Wednesday, January 2, 2013

Muhyiddin Kudeta Kuasa Najib?

RENCAH FIKIR                                                                                                              

Menjelang 1 Januari 2013 dengan rasminya Muhyiddin Yassin mengambil alih (kudeta) 'kekuasan' dalam Umno daripada Najib Razak tanpa menukar status jawatan. Ramai yang tidak terperasan transisi secara senyap ini. Malahan di dalam Umno sendiri ramai yang tidak tahu mungkin menafikan kalau diberitakan hal ini. Mereka mengira ketiadaan Najib dalam negara sejak 30 Disember ialah rutin biasa kerana bercuti di luar negeri.

Orang Umno apa lagi diperingkat bawahan seperti pemuda Gombak begitu naif untuk menafsir gerak dan gelombang dalam parti itu. Sebab itulah mereka mudah untuk diperdayakan oleh pemimpin mereka. Bagi tahu apa saja mereka akan percaya dan tidak terliur untuk 'mengogeh-ogehkan' apa saja diberi tahu. Kalau dikatakan ahli Umno taksub sampai peringkat hujung kasut mereka marah.

Selain itu mereka yang menyayangi Najib cuba membuat penjelasan pemergian Najib ke luar negara di akhir tahun adalah kebiasaan, untuk berihat atau release tension. Lagi pun kebetulan beliau ada misi perdagangan dalam mencari pelabor untuk membahkan pendapatan negara. Indeks perdagangan negara perlu dinaikkan untuk memberi tahu rakyat Najib layak dan ada wibawa sebagai perdana menteri dan menteri kewangan. Najib kena lakukan dan membukti dia hebat dari Anwar Ibrahim kalau tidak dia akan ditolak oleh rakyat. Dia perlu memadamkan rekod pencapaian dibuat Anwar.

Mahathir: Memerhati.
Setiap kali Najib ke luar negara dan menanda tangani MoU maka akan dihebohkan kononnya pelabur asing meningkat di negera ini. Kalau dihimpunkan jumlah atau nilai pelaburan asing ke negara ini yang dikatakan Najib, rasanya negara sudah kelebihan modal dan rezeb negara pun sudah lebih dari mencukupi. Anehnya kenapa pula negara memiliki hutang sebanyak RM476.68 billion?

Najib dikesan berada di luar negara pada hari 28 Disember, beliau sempat hadir menziarahi body Lim Keng Yaik. Sampai hari ini Najib masih lagi belum menampakkan kelibat batang hidung. Sebelum asap pembakaran body Keng Yaik habis berarak ke udara Najib dan isterinya sudah menghilang.

Ada juga desas desus mengatakan Najib mengadakan pertemuan dengan beberapa pemimpin kanan Umno di London. Mereka terdiri dari pengerusi perhubungan Umno. Antara yang ke sana ialah Noh Omar, Mustapa Mohamed, Zambry Abdul Kadir dan yang lain-lain. Pertemuan itu kononnya untuk finalis calon-calon Umno. Kok ya.. pun kenapa sampai ke London tidak bolehkah difinaliskan di dalam negara. Apakah masalahnya?

Biasanya kalau sesuatu bekalan atau bungkusan sulit itu digonggong jauh ke tempat asing besarlah masalah atau pun wap busuk yang ada dalam bungkusan itu pasti memeritkan hidung banyak pihak.

Pun begitu pertemuan itu tidak menjadi isu kerana ia ditenggelami dengan apa yang berlaku di dalam negara. Pemerhati sendiri tidak begitu terfokus kepada Najib tetapi lebih melihat apa yang berlaku dalam negara (Umno). Pemerhati sedang melihat gelagat dan juga tindak tanduk Muhyuddin memenuhi beberapa slog kenegaraan sementera Najib pulang.

Kemunculan Muhyiddin bersama isterinya, Noraini Abdul Rahman di malam mengira detik 12 malam menyambut tahun baru masihi memberi konotasi tersendiri. Tidak sepatutnya Najib masih berihat di luar negara atau shoping mega hujung tahun dengan Rosmah Mansor. Apakah shoping mega itu untuk menghabiskan wang yang diterima Rosmah dari pelbagai sumber komisyen? Detik 12 malam tidak penting, namun sebagai PM Najib harus bersama rakyat mengobarkan semangat dan mengelombangkan aspirasi tahun baru.

Najib seharusnya mengepalai menanamkan azam untuk tahun 2013. Walaupun ada perutusan rasmi ia tidak mencukupi kerana rakyat mahukan sentuhan langsung. (Katanya peruntusan Najib dipotong 15 minit dari time asal).

Atau apakah Najib sudah dapat merasai bahawa rakyat terutamanya generasi muda tidak begitu mengkaguminya jadi kehadirannya tidak dinanti. Mungkin Najib ingin mengelakkan malu sekali lagi seperti berlaku pada tahun lepas. Countdown detik 12 malam tahun baru yang dihadiri Najib tidak berapa ramai berbanding dengan majlis sama yang dihostkan oleh Azhar Idrus di Shah Alam. Jadi untuk tidak berulang aib itu lebih baik dia tidak bersama detik 12 malam untuk dia tidak dibandingkan sekali dengan Azhar Idrus. Mungkinkah begitu?

Ketiadaan Najib dan diganti dengan Muhyiddin itu katanya ada sangkut paut dengan perkembangan terbaru di dalam Umno. Laporan terbaru mengenai porestasi UBN dan Najib tidak memihak kepada Najib. Najib yang sebelum ini dilaporkan oleh berbagai pusat penyelidikan (survey) yang menjadi pak angguk kepada Umno, memberi nilai dan graf tinggi kepada Najib.

Peratus popularitinya meningkat dari bulan ke bulan, kononnya jauh meninggalkan populariti bakal PM Anwar Ibrahim. Tetapi laporan lain yang boleh dipercayai pula mendapati populariti Najib menurun di bawah 50%. Satu laporan kajian disediakan sebuah Pusat Pengajian Tinggi baru-baru ini katanya palsu dan ia dibuat untuk mempengaruhi pemikiran umum serta menyedapkan hati Najib saja. Najib sendiri tahu akan kebenaran dan result kajian itu. Ada cerita mengatakan pengarah kajian itu kena sepak oleh pegawai Najib.

Penampilan Najib di perhimpunan agung Umno yang tidak begitu memberangsangkan turut memberi kesan kepada UBN. Antara punca utama ialah tiadak apa-apa pembaharuan dan lonjakan semangat dilakukan Najib dalam perhimpunan agung Umno lalu. Najib dilihat gagal untuk membangkitkan semangat orang di luar Dewan Merdeka menerusi perhimpunan berkenaan. Perhimpunan ke 60 itu sendiri lunyah dan lemah tanpa bersemangat.

Tindakan Najib dan beberapa pemimpin lain terus-terusan menyerang dan menghina pemimpin Pakatan Rakyat tidak mendapat tindak balas memuaskan dari rakyat. Satu kajian sikap selepas itu mendapat kredibiliti Umno ditangan Najib semakin jatuh dan merendah ke bumi hina.  Orang ramai yang mengharapkan menjelamanya politik yang gentleman dan berdasarkan fakta dan hujah rasional sesuai dengan edaran zaman kecewa degan Najib.

Selain itu pendedahan taukeh karpet yang baik dengan Rosmah Mansor, Deepak Jaikishan turut memberi kesan buruk kepada Najib. Pendedahan itu menyebabkan rakyat mengenang kembali kepada kejadian yang menimpa jelitawan 'buah dada leper' Altantuya Sharribbu. Kegagalan Najib untuk menjawab dan menjelaskan menyebabkan rakyat mengesahkan bahawa apa-apa yang didedahkan oleh Deepak.

