Sunday, December 20, 2015

Takiyuddin tidak perlu terlalu apologetik dengan Umno

TEGURAN

Takiyuddin Hassan
Kenyataan berupa jaminan dibuat Setiausaha Agung Pas Takiyuddin Hassan yang partinya sedia untuk memaaf dan melupai kesalahan Umno serta dosa yang pernah dibuat parti itu terhadap Pas selama ini dilihat sebagai terlalu apologetik.

Walaupun kenyataan itu bersifat peribadi, tetapi ia tidak patut keluar dari seorang eksekutif parti sepertinya.

Takyuddin dilaporkan berkata Pas sedia memaafi Umno dan melupai segala kesalahan-kesalahan yang Umno lakukan terhadap Pas selama ini yang dilihat sebagai satu langkah ke arah mempercepatkan proses kerjasama.

Katanya sifat itulah antara ciri-ciri yang ada dalam perjuangan Pas, memaafi musuh dan ia juga bukan satu perkara baharu.

Memang benar Islam itu memaafi dan bertolak ansur, tetapi Islam juga mengariskan batas-batas tersendiri dan melarang bertindak melebih batas apa lagi sehingga mencemar maruah. Islam memang diajar menghormati sesiapa sahaja, tetapi Islam juga diajar menjaga maruah diri. Sebab itu sifat Tuhan itu sendiri Maha Lembut dan Maha Keras.

Apabila Pas seronok dan pelahap untuk berkerjasama dengan Umno, terpancing dengan ajakan Najib Razak, bukan bermakna Pas perlu melupai segala kepedihannya selama ini yang terpacak di tulang hitam sesetengah ahlinya. Setiap luka yang tinggalkan parut disebabkan kejahatan dan kezaliman Umno, tetap akan diingati sebagai cenderamata sebuah perjuangan. Sejarah dan pengalaman kepedihan itu bukan terlupa dengan hanya menyebut perkataan "perpaduan" atau apabila pertama kali mendengar Najib dalam telor-telor itik membaca firman Allah.

Sepanjang lebih setengah abad lalu banyak yang Umno lakukan terhadap Pas. Bukan saja diskriminasi dan penafian hak, malahan tindakan berupa jenayah juga dilakukan. Dalam tempoh itu tidak sedikit darah merah orang Pas menyiram ke bumi. Semua kejadian itu menjadi sejarah pahit buat Pas.

Orang-orang dahulu yang kini masih tersisa, tetap mengingati akan kejahatan Umno itu. Atau pun waris waras mereka tetap mengenangnya. Zaman Pemuda Tahan Lasak misalnya adalah zaman cukup kejam dalam sejarah politik negara. Zaman ini laksana zaman Jepun menaluki Malaya. Begitulah apa dirasai orang Pas terhadap aksi Pemuda Tahan Lasak Umno.

Mereka yang cedera, luka atau pun mengalami tekanan jiwa (trauma) di zaman ini tetap akan ingat dan tidak mudah melupai perbuatan dan kekejaman Umno itu. Apa yang Pemuda Tahan Lasak tidak lakukan, pukul orang Pas, bakar rumah, bakar jambatan, ugut dan sebagainya.

Bukan itu sahaja kesakitan dialami oleh para penyokong Pas tidak boleh dibuang menerusi jalinan kerjasama itu. Dan mana-mana yang menjadi pergawai kerajaan pula mereka ditukar ataupun dinafikan kenaikan pangkat hingga pencen.

Kejadian ini sangat dirasai dan melinangkan air mata para mujahid Pas di Kelantan. Sebab itulah Allahyarham Tokguru Nik Aziz Nik Mat apabila diajak atau dicadang agar berkerjasama dengan Umno berkali-kali menyatakan keseritan beliau kepada Umno.

Bagi Takiyuddin mungkin beliau tidak merasai semua kesadisan ini. Beliau baru berada di Kelantan selepaa berakhirnya zaman gelap itu. Takiyuddin bermastautin di Kelantan baru pertengahan tahun 80an. Apa dirasai oleh orang Pas pada tahun 50an, 60an dan membawa ke tahun 70an, tidak dirasai ataupun diketahui oleh beliau. Sebab itu dia tidak ada perasaan sukar untuk memaafi dan melupai kejahatan Umno.

Jadi apabila Takiyuddin secara simpalistik menyatakan jaminan itu,  ia sesuatu yang menyesalkan. Mungkin mereka yang merasai keperitan dan teringat kesadisan Umno, sangat kecewa dengan kenyataan Takiyuddin itu. Dan Takiyuddin tidak patut membuat kenyataan jaminan itu, tanpa bertanya dan mencungkil cerita-cerita sadis sebelum ini terlebih dahulu. Beliau harus prihatin mengambil kira perasaan orang yang merasai kesakitan atas perbuatan Umno. 

Seeloknya Takiyuddin tidak mengguna konotasi itu walaupun keinginan untuk bekerjasama dengan Umno (bagi mengekalkan status quo atau pun melangsungkan apa-apa nikmat yang sedang dikecapi kini berterusan) sedang membuak-buak. Beliau harus peduli dan memahami perasaan hati orang Pas terdahulu. Kenyatannya hendaklah cermat dan bertanggungjawab.

Adalah paling elok kalau Takiyuddin meminta Umno memohon maaf kepada apa-apa perbuatan dan kekejahatan dilakukan ke atas Pas selama ini, sebagai syarat dan ikrar kerjasama itu hendak dijalinkan. Jangan mudah menyakini Umno, berilah sedikit syarat kepadanya. Dalam Islam pun ada pepatah yang berbunyi; "jangan dipatut ular dalam lubang yang sama dua kali". Apabila Pas dengan mudah menerima ajakan Umno, apa lagi sedia melupai kejahatan Umno menampakkan Pas dalam situasi terdesak. Apakah Pas kini juga terdesak macam Najib?

Seorang Setiausaha Agung sepatutnya bijaksana dan berhati-hati dalam membuat kenyataan, kerana kedudukan itu menjadi tumpuan dan penilaian orang dari semua sudut. Setiausaha Agung adalah lambang wibawa dan maruah parti. Beliau juga sepatutnya bukan hanya bertanggungjawab kepada politik presiden dan bekas SUA, Mustafa Ali, tetapi sebaliknya perlu menjaga dan menghayati politik dan gerak nadi ahli di bawahan dari Perlis sampai ke Sabah juga. [wm.kl.4:23 pm 20/12/15]

No comments: