Saturday, February 27, 2010

Susupan Malam

Wang Ehsan Paparkan Akaun Terbuka Elak Prejudis

WALAUPUN kerajaan negeri menolak pemberian wang ehsan RM20 juta tetapi Umno tetap juga akan mengagihkannya. Persiapan untuk melaksanakan itu sedang giat dijalankan. Pengerusi Jawatankuasa Wang Ehsan Kelantan, Awang Adek Hussein pula akan menghantar surat tawaran kepada kerajaan Kelantan untuk melantik dua orang wakil kerajaan dalam jawatankuasa berkenaan.

Saya yakin tawaran itu akan ditolak kerajaan Kelantan sebab MB, Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah menegaskan mereka tidak mahu menerima wang ehsan tetapi tetap mahukan wang royalti.

Penolakan itu bukan bermakna wang itu dihalang untuk diagihkan kepada rakyat. Seperti mana jelas anggota Exco, Mohd Amar Nik Abdullah Pas tidak akan halang dan Pas tidak akan kisah kepada siapa wang itu hendak diagihkan. Tegasnya Pas tidak akan iktiraf pemberian itu.

Manakala menurut Awang Adek wang itu akan dapat diagihkan secepat-cepatnya April depan. Beliau memberi jaminan wang itu akan diberikan kepada mereka yang benar-benar layak.

Pas nampaknya berhati-hati dalam menjawab dan mengulas perkara ini. Pas tidak mahu dianggap rakyat sebagai cuba menghalang kebajikan yang hendak dibuat oleh Umno. Pas juga menyedari rakyat memerlukan wang berkenaan. Cuma kalau boleh Pas ingin sampaikan dengan tangan sendiri kepada rakyat.

Seperti mana Umno berhajat menjadikan wang itu untuk tujuan politik, begitu juga dengan Pas ingin menjadikan wang itu sebagai political mileage politiknya.

Masalah pemberian wang ehsan dan tuntutan royalti ini saya lihat tidak ada penyelesaian dalam waktu terdekat ini. Kedua pihak bertarik tali mengenai wang ehsan itu dan masing-masing mendakwa merekalah yang lebih berhak. Undang-undang dan perjanjian nampaknya tidak dijadikan sumber rujukkan lagi.

Dalam pada itu dimasa Umno bersiap sedia untuk mengagihkan wang itu Pas pula sedang menanti dengan penuh minat. Apa yang Pas tunggu ialah mahu melihat bagaimana wang itu diagihkan dan kepada siapa ia disampaikan. Apakah pengagihan itu telus dan menempati sasarannya.

Penyelewengan dalam pengagihannya akan jadi satu masalah kepada Umno dan ia akan dijadikan modal oleh Pas untuk dijual kepada rakyat. Pas akan mendedahkan kepada rakyat bahawa Umno tidak adil dan saksama dalam pemberian wang berkenaan.

Dalam hal ini saya tidak mahu bias kepada mana-mana pihak. Apa yang penting wang hasil bumi perut Kelantan itu akan sampai ke tangan rakyat negeri itu. Umno diharap tidak akan menyeleweng dan khianat dalam pemberian wang ini.

Ketidakadilan dan pengkhianatan dalam membahagikan subisidi kerajaan sudah berlaku sebelum ini. Misalnya perumahan rakyat termiskin, (PPRT) hanya orang miskin tertentu sahaja mendapat peruntukan itu. Bukan itu saja peruntukan sebanyak RM7,000 tetapi yang diterima tidak sampai RM3,000 dengan pemberian tiga keping papan atau zink saja. Itu bentuk penyelewengan yang pernah berlaku dan menggambarkan ketidakjujuran pengagihannya yang dilakukan oleh Umno.

Begitu juga dengan pembahagian baja padi untuk petani miskin. Orang Umno berguni terima baja sampai jadi bukit di bawah rumah kerana tidak kehabisan. Manakala penyokong Pas pula supik baja kosong pun mereka tidak dapat. Terpaksa punggah tahi lembu dan tahi kambing untuk dijadikan baja padi kerana peruntukan baja kerajaan negeri tidak mencukupi.

Hendaknya dalam pembahagian wang ehsan ini tidak akan terjadi seperti pengagihan wang untuk rumah PPRT dan baja subsidi baja itu.

Untuk mengelak ini dan memuaskan hati semua pihak saya cadangkan jawatankuasa wang ehsan adakan akaun terbuka mencatat pemberian wang berkenaan. Akaun ini boleh dipaparkan di papan iklan besar yang diletak di tengah-tengah bandar Kota Bharu ataupun di setiap daerah. Semua perbelanjaan dan pengagihan dicatat di situ, biar semua orang tenguk dan 'kelih' sendiri. Catat dan tulis semua jumlah dan tarikh pemberiannya.

Sekiranya wang itu dalam bentuk projek, kontraktor yang menerima projek itu hendaklah disenaraikan siapa mereka dan sebut juga nombor lesen kontraktornya. Jangan pakai berikan projek itu ikut suka hati dan pilih kontraktor dari kalangan kroni.

Saya rasa kalau ini dapat disediakan keraguan orang ramai akan berkurangan. Kejujuran dan keikhlasan Umno juga dapat dilihat umum. Kerajaan negeri atau Pas yang kini sedang menanti untuk kritik akan berhati-hati dan tidak akan mengkritik dan menuduh secara sembrono kerana semua perbelanjaan dan penerimaan wang itu ada dicatat di papan akaun gergasi itu. Sebaliknya kalau pengagihan itu dipertikai dan diragui ia akan bakal membawa musibah kepada Umno Kelantan. [wm.kl. 8:00 pm 27/02/10]

Renungan Petang

Perlukah Majlis Perundingan NGO Melayu (MPP) Ditubuhkan?

PAGI tadi beberapa NGO telah berhimpun di Kelab Sultan Sulaiman Kampung Baru, Kuala Lumpur untuk menubuhkan apa yang dinamakan Majlis Perundingan Ngo Melayu (MPP). Tempat itu dipilih untuk mengembalikan nostalgia lebih setengah abad dulu. Di mana di situlah kesatuan dan pertubuhan Melayu berhimpun untuk mengagaskan Umno bagi menentang Malay Union.

Saya juga turut menerima undangan dan pemakluman mengenai majlis berkenaan dari seorang Datuk. Bukan saja saya, Datuk berkenaan juga tidak mahu membuang masa menghadapi pertemuan pagi tadi. Alasannya ia tidak relevan dan boleh membantu Melayu dan menguatkan Islam di negara ini.

Apa yang diuar-uarkan sebanyak 50 NGO telah terlibat dalam himpunan itu. Saya kurang percaya dari mana NGO sebanyak itu dicari untuk dihimpunkan. Biasanya apa juga majlis perundingan atau majlis tindakan hendak ditubuhkan, diuar-uarkan puluh NGO yang bakal hadir. Dari manakah NGO sebanyak itu, ataupun setiap orang mewakili satu NGO?

Kalau begitu mungkin jumlah NGO itu bukan saja 50 tetapi lebih 100 NGO pun boleh disebut kalau satu NGO diwakili oleh satu atau dua orang saja. Cukup si suami dengan bini dan seorang lagi anak sebagai ahli. Mungkin begitulah bentuk keanggotaan NGO yang menghadiri himpunan itu. NGO macam ini saamalah bueh-bueh di lautan nampak hebat tetapi kosong. Makanya buatlah gagaslah berapa banyak majlis perundingan atau majlis tindakan kalau ianya tidak ada nilai dan kekuatan ia tidak memberi kesan.

Tiga buah NGO yang memainkan peranan untuk menubuhkan majlis perundingan berkenaan. NGO itu ialah Pertubuhan Peribumi Negara (Perkasa), Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS). Inilah tungguk kepada perancangan majlis berkenaan.

Tidak payah disebut siapa pemimpin kepada NGO berkenaan. Semua orang suah kenal mereka. Mereka inilah juga berperanan dalam membentuk majlis-majlis tindakan ataupun mengajur apa-apa bentuk himpunan desakan kononnya untuk membela Melayu dan mempertahankan Islam. Mereka akan berarak membawa sepanduk ke mana kononnya untuk membela Melayu dan mempertahankan Islam.

Pantang ada isu yang sensitif melibatkan Melayu mereka akan bangkit. Mereka akan bertempik, membakar gambar dan memaki hamun mana-mana pihak yang tidak sehaluan dengan mereka. Mereka cari potret orang Cina mereka bakar dan bersorak ramai. Tindakan seperti itu sudah tidak profesional lagi. Ia mungkin sesuai untuk tahun-tahun 60-an dan 70-an dulu. Zaman ini orang sudah cerdik dan celik. Setiap isu yang diperjuangkan akan dikaji dan diselidiki dulu apakah ia relevan atau tidak. Bukankah tindakan seumapama itu berbau rasis?

Begitu juga orang ramai sudah cukup arif dengan tindak tanduk pemimpin NGO berkenaan. Mereka hanya memperalatkan atau sanggup membayar beberapa orang lain untuk agar berkumpul. Sebab itu kalau dilihat sepanduk, kain rentang yang diangkat selaras dan seragam sahaja. Ia semacam dikeluarkan oleh satu kilang. Keseragaman itu tidak menunjukkan mereka yang menganggotai NGO itu datang dari berbagai lapisan atau kumpulan orang sebaliknya dari orang upahan yang sama.

Sebenarnya apa yang dinamakan Majlis Perundingan NGO Melayu (MPP) itu tidak perlu diwujudkan. Ia juga menimbulkan persoalan mengenai sejauh mana jujurnya mereka yang mendalanginya. Tujuan mereka menubuhkan majlis berkenaan dilihat lebih untuk memperjuangkan nasib diri mereka dalam politik daripada membela bangsa dan agama.

Kita boleh tanya sejauh manakah kuatnya semangat (nasionalis) dan Islam mereka yang menjadi juara itu. Kalau tahap atau standard Melayu dan Islam yang ada kepada mereka boleh dipertikaikan macam mana mereka diharap hendak perjuangkan Melayu dan Islam? Mengharapkan itu kepada mereka samalah mengharap susuh dari ayam betina atau ilmu dari Pak Pandir.

Mungkin niat NGO itu mengadakan MPP bagus tetapi silapnya ia tidak mungkin mendapat sokongan majoriti orang Melayu di negara ini. Misalnya mereka yang sudah alergik dengan pemimpin NGO itu tidakakan ikut serta. Kalau hanya dua tiga kerat saja yang mahu bergabung ia tidak membawa apa-apa manfaat.

Ini kerana orang semua sudah kenal galagat dan telatah politik mereka. Misalnya orang Pas dan PKR tidak akan bergabung walaupun mereka juga Melayu. Malahan untuk menatap wajahnya pun sudah rasa mual dan loyor. Sekiranya Melayu ingin berperanan seperti dirancangkan itu biarlah dalang atau ketua NGO itu mereka yang ada moral, tidak cemar dan tidak ada agenda peribadi.

Berpandukan kepada sejarah saya tidak percaya kalau dalang NGO berkenaan ikhlas untuk memperjuangkan Melayu. Track record dan lantai penjara kejahatan mereka boleh diperiksa. Seperkara lagi bolehkah orang sepertinya yang tidak ada moral politik, yang bercakap macam dalam jambtan tahi boleh mempertahankan Islam. Untuk pertahankan Islam bukan saja setakat tahu pakai songkok dan kopiah tetapi mereka yang memahami dan mempraktikan syariah Islam.

Kalau bercakap tidak bohong, kalau berkawan tidak khianati kawan. Kalau orang membantu tahu berterima kasih. Dan kalau pun kebetulan ditakdirkan menjadi anjing tidaklah kena menyalak tidak tentu fasal.

Mungkin Umno perlu berfikir banyak kali untuk menerima sokongan dalang-dalang NGO seperti ini. Lagi pun rasanya Umno tidak memerlukan bantuan mereka. Walaupun wujud atau tidak PPM itu tidak menjadi soalnya lagi, kerana kebanyakan yang bergabung dalam NGO itu semuanya terdiri dari kalangan Umno, peringkat cawangan, bahagian atau bekas banduan Umno.