Najib sendiri terkaku tatkala isu itu didedahkan. Seluruh sendi dan otatnya menjadi lemah gemulai sebaik mendengar pendedahan itu. Orang yang dijadikan pendokong dan hambanya dalam politik, Ahmad Zahid Hamidi yang mula menyelak kejantanan beriya untuk menjawab apa yang didedahkan Deepak, akhirnya diam membisu. Pembisuan Zahid itu menambahkan kecurigaan orang ramai kepada Najib dan menganggap apa didedahkan Deepak itu benar. Zahid hari ini jadi seperti tak ubah anak burung yang baru tetas yang tergelonsor dari sarangnya yang dibuat atas pokok tinggi. Kepanasan. Dia dikatakan melakukan kesilapan besar bila memberi reaksi terhadap pendedahan Deepak itu. Dalam politik kalau ada reaksi bermakna sesuatu itu ada prima facie.

Atas prestasi dan perkembangan baru itulah menyebabkan ada olak baru di dalam Umno. Ada konsensus kecil dibuat di kalangan tertentu bahawa Najib tidak mampu untuk mengemudikan pilihan raya umum akan datang. Masalah dan isu yang mengelilingi dirinya dan isterinya, menjadi liabiliti kepada Umno. Justeru konsesus itu membuat keputusan orang lain hendaklah diletak di hadapan bagi mengelirukan rakyat bagi tidak menampakkan Umno bermasalah.

Dalam hal ini Muhyiddin telah diberi tugas dan tanggungjawab serta menjadi tabir biru yang indah. Konsesus itu membuat penilaian kalau Muhyiddin duduk dihadapan menyebabkan rakyat tidak akan nampak Rosmah dan Altantuya serta Deepak. Muhyiddin pula setakat ini tidak ada isu-isu peribadi yang boleh menggeletek hati rakyat untuk diketawakan seperti mana rakyat mentertawakan Najib yang cuba menyembunyikan segala macam isu itu.

Dalam pada itu Mahathir Mohamad direstui memainkan peranan besar. Mahathir kini secara tidak langsung menjadi penasihat eksekutif kepada pengarah pilihan raya BN, yang disandang oleh Mahyuddin secara kudeta dari Najib. Sebab itulah kini Mahathir bergerak ke hulur ke hilir memberi penerangan dan juga arahan. Demi untuk menang Mahathir terpaksa menambah beberapa jenis pil suplimen lagi untuk menjadi kesihatannya tidak terganggu. Katanya Mahathir sendiri mengakui kerjanya untuk memastikan UBN menang kali ini adalah paling kuat berbanding dengan kerja yang sama sebelum ini. "Saya tidak sesungguh hari ini untuk memenangkan BN," katanya.

Beberapa siri pertemuan dengan pimpinan bahagian atau pun entiti Melayu dan NGO yang kononnya berjuang membela Melayu dan Umno juga diadakan. Hampir setiap hari program untuk Mahathir diatur. Lihat di media PB siapa yang kerap muncul hari ini, Mahathir atau siapa. Kekerapan Mahathir muncul dan ruang yang diperolehinya di tv lebih tinggi berbanding dengan pemimpin kanan Umno yang lain, Zahid Hamidi, Hishamuddin, Shefei Afdal dan lain-lain. Mahathir seakan bertindak menjadi ketua pemuda, ketua wanita dan ketua puteri dan juga sekaligus hantu kepada Umno! Hebat.

Mengenai Najib di luar negeri, apakah dia sengaja untuk mennguji keupayaan Muhyiddin dan Mahathir? Kalau benar seperti yang dijangkakan itu, ia adalah satu kesilapan. Mahathir yang kini dianggap sebagai bomoh tua yang mampu mengubati sakit Umno dan menyihirkan orang Melayu tua dengan mitos dan bidaahnya sudah memperolehi momentum untuk bergerak terus mengatur strategi dan agendanya.

