Saturday, May 3, 2014

UKP sambut Jubli Perak

KENYATAAN                                                                                    

Sebahagian anggota muslmin UKP bergambar kenangan.
Malam tadi keluarga besar ahli Usrah Profesional Kebajikan Malaysia (UKP) Universiti Malaysia berhimpun dalam satu majlis makan malam sempena Jubli Perak kumpulan berkenaan. Lebih 600 ahli hadir yang mempertemukan kumpulan itu sejak ia ditubuhkan dalam tahun 1982.

UKP ditubuh oleh mahasiswa Universiti Malaysian sebagai sebuah badan kebajikan menghidupkan usrah dan jalinan solidariti di kalangan sesama mahasiswa. Difaham sejak ia ditubuhkan UKP aktif dan berterusan hingga ke hari ini.

Cetusan untuk menubuhkan kumpulan berkenaan difahamkan ia dibuat selepas bekas pemimpin dan aktivis mahasiswa Anwar Ibrahim menyertai Umno tahun 1982. Penubuhan UKP itu  adalah sebagai tindak balas ke atas penyertaan Anwar ke dalam Umno.

Difaham ahlinya berada diseluruh Malaysia sesetengahnya memegang jawatan penting dalam kerajaan, perniagaan dan berbagai bidang profesional termasuk juga politik.

Antara yang hadir malam tadi ialah bekas Exco Kelantan Husam Musa, bekas ahli parlimen Pasir Puteh, Ustaz Muhammad Hussein, bekas Setiausaha Politik MB Perak, Misbah, Taib Ahmad dan lain-lain. [wm.kl.5:45 pm 03/05/14]

No comments: