Thursday, March 29, 2012

Susupan Petang

Mahathir Yang Terus Terlupa Dan Nyanyuk

Sekonyang-konyang Mahathir Mohamad mulai sedar kesilapan demi kesilapan yang beliau lakukan sebelum ini.

Kesedaran itu beriringi dengan perjalanan usianya yang sedang menuju ke takah bongkok tujuh. Walaupun beliau tidak akan mengaku pernah melakukan kesilapan tetapi hakikatnya beliau tidak dapat lari dari itu.

Hari ini beliau meminta Umno membuka peluang untuk para profesional memimpin parti berkenaan. Katanya cawangan hendaklah memberi laluan kepada cendekiwan untuk menyertai parti itu dan seterusnya menjadi pemimpin.

Kenapa baru hari ini Mahathir merasai pentingnya golongan profesional perlu diterima untuk menjadi pemimpin parti itu. Apakah kerana hari ini parti itu sudah miskin pemimpin. Atau cendekiwan dan golongan profesional telah makin menjauhi Umno?

Dua perkara yang menyebabkan ini berlaku dan Mahathir kena akui tanpa prajudis. Nasib yang menimpa Umno hari ini ialah kerana diri beliau. Kerana perbuatan brutal beliau sendiri.

Bukankah yang menghalang para profesional menguasai Umno beliau sendiri. Yang mengajar Umno mencantas pemimpin bistari beliau sendiri. Yang mengkhianati bakal-bakal pemimpin beliau sendiri.

Siapa yang membunuh masa depan Musa Hitam dalam Umno? Siapa yang membunuh masa depan Tengku Razaleigh Hamzah dalam Umno. Dan siapakah yang mengkhianati Awnar dan membuangnya dari Umno? Bukankah Mahathir?

Tidakkah mereka ini adalah tokoh profesional dan cendekiwan? Bukan itu saja sebahagian dari pemimpin Umno telah dimusnahkan oleh Mahathir kerana mereka tidak sedia menjadi Pandir kepadanya?

Betapa Umno kehilangan barisan kepimpinan yang terlatih gara-gara Mahathir bertindak kejam membunuh ketiga-tiga mereka itu. Membunuh Musa Hitam menjadi pegawai kerajaan yang kagum dengan Musa menjadi konfius. Membunuh Tengku Razaleigh menyebabkan rangkaian ekonomi dibina TEngku Razaleigh terputus.

Membuang Anwar menyebabkan barisan kepimpinan muda yang profesional, komited dan berwawasan dan Islamik mufarakah dari Umno?

Jadi kalau Umno kasih dengan pemimpin cerdik, berprinsip, bermaruah...salahnya salah siapa? Jawabnya Mahathir lah. Mahathri pula tidak sesekali membuang pemimpin yang huduh, jelek, moral buruk kerana mereka itu akan menjadi pandir dan upih politiknya. Mahathir sengaja mengekalkan mereka yang korup, ada skandal untuk dijadikan umpan dan aset bagi menjadi pengawal dan penjujung termasuk penjilat buntutnya.

Makanya Mahathri jangan kesal kalau Umno hari ini tiada pemimpin bertaraf tokoh seperti ketiga orang itu. Mahathir jangan kesal kalau golongan profesional tidak berminat dengan Umno. Seruan Mahathir itu sudah terlewat. Beliau cuba memanggil orang-orang cerdik dan berkualiti menyertai Umno setelah bakanya dibunuh sendiri olehnya.

Seruan itu juga sudah terlewat. Disaat Umno sudah penghujung baru Mahathir bingas dan tersedar untuk membawa pemimpin parti itu.

Hari ini untuk pengetahuan Mahathir orang layak untuk jadi pemimpin Umno adalah orang-orang seperti Inchek Ibrahim Ali, Ezam Mohamad Nor, Hassan Akidah, Zul 9/10 dan sekalian orang sejenis dan sewaktu dengannya termasuk dua tiga ekor Keling dan seekor Cina. Hanya mereka ini sesuai dan layak berada dalam Umno.

Saya yakin kesedaran Mahathir dan ingin kepada golongan profesional itu tidak akan memecah liru mereka. Malahan mereka menganggap seruan Mahathir itu sebagai orang yang bercakap dalam mengigau setelah tidur saat hujan gerimis. [wm.kl.2:34 pm 29/03/12]

Sebuka Mata

Awang Adek Akan Menangis Tidak Berlagu?

Berita ini belum disahkan tetapi kemungkinan ianya sahih 90%. Malam tadi ketika singgah di sebuah kedai mamak di Kuala Lumpur yang menjadi setesen malam para broker politik dan facebooker saya terdengar satu berita yang menyayatkan hati. Sedih dan terkejut.

Mulanya saya kira ianya hanya gurauan sahaja sekadar untuk menyedapkan hati beberapa orang yang ada di situ tetapi bila saya minta kepastian penyampai berita itu mengesahkan. "Ini serius," ujarnya.

Turut ada di situ malam tadi dua orang wakil rakyat dan beberapa orang yang sedang mencari kerusi untuk bertanding dalam pilihan raya akan datang. Saya tidak pasti orang lain peduli atau tidak pada cerita itu walahualam. Barang kali tidak kerana mereka sudah mengenali penyampai maklumat itu mungkin sudah boleh mengagak benar tidaknya.

Tetapi yang menyampaikan berita itu bukan sebarangan. Dia adalah seorang diplomatik yang baru pulang bercuti. Saya tidak fikir dia berbohong kerana maklumat sebegitu tidak boleh dibuat bergurau. Kapasititnya sebagai diplomnati cukup dipercayai. Dan saya juga tidak mengira dia bergurau kerana dia mengenali siapa saya, MSO.... sebutnya.

"Betul ke?" tanya saya ingin ketegasan terhadap apa yang dikatakan.

"Betul... mereka tunggu masa saja, mampus...," katanya.

"Apa sebabnya..." tanya saya lagi kurang percaya.

"Semua orang tahu, demo gi sendiri orang akan cerita...," balasnya. "Katanya seorang dah pun ambil keputusan..." sambungnya lagi. Tentang itu saya kurang mengambil peduli.

Malam 31 Mac ini ada keramaian di kawasan berkenaan. Katanya seorang yang telah membuat keputusan akan memberi maklumat lanjut. Jadi kalau hendak tahu silalah ke tempat itu. Sudah pasti benar atau tidak cerita diplomat itu.

Yang pastinya kalau berita semalam betul dan benar ini bermakna Awang Adek Hussein akan menangis tidak berlagu. [wm.kl.8:46 am 29/03/12]

Wednesday, March 28, 2012

Laporan Lewat

Lebih 5,000 Ikuti Ceramah Anwar, Mat Sabu

Lebih 5,000 memenuhi padang bola Taman Kosas Ampang malam tadi mengikut ceramah Anwar Ibrahim dan Mohamad Sabu. Walaupun di laman Fb ada gesaan dan ancaman oleh golong tertentu akan bertindak ke atas orang ramai yang hadir ke situ namun ancaman berkenaan tidak dihiraukan.

Antara ancaman yang dibuat oleh pihak tertentu di Fb mengajak orang ramai datang untuk menghalang 'Israel' menjejaki bumi Ampang. "Mari kita ramai-ramai menghalang Isrel daripada memijak bumi Ampang". Begitulah salah satu ancaman yang dihantar ke Fb.

Ada dipercayai ancaman atau konotasi 'Israel' itu ditujukan kepada Anwar Ibrahim.

Bagaimana pun orang ramai khasnya anak-anak muda, orang Cina dan India yang datang ke padang bola untuk mengikuti ceramah perdana itu sedikit pun tidak gentar kepada ancaman itu. Sebaliknya ancaman tidak bertamdun itu menjadi cabaran dan semangat untuk mereka hadir.

Malam tadi tidak ada laporan berlaku kekacauan terhadap ceramah berkenaan. Anwar dan Mohamad Sabu dapat berceramah dengan elok sehingga ke akhir majlis.

Melihat kepada sambutan hangat pada ceramah malam tadi ia memberi petanda bahawa sokongan kepada Pakatan Rakyat semakin bertambah dan kuat. Dipercayai keadaan itu akan lebih hangat lagi selepas parlimen dibubarkan.

Selain Mohamad Sabu Timbalan Presiden PKR Azmin Ali dan ahli Parlimen Ampang Zuraidah Kamaruddin juga turut sama hadir.

Dalam perkembangan lain pada malam Jumaat (30 Mac 2012) Anwar akan bersolat hajat dan berceramah bersama Tok Guru Nik Aziz dan Dr Tan Seng Geow akan di Padang Perdana Kota Bharu.

Di sebelah petang Anwar akan berada di Paloh Gua Musang untuk meraikan majlis kemasukan lebih 100 orang ahli dan penyokong Umno ke dalam parti PKR. Maklumat terbaru katanya Tengku Razaleigh Hamzah juga pada hari sama akan berada di Gua Musang.

Apakah beliau akan bertemu dengan Tengku Razaleigh atau tidak tidak dapat dipastikan. [wm.kl.4:46 pm 28/03/12]

Tuesday, March 27, 2012

Susupan Malam

Hasan Akidah Terkena Lagi?

Musykil juga kita macam mana seorang Melayu yang kuat beragama, membawa Quran sejak dari kecil, membaca Khutbah di masjid-masjid berkelulusan Phd di luar negara lagi.. tetapi boleh berbohong. Sepatutnya orang agama yang berpendidikan seperti itu tidak akan berbohong atau tergamak memutar fakta yang mudah dipetahkan oleh orang lain?

Tetapi itulah nampaknya yang berlaku kepada Hasan Akidah alias Hasan Ali seperti mana didedahkan oleh Menteri Besar Selangor Abdul Khalid Ibrahim berhubung pendedahan bekas Exco Selangor itu mengenai peruntukan membaiki pejabat.

Kata Hasan sebelum ini beberapa orang Exco telah membelanjakan wang ratusan ribu untuk membaiki pejabat.

Sebaliknya apa yang didedahkan oleh Khalid hari ini jelas, nyata dan tidak payah bersuluh lagi yang banyak membelanjakan untuk membaiki pejabat ialah Hasan sendiri. Hasan tampaknya telah meludah ke langit akhirnya terkena hidung comelnya sendiri.

Dedah Khalid, Hasan Akidah telah membelanjakan sebanyak RM329,000 untuk memperbaiki pejabatnya di mana angka itu mendahului perbelanjaan oleh Exco lain untuk membaiki pejabat masing-masing.

Misalnya Ean Yong Hian Wah (RM146,000) dan Rodziah Ismail (RM119,000).

Exco lain yang disenaraikan termasuk Xavier Jeyakumar (RM70,000), Ronnie Liu (RM53,000), Yaakob Sapari (RM32,000), Teresa Kok dan Elizabeth Wong (di bawah RM25,000) dan Iskandar Abdul Samad (RM21,000).

Daslam senarai itu tidak pun termasuk nama Dr Halimah Ali yang dituduh oleh Hasan sebagai Exco yang paling banyak membelanjakan peruntukan untuk membaiki pejabat. (Saya nak pergi ke pejabat Halimah dan mengambar gambar seperti ditawarnya. Harap Halimah boleh hubungi saya).

Berdasar pendedahan Khalid itu menjelaskan Hasan bohong dan cuba melindungi apa yang berlaku kepada dirinya. Pembohongan ini memalukan Hasan dan beberapa orang pengikutnya. Elok kalau Hasan memohon maaf atas pembohongan beliau seperti didedahkan oleh Khalid itu.

Dalam hal ini saya tidak kira Khalid yang tidak dilihat Islami, yang tidak mengakui mengaji Quran sejak kecil, yang tidak mengaku berkelulusan tinggi, yang tidak mengaku tahu membaca khutbah... atau yang tidak mengaku sebagai seorang pejuang akidah... lebih Islam dan jujur dari Hasan Akidah.

Jelas yang perlu diperbetulkan akidah politik dan agama di sini bukan orang lain melainkan Hasan sendiri. Sebab dalam Islam, dilarang orang yang bercakap bohong, membuat fitnah dan memburukkan rakan dan parti sendiri.

Dalam perkembangan lain khabarnya seorang orang kuat Hasan yang selama ini menjadi penasihat telah bertelingkah dengan Hasan. Katanya bekas Exco itu yang baru set-up pejabat di Taman Tun Dr Ismail telah melarang orang kuat itu dari memasuki pejabatnya.

Masalah yang difahami ialah berhubung dengan penyalahgunaan wang? Sejauh mana ianya benar kita akan cuba siasat. [wm.kl.7:34 pm 27/03/12]

Ulasan Isu

Makan Tanah
Kalau Adun Biasa Dapat Satu Hektar
Berapa Pula Untuk MB?


Pendedahan dibuat Pesuruhjaya Pas Terengganu Abdul Wahid Endut mengenai wakil rakyat Umno mendapat tanah sesuatu yang mengejutkan. Barang kali perkara itu sudah tidak menjadi isu lagi bagi rakyat Terengganu. Tetapi bagi saya sungguh diluar jangka.

Apa lagi kerajaan UBN selalu mengakui mereka mendahului rakyat daripada kepentingan mereka sendiri.

Dengan pendedahan itu mendedahkan apa jenis sebenarnya kerajaan UBN ini. Jenis jin makan tanahkah?

Rasanya semasa Pas memerintah Terengganu dulu kerajaan Pas Terengganu tidak membahagi-bahagikan faraid kepada sesama sendiri (pemimpin) tetapi membahagikan geran tanah kepada rakyat miskin.

Apa yang berlaku di Terengganu itu tampaknya tidak menunjukkan hakikat itu. Rakyat tidak didahulukan tetapi wakil rakyat yang diutamakan. Untuk permulaan beliau mendedahkan lima orang wakil rakyat yang menerima tanah setiap seorang seluas satu hektar. Menurutnya bukan saja setakat lima wakil rakyat diberi tanah tetapi ramai lagi.

Antara wakil rakyat yang didedahkan mendapat habuah tanah, Ahli Parlimen Besut, Dr Abdullah Muhammad Zin. Dia dikurniakan tanah seluas satu hektar di kawasan Dendong, Mukim Tembila, Besut tanah nombor No. Lot PT6964.

Adun Jertih, Idris Jusoh bekas MB Terengganu beliau juga mendapat habuan tanah di kawasan sama tanah lot nombor PT6902.

Adun Hulu Besut, Nawi Mohamad, juga mendapat tanah dilokasi sama di atas lot nombor PT6904 yang keluasannya 1 hektar.

Dua lagi ialah Muhammad Pehimi Yusoh iaitu Adun Kota Putera juga di kawasan sama, keluasan satu hektar dengan No. Lot PT6903.

Seorang lagi Adun Batu Rakit, Karzan Che Mat. Tanah itu di kawasan Mengabang Bakong, Mukim Batu Rakit, Setiu. Keluasan tanah 0.9965 hektar, lot bernombor PT30794.

Pendedahan itu menimbul persepsi buruk terhadap kerajaan oleh rakyat. Mungkin ada yang berangggapan kalau wakil rakyat biasa mendapat satu hektar, bagaimana pula dengan para Ecxo? Mungkin jumlahnya dan nilai tanah lebih baik lagi. Memalukan kalau Idris Jusoh yang dikenali sudah bangasawan juga diberi tanah.

Tentu rakyat akan bertanya dan beranggapan kalau wakil rakyat biasa tentulah Exco diberi habuan tanah 10 hektar. Kalau begitu berapa hektar pula untuk menteri besar? Mustahil MB tidak mendapat apa-apa habuan dan setaraf dengan kedudukannya tentu tanah yang diberikan kepada MB lebih banyak dan tanah yang lebih bernilai dari itu.

Menurut Wahid beliau akan membawa kes itu ke sidang Dewan Undangan Terengganu akan datang. Sama-sama kita tunggu apakah penjelasan Mat Said nanti? Jangan belia mengelak atau mencari helah untuk tidak menjawabnya. Beliau juga kena jujur berapa hektar untuk beliau sendiri?

Adalah baik setelah pemberian tanah itu yang tentu menyakitkan hati rakyat didedahkan, semua wakil rakyat yang mendapat habuan itu memulangkan semula tanah itu kepada kerajaan untuk diberikan kepada ribuan rakyat Terengganu yang masih tidak bertanah dan membangun rumah atas tanah-tanah rezab kerajaan di simpang-simpangan jalan.

Kalau pun tidak mahu dikembalikan kerana tanah itu mungkin sudah diusakan atau dibangunkan istana dan banglo kerajaan hendaklah menilai tanah itu mengikut nilaian semasa dan wakil rakyat itu perlu membayarnya.

Apa difahamkan dalam jawaban MB Terengganu pemberian habuan itu ialah kepada mereka - (wakil rakyat) yang tidak akan dicalonkan pada pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Apakah ini menjadi amalan kerajaan Terengganu memberi tanah kepada wakil rakyat-wakil rakyat yang tidak lagi dicalonkan? Kalau benar begitu apakah kerajaan Terengganu (BN) sudah dapat memastikan bahawa Idris Jusoh tidak akan dicalonkan manakala beliau sendiri sudah mengesahkan akan dicalonkan? [wm.kl.4:45 pm 27/03/12]

Monday, March 26, 2012

Susupan Petang

Najib Sudah Adakan Majlis Makan Malam Perpisahan?

Malam tadi semua ahli Parlimen UBN telah berhimpun di Seri Perdana kediaman perdana menteri di Puterajaya bagi menghadiri majlis makan malam yang diadakan Najib Tun Razak.

Majlis makan malam, malam tadi dikira anih kerana jarang dilakukan Najib ketika parlimen sedang berlangsung. Ghalibnya perdana meteri (Najib) mengadakan majlis makan malam sebaik saja selesai pembentangan Bajet di parlimen.

Kerana melanggar kebiasaan itu, majlis makan malam adalah pelik dan di luar kebiasaan. Justeru itu ada yang menyangka majlis makan malama pelik itu menanda perlimen penggal ke 12 sudah hendak dibubarkan.

Apa lagi seorang ahli parlimen yang turut hadir pada majlis itu menjelaskan, menurut Najib majlis makan malan tadi bukan apa-apa kecuali sebagai majlis perpisahan sesama kita.

"Apakah malan ini ada meting,?" tanya ahli parlimen berkenaan kepada Najib.

"Tak ada ia cuma majlis makan untuk perpisahan sesama kita sahaja," begitulah balas Najib bergurau. Ahli majlis berkenaan pulang sebaik selesai makan.

Majlis malam tadi dihadiri oleh hampir seluruh MP UBN... hanya beberapa orang yang tidak ada hadir yang berada di luar negeri. Bagai mana pun bekas PM Abdullah Badawi tidak hadir.

Ada yang menyifatkan majlis makan malam adalah majlis makan malam terakhir dengan perdana menteri dan menunjukkan bahawa selepas tidak ada majlis makan bersama perdana menteri dengan wakil rakyat.

Mungkin ada kebenaran pendapat beberapa pihak bahawa pilihan raya umum sudah hampir benar. [wm.kl.8:24 pm 26/03/12]

Saturday, March 24, 2012

Rencana Ahad

Wanita Umno Berpecah Kepada Dua Kumpulan
Tudung Inggeris Dengan Tudung Arab


Gelora yang melanda wanita Umno hari memberi suasana yang tidak kondusif kepada UBN amnya dan Najib Razak khasnya. Adalah satu kesilapan besar... umpama menyimpan kudis yang akan menjadi barah kalau Umno atau Najib menolak hakikat wanita Umno kini berpecah kepada dua puak; puak menyokong Shariat Abdul Jalil dan yang tidak menyokong yang dilambangkan oleh naibnya, Kamalia Ibrahim.

Kalau tidak berpecah dua dan wanita Umno dalam keadaan keliru, tidak mungkin diadakan himpunan wanita Umno semalam untuk memberi 'pencerahan' terhadap beberapa isu yang timbul. Pencerahan itu bererti ada ruang-raung temaram dan gelap di dalam wanita Umno pada masa ini yang perlu dibersihkan. Keadaan kini tidak wajar berlaku dan sesuatu menyedih lagi menakut kerana ia menjelang pilihan raya.

Wanita adalah agen terpenting dalam Umno. Wanita menjadi tenaga utama dalam jentera Umno kerana kesungguhan dan keseriusan mereka setengahnya sehingga ada melupai suami dan anak-anak dalam berkerja untuk kemenangan Umno. Apabila fraksi itu sudah berpecah dan tidak sekata ia memarahkan Umno.

Selepas majlis semalam diadakan pula sidang akhbar untuk kesemua pihak terkhusus Sharizat dan Kamalia membuat penjelasan. Sharizat cuba menunjukkan akan dirinya tidak berubah walaupun dia sudah pasti tidak akan menjadi menteri selepas ini. Jaminan Najib agar wanita bersama Sharizat juga memberi kekuatan kepadanya dan eksploit olehnya kononnya ia masih ada sokongan. Tetapi apa guna kekuatan kalau jawatan tidak ada. Dalam Umno jawatan mengatasi segala-galanya. Seseorang itu menjadi kuat, disayangi dan dihormati kerana adanya jawatan.

Sidang akhbar itu banyak disuluh dan ditumpukan kepada Kamalia sebab Kamalia yang menonjol dalam mengkritik dan tidak senang dengan Sharizat ekoran terpalit tahi lembu cair dari lembu gembuk milik suaminya.

Kamalia tidak senang dengan isu itu. Pengumuman Sharizat untuk berundur dari kabinet dilihat sebagai tidak menyelesaikan masalah atau kemelut dalam wanita Umno kerana pengundur itu bukan ikhlas dan suci. Ia dibuat Sharizat setelah beliau terhidu yang kouta senatornya yang tamat 8 April tidak akan disambung lagi. Bagi Kamalia keikhlasan Sharizat boleh diterima kalau beliau berundur sekarang.

Mengenang saya nampak Kamalia ikhlas dan bukan dia berbuat untuk mendapat sesuatu. Beliau bimbang kerana isu projek lembu gemuk (NFC) akan memakan Umno. Lagi pun isu lembu gemuk menyulitkan untuk wanita bergerak kerana mereka turut dipalitkan sama apabila ketua mereka Sharizat ditengok terlibat.

