Wednesday, January 2, 2019

Mencari tangan dicurigai disebut Anwar

ULASAN

ANWAR Ibrahim menyebut perihal mengenai tangan yang dicurigai yang akan mengganggu agenda Reformasi yang dibawanya. Beliau mahu orang beringat-ingat dengan tangan berkenaan.

Apabila Anwar menyebut mengenai tangan "haram" itu tentu ramai yang memalingkan muka kepada Azmin Ali kerana hubungan di antara mereka kini ada sedikit masalah. Relation mereka berdua sedikit tegang dan tidak begitu aman. Semuanya berpunca ekoran perselisihan berkaitan pelantikan beberapa pimpinan tertinggi termasuk Naib Presiden tambahan dalam Keadilan.

Azmin secara terus terang tidak bersetuju dengan cara Anwar menyusun parti apabila dianggap tidak mencerminkan "fair and just representation" seperti mana digambarkan oleh oleh ahli parti semasa dalam pemilihan parti. Pokok menjadi pertikaian Azmin ialah pelantikan Rafizi Ramli sebagai salah seorang Naib Presiden dan pengekalan Saifuddin Nasution Ismail sebagai Setiausaha Agung.
Bagi Azmin, Saifuddin tidak patut dikekalkan sebagai Setiausaha Agung kerana beliau dikatakan gagal menjalankan tugas dan tanggungjawab itu dengan penuh profesional.

Justeru ada benar kalau orang menyimpulkan tangan dicurigai Anwar itu adalah Azmin? 

Apakah benar Anwar menghala kata-katanya itu kepada Azmin? Bagi saya ia kurang munasabah dan tepat kalau Anwar mengatakan tangan yang dicurigai itu Azmin. Kita tahu agenda Reformasi adalah agenda bersama di antara keduanya. Azmin adalah pendukung agenda berkenaan sejak lebih 19 tahun lampau.

Jika Azmin dimaksudkan Anwar ia bukan merupakan satu tindakan politik yang bijaksana kerana ia membuka aib bagi dirinya sendiri. Orang akan menjadi makin percaya beliau ada masalah dengan timbalannya.

Yang perlu diperhatikan sebaik mungkin oleh Anwar dan juga orang-orang yang taksub dengan Anwar dan yang berdoa dari Maghrib hingga ke Subuh mengharapkan Anwar jadi PM, ialah kemunculan secara penuh taktikal bekas Naib Presiden Umno Hishamuddin Hussein di karidor kekuasaan PH.

Pertemuan Hishamuddin dengan Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini (lebih dua jam) tidak boleh dianggap pertemuan biasa. Tawaran Hishamuddin untuk membawa balik Jho Low, perlu dilihat jauh dari itu. 

Tawaran Hishamuddin itu membawa arti tersendiri. Kalau pun Dr Mahathir tidak percaya, tetapi tawaran Hishamuddin itu menarik dan pelik. Ia perlu ditafsirkan dengan menggunakan banyak kitab dan risalah siasah.

Apakah Hishamuddin boleh dianggap sebagai tangan dicurigai yang akan mengganggu agenda Reformasi? Ini satu perbahasan baharu di celah-celah kita lihat Azmin sebagai pengancam kepada masa depan Anwar. Dan pertemuan Azmin dan Hishamuddin di Maghribi yang secara sengaja itu, (mereka bercuti di lokasi sama), sebenarnya bagi saya ia bukan sesuatu bukan sengaja.

Apakah tangan dicurigai itu tangan Azmin dan Hishamuddin? Trims. [wm.kl.9:31 am 02/01/19]

No comments: