Monday, October 31, 2011

Sesudah Subuh

Nasrudin Jangan Mudah Naik Angin

DALAM mana-mana parti politik Pemuda yang dianggap sebagai sayap kanan perlu agresif, peka dan sedia mempertahankan parti. Tetapi keperluan dan fungsi ini bukan bermakna boleh digunakan dengan rakus tanpa memikirkan hikmah di sebalik tindakan itu. Dalam kata lain bangkit tanpa usul periksa.

Sesuatu itu kena ditilik dan direnung secara mendalam sebelum bertindak dan membuat ulasan atau melakukan pembelasan dan tempelakan. Misalnya dalam mengulas kritikan atau teguran orang luar kepada parti hendaklah diteliti sejauh mana ia memberi kebaikan atau pun sebaliknya. Ada kalanya ia perlu diberi reaksi segera, ada kalanya tidak perlu langsung untuk tidak mengundang polimek yang boleh menjejaskan kredibiliti kita.

Tindakan Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasrudin Hassan memberi respons segera tanpa meneliti pandangan atau nasihat bekas Mufti Perli Asri Zainal Abidin, (foto) sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku. Tampak dalam kes ini Nasrudin membuat serangan balas secara membabi buta dan tidak pun melihat hikmah di sebalik nasihat Asri itu. Mungkin beliau terlebih aktif kerana menerima pancaran ajaib dari permata cincin hijaunya.

Sepatutnya Nasrudin memeriksa apakah yang dikatakan Asri sebenarnya. Apakah ia berunsur dengi khianat ataupun ada elemen keikhlasan untuk menambah baikkan sikap dan juga pembawaan pemuda di zaman Nasrudin.

Kalau Asri hanya memberi ingatan supaya Pemuda Pas tidak meniru aksi Taliban, apa salahnya. Meniru bukan bermakna menuduh. Itu nasihat dan Asri tidak pun membuat atau mencopkan Pemuda Pas sebagai Taliban. Kenapa harus dikelirukan perkataan itu yang akhirnya menyebabkan kita sebak. Sayang kerana .. mungkin ada sentimen lain nasihat Asri itu terus ditelan Nasrudin sebagai menganggap Asri menuduh Pemuda Pas Taliban. Kegaduhan inilah menimbulkan suasana tidak menyenangkan.

Bagi saya kedua pihak ada hak dan tanggungjawab masing-masing. Keduanya adalah ansurullah. Nasrudin dan Pemuda Pas berhak menegur atau menghalang konsert Elton John itu kerana alasan-alasan yang diberikan. Niatnya untuk mencegah kemungkaran. Tetapi Asri juga berhak memberi nasihat dari sudut pandangannya. Teguran itu saya kira bukan untuk memburukkan pemuda Pas sebaiknya meletakkan pemuda Pas sebagai barisan yang rasional dan tidak dianggap sebagai ekstrem dalam konteks siasah ala negara ini.

Dalam konteks hari ini pemuda Pas harus bersikap terbuka (berada di luar jendela masa) atau pun mengambil tindakan ke atas sesuatu kemungkaran itu secara bijaksana kerana pemuda Pas berada dalam sistem politik yang mana ianya diramui dengan pelbagai tafsiran dan persepsi. Apakah Nasrudin ingin membawa pemuda Pas keluar dari gelang sekular yang disarung Pas kini?

Diharap lain kali Nasrudin perlu mengamati apakah maksud dan mesej apa-apa kritikan atau nasihat yang dibuat oleh sesiapa saja untuk Pemuda bagi mengelakkan berlaku perlanggaran yang tidak memberi keuntungan kepada semua pihak dari segi moral berfikir. Jangan mudah bertindak balas tanpa membuat usul periksa kelak akan menampakkan kedangkalan dan kegaduhan kita dalam bertindak. Cara itu tidak fatanah - profesional.

Berlega kepala dalam media dalam hal-hal seperti itu rasanya tidak banyak memberi kebaikan. Orang tidak menganggap ianya sikap pemuda yang cekap dan komited. Orang tidak akan melihat Nasrudin kuat berpegang kepada agama, dan orang tidak akan melihat Asri seolah menyokong maksiat yang bakal dihasilkan oleh konsert Elton John. Sebaliknya orang akan lihat ia satu kenaifan politik orang Melayu dan Islam.

Seperkara perlu dihayati oleh kedua mereka dan juga orang Islam lain yang 'ada mulut', faham atau renung apakah tujuan dan matlamat sesuatu itu dibangkit. Kadang ia sengaja dibangkit untuk menampakkan keretakan yang kemudian diharapkan perpecahan sesama sendiri (Melayu dan Islam).

Kerajinan kita memberi kenyataan dan melayani pertanyaan-pertanyaan wartawan yang sudah ada agenda tertentu juga satu bahaya. Cara itu kita mendedahkan diri kita kepada pergaduhan sesama sendiri yang dinanti oleh musuh. Perkaraan ini nampaknya sudah jadi sindrom di mana kita bergaduh dan bertelagah kerana diacah oleh pihak kita. Janganlah mudah berlaga kepala dalam media dan janganlah murah mulut dengan wartawan yang kita tidak kenali latar belakang dan misinya. [wm.kl. 7:23 am 01/11/11]

Sunday, October 30, 2011

Kulasah Ahad

Betulkah Annuar Jadi Pengarah Pilihanraya UBN Kelantan?

TERDENGAR di dua tiga lokasi kononnya Annuar Musa akan dilantik menjadi Pengarah Pilihanraya UBN Kelantan. Semalam di sebuah majlis kenduri di Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur ada orang memberi tahu yang MT telah bersetuju melantik Annuar sebagai pengarah. Kata si pemberi tahu itu hanya tunggu diumumkan sahaja.

Dari sumber ibu pejabat Umno Kelantan juga ada menyebut kemungkinan itu. Sumber rapat dengan Mustapa Mohamed juga ada terdengar desas desus demikian. Benarkah?

Annuar yang kini sudah terpelanting dalam arus politik Kelantan dan cuba bangun menerusi bola sepak tentu gembira dengan desas desus itu. Tidak mustahil juga beliau sedang berusaha mencetak namanya untuk memasuki semula inner cicrle politik Kelantan. Atau beliau sendiri telah menghantar pelobi menemui Najib untuk jawatan itu.

Annuar orang yang tidak mudah tewas dan mengaku kalah dalam politik. Dia licit macam belut dan anjal macam gamat laut, walaupun badan sudah putus tiga tetapi kalau dicampak ke laut ia boleh bercantum balik. Annuar mempunyai ilmu ampuh dan bijak mencari helah untuk keluar dari simpulan politik. Sudah acap kali dia terlepas... menjadikan orang lain yang terkena nagkal walaupun dia yang mencuri.

Bola sepak adalah ruang untuk beliau memulihkan imejnya. Membina semula reputasi dan menebus kemaluan demi kemaluan. Ternyata usaha itu berjaya. Kemenangan skuad gedebe merah Kelantan telah menaikkan namanya. Kemenangan itu memberi ruang Annuar untuk turun ke padang semula dengan mengarakkan piala Malaysia ke segenap kampung dan pelusuk di Kelantan.

Ada juga rakyat Kelantan yang belum tenguk dan jamah piala itu mengkagumi Annuar. Meletakkan kejayaan itu hasil usaha Annuar secara personal sehingga lupa kemenangan itu adalah hasil kerjasama dan persepakatan pemain dan juga rakyat Kelantan serta kerajaan negeri seluruhnya tanpa mengira ideologi politik.

Gelombang merah telah digunakan Annuar untuk menyakinkan orang Kuala Lumpur, bahawa dia mampu melalukan kejutan. Orang Kuala Lumpur juga ada yang menerimanya. Menerima secara pakej kejayaan Annuar itu silap, kerana mengurus bola sepak tidak sama dengan politik. Menjadi seorang pengurus mungkin Annuar ada bakat tetapi menjadi politician dia sudah banyak kali gagal.

Penglibatan beliau dalam bola sepak sehingga berjaya mencacakkan nama Kelantan jelas demi kepentingan peribadi dan wang. Kenapa dikatakan begitu, kerana Annuar tidak berjaya mengemilangkan nama di dalam Kada sehebat dalam bola. Sebabnya... Kada tidak memberi keuntungan banyak kepadanya. Annuar adalah pengerusi Lembaga Pertanian Kemubu (Kada).

Orang ramai mulai merasa seronok dengan apa yang dilakukan Annuar. Annuar sendiri katanya mendakwa dia ada penyokong gedebe merah seramai 200,000 yang kononnya akan mengubah landskap politik Kelantan. Para penyokong itu yang selalu dijinakkan menerusi program tertentu akan digunakan sebagai saldadu upahan untuk menyokong Umno.

Mulanya saya fikir begitu. Para penyokong bola sepak akan disihirkan oleh Annuar untuk menyokong Umno. Mereka akan digula-gulakan dengan kemenangan demi kemenangan. Tetapi apabila bercakap dengan kawan baik Annuar, Mohamad Alwi Hj Che Ahmad, (jangan panggil Hj Lu V, sebab dia marah) tanggapan saya itu salah. Kata Mohamad Alwi, itu adalah ilusi Annuar sahaja. "Demo tenguk dalam stadium, 10 yang membawa masuk bendera adalah bendera Pas, bendera Umno hanya satu sahaja...," begitu ujar Mohamad Alwi kepada saya suatu hari.

Juga hujah Alwi, penyokong bola sepak akan menyokong bola sahaja, mereka tidak akan menyokong Umno. "Kalau Pas tetap Pas sampai ke bila," kata Mohamad Alwi. Jadi kalau Annuar merasakan penyokong gedebe merah itu sebagai penyokongnya itu satu assement yang silap. Saya juga hairan apabila Mohammad Alwi berkata demikian, apakah dia juga merupakan seorang penyokong gedebe merah yang sudah mulai tidak sokong kawan baiknya itu?

Saya mulai percaya kata-kata Mohamad Alwi itu. Apabila saya bercakap dengan beberapa penyokong pasukan bola Kelantan mereka tidak mudah terpengaruh dengan bola sepak. Kata mereka bola sepak adalah sukan termasuk dalam bab hobi, manakala politik adalah perjuangan. "Saya tidak akan tukar perjuangan dengan hobi.." tegas mereka.

Dengan hakikat itu apakah kelebihan Annuar untuk dilantik menjadi Pengarah? UBN sengaja menepah maut kalau menerima perlantikan Annuar sebagai pengarah. Dan MT yang kononya sudah membuat keputusan itu juga, pasti salah dalam membuat penilaian atau salah menerima maklumat berhubung reputasi Annuar Musa.

Suka tidak suka, dan bagaimana Annuar cuba mengkosmetikkan dirinya dengan bola sepak, tetapi kebusukan aksi dn fiil politiknya di Kelantan sudah diketahui umum. Ke mana sahaja orang pergi orang akan terhidu akan kehamisan lagak politiknya. Orang Kelantan masih belum lupa dan ingat segala tindak tanduknya semasa dia menjadi menteri dulu. Selama lebih 10 tahun menjadi menteri tidak ada sebarang tanda jasa besar Annuar untuk Kelantan melainkan di Ketereh, kawasan diwakilinya.

Annuar semasa zaman gahnya lebih dilihat menteri Kuala Lumpur dari menteri asal Kelantan. Dia seakan tidak mempedulikan langsung kepada Kelantan melainkan memberi habuan dan menjaga bagaikan menatang minyak penuh rakyat di Ketereh sahaja. Al hasilnya aksi begitu tidak juga menjamin kemenangan abdi buatnya. Dalam tahun 2008 Annuar tertiarap makan dedah di tangan anak buahnya sendiri, Aziz Kadir yang dianggap sebagai ayam dogel.

Orang masih ingat bagaimana Annuarlah yang menyekat projek federal untuk Kelantan. Beliaulah yang mencegah kerajaan Pusat daripada memberi bantuan kewangan kepada Kelantan untuk mengatasi masalah air, pembesaran lapangan terbangan Sultan Islam Petra dan kemudahan lain. Begitu juga semasa menjadi pemimpin Umno Kelantan di era Mahathir dulu, Annuar tidak pernah pun ingat kepada Kelantan. Tidak ada kedengaran sekalipun dia membangkitkan isu royalti minyak untuk Kelantan. Kalau pun dibela dan dibela hanya beberapa orang wanita Kelantan saja termasuk janda.

Begitu juga dengan skandal dan isu peribadi yang dibelitkan ke atas dirinya, masih segar dalam ingatan. Penyelewengan wang PPRT bernilai puluhan juta yang dikaitkan dengan dirinya masih tersemen di dalam ingatan. Setengah orang bila terpandang Annuar Musa maka akan terpandanglah helaian ringgit itu melayang-layang jatu atas muka dan di hujung kakinya.

Sejarah dan hikayat itu semua menyebabkan Annuar Musa tidak akan dapat melepaskan dirinya dari sangkaan dan fitnah umum. Kejayaan membawa piala Malaysia ke Kelantan bukan penawar untuk menutup segala sangkaan buruk dan fitnah itu. Apa lagi dalam beberapa kes melibatkan dirinya ada kebenarannya. Keseronokan kerana melihat bola menggolek dan menerawang ke jaring gol tidak akan menyapu ingatan orang ke atas kejahatan dan kesadisan politik yang dilakukannya.

Jadi dari celah mana kalau MT atau Najib sendiri terbuka hati untuk melantik Annuar sebagai pengarah? Apalah Annuar telah membiayai separuh dari harga cincin sernailai RM24 juta? Annuar memang berkebolehan mengurus dan mencatur politik, tetapi perlu diingat politik bukan saja memerlukan seorang yang cemerlang dalam pengurusan dan kreatif dalam menangan isu tetapi politik memerlukan seorang yang mesra alam, bersih, mudah didampingi, bertanggungjawab, tidak membuat kerja kucing kambus tahi dan lebih penting mempunyai komitmen tinggi kepada negerinya sendiri.

Justeru kalau Umno melantik Annuar menjadi pengarah pilihan raya, Pas Kelantan akan mendapat bonus kemenangan awal. Sudah pastinya gambar dan banner majlis pertabalan Tengku Ibrahim Putra di bawah pokok ketapang di Ketereh yang berlaku kira-kira 20 tahun lalu akan muncul kembali. Sesungguhnya gambar itu cukup menikam hati rakyat Kelantan yang diterjemahkan sebagai penderhakaan Annuar kepada istana Kelantan.

Gambar piala Malaysia yang ada dalam simpanan Annuar itu tidak akan mampu untuk melawan gambar dia bersama Tengku Ibrahim Putra di Ketereh itu. Jadi ura-ura melantik Annuar sebagai pengarah pilihan raya tidak lain dan tidak bukan untuk melentangi semua kerja-kerja yang dijalankan oleh Mustapa Mohmed dewasa ini. [wm.kl.10:07 am 30/10/11]

Saturday, October 29, 2011

Salam Dari Luar

Pemuda Pas Perlu Jadi jejantas Penghubung

[kemaskini] SAAT ini sedang berlangsung Ijtima' Tarbawi anjuran Dewan Pemuda Malasyia bertempat di Kolej Islam Dr Zulkefli Muhammad (Kuizm) Taman Melawar, Gombak. Program itu akan berakhir petang esok yang ditutup oleh Presiden Abdul Hadi Awang.

Upacara perasmian dilakukan malam tadi oleh Naib Presiden Sallahuddin Ayub, manakala Mursyidul Am Pas Tokguruku Nik Abdul Aziz memberi kuliyyah khas Maghrib.

Itjma' Tarbawi adalah satu himpunan kelimuan dari kalangan Pemuda bagi menyuntik para pemuda Pas yang menjadi ansurullah dengan ilmu-ilmu agama. Menurut Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz, Ijtima' Tarbawi pemuda itu perlu dijadikan itjima' - himpunan ilmuan - orang-orang muda.

Pujian patut diberikan kepada usaha ini. Bukan saja dari segi kehadiran boleh mengerah lebih 4,000 pemuda tetapi pengisiannya berbentuk ilmu - dunia dan akhirat. Di samping melengkap para ansurullah - pembantu agama Allah yang berkhemah di bawah panji Pas dengan ilmu dunia mereka juga perlu dilengkapi dengan ilmu agama (kerohanian) yang mampan dan mantap.

Seperti mana tegas ketuanya, Nasrudin Hassan, dalam ucapan alu-aluannya, beliau mahu Pemuda Pas bukan saja berjuang untuk mendapat kuasa politik, tetapi berjuang mendapatkan kemenangan untuk agamanya. Justeru ujarnya pemuda bukan saja perlu melengkapkan diri dengan aset tektikal (politik) tetapi juga mempunyai akhlak dan ilmu agama yang tinggi bertindak sebagai da'i dan murabi mendidik anak bangsa.

"Kita mahu pemuda Pas menjadi pemuda rabbani yang sanggup mati untuk agama," ujar Nasarudin dengan nada agak emosi sekali meletakkan harapan dan azam kepada pemuda Pas di makam tertinggi.

Memahami pesan-amanat Nasrudin itu bagi pemuda kalau Pas tidak menang dan berjaya menawan negeri - mendapat kuasa, pun tidak mengapa asalkan Pas dapat memastikan agama Allah ditegakkan. Malahan bagi Pas... hakiki perjuangannya ialah membela agama Allah dan syariat-Nya.

Lantaran itu dengan nada sedikit keras dan beramaran Nasrudin meninta kepada mereka yang obses kepada kemenangan dan kuasa politik supaya menoleh melihat kepada asal usul dan nawaitu pokok perjuangan Pas itu sendiri.

Undang tokoh pemuda, lupa Husam

Bagi mengisi program itu pemuda telah mengundang semua bekas-bekas ketua pemudanya. Nampaknya pemimpin yang bukan dari rahang pemuda diketepikan atau terlupa dijemput. Apakah justifikasi tindakan ini, dan apakah ia tidak menunjukkan pemuda satu kumpulan yang jumud dengan idealisme kepemudaannya dari dulu hingga kini. Apakah mereka yang berada di luar bingkai pemuda tidak berhak untuk memberi sumbangan?

Di sini saya merasa sedikit teralat dengan adik-adik pemuda baru ini. Kebetulan pula bekas-bekas ketua pemuda dan kepimpinan pemuda kebanyakannya kini sudah menjadi anggota Dewan Harian Pas. Justeru bila mereka semua dijemput seolah-olah Itjima' tarbawi itu hanya mahu menimba pengalaman dan menceduk ilmu dari barisan kepimpinan pemuda sahaja.

Semua bekas pemuda yang dipanggil dan diberi slog khas dalam program itu. Ini termasuklah, Mustapa Ali, yang kini Setiausaha Agung, Mohamad Sabu Timbalan Presiden.

Sallehuddin Ayub, Mahfuz Omar yang kini Naib Presiden. Abu Bakar Chik dan juga Idris Ahmad bekas timbalan ketua pemuda. Hanya seorang sahaja di kalangan bukan hierarki pemuda yang diundang khas ialah Tuan Ibrahim Tuan Man yang kini Ketua Penerangan.

Mungkin saya terlepas pandang atau pendengaran agak samar sewaktu mendengar tantatif program dan nama tokoh-tokoh dibaca yang diundang mengisi program perdana itu. Saya tidak terdengar seorang lagi nama Naib Presiden iaitu Husam Musa. Saya harap saya tidak silap. Kenapa Husam tidak dipanggil sama. Apakah kerana beliau tidak pernah berkecimpung di dalam pemuda maka beliau tidak perlu disenaraikan untuk diberi bahagian?

Bagi saya melupai Husam satu kesilapan atau tindakan kurang sopan dan kurang manis. Biarpun atas apa alasan apabila hanya beliau seorang saja dicicirkan ia telah memberi kesempatan kepada pemerhati membuat penilian mengenai sikap pemuda. Pemerhati ini termasuklah saya yang mempersoalkan kini. Dengan meninggalkan Husam menyebabkan umum akan bertanggapan bahawa pemuda bermasalah dengan Husam sedangkan hakikatnya sama sekali tidak.

Tidak sepatutnya Husam dialpakan begitu. Walaupun dia tidak pernah terdidik dalam dunia kepemudaan di peringkat nasional dan menjawat jawatan tertinggi dalam dewan itu, tetapi Husam juga pernah menjadi anak muda dan pernah bergelumang di dalam dunia kepemudaan. Alasan beliau bukan bekas ketua pemuda adalah alasan remeh dan kebudak budakan. Siapa dia Tuan Ibrahim dalam konteks pemuda?

Saya percaya banyak faedah kalau pemuda memasukkan sama Husam sebagai pembentang kertas kerja atau pun seorang penceramah. Beliau boleh input mana-mana ilmu dan maklumat kepada pemuda. Umum mengetahui Husam memiliki ilmu tektikal politik yang cekap dan berpandangan jauh serta kreatif menangani isu. Seharusnya pemuda kalau pun menumpukan kepada tarbiyah ke dalam tetapi teori-teori politik barat juga perlu diketahui kerana mereka berada dalam habitat politik bukan dakwah ala para wali.

Sebagai golongan muda yang menjadi jejantas kepada golongan lama, pemuda harus berjiwa besar. Mungkin ada kalangan pemuda tidak begitu serasi dan mesra alam dengan pendekatan politik dipraktikan Husam, tetapi keadaan itu bukan alasan untuk mencicirkan dia dari memberi input kepada sayap kanan parti seperti pemuda itu.

Kalau Husam ada melakukan kesilapan dan kesalahan, kesilapan dan kesalahan itu bukan alasan untuk menghukum beliau. Apa juga kesilapan perlu ditegur dan diperbetulkan. Sesiapa pun tidak dapat lari dari belitan kesilapan, apa lagi dalam dunia politik yang mengambil pendekatan "cuba dan salah" yang mana teori ini, setakat ini tidak membawa kepada kekufurkan.

Hendaknya pesanan ini diperhatikan oleh adik-adik ansurullah dalam Pemuda Pas agar hal ini tidak akan berlaku di masa akan datang. Orang yang bijaksana ialah orang yang pandai melepaskan ikan dari belitan pukat tanpa merosakkan sisik ikan, dan tanpa mencarikan pukat. Mat Maslan tentu tersenyum bila melihat permata cincin Nasrudin Tantawi hampir sama besar dengan permata cincin Rosmah. [wm.kl.5:48 pm 28/10/11]

Friday, October 28, 2011

Cerita Sabtu

Umno Main Kotor Sesama Sendiri
Janda Dedah Ketua Bahagian Cabul Di Bilik Hotel

SEMASA dalam perjalanan memasuki pekan Sungai Golok Rabu lalu saya dihidangkan dengan sebuah Vcd pengakuan oleh seorang janda menerusi perenti Vcd di kereta pacuan empat roda teman berdaftar di Siam.

Pengakuan itu dirakam khusus, lokasinya seperti dalam sebuah bilik pejabat. Suara sang interviu janda itu saya dapat cam dengan cerat, dia lelaki dan bekas seorang artis tumpangan yang berlakun dalam sebuah komidi pada tahun 90-an.

Kalau diminta untuk membuat kawad cam saya sedia tampil kerana saya kenal benar dengan perantaran itu.

Mulanya saya tidak berminat untuk mendengar pengakuan seperti itu. Dari kulit Vcd itu saya sudah dapat mengagak bagaimana isinya. Tetapi kerana kawan yang memandu kereta itu juga mahu mendengarnya, saya tepaksa akur saja.

Benar seperti saya jangkakan pengakuan janda itu saya kira melampau dan tidak berakhlak. Pendedahan yang berani tetapi langsung tidak menjaga akhlak diri sebagai perempuan Melayu dan juga orang yang hendak didedahkan itu. Pendedahan itu walaupun berniat baik tetapi kaedahnnya tidak baik. Dalam hal-hal seperti itu biarlah ada etika. Niatnya baik tetapi kaedah atau jalan diambilnya tidak begitu baik dan tercela, ia sia-sia saja.

Janda itu mengakui dia dipermainkan oleh seorang ketua sebuah bahagian parti Umno di Kelantan. Dia mendakwa dia diperkosa oleh ketua bahagian Umno itu disebuah bilik hotel di Golok. Sedikit menimbulkan keraguan macam mana dia diperkosa kerana menurutnya temu janji itu dibuat terlebih dahulu, ertinya pertemuan di syurga dunia itu atas kehendaknya juga.

Jelas kalau mengikut hukum hudud lelaki dan perempuan itu tidak boleh dihukum dengan hukum hudud kerana ia tidak ada saksi.

"Dia ajak saya berjumpa dengannya, mulanya hendak berjumpa di Rantau Panjang, tetapi disebabkan dia bimbang diketahui orang sebab dia orang politik ramai orang kenal, dia mengajak saya ke Golok, "ceritanya.

Di Golok, dia menempah sebuah bilik hotel. Sebaik masuk bilik hotel kata janda itu ketua bahagian terus membuka seluar baju dan memaksa dia bersetubuh dengannya. "Saya cuba menolak tetapi apakan daya kudrat saya sebagai perempuan, akhirnya tepaksa mengalah," sambungnya tanpa segan silu.

"Berapa lama main (bersetubuh) dengannya?" tanya penginterviu itu.
"Sebentar saja tak sampai setengah jam.." jawab si janda sedikit pun tidak menampakkan akan kekeksalan dan bersalah.

Janda itu juga mendakwa hasil perhubungan jantina itu menyebabkan dia mengandung dan terpasak menggugurkan kandungan. "Saya telah memberi tahu kepada dia (ketua bahgian itu) mengenai keadaan diri saya, saya ingat dia oang baik dan benar-benar mahu menerima saya sebagai isteri, tetapi tidak...dia minta saya menggurkan kandungan dan memberi RM600 untuk tujuan itu.," jelasnya dengan wajah tenang dan tidak nampak rasa bersalah.

Saya difahamkan wang RM600 itu diberi melalui seorang perempuan yang merupakan bekas kepada sebuah pertubuhan Ngo yang terkenal di Kelantan satu masa dulu yang dipimpin oleh seorang ahli Parlimen lompat.

Janda itu yang mengaku mempunyai anak tiga, juga mendakwa selain daripada dirinya menjadi mangsa ketua bahagian itu, beberapa wanita lagi turut menjadi mangsa sama termasuk isteri orang dan anak dara. "Banyak lagi yang jadi mangsa dia ini... termasuk seorang isteri orang bersama anaknya sekali. Siang dipikul anak malam dia gendung emak.." katanya.

Bagaimana pun menurutnya mereka yang menjadi mangsa takut untuk tampil membuat pendedahan menyebabkan dia mengambil inisitif membuat pengakuan itu bagi menyelematakan orang lain yang mungkin menjadi mangsa ketua bahagian itu.

Apa yang saya nukil ini hanya intipati dari pendedahan janda itu. Banyak lagi dakwaan berhubung salah laku dan kerakusan sex ketua bahagian itu yang meloya dan menijikkan dicerita dalam rakaman Vcd yang memakan masa lebih setengah jam itu.

Saya yakin Vcd itu kini sudah beredar di kawasan Umno di mana lelaki itu menjadi ketuanya. Pada saya video itu amat memalu dan meloyakan dan ia boleh menjejaskan reputasi ketua bahagian berkenaan. Ketua bahagian itu tercemar dengan pendedahan janda itu dan ianya seharus dibuat laporan kepada polis.

Pendedahan dan pengakuan janda itu sama ada benar atau tidak ia perlu disiasat dan penyebarannya disekat kerana ia boleh memberi mudarat kepada pihak-pihak lain. Ketua bahagian yang disebut dalam pendedahan itu patut mengambil tindakan undang-undang ke atas janda berkenaan. Apakah laporan polis sudah dibuat?

Keberanian janda itu juga sesuatu yang mengilankan sesiapa yang menontonnya kerana ia dibuat tanpa beretika di mana mukanya tidak ditutup. Menunjukkan keberanian dengan membuat pendedahan maksiat itu secara tidak langsung menyebabkan orang boleh mentafsirkan sifat dan fiil perangai janda itu sendiri.

Dalam hal ini mungkin janda itu tidak boleh dipersalahkan sangat kerana dia inginkan keadilan dan pembelaan kerana merasakan dirinya teraniaya, tetapi pengusahanya perlu bertanggungjawab dan dipersalahkan. Kalaupun pendedahan untuk memalu dan menjatukan kerjaya politik ketua bahagian itu sepatutnya rakaman pendedahan itu dibuat secara beradat dan amalan biasa di mana wajah mangsa ditutupi.

Saya tidak mahu persoalan berapa bayaran kepada janda itu dan juga orang yang mengusahkannya, atau siapa terlibat. Tetapi dari Vcd pemdedahan berani bercampur tidak bermoral ini membuktikan inilah stail politik dan amalan orang Umno. Membuat pendedahan untuk memalukan seseorang tidak menjadi masalah kepada mereka apa yang penting kepuasan batin kerana berjaya mengaib dan kemudian menjatuhkan lawan. Kerana mempercayai orang yang menjadi tukang interviuw itu adalah orang Umno saya yakin ia adalah kerja Umno juga.

Yang dapat disimpulkan dari pendedahan dan penyebaran Vcd itu menunjukan Umno telah main kotor sesama sendiri. Umno meliwat puaknya sendiri. Kalaulah budaya jahiliah ini diteruskan macam mana Umno Kelantan berangan-angan untuk merampas Kelantan. Letihlah Mustapa Mohamed berusaha untuk menumbanhkan Kelantan kalau kerja-kerja dan budaya itu berleluasa. Saya percaya versi pendedahan sebegini kerana tidak berpuas hati sesama sendiri akan banyak lagi dikelaurkan.

Nampaknya menjatuhkan kawan dengan menyebarkan video lucah dan pendedahan berani ini menjadi satu trend baru dalam politik negara ini. Mungkin inilah yang diajar atau hasil ilham orang-orng Umno yang mereka cipta video lucah untuk memburukkan tokoh tertentu ia kini telah memakan diri sendiri. Wowww! [wm.kl.9:00 pm 29/10/11]

Susupan Malam

Kebangkitan Suara Hak Asasi Tidak Boleh Disekat

SAYA hampir bersetuju dengan pandangan penumbuk mata nombor satu negara Rahim Nor yang meluahkan kebimbangan terhadap kebangkitan suara hak asasi dan menyamakan gerakan itu di negara ini sama dengan fahaman (gerakan) komunis yang mempersoalkan perkara-perkara diterima semua kaum termasuk kontrak sosial.

Tetetapi penerimaan itu bukan bermakna menerima dan menganggap suara hak asasi manusaia itu sama dengan fahaman Marxisme atau komunisme. Persetujuan itu dilihat dari sisi potensi gelombang hak asasi yang akan mengambil alih peranan sistem demorkasi yang semakin pincang ke kebelakangan ini.

Memang suara hak asasi akan menjadi gelombang baru. Cuma andaian beliau terlebih sedikit dengan menyifatkan semangat itu sebagai agama baru. Andaian ini agak mengelirukan sedikit dan ada niat untuk memburukkan kebangkitan suara ini sebagai sebuah agama. Tujuannya ialah untuk mengelirukan pandangan umum.

Suara hak asasi dan kebangkitannya tidak sama dengan agama disyarit dan diperjuangkan. Ia bukan agama baru. Kebangkitan kuasa manusia biasanya untuk membela dan menuntut hak-hak di sekitar atau kepentingan kemanusiaan dan keduniaan semata-mata, ia bukan cuba membawa kebangkitan itu kepada fahaman agama, kepercayaan dan keyakinan sehingga ia menjadi akidah.

Kalau Rahim (foto) bermaksud menyamakan kebangkitan suara hak asasi berlandaskan perjuangan agama, adalah tidak tepat anologi itu. Agama adalah penunjuk kehidupan manusia bukan saja menuju dunia tetapi akhirat juga. Agama tidak sama dengan mana-mana perjuangan kerana ia mencakupi dunia akhirat dan tertakluk kepada hukum-hukum halal dan haram.

Adapun perjuangan hak asasi berlegar di atas dunia semata, mengenai ketidakadilan sosial, ekonomi, budaya dan sebagainya. Begitu juganya berpegang kepada konsep matlamat menghalalkan cara. Jadi ia tidak sama dan tidak boleh disamakan.

Kenapa saya hampir setuju pula, ialah dari sudut suara hak asasi semakin diterima umum hari ini. Perwujudan berbagai-bagai Ngo yang memperjuang hak asai lebih diterima dari parti politik yang stereotype pendekatan dan matlamatnya. Melainkan Ngo itu menjadi perkakas dan terompah kayu kepada mana-mana parti politik secara melampau ia akan dicemuh dan ditolak rakyat lebih teruk dari parti politik.

Contoh Ngo yang menjadi perkakas atau kaldai dungu tunggang Ngo ialah Ngo yang dirasmi pembukaan mesyuaratnya oleh Rahim sendiri. Ngo itu tidak ada potensi langsung untuk mewakil atau menjadi wadah baru kepada rakyat kerana kewujudannya hanya sebagai alat dan perkakas seperti tong sampah busuk semata-mata. Kalau Rahim ikhlas dan jujur untuk memperjuangkan keadilan dan kebenaran dia harus buang selempang pahlawan yang disarungkan Ngo itu ke tubuhnya.

Nampaknya Rahim bimbang kepada Ngo - pejuang hak asasi ini boleh melunturkan kepercayaan umum kepada parti politik khususnya Umno. Rahim benar-benar peka dan intelligent dalam hal ini. Rahim harus tahu kenapa suara hak asasi menjadi ancaman baru hatta dalam negara demorkasi seperti Malaysia. Jawabanya mudah kerana demorkasi Malaysia bukan demokratik. Demokrasi kita hanya indah diucap dimulut tetapi dari segi amalannya jauh menyimpang dan ia sudah lama pincang dan catat. Demokrasi kini pipih di luar rencung di dalam.

Bagaimana seperti berlaku ke atas pasukan polis yang diharap menjaga keamanan dan keselamatan, sebaliknya ia menjadi skuad pemusnah kepada integeriti pasukan berkenaan. Apa yang berlaku ke atas Rahim sendiri memumbuk mata Anwar sehingga lebam menunjukkan bagaimana proses kelunturan integriti pasukan polis itu berlaku dan sukar untuk dipulihkan kandati pun sudah satu dekad.

Jadi kalau Rahim takut kepada suara hak asasi beliau harus menanya dirinya sendiri kerana gagal menjadikan pasukan polis dibawah kekuasaanya sebagai pasukan berintgeriti dan disegani. Lebih malang lagi sesetengah tindakan polis di zamanya jelas menjadi alat dan perkakas secara terang-terang kepada Umno.

Suara atau gelombang hak asasi yang makin membara kini tidak boleh dipadamkan selagi tahap atau nilai demorkasi kita tidak dikembali kepada kedudukan dan matlamat asalnya. Selagi ada penyelewengan, kerajaan yang bobrok maka selama itu suara hak asasi menjadi semakin lantang dan terkedepan.

Terbaru apa yang berlaku kepada Abdul Aziz Bari yang mana dikenakan tindakan penggantungan secara veto oleh pihak UIA. Kebangkitan mahasiwa yang membela Aziz Bari ialah mereka merasakan ketidakadilan dilalukan kepada Profesor itu. Tindakan ke atas Aziz itu sebagai usaha untuk memenjarakan kebebasan akedemik kerana tindakan politik yang takut kepada bayangan sendiri dan perampasan hak asasi yang rakus.

Kebangitan mahasiwa membela isu-isu berhubung kepentingan mereka dan rakyat adalah disebabkan mereka mulai melihat demokrasi negara makin pincang dan catat serta pasukan polis yang semakin diragui akan integriti dan profesionalismenya adalah disebabkan Rahim yang mengelecahkan polis dari ril sebenarnya lebih 10 tahun lalu.

Jadi kalau Rahim berniat untuk menyelamatkan Umno dengan menimbulkan kebimbangan sekaligus mengecam suara hak asasi ia adalah tindakan sia-sia. Dalam dunia terbuka dan manusia hidup menggunakan otak tidak boleh dikejutkan dengan kuasa berbentuk cota, tukul dan juga pelbagai tindakan kekerasan lainnya. [wm.kl.8:00 pm 28/10/11]

Sumbangan Korban Untuk Aceh

Assalaimualaikum wbt wbh para penjenguk blog MT budiman.

Pihak jawatankuasa masjid di Ule Batil di Aceh salah satu kawasan dibaham tsunami telah menghubungi saya untuk bertanya sumbangan untuk melakukan korban Aidi adha di sana. Menurut panitia itu mereka sangat berharap sumbangan korban dari mana-mana pihak untuk dilakukan di masjid berkenaan.

Semasa Ramadhan lalu saya beberapa teman telah ke sana dan membuat sedikit kenduri untuk penduduk sekitar di samping menghulurkan sumbangan untuk 40 orang anak yatim. Kunjungan itu menyebabkan mereka yang kebanyakannya mangsa tsunami tidak kecupan tangan menadah sumbangan yang kami dan kita semua berikan.

Ekoran kunjungan kami itu mereka berharap agar diadakan korban di masjid berkenaan untuk anak-anak kariyahnya sekitar 1,000 orang. Saya begitu tersentuh apabila Imam masjid berkenaan memberi tahu yang penduduk sekitar khariyah itu sudah bertahun tidak pernah menjamah daging korban.

InsyaAllah sempena ini hari raya korban tahun ini saya dan teman akan berusaha mendapatkan sumbangan seekor lembu untuk dikirimkan di sana. Saya bercadang akan ke Aceh dalam masa terdekat untuk urusan itu.

Kepada penjenguk blog ini khususnya yang ingin ikut sama menghulurkan sumbangan khasnya yang sebelum ini mencadangkan supaya dilancarkan tabung korban, sama ada untuk nilai seekor lembu atau satu bahagian boleh berbuat demikian.

Untuk pengetahuan seekor lembu di Aceh sekitar RM4,000 hingga RM5,000 manakala untuk satu bahagian nilainya antara RM500 hingga RM650. Sesiapa berminat boleh hubungi saya ditelefon 019 202 6388 atau 0192336996 serta boleh berintraski menerusi email saya. Sekian dimaklumkan. [wm.kl. 4:53 pm 28/10/11]

Eksklusif

Tanah Gual Jering Dalam Dun Bukit Tuku
Wakil Rakyat Hanya Berjanji

BUAH jering dikala muda enak dan lazat rasanya. Apa lagi kalau dimakan cicah budu dengan ikan kembung bakar tawar. Ia juga tidak banyak mengeluarkan bau. Sebab itu orang boleh bawa buah jering muda dalam booth kereta.

Tetapi buah jering kalau sudah tua baunya kurang menyenangkan. Apa lagi kalau buah jering relung, duduk empat batu baunya sudah menerpak ke lubang hidung. Haringnya boleh menyesakkan nafas.

Usaha untuk melindungi buah jering relong akan sia-sia, sebab baunya akan mencerita hakikat sebenarnya si buah jering.

Mungkin begitu jugalah dengan kedudukan tanah seluas empat ekar di Gual Jering yang kini menjadi misteri macam mana ia tiba-tiba boleh bertukar hak milik dari dirintah oleh dua beradik menjadi milik dua beradik yang lain?

Asalnya tanah itu menjadi milik dua beradik, Halim atau Ripin, 55 dan Ajib bin Yusuf, 52. Mereka mempusaki tanah itu dari orang tuanya. Orang tuanya telah membuka tanah itu sejak tahun 1960-an dengan menanam getah.

Getah yang ditanam itu telah pun memberi hasil dan mereka dua beradik bergilir-gilir menorehnya sebagai sumber rezeki dan pendapatan harian

Mereka menyedari tanah itu adalah tanah kerajaan yang diterokai oleh orang tuanya. Meneroka tanah kerajaan adalah satu kebiasaan bagi mereka yang tidak memiliki tanah di Kelantan. Kerajaan negeri Kelantan tidak ada masalah dengan peneroka tanah kerajaan. Mereka dibenarkan untuk memiliki dengan syarat mesti mematuhi peraturan-peraturan tertentu.

Menurut Ripin dan Ajib pada tahun 1990 mereka telah mengemukakan permohonan kepada pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Mas ke atas tanah berkenaan memandangkan orang lain yang ikut meneroka tanah itu juga berbuat demikian.

Malangnya semasa mereka memohon tanah itu mereka diberi tahu oleh kakitangan pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Mas, kononnya tanah itu termasuk dalam kawasan projek penanaman kelapa sawit (Felcra).

"Apabila mendapat maklumat itu kami terpaksa membatalkan niat untuk memiliki tanah berkenaan. Kami akur kepada kerajaan tanpa banyak persoalan," cerita Ripin. Tetapi menurutnya setelah beberapa tahun tanah itu tidak diusahakan apa-apa dan ia tidak termasuk dalam kawasan kepala sawit dan tahu-tahu tahun 2002 tanah itu sudah ada pemilik.

Suatu hari mereka diberitahu oleh seseorang mengatakan tanah yang dirintahynya itu sudah menjadi milik orang. Mereka berdua beradik terkejut dan tidak mempercayainya. Hinggalah satu hari ketika Ripin sedang menoreh tiba-tiba datang seseorang memasuki ke tanahnya untuk menanam batu penanda.

"Saya bertanya, siapa yang menyuruh, orang itu tidak menjawab dan meninggalkan kerjanya itu. Selepas itu tidak ada sesiapa lagi yang untuk melakukan penandaan sempadanan tanah berkenaan," ceritanya.

Mereka dua beradik tidak duduk diam dan membuat siasatan di pejabat tanah. Mereka membuat cabutan dan benarlah tanah yang dipuasakai dari orang tua mereka itu sudah menjadi milik orang lain. Dua namanya yang tertera dalam geran sementara itu adalah seorang lelaki dan seorang perempuan yang berbin dan berbinti sama, memungkin mereka juga adalah dua beradik.

Ditanya apa mereka mengenali kedua orang itu katanya dia tidak kenal tetapi orang di pejabat tanah ada memberi tahu salah seorang penama itu bekerja dengan individu berpengaruh. "Saya mengsyaki nama individu itu merupakan orang politik dipergunakan untuk memudahkan proses memiliki tanah itu," katanya.

Ditanya apakah mereka tidak mengadu kepada wakil rakyat kawasan mereka, Haji Abul Fatah bin haji Haron, katanya mereka telah meminta wakil rakyat berkenaan, tetapi tidak membuah apa-apa hasilnya. "Fatah (Abdul Fatah) ada janji akan menyelesaikannya, tetapi sampai hari ini belum nampak apa-apa hasil," tegasnya.

Ada keanehan dalam pemilikan tanah ini kata mereka berdua. Satu hari menurut mereka pernah ingin mengadukan perkara itu kepada Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz, ketika MB itu berkunjung ke satu majlis di Rantau Panjang, malangnya mereka dihalang untuk berjumpa dengan Nik Aziz.

Tindakan itu menjadi persoalan mereka, kenapa halang mereka. Apakah salah untuk mereka bertemu mata dengan Tok Guru dan menceritakan apa yang berlaku? Atau ada perkara-perkara yang pelik dan ganjil di sebalik 'perampasan' tanah mereka itu?

Manakala pada masa lain beliau pernah didatang seseorang yang rapat dengan wakil rakyat Bukit Tuku yang menawarkan wang sebanyak RM10,000 untuk menyelesaikan masalah dihadapinya itu. "Orang itu datang, katanya kita selesai dan menawarkan wang sebanyak RM10,000...tetapi kami tolak kerana mahu ianya dibuat secara adil dan saksama."

"Kami rela kalau kehilangan tanah yang kami rentah selama ini, tetapi biarlah dibuat secara adil dan saksama... dan bukan dengan cara rompakan," ujar Ripin. Begitu juga Ajib sedia untuk menerima apa saja penyelesaian ke atas tanah itu kerana adalah tidak adil kalau tanah mereka yang jelas - mengusahakannya tetapi tiba-tiba orang lain yang memilikinya.

"Kami berdua menerima penyelesaian secara baik, atau pun mereka yang kini memiliki tanah itu datang berjumpa dan buat penyelesaian dengan molek... kita tidak mahu bergaduh atau pun bermasam muka...sesama sendiri," katanya lagi.

Saya cuba meminta nama yang kini menjadi pemilik tanahnya itu tetapi mereka belum bersedia untuk mendedahkannya. Ripin dan Ajib masih berharap agar penyelesaian dibuat dengan baik untuk tidak menimbulkan masalah kepada mana-mana pihak.

Sehingga sekarang mereka berdua beradik masih lagi 'memiliki' tanah itu dan memunggut hasil getah yang diusahakan oleh arwah bapaknya. [wm.kl.3:20 pm 28/10/11]

Catatan Peristiwa

Pesta Pantai Bisikan Bayu 2011

KALAU bukan kerana Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta menemuinya di Pasir Puteh, nescaya saya tidak akan tahu bahawa di Pantai Bisikan Bayu Pasir Puteh sedang berlangsung Pesta Pantai Bisikan Bayu 2011.

Nasib baik Tok Guru menyuruh saya ke Pasir Puteh dapatlah saya menyaksikan perasmian pesta berkenaan yang dilakukan oleh Tengku Mahkota Kelantan dengan penuh gilang gemilang.

Petang semalam Tok Guru ke Rantau Panjang merasmikan kilang biji besi di Bukit Kwong dan menyampaikan sumbangan korban Aidi Adha. Saya tidak sempat ke sana hanya menyampaikan salam menerusi Datuk Speaker Nasaruddin Daud dan memaklumkan ingin bertemu 'secara rasmi' dengannya di pejabat keesokannya.


Bagaimana pun kata Nasaruddi Tok Guru agak kesibukan, beliau meminta saya turun ke Pasir Puteh berjumpa di sana, kerana beliau mungkin tidak akan masuk pejabat.

Saya tidak tahu apakah acara di sana? Tidak ada sesiapa memaklumkan dan begitu juga hebahan di dalam akhbar atau blog atau Fb. Tidak ada pula maklumat yang disandarkan di wall Fb saya.

Mungkin saya tidak ternampak mana-mana publisiti yang dibuat. Anihnya juga, selalunya kalau ada program sebesar itu akan terlihatlah pemaklumannya di Fb dan lain-lain medan sosial. Tetapi ternyata acara di Pasir Puteh itu seperti terlindung dan dilindungi?

Molek juga kerana agak lama saya tidak menjejak pantai yang penuh kenangan itu. Segalanya kini sudah berubah. Pohon rhu yang dulunya tumbuh berjajaran sudah tidak ada lagi. Tebing pentai juga sudah menjadi semakin 'pendek' dan kemetot kerana hakisan. Namun atas sifat alamiah pantai dan laut, Pantai Bisikan Bayu masih tetap cantik dan menawan, desir ombaknya tetap menyeru bayangan kasih yang entah ke mana menghilang. Ewah....

Semasa remaja dulu, akhir tahun 70-an saya dan kawan-kawan dalam pesatuan Penulis Pasir Puteh (Puspa) kerap berpuisi dan bermandah di pantai berkenaan. Kami akan melewatinya hampir setiap bulan kalau pun tidak dua kali seminggu. Teman-teman yang dulu gila mahu menjadi pendeklamator puisi akan berlatih di situ melaungkan suara menjerit kepada laut semahu mungkin.

Manakal yang gila berteater akan melakukan meditasi di pantai itu untuk mengenali diri dan belajar menghayati watak. Mereka juga kini sudah entah ke mana, mungkin sudah ada banyak yang kembali ke alam abadi. Al Fatihah untuk mereka.

Kira bertuah jugalah saya ke pantai itu semalam. Selain dapat menyaksikan suasana pantai yang sudah banyak berubah, dan persekitaran yang dijenguk pembangunan... sempat menyaksikan pesta pantai yang diadakan di situ.

Paling bererti juga kerana buat pertama kali dapat melihat majlis yang disempurnakan perasmiannya oleh Tengku Mahkota Kelantan yang baru, Tengku Muhammad Fa'iz Sultan Ismail Petra.

Pesta itu memang hebat, lengkap dengan pamiran oleh beberapa buah agensi kerajaan serta gerai jualan barangan keperluan pakaian dan makanan. Apabila seorang rakan memberi tahu pesta itu bertaraf internasional, saya tidak percaya dan benar-benar mengejutkan saya dan hampir tidak mempercayainya. Kerana apa kerana tidak ada publisiti meluas mengenai pesta berkenaan. Apakah ianya boleh dikategorikan antarabangsa kalau publisitinya setakat Bachok, Pasir Puteh saja.

"Internasional?" tanya saya kepada kawan yang juga lama tidak jumpa. Dia kebetulan ahli Majlis Daerah Pasir Puteh pihak yang menjadi tuan rumah dan diberikan tanggungjawab mengelolakan pesta berkenaan.

Sebagai sebuah pesta bertaraf dunia tidak sepatut ianya dibuat tanpa publisiti yang besar dan hebat. Mungkin ini melibatkan masalah kewangan maka ia tidak boleh memperhebatkan siarayanya. Tetapi kalau semua pihak bersatu masalah kewangan dapat diatasi. Bukankah hari ini kebanyakan wakil rakayt atau pendokong parti memiliki laman sosial yang boleh dimanfaatkan.

Kalau ada laman sosial tetapi setakat hendak bercerita fasal makanan sedap ataupun di kalangan wakil rakyat pula setakat mengeposkan gambar mereka melawat orang sakit, atau gambar berdempet dengan Tok Guru cara itu tidak begitu efektif dan membangun minda.

Sepatutnya bila ada acara begitu semua pendokong parti dan juga laman sosial yang menyokong mana-mana individu bergabung tenaga menghebahkan perkara itu. Lebih malang lagi sejak akhir-akhir ini ada laman sosial atau 'grup bual' menggunakan laman itu untuk memburuk dan menghentam sesama sendiri.

Dalam pada itu kerajaan negeri juga sepatut menyediakan peruntukan secukupnya untuk mengajurkan sebuah pesta bertaraf dunia sebegitu. Kalau kita tidak mempunyai kewangan yang cukup majlis-majlis yang kononnya bertaraf antarabangsa begitu usahlah diadakan.

Seorang kakitangan Majlis Daerah Pasir Puteh bila diajukan perkara itu, memberi opolegetik, katanya pesta itu dirancang dalam masa terhad. "Mulanya ia tidak terfikir untuk dijadikan pesta antarabangasa.... dibuat saat-saat akhir. InsyaAllah tahun depan kita perkemaskan lagi," katanya sambil menyembunyikan rasa malu. Rupanya pesta seumpama itu dibuat pada setiap tahun dan ia merupakan pesta tahunan.

Jawaban sebegitu sepatutnya tidak perlu timbul lagi. Apa lagi dalam konteks kerajaan Kelantan yang sudah 20 tahun memerintah Kelantan. Tidak perlu lagi ada alasan-alasan masa singkat, wang tidak cukup dan sebagainya. Alasan itu tidak akan mudah diterima kerana kerajaan Pas Kelantan sudah berusia 20 tahun lebih dari tahap matang.

Sebelum membuat sesuatu juga patut diukur kepada badan sendiri. Kalau kita merasakan tidak mampu buatlah sekadar - di kalangan anak beranak saja dan jangan dinamakan pesta antarabangsa. Tidak ada nama hebat kalau pencapaiannya kelas kampung.

Perhatian di sini perlu diberikan semua pihak, khususnya Exco Kerajaan Tempatan, Takiyuddin Hassan yang bertanggungjawab ke atas kerajaan tempatan. Rasanya masalah kewangan tidak menjadi halangan kalau semua pihak bersatu dan tidak diserahkan kepada satu pihak saja. Usaha kerajaan tempatan itu akan berjaya kalau ada sokongan dan bantuan semua pihak.

Saya yakin kalau pesta itu diuruskan secara teratur, dibuat publitisi yang meluas dan mendapat kerjasama semua pihak ia akan lebih berjaya. Dengan kunjungan orang ramai pada hari pertama itu dianggarkan melebihi 5,000 ia memberi kesan yang baik. Kalaulah pesta itu dibuat secara tersusun tentu jumlahnya akan melebihi dari angka berkenaan. Tidak mustahil juga pesta itu akan dimasukan dalam kelender pelancungan negara maupun hatta dunia.

Ada beberapa aspek yang pada saya pesta itu perlu diperkemaskan lagi. Selain ia dimasukan dalam kelender pelancungan negeri, tapak pesta itu juga hendaklah disusun dan diatur dengan kemas, menggambarkan profesional sebuah kerajaan tempatan. Mungkin keadaan yang bercelaru atau pun ala santai begitu sudah tidak sesuai. Ahli majlis daearah sepatutnya menggunakan pengalaman yang mereka timba semasa mengadakan lawatan di luar negara. Khabarnya hampir semua majlis daerah mengadakan lawatan sambil belajar ke luar negeri pada setiap tahun.

Seeloklah apa-apa pembaharuan dan idea baru yang tercetus dari hasil lawatan itu dimanfaatkan untuk membangunkan keadaan setempat. Janganlah lawatan itu sekadar dibuat kerana untuk bertanding di antara satu sama lain atau pun untuk menghabiskan wang kerajaan saja. Lebih malang lagi kalau lawatan itu hanya berjaya membawa balik cenderamata berupa kain baju atau t shirt berlambangkan bandaraya yan dikunjungi itu untuk isteri-isteri dan anak-anak.

(Disebut isteri-isteri sebab hampir 80% wakil rakyat Kelantan kahwin lebih dari satu dan sudah ada yang melangkah ke angka tiga?)

Masa atau tempoh pesta itu hanya tiga hari juga perlu diperpanjangkan kepada seminggu. Begitu juga musim hendak diadakan perlu dilihat kepada keadaan masa. Saat laut bergelora hujan turun pesta sebegitu tidak berapa kondusif.

Kesimpulan Pesta Pantai Bisikan Baru 2011 itu dari sudut politik ia berjaya memberi pertunjuk bahawa kerajaan pimpinan Tok Guru Nik Aziz masih mendapat kepercayaan rakyat dan para teknokratnya (pegawai kerajaan) juga mampu berfikir setanding dengan teknokrat pusat.

Diperingkat kepimpinan kerajaan dan politik di Pasir Puteh saya nampak semua wakil rakyat hadir kecuali Dr Nik Mazian Nik Mohamad Adun Gaal. [wm.kl.11:00 am 28/10/11]

Tuesday, October 25, 2011

Sebuka Mata

MB Dua Isteri Ditangkap Khalwat?

BARU sekejap tadi seorang pengarang sebuah portal berita menghubungi saya untuk meminta pengesahan berhubung seorang Menteri Besar yang dikatakan telah berkahwin seorang lagi. Kejadian itu berlaku pada bulan Ramadhan lalu. MB itu katanya ditangkap berkhalwat dengan perempuan yang kini sudah menjadi isterinya itu.

Isteri yang baru dikahwinkan itu merupakan yang ketiga. MB ini mencatat sejarah sebagai satu-satunya MB yang mempunyai lebih dari dua isteri dalam satu masa.

MB itu mengahwini perempuan itu selepas dua kali ditangkap khalwat. Semasa para pegawai agama menyerbu beliau memberi alasan perempuan itu adalah proksinya dalam perniagaan.

Kata Pengarang itu kisah ini didiamkan saja dan tidak dibawa ke mahkamah. Sudah ramai kalangan ahli politik yang separti dengannya tahu, tetapi seorang pun tidak berani mendedahkannya.

Kenapa? Tanya pengarang itu kepada saya. Saya menjelaskan tidak berapa pasti tetapi ada terdengar yang MB yang baru sepenggal itu ditangkap khalwat di sebuah hotel di ibu Kota Kuala Lumpur.

Hotel mana? Saya pernah berjumpa dengan MB berkenaan di hotel berkenaan lebih dari tiga kali. Setiap kali terserempak MB itu bersendirian saja dan keadaannya memang mencurigakan. Katanya kalau dia ada urusan di KL dia akan menginap di hotel itu. Hotel itu menjadi tempat fevourite nya sejak lama dulu.

Saya percaya isteri pertama dan kedua MB itu tidak mengetahui akan isteri baru MB itu kerana ianya masih dirahsiakan.

Untuk mengetahui kisah selanjut mengenai kes ini sila lawat ke protal berkenaan kerana sehari dua lagi Pengarang protal itu akan membuat pendedahan mengenai kejadaian ini. [wm.kl.11:27 am 25/10/11]

Monday, October 24, 2011

Ramalan Senja

Jangan Jadikan Najib Hero Di UIA

[terkini] Universti Islam Antarabangsa (UIA) telah menarik balik penggantungan Aziz Bari, tetapi siasatan diteruskan. Satu keputusan yang menampakkan akan 'kebodohan' dan tidak profesional langsung. Apakah ini ada kena mengena dengan kelemahan kaum Hawa sebagai Rektornya? 9:50 malam.

ESOK khabarnya Najib Razak mungkin tanpa disertai isterinya Rosmah Mansor akan mengadakan lawatan ke Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Malaysia. Kunjungan itu adalah pertama kali Najib sebagai PM.

Sekumpulan pelajar bercadang untuk mengadakan tunjuk perasaan sempena kunjungan Najib itu. Pelajar akan memprotes penggantungan Aziz Bari oleh UIA minggu lalu. Satu memorandum mendesak PM campur tangan juga akan diserahkan.

Tentu Najib seronok mendengar rancangan mahasiswa itu. Itulah yang beliau nanti sempena kunjungan ke UIA itu; mahu mendengar protes terhadap penggantungan Aziz Bari. Kalau tidak ada protes maka tidak bermakna tidak ada gimiklah kunjungan Najib ke UIA. Ia akan menjadikan kunjungan itu biasa saja.

Sekurang-kurangnya bila ada tunjuk perasaan Najib boleh berintraksi dengan mahasiswa. Peluang itu akan digunakan untuk mendekati mahasiswa. UIA selama ini dikenal pasti sebagai lubuk pembangkang. Dalam pilihan raya kampus, parti mahasiswa yang pro kepada kerajaan tidak pernah menang.

Saya cukup yakin Najib akan campur tangan berhubung penggantungan Aziz itu. Di akhir lawatan itu beliau akan membuat kenyataan akhabr agar Aziz dibebaskan ataupun Aziz tidak dikenalkan apa-apa tindakan. Najib mahu mahasiswa UIA dan mahasiswa lain melihat akan keterbukaan beliau dalam berdepan dengan komuniti akademik.

Mungkin penggantungan ke atas Aziz Bari itu sudah dirancang awal-awal dan sebagai gimik sempena kunjungan Najib. Ia dibuat untuk membolehkan Najib berjasa dan peka ke atas kehendak mahasiswa dengan menasihatkan pihak UIA supaya bebaskan Aziz. Bila ini berlaku maka mahasiswa akan berpendapat Najib seorang PM yang prihatin dan dengar kata. Maka Najib dilihat sebagai hero dalam kes Aziz Bari ini.

Kenapa saya kata begitu. Kalau UIA hendak ambil tindakan kepada Aziz dan kalau Aziz benar salah dan bercakap dan boleh menjejaskan wibawa universiti itu, sudah lama Aziz bercakap yang dilihat keras kepada kerjaan. Tetapi kenapa tidak dikenakan apa-apa tindakan dan dibiarkan saja. Sebab itu saya kata penggantungan itu satu strategi.

Lantaran itu saya cukup yakin sempena kunjungan Najib tanpa isterinya esok beliau akan bercakap dan campur tangan berhubung kes Aziz. Beliau akan membela Aziz Bari dan membela kebebasan akademik. Nampaklah nanti betapa pihak pentadbiran UIA bagaimana mereka membuat plan untuk menampakan Najib hebat di mata mahasiswa.

Justeru elok kalau rancangan nak berdemo dan menyerahkan memorandum kepada Najib itu tidak dilakukan. Biarlah Najib berkunjung dengan keadaan tenang dan tidak ada keriuahan yang membolehkan Najib bercakap dan campur tangan. Sesungguhnya demo itu yang dimahui oleh Najib. Jangan memberi kredit percuma kepada Najib sempena lawatan itu. [wm.kl.8:2 pm 24/10/11]

Sunday, October 23, 2011

Cebisan Malam

Keluhan Abe Janggut Di Mesir

SEORANG pelajar Malaysia yang kini menuntut di Mesir mengadu kepada saya minta agak membangkitkan masalah yang dihadapinya. Pelajar itu menamakan dirinya Abe Janggut meminta kerjaan khasnya Perdana Menteri Najib Razak mempedulikan nasib mereka di Mesir.

Katanya, para pelajar di Mesir menanti-nanti apakah buah tangan untuk mereka hasil dari pembentangan Bajet 2012 yang lalu. Pelajar itu seakan cemburu dengan apa yang dinikmati pelajar di dalam negeri yang mendapat buah tangan berjumlah RM200 untuk pembelian buku ekoran pembentang Bajer itu.

"Sejak PM mengumumkan Bajet 2012 saya dan teman-teman di Mesir ternanti-nanti apakah buah tangan untuk kami," tulis pelajar berkenaan merintih sayu.

Dalam pada itu katanya pelajar di Mesir khasnya yang tinggal di asrama di Dewan Malaysia Abbasiah Kaherah (DMAK) akan menghadapi beban tambahan kerana yuran asama dinaikan dari LE 48 kepda LE 60. Kenaikan itu menurut Abe Janggut membebankan penginap asrama berkenaan. DMAK adalah sebahagian asrama untuk peljar Malaysia di Mesir.

Apa juga dipersoalkan penuntut itu kalau Kerajaan boleh berikan RM3.12 juta untuk bantu mangsa banjir di Thaland kenapa tidak ada apa-apa untuk mereka.

"Harap MSO dapat bangkitkan isu ini," demikian ujar dan harapan Abe Janggut.

Diharap kalau pejabat PM membaca catatan dan keluhan pelajar Mesir ini dapatlah kiranya memberi penjelasan atas persoalan yang dibangkitkan itu. Kalau kerajaan bermurah hati membantu rakyat Thailand dilanda banjir masakan tidak boleh hulur RM200 setiap orang pelajar kita di Mesri? [wm.kl.8:45 pm 23/10/11]

Cerita Ahad

Himpunan Selamat Aqidah Satu Sejarah

HIMPUNAN sejuta umat - mempertahankan akidah sudah selamat diadakan tanpa berlaku apa-apa kejadian buruk. Kebimbangan sesetengah pihak himpunan itu mencetuskan sesuatu yang tidak diingini tidak menjadi kenyataan. Syukur. Himpunan itu berjalan dengan lancar, aman dan penuh bersemangat membela agama.

Tidak ada elemen melata menunjukan himpunan itu menjadi agenda kepada mana-mana parti politik. Ia ada satu himpunan bebas yang dibuat atas keinsafan dan kepentingan agama. Elemen-elemen politik itu kalau pun cuba hendak ditonjolkan tetapi pihak penganjur khasnya Pengerusi bersama Mohd Azmi Abdul Hamid dan Yusri Mohamad berjaya mengawalnya.

Apakah himpunan itu berjaya atau tidak, ia subjektif. Di pihak Himpun tetap mengatakan himpunan itu berjaya dan mencapai matlamatnya untuk menghimpun umat Islam bagi menentang gejala murtad dan pemurtadan. Satu sejarah telah dicatat bahawa satu himpunan diadakan oleh Melayu Islam untuk mempertahankan akidah mereka. Majlis semalam 22 Oktober 2011 akan tercatat dalam sejarah untuk sepanjang abad ini.

Manakala ada pihak lain menyinis program itu menganggap ianya sebagai gagal. Ukuran atau hujahnya ialah kepada jumlah kehadiran yang tidak sampai 10,000 sedangkan targetnya ialah 100,000 daripada 1 juta yang diimpikan. Kepada saya jumlah itu tidak perlu dijadikan ukuran sama ada himpunan itu berjaya atau tidak. Tetapi yang penting ialah objektifnya dan niat mereka yang menganjurkannya. Niat dan nawaitu itu penting dari jumlah 100,000. Kalau 100,000 hadir (seperti perlawanan bola sepak) tetapi tujuan dan niatnya tidak jelas maka ia tidak memberi apa-apa erti dan guna.

Sememangnya kalau dilihat kepada jumlah kehadiran, ia boleh dikatakan tidak mencapai sasaran. Himpunan itu memalukan bukan saja Ngo yang mengambil inisiatif mengadakannya tetapi kepada umat Islam seluruhnya. Umat Islam harus merasa aib kerana mereka gagal untuk berhimpun dengan jumlah menggerunkan bagi membela agama mereka.

Jumlah kehadiran itu akan ditertawa oleh pihak anti Islam dan menjadi penanda aras kepada mereka untuk menilai sejauh mana kekuatan dan kesatuan semangat orang Islam dalam menjaga aqidahnya. Ia akan diejek oleh mereka yang anti Islam dan anti perpaduan. Secara tidak langsung majlis itu mendedahkan kelemahan umat Islam kepada musuhnya. Salahnya siapa, salahnya kita semua yang tidak memberi iltizam sewajarnya kepada majlis berkenaan.

Sebab itu mereka yang menyinis dengan himpunan itu tetapi tidak menghadirkan diri, kepada saya satu tindakan munafik. Sebaiknya kalau tidak hadir, mereka mendiamkan diri saja kalau tidak pun merestui dan mendoakannya dari jauh. Kalau himpunan itu diadakan dengan baik membela umat dan agama, tetapi kita tidak memberi sokongan kita adalah munafik dan fasik.

Dalam penilaian saya, ada beberapa sebab dari segi jumlah kehadiran kenapa ianya itu tidak ramai atau mencapai sasaran. Kegagalan mencapai angka itu ialah kerana ketidakbijaksanaan Himpun sendiri dalam mengorganiskan majlis itu. Kesalahan ini sepatutnya difahami oleh mana Ngo bersifat bebas yang ingin mengadakan apa-apa majlis selepas ini.

Antara kesalahan itu ialah;

1. Himpun gagal membebaskan dirinya sebagai entiti bebas sehingga ia dicop sebagai alat kepada pihak lain. Tanggapan atau prejudis ini berlaku apabila ia turut sama disertai oleh beberapa Ngo yang sudah dicop sebagai alat kepada sesuatu pihak ataupun dicurigai kewujudannya. Kedatangan atau penyertaan Ngo ini membawa sial kepada himpunan berkenaan.

2. Ura-ura tiga orang makhluk yang sedang membusuk kini untuk sama memberi ucapan pada majlis itu sehingga dinafikan oleh Pengerusi Himpun, Azmi Hamid telah merosakkan reputasi Himpun. Berita mengatakan tiga makhluk itu akan hadir menyebabkan mereka yang melihat himpunan itu suci menjadi kotor dengan tiba-tiba dengan desas desus penglibatan mereka. Justru mereka yang menjadi liabiliti kepada agama dan politik harus ditohok jauh-jauh.

3. Kelemahan Himpun tidak menjemput penyertaan parti politik Melayu terbesar Umno dan Pas. Sepatutnya Himpun ikut mengundang penyertaan politik atas prinsip dan maslahat agama. Sekiranya kedua pemimpin berada di pentas himpunan itu jumlah kehadirannya atau tarikan semakin hebat kerana pengaruh politik adalah terbesar di negara ini apa lagi kalau disangkutkan dengan perjuangan untuk membela ad-din.

4. Memberi ruang kepada akhbar arus perdana untuk menjadi perantara dengan rakyat khasnya Utusan Malaysia satu kesilapan besar. Akhbar ini sudah tidak mampu lagi menjadi akhbar Penyebar Fikiran Rakyat yang telus dan setiap apa yang dilaporkan akan diragui dan mudah disangkut dengan kepentingan Umno. Sesiapa yang menempel dengan akhbar ia akan merosakan imej dan niat yang baik.

Tidak ada masalah kalau kedua pemimpin Umno dan Pas diundang secara rasmi untuk bermuzakarah dan berjumpa atas satu matlamat dan tujuan. Mereka akan hadir tanpa diragui oleh penyokong kedua pihak. Strategi ini seperti terlupa oleh Himpun menyebabkan ada orang berprangsangka ia disengajakan kerana merasakan Himpun akan mendapat sambutan hangat tanpa penglibatan badan siasah.

Perkara ini hendaklah dielakkan oleh mana-mana pihak yang ikhas dan jujur dalam menganjurkan program seumpama itu dilain kali. Seharusnya dalam soal agama, bangsa dan negara, penglibatan semua pihak tanpa mengira bentuk organisasi penting dan masalah peribadi dan kebencian kepada individu (pemimpin) tertentu kerana terikat dengan pola politik dialpakan.

Sayang badan seperti Himpun dengan isu yang cukup mencuit hati tetapi gagal dimanfaatkan sepenuhnya. Selepas ini tidak ada lagi isu yang boleh menyatukan Melayu seperti isu murtad itu. Kegagalan Himpun memnghimpun setiap firkah dalam bangsa dan agama sesuatu yang mengilankan.

Bagaimana pun syabas diucapkan kepada Himpun kerana berjaya mengadakan himpunan itu. Program itu akan memberi signal kepada mana-mana pihak bahawa masih ada segolongan Melayu yang sedia mengumpulkan orang untuk mempertahankan agama mereka.

Apapun yang penting 10 deklarsasi yang dibuat dalam himpunan itu hendaklah menjadi kenyataan. Kalau ia hanya dibaca untuk dijadikan penawar mengubat hati tidak ada guna satu sen pun.

Sepuluh deklarasi yang dibacarakan oleh Azmi Hamid ialah:

Pertama: Menyeru agar semua pihak menghormati dan mendokong peranan raja-raja Melayu untuk melaksanakan amanah sebagai ketua dan payung kepada pentadbiran Islam di Negara ini seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Undang-undang tubuh negeri.

Kedua: Kerajaan yang memerintah baik di peringkat pusat mahupun negeri mestilah memastikan bahawa sensitiviti yg tertinggi di dalam Islam dan perlembagaan sebagai pedoman yang tertinggi di dalam Negara ini dihormati. Sebarang bentuk pelanggaran termasuk menghina dan mencabar kedudukan Islam hendaklah dihukum berdasarkan peruntukan undang-undang yang ada.

Ketiga: Menuntut supaya kerajaan dalam usaha memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, hendaklah memastikan supaya Undang-Undang pencegahan yang tegas dan kukuh untuk memelihara kemuliaan Islam di dalam perlembagaan dapat dimasukkan sebagai kandungan utama.

Keempat: Menuntut supaya kerajaan mengambil langkah segera menggubal undang-undang khusus untuk mencegah dan membendung gejala murtad dan kegiatan memurtadkan umat Islam selaras dengan kedudukan Islam di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Kelima: Menuntut agar sistem pendididkan negara disemak semula untuk memastikan tidak ada unsur yang boleh mendedahkan pelajar kepada penghakisan aqidah. Kami menggesa pihak Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pendidikan Tinggi supaya menggubal sistem pendidikan yang berpaksi kepada Aqidah Tauhid dan penerapan aqidah yang berkesan kepada pelajar-pelajar.

Keenam: Meminta kerajaan mengadakan program-program penerangan yang menyeluruh dan berkesan di setiap saluran supaya masyarakat yang berbilang kaum dan agama di negara kita dapat memahami Islam dan kedudukannya di dalam negara untuk menghilangkan prasangka buruk dan kekeliruan terhadap Islam.

Ketujuh: Menyeru kepada seluruh pertubuhan politik dan bukan politik supaya meletakkan Islam sebagai agenda tertinggi dan utama melebihi kepentingan yang lain serta mengambil sikap yang serius terhadap sebarang usaha untuk mengganggu-gugat kesucian islam.

Kelapan: Menyeru semua institusi dalam masyarakat terutama ibubapa mengambil tanggungjawab yang tegas di dalam mendidik anak-anak dengan kefahaman islam yang syumul agar membentengi anak dan waris terdekat dengan daripada terjebak di dalam aktiviti pemesongan aqidah.

Kesembilan:
Menggesa kerajaan supaya membantu dan mengawal aktiviti pihak media samaada media samaada media cetak, media elektronik dan media baru. Sebarang bentuk penyiaran yang menyimpang dan menyentuh sensitiviti umat Islam dan keharmonian bernegara perlulah diambil tindakan yang tegas mengikut undang-undang yang ada.

Kesepuluh:
Menyeru seluruh umat islam yang hadir di perhimpunan ini mahupun yang tidak dapat hadir, melupakan segala perbezaan fahaman politik dan lain-lain hambatan untuk bersama-sama BERSATU menyongsong tugas berat me mpertahankan dan menyelamatkan aqidah umat daripada sebarang bentuk pencerobohan.

Di hujung catatan ini saya ingin memesan kepada orang-orang Pas khasnya jangan membuat tafsir huduh berikutan kehadiran Exco Selangor Dr Hasan Ali di upacara itu. Terimalah pengakuan beliau kehadirannya selama beberapa jam di situ adalah kehadiran atas akidah bukan atas lain-lain tujuan dan sentimen.

Setidak-tidak kehadiran Hasan dan Ketua Pemuda Pas Wilayah, Kamaruzaman Mohamad itu sebagai mewakili Pas dalam mempertahankan akidah umat. Keberadaan mereka juga menjadi bukti bahawa Pas sangat mengambil berat terhadap akidah kandatipun tidak direstui parti tetapi tetap hadir tidak seperti Umno walaupun menyokong tetapi tidak hadir. Bersangka baiklah kepada Hasan Ali kerana Allah lebih mengetahui segala-galanya. [wm.kl.10:16 am 23/10/11]

Friday, October 21, 2011

Ilusi Sabtu

Jangan Ulangi Sejarah Gaddafi

MUAMMAR GADDAFI telah menempati apa yang diikrarkan; dia akan mempertahankan kekuasaanya sampai mati. Dia bersumpah kepada dunia tidak akan menyerah kalah dan akan melawan pemberontak yang ditulangi Nato - Yahudi – Amerika sampai ke titisan darah terakhir dengan apa cara sekali pun.

Keberanian dan kebencian kepada Zionis – Amerika terserlah, dalam keadaan runcing diktator padang pasir itu masih bermadah dengan mengatakan kuasa Barat (Amerika) akhirnya akan masuk ke karung sampah juga kandati ketika itu karung mautnya sudah ternganga.

Gaddafi benci Amerika kerana negara Zionis itu tidak habis-habisan mencaturkan kejahatannya ke atas negara-negara di dunia ini. Sebenarnya dendam itulah menjadikan dia berjaya kemudian gagal.

Ikrar Gaddafi akan mati dalam medan perang itu terbuktikan semalam 20 Oktober, tarikh sama apa dihadapi Abdul Aziz Bari dari majikannya, UIA. Beliau pamit kepada dunia dalam usia 69 tahun di tangan askar pemberontak yang berjaya memberkasnya yang cuba bersembunyi di dalam sebuah culvert ... lowong air. Menyaksikan video bagaimana dia diberkas kemudian menemui malaikatmaut menyayatkan hati... ia memberi gambaran dan kebenaran kekejaman berakhir dengan kekejaman. Itulah keadilan Ilahi.

Gaddafi digiring bagaikan binatang, disepak diterajang... beliau pula kedengaran menjerit dan melolong dan merayu, “jangan tembak, jangan tembak” serya menyebut Allahuakbar... Allahuakbar. Makin kuat lolongan dan jeritan rayuannya makin kencang kedengaran peluru yang melutup di hujung senapang. Para pemberonta bertindak laksana serigala yang lapar berbulan-bulan lamanya. Dipercayai Gaddafi mati disebabkan buakan dan ledakan rasa terlalu geram orang atas perbuatannya selama 42 tahun lalu.

Sejarah kejayaan manusia Gaddafi agak menarik juga. Kalau dikenang kepada sejarah dan latar belakang masa kecil, sepatutnya dia mati dalam keadaan terhormat dan akan dikenang sebagai seorang pahlawan moden Libya. Memerhati cita-citanya membina kekuasaan kerana ingin menghapuskan kuasa Barat yang menjajah negaranya. Ambisi itu sesuatu yang baik dan mulia.

Malangya selepas dia mendapat kuasa dan sokongan rakyat dia persia-siakan peluang keemasan itu. Kuasa barat yang jahat itu diganti dengan sistem pemerintahan ciptaanya sendiri “demokrasi ala Gaddafi” yang hampir sama kekejamannya dengan apa dilakukan Zionis.

Gaddafi asalnya seorang anak miskin berbangsa Bedui, tinggal nun jauh di kampun Sitre kampung di mana dia kembali kepada Allah. Asal kampung balik kampung!

Seorang pegawai tentera yang berani dan berfikir jauh dari pegawai lain. Dia menggulingkan Raja Idris dalam usia 27 tahun. Boleh dikatakan regim Gaddafi adalah regim yang mengakhiri pemerintahan beraja di Libya.

Asal niatnya untuk menghapuskan pemerintah beraja dan menghalau penjajah adalah jihad. Mungkin kekejaman kerajaan beraja dan kolonial membuatkan dia menjadi 'anjing gila' seperti mana kata Ronald Regan untuk membebaskan perhambaan itu. Atas tujuan itu juga beliau mendapat sokongan rakyat.

Tetapi ketempangan yang berlarutan apabila Gaddafi terus dengan gaya hidupnya sendiri yang jauh merenggangkan dia dengan kehidupan rakyat yang relatif menderita dan tertekan. Beliau hidup secara bermewah, menggalakkan tindakan-tindakan sadis ke atas seteru dan musuh politiknya tanpa opolegetik.

Banyak kalau hendak diceritakan mengenai Gaddafi termasuk kisah menarik yang tidak disebut sebelum ini, umpama beberapa aktiviti sosial dan kebajikan agama. Misalnya beliau pernah berdawah kepada 200 orang jelitawan Itali dan memberikan mereka sebiji seorang al Quran. Beliau telah memperdaya para modeling itu menghadiri majlisnya walhal beliau mengambil kesempatan mendakwah modeling itu.

Selain itu puluhan buah masjid dan bantuan kewangan untuk pengembangan agama Islam disalurkan. Bantuan kewangan juga diberikan kepada pemberontak dan juga pejuang pemisah seperti di Selatan Thai dan Mindano Filifina.

Gaddafi yang diidolakan oleh pengakumnya sebagai "Musailamah" abad ini juga seorang pemikir dan pembaharu agama. Pemahaman agama serta pentafsiran beliau ke atas berberada adat dan ritual agama sungguh mengkagumkan dan mengejutkan para ulamak sunah. Dia seorang yang hyper agama. Cuma kesilapannya ialah terlalu berani melakukan perubahan tanpa diringi dengan budaya setempat. Seperti mana projek Buku Hijaunya yang meruakan blue print politiknya yang menolak demorkassi Barat begitulah juga modernnya pandangan beliau mengenai sesuatu hal dalam agama.

Itu sebahagian daripada tindakan Gaddafi yang tidak membabitkan kekejaman fizikal yang mungkin difikir oleh dunia. Ada juga buah fikiran Gaddafi khasnya mengenai agama menjadi perbahan dan renungan dunia.

Apapun dengan nasib menimpa diktator itu ia perlu diambil iktibar khasnya oleh kalangan penguasa, raja-raja atau pun pemimpin politik. Apa dilalui Gaddafi akan juga diterima sama oleh penguasa atau pemimpin politik yang tidak peka dengan kehendak rakyat. Kalau mereka tetap berdegil memperkecil suara dan tuntutan rakyat maka itulah natijah akhirnya.

Kalau rakyat sudah mengamuk kerana kehendak mereka tidak dipenuhi, naluri mereka ditekan, mereka akan bangkit menentang. Rakyat tidak akan kenang dan mudah cair dengan jasa-jasa sebelum ini. Subsisi, one-off atau pun segugusan janji insentif akan dilupakan begitu saja. Hendaknya pemimpin politik Malaysia tidak akan menuggu saat akhir untuk melayan kehendak rakyat serta memperbetulkan tindakan zalim dilakukan atas nama demokrasi yang telah lama melukai hati rakyat.

Tindakan ke atas Aziz Bari contohnya adalah satu pengsekongkolan tekanan yang kontras dengan kehendak golongan akademik. Tindakan seperti itu seharusnya tidak diambil atas alasan apa sekalipun. Tindakan sebegitu bercirikan diktartor apa dilakukan Gaddafi.

Seharusnya UIA atau pun penguasa politik mencari helah lain dan bukan cuba menunjukkan kuasa kuku besi untuk mengajar Aziz. Dalam kes Aziz Bari sebaiknya UIA menarik balik tindakan itu dan memperakui kesilapan. Untuk menghalalkan apologetik itu carilah helah lain. Misalnya ia boleh diselesaikan sempena kunjungan kempen pemimpin negara ke kampus itu pada 25 Oktober ini. Jangan tiru perangai Gaddafi, nasihat untuk Mat Maslan! [wm.kl.11:00 am 22/10/11]