Ertinya kalau Umno ingin menambah nilai dan kekuatan dengan MPP ia adalah satu pengharapan yang sia-sia seperti mengharapkan air dari fotomorgana. Maksudnya kedudukan mereka tidak lebih macam melukut di hujung gantang, ada pun tak memberi laba, tiada pun tak merugikan Umno. Jenis dan tabiat melukut ingin menunjukkan dia kuat dan hebat walhal dia hanya serpihan ke seribu dari sebutir beras. Itu saja. [wm.kl. 6:00 pm 27/02/10]

Usikan Sabtu

Bila Husam Pakai Kopiah Macam P Ramlee

MINGGU lepas Husam Musa bersyarah di Bachok menjelaskan isu semasa. Tentu soal tuntutan royalti minyak menjadi isi ceramahnya yang utama. Apa yang saya nak catatkan di sini bukan soal isu tuntutan minyak itu, tetapi mengenai kedatangan Husam ke Bachok. Apa peliknya? Iya tidak pelik tetapi ia menjadi buah mulut. Apa-apa yang menjadi buah mulut, elok juga kalau saya kutip medengarnya. Tentu penjenguk blog saya yang pro saya suka mendengarnya.

Nak belanja tea tarik atau nasi kerabu kita duduk merata, berjauhan. Jadi bahan dalam blog saja lah sajian pagi untuk anda sekalian.

"Guana Husam dah dok sekali pula dengan Nasharudin?" begitulah satu pemanggil dari Kelantan. Juga asal Bachok, bertanya hal itu dan ingin memaklumkan kepada saya apa yang berlaku. Bimbang takut saya tidak tahu perkembangan terbaru. Pemanggil ini saya kenal sejak tahun 1978 lagi.

"Kenapa, salah ke?" tanya saya balik. Pemanggil itu mahukan saya ulas mengenai peristiwa itu. Kalau tak silap saya inilah kali pertama kali mereka duduk sepentas dan seintim itu selepas berperang saraf semasa merebut jawatan timbalan presiden tahun lepas. Walaupun mereka ada berjumpa dan duduk sekali dalam mahlis tetapi belum pernah saya melihat gambar mereka seintim ini.

Pada saya peristiwa itu bukan ganjil sangat. Husam orang Pas, Nasharudin Mat Isa pun orang Pas cuma bezanya dia berasal dari Negeri Sembilan, Husam orang Kelantan. Nasharudin adalah ahli Parlimen Bachok. Jadi kalau Husam pergi ke Bachok, masuk kawasan orang tak molek kalau Nasharudin tak ada sama. Husam tentu kekok dan macam-macam pula prejudis dan persepsi timbul nanti.

Khabarnya Husam yang beriya mahukan Nasharudin ada sama pada ceramah itu. Husam tidak minta sendiri tetapi melalui mekanisme dan bantuan orang tengahnya. Bukan itu saja khabarnya Husam juga minta Nasharudin datang berceramah di kawasannya, Kubang Kerian. Molek benarlah kalau Nasharudin memenuhi keinginan itu.

"Ada apa-apa percaturan baru ke dalam Pas?" tanya pemanggil itu sambil mengusik saya. Saya malas layan sebenarnya, nanti lain pula jadinya. Al maklumlah kalau saya ulas akan berlambaklah tuduhan masuk ke dalam meil blog saya. Banyaklah caci maki dan tuduhan yang akan dilemparkan kepada saya.

Pemanggil ini nampaknya tahu membaca kilau dalam kilat. Perisitwa di Bachok itu bukan sengaja. Sebenarnya tak hairan sebab dia orang lama dalam politik. "Iya ada, percaturan baru...," saya melepaskan jawaban acuh tak acuh mahu dia fikir akan kebenaran dan keperluannya.

"Lagu mana pulak?" soalnya sedikit hairan.

"Iyalah Husam kena berbaik dengan Nasarudin. Dulu pun mereka berada dalam satu pasukan sewaktu hendak singkirkan Hassan Shukeri...dan mewujudkan kem baru (liberal) dalam Pas. Jadi kali ini giliran Nasharudin pula kena membantu Husam untuk singkir Abdul Hadi Awang selaku presiden," kata saya.

"Aik... pelik bunyinya...," kata pemanggil itu. Saya sudah naik angin bila dia terus usik saya, mahu melihat bacaan politik saya berhubung perisitwa di Bachok itu.

"Sudah lama saya kata, Husam tidak perlu bergaduh dengan Nasharudin. Beliau tidak perlu lawan Nasharudin apa lagi mendedahkan keburukan Nasaruddin semasa kempen merebut jawatan dalam muktamar tahun lalu. Nasharudin bukan orang yang perlu beliau takuti dan fokus kerana Nasharudin bukan penghalang Husam untuk naik dalam Pas. Nasharudin bukan seorang pelawan. Apa yang Husam patut lakukan ialah dia mencuba jawatan presiden.

"Boleh ke..?" pemanggil itu tidak sabar dan tidak percaya dengan pendapat saya. Dia ni nampak merit kepada Husam. Sewaktu saya menyokong bekas kawan saya itu dia adalah pemberi semangat nombor satu. Malahan dia menjadi aktif semula disebabkan adanya watak politik persis Husam.

"Apa tidak bolehnya. Kan Pas sedang menuju ke era pemodenan dan liberalisasi. Abdul Hadi sudah agak tua dalam konteks politik hari ini dan pemikirannya pemikiran lama yang tidak tuntas untuk berdepan dengan kerencaman politik hari ini. Abdul Hadi tak macam Niki Aziz walaupun tua tetapi pemikirannya versatile dan bersikap progresif. Politik hari ini memerlukan seorang pemimpin yang cekap, konsisten ... dan tidak terlalu menghormati kepada kuasa lain sehingga kita hilang rupa diri dan kabur dalam menentukan kuasa yang dimandatkan ahli...," jelas saya. Belum habis saya menghurai dia memotong lagi.

"Maksud sheikh...?'

"Nanti dulu, saya tidak nampak ada perbezaan besar antara Husam dengan Nasharudin, baik dari segi budaya pakaian, stail dan pemikiran politik. Kedua mereka adalah ahli Pas yang terbuka dan profesional. Mereka bukan saja berada di Ulu Nerus, Kuala Kedah ataupun Jeli, tetapi mereka pernah berada di Eropah dan Amerika. Mereka adalah pemimpin Pas yang global.

"Kalau Husam boleh sabar baru ni dia tunggu setahun dua, dan bukan melawan Nasharudin. Bila dia bertindak begitu orang akan melihat dia gopoh. Memang pun dia memerlukan jawatan lebih tinggi untuk dijadikan cagaran dia di Kelantan untuk jadi MB. Tetapi pendekatan yang dia ambil tidak berapa kena. Husam mendapat nasihat yang salah dalam muktamar baru ini. Mungkin kerana dia banyak berkawan dengan orang pendek atau budak-budak yang suka pakai jens. Sebab itu saya kata alang-alang nak lawan dia kena rempuh Abdul Hadi," kata saya.

"Kalau dia lawan boleh menang ke, tidakkah Nasharudin lebih mudah dikalahkan berbanding Hadi," persoal dia lagi.

"Di sini bukan soal mudah atau payah. Yang penting keperluan dan relevansinya dia berlawan. Melawan Nasharudin yang dianggap adik perbuatan yang kurang bijaksana. Baru ni dia sepatutnya berpakat dengan Nasharudin untuk menasihatkan si abang, Abdul Hadi Awang agar berundur membolehkan team mereka mengambil alih. Itu baru politik bijak, fatanah kata Najib,"

"Kalau dia rasa tak boleh menang maka dia kena tunggu. Tak sayup... (lewat). Adakah dia menang lawan Nasharudin, tidak bukan? Nasharudin adalah adik kepadanya. Bila dia kalah, menyebabkan dia malu besar. Jadi kalau hari ni kalau dia bermahasabah, nak berbaik semula dengan Nashardin menyusun strategi baru, molek benarlah, saya juga sokong..." kata saya.

"Maksudnya jatuhkan Haji Hadi?" pintas pemanggil itu.

"Saya tidak berkata begitu, mungkin menunggu sampai Haji Hadi berundur dan ketika itu baru Husam jangkau naik sebab dalam tilikan saya selepas Haji Hadi dah tak ada calon lain yang sesuai," sambung saya.

"Eish.. enta ni," dia kurang yakin dengan saya.

"Dan kalau Husam nak cari titik temu semula dengan Nasharudin waktu inilah. Isu royalti minyak boleh memadamkan parut yang terguris sewaktu muktamar baru-baru ini. Bukan saja Husam dan Nasharudin tetapi semua pemimpin Pas Kelantan kena berpakat mengenai tuntutan wang minyak itu. Perpecahan mewujudkan 'tiga tanah' rancangan dalam Pas Kelantan hendaklah diselesaikan dan tanah rancangan itu perlu disatukan. Langkah Husam berada sepentas dengan Nasharudin itu adalah langkah terbaik dan saya fikir satu keberanian dan perjudian bijak Husam. Ia menggembirakan bukan saja saya, tetapi orang Pas lain juga. Lainlah kalau ada orang hendak pecahkan Pas dengan membelahkan Timbalan Presiden dengan bekas Naib Presiden itu.." kata saya panjang lebar.

Keperluan semua pemimpn bersatu dan melupakan sengketa bukan saja untuk mendesak UBN agar bagi wang tunai 5% kepada Kelantan tetapi bagi menjamin pilihan raya umum akan datang juga selesa bagi Pas. Pas Kelantan khasnya jangan rasa selesa dengan keadaan hari ini. Perpecahan kecil dalam Pas boleh menyebabkan parti itu menangis tidak berlagu dalam pilihan raya umum ke 13 kelak. Apa yang saya nampak selepas meletupnya bom jangka yang dipasang oleh musuh Pas di bangunan PMBK baru-baru kini Pas sudah kembali tenang dan berpadu semula.

Dan semalam ada orang kirimkan gambar Husam bersama Nasharudin diatas pentas ceramah di Bachok tempoh hari. Cuma saya nak komen sikit saja gambar ini, mengenai kopiah Husam, nampak tidak kemas dan sekali tenguk macam kopiah Shawal (P Ramlee) dalam filem Ahmad Albab saja. Apakah Husam paksa kepalanya pakai kopiah untuk dilihat serasi dengan Nasharuddin, walahu'alam. Sepanjang pengetahuan saya kopiah yang ada lambang Pas inilah pertama kali Husam pakai, mungkin sebab itu ianya nampak canggung sikit. [wm.kl. 12:00 t/hari 27/02/10]

Friday, February 26, 2010

Panas Karipat

Tengku Razaleigh Menjadi Duri Yang Terpacak Dalam Daging Umno

AHLI politik yang bijak itu ialah ahli politik yang boleh menghidupkan dirinya dalam keadaan bagiaman sekalipun. Bijak mengambil kesempatan bermain dengan isu untuk menzahirkan dia masih wujud dan relevan, bertenaga dan tidak boleh diketepikan. Apa lagi kalau isu yang dibangkitkan itu isu yang menyentuh hati dan naluri rakyat bawahan. Ahli politik demikian juga bukan mudah untuk dipadamkan kerja dan idealisme politiknya.

Begitulah dengan aksi politik Tengku Razaleigh Hamzah. Dia tidak ada apa jawatan dalam kabinet dan parti. Malahan dia pernah 'ditohok' oleh Dr Mahathir Mohamad. Dia pernah 'diselam air' dua kali oleh Mahathir. Dia juga pernah ditipu hidup-hidup dua kali oleh Dr Mahathir. Namun ternyata kekebalan hayat politiknya, Tengku Razaleigh masih bersinar dan terus menjadi pengharapan rakyat. Idea, pandangan dan ulasannya masih diminati rakyat dan dinanti pemerhati politik.

Penerusan nyawa politiknya kerana keikhlasan beliau dalam berjuang.

Misalnya isu tuntutan royalti petroleum di Kelantan benar-benar meletakkan Tengku Razaleigh atas pentas politik semasa yang membanggakan banyak pihak. Bukan saja ahli dan penyokong Umno yang mengenali perjuangan suci Tengku Razaleigh sejak dulu, tetapi ahli dan pemimpin Pas juga merasa terharu atas tindakan Tengku Razaleigh. Orang Pas nampak bahawa Tengku Razaleigh seorang negawaran yang ikhlas bukan seorang oportunis kelas pengutip sampah sarap.

Sikap dan pendirian beliau berhubung tuntutan itu secara tidak langsung menunjukkan tanggungjawab dan perjuangannya untuk membela rakyat Kelantan berterusan. Dan pendirian beliau itu bukan untuk menentang Umno, sebaliknya demi hak dan keadilan. Kalau kita bercakap soal hak dan keadilan semua orang kena setuju dengan Tengku Razaleigh.

Tidak timbul sebenarnya beliau tidak setia kepada Umno. Pandangannya berkadas dengan Umno kerana dia berpegang kepada kebenaran. Hakikat Kelantan berhak menerima bayaran tunai 5% terus dipertahakan kerana itulah kehendak undang-undang dan ikrar yang termenterai yang dilihat dan diakui sendiri olehnya.

Kalau orang faham perjuangan Tengku Razaleigh dalam hal ini orang tidak akan marah kepadanya. Orang Umno baik Mustapa Mohamed, Awang Adek Hssein atau Setopa Anak Tak Gawa Ali, tidak akan marah kepada Tengku Razaleigh Hamzah bahkan mereka sepatutnya bersama Tengku Razaleigh. Kalau difahami betul-betul, untuk siapakah Tengku Razakeigh perjuangkan semua itu? Wang tunai sebanyak 5% itu bukan untuk beliau atau istana Kelantan melainkan untuk rakyat Kelantan. Bukankah Umno melaungkan perjuangan mereka untuk membela bangsa Melayu?

Seperti mana yang dijelaskan Tengku Razaleigh apa yang beliau lakukan itu juga kerana mempertahankan semangat dan tujuan Petronas - Akta Pembangunan Petroleum itu diwujudkan iaitu untuk membantu negeri-negeri Pantai Timur yang masih miskin seperti mana dihasratkan oleh Tun Razak Hussein. Di sini boleh dianggapkan beliau cuba melaksanakan amanat dan pesanan Tun Razak untuk orang Melayu apabila putranya engga berbuat demikian.

Sayang ramai tidak memahami hakikat dan rahsia tersurat ini, maka adalah yang 'murih dan marah' kepada Tengku Razaleigh. Mereka yang marah adalah mereka yang berfikiran sempit dan melihat ke tembolok sendiri.

Tidak kisah kalau Muhyiddin Yassin kurang senang dengan sikap Tengku Razaleigh itu. Tidak mengapa kalau Najib juga tidak bersetuju (tetapi Najib nampaknya tidak sangat menunjukkan kejengkilan). Begitu juga tidak pelik kalau Rais Yatim tidak rela wang tunai itu diberikan kepada Kelantan. Usah peduli kalau Dr Mahathir juga tidak sokong kerana sudah berdekad Mahathir menganiaya rakyat Kelantan. Ketahuilah dendam Mahathir kepada Kelantan tidak berkesudahan dan akan terheret ke liang lahad.

Tetapi kalau orang yang lahir di Bachok Kelantan, lahir di Pasir Pekan Kelantan juga turut tidak setuju dengan Tengku Razaleigh Hamzah mungkin orang-orang ini sudah gila, kalaupun tidak cerdik. Gila bermakna dulu dia cerdik tetapi kerana tension atau terkena buatan orang menyebabkan dia jadi gila manga.

Kerana apa yang dipertahankan Tengku Razaleih itu satu hakikatlah, maka Umno nampak kekok untuk mengambil tindakan kepada ahli Parlimen Gua Musang itu. Nampaknya Umno kena berfikir panjang dan mengkaji implikasinya. Jadi Tengku Razaleigh kini jadilah duri yang terpacak dalam daging Umno yang sukar untuk dicabut dan sakit kalau terus dibiarkan.

Mungkin Umno faham akan bahana kalau mereka mengambil tindakan ke atas Tengku Razaleigh. Yang jelasnya kepada Umno Kelantan. Kalau takdir Tengku Razaleigh diambil tindakan ini menyebabkan Umno akan menerima naas besar. Pengaruh dan aura Tengku Razaleigh di Kelantan masih kaut. Apa lagi kalau Tengku Razaleigh yang dianggap suara istana bergabung dengan Tok Guru bernama Nik Aziz ini menyebabkan Umno akan hancur. Tidak musthail dalam pilihan raya akan datang Umno akan mengulangi sejarah malu yang parah dalam pilihan raya tahun 1999, tidak menang walaupun satu kerusi.

Natijah dan implikasi inilah yang ditakuti oleh Umno. Inilah menyebabkan Umno berhati-hati untuk bertindak ke atas Tengku Razaleigh. Soalnya apakah dengan terus membiarkan duri bernama Razaleigh menikam Umno itu Umno Kelantan senang duduk! Jawabnya, membiarkannya salah, cabut juga salah jadi Umno Kelantan serba salah dalam menghadapi Tengku Razaleigh! [wm.kl. 6:00 pm 16/02/10]

Salam Pada Nabi

Atas Kelahiran Mu, MUHAMMAD
(Sajak aku kepada Muhammad s.a.w.)

50 tahun lalu
telingaku telah didedangkan dengan nama mu yang agung,
MUHAMMAD menyelam damai ke hatiku
MUHAMMAD menyelinap ke diri

MUHAMMAD bersanding dengan Muhammaku

Pabila lidah ku mampu menyebut namamu
MUHAMMAD, MUHAMMAD, MUHAMMAD
ia menjadi zikirku di hujung zikir aku pada Tuhan

Bilakah detik memenyuakan kita?
meleraikan rindu yang terdendam ini
atas pelamin keimanan dan ketakwaan
atau tidak akan ada pertemuan antara kita?

Telah aku menghadiri diri
ke tapak sejarah kelahiranmu
di sinilah darahmu mengalir
tempat terputusnya tali yang mengikatkan kau
dengan kasih cinta seorang Aminah
di sini ku pasang telinga batin mendengar nyaring suara mu
AH, EK, AUK....
memotong riban kehidupan


Kususur ke gua tempat pertapaanmu
ruang pegap menjabat tangan Jibrail menerima wahyu
menghidu wap peluhmu tatkala menggeletar menerima amanat Tuhan
kulewati jalan masuk mu ke Baitullah
mendamaikan perang keegoaan manusia
satu... satu laluan itu kupijak mengatur jejakmu
menapak penuh kewalangan
kemudian ku ke Arafah memanjat jabbar Rahmah
dari sana ku dengar amanat terakhir mu dalam khutbah wida'
ku nampak di hati beburung terbang membawa salam akhir itu
ke segenap benua
semuanya terpana dan hilang ke dalam sejarah

Lalu kumasuk ke masjid mu
di sana ada jasab bersemadi mengharumkan sebidang bumi, Munawarah
setiap kali aku berdiri di taman Raudah
sambil merenung sayu bangga ke arah mihrabmu
air mata berjujuran jatuh,
hati merkah sebak membuka ketakutan...
jiwa terasa disayat-sayat rindu yang menggila
aku merenung mencari tapak dan jejakmu
menanti suara dan dahaman kau menegur aku
nan laksana seorang asing bermusafir di tanah dagang
di situ aku mangis dan mengemis syufaat
menanti dan mahu bersalam berbaih mengakui Tuhan yang sama
dengan mu
memanggil-manggil Abu Bakar, Omar, Uthman dan Ali

Di situ aku merasa tiba-tiba hina dan terasingan menghama
dalam raungan dosa mengharap syufaat seorang rasul
betapa kalau namaku tidak tercatat dalam munakid kenabianmu
dukacitalah aku MUHAMMAD, celakalah aku seorang hamba dan umat

MUHAMMAD terimalah aku dan keluargaku
sebagai umat mu meskipun pada senarai paling ujung.

MSO
Wangsa Melawati,
Kuala Lumpur.
12 Rabiulawal 1431

Thursday, February 25, 2010

Susupan Pentang

Kalau Hendak Burukkan Nik Aziz Pun Biarlah Berfakta

[penafian] Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menafikan dakwaan bahawa suruhanjaya itu tidak melakukan siasatan terhadap dakwaan rasuah membabitkan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Pengarah Bahagian Komunikasi Korporat SPRM, Datuk Ahmad Khusairi Yahya berkata, SPRM Kelantan telah selesai menjalankan siasatan kes tersebut dan kertas siasatan telah diserahkan kepada pihak pendakwa raya untuk tindakan lanjut.

"SPRM Kelantan sudah selesai menjalankan siasatan kes rasuah membabitkan Menteri Besar Kelantan itu pada Januari lalu.

"Sekarang, kita kena tunggu dan terpulang kepada pendakwa raya sama ada mahu melakukan pendakwaan atau tidak,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat SPRM di sini hari ini.

Penjelasan ini mengesahkan bahawa dakwaan blog liar yang cuba memburukkan Nik Aziz dan SPRM Kelantan itu tidak benar - MSO.


DALAM sebuah blog liar diceritakan kononnya pegawai SPRM Kelantan telah menyelamatkan Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat dari didakwa di mahkamah atas tuduhan rasuah. Semuanya berlegar di sebalik isu PMBK yang telah didedahkan oleh seorang bloger lain. Kata bloger liar berkenaan, Nik Aziz kini selamat dan boleh goyang kaki kerana beliau dilindungi oleh pegawai SPRM Kelantan. Betulkah?

Pegawai berkenaan pula telah ditukar kerana enggan mengambil tindakan ke atas Nik Aziz. Bagi menguatkan hujah disertakan satu catatan minit mesyuarat dalam PMBK. Deraf minit itu boleh dipertikaikan kerana lakaran seperti itu boleh dibuat oleh sesiapa saja yang tidak buta huruf.

Dunia zaman ini banyak orang jahat dan bentuk penipuan pula berbagai-bagai dan shosifikated. Ada kalanya kita boleh buat sendiri hentam kita kemudian dedahkan kepada umum untuk mendapat simpati. Atau tulis surat burukan diri sendiri kemudian diposkan ke alamat rumah sendiri dan pergi ke balai polis buat report. Tetapi hal-hal begini hanya jauhari saja mengenali menikam.

Bukan itu sahaja, kalau SPRM hanya membuka profailing dan bukan kertas siasatan ke atas Nik Aziz munasabah sebab kalau menurut deraf minit itu tidak ada apa fakta menunjukkan Nik Aziz telah menyalahi undang-undang dan kuasa yang ada kepadanya. Persoalan dia mengarahkan supaya menantunya dinaikkan pangkat daripada CCEO kepada CEO boleh diterima pakai kalau minit itu minit yang sahih. Pulaknya, apakah keuntungan peribadi bagi Nik Aziz kalau beliau berbuat demikian?

Minit yang didedahkan berjela-jela itu tidak sah selagi ianya tidak ditanda tangani oleh Setiausaha dan disahkan Pengerusi PMBK. Mungkin kerana meragui kepada minit yang didedahkan itu menyebabkan SPRM tidak mengambil tindakan mendakwa Nik Aziz atau meneruskan siasatan. Di sini tidak timbul pegawai SPRM pro kepada Nik Aziz atau Pas. Perlu diketahui SPRM akan membuat pendakwaan apabila ada kes prima facie melampaui batas.

Banyak kes-kes atau kertas siasatan yang diserahkan oleh SPRM kepada AG tetapi ditolak. Dan tidak kurang juga kes-kes yang dibicarakan akhirnya ditolak mahkamah kerana tidak ada kes atau pihak SPRM gagal untuk membuktikan wujudnya kes rasuah. Tentu SPRM tidak mahu mengulangi perkara yang sama dalam kes Nik Aziz dan menantunya itu. SPRM lebih menjaga kredibiliti dan intergiritinya daripada menjadi pak angguk (pak ka) kepada mana-mana pihak.

Kalau bloger liar itu seorang pembela keadilan kenapa tidak dipertikaikan mengenai kes siasatan ke atas seorang bekas menteri di mana AG telah pun membuat arahan pendakwaan. Tetapi disebabkan kerana campur tangan perdana menteri pendakwaan ditangguhkan. Malahan fail kejahatan menteri berkenaan kini sudah pun di bakar hangus!

Dakwaan bloge liar berkenaan kononnya SPRM melindungi Nik Aziz telalu rapuh dan kebudak-budakan untuk dipercayai. Apakah pegawai SPRM seorang sahaja di Kelantan? Dan apakah dalam ramai-ramai itu tidak ada yang menyokong Umno. Apakah pegawai SPRM boleh dimainkan seperti bola lisut? Katanya pegawai itu telah ditukar. Apakah pegawai baru itu juga pro Nik Aziz!

Dan kenapa Umno tidak mengambil pegawai yang pro kepada mereka untuk mengawal keadaan di Kelantan. Dan siapakah yang agaknya boleh mengawal suruhanjaya berkenaan, apakah Pas atau Umno? Masakan DAP atau PKR yang lebih berkuasa ke atas SPRM berbanding UBN?

Mungkin perkara yang terlupa oleh bloger berkenaan, bahawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamed Nazri Aziz sendiri telah mengistyharkan bahawa kes rasuah ke atas Nik Aziz dikira selesai atau tak ada kes. Nazri memberi penjelasan itu semasa beliau mengujungi MB itu di pejabatnya. Yang pastinya sebelum Nazri membuat kenyataan itu dia sudah merujuk kepada SPRM. Begitulah lazimnya. Apakah Nazri menteri yang bodoh?

Saya juga membenci rasuah. Tidak kira ianya dilakukan oleh sesiapa. Tetapi dalam kes ini janganlah kerana ghairah nak memburuk dan membusukkan Nik Aziz sampai soal-soal teknikal yang mudah pun diabaikan. Kalau hendak menyakinkan orang tentang kejahatan Nik Aziz, berikan fakta yang tersaul dek akal dan bukannya hujah atau alasan yang bukan saja budak Taski budak Tadika pun boleh menolaknya. (Tadika milik Umno).

Dalam hal ini saya rasa tidak timbul sama sekali SPRM berpihak kepada Pas. Apa yang mungkin terjadi belum ada kes melibatkan rasuah yang benar-benar genuine yang dilakukan oleh wakil rakyat Pas atau MB yang dilaporkan kepada SPRM. Pun begitu saya tidak menolak dakwaan bloger berkenaan berhubung dengan maklumat yang bocor itu didedahkan oleh wakil rakyat Pas.

Menurut bloger berkenaan wakil rakyat itu ahli parlimen. Tetapi naluri saya mengatakan kalau ia benar berlaku bukan ahli Parlimen tetapi saya merasakan dia adalah seorang Adun.

Jika hendak tahu cubalah 'kabek' balik sesiapa yang menjadi ahli lembaga pengawah PMBK. Hanya Adun yang menjadi ahli lembaga pengarah saja yang mungkin memiliki deraf minit berkenaan. [d'kota kl 2:00 pm 25/02/10]

Wednesday, February 24, 2010

Selingan Rasa

Seni dan Bakat Yang Terbiar!

VANDALISME biasanya dikaitkan dengan kegiatan jahat yang dilakukan tanpa sengaja! Ia berlaku dari kalangan kanak-kanak. Kegiatan ini juga dianggap sebagai hobi. Misalnya perbuatan merosak pondok telefon, meragut pohonan hiasan di taman, memecahkan bangku atau peralatan permainan, menyepak ting kosong, dikaitkan sebagai perbuatan vandalisme.

Kegiatan vandalisme ini sebenarnya bukan terhad kepada golongan kanak-kanak dan remaja sahaja. Tetapi ia juga melarat kepada orang dewasa. Kalau menconteng dinding, melukis tembok termasuk dalam perbuatan vandalisme, maka si pelakunya ialah orang dewasa.

Mereka yang bukan dari kalangan sengit otak ataupun cacat pemikiran tetapi mereka yang berpendidikan, ada bakat, kemahiran serta mempunyai tenaga kewangan. Sebab jika dilihat kepada beberapa bentuk vandalisme ini, ia mempunyai nilai seni tinggi dan mengkagumkan.

Jadi apakah wajar kita namakan kegiatan seperti ini sebagai vandalisme? Hasil kerja mereka bukan setakat suka-suka tetapi memerlukan keperihatinan tinggi dan ketekunan. Mereka melukis dan menconteng sambil expression ilham mereka untuk dihayati oleh pengguna jalan raya atau sesiapa yang menyedarinya. Di sini semacam wujud manusia yang kehilangan ruang dan mencuba ruang publik untuk kepuasan mereka.

Jika diamati dalam contengan itu ada masej tertentu yang ingin disampaikan. Biasanya secara abstrak. Ada berbagai bentuk. Paling mudah dijumpai ialah bentuk karton, hantu yang bertemakan seram atau misteri. Namun semua penjelmaan daya kreatif vandalisme itu sebagai peluahan perasaan yang bergelojak di hati.

Satu lukisan di tembok di Seksyen 5, Wangsa Maju benar-benar merujakan saya. Lakaran itu amat tinggi nilainya. Apa yang menjadi tanda tanya lukisan di tembok itu juga sering kali bertukar tema dan bentuk. Kurang periksa pula saya apakah ia hanya ditampal di situ di mana lukisan dibuat atas kanvas terlebih dahulu.

Yang jelasnya lukisan dan lakaran berbagai bentuk yang membawa mesej tersendiri sering bertukar dan besarnya persis poster wayang gambar. Jika dilihat kepada hasil dan saiznya ia memerlukan wang yang bukan sedikit untuk menyediakannya.

Saya yakin mereka yang mengerjakan adalah mereka yang berketrampilan dan ia dikerjakan secara berpasukan. Apakah kegiatan vandalisme yang mempunyai bobok ini tidak boleh dikendalikan agar ia menjadi kerja atau kegiatan yang faedahnya lebih luas dan bersistemetik.

Mungkin pihak berwajib ataupun mana-mana bahagian di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, misalnya jabatan yang menguruskan kebudayaan dan keseniaan boleh menguruskan kegiatan ini. Apa kata kalau dianjurkan satu pertandingan lukisan muril (vandalisme) di ibu negara? DBKL hanya perlu menyediakan tembok saja di mana segala peralatan para peserta muril vandalisme ini bawa sendiri.

Dan contengan atau muril itu nanti bolehlah didunakan di mana-mana ataupun hasilnya akan dijual dengan ini pelukis tembok ini dapat juga hasilnya atau mengabadikan karya mereka di mana-mana daripadi hilang begitu saja apabila pihak DBKL bertindak membersihkan tembok yang dikotorkan itu. [wm.kl. 10:00 am 25/02/10]

Marah Pagi

Nasihat Kepada Najib, Ambillah "Setopa'

SUDAH terang lagi bersuluh NGO yang bernama Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang berusia setahun jagung dan ditubuhkan atas aspriasi bekas PM, Mahathir Mohamad akan diserap ke dalam Umno atau Barisan Nasional bagi membolehkan NGO itu menjadi satu lagi komponen BN.

Cadangan untuk memindah perlembagaan BN seperti mana disebut Pengerusi BN, Najib Razak memberi isyarat ke arah itu. Kata Najib perlembagaan BN akan dipinda untuk memberi pengikhtirafan (sebut penerimaan) kepada parti-parti politik, NGO dan orang perseorangan yang cenderong untuk menyertai BN.


Alasan untuk meminda perlembagaan BN itu tentulah atas semangat untuk menyuburkan komponen berkenaan bagi menjamin ianya relevan dan diterima umum. Bagaimana pun kalau dibaca makrifatnya tujuan pindaan itu tidak lain dan tidak bukan untuk menghalalkan BN (sebut Umno) menerima mana-mana mereka yang menderhaka kepada komponen itu atau Umno sebelum ini.

Apakah pindaan itu dibuat semata-mata membolehkan Presiden Perkasa dalam penajaan itu menyertai BN bagi menyokong Umno semula? Kalau itu tujuannya Najib tidak payah bersusah payah dan banyak berhelah untuk meminda perlembagaan BN, terima saja Ibrahim sebagai ahli Umno, selesai.

Lagipun sudah lama Ibrahim buat-buat tersalah SMS ke Rosmah Mansor dan dibalas oleh Rosmah dengan mesra sekali. Satu masa Rosmah terus call dan bercakap langsung dengan Ibrahim. Kejadian ini Ibrahim yang bagi tahu. Juga, Umno sebagai parti yang tidak mementingkan soal intergiri boleh menerima apa saja menjadi ahli hatta orang yang menderhaka kepada Melayu dan anti agama. Penerimaan Ibrahim macamlah gayung dengan geluk, kata orang Kelantan.

Penerimaan Ibrahim sebagai ahli Umno tidak menjadi isu dan dipertikaikan lagi. Kalau pun perlembagaan Umno menghalang mana-mana ahlinya yang derhaka dari menyertainya semula, ia tidak menjadi masalah kalau Umno bersedia menerima Ibrahim. Tidak ada siapa hendak menghalang dan mempersoalkannya. Malah orang, khusunya pihak pembangkang merasa mujur dengan keputusan itu. Penerimaan Ibrahim sebagai ahli BN dan Umno menyembuhkan satu penyakit dalam politik negara.

Lagipun kesungguhan Ibrahim menghentam dan melanyak pembangkang hari ini lebih hebat daripada orang Umno sendiri. Tenguk di Kelantan perjuangannya untuk menyekat pembayaran tunai hasil minyak dan gas di Kelantan lebih hebat daripada Mustapa Mohamed dan Awang Adek Hussein. Orang lain tidak pernah terfikir untuk membawa isu itu ke mahkamah, tetapi Ibrahim telah bersedia berbuat demikian.

Beliau juga sudah dijadikan burung ketut oleh Umno Kelantan untuk dijadikan umpan ceramah. Malangnya si burung ketut bernama Ibrahim kini sudah tidak dianggap ganjil dan pelik lagi oleh orang Kelantan maka ceramah yang dihosnya tidak mendapat sambutan. Sebab apa, sebab orang sudah cukup kenal dengan si ketut ini serta lagu-lagu dan siulan sialnya.

Katanya kalau kerajaan Kelantan tidak membawa ke mahkamah kes tuntutan royalti minyak, beliau sendiri akan membawanya bagi mahkamah menentukan apakah Kelantan berhak atau tidak menerima wang tunai berkenaan. Begitulah serius ala-ala tololnya Ibrahim untuk merangkul dan menjilat semula Umno sanggup meludah ke sejadah Nik Aziz, orang yang mengsyadahkan semula politiknya yang terpesong dulu itu.

Dalam hasrat Najib dan BN untuk menerima orang-orang yang telah memberi libaliti kepada partinya itu, BN atau Najib boleh merangkul sekali menerima ahli Parlimen Kulim - Bandar Baru, Zulkefli Nordin, ahli Parlimen Bayan Baru, Zahrain Mohd Hashim, atau sesiapa yang sewaktu dengan mereka itu.

Kewujudan mereka ini di laman politik pembangkang yang memberi ruang kepadanya menjadi MP itu menyerabutkan. Kalau orang ini sudah diterima Umno ia boleh menenangkan keadaan pembangkang.

Sekali lagi ditegaskan kalau itu agenda Najib di sebalik hasrat hendak pindaan perlembagaan BN itu tidak usahlah dilakukan kerana ia mungkin akan memberi kesan lain dan menghabiskan boreh saja.

Parti-parti komponen lain yang redikal dan sukar untuk menerima sikap ultra Melayu seperti Ibrahim mungkin akan membantahkan. Presiden MCA, Ong Tee Kiat telah pun menyuarakan rasa hati kecil di mana cadangan itu akan dikaji secara mendalam terlebih dulu.

Jadi lebih baik bagi Najib menerima Ibrahim ke dalam Umno diam-diam, agar tidak mengusik hati komponen lain yang tidak dapat menerima perangai Ibrahim yang rencam itu. Jangan pula mengharap untung seguni rugi berkarung-karung.

Atau kalau Umno sendiri sukar untuk menerima nama Ibrahim Ali dengan pendirian politik munafiknya itu tukar sahaja Ibrahim kepada nama lain. Atau nama asalnya semasa budak-budak dulu iaitu Mustapa (Setopa) boleh diguna pakai. Ramai orang tak tahu bahawa nama lain bagi Ibrahim di kampung ialah Setopa. Kalau pergi ke Pasir Pekan, Bunuhan atau pun Tumpat sesetengah orang tua tidak kenal kalau sebut Ibrahim Ali, tapi kalau sebut Setopa anak Tok Gawa Ali baru mereka kenal.

Rasanya nama Setopa elok kebetulan ketua Umno Kelantan juga bernama Mustapa. Biarlah Setopa anak Tok Gawa Ali menolong Setopa anak Setawa di Kelantan. Perhatian: Posting ini dilarang dicut page untuk dimasukkan ke mana-mana blog pengumpul. [wm.kl 9:30 am 24/02/10]

Tuesday, February 23, 2010

Spekulasi Petang

Betulkah Muhyiddin Dan Najib Sudah Bermasalah?

KENAPA Muhyiddin Yassin perlu melayan cabaran Lim Kit Siang kalau beliau tidak ada apa-apa masalah dengan Najib Razak. Muhyiddin sepatutnya senyap tanpa memberi apa-apa reaksi yang membolehkan orang membuat berbagai persepsi terhadap dakwaan Lim Kit Siang itu.

Bila beliau latah memberi reaksi agak keras begitu, ia menunjukkan beliau ada masalah dengan Najib. Bahawa pertentangan beliau dengan Najib mengenai gagasan atau slogan 1 Malaysia memang berlaku.

Dalam dunia politik penafian bererti benar, manakala diam bererti tidak menafikan tuduhan orang terhadap kita. Begitu juga bila Muhyiddin menafikan dakwaan Lim Kit Siang yang beliau tidak sekata dengan Najib ia memberi gambaran dan pengertian tuduhan itu sebagai benar.

Dengan mengatakan Lim Kit Sing penuh dengan masalah apabila memberi tafsiran beliau tidak seiya sekata dengan Najib ia bukan menyelesaikan masalah sebaliknya menambah masalah. Apa lagi Muhyiddin kounter dakwaan Lim Kit Siang itu sebagai tektik pembangkang untuk melaga-laga beliau dengan Najib.

Ulas dan kenyataan belas Muhyiddin itu berbahaya. Lebih baik beliau mendiamkan diri dan tidak menjawab dan membiarkan keadaan memberi jawaban sendiri. Dengan tindakan itu menyebabkan pemerhati politik akan mula memerhati gerak geri dan hubungan beliau dengan Najib. Kalau sebelum ini tidak terlintas beliau bermasalah dengan Najib apabila beliau menjawab begitu menjadikan orang mula berfikir lain.

Orang akan beranggapan Lim Kit Siang tidak sengaja berkata-kata begitu kerana dia bukan burung pungguk ataupun burung tiong pandai bercakap tanpa memahami apa yang dicakapnya. Lim Kit Siang adalah sang kancil.

Secara psikologi juga bila beliau melenting dengan menempelak Lim Kit Siang di dalam kepalanya penuh masalah, orang akan mempercayai atau pun orang akan mula membelek dari juring dan sudut manakah Muhyiddin tidak suka dengan gagasan 1 Malaysia. Selepas ini semua orang akan memerhati gerakan body, kata-kata dan hubungan ghaib antara keduanya. Hatta kalau mereka berdua berada di meja makan ianya akan diperhatikan.

Orang juga kini akan mulai teperasaan yang Muhyiddin tidak begitu bersungguh dalam memprojekkan 1 Malaysia. Memangpun dalam ucapan politiknya jarang Muhyiddin menyebut perkataan 1 Malaysia. Hanya semasa bersama Najib di satu-satu majlis sahaja Muhyiddin mengangkat tanggan meluruskan telunjuk sambil melaungkan “1 Malaysia”. Itu belum dapat ditentukan apakah laungan Muhyiddin itu senyaring dan sekuat Najib dan Rosmah Mansor.

Apa lagi sebelum ini pun sudah terdengar dari kalangan ahli politik Umno sendiri yang Muhyiddin tidak berapa berminat dengan 1 Malaysia. Mislanya beberapa perubahan dasar dan polisi Najib yang memberi ruang luas kepada bukan Melayu dalam bidang pendidikan dan iktisad tidak disetujui oleh Muhyiddin. Ada yang mengadaikan Muhyiddin tidak setuju cara Najib mengadaikan kepentingan Melayu kerana ghairah untuk mengekalkan kuasa.

Bagi Muhyiddin langkah Najib itu dilihat begitu liberal sehinggakan pihak parti lawan beranggapan Umno sudah terdesak.

Secara diam Muhyiddin dikatakan sudah membuat protes dalaman. Muhyiddin yang dikatakan di remote control oleh Mahathir Mohamad kurang selesa dengan tindakan Najib. Mahathir pula telah menggunakan Muhyiddin untuk menzahirkan rasa tidak senang beliau atas beberapa polisi dan dasar yang diperkenalkan oleh Najib. Beliau tidak bersuara sendiri kerana dia juga ada kepentingan di mana mengharapkan anaknya dibela sebaik mungkin oleh Najib.

Sebenarnya cerita pertentangan antara perdana menteri dengan timbalan perdana menteri sudah meluas dalam kalangan Umno atasan. Apa lagi di kalangan ‘god father’ sudah pun diperbicangan dari masa ke semasa. Misalnya satu majlis yang berlangsung di Bangsar, Kuala Lumpur beberapa bulan lalu telah menyebut secara terang yang kumpulan itu kurang senang dengan tindak tanduk Najib. Sudah ada suara kurang percaya kepada Najib dalam soal menjaga kepentingan Melayu.

Seorang veteran Umno yang sebelum ini begitu beriya mahukan Najib sudah mula berkata; Najib kini sudah mulai buat onar, maka beliau perlu dijatuhkan.

Apakah perbicangan dalam majlis berkenaan sudah terhidu oleh Kit Sing menyebabkan beliau berani mengatakan bahawa hubungan Muhyiddin dengan Najib mula bermasalah! [wm.kl 7:00 pm 23/02/10]

Monday, February 22, 2010

Gurau Malam

Kenapa Adnan Yaacob Takutkan Angka 13?

KETIKA berucap merasmi konvensyen Umno Pahang kelmarin, MB Pahang, Adnan Yaacob yang pernah membuat simbol lucah pada pilihan raya kecil Sanggang membuat ralat ke atas bilangan pilihan raya umum di negara ini. Katanya pilihan raya di negara ini bukan 13 kali tetapi sudah 14 kali.

Pilihan raya di negara ini hendaklah dikira mulai pilihan raya pertama yang diadakan pada tahun 1955 dan bukannya dikira mulai tahun 1959. Alasan yang beliau bagi kerana pilihan raya itu telah pun diadakan di seluruh negara.

Cuma apa yang beza pilihan raya 1955 kerusi DUN di panggil Majlis Perwakilan Negeri, manakala parlimen dipanggil Majlis Perwakilan Persekutuan. Jadi menurutnya pilihan raya akan datang ialah yang ke 14 bukannya ke 13. Beliau berharap SPR memperbetulkan kesilapan ini.

Kenapa Adnan beriya sangat untuk meralatkan bilangan pilihan raya di negara ini. Apakah beliau mempercayai kepada sial dan majal tentang nombor? Nombor 13 adalah nombor yang kurang disenangi. Menurut kepercayaan orang Cina nombor 13 boleh mendatangkan sial dan majal. Apakah Adnan juga mempercayai nombor 13 akan membawa sial dan majal kepada dirinya dan Umno Pahang?

Apakah Adnan sudah dapat merasakan riak risik yang menunjukkan BN akan tumbang pada pilihan raya ke 13 nanti. Selaku MB tentu Adnan dapat merasa gelombang yang berlaku di Pahang sekarang ini. Kemantapan kepimpinan parti Pakatan di Pahang, Pas di bawah pimpinan Tuan Ibrahim Tuan Man dan PKR dibawah Fauzi Abdul Rahman mungkin menyebabkan Adnan merasa gelisah, resah dan ketakutan.

Bagaimana pun saya berharap Adnan tidak sampai ke tahap mempercayai akan dongengan itu. Sebaliknya beliau mungkin ada hujah dan alasan lain kenapa mahukan pilihan raya akan datang dikenali pilihan raya ke 14. Apalah yang ada kepada nombor. Kalau BN ternyata sudah lemah dan makin ditolak rakyat, namalah pilihan raya akan datang dengan pilihan raya ke 15 atau 16, BN tetap akan kalah. Kekuatan BN itu tidak dapat ditampung dengan angka-angka tertentu.

Dangkal sangatlah sebagai MB kalau dalam ucapan sepeting itu soal bilangan pilihan raya umum negara ini yang diketengahkan. [wm.kl. 10: 50 pm 22/02/10]

Celoteh Murai 62

Salentia Belajarlah Menjadi Manusia

MURAI memang tidak boleh mendengar orang menyebut nama Salentia maka jadi gatal tanganlah nak menulis dan menjawabnya. Semalam Murai terbaca nama Salentia dalam akhbar. Dia mempersoalkan mengenai kes liwat Anwar Ibrahim yang dijaja dalam ceramah. Salentia tidak mahu dan tidak suka kes liwat itu dijadian bahan ceramah.

Menurut pengetahuannya apa yang dilakukan itu ia adalah contempt of court. Lantaran itu dia suruh Menteri Dalam Negeri (KDN) mengambil tindakan ke atas Anwar dan juga mereka yang 'menceramahkan' perbicaraan kes berkenaan.

Murai hanya mencebek mulut mendengar cadangan Salentia itu. Betapa dia ni seorang yang merasakan dia saja pandai dan serba tahu. Bongkok, sombong dan merasa bijak. Walhal apa yang dia katakan hampas semuanya. Kadang-kadang Pak Pandir lebih cerdik dan jujur darinya. Bukan saja orang tidak mahu mendengarnya lembu bodoh pun akan lari bila terserempak dengannya. Dia ni juga jenis nampak selut di cuping kain orang tetapi tak nampak lumpur yang penuh di kaki seluarnya.

Murai nak tanya Salentia sikit apakah dia sedar dan apakah hukuman yang beliau boleh jatuhkan ke atas apa yang berlaku ini. Murai pun tidak setuju kalau kes liwat Anwar dijaja ke hulu ke hilir. Apa tidaknya menjaja seluar dalam, tisu sapu jubur atau tilam, sesuatu mengotorkan. Ia adalah perbuatan orang-orang yang tak bermoral yang layak dilakukan oleh orang seperti Salentia saja.

Tetapi tahukah Salentia apa yang dimainkan oleh akhbar Utusan Malaysia, Berita Harian, TV3, RTM dan sebagainya itu. Hampir tiap malam mereka menyiar dan mendedahkan hasil perbicaraan kes berkenaan. Apakah tujuan media cetak dan eletronik itu lakukan semua itu. Bukankah ianya untuk memalu dan mengaibkan Anwar?

Bukankah begitu? Dan apakah yang dibuat oleh media massa itu bukan perbuatan menjaja keaiban orang lain? Kalau kita bercakap dalam konteks agama sudah pasti apa yang dilakukan media massa itu sudah bercanggah dengan syariah Islam.

Jadi kalau media massa terlebih dahulu menjaja kes liwat Anwar siang dan malam kenapa Salentia boleh diamkan diri. Kenapa tegur dan nasihatkan media massa berkenaan dan kenapa hanya persoalkan di sebelah Anwar saja. Kenapa menjadi syaitan bisu atas perbuatan hina dan celaka orang lain kepada Anwar. Kalau Salentia hendak jadi bebas yang profesional, jadilah bebas yang benar-benar profesional.

Biarlah kalau Salentia tidak mahu menyokong Anwar atas kepercayaanya mengenai sikap rendah moral Anwar, tetapi usahlah bersikap berat sebelah. Janganlah menjadi munafik. Kalau nak tegur, tegurlah semua biar adil dan saksama. Sebagai manusia apa lagi mengakui Islam, belajarlah bersikap adil sikit. Berterima kasihlah kepada Tuhan yang menjadikan kita sebagai manusia. Bezakan sifat dan sikap kita selaku as nas dengan haiwan nunatik?

Murai teringat satu maksud firman Allah. Manusia ini dijadikan dari segumpal darah berasal dari setitik mani. Manusia dianggap makhluk yang paling mulia. Tetapi kalau manusia itu tidak tahu membawa dirinya dia akan bertukar menjadi mahkluk yang lebih hina dari binatang. Apakah Salentia sudah sampai ke tahap yang disebutkan Allah itu menukarkan darjat dirinya kepada taraf binatang berkaki empat?

Kepada Salentia, Murai ingin sebutkan kalau kita bersedia jadi perkakas dan sanggup jilat punggung orang, jangan marahkan orang lain kalau orang lain tidak sanggup dan tergamak buat kerja apa yang kita buat. Orang lain masih ada maruah tidak seperti anda. Tahap dan mutu seseorang itu berbeza. Dalam konteks ini Murai nampak perbezaan kualiti kemanusiaan Salentia dengan Anwar Ibrahim sejauh langit dan bumi.

Kalau Anwar negarawan Salentia hanya budak kampung cabuk yang baru mengenali botol dan besi buruk dalam longgokan sampah.

Murai: Belum pernah terjumpa makhluk sejahat Salentia di dunia Malaya ini.

Setelah Mentari Segalah

Keikhlasan Dan Kebusukan Hati Seorang Bernama Ustaz

TENGAH hari semalam sewaktu makan tengah hari di gerai masakan Kelantan di Seri Gombak, Selangor saya terserempak dengan Ustaz Ismail Nuh, bekas ahli Parlimen Pasir Mas. Beliau bersama dua orang lain yang juga berhajat untuk makan di situ. Saya terlihat beliau setelah selesai makan.

Lama tak jumpa dengan Ustaz Ismail. Paling akhir rasanya sewaktu bertungkus lumus untuk memenangkan Ibrahim Ali di kerusi Parlimen Pasir Mas dalam pilihan raya umum lalu. Betapa ketika itu Ustaz Ismail telah ke hulur ke hilir tidak tidur malam berkempen untuk menjamin kemenangan besar Ibrahim. Ustaz Ismail berperanan untuk memberi penjelasan kepada ahli peringkat bawahan kenapa Ibrahim bertanding atas lambang bulan.

