Friday, June 30, 2017

Husam tegur Hadi elak jadi macam Ahok

SESUDAH SUBUH 
Husam: Hadi langgar ayat Quran?

Kenyataan Husam Musa yang dibuat semasa berucap di majlis hari raya anjuran Parti Amanah Negara (Amanah) di Kota Bharu malam tadi mengaitkan Abdul Hadi Awang sedikit agak keras, tetapi tepat.

Ia tentu akan menjungkitkan ekor mereka yang taksub kepada pemimpin utama parti agama (Pas) dan akan meledakkan api kemarahan kepada Husam. Ekoran kenyataan Husam semalam mungkin selepas ini ia akan menjadi polemik berpanjangan dan Husam akan diserang habis-habisan.

Sebalik kalau ia dilihat dari sudut positif kenyataan itu membawa kebaikan kepada Hadi dan juga partinya.

Thursday, June 29, 2017

Betulkah Ibrahim mahu berhijrah ke Rantau Panjang?

CATATAN MALAM

Membuka bicara maudu' politik selepas berihat lebih sebulan kerana berpuasa, saya ingin mengisahkan perihal Ibrahim Ali yang saya panggil dia sebagai Selentia. Saya kira Inchik Ibrahim tidak tersinggung kerana saya memanggilnya demikian kerana dia sendiri menganggap dia sebagai sang "Raja Katak".

Apa yang hendak saya perihal hal Ibrahim kali ini ialah mengenai hasratnya atau angan-angan dipasangnya menjelang Piraum -- pilihan raya umum akan datang. Kandati beberapa kali dia menafikan untuk tidak mahu mengambil bahagian dalam pilihan raya alasan sudah tua, tetapi penafian itu hanya dibibir sahaja. Tiadak ada sesiapa mempercayainya.

Wednesday, June 28, 2017

Balaisah Gual Nibong terus imarak

CATATAN RAYA

Loding mendengar sesuatu diperkayakan oleh Dr Hallo N.
Alhamdulilah perjalanan saya untuk berhari raya pada tahun ini sudah selesai dengan selamatnya, apabila saya kini berada di rumah sesudah bertemu cucu di Sitiawan, Perak.

Sebelum itu perjalanan merentasi banjaran Titiwangsa sebanyak dua kali, dari Kuala Lumpur ke Kampung, kemudian ke Sitiawan, Perak.

Wednesday, June 21, 2017

Dalam kes profil tinggi penjawat awam kena, orang politik lepas

SUSUPAN PETANG

Bekas pengerusi FGV Mohd Isa Samad bersama isteri hadir ke pejabat SPRM hari ini. Tidak dipasti beliau hadir atas kapasiti orang tersangka ataupun sebagai saksi. Sebelum ini pihak SPRM kata ia akan memanggil lebih 40 saksi untuk memberi keterangan berhubung isu pergolakan dalam FGV -- pertembungan antara pengerusi Isa Sama dengan CEO, Zakaria Arshad.

Berpandukan kepada sejarah masa lampau, saya tetap yakin orang politik yang terbabit dalam pertembungan itu akan selamat sebaliknya penjawat awam akan dikenakan tindakan. Sama ada diheret sebagai tersangka ataupun sekurang-kurang tindakan disiplin, dipecat.

Monday, June 19, 2017

Ke mana lagi Rosmah hendak lari?

PERTANYAAN T/HARI

Pendapat Dr Mahathir Mohamad sama dengan pendapat saya dan orang lain juga dalam mengulas aksi Rosmah Mansor yang dituangkan melalui peguam peribadinya, yakitu meminta Rosmah menyaman DoJ yang menuduhnya menerima hadiah berlian bernilai puluhan juta yang dibeli dari wang 1MDB.

Kata Dr Mahathir juga, Rosmah perlu memberi tahu orang ramai macam mana kalau tuduhan perkara itu tidak benar. Menurut Dr Mahathir juga cerita Rosmah beli berlian bernilai RM25 juta sudah lama kedengaran. Lama tidak lama, orang yang mula-mula mendedahkan cerita itu kini sudah bersama Rosmah? Siapa?

Cadangan Dr Mahathir itu logik, Rosmah patut mengambil tindakan kepada DoJ kerana "kemaluan"nya atas hal itu adalah gara-gara DoJ. Kertas siasatan setebal lebih 250 muka surat menbongkar hal itu yang menyebabkan orang membuat tafsir Jho Low telah membeli barang kemas untuk Rosmah.

Sunday, June 18, 2017

Muhammad setuju PM sementara Dr M atau Wan Azizah

PENDAPAT

Bekas Menteri Besar Selangor Muhammad Muhammad Taib (foto) turut sama memberi komenter berkaitan siapa perlu menjawat jawatan perdana menteri sekiranya Harapan menang dalam pilihan raya kelak. Pandangannya munasabah dan secocok dengan pandangan kebanyakan pemerhati bebas lain.

Beliau berpendapat secara umumnya jawatan itu (PM) boleh diserahkan kepada dua tokoh dalam Harapan, Dr Mahathir Mohamad (Pengerusi PPBM) dan Dr Wan Azizah Wan Ismail (Presiden PKR).

Muhammad memberi alasan kedua-duanya memang layak untuk menjawat jawatan itu berpandukan kepada kredibiliti mereka yang mampu jadi pendamai keadaan serta menyatupadukan komponen Harapan untuk meraih undi dalam pilihan raya yang akan datang.

Anwar tetap mapan dalam berpolitik

ULAS ISU

Penarikan dicalon jadi PM suatu pengorbanan Anwar.
Anwar Ibrahim terus kekal dan mapan dengan keputusan dan penghuraian politik yang kemas, munasabah dan bijaksana. Dari mutu politiknya inilah meletakkan beliau terus atas podium politik yang boleh memberi kedamaian setiap orang mendengar.

Setiap keputusan dan kenyataan-kenyataan politiknya bukan sahaja lunak tetapi dapat menyelesaikan masalah. Ada bobotnya. Inilah melayakkan dia menjadi pemimpin dan penggerak minda ummah, maha guru politik dan sifat ini patut dipelajari oleh para ahli politik khasnya para pemain baharu.

Saturday, June 17, 2017

SPR patut rasa malu...

POJOK PETANG

Nak soal sikit sahaja. Hari ini Mahkamah Tinggi Kuching memutuskan kedudukan Ting Tiong Choon (foto) sebagai Adun Pujut kekal. Ertinya dia masih sah sebagai wakil rakyat kawasan itu. Menurut hakim yang mengadili kes itu, perlucutan kedudukan Tiong Choon sebagai Adun itu tidak sah.

Ertinya pilihan raya ditetap oleh SPR 4 Julai depan tidak akan berlaku. Begitulah kira-kiranya.

Yang nak tanya sikit ialah kenapa, SPR tergesa-gesa mengumumkan pilihan raya perlu diadakan sedangkan Adun berkenaan masih ada peluang merayu kedudukannya kepada mahkamah dengan membawa saman pemula.

Friday, June 16, 2017

Pengalaman dan aset Muhammad Taib tidak dimanfaatkan?

SESUDAH SUBUH

Kesungguhan Umno untuk merampas Selangor tidak pernah terhenti. Berbagai usaha juga dilakukan. Semua tenaga atau badan Ngo bergerak membantu parti berkenaan. Salah satu ialah peranan Majlis Permaufakatan Bekas Wakil Rakyat Selangor (Mubarak) juga tidak ketinggalan.

Yang diPertuanya Abu Hassan Omar berkata, Mubarak akan turut membantu jentera pilihan raya BN dalam pilihan raya akan datang bagi menjamin kemenangan parti itu. Abu Hassan adalah bekas MB Selangor yang diminta berhenti kerana terlibat dengan skandal membabitkan orang gaji?

Thursday, June 15, 2017

Pemaafan Dr Mahathir - Anwar mecemaskan Najib

RASIONAL MASA


Anwar dulu memayungi Dr Mahathir. 
TANPA menyebut, perkara paling ditakuti Najib Razak untuk mengumumkan pilihan raya ke-14 ialah kombinasi antara Dr Mahathir Mohamad dengan Anwar Ibrahim. Persepakatan dua orang ini menjadi suatu subjek yang menjadikan Najib termimpi-mimpi melihat nasibnya dalam pilihan raya kelak. Perkembangan kolaborasi dan pemaafan kedua insan inilah kini sedang diamati Najib.

Kalau suatu masa dahulu Umno bimbang kepada Pas dan DAP yang menjadi musuh tradisinya, tetapi kini tidak lagi. Pas sudah dapat dijinakkan oleh Najib, bahkan menjadi rakan mendokong beliau. Tinggal lagi ialah DAP, yang masih menguasai undi orang Cina yang mustahil untuk Najib memberaikannya.

Wednesday, June 14, 2017

Dalam menanti hari kemenangan

SEBUAH PANDANGAN 


Ahmad Yakob
Mohd Amar Nik Abdullah
Beberapa hari sahaja lagi kita semua akan menyambut hari kemenangan, Idul Fitri. Kemenangan itu kita berhak sambut selepas kita berjaya menjalani ibadat puasa Ramadhan. Alhamdulilah. Semangat Ramadhan dan Nuzul Quran, terzahirnya Quran masih meruap dalam sanubari kita semua. Bertuah kita dilahirkan dalam benih Islam dan menjadi Islam, yang imannya utuh sampai kini. Mudah-mudahan sahaja iman kita utuh dan ampuh hingga terpisahnya nyawa dengan jasad.


Wednesday, June 7, 2017

Jawatan PM sebahagian rangka mengisi kemenangan

SUSUPAN PETANG

Anawar - Dr Mahathir sedang memperbetulkan keadaan.
Soal siapa paling layak untuk menjadi PM dari parti pembangkang (Harapan) masih terus dipersoal dan menjadi polemik. Isu yang sengaja diheretkan oleh Umno itu tampak berterusan dan kalangan pembangkang sendiri tidak mahu diamkan diri iktu sama membelit diri.

Saya tidak mahu menyentuh perkara ini kerana ia perkara tidak penting dalam konteks Harapan. Kerana apa yang Harapan perlu utama dan memberi fokus ialah kemenangan Harapan itu terlebih dahulu. Tanpa kemenangan Harapan, tiada harapan dan tiada peluang untuk pembangkang mendapat perdana menteri. Itu kuncinya.

Monday, June 5, 2017

Mencari makna tulisan Tuan Ibrahim

ULASAN 

Tulisan Tuan Ibrahim Tuan Man (foto) yang diberi tajuk; Rakyat perlu pemandu baru", - Malaysiakini, adalah tulisan pertama kali saya kira setelah beliau memikul tugas sebagai pemangku Presiden Pas. Ini dilihat kepada tarikh artikel itu dikeluarkan bertarikh 4 Jun. Waktu ini presiden Pas, Abdul Hadi Awang masih belum pulih molek lagi dari sakit jantung, dan kini sedang berihat sambil bermahasabah diri di IJN Kuala Lumpur.

Dalam satu catatan Abdul Hadi dibuat dari jendela IJN, beliau menceritakan kerinduannya kepada para sahabat dan juga program kuliyahnya di Masjid Rusila. Secara tidak langsung beliau juga menceritakan kualiti rawatan di IJN baik, sehinggakan beliau menolak cadangan untuk mengadakan rawatan di luar negara?

Friday, June 2, 2017

Speaker Dun Kelantan perlu cadang Pirake Nenggeri diadakan

PANDANGAN JUMAAT

Semalam Speaker Dun Kelantan Abdullah Yakob mengistyharkan kerusi Dun Nenggeri dalam Parlimen Gua Musang menjadi kosong setelah menerima notif dari pejabat Insolvensi mengatakan wakil rakyat kawasan itu, Mat Yusoff Ghani (foto) telah menjadi muflis.

Abdullah membuat pengistyharan itu mengikut Perkara 31(1)(b) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Kelantan, yang menyebut mana-mana wakil akan hilang kelayakan sebagai wakil rakyat apabila diistyharkan muflis.

Kejadian ini macam kanser sahaja. Tidak pernah timbul sebelum ini wakil Nenggeri itu ada mengidap "penyakit" itu. Perintah muflis ke atas Yusoff dibuat oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam 9 Nomber 2016 atas permohonan sebuah bank kepada jabatan itu.

Hashim Abdullah adalah budak Najib Razak

SELEPAS SAHUR

Pertikaian dan rasa tidak puas hati terhadap perubahan peraturan atau sistem yang dilaksanakan oleh SPR berterusan tanpa ada kesudahan. Terbaharu tindakan anjing; "menggongong" pengundi dari satu kawasan ke kawasan lain serta tidak mempamerkan deraf pengundian seperti berlaku sebelum ini dipersoalkan oleh pembangkang. Pembangkang telah mengadakan protes serta penyerahan memorandum bantahan.

Di laporkan di Perak sekumpulan orang cuba menyerahkan memorandum kepada SPR sebagai protes, tetapi suruhanjaya itu tidak mahu menerimanya menyebabkan kumpulan itu mengambil keputusan menunggu di luar pejabat SPR dan enggan pulang. Bayangkan sikap ditunjuk SPR, usahkan untuk perbetulkan kepincangan yang dibantah untuk menerima memorandum pun tidak mahu.

Tindakan sepihak oleh pembangkang itu tidak akan diendah dan didengar oleh SPR pun. Bagi pembangkang perubahan itu sesuatu yang sangat dikesali.