Saturday, September 29, 2007

Eksklusif

Awas jangan sampai terbeli daging lembu berpenyakit!

MSO

ORANG ramai yang gemar membeli dan mendapatkan daging lembu beku di pasaraya-pasaraya terkemuka di sekitar Kuala Lumpur ataupun di pasar terbuka di Chow Kit Road perlu berhati-hati semasa mendapatkan daging berkenaan khususnya untuk persiapan menjelang Hari Raya akan tiba tidak lama lagi.

Ini kerana terdapat kira-kita 43 ekor lembu yang disyaki menghidap penyakit Kuku dan Mulut (FMD) pada masa ini dikurung di Pusat Penyembelihan Halal milik Pembangunan Kemajuan Pertanian Selangor, (PKPS) anak syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang terletak di Batang Berjuntai, Selangor.


Lembu-lembu berkenaan dikatakan kepunyaan pembekal lembu berpengkalan di Kampung Baru, Kuala Lumpur di bawa dari Kuala Kubu Baru ke pusat berkenaan untuk diproses di pusat penyembelihan berkenaan sejak Selasa lalu.

Bagaimana pun pihak pengendali pusat berkenaan dikatakan enggan memperoses lembu-lembu berkenaan kerana ia disyaki menghidap penyakit kuku dan mulut (FMD).

Adalah dipercayai sekiranya lembu-lembu itu diproses dagingnya akan dipasar di sekitar Kuala Lumpur termasuk di pasar terbuka di Chow Kit Road.

Apa yang menghairankan bagaimana lembu-lembu berkenaan boleh dibawa untuk disembelihkan di pusat berkenaan sekiranya ia benar-benar berpenyakit?

Menurut peraturan biasa, lembu-lembu yang menghidap penyakit berkenaan (FMD) bukan saja tidak digalakkan untuk disembelih, tetapi ia juga tidak dibenarkan dipindah ke tempat lain kerana ia boleh menjangkiti binatang lain seperti kambing, biri-biri, babi dan sebagainya.

Mana-mana ternakan yang berada kurang dari 10 km dari haiwan yang dihidapi penyakit berkenaan berisiko tinggi untuk dijangkiti.

Persoalannya, apakah perpindahan binatang itu mendapat kebenaran pihak Jabatan Haiwan dan pihak-pihak berkuasa lain di Selangor?

Dipecayai daging-daging lembu berkenana akan di pasar di sekitar pasar terbuka di Chow Kit Road dan juga di pasaraya-pasaraya besar di Kual Lumpur dan Selangor. Harganya lebih murah antara RM2 hingga RM3 sekilo berbanding dengan harga biasa.

Dalam siasatan ke pusat berkenana pagi semalam (Jumaat 28/09/07 jam 11:45 pagi) didapati lembu-lembu itu masih dikurung di tempat khas menanti masa saja untuk diperoseskan.

Kandang itu kini dijaga oleh dua orang pekerja yang dipercayai berbangsa Indonesia berpandukan kepada telor percakapnnya.

Menurut salah seorang pekerja itu, lembu itu tiba di situ sejak Selasa lalu dan mulanya dijangka akan diproses (disembelih) secepat mungkin.

“Mulanya nak disembelih hari itu juga, tetapi tidak jadi,” jelas pekerja itu. Menurutnya lembu-lembu itu telah dihidapi penyakit kuku dan mulut.

Sementara itu kehadiran lembu-lembu misteri itu membimbangkan pihak penjaga ladang kambing yang bersebelahan dengan pusat penyembelihan itu.

Zohari Kassin, 36 yang bertanggungjawab menjaga dan mengawal kandang kambing berkenaan risau dengan kehadiran lembu-lembu itu. “Sekarang saya cukup risau nanti kambing-kambing ini pula akan dijangkiti penyakit yang dibawa oleh lembu-lembu itu,” ujarnya.

Menurutnya risiko kambing akan dijangkiti adalah besar kerana jarak kandang kambing dengan pusat di mana lembu itu ditempatkan tidak sampai 200 meter, lagipun musim ini musim kering di mana angin boleh membawa virus penyakit berkenaan,” katanya.

Dalam pada itu beliau juga mendapat tahu pihak tertentu di Shah Alam, (mungkin Jabatan Haiwan) telah mengarahkan agar lembu-lembu itu dimusanhkan. Katanya berpandukan kepada ‘arahan’ itu jelas menunjukkan lembu-lembu itu ada masalah.

Ditanya siapakah pemilik lembu-lembu berkenaan, beliau tiadak tahu, cuma beliau difahamkan ia adalah milik seorang pembekal lembu di Kuala Lumpur. Selama empat hari lembu-lembu disimpan di situ tidak kelihatan pemimiliknya yang datang menjenguk. [btg. berjuntai 11:15 28/07/09]

Friday, September 28, 2007

Lapor Terus

Mini Demo di Perkarangan Masjid Negara Kurang Sambutan

SEBAIK selesai solat fardu Jumaat tadi kira-kira 300 jemaah telah mengadakan tunjuk perasaan mendesak agar sistem kehakiman negara yang tercalar teruk ketika ini dipulihkan.

Mini demo itu dipimpin oleh beberapa pemimpin Pas dan PKR termasuk Bendahari Agung Pas, Dr Mohd Hatta Ramli, (foto bawah) Ketua Pemuda, Sallahuddin Ayub, Ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin. Mereka turut memberi ucapan ringkas dan sepakat mendesak supaya badan kehakiman dipulihkan.


Sambil melaung-laungkan agar badan kehakiman dipulihkan penujuk perasaan juga turut sama memegang poster yang berbunyi "Selamatkan Sistem Kehakiman".

Turut sama dipamirkan ialah sebidang sepanduk yang mendesak agar Ketua Hakim Negara dipecat!Mini tunjuk perasaan itu diadakan ekoran pendedahan klip video percakapan seorang peguam yang dikatakan dengan Ketua Hakim Negara ketika itu memegang jawatan Hakim Besar Malaya yang mengatur perlantikan hakim.

Klip video berkenaan didedahkan oleh Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim minggu lepas.
Tunjuk perasaan di perkarangan masjid itu gagal menarik minat para jemaah lain memandangkan bulan Ramadhan. Lagipun Rabu lalu sudah berlangsung perarakan raksasa oleh kira-kira 3,000 peguam di Putrajaya yang mendesak perkara sama.

"Mungkin orang letih bulan puasa ni," komen seoran jemaah yang kelihatan kurang bersemangat. Lagipun tambah beliau, baru dua hari lepas berlangsung perarakan di Putrajaya mungkin orang masih seronok mengingatkan perarakan berkenaan.

Bagaimana pun menurut seorang jemaah lain yang turut sama memegang poster berbunyi "Selamatkan Sistem Kehakiman" berpendapat kalau pemimpin tertinggi Pas semua turun mungkin bilangan ramai.

"Lain kali kalau Pas nak buat tunjuk perasaan pastikan pemimpin tertinggi Pas, termasuk Presiden dan Timbalan Presiden serta Naib-Naib Presiden ikut sama, barulah meriah," katanya lagi.


(Timbalan Presiden Pas Nasharuddin Mat isa ketika ini sedang dirawat di hospital kerana jangkitan kuman di paru-paru sejak seminggu lalu).

Beliau juga kesal kerana pemimpin tertinggi Pas jarang ikut mengambil bahagian dalam siri-siri tunjuk perasaan dan ianya sering dikemudikan oleh orang yang sama. Setengah pemimpin Pas hanya sanggup hadir pada majlis-majlis terpilih saja terutama yang kurang risiko!

"Apa mereka takut ditangkap ke?" tanya beliau dengan nada seloroh.

Beberapa orang anggota polis yang kelihatan berkeliaran di laman masjid sebelum Jumaat kemudian menghilang diri selepas mendapati tunjuk perasaan berkenaan kurang mendapat sambutan. [s alam 4:58 28/09/07]

Wednesday, September 26, 2007

Lapor Terus

Perarakan Menuntut Keadilan di Putrajaya!

MSO

BERJAYA dan selamat! Itulah yang boleh disimpulkan perarakan menuntut Keadilan dan Membersihkan Badan Kehakiman di Putarajaya yang bermula di Istana Keadilan ke Pejabat Perdana Menteri pagi ini yang berlangsung dalam suasana penuh bersemangat dan komited.

Berjaya kerana perarakan itu dikira yang terbesar diadakan sejak Abdullah Ahmad Badawi menjadi Perdana Menteri yang melibatkan golongan profesional, khsusnya para peguam. Perarakan yang juga dinamakan, "Berjalan Sambil Menuntut Keadilan" itu, dianjurkan oleh Majlis Peguam Malaysia.


Kira-kira lebih 3,000 menyertai perarakan itu yang sebahagian besarnya disertai oleh para peguam. Dengan mengenakan pakaian rasmi peguam; kot hitam bagi lelaki dan skirt hitam bagi perempuan serta setengah melilitkan kain putih di lengan kiri tanda "berdukacita', mereka berarak bagaikan ribuan gagak lahap penuh semangat sambil meneriakan laungan; "Kami Mahu Keadilan.. Kami Mahu Keadilan ... Kami Mahu Keadilan," bersahut-sahutan.

Berpadu laungan

Apa yang membuat bulu roma tegak berdiri ialah suara dan tuntutan itu berpadu dilaungkan anggota rombongan tanpa mengira bangsa dan warna kulit.


Sambil berjalan berbagai kain rentang juga dipamirkan menyuarakan tuntutan mereka, antaranya berbunyi "Rakyat Hakim Negara," "Judiciary has gone to the dogs" Judiciary has gone to the drain", "Selamatkah Kehakiman" dan lain-lain.

Sementara kereta yang lalu lalang di sepanjang jalan di Putrajaya masing-masing membunyikan hon sebagai tanda sokongan dam protes mereka terhadap apa yang menimpa badan kehakiman kini.


Perarakan 14 Ramadhan 1428 itu juga turut disertai sama oleh beberapa pemimpin parti politik pembangkang seperti PKR, Pas dan DAP. Antara pemimpin politik yang kelihatan Mohd Azmin Ali, Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Ketua Angkatan Muda, Tian Chua, Ketua Penerangan PKR, Dr Mohd Hatta Ramli, Bendahari Agung Pas dan lain-lain.

Perarakan dan ilham tuntutan Majlis Peguam itu adalah ekoran daripada pendedahan klip video mengenai salah laku seorang peguam yang cuba mengaturkan badan kehakiman negara yang didedahkan oleh Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim minggu lalu.

Perarakan itu sepatutnya bermula pada jam 11: 00 pagi di mana rombongan diminta berhimpun di hadapan Istana Keadilan (Palace of Justic). Bagaimana pun ia terlewat kira-kira satu jam setengah kerana sebahagian rombongan lambat tiba disebabkan disekat oleh pihak polis.

Rombongan yang menaiki lima buah bas itu sampai di Putrajaya jam 10: 40 ditahan daripada memasuki jalan menuju ke Pejabat Perdana Menteri, dan semua mereka yang menaiki bas itu diminta berjalan untuk menuju ke Istana Keadilan sejauh lebih tujuh kilomter.

Aman dan tertib

Disebabkan menanti rombongan kedua inilah, perarakan menuju ke Pejabat Perdana Menteri tertangguh selama lebih satu jam dan perarakan baru bermula pada kira-kira jam 11:55 pagi.

Sepanjang perarakan itu walaupun ia dikawal rapi oleh ratusan polis berpakaian seragam dan awam ia berjalan dengan aman dan tertib. Sambil berjalan berami-ramai dalam keadaan santai menuju ke Pejabat Perdana Menteri, jeritan menuntut keadilan terus bergema sesekali latang dan meremangkan bulu roma.