Walaupun tidak sepatutnya beliau komited dalam memenangkan Ibrahim memandangkan Ibrahim pernah melawannya, malahan merendah-rendahkan wibawanya, namun Ustaz Ismail tidak pernah merasakan itu. Kerana kehendak parti Ismail sedia melupakannya. Musuh jahat pun boleh diterima sebagai sahabat yang baik. Atas sikap dan tanggungjawab ini saya melihat Ustaz Ismail Nuh seorang yang ikhlas dan akur kepada keputusan parti. Beliau sedikit pun tidak menunjukkan sikap protes terhadap keputusan Pas memberi laluan kepada Ibrahim. Tidak tahu kata eh... melainkan samitna watana saja.

Ustaz Ismail adalah tiga daripada ustaz atau pun tokoh agamawan di Kelantan yang saya hormati kerana budi pekerti dan ilmunya. Dua lagi selain Tok Guru Nik Abdul Aziz ialah bekas Exco Pas dan tokoh dakwah bertaraf internasional. Beliau ini saya hormati dan menganggap tahap 'kemursyidulannya' dan hemahnya sama dengan Nik Aziz atau Ustaz Ismail. Tetapi penghormatan kepada ustaz ini hilang bila mana beliau sedia diperkudakan oleh seorang Exco Kelantan kemudian menjelerkan lidahnya turut melakukan fitnah besar ke atas saya.

InsyaAllah saya berhajat akan melunasi hutang fitnah ini bila terserempak dan berjumpa dengannya di mana-mana kelak. Saya berdoakan agar beliau tidak meninggal dunia dulu. Apa yang diucapkan oleh tokoh ini sesuatu yang sungguh menjijikkan dan tidak sepadan dengan taraf dan title yang diberikan kepadanya dan diagungkan oleh saya sejak berpuluh tahun lalu.

Jadi selepas Nik Aziz, Ismail Nuh sajalah ustaz dan tokoh agawaman yang saya hormati di dalam Pas di Kelantan. Adapun Ustaz Mustafa Mohamad dan Mohamad Daud Iraqi saya tidak mengenalinya dari dekat serta tidak pernah bertanyakan hal ilmu. Jadi kedua mereka ini tidak termasuk dalam tokoh agamawan yang menjadi perhitungan saya.

Berbalik kepada kisah Ismail Nuh tadi, walaupun beliau mungkin mulanya agak berat untuk menyokong Ibrahim kerana takut bersubahat dengan kejahatan Ibrahim, tetapi kerana kehendak parti beliau akur juga. Ismail merasa begitu mungkin kerana dapat membaca ke mana pengakhiran politik Ibrahim selepas menang kelak. Ismail pasti dapat merasai perangai 'anjing' yang ada kepada Ibrahim di mana anjing kalau sudah biasa makan tahi kalau tak makan pun dia akan menghidu juga.

"Ambo (saya) tidak ada apa-apa abang Ti, kalau parti suruh.. ambo hanya ikut saja, lagi pun ambo dah lama dalam parti," begitulah kata Ustaz Ismail Nuh kepada saya. Ketika itu kami sama-sama menginap di satu hotel di Makkah dalam rangka mengerjakan haji tahun 2007. Ustaz Ismail suka memanggil saya abang Ti walaupun dari segi usia dia lebih tua dari saya.

"InsyaAllah kalau kerajaan Pas dapat mengekalkan kerajaan Kelantan, ustaz akan diberikan apa-apa jawatan sesuai kebolehan dan profesyen ustaz oleh Tok Guru (Nik Aziz). Kita berilah laluan kepada Ibrahim, kita tengok sejauh mana keikhlasannya nanti untuk bersama Pas," kata saya memberi harapan kepada Ustaz Ismail Nuh sambil membujuknya.

Memang saya berharap begitu sekiranya Ibrahim menang, hendaknya Ibrahim akan membantu Ustaz Ismail Nuh dalam hal-hal yang berpatutan selaku ahli Parlimen sebagai membalas budi atas kesediaan Ustaz Ismail Nuh menyerahkan kerusinya itu dan menyokong penuh untuk kemenangan Ibrahim. Pengorbanan Ismail untuk kemenangan Ibrahim dan mengembalikannya ke parlimen cukup besar.

Di Makkah lagi saya sudah tahu yang Ustaz Ismail sedia beri laluan dan ikhlas untuk menyokong Ibrahim. Sebab itu bila malam penamaan calon Ustaz Ismail Nuh hadir seperti biasa untuk menzahirkan sokongannya. Dan paling menggembirakan lagi di hari perarakan calon, Ustaz Ismail Nuh berada di barisan depan, berganding tangan dengan Ibrahim menuju ke Pusat penamaan calon di Pejabat Jajahan Pasir Mas.

Manakala di sebelah malam selepas selesai penamaan calon, Ustaz Ismail Nuh terus turun ke gelanggang, menaiki pentas berceramah untuk Ibrahim Ali. Sedikit pun tidak ada perasaan cemburu ataupun terkedu hati Ustaz Ismail Nuh walaupun beliau digugurkan, dan lebih merujakan kerusi itu adalah kerusinya. Melihat keikhlasan dan kesediaan Ismail membantu Ibrahim ini benar-benar mengharukan jiwa saya.

Walhal Ismail boleh berkeras untuk tidak memberikan kerusi itu kepada Ibrahim kalau dia mahu. Beliau adalah Yang Dipertua Pas Kawasan Pas Pasir Mas. Pas Pasir Mas juga tidak berapa berkenan kepada Ibrahim kerana semua ahli Pas sudah mengetahui kelicitan dan kemunafikan politik Ibrahim Ali. Apa kata kalau ketika itu Pas memboikat Ibrahim. Mungkin Ibrahim tidak merasai untuk kembali semula ke parlimen.
Tetapi apabila Ustaz Ismail Nuh menyatakan sokongan apalah yang dapat ahli lakukan melainkan turut sama memberi sokongan padu kepada Ibrahim. Aura dan pengaruhnya sebagai ustaz dan tok guru di Pasir Mas cukup meluas.

Pada malam ceramah pertama itu saya jadi lebih terharu bila mana Ustaz Ismail Nuh merayu ahli dan penyokong Pas agar menyokong Ibrahim Ali. "Datuk Him adalah calon kita, kita semua jangan 'teweng' (silap) daripada menyokongnya. Kita mahu Datuk Him menang dengan majoriti besar," begitulah kata Ustaz Ismail Nuh. Malam itu juga sdr Kamal Amir Kamal Hijar bekas Exco Pemuda Umno Malaysia turun sama berkempen untuk menjamin kemenangan Ibrahim Ali.

Dan semalam bila berjumpa dengan Ustaz Ismail Nuh perasaan terharu itu menjelama lagi dalam diri saya. Terharu kali ini bukan kerana dia saggup berkorban memberi laluan kepada Ibrahim Ali, tetapi terharu bercampur kesal atas apa yang berlaku kini. Orang yang sama-sama disokong dan didokong untuk menang akhirnya mengkhianti beliau dan Pas. Orang yang diberikan amanah untuk agama Allah kemudian mengkhianti amanah itu.

"Macam mana dengan Datuk Him?" tanya Ustaz Ismail Nuh menyebabkan hati saya terusik. Saya faham dengan pertanyaan beliau itu. "Kita kena buat semula, Ustaz, lupakan dia?' jelas saya pendek, dan dia juga faham dan tersenyum.

Dua orang pengiringnya mungkin faham dan mungkin tidak apa yang saya maksudkan. "Apa jadi dengan Perkasa, sejauh mana Perkasa ni boleh pergi, abang Ti," aju Ustaz Ismail lagi sambil menjamah makanan.

"Tak kira Perkasa ke apa, kali ini kita kena balas dendam Ustaz. Ustaz kena bertanding semula. Kalau dulu Ustaz berganding bahu menyokongnya, kali ini Ustaz kena berarak ke pusat penamaan calon untuk menentangnya semula. Kita kena balas besan kali ini, Ustaz. Hutang kita dengan Ibrahim belum langsai," ujar saya memberi semangat. Ismail hanya tersenyum saja dan memerhati tepat ke wajah saya.

"Saya mahu lihat Ibrahim akan kalah di Pasir Mas biar dia tahu bahawa kemenangannya selama ini kerana sokongan Pas. Kita sama-sama tengok apakah bila dia bertanding atas tikit BN atau bebas dia boleh menang seperti tahun lalu. Jadi ustaz kena siap sedia, tak lama dah, setahun setengah lagi.," kata saya lagi menghunjang semangat kepada Ustaz Ismail Nuh.

Saya tidak pasti apakah beliau 'berjelira' dengan kata-kata saya itu. Tetapi saya yakin kalau Pas meletaknya bertanding semula Ustaz Ismail Nuh tidak akan tolak. Apa lagi untuk menghapuskan si munafik politik seperti Ibrahim, sepuluh kali bertanding lagi pun dia mahu. Hatta bersinsing lengan baju pun rasanya Ismail mahu.
Dan orang seperti Ustaz Ismail Nuh tidak pernah melihat apakah poket peribadinya penuh tetapi yang sering diperhatikan apakah karung perjuangan senantiasa diisi demi mencapai kemenangan Pas dan Islam. [wm.kl. 8:00 am 21/02/10]

Sunday, February 21, 2010

Simpang Ahad

Iklan Penjelasan Isu Royalti Yang Tidak Jelas!

HARI ini dua buah akhbar utama milik Umno telah menyiarkan semuka penuh iklan penjelasan mengenai tuntutan royalti minyak oleh kerajaan Kelantan. Saya kurang pasti apakah akhbar berbahasa Cina, India, Arab dan Orang Asli turut sama menyiarkan iklan berkenaan. Semuka penuh berwarna di mana nilainya tidak kurang RM5,000.

Andaian saya sikit tersasar. Iklan berkenaan dikeluarkan oleh kerajaan Persekutuan menerusi Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan di mana Rais Jantan@Yatim adalah menterinya. Ada lapan (8) persoalan atau penjelasan dalam iklan berkenaan. Saya cukup yakin penjelasan berkenaan yang kononnya bersadarkan kepada perlembagaan dan undang-undang digarap dan disediakan oleh Rais Yatim.

Rais Yatim adalah seorang yang berkelulusan undang-undang ada memiliki Phd.

Seperti mana saya agakkan iklan berkenaan tidak akan menyelesaikan masalah. Kerajaan negeri Kelantan dan rakyat Kelantan tidak dapat menerima penjelasan berkenaan. Penjelasan berkenaan juga boleh dipertikaikan dari berbagai sudut. Saya rasa kalaupun bukan atas emosi yang membuak dan simpati kepada kerajaan Kelantan, penjelasan itu boleh ditolak. Tegasnya iklan berkenaan tidak memberikan markah tinggi kepada kerajaan dan Umno Kelantan khususnya.

Sebaliknya iklan itu akan dilihat sebagai cuba menegakkan benang basah saja. Benar seperti kata penjenguk blog saya, isu royalti minyak dan kedegilan Umno untuk terus menghukum kerajaan Pas Kelantan merupakan senjata yang akan membunuh Umno sendiri dalam pilihan raya umum ke 13 akan datang.

Persoalan pertama dalam iklan berkenaan ialah mengenai perkataan "royalti". Menurut iklan berkenaan perkataan itu tidak diguna sebaliknya ia menggunakan perkataan "bayaran tunai". Ini bermakna hak 5% itu sepatutnya dibayar tunai oleh Petronas kepada kerajaan Kelantan.

Kedua, mengenai kelayakan mendapat 5%. Menurut iklan itu bayaran tunai sebanyak 5% itu akan dibuat kepada telaga atau hasil dalam lingkungan 3 batu nautika yang diukur dari paras air surut mengikut (Ordinal Kuasa-Kuasa Perlu) No 7 tahun 1969).

Penjelasan ini boleh diakui tetapi di dalam iklan itu tidak menjelaskan jarak kedudukan tiga plantar minyak di perairan Kelantan yang dituntut itu. Jika menerima pakai jarak seperti mana dijelaskan oleh Pengerusi Petroleum Kelantan, Husam Musa, jarak ketiga plantar berkenaan kurang daripada 3 batu nautika, malahan jarak sebuah plantar itu lebih dekat dari plantar di Terengganu. Kenyataan Husam itu bukan omong kosong sebaliknya berdasarkan kepada ukuran yang dibuat oleh firma yang bertauliah.

Kenapa iklan berkenaan tidak menjelaskan jarak dan kedudukan plantar-plantar berkenaan? Penyembunyian jarak ini menunjukkan ada yang cuba disembunyikan oleh iklan berkenaan tetapi sudah pun diketahui umum akan hakikatnya.

Ketiga, iklan itu menjelaskan hasil di luar 3 batu nautika menjadi milik kerajaan Persekutuan dan mana-mana kerajaan negeri tidak berhak menuntut. Ini diakui, dan kerajaan Kelantan hari ini pun tidak menuntut hasil minyak jauh dari 3 batu nautika dari perairan mereka. Rasanya kerajaan Kelantan pandai dan arif membaca undang-undang dan akta ini.

Keempat, iklan berkenaan menjelaskan bahawa Sarawak dan Sabah ada kuasa dan status tersendiri terhadap royalti minyak. Apa nak dijelaskan status yang diguna pakai Sarawak dan Sabah tidak valid untuk dipraktikan oleh Kelantan dan negeri-negeri lain.

Kelima, menjelaskan mengenai maksud wang ehsan. Iklan itu menjelaskan pemberian wang ehsan itu atas budibicara kerajaan Persekutuan. Menurut iklan itu pemberian ini diluar skop Akta Kemajuan Petroleum 1974 yang ditandatangani dengan kerajaan negeri pada 1975/1976. Pemberian itu atas kesedaran dan tanggungjawab berasas keprihatinan kerajaan Persekutuan.

Persoalannya dalam kes Kelantan ini kenapa kerajaan tidak menggunakan budibicara dengan memberikan keadilan kepada kerajaan Kelantan sekurang-kurangnya menyalurkan separuh peruntukan daripada 5% itu bukannya diberikan 100% wang itu kepada Umno atau JPP untuk diagihkan kepada rakyat! Di manakah keadilan dan apakah ini tidak boleh dikatakan satu kezaliman.

Keenam, iklan itu menjelaskan Kelantan hanya diberikan RM20 juta saja, itu pun atas ehsan kerajaan Kelantan kerana kononnya penghasilan gas di luar 3 batu nautika negeri Kelantan. Logiknya kalau penghasilan itu di luar kawasan 3 batu nautika untuk apa wang ehsan itu diberikan. Bukankah dengan pemberian itu ia menimbul keraguan, kekeliruan dan dipolimekkan. Lebih baik kalau wang ehsan itu tidak diberikan langsung. Di sinilah menunjukkan pemberian wang ehsan atas prihatin Umno itu memakan diri sendiri.

Ketujuh, menjelaskan kenyataan dan pandangan Tengku Razaleigh Hamzah berhubung hak Kelantan itu. Dalam penjelasan itu iklan tersebut cuba menjelaskan pandangan itu adalah pandangan peribadi Tengku Razaleigh yang tidak bersadarkan undang-undang. Penjelasan itu cuba menempelak Tengku Razaleigh yang sebelum ini pernah mengatakan negeri Terengganu tidak pun layak menerima wang ehsan. Dalam erti kata lain sebelum ini Tengku Razaleigh bersetuju dengan tindakan kerajaan hari ini.

Iklan itu cuba merendahkan Tengku Razaleigh yang mengubah pendiriannya. Kalau itu maksud orang yang mengeluarkan iklan berkenaan, beliau tidak berhak untuk menghuduhkan (memburukkan) Tengku Razaleigh kerana beliau sendiri telah berubah pandangan dan pendirian politiknya lebih 360 darjah.

Kelapan, iklan itu cuba menunjukkan Ketua Pembangkang mengetahui akan kedudukan royalti 5% itu. Iklan ini cuba menimbulkan bahawa Anwar Ibrahim juga tahu kedudukan berhubung dengan pemberian wang ehsan dan royalti minyak. Dalam erti kata lain Anwar juga pernah bersetuju dengan keputusan kerajaan hari ini.

Apakah tujuan mengaitkan pengetahuan Anwar itu? Kalau pun benar begitu dalam kedudukan hari ini, baik Anwar atau Tengku Razaleigh mereka bukan saja sedia mengubah pandangan dan pendirian hatta undang-udang berhubung pemberian itu juga akan turut diubah kerana demi untuk keadilan dan kesejahtraan rakyat. Dan apa yang Tengku Razaleigh lakukan itu adalah jihadnya untuk memberi kesejahtraan ke atas rakyat negeri kelahirannya.

Kesimpulannya iklan penjelasan itu tidak akan merubah persepsi terhadap isu yang kini sudah dipolitikkan oleh kedua pihak. Rakyat Kelantan dalam soal ini hanya membaca iklan berkenaan tetapi mereka tidak akan percaya dan merasai adil dengan apa yang diperjelaskan. Dan saya rasa ada rakyat Kelantan yang tidak dapat menerima penjelasan itu akan berak atas iklan berkenaan. [wm.kl. 11:30 am 21/02/10]

Saturday, February 20, 2010

Susupan Malam

Iklan Isu Royalti Minyak Buang Duit

ESOK Umno akan menyiarkan iklan mengenai royalti minyak di akhbar-akhbar arus perdana. Menurut Tok Empat Umno Kelantan, Mustapa Mohamed iklan itu akan menjelaskan mengenai kedudukan royalti minyak yang dituntut oleh kerajaan Pas Kelantan hari ini. Katanya selepas atau dengan tersiarnya iklan berkenaan rakyat Kelantan akan dapat mengetahui mengenai kedudukan dan status royalti minyak berkenaan.

Tujuan iklan itu disiarkan untuk memberi kefahaman mengenai wang royalti itu yang kini menurut fahaman Mustapa ianya sengaja dikelirukan oleh Pas.

Walaupun iklan itu akan disiarkan esok atau sudah pun dicetak pada masa ini tetapi saya sudah dapat mengagakkan apa yang akan diceritakan dalam iklan berkenaan. Ia tentu sekali mengenai fakta-fakta yang menunjukkan Kelantan tidak berhak menerima royali minyak berkenaan.

Sudah tentu iklan itu akan menjelaskan mengenai kedudukan telaga minyak di perairan Kelantan yang tidak berada dalam zon membolehkan ianya diberikan kepada Kelantan. Tentu juga gambar telaga minyak dan peta menunjukkan jaraknya dari zon Kelantan disertakan.

Selain itu tentu berbagai fakta dan sejarah lagi. Iklan berkenaan adalah untuk mempertahankan tindakan kerajaan Umno untuk tidak memberi duit royalti itu kepada Kelantan. Mungkin juga Umno mengambil pendekatan itu kerana pendedahan dan penjelasan yang dibuat oleh Tengku Razaleigh Hamzah pada 28 Januari lalu benar-benar meletakkan Umno dalam keadaan susah.

Tidak dapat disangkal tindakan Tengku Razaleigh duduk atas pentas bersama pemimpin Pas menjelaskan isu berkenaan telah menyebabkan Umno panas punggung kerana Tengku Razaleigh adalah orang paling beroutoriti untuk memperkatakan isu berkenaan.

Saya tidak mahu tahu apakah fakta dan butiran iklan itu benar atau sebaliknya. Tetapi saya yakin iklan itu tidak akan merubah kepercayaan dan pegangan rakyat Kelantan hari ini yang merasakan mereka berhak menerima royalti berkenaan. Ada beberapa sebab kenapa saya mengatakan demikian.

1. Orang atau rakyat Kelantan lebih mempercayai apa yang dijelaskan oleh Tengku Razaleigh Hamzah daripada apa yang diceritakan oleh Umno dan kerajaan Persekutuan.

2. Orang Kelantan lebih simpati kepada Nik Aziz dalam hal ini berbanding dengan Mustapa Mohamed.

3. Keyakinan orang Kelantan bertambah-tambah lagi apabila mereka 'kapuh' gabungkan kata-kata Nik Aziz dengan kata-kata Tengku Razaleigh Hamzah.

4. Orang Kelantan lebih percaya wang itu akan sampai kepada rakyat sekiranya ia diuruskan oleh kerajaan Kelantan berbanding dengan Umno dan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP).

5. Orang Kelantan tidak mempercayai dan membenci Umno dalam hal royalti minyak apabila isu itu turut sama dicampur tangan oleh Ibrahim Ali. Kehadiran Ibrahim Ali dalam majlis dan pentas Umno mempertahkan isu royalti minyak menjadikan liabiliti kepada Umno.

Berdasarkan sebab dan faktor-faktor berkenaan usaha Umno menyiarkan iklan berkenaan tidak akan memberi banyak hasil dan manfaat kepada parti berkenaan. Iklan itu tidak lebih daripada cara Umno Kelantan untuk membantu kewangan akhbar-akhbar arus perdanan yang menghadapi suasana ketenatan mengenai kewangan saja.

Saya masih yakin dan percayai isu royalti minyak tidak akan memberi kelabaan banyak kepada mana-mana parti. Jalan paling baik ialah kedua pihak duduk semeja dan berunding. Bahagilah wang royalti itu sama banyak dan masing-masing uruslah duit dan biarlah rakyat jadi pengadilnya siapa yang lebih efektif nanti dalam membantu mereka.

Sudah pasti selepas iklan Umno itu keluar akan dibalas pula oleh iklan oleh kerajaan negeri dan Pas. Al hasilnya kerana kedua pihak keras pedal tak fasal-fasal akhbar yang akan mendapat untung kerana mendapat wang iklan secara kering. [wm.kl. 11:00 pm 20/02/10]

Puing-puing Politik

Sah, Ladang Kambing Bertukar Jadi Ladang Jagung

KEBETULAN sudah sampai ke Rong Chenak, To Uban, Pasir Mas walaupun berat hati dan perasaan untuk menjenguk ladang ternakan kambing jampari, Jihad Ternak yang diusahakan Akademi Pembangunan Keluarga Bahagia Berhad (APKBb) bersama Mohd Amin Pipet dan Mohamad Fauzi Daud, tetapi saya memaksakan juga hati minta adik ipar yang memandu kereta untuk melalui kawasan ladang ternak tersebut. Kalau tak singgah pun, silau sudah cukup.

Ladang seluas 200 ekar itu meninggalkan kenangan tersendiri buat saya. Dan ladang inilah juga yang menyebabkan saya mufarakah dari seorang Exco Kelantan yang mulanya saya hormati dan kagumi. Saya tidak mudah menukar prinsip dan terjebak dengan bueh-bueh politik yang keluar dari mulut yang berbaur khamar!
Lagi pun sebelum ini saya sudah diberitahu bahawa ladang itu kini sudah jadi padang jarak padang terkukur. Sudah tidak ada seekor kambing pun lagi. Semasa kali terakhir saya menjenguk ladang berkenaan, jumlah kambing kira-kira 2,700 ekor. Setengah ibu kambing sudah pun mula melahirkan anak ketika itu.

Selepas APKBB mendapat injuksi balas dari Mohd Amein pada 23 Ogos 2007 ladang kambing itu dibawah bidang kuasa APKBB. Mohd Amin dan Mohamad Fauzi tidak lagi bertanggungjawab dan berkuasa ke atas ladang berkenaan. Segala urusan kambing dan penjagaan aset ladang itu dibawa seliaan dan kawalan APKBB sepenuhnya.
Pengerusi APKBB yang juga Adun, Mengkebang, Abdul latiff Abdul Rahman yang mengikrarkan injuksi berkenaan. Apa yang boleh difahamkan dalam ikrar itu selagi mahkamah tidak memutuskan kambing itu dan asetnya kepunyaan sesiapa, maka sesiapa pun baik APKBB dan pihak Mohd Amin tidak boleh menyentuhnya. Manakala Abdul Latiff mengikrarkan segala kerugian dan risiko yang berlaku semasa tempoh itu adalah di bawah tanggungjawabnya.

Biarlah urusan dan penyesaian ke atas ladang itu diputuskan oleh mahkamah atau pihak kerajaan Kelantan! Tetapi apa yang diketahui keputusan mahkmah berhubung status ladang berkenaan masih belum selesai. Mohd Amin dan Mohamad Fauzi tidak pun pernah memfailkan perbicaraan. Jadi adalah anih kalau ada sumber mengatakan kes ladang kambing itu sudah pun beres dan tidak berbangkit lagi.
Khabarnya Tok Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sudah pun memanggil Mohd Amin Pipet untuk mendapat maklumat lanjut dua minggu lepas. Dan Tok Guru berjanji akan menyelesaikan kes tuntutan Mohd Amin itu dengan terlebih dahulu memanggil pihak-pihak berkenaan. Jelas apabila Nik Aziz sedia memanggil Mohd Amin ini bermakna kes itu belum selesai seperti mana diuar-uarkan.

