Saturday, December 12, 2009

Kegiatan Hujung Minggu

PKR Dun Gombak Setia Anjur Khatan Beramai-ramai

HIDUP ini penuh nostalgia. Kenangan di zaman kanak-kanaklah paling menyeronokkan. Sebagai lelaki salah satu peristiwa yang mesti ditempuhi ialah berkhatan. Selalu dikatakan berkhatan untuk membolehkan seseorang itu memasuki alam remaja dan dewasa. Orang tua-tua dalu sering mengusik kalau tidak berkhatan tidak boleh kahwin! Betul ke?

Menghadiri majlis berkhatan ramai-ramai anjuran 12 ranting PKR dalam DUN Gombak Setia, Selangor, di Kampung Salak, Batu 10 Jalan Gombak sekejap tadi sungguh menghiburkan. Selain daripada seronok melihat telatah anak-anak ada yang menggelatar menghadapi amalan sunnah itu para hadirin juga dihidangkan dengan masakan istimewa tiga jenis gulai lembu.

Paling istimewa lagi gulai berkenaan dicicah dengan lemang yang disediakan oleh Mazlan Rashid, atau Lan Lemang. Lemang Mazlan memang terkenal di sekitar Gombak.

Kira-kira 200 para jemput hadir. Majlis berkenaan dilanjutkan sampai jam jam 4:00 petang.

Manakala seramai 40 orang anak-anak yang mengambil bahagian pada majlis itu. Menurut jurucakap penganjur, Abu Bakar Ninggal kebanyakan peserta berkhatan yang datang adalah anak ahli Pakatan Rakyat dan penduduk setempat.

Bagaimana pun sayang sedikit majlis itu tidak diraikan oleh mana-mana pemimpin besar Pakatan Rakatan, baik dari Pas maupun PKR. Adun Gombak Setia yang juga Exco Kerajaan Serlangor, Dr Hasan Ali yang dijemput untuk merasmikan majlis berkenaan tidak dapat hadir dan hanya menghantar wakil Cikgu Radzi yang juga Timbalan Yang Dipertua Pas, Gombak.

Ketua PKR Gombak, Mohd Azmi Ali juga dikatakan tidak dapat hadir kerana baru balik dari Makkah. Kalau mengikut orang zaman dulu jemaah yang baru pulang dari tanah suci berpantang tidak dibenarkan keluar rumah selama 40 hari. Apakah kerana pantang itu Azmi tidak dapat hadir? Menurut Abu Bakar, Azmin hanya mengirim SMS mengucap selamat dan tahniah atas majlis berkenaan.

Tak mnegapalah kalau pemimpin-pemimpin besar Pakatn Rakyat tidak dapat hadilr. Mungkin mereka bertindih dengan majlis yang lebih besar lagi. Beberapa pemimpin PKR dan Pas Dun Gombak, termasuk pengerusi tetap PKR Gombak, cikgu Shamsuddin dan lain-lain yang sudi menghadiri diri sudah memberi erti besar kepada anak-anak yang mengambil bahagian terutamanya ibu bapa mereka.

Setidak-tidaknya ibu bapa kanak-kanak yang mengambil bahagian dapat mengenali mana pemimpin yang mudah dipanggil dan mana yang culas dan hanya datang sewaktu terdesak menjelang pilihan raya saja.

Inisiatif yang dibuat oleh ranting PKR Dun berkenaan seharusnya dipuji kerana tanpa bantuan mana-mana wakil rakyat atapun pihak tertentu mereka dapat berdikari sendiri. Majlis berkhatan berama-ramai ini khabarnya menjadi acara tahunan PKR Dun berkenaan sebagai meneruskan amalan kebaijkan dilakukan Mazlan Rashid sejak beberapa tahun lalu.

Mudah-mudahan acara dan majlis seumpama ini akan diteruskan pada tahun akan datang dan ditiru oleh ranting atau Dun PKR yang lain. Diharap juga semoga pemimpin Pakatan Rakyat yang dikenali sebagai pemimpin suka mendekati rakyat dan mudah berkira tidak akan menguzurkan diri untuk sama-sama meraikan dan memberkati majlis berkenaan pada masa akan datang. Semoga! [wm.kl. 12 t/hari 12/12/09]

No comments: