Sunday, July 31, 2011

Salam Ramadhan

Selamat Menjalani Ibadat Puasa Ramadhan

Saya dan keluarga menngucapkan selamat menjalani ibadah puasa Ramadhan 1432 H kepada semua penjenguk blog Merah Tinta di mana jua berada. Semoga dengan kedatangan bulan mulia ini kita dapat menghayati erti dan hakikat hidup yang sebenarnya.

Mudah-mudahan kewujudan kita di atas muka bumi ini tidak sia-sia seperti mana wujudnya makhluk lain selaras dengan taraf kita sebagai makhluk yang mulia di sisi-Nya. Wassalam.

Salam Hormat,
MSO

[wm.kl.10:28 pm 31/07/11]

Pengumuman

Syed Ahmad Jamal Kembali Ke Rahmatullah

RALAT: Jenazah Syed Jamal di kebumikan jam 11:00 pagi. Maaf. Negara kehilangan seorang lagi seniman yang berani menyatakan kebenaran dan tidak sedia menjadikan pangkat dan darjat sebagai pemelihara kehidupan dirinya dan keluarga apabila Seniaman Negara Syed Ahmad Jamal telah pulang ke rahamtullah malam semalam.

Syed Ahmad Jamal menghembuskan nafas terakhirnya dalam usia 82 tahun di rumah di Gombak malam tadi.

Jenazahnya akan dikebumikan di tanah perkubur Pusu, Gombak selepas Zohor.

Syed Ahmad Jamal kelahiran Bandar Maharani, Muar Johor dan pernah menjadi pengarah di Balai Seni Lukis Negara. Bakat dan jiwa seni lukisan yang dimilikinya di gunakan untuk memperjuangkan keadilan dan menentang kezaliman.

Idea yang dilancarkan dalam lukisan pada dekad-dekad terakhir ini menunjukan keresahan beliau kepada ketidakadilan dan penentang kepada kezaliman.

Autobiografi beliau yang disusuli lukisan beliau yang lengkap boleh ditemui dalam buku istimewa Kuning-Kuning yang diterbitkan pada tahun 1999.

Didoakan semoga rohnya dicucuhi rahmat dan ditempatkan bersama orang yang soleh.
Al Fatihah. [wm.kl.11:30 31/07/11]

Saturday, July 30, 2011

"Himpunan Megang Puasa"
Bersama Anak Kelantan Di Perantauan


HIMPUNAN anak-anak Kelantan diperantauan yang berlangsung sehari suntuk di stadium Petaling Jaya di Kelana Jaya hari ini memberi erti dan makna tersendiri. Himpunan itu menyerlahkan tradisi dan budaya serta jalinan silaturahim sesama anak Kelantan yang diamalkan oleh datuk nenek mereka dulu masih berterusan dan kekal hingga kini.

Menjadi lumrah, tidak kira di mana anak Kelantan merantau baik untuk berdakwah, berjuang dan mencari rezeki, mereka masih mengekalkan tradisi unit hidup sebagai sebuah keluarga. Semangat gotong royong dan suka merai sesama sendiri masih utuh. Lantaran itu jika orang Kelantan bertemu sesamanya mereka akan pantas bertanya khabar dan latar belakang masing-masing atau pun mengunsur galurkan keturunan.

Walaupun tujuan himpunan itu adalah untuk mengeratkan di antara kerajaan negeri (Pas) Kelantan dengan rakyatnya di luar tidak berapa (jika dilihat dari sudut kehadiran yang disebabkan beberapa faktor), namun secara umumnya himpunan berkenaan tetap memberi kesan kegembiraan dan semangat.

Mereka yang datang untuk berhimpun menanda semangat dan sokongan mereka kepada kerajaan Kelantan yang dibawah pimpinan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Kemeriahan sambutan pada segala aktiviti dalam himpunan itu menyerlahkan bahawa rakyat Kelantan tidak mudah dipecahkan dan mereka padu mempertahnkan tradisi.

Pertemuan atau himpunan semalam lebih tepat kalau dikatakan himpunan hujung minggu tanpa motif politik yang jelas. Ia lebih kepada satu usaha kerajaan Kelantan untuk mempedulikan rakyat Kelantan yang berada di luar. Selain itu juga kerana esok umat Islam akan menjalani ibadah puasa, himpunan semalam boleh sifatkan sebagai himpunan "Megang Puasa". Mungkin ia boleh difikirkan untuk dijadikan himpunan tahunan.

Menjadi tradisi di Kelantan bila menjelang tiba Ramadhan orang ramai akan membuat berbagai persiapan untuk menyambut kedatangan bulan puasa. Persiapan itu adalah sebagai menandakan kegembiraan dengan kedatangan Ramdhan al Mubarak. Antara pesiapan itu ialah mengadakan kenduri kendara. Selalunya orang kampung mengambil inisitif membuat apa-apa sahaja kueh mueh dan mereka akan membawa ke surau untuk dinikmati beramai-ramai selepas sembahyang Maghrib dan Isyak.

Meskipun ia kurang mendapat sambutan tetapi himpunan tadi tetap meriah dan 'belingas'. Paling jelas sekali ialah apabila wujud suasana klasik seperti berlaku di Kelantan di mana pengisian majlis itu masih mengekalkan ala-ala Kelantan. Hidangan nasi gulai kawah, persembahan dikirt barat adalah dua tradisi yang masih wujud di Kelantan. Paling menyeronok dan menyentuh perasaan 'KeKelantanan' ialah apabila melihat para hadiri makan nasi gulai kawah berselerak atau membuat hidangan kecil di atas rumput. Sambil makan mereka berbual sesama sendiri bertanya khabar dan mengajak untuk datang ke rumah masing-masing.

Kejayaan mewujudkan suasana ini di tengah bandaraya atau ibu negara menjelaskan orang Kelantan tidak kekok dan segan membawa gaya dan stail kehidupan mereka. Sambil makan dihidang dengan persembahan dikit barat oleh dua pendikir Kelantan yang tersohor Abdul Halim Yazid dan Zain Indoro.

Dua acara lain yang turut dipersembahkan atau diselit ialah persembahan bola sepak - oleh para bintang lagenda bola sepak Kelantan tahun 70-an dan 80-an. Kejayaan membawa dan menghimpun bintang langenda bola sepak Kelantan ini juga menandakan kepedulian kerajaan Kelantan kepada pemain para bekas pemain bola sepak Kelantan yang pernah berbakti kepada negeri Cik Siti Wang Kembang. Satu lagi majlis ialah wacana mengenai kepimpinan Tok Guru Nik Abdul Aziz berbanding dengan kepimpinan lain.

Seperti mana dikatakan tadi himpunan itu tidak mencapai sasaran dan kurang mendapat sambutan. Ini berlaku bukan kerana rakyat Kelantan yang berada di perantauan sudah meninggalkan tradisi dan melupai hubungan sesama Kelantanis, tetapi kelemahan pihak yang mengelola himpunan berkenaan sangat ketara.

Saya melihat kurang ada kerjasama mantap dengan beberapa organ yang dilihat boleh membantu menjayakan himpunan berkenaan. Sikap 'chas mengechas kenting' ada juga berlaku dalam hal ini. Menurut salah seorang pimpinan Ngo yang bertanggungjawab menguruskan sebahagian himpunan itu, katanya ada SMS yang memsebotaj himpunan berkenaan.

Kalau benar dakwaan itu ia sangat dikesali. Perkara ini sepatunya tidak berlaku. Semua badan dan Ngo serta orang perseorangan sepatutnya perlu memberi sokongan dan komitmen mengikut kemampuan masing-masing. Himpunan itu bukan untuk menunjukkan siapa yang hebat dan siapa yang lemah, tetapi satu himpunan anak beranak untuk mempedulikan nasib negeri sendiri. Lain kali hendaknya pertelingkahan atau 'mmasam' muka sesama sendiri terutama di kalangan organ atau badan yang diharap menyakan himpunan seperti itu tidak berlaku lagi.

Kesediaan pemimpin untuk bersama dalam himpunan hari ini boleh dipuji. Walaupun setengahnya bertindih dengan program lain tetapi tetap datang. Nampaknya semua barisan kepimpinan politik Kelantan hadir, termasuk juga wakil-wakil rakyat bersama isteri masing-masing. Dari Menteri Besar, Nik Abdul Aziz Nik Mat, timbalannya Ahmaf Yaacob sampailah kepada para Exco semuanya hadir, kecuali Annuar Tan Abdullah. Hanya seorang saja wakil rakyat yang tidak terlintas di depan mata iaitu Abdul Fatah Haron, Adun Bukit Tuku.

Nasharudin Daud (Meranti) dan Abdul Latif Abdul Rahman (Mengkebang) juga tidak terlintas tetapi khabarnya mereka di Rom?

Seorang dari empat orang wakil rakyat PKR juga kelihatan hadir untuk berintraksi bersama rakyat Kelantan. Kehadiran Abdul Aziz Kadir (Parlimen Ketereh) mungkin sebagai mewakili Saifuddin Nasution Ismail (Machang), Amran (Tanah Merah) dan Tuan Zambir (Guchil). Dua orang wakil rakyat bukan anak Kelantan yang bertanding di Kuala Krai, Dr Hatta Ramli dan Nasharudin Mat Isa (Bachok) juga tidak hadir. Bagaimana pun Sallahuddin Ayub (Kubang Kerian) yang bertindih dengan beberapa program lain sempat juga menghadirkan diri.

Lebih bersemangat lagi yang datang ke himpunan berkenaan juga termasuk beberapa pegawai tinggi kerajaan yang bersara, para ahli akademik termasuk beberapa orang profesor termasuk bekas calon BN untuk Parlimen Kuala Krai, Prof Che Musa. Jadi kesimpulannya himpunan semalam bukan himpunan marhain politik tetapi himpunan rakyat Kelantan yang mencintai tradisi dan budaya mereka dan tentunya mereka yang yakin dengan kepimpinan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Sekalung tahniah dan syabas kepada dua anggota Exco yang saya nampak memainkan peranan penting dalam menjayakan himpunan berkenaan, Dr Mohd Fadzi Hassan dan Abdul Fatah Mahmod serta Setiausaha Badan Perhubungan Pas Zulkefli Mamat dan juga Wan Abdul Rahim Wan Abdullah selaku pengarah program berkenaan yang dibantu oleh orang baru Pas Soberi Shafii. [wm.kl.12:30 am 30/07/11]

Diulik Hujan Pagi

Anak Hero Umno Kunjungi Tok Guru

LAMA saya tidak mengunjungi rumah Kelantan yang terletak di Jalan Stonor, berhampiran KLCC. Petang semalam saya tersasar ke situ untuk menemui Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Bukan apa untuk bersalam dan mencium tangannya. Sejak beliau balik dari mengerjakan umrah bulan lepas belum berkesempatan untuk menemuinya dan menghidu sisa-sisa stanggi di jubahnya! (Tentu si otak kemetot marah dengan ayat ini).

Syukur sisa-sisa wap stanggi masih lagi berbau, dan kewangian itu semakin bergumpal di dalam hati apabila kedatangan saya disambut dengan kemesraan kata-kata yang sangat saya sukai; ini wartawan... dia akan tulis jaga baik-baik," begitulah ucapan Tok Guru tatkala memperkenalkan saya kepada tetamu.

Ketika saya sampai beliau sudah didepani dengan sekawan tetamu, di ruang luar rumah berkenaan. Wah... rumah Kelantan sudah berubah rupanya. Ada sedikit pengubahsuaian menampakkan rumah itu cerita dan muda. Iya lah setelah 20 tahun Pas memerintah Kelantan perlu ada perubahan kepada rumah kerajaan negeri itu.

Kalau tidak silap saya, satu masa dulu rumah itu hendak dimajukan. Kedudukan yang strategik di kawasan yang bernilai tinggi perlu dimanfaatkan sepenuhnya untuk menjana kewangan kepada kerajaan. Kalau tidak salah Husam Musa pernah menyuarakan agar rumah itu dirobohkan dan diganti dengan bangunan baru yang lebih komersial.

Ada benarnya juga, kalau rumah Kelantan itu dirobohkan. Mungkin appartment lima tingkat bertaraf hotel lima bintang boleh dibangunkan. Disamping ia terus dijadikan rumah transit MB dan pegawai kerajaan semasa mereka berada di Kuala Lumpur, ia boleh disewakan atau dipajak. Cara itu ia boleh membantu menambahkan kewangan negeri.

Tetapi entah kenapa cadangan itu tidak menjadi kenyataan. Mungkin ada masalah ataupun ada yang tidak bersetuju dengan cadangan berkenaan, menjadikan rumah itu masih kekal seperti sedia kala. Mungkin tidak ramai yang mengetahui sejarah rumah berkenaan. Rumah Kelantan itu asalnya rumah bapa Syed Hamid Albar, Syed Jaafar Albar. Ia dibeli oleh kerajaan Kelantan yang ketika itu MBnya ialah Mohamed Yaacob (Allahyarham).

Berbalik kepada tetamu yang sedang menghadap Tok Guru tadi, saya mengenali sekawan tetamu itu. Sebaik saya menjenguk di muka pintu salah seorangnya menggamit saya suruh masuk. Beliau lalah Mazlan Harun, anak bekas MB Selangor, Harun Idris. Ada sama Tamrin Ghafar, Rahim dan juga Nik Azmi salah seorang pegawai berkerja di rumah Tengku Razaleigh.

Nampak cara mereka sudah lama berdepan dengan Tok Guru. Butir ceritanya tidak diketahui sangat oleh saya. Tetapi apa yang boleh diagakkan mungkin mereka memberi maklumat terperinci kepada Menteri Besar Kelantan itu mengenai Ngo yang baru dilancarkan oleh Tengku Razaleigh Hamzah, Angkatan Amanah Merdeka.

Pada agakan saya Amanah akan bekerja sama dengan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya akan datang. Luahan ucapan yang disampaikan oleh Kadir Sheikh Fadzil pada hari perlancaran memberi gambaran yang Amanah ini begitu kecewa dengan kerajaan yang ada kini.

Biarlah apa yang mereka sampaikan kepada Tok Guru atau ingin meminta apa-apa projek untuk dilaksanakan di Kelantan, tidak menjadi masalah. Tok Guru Nik Aziz bukan macam pemimpin Umno mendiskriminasi dalam menerima tawaran projek. Apa yang penting di sini kita merasa bangga dengan kunjungan tetamu itu yang terdiri dari anak-anak wira Umno kepada tokoh Pas parti yang pernah menjadi sasaran mereka dulu.

Yang peliknya kenapa mereka mencari Nik Aziz bukan Mahathir Mohamed? Inilah kelebihan dan keistimewaan yang ada kepada Tok Guru. Politik yang dibawanya bukan politik permusuhan. Kalau beliau tidak memiliki sesuatu tarikan musathil anak-anak pemimpin besar Umno sedia menemuinya dan bertukar maklumat mengenai politik. Kerana dari segi moral politik ia menjejaskan Umno.

Saya tidak mahu meramalkan apa-apa mengenai kunjungan itu. Mungkin ia ada agenda politik yang besar di samping agenda peribadi untuk mendapatkan projek di Kelantan. Tetapi satu pertanyaan saya hendak lepaskan di sini, kalau mereka berhajat untuk menyertai Pas, sertailah tetapi jangan cuba menuntut apa-apa yang lebih dari sepatutnya. Kata orang kalau hendak memakan pisang hendaklah menanam pisang terlebih dahulu jangan mencuri pisang yang sudah diperam dalam guni.

Kunjungan kepada Tok Guru hendaklah menggembirakan beliau bukan menyusahkan. Biarlah kisah yang lampau menjadi iktibar dan sudah cukup untuk membuktikan bagi mu akan kemuliaan Tok Guruku itu. [wm.kl.9:30 am 30/07/11]

Catatan Malam

Rasa Tidak Sedap Hati Pada Najib
Second Layer Kecewa!

Menjelang tengah malam ini sekurang-kurangnya dua maklumat mengenai kedudukan dan masa depan politik Najib Razak yang masuk ke dalam telinga dan kepala saya sungguh kurang menyenangkan. Entahlah kenapa terjadi demikian pula. Hampir serentak pula maklumat ini saya perolehi. Kerana sumber yang menyampaikan sangat boleh dipecayai dan tidak mudah untuk menyangka ianya satu provokasi menjadikan saya tetanya-tanya sendiri, apa jadi dengan Najib?

Saya merasakan ia benar dan sangat boleh diyakini. Isu nya bukan soal cincin permata berlian bernilai RM24 juta. Saya tidak berminat pun untuk bercakap soal cincin. Bagi saya apalah nak hairankan sangat dengan cincin permata berlian sebesar kepala lutut budak baru lahir.

RM24 juta apalah sangat kepada orang kaya. Selalunya orang miskin dan papa saja mempersoalkan dan rasa pelik dengan cincin semahal itu. Bagi orang kaya atau ada hubungan dengan orang kaya dan ada kuasa boleh bertindak ia tidak sedikitpun menghairankan.

Usahkan cincin berharga RM24 juta, lebih mahal dari itu pun mampu dan boleh dimilikinya. Bukan saja arnab sebesar betis, arnab sebesar kerbau pun boleh dibelinya. Kita tidak pun perlu mengeluarkan wang sendiri atau korek dari tabung Tabung Haji, tidak perlu, kalau kita ada kuasa dan mempunyai pengaruh ia boleh didapati dengan cara lain. Misalnya ada orang yang tolong belikan untuk kita sebagai hadiah.

Jadi isu yang hendak saya selongkarkan ini ianya bukan masalah cincing permata belian yang sebesar kepala lutut yang kalut diperkatakan oleh sesetengah orang hari ini.

Ianya masalah lain. Bersangkutan dengan pentadbiran dan kepimpinan Najib. Mengenai keupayaan Najib untuk mencapai keberhasilan sebagai PM. Elok saya dedahkan agar ia menjadi pengetahuan Najib. Mudah-mudahan dengan beliau tahu perkara ini beliau bertindak lekas. Kalau nasib baik tindakan itu boleh membendung masalah yang akan menimpa dirinya bagi memperpanjangkan masanya sebagai PM.

Pertama, ialah mengenai kajian yang dibuat oleh sebuah NGO yang terdiri daripada bekas-bekas ahli Parlimen Malaysia yang menunjukkan kedudukan Najib khasnya dan UBN waktu ini tidak begitu baik. Dalam mesyurat ahli badan itu semalam, orang penting masing-masing menyatakan kebimbangan kepada kedudukan UBN. Masing-masing tidak yakin yang UBN akan terus menjadi kerajaan selepas pilihan raya umum ke-1.

Rasa tidak yakin ini banyak dan bercampur-campur. Salah satu ialah sokongan orang Cina yang semakin kuat kepada Pakatan Rakyat. Dalam masa sama orang India yang sebelu ini nampak memperlahankan jeritan mereka menentang kerajaan, sudah memalingkan muka semula kepada Pakatan Rakyat.

Lantaran itu perkembangan ini menyebabkan mereka tidak yakin Najib mampu mempertahankan legasi kekuasaan UBN. Kepimpinan Najib yang pada mulanya dilihat ada kekuatan sedikit berbanding dengan kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi ternyata meleset.

Sehari ke sehari Najib semakin lemah dan tidak mampu membuktikan keupayaannya selaku pemimpin nombor satu negara ini. Selain itu Najib juga dibelit dengan masalah-masalah lain yang menjejaskan dirinya sebagai PM. Segala macam slogan laungan dan ikrar yang dilapazkan sebagai menggambarkan Najib hebat, menurut sumber itu ia hanya palsu semata-mata. Semuanya dilakukan dengan da baksis dan bukan ikhls yang keluar dari hati nurani rakyat.

Lantaran itu sesuatu hendak dilakukan oleh Najib. Paling berat kata NGO itu sekiranya Najib gagal memulihkan diri dan maruah kepimpinannya dalam masa terdekat Najib perlu berhenti sekiranya Umno dan BN hendak diselamatkan. Kalau tindakan drastik ini tidak dibuat UBN akan bermasalah besar. Mereka juga merumuskan sambutan atau pun tepuk sorak yang diberikan kepada Najib kinibukan asli tetapi ia adalah rakaman yang akan dimainkan ke mana saja Najib turun.

Perkara ini khabarnya serius. Ia disuarakan sendiri oleh individu-individu yang berpengaruh dalam kerajaan malah satu masa dulu merekalah menjadi penasihat kepada bekas PM. Pandangan dan juga analisis yang dibuat oleh mereka ini sebelum ini hampir semua menjadi kenyataan. Misalnya mereka pernah meramalkan yang UBN akan kehilangan lima negeri dalam pilihan raya umum lalu, ternyata tepat.

Menurut sumber itu beliau sendiri terkejut dengan keputusan yang dibuat oleh NGO berkenaan. Katanya NGO itu akan menemui Najib dalam masa terdekat dan akan memberi kata dua. Sekiranya Najib enggan mematuhi Ngo itu akan mengambil tindakan yang bakal merosakkan kredibiliti Najib sebagai PM. Kegagalan Najih membaikpulih imenya dan menjadi UBN menang akan membawa kepada tuntutan supaya Najib berundur!

Saya tanya bebeapa kali sumber itu adakah ini ada kena mengena dengan cincing permata berlian sebesar kepada lutu, jawabnya tidak.

Perkara kedua ialah mengenai rasa kurang selesa pendokong Najib yang dikenali dengan pasukan second layer - barisan kedua yang menjadi pesukan pertahanan kepada Najib. Second layer ini berfungsi menjadi menjaga dan mengawal pengaruh Najib di negeri-negeri. Pasukan ini betindak menjadi pemantau, double chek terhadap apa-apa menenai perkembangan dan kedudukan Najib. Dalam masa sama ia menjadi penasihat kepada politik Najib dan mengatur strategi politiknya.

Pasukan ini diwujud untuk memastikan Najib berada dalam keadaan baik dan memberi maklumat tambahan kepada Najib. Pasukan second layer ini bukan terdiri dari pemimpin Umno yang kuat membodek, memberi maklumat menggembirakan Najib, sebaliknya bersikap kritis. Dalam kata lain pasukan ini bertindak sebagai pengkritik Najib.

Pasukan second layer ini diketui oleh seorang General yang berkuasa di Ibu Pejabat Umno di PWTC yang menjadi penasihat politik Najib dan juga yang menggerak perang saraf untuk Umno.

Akhir-akhir ini katanya pasukan ini sudah tidak senang dan betah lagi dengan sikap dan perkembangan diri Najib. Pandangan dan nasihat yang mereka berikan tidak lagi dipakai oleh Najib. Ini menyebabkan pasukan second layer ini kecewa dan mulai mual dengan Najib.

Maklumat ini diberikan oleh sumber lain bukan dari Ngo bekas-bekas ahli Parlimen BN tadi. Ia datang dari dalam ibu pejabat Umno sendiri. Menurut sumber itu tindakan ini akan diambil sehari dua ini. Katanya sekiranya Najib tidak mahu peduli atau menerima segala nasihat dan rumus dibuat oleh second layer ini, menyebabkan pasukan ini akan dibubarkan. Mereka tidak lagi akan jadi badan pemantau dan pengawal politik Najib.

Nampaknya sehari ke sehari masalah dihadapi Najib semakin bertambah. Selain dari masalah yang ditimbulkan oleh isterinya baik berkaitan dengan cincing, soal queen control dan sebagainya ia juga turut dilonggoki oleh masalah-masalah hilang kepercayaan oleh para pengawal dan penasihatnya sendiri. Perkembangan ini semua menunjukkan Najib sedang dirundung masalah dan bermasalah.

Apakah dengan segala macam masalah yang melingukunginya kini Najib berani untuk membubarkan Parlimen? Atau beliau terpaksa membubar Parlimen untuk menghalalkan kelemahan beliau sebagai pemimpin? Hujan! [wm.kl.8:40 am 30/07/11]

Thursday, July 28, 2011

Susupan Petang

Suara Ahmad Maslan Masih Serak

Setelah lama diam membisu kerana diserang penyakit serak - (penyakit serak ialah suara tidak keluar sepenuh selalunya disebabkan menjerit kuat ataupun dibaham selesema gajah), akhirnya Ahmad Maslan bersuara. Kerana sudah lama menteri mengawal dan menjaga Felda ini tidak bersuara, menyebabkan ramai pula yang rindu kepada suaranya.

Selalunya Mat Maslan akan bersuara mengenai apa jua isu. Paling lantang dan kuat ialah mengenai Felda. Beliau kehabisan suara kerana menjaja kejayaan dan kehebatan Felda. Dalam masa sama terpaksa menjawab tuduhan dan kecaman ke atas Felda yang dikatakan lebih menganiai peneroka dari membantu peneroka sejak akhir-akhir ini.

Kemunculan Persatuan Anak dibawah pimpinan Mazlan Aliman menyebabkan Ahmad Maslan jadi tidak lena tidur dan jenuh menjawab persoalan ditimbulkan Mazlan Aliman. Lepas satu, satu Mazlan menimbulkan isu menyebabkan Mat Maslan jadi macam musang dihurung tebuan. Serentak itu pula lepas satu satu peneroka menyaman pihak pengurusan Felda kerana tidak berpuas hati. Tindakan peneroka ini banyak men jejaskan kredibiliti Mat Maslan sebagai menteri.

Memang tidak senang duduk dan nyenak tidur Mat Maslan dibikin oleh Mazlan Aliman. Paling memedihkan ada kalanya jawaban dan penjelasan yang dibuat oleh Mat Maslan bukan menghurai masalah yang berlaku tetapi tambah mengusut masaikan lagi suasana.

Saya sedikit sebanyak tahu kenapa segala persoalan mengenai Felda yang ditimbulkan pembangkang tidak dapat dijawab dengan baik oleh Mat Maslan. Sebabnya tidak lain dan tidak bukan kerana beliau tidak tahu menahu mengenai Felda. Mat Maslan rupanya bukan anak peneroka tetapi berlagak untuk jadi anak peneroka.

"Macam mana dia nak uruskan Felda, beliau tidak pun kenal di antara getah kahwin dengan getah klon," begitulah kata salah seorang anak peneroka Felda yang kini berjaya. Tambah beliau lagi, Mat Maslan juga tidak kenal di antara cangkul dengan cap untuk menjatuhkan buah sawit.

Ohhh patutlah.

Hari ini riba-tiba Mat Maslan membuka mulut semula, tetapi dalam keadaan suara yang serak dan tidak jelas. Dia mengulangi lagi isu lama iaitu untuk meminta Pas membantu Umno. Kata Mat Maslan walaupun harapan untuk bekerjasama dengan Pas sudah tiga tahun gagal, tetapi Umno masih mengharapkan Pas. Alasannya kali ini bukan kepentingan Melayu tetapi kepentingan dan kemajuan Islam.

Kalau sebelum ini alasan untuk perpaduan Melayu maka Pas dan Umno perlu bersama tetapi kali ini untuk kemajuan Islam. Saya tidak tahu apakah pula alasan selepas ini. Tetapi yang jelasnya kenyataan Mat Maslan itu tidak akan ke mana. Pelawaan atau cadangan itu sudah pun terlewat dan tidak mungkin akan berlaku lagi.

Cadangan itu dilihat memberi kesan buruk kepada Umno. Mat Maslan kata pelawaan itu tidak bermakna Umno dalam keadaan lemah, tetapi sebenarnya itulah yang akan ditafsirkan oleh Pas. Mengajak Pas untuk bekerjasama kini tidak ubah seperti orang bercakap sendiri. Pas tidak akan peduli lagi kepada panggilan itu dan ia memalukan Umno saja.

Sejarah tekah membuktikan Umno baru ingatkan kawan dan mengenang orang di sekelilingnya apabila ia dalam keadaan terancam. Selagi kuat dan gagah ia akan melupai dan melanyak saudaranya sendiri. Tahun 1969 sewaktu berlaku peristiwa 13 Mei di mana Umno hampir tersungkur dikala itu Umno ingatkan Pas. Pemimpin Umno kaluit membuat hubungan diplomatik dengan Pas yang akhirnya Pas berkawan dan bersahabat dengan Umno.

Tetapi setelah parti itu kuat, mereka mulai menyombong dan merasakan tidak memerlukan kepada Pas lagi. Pas yang dijadikan tongkat dan tali bagi menyambungkan kekuatannya (kuasa) akhirnya dilepas dan dibuang begitu saja pada tahun 1978. Ironisnya Umno yang dibawah pimpinan Dr Mahathir Mohamad mengejapkan tali persahabatan dengan Cina dan India.

Itulah sejarah dan itulah keadaan Umno. Hari ini apabila Umno (UBN) kehilangan majoriti dalam Parlimen mereka mula terkenang kepada Pas, teringat kepada sanak saudaranya. Mulai menguit dan memanggil Pas untuk duduk sekali dengan menggunakan alasan kepetingan bangsa dan agama.

Apakah nama dan barnd yang hendak dinamakan ke atas Umno ini kalau bukan muanfik?

Kepada Mat Maslan elok beliau membaca sejarah itu dan cuba menyelami akan kepedihan dan kesakitan hati Pas. Jadi kalau Pas kini yang mulai bersahabat baik dengan Cina dan India menerusi DAP dan PKR usahlah kecil hati. Bukan bermakan Pas tidak mementingkan perpaduan dan kemajuan Islam seperti mana Mat Maslan jadikan alasan, tetapi bagi Pas lebih baik berkawan dan ditipu oleh golong yang jelas warna dan sikapnya daripada golongan yang munafik seperti Umno itu.

Apapun tidak mengapa kalau Mat Maslan memilik isu perpaduan Melayu dan pembangunan Islam untuk bersuara setidak-tidaknya orang masih merasakan bahawa Mat Maslan masih ada suara walaupun ianya sudah mulai menipis. [wm.kl.4:40 pm 28/07/11]

Mengait Mentari

Cadangan Yang Bagus
Dari Ketua Pemuda Umno Putrajaya


SAYA puji cadangan dan semangat ditunjukkan oleh Ketua Pemuda Putrajaya Zaki Zahid yang mencadangkan supaya pembersihan di dalam pilihan raya di negara ini diselesai bersama secara rundingan. Kata Zaki pembersihan itu boleh dilakukan kalau semua pihak boleh duduk sekali. Beliau menarik perhatian, cara untuk melakukan pembersihan - menuntut SPR membuang kekotoran bukan dengan cara berarak di jalanan tetapi duduk di meja rundingan.

Zaki memberi kesediaan untuk berbuat begitu. Sebenarnya semangat dan persefahaman sebeginilah yang diperlukan. Zaki dilaporkan memberi kesanggupan demikian dalam dialog bersama Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi. Seharusnya semangat dan komitmen demikian bukan saja kepada Zaki tetapi seharusnya dipikul oleh ketua Pemuda Umno Malaysia sendiri.

Rasanya tidak ada masalah kalau Nik Nazmi atau pemuda Pas dan DAP untuk mencuba cadangan dan pelawaan Zaki itu. Buat tuntutan menerusi rundingan. Ia boleh dilakukan untuk memberi kepuasan kepada Zaki sendiri. Sebagai mana kata Nik Nazmi perundingan tuntutan secara baik telah pun dilakukan berkali-kali tetapi hasilnya tetap mengecewakan.

Mungkin kerana kekecewaan itulah maka perarakan dijalan terpaksa dilakukan sebagai jalan terakhir. Tetapi jangan mudah prejudis dan putus asa, cadangan Zaki itu boleh diuji sejauh mana ia membawa kejayaan atau sebaliknya.

Baik sangat kalau Nazmi menyanggupi untuk duduk sekali dan mengadakan tuntutan bersama dengan Pemuda Umno itu. Kenapa tidak kalau Zaki sudah menyatakan demikian, sesuatu yang baik... elok ia cuba laksanakan. Kerana tanggungjawab menjamin proses pilihan raya negara ini bersih dan adil bukan saja tanggungjawab oposisi tetapi parti kerajaan juga. Pilihan raya bersih dan adih akan menambahkan nilai integriti negara.

Pelawaan dan ajakan Zaki ini jangan dibiarkan lama. Elok kalau Nik Nazmi terus menyanggupinya. Dalam pada itu juga Nazri atau Pakatan Rakyat boleh menguji apakah pelawaan itu ikhlas dan jujur atau sekadar menanam tebu di bibir saja. Apapun kalau pandangan diluahkan Zaki itu ikhlas diucapkan syabas. [wm.kl.10:55 am 28/07/11]

Wednesday, July 27, 2011

Susupan Malam

Najib Perlu Nilai Tindakan Polis

SEBUAH protal berita hari ini melaporkan polis telah menangkap sekumpulan lelaki berbaju kuning di Setesen Pusat Keretaapi (KL Centeral) di Kuala Lumpur atas laporan kononnya kumpulan lelaki jantan itu hendak membuat kacau.

Menurut laporan itu polis membuat tangkapan kerana ada laporan kononnya kumpulan lelaki jantan itu hendak membuat kacau semasa perdana menteri dan rombongan tiba di setesen pusat keretapi itu dengan Ekspres Link dari Putrajaya untuk merasmikan satu upacara kibar bendera Malaysia sempena Medeka.

Pihak lain pula memberi tahu tujuan kedatangan lelaki jantan berbaju kuning itu adalah untuk menyerahkan memorandum Bersih yang menuntut lapan perkara kepada perdana menteri.

Saya kira ramai yang jadi keliru dengan tindakan polis ini kerana ianya semacam bertentangan dengan hasrat perdana menteri yang melaungkan slogan rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. Apakah hendak serah memorandum pun tidak boleh dan menjadi kesalahan?

Rasanya Najib perlu membuat tegruan atas tindakan polis ini yang telah melakukan kesilapan dengan tindakan melampau dalam usaha untuk menjaga kedudukan dan kekuasaannya. Bagi saya tindakan polis yang berlebih atau terlebih aji ni moto ini tidak banyak memberi kebaikan dan membantu Najib. Tindakan menghalang rakyat - tidak kira dari fraksi mana untuk menyerahkan apa-apa demokumen kepada PM sebagai satu halangan yang tidak tamadun.

Apa salahnya kalau lepaskan kumpulan lelaki jantan itu. Biarlah dia nak serah memorandum kepada perdana menteri mereka. Najib adalah perdana menteri semua lapisan rakyat negara ini. Terlalu prejudis sangat pun tidak boleh. Tindakan polis itu menyebabkan orang menganggap Najib semacam hak polis saja. Pemilikan secara sendiri berhad oleh polis terhadap Najib tidak patut berlaku.

Saya tidak fikir ia mendatangkan mudarat apa-apa kalau Najib terima memorandum itu. Proses penyerahan itu juga tidak akan memakan masa sampai setegah jam. Lepas serah tentu kumpulan lelaki jantan itu akan beredar dan kekecohan pun tidak berlaku. Sudah sampai polis menggunakan kebijaksanaan dan bukan menggunakan kusa istimewa yang ada kepada mereka.

Apakah penangkapan itu kerana soal keselamatan atau pun soal keaiban? Selama ini kita dengar kerajaan melaungkan yang negara ini dalam keadaan selamat. Tidak ada pengganas dan kekacauan yang berlaku. Semua wujud disebabkan berkat pemerintahan BN. Tetapi anihnya bila hanya 10 lelaki jantan nak serah memorandum kita sudah mula gelabah dan menafikan hak mereka.

Sejak tindakan polis menyelesaikan himpunan Bersih lagi saya sudah sangsi dengan polis. Ada semacam tindakan polis sengaja untuk menyusahkan kerajaan khasnya memberi malu kepada Najib. Seperti mana saya kata kalau polis tidak begitu dikejar bayangan ketakutan mungkin 'rusuhan' dan 'kekecuhan' yang berlaku tempoh hari tidak terjadi. Bersih tidak mengelombang menjadi isu yang menyebabkan Najib dan UBN tidak nyenyak tidur.

Misalnya kalau polis membenarkan penggunaan Stadium Merdeka himpunan akan berlaku dengan aman. Perserta himpunan akan jadi agresif atau besemangat bila mana hasrat merka dihalang. Kereta polis, Fru, blatan atau pun trak water cannon yang diatur di tengah jalan lebih membakar semangat mereka. Sebenarnya psywar polis itulah menjadikan orang ramai lebih bersemangat.

Keadaan inilah menyebabkan saya tefikir mungkin ada unsur-unsur cuba hendak memburuk atau sebotaj Najib yang turut dilakukan oleh polis. Tetapi orang akan bekata dan bertanya bagaimana dengan Hishamuddin Hussein yang jadi menteri jaga polis. Bukankah dia juga sepulu Najib? Mana bisa?

Itu tidak pelik dan ganjil kerana sebelum polis bertindak demikian sudah pasti Hishamuddin dipusing terlebih dahulu. Kita juga tahu sejauh mana tahap intelegent Hishamuddin.

Berbalik kepada peristiwa di setesen pusat keretapi tadi, Najib hendak berhati-hati dan tidak sangat medengar kepada nasihat polis. Walaupun semua itu dilakukan bagi menjamin keselamatannya, tetapi Najib kena fikir dan analisa juga apakah pengawalan keselamatan berlebihan untuk dirinya seperti itu tidak menjejaskan maruah dan prospek politiknya.

Mungkin ramai yang tidak mahu tengok Najib menjadi PM terpendek negara ini. Mat Maslan sudah mula bercakap hai ini komen mengenai sistem biometeri. [wm.kl.8:11 pm 27/07/11

Ulasan Isu

Tindakan Pas Tolak Sistem Biometerik Betul

TINDAKAN Pas menolak penggunaan sistem biometerik kononnya untuk membenteras pengundi hantu tepat, benar dan betul. Ketegasan itu perlu disokong. Penolakan itu menunjukkan Pas bukan lagi parti pak dogol atau wak long yang boleh diperlakukan apa saja oleh Umno. Barang kali di sinilah pentingnya Pas memilik pemimpin profesional yang tangkas menghadapi segala tipu daya kontemporari Umno.

Syabas kepada Pas atas tindakan tegas dan segera itu. Kenyataan penolakan sistem biometerik itu dinyatakan Husam Musa semalam melegakan banyak pihak dan perlu mendapat sokongan. Rakyat yang cintakan kepada proses pilihan raya bersih dan adil perlu menyokong dengan masing-masing menyatakan protes mereka terhadap cadangan itu.

Penolakan itu yang dianggap sebagai jahil dan tidak profesional oleh Umno mengesahkan lagi bahawa sistem itu diperkenalkan untuk memberi keuntungan kepada Umno. Mereka yang menerima pakai sistem berkenaan sebenarnya jahil dan dayus kerana mengharapkan kemenangan daripada idea syaitan (menipu) yang melakukan penipuan dalam gelap yang boleh dihidu. Sepatah kata Ustaz Azahar Idrus, jenis bodoh.

Seperti mana kata Husam, alasan untuk menolak sistem itu ialah kerana ia tidak dapat membersihkan pengundi hantu dari senarai pendaftar undi atau pun tidak mengatasi masalah dan kebimbangan yang dicanang pembangkang mengenai berlaku pengundi dua kali.

Kata Husam sistem itu (biometerik) tidak menghalang pengundi dua kali kerana ia setakat mengesahkan nama orang yang dimasukkan dalam sistem itu saja. Jadi kata Husam kalau nama yang sudah dimasukkan dalam sistem itu bila disemak ia akan mengeluarkan nama itu di mana-mana saja pusat pengundi.

Ini bermakna mereka boleh mengundi lebih dari sekali kerana tidak ada halangan untuk mereka. Inilah yang diperlukan oleh UBN kerana mereka sudah menyedari sokongan kepada mereka makin berkurangan dan menirus macam ekor tikus.

Justeru kata Husam langkah atau kawalan paling berkesan ialah penggunaan dakwat kekal. Menerusi pendekatan manual ini sesiapa yang telah atau belum mengundi boleh dikesan kerana jarinya ditanda dengan dakwat. Mereka yang ditanda bermakna telah membuang undi manakala yang tidak ditanda belum mengundi.

Husam juga mempersoalkan kenapa sistem biometerik hendak digunakan sedangkan kosnya jauh lebih mahal dari dakwat kekal. Di sinilah kita dapat mentafsirkan bahawa sistem biometerik itu memberi kelabaan kepada UBN. Najib Razak sedia menghabiskan wang seberapa banyak untuk memastikan kemenangan UBN. Kerajaan yang tidak telus dan memikir kepentingan rakyat akan menggunakan seberapa banyak wang asalkan ia memuaskan hati mereka.

Sikap dan langkah inilah yang dipertikaikan oleh rakyat. UBN akan melakukan apa saja untuk kepentingan mereka. Apakah tujuan dan maksud ini tidak dapat difahami atau dibaca oleh Wan Ahmad Wan Omar? Siapa makhluk ini? Jawabnya sudah boleh dibaca tetapi dia sengaja buat bodoh lembu kerana dia secara sedar atau tidak bersekongkol dengan UBN. Cara Wan Ahmad membela akan SPR kononya bebas, tiada berlaku pengundi hantu, pengundi bertindih dan sebagainya adalah kerja orang yang menjala ikan di padang pasir saja. Sia-sia.

Pas dan Pakatan Rakyat perlu membuat penentangan secara mendada berhubung pemakaian sistem biometerik ini kalau hendak selamat. Bersih juga perlu menambah tuntutan mereka menjadi sembila; jangan pakai sistem biometeri. Lakukan apa saja untuk memastikan sistem ini tidak akan dipakai dalam pilihan raya. Sistem ini adalah tali hayat terakhir bagi Umno yang kini sudah pun dalam keadaan berbaring dan cemas untuk menghadapi pilihan raya ke-13 kelak.

Saya yakin dengan pengalaman dan kebijaksanaan yang ada kepada Husam membaca tektik musuh beliau akan berusaha untuk memastikan sistem ini tidak akan diguna pakai. Janjinya untuk mendedahkan beberapa perkara besar yang berkaitan dengan penyelewengan dan kelemahan SPR sangat dialu-alukan. Dedah jangan tak dedah. UBN hendaklah bersedia menjawab sehala pendedahan itu kerana kalau gagal menjawab ibarat kata UBN akan bungkus sebab rakyat kini bukan macam pak dogol dan wak long lagi yang boleh dipermain-mainkan.

Sementara itu kononnya berlaku percanggahan pendapat dan penerimaan berhubung sistem ini di antara Mursyidul Am Pas Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan Jawatankuuasa Pas adalah tidak betul. Gambaran itu diberikan oleh media yang terlebih aji no moto saja. Apa yang berlaku Nik Aziz sedia menyokong kalau sistem berkenaan membawa kebaikan boleh membersihkan pilihan raya.

Beliau mengatakan "jika"... jika ertinya sekiranya, ataupun seandainya. Jadi kalau sistem itu tidak membawa kebaikan ini bermakna Nik Aziz menolak dan akan menyumpahnya. Hanya mereka yang tidak faham bahasa Melayu saja akan 'berpulas jarah' untuk memahami apa yang dimaksudkan Nik Aziz. Ataupun ianya didengari oleh pemberita daerah yang bertelinga tuli. [wm.kl.9:00 am 27/07/11]

Tuesday, July 26, 2011

Perhatian

Kisah Ustaz Dakwa Pejabat Najib Ada Jin, akan disambung esok. Hari ini terlalu letih sangat. Kepada penjenguk budiman harap sabar, takkan lari gunung dikejar, hilang kabus nampaklah ia. Wassalam. Salam Hormat MSO.

Susupan malam

Padan Muka Wan Ahmad Kena Sorak

Timbalan Pengerusi SPR Wan Ahmad Wan Omar hari ini ini malu besar apabila diboo oleh hadirin di majlis dialog di antara SPR dengan Pengerusi Bersih, Ambiga Sereevasan di kompleks Karangkraf di Shah Alam.

Saya dipelawa juga untuk hadir tetapi menolaknya kerana bukan ada alasan tetapi sudah dapat mengagak apa yang hendak diperkatakan oleh Wan Ahmad. Beberapa kenyataanya sebelum ini yang membela melulu SPR dan juga kerajaan menyebabkan saya dapat rasakan apa yang akan dipertahankan. Wan Ahmad seorang yang berdolak dalih cakapnya.

Saya juga sudah merasakan Ambiga akan mengasak Wan Ahmad dan hadirin yang sudah tidak puas hati dengan sikap dan tindak tanduk SPR sebelum ini pasti akan memerangkap Wan Ahmad. Mereka pasti akan mengejek atau mempersendakan Wan Ahmad. Dialog itu peluang tebaik untuk 'timbuk' Wan Ahmad.

Bagaimana pun terima kasih atas keberanian Wan Ahmad yang sedia jadi pelepah nyiur untuk tahan muka berdepan dengan khayalak. Nampak Wan Ahmad marah benar sehinggakan hendak mengolahkan semula para hadiri yang mengejek dan mengboo beliau. Bagus juga sekurang-kurangnya Wan Ahmad dapat mengetahui apa yang berlaku di bawah dan dimaklumkan kepada bosnya Abdul Aziz Yusuf. Patut Aziz datang sama.

Kesediaan SPR untuk berdilog dengan Bersih hari ini juga menyebabkan saya jadi bengong dan pelik. Sebelum ini polis dan Najib dan Udin anak Yassin mengatakan Bersih sebagai pertubuhan haram. Tetapi hari ini sedia pula si Wan Ahmad untuk berdialog dengan pertubuhan haram.

Saya rasa pemikiran SPR, polis dan juga Najib sudah 'masam' benar, sudah tidak dapat hendak bezakan apa-apa lagi, sudah jadi macam todi. Apakah ini menandakan negara kita sudah celaru. Satu masa kata Bersih haram satu masa boleh dibuat kira pula. Yang mana satu betul. Cara kerajaan hendak hancurkan Bersih macamlah nak lepas anak kera yang berbelit di kaki.

Kerana saya menyokong keberanian Ambiga saya ucapan tahniah kepada Ambiga. Biarlah kamu hindu dan India tetapi ternyata keberanian kamu lebih baik dari Melayu bersongkok mereng dan beragama Islam yang bermazhab ahli sunnawa jemaah yang bergaduh sesama sendiri. [wm.kl.9:29 pm 26/07/11]

Susupan Pagi

Dr Chandar Sesekali Perlu Turun Dari Kerusi Roda

Dr Chandra Muzaffar terus berkata-kata dari atas kerusi rodanya seolah-olah kerusi roda yang membawanya ke sana ke mari dengan dibantu orang tidak menghadkan pandangan dan pengamatannya. Meskipun dalam keadaan sukar bergerak bebas seperti kebanyakan orang itu Chandra membuktikan bahawa keupayaan sebenar seseorang itu ialah akal tetapi bukan fizikal.

Fizikal hanya mempamirkan kekuatan tenaga zahir seseorang itu. Tetapi akal pula menunjukkan sejauh mana geniusnya (nilai) seseorang itu. Namun pun begitu beliau harus juga menyedari dan insaf bahawa kelemahan fizikal itu boleh mencacatkan kehidupan seseorang manusia itu. Betapa ia genius hebat dan sebagainya tetapi kecacatan membunuh kesempurnaan dia sebagai manusia.

Manusia akan jadi sempurna kalau dia boleh berkata-kata mengeluarkan idea yang baik dan boleh pula berjalan dan berlari sekuat hati di atas pandang. Boleh turun ke segenap jerung bumi ini dan melihat sendiri apa yang berlaku dan bergolak tanpa mengharap bantuan daripada orang atau hanya sekadar menonton tv dan membaca surat khabar.

Melibat sendiri dalam peristiwa seperti himpunan Bersih atau berdemonstrasi jalanan lebih real daripada membaca laporan dari surat khabar ataupun mendengar penjelasan polis yang terpaksa membohongi fakta sebenar kerana sebab-sebab tertentu misalnya untuk menjaga imej pasukan atau pun diarah bercakap mengikut skrip.

Betapa meluas laporan dan cerita yang disampaikan kepada kita tetapi ia tidak sama dengan apa yang kita rasa dan alami sendiri. Ceritalah mengenai kemanisan dan kelazatan madu tetapi ianya tidak sahih selagi tidak diletak di hujung lidah kita.

Saya ingin mengomen sedikit tentang pandangan Chandra kepada Anwar Ibrahim. Sebelum itu saya ingin menyatakan kemusykilan saya berhubung sikap dan pendirian Chandra. Saya hairan sebenarnya kerana seorang intelektual akal seperti beliau boleh salah membuat pilihan. Mulanya dia adalah timbalan presiden Keadilan, satu-satunya orang cacat intelek menyokong Anwar Ibrahim. Sokongan beliau pada awal itu memberi keyakinan kepada yang lain. Dalam erti kata lain Chandra menjadi aset kepada Keadilan dan menjadi kebanggaan para pendokong reformasi.

Apakah ketika itu Chandra salah dalam membuat perhitungan? Kalau salah, maka tepat apa yang saya katakan tadi, bahawa ketidaksempurnaan fizikalnya menyebabkan ia salah dan cacat dalam membuat perhitungan. Sewajarnya seorang intelektual yang menjadi pengerusi sebuah badan keadilan bertaraf dunia menilai sebaik mungkin sebelum terjerumus dalam badan siasah. Sangatlah memalukan dan membahayakan kalau seorang intelek membuat salah, kerana kesilapan itu menyusahkan banyak orang. Orang bodoh selalunya mengikut orang cerdik demikian lumrah alam.

Saya sendiri sudah meragui awal-awal lagi dengan penglibatan serius Chandra dalam politik ketika itu. Saya hanya membilang hari saja untuk melihat apa yang akan berlaku selepas itu. Saya kira keintelektualan yang ada kepada beliau tidak akan dapat menerima asakan politik yang penuh dengan game dan hipokrit. Fizikal beliau yang lemah itu boleh menerima politik, tetapi bukan akalnya. Adakalanya politik memerlukan kekuatan fizikal sekali terutamanya kalau berdepan dengan aksi-aksi politik biul seperti dilakukan Perkasa(m).

Ternyata tidak lama beliau menjujung Anwar dengan politik menerusi jawatan nombor dua dalam parti itu kemudian beliau memusing semula kerusi rodanya kembali kepada asal. Kini beliau sudah mengunci kereta rodanya atas pentas kerajaan apa lagi sesudah kerajaan bersimpati menghulurkan berbagai bantuan untuk tujuan meningkatkan daya intelektual.

Hari ini beliau membuat analisa bahaw Anwar kini telah menjadi libaliti kepada pembangkang. DAP dan Pas jadi serba salah dengan Anwar, katanya. Tentu beliau ada teori akademiknya sendiri dengan pandangan itu. Mungkin Chandra melihat kemelut diri yang ada kepada Anwar; dituduh meliwat, dilibat dengan video lucah dan sebagainya.

Kalau itulah andaian dibuat Chandra untuk menuduh Anwar sebagai libaliti sekali lagi beliau tersasar. Beliau tidak mengerti dan memahami politik sebenarnya. Sepak terang politik yang kontras dengan nilai tulen kemanusiaannya tidak difahami. Dalam politik tidak ada kebenaran, kejernihan jauh sekali keikhlasan. Chandra sendiri bila terbabit dengan politik menghadapi kemusnahah keikhlasan dan menipu diri sendiri. Langsung itu telah mengurangkan kegahaannya selama ini.

Apa liabiliti yang dimaksudkan. Liabiliti bererti sesuatu yang boleh menyebabkan sesuatu keadaan itu terjejas kerananya. Ertinya Anwar itu boleh menjejaskan politik DAP dan Pas. Apakah hakikat itu berlaku kini? Apakah pengaruh Pas dan DAP sudah berkurangan?

Sekali lagi Chadra tersilap membuat perhitungan dan sudah pasti maklumat untuk beliau mencerakinkan pandangan itu datang dari sumber salah dan terhad. Beliau jelas mengambilnya dari pembacaan dalam Utusan Malaysia, Berita Harian atau menonton TV3 dan RTM sahaja yang selamanya akan memberi laporan yang 'renyuk' kepada pembangkang. Kalau Chandra membaca atau mencipta persepsi dari sumber media yang renyuk maka pemahaman dan akal Chandra juga akan turut menjadi 'renyuk petuk'. Kalau ini berlaku tidak salah kerana keadaan dirinya menyebabkan beliau terhad untuk mendapatkan maklumat yang sebenarnya.

Kemampuan Anwar menjadi penyatu kepada dua kumpulan berbeza ideologi dan pendekatan (uslub) sebelum ini (Pas dan DAP), adalah asas kekuatan dan nilai Anwar hari ini. Nilai dan kemampuan Anwar inilah yang meletakkan namanya indah dalam minda DAP dan Pas. Ini sudah menjadi kenyataan dan Chandra sendiri suka tidak suka kena mengakuinya.

Umum menerimanya, kalau bukan kerana Anwar, Pas dan DAP tidak akan dapat bersatu. Dalam usaha ini Anwar berjaya memainkan peranan menyakinkan kedua parti itu betapa pentingnya bersama kalau mahu mengusirkan UBN dari menjadi kerajaan. Situasi dan kondisi ini masih berlaku. Anwar berjaya menakhtai usaha ini dalam membawa Pakatan Rakyat ke depan dan menjadi ratu rebutan Pas dan DAP demi kuasa.

Jadi di manakah liabiliti yang disebutkan oleh Chandra tadi? Sekali lagi saya nak ulang supaya Chandra dan sesiapa juga jelas mengenai keadaan ini. Dalam politik yang diamalkan hari ini ialah kemenangan, keuntungan. Apa saja yang boleh dijadikan modal besar untuk kejayaan politik perlu diambil. Politik Malaysia menjadi seperti daging babi di waktu darurat, ianya dihalalkan. Seandainya tahi boleh dijadikan modal orang politik tetap mengambilnya meskipun busuk.

Demikian dengan keberadaan Anwar kepada Pas dan DAP itu. Anwar umpama daging babi tadi atau macam tahi. Ia haram dari segi teori orang-orang seperti Chandra tetapi ia satu keperluan kepada Pas dan PKR dan seuatu yang perlu digunakan kerana ia menguntungkan kedua parti berkenaan. Jadi liabiliti sebenarnya dengan wujud dan hidupnya Anwar bukan kepada Pas dan DAP tetapi parti asal Anwar Ibrahim Umno dan juga kepada Chandra sendiri.

Untuk tidak memedihkan perasaan dan akal Chandra maka beliau perlu meninggalkan konsep dan pemikiran inteletualnya - permikiran berdasarkan ilmu dan rumusan yang sedia ada tidak relevan dalam dunia siasah. Tetapi cubalah berfikir di luar kotak dan mengikut aliran politik yang rencam dan tidak pernah ada kejujuran, keikhlasan dan kebenaran itu. Sekiranya Chandra berjaya membuang kerusi roda konservetifnya saya kira beliau akan dapat mengenali wajah dan erti apa itu politik dalam erti kata dan rupa sebenarnya! [wm.kl.8:15 am 26/07/11]

Monday, July 25, 2011

Susupan Maghrib

Ustaz Dakwa Di Pejabat Najib Banyak Jin

SELEPAS Zohor hari minggu (Ahad) kelmarin saya bawa seorang teman untuk menemui seorang ustaz yang berasal dari Pattani, Siam. Ustaz ini ada kebolehan pelik dia dianugerahkan kebolehan mengesan makhluk halus seperti jin dan sebagainya yang menyinggahi diri seseorang.

Ustaz ini yang berketurunan kerabat di raja Pattani juga mampu mengeluarkan jin yang bermukim di dalam tubuh seseorang.

Perubatan atau kaedah dilakukan simple saja, sambil memutar-mutarkan cincin yang diikat dengan tali berwarna hitam dia akan menangkap jin-jin yang keluar dari tubuh orang yang dirasuk jin seekor demi sekor. Saya tenguk dia tangkap jin macam tangkap lalat atau nyamuk yang berterbangan di sekitar dirinya saja. Piut....piat...gelek gelek gelek... dia menggentel-gentel jin yang ditangkapnya.

Cincin itu dijadikan umpan atau mata kail untuk meruntun jin keluar. Apabila jin keluar akan ditangkap dan kemudian digentel-gentelnya. Entah mampus atau tidak walahu'alam sebab cara dia gentel kata orang ambil syarat saja.

Sebelum melakukan aktiviti meruntun jin ustaz terlebih dahulu akan membuat ujian ke atas seseorang itu sama ada ia disinggahi jin atau sebagainya. Dia akan memutarkan cincin yang diikat dengan tali di atas telapak tangan kanan yang dibuka. Dari situ dia akan dapat tahu sama ada seseorang itu ada jin atau tidak. Mulutnya saya tidak nampak dia baca sesuatu, mungkin dibaca dalam perut.

Kebetulan hari Ahad itu ada dua tiga orang yang hendak berubat dengan ustaz ini. Salah seorang pesakit ialah seorang budak lelaki berumur 10 tahun. Dia tidak dapat bercakap dan menurut maknya kadang-kadang menggelepar dan melaung. Kalau di sekolah bila dia agresif dua tiga orang cikgu belum tentu dapat mengawalnya.

Banyak jin yang keluar dari tubuh budak ini. Dalam hitungan saya lebih kurang 30 hingga 40 ekor. Ini berdasarkan kepada tangkapan yang dibuat oleh ustaz berkenaan. Mungkin ada juga tangkapan yang dibuat itu tidak mengena dan jin terlepas dan kembali masuk semula. Maka dia runtun balik untuk membawa keluar jin dari tubuh budak itu.

Menurut bacaan dan firasat ustaz itu budak berkenaan tidak boleh bercakap kerana selama ini jin ganggu kerongkongnya. Jin duduk bertapa dalam perut budak berkenaan dan tersekang di tengkok. Kerana itu ia sudah untuk mengeluarkan suara. Agak anih selepas hampir setengah jam upacara membuang dan menangkap jin itu dilakukan budak berkenaan agak tenang dan boleh tersenyum, di mana menurut maknya sukar untuk dia kelihatan tersenyum.

Saya mengenali ustaz ini secara kebetulan saja. Satu malam dua tahun lepas saya bersama seorang teman yang mengunjungi ke rumah ustaz berkenaan. Saya diajak. Tujuannya bukan untuk berubat tetapi untuk mengetahui lebih lanjut berhubung dengan sekolah agama yang dibinanya di Takbai, Siam. Saya tidak pun menguji atau melalui imbasan kerohanian untuk mengetahui apakah dalam diri saya juga ada jin atau tidak.

Saya diminta agar menulis sejarah sekolah berkenaan dan juga keadaannya yang terbengkalai masa itu dengan harapan ada orang-orang kaya mahu menderma bagi membantu menyiapkan sekolah berkenaan.

Beberapa minggu selepas itu saya turun ke Takbai melihat keadaan sekolah agama ustaz ini. Suasananya memang daif sekali dan ia memerlukan bantuan. Muridnya ketika itu lebih 1,000 orang yang datang dari berbagai kampung di sekitar Takbai dan ada dari Pattani, Yala dan juga Songkla.

Menurutnya hasil dari tulisan saya mengenai sekolah berkenaan ada pembaca yang bermurah hati dan mulia menderma untuk sekolah berkenaan beberapa belas ribu ringgit. Alhamdulilah sekolah itu kini hampir siap hasil dari derma orang ramai termasuk derma seorang vvip dari negara ini. Siapa... tunggu baca catatan ini hingga habis.

Pada malam saya temui ustaz itu kebetulan seorang doktor pakar jantung yang mashyur di negara ini ikut sama ada. Doktor ini memang popular. Dia sampai beberapa minit sesudah saya dan teman sampai di rumah persinggahan ustaz berkenaan. Di rumah itulah dia menjalankan upacara perbomohan dan juga membuang hantu dan jin.

Pakar bedah jantung itu bukan main lagi menerangkan akan kehebatan ataupun keistimewaan ustaz berkenaan. Dia sangat kagum dengan kebolehan dan keistimewaan ustaz ini. Dia sendiri banyak menghantar mana-mana patient menemui ustaz berkenaan untuk berubat. Mana-mana patient yang gagal diubati ataupun tidak dapat dikesani penyakitnya dihantar kepada ustaz ini.

Saya terkejut mendengar pengakuan doktor pakar berkenaan kerana selalunya doktor moden sukar untuk mempercayai alam-alam ghaib dan kehebatan seseorang berintraksi dengan mahkluk halus. Bersambung. [wm.kl.7:30 pm 25/07/11]

Susupan Tengahari

Bintang-Bintang Bola Sepak Kelantan
Akan Beraksi di Stadium Kelana Jaya

SEMPENA Himpunan Anak Kelantan di rantauan pada 30 Julai ini para peminat bola sepak dari seluruh negara khasnya dari Kelantan yang berada di sekitar Lembah Kelang akan berpelung untuk menemui semula bintang-bintang bola sepak Kelantan dari tahun 60-an hingga tahun 80-an.

Mereka akan didatangkan khas dari Kelantan untuk mengadakan persembahan pada himpunan berkenaan serta beramah emsra dengan warga Kelantan yang berada di luar Kelantan.

Menurut pengarah himpunan itu, Wan Abdul Rahim Wan Abdullah seramai lebih 20 orang bintang-bintang bola sepak asal Kelantan telah berjaya dihimpunkan dan akan dibawa untuk menemui para peminat mereka di Stadium Majlis Bandaran Petaling Jaya, (MBPJ) di Kelana Jaya pada hari tersebut.

Menurut Wan Abdul Rahim yang juga ahli Parlimen Kota Bharu dan merupakan kaki bola bintang-bintang bola sepak itu kini sedang mengadakan latihan insentif untuk persembahan khas berkenaan.

Menurutnya di antara bintang-bintang bola sepak Kelantan yang tersohor dan pernah menyarungkan jersi kebangsaan yang akan terlibat ialah; Dali Omar, Mahadi Yusuf, Wan Zawawi Wan Yusuf, Hamzah Husein, Kamaruddin Abdullah.

Kamaruddin Mohd Noor, Nik Fauzi Nik Hassan, Wan Hassan Wan Daud, Nik Salleh, Abdul Hamid Ghani, Yassin Mohd Noor, Ramli Abdullah, Afandi Yusuf dan lain-lain.

Kata Wan Abdul Rahim kebanyakan mereka masih dalam keadaan sihat dan dapat memperagakan kehandalan mereka masing-masing.

"Kita bawa mereka bukan untuk bersama anak-anak Kelantan mengembalikan nostalgia mereka dalam arina bola sepak," kata Wan Rahim. Selain itu jelasnya lagi usaha itu juga sebagai penghargaan kerajaan Kelantan kepada jasa-jasa mereka selama ini yang menaikan nama dan imej Kelantan dalam arina bola sepak.

Selain itu katanya, tujuan lain bagi memperkenalkan mereka kepada generasi baru dan juga untuk membuktikan bahawa Kelantan tidak pernah 'kasik' dalam melahirkan bintang-bintang handalan dan jagohan negara.

"Kita (Kelantan) mempunyai jagohan dalam bidang bola sepak bukan sajak mutakhir ini tetapi sejak beberapa dekad dulu lagi. Misalinya Dali Omar bukan saja dikenali di Malaysia tetapi diperingkat antarabangsa," tambahnya.

Peluang ini sepatutnya tidak akan dilepaskan oleh seluruh peminat bola sepak negara ini dan temuilah mereka pada majlis Himpunan Anak Kelantan pada hari tersebut kerana selepas ini mungkin sukar untuk menemui mereka dalam sebuah persembahan sebegitu nanti.

"Saya bersetu mereka yang mengenali mereka dan pernah meminati mereka yang berada di sekitar Lembah Kelang akan keluar beramai-ramai untuk bersua muka dengan bekas bintang-bintang bola sepak kita yang kini sudah menjadi lagenda.

Usah itu juga nanti adalah diharap akan dapat mengembangkan lagi suka bola sepak di Kelantan dan penerusan komitmen mereka dalam bola sepak akan tambah memberi erti kepada pembinaan kompleks stadium baru di Kelantan yang berharga RM159 juta seperti mana diumumkan oleh Menteri Besar, Nik Abdul Aziz baru-baru ini. [ttdi.kl 1:03 t/hari 25/07/11]

Sunday, July 24, 2011

Sesudah Subuh

Himpunan Rakyat Kelantan 30 Julai Lesu

BUNYI khabar satu himpunan untuk rakyat Kelantan yang berada di rantauan akan diadakan pada 30 Julai ini sehari sebelum puasa. Majlis itu akan dinaungi sendiri oleh kerajaan Kelantan. Tujuannya ialah untuk merapat dan memesrakan rakyat Kelantan di luar dengan kerajaan dan juga para pemimpinnnya. Maksud di sebalik perhimpunan itu ialah memastikan rakyat Kelantan terus menyokong kerajaan yang ada hari ini.

Mulanya perhimpunan itu akan diadakan di Puchong. Tetapi entah macam mana akhirnya berpindah ke stadium MBPJ Kelana Jaya, Selangor. Kalau didengarkan kepada cakap dan gemanya perhimpunan itu besar dan bakal mencatat sejarah. Berbagai acara menarik disediakan untuk mengisi perhimpunan itu selain daripada mendengar pidato dan amanah para pemimpin berhubung perubahan yang berlaku di Kelantan.

Usaha sebegitu patut dipuji dan didokong oleh semua rakyat Kelantan berada di luar Kelantan. Dengan adanya perhimpunan itu semua rakyat Kelantan dapat bertemu mata di antara satu sama lain. Ia boleh menjadi gelanggang untuk rakyat Kelantan menunjukkan kekuatan dan kekentalan ukhwah sesama mereka yang terjalin lama sebelum ini secara tradisi.

Rakyat Kelantan terkenal dengan semangat kecintaan sesama sendiri yang kuat. Semangat berpuak-puakan atau semangat kedaerahan yang dibenci oleh orang luar. Satu masa dulu sikap atau bduaya orang Kelantan ini cukup 'dianti' oleh orang luar. Tetapi apa boleh buat itulah keunikan orang Kelantan. Lama kelamaan orang luar faham dengan sifat dan fiil orang Kelantan.

Ada sebab kenapa orang Kelantan jadi begitu, mudah mesra dan berajak-ajakkan ke rumah di antara mereka bila berjumpa. Saya akan ulaskan hal ini di masa lain secara mendalam sikit.

Berbalik kepada program himpunan 30 Julai nanti, saya merasakan ada sesuatu yang tidak kena dengan majlis ini. Ianya tampak lembab dan tidak berapa bermaya saja. Mungkin juga saya tidak nampak dan banyak mengetahui akan persediaan hal ini. Mungkin? Tetapi apa yang saya risik-risikkan semacam kurang bermangat saja. Teman-teman Kelantan bila ditanya ramai mengatakan tidak tahu dan bertanya bila?

Apakah majlis itu dikhaskan kepada orang Kelantan tertentu saja? Atau pun di kalangan mereka yang menjadi penyokong Pas tegar. Yang paling jelas publisiti mengenai tidak begitu meluas. Saya tidak tahu macam mana orang Kelantan lain boleh tahu kalau saya sendiri tidak tahu mengenai himpunan itu. Maksudnya kalau bukan kerana saya berjumpa dengan beberapa pemimpin Kelantan di gerai makan malam sebelum perarakan Bersih tempoh hari mungkin saya juga tidak tahu.

Ini kerana tidak ada apa-apa iklan yang dipsang mengenai majlis itu. Tidak ada mana-mana banner yang ternampak dipampangkan di jalan-jalan raya atau tempat strategik. Tiada sekelar atau pun risalah yang diletakkan di surau-surau atau masjid di Kuala Lumpur atau Selangor. Dalam akhbar atau tv jauh sama sekali. Di dalam blog atau portal berita yang pro kerajaan Kelantan juga tidak nampak banner ataupun tulisan-tulisan yang mengajak kepada majlis itu.

Apakah ianya dipasang di Kelantan, ataupun dilokasi-lokasi yang hanya ramai orang Kelantan saja? Tanpa iklan yang menyeluruh saya kira program itu gagal. Siapakah pengarah program ini tidak diketahui. Agensi mana bertanggungjawab tidak diketahui? Dan sejauh mana pula peranan Jabatan Penerangan Kelantan dan agensi-agensi lain berfungsi dalam hal ini?

Melihat kepada kelembaban ini saya terfikir mungkin kerana ia tidak mendapat kerjasama semua pihak. Perangai berpihak atau berpuak mungkin masih berlaku. Biasa dalam politik (Pas) kalau satu pihak mengadakan majlis pihak lain tidak akan beri kerjasama kalaupun tidak memulaukannya. Apakah ini berlaku dalam program himpunan rakyat Kelantan ini.

Sepatutnya semua kena memberi sokongan dan bekerja ke arah menjayakannya. Bukan itu saja pihak-pihak lain yang ada kena mengena dengan Kelantan juga patut dipanggil sama. Salah satu ialah parti PKR juga patut dimasukan sama dalam program ini. Pihak penganjur perlu mengudang sama PKR menjayakan program ini. Lantik atau pun panggil parti itu agar turut sama membantu. Jangan kerana PKR sebuah parti kecil dan tidak popular ia diabaikan. Walaupun PKR kecil tetapi ia ada penyokong tersendiri di luar Kelantan. Tetapi nampaknya keperluan ini tidak disedari, anggota PKR tidak dilibatkan sama.

Masa masih ada kira-kira beberapa hari lagi. Iklan atau publitisi perlu diperluaskan lagi. Pihak yang menjadi penanggungjawab boleh menggunakan apa jua instrument untuk menghebahkan majlis ini. Buatlah poster atau pun banner kirimkan kepada saya dan blog-blog pro kerajaan Kelantan untuk dimuatkan ke dalam blog atau Fb masing-masing. Biar ianya nampak mariah seperti mana mariahnya kempen Bersih dulu. InsyaAllah saya tidak akan mengenakan apa-apa bayaran.

Kalau hendak buat sekadar hendak buat saja tetapi ia tidak memberi impak besar rasanya tidak ada guna. Buat cemar tangan saja. Memalukan. Sekiranya majlis itu kurang mendapat sambutan ia akan menjatuhkan imej kerajaan Kelantan, orang akan membuat kesimpulan bahawa sokongan terhadap kerajaan sudah merosot. Umno akan mengambil kesempatan untuk menguar-uarkan yang orang Kelantan diluar sudah tidak berapa sokong Pas. Sekali lagi diulang, kalau hendak buat biarlah betul-betul dan penuh komitemen bukannya melepas batuk ditangga. [wm.kl.8:45 am 24/07/11]

Saturday, July 23, 2011

Susupan Malam

Biometerik: Najib Menyuluh Apa Yang Sudah Terang

SELEPAS kembali dari berjumpa dengan Pope Benedict, Najib Razak sekonyang-konyang memberi tahu dunia Malaysia yang kerajaan setuju Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia menggunakan sistem biometerik dalam mengesah pengundi yang sah pada pilihan raya akan datang. Katanya peruntukan untuk tujuan itu akan disediakan. Berapa?

Sekali pandangan persetujuan kerajaan itu seolah-olah ia memberi reaksi ke atas tuntutan Bersih untuk membaikipulihkan sistem pilihan raya negara ini akan berjalan secara bersik, adil dan telus. Persetujuan itu menggembarkan perdana menteri prihatin atas desakan umum. Tetapi sebenarnya sistem biometerik itu bukan termasuk dalam lapan tuntutan Bersih.

Apa yang Bersih tuntutan ialah antara lain akses media yang adil, penggunaan dakwat kekal kepada pengundi, membersihkan pendaftaran yang bertindah dan bertindang dan sebagainya. Adapun pengenalan biometerik yang dipersetujui Najib itu tidak pun termasuk dalam tuntutan itu. Kenapa Najib bermurah hati membenarkan atau memperkenalan sesutau yang tidak dituntut? Tentu ada motifnya. Selalunya beruk tidak akan hingguk 'selongennya' kalau tidak ada mengada.

Jadi rakyat jangan terkeliru dengan kemurahan hati Najib itu. Walaupun dia baru berjumpa dengan orang paling suci dalam agama Kristian, Pope Benedict tetapi persetujuan memberikan SPR menggunakan sistem biometerik itu tidak menggambarkan kesucian dan kekudusan hati Najib. Ia ada undang di sebalik batu di sebalik kesediaan untuk memenuhi tuntutan. Kebenaran atau pengenalan sistem itu adalah untuk keuntungan UBN dalam pilihan raya. Harus difaham UBN tidak akan melalu sesuatu yang melabakan pembangkang, hatta apa yang dilakukan itu afalah tuntutan dan kehendak undang-undang. Sebaliknya demi menghalangkan pembangkan UBN sedia merogol dan meliwat apa saja undang-undang.

UBN terpaksa melakukan itu kerana keadaan waktu ini sangat terdesak.

Saya kira Najib tidak ikhlas untuk membersihkan pilihan raya negara ini. Najib dan sukusakatnya termasuk Mahathir Mohamad tahu kalau pilihan raya ini dijalankan dengan bersih, telus dan adil UBN sudah lama bungkus dan hanyut. Tidak payahlah Najib bersumpah laknat untuk mengatakan pilihan raya ini bersih, adil dan telus. Mungkin dia boleh menipu mereka yang kahil maklumat ataupun sudah kabur mata kerana taksub kepada pemimpin kerajaan.

Kenapa Najib mudah bersetuju memberi kebenaran kepada SPR menggunakan sistem berkenaan? Kita akan denga ulasan daripada pemimpin-pemimpin politik pembangkang selepas ini. Esok mungkin ramai yang memberi pandangan terhadap isu ini. Tetapi apa yang saya nampak kerana sistem itu akan mengguntungkan UBN sebab itulah ia diperkenalkan. Menerusi sistem ini UBN akan mendapat pengundi 'hantu'. Pengundi hantu ini terlebih dahulu didaftarkan atau melalui sistem berkenaan.

Tidak syak lagi sistem biometerik yang bakal menelan ratusan juta ringgit itu adalah tali hayat terakhir UBN sebelum tersembam.

Beberapa minggu lalu timbalan perdana menteri, Udin anak Yassin mengumumkan kerajaan akan melakukan pemutihan terhadap Pendatang Tanpa Izin (Pati) di negara ini. Salah satu syarat yang perlu dilakukan ialah Pati dikenakan pemeriksaan biometerik atau dalam erti kata lain identiti mereka disimpan dalam data khas. Data itu juga menghuraikan akan status dan juga latar belakang mereka.

Bila mereka melalui sistem ini bermakna identiti mereka akan disimpan dalam data khas. Apa kena mengena sistem biometerik ini dengan pilihan raya? Bagaimana mereka akan digunakan untuk membantu UBN dalam pilihan raya? Sebelum mengundi - dan proses itu kini sedang berjalan mereka akan diberikan kad pengenalan sementara yang membolehkan mereka menjadi pengundi. Selepas mereka melalui sistem biometerik ini mereka akan didaftar sebagai pengundi secara automatik.

Proses ini sedang berlaku sekarang ini. Tanya kepada 300 agensi yang diberi tanggungjawab (berbayar) melakukan pemutihan ini, ada yang jujur menceritakan apa yang berlaku sebenarnya. Misalnya satu keluarga Pati dari Indonesia yang menjadi rakan kepada seorang rakan saya dengan bangga menceritakan yang beliau sudah mendapat kad pengenalan biru negara ini. Apakah erti semua ini.

Jadi apabila mereka diberikan kad pengenalan mereka akan mempunyai suara untuk mengundi. Bila sistem biometerik digunakan pada hari mengundi tidak memberi apa-apa masalah kepada mereka kerana data peribadi mereka sudah pun dimasukan dalam sistem bimeteri berkenaan. Sebaliknya apa yang akan menjadi masalah ialah kepada pengundi asal yang lahir dan membesar di negara ini yang beberapa kali pernah mengundi. Tidak mustahil apabila sistem biometerik digunakan nanti mereka tidak dapat mengundi kerana ditunjukkan oleh sistem itu sebagai tidak sah. Sistem tali hayat UBN ini boleh menggelapkan mana-mana pengundi yang dikenal sebagai pengundi tegar oposisi.

Penggunaan sistem biomterik ini adalah tektik dan strategi terbaru UBN untuk menang dan memastikan kuasanya yang sudah meniru itu kekal. Sebenarnya pengumuman Najib hari ini adalah tidak ubah seperti lagak orang yang senganja mendedahkan apa yang sudah berada dalam terang. Protes terhadap pendaftaran Pati ini sudah pun kecoh dan kecur sebelum ini. Beberapa pendedahan telah pun dibuat berhubung kerja jahat UBN ini. Tetapi ia dinafikan hidup-hidup oleh SPR dan juga UBN.

Saya rasa sekiranya SPR bersetuju dan akur dengan tawaran Najib itu ia akan mendatangkan bala besar kepada pembangkang. Usah bersih untuk mewujudkan pengundian bersih dan adil bukan saja tidak tercapai tetapi akan jadi lebih kotor dan hampak dari yang ada sekarang ini.

Nah, baik Bersih, parti-parti pembangkang perlu memastikan sistem biometerik - yang akan menjadi 'berukmeterik' ini tidak dilaksanakan. Kalau ia dilaksana saya bolehlah menganggap usaha itu sebagai rampasan kuasa oleh UBN ke atas negara ini melalui sistem atau tidakan haram yang dihalalkan. Biometeri adalah berukmeterik. [wm.kl.9:00 pm 23/07/11]

Menanti Solat Duhha

Polis Malaysia Ada Iras-Iras Mahathir Mohamad

MAKIN dijelaskan nampaknya makin celaru dan makin orang menjadi 'rohok' untuk mempercayai setiap apa yang diuberi tahu. Itulah apa yang berlaku kepada Polis Diraja Malayisa (PDRM) hari ini dalam kes Bersih. Nampaknya polis sudah kehabisan modal dan kata-kata untuk menyakinkan rakyat yang mereka bertindak mersa dan melayan himpunan Bersih dengan aman.

Kebodohan juga semakin hari semakin luas 'terbahar'.

Video yang merakam aksi himpunan berkenaan bagi menunjukkan perangai polis baik juga gagal memberi kepuasan kepada orang ramai. Penyiaran video sekerat-sekerat dan tidak sepenuhnya menyebabkan orang sangsi dengan tindakan polis.

Beigtu juga teknik atau cara mencari kambing hitam untuk menunjukkan polis baik juga tidak berhasil. Dari sudut mana sekali pun orang ramai tetap menganggao polis yang bersalah. Kalau ada orang mengangguk mengatakan polis baik itu hanya di depan saja, tetapi di belakang orang akan menyumpah polis.

Baik polis mengaku saja mana-mana kekasaran yang dibuatnya pada peserta Bersih tempoh hari. Pengakuan atau mengalu kesilapan lebih menyerlahkan integriti pasukan itu. Tidak dinafikan ada juga polis yang berhati malaikat dan berperangai baik dalam melayani peserta himpunan. Tetapi polis yang baik ini ditenggelami oleh tindakan polis yang kasar dan jahat.

Saya tidak fikir semua gambar dalam protal berita dan blog adalah palsu rekaan atau tokok tambah. Setengah gambar itu dirakam oleh orang ramai yang berada di hadapan lokasi atau kejadian polis menyerang dan menembak. Mereka tidak mempunyai motif apa-apa melainkan merakam reakiti yang mereka saksi. Polis juga kena akui bahawa dalam pasukan itu ada serigala yang lapar, yang meleleh air liur melihat anak-anak muda yang bersorak.

Bukankah anggota FRU atau unit tindakan khas (UTK) diajar supaya menjadi berang dan bengkeng untuk menghadapi orang ramai. Mereka dilantih macam anjing pemburu untuk mengesan dada. Pantang mereka terlepas mereka akan mengamuk. Yang patut dikutuk siang malam inilah ketua mereka yang menerima pendekataan begitu. Anjing tidak salah tetapi tuan anjing.

Selain menunjukkan sikap beberapa perserta himpunan yang provok polis, patut polis tunjuk juga bagaimana para peserta yang membantu anggotanya yang terkena gas pemedih mata. Di depan mata saya saya nampak ada polis yang terjatuh longkang kerana melarikan diri bila di baling klister gas pemedih mata.

Saya sendiri melihat bagaimana anak-anak muda membantu memberi air kepada polis yang terkena gas pemedih yang dibaling oleh para peserta apabila mereka menyambut atau mnangkap kelosong gas yang melucur ke arah mereka.

Bersikap adil dalam semua keadaan kerana keadilan itulah yang akan mengukur kejujur dan kebenaran kita.

Kenapa polis terus buat provokasi dan membela diri secara melulu. Misalnya tuduhan Mat Sabu bohong berlaku adalah melampau. Kata polis naib presiden Pas itu berlaku untuk menangih simpati. Walaupun kalau benar Mat Sabu berbuat begitu tetapi tidak bijak polis yang menuduh demikian kerana sudah pasti penyokong Bersih akan marah. Di sinilah dangkalnya politik polis.

Orang yang tidak tergamak menipu atau pun berfikir betul tidak akan menerima dakwaan polis Mat Sabu berlakon. Takkan Mat Sabu berlaku sampai lututnya kena bedah. Kata polis Mat Sabu tercedera kerana motorsikap yang dinaikinya melanggar pembahagi jalan. Polis tidak cerita kenapa penunggang itu mlanggar pembahagi jalan. Takkan driver yang bawa Mat Sabu itu babuk sengaja langgar pembahagi jalan.

Bijak Mat Sabu tidak membalas tembak dengan polis atas dakwaan itu. Mah Sabu arahkan peguamnya supaya menyaman polis atas kejadian itu. Biarlah mahkamah membuat keputusan apakah Naib Presiden Pas itu berlakon atau sebaliknya.

Kenyataan-kenyataan dan kesimpulan bodoh terus dikeluarkan oleh polis. Terbaru menurut Pengarah Ketenteraman Awam, (nama lupa sebab tak popular), tiga tulang rusuk Baharuddin Ahmad patah bukan disebabkan angkara polis. Tetapi ia patah kerana pertolongan CPR - tekan dada di lakukan oleh ke atasnya untuk menyelamatkan arwah. Logikah kalau bantuan untuk menyelamatkan (CPR) dilakukan sampai patah tulang rusuk?

Msasakan begitu bengong sekali mereka yang memabntu menekan dada Baharuddin memberi CPR kepadanya tekan sampai patah tulang rusuk? Logikah? Apakah tidak ada kejadian lain di sebalik itu yang tidak terjumpa oleh oleh polis. Misalnya berlaku pergelutan dan menyebabkan dadanya di tendang atau dipukul dengan kuat?

Polis boleh melepaskan diri untuk tidak disabitkan dengan kematiannya. Tetapi alasan yang diberikan biarlah logik dan munasabah. Belum pernah terdengar dalam sepanjang hayat saya orang yang diberi bantuan CPR patah tiga tulang rusuknya. Kenapa tidak direka cerita tulang rusuk Baharuddin patah keran aia terjatuh atas pili bomba semasa melarikan diri dari tembakan gas pemedih mata oleh polis?

Alasan yang diberikan polis ini tak ubah alasan yang pernah diberikan Mahathir Mohamad terhadap Anwar Ibrahim apabila mata bekas TPM itu lebam kerrana ditumbuk Rahim Nor. Mahathir kata, mata Anwar lebam kerana Anwar sengaja menghantukkan mukanya ke lutut untuk mendapat simpati.

Selepas didedahkan oleh suruhanjaya di raja baru diketahui kenapa mata Anwar lebam kerana ditumbuk oleh Rahim Nor, bekas ketua polis negara. Kalau bekas KPN boleh tumbuk mata tahanan yang digari dan ditutup muka, apalah nak hairankan dengan tindakan anak cucu cicitnya ke atas himpunan Bersih itu. Biarlah kalau bapak jahat anak akan khianat!

Sekali lagi dinyatakan polis alasan direka-reka tidak akan menyelesaikan masalah. Buatlah penjelasan sepanjang mana kalau ia tidak ikhlas ia akan dipertikaikan. Makin dijelas makin marah dan benci orang kepada polis. Kalau benar polis ingin menyelesaikan perkara ini membuang persepsi buruk ke atasnya mengakulah dengan jujur dan ikhlas, bahawa ada tempat-tempat mereka tersilap atau terlebih. Rakyat boleh mengampuninya kerana bumi manalah yang tidak ditimpa hujan.

Benang yang basah tidak akan boleh ditegakkan, tanduk kerbau dewasa yang bengkoknya hampir menjadi bulatan tidak senang untuk diperbetulkan. Apa yang polis lakukan dalam kes Bersih ini tak ubah seperti tikus yang hendak membaiki labu, makin lama bukan makin baik tetapi makin luas lubang kebusukannya. [wm.kl.8:00 am 23/07/11]

Friday, July 22, 2011

Laporan Lewat

Amanah Merdeka Selamat Dilancar

HARI ini Jumaat, 22 Julai 2011 tanpa gegak gempita dan nafiri menghebuhkan mengenai kewujudannya, sebuah Ngo yang diberi nama Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) telah dilancarkan dengan rasmi oleh presidennya sendiri, Tengku Razaleigh Hamzah.

Upacara yang berlangsung di Aditorium Memorial Tunku Abdul Rahman Kuala Lumpur itu berjalan dalam suasana penuh bersemangat dan penuh keinsafan untuk membela bangsa dan membangunkan negara.

Pemilihan tempat perlancaran Amanah itu tentulah untuk mengembalikan nostalgia masa lampau, sejarah dan juga kenangan yang pernah mengemilangkan bangsa negara ini. Amanah itu sendiri antara membawa tujuan dan maksud untuk merealisasikan segala amanah, ikrar atau pesaka perjuangan yang ditinggalkan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman, perdana menteri pertama Malaysia.

Kewujudan Amanah dalam keadaan negara serabut dengan kemelut politik hari ini, di mana orang Melayu dilihat sudah kabur identitinya kerana tergilakan kuasa politik dianggap tepat dan kena pada masanya. Tujuan dan fungsinya untuk membendung kemudharatan dalam negara baik dalam soal rasuah, perpecahan kaum, sosial dan sebagainya dirasakan kena pada ketika dan dan musimnya. Usaha itu dilihat murni dan wajar disokong sepenuhnya.

Amanah seperti mana dicatat pada buku cenderamata (muqadimahnya) bukan pertubuhan politik tetapi sebuah Ngo yang menggabungkan suara rakyat dari pelbagai lapisan tanpa mengira bangsa untuk membela negara. Amanah juga bukan sebuah badan pendesak dan protes tetapi lebih kepada badan pemantau kepada kerajaan hari ini atau kerajaan masa depan. Dalam bahasa timur tengah adalah islah.

Adapun kewujudannya ialah kerana rakyat sudah tidak tahan lagi dengan kerenah dan segala macam kebejatan yang berlaku di dalam negara hari ini yang ditimbulkan oleh parti yang memerintah. Misalnya masalah rasuah yang berleluasa, pencabulan undang-undang, pilihan raya yang kotor telah menjadi ilham kepada perwujudan Amanah ini. Dari segala fenomena inilah membangkitkan jiwa yang mewujudkan Ngo ini.

Ngo ini yang diharap akan menjadi pemangking kepada negara dan bangsa Malaysia bakal menjadi popular dan mendapat sambutan ramai. Sekiranya nawaitu dan juga matlamat seperti digariskan dapat dilaksanakan, tidak ada sebab untuk orang Melayu dan bangsa Malaysia seluruhnya tidak bergabung dengan Ngo ini untuk mewujudkan jaringan suara yang terbesar bagi membela negera mengislahkan apa-apa yang silap dan tergelecah kini.

Hakikat Amanah mendapat sambutan dan bakal menjadi Ngo yang berwibawa terbayang apabila rata-rata mereka yang hadir memberi sokongan terdiri daripada teknokrat, bekas para pegawai kerajaan yang cukup berpengalaman sebagai organ pentadbir dan memimpin negara ini.

Mereka terdiri daripada bekas Ketua Setiausaha Kementerian, diplomat, sasterawan dan juga ahli politik yang mempunyai wibawa dan track record yang bersih selama penceburan diri mereka dalam politik. Pegawai kerajaan yang masih belum pencen juga kelihatan turut hadir memberi sokongan moral.

Ahli-ahli politik yang menyertai Amanah ini juga adalah individu yang sudah jelek atau pun tidak sanggup untuk terus berkompromi dan bersubahat dengan parti yang memerintah hari ini. Kalau kebetulan mereka dari Umno, bukan bermakna mereka tidak suka kepada Umno tetapi mereka hilang kepercayaan kepada pemimpin dan melihat pemimpin yang ada hari ini bukan saja lemah tetapi tidak ada karisma.

Mereka yang menggerakkan Amanah ini adalah gabungan dari semua kumpulan dan lapisan rakyat tanpa mengira ideologi dan sanggup mengenepikan kepentingan peribadi. Tegas seperti mana diharapkan Tengku Razaleigh ialah mereka yang mempuyai fikiran baik.

Meneliti kepada matlamat dan suasana yang mewujudkan Ngo ini ia tidak perlu dibimbangi oleh mana-mana parti politik termasuk yang sedang berkuasa atau yang sedang untuk mendapat kuasa. Matlamat Amanah adalah sama untuk mewujudkan good governance - kerajaan yang bersih dan berwibawa, menentang rasuah dan ketidakadilan.

Itulah hasrat dan itulah matlamat. Manakala apa yang mendorong ianya diwujudkan kerana rasa bimbang terhadap nasib dan masa depan negara dengan apa yang berlaku kini. Sebenarnya segala macam risiko dan bahanan yang dihadapi negara dewasa ini sudah teramat parah.

Dalam pada itu saya melihat Amanah akan bertindak sebagai pemantau kepada mana-mana pihak yang berkuasa (kerajaan) hari ini dari pada melakukan kesilapan atau pun penyalagunaan kuasa yang membebankan rakyat. Dengan keanggotaan atau partisifasi ahli yang berpengalaman ia boleh menjadi pemandu atau tunjuk ajar. Sekiranya parti politik ikhlas untuk berjuang demi rakyat maka parti politik harus menerima baik kewujudan Amanah ini di samping sedia melakukan mahasabah diri dengan mengambil kira teguran dan krtitikan Ngo ini dari masa ke sama.

Secara ringkas apa yang dapat diungkapkan di sini antara tujuan atau pun suasana yang melahirkan Amanah ini seperti berikut;

1. Untuk melahirkan suara baru perpaduan di kalangan rakyat negara ini.

2. Menyalakan semula semangat amanah Merdeka berpandukan amanah bapak Merdeka, Tunku Abdul Rahman.

3. Menyeru supaya isi dan semangat Perlembagaan Malaysia di hormati dan dipertahankan.

Manakala misi Amanah ialah; untuk menegaskan semula, untuk menanam dan menyemarakkan rasa kebersamaan dan semangat kekeluargaan yang mendalam di kalangan rakyat seperti yang pernah berlaku di kalangan rakyat semasa bersama-sama berjuang untuk mencapai kemerdekaan kebangsaan kita.

Majlis perlancaran tadi dihadiri sekitar 500 orang ini menyebabkan aditorium Tuanku Abdul Rahman penuh sesak. Kehadiran diluar jangkaan. Antara tokoh politik yang turut hadir ialah Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, Ketua parti Kita, Zaid Ibrahim, Usu Sukan, Tamrim Ghafar, Mazlan Harun dan lain-lain.

Ahli Parlimen Pasir Mas Inchek Ibrahim Ali yang katanya sudah diundang untuk hadir sama tetapi terpaksa dibatalkan saat-saat akhir atas protes beberapa individu.

Majlis Pusat Amanah seperti berikut:

Presiden : Tengku Razaleigh Hamzah.
Timbalan: Daniel Tajem, Ong Tee Keat (bekas Presiden MCA), Abdul Kadir Sheikh Fadzil (bekas menteri), Subramaniam (bekas timbalan Presiden MIC), Wilfred Bumburing (Sarawak), Bujang Ulis bekas menteri).
Naib Presiden: Wan Saiful Wan Jan, Dr Pater Rubis, Ong Hock Siew, Mohd Azmi Razak, Ragunnath Kesevan, Simon Sipaun, Mohd Lukhman Ghani. [wm.kl.7:50 pm 22/07/11]

Thursday, July 21, 2011

Simpulan Senja

Sahol Hamid Dan Polis Dua Kali Lima Saja

Naib Ceselor UiTM Sahol Hamid Abu Bakar dengan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) lebih kurang saja, dua kali lima. Barang kali begitulah jadinya kalau perlantikan Sahol Hamid sebagai Naib Censelor dibuat atas pengaruh politik dan bukan kerana kecemerlangan beliau dalam akademik dan tidak berdasarkan pengalaman pengurusan sebuah IPTA.

Begitu jugalah jadinya pasukan keselamatan sepenting polis, kalau ia lebih menjaga soal politik dan bukannya keselamatan umum, pasukan itu dilihat sebagai abdi bukannya sebuah pasukan yang disanjung. Pasukan itu akan dipertiakiakn dan terus dipertikaikan sehingga kewibawaanya tidak akan disebut lagi.

Apa yang keluar dari mulut Sahol Hamid menggambarkan akan kedangkalan dan kenaifannya sebagai seorang Naib Ceselor. Inilah kualiti Naib Censelor yang dipilih Kementerian Pengajian Tinggi yang mengguna pakai meret politik.

Begitulah jadinya kalau soal setia kepada Umno dan kuat membodek diabil kira, bukannya kepada kecemerlangan seseorang dan kredibilitinya dalam dunia pendidikan. Hasilnya universiti yang diserahkan itu akan jatuh merudum dan akan diketawakan oleh dunia. Kenapa tidak sebab censelornya cerdik sedikit daripada pak pandir.

Kelemahan dan sejauh mana wibawa Sahol boleh dilihat kepada isu Anugerah Ibrahim Ali yang dinama dan diminta sendiri oleh Ibrahim Ali. Beliau nampaknya berdolak dalih dengan isu ini. Mulanya beliau kata anugerah itu belum diputuskan oleh senat. Tetapi bila terdedahnya surat pekeliling yang ditanda tangani katanya ia sebagai untuk mendapat reaksi berhubung anugerah itu oleh para pesnyarah.

Kenapa kementot sangat hujah Sahol untuk melepaskan dirinya? Adakah logik beliau mengeluarkan pekeliling hanya untuk mendapat reaksi daripada para pesnsyarah. Pensyarah rasanya tidak perlu memberi apa-apa pandangan lagi kerana UiTM sudah ada senat atau lembaga pengelolanya sendiri untuk menilai apakah anugerah itu bermutu, ada wibawa atau tidak. Pihak senat boleh menentukan apakan logik atau tidak anugerah berkenaan ditawarkan.

Bukankah senat dan lembaga sendiri terdiri daripada 60 orang professor? Tidak cukup lagikah otak mereka untuk membuat penilaian terhadap anugerah berkenaan. Atau pun Sahol sudah menerima apa-apa sogokan daripada Inchek Ibrahim berkenaan dengan anugerah itu? Tidak mustahil?

Apa yang berlaku ini menjelaskan akan sejauh mana wibawa Sahol sebagai Naib Censelor kepada sebuah IPTA. Beliau seolah bekerja dengan kaki dan bukan dengan kepala. Dalam perkara begitu penting pun beliau boleh membuat keputusan semudah itu, apa lagi hal-hal yang kecil dan remeh lagilah. Menyalahkan Institiut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak) yang konon tersalah pandang sebab mengumumkan sesuatu yang belum pasti adalah alasan kebudak-budakan. Alasan itu untuk menyelamatkan diri sendiri saja laksana orang Sakai melindungi kemaluan dengan kulit kayu.

Begitu juga kalau Impak bertanggungjawab kenapa laman websitenya sudah dihapuskan dari alam maya? Ini menunjukkan bahawa apa yang berlaku itu tidak menurut peraturan dan satu penyelewengan sedang cuba dilakukan. Dengan wujudnya perkara ini kita bimbang masih banyak keputusan-keputusan universiti berkenaan sebelum ini dibuat tanpa kajian mendalam atau tidak mengikut piwaian yang ditetapkan.

Salah satu ialah mengenai anugerah doktor kehormat kepada seorang altit wanita sebelum ini. Katanya penganugerahan itu tidak memenuhui kritria yang ditetapkan. Atlit itu tidakpun mendapat apa-apa pingat dalam kejahohan yang disertainya. Tetapi kerana, saya ulangi kerana dia baik dengan isteri orang kenamaan, atlit busuk itu diberikan anugerah doktor kehormatan. Binawai... Untuk IPTA itu sendiri di manakah maruahnya bila ini berlaku.

Apabila mengenangkan tindakan kemetot Sahol Hamid itu teringatlah kepada tindakan polis Malaysia berhubung kenyaatan akhbar yang dibuat terhadap Dr Hatta Ramli dan Husam Musa. Dalam satu laporan akhbar polis mengatakan pihaknya akan mengeluarkan waran kepada Hatta dan Husam kerana menghadiri himpunan Bersih.

Sebabnya ialah kerana kedua pemimpin Pas itu tidak hadir ke balai polis Dang Wangi untuk memberi keterangan. Apa yang ganjilnya dan mungkin tidak pernah berlaku di Korea dan Jepun kedua-dua pemimpin Pas itu tidak pun dimaklumkan yang mereka perlu memberi keterangan.

Menurut Hatta dan Husam mereka tidak diberi tahu sama ada melalui surat, telefon atau khidmat pesanan ringkasan (SMS). Hatta nampaknya semacam menyesali atas apa yang berlaku. Katanya polis perlu menguasai kemudahan terkini untuk urusan kerjanya seperti menggunakan SMS atau Facebook untuk menghubungi seseorang yang dikehendaki. Cadangan Hatta itu menunjukkan polis masih lagi berada di tahap lama dalam urusan kerjayanya.

Saya rasa polis sengaja berbuat begitu seperti mana kata Husam untuk mensensasikan hal itu. Apabila polis mengeluarkan kenyataan akan keluar waran untuk tangkap mereka berdua maka ternampak di mata umum bahawa mereka bersalah dan cuba melarikan diri. Natijah dari tindakan polis yang tidak profesional itu bagi menjatuhkan imej pemimpin Pas itu.

Perkara-perkara seperti ini seharusnya diberi perhatian dan diteliti oleh pihak berkuasa, seperti Menteri Pengajian Tinggi dan juga Menteri Dalam Negeri (KDN) agar wibawa mereka berhubung perkara ini tidak terjejas. Kesan daripada kelemahan atau kesengajaan itu akhirnya boleh memberi implikasi kepada menteri yang bersangkutan.

Kalau mengenai perangai Sahol Hamid itu kesanya kepada Khalid Nordin manakala mengenai kelemahan polis itu pula kesannya kepada Hishamuddin Hussein. Selaku menteri mereka berdua perlu memberi perhatian perkara ini dan jangan mudah pula menyokong tindakan dangkal agensi atau jabatan dibawah bidang kuasa mereka. [wm.kl.6:20 pm 21/07/11]