Sunday, February 27, 2022

Sementara menanti kubur besar siap di Johor

ULASAN

PILIHAN RAYA negeri Johor sudah bermula dengan rasmi mulai semalam selepas berlangsung dan selesainya proses penamaan calon. Walaupun Pirane Johor diadakan dalam keadaan pandemik yang kembali menggila, tetapi ia tetap menjadi tumpuan umum khususnya parti politik. Orang politik ini gila semacam.  

Pilihan raya itu menjadi gelanggang menguji kekuatan parti-parti politik yang wujud dalam negara ini. Walaupun Melaka dan Sarawak baharu mengadakan pilihan raya masing-masing, tetapi ia berbeza dengan apa yang berlaku di Johor. Pirane Johor dikira penting kepada semua parti politik utama; Umno, Bersatu, Keadilan dan DAP. 

10 buah parti politik mengambil bahagian dengan pembabitan seramai 239 orang calon termasuk 16 bertanding atas tikit Bebas.

Tuesday, February 22, 2022

Pas jangan terus biarkan Hadi jadi Kaduk

 ULASAN

Usah biarkan Hadi jadi kaduk.
SAYA tidak tahu sampai bila parti agama (Pam) akan membiarkan presidennya Abdul Hadi Awang melalut alias "mengapur", tanpa tentu fasal yang gara-garanya bukan menjatuhkan martabatnya sebagai presiden, tetapi secara tidak langsung turut mencalarkan imej parti itu sebagai parti agama. Pam adalah parti kedua tertua selepas Umno seharusnya mempunyai leadership cukup bertamadun.

Kenyataan, pandangan, ulasan dan keputusan-keputusan yang dibuat oleh Abdul Hadi akhir-akhir tidak menggambarkan kemantapan daya akal intelektual beliau sebagai pemimpin. Kemusyidannya sebagai pemimpin kian tumpul dan ada kalanya mengelirukan. 

Monday, February 14, 2022

Semua pihak bertelagah mengenai fahaman perlu cease fire

PENDAPAT

Idris Ahmad perlu ambil inisiatif.
PERBALAHAN dalam memahami sesuatu perkara berhubung dengan agama, seperti memahami maksud al Quran, hadith sunnah dan lain-lain subjek menjadi polemik berterusan yang membimbangkan. 

Perbahasan secara terbuka menerusi media sosial makin menjadi-jadi kini.  Kebebasan bersuara yang dicapai sekarang ini telah dipergunakan secara tidak berperaturan dan ada kalanya menyerlahkan "kedangkalan" manusia yang mengaku ada agama.

Friday, February 11, 2022

"Rakyat Hakim Pru-15" gerakan politik tanpa parti

 Catatan Perjalanan.

Sembang dengan Basir Ismail di Jitra.
KELMARIN saya ke negeri Jelapang Padi, Kedah Darul Aman. Bukan ada apa-apa pun, sahaja jalan untuk melepas angin dan makan angin. Duduk di ibu Kota Kuala Lumpur tanpa keluar tidak sedap juga. Jadi keluarlah untuk ambil angin. 

Kedah antara negeri yang menjadi kesukaan saya, seronok berada di sana, selain daripada dapat melihat bentangan sawah padi menghijau, terhibur juga melihat sepak terajang politik di negeri itu.  

Friday, February 4, 2022

Nilai hasil hutang di Kelantan lebih besar dari royalti?

ULASAN

Satu pemandangan kawasan
pembalakan di hutan Kelantan.
SERONOK dan melegakan hati rakyat Kelantan apabila membaca laporan Bernama bertarikh 28 Februari 2022 yang berbunyi "Hutan Simpn kekal Kelantan lebih luas daripada hutan pengeluaran"

Laporan itu merupakan kenyataan Timbalan Menteri Menteri Besar Mohd Amar Nik Abdullah, yang menekankan juga HSK Kelantan makin bertambah dalam tempoh lima tahun (2017 -2021) menjadikan keluasan HKS melebihi keluasan hutan pengeluran.

Thursday, February 3, 2022

Ismail Sabri tidak perlu layan desakan partinya

PANDANGAN 

Ismail Sabri tidak perlu tunduk dengan
tekanan.
POLEMIK dan perdebatan tidak henti kini mengenai masa bilakah pilihan raya umum (Piraum) ke-15 akan diadakan dan perlukah Piraum diadakan dan sejauh mana kewajaran diadakan?   

Memahami MoU ditandatangani di antara kerajaan pimpinan Ismail Sabri Yaakob dengan pembangkang (PH) pada 13 September 2021, mengandungi tujuh subjek dengan persetujuan Piraum tidak akan diadakan sebelum Julai tahun ini. Tetapi tampaknya persetujuan tempoh itu tidak disetujui oleh semua komponen parti politik.