Pasukan polis khabarnya dikerah sejak dari pagi-pagi lagi bagi menjamin perarakan itu berjalan lancar dan tidak menimbulkan sebarang masalah. Setiap ruang, simpang jalan dan jalan utama menuju ke Putrajaya diadakan sekatan jalan raya.

Walaupun di Pejabat Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi tidak ada namun ia dikawal rapi dari segenap penjuru. Waktu ini Abdullah bersama isteri sedang berada di Eropah dalam rangka menghadiri Persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York.

Sekurang-kurangnya lima buah trak yang membawa water cannon dan lima buah landrover yang membawa anggota FRU mengiringi perarakan dengan berada di sebelah jalan.

Kira-kira 200 meter daripada bulatan berhadapan masjid Putarajaya dan Pejabat Perdana Menteri, polis cuba untuk menghalang perarakan, bagimana pun tiba-tiba mereka berundur dan mengambil tempat dikira strategik, betul-betul di hadapan pejabat Perdana Menteri.

Rombongan perarakan sampai di bulatan kira-kira jam 12:45 tengah hari dan mereka beramai-ramai berhimpun secara aman di situ sementara menanti penyerahan memorandum yang dilakukan oleh Pengerusi Majlis Peguam, Abiga Sreenevasan, Naib Pengerusi Ragunath Kasevan dan dua yang lain.

Sementara menanti penyerahan memorandum selesai, tiba-tiba hujan turun namun ia sedikitpun tidak mematahkan semangat anggota rombongan dan orang ramai. Mereka tetap berdiri tanpa menghirukan hujan dan membiarkan baju seluar basah kuyup. Setengahnya ada berlindung di masjid.
Tanpa semburan


Sebuah helikeptor juga kelihatan berlega-lega di ruang udara memantau keadaan.

Kira-kira jam 1:30 petang Ambiga dan rombongan kelihatan keluar dari perkarangan bangunan pejabat Perdana Menteri untuk bersama rombongan perarakan yang sedang menanti di bulatan hadapan masjid.

Perarakan bersurai jam 2:15 petang dengan selamat dan jaya, tanpa semburan water cannon, pukul memukul dan menumpahkan darah. Namun natijah daripada perarakan sekejap tadi sewajarnya dipadang berat oleh Perdana Menteri kerana ia mempamirkan suatu mesej yang sangat jelas mengenai protes terhadap kredibilitinya! [putrajaya. 3:45 pm 26/09/07]

Tuesday, September 25, 2007

Pendedahan

Laporan Skandal Air Kelantan dan Penyelewengan MDM Beredar!

MSO

Awas! Sebuah dokumen berupa laporan mengenai penyelewengan dan salah guna kuasa dalam syarikat Air Kelantan Sdn Berhad (AKSB) sedang beredar di Kelantan. Laporan yang mengandungi lebih 100 muka surat dan bersaiz A4 berbentuk fotostet itu telah mengalir dari tangan ke tangan dan disebarkan oleh orang tertentu.

Laporan itu dijangka akan diedar secara meluas di Kelantan menjelang pilihan raya umum akan datang.
Penulis (MSO) telah menerima laporan berkenaan yang dihantar menerusi pos ke rumah kelmarin. Cap setem pada sampul menunjukkan ianya diposkan di Kuala Krai, Kelantan. Bagaimana pun tidak ada nama yang dicatat sebagai pengirim.

Catatan interviu

Laporan itu yang dikompal dengan beberapa isu terkini di Kelantan pada masa ini seperti dakwaan berlaku rasuah dalam Majlis Daerah Machang (MDM), turut sama disertakan beberapa catatan interviu dengan kakitangan AKSB dan juga ahli MDM.

Antara lain laporan itu menyebut dan mendedahkan mengenai masalah yang dihadapi oleh AKSB sekarang ini dan juga tindak tanduk Pengarah Urusannya, Fauzi Abdullah yang dikatakan bersikap kasar dengan kakitangan sehinggakan banyak kakitangan Air Kelantan berhenti.

Paling membimbangkan laporan itu juga mendakwa telah berlaku penyalahgunaan kuasa oleh Fauzi. Beliau didakwa telah menggunakan kedudukannya sebagai Pengarah Urusan (CEO) Air Kelantan untuk membantu aktiviti politik kalangan tertentu di Kelantan termasuk seorang Exco Kelantan yang juga sahabat baiknya.

Beliau didakwa telah mengarahkan kerja-kerja untuk menaikan taraf air dan juga membina kemudahan asas di kawasan Exco berkenaan di mana arahan itu dikira tidak di bawah bidang kuasanya. Beliau juga didakwa telah mengeluarkan wang syarikat berkenaan untuk tujuan politik kepada orang tertentu sedang tindakan itu diluar bidang kuasanya.

Laporan berhubung penyelewengan Air Kelantan itu (foto) lengkap dan munsabah kerana ianya disiapkan oleh mereka yang benar-benar tahu dan pakar berhubung bidang berkenaan. Laporan itu disamping cuba menjatuhkan Fauzi Abdullah ia juga mengemukakan pelan untuk menyelamat dan mebaikpulihkan pentadbiran dan pengurusan air yang dilakukan oleh Air Kelantan yang dianggap sebagai lemah dan tidak efektif.

Dua panggilan

Paling memeranjatkan salinan bil telefon yang didakwa kepunyaan syarikat Air Kelantan betarikh 1 Disember 2006 yang turut dikempilkan dalam laporan itu. Bil itu menunjukkan ada dua panggilan daripada syarikat berkenaan kepada nombor telefon tangan Pengerusi Umno Kelantan, Annuar Musa.

Panggilan pertama dibuat pada jam 09:16:09 pagi dan panggilan kedua pada pada jam 10:24:02 minit ke nombor itu dan percakapan selama 01:24 saat yang bertarikh 1 November 2006. Panggilan pertama tidak dicatat masa percakapan.

Sementara itu berhubung dengan penyelewengan di MDM, laporan itu menyebut mengenai penglibatan tiga orang wakil rakyat menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan manfaat daripada projek rumah kedai di Machang.

Satu laporan polis juga yang dibuat oleh bekas ahli majlis daerah berkenaan turut sama dikempilkan dalam laporan itu. Turut sama dikempilkan ialah beberapa helai risalah (berupa surat layang) yang mendedahkan mengenai penyelewengan itu yang dikaitkan dengan dua orang wakil rakyat.

Melihata kepada bentuk laporan berkenaan ia semacam disediakan oleh orang dalam, baik di syarikat Air Kelantan atau pun MDM. Orang tertentu telah memberi kerjasama baik dalam menyediakan laporan berkenaan dengan memberi maklumat dan sedia diinterviu.

Besar kemungkinan penyediaan laporan berkenaan disediakan ataupun dijual kepada pihak Umno Kelantan yang pada masa ini sedang berusaha untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Walaupun ada beberapa fakta didalam laporan berkenaan lebih bersifat fitnah dan ingin menyusahkan orang tertentu namun sedikit sebanyak ia boleh memberi gambaran buruk kepada kredibiliti dan intergriti orang berkenaan!

Adalah diharap mereka yang terlibat seperti mana dakwaan laporan berkenaan perlu tampil memberi penjelasan untuk tidak mengelirukan orang ramai. [wm.kl 10:40 25/09/07]


Monday, September 24, 2007

Catatan Dihari

Kalau kematian boleh dipilih!
(Tanpa prejudis).


MSO
KEMATIAN sesuatu takdir sahih yang terpaksa dihadapi oleh semua yang bernyawa. Ku linnafsin zaiktimaut – “Setiap yang hidup itu pasti akan mati”. Sesiapa pun antara kita akn mati bila sampai waktu dan ajalnya. Tidak boleh dipercepatkan sesaat ataupun diperlambatkan sesaat jua.Tidak boleh lari. Melarikan diri daripada ajal samalah melarikan diri daripada bebayang kita sendiri. Makin kuat kita berlari, makin kuat pula bebayangan itu mengekori kita. Demikian juga maut ia semacam mengejar-ngar kita.

Cuma apa yang kita impikan ialah bentuk, cara tempat kematian. Kita mahu mati dalam keadaan sempurna. Kata P Ramlee, mati dalam iman! Itulah kematian yang kamil, sempurna dan didambakan. Kematian dalam iman, kematian paling tenang.

Tenang kepada roh si mati dan tenang juga kepada roh yang masih hidup, sanak saudara, dan kaum keluarga. Kematian demikian tidak meninggalkan kesan dan truama menakutkan.

Tiap kita merindui dan mengharapkan itu. Melainkan mereka yang menolak adanya hari kemudian, hisab atau yaumi masyhsar. Mereka ini tidak kisah kepada kematian. Bagi mereka kematian samalah matinya seekor kura-kura ataupun binatang berjanggut.

Syiar Islam

Bukan itu sahaja, kematian itu juga diharapkan akan diinsafi oleh semua orang. Kematian kita kelak diziarahi dan disempurnakan jenazah kita dalam keadaan yang baik dan penuh dengan syiar-syiar Islam dan penghormatan mengikut tradisi.

Menjadi lambang dan kepercayaan, jenazah yang dikunjungi dan disembahyangi oleh ribuan orang akan mendapat banyak sufaat. Penerbangan roh si mati juga akan lancar dan laju untuk menuju ke makam-makam yang telah ditentukan. Bersemadi buat sementara dibangkitkan semula dengan jasad yang kekal abadi.

Berbicara soal kematian ini kita masih lagi terhimbau kepada tragedi menimpa Nurin Jazlin Jaziman, 8, minggu lalu. Demikian Tuhan telah tetapkan kematiannya sungguh seksa dan menyayak hati!

Dalam perkiraan dan hisab manusia, apabila seseorang itu dibunuh, maka seksalah kematiannya. Mangsa akan berhadapan dengan suasana yang nazab dan azab untuk melepaskan roh dari jasadnya. Begitulah perkiraan akli sedangkan hakikat sebenarnya Khaliq juga yang maha mengetahui.

Manalah kita tahu, kepedihan tikaman atau pukulan itu tidak dirasai sedikitpun oleh roh yang kudus. Penyeksaan itu sedikit pun tidak sampai ke roh mangsa berkenaan. Segalanya dilindungi sesuai dengan kesucian diri dan iman seseorang itu.

Nurin Jazalin dalam uisa lapan tahun masih suci. Dia baru dilahirkan ke atas dunia ini. Noda-noda duniawai masih belum tercula ke muka dan wajahnya. Tanganya masih suci, kakinya masih jauh terpijak atau terjejak denai-denoa noda dan dosa.

Para malaikat

Lidah dan mulutnya masih suci. Telinga dan hidungnya masih suci. Dalam usia sementaha itu dia masih dibungkus sejuta bunga-bunga dari taman syurgawi oleh ribuan para malaikat yang mentasbehkan untuk kedamaian dan kesyahduan alamnya.

Nurin Jazlin masih belum kenal politik wang, tumbuk rusuk, skandal, manipulasi, konspirasi, spekulasi, caci mencaci, tipu helah dan sebagainya.

Lantaran itulah, pada hari jenazahnya disembahyangkan dan sewaktu dibawa ke kuburan ribuan manusia datang menziarahinya. Semuanya datang memberi penghormatan terakhir dan menyatakan simpati dan dukacita mendalam kepada segenap familinya atas nasib yang diterimanya.

Belum pernah berlaku dalam sejarah perkuburan Taman Ibu Kota Setapak tempat di mana jasad Nurin disemadikan ribuan manusia hadir. Sepanjang jalan kira kanan dan hingga ke perumahan, dipenuhi kereta. Mereka yang hadir pula dari segenap lapisan usia, orang tua hinggalah kanak-kanak.


Apakah suasana itu menggambarkan kehebatan Nurin di saat dia dipulangkan kepada Allah? Ya, begitulah. Dia dimuliakan kerana kehendak Allah dan kerana hakikat dirinya yang mulia. Bukan senang untuk memanggil orang ramai hadir bersembahyang dan menumpahkan simpati. Dalam sesetengah orang terpaksa mengupah orang menyembahyangkan jenazah, tetapi bagi Nurin seribu orang datang mensedekahkan kebajikan kepadanya.

Bagaimana pun dalam membicarakan soal suasana dan kematian Nurin, timbul sebuah pertanyaan di kepala saya. Apa yang dimaksudkan mengenai rezeki melimpah yang dimiliki Nurin Jazlin. Sudahlah beliau pergi dalam usia yang penuh kemuliaan dan dirinya sebersih kapas tetapi dimuliakan pula oleh orang sedemikian rupa.

Membuat pahala

Apa yang mendesahkan saya, dalam ramai-ramai mereka yang menumpahkan simpati itu, terkenang saya kepada lagak orang-orang politik. Semua pihak nampaknya tampil menyatakan simpati dan menziarahi kubur Nurin dan keluarganya. Orang politik seakan-akan berebut untuk membuat pahala (yang sebenarnya political milage) menjelang saat tibanya pilihan raya.

Selepas seorang seorang pemimpin parti politik termasuk menteri mendatangi rumahnya mengucapkan simpati. Kecemburuan ini timbul serentak dengan tanda tanya, apakah kita memerlukan kematian seperti Nurin itu baru kita akan dilimpahi dengan simpati dan kemuliaan?

Apakah seandainya pemergian Nurin yang semamang suci dalam usia sebegitu, bukan dengan melalui tragadi itu dia tetap akan disanjung dan diberi selaut simpati? Apakah orang-orang politik akan berebut untuk ke rumahnya menyatakan simpati dan tahziah kepada kedua orang tuanya?

Persoalan ini timbul kerana masih banyak lagi di luar sana mereka yang merepat, derita dan sangsara, tetapi tetap tidak dikunjungi dan dipedulikan oleh sesiapa. Mereka tidak dihirau dan menanggung azab dan sangsara sendiri. Hatta mereka adalah pejuang parti dan berkorban harta benda nombor wahid demi perjuangan. Mereka ditinggalkan begitu saja setelah ianya tidak berguna dan seluruh tenaganya diperahkan untuk kepentingan perjuangan.

Apakah mereka sebegitu memerlukan bentuk dan cara kematian ala-ala Nurin itu baru mereka akan dipedulikan?

Kalau benar begitu, maka mereka akan kecewa. Tregedi yang dialami Nurin bukan boleh diminta dan dipinta ia adalah takdir dan hadiah Allah terkhusus ke atas insan-insan terpilih.

Justeru dalam melahirkan rasa simpati oleh para politician itu, terdengus di hati saya ianya bukan dilakukan atas keikhlasan tetapi kerana motif lain. Sekiranya mereka ikhlas, mereka (orang-orang politik yang menzahirkan simpati itu), tentu tidak akan melupai mereka yang sangsara, derita dan mengheret perut kosong berlambak-lambak di luar sana yang sangat-sangat memerlukan mereka. Ah munafiknya orang politik! [wm.kl 5:45 am 25/09/07]


Ulasan Berita

Apa tujuan Nazri dedahkan penafian Fairuz kepadanya?

MSO

SEPERTI mana diduga pendedahan klip video percakapan peguam VK Linggam yang didakawa dengan Ketua Hakim Negara, Ahmad Fairuz Abdul Halim pada tahun 2002 itu telah meresahkan pihak kerajaan. Walaupun pendedahan itu berupa andaian namun semua pihak menyatakan kebimbangan dan kekesalan dengan apa yang berlaku itu.

Betapa tidak sekiranya dakwaan itu benar ia meletakkan bidang legislatif itu dalam kecacatan melampau dan memalukan kepimpinan negara di bawah Abdullah Ahmad Badawi hari ini. Justeru Abdullah tidak ada pilihan, perlu merombak semula badan berkenaan.

Terbaru Kerajaan turut memberi reaksi menerusi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mohamad Nazri Aziz. Nazri dipetik sebagai berkata, hakim berkenaan menafikan yang sedang bercakap dengan Lingam seperti dimaksudkan dalam klip video berkenaan adalah beliau (Hakim berkenaan).


Membuat komen

Kata Nazri, Hakim berkenaan sudah menghubunginya dan menafikan dia terbabit. Sebelum ini hakim berkenaan dikatakan tidak bercadang membuat komen. Apabila beliau membatalkan hasartnya itu tentu ada perkembangan terbaru yang tidak menyenangkan dan sehingga memaksa beliau berbuat demikian.

Sejak isu itu didedahkan oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Anwar Ibrahim minggu lalu bayak pihak memberi reaksi dan pandangan. Rata-rata menyatakan kekesalan dan kurang senang atas apa yang berlaku. Sehingga ada pihak yang mencadangkan ditubuh

Suruhjaya di Raja bagi menyiasat dakwaan itu dan meminta Ketua Hakim digantungkan tugas.
Ini termasuklah Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi dan timbalannya, Najib Razak juga turut memberi komen dan pandangan. Abdullah mengarahkan agar dijalankan siasatan memastikan kesahihan klip video berkenaan. Manakala kenyataan Najib pula agak terbuka dan berpihak kepada Ketua Hakim berkenaan bila mana beliau tidak menolak klip video berkenaan adalah rekaan!

Anwar ketika mendedahkan klik video berkenaan dalam satu kenyataan akhbar mendakwa Lingam sedang bercakap dengan Ahmad Fairuz Abdul Halim yang ketika itu menjadi Hakim Besar Malaya. Butiran percakapan itu terarakan kepada suatu penyusunan untuk membentuk badan kehakiman selepas pesaraan Dzaiddin Abdullah sebagai Ketua Hakim Negara.

Jadi apabila Nazri bercakap bagi pihak Ahmad Fairuz, timbul berbagai persoalan tentang hal ini. Orang boleh mempersoalkan apakah keperluan Fairuz menafikan pekara itu kepda Nazri, sedangkan yang menerima maklumat mengenai klip vido itu ialah Perdana Menteri.

Seharusnya Ahmad Fairuz menyatakan penafian itu langsung kepada PM. Lagipun PM sudah bercakap mengenainya. Apabila Fairuz tidak menyampaikan langsung kepada Abdullah ini menjadikan isu ini menarik dan ada beberapa perkara yang dirasakan tidak kena. Ada hal-hal sampingan lain akan terbangkit gara-gara itu.

Jumpa sendiri
Memang betul Nazri adalah Menteri yang bertangungjawab dan menjaga bidang kehakiman dan undang-undang. Tetapi kerana PM sendiri sudah maklum dan menyentuhnya adalah elok dan sesuai kalau Fairuz menafikan perkara itu kepada PM. Lebih tertib lagi membuat appoiment untuk berjumpa sendiri dengan Perdana Menteri dan menjelaskan kedudukan sebenarnya temasuk hal ehwal kehakiman semasa Abdullah sebelum menjadi PM lagi.

Apa yang berlaku itu boleh membenarkan desas desus sebelum ini yang menyatakan ada pertelingkahan antara Perdana Menteri dengan Ketua Hakim Negara. Abdullah dikatakan kurang senang dengan satu tindak tanduk ketua hakim berkenaan yang boleh memalukan negara dan menjejaskan intergriti kehakiman.

Perkara itu ialah mengenai proses perlantikan Ketua Hakim Malaya baru-baru ini yang tertangguh selama tujuh bulan. Kelewatan proses perlantikan itu dikatakan kerana calon yang dicadangkan oleh Ahmad Fairuz ditolak oleh Majlis Raja-Raja Melayu. Ahamd Fairuz dikatakan cuba menaikan hakim yang disenanginya.

Majlis Raja-Raja Melayu menolak nama itu kerana ada sebab-sebab tertentu yang sangat jelas dan fatal yang menjadikan calon itu tidak layak. Hal ini katanya tidak diketahui oleh Abdullah. Majlis Raja-Raja katanya telah menitahkan seorang Raja agar memaklumkan hal itu kepada Abdullah sebagai mewakili Raja-Raja.Setelah dimaklum itulah baru Abdullah tahu kedudukan sebenarnya dan beliau dikatakan kurang senang dengan cara Ahmad Fariuz sehingga mengeluarkan kata-kata berbunyi; “apa yang dilakukan ini (Fairuz) sesuatu yang besar dan memalukan dan tidak sepatutnya berlaku”.

Sebagai pelindung

Apakah kerana peristiwa itu menyebabkan Ahmad Fairuz tidak berani untuk menjelaskan sendiri berhubung isu klip video itu kepada Abdullah dan terpaksa menggunakan Nazri sebagai pelindung dan perantaranya! Begitukah?

Mengenai pertikaian Nazri kepada niat pembangkang (Anwar Ibrahim) yang membuat pendedahan klip video itu sebagai tidak wajar, ianya tidak lebih daripada sikap gatal mulut menteri berkenaan saja. Kata beliau pembangkang sepatutnya mendedahkan perkara itu kepada polis dan BPR dulu sebelum diberi kepada media. Maksud Nazri, itu Anwar membelakangkan prosuder sepatutnya dalam hal itu.

Dalam hubungan ini Nazri mungkin tidak membaca sejarah dan pengalaman dilalui pembangkang khasnya Anwar dengan BPR dan polis. Bukankah selama ini Anwar tidak percaya kepada kedua badan berkenaan? Lupakah Nazri yang bekas bosnya itu pernah ditumbuk sampai lebam mata oleh polis?

Sudah banyak pendedahan dan laporan polis kepada kedua badan itu dibuat oleh Anwar dan pihak pembangkang tetapi ianya dibiarkan begitu sahaja termasuk juga dakwaan ke atas Meneri di Jabatan Menteri itu sendiri berhubung dengan skandal kewangan – pembelian bon luar negara.

Dalam hal ini Anwar bukan tolol dan dungu untuk melakukan perkara yang sama berkali-kali. Lagipun tidak berbangkit isu itu didedahkan kepada siapa dulu. Yang penting sekarang ini ia sudah terdedah dan kerja Nazri, polis dan BPR ialah menyiasat. Bukankah itu tanggungjawab mereka! [wm.kl. 9: 45 am 23/09/07]

Sunday, September 23, 2007

Susupan Pagi

Catatan Di Majlis Berbuka Puasa Rumah Tengku Razaleigh

SUDAH menjadi amalan kebajikan Tengku Razaleigh Hamzah di sepanjang bulan puasa beliau akan mengundang rakan-rakan dan sahabat handainya berbuka puasa dan bertarawih di rumahnya. Panggilan itu dibuat ke atas rakan dan sahabatnya dari berbagai bidang dan profesyen, dekat dan jauh.

Ianya dipanggil mengkut giliran semacam sudah ada jadual khusus mengenai undangan ini pada setiap tahun.

Suatu perkara yang diperhatikan setiap kali Ramdan ada-ada saja sahabat ataupun rakan baru Tengku Razaleigh. Ini membuktikan bahawa beliau seorang yang ramai kawan dan suka menjalani hubungan silaturahim dengan sesiapa saja yang sudi. Mereka yang jauh di Pulau Pinang, Johor atau Terengganu juga tidak pernah mis hadir, walaupun sekadar untuk berbuka dan bertarawih dengannya.

Paling merujakan, ada yang dulu menghentam atau mengkritik pendekatan dan gaya politiknya, namun hari ini datang bersimpuh bersamanya seperti qari menghadap hafiz. Memanglah kebenaran dan keadilan itu selalunya lambat menjelma! Seolah-olah mereka mengambil kesempatan Ramdan yang mulia untuk berbai'ah semula dengan Tengku Razaleigh.

