja sambil mengawal nafsu marahnya.

"Oh, sorry gurau saja, bukan apa lama sangat kena tunggu sebelum boleh bercakap, kena lalu berbagai tol..."

"Tak megapa encik," balas PP tenaang menang saja.

Lalu bercakaplah kita menyampaikan masalah yang sebenarnya. PP itu dengar dengan penuh hormatnya. Lepas kita cakap dia pun menjawab dan memberi penerangan. "Encik boleh tak encik hubungi nombor ini..."

Belum habis dia mengeluarkan cakapnya, kita dah potong, "apa pulak? hubungi sapa pulak. Semalam saya call, dia suruh call nombor ini, ini you pula suruh call nombor lain pulak. Apa dia ni, korporat kepala hotak apa ni?

Ha.. kang kang dah kena marah. Sabar pun dah hilang macam kerbau putus tali. Mengapa tidaknya, semalam bila konteks dan dapat bercakap dengan PP jantan di suruh konteks nombor ini. Kata PP jantan masalah itu bukan dia yang handle, katanya kita tersalah tekan. Walhal nombor PP jantan itu disuruh oleh PP bertina. Hari ini PP bertina ini pula suruh konteks nombor lain. Ala badigul sungguh.

Yang kita pening, bingung dan merasa bodoh, kenapa tak leh diselaraskan. Perkara ini kecil pun bukan soal nak beli senjata. Soal yang boleh diselesaikan dalam tempoh tidak sampai dua minit. Semua dokumen dan fakta boleh di chek menerusi internet atau dalam sistem yang tersedia. Semua pejabat menggunakan komputer yang dihubungi secara centeral.

Masalah yang berlaku itu adalah satu contoh yang menimpa diri saya sendiri. Ceritanya ialah mengenai line telefon rumah yang hendak dihentikan perkhidmatan kerana sudah tidak perlu lagi kerana dah masuk Unifi. Itu saja.Yang sakit kepala ialah bila mana semasa isi borang pemotong di kounter, kerani kata bila settle dalam masa 14 hari. "Encik tunggu dalam masa 14 hari beres," katanya. Kita pun senang dan melanggang balik.

Kini sudah masuk hari ke 20 line masih aktif juga, pemotongan belum dibuat. Sudah empat kali aduan dibuat tetapi belum juga ada apa-apa tindakan. Sapa tak pening, kalau Mahathir pun boleh jadi sawan? Lebih dua atau tiga PP kena maki dan kena herdik. Tak fasal-fasal..

Syarikat Telekom ini satu hal, kalau kena belah dia oi... macam hantu .... lewat bayar bil akan dicall beri tahu dan beri peringatan. Tetapi kalau kita bayar advance dua bulan, sepatah haram call mengucapkan terima kasih tak ada. Inilah perangai dan sikap agensi atau syarikat kemudahan awam di negara. Bercakap sampai berair mulut kononnya kita canggih ada E itu dan E ini ada ISO hingga 3000 dah ada tetapi habuk pun tak. Ah cukuplah.....

Yang jadi mangsanya ialah PP seperti yang dua tiga orang dikisahkan di atas tadi. Masalah itu bukan kerana mereka, kerana masalah company tempat mereka berkerja, tetapi risiko dan kena makin hamun mereka. Nasib, gaji tak seberapa menghadapi sumpah berbakul-bakul. Duhai syarikat lembu, jenis lembu tenggalah hargai nilai orang dan hayatilah perasaan orang. Samjee. [ttdi.kl 4:00 pm 16/12/10]

Thursday, December 16, 2010

Ulasan Peristiwa

Mengenyit Mata Kepada Cikgu Bard

WALAUPUN ada isu besar yang patut saya ulas hari ini iaitu mengenai penggantungan 4 MP Pakatan Rakyat oleh Speaker, Pendikar Amin Mulia - benar-benar pendikar kali ini, tetapi saya ingin sepikan tragedi memilukan itu. Pada saya apa yang berlaku di parlimen itu tidak memelikkan lagi.

Saya akan ulas dalam akhbar Siasah keluaran pertama di bawah pengurusan baru, insyaAllah akan terbit minggu depan.

Petang ini sambil minum tea 'o' saya nak ulas sikit fasal Badrulhisham Shahrin atau cikgu Bard, calon ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang kalah dalam pertandingan dan tidak masuk dewan persidangan kerana mungkin kecewa itu. Tindakan beliau itu nampak wajar tetapi melambangkan akan kekecilan jiwa perjuangnya.

Seperti selalunya saya memerhati anak-anak muda bermain politik. Saya melihat dari jauh dan memberi semangat dari jauh. Tidak kira dia dari kumpulan parti mana, Pas, Umno atau PKR saya mendekati diri dan cuba mengenali mereka serta melihat gelombang nafas perjuangan mereka serta bentuk idealisme mereka. Biarpun mereka tidak mesra atau kenal saya, tetapi saya melihat sebagai pemerhati siasah yang kerdil.

Saya mengambil sikap itu kerana sedar masa depan negara adalah ditangan mereka. Selepas jenerasi 40-an atau 50-an meninggal dunia negara ini akan digembalai oleh mereka. Maka dari awal mereka ini perlu dilihat potensi dan bakat mereka, ditegur mana yang patut dan dibantu mana yang perlu.

Mana-mana yang berbakat, mempunyai kegigihan, semangat juang dan sedikit keikhlasan (sebab semua tak ikhlas), maka harus diberi sokongan. Salah seorang yang saya memerhati dari PKR selepas generasi abang mereka yang kebanyakan jadi penyepak kertas atau tin kosong dijalan ialah, ialah Cikgu Bard ini.

Saya masih ingat menjelang pilihan raya umum ke 12 lalu dia bersama beberapa pemuda PKR yang lain datang ke rumah sekitar jam 2:00 pagi. Tjuannya ialah untuk menerima pendapat mengenai cadangannya untuk berlawan dengan Khairy Jamaluddin di Parlimen Rembau.

Dia bertanya pendapat saya. Saya mengatakan elok beliau berfikir panjang. Sebabnya begitu begitu dan begini begitu. Saya lebih memberi nasihat atas maslahatnya di masa depan dan juga maslahat PKR dan Umno waktu itu, dan umumnya maslahat politik Melayu yang saya nampak ada harapan boleh ditautkan semula.

Tetapi katanya, beliau dinasihat oleh seseorang kalau nak lawan biarlah lawan orang besar. Baginya orang besar kerana Khairy adalah pemuda Umno Malaysia. Kerana prinsip itu sama dengan apa yang saya amalkan, saya hanya diam atas isu berkenaan. Saya juga bersikap begitu kalau nak 'bergadug' bergaduh dengan orang besar baru padan.

Saya tidak menyuruh dan tidak melarang cikgu Bard cuma memberi beberapa pandangan kalau beliau tetap juga berdepan dengan Khairy.

Kehadiran beliau menemui saya itu menandakan kami ada hubungan baik sehingga dapat bertukar fikiran mengenai perkara yang agak personal seperti soal pilihan raya. Selepas pilihan raya kami jarang bertemu kerana tidak banyak acara parti memungkin saya hadir sama. Sebab saya bukan orang parti. Hanya meneruis Fb ada sekali sekala saya mencelah bila mana ada sesutau yang dimasukkan dalam Fbnya saya rasakan tidak patut.

Hinggalah pada satu majlis di rumah Pak Yim, bapa Anwar di Country Heights kami bertemu. Saat itu hawa kempen merebut jawatan sudah bermula. Saya memberi semangat kepadanya akan melawan. Sebab kenapa, saya memberi sokongan kerana pada saya beliau lebih berwibawa, serius dan berstrategis berbanding dengan bakal-bakal ketua pemuda yang lain hatta termasuk ketua AMK yang ada sekarang.

Selepas itu kami tidak bertemu. cikgu Bard nampaknya terus marah. Dia jadi semakin ghairah apabila kerusi itu bakal dikosongkan oleh Iskandar Md Akim. Sebenarnya saya seronok dan yakin kalau Cikgu Bard bertanding tanpa melawan Shamsul. Sudah pasti dia akan menang.

Bagaimana pun politik tidak boleh dipercayai. Ia boleh berubah mengikut masa dan keadaan. Politik adalah palsu. Ishakdar yang mulahnya ingin menarik diri rujuk balik kepada jawatannya. Disinilah menyebabkan cikgu Badr semacam dipermainkan. Apa yang mengecewakan lagi bila mana dia merasakan ada percaturan bagi mengekalkan Iskandar.