Apa dilakukan Mahathir dan Muhyiddin ialah untuk memastikan Najib tidak mengepalai pilihan raya. Sudah ada agenda di sebalik kerja kuat untuk kemenangan UBN itu adalah untuk menyingkir Najib dari menjadi perdana menteri. Mahathir ada perhitungan lain dalam hal ini, bukan dia begitu rindu sangat Muhyiddin jadi PM, tetapi dia mahu anaknya Mukhriz segera menduduki kerusi timbalan perdana menteri.

Kemenangan UBN bagi Mahathir bukan juga untuk menyelamatkan Najib, Rosmah dan lain-lain tetapi utamanya menyelamatkan dirinya sendiri. Kerana sudah pasti kalau UBN jatuh nasib Mahathir akan jadi seperti Hosni Mubarak atau Saddam Hussein, Salbadon Milosevic ataupun para diktator lain. Yang terbayang dimata Mahathir kini bukan lembaga anaknya berada di kerusi TPM tetapi jerjak-jerjak besi, tirani.

Sesunggunya ketiadaan Najib sehari dua ini bukan satu kebiasaan tetapi ia perlu dilihat dengan penuh misteri. Dan orang Umno kena buat perhutungan apakah mahu Mahathir atau Najib?  Ha guana Mat, Mat mana lagi Mat Maslan lah. Fikir Mat...saham Felda terus merudum. [wm.kl.5:40 pm 02/01/13]

5 comments:

akulah69 said...

salam tuan, sya bimbang isu deepak & rosmah ni tuan. bimbang klu2 deepak ini dipergunakan pihak trtentu utk backfire pr. mana tahu diakhir cerita deepak wat pengakuan pulak dia dipergunakan oleh pr utk jatuhkan kredibiliti najib & umno. mana taukan... so.. kpd pkr & rafizi khususnya, counter bebetul dokumen2 tu sahih atau perangkap. dlm keadaan terdesak, mcm2 ble berlaku. iyerla, kita tak mau pr tersungkur diambang kemenangan..... tq

akulah69 said...

see... m'sia kini, 9.00 pm, 2 Jan 2013... apa deepak kata... harap pr, pkr khususnya rafizi check bebetul dokumen yg hendak didedahkan, jgn sampai makan diri...aku sokong didedahkan tetapi harap dengan akal fikiran yang tenang, bukan kerana hasad semata tetapi kebenaran yang nyata... jgn sampai dibackfireeee....

sizzly7761 said...

Samada misteri atau tidak ketiadaan Najib dalam negara tidak memberi konotasi apa-apa! UMNO dan BN dah lama kojol dalam hati anak-anak muda yang meluat dan loya(tahap nak muntah) dengan siri Rasuah pemimpin UMNO dan sistem undang-undang & penguatkuasaan (PDRM,SPRM dan lain) yang seolah-olah tidak berfungsi dengan berkesan! Muhyiddin, madey,Najib dan semua pemimpin UMNO ni kalau ada tak menambah dan kalau takde lagi baik untuk kewibawaan Negara Malaysia!

Anonymous said...

Salam ! Muhyiddin pun ada bebannya.
1. Johor adalah negeri tak bersekutu tapi cuti Hari Jumaat ditukarnya kepada Ahad.Lebih 43% pelajar sekolah tak solat jumaat. Inggeris perintah 200 tahun tak tukar cuti kepada Ahad. Tapi anak didik Inggeris perintah belum 50 tahun (1993) dah tukar cuti.Rosak sistem keluarga muslim dan tukar cuti ini menjadi faktor penyumbang yang besar.
2. Tengoklah tanah dinegeri Johor masa beliau jadi MB bagaimana boleh dimiliki oleh orang luar negara dengan mudah. Anak Johor sendiri tak berdaya nak memilikinya. Moga Allah pelihara kita semua dari taasub tahap tapak kasut.

rhmyee said...

deepak diperguna sama ada utk menjatuhkan UMNO BN atau PR kelak itu sememangnya x dapat dielak...

bagi mereka yg "wang & harta" beraja di hati itu tidak menjadi isu utk tidak berbuat sesuatu...

skrg memasuki fasa utk serangan besar2an..