Tuesday, June 30, 2009

Ulasan Isu

Peranan dan Fungsi Raja-Raja Perluas Diperluas

TERIMA kasih kepada Duli-Duli Raja-Raja Melayu kerana mengambil inisitiaf dan tanggungjawab sehingga membolehkan cadangan pindaan undang-undang berkaitan agama dan pindaan kepada Undang-Undang Keluarga Islam (Wailayah-Wilayah Persekutuan) ditanguhkan.

Sekiranya Duli-Duli Raja-Raja Melayu tidak mengambil inisiatif itu sudah pasti pindaan undang-undang itu akan dilakukan. Pindaan undang-undang itu dicadang untuk dibentang pada parlimen yang sedang berlangsung kini.

Penangguhan itu bagi membolehkan pihak kerajaan meminta pandangan kerajaan-kerajaan negeri terlebih dahulu berhubung cadangan meminda beberapa akta itu. Langkah yang diambil oleh Duli-Duli Raja-Raja Melayu itu memang bijak dan tepat pada masanya. Seharusnya kerajaan sebelum meminda apa juga akta bersabit dengan Islam dan kepentingan Melayu perlu mendapat pandangan menyeluruh dan mendalam dari kerajaan-kerajaan negeri.

Ia juga perlu diminta pandangan dari pakar-pakar perundangan Islam. Pada 22 April lalau Kabinet telah memberi tahu anak-anak kekal dalam agama asal semasa ibubapanya berkahwin walaupun ibubapanya telah menukar ke agama baru. Selain itu jemaah menteri juga bersetuju mana-mana individu yang ingin menukar agama mestilah menyelesaikan masalah-masalah peribadi terlebih dahulu.

Pemakluman kabinet itu menimbulkan kekesalan dan keresahan kalangan umat Islam negara ini. Sekiranya apa yang disebut kabinet itu dimasukkan sebahagian pindaan ia boleh menjejaskan kesucian agama Islam di negara ini. Cadangan sedemikian juga secara tidak langsung meletakkan Islam itu setaraf dengan agama-agama lain. Tindakan ini sudah tentu bertentangan dengan perlembagaan negara yang mencatatkan Islam sebagai agama rasmi negara ini.

Sudah tentu sekiranya Duli-Duli Raja Melayu tidak mengadakan persidangan khas membincangkan perkara itu cadangan berkenaan akan diteruskan. Melihat kepada fungsi dan tanggungjawab ini jelas institusi Raja-Raja memberi manfaat dan membela kedudukan dan memelihara Islam di negara ini.

Bayangkan sekiranya tidak ada Majlis Raja-Raja, sudah pasti umat Islam negara ini akan tergadai dan tercemar di sebalik pindaan itu. Institusi Raja-Raja ternyata menjadi sandaran terakhir kepada umat Islam negara ini bagi membela kepentingan agama mereka.

Memandangkan institusi Raja masih berperanan dan dihormati maka adalah elok kalau Duli-Duli Raja Melayu diberi peranan dan diluaskan lagi kuasa dan fungsi mereka terutamanya dalam soal berhubung kepentingan Melayu. Sekiranya perlembagaan perlu dipinda untuk memberi ruang ini kepada Raja-Raja Melayu ia boleh dipertimbangkan.

Misalnya perbahasan mengenai isu-isu berhubung Melayu yang berkecamukan hari ini barang kali juga perlu sentuhan Raja-Raja Melayu. Misalnya isu biasiswa untuk orang Melayu, kehilangan tanah rezab Melayu dan sebagainya sangat memerlukan perhatian Raja-Raja. Walaupun berbagai pihak dan NGO cuba mempertahankan hal ini namun ia umpama cuba menimba lautan saja dan mudah disinis sebagai tindakan politik perkauman.

Rasanya tidak menjadi kesalahan kalau Raja-Raja bersidang membincangkan perkara ini kerana ia adalah berhubung langsung dengan kepentingan Melayu sejajar dengan institusi Raja-Raja itu sendiri telah menjadi lambang keutuhan Melayu di negara ini sejak lebih 500 tahun lalu. Keperluan ini juga menjadi sedikit terdesak apabila parti-parti politik yang didominasi Melayu juga seakan melupai kepentingan Melayu kerana ingin menjadi juara di kalangan bukan Melayu.

Kita percaya kalau Raja-Raja Melayu memainkan peranan tidak ada siapa yang boleh mempertikaikan atas tindakan dan keputusan Raja-Raja Melayu itu. [wm.kl. 10:20 am 30/06/09]

Sesudah Subuh

Kekayaan Kelantan
Jangan Nafikan Hak Rakyat Dengan Kuasa Politik

SELALUNYA manusia jadi kreatif, rajin, sanggup menebalkan muka atau berkerja lebih masa bila dalam keadaan terdesak dan ketiadaan wang untuk hidup. Bagi mereka yang berfikiran singkat sanggup melakukan kerja-kerja keji untuk memenuhi kebutuhan hidup, termasuk mencuri, merompak, menipu dan meminta-minta, mengemis.

Apakah ini lumrah dan fiil hidup manusia? Bila waktu senang, berduit leka dan lupa untuk menoleh ke belakang. Hidup senantiasa optimis seolah kesenangan dan kebahagiaan akan berpanjang sampai ke akhirat. Kekayaan juga membuat manusia bongkak, ego dan sombong.

Apabila kerajaan Kelantan menuntut royalti minyak sebanyak RM1 billion, apakah ia menunjukkan kerajaan Kelantan pada masa ini dalam situasi terdesak. Sumber kewangan Kelantan sudah tandus dan kantong perbendaharaan negeri sudah mulai susup?

Ataupun tindakan itu menandakan betapa kreatif dan cekapnya kerajaan Kelantan dalam berikhitar mencari dana untuk negeri. Atau kebijaksanaan kerajan Kelantan berfikir dalam mendapat hak-haknya ke atas kerajaan Pusat? Saya melihat begitu, tuntutan itu wajar kerana itu adalah hak kerajaan Kelantan. Sekiranya alasan tuntutan itu benar maka wajar Kelantan mendapat imbuhannya.

Alasan yang dikemukakan ada logiknya. Bagi rakyat Kelantan pasti akan menyokong seratus peratus kerana ia membawa kebaikan kepada mereka. Apa yang diucapkan pemimpin itu, itulah yang mereka pegang walaupun buktinya kabur. Kelantan boleh menerima royalti minyak sebanyak 5% seperti mana di negeri-negeri yang digezetkan sebagai negeri-negeri pengelur minyak seperti Terengganu, Sabah dan Sarawak. Ketiga-tiga negeri itu menerima royalti minyak sebanyak 5% setiap tahun.

Soalnya kini apakah Kelantan telah dikelasifikasikan sebagai negeri perundustrian minyak? Pihak kerajaan Kelantan telah mengemukakan bukti, bahawa negeri itu adalah negeri yang disenaraikan dalam negeri pengeluar minyak. Pernyataan bukti itu menurut seorang Exco Kelantan ialah berdasarkan peningkatan Pengeluran Kasar Dalam Negeri (KDNK) Kelantan yang naik mendadak sehingga mencecah ke angka 22.4% di mana sebelumnya hanya 1% saja.

Kenaikan ini menurut Exo berkenaan ialah kerana Kelantan seolah-olah disenaraikan sebagai negeri industri minyak. Selain dari bukti itu menurut Exco berkenaan, beberapa plantar mencari gali minyak yang beroperasi di sekitar pantai Kelantan juga dinamakan dengan nama-nama Melayu, Kekwa, Cakrawala, Seroja, Bintang dan Lawen melambangkan ianya milik syarikat Malaysia.

Setakat ini itu saja alasan dan bukti bagi menunjukkan Kelantan sebagai negeri industri minyak. Betulkah Kelantan telah menjadi negeri perindustri minyak? Ataupun ianya dalam peringkat cadangan pihak Pusat akan memasukan Kelantan sebagai negeri minyak selepas aktiviti industri berkenaan benar-bnar wujud dan nyata di wilayah Kelantan? Yang jelasnya kini pendaratan minyak masih belum berlaku lagi di Kelantan.

Ketua Badan Perhubungan Umno Kelantan, Mustapa Mohamed telah membuat penjelasan berhubung dakwaan dan tuntutan kerajaan Kelantan itu. Menurut Mustapa usaha cari gali dan mengeluarkan minyak yang dilakukan sekarang ini di luar kawasan pantai Kelantan. Katanya ianya dilakukan dalam kawasan bertindih antara Malaysia dengan Thailand. Adapun tuntutan dan dakwaan Kelantan itu sebagai helah politik saja bagi memburukkan kerajaan Pusat.

Jadi katanya kerajaan Kelantan tidak berhak dan layak menerima royalti sebanyak 5% setahun.

Sebenarnya hujah yang dikemukakan oleh kerajaan Kelantan dan Mustapa itu belum muktamad. Siapa benar dan siapa tersasar tidak dapat ditentukan secara tuntas, hanya dengan berpandukan kepada kenyataan lisan dan andaian tanpa mengemukakan bukti-bukti bertulis. Tanpa bukti bertulis dari kedua pihak ia menampakkan isu royalti 5% itu sebagai isu politik semata-mata menjelang pilihan raya kecil Manek Urai 14 Julai nanti.

Dilihat kepada pertikaikan itu bukan senang untuk kerajaan Kelantan mendapat imbuhan itu. Kerajaan pusat telah memberi isyarat jelas bahawa mereka tidak akan akur dengan tuntutan itu. Kerajaan negeri Kelantan rasanya telah pun merasai akan kesukaran itu.

Kenyataan terbaru Exco Kelantan yang mengatakan isu itu akan diselesaikan secara diplomasi dan tindakan undang-undang menjelaskan kerajaan Kelantan faham bahawa tuntutan itu hanya sebagai angan-angan sahaja dan bukan gampang menjadi kenyataan. Apa yang disuarakan itu percubaan pertama dengan harapan manalah tahu kalau-kalau kerajaan Pusat mamai dan rasa gerun dengan gertakan politik ia akan melunasinya.

Mungkin apa diharap oleh kerajaan Kelantan dengan keadaan UBN semakin lirih sekarang ini mereka akan melayani tuntutan itu untuk tidak dilihat kejam di mata rakyat. Tuntutan itu juga lebih ke arah membuktikan sejauh mana slonga 1 Malaysia yang dilaungkan Perdana Menteri akan direalisasikan di Kelantan.

Namun hakikatnya bukan semudah itu. UBN telah menyedari lama sebelum ini bahawa wang dan kekayaan adalah benteng mereka mempertahankan kuasa. Kalau pun benar kerajan Kelantan berhak menerimanya ia mustahil dilaksanakan, kecuali ada arahan mahkamah. Dalam perang piski ini kerajaan pusat juga bukan cetek dalam bermain politik. Mereka juga ada perkiraan untung rugi kepada masa depan politiknya.

Cadangan untuk membincang secara diplomasi itu adalah cara terbaik. Ia satu tindakan yang sangat praktikal dan menyenangkan. Dalam hubungan ini kerajaan Kelantan boleh menggunakan alasan wang itu diperlukan untuk membantu rakyat. Sebaliknya sekiranya proses itu terpaksa menerusi undang-undang seperti mana dirancangkan ia sesuatu yang sulit. Tindakan itu juga menyebabkan kerajaan Kelantan terpaksa menghabiskan banyak wang untuk membayar peguam dan juga menanggung kos perbelanjaan proses berkenaan.

Apa yang pernah dilakukan oleh kerajaan Pas Terengganu terhadap Petronas mungkin boleh dijadikan iktibar. Kerajaan Pas Terengganu pernah membawa isu royalti minyak ke mahkamah yang berakhirnya dengan kes itu digugurkan apabila kerajaan Terengganu kembali semula ke tangan UBN.

Justeru cara paling baik ialah menerusi proses diplomasi? Saya yakin kalau cara ini diguna ia akan membawa kejayaan dan lebih efektif. Kerajaan pusat rasanya tidaklah degil sangat untuk memberi hak kepada rakyat Kelantan. Adalah zalim amat kalau kerajaan Pusat untuk terus mendera rakyat Kelantan sedangkan apa yang wujud adalah hak mereka secara mutlak.

Dalam keadaan inilah saya mengenangkan kepada sesuatu yang sudah pun terlucut kini. Betapa kalau usaha mendamaikan antara kerajaan Pusat dengan kerajaan negeri dilaksanakan, masalah ini tidak berbangkit lagi. Jika ada hubungan baik antara keduanya rakyat Kelantan akan mendapat manfaatnya. Sudah pasti tuntutan royalti 5% itu tidak perlu menerusi ruang media ataupun dibawa ke mahkamah.

Tetapi sayang, kerajaan Kelantan tampaknya lebih suka untuk terus berbalah dengan kerajaan Pusat. Kerajaan Kelantan melihat dan yakin mereka berjaya diperingkat nasional menerusi persepakatan dengan DAP dan PKR. Apa yang mereka fikir kalau Pakatan Rakyat dapat membentuk kerajaan, mereka bukan saja bakal memperolehi royalti 5% itu tetapi hak-hak dan pendapatan lain juga yang lebih lumayan dari itu.

Kerana demikian sikap kerajaan Kelantan, maka rakyat Kelantan kena tunggu beberapa waktu lagi sebelum dapat menikmati royali minyak berkenaan. Itupun kalau tertakdir Pakatan menang dan menguasi kerajaan Persekutuan.

Bagaimana pun pada saya kedua pihak, Pas dan UBN tidak perlu menghukum rakyat dengan nafsu politik mereka. Sewajarnya dalam keadaan hari ini kalau kedua pihak mengambil pendekatan untuk membangun Kelantan secara bersama tanpa menghakiskan identiti masing-masing. Langkah ini mungkin baik bagi Pas kalau sekiranyan mereka benar-benar terdesak kini.

Sudah sampai masanya kedua pihak meletakkan kepentingan rakyat di atas segala kepentingan peribadi dan politik kepuakan. Janganlah menganiaya rakyat yang tidak berdosa kerana semata-mata ingin memenuhi nafsu politik sampai tidak tahu sempadan kehidupan dunia dan akhirat! [wm.kl. 6:15 am 30/06/09]

Sunday, June 28, 2009

Laporan Lewat

Tuan Aziz Tuan Mat Calon UBN di Manik Urai

UBN menamakan Pengurus Lembaga Kemajuan Kelantan Selantan (Kesar) Tuan Aziz Tun Mat, 39 tahun sebagai calonnya pada pilihan raya kecil Manik Urai. Pengumuman itu dibuat oleh Timbalan Presiden Umno, Muhyidin Yassin di Manik Urai sekejap tadi.

Kedua parti yang berminat merebut jawatan itu telah pun mengumumkan calon masing-masing. Jumaat lalu Pas menamakan penjual ikan di pasar besar Kuala Krai Fauzi Abdullah, 50 sebagai calon mereka.

Hari penamaan calon ditetapkan pada 6 Julai depan manaka hari mengundi ialah pada 14 Julai.

Pemilihan Tuan Aziz mungkin menimbulkan masalah kepada UBN memandangkan Tuan Aziz dikatakan antara calon yang terjempit dalam kemelut masalah Umno di Kuala Krai. Tuan Aziz dikatakan bukan orang yang diretui oleh Ketua Bahagian, Ramzli Abdul Rahman.

Ramzi sebelum ini dikatakan telah mengangkat nama Naib Ketua bahagian itu Che Jalal Muda. Ada juga diperkatakan sekiranya Che Jalal atau Tuan Aziz bermasalah kemungkinan UBN akan memilih bekas Adun Mengkebang, Azizzuddin Hussein. [d'kota kl 5:10 pm 28/06/09]

Saturday, June 27, 2009

Susupan Malam

Elok Kalau Naijb Tak Layan Nik Aziz
Muzakarah, Muqabalah dan Terbaru Mujadalah... Semua Tak Jadilah...

DALAM tilikan dan renungan makrifah saya ada untungnya juga apabila kedua-dua parti orang Melayu terbesar yang menganut agama Islam, Umno dan Pas diwujudkan Allah s.w.t. atas dunia ini. Banyak yang kedua-dua parti ini sumbangkan untuk orang Melayu; berbagai-bagai dan berpetak-petak!

Paling terasa sekurang-kurangnya dengan adanya Umno dan Pas, rakyat negara ini terdedah dengan berbagai istilah siasah di dalam bahasa Arab yang diperkenalkan atau lahir dari ekoran kemelut kedua-kedua parti itu. Dalam hal ini orang Paslah yang rajin mengemukakan istilah berbahasa Arab yang sedap didengar dan indah disebut tetapi sukar untuk diimplimentasikan!

Saya sangat yakin kalau bukan kerana ada pemimpin Pas ini, perbendaharaan dan istilah Arab itu tidak akan terdengar oleh kita. Mungkin kita akan diisi dengan istilah-istilah atau akronim Inggeris yang menjadi pujaan Umno. Umno begitu jinak dengan istilah barat, manakala Pas pula sinonim dengan istilah Arab.

Saya perhatikan semua bahasa atau istilah Arab itu lahir apabila kedua-dua parti itu dalam keadaan kritikal dan takala ada cetusan usaha untuk mendamaikannya. Gara-gara keadaan itu maka lahirlah berbaga-bagai cadangan dan pendapat menyelesaikannya yang menggunakan pakai istilah Arab. Jarang dipakai istilah Inggeris kerana ia dilihat sebagai unIslamic.

Bahasa Arab atau istilah pertama untuk mendamaikan Umno dengan Pas yang yang didengari sejak lama dulu ialah perkataan MUZAKARAH. Muzakarah ini dicadang oleh pihak Pas. Maksud muzakarah ialah berbincang ataupun berunding dengan Umno bagi mencari jalan penyelesaian antara kedua-dua parti itu untuk kebaikan negara dan rakyat.

Muzakarah ini juga sering menjadi rujukan rakyat atau golongan yang mahu kedua-dua parti itu bersepakat dan duduk dalam satu saf. Mereka yang bimbang dengan persengketaan kedua-dua parti itu sangat mengharapkan akan berlaku muzakarah antara Umno dan Pas. Mereka berharap mudah-mudahan dengan muzakarah itu akan menemui idea baru dan mekanisme yang boleh mengurangkan ketegangan politik disebabkan perselisihan faham antara kedua-duanya, di mana kerana perselisihan itu merugikan rakyat dan negara.

Muzakarah ini bermakna duduk berbincang dengan waras, berunding dengan penuh berhemah, terbuka dan penuh semangat ukhwah Islamiyah. Natijah daripada itu akhirnya membuat rumusan bagaimana mencapai jalan penyelesaian untuk kesejahteraan umat dan keamanan negara.

Paling baru istilah muzakarah ini keluar atau menjadi sebutan umum selepas pilihan raya umum ke-13 lalu apabila beberapa pemimpin Pas telah ‘bermuzakarah’ secara sulit dengan pemimpin Umno untuk mengatasi kemelut politik yang dihadapi kedua parti itu kesan pilihan raya umum lalu yang dikatakan mencemaskan!

Malangnya idea itu tidak jadi, dan pemimpin yang bercadang mengadakan muzakarah itu dimarahi dan dituduh dengan pelbagai tuduhan kononnya gilakan pangkat, membelakangkan ahli dan sebagainya. Sebahagian pemimpin Pas yang lain menentang idea berkenaan. Tentangan itu turut melibatkan Mursyidul Am, Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dianggap pemimpin bertaraf ulama tertinggi dalam parti itu.

Mulanya Nik Aziz tidak setuju dengan cadangan atas nama muzakarah itu. Beliau lalu mencadangkan supaya Pas tidak mengadakan muzakarah, tetapi hendaklah mengadakan MUQABALAH dengan Umno. Muqabalah juga bemaksud hampir sama denga muzakarah tetapi bezanya ia dibuat tanpa ada syarat dan tanpa ada rumusan atau kata sepakat. Dalam bahasa Melayu berbincang secara lisan saja tanpa ada apa-apa komitment.

Pai mai pai mai, ekoran kemarahan dan tidak setuju Nik Aziz itu kedua-dua idea itu tidak dipakai. Dok tang tu juga! Pas tidak mengadakan muzakarah dan tidak juga mengadakan muqabalah. Orang sudah faham bila Nik Aziz menukar istilah atau term itu bermakna beliau tidak bersetuju dengan menentang cadangan agar Pas berbaik dan berbincang dengan Umno. Ternyata akhirnya bukan saja muzakarah tidak disetujui, muqabalah juga akhirnya tidak disukai.

Maka tertinggallah dua istilah itu MUZAKRAH dan MUQABALAH dalam karung geram buruk yang kemudian dicampak ke laut!

Dan hari ini terkeluar satu lagi perbendaharan baru berbahasa Arab, MUJADALAH. Ianya disebut dan dicadang oleh Nik Aziz. Mujadalah ertinya berdebat atau dalam bahasa mudah berbalas menggunakan ‘keng’ di tempat terbuka. Kalau ikut hati si pencandag itu mahu diadakan dalam televisyen.

Perkataan atau istilah itu diterbitkan apabila Nik Aziz mengajak untuk bermujadalah dengan Najib Razak selalu presiden Umno. Tujuannya sama bagi menyelesaikan kemelut Pas – Umno yang berlarutan sejak tahun 50-an dulu. Menurut Nik Aziz idea ini dicadangan ekoran Pemuda Umno Kelantan membuat laporan polis terhadap kenyataanya yang menuduh atau mengumpamakan Umno sebagai komunis dan sesat, seperti ajaran sesat ajaran Ayah Pin. Ternyata kenyataan Nik Aziz itu melukai hati orang Umno.

Menurut Nik Aziz mujadalah diajar oleh para Nabi dan bukan pandai-pandainya. Katanya Nabi ajar agar berdepan dengan musuh secara bersemuka. Ia bukan baru. Beliau mendomankan kepada Musa yang berdepan dengan Firaun, Nabi Ibrahim dengan Namrud dan Muhammad s.a.w. dengan Abu Jahal. Bagi orang yang faham tektikal politik dan arif dengan sepak terang politik Menteri Besar Kelantan itu tahu ke mana dan mengapa beliau tidak semena-mena ingin berdebat pula dengan Najib.

Apa yang menimbulkan kemusyilan di sini berhubung kata-kata Nik Aziz itu apakah para Nabi tidak mengajar ummahnya berbincang dan berunding secara baik jika berhadapan dengan masalah. Apakah Nabi tidak menganjurkan supaya bermuzakarah atau bermuqabalah? Dan kalau Nabi juga ada menganjurkan begitu kenapa mujadalah yang menjadi pilihan?

Bagi saya cadangan Nik Aziz itu agak sonsang dan terlewat yang tidak perlu dilayan oleh Najib. Ia juga seperti anti klimeks dalam mencari pedamaian antara Pas dengan Umno. Ini kerana baru beberapa hari saja Pas telah memansuhkan cadangan untuk membincang idea unity goverment dengan Umno yang dlihat lebih ideal. Alih-alih hari ini hendak ajak Umno berdebat pula. Bukankah kegagalan itu juga disebabkan Nik Aziz dan yang mempelawa berdebat itu juga Nik Aziz?

Apa lagi sakit dan rasa pedih Umno atas penolakan cadangan itu masih terasa tiba-tiba mereka ingin menyahut ajakan Nik Aziz itu? Cara Nik Aziz itu jelas sangat ianya bukan ikhlas dan tidak lebih daripada menjelaskan lagi kebenciannya kepada Umno.

Justeru, sekiranya Najib tidak bersedia memenuhi perlawaan itu sesuatu yang bijak. Biarlah kalaupun Nik Aziz dan penyokongnya menuduh dan memperlikan Najib pengacut tidak mengapa. Biarlah dikatakan penakut yang penting orang ramai sudah mula memahami siapakah yang melampau dan sengaja bermain dengan kata-kata untuk kepentingan politik dalam konteks ini.

Muzakarah ke, muqabalah ke atau terbaru mujadalah ke... semuanya tidak jadiLAH.. [wm.kl. 8: 15 pm 27/06/09]

Berita Malam

Fauzi Calon Pas Manik Urai

Menepati apa yang diramalkan Bendahari Pas Kawasan Kuala Krai, Fauzi Abdullah, 50 tahun dipilih sebagai calon Pas dalam pilihan raya kecil Manik Urai 14 Julai. Nama Fauzi diumumkan oleh Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat di Manik Urai malam ini. Berita lanjut menyusul esok. [d.kota kl. 12:20 t/malam 29/06/09]

Friday, June 26, 2009

Takzim Jumaat

Iya Ke Rakyat Indonesia Marahkan Kita?

KELMARIN seorang rakan lama yang kerap berulang alik ke negara jiran Indonesia kerana urusan perniagaan rumah makan (restoran) menelefon saya. Saya sudah dapat mengagak kalau beliau telefon tentu ada cerita yang hendak dikongsikan. Dia adalah sumber maklumat tidak rasmi saya dalam hal-hal tertentu.

Kalau tidak ada cerita, jangan harap kawan ini menghubungi saya. Ketika sahabat saya, (juga sahabatnya) Khairel Annuar Ujang kembali ke Rahmatulah dua tiga minggu lepas, saya menghantar SMS memaklumkan, namun tidak dibalas. Saya kira dia sudah ghaib dalam gong gendang.

Tetapi bila dia menelefon semalam bermakna dia masih ok. Masih ingat dan masih ada cerita hendak disampaikan!

Seperti dijangkakan, dia melamporkan mengenai perasaan marah rakyat Indonesia mengenai beberapa kejadian atau isu yang berlaku di negara kita membabitkan rakyatnya. Ada tiga kejadian atau isu yang menjadi perhatian rakyat Indonesia dewasa ini.

Pertama, isu pragawati Monahara Odelia Pinot (foto) yang berkahwin dengan Tengku Mohamad Fakhry Sultan Ismail Petra kemudian minggat pulang ke pangkuan keluarganya. Kedua, ialah mengenai nasib malang dialami Siti Hajar seorang pembantu rumah yang didera majikan. Ketiga, ialah mengenai tragedi bangunan runtuh di Petaling Jaya yang mengorbankan tujuh warga Indonesia. Dan keempat ialah perebutan pulau Ambalat.

Menurut kawan itu isu-isu berkenaan cukup panas di Indonesia sekarang ini. Di mana-mana ia diperkatakan. Dalam media, tv dan sebagainya isu itu menjadikan bahan bualan panas yang mengasak jiwa dan hati rakyat Indonesia membenci Malaysia. Menurut kawan itu lagi kisah Monahara itu disiarkan khusus dalam satu saluran tv swasta di sana.

Menariknya lari, katanya kisah Moanahara dan Tengku Fakhry itu juga akan dijadikan filem. Penggambaran sudah pun bermula. Thrillernya sudah ditayang dipawagam dan saluran tv tertentu di Jakarta.

Hairan juga, isu Mohanara dan bangunan runtuh itu sepatutnya tidak menimbulkan kekalutan. Kedua kejadian itu adalah takdir. Soal Monahara dan Fakhry itu soal peribadi yang tidak perlu dipertikai dan diperpanjangkan. Demikian juga dengan keruntuhan bangunan lama di Petaling Jaya itu. Ia adalah bencana yang tidak dapat dielak oleh manusia di mana sepatutnya tidak dipersoalkan dan dijadikan sebab untuk memerli rakyat Malaysia.

Sepatutnya semua insaf dan tidak membangkitkan soal itu. Seharusnya kita lebih memahami hakikatnya dan pasrah. Lagipun di sebalik perkahwinan Mohanara dengan Fakhry kemudian berakhir dengan episod minggat itu tidak diketahui bagaimana punca dan keduduk sebenarnya. Kedua pihak nampak saling tuduh menuduh dan bersedia menggunakan mahkamah untuk mendapat pembelaan dan keadilan. Jadi kes ini sepatutnya tidak diheret ke dalam hati rakyat kedua buah negara apa lagi kalau ada pihak-pihak yang cuba mengkomersialkannya. Seeloknya kita perhati dan tunggu apa yang mahkamah putuskan.

Perihal betapa sensitifnya rakyat Indonesia ini bukan perkara baru sebenarnya. Ia selalu terjadi sebelum ini. Pantang ada kasus berhubung rakyat mereka, mereka akan terasa dan cepat menyalahkan Malaysia tanpa mengetahui hujung pangkatnya. Sedihnya mereka akan memperli rakyat kita. Ada kalanya perselisihan ini berpunca dari perkara kecil saja, tetapi boleh mengheret ke kancah membimbangkan.

Saya masih ingat sewaktu belajar di Indoensia awal tahun 80-an bagaimana sepasang kekasih yang cukup intim boleh berpisah kerana isu kecil sahaja. Lelaki dari, Perak Malaysia manakala perempuan dari Medan, Indonesia. Puncanya ialah kerana berebut P Ramalee.

Ianya berlaku dalam santai sambil makan mee sut perut di Jalan Teaku Daud, di Medan. Si lelaki mengatakan P Ramlee adalah rakyat Malaysia dan seniman dari Malaysia. Manakala si perempuan pula mendakwa P Ramlee adalah rakyat Indonesia. Si lelaki mempertahankan, P Ramlee berasal di Pulau Pinang, berbangsa Aceh. Kata perempuan itu ya, Aceh itu adalah Indonesia, maka Malaysia tidak boleh sewenangnya 'mengambil' P Ramlee begitu sahaja.

Kata si lelaki Malaysia mana boleh dia adalah asli hak Malaysia, tidak ada sangkut paut dengan Indonesia. Si perempuan itu naik berang. Pertengkaran berlaku. Tiba-tiba perempuan jadi emosi 'bangat' membalikkan mangkuk mee sut perut. Habis meja basah dan bertaburan dengan mee.

Selepas itu si perempuan terus meninggalkan lelaki Malaysia itu! Terputuslah tali kasih mereka berdua.

Kisah ini adalah sekelumit kisah yang teramat kecil menggambarkan perasaan rakyat Indonesia yang kuat bersemangat patriotik dan tinggi sensitiviti kebangsaannya. Jadi kalau kisah yang kecil menyebabkan rakyat Indonesia boleh putuskan hubungan apa lagi kalau kes-kes besar yang melihat kepentingan bangsa dan negaranya makinlah ia meributkan.

Justeru, adalah elok kalau masalah-masalah kecil, personal yang disebut diatas tadi diberi penjelasan sejelas-jelasnya kepada kedua-dua rakyat negara itu agar tidak berlaku sengketa. Misalnya masalah Monahara dan Siti Hajar itu menuntut penjelasan lebih jelas dan berfakta. Dalam hal ini pihak media massa boleh memain peranan menjernihkan keadaan.

Sikap dan telatah rakyat Indonesia yang emosi mengenai isu itu tidak boleh disalahkan mereka juga. Mungkin mereka hanya mendengar laporan dan provokasi melampau sebelah pihak saja. Kalau mereka diterang duduk perkara sebenarnya rasanya sikap negatif itu tidak akan berterusan. Selalunya manusia jadi berang dan keliru bila maklumat tidak tepat! [wm.kl. 11:00 am 26/06/09]

Belasungkawa

Bapa Sallahuddin Ayub Meninggal

BAPA Naib Presiden Pas, Sallahuddin Ayub telah kembali ke Rahmatullah tengah malam tadi. Menurut Sallahuddin yang ketika itu dalam perjalanan ke Kota Bharu menerima pemakluman daripada adiknya.

Beliau yang ketika itu sudah sampai di Raub membatalkan perjalanannya ke Kota untuk bergegas pulang ke Batu Pahat bagi menguruskan jenazah ayahnya.

Menurut Sallahuddin ayahnya sakit sejak beberapa waktu lalu akibat satu kemalangan jalan raya dan pernah dimasukkan ke ward ICU.

Jenazah akan disempurnakan selepas solat Jumaat hari ini. Tahziah diucapkan kepada Sallahuddin serta keluarganya. Semoga roh Allahyarham dicucuhi rahmat. Al Fatihah. [wm.kl. 5:38 am 26/06/09]

Thursday, June 25, 2009

Menjala Calon Manik Urai

Siapa Calon Umno di Manik Urai?

MENJELANG Jumaat ini, barang kali Pas sudah pun memutuskan calon mereka yang akan diturunkan pada pilihan raya kecil Manik Urai, 6 Julai ini. Nama calon Pas itu katanya sudah pun disebut pada mesyuarat Jawatankuasa Kerja Pas 22 Jun lalu. Namun begitu sebutan itu bukan bermakna nama itu yang menjadi pilihan muktamad.

Kali ini Pas tidak memberi mandat kepada Presiden untuk mengumumkannya. Sebaliknya Pas menyerahkan kepada Mursyidul Am, Nik Abdul Aziz Nik Mat berbuat demikian. Sebab pilihan raya ini berlaku di Kelantan maka Pas Kelantan dilihat mempunyai autoriti penuh untuk menentukan hala tujunya sendiri. Begitulah yang lazim berlaku sebelum ini.

Apapun pada Jumaat ini Nik Aziz akan mengumumkan nama calon Pas di markas besar Pas Manik Urai. Presiden Pas, Abdul Hadi Awang akan turut sama hadir setelah desas desus mengatakan ‘pagar’ dibina untuk menghalang kehadiran Abdul Hadi sudah dirobohkan.

Kenyataan Pengarah Pilihan Raya (JPP) Pas Kelantan, Abdul Fatah Haron bahawa poster presiden Pas itu akan dinaikan selepas hari penamaan calon membuka perkembangan baik. Kenyataan itu melegakan banyak pihak dalam Pas yang berkecemakukkan sebelum ini. Sebelum ini ada pemimpin Pas tertentu di Kelantan yang menghalang poster Abdul Hadi dinaikan atas alasan Pas ingin melokalisasikan piliha raya berkenaan.

Siapakah nama yang disebut dalam mesyuarat jawatan kausa Pas itu dan mungkin dipilih Pas, sila rujuk kepada tulisan (spekulasi) saya dalam blog ini sebelum ini. Nampaknya nama dan orang yang saya sebut itu, itulah juga yang menjadi pilihan dan kesukaan jawatankuasa Pas.

Berlainan dengan Umno, sehingga kini parti itu masih belum dapat memutuskan siapakah calon mereka. Mesyuarat MT Umno malam semalam juga hanya memaklumkan mereka akan mengumumkan calon itu pada Ahad ini. Mengenai calon masih belum muktamad. Ini bermakna calon Umno akan mengikuti calon Pas.

Mungkin Umno mahu melihat siapa yang akan diturunkan Pas, baru mereka akan memilih dari tiga nama yang disebut-sebutkan ketika ini.
Tiga nama yang disebut-sebut dipihak Umno pula ialah, Timbalan Ketua Umno Kuala Krai, Che Jalal Muda, Ketua Pemuda, Tuan Aziz Tuan Mat dan bekas Adun Mengkebang, Azizzuddin Hussein (foto atas). Inilah tiga nama yang dikatakan telah disenarai pendek dan sudah menjadi spekulasi media massa.

Dari kalangan Umno katanya begitu berminat kepada Tuan Aziz. Beliau mepunyai beberapa kelebihan dari segi latar belakang dan juga hubungan dengan pengundi. Sebagai pegawai Kesedar beliau dikatakan telah dikenali ramai oleh sebahagian pengundi di Manik Urai. Beliau juga tinggal dalam kawasan itu.

Bagaimana pun apa yang timbul masalah, Tuan Aziz menjadi mangsa kepada kemelut Umno kawasan Kuala Krai. Beliau dikatakan tidak sehaluan dengan Ketua Umno Kuala Krai, Ramzi Abdul Rahman sebaliknya merupakan orang kanan bekas ketua, Wan Zaid Wan Abdullah. Dia dikenali sebagai orang Wan Zaid.

Sekiranya Umno Kuala Lumpur melihat kepada petunjuk daripada ketua bahagian, sudah tentu Che Jalal akan menjadi pilihan. Begitu pun Che Jalal juga dikatakan ada masalah. Bila beliau dilihat orang Ramzi sudah pasti dia tidak akan mendapat dokongan penuhnya. Ini kerana 28 dari 42 cawangan dalam kawasan Kuala Krai menentang Ramzi dan menyokong Wan Zahid.

Perpecahan ini berlaku semasa merebut jawatan ketua bahagian yang lalu. Seandainya jumlah sokongan cawanagn ini diambil kira tentu Tuan Aziz yang akan dipilih untuk menjadi calon.