Melihat suasana ini menandakan kerendahan hati budi kerabat di-Raja Kelantan itu. Orang suka dengannya kerana beliau tidak memilih rupa dan bulu dalam berkawan. Beliau bukan sahaja berkawan dengan golongan ningrat, tetapi dengan orang tidak ada kerja juga termasuklah pencacai politik kelas kaki lima, atau kelas RM50. Semuanya digauli tanpa ada batas ataupun protokol.

Mereka yang diundang dan hadir berbuka puasa dan bertarawih di rumahnya tergolong dari semua jenis dan kelas manusia. Dari kerabat, hinggalah rakan politik, ekonomi, budaya dan para penulis. Terbaru para bloggers yang berminat untuk mengkaji pemikiran ekonomi dan politik bekas Menteri Kewangan itu juga hadir.

Majlisnya tetap meriah meskipun beliau bukan seorang menteri atau bekas Timbalan Perdana Menteri. (Tidak dapat saya bayangkan bagaimana majlis-majlis seumpama itu ketika beliau menjawat jawatan menteri atau sewaktu ada kuasa dulu) Apa yang menyenangkan orang, setiap tetamunya disambut sama rata tanpa mengira kelas dan juga status seseorang.

Kalau beliau bersalam dengan bekas eksekutif syarikat GLC dan bertanya khabar, begitu juga bila beliau bersalam dengan penyokong setia kalangan marhean akan diaju soalan yang sama; lama tak jumpa, you sihat ke? Inilah keistimewaan Tengku Razaleigh. Beliau tidak seperti setengah orang politik, baru jadi Exco belum habis sepanggal tetapi sombongnya melebihi artis kampungan.

Sesiapa yang mengenali dan pernah bercakap dengannya akan merasai ketinggian budi dan kerendahan dirinya.

Untuk puasa tahun ini penulis / blogers nampaknya diistimewakan. Belum habis minggu pertama sudah diundang untuk berbuka dengannya. Saya tidak berkesempatan kerana terpaksa ke Kota Bharu untuk mengikuti satu perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kota Bharu berhubung petikaian dua pihak tentang binatang berjanggut.

Hari ini manusia bergaduh bukan saja fasal balak, tanah dan sungai, tetapi fasal binatang berjanggut juga bergaduh macam nak rak - sampai tuduh menuduh tipu dan sebagainya. Satu pihak tetap berdegil macam tenggling mampus, dan satu pihak lain yang beriya-iya mahu menyelesaikan masalah itu kerana kesiankan kepada bintang berjanggut berkenaan.

Malam tadi satu lagi majlis berbuka puasa diadakan oleh Tengku Razaleigh. Para jemputan kali ini ialah rakan-rakannya di kalangan bekas pegawai tinggi kerajaan dan juga bekas-bekas pemimpin politik.

Kehadirannya mengalahkan jemputan para menteri. Nampak sekali kemeriahan majlis malam tadi. Kehadiran rakan politiknya baik dalam Umno ataupun bekas pemimpin Semangat 46 tidak mengejutkan. Tetapi kehadiran bekas-bekas pengawai kerajaan dan juga CEO dalam syarikat GLC memeranjatkan kerana di majlis berbuka puasa anjuran menteri atau bekas timbalan perdana menteri pun mereka tidak pernah kelihatan!

Keadaan ini ditambah pula dengan hadiran beberapa orang penulis dan penganalisa politik yang selama bertahun-tahun tidak berani mendekati Tengku Razaleigh kerana mereka begitu kasih dan taksub kepada pemimpin yang dilihat berlawan dengan Tengku Razaleigh ketika itu. Kemeriahan ini semacam ada perkembangan dan semangat baru yang sedang berlaku di sekitar Tengku Razaleigh.

Kurang dipasti pula, apakah kalau Dr Mahathir Mohamad tidak berada di IJN pada masa ini beliau juga akan turut hadir sama atau tidak malam tadi. Ini kerana Setiausaha Akhbar Dr Mahathir, Saufi Yusuf turut hadir siap dengan songkok tinggi dan tersenyum sepanjang masa, rancak menceritakan mengenai perkembangan kesihatan bekas PM itu.

Seperkara yang menyerlah pada majlis-majalis Tengku Razaleigh akhir-akhir ini ialah kehadiran dan komitmen para sasaterawan dan budayawa negara. Mereka satu demi satu hadir ke sisi Tengku Razaleigh bagaikan si camar tumpang berteduh di hari hujan.

Mereka yang seolah sudah hilang tempat bergantung bagi mengadukan remuk radam hatinya terhadap pengkhianatan dan ketidakpekaan dan kepedulian Kerajaan ke atas Bahasa Melayu dan juga ke atas hak-hak keistimewaan Melayu.

Walupun mereka tahu, dalam keadaan hari ini Tengku Razaliegh tidak dapat berbuat apa-apa hanya boleh bercakap dan berbicara seperti mereka, namun kehadiran mereka seakan membawa harapan supaya Tengku Razaleigh menjadi jurubicara dan penterjemah hasrat murni mereka untuk bangsa dan negara.

Malam tadi kelihatan tokoh-tokoh budayawan dan bahasa seperti Hassan Ahmad, Tengku Alaiuddin, Awang Sariyan serta beberapa orang kerabat Gapena yang mewakili Prof Ismail Hussein. Mereka semua nampak serasi dengan Tengku Razaleigh Hamzah.

Mungkin golongan intelektual ini sudah membaca dan mempunyai pengalaman bahawa pemimpin lain yang mereka harapkan medaulatkan bahasa dan bangsa menghampa dan mengecewakan. Dan mereka melihat bahawa satu-satunya pemimpin era Tun Razak yang masih utuh menjaga dan rajin berbicara mengenai Melayu ialah Tengku Razaleigh Hamzah.

Tidak terlupa juga turut hadir sama malam tadi ialah beberapa orang yang sebelum ini dikenali sahabat dan pendokong bekas TPM Anwar Ibrahim. Sejak akhir-akhir ini mereka ini sering kelihatan di majlis-majlis Tengku Razaleigh. Apakah kehadiran mereka kerana kesunyian ataupun bertujuan ingin menghubungkan talisilaturahim antara Tengku RAzaleigh dengan Anwar!

Apapun tip yang paling baik semalam ialah mengenai pilihan raya. Menurut Pengerusi SPR Abdul Rashid Abdul Rahman yang turut juga hadir menjelaskan bahawa pilihan raya tidak akan diadakan dalam tempoh terdekat. "Malam ini sah pilhan raya tidak akan diadakan!" katanya sambil berseloroh menjawab pertanyaan saya. "Jadi bila..?" tanya saya, Rashid terus ketawa terkekeh-kekeh sambil berjalan dan menggelengkan kepala! [wm.kl.23/09/07]

Friday, September 21, 2007

Berita Mutakhir

Akhirnya Ayah Terima Jenazah Nurin Jazlin

AKHIRNYA Jazimin Abdul Jalil, 33 dan Norazian Bistaman, 35 ayah dan ibu Nurin Jazlin akur mayat budak perempuan yang dijumpai di dalam beg di Petaling Jaya Utara dua hari lalu adalah anaknya, Nurin Jazalin, 8 yang dilaporkan hilang sebulan lalu.

Pagi tadi Jazmin telah menerima jenazah anaknya dari bilik simpinan mayat Hospital Besar Kuala Lumpur dan kini sudah dibawa balik ke rumahnya di Wangsa Maju. Jenazah Nurin Jazlin akan dikebumikan selepas Jumaat nanti di Setapak.

Berita TV tengah hari ini melaporkan Jazimin tidak mahu ujian kedua dilakukan bagi mengesahkan jenazah itu adalah Nurin seperti mana yang dituntut semalam. Semalam Jazimin enggan menerima hakikat jenayah itu sebagai anaknya dan masih merasakan Nurin Jazlin masih selamat.

Menurut laporan berita itu suasana di bilik mayat HBKL diselubungi kesayuan dan kesedihan. Orang ramai dan pemberita yang menunggu untuk mengetahui perkembangan mengenai Nurin Jazlin sejak pagi lagi tidak dapat menahan sebak ada yang menangis terisak-isek.

(Salam untuk Nurin yang sudah beradu di syurga!) [wm.kl 21/09/07]

Sajak

Mohd Sayuti Omar

Hanya Ini Yang Bisa Terucap!
(dlm mengenang Nurin Jazalin)

redup teduh wajahmu
mengilau kesucian
merisik laman firdausi
pengkalan abadimu
menanti menyaksikan
balasan terhadapnya.
manis senyumanmu
memekar bunga-bunga bahagia
mewangi kilasan salammu dari syurga
buat kami di sini yang masih entah.

wajah dan senyumanmu terlalu
manis
madunya mengarca di mata
tersemen di kalbu.
di hati ini sejuta sumpah dilemparkan
kepada si yaitan hanyir itu.

dalam pahit menelan tragedi itu
tidak ada apa yang mampu terucap lagi
kata-kata kehabisan bisa
air mata kehabisan jernih
melainkan doa, biar bajingan itu
berlutut segera di kaki penyeksa!

Wangsa Melawati,
21/09/07

Thursday, September 20, 2007

Berita Semasa

Nurin Jazlin abdilah kamu dalam syurga!

POLIS hari ini telah mengesahkan mayat budak perempuan yang ditemui di dalam beg beberpa hari lalu di Petaling Jaya Utara adalah Nurin Jazllin Jazimin, 8 yang hilang sebulan lalu.

Pengesahan mayat itu dibuat menerusi DNA. Bagaimana pun kedua ibubapa Nurin masih belum bersedia mengakui jenazah itu sebagai anak mereka, dan mereka merasakan anaknya masih lagi hidup dan selamat.

Perkembangan terbaru itu akan menghentikan penantian orang ramai sejak sebulan lalu mengenai nasib malng murid Sekolah Rendah Desa Setapk, Kuala Lumpur itu.

Berbagai usaha telah dilakukan oleh orang ramai dalam mengesan dan mencari Nurin Jazlin sejak beliau dilaporkan hilang dari rumah di Wangsa Maju 20 Ogos lalu. Ini termasuklah sembahyang hajat dan berdoa di beberapa buah surau atau masjid.

Seorang Exco di Kelantan khabarnya turut simpati dan memberikan doa kepada keluarga malang itu dalam kunjungan beliau ke rumahnya di Wangsa Maju. Adalah dipercayai pemberiaan doa itu pertama kali dilakukan oleh seorang Exco bagi membantu mereka yang menghadapi masalah seumpama itu.

Penemuan mayat Nurin Jazlin yang dimasukan dalam sebuah beg sungguh menyedih dan menyayukan. Rasa sedih dan tertekan itu bukan saja dirasai oleh ayah dan ibubnya, tetapi kita semua. Kita marah dan kesal dengan kejadian itu dan si pelakunya perlu dikutuk dan dihukum sekeras-kerasnya.

Sewaktu mengetahui bahawa mayat yang ditemui dalam beg itu adalah mayat Nurin Jazlin saya menitiskan air mengenangkan apa yang berlaku itu.

Bayangkanlah dalam usia sementah itu kanak-kanak itu tidak mengerti apa-apa yang berlaku ke atasnya. Dia hanya mampu pasrah apa yang yang berlaku dan dilakukan ke atasnya selama beliau berada diluar jagaan kedua ibubapanya.

Bayangkan bagaimana keadaan saat dia dianiaya dan diperkosa! Tentunya dia melaung sehabis suara dan berusaha sehabis kudrat untuk melepaskan diri dari belitan ganas penjenayah tidak berhati perut itu. Tetapi apalah yang bisa dilakukan dengan tenaga tidak berapa dan cukup lemah itu.

Walaupun kedua ibubapa Nurin Jazlin, ayahnya Jazimin Abdul Jalil, 33 dan ibunya Norazian Bistaman, 35 masih belum mengakui jenazah itu sebagai anaknya kerana tidak boleh menerima hakikat yang berlaku ke atas anaknya. Namun seperti mana dikatakan diawal tadi perkembangan itu mengakhiri sebuah penanti cukup merimas dan penuh emosi. Kita akan tetap kenang dan ingat perisitwa itu betapa sadis dan kejamnya makhluk bernama manusia!

Iktibar dari kejadian itu semoga kita semua menjadi penanggungjawab sepenuhnya bukan saja ke atas anak-anak kita tetapi ke atas anak jiran kita bahkan ke atas anak-anak Malaysia seluruhnya.

Jangan kita hairan memang ada mahkluk yang tidak berhati perut seumpama itu. Dalam hal ini kita jangan mudah membuat pertimbangan bahawa seseorang yang kelihatan baik dan waruk itu tidak akan terkecuali dari melakukan kekejaman demikian!

Kini apa yang boleh diharpakan ialah semoga pihak polis akan dapat memberkas penjenayah berkenaan secepat mungkin. Kala inilah polis perlu menunjukkan kecekapan dan juga kehebatan mereka dalam mebenteras jenayah. Kalau rakan mereka di Terengganu dapat merakam aksi perusuh, maka seluruh polis harus bergabung tenaga untuk memastikan penjenayah terkutuk itu dapat diberkas segera.

Kepada ibubapa Nurin Jazlin dan keluarganya kita hulurkan sedalam simpati dan didoakan diberikan kekuatan iman oleh Allah untuk menghadapi ujian dari-Nya yang sangat getir itu. Al Fatihah untuk Nurin Jazalin. [wm.kl 4:15 20/09/07]

Wednesday, September 19, 2007

Sajak

Mohd Sayuti Omar

Melayu


Nahhh.......>>>

Iss! /cisss.........!!!

Aurkhhhhhhhh.......(.)

Wangsa Melawati,
Kuala Lumpur.
Ogos 2007

Tuesday, September 18, 2007

Ulasan Berita

Terima Kenyataan Takiyuddin Sebagai Suara Kerajaan Kelantan

MSO

KENYATAAN Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan, Datuk Takiyuddin Hassan yang menyatakan Kerajaan Kelantan bersedia berkerjasama dengan Kerajaan Pusat untuk melaksanakan Koridor Pantai Timur walaupun Kerajaan tidak pernah diajak berunding hendaknya bukan kenyataan peribadi beliau. Kenyataan itu biarlah ianya menggambarkan kenyataan rasmi Kerajaan Negeri Kelantan.

Kesediaan itu biarlah bukan kesediaan Takiyuddin sebagai ahli politik, tetapi sebagai suara dan nurani Kerajaan Kelantan.

Satu hakikat yang perlu diterima untuk memaju dan mensejahterakan rakyat Kelantan ia bukan menjadi hak satu-satu pihak saja. Ia bukan saja hak mutlak baik oleh Umno ataupun Pas semata-mata. Ia adalah kewajiban kedua-dua pihak dan pihak-pihak lain juga.

Kebetulan Pas menjadi Kerajaan maka Pas diberikan peluang mengatur dan menguruskan negeri Kelantan. Dan Umno yang menjadi pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) hendaklah membantu memberi idea dan juga sokongan moral serta kritikan konstruktif.

Disebabkan Umno di peringkat Pusat menjadi Kerajaan, maka eloklah kalau Umno Kelantan berusaha menyakinkan Kerajaan Umno (BN) agar turut sama membangunkan Kelantan sejajar dengan negeri-negeri lain. Umno Kelantan boleh memainkan peranan itu dengan jujur dan ikhlas.

Umno tidak perlu menanti mereka dapat menguasai Kelantan baru hendak membawa pembangunan ke Kelantan. Keikhlasan Umno dalam membela nasib rakyat akan terserlah kalau mereka berusaha membangunkan Kelantan meskipun tanpa kuasa seperti hari ini.

Amalan dan stail politik menindas sebelum ini perlulah dihentikan. Pemimpin Umno perlu kena ketepikan sentimen dan juga rasa marah kepada Pas, sebaliknya lebih meletakkan kepentingan rakyat lebih diutamakan.

Kalaupun sebelum ini ada suara-suara nyaring di kalangan sesetengah pemimpin Pas Kelantan yang mengkritik kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi namun realitinya mereka tidak boleh menolak akan prerogetif dan hak yang ada kepada Abdullah selaku Perdana Menteri dalam memajukan Kelantan.

Kerjasama

Abdullah berhak untuk sama-sama membangunkan Kelantan, cuma dalam konteks hari ini beliau memerlukan kerjasama Kerajaan Kelantan misalnya dalam soal mendapatkan kelulusan tanah dan sebagainya. Sekiranya kenyataan Takiyuddin itu menjadi kenyataan, sudah pasti ia melegakan Abdullah sendiri.

Kuasa dan tanggungjawab Abdullah hendaklah diterima sebaik mungkin. Sudah sampai masanya kalau Pas dan Umno (di Kelantan) bersikap profesional dan liberal dalam perjuangan membela rakyat dan menjaga kedaulatan negeri dan agama.

Politik tuduh menuduh, balun membalun di antara satu sama lain lebih merugikan daripada menguntungkan rakyat Kelantan dan bangsa Melayu. Sebenarnya juga Pas dan Umno (di Kelantan) tidak perlu mendabik dada akulah yang benar dan betul kerana jika diukur dan dinilai kepada perangai beberapa kerat pemimpin Pas mereka salin tidak tumpah dengan Umno sahaja.

Jika boleh diambilkan contoh politik wang yang sangat dibencikan oleh semua orang itu, dan selama ini ia terpandang kepada Umno saja, namun fenomena itu juga kini sudah mula tumbuh yang dicambahkan oleh pemimpin tertentu di dalam Pas Kelantan.

Pada pilihan raya kecil Pengkalan Pasir dua tahun lalu mengesahkan bahawa amalan politik wang dan rasuah pengundi berkembang dengan meluasnya yang turut sama melibatkan Pas. Walaupun ia bukan arahan Pas namun gejala ini berlaku secara terang-terangan dan dilaksanakan sendiri oleh pemimpin kanannya?

Alasan

Manakala keterlupaan atau kesengajaan Umno Kelantan tidak mengundang atau menjemput Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk menghadiri majlis-majlis kerajaan Persekutuan yang dihadiri Abdullah di Kelantan tidak sepatutnya dijadikan alasan dan penyebab untuk Pas terus berperang dengan parti pimpinan Abdullah itu. Anggap sahaja keadaan itu sebagai perkara remeh.

Lagipun jika dihalusi dan ditilik, memang wajar juga kalau Umno Kelantan merasa kekok untuk menjemput pemimpin Pas dalam majlis dihadiri Abdullah. Kerana tidak kurang teruk dan buruk juga sesetengah pemimpin Pas yang mengata dan mengumpat Abdullah Ahmad Badawi.

Misalnya terdapat salah seorang pemimpin telah menjadikan Abdullah sasaran utamanya dalam mengodam Umno pada ceramah-ceramah dan tulisannya. Kepada pemimpin ini seolah tidak ada secalit pun kebaikan pada diri Abdullah, sedang beliau sendiri 'berporah' dengan kekotoran yang lebih busuk daripada tahi kambing jamnapari!

Pemimpin-pemimpin seperti inilah yang bersikap sebagai kuman di sebarang nampak tetapi gajah di hadapan mata tidak kelihatan.

Kalau pun Abdullah seorang kaki tidur, hanyut dan mudah lena, namun bukan pemimpin yang berkedudukan setinggi beliau itu untuk mencaci dan mencela Abdullah. Soal-soal peribadi dan sifat semula jadi Abdullah itu (suka tertidur) cukuplah kalau ia menjadi bahan syarahan dan bahan ocehan pemimpin Pas di peringkat cawangan saja.

Berbalik kepada kenyaatan Takiyuddin tadi hendaknya ia dijadikan permulaan untuk sesetengah pemimpin Pas yang pongoh (emosi) membuat koreksi diri dan kata-katanya. Jagalah kata-kata dan sahsiah masing-masing. Pas sebagai parti Islam yang perlu mengutamakan akhlak yang mulia; tidak sombong, mudah mendekati orang hendaknya senantiasa menunjukkan sikap dan sifat demikian.

Betapa pun kita pandai dan pakar dalam bidang tertentu seperti ekonomi, menguruskan kewangan (termasuk menangguk kewangan juga) namun kalau akhlak kita buruk, hendak menghulur salam pada orang pun susah, nak jumpa terpaksa tunggu berjam-jam dan apa lagi menepis tangan orang yang hendak bersalam, ia tidak akan menjamin pemimpin begitu akan dihormati dan dimuliakan oleh rakyat.

Sekali lagi sesungguhnya apa yang ditunjukkan Takiyuddin itu adalah akhlak dan politik profesional yang wajar ditiru kerana ianya baik dan sesuai dengan sikap dan sifat sebagai pemimpin dalam sebuah parti Islam bernama Pas. [pjaya.6:40 18/09/07]

Monday, September 17, 2007

Sayang Kelantanku...

Sebaknya Hati Melihat Keadaan Jihad Ternak.
MSO

PENGEMBALIAN ke Kelantan semalam (16/09/07) saya sempat singgah di ladang Jihad Ternak di Rong Chenak. To' Uban Pasir Mas. Sambil melaram di Pasir Mas untuk mencari nyira kelapa teringin untuk menjenguk ke ladang kambing berkenaan. Agak lama juga tidak menjenguk ke situ. Sebenarnya hati sudah tawar dan hambar untuk melihat ladang kambing usahasama antara Mohd Amin Pipit - Fauzi Daud dengan Akademi Pembangunan Keluarga Bahagia Berhad itu yang direstui Kerajaan Negeri Kelantan dan dicetuskan oleh orang baju merah petak-petak itu. Al maklumlah, projek berkenaan tidak mencapai sasaran yang dihasratkan!

Begitu sampai di ladang berkenaan hati terus diusik sayu dan ditindih kehibaan. Suasananya tidak ceria dan sumaringah seperti dulu. Seperti ketika projek itu mula berjalan penuh mesra dan persahabatan antara kedua rakan kongsinya.

Suasananya muram dan masam. Tempat itu tak ubah persis tempat keras di mana menurut orang tua-tua di tempat keras bila ketika gerimis turun ia boleh meremangkan bulu roma. Saya melihat ladang itu bukan mengembirakan tetapi menyeramkan! Itulah yang terbata dalam mata petang semalam.

Bagaimana pun kedamaian dan kebersihannya masih terjaga. Rumput napiar yang ditanam sudah mulai tumbuh menghijau. Rumput itu subur dan berlumba untuk berbudi kepada alam tanpa mengetahui apa yang sebenarnya berlaku di sekelilingnya. Longgokan sampah sarap di tengah padang ragut sudah diangkat atau dibakar. Suasananya menjadi bersih dan tenang. Lapang tetapi kosong!

Tembakan pistol

Suasana ini juga terbayang kepada pekerja ladang yang hanya tinggal beberapa orang saja. Mereka juga tidak ceria dan seperti dalam ketakutan. Wajah-wajah mereka juga turut menjadi kusam dan lemas. Mungkin gema tembakan pistol sebanyak tiga das di ladang itu masih menghantui mereka. Justeru setiap kereta yang menghampiri ladang berkenaan dicurigai dan menjadikan mereka berdebar dan takut. Bimbang peristiwa melepaskan tembakan itu akan berulang lagi.

Kira-kira 60 meter berhampiran kandang kambing itu, sudah kedengaran tembakan kambing dan biri-biri. Mereka bertebek bersahut-sahutan. Beekkk... beeekkk...seolah-olah meminta agar diselesaikan segerea kemelut dan masalah yang menimpa ladang itu. Hanya manusia yang berhati perut sahaja dapat memahami dan menterjemahkan raungan hiba binatang berkenaan.

Betapa tidak masalah ladang itu masih dalam dilema. Ia masih dalam perbicaraan di mahkamah anatara Mohd Amin - Fauzi dan Akademi. Kedua pihak sedang mendapat proses mahkamah untuk memiliki ladang dan kambing berkenaan. Kedua mereka kini seperti pasangan isteri yang sedang berhadapan dengan Tok Kadhi yang memohon untuk bercerai. Keduanya tidak dapat pandang muka antara satu sama lain lagi.

Yang jadi mangsanya kini ialah anak-anak yang tidak berdosa. Kambing dan segala macam makhluk di ladang itulah yang menjadi mangsa dengan keadaan sekarang ini. Mereka seakan terbiar dan dibiarkan oleh kedua ibubapanya yang sedang bercakar untuk bercerai.

Buat masa ini Mohd Amin - Fauzi menguasai kandang berkenaan. Manakala pihak Akademi tidak dibenarkn masuk atau melakukan apa-apa aktiviti seperti sebelum ini. Akademi sedang memohon perintah mahkamah untuk mengenepikan injuksi yang diperolehi Mohd Amin.

Semalam kedua pihak menerusi peguam masing-masing sudah menghadap Hakim Mahkamah Tinggi Kota Bharu bagi mencari penyelesaian. Pihak Akademi dikatakan telah mengemukakan injuksi balas ke atas injuksi yang diperolehi Mohd Amin. Tetapi penyelesaian masih belum putus. Khabarnya kedua pihak diminta hadir semula ke mahkamah itu pada 3 Oktober hadapan bagi mencari penyelesaian muktamad.

Proses sedang berjalan. Sementara keputusan selesai, ladang itu dalam keadaan dilema dan tidak ceria, kambing dan biri-biri yang ada di situ terus diancam masalah. Walaupun Mohd Amin berhak namun kuasa itu sementara sahaja. Keadaan inilah menjadi tumpuan seratus peratus kepada ladang itu sudah tidak ada. Kesan daripada itu menyebabkan ladang itu seakan terbiar dan membebankan.

Apa yang paling memeritkan ialah waktu ini kambing atau biri-biri di landang itu sedang beranak. Kesemua lebih 1, 700 ekor kambing dan biri-biri yang berada di situ dalam keadaan bunting. Sebahagian daripadanya sedang menanti saaat untuk melahirkan. Hari ini antara lima hingga lapan ekor sehari kambing atau biri-biri yang melahirkan anak.

Penjagaan rapi

Dalam suasana seperti ini haiwan itu memerlukan panjagaan rapi. Mana-mana anak kambing yang lahir perlu dirawat dan diberi bantuan. Makanan untuk ibu juga harus bergizi dan berkualiti. Sebaliknya apa yang berlaku sekarang ini tidak seperti mana sepatutnya. Kambing-kambing yang lahir itu dibiarkan tanpa diurus oleh manusia. Sudahlah pekerja tidak mencukupi semangat mereka juga sudah terjejas dengan apa yang berlaku kini.

Apa yang paling ketara ialah makanan sudah berkurangan. Penjagaan terhadap kambing juga tidak serapi dulu. Doktor juga tidak ada. Manakala pihak Mohd Amin sudah merasai perit untuk terus membekal makanan kambing bersendirian di situ yang jumlah semakin bertambah dari sehari ke sehari. Keseluruhan bebanan ladang berkenaan terpikul ke atas bahunya. Tahap penjagaan juga semakin meningkat dengan kelahiran kambing dan biri-biri baru.


Misalnya selama saya berada di situ tidak sampai setengah jam empat ekor biri-biri melahirkan lapan ekor anak. Disebabkan tidak cukup kakitangan anak haiwan itu dibiarkan begitu saja kepada ibu mereka. Apa lah yang boleh diharapkan kepada seekor ibu kambing untuk menjaga anak-anaknya dalam susana kalut dan ramai begitu.

Anak-anak kambing yang masih lembek itu terbiar begitu saja, tanpa dipedulikan sesiapa. Kalaulah ada manusia yang tidak tahu bertangungjawab, apa lagi dengan binatang bernama kambing, terdapat juga kambing yang sama dengan manusia seperti itu - tidak bertanggungjawab atau bersikap lepas tangan untuk menyelamatkan diri.
Saat melihat keadaan inilah hati jadi begitu tersentuh apabila mengenang apa yang berlaku ke atas ladang berkenaan. Suasana hiba dan sedih itu tidak akan berlaku kalau ladang itu diurus dengan baik. Kalau semua pihak bertanggungjawab, tidak tamak dan berpegang kepada janji asal, anak-anak kambing yang baru dilahirkan tidak akan terbiar berbelit dengan tali pusat ataupun kelemasan sehingga membawa maut.

Bagi mereka yang mempunyai perasaan kebinatangan dan perikemanusiaan akan menitis air mata melihat dan mengenang apa yang berlaku di Jihad Ternak sekarang. Tetapi bagi mereka berhati batu dan buat kerja macam kucing timbus tahi tidak merasai apa-apa melihat suasana yang menyayatkan itu. Mereka melihat panorama itu seperti mana musang atau tikus melihat kayu dan batu saja. Bahkan mungkin ada yang ketawa mengejek menyedari hal ini.

Menurut pengawal ladang berkenaan jumlah kambing di ladang itu kini sudah mencecah ke angka lebih 2,000. Mereka menjangka dengan kadar kelahiran hari ini (enam hingga 10 ekor) sehari dengan kira-kira 500 ekor yang sedang bunting dan menanti saat untuk melahir, landang itu akan mempunyai 2,500 sebelum menjelang tahun depan.

Penambahan ini sesungguhnya merumitkan keadaan dan membebankan kepada pihak yang mengawal ladang tersebut. Tidak mustahil kerana masalah dan bebanan itu menyebabkan kambing-ambing itu akan terus menjadi mangsa. Kerana kurang penjagaan dan makanan berkhasiat menyebabkan kambing itu akan mengalami sakit dan seterusnya akan mati begitu saja.

Keindahan dan kebahagiaan

Demikianlah lukisan dan realiti di ladang kambing Jihad Ternak di Rong Chenak hari ini yang dibangunkan atas hasrat suci dan murni untuk membantu rakyat Kelantan yang miskin. Keceriaan dan kesumaringahan yang wujud sebelum ini, seketika saja bak menjelmanya pelangi di senja hari. Ia mempamirkan keindahan dan kebahagian sekejap saja. Selepas itu ia hilang dan ghaib begitu saja dengan meninggalkan setitik nostalgia.

Begitu juga dengan keindahan dan seri ladang Jihad Ternak, ianya indah sekejap saja, kini ia sudah mula berbalam dengan kehuduhan dan keburukan yang menakutkan. Mungkin ramalan sebelum ini ladang itu akan menjadi tempat hantu dalam tempoh tidak berapa lama lagi akan menjadi kenyataan. Orang akan mengenangkan ladang itu nanti sebagai kubur korban pembunuhan orang-orang petah bercakap tetapi rapuh dengan janjinya.

Ketika melangkah meninggalkan ladang berkenaan, kambing-kaming terus bertebek sahut menyahut seakan terus memberi tahu masalah mereka dan memohon agar manusia-manusia yang membawaaya ke situ segera menyelesaikan kemelut yang berlaku. Mereka tidak mahu mereka yang tidak berdosa dijadikan mangsa amarah jahat mansia.
Dalam sahutan itu juga seakan terdengar seperti mereka minta agar dihantar pulang semula ke tempat asal mereka di Kaligeseng, Yogjakarta. Mereka seakan perit dan tidak betah untuk terus mendiami dan senak perut berada dibumi Kelantan Darulnaim. Dan terdengar juga di telinga saya dalam sahut-sahutan itu seperti ada kambing yang menyumpah-nyumpah manusia yang munafik dan bersikap 'mulut manis jubur masam' (bikin tak seperti cakap) dengan projek berkenaan. [wm.kl 5.55 am 17/09/07]

Sunday, September 16, 2007

Ulasan Berita

Perihal membakar bendera.

Bendera adalah panji diri sesebuah negara. Ia juga adalah panji kepada sesuatu bangsa. Maruah dan kehormatan bangsa dan negara itu terletak kepada bendera. Bendera menjadi lambang kepada bangsa dan negara.

Bagaimana pun menghormatinya bukan sampai kepada peringat hukum wajib seperti mana hukum agama, seperti rukun Islam dan rukun Iman. Maknanya kalau tidak menghormati bendera tidak sampai akidah seseorang itu syirik atau kufur. Hukumnya berbeza dengan aksi ataupun perilaku umat Islam yang masuk ke dalam rumah berhala dan menghormati Tokong Budha.

Bendera hanya sehelai kain yang dicat dengan lambang sesebuah negara itu. Meterial kain itu adakalanya mahal dan ada kalanya lebih murah daripada sehelai stoking budak sekolah Tadika. Namun nilai dan maruahnya sangat mahal.

Oleh sebab itu bendera di letak dibawah atau ada peruntukan undang-undang untuk memelihara dan menghukum orang yang menghinanya. Perbuatan itu boleh disifatkan sebagai tidak petriotik dan cintakan dan boleh disifatkan penderhakaan kepada negara. Mereka yang tidak sayangkan kepada negara tidak berhak untuk berada di negara ini.

Jadi apabila ada orang bakar bendera di Batu Buruk, Kuala Terengganu minggu lalu ia sungguh menyakitkan hati kita semua. Perbuatan itu sebagai satu penghinaan dan tidak bermaruah terhadap bangsa dan negara berdaulat ini. Sesungguhnya perbuatan itu kena dikutuk sekeras-kerasnya. Dan si pelaku berkenaan hendaklah dihukum dengan hukuman setimpal dan seberat-beratnyanya tidak kira siapa orang itu.

Melainkan yang membakar bendera itu orang gila mungkin dia perlu dilepaskan. Tetapi kalau dia waras, tiak kira siapa dia, dan anak siapa, harus dikenakan tindakan. Kalau ia anggota polis sekalipun, polis tidak perlu menyelindunginya, atas alasan apa saja termasuk tidak dapat dikesan atau sebagainya.

Kalau dia orang Pas atau Keadilan, Pas dan Keadilan harus mengambil tindakan disiplin kepadanya walaupun perbuatan itu dalam rangka untuk memproteskan demi perjuangan parti berkenaan. Memang orang itu bersalah dan tidak boleh dilindungi atas dasar apa sekalipun, kecuali dia adalah seorang yang tidak waras dan sinting.

Hari ini masih kabur siapakah si pelaku itu sebenarnya? Apakah ianya dilakukan oleh orang yang memang atas niat datang ke situ kerana ingin membakar bendera ataupun pembakaran itu suatu provokasi oleh pihak-pihak tertentu (polis?) bagi memburukkan pihak pembangkang?

Apapun kita berharap ia akan selesai tidak lama lagi.

Dalam prihal membakar bendera ini kita juga mengalu-alukan tindakan polis yang berusaha untuk mengesan dan menangkap orang yang bertanggungjawab melakukannya. Terima kasih juga kepada rakyat Malaysia yang memberi komen melahirkan rasa benci atas apa yang berlaku. Itulah tanda sifat orang yang sayangkan kepada negaranya.

Tetapi di sini ingin saya timbulkan sedikit mengenai peristiwa pembakaran bendera kita di negara lain. Misalnya di Jakarta sudah berapa banyak bendera kita dibakar. Paling baru ialah baru-baru ini ketika timbul isu polis Malaysia pukul jurulatih karate Indoensia di Nilai Seremban, Negeri Sembilan (melibatkan polis juga), rakyat Indonesia yang marah dengan kejadian itu telah membakar Jalur Gemilang di Jakarta.

Kenapa orang kita tidak melenting dengan kejadian itu? Tidak ada pun orang kita yang tampil dalam tv atau surat khabar mengutuk kejadian itu. Paling menyedihkan seolah-olah orang kita tidak pun peduli langsung dengan kejadian itu.Pembakaran bendera kita itu tidak pun memedihkan hati kita.

Walhal ketika kejadian itu Menteri Luar Malaysia Syed Hamid Albar berada di Jakarta dan mungkin beliau turut terhidu bau hamis bendera kita dibakar. Tetapi apa yang menteri luar itu dilakukan? Beliau dan Ketua Polis Negara, Musa Hassan yang juga turut berada di Jakarta hanya memohon maaf kepada rakyat Indoensia atas salah laku polis tetapi tidak pun kata apa atas perbuatan biadab rakyat Indonesia itu.

Kenapa mereka tidak berani mengutuk rakyat Indonesia yang biadab itu?

Berbeza dengan apa yang berlaku di Terengganu itu. Polis bukan main lagi menunjukkan keberengan dan dan belang keberanian mengutuk pembakar bendera itu. Siap dengan gerakan memburu si pelaku itu. Gambar-gambar orang yang disyaki dapat membantunya mengesan si pelaku itu di siarkan dalam akhbar bagaikan penjenayah sekejam pembunuh Altantuya!

Apakah rakyat kita bacul dan penakut untuk berhadapan dengan rakyat Indoensia? Kita hanya berani dengan anak buah – rakyat kita sendiri saja? Mungkin benarlah juga 'sabda' Sanusi Junid yang Melayu hari ini sudah penakut dan bacul!

Sepatutnya kalau kita benar petriotik, kita kutuk apa yang berlaku di Indonesia itu. Kita kecam kalaupun tidak sampai kita membalas dendam membakar bendera merah putihnya. Jangan kita hanya berani di kampong sendiri saja tetapi kecut perut bila berhadapan dengan orang lain.

Dalam hal ini nampak sangat polis kita bertindak double standard. Kalau dengan Melayu - sesama sendiri mereka berani tetapi kalau dengan orang lain, tidak usah kira rakyat Indonesia dengan penternak babi di Paya Mengukang, Alor Gajah Melaka pun mereka takut.

Nampaknya sikap polis ini sudah mewarisi sikap para atlit kita. Mereka berani dan menunjukkan hebat di gelanggang sendiri saja, tetapi kalau di luar mereka konyol dan kecut perut dan kalah roma!

Begitu juga dengan media arus perdana. Mereka tidak sepatutnya menonjolkan akan kejadian di Terengganu itu saja tetapi lebih elok kalau mereka minta komen orang ramai mengutuk apa yang berlaku di Jakarta tempoh hari. Kenapa tidak berani?

Hendaknya kita janganlah hanya berani kalau sesama sendiri dan menikus dan gerekuk macam ulat gonggok kalau dengan orang lain. Berani sesama sendiri tidak ada gunanya bahkan orang akan mengatakan kita bodoh.

Kita harus berani dengan orang luar yang jelas cuba mempermian-main dan merendahkan martabat kita. Sikap double standard ini adalah sifat hipokrit terhadap bangsanya sendiri yang tidak perlu diwarisi. [kb.kel.16/09/07]

Thursday, September 13, 2007

Berita Lewat

Dua Buah Kereta Razak Abas Terbakar?

SEMALAM saya menerima dua tiga khidmat pesanan ringkas (SMS) yang memberi tahu dua buah kereta kepunyaan Abdul RAzak Abbas yang tersimpan di perkarangan rumahnya di Rantau Panjang Kelantan terbakar.

Kejadian itu berlaku kira-kira jam 3.00 pagi disyaki perbuatan khianat. Razak menyedari kejadian itu apabila terdengar letupan.

Menurut SMS itu apabila Razak keluar dari rumahnya beliau sudah dapati kedua buah keretanya Mercedez dan Honda Jazz telah hangus terbakar.

Abdul Razak adalah bekas ahli Umno dan salah seorang anggota Pemuda Tahan Lasak di era 60-an. Beliau meninggalkan Umno dan menyertai Parti Semangat 46 pimpinan Tengku Razaleigh Hamzah pada tahun 1989.

Apabila parti berkenana dibubarkan dan sebahagian ahlinya menyertai Umno, Razak tidak ikut serta sebaliknya beliau memilih Pas sebagai wadah perjuangannya.

Di dalam Pas beliau mendapat tempat dan pernah dilantik menjadi Pegawai Penerangan Pas Kelantan. Beliau juga pernah bertanding dalam pilihan raya umum 1999 menentang Tengku Razaleigh Hamzah di parlimen Gua Musang, tetapi kalah.

Beliau juga pernah dilantik menjadi Penyelia Parlimen Gua Musang dan ahli Majlis Daerah Gua Musang. Sebelum aktif dalam politik , Razak merupakan serang pengusaha wayang gambar (wayang pacak) pada tahun 70-an.

Razak pernah didakwa atas tuduhan melakukan perbuatan tidak senonoh kerana menyelak kain kepada Puteri Umno, bagaimana pun beliau dibebaskan dari tuduhan memalukan itu. [wm.kl 13/09/07]

Ucapan

Selamat Menjalani Ibadah Puasa

Assamualaikum warahmatullahiwabaraktuh... DI SINI saya mengambil kesempatan mengucapkan selamat menjalani ibadat puasa bulan Ramadhan kepada semua kaum muslimin dan muslimat teristimewa kepada pengunjung blog saya. Semoga di sepanjang Ramadhan ini kita diberikan kekuatan iman, kesihatan tubuh badan oleh Allah s.w.t.bagi menjalani ibadat puasa dan lain-lain ibadat.Mudah-mudahan Allah menerima segala amal kebajikan kita dengan sesempurnanya. Terima kasih.- mso

Wednesday, September 12, 2007

Susupan Dinihari

Mangsa 'Rusuhan' Batu Buruk, Terengganu.

JAM 7.30 pagi tadi, saya telah berlepas ke Kota Bharu. Tujuannya satu saja untuk mendapatkan gambar mangsa 'rusuhan' Suwandi Abdul Ghani 37, yang terkena tembakan polis (yang menggunakan peluru hidup) semasa berlaku apa yang dikatakan sebagai 'rusuhan' di Batu Buruk, Kuala Terengganu pada malam 9 September lalu.

Gambar berkenaan (foto) dirakam oleh seorang kawan yang telah menziarahi mangsa di Hospital Universiti Sains Kubang (HUSM) Kubang kerian pada malam 10 September.

Rakan itu berjanji ingin mengirimkan segera gambar berkenaan kepada saya untuk dimuatkan ke dalam blog untuk tatapan pengunjung blog saya. Saya rasa gambar mangsa itu perlu disiarkan memandangkan tidak ada mana-mana pihak menyiarkan ataupun dapat merakam gambar mangsa berkenaan bagi memberikan gambaran yang sebenarnya.

Apabila diberi tahu yang beliau dapat merakamkan gambar itu saya tidak sabar untuk melihatnya dan menyiarkan dalam blog ini bagi dikongsi bersama perasaan sayu dan hiba atas nasib yang menimpa mangsa pemuda berasal dari kampung Binjai Rendang itu.

Malangnya selepas hampir enam jam menunggu gambar berkenaan tidak juga tiba-tiba saya, mengambil keputusan terbang ke Kota Bharu untuk melihat sendiri mangsa berkenaan.

Keingina itu makin membuak-buak lagi apabila di dalam surat khabar hanya gambar anggota polis yang cedera saja yang dimuatkan. Kelihatan anggota polis berkenaan sihat dan tidak mengalami luka-luka yang serius.

Sesampai di Kota Bharu pagi tadi (jam 11: 45) saya terus menghubungi kawan berkenaan dan bertanyakan khabar gambar yang dimaksudkan itu. Selepas menanyai itulah dan memberitahu saya berada di Kota Bharu beliau baru tergesa-gesa untuk mengirimkannya.

Kebetulan semasa di Kota Bharu tadi saya tidak dapat membuka email kerana masalah teknikal yang berlaku kepada laptop di samping sedikit sibuk. Maklumlah bila sampai di Kota Bharu banyaklah kerenahnya dan orang-orang yang tidak diundang datang untuk mendapat berita-berita politik!

Semasa di Kota Bharu tadi juga saya bercadang untuk ke HUSM, bagi melawat Suwandi. Namun malangnya saya diberitahu sukar untuk menziarahi mangsa kononnya ada kawalan ketat oleh pihak tertentu.

Mendengar itu saya batalkan niat itu, lagi pun gambar yang dimaksudkan itu sudah pun dikirimkan ke email saya.

Sebaik menjejak kaki ke rumah (jam 12: 40 pagi) baru saya dapat membuka email dan melihat gambar yang dikirimkan itu.

Sungguh memilukan sekali. Dan gambar ini disiarkan di sini untuk tatapan pengunjungi blog ini. Bandingkan siapa lebih azab apakah anggota polis yang cedera di telapak tangan itu ataupun mangsa 'rusuhan' ini, (Suwandi Abdul Ghani).

Gambar ini diambil ketika Suwandi di HUSM menanti masa untuk pembedahan bagi mengeluarkan peluru di paru-parunya.

Sementara itu perkembangan terbaru Suwandi beliau telah selamat menjalani pembedahan pada malam kelmarin (10 September) dan kini masih lagi dirawat di HUSM , Kubang Kerian. [wm.kl 12:53 12/09/07]

Monday, September 10, 2007

Rencana Khas

Tembak Demokrasi Kerajaan Abdullah Sudah Terdesak!

MSO

SEKALI pandang apa lagi kalau menerima kenyataan daripada Ketua Polis Terengganu, Ayub Yaakob peristiwa atau tragedi yang berlaku di Batu Buruk malam Sabtu lalu memberi gambaran betapa jahat dan sadisnya puak pembangkang kerana mereka sanggup menyakitkan anggota keselamatan negara.

Sekali lagi kenyataan itu memberi gambaran bahawa parti pembangkang suka bertindak diluar batas dan melanggar peraturan negara dan tidak peduli biarpun nyawa terancam.

Kejadian itu juga memberi kesan psikologis kepada penyokong parti pembangkang. Bagi mereka yang mudah ditimpa phobia dan lemah semangat mungkin akan berfikir dua kali untuk menghadiri apa-apa majlis anjuran pembangkang di negeri berkenaan.

Mereka bimbang dengan keselamatan diri mereka. Betapa tidak, kalau menghadiri ceramah pun terpaksa menggadai nyawa sedangkan mereka ada anak, isteri atau ibubapa yang perlu dijaga di mana tanggungjawab kemanusiaan itu tentulah lebih afdal daripada menghadiri ceramah yang berisiko.

Ketiak Kerajaan

Berlainan dengan pihak parti Umno yang berlindung di bawah ketiak kerajaan sangat gembira dan bahagia dengan kejadian itu. Lebih-lebih lagi Umno Terengganu, mereka akan merasakan selepas ini tiada lagi ‘gangguan’ pembangkang. Mereka mengira tentu selepas ini penyokong pembangkang tidak lagi berani untuk menganjurkan apa-apa perhimpunan besar?

Peristiwa dan tragedi itu meninggalkan phobia – rasa takut mendalam kepada mereka!

Sekiranya itu perhitungan Umno, ia silap. Perhitungan itu meleset jauh sama sekali. Bagi mereka (penyokong Pas) yang hadir ke tempat-tempat ceramah atas semangat perjuangan (jihad), peristiwa atau kejutan seperti itu sesekali tidak menggentarkan mereka. Mereka sudah diajar dan berpengalaman berhadapan dengan peristiwa sebegitu, bahkan lebih sadis daripada itu.

Aksi demonstrasi dan juga pukulan cota polis di era reformasi 1998 dulu menjadikan mereka kalih dan ada yang merasa sedap bila dikejar polis dan ketawa terbahak-bahak takkala melihat ada anggota polis FRU yang terjatuh atau rebah ketika mengejar para demonstran.

Apa lagi kalau tragedi itu seperti mana dakwa Pesuruhjaya Pas Terengganu, Mustafa Ali ia adalah pre-plan oleh pihak Umno yang melibatkan Setiausaha Politik Perdana Menteri, Senator Wan Farid Wan Salleh dengan pihak polis.

Dalam satu kenyataan khas mengenai kejadian itu di Ibu Pejabat Pas di Jalan Raja Laut petang tadi, Mustafa memaklumkan ada maklumat yang diterima menunjukkan tragedi itu adalah satu konspirasi di antara Umno Terengganu dengan pihak polis.

“Maklumat yang diterima daripada Abdul Wahid Endut, menyebut bahawa kira-kira jam 3 hingga 4 petang pada 8 September lalu, sewaktu satu kursus diadakan, seorang polis yang mengendalikan kursus tersebut telah menerima satu panggilan yang memaklumkan bahawa satu 'huru-hara' akan berlaku menjelang malam nanti di pantai Batu Buruk dan pegawai polis bertugas yang tidak beruniform dikehendaki memastikan identiti dengan memakai riben,” cerita Mustafa.

Menitis darah

Mungkin di pihak Umno bersorak sakan dengan kejadian itu kerana mereka dapat melihat bagaimana sebuah perhimpunan pembangkang dapat digagalkan oleh pihak polis. Mereka tidak perlu fikir apakah tindakan menggunakan peluru hidup dan sampai menitiskan darah, itu tidak penting, yang penting tragedi itu akan memberi perlindungan kepada mereka (di Terengganu).

Bagaimana pun di samping ia memberi ‘kebahagiaan’ kepada BN, namun ia tetap mendatang impak dan implikasi tersendiri kepada BN. Konspirasi itu sebenarnya menyusahkan Umno Terengganu. Kejadian itu menyebabkan orang ramai dan pemerhati mula membuat analisa apakah sebab musabab maka kejadian itu berlaku.

Kalau sebelum ini umum tidak mudah mempercayai kata-kata pembangkang bahawa akan berlaku satu gelora di Terengganu dalam pilihan raya akan datang, namun dengan meletuskan tragedi itu orang ramai mula membuat analisa sendiri.

Secara ringkas ada dua kesan dan kesimpulan yang boleh dibuat di sebalik kejadian itu.

Pertama, Umno Terengganu sudah takut dengan kebangkitan rakyat akhir-akhir ini yang mempersoalkan kewibawaan kerajaan. Dan kedua, menunjukkan kepimpinan Abdullah Ahmad Badawi berada dalam keadaan terdesak sehingga terpaksa dan sanggup menggunakan pasukan keselamatan.

Seperti mana yang diperkatakan akhir-akhir ini, rakyat Terengganu sudah mula merasai kurang selesa dengan kerajaan BN pimpinan Idris Jusoh. Setengahnya yang sebelum ini tersihir dengan janji dan dakwaan Umno sehingga tergamak mengenepikan Pas, kini sudah mula insaf dan sedar dan mahu Pas kembali memerintah Terengganu semula.

Keadaan itu ditambah dengan rasa kurang senang terhadap sikap dan gaya kepimpinan Idris Jusoh yang dikatakan bersikap kejam dan zalim kepada rakyat. Tindakan kerajaan Terengganu merampas balik tanah yang diberikan kepada rakyat miskin oleh kerajaan Pas lalu sesuatu yang sangat dikesali dan menimbulkan kemarahan rakyat kepada Idris Jusoh.

Keburukan itu ditambah lagi dengan sikap Idris Jusoh yang dikatakan telah membahagikan projek di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) di kalangan kroninya sahaja serta banyak membawa projek ke Besut.

Legasi

Manakala bagi Abdullah pula beliau sudah pasti mahu BN kekal menguasai Terengganu. Terengganu adalah negeri pembangkang pertama yang berjaya dirampas oleh Abdullah dalam pilihan raya pertama beliau menjadi Perdana Menteri. Kejayaan itu menjadi legasi kepadanya dan ianya harus dipertahankan bagi membuktikan beliau masih popular dan berpengaruh.

Demi itu semua tidak mustahil kalau Abdullah bersedia membenarkan pasukan keselamatan melakukan apa juga tindakan bagi memastikan Terengganu kekal kepada BN pada pilihan raya akan datang. Walaupun ketika tragedi itu Abdullah tidak berada dalam negeri, namun ia tidak memudahkan orang untuk tidak mengaitkan beliau dengan kejadian itu. Lagipun Setiausaha Politiknya Wan Farid ada di Terengganu dan antara orang paling awal mengulas mengenai kejadian itu. Sudah pasti sebagai Menteri Keselamatan Dalam Negeri, (KKDN) Abdullah perlu tahu dan dimaklumkan tindakan berkenaan.

Hakikat ini tidak boleh ditolak atau ianya suatu andaian mentah saja. Kerana kurang 48 jam selepas kejadian itu, KKDN telah membuat pengumuman perhimpunan atau majlis ceramah politik tidak dibenarkan lagi. Timbalan Menterinya, Johari Baharum berkata KKDN memutuskan tidak akan membenarkan sebarang ceramah awam diadakan di tempat terbuka sebelum pilihan raya diadakan. Katanya, langkah itu untuk mengelakkan berlakunya rusuhan.

Melihat bagaimana tergesa-gesanya kenyataan dan arahan itu dibuat semacamlah tragedi di Batu Buruk itu sebagai sengaja dilakukan untuk dijadikan turning point bagi menutup pintu dan menghalang pembangkang turun menemui rakyat. Serentak itu membenarkan dakwaan pembangkang bahawa tragedi berdarah di Baru Buruk itu adalah satu perancangan.

Yakinlah kalau rakyat sudah bangkit dan rasa marah sudah meledak, halang dan sekatlah dengan apa juga akta ataupun senjata, mereka tetap akan bangkit dan mara. Apabila sudah ke tahap melampau manusia akan hilang perkiraan dan mereka tidak akan hirau lagi apa akan terjadi. Hanya satu penawar sahaja untuk menyekat keadaan ini Kerajaan (Polis) hendaklah bersikap adil, berikan permit dan kebebasan menurut peraturan demokrasi kepada pembangkang.

Nescaya kalau mereka dilayan sesuai kehendak prinsip dan semangat demokrasi, kejadian buruk seperti berlaku di Batu Buruk itu dapat dihindarkan! [wm.kl 9:55 10/9/07]

Susupan Pagi

Usaha Angkat Ashaari Sebagai Pemimpin Dunia

MENJELANG Maghrib semalam ada seseorang mengirimkan sebuah buku mengenai Ashaari Muhammad, bekas Syaikul Al-Arqam kepada saya. Buku itu dititipkan menerusi isteri saya. Menurut isteri orang yang memberikan buku itu menyebut, ia pula dipesankan oleh seseorang yang lain agar memberikan buku itu kepada saya.

Memang kalau ada buku-buku baru yang ditulis/idea alias khayalan Ashaari akan dikirimkan kepada saya. Dalam hal ini orang-orang Arqam begitu rajin menyampaikan maklumat atau apa-apa bahan yang dihasilkan oleh pemimpin mereka itu. Mereka juga bersungguh dan komited. Satu masa Ashaari mengirimkan wakil khasnya untuk menyampaikan hemper dan sebuah buku barunya kepada saya walaupun ketika itu saya berada jauh di kampung kerana berhari raya.

Buku yang dikirimkan lewat Maghrib semalam berjudul "Abuya Hj Ashaari Muhammad Adalah Putera Bani Tamim". Buku itu disusun oleh Mohd Nizamuddin Hj Ashaari dan Laila Ahmad. Nizamuddin dan Laila adalah anak dan menantu Ashaari.

Buku itu tidak tebal hanya 92 muka surat saja. Di sudut sebelah kiri buku itu ditulis (cop) "Bukan untuk dijual". Ianya diterbitkan Ogos lalu oleh syarikat Perniagaan Mata Angin. Maknanya buku ini bukan untuk sebaran terbuka tetapi dikhususkan kepada di kalangan orang atau simpatis Arqam sahaja.

Begitu melihat kulitnya saya sudah mengagak apa yang ada di dalamnya. Ia adalah cerita mengenai kehebatan Ashaari yang didaulatkan orang-orangnya selama ini. Tidak ada perkara baru dalam buku itu melainkan cerita dan isu yang sudah didebat dan diperkatakan serta disimpulkan mengenai Ashaari selama ini.

Isinya berkisar mengenai kejayaan Ashaari sebagai pemimpin Arqam dan kehebatannya. Apa yang hendak dicerita dan ditekankan bahawa Ashaari adalah seorang pemimpin agung bertaraf nabi-nabi yang dipilih Allah s.w.t. untuk memimpin dunia ini. Beliau bukan pemimpin biasa dan sembarang tetapi yang dipilih khusus oleh Allah.

Beliau bukan setakat bercita-cita untuk menjadi wakil rakyat atau menteri tetapi seorang mujadid bakal mememerintah dunia ini menerusi ilmu secara laduni. Di sinilah kehebatan Ashaari. Hebat!

Buku berkenaan masih membawa masej dan cerita lama mengenai Ashaari. Ia diulang dan diingatkan kepada orang-orang yang masih menyokongnya agar terus yakin Ashaari adalah Pemuda Bani Tamim, (bukan kicap cap Tamim) yang dipilih dan akan muncul memerintah alam jagat. Pemuda Bani Tamim akan memberi perlindungan dan sufaat di akhirat kelak.

Hujah bagi menguatkan sokongan itu diambil daripada risalah-risalah ataupun doktrin-doktrin Ashaari sebelum ini. Keseluruhan hujah itu pernah menimbulkan kotroversi dan telah pun difatawakan sebagai salah atau sesat. Tidak ada hujah atau penemuan baru bagi mengesahkan Ashaari apa yang diakui sebagai Pemuda Bani Tamim itu.

Penerbitan dan pengedaran buku itu menjelaskan bahawa masih ada saki baki pengikut dan penyokong Arqam yang terus berkhayal dengan cita-cita dan doktrin Ashaari. Mereka masih berpegang dan yakin Ashaari adalah pemimpin (Al-Mahdi) di akhir zaman!

Walaupun buku ini cuba menghidupkan semula Ashaari dan menghijaukan khayalannya, namun ianya tidak perlu bimbang kerana ia tidak akan mengubah pendirian orang ramai kepada Ashaari dan ajarannya yang dianggap menyimpang itu.

Yang ralatnya penobatan Ashaari ini dengan segala macam khayalan dan bidaah itu dilakukan sendiri oleh anaknya. Sebelum ini orang yang gila-gila dan gila meletakkan Ashaari di langit tinggi adalah isterinya Khatijah Am. Apakah ada konspirasi untuk meletakan Ashaari di situ demi mendapat sesuap nasi! Ashaari dijadikan alat atau sumber untuk mendapat rezeki? [wm.kl 9:44 10/9/07]