Untuk pengetuah Bardul itulah politik. Makanya pada malam cikgu Badr menemui saya itu berpolitik harus bijak harus mengikut rukun-rukunnya. Malam itusaya mengajar badrul agar memahami rukun politik yang mempunyai 4C. Iaini, manipulasi, kontroveri, spekulasi dan hipokrasi. Badrul sudah pun ada memilik sifat-sifat atau ilmu 4C itu kecuali satu tidak hipokrasi. Kerana ketiadaan sifat itu maka belum kalah.

Tadi saya membaca kenyataan dan pengakuan cikgu Badr yang beliau masih bersama Keadilan dan sekligus menolak dakwaan dan tohmahan mengatakan dia akan meninggalkan Keadilan. Sebagai pemerhatinya saya merasa senang dengan kenyataan dan pengakuan cikgu Badr itu. Saya percaya beliau berkataka benar dalam kenyataan itu. Kalau Badrul dapat bersabar seperti mana kata Saifuddin Nasution saya yakin lama kelamaan Badrul akan muncul menjadi tokoh muda keadilan yang kental dan hebat.

Kepada cikgu Badrul saya anjurkan lagi agar terus mempelajari dan mengamalkan rukun 4C dalam politik kerana itulah rukun wajib diguna pakai oleh dunia politik sekular! [ttdi -wm.kl 7:50 pm 16/12/10]

Sesudah Subuh

Nik Aziz Dan Ariffahmi Bersih Dari Rasuah

SEMALAM Pengerusi Panel Semakan dan Operasi SPRM, Hadenan Abdul Jalil mengumumkan yang tiada kes rasuah ke atas Menteri Besa Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat. Rasuah yang dimaksudkan itu berhubung pembiayaan seorang ahli perniagaan untuk Nik Aziz mengerjakan haji dan juga mengenai perlantikan menantunya Abdul Ariffahmi Abdul Rahman sebagai CEO Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Kata Hadenan (foto bawah), Nik Aziz tidak meminta syarikat tersebut membayar kos mengerja Haji sebanyak RM65,000 dan Nik Aziz juga tidak menunaikan haji pada tahun berkenaan.

Dengan penjelasan dan pengumuman itu maka tuduhan dan tanggapan berlaku rasuah oleh MB itu tidak betul sama sekali. Terangkum sekali dengan penjelasan itu ialah menantunya Ariffhami yang dikecurkan sebagai terlibat melakukan rasuah sehinggakan memaksa pihak majikannya mengambil tindakan menasihatinya berhenti.

Sejak awal lagi sudah dirasakan tuduhan itu hanya sebuah tuduhan saja untuk memburuk kedua beranak itu. Ia adalah permainan politik untuk memburuk dan menjejaskan reputasi mereka berdua.

Kalau semasa keduanya dulu di siasat atau pejabat mereka di gelidah oleh SPRM, terutama Ariffahmi ramai yang mendesak supaya beliau melepas jawatan sebagai CEO di PMBK, termasuklah pemimpin tertinggi partinya. Tetapi apakah hari ini selepas kes terhadapnya tidak ada, apakah perlu kalau Ariffahmi dikembalikan semula jawatan itu?

Pengguguran jawatan Ariffahmi sebagai CEO PMBK bukan kerana kelemahan atau kegagalan beliau sebagai seorang CEO tetapi kerana impilikasi tuduhan berkenaan. Kini tuduhan itu tidak berasas dan tidak ada tinakan oleh SPRM apakah jawatan itu tidak boleh dipulangkan. Kalau ditenung dari sudut keadilan, apabila seseorang itu tidak disalahkan dan sudah bersih maka wajar ianya dipulangkan semula haknya.

NONEAriffhami sudah menjalankan tanggungjawabnya dan mengambil risiko atas apa yang berlaku. Beliau telah meletak jawatan lebih awal dari yang dijanjikan. Memang ketika itu beliau memberi kesan negatif kepada MB dan kerajaan Kelantan. Tetapi bila beliau tidak diambil tindakan dan bersih dari rasuah, maka jawatan itu sewajarnya dikembalikan kepadanya. Itu dinamakan keadilan dan kebenaran.

Di sini saya bukan hendak membela secara membabi buta terhadap menantu Tok Guru itu, tetapi keperluan itu berlandaskan kepada peraturan dan prinsip hidup berlandaskan kepada kebenaran. Pihak Pas dan kerajaan Kelantan wajar membayar balik segala keaiban dan rasa kecewa yang amat sangat dialami Ariffahami atas apa yang berlaku itu.

Mungkin beliau tidak berhajat untuk memegang jawatan itu lagi, tetapi cukuplah kalau dianugerahkan sebuah mahkota kata-kata apologi, "Ariff kami atau ana minta maaf kerana beranggapan yang bukan-bukan sehingga mencemarkan nama enta." Apakah individu di dalam Pas yang memandang jijik dan hina kepada anak muda itu boleh berbuat demikian?

Apapun di Subuh yang jernih ini semoga dengan pembersihan itu akan memberi semangat kepada Tok Guru dan menantunya itu untuk terus berjuang dan berjuang menelusuri jalan kebenaran. Saya sering mengatakan "masa dan keadaan akan menentukan segala-galanya" dan "berterus terang itu lebih baik dari segala-galanya".

Dan kepada pihak berkenaan termasuk Ariff ingatlah pesanan keramat ini beringat sebelum kena, bertindak sebelum terlambat, berkawan biar seribu bermusuh jangan pun satu, masa di atas jangan sepanjangnya berangan nak capai bulan, renung-renunglah juga rumput dibawah. Hormatilah orang yang dulu makan garam walaupun dia seorang yang bodoh. [wm.kl. 7:15 am 16/12/10]

Wednesday, December 15, 2010

Ulasan Isu

Pendedahan WikiLeaks:
Percaya Juga Pendedahan Mengenai Najib


SETIUSAHA Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail meminta orang ramai memahami keadah operasi ataupun fungsi laman web bebas WikiLeaks sebelum terus menerima pakai setiap apa yang didedahkah oleh laman berkenaan.

Katanya menerusi kenyataan akhbar yang disebarkan kepada umum malam tadi, WikiLeaks adalah sebuah laman yang memberi ruang kepada orang ramai menghantar maklumat-maklumat sulit yang dirahsiakan dari pengetahuan orang ramai.

Jelasnya, orang ramai bebas untuk menghantarkan apa-apa jenis maklumat, jadi ada maklumat datang dari kajian terperinchi dan ada juga hanya rakaman perbualan di antara ahli-ahli diplomatik.

Mengenai pendedahan maklumat mengenai Malaysia katanya adalah maklumat yang dipetik dari komen-komen pengunjung blog berkenaan.

Misalnya laporan yang dipetik oleh akhbar The Sydney Morning Herald termasuk mengenai penglibatan Anwar Ibrahim dalam kes sodomi adalah dipetik dari komen-komen umum di blog berkenaan.

"Laporan The Sydney Morning Herald ditulis berdasarkan catatan pendapat peribadi ahli diplomat Singapura mengenai jiran serantau di dalam Asean, Jepun, China dan India," katanya.

Untuk memahami aktiviti laman berkenaan dengan lebih dekat lagi bahawa catatan itu adalah pandangan peribadi yang disensasikan, beliau meminta orang ramai meneliti secara keseluruhan maklumat-maklumat lain yang didedahkan oleh WikiLeaks yang terkandung dalam kabel yang sama merakam percakaan peribadi pegawai-pegawai diplomatik Singapura dan tidak kepada isu Anwar semata-mata.

Beliau memberi contoh bagaimana kenyataan atau percakapan Bilahari Kausikan pada satu mesyuarat September 2008 telah memberi tahu Timbalan Setiausaha AS, David Sedney bahawa; "ada kemungkinan besar berlakunya konflik perkauman di Malaysia" yang akan menyebabkan orang Cina akan meninggalkan Malaysia dan menyusahkan Singapura.

Mengenai kepimpinan Barisan Nasional pula, kata Bilhari masalah utama Malaysia adalah tiadanya pemimpin yang berwibawa, Najib perlu menang dalam pertarungan politik untuk mengelakkan didakwa.

Hurai Saifuddin lagi, selain itu percakapan itu juga secara jelas mengaitkan penglibatan Najib dalam skandal pembunuhan perempuan Mongolia, Altantuya Sharibu, dan berpendapat Najib Razak terancam diebabkan kes pembunuhan itu.

Selain itu menurut Saifuddin juga menurunkan contoh satu lagi rakaman menerusi kebal diplomatik mengenai bagaimana Peter Ho pada Mac 2008 telah mengutuk Dr Mahathir Mohamad sebagai melempar batu sembunyi tangan kepada penggantinya, Abdullah Badawi.

Justeru kata Saifuddin kebal sulit yang mengandungi pandangan peribadi Lee Kuan Yew dan perisikan Singapura mengenai fitnah terhadap Anwar Ibrahim peru dilihat di dalam konteks yang sama dan sebetulnya dengan komen-komen peribadi yang menghina semua pihak di Malaysia.

Tegas Saifuffin mengambil pendirian pandangan tersebut - termasuk pendedahan mengenai Anwar yang didedahkan adalah pandangan peribadi individu-individu tersebut yang tidak disokong oleh fakta.

Untuk berlaku adil kepada semua pihak, tegas Ahli Parlimen Machang itu, komen-komen itu perlu dianggap sebagai cakap-cakap kosong dan pendapat peribadi mereka, jika tidak perdana menteri, Najib Razak sendiri yang kena berhempas pulas untuk menjawab dakwaan demi dakwaan yang terkandung dalam kabel sulit yang sama yang mengaitkan beliau dengan pembunuhan Altantuya Sharibu," jelasnya. [wm.kl. 8:30 pm 15/12/10]

Susupan Tengah Hari

Zaid: Selamat Berlawan

HARI Isnin lalu saya sudah tulis Akim - Angkatan Keadilan Insan Malaysia akan jadi Kita. Hari ini apa yang ditulis itu benar. Hari ini nama Akim telah ditukar menjadi Kita - Kesejahtraan Insan Tanah Air. Zaid seperti diduga dia telah menjadi tuan kepada Akim yang menjadikannya sebagai Kita.

Tepatlah itu, kalau kita membeli lembu dogol atau motokar scond hand, maka kita kena tukar nama pemiliknya kepada nama kita. Kalau tidak nanti payah dan melakukan kesalahan. Sebagai seorang peguam bertaraf internasional Zaid cukup arif mengenai hal itu.

Proses pertukaran itu sudah berlangsung pagi ini. Jangan tanya berapa Zaid beli Akim, itu tidak penting. Orang kaya apa lagi seorang peguam boleh beli apa saja, kecuali sokongan rakyat. Sokongan rakyat susah untuk dibeli dan sokongan rakyat juga tidak ternilai harganya.

Tetapi kita percaya dengan kredibiliti dan juga syaksiah Zaid yang telus, demokratis dia boleh membeli rakyat untuk menyokong partinya!

Seperti dilapor oleh portal berita, buat permulaan Kita akan mewujudkan sebuah cawangan di sebuah negeri saja. Sama-samalah kita tenguk apakah Zaid berjaya dan lebih hebat daripada Anwar untuk menghidupkan Kita. Negara ini demokrasi, maka sesiapa pun boleh buat parti dan menjadi ketua.

Cuma apa yang saya nampak parti politik di negara ini tak ubah seperti klub atau NGO saja. Sesiapa yang tidak jadi presiden mana-mana parti, boleh tubuh NGO dan jadi presiden. Boleh buat kenyataan akhbar guna title presiden. Kalau hendak acap wajah dan nama disiar dan disebutr tv, bercakaplah hentam Anwar Ibrahim.

Anwar adalah aset paling baik kepada sesiapa yang hendak belajar bercakap ataupun yang ingin namanya disiarkan dalam akhbar dan tv. Kalau anda bercakap mengutuk orang lain belum tentu kenyataan dan cakap anda dinilai oleh akhbar. Begitu juga kalau ada dibiarkan oleh parti anda dan tidak popular anda boleh jont Anwar, sekajap masa saja Anwar akan popular. Selepas popular itu boleh anda mengadaikan diri anda kepada UBN.

Sebab itu saya katakan Anwar memberi keuntungan kepada sesiapa saja yang pandai ambil kesempatan tidak kira semasa beliau dalam kesusahan ataupun beliau berada dikemuncak kekuasaan ini. Barang kali inilah dikatakan Dewa hidup. [ttd. kl 1:30 pm 15/12/10]