Wednesday, April 6, 2016

Ahli parlimen pembangkang persoal penahaan Rafizi

SEDUTAN PARLIMEN

Penahanan Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli oleh polis mengikut OSA di perkarangan parlimen petang semalam menimbulkan kemarahan beberapa ahli pembangkang. Mereka mempersoalkan tindakan polis itu sebagai menceroboh hak Parlimen dan meminta supaya Speaker Pendikar Amin Mulia menjaga maruah Parlimen agar tidak dicerohohi secara wewenang.

Mereka juga meminta Pendikar membuat teguran kepada Ketua Polis Negara Khalid Abu Bakar dan mendesak dibawa Rafizi ke Parlimen (bebas) segera.

Antara mereka yang bangun membangkit perkara itu, Johari Abdul (Sungai Petani), Mahfuz Omar (Pokok Sena), Khalid Samad (Shah Alam), Raja Kamarul Baharin (Kuala Terengganu), Kamaruddin Jaafar (Tumpat), dan lain-lain. Ada ahli yang mendakwa Rafizi tidak perlu ditangkap sebegitu rupa, cukup dengan memanggilnya hadir ke balai sahaja.

Sebelum ini pun sudah beberapa kali Rafizi dipanggil dan tidak pernah menghindarinya.

Rata-rata mereka tidak senang dengan cara polis menjalankan tugas mereka, menangkap Rafizi, dimana ia disifatkan sebagai satu cara untuk mengugut ahli parlimen lain. Sementara itu Presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail dalam satu kenyataan menyelar tindakan PDRM itu menyifatkan tangkapan ke atas Rafizi dilakukan seperti Gestapo?

Gestapo adalah gerakan Parti Komunis Indonesia (PKI) yang melakukan rampasan kuasa ke atas Suharto.

Pendikar Amin akan membuat ruling berhubung perkara itu dijangka sebelah petang nanti. [wm.kl.12:23 t/hari 05/04/16]

1 comment:

Unknown said...

Mohon tuan ulas tuduhan hadi kata Amanah khadam DAP. Minta hadi keluarkan bukti jika gagal kita boleh pertekai hadi ini ulama jenis apa...