"Hari ini kami (wanita Umno) dipanggil lembu," demikian kata Kamalia dipetik dari satu laporan protol. Jadi untuk melincinkan tugasan wanita maka bau hampak lembu hendaklah dibuang dari wanita Umno. Kamalia merasakan bahawa projek lembu gemuk turut terpalit ke kelubung merah dia sendiri dan wanita lain juga. Desakan itu pastinya demi menjaga maruah wanita Umno seluruhnya.

Alasan Kamalia itu memang betul dan tepat. Apa yang menimpa Sharizat itu seolah-olah setitik nilai yang jatuh ke dalam susu sebelanga. Maka walaupun dia tahu penyokong setia Sharizat akan marah kepadanya, tetapi demi tanggungjawab dan amanah parti dia terpaksa cakapkan juga tanpa memperdulikan suara cemuha sang setia Sharizat.

Gara-gara isu dialami Sharizat menyebabkan timbul suasana berbelah bagi dalam wanita Umno. Ada bersetuju kalau Sharizat bukan saja melepas jawatan menteri tetapi jawatan ketua wanita juga. Mereka yang selama ini bergantung hidup mendapat ehsan dari kedudukan Sharizat sebagai menteri akan menyokong habis-habisan. Manakala yang benar-benar menjaga nama baik dan maruah parti bersetuju dengan saranan Kamalia itu.

Media massa tidak cuba highligt keadaan ini dan cuba diselindungkan perbalahan itu. Namun apa yang wujud dihati tidak dapat disembunyikan. Di dalam lensa kemera dan gambar-gambar dipaparkan menjelaskan bahawa tidak ada gambar Kamalia bersama Sharizat. Tidak ada propaganda kemesraan di antara mereka berdua. Ketiadaan gambar ini menunjukkan kedua pihak sedang berperang. Sebelum ini pun perang dingin keduanya sudah berlaku. Perkara paling jelas perwatakan, peribadi dan pemikiran keduanya jauh berbeza.

Umum sudah tahu mereka tidak dari satu rahim pemikiran. Usah melihat jauh, tenguk sahaja kepada bentuk tudung yang mereka pakai sudah menjelaskan perbezaan itu. Sharizat pakai tudung stail Inggeris manakala Kamalia memakai tuduh stail Arab. Tudung Sharizat nampak ekor lembu di dahi manakala tudung Kamalia menutup rambut dan aurad.

Pakaian dan syaksiah mereka menunjukkan perbezaan dan keperibadian ini. Pakaian juga tercermin dalam wanita seluruhnya. Mana-mana wanita yang bertudung Inggeris adalah penyokong Sharizat manakala yang bertudung Arab adalah penyokong Kamalia.

Apa yang tercermin dari keperbadian dan fesyen ini ia tidak boleh dibohongi. Pakaian mencerminkan apa yang terlindung di dalam. Besar atau leper di dalam akan digambar menerusi pakaian!

Dalam melihat perbalahan di antara Sharizat dengan Kamalia ini ia tidakakan reda walaupun ia diminta oleh Najib. Sama ia akan menjejaskan persiapan Umno untuk menghadapi pilihan raya atau tidak, tetapi yang nyata dalam pertandingan akan datang ada perebutan hangat dalam pergerakan wanita sayap kiri Umno. Perang itu juga sedikit sebanyak akan menjejaskan Umno menghadapi pilihan raya. [wm.kl.10:10 25/03/12]

Jentik Najib

Enggan Tubuh Tribunal Kkhas
Kenyataan Paling 'Hamlau' Dari Seorang PM

Perdana
Menteri anda Ha Najib Razak telah membuat keputusan tribunal khas untuk menyiasat peguam negara Ghani Petail dan bekas ketua polis negara Musa Hasan yang dikatakan terlibat memerangkap seorang pegawai tinggi polis sehingga dia dipecat tidak akan ditubuhkan.

Mengumumkan demikian selepas mesyuarat Majlis Tertinggi Umno malam tadi Najib memberi alasan untuk tidak menubuh tribunal itu kerana ia dakwaan yang bukan sah. Maksudnya apa yang dikatakan ke atas Ghani dan Musa itu hanya dakwaan yang kena disahkan.

Mungkin keputusan dan alasan Najib itu tidak pelik baginya; dakwaan kena disahkan dulu. Tetapi bagi orang lain termasuk saya merasa pelik bahkan bengong dengan kata-kata perdana menteri itu. Apakah sesuatu dakwana itu kena disahkan dan siapa yang perlu mengesahkannya. Perdana Menteri kah?

Dakwaan atau tuduhan mestilah sesuatu yang bersifat tidak sahih. Makanya ia perlu disiasat untuk mengetahui akan kesahihan itu. Bengong? Kalau ianya sudah sah tidak perlu kepada penubuhan tribunal dan penyiasatan lagi.

Saya rasa inilah kenyataan seorang perdana menteri yang paling bengong dan hamprak di dunia ini dan tidak masuk akal. Kalau Najib tidak mahu ditubuhkan tribunal itu carilah alasan yang lebih cerdik sikit seperti negara ketiadaan wang atau pun isteri saya tidak membenarkannya.

Tujuan tribul itu ditubuhkan ialah untuk menyiasat dakwaan itu. Bukankah sudah ada beberapa saksi untuk memberi keterangan terhadap dakwaan itu? Tidak cukup lagikah dengan saksi itu? Najib nampaknya telah menjatuhi hukum sebelum dibicarakan.

Najib nampaknya hendak melindungi gajah di sebalik kuman. Dia mungkin bimbang kalau tribunal itu ditubuhkan dan siasatan berjalan lebih banyak lagi angkara buruk akan terdedah. Apakah ada yang membabitkan dengan dirinya juga? Mungkin...

Elok rasanya kuasa menubuh tribunal khas ini harus diletak kuasa penubuhan kepada Yang Dipertuan Agong. Wajar kalau perlembagaan negera untuk memberi kuasa penubuhan tribunal itu kepada Agong agar ia bebas. Kalau terus berada ditangan perdana menteri, membolehkan perdana menteri bebas melindungi sesiapa saja yang dia sukai menerusi kuasa agar tribunal tidak ditubuhkan.

Kalau siasatan dalam tribunal itu nanti tidak terbabit dengan Najib, apa lagi kalau terbabit dengan pihak pembangkang saya kira Najib akan cepat bersetuju. Rakyat memahami keadaan ini dan helah ini. Hamlau... mana transformasi yang dilaung-laungkan? [wm.kl.12:51 t/hari 24/03/12]

Berita Tengahari

Orang Kuat Taib Mahmud Hendak Sertai Pas?

Orang kuat Taib Mahmud baru sekejap tadi memberi tahu perkembangan politik di Sarawak cukup membimbangkan. Katanya harapan untuk Pakatan Rakyat meraih lapan hingga 10 kerusi parlimen di negeri Bumi Kenyalang itu bukan menjadi angan kosong lagi.

Perubahan suasana politik di Sarawak menurutnya begitu ketara lagi. Taib Mahmud yang tidak berapa selesa dengan Najib Razak kerana Najib pernah meminta Ketua Menteri itu bersara selepas pilihan raya negeri lalu, ada tanda-tanda akan bertukar selera politik.

Menurutnya BN masih menguasai di Serawak tetapi tidak semestinya ia menyokong BN Kuala Lumpur. Kerja-kerja untuk menjalinkan persahabatan dengan PR sedang dilakukan oleh pihak tertentu sebagai mewakili Ketua Menteri.

Dalam pada itu satu persefahaman telah dibuat di antara Taib Mahmud dengan seorang tokoh Umno di Semenanjung menjelang pilihan raya akan datang. Persefahaman ini khabarnya sudah sampai ke peringkat konkrit.

Kata bekas orang bertanggungjawab membawa Taib pulang ke Sarawak tahun 1981, BN yang diungguli Parti Pesaka Bumiputera Sarawa (PBB) akan bersama Pakatan Rakyat. Selepas ini katanya PBB Sarawak khususnya akan mengucapkan selamat tinggal kepada BN.

Menurut beliau yang juga bekas pegawai kepada timbalan menteri antara faktor atau tarikan besar PBB untuk bersama Pakatan Rakyat ialah janji yang termaktub dalam Buku Jingga untuk memberi 20 peratus royali minyak yang mana ia tidak akan terlaksanakan oleh BN.

Beberapa janji lain misalnya masalah tanah adat, pembangunan di Sarawak juga menjadi faktor.

Sehubungan itu katanya beliau sendiri akan bertukar parti meninggalkan PBB dan menyertai Pas. Beliau berhajat untuk berjumpa Tok Guru Nik Aziz dalam masa terdekat. "Kalau boleh enta tolong ana untuk berjumpa Tok Guru," mintanya sambil berkata apa yang perlu saya bawa untuk jumpa Tok Guru.

Jawab saya bawa iman dan keyakinan sahaja, lain-lain tidak ada apa-apa pekeras, balas saya bergurau. InysaAllah akan saya aturkan untuk memenuhi permintaannya itu. [wm.kl.12:10 t/hari 24/03/12]

Friday, March 23, 2012

Ulasan Politik

Tengku Razaleigh Hamzah
Tidak Perlu Tanding Atas Lambang Bulan

Tahun 1978 saya pernah menyatakan kepada beberapa orang kampung saya, suatu hari kelak Tengku Razaleigh Hamzah akan menyertai Pas. Salah seorang pengamat politik kampung saya (Wan Ahmad Wan Yaacob - Allahyarham) menggeleng kepala dan sambil menjebeh mulut menolak ramalan itu. Katanya; tidak mungkin Tengku Razaleigh akan menyertai Pas.

Saya tidak tahu kenapa saya ada naluri berkata demikian. Walhal usia saya ketika itu dalam belasan tahun. Kalaupun saya sudah berjinak dengan program politik, menghadiri ceramah-ceramah perdana Pas, belum layak untuk membuat ramalan berkenaan. Dalam usia remaja saya masih jauh dengan pimpinan politik mana-mana parti serta mengetahui maknawi siasah. Saya hanya penulis pingitan yang melapor hal ehwal kampung saja.

Mungkin ia instinct seorang budak pada masa itu.

Lagi pun tahun 1978 Umno baru sahaja berjaya menumbangkan Pas dengan cara huduh - tektik jahat setelah meMagerankan Kelantan terlebih dahulu. Peristiwa dan insiden tahun 1978 sudah menjadi pengetahuan umum dan ia terpacak kemen dalam kepala rakyat Kelantan khasnya yang berusia 50 tahun ke atas. Kejahatan UBN itu tidak akan lenyap dari minda rakyat Kelantan.

Mana mungkin Tengku Razaleigh akan menyertai Pas? Saya masih ingat tempat dan waktu saya meramalkan itu. Sehingga kini Tengku Razaleigh belum menyertai Pas. Tetapi tahun 1990 beliau pernah mengadakan pakatan politik dengan Pas di Kelantan. Pakatan itu sungguh memeranjatkan.

Hasilnya pakatan menerusi Angkatan Perpaduan Ummah (APU) itu membawa kemenangan bersejarah sehingga Umno tidak mendapat satu kerusi pun dalam pilihan raya umum 1990.

Nik Abdul Aziz saking gembira dan 'terkema' (tahukah terkema, terkejut dan terperagah) dengan kemenangan itu tidak dan tahu untuk mengulas bagi menjustifikasikan. Beliau hanya mampu berkata kemenangan itu adalah hasil bersatunya manusia di bumi dengan malaikat di langit. Kenyataan Nik Aziz itu ramai yang merasa ia melampau sehingga meletakkan malaikat juga menyokong Pas. Tetapi itu hakikatnya. Sijahil mengejek kata-kata Nik Aziz.

Permaufakatan Tengku RAzaleigh dengan Pas menubuhkan APU tidak siapa menyangka. Tetapi itulah yang terjadi kemudiannya. Jadi sekarang ini apakah ada kemungkinan baru, beliau akan menyertai Pas? Mustahil untuk Tengaku Razaleigh menyertai Pas, tetapi tidak mustahil kalau dia ada pakatan lebih signifiken dari itu di masa akan datang.

Keadaan politik bekas Menteri Kewangan itu kini tidak menentu. Beliau seakan hilang punca dan nasab politik dalam keadaan delima. Angin kepada Umno nampak sudah begitu menipis. Kritikan-kritikannya berhubung royalti minyak Kelantan dan juga sikap serta tindak tanduk pemimpin Umno yang hilang jiwa juang, menyebabkan dia jadi confius dan muak dengan Umno.

Lantaran itu ia membawa kepada persoalan apakah beliau akan terus diserahkan oleh Umno untuk memikul tanggungjawab di Gua Musang dalam pilihan raya umum akan datang. Kalau mengikut tradisi dalam Umno... tidak mungkin lagi mana-mana ahli yang mengkritik parti diberikan laluan. Saya percaya kalau orang lain sudah lama Umno pecat atau mengenakan tindakan disiplin kepada Tengku Razaleigh. Tetapi Umno nampaknya begitu berhati-hati dengan ahli Parlimen Gua Musang ini.

Bagi Tengku Razaleigh dia sudah pun membuat perhitungan sebelum mengkritik Umno atau mengambil jalan melencung dari lorong fikir partinya itu. Bahunya seakan sudah sanggup memikul apa yang dicincangnya. Tengku Razaleigh bukan kecil anak. Dia sendiri mungkin menyedari Umno tidak menganggap dia penting dan merupakan aset lagi.

Justeru itu barang kali timbul ramalan dalam pilihan raya akan datang dia tidak dicalonkan bertanding Najib. Beliau sudah sudah mengumumkan akan tetap bertanding kalau pun Umno tidak sedia memberi watikah sebagai calon kepadanya. Mungkin Tengku RAzaleigh sudah dapat menghidu apa yang bakal berlaku.

Pendirian ini merupakan sikap semulajadi Tengku Razaleigh. Beliau tidak perlu meminta dan menangih apa-apa kepada Umno. Dia juga tahu bahawa Gua Musang adalah kerusinya yang tidak mungkin boleh diusik sesiapa pun. Maksudnya beliau boleh menang kalau bertanding atas tikit apa saja di kerusi yang diwarisi turun temurun itu.

Pas dalam hal ini belum bincang kedudukan Tengku Razaleigh tetapi tidak akan menolak kemungkinan membantu alias bekerjsama dengannya. Contoh sudah berlaku di Pasir Mas macam mana parti itu memberi lambangnya kepada seorang manusia yang sebelum ini memaki hamun kepada Pas dan Tok Guruku Nik Aziz.

Apatah lagi Tengku Razaleigh jauh lebih bari dan bertatasusila daripada manusia itu, kalau Pas sedia memberi laluan dan bekerjasama untuk kemenangan kedua-dua pihak (Tengku RAzaleigh dan Pas) ia tidak memelikkan.

Bagaimana dalam hal ini saya ingat memberi isedikit pandangan kepada Pas. Pas tidak perlu memberi lambangnya kepada Tengku Razaleigh. Kalau Pas memerlukan semangat Tengku Razaleigh untuk mempertahankan kerajaan negeri, Pas tidak payah menyerahkan bulan kepada anak raja itu. Pas boleh sokong Tengku Razaleigh dengan cara tidak meletakkan calon di Gua Musang.

Cara ini rasanya lebih baik dan bijaksana. Iya juga menyelesakan Tengku Razaleigh untuk berkempen para setiawannya. Tidak nampak sangat Tengku Razalegih terjempit dengan keadaan. Lagi pun pengaruh dan keperibadian Tengku Razaleigh di Gua Musang tidak siapa dapat mengatasinya. Umno tidak ada calon untuk berdepan dengan beliau. Kalau setakat Yusuf Abdul Ghani (Nenggeri), atau Saufi Deraman tidak 'rak' untuk berlawan dengan Tengku Razaleigh.

Campur semua tokoh-tokoh hebat Umno Gua Musang menentang Tengku Razaleigh, mereka akan kalah. Malahan sebahagian besar orang Gua Musang yang mengenali Dewan Undangan Negeri adalah atas restu dan bantuan Tengku Razaleigh. Tidak semua mereka itu sedia untuk memberi kulit setelah memamah kacang Tengku RAzaleigh. Apa lagi kalau Pas sedia bekerjasama memberi laluan dan sokongan tanpa meletakkan calon untuk berhadapan dengan Tengku Razaleigh, kemenangan awal-awal lagi boleh diramalkan. [wm.kl.7:30 pm 23/03/12]

Thursday, March 22, 2012

Tinjau Politik Kelantan

Pas Jangan Leka Dan Rasa Selamat

Saya bersetuju dengan ingatan diberikan Pengarah Jabatan Pilihan Raya Pas Kelantan (JPN) Wan Nik Wan Yusuf supaya ahli parti itu jangan berada di zon selesa Pas akan kekal memerintah Kelantan dengan mengambil kira Kelantan kini sudah empat penggal di bawah teraju Pas.

Katanya pujian terhadap Pas terutamanya dari musuh sebagai jerat untuk memerangkap Pas, jadi jangan mudah terpedaya dengan perangkat itu.

Ingatan Wan Nik itu sesuatu yang tepat ada kebenarannya serta perlulah diambil perhatian serius oleh semua pihak dalam parti Islam tersebut.

Hakikat tidak boleh dielakkan, walaupun ramai meletakkan Pas akan dapat dan yakin mempertahan negeri Kelantan pada PRU 13, tetapi ada juga yang menaruh kebimbangan mengenai keupayaan Pas.

Kalau tidak silap, saya sendiri sudah menulis beberapa kali secara ringkas memberi peringatan bahawa UBN bersedia untuk menawan Kelantan kali ini. Cara Umno menggerakkan jenteranya dilihat ada kesungguhan pada parti itu.

Pas tidak boleh merasa sedap dengan mengambil budaya Umno yang suka cah keting dalam setiap pilihan raya. Mungkin kali ini orang Umno akan mengenepikan seketika budaya itu kerana mereka mempunyai azam tinggi untuk takhluk Kelantan. Ingat budaya dan pendekatan politik senantiasa berubah.

Baru-baru untuk kesekian kalinya saya pulang ke Kelantan dan sempat membuat tinjauan di beberapa buah daerah. Dalam tinjauan sukarela itu apa yang dapat saya simpulkan Pas seakan belium bersiap sedia lagi dari segi logistik untuk berdepan dengan Umno.

Walaupun boleh dikatakan semua kawasan sudah menaiki bendera, menggantungkan sepanduk dan sebagainya termasuk kerap mengaturkan ceramah kelompok, mengadakan forum tetapi ia jauh daripada memuaskan berbanding dengan usaha UBN yang dilihat lebih sistemetik.

Dalam pengamatan saya setakat ini hanya kawasan Jeli sahaja Pas nampak serius dan ghairah. Kebetulan di pihak UBN juga begitu. Jadi perlawanan (fighting) kini hanya berlaku di Jeli. Jeli memberi simbolik akan pertewasan Pas dengan Umno.

Bendera dan segala macam bahan kempen kedua-dua buah parti sudah mula bercacakan di tepi-tepi jalan berselekoh dan berkibar saling selar menyelar antara satu sama lain. Sudah ada bendera yang di pacak atas pokok dan mereka 'berbadi' tinggi. (Tahukah apa erti berbadi?"

Bermula di sempadan Tanah Merah di Jedok sampailah ke sempadan dengan Gua Musang di Jelawang. Bendera dan banting kedua-dua parti merampas mana-mana ruang yang ada.

Apandi Mohamad bersama timbalannya Abdullah Yaaacob yang terpaksa berdepan dengan gergasi Umno nampaknya menggerakkan jentera pilihan raya melakukan perang saraf ke atas Mustapa Mohamed. Beberapa kawasan khasnya di Air Lanas yang diwakili Abdullah Yaacob mengatasi kekuatan UBN. Manakala UBN pula menonjol di bandar Jeli, Bukit Nangka. Ada kemungkinan Mustapa akan bertanding dua kerusi dan kerusi state ialah di Air Lanas.

Di Kuala Balah kedudukan hampir sama rata. Sebuah bendera Pas berukur besar digantung merentangi tengah jalan raya menujukkan bulan Purnama bakal menyengetkan Dacing di situ.

Kedua pemimpin Mustapa (UBN) dan Apandi (Pas) nampaknya berlawan secara psikologi lebih awal. Keduanya ingin menjatuhkan antara satu sama lain. Apandi 'berdendam' setelah dua kali dikalah Mustsapa tahun 2004 dan s008. Beliau mengira kali ini gilirannya untuk menebus kekalahan ditangan Mustapa. Apandi pernah mengecewakan Mustapa pada tahun 1999.

Walaupun dia tahu sukar untuk menjatuhkan menteri yang mendapat pelbagai kemudahan serta menunjukkan prestasi cemerlang di Jeli tetapi itu tidak pernah menjadikan Apandi berputus asa untuk menebus maruahnya.

Sudah tentu sejarah manis tahun 1999 berjaya mengalahkan Mustapa serta pembebasannya dari tuduhan rasuah akan dijadikan azimat bagi terus berlawan dengan Mustapa. Kali ini Apandi berlawan dengan Mustapa dalam keadaan dia putih bersih.

Dalam pada itu kawasan paling lemah dilihat ialah Rantau Panjang. Bukan saja dipihak Pas tetapi dipihak Umno juga. Masalah ini mungkin berlaku kerana keadaan masih berteka teki siapakah yang bakal mewakili parti masing-masing. Mereka yang dijangka diletakkan calon tidak berani untuk 'bertaruh' menggerakkan parti kerana bimbang tidak akan dipilih.

Dipercayai perang saraf antara Pas - Umno ini akan bertambah hebat seminggu dua lagi. Ia akan menjadi hebat bila mana kedua-dua parti telah menentukan calon masing-masing. Umno dijangka akan membuat keputusan muktamad mengenai siapa yang akan diturunkan dan tidak pada awal April ini. Mustapa dijangka akan memberi tahu mereka yang bakal menjadi calons secara sulit berperingkat-peringkat.

Demikian juga dengan Pas. Separuh lagi nama-nama khasnya untuk bertanding di kerusi Dun belum diberitahu atau dimaklumkan kepada batang tubuh. Pesuruhjaya Pas negeri Nik Abdul Aziz Nik Mat masih meneliti secara lebih terperinci tentang tokoh-tokoh yang akan diturunkan.

Seperti mana saya ramalkan sebelum ini beberapa orang Adun Pas sudah hampir pasti tidak akan diturunkan semula baik kerana faktor peribadi maupun atas kerelaan sendiri untuk tidak bertanding kerana sudah beberapa penggal menjadi wakil rakyat. Dalam pada itu Pas sudah memuktamadkan kedudukan mana-mana wakil rakyat yang akan dipindah ke kerusi parlimen. [wm.kl. 7:45 pm 21/03/12]

Ulasan Berita

Utusan Akan Terus Menabur Fitnah Demi Survivalnya

Kerajaan Kelantan sedang menimbang untuk mengambil tindakan mahkamah (saman) ke atas Utusan Melayu (M) Berhad yang menerbitkan akhbar Utusan Malaysia kerana akhbar yang dianggap penyambung lidah syaitan itu memfitnah kerajaan Kelantan kononnya kerajaan Kelantan mengadai tanah rezeb Melayu.

Tindakan kerajaan negeri ini tidak sampai 72 jam selepas Anwar Ibrahim menghantar notis untuk berbuat demikian ke atas Utusan kerana memfitnahnya menerusi kenyataan manusia bernama Nalakarupan Karupa.

Sebelum ini Anwar telah pun beberapa kali mengambil tindakan ke atas akhbar berkenaan kerana membuat fitnah mentah ke atas beliau. Selain Anwar beberapa pemimpin Pakatan Rakyat lain turut saman menyaman akhbar itu kerana atas kesalahan yang sama.

Setengah daripada saman itu telah diselesaikan dan didapati Utusan bersalah dan diperintah membayar kesekian banyak wang, manakala setengah yang lain masih dalam perbicaraan di mahkamah. Saya rasa kalau pun urusa niagan akhbar itu untung, (tidak untung pun) keuntungan yang tidak seberapa itu dihabiskan untuk membayar ganti rugi kerana kalah dalam saman.

Meneliti kepada saman-saman ke atas Utusan Malaysia ini sesuatu yang menarik sebenarnya. Ia jarang diberi kupasan di sebalik 'kerancakan' saman ke atasnya itu. Tindakan undang-undang yang diambil oleh individu atau organisasi ke atas akhbar itu menunjukkan ia galak melakukan atau menyiarkan berita yang tidak benar dan menimbulkan fitnah kepada pihak yang disasarnya.

Saman yang dikenakan tidak memberi keinsafan kepada akhbar berkenaan. Ia langsung tidak merubah sikap dan perangai busuk memfitnah pihak lain dilakukannya.

Saya rasa agensi berita yang paling banyak menhadapi tindakan saman oleh warga tempatan di negara ini ialah Utusan Malaysia? Kenapa ini berlaku? Selain daripada akhbar berkenaan sudah jauh tergelecah dari profesional atau menjadi media yang bertanggungjawab ia juga ada agenda di sebalik perbuatan akhbar itu sehingga ia boleh disaman dan tidak mempedulikan apa orang lakukan kepadanya.

Dalam hal ini saya nampak tindakan tidak profesional akhbar itu sudah disengajakan dan bukan lagi satu kesilapan-kesilapan salah dengar, salah lapor atau sebagainya. Saya anggap ia disengaja kerana akhbar itu yang didokong Umno seratus peratus sudah mengetahui jangka hayatnya. Keadaanya ke belakang ini sungguh kritikal sekali.

Mereka sudah tahu bahawa nasib dan jangka hayat Umno sudah dipenghujung. Unmo sudah pun sampai ke peringkat nazak. Pilihan raya ke -13 adalah hari penentuan nasib Umno. Jadi mereka yang menjadi alat propaganda dan 'keldai perut labuh' kepada Umno akan melakukan apa sahaja. Utusan sedang melakukan "kamikazi" untuk menyelamatkan Umno. Kerana itu ia tidak akan peduli kepada soal moral dan maruah lagi.

Justeru ia akan cuba memburuk dan damage pihak lain walaupun perbuatan mereka itu adalah seumpama mengulum lidah syaitan - fitnah dan khinat. Utusan tidak akan peduli lagi kepada profesilisme, ertika, adat dan sebagainya. Utusan akan landa sahaja persis babi terkejut boldozar yang sodok balak.

Kerana itu Utusan Malaysia tidak fikir lagi mengenai masa depannya kerana ia sudah tidak ada masa depan. Ia juga tahu apabila berakhirnya kerajaan UBN syarikat itu akan dihilang dan gulung tikar. Utusan Melayu (M) Berhada akan dimufliskan. Ini sudah dikaji dan diambil kira oleh Utusan Malaysia. Sebab itu apa yang saya laporkan minggu lepas Utusan sedang berbincang untuk menjualkan mesen cetaknya adalah sebahagian dari persediaan untuk memufliskan syarikat itu.

Soal saman, tindakan undang-undang dan cemuhan masyarakat ia tidak akan pedulikan lagi. Begitu juga masalah edaran merosot begitu teruk tidak menjadi masalah kepada mereka. Utusan tidak akan mengubah pendirian dan sikap diambil kini untuk menjadi kamikazi kepada Umno demi kerajaan UBN. Khabarnya hari ini pun Utusan hidup bukan dari hasil jualannya, tetapi ia dibantu oleh kerajaan UBN yang dibuat menerusi berbagai cara.

Sesungguhnya Utusan kini sedang berjudi dengan keadaan. Ia sedang menghitung nasib dirinya. Perjudian ini akan menentukan apakah ia terus wujud menjadi lidah syaitan kepada Umno ataupun ia akan hilang dan namanya akan wujud dalam lingkaran sejarah saja.

Berdasar hakikat itu Utusan saya yakin dan percaya akan terus membuat fitnah, menyiarkan berita-berita palsu, membuat provokasi, bersikap rasis dan juga menelanjangkan martabat dan profesionalimenya sendiri yang suatu masa dulu disanjung dan dihormati umum.

Lantaran itu tindakan saman ke atas akhbar itu tidak membawa apa-apa erti dan maknanya kepadanya. Akhbar itu tidak akan mempeduli semua itu. Sikap akhbar itu samalah dengan sikap orang kafir terhadap seruan-seruan Allah menerusi firmannya yang dimulakan dengan kata-kata; duhai orang-orang beriman. Disebabkan Utusan tidak beriman maka seruan itu tidak terpakai ke atas Utusan seperti mana tidak berlaku dan terpakai ke atas orang kafir mengenai seruan itu.

Sayang seribu kali sayang Utusan Malaysia yang dulu menjadi lidah pejuang untuk bangsa dan agama telah bertukar dan ditukar untuk menjadi media penjilat buntut dan menabur fitnah! Kelenyapan Utusan Malaysia menjadikan satu lagi 'mercu tanda' Melayu hilang di bumi ini. [wm.kl.5:18 pm 22/03/12]

Lintasan Parlimen

Usul Persendirian Rediasi Bekas Loji Bkt Merah Akan Dibahas Petang Ini

[kemaskini] Sedikit kesalahan, apa sebenarnya akan dibahas pada petang ini ialah mengenai rediasi di bekas tapak logi di Bukit Merah bukan Lynas.

Speaker
Dewan Rakyat Pandikar Amin Mulia pagi tadi telah membenarkan dewan membahas usul berhubung rediasi di tapak loji Bukit Merah pada petang ini. Masa diberikan sejam untuk pihak pembangkang dan kerajaan menjawab perbahasan. Perbahasan bermula jam 4:30 hingga 5:30.

Usul persendirian itu dibawa oleh MP Batu Gajah Fon Po Kuan.

Kata Pendikar semasa membenarkan usul itu dibahas berkata sebuah kementerian membuat bantahan dengan alasan ia sedang dikaji dan keputusannya tidak boleh diumumkan tetapi beliau tidak boleh berkompromi dengan masalah kesihatan rakyat.

Kata Pendikar usul persendirian itu memernuhi syarat-syarat yang ditetapkan, ia kepentingan umum, khusus dan perlu disegerakan.

Kebenaran parlimen ini memberi peluang untuk pembangkang mengemukakan alasan dan bukti tahap rediasi disebabkan kilang berkenaan yang dikatakan merbahayakan kesiahatan.

Dalam pada itu perdana menteri mengatakan sekiranya ada bukti saintifik berhubung masalah di Lynas ianya akan ditutup. [wm.kl.12:33 t/hari 22/03/12]

Wednesday, March 21, 2012

Berita Malam

Tabung Haji Akan Jual Ladang Sawit Di Riau Indonesia?

Saya baru menerima email sekejap tadi dari seorang penjengok yang memberi tahu Tabung Haji telah bersetuju menjual asetnya iaini ladang kelapa sawit seluas 83,000 hektar di Riau, Indonesia dengan harga USD900 juta kepada PT Borneo.

Penjengok itu meminta mana-mana wakil rakyat boleh membangkitkan perkara ini di parlimen memandangkan urus niaga melibatkan lebih dari RM2 billion. Perkara ini perlu didedahkan kerana ia melibatkan kepentingan penyimpan Tabung Haji termasuk saya, isteri dan ibu.

Berikut email yang saya terima:

Maklumat yang baru diterima: Tabung Haji telah bersetuju menjual aset mereka iaitu ladang kelapa sawit seluas 83,000 hektar di riau, Indonesia dengan harga USD900 juta kepada PT Borneo. Pohon minta mana2 YB untuk membangkitkan perkara ini di parlimen kerana melibatkan urusniaga yang melebihi dari RM2 bilion.

Saya tidak dapat mengesahkan maklumat ini dan kepada mana-mana pihak yang mengetahuinya boleh berkongsi maklumat untuk kebaikan bersama. [wm.kl.11:09 21/03/12]

Ulasan Parlimen

Penjelasan Wan Rahim Di Parlimen
Menangkis Fitnah Umno


Ucapan menjunjung kasih ke atas titah ucapan Di Raja oleh Ahli Parlimen Kota Bharu, Wan Abdul Rahim Wan Abdullah menjawab beberapa persoalan politik yang menarik untuk dihayati dan diambil iktibar. Wan Rahim memfokuskan ucapannya soal diskriminasi dilakukan UBN di Kelantan sejak tahun 1959 hingga ke hari ini dan juga penganak-tirikan oleh kerajaan Persekutuan ke atas kerajaan Kelantan.


Beberapa perkara diungkitkan oleh Wan Rahim di mana mungkin generasi terkemudian tidak mengetahuinya. Antaranya beliau menyebut beberapa projek yang sepatutnya berjalan tetapi ditarik balik atau dinafikan.


Menurutnya, misal projek pembinaan lebuh raya dari Kota Bharu – Kuala Krai. Projek ini sudah pun diluluskan dan diumumkan oleh bekas PM Abdullah Badawi pada tahun 2004. Tetapi malangnya ia ditarik balik kemudiannya.


Begitu juga dengan projek untuk membina jambatan kedua merentangi Sungai Kelantan. Perletakan batu asas dilakukan oleh bekas PM Mahathir Mohamad. Sayangnya sehingga ke hari ini jambatan itu tidak menjadi kenyataan.


Projek pembangunan lapangan terbang Sultan Islam Petra Pengkalan Chepa juga menerima nasib sama. Walaupun lapangan terbang itu antara lapangan terbang domestik tersibuk tetapi ia tidak dinaik taraf sebagai lapangan terbang antara bangsa.


Selain dari diskiriminasi itu, dedah Wan Rahim kerajaan khasnya Umno juga melakukan tindakan politik yang menggerikan ke atas orang-orang Pas dan pemimpinnya. Orang-orang Pas diugut dan dikhianati, Beliau menarik perhatian bagaimana jahatnya pemuda tahan lasak Umno bila mana sanggup meruntuhkan tangga rumah orang Pas dan membuang ke sungai.


Pemimpin-pemimpin Pas terdiri dari kalangan ustaz dan tok guru pula ditangkap dan diugut. Seorang pemimpin Pas bertaraf Tok Guru katanya telah membunuh seorang polis kerana ulah berkenaan.


Selain itu wakil rakyat Pas Kelantan ditangkap dan dikurung serta diancam supaya membuat pengakuan dalam tv yang mereka tinggalkan Pas. Bagaimana usaha jahat ini gagal bila mana mereka tetap bersama Pas.


Diskriminasi juga berlaku diperingkat tertinggi termasuk perdana menteri sendiri terlibat. Wan Rahim menjelaskan bagaimana hak Kelantan yang diperakui Perlembagaan Persekutuan mendapat geran perkapital dinafikan. Peruntukan untuk Kelantan dilewatkan atau tidak diberikan langsung.


Satu lagi diskiminasi dan penafian hak dan melanggar prinsip demokrasi dan semangat federalisme, apabila Menteri Besar Kelantan dinafikan menghadiri mesyuarat MB Club, yang dihadiri oleh para Menteri Besar dan Ketua menteri. Tetapi MB Kelantan sejak 20 tahun lagi tidak pernah diundang sama.


Begitu juga dengan mesyuarat-mesyuarat bersama lain atas semangat federalisme seperti mesyuarat Setiausaha-Setiausaha Politik dan sebagainya pegawai dari Kelantan dilupakan.


Perkara yang perlu disedari dan ucapan tahniah kepada Wan Rahim bila mana beliau memberi penjelasan berhubung isu yang dibangkitkan Umno mengenai projek Ladang Rakyat. Umno telah menuduh berlaku penyelewengan dalam Ladang Rakyat kononya tanah Ladang Rakyat digadai dan dijual kepada bukan bumiputera,


Menurut Wan Rahim tuduhan itu meleset dan satu pembohongan dan fitnah. Ia dibuat oleh mereka yang tidak faham mengenai enakmen Perbadanan Ladang Rakyat Kelantan yang cuba melakukan tembakan dari jauh menggunakan peluru kosong.

“Tidak ada mana-mana tanah Ladang Rakyat dijual atau digadai kerana semua tanah yang diluluskan untuk projek Ladang Rakyat dengan kerjasama syarikat-syarikat luar hendaklah dinamakan atas Ladang Rakyat,” jelasnya.

Justeru itu tidak ada mana-mana pihak boleh menggadai atau menjual tanah Ladang Rakyat, tegasnya.


Mengimbau mengenai projek berkenaan Wan Rahim menjelaskan sejak projek itu dilaksanakan tahun 2006 sebanyak 10 lokasi tanah dibuka yang melibatkan keluasan sebanyak 7,901 hekar di mana mebabitkan peserta seramai 4,848 orang. Peserta adalah rakyat berpendapatan dibawah RM539 sebulan. Sehingga sekarang RM54.8 juta pendapatan Ladang Rakyat telah diagihkan kepada peserta.


Penjelasan mengenai Ladang Rakyat oleh Wan Rahim itu akan menjawab beberapa persoalan, khasnya tuduhan dan fitnah yang dilempar dan dimainkan Umno khasnya Umno Kelantan.


Peri pentingnya beberapa perkara dibangkitkan Wan Rahim wajar kalau ia disebar luas baik dalam bentuk cetakan atau pun sebaran eletronik untuk difahami umum khusus kepada orang-orang Umno yang berfikiran seperti segelintir Orang Asli yang menganggap wujudnya Tanah Adat di Kelantan. [wm.kl.1:21 t/hari 21/03/12]