Persoalan yang memeningkan Umno ialah sekiranya Tuan Aziz yang dipilih apakah orang-orang Ramzi bersedia untuk menyokongnya? Jika diikutkan budaya dan perangai Umno sebelum ini amat mustahil pihak yang bertentangan boleh bersatu dalam menghadapi musuh. Sikap sama sa'ja masih kental dalam hati orang Umno.

Inilah delima Umno Kuala Krai dalam menentukan calon. Dan dalam delima inilah tiba-tiba muncul nama bekas Adun Mengkebang 2004, Azizzuddin Hussein disebut-sebut akan dipertaruhkan bagi mnyelesaikan masalah. Azizzuddin walaupun anak luar Manik Urai tetapi beliau mempunya beberapa kelebihan.

Ayahnya, Hussein Sulaiman dan ibunya, Kalsum Mohamad pernah menjadi Adun di Manik Urai dan Adun Temangan di mana kawasannya meliputi sebahagian kawasan pilihan raya Manik Urai.

Sejarah dan kenangan itu menyebabkan Azzizuddin dikira dapat meraih sokongan bekas penyokong atau kenalan ayah dan ibunya yang pernah berkhidmat di situ. Selain itu Azzizuddin juga antara tokoh Umno Kuala Krai yang masih meneruskan khdimatnya kepada rakyat meskipun beliau sudah tidak bergelar Yang Berhormat.

Kelebihan lain yang ada kepadanya beliau juga rapat dengan beberapa pemimpin Umno peringkat kebangsaan.

Berdasarkan suasana dan rekod itu sekiranya Umno ingin mengelakkan pertembungan dan sabotaj antara dua kumpulan bergaduh itu, pemilihan Azizzuddin dikira tepat dan dapat mengendungkan ketegangan dua pihak bersengketa itu. [wm.kl. 6:30 pm 25/06/09]

Susupan Tengahari

Pemuda Umno Kelantan Perlu Banyak Membaca

PEMUDA Umno Kelantan hari ini telah membuat satu laporan polis terhadap Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat ekoran kata-kata politiknya dalam ceramah, kononnya Umno sebagai ajaran sesat seperti ajaran Ayah Pin dan menyamakan Umno dengan komunis.

Laporan polis itu dibuat oleh ketuanya sendiri, Anuar Safian (eh...macam nama Annuar Musa saja), di balai Polis Kota Bharu. Katanya kira-kira 100 orang mengiringi beliau dalam membuat laporan polis itu. Kenapa sikit sangat? Selalunya yang rajin membuat laporan polis di Kelantan ialah Majlis Tindakan Rakyat Kelantan (MTRK), tetapi kerja laporan polis ini sudah bertukar tangan pula.

Mungkin bagi MTRK mereka tidak merasakan kenyataan Nik Aziz itu mengancam keselamatan negara dan boleh mengugat keiman orang Melayu Kelantan.

Alasan Annuar kenyataan Nik Aziz itu telah menimbulkan ketegangan dan rasa benci rakyat kepada Umno. Tuduhan Nik Aziz itu juga tidak berasas, lantas beliau meminta penjelasan berapa ramai orang Melayu yang dibunuh Umno. Nik Aziz dilaporkan mengeluarkan cemuhan itu pada satu ceramah di Manik Urai beberapa hari lalu.

Sesiapa pun boleh buat laporan polis terhadap sesiapa sahaja yang membuat kenyataan atau melakukan tindakan boleh menimbulkan ketegangan sehinggakan memudaratkan keselamatan negara. Tetapi dalam kes kenyataan (ceramah) Nik Aziz ini saya rasa ianya tidak sampai ke tahap itu dan laporan polis itu hal yang remeh dan membuang masa.

Rakyat hari ini sudah cerdik dan pandai menilai mana yang hak dan mana yang batil. Saya ras kecaman Nik Aziz ini bukan saja hari ini tetap sejak berpuluh tahun lalu. Tidak timbul kalau Nik Aziz menyamakan Umno sebagai ajaran sesat. Hal yang sama juga dilemparkan oleh orang Umno kepada Pas.

Pas itu sendiri pernah disinonimkan sebagai Parti Ajaran Sesat (PAS). Pas tidak pun mengambil apa-apa tindakan atas perbuatan yang sungguh keji itu. Jadi kalau Nik Aziz memalingkan pula kata-kata itu kepda Umno dikira dua kali lima sahaja lah. Kalau Pas sesat maka Umno juga sesat!

Pemuda Umno harus banyak membaca dan memahami sepak terang politik. Kata-kata Nik Aziz adalah kata-kata politik yang maknanya berlapis-lapis macam kueh lapis. Ia bukan kata-kata mutlak. Pemuda Umno seharusnya mengerti apa itu provokasi, hipokrasi dan sebagainya lagi.

Saya rasa kalau pemuda Umno memahami ini tidak timbul rasa kesal dan marah kepada Menteri Besar Kelantan itu. Apakah pemuda Umno tidak pernah mendengar berbagai 'fatwa' dan kenyatan politik yang dizahirkan oleh beliau selama ini? Istilah-istilah yang ganjil seperti "Tuhan mencarut", "berkawan dengan syaitan", "duit, lembu dan kain ambil tetapi jangan undi", dan sebagainya pernah keluar dari mulut Nik Aziz. Semua kata-kata itu adalah kata-kata politik yang tidak sampai merosakkan aqidah.

Misalnya kenyataan Tuhan mencarut dan berkawan dengan syaitan itu boleh menimbulkan kekeliruan dalam agama. Mereka yang tidak memahami maksud atau ertinya boleh terkeliru. Menurut Enakmen Agama Islam Kelantan kata-kata seumpama itu boleh didakwa kerana ia mendatang kecederaan kepada agama. Tetapi tidak ada apa-apa tindakan ke atas Nik Aziz. Kenapa? Sebab tidak ada mana-mana ulama dan Mufti yang boleh menyanggahkan pandangannya.

Sebab itu saya kata pemuda Umno kena banyak membaca dan mengingati sejarah. Jumpa dengan veteran Umno tanya mereka apa yang Nik Aziz pernah lempar dan konotasikan terhadap Umno. Baca buku-buku mengenai Nik Aziz sejak beliau mula menerjuni diri dalam politik mulai tahun 1967 hinggalah ke hari ini. Cuba kaji kata-kata dan pemikiran serta pendekatan politiknya yang sungguh bervariasi dan menakjubkan.

Kualau kita hendak mengenali seseorang kita harus mengikuti perkembangan pemikiran dan telatah-telatahnya dalam politik. Adalah silap kalau kita menghukum seseorang itu hanya dari khabar ataupun dalam tempoh masa yang pendek.

Kesimpulannya pada saya laporan polis pemuda Umno Kelantan itu tidak membawa ke mana-mana. Ianya juga tidak perlu kerana kata-kata Nik Aziz itu hanya menyenakkan telinga sekejap sahaja. Selepas selesai pilihan raya kecil Manik Urai 14 Julai depan ia akan dilupakan. Sebaliknya laporan polis itu memberi political mileage pula kepada Nik Aziz.

Dalam politik kena bijak dan kena pandai. Kena tahu isu mana nak main dan isu mana nak disenyapkan. Sekiranya tidak bijak isu yang ditimbulkan akan memakan diri dan tidak fasal-fasal pihak lawan mendapat manfaat dan untung besar. Mengenai laporan polis itu saya tidak kira polis atau pun Majlis Agama dan Adat Istiadat Kelantan (Maik) akan memanggil Nik Aziz untuk mendapat penjelasan dan keterangan darinya. Tidak fikir... [wm.kl. 2:10 pm 25/06/09]

Wednesday, June 24, 2009

Releks Malam

Catatan Penyelesaian

ANGAN-ANGAN untuk melihat berlakunya kerjasama antara Umno dengan Pas telah terburai. Pas terpaksa akur kepada tentangan DAP dan PKR dari melakukan ‘mahasabah’ bersama Umno. Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang serta beberapa pemimpin yang mempunyai pandang tembus dalam Pas sendiri berjaya memujuk Abdul Hadi Awang supaya tidak meneruskan agenda kerajaan perpaduan.

Jadi kini, idea mengenai kerajaan perpaduan sudah pun khlas, sudah tamat!

Hari ini Pas kembali menjadi Pas yang asalnya yang bergabung dengan PKR dan DAP. Semangat reformasi yang dicetuskan tahun 1998 masih kekal dan semangat inilah yang akan diheret sehingga pilihan raya umum ke-13 nanti.

Manakala Umno pula kembali menjadi dagang dan yatim sendiri. Umno tidak ada jalan lain melainkan kena mengukuhkan parti itu serta institusi Barisan Nasional. Umno dan Najib tidak boleh berharap kepada Pas lagi untuk menyelamat nyawanya. Najib tidak berjaya untuk mengambil kesempatan atas kesediaan Umno berunding dengannya.

Hormatilah apa yang berlaku. Jangan cuba mempersalahkan sesiapa. Najib jangan salahkan Hadi, dan Hadi jangan salah Anwar, Lim Kita atau Umno. Jangan mencari alasan dangkal dan diketawakan budak untuk menghalalkan tindakan masing-masing.

Tanpa kerjasama Pas – Umno pun politik kita boleh tenang dengan syarat kita bermain dengan penuh kejantanan dan berakhlak. Dr Mahathir juga telah meminta ahli politik berakhlak. Akhlak di sini bermakna kita hormat pihak lain dan jangan cuba bermain jahat.

Dalam keadaan rakyat sudah celik dan terbuka - kejahatan, tindakan samseng seperti itu tidak laku lagi. Sesiapa bertindak secara purbakala ia akan dikecam dan akan dijauhi rakyat. Sekarang ini zaman orang bertindak dan berkerja secara profesional.

Misalnya kalau UBN menghormati tatacara demokrasi, tidak melakukan penyelewengan, perogolkan ke atas undnag-undang, rakyat tidak akan memberontak, rakyat akan hormat. Tetapi kalau itu digunakan rakyat akan bertindak menentangnya.

Kemenangan dalam politik bukan dengan jaminan kejahatan dan kesadisan. Kemenangan yang cemerlang ialah dicapai dengan kerja-kerja penuh keikhlasan, bertanggungjawab dan mengikut etika.

Justeru janganlah marah kepada Pas. Abdul Hadi cuba hendak membawa pendekatan siasah mengikut acuan pemikirannya. Apabila ia tidak dapat diterima kerana sebab-sebab tertentu apa boleh hendak dilakukan.

Politik Pakatan Rakyat mungkin akan merasa lega dan lebih tenang dengan selesainya is ini. Cuma apa yang mungkin menimbulkan kekalutan semula jika tertakdirnya berlaku sesuatu ke atas Anwar Ibrahim selepas ini misalnya beliau dipenjara atau ditahan. Maka Pakatan sekali algi akan mengalami ujian dan cabaran besar. Cabaran itulah yang ditunggu kerana ia merupakan cabaran terakhir sebelum berjaya membentuk kerajaan Persekutuan. [wm.kl. 9:15 pm 23/06/09]

Tuesday, June 23, 2009

Silau Ke Dalam

Bagaimana Peruntukan Kepada JPN Diagihkan?

SEBENARNYA saya malas untuk menulis fasal ini, nanti timbul prangsaka lain pula. Tetapi apabila lebih daripada tiga orang mengadu atau tepatnya lagi memperkatakan menyebabkan saya ingin menyinggungnya di sini dengan harapan ada yang memperbetulkan jika maklumat ini silap.

“Enta cubalah timbulkan sikit hal ini dalam blog enta, bukan apa untuk kebaikan bersama,” begitulah kata salah seorang YDP Kawasan di Kelantan beberapa hari lalu.

Ekoran itu saya bertanya kepada salah seorang ahli jawatankuasa sebuah kawasan mengenai isu ini apabila kebetulan terserampak di Kuala Lumpur kelmarin. Katanya, “elok kalau enta tulislah sikit, biar semua sedar dan kalau ia nampak nak ada penyelewengan akan diperbetulkan bila didedahkan,” begitulah katanya bila ditanya hal ini kepadanya.