Berbalik kepada keadaan ladang itu sekarang ini, ternyata ia benar seperti mana yang dimaklumkan kepada saya. Bukan sahaja kambing tidak ada, tahi kambing pun sudah kering dan menjadi debu. Kehijauan ladang berkenaan tiga tahun lepas sudah bertukar menjadi kering kontang dan penuh dengan debu-debut. Kebetulan musim ini kemarau pula jadi tambah berdebulah kawasan itu. Tanah dan rumput yang landai dan rata dulu kini sudah menjadi gerutuk kerana tanah itu sedang ditenggalakan untuk projek penanam sayur.

Rumput napiar yang ditanam sudah hancur dibaham tenggala. Yang tinggal tercegak ialah kandang kambing berharga lebih l RM100,000. Tidak dapat dipastikan apakah kayu yang diambil dari Komplkes Perkayuan Kelantan (KPK) – sebuah anak syarikat PKINK bernilai RM109,295.46 sudah dibawa kesemuanya ataupun tidak. Pihak ladang berkenaan harus membayar harga kayu itu kerana syarikat itu milik kerajaan Kelantan dan wangnya adalah hak rakyat Kelantan.

Sesiapa yang rajin boleh chek dengan KPK apakah hutang itu dilangsai atau tidak. Dan jika tidak dilunasi pihak pengurusan KPK boleh menuntutnya kepada APKB. Sekiranya pihak tertentu mengatakan ada penyelewengan dalam kerajaan negeri Kelantan janganlah melenting. Hutang tetap kena bayar walaupun setengah dinar.

Seperti mana yang saya bayangkan sebelum ini, kalau tidak diuruskan dengan baik projek ladang kambing bernilai RM5 juta itu akan hancur begitu saja. Yang tinggal nanti ialah tangki air bernilai RM32,000 sebagai ikon kemusnah sebuah projek ternakan kambing di Kelantan.
Ternyata apa yang saya bayang dan bimbangkan itu menjadi kenyataan. Hari ini tangki air yang penuh kontroversi kerana harganya itu masih tegak berdiri di tengah ladang berkenaan.
Buat masa ini dua bangunan kadang kambing masih lagi berdiri. Begitu juga dengan pondok pengawal dan pejabat yang dibuat dari kontena. Sedikit masa nanti kadang itu akan reput, pejabat itu akan hancur dan pondok pengawal itu akan runtuh dimakan anai-anai. Yang tinggal dan akan jadi sejarah misteri ialah tangki air itu saja.

Tanah ladang seluas 200 ekar itu sudah bertukar menjadi ladang sayur. Seorang pekerja ladang yang kebetulan terserempak menjelaskan kawasan itu kini sedang diusahakan dengan penanam sayur dan jagung. Benarlah apa yang diberitahu kepada saya sebulan kepas, bahawa kambing jamnpari telah bertukar menjadi jagung. Anih!

Biarlah kambing jampnapari sudah habis. Nasib, kambing yang dibawa dari Yoyjakarta itu tidak mahu membiak di tanah wali negeri Kelantan. Yang sesuai mungkin penamaan sayur-sayuran. Tetapi apa yang boleh dipersoalkan di sini, siapakah yang memberi kelulusan kepada taukeh yang menjalankan usaha penanaman sayur itu?
Bukankah penggunaan tanah itu untuk penanam sayur bertantangan dengan syarat guna pakai tanah rizab ternakan yang dikeluarkan Jabatan Perkhidmatan Haiwan Negeri Kelantan.

Menurut peraturan No 5; Kelulusan kawasan itu hanya untuk diguna bagi projek ternakan saja. Bukan ini melanggar syarat. Dan pihak yang boleh mengusahakan ialah syarikat yang dibenarkan saja iaitu APKB. Perkara ini jelas disebut dalam syarat No 2: Kebenaran ini hanyalah diberikan atas nama Akademik Pembangunan Keluarga Berhada (APKBB) yang beralamat di PT 221 Jalan Dusun Muda, Seksyen 26, 15300 Kota Bharu Kelantan, dan diusahakan oleh penama yang tersebut di atas sahaja.

Menurut khabarnya pihak APKBB telah ‘menjual’ tanah itu kepada syarikat kepunyaan Cina untuk diusahakan penaman sayur. Saya yakin tanah itu tidak boleh dijual kerana ia menyalahgunakan syarat penggunan tanah rizeb padang ragut. Apa yang mungkin berlaku ialah mungkin penjualan prasarana yang ada di ladang itu, termasuk kandang kambing, tangki air, pagar kawat duri dan sebagainya.

Apapun pihak pejabat Perkhidmatan Haiwan Negeri Kelantan harus mengetahui pertukaran status dan projek ini. Kita tidak mahu tanah kerajaan digunakan sewenang-wenangnya ataupun diuruskan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab untuk kepentingan mereka.

Dan sekiranya perlu, mungkin laporan kepada SPRM berhubung peralihan projek di atas tanah berkenaan perlu dilakukan untuk menjelaskan keadaan sebenar. Yang penting salam soal ini semoga hak rakyat dan harta kerajaan tidak disalah gunakan. Kalau rakyat marhaen yang terambil tanah kerajaan sekaki dua boleh didakwa dan ditarik balik bagaimana pula dengan pengambalian atau penggunaan tanah kerajaan beratus ekar yang tidak dilakukan mengikut prosedur! [d'kota kl 12:00 t/hari 20/02/10]

Friday, February 19, 2010

Menungan Menjelang Maghrib

Sebat: Antara Menerima Hukuman Allah Dan Matlamat Pelaksanaannya

TIGA orang pesalah jenayah syariah telah dihukum sebat, dua menerima enam kali sebatan dan seorang menerima empat kali sebatan. Mereka dihukum sebat kerana didapati bersalah melakukan zina sehingga melahirkan anak. Ketiga-tiga mereka telah menjalani hukuman berkenaan di penjara Kajang pada 9 Februari lepas.

Hukuman berkenaan adalah kali pertama di negara ini bagi kesalahan seumapama itu. Hukuman ke atas mereka itu dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Persekutuan Kuala Lumpur di bawah Seksyen 23 (2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan antara Disember 2009 hingga Januari lalu.

Menurut laporan ketiga-tiga mereka yang berusia 18 hingga 20-an telah menerima dengan redha hukuman ke atas mereka. Mereka merasa lega dan insaf kerana sudah terlepas dari belenggu dosa. Dari hubungan dunia dan tatahukum negara ini mereka sudah bebas dan suci.

Perundangan Islam negara ini tidak lagi boleh mencela mereka kerana mereka menerima tanpa bantahan. Mereka boleh dianggap bersih dan masyarakat tidak wajar mempertikaikan kesalahan mereka lagi. Sebaliknya umat Islam negara ini dan mereka yang membesarkan perundangan Islam mengalu-alukan langkah dan penerimaan mereka. Atas kesediaan dan keikhlasan mereka sewajarnya kalau mereka diberikan hadiah dan sokongan moral.

Kalau Kartika Sari Dewi yang belum disebat atas kesalahan minum arak dipuja dan diberikan berbagai hadiah dan insentif termasuk menawarkan tikit pergi menunaikan umrah, kenapa tidak dengan ketiga mereka itu?

Bagaimana pun hukuman itu dipertikaikan oleh pihak lain yang menganggap ia sebagai satu kezaliman dan diskrimiansi ke atas wanita. Maka ada pihak yang cuba mempertikai hukuman sebat berkenaan. Pertikaian itu sudah pasti atas perasaan peri kemanusiaan dan bukannya kerana melihat kepentingan hukuman berkenaan dan filsfat kenapa ia dibenarkan dalam konteks agama.

Sebenarnya dalam konteks hukum ketiga wanita itu ia bukan didiskriminasi, kerana pasangan mereka juga turut dikenakan hukuman sama. Mereka menjalani hukuman sebat di penjara Sungai Buloh. Macam mana pihak tertentu menganggap ia satu diskriminasi dan penganiayaan kepada kaum wanita?

Kalaulah yang wanita saja disebat ia boleh dianggap diskriminasi. Begitu juga kalau kalau kebetulan pasangan wanita itu bukan Islam yang terlepas dari sebatan ia tetap juga bukan diskriminasi. Kerana kewajiban menerima hukuman Islam itu bagi orang Islam yang beriman saja.

Atas keyakinan bahawa menerima hukuman itu mereka terlepas dari dosa, menyebabkan mereka merasa puas dan redha dengan keputusan itu. Seperti mana dipetik laporan akhabar salah seorang yang menerima hukuman itu beliau kini merasakan bebas dari belenggu dosa selepas menerima hukuman berkenaan.

Katanya dia redha menerima hukuman sebat itu kerana lebih takut kepada hukuman di akhirat kelak di samping mengharap dengan keredhaan itu beliau akan diringankan menerima hukuman di akhirat. Walaupun dia sendiri tidak dapat merasai keazaban di akhirat namun atas keyakinan (iman) daripada apa yang didoktrinkan kepadanya menyebabkan pesalah beranggapan demikian.

Undanag-undang Islam berkaitan dan ada hubungan rapat dengan keimanan seseorang. Kalau seseorang itu beriman dengan Islam dan undang-undang itu menurut kaedah Islam apa yang hendak dirisaukan. Kita semua patut mengalu-alukan dan mengucap syabas kepada pesalah berkenaan kerana tidak membantah hukuman yang kenakan ke atas mereka. Atas kepercayaan Islam itu adil, Islam itu bersih, Islam itu agama penyelamat. Islam itu agama membersih apa juga yang dicerminkan Islam hendaklah diterima dengan baik. Saya percaya sikap terbuka dan redha ketiga pesalah itu kerana mereka yakin dengan Islam.

Dalam hal ini biarlah kulit mereka pedih dan sakit asalkan mereka terlepas dari azab yang menyeksakan. Hanya bagi orang yang tidak yakin dan beriman kepada hari akhirat saja merasakan hukuman itu satu kezaliman dan penganiayaan secara membabi buta.

Dalam kes-kes seperti ini, iaini mencari keredhaan, hanya mereka yang beriman saja tidak gentar dan rela menyerahkan diri untuk menerima balasan setimpal dengan diosa dan kesalahan yang dilakukan. Hukum sebat itu adalah diyakini balasan Allah atas perbuatan mereka yang terkutuk itu. Jadi kerana itu mereka redha dan rela.

Sebaliknya bagi mereka yang tidak beriman, akan merasa satu kezaliman dan tidak adil serta membebankan. Apa lagi yang berfikir dengan logik akan merasakan hukuman itu tidak adil dan satu kezaliman. Kenapa tidak, pasangan berkenaan rela melakukan zina dan rela pula menyerahkan diri kepada Jawi, kenapa lagi mereka harus disebat. Sepatutnya mereka dimaaf tanpa menyakitikan. Begitulah fikiran mereka yang kurang senang dengan pelaksanaan hukuman berkenaan.

Bagaimana pun pada saya dalam meneliti pelaksanaan hukuman itu timbul persoalan apakah ia menepati maksud dan falsafat hukuman itu sendiri yang mana antara lain bertujuan untuk memberi keinsafan. Kita tahu hukuman itu bukan saja untuk menghapuskan dosa pesalahnya tetapi ia juga untuk memberi kesedaran kepada mereka yang lain.

Sejauh manakah hukuman itu dapat dijadikan iktibar dan memberi keinsafan kepada mereka di luar sana. Bukankah hukuman sebat itu dijalankan di dalam penjara yang hanya disaksikan oleh beberapa orang kaki tangannya saja. Ini bermakna ‘kesadisan’ ‘kekejaman’ atau ‘kezaliman’ hukuman berkenaan yang diharapkan dapat menimbulkan ketakutan dan keinsafan kepada orang lain tidak tercapai.

Bukan dengan cara melaksanakan hukuman itu secara tersembunyi, mungkin atas maslahat untuk mengelakkan keaiban ia tidak dapat memberi kesan takut dan insaf kepada pihak lain. Ringkasnya kalau itu caranya tujuan hukuman sebat itu dilaksanakan tidak mencapai tujuan secara menyeluruh melainkan kepada ketiga mereka yang menghadapi dan beberapa orang yang menyaksikannya saja.

Mungkin untuk lebih afdal dan mencapai maksud di sebalik perlaksanaan hukuman berkenaan wajar kalau ia dilaksanakan di hadapan umum. Sekiranya untuk tidak mengaibkan mungkin muka si pesalah boleh ditutup. Dengan cara itu pada saya dari ukuran akalnya ia lebih mencapai natijah yang dimaksudkan di sebalik pelaksanaan hukuman berkenaan. [d'kota kl 6:15 pm 19/02/10]