Friday, July 15, 2016

Tuan Ibrahim, Dr Mahathir dan Najib

SENDA SORE

Seputar minggu ini. Cadangan Tuan Ibrahim Tuan Man supaya parti-parti pembangkang mengurangkan pertelagahan sesama sendiri dan menumpukan serangan kepada UBN, dengan melakukan gencatan senjata ditolak "leper-leper" oleh Guru Hadi. Guru Hadi bertegas Pas mahu bersendirian(?) dan sesiapa yang hendak bersama dengannya perlu mengikut acuannya.

Guru Hadi yakin dan penuh egostik menegaskan hanya acuannya dapat mengeluarkan kueh berkualiti yang dipercayai membawa ke syurga.

Penegasan Guru Hadi itu menunjukkan dia tidak hormat pandangan orang lain, dan menerima pandangannya sahaja. Dipercayai Guru Hadi mendapat sokongan kuat Guru Harun.  Dan penghunus keris lain juga bersamanya termasuk Ketua Dewan Ulama dan Setiausaha Agung.Penolakan cadangan atau idea Tuan Ibrahim itu menyebabkan Timbalan Presiden parti agama itu mendapat malu percuma, di samping itu ujiannya untuk mmpengaruh Guru Hadi dengan mengemukakan formula politik rasioanl ditolak. Boleh jadi Tuan Ibrahim membuat cadangan itu selepas mendapat idea daripada Dr Mahathir. Tidak ramai mengetahui menjelaang berlangsungnya majlis Deklarasi Rakyat tidak lama dulu, Tuan Ibrahim bersama Mustapa Ali berjumpa dengan Dr Mahathir waktu malam.

Walaupun Tuan Ibrahim boleh lagi bermadah dengan apa yang berlaku ke atasnya, tetapi ia memberi kesan jiwa terhadapnya. Selama mana dia dapat bertahan dengan kuasa veto Guru Hadi. Gara-gara ego Guru Hadi menyebabkan Tuan Ibrahim terpaksa menarik kata-katanya alias menjilat semula kata-katanya. Percubaan untuk mempengaruhi Guru Hadi dengan politik waras oleh Tuan Ibrahim tidak berjaya. Maka Tuan Ibrahim diketawakan oleh warga politik yang sudah menjadi ikan keli dalam besen.

Sementara itu berlainan pula di seputar diri Dr Mahathir Mohamad. Bekas PM itu mengumumkan satu parti baharu akan ditubuhkan. Penubuhan parti baharu itu dilihat sebagai kesenimbungan Deklarasi Rakyat yang sudah gagal mencapai sasarannya. Seperti mana saya bayangkan sebelum ini walaupun deklarasi itu ditanda tangan sejuta orang, tetapi ia tidak menganjak seinci pun kedudukan Najib Razak. Najib terus kukuh dan terpaku di atas kerusinya.

Penubuhan parti baharu yang belum diketahui nama dan sasaran utama keahlian itu, menunjukkan Dr Mahathir tidak berputus asa. Dia tidak akan berhenti daripada terus menggerudi Najib. Antara lain seperti mana dijelaskan parti itu akan berkolaborasi dengan Pakatan Harapan. Ia akan jadi sebahagian komponen PH itu.

Anwar Ibrahim juga yang dijeruk tidak berlada dalam penjuara Sungai Buloh menyatakan sokongan dengan pewujudan parti baharu dan kolabrorasi yang digagaskan Dr Mahathir itu. Sejauh mana kelestarian sokongan Anwar itu kena diperhatikan juga. Kalau gagasan Dr Mahathir itu nampak bersemangat dan mengaura, boleh jadi bekas TPM itu akan mengeluarkan satu lagi surat dari penjara yang boleh ditafsirkan dengan berbagai makna dan erti seperti suratnya sebelum ini.

Setakat ini para pemimpin Umno mengalu-alukan usaha dan niat Mahathir itu. Ada yang menyinis dan ada yang gelak dengan apa yang Mahathir lakukan. Mereka tidak yakin Dr Mahathir dapat melakukan sesuatu kepada Najib. Namun pada hakikatnya mereka berdebar juga, manalah tahu tiba-tiba gagasan atau pakatan pembangkang jelmaan Dr Mahathir itu menjadi.

Kesimpulannya kesediaan Dr Mahathir bersama rakan-rakan "sekecewanya" yang lain, Muhyiddin Yassin, Shafei Afdal dan Mukhriz Mahathir menunjukkan tentangan terhadap Najib tidak ternokhtah. Bahawa buat Najib tidak ada lagi ruang damai dan aman melainkan terus mentadbir negara sebagai PM dalam keadaan busuk, cemar dan cabut serta dicemuih oleh orang-orang seperti Dr Mahathir itu. [wm.kl.6:04 pm 15/07/16]

No comments: