Wednesday, March 31, 2021

Sembilan menteri Umno bersama Muhyiddin?

 SPEKULASI


WALAUPUN perhimpunan agung Umno (PAU) telah memutuskan wakil rakyat mereka yang jadi menteri dan timbalan menteri dalam kerajaan PN akan menarik balik sokongan pada Ogos depan, namun arahan itu seperti tidak akan dipedulikan oleh sembilan menteri dan lima timbalan menteri.

Sembilan menteri itu ialah, Annuar Musa, Noraini Ahmad, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, Ismail Sabri Yakob, Shamsul Anuar Nasarah, Halimah Mohamad Sadiqe , Hishammuddin Hussein, Reezal Merican Naina Merican dan Adham Baba.  

Monday, March 29, 2021

Kesan keputusan Umno dalam PAU semalam

ULASAN PAU

PAU 2020 yang diadakan 28 Mac 2021.
PERHIMPUNAN Agung Umno (PAU) 2020 yang tertangguh sejak setahun lalu telah diadakan dan sudah berakhir semalam. PAU semalam dilihat dari berbagai sudut dan kepentingan dengan citarasa masing-masing sesudai diwaktu pandemik. 

Ada mengatakan ia sebagai satu himpunan untuk meluluskan solusi yang sudah dibuat awal dan ada juga mengatakan sekadar rutin biasa Umno sebagai mematuhi peraturan ROS.  Kedua-dua pandangan itu boleh diterima dan ada kebenarannya. 

Thursday, March 25, 2021

Umno sudah pasti tolak PBBM, mungkin terima Keadilan?

JELANG PAU 

Anwar dan Zahid walaupun jasad
jarang berjumpa tetapi batin mereka melekat.
PERSIDANGAN Agung Umno (PAU) bermula lusa (27 dan 28 Mac 2021) adalah moment penting bagi menentukan masa depan parti itu untuk menghadapi Piraum ke-15. 

Lantaran itu para perwakilan harus bijak dan berpandangan jauh dalam membuat keputusan dalam PAU itu nanti kerana apa-apa solusi dicapai akan diguna pakai untuk penentuan masa depannya.

Naratif Piraum ke-15 Umno nanti akan terserlah dalam PAU itu. 

Sunday, March 21, 2021

Memahami isi surat Umno Ketereh

SUSUPAN PAGI 

UMNO bahagian Ketereh telah menghantar surat bertarikh 19 Mac 2021 kepada presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mengemukakan empat perkara untuk dilaksanakan segera. 

Ia merupakan tuntutan dan desakan, memorandum. Apa dikemukakan itu sebagai menuntaskan beberapa perkara sebenarnya yang berada dalam jiwa ketua Umno Ketereh Annuar Musa bukannya desakan atau suara umum Umno.

Empat perkara itu, pertama Umno Ketereh menyatakan sokongan kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) gabungan BN dengan Pas, GPS Sabah dan GRS Sarawak.

Kedua mengesorkan supaya BN dan PN segera memulakan rundingan kerusi serta membentuk gabungan terkuat untuk menentang PH dalam Piruam ke-15.

Monday, March 15, 2021

Umno kena waspada dengan politik diplomasi Azmin

ULASAN

Azmin sang pemikat yang handal.
AZMIN Ali telah melontarkan idea politik diplomasinya kepada Umno dengan mengajak parti itu duduk berbincang bagi memperkuatkan kerajaan PN. Sambil melupai soal 13 kerusi parlimen yang dibawa lari Azmin berkata tumpuan perlu kepada kesemua 222 kerusi. Azmin memang seorang yang licit dan lincah dalam mencari kesempatan politik untuk menyelamatkan dirinya. 

Saturday, March 13, 2021

Keadilan tidak lumpuh dengan tindakan oportunis

REAKSI

Xavier Jayakumar
PARTI Keadilan Rakyat (Keadilan) terus mencatat angka tambahan wakil rakyat dan pemimpin mereka bertindak meninggalkan parti. Hari ini seorang lagi wakil rakyat, ahli Parlimen Kuala Langat Xavier Jayakumar yang juga Naib Presiden telah mengumumkan keluar parti dan menyatakan sokongan kepada kerajaan PN.

Xavier yang dikenali penyokong kumpulan Azmin Ali tidak dapat bertahan lama walaupun dia mencuba berpura-pura setria dengann parti, akhirnya mengambil keputusan mengekori Azmin juga. Beliau menjadi pemimpin kedua dari layer ketiga sebagai Naib Presiden Keadilan meninggalkan parti.

Friday, March 12, 2021

Team khas untuk tumbang Pas Kelantan

RENCANA KHAS


Ahli
Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah menggelarkan Pas sebagai parti pelacur politik. Gelaran itu diberi memandangkan sikap dan tindak tanduk parti berkenaan yang tidak ada prinsip dan maruah dengan mengadakan kerjasama politik dengan sesiapa sahaja.

Gelaran dibuat Tengku Razaleigh itu tentu melihat kepada realiti yang berlaku. Satu masa parti itu menentang Umno dan kini menerima Umno sebagai pakatan politik yang strategik. Begitu juga satu masa parti itu bermusuhan dengan DAP, kemudian berpakat kemudian bermusuh balik. Malahan dari semua aspek politik Pas meletakkan DAP sebagai pendosa. 

Tuesday, March 9, 2021

Tarikh Piraum tidak penting bentuk kerjasama mustahak

SUSUPAN PETANG

APA yang dinanti dan ditunggu-tunggu oleh warga politik kini adalah bilakah (Piraum) pilihan raya ke-15 akan diadakan? Penantian dan persediaan untuk berpilihan raya itu sangat afdal kepada parti-parti politik, khasnya bagi oposisi daripada mengharapkan untuk melihat kerajaan Perikatan Nasional(PN) dijatuhkan dalam parlimen. Harapan itu sudah jadi seperti menanti bulan jatuh ke riba yang tidak akan muncul. 

Bulan jatuh ke ribaan hanya sebuah mitos yang tidak akan pernah menjelma. Ia hanya impian si pungguk biru yang lara kerinduan. Begitulah keadaan dengan harapan untuk melihat kerajaan PN akan tumbang dan kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang hilang akan menjelma kembali. Ia sudah jadi sebuah mitos yang terkambus dalam permainan angka.

Wednesday, March 3, 2021

Parti Umno, Pas, Keadilan dan DAP tetap parti unggulan

 SUSUPAN PAGI

SAYA mempunyai alasan dan hujah sendiri kenapa dikatakan hanya empat buah parti sahaja yang relevan dan layak untuk dianggotai seterusnya disokong bagi menjadi tonggak kerajaan. Parti-parti itu ialah Umno, Pas, Keadilan dan DAP. Alasan saya hanya parti ini ada asas dan teras yang kukuh penubuhannya.