Isunya ialah mengenai peruntukan sejumlah wang yang disalurkan oleh Pas Kelantan kepada Jabatan Pilihanraya Negeri (JPN). Tujuan peruntukan ini ialah untuk digunakan bagi apa-apa perbelanjaan kegiatan berhubung dengan hal ehwal pilihan raya, memperkuat jentera pilihan raya, mesyuarat pilihan raya dan sebagainya.

Wang ini dibawah tanggungjawab JPN seratus peratus. JPNlah juga dikatakan akan mengagihkan wang ini kepada jentera peringkat kawasan dan juga menampung perbelanjaan apa-apa kegiatan berhubung dengan pilihan raya misalnya bagi kursus pilihan raya, pemantapan pilihan raya, pemantau dan sebagainya.

Begitu juga sekiranya ada berlaku pilihan raya kecil di mana-mana saja, wang yang disalurkan oleh JPN untuk tujuan perbelanjaan dan menampung tabung pilihan raya yang diusahakan oleh Pas kawasan. Dan wang inilah juga dibelanjakan untuk menghantar pegawainya ke luar negara bagi meninjau proses pilihan raya di sesebuah negara.

Bagaimana pun pengagihan wang ini dikatakan kurang adil dan kurang saksama. Jentera pilihan raya Pas kawasan yang sepatut menerima agihan ini dikatakan tidak mendapat habuah seperti yang sepatutnya. Inilah yang menjadi isu dan menimbulkan rungutan sekurang-kurang dua YDP Kawasan dan dua orang ahli jawatankuasa kawasan dari kawasan berlainan kepada saya.

JPN Pas ini wujud di setiap negeri. Tetapi mungkin JPN di negeri lain tidak mempunyai peruntukan besar memandangkan mereka tidak memegang kerajaan negeri atau baru memegangnya menyebabkan sumber kewangannya terhad. Kelantan yang telah menguasi negeri selama hampir 20 tahun dikatakan mempunyai peruntukan yang banyak.

Apa yang difahamkan Badan Perhubungan Pas Kelantan baru-baru ini telah meluluskan peruntukan untuk JPN bernilai mencecah jutaan ringgit. Jumlah itu bukan sedikit. Persoalanya kemanakah wang ini diagih dan bagaimana ianya disalurkan. Sehingga kini difahamkan pengagihan kepada jentera pilihan raya kawasan tidak sekata.

Ada kawasan yang memperolehi banyak dan ada yang sedikit. Bukan itu saja cara wang itu dibelanjakan juga menimbulkan keraguan. Sehubungan itu ada pihak yang meminta agar wang ini diodit ataupun dipantau. Ia tidak boleh diserahkan bulat-bulat ke dalam akaun JPN dan terserah kepada mereka untuk membelanjakan wang berkenaan.

Adalah elok kalau Pesuruhjaya Pas Kelantan, Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta odit membuat pengoditan ke atas penggunaan wang berkenaan. Ataupun meminta supaya penyata kewangan dibentangkan dalam perhubungan untuk maklumat ahli perhubungan.

Mungkin kalau ada penyata kewangan atau butiran mengenai perbelanjaannya ia tidak akan menimbulan pertikaian yang mungkin boleh membawa persepsi yang lebih buruk lagi. Sebelum hal ini terdedah secara meluas elok kalau JPN Kelantan mengambil inisiatif memperbetul dan menjelaskan hal ini. [wm.kl. 10:30 pm 23/06/09]

Monday, June 22, 2009

Analisa Isu

Isu Unity Government Selesai, Pakatan Kembali Berpadu!

ALHAMDULILAH, hari ini cuaca benar-benar cerah. Hendaknya kecerahan hari ini akan berkekalan sehinggalah menjelang pilihan raya umum ke-13. Kecerahan ini juga akan membawa berkat dan kemenangan besar kepada Pakatan Rakyat pada pilihan raya kecil Manik Urai kelak.

Segala-galanya tamat dan selesai hari ini. Isu unity government yang menjadi ibu segala masalah dikira berkubur hari ini. Semuanya sepakat telah mengapan dan mentalkinkan idea berkenaan!

Dalam penyelesaian dicapai hari ini tidak ada siapa yang menang dan tidak ada siapa yang kalah. Kalau ada air mata yang menitis ialah air mata kegembiraan. Natijah hari ini adalah hasil daripada doa dan harapan seluruh penyokong Pakatan Rakyat yang mengharap dan menantikan perubahan.

Nampaknya pemimpin Pakatan Rakyat, baik dalam Pas, PKR dan DAP sepakat dalam membaca kehendak para penyokong bawahan dan rakyat jelata. Mereka tidak berego dan berkeras dengan pandangan peribadi namun tetap mengambil kira pandangan dan arus dari bawah.

Di bangunan parlimen kira-kira jam 2:20 petang, satu kenyataan bersama dikeluarkan oleh pemimpin Pakatan Rakyat yang menolak cadangan unity government. Satu kenyataan yang ditandatangani oleh tiga pemimpin tertinggi Pakatan dikeluarkan, Anwar Ibrahim, Abdul Hadi dan Limt Kit Siang. Dengan terzahirnya kenyataan demikian dengan ini, isu unity government yang menghantui umum sehari dua ini khlas!

Kenyataan yang mengandungi tiga perenggan itu berbunyi;

1. Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitment untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk kerajaan Persekutuan yang akan datang.

2. Majlis pimpinan Pakatan Rakyat menolak idea penubuhan kerajaan perpaduan dengan Umno atau Barisan Nasional yang merupakan satu fitnah dan tohmahan jahat serta tindakan terdesak untuk mengugat kekuatan Pakatan Rakyat yang semakin mendapat dokongan rakyat.

3. Pada masa yang sama Pakatan Rakyat mengambil sikap terbuka dan bersedia untuk bertemu dengan pimpinan BN bagi membincangkan isu-isu yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat seperti usaha pemulihan ekonomi, meningkatkan kualiti pendidikan, mengembalikan intergriti institusi kehakiman, memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, skandal RM12.5 billioh projek PKFZ, salah gunakuasa kepimpinan polis sementara kes jenayah semakin meningkat, membanteras rasuah dan menjana urustadbir yang baik, menjalankan pilihan raya bebas dan adil, membubarkan DUN Perak serta menjalankan pilihan raya dengan segera bagi menyelesaikan krisis rampasan kuasa negeri Perak.

Kenyataan itu dibuat dengan kesemua pemimpin tertinggi Pakatan hadir. Dari PKR yang turut hadir ialah Presiden, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Presiden, Syed Husin Ali, Naib Presiden Mohd Azmin Ali, Pengarah Strategi PKR, Saifuddin Nasution Ismail, daripada Pas pula, dua Naib Presiden, Salahuddin Ayub, Mahfuz Omar, Setiausaha Agung, Musatafa Ali serta bekas MB Perak Mohamad Nizar Jamaluddin turut sama hadir.

Manakala dari DAP, Setiausaha Agung Lim Guan Eng, Penasihat DAP, Lim Kit Siang.

Sementara itu kira-kira jam 6:00 petang pula Pas telah menyelesaikan kemelut di dalam partinya mengenai salah faham mengenai unity government khususnya antara Mursyidul Am Pas, Tok Guru Nik Abdul Aziz dengan Timbalan Presiden, Nasharudin Mat Isa.

Satu kenyataan dikeluarkan oleh Nik Aziz yang menjelaskan bahawa isu unity government telah tidak berbangkit lagi. Isu berkenaan dikira tutup buku. Sehubungan itu beliau juga telah menarik balik bidasan pedih yang dilemparkan kepada Timbalan Presiden Pas, Nasharudin sebelum ini. Penarikan balik itu menunjukkan Tok Guru itu bersedia mengaku salah atas apa-apa tindakan beliau yang dianggap kurang manis dan terlajak sebelum ini.

Dalam kenyataan empat perenggan yang dibacanya sendiri berbunyi;

"Setelah berbincang dari awal hingga akhir dalam perjumpaan khas yang diadakan di pejabat agung (PAS) dalam semangat kekeluargaan bagi menangani permasalahan dalam beberapa isu politik semasa, yang dibesar-besarkan oleh media perdana, kami akhirnya bersetuju sebulat suara melupakan perihal salah tanggapan antara pimpinan atasan parti akibat daripada permainan politik parti Umno.

"Kami bersama-sama dalam satu saf yang padu, untuk terus bersama-sama memperjuangkan keazaman PAS bagi mendaulat Islam di persada tanahair.

"Kami juga bersetuju sebulat suara bahawa kerajaan perpaduan diberhentikan serta merta seperti yang telah diputuskan oleh Presiden PAS bersama Pakatan Rakyat dalam satu kenyataan bersama di bangunan Parlimen jam 2.30 tadi yang menolak sepenuhnya idea kerajaan perpaduan.

"Oleh yang demikian, selaras dengan itu, saya selaku Mursyidul Am PAS menarik balik segala kenyataan saya terhadap YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa, Timbalan Presiden PAS dan dengan itu, ianya tidak berbangkit lagi."

Apa yang manis dan membanggakan di sini ialah apabila beliau bersedia meralat semula kenyataan beliau berhubung dengan Nasharudin. Sudah pasti kenyataan dan keesediaan Tok Guru menarik balik kenyataannya itu dialu-alukan oleh semua orang. Sikap terbuka dan gentlemen Tok Guru itu menambahkan lagi intergriti beliau sebagai Mursyidul Am Pas dan selaku penasihat kepada jemaah Islam. Di sinilah ketinggi moral Tok Guru Nik Aziz yang jarang dapat dilakukan pemimpin lain.

Dalam pada itu Nik Aziz juga telah memperbetulkan semula satu lagi kesilapan yang dianggap melampau oleh golongan tertentu di Kelantan yang melarang mana-mana pemimpin Pas yang menyokong idea unity government daripada menghadiri diri pada pilihan raya kecil Manik Urai.

Permintaan Nik Aziz supaya semua pemimpin Pas ramai-ramai ke Manik Urai itu menjelaskan larangan yang dikenakan ke atas pemimpin tertentu itu tidak sah dan ianya dibuat tanpa pengetahuan Nik Aziz selaku Pesuruhjaya dan ianya pandai-pandai pemimpin tertentu saja. Mereka yang bertanggungjawab membuat 'arahan' itu seharus memohon maaf kepada Tok Guru dan juga pemimpin yang dimaksudkan agar tidak hadir di Manik Urai.

Mudah-mudahan dengan dua peristiwa hari ini ia mengembalikan semula kekuatan dan keyakinan rakyat kepada Pakatan Rakyat. Selepas ini hendaknya semua pemimpin tidak lagi bercakap mengenainya dan tidak lagi akan melayan mana-mana pihak yang cuba membangkitkannya walau dalam keadaan apa sekalipun. [wm.kl. 11:00 pm 22/06/09]

Padamkan Mata

Lihat Ini Adalah Anak-anak Kita

SAYA sungguh teruja menatapi beberapa keping gambar mengenai aktiviti 'ko-kokikulum' di lakukan oleh anak-anak kita di luar sekolah yang dipostingkan oleh jinggo-minaq dalam fotopagesnya.
Menurut Jinggo seorang jurufoto profesional kegiatan seperti ini biasa, tentu beliau merakam banyak lagi foto-foto 'ko-korikulum' sebegini atau lebih teruk daripada keadaan ini!

Renung dan tetapilah tiga daripada beberapa keping gambar kegiatan pelajar perempuan ini yang dipaparkan.
Apakah kegiatan ini mereka lakukan selepas pulang dari sekolah atau mereka memang ponting sekolah untuk melakukannya. Memerhati kepada lokasinya tempat mereka 'tuisyen' ini agak tertusuk.

Kegiatannya ini dikira ringan, mereka hanya belajar menghisap rokok. Tetapi dari kegiatan yang ringan inilah kemudian akan bertukar menjadi berat. Dari rokok mereka belajar menghisap ganja atau meminum minum keras atau menelan pil khayal. Selepas itu mereka akan berkembang ke pusat-pusat hiburan.
Selepas itu mereka akan terjebak dengan kegiatan 'kokorikulum' yang lebih daring lagi termasuk menjual batang tubuh.

Siapakah yang bersalah dalam hal ini? Apakah bila mereka melakukan 'ko-korikulum' dalam berkeadaan berpakaian seragam sekolah maka pihak sekolah perlu dipersalahkan?
Ataupun siapa? Kita sering kali tunding menunding bila berhadapan dengan masalah seperti ini; ibubapa kata pihak sekolah perlu bertanggungjawab manakala guru-guru pula kata ibubapa yang perlu mendidik anak-anak selepas keluar dari pagar sekolah.

Yang pastinya kegiatan pelajar seperti ini tidak boleh dibiarkan. Ia akan memporak peranda negara di masa depan. Mereka adalah generasi penerus.
Maka setiap antara kita bertanggungjawab menanganinya tidak kira mereka anak siapa. Barang kali ada baiknya juga kalau kita kurangkan berbahas soal 1 Malaysia, soal Unity Government, 16 September dan lain-lain untuk memberi tumpuan dan fokus kepada soal moral dan kelakuan rendah moral anak-anak kita. Ehsan: Jinggo. [wm.kl. 9:30 am 22/06/09]

Sunday, June 21, 2009

Isu Unity Government

Semoga Sinar Cerah Esok Kekal Keakhirnya


ESOK akan berlaku dua mesyuarat penting. Keduanya akan memberi tumpuan kepada isu yang berjaya diombakkan oleh UBN, iaitu idea unity gorvenment. Pada sebelah siang akan berlangsung mesyuarat pimpinan tertinggi parti-parti gabungan Pakatan Rakyat.


Sudah pasti mesyuarat ini akan membincangkan isu berkenaan. Abdul Hadi Awang yang ditunding sebagai bersalah dan pembawa masalah dalam Pakatan kini bersama Nasharudin Mat Isa akan menjelaskan mengenai isu berkenaan. DAP nampaknya beriya-iya untuk mengetahui apakah bendanya idea unity government itu.


Walaupun kita percaya DAP sudah mengetahui mengenai maksud idea berkenaan tetapi parti itu seakan enggan menerima dan seolah-olah buta daripada mengetahuinya kerana ianya tidak diberi tahu secara rasmi. Lim Guan Eng mendakwa Pas tidak pernah memaklumkan kepadanya, walaupun Lit Kit Siang memberi gambaran dia sudah faham maksud idea berkenaan.


Hendaknya Abdul Hadi akan menjelaskan secara berterus terang dan konprehensif atas semangat Pakatan Rakyat. Penyokong dan ahli dibawah ingin mengetahui sejujurnya. Abdul Hadi juga perlu tegas mengenai idea ini kerana itu adalah haknya. Sesiapa pun boleh melontarkan idea untuk dibincangkan sebagai strategi parti, tidak menjadi masalah.


Sebaliknya dalam konteks hari ini setelah isu itu menjadi kontroversi apakah ianya relevan diteruskan atau pun sebaliknya? Penjelasan yang tuntutan mengenai hal ini diperlukan agar ianya tidak ditafsirkan dengan berbagai maksud dan pengertian negatif apa lagi dicuri kesempatan oleh pihak lawan Pas dan Pakatan Rakyat.


Kalau Abdul Hadi tegas mahu meneruskan seperti mana yang dikatakan, - untuk mengadakan rundingan politik dengan sesiapa saja demi negara bangsa itu adalah haknya. Sebagai presiden, Abdul Hadi tidak perlu tunduk kepada sesiapa. Itu adalah bidang kuasanya yang mutlak. Kalau Anwar Ibahim boleh membawa idea 16 September sebelum ini kenapa tidak dengan beliau mengemukakan apa-apa gagasan alternatif dari umbi pemikirannya? Apakah standard Abdul Hadi dengan Anwar sebagai Penasihat PKR berbeza?


Pemain politik baru kena baca sejarah dan ingat DAP juga pernah membuat tindakan politik meninggalkan Pas pada satu masa dulu apabila parti itu menghitung Pas tidak memberi kebaikan kepadanya. Tindakan itu tidak berdosa kerana dalam mencari kemenangan politik, bukan kemenangan mencapai keredhaan Alllah parti politik boleh lakukan apa saja menuruti lunas-lunas demokrsi sekular.


Jadi hak Abdul Hadi sebagai presiden yang halal, mempunyai kuasa sama banyak dengan kuasa yang ada kepada Anwar atau Lim Kit Siang untuk berbuat demikian. Soal idea Abdul Hadi itu ditentang oleh orang lain itu tidak berbangkit. Abdul Hadi kena selesaikan dulu masalah itu dalam partinya sebelum melaksanakanya. Kalau partinya majoriti tidak menyokong beliau boleh memansuhkan idea berkenaan. Idea berkenaan tidak boleh ditolak oleh kuasa individu, begitu juga tidak boleh dilaksanakan dengan kuasa individu melainkan mendapat kesepakatan dalam muktamar.


Sekiranya Abdul Hadi dan Pakatan Rakyat sekata untuk membuat penyelesaian, ia hendaklah dibuat secara bersama dan biarlah kali ini konkrit. Di akhir mesyuarat itu nanti boleh buat kenyataan bersama yang tegas mengenai sikap dan pendirian Pakatan Rakyat mengenai idea berkenaan. Jangan buat kenyataan berpisah-pisah.


Selepas itu jangan ada lagi ulasan mengenainya. Jangan disebut-sebut lagi. Kalaupun UBN hendaka bercakap nak puji atau keji, jangan layan. Sudah pasti dalam hal ini UBN akan cuba menimbulkan kekeruhan sesama Pakatan. Dengan cara begitu saja isu unity goverment ini dapat diselesaikan. Tetapi kalau masing-masing asyik bercakap dan mengatakan antara satu sama lain tidak mustahil isu berkenaan akan membawa masalah besar kepada Pakatan Rakyat.


Di sebelah malamnya pula akan berlangsung mesyuarat jawatankuasa kerja Pas Pusat. Mesyuarat ini juga penting dan ditunggu-tunggu ramai. Isunya juga mengenai unity government. Yang pasti apa menjadi fokus ialah tentang kenyataan dan aksi Mussyidul Am Pas, Nik Aziz Nik Mat di Kota Bharu beberapa hari lalu yang mahukan Nasharudin Mat Isa meletakakan jawatan timbalan presiden, letak jawatan ahli parlimen Bachok dan keluar dari Pas sekiranya ingin meneruskan hasrat unity government. Kenyataan itu dilihat keras dan menambahkan lagi kekusutan dalam Pas.


Syarat dan kata-kata Nik Aziz itu dilihat melampau dan tidak diplomasi yang tidak sepatutnya diucapkan oleh lidah seorang Mursyidul Am. Mesyuarat akan mendapat pejelasan daripada kedua pihak Nik Aziz dan Nasharudin kenapa insiden yang memalu dan menyesalkan itu boleh berlaku.


Apa yang diharapkan penjelasan mengenai isu akan dapat diselesai dengan baik secara Islam dan anak beranak. Kedua pihak diharap dapat meralatkan kesalahan masing-masing dan tidak berkeras atas ego dan kuasa yang ada. Kita percaya ianya dapat diselesaikan kerana keduanya sudah mukayyi!


Seperti mana juga mengenai isu unity goverment tadi jangan pula selepas perkara itu diselesaikan pada mesyuarat itu, ada pula kenyataan dan soksek dibelakang. Mereka yang cuba menangguk di air keruh dengan isu ini juga perlulah sedar tindakan mereka haram dan tidak menguntngkan sesiapa juga. Nik Aziz diharapnya konsensus yang dibuat dalam mesyuarat itu nanti jangan pula berubah bila sampai di Kota Darulnaiam!


Sama seperti natijah diambil selepas mesyuarat Pakatan tadi satu kenyataan bersama melibatkan Mursyidul Am, Timbalan Mursyidul Am, Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung bersama Naib-Naib Presiden hendaklah dibuat. Biarlah kenyataan itu bersifat bai’ah (mubahalah) di mana sesiapa yang melanggarnya nanti akan menerima musibah seperti dipanah petir sekitar konsensus yang diambil itu dimungkiri. [d’ kota kl 6:00 pm 21/06/09]

Saturday, June 20, 2009

Gembira Pagi

Ahlan Wasalan, Salualanabi...

ALHAMDULILAH ... setitik cahaya kini sudah mula tersembur di hujung terowong bagi menyelesaikan insiden yang berlaku di Kota Bharu sehari dua lalu. Semalam katanya Mursyidul Am Pas, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz bin Haji Nik Mat telah berjumpa dengan timbalanya Datuk Dr Haron Din di Kuala Lumpur.

Pertemuan itu berlangsung di rumah Kelanan. Dalam pertemuan atas permintaan Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat itu katanya berlangsung dalam suasana mahabbah di antara keduanya. Pertemuan itu tidak disertai oleh sesiapa melainkan mereka berdua sahaja.

Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz menjelaskan apa yang berlaku di Kota Bharu beberapa hari lalu yang telah memimbulkan kekalutan politik dan kekeliruan di kalangan ahli dan pen yokong Pas bersabit kenyataan kerasnya terhadap Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa.

Kejadian itu mengejutkan banyak pihak dan ianya tidak wajar berlaku apa lagi membabitkan dua pemimpin Pas seorang bertaraf mursyidul dan seorang lagi timbalan presiden.

Difahamkan dalam pertemuan itu, Tuan Haji Nik Abdul Aziz menjelaskan apa yang berlaku sebenarnya dalam konotasi yang sepatutnya difahami oleh ahli dan penyokong Pas. Beliau juga mengakui kenyataan kepada media itu dilakukan dalam keadaan tidak dapat dikawal dan berbaur sedikit rasa marah.

Sementara itu sehari sebelum ini Mursyidul Am Pas itu juga turut sama dikunjungi oleh Naib Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man serta ahli jawatankuasa Dewan Ulama, Nik Zawawi Salleh di kediamannya di Pualau Melaka.

Dalam kunjungan atas kapasiti kedua mereka sebagai anggota keluarga itu, Tuan Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat turut menjelaskan apa yang berlaku. Khabarnya Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz memberi jaminan apa yang berlaku itu akan dapat diselesai dengan baik.

Pernyataan yang sama juga katanya dituturkan kepada Datuk Dr Haron Din.

Mudah-mudahan sahaja apa yang berlaku di Kota Bharu itu boleh diatasi dan keadaan akan kembali tenang semula. Adalah diharap apabila berlaku pertemuan ukhwah antara Mursyidul Am itu dengan beberapa pemimpin tertinggi dipilihnya akan menamatkan polemik mengenai indisden berkenaan. [wm.kl. 11:00 am 20/06/09]

Friday, June 19, 2009

Susupan Petang

Apakah Rasionalnya 10 Ahli Parlimen Pas Buat Kenyataan

SAYA tercari-cari apakah keperluannya dan tujuan 10 orang ahli parlimen Pas membuat kenyataan bersama menyatakan pendirian mereka menolak idea kerajaan perpaduan di parlimen semalam. Apakah tujuannya?

Mereka yang terlibat membuat kenyataan itu, Khalid Abd Samad (Shah Alam), Dr Dzulkifli Ahmad (Kuala Selangor), Kamaruddin Jaafar (Tumpat), Siti Zailah Mohd Yusoff (Rantau Panjang), Dr Siti Mariah Mahmud (Kota Raja), Dr Lo' Lo' Ghazali (Titiwangsa), Dr Mohd Hayati Othman (Pendang), Taib Azamudden Mohd Taib (Baling) dan Dr Mujahid Yusof Rawa (Parit Buntar).

Kenyataan bersama itu menimbulkan sedikit tanda tanya. Apakah keperluan dan tujuannya. Sekiranya bertujuan untuk menyatakan sikap menyokong Nik Aziz Nik Mat yang menolak idea kerajaan perpaduan ummah sehingga tergamak menghalau Nasharudin Mat Isa dari Kelantan rasanya tidak berbangkit dan tidak perlu lagi kerana semua kalangan ahli parlimen Pas sepakat menolak idea berkenaan.

Semua ahli parlimen Pas tentu berpegang kepada keputusan muktamar di Ipoh seperti mana menjadi pegangan Nik Aziz yang bersetia dan berjanji untuk menguatkan Pakatan Rakyat. Jadi untuk apa lagi kenyataan sedemikian yang boleh menimbul pesepsi buruk kepada Pas?

Misalnya dengan hanya 10 orang saja menanda tangani pernyataan itu orang akan bertanya ke mana 13 orang lagi. Ahli Parlimen Pas sebanyak 23 orang? Apakah yang 13 lagi menyokong idea perpaduan berkenaan?

Kenyataan berkelompok itu juga tidak manis kerana ia menunjukkan kalangan ahli parlimen juga ikut sama berpecah macam para pengikut tegar Pas di bawah. Mereka juga berselisih pendapat walaupun bergelar ahli Yang Berhormat yang dianggap pemimpin.

Seharusnya tidak berlaku keadaan demikian. Jelas mereka yang mencetuskan idea mengadakan kenyataan bersama itu tidak tinggi diplomasi politiknya. Kurang semangat ukhwah sesama sendiri dan suka kepada perbalahan dan sengaja membuka perkara yang sudah hendak ditutup dengan motif tertentu. Cara mereka itu bukan menenangkan keadaan tetapi menambahkan lagi kecelaruan di kalangan ahli bawahan.

Kalau pun kalau hendak bermain politik janganlah sampai begitu rendah sekali mutunya. Kita sebagai ahli parlimen sepatutnya menunjukkan sikap rasional dan semangat ukhwah yang tinggi. Ahli parlimen bukan patut menunjukkan perangai-perangai buruk sebalik tunjuklah akhlak yang baik kerana mereka menjadi ikutan orang ramai.

Ahli parlimen sepatutnya menjadi contoh. Kalau ada pertelingkahan merekalah yang perlu mendamai ataupun melindungi masalah yang boleh memburukkan keadaan dan parti dari terbelek kepada umum. Dengan berbuat kenyataan begitu ia seolah membuka pekong di dada. Baik pihak UBN tidak nampak apa yang berlaku kini ia sudah semakin terang dan bersuluh dan sudah terbawa ke tangga parlimen pula. Sikap ini sungguh tidak bijaksana.

Kalau orang mengatakan Pas berpecah, Pas berpihak marah! Dikatakan cuba menimbulkan kecelaruan di kalangan Pas. Tetapi kalau pemimpin peringkat kelas lima bintang seperti ahli parlimen itu sendiri buat tak mengapa?

Memerhati kepada wajah-wajah dalam gambar kalangan 10 ahli parlimen yang membuat kenyataan itu tidak menghairankan. Wajah-wajah inilah yang sering kali ternampak sewaktu Anwar Ibrahim membuat kenyataan akhbar di rumahnya di Segambut. Mereka ini lebih berwala' kepada Anwar daripada Abdul Hadi Awang!

Mereka inilah yang saya katakan bila bunyi saja germercingan locing di rumah Anwar mereka akan berlari untuk mendapatkan Anwar sanggup tinggal pinggan nasi demi Anwar. Mereka akan berlari bagaikan anak ayam takutkan helang.

Semoga 12 lagi ahli Parlimen yang tidak bersama kumpulan ini akan meneruskan sikap profesional mereka, perangai buruk janganlah diikut. Kepada dua naib presiden Pas, Sallahudin Ayub dan Mahfuz Omar yang tidak termasuk dalam kumpulan ini diucapkan syabas kerana tindakan anda kali ini betul. [wm.kl. 3:45 pm 19/06/09]

Bicara Jumaat

Tutup Pintu Kepada Pemimpin Luar Tidak Bijaksana


PERTIKAIAN yang tidak ada kesudahan mengenai idea unity government tampaknya turut terheret sama ke dalam pilihan raya kecil Manik Urai. Keadaan ini menunjukkan perkara itu tidak dikecualikan menjadi isu pada pilihan raya berkenaan. Isu ini bukan dibawa oleh UBN tetapi Pas sendiri telah awal-awal lagi menariknya masuk ke Manik Urai. Pas seperti telah memberi modal kering tidak berbanyak kepada UBN dalam hal ini.


Apabila Timbalan Pengarah Pilihan raya Pas Kelantan, Nasir Daud, menjelaskan poster Pas pada pilihan raya itu tanpa gambar Abdul Hadi menggambarkan bahawa Pas Kelantan telah mengheret isu kerajaan perpaduan ke dalam pilihan raya itu.


Alasan yang diberikan Nasir, kenapa gambar Abdul Hadi tidak diperlukan kerana ianya strategi parti yang bertujuan mahu ‘melokalisasi’kan pilihan raya berkenaan. Maknanya Pas tidak mahu pilihan raya itu dilihat sebagai pilihan raya nasional yang mana tidak perlu membabitkan pemimpin di luar Kelantan. Iya hendak dikerjakan secara anak beranak di Kelantan saja.


Apa yang dapat difahamkan dengan tindakan itu ialah untuk tidak memberi ruang kepada Umno menimbulkan isu nasional dalam pilihan raya berkenaan. Kalau isu nasional ditimbulkan ia akan memerangkap Pas dalam isu yang berkecamukkan sekarang ini itu sehingga menyebabkan sesetengah pemimpin Pas kemabukan gadong.


Bagaimana pun bagi saya tindakan Nasir Daud yang saya percaya atas persetujuan beberapa orang Pas Kelantan itu kurang bijak dan wajar difikirkan sama ada beliau terus memegang jawatan itu ataupun tidak. Apa yang dinamakan strategi itu kurang tepat dan bakal memberi modal kepada pihak lawan. Yang jelasnya tindakan itu akan ditafsirkan oleh orang luar sebagai Kelantan mempunyai sentimen kenegerian (assobiyah) yang tinggi. Ini tidak sepatutnya berlaku dalam era sekarang ini dan bertentangan dengan semangat Pas diperingkat nasional yang sudah sedia menerima semua etnik tanpa mengira agama dalam parti itu. Bahkan apa yang dipraktikan Nasir itu sebagai kontras dengan naluri dan nafsu Pas masa kini.


Sudah pasti tanpa gambar Abdul Hadi itu ia memberi isu percuma kepada UBN. UBN akan mengeksplotasikan nanti sebagai Pas benar-benar bergomol sesama sendiri. Bahawa Nik Aziz dengan Abdul Hadi sudah tidak ngam sampai gambar pun tidak boleh duduk sekali. Gambaran ini satu keadaan yang cukup memilukan.


Mungkin bagi Abdul Hadi tidak mengapa kalau gambarnya tidak dicetak pada poster pilihan raya berkenaan. Baginya yang penting natijah kepada keputusan pilihan raya itu berpihak kepada Pas. Saya yakin Abdul Hadi tidak akan menangis kalau gambarnya tidak ada. Dan beliau rela merendah diri demi Pas. Malahan kalau beliau tidak merasakan perlu datang juga menyenangkanya kerana beliau tidak payah bertungkus lumus pada pilihan raya itu.


Tetapi apakah Pas Kelantan melupai bahawa beliau adalah presiden Pas yang perlu bertanggungjawab kepada partinya. Tidak sewajarnya dalam hal ini Pas Kelantan mengadakan keputusan, atau pun mengatur strategi terpisah dengan Pas pusat apa lagi melibatkan presiden parti. Selain daripada itu sejauh manakah pengundi di Manik Urai akan turut terhidar dengan isu di luar lokalitinya?


Selain gambar Abdul Hadi tidak akan dicetak dalam poster Pas, terdengar juga cakap-cakap beberapa pemimpin tertentu tidak dibenarkan berkempen pada pilhan raya berkenaan. Larangan ini dikhususkan bukan kepada pemimpin bukan beragama Islam, tetapi terhadap pemimpin yang menerima idea kerajaan perpaduan ummah! Sekali lagi saya merasakan arahan ini kurang bijak dan anih dan Pas telah memberi modal kering tanpa berbayar kepada UBN.


Sudah pasti tanpa kehadiran sebahagian pemimpin itu nanti ianya akan dieksploitasikan oleh UBN bagi mengesahkan Pas sudah berpecah dua. Isu ini mungkin dapat difahami oleh para fanatik Pas di Manik Urai dan mereka tidak kisah dengan hal itu. Tetapi bagaimana dengan pengundi atas pagar dan mereka yang dapat menilai keadaan semasa dan membaca kilau dalam kilat yang menyambar Pas kini?


Ini cukup bahaya dan memberi kesan tidak baik. Pengundi yang tahu berfikir dan menilai tidak akan bersedia memberi undi kepada parti yang bermasalah kerana akhirnya merugikan mereka sendiri.


Sekali lagi bagi saya tindakan dan strategi ini kurang bijak dan mundur ke belakang. Walaupun Pas Kelantan boleh menghadapi sendiri pilihan raya itu dengan kemampuan dari segi memiliki penceramah hebat, tukang kempen dan duit yang banyak, tetapi dari segi semangat dan kerjasama (ukhwah) ia tidak menampakkan Pas dalam keadaan seutuhnya.


Cara dan tindakan itu lebih mempamirkan Pas sebagai berpecah. Apakah tektik dan ilham untuk berbuat demikian kerana ada pihak tertentu dalam Pas mahu Pas kalah dalam pilhan raya itu sebagai satu mesej dan ingin mengajar pihak tertentu?


Harus diingat mereka yang dilarang berkempen atau memasuki ke kawasan itu akan berkecil hati dan merasakan mereka tidak diperlukan. Pas Kelantan atau orang tertentu kena ingat mereka juga ada mempunyai kekuatan dan pengaruh tersendiri. Kalau pun tidak banyak, namun seorang dua mereka tetap ada penyokong peribadi yang mengikut katanya.


Dalam pilihan raya semua pihak diperlukan, baik yang buta, tepak, tuli atau bisu. Tidak kira siapa yang ingin memberi sumbangan dialu-alukan. Dalam konteks ini Pas Kelantan jangan merasa begitu ego dan angkuh dengan apa yang ada. Mereka juga kena ingat, mungkin orang-orang tertentu tidak diperlukan pada masa ini, tetapi masa depan mungkin tenaga mereka diperlukan. Ingatlah perjalanan politik dan perjuangan ini masih jauh dan menghadapi seribu kemungkinan yang sukar ditebak.


Sebaik-baiknya kalau Pas tidak sukakan kepada Abdul Hadi atau sesiapa saja pemimpin dari negeri lain daripada mendatangi Manik Urai, jangan disebut-sebutkan perkara itu. Simpan dalam hati dan mintalah atau buatlah larangan itu secara senyap dan bukannya secara terbuka yang boleh menyebabkan mereka terkilan dan berasa hati.


Saya sangat berharap soal larangan dan poster ini diselesaikan dengan baik dan ia bukan keputusan Pas Kelantan secara mutlak melainkan pandangan peribadi Timbalan Pengarah Pilihan Raya Pas Kelantan yang dibuat atas perasaan dan tujuan tertentu di mana hanya dia saja yang tahu. [wm.kl 9:50 am 19/06/09]

Thursday, June 18, 2009

El Nino di Kelantan

Apa Dah Jadi Dengan Pas Kelantan?


FENOMENA el nino benar-benar sudah melanda Kelantan kini. Bermula semalam suhu Kelantan melebihi 100 darjah celcius menyebabkan semua orang hampir-hampir pengsan. Rumput dan rami kering sudah terbakar! Mereka yang tidak tahan cuaca panas melampau menyebabkan mudah ditimpa penyakit sakit kepala dan sakit jantung.Hingga ke saat ini ada yang kepalanya berdenyut-denyut memikirkan hawa politik anih Kelantan.

Orang tidak percaya negeri yang disanjungi dengan Serambi Makkah negeri Tadahan Wahyu dipimpin oleh orang bertaraf ulama boleh jadi sepanas itu. Orang juga tidak percaya kerajaan yang menggunakan slogan Membangun Bersama Islam politiknya boleh jadi kacau macam negeri-negeri Yahudi dan Israel. Tetapi itulah yang berlaku. Dan apa yang berlaku menyebabkan orang konfius dengan Kelantan pada masa ini.

Apakah doa-doa mujarab dan mustajab Tok Guru itu sudah tidak bisa menyamankan bumi Kelantan lagi?

Macam-macam yang berlaku di Kelantan kini yang tidak terfikir sebelum ini. Keadaan Kelantan yang dikatakan aman makmur selama kira-kira 19 tahun lalu kini sudah berombak dan berkucar lana, berselerakan. Apakah Kelantan kini dalam proses gelombang politik untuk menyalin pemerintahan daripada Pas kepada UBN semula? Bahawa kerajaan Kelantan sedang membuang tabiat untuk berakhir?

Banyak kerenah dan juga tingkah laku Nik Aziz yang bersalahan dengan adat dan bertentangan dengan keperibadian sebagai ulama terjadi. Nik Aziz dilihat seperti sudah menghadapi satu sindrom ataupun rasukan kuasa ghaib! Jika beliau tidak dirasuk dan masih waras seperti dulu mungkin kata-kata kesat memalukan tidak dihemburkan kepada timbalan presiden Pas, Nasharudin Mat Isa kelamrin.

Mungkin juga beliau tidak sedar ketika mengeluarkan kata-kata itu, atau pun hanya membaca skrip yang ditulis dan disediakan oleh pihak-pihak tertentu sejak pada waktu malamnya lagi? Jika diukur kepada keperibadian dan keluhuran sifatnya seperti dikenali selama ini, beliau tidak akan tegal mengeluarkan kata-kata begitu. Nik Aziz seorang berhemah, berlemah lembut dan senang untuk diajak bicara di mana-mana saja. Dia juga seorang pendengar dan penanya yang baik. Dia juga seorang yang selalunya bertindak dengan penuh keadilan dan kebenaran. Itu Nik Aziz yang dikenali dulu.

Tetapi bila beliau bersikap begitu kelmarin ia benar-benar menghairankan. Pasti ada sesuatu yang tidak kena sudah berlaku dan dilakukan ke atasnya. Mungkin beliau sudah terminum racun atau pun tersalah memakan ubat.

Sikapnya ketara berubah sejak akhir-akhir ini. Paling ketara ia jadi tidak ‘normal’ setelah selesai muktamar Pas ke 55 baru-baru ini. Apakah ini ada kena mengena dengan kekalahan calon pilihannya dari Kelantan. Masakan beliau jadi begitu emosi sekali kalaupun calon beliau kalah. Adat perlawanan begitulah ada kalah dan menang.

Apa yang orang tidak faham, kalaulah beliau begitu percaya dan syok dengan calon dan dikatakan sebagai bakal penggantinya itu kenapa beliau tidak serahkan jawatan Menteri Besar dan Pesuruhjaya Pas kepada orang itu. Bukankah orang itu selama ini sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan jawatan itu? Kenapa harus ditunggu lagi. Nik Aziz sepautnya menyerahkan jawatan itu ketika ini dan bukannya menanti disaat-saat akhir.

Sementara beliau masih dihormati dan diberi kepercayaan inilah kalau beliau hendak serahkan jawatan itu. Tidak ada sesiapa akan membantahya kalau beliau menyerahkan kerusi itu. Walaupun orang itu tidak disokong, namun kalau beliau sudah menyerahkan ‘jabil’ kepada orang itu, orang lain akan ikut. Serahkan..lah. .. apa nak tunggu lagi.

Perkembangan terbaru di Kelantan sudah sampai ke peringkat kronik. Secara sedar sudah ada dua kumpulan Pas di Kelantan. Satu yang menyokong orang yang memperalatkan tok guru itu untuk kepentingannya dan satu lagi yang menentang orang berkenaan. Nik Aziz sepatutnya menyedari hakikat ini dan beliau tidak sepatutnya membiarkan keadaan ini berterusan. Ia sangat bahaya kepada Pas.

Nampaknya kumpulan yang memperalatkan Nik Aziz sudah mencapai beberapa hajat mereka. Setiausaha Badan Perhubungan Pas Kelantan yang dipegang Takiyuddin Hassan kini katanya sudah bertukar tangan kepada orang lain yang menyokong puak yang memperalatkan Nik Aziz hari ini.

Katanya kedudukan dua orang timbalah pesuruhjaya juga, Mohd Amar Abdullah dan Ahmad Yaacob hendak disingkir dan digantikan dengan kumpulan yang menyokong orang yang peralatkan Nik Aziz itu. Usaha sedang dijalankan. Elok juga kalau Ahmad Yaacob dan Mohd Amar melepaskan secara sukarela jawatan itu dan serahkan kepada kumpulan berkenaan. Tidak ada gunanya mereka berada di situ kalau kedudukan mereka dipertikaikan. Kita percaya Mohd Amar dan Ahmad Yaacob tidak pelahap jawatan itu.

Moleknya sejajar dengan terbentuknya susunan baru badan perhubungan Pas Kelantan Nik Aziz juga melepaskan jawatan MB dan Pesuruhjaya Pas Kelantan. Nik Aziz tidak payah nanti ada signal baru perlu meninggalkan jawatan itu. Beliau harus markrifat dengan suasana politik ini dan bertindaklah sebelum beliau juga suatu hari nanti akan dihalau seperti mana berlaku ke atas Nasharudin Mat Isa itu. [wm.kl. 6:55 pm 18/06/09]


Wednesday, June 17, 2009

Panas Pedih Pas

Kalau Orang Sudah Benci... Tunggu Apa lagi?

SAYA rasa bukan saja saya, orang lain juga terkejut dan 'terkanyak' dengan apa yang berlaku di Kota Bharu Kelantan pagi ini mengenai kenyataan atau luahan perasaan berapi Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat terhadap Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa.

Saya berharap media massa salah lapor mengenai maksud dan kata-kata sebenar Tok Guruku Nik Aziz itu. Menurut laporan portal berita, beliau berkata sebagai Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa perlu letak jawatan sebagai timbalan presiden Pas dan ahli parlimen Bachok sekiranya Nasharudin masih berhasrat meneruskan rundingan dengan Umno.

"Kalau benar Nasharuddin nak setuju (dengan kerajaan perpaduan) lebih baik dia masuk Umno, letak jawatan timbalan (presiden PAS) dan di Bachok. Apa buat sampah, menyusahkan," begitulah kata-kata Nik Aziz dipetik.

Saya harap ia salah lapor, iya... saya harap sangat-sangat ianya salah lapor dan satu provokasi saja.

Kalaulah benar begitu maksud Nik Aziz, saya kira ia satu kenyataan yang kurang manis dan sungguh malang sekali yang tidak sepatutnya keluar dari mulut seorang tua bertaraf separuh wali berjawatan Mursyidul Am Pas. Kenyataan begitu sangat beremosi. Cara itu ialah tidak bijaksana dan berhemah sama sekali dan 'berkadas' dengan usianya.

Mengenang aksi Tok Guruku itu lakunya tidak ubah seperti tindakan seorang bapak menghalau anaknya keluar rumah kerana anaknya dikatakan nak bernikah dengan gadis yang tidak disukainya. Tindakan itu selalunya dilakukan oleh orang-orang zaman dulu yang kurang ilmu diplomasi dan rendah pula ilmu siasahnya.

Kenyataan itu tentulah melukai hati dan mengaibkan Nasharudin Mat Isa. Kenapa sampai ke begitu sekali Nik Aziz melepaskan kata-katanya? Besar mana kesalahan Nasharudin dan sebesar mana kuasa Nasharudin sebagai timbalan presiden Pas berbanding dengan kuasa dia sebagai Mursyidul Am? Nik Aziz nampak langsung tidak menghormati kepada perwakilan Pas yang memberi mandat kepada Nasharudin dalam muktamar lalu.

Media juga melaporkan Tok Guruku itu sebagai berkata, Pas Kelantan kesal kerana beri peluang kepada Nasharudin bertanding di Bachok dan menganggap Nasharudin sebagai sampah yang menyusahkan. Kenapa begitu sekali? Apakah tidak ada tindakan lain yang lebih lunak yang boleh dilakukan Nik Aziz selain meluahkan kata-kata itu?

Sekali lagi cara Nik Aziz itu tidak ubah seperti sikap seorang ayah yang terlalu marah kepada si anak sehingga mengungkit-ungkitkan sesuatu yang diberikan kepada anaknya. Apakah sikap begitu betul dan bijaksana dilakukan oleh seorang ayah? Di manakah kecerdikan dan pengalaman seorang bapa kalau menghembuskan kemarahan di tempat terbuka begitu?

Saya yakin sekiranya Tok Guruku memanggil Nasharudin dan bercerita secara baik meminta dia kosongkan kerusi Bachok, Nasharudin akan lakukan tanpa bersyarat. Demi penghormatannya kepada Mursyidul Am Pas dia akan berhenti. Tetapi apakah begitu caranya. Kenapa bila Ibrahim Ali 'poting' punggung Nik Aziz tidak sepatah haram pun mengecam Ibrahim Ali? Aneh!

Begitu juga kalau Nik Aziz panggil Nasharudin dan minta supaya dia serahkan jawatan timbalan presiden Pas kepada orang baju petak-petak merah, Nasharudin akan akur. Siapalah Nasharudin hendak menderhaka kepada Tok Guru. Tetapi kenapa Nik Aziz tidak berbuat begitu? Kenapa menyimpan marah dalam sekam? Walaupun beliau mengatakan kemarahan itu tidak ada kena mengena dengan kekalahan anak ayam didiknya itu, tetapi seluruh orang tahu. Itik ayam pun tahu apa yang berlaku.

Mungkin ada sebahagian orang di Kota Bharu suka dan gembira dengan hemburan guruh Nik Aziz itu. Mungkin ada yang memuji, "bagus Tok Guru..." atau berkata, "jangan main dengan tok guru kawe, dia tidak kira sapa, bila dia marah, bukit gunung pun dia akan sepak". Nasihat dan pujian itu rasanya tidak betul. Tok Guru perlu disejukkan bukan ditambah hangatkan dengan kata-kata berunsur hasutan begitu.

Saya malas ulas panjang dan mahu melihat perkembangan seterusnya apa yang berlaku. Saya juga malas nak kemukakan apa-apa penawar di sini. Biarlah semua orang mabuk gadong, kerana ada orang nak menonton bagaimana kalau orang-orang Pas mabuk gadong, jalannya terhunyung-hayang dan langkahnya akan 'peka'.

Yang jelasnya Umno bertepuk tangan melihat situasi dalam Pas kini. Umno tidak payah kerja keras lagi, musuh sudah berlaga sama sendiri. Api sudah makin marak, kibas saja. Mungkin kali ini rezeki Umno pula untuk menyapu Kelantan pada pilihan raya umum ke 13!

Dalam posting sebelum ini saya sudah berikan ingatan, jangan sampai Pas ada dua mazhab- "Mahzab Haji Hadi" dan "Mazhab Nik Aziz". Nampaknya apa yang saya bimbangkan itu sudah nak menjadi. Benih sudah mulai nak tumbuh.

Duhai ahli dan penyokong Pas, ramai-ramailah solat hajat minta selamatkan Pas. Berdoa dan bermunajatlah. Sebab kalau tidak kena gaya Pas mungkin akan berpecah dua. Mungkin satu lagi parti baru serpihan dari Pas akan wujud!

Iya.. saya sudah membayangi ini sejak beberapa bulan lalu. Berdoalah selagi masih ada waktu. Kita diminta berdoa.

Kepada Nasharudin Mat Isa banyak-banyaklah bersabar dan berdoa. Jangan terasa hati dengan apa yang Tok Guru kata. Anggaplah ianya nasihat berguna. Jangan sesekali melawan. Betapa kalau Nasharudin betul pun dan cuba jelaslah namun ia tidak akan dilihat baik lagi. Semua kebaikan dan kebagusan kepada Mursyidul Am sahaja.

Dan sekiranya difikirkan perlu, boleh dipertimbangkan permintaan Mursyidul Am Pas itu. Iya kalau orang sudah tidak sukakan kita, tunggu apa lagi. Sekiranya saya jadi Nasharudin saya akan serahkan surat mengosongkan kerusi parlimen Bachok kepada Nik Aziz. Sedarlah diri kita hanya menumpang belas kasihan di bumi orang. Nasharudin hanya dagang Pak Malau! Bila orang benci maka kita kena tahu bila masa kita perlu keluar dari rumah itu... semua orang memukul dan mengodam kita.

Kerusi timbalan presiden mungkin tidak perlu dikosongkan kerana kerusi itu ditentukan oleh ahli Pas. Apa yang perlu diingat kuasa memilih dalam parti antara ahli biasa di cawangan Kampung Tok Naga, Kuala Terengganu sama saja dengan undi seorang Mursyidul Am Pas. [jln pahang 3:00 pm 17/06/09]